Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

boldogság (8) egyház (48) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (16) hit (20) ima (15) isten (19) jezsuita (10) jézus (10) katolikus (8) lelkiség (10) orbán (9) pápa (18) politika (25) szabadság (9) szeretet (10) társadalom (9) tudomány (11) vallás (13) vallások (10) Címkefelhő

Friss topikok

Máltai kereszt

2009.02.21. 20:20 Géza atya

Valaki megkeresett, hogy szeretne a Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozni, vagyis a szegény embereket és elesett betegeket szolgálni, de most egy nagy problémával szembesült. Ugyanis, a minap a Máltai Lovagrend nagymestere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a szervezet Nagykeresztjét adományozta Gyurcsány Ferencnek és Szili Katalinnak.

Nos, a probléma adott. Lemondani a szervezet kötelékében végzett szolgálatról, vagy azon belül maradni ezek után is? Ha a szervezeten belül dolgozik, akkor komoly infrastruktúra áll rendelkezésére, hogy jót tegyen. Ez össze sem hasonlítható azzal, ha hagyja őket és a szolgálatot most elkezdi egyénileg a maga körében. Ha a szervezeten kívül tevékenykedik, akkor biztosan kevesebb a munkájának a hatása. És amúgyis ott vannak szolgálatba  befektetett évei, amelyeket nem könnyű csak úgy otthagyni. Identitásához tartozott eddig a valahová tartozás. Most hogyan magyarázza meg magának ezt a dolgot és mit tegyen? 

Van, aki úgy vélekedik, hogy ez egy jó lépés volt, hiszen a Máltaiak ezáltal több támogatást tudnak szerezni a szegény magyarok számára. Más úgy vélekedik, hogy a szegénységet éppen a mostani vezetés erkölcstelen normái okozták. Én úgy vélem, hogy ha ennyire személyesen érintene az űgy, akkor először megkérdezném a Nagymestert, aki a kitűntetést adományozta. Tessék mondani: mi volt az ön fő kritériuma a kitüntetés odaítélésénél? Vajon mit válaszolna? Talán ilyesmit: "A kitűntetés nem a személynek szól, hanem a kormányfőnek, és az általa képviselt népnek az elmúlt 20 év együttműködéséért. Ez már csak így van, hogy a mostani kormányfőnek tudtuk átadni, hiszen ő vezeti az országot. Ez a kitűntetés semmiképp sem a mostani kormány munkáját hívatott minősíteni. Jubileumunk van, és hát most szoktunk kitűntetéseket adni. Nem akartuk kihagyni a magyar népet összefogó intézményt." Vagy azt is mondhatná: "Bocsánat, de nem tudtam, hogy az önök miniszterelnökének nem kellett volna adnom kitűntetést. Talán jobb lett volna az álamfőnek adni... De ő vajon elég jellemes hozzá? Senki sem fog tiltakozni?"

Mit szóljak a hasonló válaszokhoz? Hmmm... És mit mondjak a barátomnak? Hagyja ott az egészet vagy engedje el a füle mellett? Még nem tudom mit mondjak. Ha a helyében lennék, végezném tovább a munkámat, amit nem a nagymester miatt és nem is Gyurcsány Ferenc vagy Szili Katalin miatt, hanem a szegények miatt teszek. Semmiképp sem gondolnám azt, hogy ez az egy eset kell jellemezze a Máltai eljárásmódot. Imádkoznék, hogy ez a dolog valamikor jó gyümölcsöt hozzon. Blogot írnék :), ahol párbeszélgetnék a többi Máltaival és érdeklődő külsőkkel arról, hogy miként fogjunk össze a szegények segítése és egy nagy hagyományú szervezet jó hírének érdekében. Persze ezt szóban és tettben is igyekeznék megtenni a környezetemben. Egyelőre biztosan nem hagynám ott a szervezetet, hanem küzdenék érte másokkal válvetve. Meddig? Hmmm... Amíg ketten vagy hárman össze tudunk gyűlni a jó célkitűzés, vagyis a szeretetszolgálat megvalósítása érdekében.  

Te mit tennél, és meddig?

 

194 komment

Címkék: tolerancia rendszerváltás magyarság állam szociális szolidaritás pártpolitika

A bejegyzés trackback címe:

http://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr43956662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

etienne 2009.02.28. 22:59:28

Szóval...Könnyelmüség volt a nézeteim kifejtését megpendíteni. Sokkal egyszerübb mások nézeteivel vitatkozni : )
Kedves Vörös, ugye a kommunista cimkével bántottalak meg, mert ezt manapság nem az eredeti értelemben használjuk. A magántulajdonnal kapcsolatos megjegyzésedre céloztam, de természetesen nem gondoltam komolyan. A bocsánatkérés komoly. Gondolkodtam, hogy hogy tudnám röviden összefoglalni a véleményemet, ha az eddigi hozzászólásokból ez nem derült ki. Az én kereszténység felfogásom szerint az egyház elsődleges feladata az evangelizáció. Idős papoktól hallottam, hogy annakidején az egyház hibát követett el, amikor nem állt radikálisan a munkásosztály mellé, és átengedte a szociális kérdés megoldását a marxistáknak. (Most nehogy a Rerum Novarummal gyertek, meg azzal, hogy a maxizmusnak milyen negatívumai vannak. Nem kell megvédeni velem szemben az egyházat sem, mert szeretem és "egyházhűségemmel tüntetek" egyesek szerint. Ismerem nagyjából a tanítóhivatal megnyilatkozásait is). Az a véleményem, hogy a magyar katolikus egyház (és tulajdonképpen a protestánsok is) a fenti hibát halmozottan elkövették az utóbbi húsz évben. Ez kiábrándító a társadalom nagyon jelentős része számára, akiknek szüksége lenne Krisztus üzenetére. Nem igaz, hogy csak értékeket védelmeztek a szószékről. Közvetelenül, vagy közvetve igenis pártpolitikát folytattak és folytatnak a papok. A Gyurcsány állandó csépelése, meg unalmas és undorító. Természetesen nem kell rá szavazni és elárulom, hogy nekem sem áll szándékomban. A történelem leckét nem ártana jobban megtanulnunk. Mondjuk az egész huszadik századi történelmet reálisan és elfogulatlanul.

Géza atya 2009.03.01. 11:33:34

@etienne: "Az én kereszténység felfogásom szerint az egyház elsődleges feladata az evangelizáció."
- az evangelizáció mibenlétét jó lenne megfogalmazni. Ha megtennéd a következő tőled vett idézet fényében az segítene.

"az egyház hibát követett el, amikor nem állt radikálisan a munkásosztály mellé, és átengedte a szociális kérdés megoldását a marxistáknak.... Az a véleményem, hogy a magyar katolikus egyház (és tulajdonképpen a protestánsok is) a fenti hibát halmozottan elkövették az utóbbi húsz évben."

-mit jelent radikálisan a munkásosztály mellé állni? Ha a 20 év eredménye nem jó, akkor mi lenne az az eredmény, ami jó? Minek kellene most lenni ezen a téren?

- nem látom, hogy mik a konkrét problémák, amelyeket megfogalmazol. Általánosnak találom a megállapításaidat, amelyek nem csak az egyházakra, hanem minden szervezetre alkalmazhatóak, és akárcsak az egyházakra nézve igazak is meg hamisak is.

etienne 2009.03.01. 12:13:46

Kiegészíteném még a tegnapiakat. Nem a szociális kérdésen van a hangsúly, lehet, hogy félreérthető, amit írtam. Azzal, hogy valamelyik érdekcsoport mellett egyértelműen kiáll az egyház, abba a gyanúba keveredik, hogy érdekelt annak győzelmében. És alaptalan ez a gyanú? A pártszimpátia nagyon összetett dolog, sok múltbeli sérelem, a családi háttér és érzelmi szempont is befolyásolja. De sok egyéb elvi szempont is pl. konzervatív, vagy haladó beállítottság, vagy akár az ország hosszú távú érdekeiről alkotott vélemény. Ezek egyike sem világnézeti kérdés. Nagy kárt okoz, ha összekapcsoljuk a saját politikai nézeteinket a hit kérdéseivel. Elveszítjük azokat, akik a politikáról másképp gondolkodnak, hozzájárulunk országunk megosztottsághoz és saját magunk, ill. híveink lelkét is megmérgezzük. Ezzel szemben mit nyerhet az egyház? Egy u.n. egyházbarát kormánytól nagyobb mértékű anyagi támogatást. De ez is kétséges nyereség, mert az egyház politikai kampánya nagyon kevéssé befolyásolja a választások kimenetelét.

etienne 2009.03.01. 12:25:32

Az evangelizáció szerintem az egyénhez szól, az egyes embert szólítja meg. És csak akkor tudja megszólítani, ha nem személyválogató. Ha valakik felé elkötelezett, azok csak a szegények, kitaszítottak és a bűnösök lehetnek. De nem azon a módon, ahogy a politika teszi, tehát pl. nem osztályharccal.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.01. 13:43:02

@tanítvány:
reflexió 1. w3 internet cikk
Hát végigrágtam magamat a cikken, és a szerzőről sok mindent megtudhattam: Valószinűleg amerikai, aki tán utálja a fehéreket, férfiakat és a középosztályt, egy kicsit keresztényellenes, felszabaditó eszmékkel kacérkodik, a falusi nép városiak által történő elnymását kivánja megszüntetni, némi vulgármarxista beütés is látható benne, a forditón is jókat derültem: különösen a "tizedelési termelési mód" képződmény tetszett, de Jézusról nem tudtam meg semmit!
Végezetül csak annyit kérdeznék, hogy Te is kicsit gyanúsnak találtad ugye, mivel az utolsó mondatod erről tanúskodik?!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.01. 13:51:59

@tanítvány:
a bejegyzésemre telitalálat volt Kocsis Imre cikkét idézned, megértetted a tudattalan üzenetemet Jézus parancsát illetőleg! Számomra ugyanis a legfontosabb üzenet a kereszténységben, hogy Jézus bevezette az ellenség szeretetét, és ebből fakad erőszakellenessége is.

tanítvány 2009.03.02. 20:21:03

@izrael miszteriuma:
Örülök hogy a lényegben egyetértünk.

- Jézus emberségének azonban olykor megnyilvánult az igazságos karaktere is (a szeretet nem igazságtalan), főleg, ha nem önmagáról volt szó (keresztrefeszítése, bár a perén nem hagyta szó nélkül pofon ütését), hanem a közösségről, annak evilági dimenzióiról (közjó).
- Nem tettél utalást a „szent harag”-ról, a kard-ról, a kufárok kiűzéséről, s más helyekről: Mt 10,34; Lk22.36; Lk 19,45–46; ill. egészen figyelmen kívül hagytad Jézus (tán közvetett) politikai jellegű/közügyet érintő megnyilvánulásait is:
w3.enternet.hu/sandor64/bartokbela/m/teologia/5.htm

- Nem akart volna belőle számos kortársa „politikai messiást” csinálni, ha Nulla lett volna Jézus ilyen irányú kihatása. (Izrael főpapja és tanácsa egyúttal a parlament funkciót is betöltötte. )bel- és külpolitikája igen szoros kapcsolatban állt Isten dolgaival. )
- Mindezt azért említem, mert ha a keresztények nem is tet(het)ték magukévá (szervesen) a politikát az 1-3. sz üldözései közepette, a politika magába igyekezett olvasztani annak társadalomformáló erejét (Nagy Konstantin, ideológia, stb), s nemsoká államvallássá lett… (Vö. Nyíri Tamás: A keresztény ember küldetése a világban). aki ma is joggal és kötelességgel, de távolságtartással részt kell vegyen a körülötte zajló világ közügyeiben, és nem kell befogni fülét, száját, ha meg kíván nyilatkozni a mindenkori „rendszer” védelmében vagy elmarasztalásában. – Értékítélet még Jézusban is volt! (Heródest rókának nevezte…) Nem várható el hát, hogy egy pap soha ne tegyen utalást a közjó érdekében. /Ezzel természetesen nem a viszályt szító „politikai” kampány-prédikációkat akartam helyeselni./

Üdv

etienne 2009.03.03. 10:40:28

Vártam valamiféle reflexiót, nem tudom mi lehet a baj a szövegemmel:( Ezen meditálok egy kicsit. Isten áldjon Benneteket!

