Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Mentsük meg Pilátust!

2008.06.12. 15:00 fityissz

Miért is ne! Még az a fránya Mel Gibson is milyen szimpatikusan festette meg a Passió című filmjében a helytartót és kedves feleségét. Tulajdonképpen csak úgy belekeveredtek a történetbe, mint ahogy a Credóba. Talán még most is mosná kezét, de elfogyott a szappan. Heródes pedig nem szállít neki. Akkor mentsük meg Heródest! Miért is ne! Hiszen annyira szimpatizált Keresztelővel. Talán még meg is keresztelkedett volna a Jordánban, hogy ha Heródiás, a felesége nem kéri tálcán János fejét. Mentsünk meg mindenkit, mondjuk Fodor Gábort és az SZDSZ-t!  Ezt a szimpatikus kamaszképű kedves árulót és barátait. Miért is ne! Még a KDNP is állítólag azt nyilatkozta, itt a lehetőség, hogy visszatérjenek rendszerváltó gyökereikhez. Talán Kőszeg Ferihez és társaihoz, akik a rendszerváltás hajnalán, egy kerületi gyűlésen világossá tették, lesz egy új ének, amit ezután Magyarországon megtanulhat a nép: „Keresztények, sírjatok”. Vigyük nekik hálából tálcán, amit kérnek: a jelen alkotmányt változatlan formában, az állampolgárságról szóló és választási törvényt gyurcsányi változatban örök időkre, hiszen akkor a maguk 1%-val hajlandók velünk tárgyalni előrehozott választásokról. Természetesen mindezt önzetlenül Magyarországért vállalják, nem sanda hatalomvágyból. Valóban, ez nagyszerű! Mentsük meg őket! És minket ki fog megmenteni?

46 komment

Címkék: politika szdsz kdnp

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr51515534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács.Gábor 2008.06.12. 16:01:30

Üdvözlet! Örömmel látom a kezdeményezést.
Amit itt FITYISZ ír, ez mind rendben, de ezt már annyi helyről hallom. Nem gondolnám, hogy nektek jezsuitáknak is sápítozni kellene. Én magam többet várnék... Ti nem hisztek?

fityisz 2008.06.13. 10:55:13

Kedves Gábor!
Kérdésed valóságos kérdés, tapasztalat vagy segélykérés?
Van egy kedves Barátom, aki hitvallását imígyen fogalmazta meg: „Mindenhol jó, de legjobb úton!” Tetszik, mert szellemes, tömör, keresztény és egyetemes. Még egyháziasnak is mondható, hiszen mi is úton lévők közösségeként definiáljuk magunkat. Szóval, ilyen tömören még nem fogalmaztam meg „hitbéli és emberi arsz poétikámat”.
Van viszont egy kedvenc ikonográfiai figurám: a „Heilige Narr”. Magyarán, a Bolond! Aki nem odamond, csak kimond dolgokat, úgy amint vannak. Például, hogy meztelen a király, vagy az egy százalékos társadalmi vélemény vagy értékrend, nem száz százalékos vélemény és értékrend.
Szóval a hitvallásom többek között:
Hiszek abban, hogy minden ami van (akitől van én úgy nevezem Isten) az eredendően jó. Hiszen Ő "látta, hogy jó"!
Hiszem, hogyha szabad akaratomnál fogva megengedem, hogy mind az "ami van" legyen, az nekem és talán másoknak is jó, hiszen ő jobb mint én vagyok.
Köszönöm megtisztelő figyelmedet és érdeklődésedet!
fityisz

xterx 2008.06.13. 11:07:48

Jézus fog megmenteni.
Dehát ezt ti is tudjátok.
Viszont sokan nem, pedig szeretnének tudni róla.
Annyira érdekesen indultatok, kívánom, ne fulladjatok a politikába, ahová annyi minden(ki) fullad.
Üdvözlettel: Sz. T.

xterx 2008.06.13. 11:11:57

"Annyira érdekesen indultatok, kívánom, ne fulladjatok a politikába, ahová annyi minden(ki) fullad."
Látom, ez azért nem fenyeget... Tetszik a blog sokszínűség, és szuper, hogy nekiálltatok.
De a bejegyzés végi költői érdésre a válaszom marad.

fityisz 2008.06.13. 16:30:15

Kedves Teri!

Ne ijedjünk meg a valóságtól, még akkor sem, hogyha sokszor csúnyának látszik és talán az is.
Ő is belépett a "polisz" valóságába. Hasonló lett hozzá, a bűnt kivéve. És megmentette! Ahogy írtad!
Az Isten Szíve szerinti társadalom, város vagy politika is ilyen. (Nevezzük ahogy akarjuk.) Hasonló a megszokott struktúrákhoz, de élhető.
Köszönöm kedves bíztató soraidat!
fityisz

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.15. 09:17:27

Sziasztok!
Javaslom, hogy sablonnak válasszátok a Colors of Web 2.1-et. Később jobban lehet variálni és átalakítani.

A témához illő megjelenés valamely klasszikus, puha színekkel festett legyen, szerintem.

például:
konyvtaroskisasszony.freeblog.hu

Jobbradikál · http://jobbradikal.blogspot.com 2008.06.15. 12:12:26

Jezsuita barátaim! Örömmel üdvözöljük a blogotokat!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

jobbradikal.blogspot.com

FraServitus 2008.06.15. 13:30:16

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Drága testvérem, testvéreim!

Nagy öröm töltötte el a szívemet, amikor hallottam a „jezsuita blogról”. Egyből fel is kerestem az oldalt, és elsőként a Te írásodat olvastam el. Most a hamvába holt remény érzése szomorít el.

Engedtessék meg nekem, hogy az egyszerűség, és az áttekinthetőség kedvéért pontokban szedjem a véleményem.

1, Amikor az írásod címét megláttam, komolyan reménykedni kezdtem, hogy valamiféle konstruktív, előremutató véleményt fogok olvasni a magyarországi politikai és vallási élet vélt vagy valós ellentéteinek és összefonódásainak megoldására, minimum erre számítottam egy „jezsuita blogtól”. Ehelyett tizenkettő egy tucat véleményt olvastam: „Ezt a szimpatikus kamaszképű kedves árulót és barátait.”

2, Nagyon fontosnak tartom kijelenteni, hogy a szólásszabadságnak része az is, hogy olyan véleményt mondok valakiről, ami neki nem lesz kedves. A többségnek joga van építő jellegű kritikát gyakorolni a kisebbség felett, ez még messze nem üldözés, vagy rasszizmus.

Te azonban, testvérem, ítéletet mondasz. Fodor Gábor áruló, pont. Egyszerű a dolog, fekete-fehér, igen-nem. Nincsenek átmenetek.

