Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Döntéseink visznek előre

2008.09.07. 22:20 homo secuiens secuiens

Az elmúlt félév egyik érdekes emléke számomra ez a mondat, amit egy cikkben olvastam. Nem újdonság, nem változtatja meg az eddigi életfilozófiákat, sőt ha belegondolok egészen természetes megállapítás. De mégis, valahogy lényem lényegét érintette, amikor olvastam, s bár régen volt, azóta forgolódik bennem. Most újra élesen előjött, kívül-belül... 

Ma a Pasaréten mentem át, miközben szemem előtt zajlott a következő jelenet: egy ideges idős hölgy kihívta a BKV-szobában ülő alkalmazottat, hogy legyen szíves neki elmagyarázni ezt az új menetrendet. A BKVés meg is jegyezte: „Igen, kicsit bonyolult.” Mire a hölgy: „Nem is az, hogy bonyolult, szerintem esztelen.”
Megváltozott a menetrend... Mi van mögötte? Tényleg meggondolták? Vagy csak a változás ténye rázza meg az utas-közönséget? Nem tudom, s nem is tisztem megválaszolni. Viszont a reklámkampány azt hangoztatta, hogy autósokat szeretnének rávenni, hogy „tömegközlekedjenek”. Ha ezt tartjuk szem előtt, akkor ez a döntés előrevihet, hiszen már agyonszennyeztük levegőnket, belefáradtunk a dugókba, és jól hangzik a „gyorsabban, pontosabban, takarékosabban” szlogen is.
Viszont a döntés akkor visz előre, ha megfontolt, mert a mondat másképpen is igaz: döntéseink tesznek tönkre.
 
Merre visznek a döntéseink? Döntünk-e egyáltalán vagy mások döntenek helyettünk? És jól döntött a BKV? És hogy döntök én?

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr61653015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doktor Cserkesz 2008.09.09. 08:46:14

Ez nagyon jó kérdés!
Arra gondoltam, hogy iskolában megtanulunk integrálni, deriválni, évszámokat, karriermenedzsmentet:) magolunk stb., de egy tanár sem tanítja, hogyan is kellene "jól" dönteni.
Hajrá Atyák!

Aha 2008.09.09. 14:07:45

Szerintem a jó döntést csak döntve lehet megtanulni. Ettől érdekes és egyben nehéz is. De minden döntés előtt újra kell tnaulni:)

shine 2008.09.10. 11:28:35

Jó döntések szerintem a CSEND-ből születhetnek.

Aha 2008.09.10. 16:00:07

Ez igaz! Az egy jó lehetőség. De a mindennapjainkban nincs mindig időnk elcsendesülni, dönteni pedig elég gyekran kell?!

shine 2008.09.12. 08:45:27

Valóban az a jellemző, hogy nincs időnk, lehetőségünk minden egyes döntésünk előtt leülni és elcsendesedni, mert számtalan kisebb-nagyobb helyzet adódik naponta, amelyben választanunk kell. Szerintem, ha naponta egyszer sikerül kicsit hosszabban elcsendesülni, abba be lehet emelni a következő időszak előre tervezhető ill. várható döntéseit, ez már nagy segítség lehet. A többit meg jó Rábízni.
süti beállítások módosítása