Kajla 2009.03.03. 10:54:23

@etienne: Egyetértek, ezért nem reflektáltam. "Nagy kárt okoz, ha összekapcsoljuk a saját politikai nézeteinket a hit kérdéseivel."

kis_csirke 2009.03.03. 13:48:07

@etienne: nos, mostanában nincs időm a blogon lebzselni, de épp ebbe a témába vagyok belefúródva, ezért reagálok.
A szegények melletti opcióddal egyetértek.

Az evangelizáció több módon mehet végbe. Van olyan is, amit jó esetben te vagy én végzünk: jó esetben az életünk példája magával ragad másokat is. Így evangelizálunk mi, például csirkék.

De az egyház evangelizációja - remélhetően - egy tervezett folyamat. Tudni kell, ki a célréteg: az elnyomott Dél-Amerikai szegények, az USA tehetős polgárai, az indiai jogfosztottak, borsod megyei putrisor lakói? Nyilván mindenkinek a saját helyzetéhez mérten kell eljuttatni az evangéliumot. Ez a kulturális evangelizáció (a kifejezés Thomas E. Clarke sj-től). Személyhez szól, de a társadalmi kontextust nem szabad és nem lehet kiiktatni.
A modern teológia a globalizált korban szerencsére már nem gondolkodik osztályharcban, a problémák gyökerét mélyebben megvizsgálva észrevették, hogy a társadalmi igazságtalanságot mindig csak az adott közösségben lehet feloldani (nem társadalmi osztályokban). Mindig a konkrét közösség problémájára kell evangéliumi választ keresni. A szegényeket meg kell mozgatni, reményt és jövőképet adni a számukra, a konkrét környezetben lévő gazdagabbakat pedig rá kell ébreszteni, hogy felelősek a szegényekért.

Nem tudom, érthető tudtam-e lenni :-).

Géza atya 2009.03.03. 14:22:07

@etienne: "érdekcsopot mellett kiáll"-ni. Azt hiszem, hogy az egyik fő gond, hogy a politikai szereplők, mint érdekcsoportok jelennek meg, amelyeknek néha láthatóan nem ugyanaz az érdeke, mint a társadalom többi rétegének. A politikát, mint szükséges rosszat látjuk viszont. Én nem látom, hogy miért lenne gond, ha valaki a hitét és a politikáját összekapcsolja. Sőt az lenne az igazi.

Ha például az egyház felvállal kórházakat és iskolákat, és így együttműködik a közszolgálati gondok viselésében, akkor miért ne lehetne beleszólása abba, hogy mit csinál a politikai elit az országgal?

Nem csak elvi kérdésekről van szó, hanem gyakorlati dolgokról, amelyek annyira érintik az embert, mint például az, hogy hol fekszik majd betegen. Ezen a téren pedig nem minden párt törekszik ugyanolyan módon és hatékonysággal a helyzet kezelésére. Igenis ki kell állni amellett, amelyik több jót hozhat az embereknek.

Persze jöhet az a felfogás, hogy az egyház is egy érdekcsoport, és magának akar valamit kihasítani. Régi mese. Na hát ezt döntse el mindenki magának. De, aki benne él az tudja, hogy legalább ezer féle érdek ütközik egyházon belül, és mindegyik Jézus mondásaiból eredezteti magát. Ez az izgalmas, és mindig jót is tett az egyháznak. Talán még akkor is, amikor egyes csoportok elszakadtak. De ez már másfelé vinne.

@kis_csirke: hasonlóan gondolom az evangelizációt. Sokkal inkább a közösségek, mint az egyén megszólítása a fő cél. Persze ezen belül az egyén is méltó helyen szerepel. De mindig a közösségnek alávetve (csúnya szó, nemede? :) ).

etienne 2009.03.03. 15:43:06

@kis_csirke: Igen és teljesen egyetértek veled. Azt azért nem hiszem, hogy a csirkék csak példamutatással evangelizálnak. Kicsit zavarbaejtő számomra a példamutató szerep, jobban szeretek arra gondolni, hogy ha Jézushoz tartozunk minden megnyilvánulásunkkal valamilyen módon erről teszünk tanúságot. Még elhibázott szavainkkal és tetteinkel is, ha azok a "szándék tisztaságából és a szív egyszerűségéből" fakadnak. Valamilyen módon ez is nevezhető evangelizálásnak talán.

etienne 2009.03.03. 15:57:26

@Vörös: Nem tudom, hogy érted azt, hogy a közösség a cél. Az egyes ember nem áll magában, különböző közösségek tagja kezdve a családtól a nemzetig, ill. az emberiség nagy családjáig. Ha így érted, akkor egyetértünk. De én azt hiszem Isten is egyénenkint szólít meg minket és Jézus tanítása is az én értelmezésemben a közösség tagjaihoz szólt. Hogy értelmeznéd pl. a hegyi beszédet, mint közösséget megcélozó tanítást? Én azt hiszem éppen ebben különbözik az ő tanítása egy politikai programbeszédtől, hogy a sokaságban mindenki egyenkint érezhette megszólítottnak magát.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.03. 20:05:50

@Vörös:
Miközben itt békésen blogozgatunk, addig hazánkban történt egy és más...
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kiadott egy nyilatkozatot:
uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1286
Mivel az én egyszerű felfogóképességem nem tudja értelmezni az alábbi kijelentést, arra kérnélek, hogy világositsd meg számunkra, hogy mit takarhat a túlságosan diplomáciai nyelvezetet:
"Ugyancsak aggasztó az ezek kapcsán jelentkező provokáció-sorozat, amely a magyarságot rasszista színben igyekszik feltüntetni. Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem. Meggyőződésünk, hogy ezek az igazi problémákról terelik el a figyelmet."
Köszönettel

Géza atya 2009.03.03. 21:17:46

@izrael miszteriuma: Jó lenne egy új topicot kezdeni erről, de amíg ilyen lenne....

Ez a nyilatkozat egyszerűen annyit jelent, hogy a Katolikus Püspöki Konferencia jelzést akart adni a hírek naprakész követéséről. Az általad idézett megállapításaik lehetnek helyesek, bár nem tettek közzé adatokat.

Érdekes azonban, hogy megneveznek felelősöket:
"a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra szólít fel minden döntéshozót, hogy a gerjesztett problémák és médiamegoldások helyett a valós kérdésekkel foglalkozzanak..."

Ez a beleszólás/beszólás direkt konfrontációt jelentene egy olyan helyzetben, ha a döntéshozók és a Konferencia két hatalmat képviselne. (A székely kocsmában már egymás vérét ontanák.) A Konferencia azonban nem számít hatalomnak a mai viszonylatokban, így a döntéshozók a szavait szó nélkül zsebre teszik.

Azt is érdekes lenne megnézni, hogy hány hírforrás olvassa be ezt a nyilatkozatot... Kiderülne hamar, hogy ki kivel van...

puccini 2009.03.03. 22:06:21

@izrael miszteriuma: Melyik szót nem érted?? Komolyan! (pl. Pécs és a hozzáfűzött kommentárok)

puccini 2009.03.03. 22:11:18

@izrael miszteriuma: Próbáljuk megkeresni Szögi Lajos és Csorba Róbert gyászolóinak közös halmazát! Matematikusok előnyben!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.03. 22:28:51

@Vörös:
Köszönöm a gyors választ, várom a topicot!

saintlouisdefrance 2009.03.03. 23:49:51

"Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem."

ez olyan, mint a gonosz és megátalkodott indiánok esete, akik attól sem riadtak vissza, hogy megszervezzék saját maguk álkiírtását csak hogy rezervátumokat szerezzenek az ártatatlan fehérektől.

pfujj!

szerencsére a MKPK naprakészen követi a híreket és őket illetően egészen egyértelmű, hogy kivel vannak.

nekik köszönhetően végre elmondhatom, hogy magyar katolikusnak lenni büszke gyönyörűség.

a népek pedig simán özönlenének a templomba, ha ezt megtudnák, csak ugye a hírforrások (milyen lobby is a médialobby?)

ejh, ejh...

etienne 2009.03.04. 08:31:54

Hát igen, erről van szó. Mi katolikusok sem egyformán reagálunk ugyanarra a hírre. Nekem pl. az jutott eszembe, milyen szép lett volna, ha a gyászolók közös halmazában a MKPK is valamilyen módon képviseltette volna magát. Vagy legalább részvétét nyilvánította volna valamilyen közös nyilatkotatban.

Kajla 2009.03.04. 08:47:45

@saintlouisdefrance: @Vörös: Én tényleg nem értem. Mire gondolnak itt: "szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk" ?

vitalis (törölt) 2009.03.04. 10:11:41

@Kajla:
Kérdezzétek pacsy testvért, mivel ő járatos a hermeneutika posztmodern vonulatában, hátha ezt is képes lenne számunkra értelmezni!

Géza atya 2009.03.04. 12:24:07

@saintlouisdefrance: mit mondjak erre? - a te szemszögedből igazad van.

@etienne: nem tudom, hogy mennyire része a Konferencia szintű részvétnyilvánítás a mindennapi ügymenetnek. El tudom képzelni, hogy ha ott ülnék bent, akkor minden nap több ilyen részvétnyilvánítást is gépelhetnék személyre szólóan a megerőszakoltak, az egészségügy, az Apeh, a bankok, a rendőrség és a többi erőszakos cselekményt végre hajtók áldozatainak. Nem az emberség ellen akarok itt szólni, hanem sokkal inkább azt érzékeltetni, hogy nem egy egyszerű kérdésről van szó. Az egyház amúgy nem csak a Konferencián belül van jelen. Talán volt valaki, egy hívő vagy egy pap, aki megtette a részvétnyilvánítást a katolikusok nevében. Utána kellene keresni, de nincs idő rá.

@Kajla: a siófoki felvonulás nem ilyesmi volt?