3, Értékítélet. Mi keresztények, római katolikusok, protestánsok, ortodoxok értéket képviselünk a XXI. század társadalmaiban. Ezekről az értékekről, gyakorlati megvalósításukról a társadalom ítéletet mond. Ha ez nekünk nem tetszik, netán fáj, arra nem azt kell reagálnunk, hogy mi is ítéletet mondunk azok felett, akik minket kritizálnak. Jobbá, tisztábbá, még keresztényibbé kell válnunk.
A mai magyar társadalom, még az úgynevezett ateisták is elvárásokat támasztanak az egyházzal szemben. És nem azt várják, hogy mi döntsük el, ki az áruló és ki nem, ha ilyet teszünk, méltó ítéletet kapunk érte.

4, Az egyház próbált, és próbál reagálni a XX. és a XXI. század változó világára, ami nem biztos hogy szükséges lenne, de mindenképp dicséretes. Azonban sokan nem látják be azt, hogy nem csak rajtunk múlik a „modernizáció” sikere; kitalálhatunk új hét halálos bűnt, de erre a befogadó oldalnak is pozitíven kell reagálnia. A mai ember értékrendjében az egyház teljesen más helyet foglal el, mint száz, kétszáz, vagy ötszáz évvel ezelőtt.

5, Írásod utolsó mondata megdöbbent. „És minket ki fog megmenteni?”. Ha ezt jezsuita létedre nem tudod...
Azt kérdezed testvérem Takács Gábortól, hogy kérdése „valóságos kérdés, tapasztalat vagy segélykérés?”. Én azt kérdezem Tőled, hogy írásod őszinte, tiszta, radikális figyelemfelhívás, vagy hitéleti válságod tünete?
Lehet, hogy csapnivaló az értékítéletem, de úgy vélem írásod alapján, hogy magamfajta fiatalember lehetsz, semmiképp sem a hatvanas-hetvenes korosztály tagja. Nekik kellene, a hátuk mögött álló élettapasztalattal ilyen blogot írni. Hitelesebb lenne.

Elfogytak a pontok és a szerkesztett gondolatok. De megmaradt a remény. Remélem, hogy miután kinövi gyermekbetegségeit, a „jezsuita blog” igazi keresztény értékteremtő, és fenntartó online szellemi közösséggé válik!

Maradok tisztelettel, és testvéri szeretettel: FraServitus

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.06.15. 17:37:37

Hát igen, hamar előkerült az áruló cimke. Ezért kár volt ezt elindítani. Kizártnak tartom, hogy versenyben lehetnél a szélsőjobb hétpróbás íróival.

mithrandir 2008.06.15. 19:57:39

Igaz, ami igaz, szerintem is az volna a feladat, hogy értékeket közvetítsen -és főleg hitet sugározzon!- az Egyház a világnak, és akkor a hívők maguk is el tudják dönteni, ki az áruló, és ki nem.

Ha viszont belebonyolódik az Egyház a politikai iszapbirkózásba, azzal bizony az isteni kegyelem működését nehezíti, a keresők megtérését hátráltatja.

balu 2008.06.15. 20:09:59

Miért ne írhatná meg a véleményét egy politikusról vagy irányzatról egy jezsuita? Talán nincs joga hozzá? Nem lehet politikai véleménye?
Mi az, hogy az Egyház politikai iszapbirkózása? Egy jezsuita nem az Egyház.

mithrandir 2008.06.15. 20:26:17

Balu, az a gond, hogy egy jezsuita esetén óhatatlanul "testületi véleménynek" tekinthetik egyesek a magánvéleményt.

És ez, sajnos, igenis megnehezítheti azt, hogy a valódi üzenet, az Örömhír, eljusson a célközönséghez.
Mert ugye abban egyetértünk, hogy az igazi missziós terület nem a politika, hanem a személyés megtérés.

Pilgrim 2008.06.15. 20:51:01

Mithrandir, mint már itt is említettem, én semmi kivetnivalót nem találok abban, ha egy jezsuita a politikáról is beszél, sőt politizál. De szívem szerint az sem lenne baj, ha maga az egyház foglalkozna a politikával. És továbbmegyek: kötelessége is lenne szerintem minden kereszténynek kivennie a részét a közéletből, amire XVI. Benedek is felhívta a figyelmet. Ha megnézed a keresztények arányát a világban, vagy akár csak hazánkban, és megnézed a keresztény értékrendet képviselő politikusok számát (mind az országgyűlésben, mind az önkormányzatokban), akkor megállapíthatod, hogy nem áll arányban egymással a két szám. A szélesebb körű szerepvállalás érdekében az egyháznak is nagyobb bátorítást kellene adnia a hívőknek, hogy szerepet vállaljanak ezen a területen is.

Közelítsük meg a kérdést Aquinói Szent Tamás segítségével: szerinte ugyebár van az örök törvény, a természeti törvény, az isteni törvény és az emberi törvény. Ha az emberi törvény nincs összhangban az isteni törvénnyel, vagy akár csak ha esély is van arra, hogy olyan irányba forduljon a történelem kereke, ami ellenkezik az isteni törvénnyel, akkor mindenképpen szükséges megszólalnia az egyháznak, az egyéni szereplőiről nem is beszélve. A mai helyzet mindenképpen olyan úgy a világban, mint Magyarországon, hogy meg kell szólalnia az egyháznak, hallatnia kell a hangját, szükség van ezekre a szempontokra is a közéletben. Aki el akarja hallgattatni az egyházi képviselőket, az ellenünk, keresztények ellen cselekszik.

mithrandir 2008.06.15. 21:01:52

Pilgrim

"nagyobb bátorítást kellene adnia a hívőknek"

Jól teszi. Én is, mint hívő, hallatom a hangomat.
De nem tenném, mint jezsuita.

"Közelítsük meg a kérdést Aquinói Szent Tamás segítségével"

Lehet elméleti vitát folytatni, az egyházatyák bevonásával.
Épp csak értelme nincs. Én ugyanis az evangelizáció szempontjából, teljesen gyakorlati aspektusból néztem a dolgot. E szempontból pedig káros a direkt politizálás.

Hogy jobban értesed: ha az Egyház elmondja, hogy a liberalizmus miben téved; hogy mennyire fontos az elvszerű politizálás; hogy a család milyen fontos és szent intézmény - ez hatékony, mert ezen értékek birtokában a hívő úgyis tudja, hogy ki az áruló és ki nem.
Fodor leárulózása viszont eleve eltaszíthat sokakat, akikre pedig Jézus ugyanúgy számít. Ne tegyünk keresztbe az Úrnak... :-)

"Aki el akarja hallgattatni az egyházi képviselőket, az ellenünk, keresztények ellen cselekszik."

Remélem, a fentiekből világos, hogy szó nincs elhallgattatásról. Csak egy csipetnyi bölcsességről... :-)

FraServitus 2008.06.15. 21:34:12

Kedves Balu!

