Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Kifejezzük érzéseinket?!

2009.07.15. 14:37 homo secuiens secuiens

Már régóta foglalkoztat a kérdés, és emlegettem is már többször. Saját életemben kezdtem el felfigyelni arra tizenévesen, hogy nagyon vágyok hazajönni vakációra a gimiből (másik városban tanultam, messze az otthonunktól), mégis, amikor hazaérek, akkor valahogy felszínes lett a találkozásom a családommal és sok barátommal is. Nem mindenkivel, de nagyon sok esetben csak hétköznapi dolgokról beszéltünk, ami fontos, de már akkor éreztem, hogy valamiért nekem ez nem elég. Amikor pedig visszaindultunk, utána mindig éreztem, hogy nem fejeztem ki magam eléggé ezekben a kapcsolatokban. Hogy mi az, ami elmaradt? Azt hiszem az, hogy nem tudtam kifejezni az érzéseimet. Nem tudom, hogy mi irányított ebben, de egyszerűen a "kemény" fiú voltam, akiről lepattannak az érzések... Aztán amikor újra a gimiben voltam, akkor szégyelltem magam. Így született meg az úgynevezett "családom", egy olyan baráti társaság, ahol érzelmileg olyan kapcsolatok alakultak ki, amelyekben könnyedén kifejeztem az érzéseimet, például újra elkezdtem ölelni.

Egy fiatalasszony-barátommal beszélgettem nemrég. Olasz a férje. Azt mondta, nagyon hálás azért, hogy a férje ki tudja fejezni az érzéseit. A kontextusban az is benne volt, hogy itthon nem ezt tapasztalta. Nem szeretnék a férfiakól beszélni csupán, mert megdöbbenve néztem végig két héttel ezelőtt egy jelenetet a vonaton. Egy nő és két férfi szállt fel, 50-60 közöttiek. Az a nyelvezet, ahogy beszéltek, nem újdonság annak, aki Bidapesten vagy környékén utazik. Engem viszont ledöbbentett, hogy a nő is ugyanazt a nyelvezetet használta. Nem feltétlenül trágárságokra gondolok, hanem maga a stílus száraznak és üresnek hatott bennem. De tény, hogy akár anyaországban, akár székely földön, igencsak szokás arról beszélni, hogy ne sírj, mert férfi vagy. Ez persze extrém példa, de egy a sok közül. A sírás szerintem nem nemtől függ, hanem a bensőnktől, az érzéseinktől, az élethelyzeteinktől, kapcsolatainktól, röviden a különböző hatásoktól, meg attól, hogy mennyire érzékeny az egyéniségünk vagy fel tudjuk-e vállalni, hogy érzékeny. Sokszor magunk előtt is nehéz, vagy épp a legnehezebb ezt felvállani...

Egyrészt tehát olyan társadalomban növünk fel, ahol a férfinak javallott nem érzékenynek lenni, de azt hiszem az érzések kifejezése sok esetben mindkét nemnek nehézséget jelent. De mindez nemcsak nevelési kérdés, hanem azt gondolom, hogy gazdasági háttere is van. Mire gondolok? A napokban többször szembesítettek azzal, amiről már esett szó a blogon. Nekünk szerzeteseknek megvan a létbiztonságunk, tehát könnyebb jelen lenni, érzéseket kifejezni. Egy családos embernek első sorban meg kell teremtenie a mindennapit, aggódik amiatt, hogy holnap lesz-e munkája vagy kliense. És ez tényleg súlyos kérdés, élet-halál harc. Ami bennem kérdésként megmarad, hogy tényleg első sorban? Nem lehet, hogy egy teljes és helyes kommunikáció motiválja a gazdasági helyzetet is? Nem lehet, hogy kölcsönösen összefügg mindez? És mit tehetünk abban a kapcsolatban, ahol hiányoljuk az érzéseket a másik féltől? Én azt gondolom, hogy az érzések kifejezése tanulható. De jó az, hogy kifejezzük őket? Nem baj, ha gyengének látszunk?