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.03.04. 12:28:07

Most én is elvesztettem a fonalat.
Puccini: Mi ez a Pécs dolog?
Illetve a Szögi - Csorba dolgot sem értem (bár utánanéztem, tudom, hogy mindkettőt megölték). Miért kell a két halmaz metszetét keresnünk?
Az MKPK idézet meg nem egyszerűen egy butaság? Vagy (mint sokszor) lemaradtam valamiről, és közben bizonyítást nyert, hogy a gárdát, meg hasonlókat kormányoldalról szervezik? Lehet, hogy az Usztics Mátyás Moszad ügynök? :)
Egyébként szerintem a hazai cigányság "helyzetének zűrössége" elég komoly probléma, ha jól sejtem itt most ez lett felemlítve mégiscsak a Szögi - Csorba párossal, és ezek az "áldemonstrációk" erre irányítják a figyelmet, úgyhogy lehet, hogy mégsem teljesen haszontalanok. Már csak értelmesen kéne beszélni a fókuszba helyezett problémáról. (Ezt most nem úgy értem, hogy itt.)

etienne 2009.03.04. 14:12:40

Nézzük meg pontosan miről szól a Nyilatkozat, így könnyebb lesz értelmezni.
„Aggodalommal töltenek el bennünket az utóbbi időben hazánkban elharapódzott erőszakos cselekmények. Ezúton fejezzük ki együttérzésünket az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.” Bocsánat , tévedtem, itt együttérzését nyilvánítja, a MKPK. Érdemes figyelmesebben olvasni. A folytatás:„Ugyancsak aggasztó az ezek kapcsán jelentkező provokáció-sorozat, amely a magyarságot rasszista színben igyekszik feltüntetni. Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem. Meggyőződésünk, hogy ezek az igazi problémákról terelik el a figyelmet.” Áldemonstrációkról van tehát szó, amelyek szélsőséges jelképeket használnak és rasszisták. De ezek nem spontán szerveződnek, hanem mögöttük olyan provokátorok állnak, akiknek érdeke a magyarság lejáratása. Kik lehetnek ezek a provokátorok?
”Ebben a kiélezett helyzetben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra szólít fel minden döntéshozót, hogy a gerjesztett problémák és médiamegoldások helyett a valós kérdésekkel foglalkozzanak, mint a közbiztonság, a szociális biztonság, a szükséges egészségügyi ellátás, a családok védelme, a jövő nemzedék felelős oktatása és nevelése”. A gerjesztett probléma értelmezése újabb fejtörést okoz. Ez az, amiről a provokátorok el akarják terelni a figyelmet? Nem, mert ott az „igazi” jelző áll. Tehát vannak nem igazi, gerjesztett problémák is. Melyek lehetnek ezek?
Az igazi problémák fel vannak sorolva: közbiztonság, szociális biztonság, szükséges egészségügyi ellátás, családok védelme, a jövő nemzedék felelős oktatása. A döntéshozóknak tehát ezekkel nem foglalkoznak, hanem helyette problémákat gerjesztenek, és médiamegoldásokkal próbálkoznak. Azt hiszem a most következő sorok nem tartoznak szorosan a témához:”Társadalmunk tagjai, különösen azok, akik egy élet munkájával járultak hozzá országunk építéséhez – mégpedig olyan körülmények között, amikor munkájuk ellenértékének jelentős részét maga az állam tartotta vissza –, jogosan várhatják el, hogy a megszorításoknak ne ők legyenek a legfőbb áldozatai.”
Itt már nem az erőszakos cselekmények áldozatairól esik szó, de talán az „áldozat” megteremti a logikai kapcsolatot a két csoport között.

”Egyházunk a Jézus Krisztustól kapott küldetése szerint továbbra is hirdeti az örömhírt, szolgálja a békét, a kiengesztelődést és a köz javát.”
Hát ez az ami nekem végképp nem derül ki a szövegből!

ige 2009.03.04. 14:23:19

No tessék, megínt az ítélkezések kérdése merül fel. Nem a mi feladatunk. Sajnos ez szerintem tipikus eset arra, amikor emberek a sok-sok szerepben élnek, és a média elfelejti azt a lényeges szerepet is közölni, amiért a kitüntetés jár. Lehet, hogy az egész jótékonykodó magyarságot jelentette itt személye?! Ezért ezekkel a kitűntetésekkel sokszor baj van. Valakinek át kell vennie. Feltételezem, hogy erről van szó. Persze lehet, hogy mint magánember szerepel. Ez egy kicsit akkor kettős (vagy többszörös) jellemt takar, de hát senki sem tökéletes. A cél, a segítés, és akiken segített annak ez a lényeg. Senkit nem szabad, hogy ez befolyásoljo a segítségadásban. Ha a barátom erre szorul. nem érdekel, hogy a nem kedvelt, vagy kedvelt társam hogy cselekszik, teszem a dolgom.
Arra ügyelnék azért, hogy ha eldöntöttem segítek, akkor következetesen személyválogatás nélkül tegyem, de ezt csak én gondolom, mert szerintem így helyes. Másrészt nem láthatunk bele a másikba, mit milyen okból tesz egyszer így, másszor úgy.

puccini 2009.03.04. 14:55:11

@bajszos: A Pécs dologgal azt szerettem volna bemutatni, hogy gerjesztett, a magyarokat rasszizmussal vádoló hangok jelentek meg, tettesek ismerete nélkül. "Remélem a rendőrség téved, és egyértelmű lesz a rasszista motiváció" - mondta a főroma, amikor még nem volt tettes. És most kiderül, hogy a gyanusítottak is romák - és néma csend ugyanonnan.
(Áldemonstráció: pl. ki szervezte Bácsfi Dianát? Apuka csak nem rendőr/titkosügynök?; vagy Szabó Albert - tudom, ezek régebben voltak, de mintha akkor is baloldali kormány lett volna hatalmon.)
Szögi-Csorba dologgal a helyzet visszásságát szerettem volna érzékeltetni. Az áldozat lehet roma, a tettes nem. Egyikért nagy hangú részvét, a másik rosszkor volt rossz helyen.

saintlouisdefrance 2009.03.04. 16:49:05

@Vörös: az én "szemszögem" a következőképpen foglalható össze:

"társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk"

szerintem ez egyszerűen cinkos álnaivitás.

az még akár rendben is lenne, hogy mert a radikáisok azoknak tesznek politikai szolgálatot, akiknek elvileg ártaniuk kellene ezért egyesek némi paranoiával feltételezik, hogy ezek "áldemonstrátorok" ahelyett, hogy egyszerűen azt konstatálnánk, hogy idióták. oké.

de a mienk egy olyan ország, ahol jövedemező üzletágat jelent a "társadalmi támogatottsággal nem rendelkező jelképek" kereskedelme, ahol ezeket a jelképeket sokan hordják a ruhájukon, helyezik el autóikon, ahol wass albert az egyik legkeresettebb szerző.

nem azért nyilnak egymás után a szkíta meg a hasonló üzletek mert üzemeltetőik a fogyasztói igények ellenében cselekszenek.

vagy szerintetek?

jan 2009.03.04. 21:37:44

Szerintem ez a MKPK dokumentum egy eléggé elhibázott megnyilatkozás. Zavarosan fogalmaz (még mi itt fórumozó katolikusok se értjük teljesen, hogy mit akar mondani), ráadásul olyasmibe is belekap, amibe totál nem kéne. Mert még ha igaz is az a jobbos összeesküvés-elmélet, hogy a szélsőjobb demonstrációit igazibol a ballib oldal szervezi provokációs céllal (gondolom, ezért beszél a MKPK "áldemonstrációkról"), miért is foglalkozik az MKPK körlevele ezzel? Amikor dúl a gazdasági világválság és nő a feszültség romák és nem romák között, és püspökeink szólásra emelkednek, akkor nem az a feladatuk, hogy soha be nem bizonyított összeesküvés-elméleteket szajkózzanak.

vitalis (törölt) 2009.03.05. 02:27:23

Nem akartam hozzászólni, vártam, hogy az MKPK megszólaljon az utóbbi időben eszkalálódott erőszak ügyében, de végtelenül elszomorodtam, mikor a szükszavú nyilatkozat beérte ennyivel:
"A távirati iroda kérdésére az utóbbi időszak erőszakhullámával kapcsolatban a bíboros megjegyezte: nem tartaná szerencsésnek, hogy tematikus politikai ügyekben „díszletként” liturgikus imát tartson a katolikus egyház." (MTI)
Evangélikus és református püspökök sora szólalt meg a napokban, és március 3.-án a budapesti Deák téri evangélikus templomban „Csendes, könyörgő istentisztelet” volt az erőszak ellen.
Gáncs Péter püspök rövid prédikációjában Isten három kérdését intézte a hallgatósághoz (illetve hazánk lakosaihoz). Az első kérdés az Úr kérdése Ádámhoz, melyet ő a következő szavakkal interpretált: „Ember! Hol vagy?” Tudniillik Ádám a Teremtéstörténetben a bűneset után elbújt teremtője elöl. Nem mert elé lépni. Ebben általában hangsúlyozta az ember felelőségét. A második kérdés az Úr kérdése Káinhoz Ábel meggyilkolása után: „Káin, hol van a te testvéred?”, miután Káin cinikusan visszakérdezett: „Őrzője vagyok én testvéremnek?”. E kérdés aktualitása, hogy hol van az ember felelősége? Hol van a társadalom felelősége a kialakult helyzetben? A harmadik kérdést az Újszövetség lapjairól idézte, amikor Krisztus elfogatása után megkérdezte az őt bántalmazó katonától: „Miért ütsz?” S a püspök úr fő mondandóját e köré építette: Miért ütünk? Miért hát az agresszió és az erőszakos magatartás? Mert így szocializálódtunk? Kényszer volna? Vagy csak visszaütünk? Vagy ütünk, csak úgy?
Emberek, a 24. órában vagyunk, vegyük észre, hogy már a régen a saját fejünk felett ég a Ház!

vitalis (törölt) 2009.03.05. 02:46:10

Hogy egyértelmű legyen, kinek az oldalán állok, és kellene állni az egész Egyháznak is:
"Észak Magyarországon sokan vannak, akiket nem csak jó szerencséjük, de környezetük is cserben hagy. Vagy azért, mert a közösség nem rendelkezik megfelelő önvédelemmel, tartalékokkal, ezért önmagáról is alig-alig tud gondoskodni, vagy pedig ki-ki saját gondjaival foglalkozik, mások problémáira érzéketlenül éli életét. A szétesett „vajda rendszer” után sokszor a politika által támogatott ügyeskedők elfoglalták a kisebbségi önkormányzati székeket. Cigány rabolja meg a cigányt, néha magyar segédlettel, de néha saját kreativitásra építve. A pártok által támogatott „komisszárok” gerjesztik a feszültséget cigányok és cigányok, cigányok és magyarok között. A PHARE program keretében, 2001 őszén, a roma vállalkozót alkalmazó autópálya-építő sajnálattal válik meg cigány származású kollégájától, mert emberünk magánvállalkozásba kezd és szegény testvéreit saját zsebre menő akcióban mobilizálja. Az elbocsátás után, külső erőktől biztatva lázít az aktuális hatalom ellen, hogy az állítólag rasszista.
A közömbösség önmagában is káros, de romboló ereje fölmérhetetlen, ha az eleve a féktelen haszonszerzésből ered. Az uzsorakamatra kiadott pénz és az ezt követő kifizethetetlen tartozás végleg szétrágja a cigány közösségen belüli emberi kapcsolatokat."
(Tetz Katalin Hofher József: Egy roma közösség társadalmi és vallási életét meghatározó tényezők Köröm községben)

Kajla 2009.03.05. 06:21:17

@jan: @saintlouisdefrance: @Vörös: @vitalis:

Egyetértes van-e abban, hagy a "szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk" jelentése a körlevélben "hogy a szélsőjobb demonstrációit igazibol a ballib oldal szervezi provokációs céllal"?

jan 2009.03.05. 09:04:28

@Kajla: "Egyetértes van-e abban, hagy a "szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk" jelentése a körlevélben "hogy a szélsőjobb demonstrációit igazibol a ballib oldal szervezi provokációs céllal"? "

Nekem ez a tippem, de biztos nem lehetek benne, ahhoz túl ködös a szöveg. Amúgy ez a legviccesebb, hogy egy püspökkari körlevél ilyen ködös célozgatásokat, vagdalkazásokat tartalmaz. Ezzel aztán jól eligazít mindenkit úgy a hit és erkölcs, mint a közéleti cselekvés kérdéseiben.

Géza atya 2009.03.05. 09:16:31

@etienne: Köszönöm az eszmefuttatást. Örömmel olvastam.

@saintlouisdefrance: Még nem pontosan értem, hogy mi az, amit mondani akarsz. Szívesen hallgatom.

@jan: Meg is szabhatjuk, hogy mi a püspökök feladata. Mindenesetre a nyilatkozat szólt a válságról is. De kár lett volna, ha nem szól az erőszakról és félrevezetésről. A válság és az erőszak összefüggenek főként a félrevezetés miatt. Egyébként nem ködös ez, mert mindenki "tudja", hogy ne ma levegőbe beszélnek. csak nyilván egyik ilyen a másik olyan szemszögből értelmezi. A valóság azonban marad, hogy nyakig vagyunk.