Senki sem állította, hogy egy jezsuita nem nyilváníthat véleményt egy politikusról, de ez nem konstruktív vélemény volt, hanem ítélet, véleményem szerint.
Ha fent a lap tetején az áll, „magyar jezsuiták”, ne lepődjünk meg, és ne sérelmezzük, ha ha ilyen kijelentések után Mithrandir úgy véli, hogy egy római katolikus szerzetesrend tagjának a publikus véleménye több, mint magánvélemény. Továbbmegyek; ha egy jezsuitának joga van egy pártról, egy politikusról nyilvános véleményt alkotni, akkor engedtessék meg a publikumnak is véleményt alkotni a jezsuitáról, jezsuitákról.
Az ember gyarló, ösztönös faj, mind a hatmilliárd tagja azt hiszi, hogy ő a világ közepe. Nem tudja elképzelni, hogy a világ tovább forog az ő halála után, vagy hogy más igazság is létezik az övén kívül. A hit, és a fegyelem pont arra tanítana minket, hogy elfogadjunk másokat olyannak, amilyenek, mások mint mi. Nem rosszabbak, nem „árulóbbak”, nem erkölcstelenebbek, csak mások.

Maradok felebaráti szeretettel: FraServitus

partychoke · http://roguesec.blog.hu 2008.06.15. 22:31:56

sziasztok. mindenféle sallang nélkül két dolgot kérdeznék, csak hogy tudjam, hogy hová tegyem ezt az egyelőre szimpatikus blogot:
miért áruló Fodor, ill.kit árult el?
mi a véleményetek a kdnp-ről?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.15. 22:33:25

Kedves Fityissz!

Az itt látható vita nagyon tipikus. Sokszor az olvasónak határozott elképzelése van arról, hogy milyen legyen egy blogger. Ha lány, akkor viselkedjen lányosan, ha liberális, akkor legyen mindig az, ha konzervatív, akkor meg olyan. Nyilván egy pappal szemben még karakteresebb elvárások vannak.
Ez nem kell senkit se befolyásoljon. Ugyan jószándék vezérli, azt aki ilyet ír, de nem tud elrugaszkodni a megszokott képtől.
Tehát így tovább! Szerintem fantasztikusak vagytok. Politizáljatok, legyen karakán véleményetek. Gratulálok!

FraServitus 2008.06.15. 22:45:48

Pilgrim!

Teljesen egyet értek Veled! Szerintem is kötelessége minden kereszténynek kivenni a részét a közéletből. Például ha egy buszon vagy vonaton három tizenéves suhanc kötekedni kezd egy nyugdíjassal, négy-öt, a vonaton vagy buszon utazó keresztény vegye körbe őket, és éreztesse velük, hogy helytelen amit tesznek, és többségük adjon súlyt szavaiknak.
Vagy; koszos, szemetes városainkban, településeinken a keresztények a közért, nagyobb közéleti szerepet vállalva szemetet szedhetnének.

Sajnos nem értek Veled együtt abban, hogy az egyház aktívan politizáljon. Pro és kontra sok érvet lehetne felhozni az egyház politikai szerepvállalása kapcsán, de szerintem felesleges. Én tiszteletben tartod a véleményed.

Teljesen egyetértek Veled abban – ahogy Mithrandir is -, hogy az egyház bátorítsa nagyobb közéleti és politikai szerepvállalásra a híveket.
Igazad van az arányokkal kapcsolatban is. Persze, lehetne arról is beszélni, hogy miért kellene törvényszerűen kizárólag keresztény képviselőknek képviselni keresztényeket, de hagyjuk. A legutolsó népszámlálás adatai alapján hétmillió-hatszázezer hívő van Magyarországon; tény ami tény, súlyosan alul vannak képviselve számszakilag.

Visszatérve a szemétre, elnézést ha csaponganak a gondolataim. Egy százezer lakosú megyeszékhelyen lakom, ami püspöki székhely. A belvárosban a nyilvános hulladékgyűjtőket minden hétvégén lerugdossák a tartórúdjukról a szórakozó fiatalok. Vasárnap, néha hétfőn is még a kukák a földön fekszenek. Fogom, visszateszem, és mivel koszosak, porosak, megtörlöm a kezem a zsebkendőmmel. Az emberek nagy észre sem veszi, sem a földön lévő kukát, sem azt hogy valaki visszateszi. Akinek arra téved a tekintete, értetlenül, megdöbbenve néz. Testvérem, statisztikailag minden tíz emberből, aki szemrebbenés nélkül elmegy a kuka mellett, 7.6 hívő. A többi 2.4 ateista, különböző szubkultúrák tagja (anime-rajongó, rocker, és a többi), vagy „áruló”. Szegénységi bizonyítvány ez nekünk keresztényeknek, semmivel sem vagyunk jobbak annál, akikről ítéletet mondunk.

Megközelíthetjük a közéleti és politikai szerepvállalást Aquinói Szent Tamás segítségével, vagy bármely más irányból, de a tény tény marad; még a mai szekularizált világban is kötelessége az egyháznak felhívni a figyelmet az isteni és emberi törvény közti disszonanciára. Ez teljesen természetes, hisz a szántóvető sem hagyja ott a földet vetés után, a magot egészen az aratásig gondozni kell. Azonban miután elmondta az egyház a véleményét, meg kell hallgatnia másokét is, olyanokét is, akik nem értenek egyet vele.
Az utolsó mondatod kissé gyomorszorítóan hangzik nekem, aki megéltem a régi rendszert. Egy kicsit az „aki nincs velünk, az ellenünk van”. Jut eszembe róla.

Testvéri szeretettel: FraServitus

Pilgrim 2008.06.15. 23:27:05

Soraimban természetesen nem lapult ott a rossz szándék, viszont röviden és tömören megfogalmazva: nekem is az a véleményem, mint Lelkylolának. Nem kellene skatulyába tenni az katolikus egyházat, az egyházat alkotó embereket, legyen ő jezsuita szerzetes vagy "szimpla" hívő. Nem lehet minden egyes embernek megfelelni, aki az egyházközséghez tartozik, hiszen mások vagyunk. Ahányan, annyifélék. Isten szavát politikai állástól függetlenül közvetíteni lehet, de ez nem jelenti azt, hogy a mindenkinek való megfelelés miatt az "inkább semmit se mondjunk"-elvet kövessük. A politika része mindennapjainknak. Vannak hívők, akik elvárják az efféle útmutatást is, vannak akik nem, sőt vannak, akik elzárkóznak ettől. A pap ilyenkor azt kövesse, amit a szíve diktál, mert mindenkinek nem lehet megfelelni. És nagyjából meg lehet ítélni azt, hogy ha egy plébános bekerül egy közösségbe, akkor a politikai szubjektivitásban meddig mehet el, hogy az egyházközség tagjai mire vevők. A többséget nem szabad magára hagyni csupán azért, mert van 1-2 hívő, aki a közéleti felhangot nehezen viseli. Ebben a mai helyzetben sok embernek szüksége van a lelki támaszra és ebben szerepet játszik a politika is.