Kicsit kuszák a gondolataim, mert még tart a gondolkodás, s azt hiszem, tartani is fog. De mindenképp szerettem volna megosztani Veletek, mert kíváncsi vagyok, Ti mit gondoltok! Szerintem sok minden múlik egy ölelésen vagy simogatáson vagy egy szál virágon vagy apró kedvességen...

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr831247526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás7 2009.07.17. 10:05:44

szerintem kell lennie egy arany középútnak,
én is úgy gondolom, hogy fontos, hogy kimutassuk másnak, hogy szeretjük, és, hogy néha a nehézségeinket is, hogy akár már ezzel is könnyebben érezhessük magunk,
de a másik véglet, amikor feleslegesen fokozzuk a kifejezéseket, az se lehet mindig jó

van nekem is néhány tapasztalatom, hogy néhány figyelmesség mennyire csodálatos is tud lenni, (adok és kapok oldalon is)

fértfi és nő kérdésben meg az a véleményem, hogy kell lennie azért valami különbségnek, de persze azért nem olyan meredek, hogy egyiknek szabad a másiknak nem, de ezt csak gondolom

szép napot Nektek! és kitartást a melegben :-)
Tamás

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.17. 13:49:38

ha kockafejű álláspontot akarnék elfoglalni, azt mondanám, hogy az érzéseink többsége eléggé ösztönös, mondhatni kémiai eredetű. ki gondolta volna, hogy a kisbaba látványakor a szülőket elöntő mély érzelmeket egy az agyban olyankor termelődő, heroinnal rokon drog okozza ... ? friss élmény, 8 hetes a pici =))

a kémiai eredetű érzelmek kimutatásával kapcsolatban azért próbálok a magam részéről visszafogott lenni, mert többnyire az egyén saját érdekeit szolgálják (ön- és fajfenntartás), és megfelelő kontroll híján konfliktusba vezetnek. ebből a szempontból az az érzés, amit sokan "szeretetnek" éreznek, ugyanabból a talajból táplálkozik, mint a düh, vagy akár a gyilkolni vágyás. (jó, jó, tudom, extrém példa)

Tamás7 2009.07.17. 14:02:16

számomra is érdekes kérdés, hogy a legtöbb érzésnek megvan a kémiai magyarázata, de ez nekem olyan mint az égbolt téma,
akkor is hittek Istenben amikor még azt hittük, hogy egy tényleges boltív, amin lakik Isten és van a nagy égtenger amiből az eső jön és így tovább..
meg ma is hisznek Istenben azok akik azt kutatják, hogy milyen lehetet a világegyetem régen, hogy lehet fekete lyukat csinálni vagy éppen a CERN-t építik
attól mert tudok egy képletet a szeretetre, az Istentől van, és Istenhez vezet

amúgy hiába ismerjük nem olyan könnyű azért egy picit is befolyásolni, mennyi híres gazdag ember depis, szomorú.. sajna nincs ilyenre még gyógyszer,( de ha valakil talál az bizony gazdag lesz)

mig8 (törölt) 2009.07.17. 15:05:26

Nekem az érzéseimet kifejezni sokszor a luxus kategóriába tartozik.

Azt hittem, megtaláltam álmaim munkahelyét. A fizu nem volt túl magas, de a légkör király volt és a munka is érdekes. Két hónapja a feleségem terhes a második gyerekünkkel. A világ rózsaszín - volt.

A főnököm ma behívott magához és közölte, hogy nem tudja garantálni a folytatást (gazdasági válság, kevés a munka, blablabla). Amúgy nincs panasza a munkámra, de a szerződésem fix idejű, így nem lát esélyt a hosszabbításra.