@vitalis: Nekem tetszik a bíboros realitásérzéke. Lévén, hogy az egyházak, azok is, amelyek imát rendeztek, nem kapnak beleszólást a dolgok tényleges menetébe (a még a katolikusok által is támogatott állam-egyház elválasztásra hivatkozva), ezért e kérdésekben olyan kis súlyt képviselnek a társadalom szemében, mint a karácsonyfán az angyalka. És az egyház ily fokú kiszorítottsága független a 24. órától.

@Kajla: Ilyen balos-jobbos teóriák létezésével lehet próbálkozni, de találgatás marad. Nyilván ezek létezésének a felvetődése már azt sugallja, hogy a kérdésfeltevő az egyházi vezetésről akarja eldönteni, hogy melyik oldalon állnak.

Kajla 2009.03.05. 09:40:01

@Vörös: "kérdésfeltevő az egyházi vezetésről akarja eldönteni ... " Ezt visszautasítom. Feltettem egy kérdést, hogy mit jelenthet a MKPK nyilatkozata. Eddig egyetlen határozott válasz volt Jantol, azt idéztem. De nem akarom erőltetni a kérdést, megmaradok tudatlannak.

vitalis (törölt) 2009.03.05. 09:48:31

@Kajla:
a szöveg ép ésszel értelmezhetetlen, kicsúszik az etimológikus szóelemzés és az exegézis alól.
Csak a művészek, a modern kor prófétái éreztek rá, hogy valami körülöttünk nincsen egészen rendben, de ők sem tudják a választ:
"megint valami őrület telepedett erre az országra…
Harminc évig énekeltem, hogy "tíz év múlva ne ez a dal legyen", velem énekelte egy egész generáció. Nézz körül, ugyanaz a nóta járja! Valamelyik nap álltam a villamosmegállóban, és - mintha egy öreg indián mondta volna - kiszakadt belőlem: ez a kutya világ engem megbetegített. Nem a saját ócska kis sorsomért aggódom, de van bennem egy megszállott figyelem a hazám sorsa iránt, és egyre sötétebb zavarodottságot látok. A világ körülöttem romlani látszik. Ez olyan elszomorító, belül munkálkodó érzés… (Cseh Tamás)

Az Andro Drom énekli Cseh Tamás dalát:
www.youtube.com/watch?v=JvCtFDowRhI&feature=related

Géza atya 2009.03.05. 09:48:47

@Kajla: Bocs, nem rád gondoltam, hanem arra akitől az ilyen találgatás származik. Csak azért jegyeztem meg nálad, mert te kérdeztél rá nagyon is helyesen.

A háttér teóriák gyártása tipikus sajtófogás ma itthon. Így hamar be lehet tuszkolni bárkit bárhová.

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.03.05. 10:26:32

@Kajla: Szerintem ez nem túl bonyolult. Én az árpádsávot egyebeket lóbáló, lengető demonstrációkon kívül másról nem tudok. (A siófoki felvonulás az mi? Amikor a cigányok mindenféle harci eszközökkel vonulgattak a sétányon? Mert, ha igen, akkor azok ugyebár nem szélsőséges jelképek. Abban meg reménykedhetünk, hogy társadalmi támogatottsága nem volt/nincs.)
@vörös: "ezért e kérdésekben olyan kis súlyt képviselnek a társadalom szemében, mint a karácsonyfán az angyalka" Ezzel nem értek egyet. Az egyház(i)(ak) szava igen is sok fülbe eljut. Ha egy ilyen körlevélben nem mindenféle furcsaságokat írnának, hanem pl. ilyet, az klassz lehetne: "...testvérek, politikusaink az elmúlt 20 évben elmulasztották, hogy az ország gazdaságilag leszakadt térségeinek megmentésére stratágiát dolgozzanak ki, elmulasztották, hogy cigány testvéreink társadalmi integrációjára, vagy elfogadására, a velük való normális, kommunikációra, valós és kölcsönös megismerésre, elfogadásra épülő együttélésre stratégiát dolgozzanak ki. A helyzet mára kritikus, válságos. Az értelmetlen erőszak látszik fejét felütni. Kérjük ezért a hívő, és jószándékú testvéreket, hogy szóban, cselekedetben utasítsák el az erőszakot, az értelmes párbeszéd pártján álljanak. A politikusok meg huzzanak a retekbe!" Vagy valami ilyesmi, a vége persze vicc. (De én azért komolyan gondolom :)
De nem csak a körlevelekben lehetne értelmes gondolatokat megfogalmazni.

Kajla 2009.03.05. 11:28:27

Köszönöm a sok választ. Számomra nagyon hasznposak. Talán a legkevesebb, amit állíthatunk, hogy a MKPK egy fontos kérdésben szólalt meg ügyetlenül.

vitalis (törölt) 2009.03.05. 11:30:43

@bajszos:
Koncentráljunk a lényegre:
Hogyan viszonyulna Jézus a cigányokhoz, ha a mai Magyarországon élne?
- A püspöki kar eddig egyetlen alkalommal sem szólalt meg, hogy csitítsa a cigányellenes indulatokat. Miért nem?
www.magyarkurir.hu/?m_op=view&id=26078&rovat=4

Szigorúan magánvélemény:
Ha Jézus ma születne, és Magyarországon, akkor lehet, hogy a cigánysoron jönne a világra…

jan 2009.03.05. 12:28:25

@vitalis: szerintem ha Jézus ma születne Magyarországon, akkor a cigányok lennének a szamaritánusok

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.03.05. 12:29:14

@vitalis: A Székely János nyilatkozatát ellenpéldaként linkeled ugye?
Én is lényegre koncentrálnék, ha jól sejtem. Illetve mi szerinted a lényeg? Hogy miért nem szólaltak meg eddig? Mert szerintem a lényeg, hogy hogyan szólalnak meg ezután.

(Szigorúan magánvélemény: Ha Jézus ma születne, és Magyarországon, akkor lehet Pesterzsébeten jönne a világra, és a szomszédom lenne:)

Egyébként a mai Magyarország egyik legégetőbb problémája szerintem a cigányok helyzetének rendezése. És ezzel (is) kapcsolatban szerintem nagyon sokak a múlasztás vétkével terheltek. (A helyzet rendezése alatt, félreértések elkerülendő, a békés egymás mellett, vagy egymással élést értem.)

jan 2009.03.05. 14:16:12

@vitalis: nagyon jó ez a Székely János-interjú, köszi! Neki kellett volna írni a körlevelet is;)

vitalis (törölt) 2009.03.05. 15:02:41

@Kajla:
"a MKPK egy fontos kérdésben szólalt meg ügyetlenül" és így a világba nem juthatott el a híre, hogy a katolikus Egyház névtelen munkásai eközben végzik a dolgukat, mert "jónak lenni jó". Az általam fent idézett rövid bevezető egy tanulmányból való, mely Kuklay Antal r. kat. plébános segítségével készült, aki már 1973 óta szolgál a 70%-ban roma lakósságú Köröm községben. Kuklay Antal nemrégiben vehette át a Hit pajzsa-díjat, a laudációban sajnos nem említették ezt külön érdemének. A tanulmány egyik szerzője pedig jezsuita atya, aki a cigány pasztorációban tevékenykedik.

Kajla 2009.03.05. 17:58:39

@vitalis: Igen, valóban nagyon kevés helyen jelennek meg a pozitív dolgok. Székely Jánossal nagyon jó beszlgetést hallottam a rádióban, Hoffer sj remek cikkét olvastam a Szívben. Az öröm, hogy a Székely János-interjú a NSZ ban jelent meg, talán sokan olvasták.

saintlouisdefrance 2009.03.05. 18:54:21

@Vörös: "Még nem pontosan értem, hogy mi az, amit mondani akarsz. Szívesen hallgatom."

ez most cinizmus akar lenni?

mikorra tervezitek Morvai Krisztinát megint meghívni a mária utcai templomotokba?

vagy az előző alkalmat Gyurcsány szervezte és csak egy álelőadás volt?

Géza atya 2009.03.05. 19:18:02

@saintlouisdefrance: Nem akartam cinikus lenni. Csak most is egy újabb témát látok feltűnni abban, amit mondasz. Hozzászólnék, de nem tartozik a főtémához. Lehet, hogy azért nem tudlak követni, mert nem látom most magam előtt az érvelésed menetét. Valami olyasmit megértettem, hogy a "magyarkodást" nem kedveled. De ez nem is volt főkérdés számomra. Meg a Püspöki Konferencia valahová tartozását is mintha mondtad volna, de nem tudom mit értettél alatta, és ez sem főtéma. Azt lehet mondani, hogy ügyetlen a megnyilatkozás, de ennek nem feltétlenül az az egyetlen oka, hogy valami ideológiai hűség vezérli őket. Talán egyszerűen ennyi telt most. Valjuk be, nem egyszerű ma megszólalni a közszférában.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.06. 10:17:51

@saintlouisdefrance:
"Szeretném még megemlíteni, hogy istenhívő, római katolikus vallású vagyok." (Morvai Krisztina)
"A rendi hagyománynak megfelelően intenzív a templom társadalmi elkötelezettsége az Imádság a közéletért sorozat keretében egy-egy havi imaest során együtt imádkozunk hazánk lelki, szellemi és anyagi felemelkedéséért."
(A SZÍV Barátainknak AZ ELKÖTELEZETT TUDÁSÉRT)
"Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem." (MKPK)
Az én értelmezésem szerint:
A MKPK egyértelmű állásfoglalása után világos, hogy a fenn nevezett vissza fog riadni a társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől, mert ellenkező esetben a Mária utcai templomban legközelebb nem tehet tanúságot (miről is?) az imaest keretében, de imádkozni bármikor szívesen látják majd a jövőben is...

tanítvány 2009.03.06. 23:11:31

Hű, nekem ez már magas...
Én mindenesetre Gyurcsányt a ti imáitokba is ajánlom.

Talán meg kéne hívni őt is oda. (Esélyegyenlőség) Hamár egyszer úgyis kihat a politikája a hívekre is.

- ...Nem tudom, a nacionalizmussal és nemzetisten imádással vádaskodók, mint izrael miszteriuma testvérünk (02.27 politically correct?), akiket zavar ha valaki keresztényként kiáll a nemzeti értékekért, mit tart pl. szent Gellértről, Istvánról vagy Kapisztrán Jánosról, akik vérük árán is akarták Magyarország létét. ?

saintlouisdefrance 2009.03.07. 01:56:35

@izrael miszteriuma:

;-)

@tanítvány: "mit tart pl. szent Gellértről, Istvánról vagy Kapisztrán Jánosról,"

Szent Gellért és Kapisztrán Szent János mind a ketten olaszok voltak. az egyiket a pogányság, a másikat a török elleni harc hozta ide. csak a körülményeknek köszönhető, hogy Magyarországon kötöttek ki.

amúgy Kapisztrán Szent János egyáltalán nem tartozik a kedvenceim közé, ugyanis nem szeretem a keresztes háborúra és zsidók elleni pogromokra uszító véres szájú inkvizítorokat.

