Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

"...és én hagytam, hogy elcsábíts..."

2008.06.23. 01:25 Kimusubi

Tegnap volt Bartók Tibor, és Koronkai Zoltán rendtársaink papszentelése a Mária u-i templomunkban. Nagy ünnep volt ez számomra. Nem csak azért, mert mindig öröm látni, mikor valaki megtalálja hivatását, hanem mert tapasztalható volt tegnap, hogy az Isten közel van hozzánk. És ezért a közelségért az ember legszívesebben odaadná mindenét...

Székely János püspök atya többek között Jeremiás próféta szavait idézte, a megszokottól eltérő fordításban: "Elcsábítottál Uram, és én hagytam, hogy elcsábíts." (Jer 20,7) A papok és szerzetesek nem azok az emberek, akik erősek, akik akaratból le tudnak mondani az élet örömeiről - hívta fel figyelmünket a püspök atya - hanem azok a gyenge emberek, akik nem tudnak ellenállni a csábításnak, amelyet megtapasztalnak Isten részéről.

Ez tetszik! ...

6 komment

Címkék: gondolat csábítás hivatás jezsuita

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr93533380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mazsola 2008.06.25. 11:28:57

Örömmel olvastam a tájékoztatót a múlt héten a papszentelésről. Otthon családom körében egész halkan említettem meg a szombati eseményt, és mindenki lelkesen fogadta a hírt, többek között kamasz lányom is, úgyhogy lelkesen vettünk részt a Mária utcai szertartáson. Én persze legfőképp annak örültem, hogy Ő mennyire lelkes, azért ez nem kis dolog a mai világban egy gimnazistától.
Megható volt, bensőséges, nem volt túlszervezett, a maga egyszerűségében mindannyiunkat mélyen érintett a szertartás élménye. A szentelendőket nem ismerjük, csak a Szív Újság ill. a jezsuita portál adott néha hírt a tevékenységükről. Mégis „lángolt a szívünk” szombat délelőtt, próbáltam végiggondolni, milyen lelki hívószókkal ragadhatta meg a Fennvaló ezeket a fiatalembereket, hogy csábulni tudtak Isten hívására. Aztán a kemény munka, a tanulás, a próbatételek csiszoló hatása, és persze a kitartás, mellyel mindvégig hűek maradtak kezdeti elhatározásukhoz, került megkoronázásra a hétvégén. Székely János Püspök Atya személye és beszéde is méltó volt az ünnephez. Aztán gondoltam a szülőkre, vajon ők mit érezhetnek, hogyan érlelték ezeket a „gyümölcsöket”az évek során, vajon milyen gondolatokkal engedik most Isten szent szolgálatára, Jézus Társaságának tagjai közé őket.
Kevéske mosollyal emlékeztem az előző rendszer gúnyos cinizmusára, mellyel megpróbálták az anyaggal helyettesíteni Istent, s lám, nem sikerült, olyannyira nem, hogy akár porból fakadóan is, de támadnak új hivatások, az arra érzékeny fülüek hallják a Mindenható hívó szavát, és lelkesen válaszolnak is rá.

Nagyon jó érzés volt kijönni a templomból, két ifjú felszentelttel gyarapodván. Kevés és méltatlan volt ehhez a csodához a mi imánk, mégis úgy éreztem, itt jó helyen vagyok, bármi esetlenek is a gondolataim, imáim, az Úristen itt van, itt akar lenni velünk, s a szellem és lélek világosságát nyújtja.

Bármennyire is porjaiban hever a rend, jönnek új s mégújabb hivatások, s a feladat ma sem több s nem kevesebb, mint 2000 évvel ezelőtt.

Isten óvja Jézus Társaságának legifjabb tagjait!

Silence 2008.06.25. 14:28:03

Mazsola
Jó, hogy írtál róla. Isten áldjon minden Jezsuitát! Milyen jó lenne olvasni arról, kit hogyan érintett meg Isten hívó szava.

citromfű 2008.06.27. 01:26:27

Sok kritika érte már ezt a "gyenge emberek" dolgot, egy másik topikban. Azért, ha megnézzük a Bibliát, van benne némi igazság...

Ádám: a gyönge akaratú papucs...
Éva: a bűnre csábító...
Ábrahám: az öreg... (aki nem hitt Isten szavának)
Izsák: a becsapott, angyallal bunyózó, kificamított csípőjű...
Jákob: a "sarkazó", aki születésétől fogva kitúrja (megalázza) bátyját (ez erkölcsi gyengeség, nemde)
József: a kútba dobott öcsike...
Mózes: a nehéz beszédű, száműzött
Jób: a sorscsapás sújtotta...
Dávid: a buja, alattomos gyilkos (és nagy bűnbánó)
Eszter: "a gyenge nő"...
Jónás: az örök elégedetlen (ma "lúzernek" mondanánk)
Péter: a megtagadó (és kőszikla)
Pál: no comment

S végső soron maga Jézus is, a sehonnai (názáreti? - mondjuk: kiskunfélegyházai) ács fia...
A keresztre feszített és feltrancsírozot
(feltámadott)

Igen, akár tetszik, akár nem, az ilyen - Isten által megtalált és megszentelt - gyengeség nagyon is keresztény dolog...ami persze nem jelenti feltétlenül a "gyengeség kultuszát"...s végső soron: nem vagyunk mindnyájan gyengék valamiben?

Csomorkány 2008.06.27. 06:10:36

citromfű: azt hiszem, félreértetted a kritikát a másik topicban. Nem az volt a problémám, hogy a püspök úr elmondta ezt a gondolatot, hanem hogy indokolatlanul korlátozta a szolgálati papságra.

Gyöngeséged, sérültséged, bűnösséged belátása nagyon kell ahhoz, hogy elcsábítható légy a kereszténységre.

vuvuvu 2008.07.02. 15:12:25

Kórustagként én is jelen voltam a két jezsuita papszentelésén. Nagyon szép esemény volt. A Musica Sacra rendszeresen énekel a papszenteléseken a Mária utcában, így az elmúlt 10 évben több ilyen eseménynek is szem és fültanúja lehettem. Mégis, az első papszentelési emlékem óta ez az alkalom volt a leginkább ami engem is megérintett. Voltak olyan pillanatok amikor fent a kórusról is lehetett érzeni, hogy lent a hívők között vágni lehetett a csendet, úgy figyelt mindenki rezzenéstelenül a püspök atya szavaira, amelyek személyesek egyben hitelesek voltak. Nehéz szavakba önteni, de valóban nagyon különleges nap volt, amikor az ember arra gondolhatott, hogy a papi szentség milyen nagy kegyelem, ajándék. Jó volt örvendezni, hogy a 21.században is születnek hivatások.

A papszentelés szertartása során megható volt látni a sok jezsuitát akik mind külön imádkoztak a két új papért! Nagy ajándék volt minden jelenlévőnek, igazi ünnep. Isten óvja a jezsuitákat és kegyelmekben és gyümölcsöken gazdag hosszú szolgálatot kívánok a 2 új papnak de a többi atyának is :-)))

Akit érdekel: most vasárnap Koronkai Zoltán tartja az esti 6-os misét.
süti beállítások módosítása