El fogom mondani a feleségemnek. De nem engedhetem magamnak meg azt a luxust, hogy az érzelmeimet is megmutassam neki. Mitöbb, most azt kell mutatnom, hogy semmi nem veszett el, minden ujjamra találok állást magamnak. No?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.07.17. 15:13:45

Secuiens, ajánlom figyelmedbe a közvetlen előttem szólót (mig8, ha valaki addig meg nem előz). Egy szerzetes sosem kerülhet ilyen helyzetbe.
Úgyhogy nyugodtan kérdezz csak újra és újra: "Ami bennem kérdésként megmarad, hogy tényleg első sorban?", de a válasz az, hogy IGEN. Itt a századik példa 99 másik után.

Miért olyan nehéz belátni, hogy ebben a kérdésben bizony TÉNYLEG nektek könnyebb?

P.E. 2009.07.17. 15:50:23

@mig8:
Nem értem a magatartásodat.
Én nem tagadnám le a házastársam előtt sem, magam előtt sem, hogy most nagyon nehéz helyzetben vagyok. Nem lehetsz hiteles, ha nem azt érzel, amit mutatsz. Ha igazán a megoldást keresed, felvállalod önmagad árnyoldalaiddal együtt. A Jó Isten szereti ezt a transzparenciát.
Különben nekem jön, hogy megfutamodjak, amikor a férjem szépíti a helyzetet, hogy erősebbnek tűnjön. Elsősorban, mert feleségként mindent megérzek, másodsorban, mert még ki is kell találnom, hogy mi a baja, ahelyett, hogy ketten keresnénk a megoldást.
Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük” (Mt 18,20)

mig8 (törölt) 2009.07.17. 17:40:21

@P.E.:

Buta vagy, ha azt hiszed, hogy le fogom tagadni. Persze hogy elmondom neki még ma! De egy kicsit féltem: nehogy elvetéljen az érzelmi felindulástól.

Azonkívül ismerem magam. Először jön az az állapot, amikor "bilibe lóg a kezem", ha ismered ezt az érzést. Na erre semmi szükség, hogy megismerje.

@kis_csirke:

Az előző válaszom elszállt, bocs. Azt akartam írni, hogy köszönöm, de tartok tőle, hogy másfele kell kereskednem. A szakmám elég speciális, az olajiparban keresett. De ha lehet nem akarok külföldre menni.

kb.137 2009.07.17. 19:10:43

@mig8: Én úgy értettem P.E-t, hogy csak a "De nem engedhetem magamnak meg azt a luxust, hogy az érzelmeimet is megmutassam neki." mondatodra reagált; ha így van, teljesen egyetértek véleményével, kivéve, ha házastársad hajlamos az ijedtségre. Ha ez nem áll fenn, a terhesség idején is inkább bízzál házastársad erejében, különben azt kockáztatod, hogy az érzésed elhallgatása fog neki rosszul esni. Merthogy észreveszi az elhallgatott "kézlógatást", az biztos (jó esetben), s kérdezni fog. A magyarázkodás szerintem legalább kényelmetlen.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.07.17. 19:25:08

@P.E.: Én úgy értettem mig8-at, hogy most nyilván érez még egy sor egyebet is a csalódása mellé; minden normális férfi ilyenkor szokásos mély, alig elviselhető aggodalmát azon, hogy egek, hogyan fogok én így megélhetést, kereteket, biztonságot (!) nyújtani. Persze, hogy minden házasságban együtt küzdünk, csak amikor a feleség éppen babát vár, akkor a megélhetési gondok a férfi nyakába szakadnak. Szerintem mig8 elég jól látja a helyzetét, amikor úgy érzi, hogy ha a lelkiállapotát egy-az-egyben megosztaná, azzal esetleg nem tenne jót a terhes feleségének. (Meg egyben nagyon becsülöm is ezért. Amikor én kisbabát vártam, én is nagyon rászorultam az élményre, hogy most a férjem az "erős problémamegoldó", mert nekem van elég bajom a világ gondjai nélkül is. És persze nem kell egy feleséget "mindentől" megkímélni ilyenkor, csak annyit akartam mondani, hogy tisztelem azokat a férfiakat, akik beleéreznek ennek az állapotnak a mély sebezhetőségébe, és legalább attól megkímélik az asszonyt amitől meg lehet, meg tudják.)