Kajla 2009.03.07. 11:13:21

@tanítvány:
Kedves Tanítvány! Azt írod: ’ nacionalizmussal és nemzetisten imádással vádaskodók, mint izrael miszteriuma testvérünk (02.27 politically correct?), akiket zavar ha valaki keresztényként kiáll a nemzeti értékekért’. Megnéztem a bejegyzést, és azt gondolom, hogy félreérted izrael misztériumát. Ő nem a nemzeti értékek melletti kiállást kifogásolja, hanem óva int a (vélhetően hamis) mítoszteremtéstől. Én azt gondolom, hogy semmi baj nincs azzal, ha büszkék vagyunk tehetséges őseinkre (Balassi, Arany, Széchenyi, és nagyon hosszú a sor), (az sem baj, ha látjuk eleink botlásait is), de nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor a régmúlt, bizonyíthatatlan dicsőségéből építünk nemzet mítoszt. Félek, nagyon eltávolodtunk a topic témájától.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.07. 11:22:13

@tanítvány:
Hogy megérthessed gondolkodásomat direkt válasz helyett inkább leírom, mi az ideálom: miként „politizáltak” a Jézus utáni első századokban az őskeresztények?
A római állam pogány kultuszában való részvétel és a katonáskodás helyett inkább meghaltak a hitükért és vértanúk lettek. Felforgató tanokat hirdettek: az ember Isten képmására teremtetett, az emberek Isten színe előtt egyenlők, és Jézus által mindenki részesül a megváltásban. Ez gyökerestül felforgatta a pogány római világot, ahol mérhetetlen volt a távolság szabad és rabszolga, patrícius és plebejus, görög és zsidó, római és barbár, valamint férfi és nő között. A birodalom velejéig korrupt és önkényeskedő bürokráciájával szemben az Egyház létrehozta a szeretetszolgálat alternatív intézményrendszerét, amely rendkívüli hatékonysággal támogatta a szükséget szenvedőket özvegyeket, árvákat, fogyatékosokat, betegeket, nincsteleneket, akik a társadalom peremére szorultak. Még a pogány írók is irigykedve szóltak róluk: lám milyen szépen és egységben élnek a keresztények!
A jelent megpróbálom az Evangélium fényében, Jézus útmutatása szerint értelmezni, ezért a jelenkor vallási-politikai játszmáit abszolút kívülállóként szemlélem, bár jól tudom, hogy ez fundamentalista értelmezése a dolgoknak, de ezt a jelzőt érte szívesen vállalom.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.07. 11:31:18

@tanítvány:
Elnézést, hogy nem reagáltam arra a bizonyos bejegyzésre (02.27 politically correct?), amit most sem találok, de időközben kajla már fentebb helyesen értelmezte a dolgot, ezért válaszom okafogyott lett.
Egyébként a munkamódszerem az, hogyha jobb fölül meglátom a nevemet, akkor mindig válaszolok, most pedig túl hosszan írtam Neked a válaszomat és ezért időközben kajla beelőzött.
Szeretettel

tanítvány 2009.03.07. 15:05:11

@Kajla:
köszi a választ!
Mítosz alatt mit értesz pontosabban?

tanítvány 2009.03.07. 15:40:05

@izrael miszteriuma:
Köszönöm válaszod! Igen értékes.
Nekem is az 1-3. sz a vonzó ideál. Sajnos ez csak egy világméretű keresztényüldözés esetén jönne el újra. (Nagy Konstantin, stb.)

A kontraszt-társadalom eszméje sztem - csak lelki értelemben valósítható meg (talán az integrierte Gemeinschaft erre példa)-, külső, intézményes mivoltában, s nemzeti karakterében nem különbözik attól, melybe születik. "Vessétek alá magatokat a felettes hatalmaknak." Működjetek közre velük. (Vö. Nyíri: A keresztény ember küldetése a világban)
Szerintem a nemzetek léte és értékei Isten akaratából, jóváhagyásával vannak. (Pápa küldte a koronát, Biblia nyelvekre fordítása, stb.) A kovász jellegből is adódik az "egybefonódás".
A politikát legszívesebben én is mellőzöm.
De úgy látom, a mai magyar helyzetben szükséges állást foglalni. A nemzeti lét igenis veszélyben van. S én magyarként születtem Isten gyermekének.
Üdvözlettel

tanítvány 2009.03.07. 15:52:38

@saintlouisdefrance:
... hát épp ez az.
Ők "külföldi" léttükre is vérüket adták hazánkért. - De voltak, s vannak magyar származásúak is. Akkor hát "nekünk" hogyan is kéne viszonyulni a nemzethez ma?
(Inkvizítorként nem, ebben egyetértünk. De hogy fülét, szemét becsukó emberként sem, az is bizonyos.)
Szerinted ma kicsit sincsen veszélyben a nemzeti lét?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.07. 16:22:31

@tanítvány:
"mit tart pl. szent Gellértről, Istvánról vagy Kapisztrán Jánosról"
Jajj, még egy kérdés, sőt kettő!

Szent Gellértről nem tudhatunk semmi bizonyosat, én csak a róla szóló nagyobb és kisebb legendát ismerem, melyek jóval halála után íródtak, és ezért történeti értéke meglehetősen csekély. Ha Téged a szent késői utóélete is érdekel, akkor Rászlai Tibor tanár, kutató és eszmetörténész, az Aquinói Szent Tamás Társaság moderátorának tanulmányát tudnám jó szívvel ajánlani (A misztikus és mártír Szent Gellért), mivel e témában nem vagyok járatos.

Ha Kapisztrán János ma élne, akkor objektív megítélése nagy problémát jelentene az Egyház számára, mivel tevékenységének túlnyomó része ma már nem vállalható, sőt meggyőződésem szerint szentté avatása is komoly kivánnivalókat vonna maga után. De mi nem ítélhetünk a ma szemszögéből nézve… Morvai Krisztina talán segíthetne, aki jó keresztény, de harcos jogvédő is egyben. Jogvédőként feljelentést kellene tennie a Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészségén Giovanni da Capestrano teológus, hitszónok és inkvizitor olasz állampolgárságú bűnelkövető ellen, aki álláspontja szerint a Genfi és a Hágai Egyezmény büntetni rendelt "emberiség elleni bűntettek" elkövetésével vádolható. Ha a vádak alaposnak bizonyulnak, akkor nevezett személyt Magyarország területére lépve azonnal le kell tartóztatni és az illetékes hágai bíróságnak átadni…

Kajla 2009.03.07. 17:13:25

@tanítvány: ’ politikát legszívesebben én is mellőzöm. De úgy látom, a mai magyar helyzetben szükséges állást foglalni. A nemzeti lét igenis veszélyben van. S én magyarként születtem Isten gyermekének. …. Akkor hát "nekünk" hogyan is kéne viszonyulni a nemzethez ma?’

Én ennél optimistább vagyok. Az elmúlt évszázadokban sokan írtak már a nemzet végveszélyéről. Azokban a korokban is, amikre ma sokan csodálattal tekintenek vissza. (Most olvastam Sinka önéletírását, javaslom, főleg ha valakinek rózsás képe van a múlt század elejéről.) Persze súlyos bajok voltak és vannak is. Talán a legnagyobbnak azt tartom, hogy az emberek nagy hányada nem teszi meg az elsődleges kötelességét. Egyszerűen arra gondolok, hogy tehetsége szerint a tanár tanítson, a szülő szeretetben neveljen, a tudós kutasson, a kőműves korrektül falazzon, a pap igyekezzen lelki táplálékot nyújtani és a kormány felelősen kormányozzon. Ha ez meglenne, bajaink nagy része elmúlna. Ezután következnek társadalmi, szociális kötelezettségeink. És igen, a demokráciában dolgunk a tájékozódás is. Lehet, olyan szituáció, amikor „szükséges állást foglalni”. De félek, hogy te ezen többet értesz. Igen, azt hiszem, hogy „magyarként” és „Isten gyermekeként” a „nemzet” felé a legfontosabb kötelezettségünk, hogy a ránk bízott feladatokat megtegyük és a ránk bízott emberekre figyeljünk.

(Nagyon messzire szaladtunk. Kíváncsi lennék, hogy te mit értesz ’állásfoglaláson’?)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.07. 17:53:55

@tanítvány:
"Nekem is az 1-3. sz a vonzó ideál. Sajnos ez csak egy világméretű keresztényüldözés esetén jönne el újra. (Nagy Konstantin, stb.)"
Már megint keresztbe írtunk egymásnak!
Ez a fránya Konstantinus ugye csak egy freudi elszólás volt?

tanítvány 2009.03.07. 19:33:48

@izrael miszteriuma:
szerintem ne legyünk pápábbak a pápánál.
Nem volt alaptalan egyetlen szentté avatás sem, s hány szentté nem avatott nemzetvédő mártír élt és halt már. Ha karddal ma nem védené Kapisztrán a hazát (minthogy ma nem kell), bizonnyal védené szellemi karddal.
De ne is elmélkedjünk a - számodra jelentéktelen - szentekről. Úgy tűnik, zárt fülekre találnak Nálad a hazaszeretet Isten adta megnyilvánulásai (visszautalnék a Himnusz, Szózat elvetendő mivoltára olvasatodban) Sztem a IV. parancsolathoz tartozik a haza helyes szeretete is.
Sebastian Bock: A bibliai Izrael története c. könyvében rámutat, hogy a zsidók, amiképp a korai egyház keresztényei (Ap.Csel) igazából nem akartak klasszikus értelemben vett államot. "A királyság korának alsóbb rétegei gyűlölték a dávidi királyságot, és a hozzá fűződő képződményeket... /Innen kissé érthetőbb Gyurcsány magyar korona tisztelete is/ Izrael ideája (állam alatti állam... ) máig sem valósult meg. Izraelnek alkotmánya sincs...
Nagy Konstantin, Nagy Theodosius 370-re államvallássá tette a kereszténységet. Ehhez a kereszténység akarata is kellett ugyebár...

Milviusi híd: "e jelben győzni fogsz!" (Ki is kezdte az ideológiát? :)
Üdv

saintlouisdefrance 2009.03.07. 20:45:22

@tanítvány: "Ők "külföldi" léttükre is vérüket adták hazánkért"

tévedés, a kereszténységért adták az életüket. ne tévesszük össze a két fogalmat.

"Szerinted ma kicsit sincsen veszélyben a nemzeti lét?"

röviden: akármilyen rossz is a helyzet, sokkal jobb, mint 20 éve volt.

bővebben: szerintem a "nemzeti létet" csak a nemzet tagjai veszélyeztethetik, amennyiben a Renan-féle mindennapos népszavazáson elkezdenek nemmel szavazni.

és ha csakugyan ezt teszik, előfordulhat, hogy meg van rá a jó okuk. ha esetleg érdekel a nacionalizmus igazi arca, nem pedig csak a Hősök terén bemutatott grandeur et gloire, akkor ajánlom, hogy tegyél egy körutat Bosznia-Hercegovinában és beszélgess el az ott élőkkel arról, hogy milyen áldásos dolog is a nacionalizmus. én minden évben legalább két hetet töltök a volt Jugoszlávia területén, mert kevés izgalmasabb hely van Európában. és hidd el, ha valahol, ott átértékeli az ember amit a nacionalizmusról korábban gondolt.

www.youtube.com/watch?v=nh7sL75bChs&feature=related

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.08. 09:17:17

@saintlouisdefrance:
"A hazát csak részvéttel lehet szeretni."
(Simone Weil)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.08. 09:23:30

@tanítvány:
"Manapság egyszerre szomjazzuk a totalitarizmust, meg undorodunk is tőle, és csaknem mindenki szeret egy bizonyos fajta totalitarizmust, gyülöl egy másik fajtát...
A kereszténység totalitariussá, hódítóvá, pusztítóvá lett, mert nem vállalta igazán Isten evilágból való távollétének, nem-cselekvésének tényét."
(Simone Weil)

tanítvány 2009.03.08. 20:54:03

@saintlouisdefrance:
ez részben történelem-szemlélet kérdése is! Nyilván, csak a hitéért, Krisztusért meghalt vértanút avatnak szentté, egy Dobó Istvánt nem - ez rendben, köszi a distinkciót. Ám ne feledd, a török nemcsak Kapisztrán hitét akarta (egyáltalán nem arra tört), hanem elsősorban a hazánkat. Kapisztrán a nemzeti létrünkre is igent mondott, vére árán. A hit harca és népünk java itt egybefonódott. S hány névtelen emberé még...
Nem válaszoltál a jelenkori magyar helyzetet érintő kérdésemre. És burkoltan nacionalistának tekintesz.
Pedig engem még senki nem hallott "magyarkodni", csak itt vagyok kénytelen kifejezni nemzetünkért érzett aggodalmamat, mivel látom, hogy a Te és más hozzászólók nem hagyják annyiban, ha valaki kiáll népe és a magyar közjó mellett.
A linkajánlód véres tartalmú, sajnálatos. Ha cinikus lennék, azt ké rdezném: ide fog juttatni minket a közöny építette szocialista hazaszeretet? Hol van hazánkban nacionalizmus? Befogadjuk a kínait, zsidót, négert, 2050-re a jelenlegi fiatal kisebbség többségben lesz, a határon túliakat megtagadtuk (hála Gyurcsánynak is, aki tudjuk mivel riogatott).
Renan-elméletedhez: számomra a Te áljólét-kikiáltásodba való beletörődés jelentené a mindennapos nemet a "nemzeti lét"-re. Bocsáss meg hogy sarkítva fogalmazok. Én a jó megoldást keresem!
Ahelyett hogy felvázolnád a szerinted helyes elgondolást a nemzeti közélethez, közügyekhez, közjóhoz, stb., való keresztényi magatartásról, külfölddel példálózol.
Nem volt 20 éve ennyi szegény ember és munkanélküli mint ma. A lizinges autók és a hitelből épült lakások száma pedig semmit nem mond a jólétről. (örülök hogy nekem csak biciklire tellett eddig)

tanítvány 2009.03.08. 20:59:07

@izrael miszteriuma:
"A hazát csak részvéttel lehet szeretni."
(Simone Weil)
Ezzel egyetértek.

