Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

"Nem minden templomba járó igaz hívő és nem minden igaz hívő templomba járó."

2008.09.30. 15:08 Ky-Lí

Henri Boulad egyiptomi jezsuita a napokban Budapesten járt. Rajongói, olvasói örömére minden nap, különféle helyeken tartott előadásokat és mondott “prófétai” buzdító szavakat. Mindenkit meglepett korát meghazudtoló szellemi frissességével és nézeteinek radikális fordulataival, melyekből gyakran érződött a megvilágosodott ember szellemi/lelki szabadsága, akit sem intézmény, sem kontinens, sem nyelv nem képes palackba zárni. Aki hallgatja, érzi, hogy a szentek és próféták valahogy fölötte állnak a hétköznapok emberi kapkodásain.
Egyik interjúját újra és újra visszanézem és kívánnám, ha sok pap és püspök velem együtt ugyanezt tenné. Naná, hogy ők nem szeretik ezeket hallani:

“Azért beszélek inkább Krisztusról és mellőzöm az Egyház kifejezést (noha én mélyen egyházi ember vagyok), mert az Egyház szó legtöbb emberben lila övet, süveget, pásztorbotot, nagy aranykeresztet, tömjént és egy nagy épületet jelent, amit templomnak neveznek. De már Szt. Ágoston is megmondta, hogy nem minden templomba járó igaz hívő és nem minden igaz hívő templomba járó. Az egyház fogalma korlátozó, kirekesztő fogalom. Persze nem ilyennek akarta Jézus és nem ilyennek írta le a II. Vatikáni Zsinat, de ha őszinték vagyunk, akkor valljuk be: szeretünk “csak” magunk közt lenni és másokat kirekeszteni.
Az 50 évvel ezelőtt megnyitott zsinati ajtók, amelyeken még be se léptünk, szép lassan becsukódnak, a lehetőségek elmaradnak. Pedig semmi más dolgunk nem lenne, mint szóba elegyedni a világgal, más kultúrákkal, vallásokkal, ateistákkal, másképp kellene viszonyulnunk a korszerűséghez.

Az egyház válságban van, mert négy év alatt négyszáz évet akart behozni. Az Egyház több száz évig elzárkózott minden olyan áramlat elől, mely nyitott a világra, az elmélkedésre, a tudományra, az újragondolásra... A zsinat 180 fokos fordulatot hozott és magától értetődően válságot. Hadd idézzem XII. Piuszt, aki a kanadai papokkal való találkozásakor ezt mondta: “Az egyház az évszázadok során olyanná nőtt, mint egy torzszülött (monster), amelynek túl nagyra nőtt a feje, miközben elsorvadtak a tagjai. Tegyetek valamit, hogy ez megváltozzon, hogy ez a test újra egészséges legyen.” Ezen próbált változtatni a II. Vatikáni Zsinat és ezt a folyamatot látjuk megtorpanni már több mint 15 éve…" De vajon kinek az érdeke?

Milyen boldogok lehetünk mi, magyar katolikusok, hogy ezekkel a kellemetlen visszafejlődésekkel nem kell foglalkozzunk, hiszen hozzánk a zsinat szelleme el se érkezett...

21 komment

Címkék: kultúra egyház világ vallások zsinat

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr18689069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl 2008.09.30. 16:41:30

"Milyen boldogok lehetünk mi, magyar katolikusok, hogy ezekkel a kellemetlen visszafejlődésekkel nem kell foglalkozzunk, hiszen hozzánk a zsinat szelleme el se érkezett..."

Valóban csak "a megtorpanás" idején csatlakoztunk a közös (vissza)fejlödési folyamathoz. De úgy látom, ez nemzetközi szinten, sikerélményt ad a magyar egyház felsö vezetésének (tisztelet a kivétellel), hiszen "a megtorpanásban" mi vagyunk otthon, ebben sikeresek vagyunk, példát vehetnek rólunk. A sikerélmény fontos, még ha csak egy-egy területen is. Nálunk nincs "fölösleges" vita, veszekedés, nyugalom van.