Pilgrim 2008.06.15. 23:33:36

Kedves FraServitus,

abban teljesen egyetértek veled, hogy a közélet általad értelmezett dimenziójában is nagyobb szerepet kellene vállalnunk: akár a város- és környezetvédelem terén. Magam is hasonlóan járok el, mint ahogy a példádban említetted. Ahol tudok, segítek. Én benne vagyok bármilyen kezdeményezésben, aminek ilyesmi lenne a célja, ami kifelé is megmutatná, hogy igenis többek vagyunk: fejben és lélekben. De minden bizonnyal ennek a blognak is az egyik célja majd a közösségteremtés lesz - többek között.

Ky-Lí 2008.06.15. 23:46:01

Van aki szerint az Egyház(ak) csupán arra való(k), hogy az állam dicsőséges felvonulása után a "lócitromikat" feltakarítsák a közéletből. Pl. csak a szociális feladtokban vegyék ki részüket (betegek ápolása, hajléktalanok felkarolása stb., a politikától, a gazdaságtól, a véleményformálástól meg tartsák távol magukat...

xterx 2008.06.15. 23:50:33

A politika része a mindennapoknak, igen. Beszéljünk a mindennapokról!
De a politika überelheti a hitünket is -
ennek ellen kéne állni.
Aki keresztényként tud irgalomról, kegyelemről, bűnbocsánatról, az azt is tudja, hogy ezeknek a lehetősége mindenkire kiterjed, a "legelvetemültebbekre" is, és hogy mindenki Isten megmentő kegyelmére szorul.
Ezt én fölöslegesen írom annak a fantasztikus gárdának, amelyik ezt a blogot viszi, és az életét ezekre a dolgokra tette fel.
A vitát "én kezdtem" - jelezni kívántam Fityissznek, hogy politikai heve szerintem itt túlságosan elragadtatta őt.
Keresztény bloggereknek erre oda kell figyelni, és nem könnyű, hisz mindnyájunknak vannak preferenciái. De a hitünk csak legyőzi a preferenciákat...
Szóval ezt nem tartom "tipikus vitának", mint ahogy valaki fentebb írta. Egy tapasztalatnak tartom, hitvallási kérdésnek, keresztény blogger-dilemmának stb.

Ky-Lí 2008.06.16. 00:18:37

Kedves Teri! tételezzük fel (sőt követeljük), hogy papok és szerzetesek ne foglalkozzanak a mindennapi politikával. Túl evilági ahhoz, hogy lelki dolgokra tudjanak összpontosítani. De kérdezem: hol van akkor a magyar (és méginkább keresztény) értelmiség, amely megfelelő helyen, megfelelő időben és megfelelő nyomatékkal kérhetné számon az emberélet alapvető normáit a mindenkori hatalomtól? Mert amíg a legfelsőbb vezetés nem veszi tudomásul, hogy ezek rá is vonatkoznak (Ne lopj!, Ne hazudj!, Másét el ne vedd! stb.) addig hol és kitől vegyen példát az egyszerű, hétköznapi egzisztenciájáért küzdő ember?

FraServitus 2008.06.16. 01:17:04

Pilgrim!
Szívemet melengető kijelentést tettél; „De minden bizonnyal ennek a blognak is az egyik célja majd a közösségteremtés lesz - többek között.”
Nagyon fontos, és hiánypótló lesz ez a blog, ha közösséget teremt, ebbéli munkáját teljes szívemből lelkemből támogatni kívánom!

xterx 2008.06.16. 10:11:01

Ky-Lí, keményen kell akkor fogalmaznom - nem a politikára adott reflexióval van bajom, hanem azzal, mégegyszer, ha a hitünknek ellentmondó következtetésekre viszi a politizálás a hívő keresztényt. Márpedig az "őket mért kell megmenteni" - "minket ki ment meg" gondolatmenetben ezt érzem. Fityissznek nem blamáló szándékkal igyekeztem ezt a vélemnyemetjelezni, pusztán a kommunikáció szándékával.

FraServitus 2008.06.16. 11:31:19

Dicsértessék Ky-Li testvér!

Biztos van olyan, aki szerint az egyház csak az állami feladatok azon részét lássa el, ami szerinte az egyház profiljába tartozik.
Ennek azonban jó oka van; azon időket, mikor az egyház beleszólhatott az állam irányításába, egy olyan Felvilágosodás söpörte le az asztalról, ami lehetetlenné teszi, hogy valaha is újra politikai hatalmi tényezővé váljék. És talán ez így van jól, az egyház missziójának célállomása nem a hatalom dicső csarnoka, hanem a kétkezi munkások, rabszolgák, a börtönviseltek, és hasonlók világa, társadalmi szempontból.
Eme véleményem vonatkozik a Terinek írt, „tételezzük fel” kezdető véleményedre is.
Teri azt válaszolta Neked testvérem, hogy keményen kell fogalmaznia, én azt mondom, határozottan, egy konkrét példán keresztül:
1, 2007. december 13.-án Prágában cseh fiatalok egy szervezett csoportja meg kívánt emlékezni a Kristályéjszakáról, többek között a Józefov-ban, a prágai történelmi zsidónegyedben. A jogi csiki-csuki lényegtelen, a megemlékezés napján a negyed lakóival kart karba öltve védte a Józefov-ot többek között Őeminenciája Miloslav Vlk, bíboros, prágai érsek, és több prominens keresztény közéleti szereplő.
Kérdezem én, hol van akkor a magyar (és még inkább keresztény értelmiség), amikor hasonló rendezvényeket szerveznek magyar szervezetek az ország különböző pontjain?
Hogy vegyen így példát az egyházról és a keresztényekről a hétköznapi egzisztenciájáért küzdő ember?
Ebben értek egyet Terivel, hogy aki a sárban fetrengő malacokkal akar ölre menni, maga is koszos lesz, akár önnön, akár a dagonyázó disznók hibájából.

Alázatos szeretettel: FraServitus

balu 2008.06.16. 11:47:39

mithrandir 2008.06.15. 20:26:17

Kedves mithrandir! Bocs, későn reagálok. Nem mindig vagyok net közelben.
Ha az Evangélium hirdetéséről beszélünk, akkor pláne politizáljon egy jezsuita, mivel rá kell világítania, hogy mely értékrendet lehet összeegyeztetni azzal.
Annak semmi értelme, ha megtagadom a lényeget annak érdekében, hogy csatlakozzanak. Akkor mihez kihez csatlakoztak? Egy hamis hírhez.

balu 2008.06.16. 11:59:52

FraServitus 2008.06.15. 21:34:12

Kedves FraServitus! Nyugodtan állíthat bárki bármit a jezsuitákról szerintem. Meg tudják magukat védeni. Fodor Gábor is meg tudja védeni magát.
A politika meg amúgy sem magánügy. Az egész társadalomra hatással van, formálja, alakítja.
Hogy mi erkölcsös és mi nem, az megállapítható, kimondható. Az erkölcstelen magatartás ellen nyugodtan fel lehet szólalni. Ostobaság lenne elintézni azzal, hogy én is erkölcstelen vagyok te is erkölcstelen vagy, folytassuk hát mások vagyunk.