Azért ne feledd, Sinone fiatalabb korában aktívan politizált és harcolt a spanyol polgárháborúban. ... Halálos ágyán végül felvette a keresztséget.

Szerintem Isten sohasem tétlen. Csak hagynunk kellene működni önmagunkban.
Üdv

etienne 2009.03.08. 22:12:22

@tanítvány
"hozzászólók nem hagyják annyiban, ha valaki kiáll népe és a magyar közjó mellett."
Ne vedd rossz néven, hogy most én is közbeszólok, de kicsit megszólítva érzem magam. Korábban a keresztények és a politika témájához fűztem hozzá néhány gondolatomat és úgy tünt nem igazán értetted a mondanivalómat. Nem hinném, hogy érthetetlen voltam, azt se, hogy a Te felfogóképességeddel lenne gond. Egyszerüen arról van, hogy alapvetően más koordináta rendszerben gondolkodunk. És ez nemcsak itt jelentkező probléma, hanem társadalmi szintű. Talán ezért hiszi sok keresztény, hogy csak az ő felfogásával lehet kiállni a közjó és a magyar nép érdekei mellett. Milyen jogon gondolja bárki (ezt ne vedd magadra, mert általánosságban értem), hogy aki másképp vélekedik ezekről a kérdésekről az rosszakaratú, vagy hülye, de minimum nemzetellenes. Az szomorít el, hogy a magyar keresztények nagy része gondolkodik így. A Te hozzászólásodból példát is tudok hozni erre a felfogásbeli különbségre. "Hol van hazánkban nacionalizmus? Befogadjuk a kínait, zsidót, négert, 2050-re a jelenlegi fiatal kisebbség többségben lesz."
Sajnos van nálunk nacionalizmus. Valószinüleg a gazdasági bajok is hozzájárulnak, és vannak politikai erők, amelyek - régi bevált recept szerint -szítják is. A jelen korról beszélünk azt hiszem, nem előző századokról: a kisebbségek, akikre célozol magyar állampolgárok, mégha volt is idő amikor ezt megtagadtuk tőlük. Hozzáteszem, hogy hazánknak ez semmilyen tekintetben nem vált a javára..

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.08. 23:43:02

@tanítvány:
Simone Weil a politika hasztalan voltáról…
„Háromévi tanítás után gyári munkásnak jelentkezett, törékeny szervezete a megpróbáltatásokat nehezen bírta. A testi fáradtságot is meghaladták a lelki gyötrelmek, hiszen emberek ezreit látta maga körül gyötrődni. Csatlakozott a szakszervezeti mozgalomhoz, sztrájkokat szervezett. A forradalomról az volt a véleménye, hogy az csak látszólag javítja a munkások életkörülményeit. A munkások, ha sorsuk folyásáról beszélnek, többnyire azt a propogandaszöveget ismétlik, melyet olyanok találtak ki, akik sosem voltak munkások. Mindebből azt a tanulságot vonta le, hogy a legsúlyosabb társadalmi kérdésekről olyanok beszélnek, akik illetéktelenek rá, míg akiknek lenne mit mondani, azok némák.
De hol van akkor az igazság és a megoldás?
Egyre kevésbé hitt benne, hogy a politika a változás területe, mert a politikai helyzet csak következmény, aki ezzel próbálkozik, az csak tüneteket kezel, nem jut el a probléma lényegéig. A rossz gyökere mélyebben rejlik az ösztönöknél és mélyebben a társadalmi bajoknál is. Mindenki megérzi ezt, aki valóságosan kerül vele szembe és átlátva tehetetlenségét, mentség után kiált. Hogy kell lennie megváltásnak, csupán ezzel a tudattal lehet elviselni, hogy a valóságos rossz összehasonlíthatatlanul borzalmasabb, mint amit elméleteink sugallnak róla.
Mindennél ékesebb ez az ütött-kopott ruha, melyben itt áll most Simone Weil a kereszténység kapujában.”
(Simone Weil: Ami személyes és ami szent. Reisinger János Bevezetőjéből)
A politikával való foglalatosság a fiatalsággal együttjár, de ha az ember felnő, akkor figyelme egyre inkább az élet végső kérdései felé fordul, mert rájön, hogy csak önmagát képes megváltoztatni, a világot nem!

Kajla 2009.03.09. 05:35:38

@tanítvány:
"felvázolnád a szerinted helyes elgondolást a nemzeti közélethez, közügyekhez, közjóhoz, stb., való keresztényi magatartásról"

Nagyon örülnék, ha Te fel tudnád vázolni, hogy mit gondolsz erről.

@etienne: "Egyszerüen arról van, hogy alapvetően más koordináta rendszerben gondolkodunk." Egyetértek veled. Mindent el kell követni azért, hogy - ha nem is értünk egyet - legalább a másik tisztességes szándékának elfogadásáig eljussunk.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.09. 08:08:24

@Kajla:
Az egyház és politika kérdést nagyon fontosnak tartom, ezért jó lenne nyitni róla egy új topicot! Evangélikus testvéreink már megtették az első lépéseket:
www.evangelikus.hu/search?Subject%3Alist=politika

saintlouisdefrance 2009.03.09. 16:26:04

@tanítvány: "Hol van hazánkban nacionalizmus?"

például rögtön a kérdést követő mondatban.

"Befogadjuk a kínait, zsidót, négert, 2050-re a jelenlegi fiatal kisebbség többségben lesz."

most nincs időm fennakadni a zsidózáson, csak azt jegyezném meg, hogy eddig még nem tűnt fel, hogy külföldi zsidók ezrei özönlenének az országba illetve felhívnám a figyelmedett arra, hogy a Holokauszt után a zsidók számát illetően Magyarország valószínúleg örökké "minuszban lesz" korábbi önmagához képest.

ami a kínaiakat és a "négereket" illeti: Magyarország lakossága csökken, nem miattuk, hanem azért, mert az apostoli nemzet tagjai nem vállalnak gyerekeket. ha a nemzetgazdaság kibocsátását szeretnénk legalább a jelenlegi színvonalon fenntartani, akkor szükség van a kieső munkaerő pótlására. a külföldi munkavállalók nem előlünk veszik el a munkát, hanem üres állásokat töltenek be. én úgy gondolom, hogy a bevándorlók között faji, vallási alapon szelektálni finoman szólva rasszizmus.

a határon túli magyarok munkavállalásának Magyarországon nincs akadálya mivel Románia is EU tagállam, és lévén, hogy a határon túliak nyelvi, kultúrális előnyben vannak az "idegenekkel" szemben, nem okozhat nagy gondot számukra a konkurencia, feltéve, hogy ugyanazokra az állásokra jelentkeznek (ami nincs így). a kettős állampolgárság ügye óriási tragédia hosszú távú negatív következményekkel, de nem érintette lényegben a munkavállalás kérdését.

"2050-re a jelenlegi fiatal kisebbség többségben lesz"

valóban? ki mondta? és egyébként miért feltételezzük a priori, hogy ők nem lesznek magyar érzelműek és érzik majd magukénak ezt a hazát? ez nem nacionalizmus? egyébként, ha úgy állunk hozzájuk is mint a cigányokhoz, akkor biztosan igazad lesz.

"szerinted helyes elgondolást a nemzeti közélethez, közügyekhez, közjóhoz, stb., való keresztényi magatartásról,"

szerintem egy végletekig megosztott országban ahol az első három szó után már besorolják az embert valahová az Egyház nem tehet mást, mint hogy következetesen apolitikus marad (még ha ez nehezebb is, mint valakinek csápolni). a cigányok felemeléséért az egyház rengeteget tehetne és ráadásul ez politikai szempontból semleges terület.

az egyén persze bármit tehet és mondhat, de azt csak magyar állampolgári minőségében teheti. ha keresztényként akar politizálni, adott ideológiát keresztényinek kikiáltani, összemosni a nemzetet a kereszténységgel, nos, az névbitorlás.

Kajla 2009.03.10. 13:59:20

@izrael miszteriuma: Egyetértek veled. Fontos lenne erről beszélni. Ugyanakkor tartok is ettől, mert nagyon sok érzelmet kavar fel. Nagyon remélem, ha lesz egy ilyen topic, akkor meg tudunk maradni a józan érvelésnél, és el tudjuk kerülni egymás minősítését. Még akkor is, ha úgy érezzük (sokszor vagyok így), hogy 'dehát miért nem érti a másik, amit mondok, amikor az nyilvánvaló ....'

tanítvány 2009.03.10. 14:29:22

@saintlouisdefrance:
Köszi a választ. Dehát minek is beszél Neked egy rasszista, nacionalista névbitorló, nem igaz?
E vádak nagyon sokakat érintenek az Egyházban (klérustól a világi hívekig), melynek tagjai egyszerre vallásos és szociális dimenzióban élnek... Az "igazságosabb és testvéribb világot" akarók nem fognak elhallgatni. Ha ezt tennék, megszólalnának a szélsőséges erők, akikhez nem tudom hogyan viszonyulnál...

@Kajla és etienne: az én "koordináta-rendszeremet" (nem a magántermészetű lelkiségit) nagyjából az alábbiak jelzik, az "Isten, hazánkért térdelünk elődbe ..." szellemiségében.


kdnp.hu/media/videotar/kesz-kongresszus-kecskemet

gondola.hu/cikkek/58008

ujember.katolikus.hu/Archivum/000514/0401.html

www.keesz.hu/tanulmanyok

www.kesz.gyor.hu/magunkrol_new.html

Kajla 2009.03.10. 17:50:55

@tanítvány: Ez így túl sok, nekem szétesik. Gondolom, hogy te se azonosulsz mindennel, ami a linkekben szerepel. Én sokmindennel egyet tudok érteni, és sokmindennel nem. Őszintén kívácsi lennék, hgy mit értesz azon, hogy egy kereszténynel 'állást kel foglalnia', mi értesz a nemzet felé való kötelezettségen. Gyanítom, hogy nem gondolkodunk egyformán -(lásd korábbi bejegyzésem).

tanítvány 2009.03.10. 17:52:46

Prohászka öröksége is igen fontos pillér.

orvosl.hu/pdf/kozeleti_ker.pdf

Kajla 2009.03.10. 20:28:18

@tanítvány: Prohászka példája – elismerve szociális érzékenységét és számos pozitív tettét – mutatja, hogy milyen kockázata van, ha az egyház püspöke aktívan politizál.