Ezt a nyugalmas (vissza?)(kicsit elöre)fejlödést zavarják olyanok, mint te, Ky-Lí, vagy a rendtársad P. Örsy. Még szerencse, hogy a Pár-beszédben a vele készített interjú mindkét része a nyári uborkeszezonban ment le, így nem támadt nagyobb felfordulás. Kár, hogy nem élvezitek a közös sikerélményt.

2008.09.30. 17:02:51

"Az egyház válságban van, mert négy év alatt négyszáz évet akart behozni."

Azért reménnyel tölt el, hogy az egyházon belül is vannak akik ezt belátják. Úgy lehet ez, mint a hosszútávú világi szerződések esetében: van, amikor szükséges az egyes pontok felülvizsgálata :)

kobek 2008.09.30. 21:37:03

" "szeretünk “csak” magunk közt lenni és másokat kirekeszteni." "

Vélemyényem szerint ez védekezés. Ahhoz nagyon "keménynek" kell lenni, hogy valaki párbeszédet folytasson harcos nem hívőkkel. A többség (nem tudom hogy többsége-e, de talán azt hiszem) számára, aki bizonytalan, nem jobb ha behúnyja a szemét? (Ott van pl. a Tágra zárt szeme c. film.) Őszintén szóba állni nem hívőkkel nyilván egy misszió, de csak relatíve kevesek számára lehetséges úgy, hogy magát ne veszélyeztesse az ember. Ez a társadalmi kapcsolatháló hatása. Éppúgy lehet jó (megvéd, jó irányba befolyásol) és rossz is (kirekeszt, rossz irányba visz el). Lehet hogy tévedek, de mintha éreznék ilyesmit. Nem tudom hogy ez félelem-e vagy ésszerű dolog.

aarikka 2008.10.01. 09:52:46

Nem pestiek hol hallgathatják meg vagy olvashatják Boulad atya beszédeit?

heraldry 2008.10.01. 10:18:31

Szent Ferenc is egy monstrummal küzdött, de szeretettel és alázattal. A most felnövekvő hívő generáció is egyre inkább a zsinat fényében polírozza a hitét, így aztán nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Lassú víz partot mos.

Szentfazék 2008.10.01. 11:33:56

Kedves Ky Lí!

Nem értek vele, hogy a zsinat szele ide nem érkezett el. Nézzél egy kicsit körül. Lehet, hogy nem minden püspökön látszik ez, de vannak olyan kis közösségek, ahol már érezni lehet az újjászületést. Én is teljes szívvel egy ilyenben élek. Mi a "gyüttmentek" (Pestről kiköltözött népség) együtt az "őslakosokkal", igazi "Szentlelkes" közösségben élünk. Papunk Nemes Ödön atya "neveltje", prédikációi alatt nagyon sokan újra megtértünk. A legjobb módszer az új hívek megszólítására az esküvői ill. a keresztelésre jövők megszólítása, ezt ugyanis nagyon sokan még ma is igénylik, olyanok is, akiknek semmi közük az egyházhoz. H. Boulad atya legtöbb könyvét már ötször elolvastam, érdemes lett volna a másik témánál is elővenni az előadásait ( lsd.szex).
Sok ateista ismerősöm van többek között a férjem is fk. (A nevemet (szentfazék) is Tőle kaptam, hát megszerettem) Nem igazán a beszéd a fontos, hanem a tanúság. Persze a beszédben is lehet tanúságot tenni.
Egy másik gondolatom az az, hogy vannak "beérkezett" ateisták is és nem véletlen, amit Jézus a tanítványoknak mond azokról, akik nem fogadják be őket.(lerázni a port is a lábról...).
Magam részéről örülök a párbeszédnek Veletek jezsuita testvérekkel is, köszönet érte!