Jezsu0 (törölt) 2009.07.17. 20:01:03

Lehet olyat, hogy az ember nem beszél olyan érzésekről (problémákról), melyek komolyan foglalkoztatják? Nekem ez még soha nem sikerült. Sőt annyira nem, hogy rám szóltak: "Mi van, van valami bajod?" Mire rájöttem, hogy te jó ég, ez engem jobban aggaszt, mint kéne / gondoltam...!

Az nem úgy van, hogy nem verbális jelekből tudattalanul 80%-ban kódoljuk, hogy valaki hogy van?? És onnan már csak kozmetikázni lehet a valós okokat. Mondjam úgy, lehet festeni valamit...

Szerintem egy kapcsolatban egy bármilyen jellegű titok erőtlenné teszi a feleket - nemcsak azt, akié a személyes probléma. Inkább elmondani, és utána közösen tervezni jobban beválhat. Az más kérdés, hogy melyik a nagyobb kihívás! (Pl. az állásvesztés, vagy a baba várás.)

De a lényeg, hogy a kíméletből elhallgatott dolgok "energiája" valahol felszínre akar jönni. És ne ott és akkor jöjjön, amikor a legsz*rabb a helyzet!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.07.17. 21:21:50

@Jezsu0: Persze hogy lehet. Kapásból mondanám, hogy a gyerekednek se beszélsz arról, amihez még kicsi, de még jobb példa, hogy a legjobb barátodnak se beszélsz részletesen a csődeljárás alá volt munkahelyedről amikor éppen őt kell hallgatnod a gyermeke haláláról. Ez nem egyszerűen őszinteség kérdése, hanem tapintaté meg figyelemé is. És nem is kizárólagos, hiszen "nem beszélni valamiről" nem jelenti azt, hogy "mindent elhallgatni". Amit viszont elhallgatsz, azt felelős (felnőtt) döntésből hallgatod el (jó esetben) és az energiája fölött is kontrollod van (vagy kéne hogy legyen, legalább nagyjából).

A baráti körömben van egy mig8-ékkal hasonló helyzetben levő pár. A feleség otthon van, a nagyobbik gyerek két és fél éves, a kisebbik néhány hónapos. A férjet elbocsátották a mhelyéről, azzal az indokkal, hogy túl drága munkaerő. Természetesen nem titkolta el, hogy elbocsátották, de gondolhatod, hogy nem fejezte ki MINDEN érzését otthon, ami akkor épp benne volt...

mig8 (törölt) 2009.07.17. 21:33:38

@kb.137:

Arról van szó, hogy azt nem tudtam, hogy hogyan mondjam el neki. Abban nem volt kétségem, hogy elmondom-e neki (előtte nem tudok titkot tartani).

De a megoldás végülis meglett: hazajött és jégkrémezni akart (endorfin!), közben pedig elmondta az élményeit. A végén pedig én tettem hozzá a magamét. De már úgy, hogy a jövőt vázoltam, a lehetőségeket.

De ehhez ki kellett ürítenem a fejem, kirázni belőle a zagyvaságokat, majd szépen visszapakolni azt, amire szükségem van. Közben lehet, hogy aludtam is...

@Felicitasz:

Köszönöm az együttérzésedet, jól esik.

kb.137 2009.07.17. 21:38:31

@Felicitasz: Értem(?): maga a kérdés felmerülése már eleve ezt a választ indokolta. Asszonyi megérzés....

kb.137 2009.07.17. 21:46:13

Mintha készen kaptad volna a helyzetet és szavakat a kérésed megoldására, mint a próféták. Így jó.