Az általad idézett szerző írja az alábbiakat is: „„Prohászka Ottokár «antiszemitizmusáról» írva először is le kell szögezni, hogy hiábavaló minden olyan próbálkozás, amely Prohászkát fel kívánja menteni a zsidóellenesség vádja alól. Zsidó tárgyú írásainak száma meghaladja a húszat, nem is beszélve naplójegyzeteiről – jóllehet ez utóbbiakat nem szánta nyilvános olvasatra –, valamint nem tagadható az sem, hogy 1920-ban mint a nemzetgyűlés tagja kiállt a numerus clausus (1920. évi XXV. tc.) néven elhíresült törvénytervezet bevezetése mellett.”

Talán kár ezen az úton tovább menni, mert más volt az egyház szerepe 100 éve, mint ma. Ma – szerintem – még kevésbé kell az aktív politizálásba bekapcsolódnia, mint akkor.

tanítvány 2009.03.10. 23:05:11

@Kajla:
Prohászka mellett méltán áll ki az egyház.
"egyházi vádlói" - ha van ilyen - nem ejtenek csorbát lelki és szellemi nagyságán.

Kicsit mélyebbre kellene ásni kedves Kajla, és nyitott szívvel, s nem átvenni hamis szólamokat. Trendi ma Prohászkát besározni, s rossz következtetést levonni. Én olvastam a másik oldal publikációit. És Te?

www.piar.hu/pazmany/konyvek/hithaz01.txt

a NC nem volt igazságtalan (de radikális). Ha ma ugyanaz a szituáció állna elő, szerintem ma is támogatná Prohászka a gazdag zsidók létszámának korlátozását a szegényebbek javára. Ne a pénz döntsön a felsőoktatásba való bejutásról.
Ma már persze inkább nem politizálna. De meglátásait nem rejtené véka alá, s cselekedne helyette más.

etienne 2009.03.10. 23:08:33

@tanítvány: "Isten, hazánkért térdelünk elődbe ..." szellemiségével száz százalékig azonosulni tudok.
Ez lehet az egyik találkozási pont az eltérő vélemények között. A másik a tevékeny szereteté.
A többiről meg azt gondolom, nem tekintély kérdése, hogy kinek van igaza. Sajnos vissza is lehet élni azzal a tekintéllyel, ami Istentől való, és ezzel sok jószándékú embert megtéveszteni.

tanítvány 2009.03.10. 23:16:23

... kicsi gyakorlati példa:
Jelenkori kis eszemmel én pl. eltörölném/módosítanám a mai családi támogatási rendszert, mely a cigány családfelfogásnak kedvez (persze gond van a magyarokéval is!), nevezetesen: a családot vállani nem merő magyar dolgozók adóforintjaiból cigány testvéreink a maguk módján sok gyereket felnevelnek. Az én környezetemben él pl. 20 éves cigány srác 4 gyerekkel. Életében nem volt munkahelye! Dohányzik, gépezik. Fát lop, üzletel, stb. Azt tartják: "minek dolgozni, a gyerekekből megélünk." Én munkához kötném a családi kedvezményt. Szerinted rasszistának tekintenének a cigányok? Könnyen lehet. De amelyik ismer, tudja, hogy a bajban számíthat nálam segítségre. Ám nem mindig a pénzsegély a jó megoldás. Pál mondja: aki nem dolgozik, ne is egyék. Jézus nem volt munkanélküli. Nekik is elsősorban munkát kéne adni (de a magyarnak se jut mindig...). A rendszerváltás óta tanulhatnak szakmát. Teszik? Nézd meg pl. a miskolci avast! ... Vannak cigány testvérek, akiken nem lehet segíteni, mert nem akarják. Nekik megszavaznám a családi pótlékot és rendszeres segélyeket? Nem. (Ha magyarok élnének így, nekik sem.) Vállalom a rasszista jelzőt, ahogy Prohászkának az antiszemitát kell viselnie.
Bocsánat a párhuzamért és a hosszas elbeszélésért.

etienne 2009.03.10. 23:29:37

@tanítvány:
Prohászka mellett nem áll ki az egyház, régóta próbálják keresztülvinni a boldoggá avatását, és eddig még nem sikerült.. De mégha szenté avatná is az egyház, az sem jelenti, hogy nem lehettek emberi hibái. Ezeket elismerni nem jelent besározást. Szerintem. nem szerencsés ma éppen őt elővenni és példaképül állítani. Sokan éppen azért bújnak az ő radikális nézetei mögé, mert saját antiszemitizmusukat nem merik nyiltan vállalni.

etienne 2009.03.10. 23:42:57

@tanítvány: Nem rasszistának nevezlek, hanem igazságtalannak. A cigányok nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni, te is tudod, hogy nem olyan egyszerű, hogy tanulhatnak... Azt a hülyeséget (bocs.) meg honnan veszed, hogy csak a rendszerváltozás óta tanulhatnak. Azt hiszed előtte rosszabbak voltak a lehetőségeik? A rendszerváltozás számukra katasztrófa volt. Általam jól ismert cigányfaluban egy-két link család kivételével mindenki dolgozott. Az asszonyok is. Ezután szüntek meg azok a gyárak, ahol őket alkalmazták és utána majdnem az egész falú munkanálküli lett. Kivéve egy-két élelmes családot. De őket meg azért kell utálni, mert túl élelmesek, szinte olyanok, mintha zsidók lennének.

etienne 2009.03.10. 23:53:49

@tanítvány: Továbbá pl.keresztényként hogy képzeled a cigányok születésszabályozását? Vagy nem gond, majd éhen halnak?

tanítvány 2009.03.11. 00:34:18

@etienne:
1. Prohászkáról alkotott megítélésemen nem változtat az ő boldoggá avatása vagy nem avatása.

2.
én nem azt mondtam "hogy csak a rendszerváltozás óta tanulhatnak." Általában előtte se utána se igyekeztek talentumaikat a képzettségbe vetni. (Szép kivétel az Orsós Jakab és életműve!) A r.v. óta azonban több lehetőséget, buzdítást kaptak, hogy ne csak aszfalt- és segédmunkások legyenek.

3. Miért igazságtalan, ha ugyanaz az elgondolás mindenkire érvényes? (családi adókedvezmény, ingyenes óvoda, iskola, stb. Fra.o-ban tán hasonló működik)
4. A Családtervezés ideálját és alapelveit ugyanúgy gondolom, mint bármely más keresztény család számára. - Micsoda kérdés.
Röviden: annyit vállaljanak természetesen, amennyinek tudják biztosítani a testi-lelki-szellemi nevelését és jólétét. Hittel, szívvel és értelemmel. Mindhárom Isten adománya.

saintlouisdefrance 2009.03.11. 00:57:38

@tanítvány: bocsánatot kérek, ha olyat mondtam, amivel megbántottalak.

eredetileg rosszul megválasztott szavaimért is elnézést akartam kérni tőled, de elolvastam amit azóta írtál és elbizonytalanodtam.

más postokban való megnyilatkozásaid alapján úgy tűnik számomra, hogy alaposan ismerheted a Szentírást. tisztellek ezért. nekem nem adatott meg tanulmányaim során, hogy ezzel foglalkozhassam. ismereteim felszínesek, rendszertelenek, fogalmam sincs a módszertanról. emiatt teológiai kérdésekben ritkán, és óvatosan szoktam megnyilatkozni mert szégyenlem tudatlanságomat és nem szeretem azt mások előtt felfedni.

a közgazdaságtant, a politológiát és (hogy a post eredeti témájára is utaljak) a nemzetközi kapcsolatok diszciplínáját egy adott ponton túl meg kellene hagyni azoknak, akiknek az a szakmája.

az "Isten, hazánkért térdelünk elődbe ..." mondat így magában állva tényleg szép és részemről veheted zárónyilatkozatnak.

tanítvány 2009.03.11. 01:18:12

@saintlouisdefrance:
Köszönöm, hogy egy ily nehéz embert mint én mégis meg tudsz érteni. Pici vagyok és esendő, dehát nem nyughatom olykor. Krisztus szeretete sürget minket.
Biztos lehetsz, hogy senkit sem gyűlölök.
Nevezett már cigány srác "apukának" (abba), amiért követtem a Lélek indítását, s megajándékoztam;
E pillanatban zsidó-keresztény muzsikát hallgatok, tudom hogy egyszer minden nemzet az egy igaz Istent fogja imádni.
A politikához a gyakorlatban alig van közöm. nem is szeretem, egy szükséges kényszer. Valóban, hiteles szakemberekre kell hagyni a szakmai kérdéseket. (Az egyház szociális tanítását is ilyenek fogalmazták, s nincs okunk kételkedni jószándékukban)

Krisztus Urunk szerető sürgetését lelki síkon jól megragadta pl. David Wilkerson (Kereszt az aszfaltdzsungelben). Ám a hétköznapi ember kétkezi munkája a szeretetért éppúgy értékes az Ő szemében, melyben nincsen zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad...

Szeretettel üdvözöllek

Kajla 2009.03.11. 06:55:39

@etienne:
Kedves Etienne, teljesen egyetértek veled, válaszoltál helyettem is tanítványnak.

@saintlouisdefrance:
Kedves saintlouisdefrance, nagyon örültem a beírásodnak. Sokat töprengtem korábban, hogy írok neked és vitatkozom veled, nem az írásod tartalmáról, hanem arról, hogy nem érzem indokoltnak azt az indulatot, amit tanítvány írása kivált. Köszönet, hogy sikerült megfogalmazni (megfogalmaznod) egy közös alapot.

@tanítvány:
Kedves tanítvány, szomorú vagyok a válaszod miatt. Ennyire ne lennék érthető? Azt gondolom, hogy minden emberben számos jó és rossz él együtt, cselekszenek helyesen és helytelenül. A jó nem törli el a rosszat és fordítva sem. Így Prohászkának el lehet ismerni számos pozitívumát, de nem szabad eltagadni hibáit. Nem esik ebbe a hibábai Szabó Ferenc (a könyvét nem olvastam, de cikkét a Távlatokban néhány éve igen), és az általad és általam is idézett Orvos Levente is. Szóval az idézet nem a ’gonosz másik oldalról’ származik. (Arra, ahogy engem minősítesz, nem kívánok reflektálni, tudomásul veszem.)