Ky-Lí · http://www.parbeszed.hu 2008.10.01. 12:02:10

Kedves aarikka, Boulad atyának legalább 10 könyve kapható magyar nyelven. Elég beirni a google keresőjébe és minden fellelhető. Tudomásom szerint több kiadó is fogalkozott vele: Kairosz, Korda stb. Ezek előadásai után is terjesztették a műveit, lehetőség volt dedikálásra.
A videó és hanganyag még nem készült el, de hamarosan rajta lesz a www.jezsuitastudio.hu oldalon.

szpahi 2008.10.01. 12:02:15

" "szeretünk “csak” magunk közt lenni és másokat kirekeszteni." "

Ezt a kirekesztést én úgy látom (és ezt már többször személyesen is átéltem), mint amit elsősorban más keresztény közösségekkel szeretnek éreztetni egyes papok és hívők. Persze sokkal könnyebb egy más vallású hívő "kioktatása", annak bizonyítása, hogy mi különbeknek születtünk, különbek vagyunk nála, mint egy cinikus, harcos ateistával vállalt konfrontáció.

Sajnos kevés az olyan pap (persze vannak kivételek), aki igazi keresztényi szeretettel és örömmel közeledik a más vallású érdeklődőhöz. Könnyebb a rég elkoptatott frázisokat, közhelyeket hangoztatni, és számon kérni rajta személyesen a kereszténység több évszázados megosztottságát, mint valódi nyitottsággal és testvéri érzéssel közeledni hozzá.

Sokan ezt a kioktató hangot akkor sem spórolják meg prédikációban, vagy személyes beszélgetésekkor (őszinte tisztelet a kivételnek), ha nyilvánvaló számukra a másik fél jó szándéka és nyitottsága a katolikus vallású házastárs, családtag, barát lelki irányultságának megismerésére. Legutóbb pl. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek körlevelében hallottam egy ilyen kirekesztő, megbélyegző mondatot.

aarikka 2008.10.01. 15:15:36

Félreérthetően fogalmaztam. A mostani, Pesten elhangzott beszédeire gondoltam. :) Majd nézegetem a jezsuitastudio-t, köszönöm.

Karl 2008.10.01. 17:38:35

Jön egy másik "nyughatatlan" öreg is:

www.sapientia.hu/pic/METZ.jpg

szentfazék:

"Nem értek (egyet) vele, hogy a zsinat szele ide nem érkezett el."

Teljességgel elfogadom, amit írsz. Csak vannak, akik mindezt szellöcskének érzékelik, és rosszul vannak, fülledtségre, légszomjra panaszkodnak. Vannak akik szerint, itt az orkán és be kell szögezni az ajtókat, ablakokat. És természetesen van ezek között sok- sok köztes vélemény.

Szentfazék 2008.10.01. 21:29:36

Kedves Karl:
"vannak, akik szerint itt az orkán.." Hát igen, találkoztam én is ilyenekkel, de sajnos nem sikerült "párbeszédelni",mert rögtön közölték, hogy a II.Vatikáni Zsinat a sátán műve. Mások az Ószövetséget dobnák ki a Bibliából lsd. Bulányi atya. Erről írta H. Boulad hogy párbeszédre van szükség a magunk köreiben is. A mi közösségünkben van latin mise is és gitáros is és én nem értem mi a baj ezzel?

Kedves szpahi! Nem tudom milyen felekezetű vagy, én katolikus, de sajnálom, ha a Jakubinyi érsek megbántott. Szerintem inkább arra figyeljünk, ami összeköt. Például ilyen a Taize-i mozgalom, amit Roger testvér indított, aki evangélikus, de a mozgalom maga a megélt ökumenizmus. Ha jól tudom, Roger testvér katolizálni akart, de II. János Pál pápa "lebeszélte erről", éppen az ökumené jegyében... erre varrjunk gombot! (Ha rossz az infó javítsatok ki, de ez egy elterjedt szóbeszéd.)

szpahi 2008.10.02. 15:24:56

Kedves Szentfazék!