FraServitus 2008.06.16. 13:29:30

Szeretve tisztelt Balu!

Valamit félreértettél, valószínűleg mert félreérthető voltam; mea maxima cupla!

Fodor Gábornak nem kell megvédenie magát, azzal hogy ezt mondod, azt sugallod, hogy valami olyat követett el, amiért védekeznie kell.

Ezen a blogon, melynek fejlécében az áll, hogy „magyar jezsuiták”, elhangzott egy igaztalan vád Fityissz testvérünk részéről, miszerint Fodor Gábor áruló. Ez méltatlan egy keresztény emberhez, főleg az egyház fogadalmas vagy felkent tagjához.

Hiszem, hogy az árulás nem csak jogi, de erkölcsi kategória is. Fodor Gábor jogilag akkor lenne áruló, ha mondjuk egy piréz légideszantos kommandót csempészne a parlamentbe, akik megsemmisítve a magyar országgyűlés képviselőit, ellopnák a Szent Koronát, és eladnák a Józsefvárosi Piacon. Erkölcsileg pedig akkor, ha közismert liberális létére hirtelen elkezdene szent misére járni, és mezítláb, ruháját megszaggatva az El Camino-n találkoznál vele.
Lássuk be, tudomásunk szerint Fodor Gábor semmi effélét nem követett el.

A politika a legmocskosabb fegyver a világon. Fegyver, mint a kard vagy a puska. Eredetileg arra találták ki, hogy a civilizációban két vezetőnek, ha elveik nem egyeznek, ne keljen halálos párbajt vívnia igazáért. Mára azonban a gerinctelen, gyáva emberek eszköze lett, akik félek kockáztatni az életüket és egzisztenciájukat, ezért küzdenek politikai eszközökkel. Ha ezt megint nem sikerült egyértelműen megfogalmazni, ajánlom figyelmedbe a Róma című kiváló televíziós sorozatot, amelyben a Rómába visszatérő, - talán Brutus - beszámol egy társasági eseményen arról, hogy egy adott barbár törzs politikusai, ha nem tudnak megegyezni, halálig tartó párbajt vívnak, míg a római szenátusban egy politikai vita után mindenki ép bőrrel megy haza. Szerinte sokkal őszintébb, és igazságosabb lenne Róma is, ha náluk is így működne a politika. A dolog tanúsága, szerintem, hogy a politika a becsületet és igazságot váltja ki, belátó keresztény ember épp ezét csínján bánik vele, nem úgy mint Fityissz testvérünk.

Második bekezdésedhez; nem a tunyaság, a tétlenség politikáját hirdetem. Csupáncsak azt mondom, hogy nem várhatjuk el más erkölcsök követőitől, hogy a mi erkölcseinknek feleljenek meg. A kereszténység egy „tagsági igazolvánnyal” rendelkező „klub”. A tagoktól kell elvárnunk a „működési szabályzat” betartását. Ha nem tartják be, a tagokat szankcionálhatjuk, tetszés, vagy a szabályzat szerint. Azonban nem mehetünk ki a „klubépület” éle, és nem adhatunk körmöst azoknak a járókelőknek, akik nem ismerik, vagy nem tartják be a klub szabályzatát. Lehet sajnálni, vagy éppen örülni neki, de azok az idők már elmúltak, rajtunk merengeni kár.
A te mondataidból azt vélem kihallani, hogy erkölcstelenek vagyunk mi is, ők is, de ettől még tenni, szólni kell. Erre én azt mondom, nem lehet a saját erkölcstelenségünk képezte akadályt figyelmen kívül venni, megkerülni, otthagyni magunk után. Előbb erre kell megoldást találnunk, és akkor nem kell az erkölcstelen magatartás ellen felszólalni, mert tetteink majd magukért beszélnek.
Acta, non verba.
Teri ezt a gondolatot úgy fogalmazza meg: „nem a politikára adott reflexióval van bajom, hanem azzal, mégegyszer, ha a hitünknek ellentmondó következtetésekre viszi a politizálás a hívő keresztényt.”
Úgy hiszem, ugyanazt mondja mint én, csak más szavakkal.

Tisztelettel, és remélve hogy érthetőbb lettem: FraServitus

Fityisz 2008.06.16. 18:20:16

Barátaim a kaptárban!

Örülök, hogy beindult a zümmögés!

Kezdetben féltem, hogy leragadunk egy „Dicsértessék a Jézus Krisztus!”-nál.

De látom, ti is többen szeretitek a Valóságot, ahogy Urunk Jézus Krisztus is beletestesült ebbe a sárba, ráadásul úgy, hogy minden aljasságtól mentes maradt!
De vissza a témához!

Én Fityisz mint elsőszámú klerikális „ítélkező”:
Mesterünk szerint saját cselekedeteink mondanak fölöttünk ítéletet.
Jézus a rómaiakkal lepaktáló Heródest rókához hasonlítja (egy állathoz). Mondhatta volna sunyi, ravasz, jellemtelen, áruló alaknak… stb. Ő egy állat nevet használ, történetesen a rókáét. A róka valóságos fenomén. Majdnem ítélkező a kijelentés, de van ilyen. Hogyan meri ezt a királyt egy állathoz hasonlítani!? Ítélkezés!

Áruló?
Mit látok? Tisztelt FraServitus! Talán mégis egy kicsit idősebb vagyok nálad. 1993-at írunk. Közelednek a választások. Az antikommunista retorikától hangosan fröcsögő SZDSZ szívére öleli Pufajkást (sic! Már megint ítélkezem). Miként tudnánk elhitetni, hogy mi mégis csak liberálisok vagyunk? Úgy, ha megsemmisítjük az akkor még liberális FIDESZ-t. (Freudi, apák és fiúk háborúja)

Fodor át az SZDSZ-be, Kiss Jánoshoz, akinek ez időben albérlője volt, ha jól emlékszem. (Gondolom volt idejük sok mindenről beszélgetni.) De szerencsétlenségükre/szerencsénkre az ifjú ellenfél mégsem esett ki a Parlamentből.

Nos ez az a helyzet, amiről írtál, amikoris Fodor légidesszantosként eladta a FIDESZ-t az MSZ(M)P-nek a „Józsefvárosi Piacon”. Ha ez akkor nem történik meg, talán ma lenne egy hiteles liberális pártunk is.

Szóval, Fodor elvtársnak ezt a cselekedetét kellett valahogy fenomenológiailag leírnom, ítélkezés nélkül. Mégis lehet, hogy a cselekedet mondott maga fölött ítéletet?
Vagyunk, voltunk és leszünk, akik aggódunk az Örömhírért.
Jézus azt mondja: Az igazság (a valóság szeretete, amikor mindennek az a neve, ami) szabaddá tesz bennünket! Ez még talán hitet is sugároz!