Jezsu0 (törölt) 2009.07.17. 23:35:21

HSS, csak néhány gondolat, ami elsőre talán hajmeresztő, - másodikra próbáld lereagálni:

1.) "Nekünk szerzeteseknek megvan a létbiztonságunk"
Szerintem addig van létbiztonsága egy szerzetesnek, amíg hite és hivatása él. Szerencsés esetben ez örökre szól. ... Csak ne az történjen, hogy a létbiztonság teljes hiánya helyettesíti a hitét és szerzetesi hivatását! - Nem, egyáltalán nincs több létbiztonságod ezen a világon, mint bárki másnak!

2.) "Nem lehet, hogy egy teljes és helyes kommunikáció motiválja a gazdasági helyzetet is?"
Ki lehet próbálni pl. egy alku szituációban, hogy milyen az érzelmek és az üzlet viszonya!
Legyen az egy lakás, autó, vagy egy bank eladása. Ha lenne a rókánál rókább, hazug, pókerarcú disznó, mint ilyen helyzetben az ember, akkor biztos meghívnák sokféle tanszékre előadónak...
A rendes munka és a tisztességes ár egyébként hosszú távon megéri - minden jó iparos tudja ezt. Csak van-e ma olyan fogalom, hogy hosszú táv?

3.) "Nem baj, ha gyengének látszunk?"
De.
Elméletileg tulajdonképpen nem lenne baj, mert nyilvánvaló, hogy az is gyenge, aki nem mutatja, és ez szolidárissá tehetné. Minden ember gyenge, - és ha nem túl ostoba, akkor ezt tudja is. De az ember az élet számos területén abból húz hasznot, ahol a másik ember gyenge.
Fizikailag - pl. gyorsabban fut, és lesz ülőhelye a buszon), vagy anyagilag - megveszi a jobb telket a szegényebb elől), vagy lelkileg: - kocsmát üzemeltet, és meggazdagszik azon, hogy sokan alkoholfüggők... (Ezzel nem ítélem el a kocsma tulajdonosokat, csak egy példát mondtam sok közül).

Kontrollálni kell az embernek a gyengeségét, mert megjárja. Családon belül elvileg lehetnénk őszinték, de ne kergessünk ábrándokat: nincs ideális család! Családon belül ugyanúgy kihasználják egymást az emberek. Férj-feleség, szülő-gyerek, stb. De ez már pszichológia - azon belül is a játszma elmélet(ek) mutatják jól, hogy akár nem szándékosan hogyan verjük át egymást.

Csak pszichésen teljesen ép és (mondjuk így) lelkileg művelt környezetben lehetne kifejezni a tényleges érzelmeket - de ilyen nem létezik.

--
ui: Ha az a kérdésed, hogy pl. lelki vezetőként mutasd-e meg a bukásaidat, kétségeidet, félelmeidet, örömeidet, - szerintem - egyértelműen igen! Csak ahhoz kell sok tapasztalat, hogy mikor, kinek - mert nem mindegy!

homo secuiens secuiens 2009.07.18. 16:44:49

A létbiztonságunk megvan. Másnak is megvan, de nekünk nem fáj azért a fejünk, hogy holnap lesz-e munkánk, vagy hogy fogjuk eltartani a családot, ha egyvalakit kirúgtak a munkahelyéről. Erre gondolok. Azt pedig nem írtam, s magam sem tartom helyesnek, de kivitelezhetőnek sem igazán, hogy valaki csak azért maradjon, mert megvan ez a biztonsága a rendben. Egy ideig maradhat, de hosszútávon nem megy, szerintem.

A gazdasági helyzetet meg szerintem úgy motiválja, hogy ha a férj és a feleség között van normális kommunikáció, akkor teljesen más állapotban mennek a munkahelyre, jobban mennek a dolgok. A szerencsés eset, ha egy ilyen kommunikáció ki tud alakulni a munkahelyen is, akár a főnökkel, akár a kollégákkal. Tehát itt a kommunikáció következményére gondolok.