Köazönöm a reagálásodat!. Római katolikus vagyok. A kérdés azért vetődött fel bennem, mert úgy szeretnék részt venni a Szentmisén református feleségemmel együtt, hogy ő se érezze kívülállónak magát és mindig eljöjjön velem.

Karl 2008.10.06. 18:19:38

Kedves szpahi!

Te is szoktál vele református istentiszteletre járni? Te hogy érzed ott magad?

szpahi 2008.10.07. 14:56:11

Kedves Karl. Szentmisére hetente elmegyek, feleségemmel és barátaimmal ritkábban református istentiszteletre is járok. Igyekszem belekapcsolódni az éneklésbe, figyelemmel hallgatom a prédikációt. Eddig szerencsére még egyetlen kellemetlen emlékem sincs ezzel kapcsolatban.

Karl 2008.10.07. 20:45:41

Kedves szpahi!

A Szentfazéknak adott utóbbi válaszod alapján ezek szerint a feleséged kívülállónak érzi magát (ezt mondta is neked), vagy Te érzed, gondolod így. Mindenestre Te nem érzed magad így református istentiszteleten, ahogy írtad. Ha jól értettem...

szpahi 2008.10.08. 09:30:44

Kedves Karl!

Megjegyzésemmel csak a blogbejegyzés egyik kérdésére akartam reflektálni, vagyis erre: " "szeretünk “csak” magunk közt lenni és másokat kirekeszteni."

Szeretném, ha személyes tapasztalataim nem ezt igazolnák, de egyházunk képviselői részéről egyelőre sok ilyen megnyilvánulással találkoztam (sajnos).

Karl 2008.10.08. 11:11:02

Kedves szpahi!

Értem. Talán akor a "kirekeszteni" helyett inkább az "ignorálni" szót használnám, mert ebben kevesebb szándékolt rosszindulatot érzek, mint a bezártság és a magunkba fordulás eredményét. (Bár biztosan vannak kirekesztö megnyilvánulások is.) Sokan évtizedekig az "erre való hajlamot" magukba szívták. És végül is van benne némi logika. Sokáig kellett védekezni, megóvni az örökséget, az árulókat kiszürni a "mieienket" segíteni...

Göttinger Márk · http://Marcus 2008.10.30. 19:40:53

Érdekelne, hogy mikor készült az idézett interjú, vagyis mikortól "datálja" Boulard a megtorpanást.

Marcus 2008.10.30. 19:43:50

Jól értem, hogy ezek a szavak itt Magyarországon hangzottak el?

ige 2009.03.02. 14:35:31

A fenti cikk tényt közöl. Kinek-kinek fontos eldönteni, hogy Istennel járva helyesen cselekedjen, tehát menjen-e templomba, vagy nem. Az Isten szeretete példamutatásra és tanúskodásra ösztönöz(lásd biblia). Ennek formáját Nekünk kell eldönteni Vele karöltve. A gyónás - nem gyónás- kérdését szintén Isten szeretetében való- erre vágyva-élés kell hogy vezesse. Aki ebben él, és növekedik, tudja mi a helyes. Ítélkeznünk nem lehet és ezzel nem is segítünk senkinek. Kérhetjük Istent, hogy a mi tapasztalatainkat megoszthassuk a nyáj többi tagjával, hogy kevesebb holtkört fussanak.
Békesség Nektek!

kényszerbagoly 2009.09.01. 22:56:21

Más helyen Boulad azt is írja: félti a kelet-europai egyházakat, hogy több figyelmet szentelnek a javak begyüjtésére a hatalom megszerzésére, mint Krisztus igéjére. /nem szó szerinti, de tartalmilag pontos!/ És milyen igaza volt!!Nagy általánosságban nem a "szeressétek egymást" szellemében tevékenykednek, a rasszizmussal szemben meg oly szemérmesen hallgatnak, hogy az már undorító! /tisztelet az elvétve akadó kivételnek/
süti beállítások módosítása