Ezért szabad aggódni. A féligazságokért, retorikai maszatolásokért nem adom az életem!

Kedves FraServitus! Köszönöm, hogy őszinte vagy! Abszolúte nem éreztelek ellenségesnek, sőt …! Egyáltalán nem kötelező, hogy csápoljunk egymásnak!
Már nem emlékszem, hogy ki írta: „A papoknak vigyázni kell, hogy mit nyilatkoznak, mert a testület (Egyház).”

Egy idős parasztember egyszer azt mondta nekem: „Magát a szájáért fizetjük!”

Hát így sikerült. Ha rosszul szóltam, vond le a fizetésemből.

Barátaim, szeretettel ölel benneteket: FITYISZ

mithrandir 2008.06.16. 18:49:35

Kedves Fityisz!

"Hogyan meri ezt a királyt egy állathoz hasonlítani!? Ítélkezés!"

Ez sajnos eltörpül amellett a kérdés mellett, hogy hogyan meri bárki, legyen bár klerikus ;-), Jézushoz hasonlítani.

"Ha ez akkor nem történik meg, talán ma lenne egy hiteles liberális pártunk is."

Tehát a liberalizmust árulta el...
De hiszen akkor jót tett, hiszen segítette megerősíteni az orbáni vonalat a Fideszben... ;-)

"Jézus azt mondja: Az igazság (a valóság szeretete, amikor mindennek az a neve, ami) szabaddá tesz bennünket!"

Hol mondja? (Őszinte a kérdés, mivel nem emlékszem ilyesmire. De ez valószínűleg csupán a hiányos Szentírás-ismeretemet bizonyitja :-(

Pax tecum!
Péter

mithrandir 2008.06.16. 18:54:38

balu 2008.06.16. 11:47:39

Kedves Balu!

Sajnos még mindig nem világos, mi köze az Örömhírhez, és hány lélek megtéréséhez visz közelebb a Fodor árulóságáról szóló papi kinyilatkoztatás...

A többi meg kit érdekel?
Legalább mi vegyük már komolyan, hogy "az én országom nem evilágból való"!

Ettől még lehetek (vagyok is) politikailag elkötelezett, de a direkt politikai iránymutatás akkor sem a klérus dolga.

xterx 2008.06.16. 19:58:02

"Jézus a rómaiakkal lepaktáló Heródest rókához hasonlítja..."
Hát ha felmerült a Jézushoz való hasonlatosság, mért nem vagy következetes, Fityisz?
Jézus áldozata mindenkire vonatkozik. Újra csak nem értem, hogy miért is nem kell nekünk a bűnösök megtérésének drukkonunk? ha bizonyos emberek hitetlensége annyira fáj neked, miért nem értük imádkozol a legtöbbet, hogy ne kárhozzanak el? Őszintén nem értem.
(Hát igen, valóban a megbocsájtás lesz itt a kulcskérdés, hogy kijuthat-e belőle például a kommunistáknak... vagy másoknak. Szerintem erről Jézusnak erős álláspontja van :)

mithrandir 2008.06.16. 20:35:43

szucsteri

Épp ez a szerintem is erős álláspont az, amit egyesek nem akarnak elfogadni.

Pedig én is alapvető keresztény tanításnak tartom.

Egyszerűen nem értem, hogyan lehetséges ez, és várom a teológiai magyarázatot.

Egy dolog az emberi igazságérzet, és másik a "kifürkészhetetlen", sőt emberi ésszel botrányosan balga isteni szándék.

FraServitus 2008.06.17. 07:55:14

Fityissz testvérem!

Így már kerek a történet, morális szempontból amit Fodor Gáborról írsz, tényleg árulás. Én magam mondtam korábban, hogy mind a jogi, mind a morális árulásban hiszek.

Ha rosszat szólsz, nem én fogom levonni, és nem a fizetésedből. Én próbálok nem ítélni.

Khmm... „Ne ítéljetek, hogy meg ne ítéljenek. El ne ítéljetek senkit, hogy titeket se ítéljenek el. Bocsássatok meg és nektek is megbocsátanak....Mit nézed a szálkát felebarátod szemében, a magad szemében pedig nem veszed észre a gerendát? Hogyan mondhatod felebarátodnak: testvér, hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - holott tulajdon szemedben nem látod meg a gerendát. Képmutató! Vesd ki előbb a magad szeméből a gerendát és csak aztán törődjél azzal, hogy kivedd a szálkát felebarátod szeméből”
Ezt akarom mondani több példán keresztül, napok óta, talán így a legérthetőbb, és lássuk be, Vele dőreség vitatkozni.

Drága Teri, tényleg az egyik legfontosabb kérdés itt a megbocsátás lesz. Egyesek úgy vélik, lehetséges kettős mércével mérni, azonban aki így gondolja, az ne nevezze magát kereszténynek.

Fityissz; megbocsájtás és a kommunisták. Ha annak idején a XIX. századtól kezdve az egyház nem folytat aktív politikai és társadalmi harcot a kommunizmus ellen, talán amikor a kommunisták politikai hatalomra tettek szert a világban, nem tekintettek volna elpusztítandó ellenfélként az egyházra. Ezért vélem azt, hogy nem az egyház dolga a politizálás, nincs már meg a társadalmi támogatottsága és hatalma hozzá. Ok-okozati összefüggésekben kell a világ nagy dolgait látni, nem feketén fehéren, mert nem azok.
Más eszközökkel kell harcolnunk az értékrendünkért, mondjuk példamutatással.

Engedtessék meg nekem egy példa a megbocsátásról: van egy hívő ember, akit úgy ismerek, mint a tenyeremet. Szülei első, s mint később kialakult, egyetlen gyermekeként született a szép hetvenes években. Mint minden gyermek akkoriban, kétévesen megkapta a háromfázisú Sabin-csepp oltást, járványos gyermekbénulás ellen.
Ez a kór, míg a vakcinát nem találták fel, gyerekek ezreit, tízezreit ölte meg. Elsorvasztja, megöli a test összes izmát, még azokat is, amik a tüdőt mozgatják a légzéshez. Gyógyítani nem lehet, aki annak idején elkapta, az jobb esetben tolószékben, rosszabb esetben vastüdőben töltötte életét, hogy ne haljon meg.
Emberünk a második oltás után elkezdte produkálni a gyermekbénulás tüneteit, mint kiderült, a vakcina olyan vírust tartalmazott, ami nem volt legyengítve. Az orvosok (hetvenes évek) azzal vigasztalták a szüleit, hogy százezer esetből ez csak egyszer fordul elő.
Isteni csodaként - ez esetben szó szerint -, emberünk nem kényszerült tolószékbe, vagy vastüdőbe. Igaz, hogy tönkrement az élete, nem bír egy tízkilós szatyrot hazavinni a boltból, ha dolgozik (úgy tud dolgozni, hogy nem be, hogy mozgássérült, mert akkor nem alkalmaznák, és mostanság a huszon- harmincezer forintos járulékból nehéz lenne megélni) vagy közlekedik, amint lehet leül, mert nem nagyon bír állni. Soha nem sportolhatott, de még csak 60 métert sem bír lefutni.
Mindig magányos gyerek volt, hisz nem tudott a többiekkel játszani. Magányos felnőtt lett, aki tudta, hitte hogy van Isten, hisz hogy viszonylag normális életet élhetett, az csoda volt. Ennek ellenére sokszor ingott meg a hite boldogtalan, csonka, sérült élete miatt.
Egy dolog viszont soha nem fordult meg a fejében. Akárhogy is szidta-szapulta édesanyja az orvosokat, soha nem haragudott rájuk. A modern magyar népköztársasági orvostudomány tönkretette az életét, joggal lehetett volna dühös, gyűlölhette volna az orvosokat, de soha nem tette.
Nem gonosz szándékkal tették amit tettek, és neki attól nem lett volna jobb, ha gyűlölködik.