Nagyon remélem, hogy a numerus clausus-sal kapcsolatos megfogalmazásod a gyors írás miatt lett ilyen. Ha azt írod, hogy válasz kellett adni arra, hogy ’ Ne a pénz döntsön a felsőoktatásba való bejutásról.’, redben van, hogy meg kell oldani a szegény és tehetséges emberek tanulását az is. Ezek helyes célok. Egyet gondolunk talán, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Súlyos hiba (bűn), ha az előbbi cél érdekében egy csoport lehetőségét korlátozzuk. Persze ezt ma könnyebb tisztán látni, mint csaknem 100 éve. Így én kizártnak tartanám, hogy ma egy püspök (’Prohászka’) támogatna egy ilyen törvényt.

etienne 2009.03.11. 10:28:21

@tanítvány:
A rendszerváltozás után nagyon sok munkahely megszünt. Ennek legfőbb kárvallottai a cigányok. A munkanélküli állapot nem azt jelenti, hogy nem akar valaki dolgozni, de mindenképpen lezülleszti az embert, mindenkit, aki tartósan segélyekből él. A társadalom nem karitativ szeretetből, hanem saját jólfelfogott érdekéből tartja fenn a segélyek rendszerét. Ez nagyobb probléma, mint amit laikusként át tudnánk látni.
Az egyház társadalmi tanítása nagyon szép, de csak általános elveket tartalmaz. Ha valamivel nem értek egyet az az egyoldalú elfogult hozzáállást, amivel a baloldali kormányokat folyamatosan kioktatja, jobboldali kormányzat esetén pedig minden szociális igazságtalanság fölött szemet huny. Azt hiszem ez nem egyházellenesség, hanem éppen igényesség az egyházzal szemben.
Az a hangnem, ahogy te is írsz a "kissebbségekről" nem elfogadható. Talán nem is érzed ezt, mert az egyházias közbeszédben nagyonis elterjedt. Próbáljuk meg a Krisztusi tanítást mércévé lenni, és akkor talán ráébredünk, hogy megtérésre nekünk is szükségünk van, nemcsak az ellenfélnek kell erkölcsileg megújulnia. A farizeus és vámos példabeszéde ma is aktuális!
Tegnap éjjel fogalmazódott meg bennem, hogy többször nem szólok ehhez a témához. Gorombaságokat írok és te nem is érted, hogy mitől lettem indulatos. Ezúton én is bocsánatot kérek minden bántó szóért!

tanítvány 2009.03.11. 12:38:14

@Kajla:
üdv,
szerintem olvasd el magát Prohászkát, mit is mond ő az anntiszemitizmusáról a nc tükrében, mielőtt kategorizálsz, és az eredeti Szabó SJ-t is:

ujember.katolikus.hu/Archivum/2004.01.25/0301.html

www.radiovaticana.org/ung/Articolo.asp?c=238577

www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/mozessy-prohaszka.htm

Szabó Ferenc SJ nem bélyegezte meg Prohászkát, csak mások állítják be így. A "másik oldal" alatt azt értem, mikor már a holokauszt születéséért is felelőssé teszik Prohászkát, s egyoldalúan elítélik őt. Sok ilyen cikk van, én azokat is olvastam. 1990-ig főleg ezek a hangok kaptak csak teret. Én nem használtam a gonosz szót, bár olykor a részletekben bújik meg az ördög.
- Te nem az adventista szabó ferenc honlapját olvastad anno? www.szaboferenc.hu/

tanítvány 2009.03.11. 13:04:31

@etienne:
"Az egyház társadalmi tanítása nagyon szép, de csak általános elveket tartalmaz." ez nem igaz. Akkor beleférne 1 a4-es oldalba. Te olvastad azt a sárga színű gyűjteményt, ami a Rerum novarummal kezdődik? (S ha nem volna bűn, egy szó is elég volna az igazságosabb és testvéribb világért)

Érdemes tanulmányozni tbk.:
Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa: Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma c. vaskos kötetét (konkrétabb alkalmazások, stb.)
Ezt ne keverjük és mossuk össze (egészen) a fidesz politikájával! - mondtam már, hogy a fidesz sem a földi jólét záloga...
- S hogy ki mit lát maga körül, az alapján ne ítélje el az egyház szociális jóakaratát. ...még nem a megdicsőült, hanem a zarándok egyház esendő tagjaival vándorlunk e földön.

Kajla 2009.03.11. 13:19:27

@tanítvány: Vitatkozol velem olyanokrol, amiket én nem állítottam. Ugy érzem, hogy a süketek párbeszédét folytatjuk. Sajnálom, hogy nem tudtam világosabban kifejezni magam. Talán erre a vitára nem a legjobb ez a keret. Nem tudom.

Minden jót, szeretettel: Kajla

tanítvány 2009.03.11. 14:52:46

@Kajla:
jó. Nem vitatkozni szándékozom.
én újraolvastam tegnap esti bejegyzésedet Prohászkáról, s nem értem miért nevezel süketnek.
Tegnap még őt elmarasztaló idézetet hoztál (vajon miért? Ha nem értesz egyet az idézettel, akkor ne hozd, ha hozod, foglalj állást mellette vagy ellene.)

Ehelyett levonsz egy felületes következtetést:
"Talán kár ezen az úton tovább menni, mert más volt az egyház szerepe 100 éve, mint ma. Ma – szerintem – még kevésbé kell az aktív politizálásba bekapcsolódnia, mint akkor." Jó. Ha nem, hát nem.
Kajla. Milyen úton megy tovább és ki? Van ma kat. püspök a parlamentben? Mit értesz aktív politizálás alatt? Hogyan kéne? Passzívan? Burkoltan? Én megadtam a "koordinátákat".
- Értem én hogy a szószéken csak Istenről és az Ő világban megvalósuló akaratáról beszéljenek...stb. Ezt már megbeszéltük. Alapvetően egyet értettem.
- Az egyház küldetése ugyanaz marad. Fogadjuk már el a realitást: az Örömhír hirdetése kovászként belevisz a közügyekkel kapcsolatos állásfoglalásba is, a világ alakításába (nem megváltása). S ha ez olykor nem sikerül is kifogástalanul, azért nem kellene elvetni e küldetést egészében.
Jézus nem vette ki tanítványait az akkori közügyekben való részvételből.
Színeváltozása után vissza kellett térniük az evilági valóságába... nem akármilyen üzenettel.

Szeretettel üdvözöllek

Kajla 2009.03.11. 16:47:15

@tanítvány: Kedves tanítvány,

nem neveztelek süketnek, a párbeszédünket neveztem süketekének, ezen pusztán annyit értettem, hogy nem értjük egymást. Talán azért, ezt is írtam, mert nem írok elég világosan.

A nem érdemes erre továbbmenni-n azt értettem, hogy szerencsétlen dolog Prohászkát példaként felhozni, e nélkül se könnyű kérdéseket boncolunk. Prohászka vitatott szerepe – polémiánk szempontjából – csak bonyolítja a kérdést. Ezért idéztem A TE SZERZŐDET, aki szerintem tiszteli Prohászkát, de látja a korlátait is. (Szabó 2004-es Távlatok cikkében ezt írja (te is idézed): „naplójába éles - esetenként igazságtalanul általánosító - megjegyzéseket tett a zsidóságról”.) Ettől még sokmindenért lehet tisztelni Prohászkát. Én nem szeretném se védeni, se támadni. Ha muszáj – a kedvedért – állást foglalnom, akkor annyit mondanék: nagyon szomorúnak tartom (károsnak, sőt bűnösnek), hogy a NC mellett érvelt. A mai korból való visszavetítésünk nyilván még élesebbé teszi ezt a kérdést, de a régi kor is csak enyhítő körülmény, a NC törvényt – szerintem – nem teszi jóvá.

Hála Istennek nincs püspök, se katolikus pap a parlamentben, ebben egyházunk bölcs volt.

„- Értem én hogy a szószéken csak Istenről és az Ő világban megvalósuló akaratáról beszéljenek...stb. Ezt már megbeszéltük. Alapvetően egyet értettem.
- Az egyház küldetése ugyanaz marad. Fogadjuk már el a realitást: az Örömhír hirdetése kovászként belevisz a közügyekkel kapcsolatos állásfoglalásba is, a világ alakításába (nem megváltása). „

Ezt el tudom fogadni. Sikerült mégis közös alapot találni? Korábban is csak a politikai szerepek , állásfoglalások ellen emeltem szót.

etienne 2009.03.11. 18:42:37

@tanítvány: "Ezt ne keverjük és mossuk össze (egészen) a fidesz politikájával! - mondtam már, hogy a fidesz sem a földi jólét záloga...
- S hogy ki mit lát maga körül, az alapján ne ítélje el az egyház szociális jóakaratát."
Úgy látom pontasítanom kell a véleményemet, mert teljesen hamis következtetéseket vonsz le az eddigiekből. Nem tudom miért. Ennyire félreérthető lennék?
Az általános alatt azt értettem, hogy általános irányelveket ad (mint pl.a szolidaritás, szubszidiaritás) és nem konkrét esetekra ad receptet (Rerum Novarum).
Amikor egy konkrét esetben megszólal (pl. MO-on: Igazságosabb és testvériesebb világot) az is jó és szép, ha nincs mögöttes politikai szándék. (pl. választások közelednek). Sőt, adott esetben ilyenkor szólnia kell, ha a megszólalást egyértelműen a szociális jóakarat vezérli. Ezt az emberek nagyon jól meg tudják különböztetni.
Magyarországon nagyon sokat veszített az egyház a hiteléből - nyilván nem a hozzád hasonlók körében - mivel sokszor elfogultan foglal állást politikai kérdésekben, és ezt egybemosta az egyház tanításával. Ez a baj. És az is, hogyha valaki a szemébe mondja ezt egy egyházi embernek, akkor máris az egyház ellenségének kiáltjak ki és össze-vissza csúsztat.

tanítvány 2009.03.11. 22:13:15

@etienne:
...jó.
Tehát adjon konkrétabb útmutatást az egyház, hogyan kell aprópénzre váltani, alkalmazni a közéletben az igazságot és a szeretetet? "Politikamentesen." Ezt én is szeretném, ez kb. a lehetetlen kívánság.
(- Ez még porosz Frigyesnek sem sikerült az 1794-es mindenható kódexszel, melynek húszezer paragrafusa volt.)
Jó volna ha definiálnád a politikamentes szociális életet, melyhez a keresztény embernek (a klérus is ilyenekből áll) nincsen köze. Neked mi a politika? Sztem ez a közügyekkel való foglalkozás. A közügy nem a politikusok magánügye, mint ahogy a vallás sem magánügy!
Kedves etienne. Neked az egyházpolitikával van bajod, vagy inkább a politika szó és annak mai sáros tartalmával?
Szép estét.

www.piar.hu/pazmany/k447.htm

homohominilupus 2009.03.11. 22:22:17

@Kajla:

Kedves Kajla,

ha már idézel egy szövegrészt egy 85 oldalas tanulmányból, akkor hasznos lenne legalább +/- 10 sort még hozzáolvasni.

orvosl.freeblog.hu/archives/2008/12/19/valasz_Czene_Gabor_cikkere/

tanítvány 2009.03.11. 22:43:07

@Kajla:
Az általam hozott link nem tartalmazza az antiszemita és vagy zsidóellenes szót Prohászkáról.

orvosl.hu/pdf/kozeleti_ker.pdf

ezért nem értettem, miről beszélsz.
Persze lehet, hogy Orvos Levente másütt mégis másképp vélekedik. Szíve joga mindenkinek, persze.
Ám Szabó F. SJ maga írja saját álláspontját, ami megint nem egyezett az általad közölttel:
ujember.katolikus.hu/Archivum/2004.01.25/0301.html

Prohászka tudatában volt az "antiszemita" megbélyegzés eshetőségének, mégis úgy döntött, ahogyan. Ezért mondtam, kérdezzük meg őt is, hiszen nyilatkozott. S ha még hibás döntést hozott is, azért nem kéne az egész embert egy jelzővel elvetni. Nem végítéletig szánták a felsőoktatás létszámkorlátozását, s nem életeket tettek tönkre. Nem nézzük a nagyobb jó lehetőségét. (S ha klerikus tett ilyet, akkor el vele, de ha ma valaki nyíltan kimondja, hazudtunk és tettei is hazugok, azt óvjuk a jogos kritikától. ez az aránytalan! Ez nem Neked szól, de akit érint - ha van itt ilyen - az vegye magára.)
Én csak az alaposságra, árnyalt, megalapozott véleményformálásra buzdítok.

Persze, megvan a közös alap. Köszönöm szépen hozzászólásod és türelmed!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.12. 12:50:52

@tanítvány:
Prohászka Ottokár és a "keresztény kurzus" nagy szolgálatot tett mindenkinek:
elüldözött párezer zsidó tudóst, akik nagy része már el is felejtette, hogy zsidó, és ezáltal Magyarország nyert 10 Nobel-díjast, akik pedig naggyá tették az USA-t.

Rike 2009.04.16. 22:27:44

Miért is hagytátok abba? Néha már szinte értelmesek is voltatok!