Zozozo 2008.06.17. 15:51:50

Sokan mondják erre, hogy ennyi erővel Orbán Viktor is áruló, hiszen a liberális eszméit elhagyva lett amolyan konzervatív. Szerintem csak azért gondoljuk Fodor Gábort jobban árulónak, mert a szocialistákkal (a pufajkással) szövetkezett.

Azért én is jobban örültem volna, ha mindez kevésbé érzelmekkel átitatva, higgadtabban kifejtve jelenik meg. Akkor nem vitatkozunk az áruló szavon, meg hogy ez most ítélet-e vagy sem, hanem a tettet látjuk magát. Arról ugyanis érdemes ítéletet alkotni, szemben az emberrel. És az sokkal konstruktívabb kritika lett volna, mint ez.

Ez a nagy baja a magyar politikai életnek: kevés benne a közeledési szándék. Tetszik, nem tetszik, olyan országban kell élnünk, ahol SZDSZ és MSZP támogatók is vannak. Ők nem árulók, nem gonoszok. Ők magyar emberek, a mi társaink. Csatározni fontos kérdéseken érdemes, de állóháborúban élni (mint most) nem jó. Az érzelmekkel átfűtött indulatos politizálás szerintem a rossz irányba viszi a politikai kultúránkat.

Ezzel együtt nagyon jó a post, ha ennyit és érdemben hozzászólunk. És nagyon jó a blog is. És Fityisz is írjon csak, érdekel.

fityisz 2008.06.17. 16:34:09

Megbocsátás?
Hát igen! Itt kezdődik az újszövetség!

Szóval, mindenkinek és feltétlenül!!!
De mit jelent ez?

P.Nemes szerint ez egy pillanat kérdése. Igaza van. Eldöntöttem, hogy megbocsátok Neked. De van egy bibi. Vagyis a "bibi", a seb az sokszor évekig fáj és évekig gyógyul.
De Te eldöntötted, hogy soha nem leszel becstelen a másikkal, mint ahogy ő veled szemben becstelen volt.
Az érzéseid itt vannak, de ezekért nem vagy felelős, csak a cselekedeteidért. Amíg az érzéseidet kezelni tudod, és nem visznek bűnös cselekedetekbe, tökéletes volt a megbocsátásod.

De akkor mit csináljak az érzéseimmel, mert gyülnek bennem és ölnek. Szétrágják a gyomromat.
Ahogy Gy Bandi bácsi mondja. Nagyon kifejező a nyelvünk, - Gyűl/ölet az érzés.

a.-Például megmondhatod a másiknak, hogy ez igazságtalan, jogtalan volt amit velem tettél és kikérheted magadnak, hogy így bánjanak veled.
(A jézusi kérdés: Miért ütöttél meg? Ha valami rosszat tettem, bizonyítsd be, de ha ...)
Kimondhatod, hogy meztelen a király!
Elloptad a pénzünket!
Hazudtál! stb.

Nem kívánom, hogy visszaadd amit elvettél, de kimondhatom, hogy tegyük nyilvánossá, ez nem privatizáció, nem eredeti tőkefelhalmozás, hanem a nemzet fiainak/leányinak kirablása.
Megbocsátottam, de a jövő nemzedékéért felelős vagyok, és nem leplezem a bűnt,mert ezzel legalizálom a lopást, a csalást, a hazugságot stb.
Még azt sem kérem, hogy bánd meg. Én megbocsátok. De "nem fogom be pörös számat!"
Kiáltom "jogos igazam, igaz jogom". Mert vannak akik annyira gyengék, hogy képtelenek artikulálni saját érdekeiket. Ezért nekem meg kell bocsátanom, de értük kiáltanom kell!!!
Ha nem merünk szembesíteni, csak a gyilkos fenevad étvágyát erősítjük.

b.-Imádkozom
A bennem gyűlő érzéseket Isten elé viszem.
Meditálok!
Uram itt van minden ami fáj. Te elveheted. Csak Te veheted el.
És türelmesen várok.
És holnap is meditálok.
Holnap után is meditálok ... stb.

Nem akartam megmondani a tutit!
Nekem is nehezen megy. Nagyjából ezt a receptet követem.

Kedves FraServitus!
Egy gondolatod azért kihozta belőlem a "fityiszt".
Miért is nem fogtuk be a pofánkat a kommunistákkal szemben?

Hát igen. A Mester a felelős!
Miért kellet állandóan a farizeusokkal és írástudókkal packáznia. Csak azért is szombaton gyógyított.
Ha befogja a száját és engedi, hogy pusztuljanak az emberek, akkor nem lett volna talán rögtön halála után három évszázadon kersztül keresztény üldözés.
Bátor logika!
Nos ennyi!
Ölel benneteket FITYISSZ

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.06.17. 16:42:47

Tényleg ezen a szinten akartok nyomulni? Sikerült most egy árulót fogni a nagy magyar politikai palettán?
Ez egészen szánalmas, Fityisz úr. Ez bizony a legalja. A Kossuth téren is fel szokott lépni?

Ferdinand Navarra 2008.06.17. 17:16:25

Kedves FITYISZ! Nagyszerűek vagytok! Végre kijöttetek a barlangból.
Ha lehetne, akkor abból kéne a politika megítélésénél kiindulni, hogy a magyar nép mindent túlélt, legyőzte ezer éven át a nehézségeket, és ha ezer éven át sikeresek voltunk, akkor így lesz a jövőben is. Akárcsak a keresztények. Egy csomó hírportálon állandóan csak nyavajognak, pedig a fentiekből kiindúlva sokkal pozitívabban lehetne nézni az eseményeket. Árulók pedig vannak - és ezt már csak 1% nem tudja.

Ferdinand Navarra 2008.06.17. 17:19:02

És nocsak a protestáns püspök mit mond Brüsszelben:
"A hatalmi erőszakkal párosuló, militáns egyházellenesség fájdalmas korszakát idézte fel Kósáné Kovács Magda posztkommunista képviselőtársunknak legutóbbi felszólalása, melyben Benedek pápától, illetve a katolikus egyháztól kívánta megvédelmezni a szekuláris Európát és az európai értékeket, a homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát."

FraServitus 2008.06.17. 18:44:54

Drága testvérem, Fityissz!

Most aztán jól kihoztad belőlem a... FraServitust!:-)

„Megbocsájtás? Hát igen! Itt kezdődik az Újszövetség!
Szóval mindenkinek, és feltétlenül!!!
De mit jelent ez?”

Nos, ez azt jelenti, hogy mindenkinek, és feltétlenül, még ha a seb évekig, vagy éppen az életed végéig sajog is. Pont. Bármit mond P. Nemes vagy Gy. Bandi bácsi, itt a pont a mondat végén; mindenkinek, feltétlenül. Ezt a két szót nem magyaráznám, nincs szükség rá.

Úgy érzem, hozzászólásaidban gyakran kevered a politikát, a történelmet, és a hitet.
Visszaolvastam a hozzászólásaimat, sehol nem mondtam, hogy fogjuk be a kommunistákkal szemben. Azt állítottam, hogy az egyház annak idején, és ma is, olyan erőkkel folytatott szembenállást, akikkel már nem volt képes felvenni a versenyt. Figyelmen kívül hagyta az ősi és misztikus bölcseletet, miszerint a „sündisznóval sej-hajon rugdosó versenybe kezdeni nem érdemes, mert az övé tüskés”.Még sz sem baj, ha ezt megpróbáltuk; belerúgtunk neki, oda, tüske ment a lábunkba. Emberek vagyunk. De erre kikiáltani ős-gonosznak a sündisznót, tehetetlen és balga dolog.
Nem mondtam, nem is fogom, hogy a kommunisták nem követtek el förtelmes bűnöket, de ugyanazokat a maga hatalmi csúcsán elkövette az egyház is, az iszlám is, a monarchia is, sőt, napjainkban elköveti a fejlett polgári demokrácia is, lásd az Amerikai Egyesült Államok iraki és afganisztáni szereplését.

„Hát igen. A Mester a felelős!”

Ennél a mondatodnál éreztem azt,
1, hogy már nem oly testvéri érzéseket vált ki belőled az őszinteségem, mint korábban írtad: „Kedves FraServitus! Köszönöm, hogy őszinte vagy! Abszolúte nem éreztelek ellenségesnek, sőt …! Egyáltalán nem kötelező, hogy csápoljunk egymásnak!” (2008. 06. 16. 18:20)
2, és hogy én lettem ennek a blognak a Fodor Gáborja, ami aggaszt :-). Balunak már kifejtettem, hogy ha azt állítja, hogy Fodor Gábor meg tudja védeni magát, azzal azt sugallja, hogy Fodor olyat tett, amiért védekeznie kell. Te ezzel a mondatoddal azt sugallod, hogy én a Megváltót hibáztattam bármiért is. Nos, ez lássuk be, nem igaz.

Mily ordas bolondság, ahelyett, hogy örülnénk, hogy a vak lát a néma, beszél, a béna fut, azon kötekedni, hogy mindezt Sabbatkor...? A Messiás kiállásának és áldozatának hála vallhatod most magad szabadon kereszténynek anélkül hogy arénába vetnének érte. De neki köszönhető az is, hogy mindenki annak vallhatja magát, ami jólesik neki. Mert Ő lebontotta börtönünk falait, szabaddá tett bennünket. De Ő tett mindenki mást is szabaddá, nem csak minket keresztényeket. Képzeld vannak a világon jó emberek, keresztény erkölcs szerint is, akik baloldaliak, vagy épp soha nem jártak templomban. A mi szabadságunk jobb, több mint az övék? Miután mi kijöttünk a börtönből, vissza kellett volna építeni gyorsan a falakat, hogy más ne lehessen szabad, mert esetleg még nem úgy lesz szabad, mint mi?

Gyáva logikával vádolsz, legyen, elfér még ez a kereszt is a hátamon. Tanultabb képzettebb vagy nálam testvérem, és ez nem kelt bennem kisebbrendűségi komplexust, sőt büszke vagyok rá, hogy ily képzett testvérek vannak az Anyaszentegyházban. Nehéz lenne teológiai és dogmatikai tudásoddal versenyeznem, de nem is akarok; engem annak idején nem arra kentek fel, hogy beszélgessek az emberekkel.

Továbbra is testvéri szeretettel: FraServitus

Gyecsa 2008.06.18. 09:45:46

Békepap szagot érzek!!

mithrandir 2008.06.18. 11:03:51

gyecsa

Én meg olyan valakinek az írását látom, akinek világlátása épp annyira egyszerű, mint a komenistáké... :-(

FraServitus 2008.06.18. 20:05:21

Kedves Gyecsa!

Tömör, velős hozzászólás. Három szó, két felkiáltójel.

Mivel nem tartozom a blogot létrehozó jezsuiták közé, ezért csak saját nevemben engedd meg, hogy üdvözöljelek körünkben.
Mint bizonnyal látod, amice, itt a hosszabb lélegzetvételű hozzászólások a gyakoribbak, érvek, ellenérvek. Ha valaki úgy gondolja, hogy a másiknak van igaza Uram bocsá' elismeri, hisz ez nem egy verseny, hanem egy alakuló közösség.
Félreértés ne essék; ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez egy kirekesztő, elitista társaság, melynek „magas” színvonalát nem ütnéd meg. Csupáncsak atyafiságos jóindulattal arra szeretném becses figyelmed felhívni, hogy ha kereszttel és tüzes vassal akarsz eme virtuális közösségben körbe-körbe rohanni, olyanokat keresve, akiket megbélyegezhetsz, azzal nem azokat fogod minősíteni, akiket esetleg „utolérsz” és „elkapsz”, hanem magadat, mint azt Mithrandir gyors és tömör véleménye is bizonyítja.
A békepapságról:
1, még békeministráns, vagy békeóvodás sem lehettem, koromból adódóan.
2, fra, ez sokat el kell, hogy mondjon
3, nálam okosabb emberek azt mondják, hogy a többszörös felkiáltójel a mondat végén az író „zaklatott lelkivilágára” utal.
Kívánom Neked, hogy higgadt fejjel, és testvéri szívvel válj eme közösség oszlopos tagjává.

Felebaráti szeretettel: FraServitus

FraServitus 2008.06.22. 20:33:57

Nos, akkor ha ezt megbeszéltük, lenne egy kérdésem; miért is nem jutottunk el odáig kétezer év alatt, mi keresztények hogy Pilatust meg tudjuk, vagy épp meg akarjuk menteni?
süti beállítások módosítása