Az érzések kifejezéséről meg azt gondolom, azért vannak olyan körülmények, olyan élethelyzetek és kapcsolatok, ahol nemcsak jó, hanem szinte kötelező kifejezni azokat ahhoz, hogy egy ilyen helyzetet hozzunk létre, amiről beszélsz. Mondjuk azért nem kell elidealizálni, mert ha azt keresnénk mindig, ami ideális, ahhoz, hogy tegyünk valamit, akkor nem tennénk semmit...

P.E. 2009.07.19. 19:11:24

@mig8:
Bocsi, valószínű megkeményedtem időközben. Nagyon sok titkolózó magatartású férjet ismerek, és ugyanannyi panaszos feleséget.Az én tapasztalatom mindenképpen az egyenes beszéd mellett teszi le a voksát. (Fáj, süt, szívszorító, lélegzetállító, de hamar túl lehet lenni az első ijedtségen)
Végülis értékelem a tapintatodat (remélem nem irigylem...), és a körültekintő magatartásodat, és áldjon meg a Jó Isten egy jobb munkalehetőséggel:)

mig8 (törölt) 2009.07.20. 09:17:17

@P.E.:

Köszönöm a bíztatást, jól esik.

Munka biztos lesz, a kérdés csak az, hogy hol és milyen. Sanszos, hogy külföld lesz belőle, Anglia vagy Fro. Majd elválik.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.20. 10:11:52

@mig8:

Hajrá. sok sikert! =))

Az érzésekre visszatérve: a negatív érzések olyanok, mint a koszos pelenka vagy a büdös zokni – az élet velejárói, de szerintem sportszerűbb gyorsan kidobni őket, mint másokkal is megosztani. ;)

A hitünkben állítólag az a jó, hogy egyáltalán nem kell paráznunk semmi miatt. Van valami mondás az ég madarairól meg a mezőgazdasági termelésről, de már nem emlékszek rá, csak a refrénjére: "Don't worry, be happy" =))

mig8 (törölt) 2009.07.20. 21:44:07

@Nick_:

Kösz, azon vagyok. :-)

Negatív érzés nekem az, amikor eszembe jutnak azok a szituk, ahol "leégtem". Ilyenkor sokszor remegés fut végig rajtam és kiráz a hideg. Néha a vinnyogásig feszülnek az idegeim. Csak egy pillanat az egész, de lerázni utána az érzést egy örökkévalóságnak tűnik. Nem tudom, hogy miért és mikor jönnek rám ezek a pillanatok - stresszhelyzetben persze sűrűbben -, de utána nagyon kimerült vagyok. Azért ez nem olyan, mint a büdös zokni...

A hitünk. Nem is parázom a hittel kapcsolatos dolgok miatt. De amúgy sokszor igen. Van veszítenivalóm, hozzá jó sok. És most ne arra gondolj, hogy pl autó (az egyébként sincs)!

De elmondok egy történetet. Egyszer majdnem meghaltam. Utána gyakorlatilag a nulláról kellett kezdenem ismét (újra megtanulni beszélni, írni, járni, stb). Azóta tudom értékelni az élet dolgait és tudom, hogy mit jelent kockáztatni. De akkor az önbizalmam is odalett. Ami maradt, az egy görcsös és konok "csakazértis". Elismerem, ez sokszor előrevitt. De mellett jelen van a pánik is. Csak azok a fránya negatív érzelmek ne lennének !

Amiért aggódom, az a családom. A létbiztonság, amit eddig adtam nekik. A bátorítás, amit meg tudtam adni a lányomnak, de vajon meg fogom-e tudni adni a most még pár miliméteres ismeretlennek? Mert ha el kell mennem külföldre, akkor nem biztos, hogy utánam tudnak jönni...

cseresznye 2009.07.21. 00:29:31

Hű, számomra egészen különös irányba ment el a beszélgetés (nem mig8-ra gondolok)
A poszt felvezető története a családi kommunikációról, illetve az idősebb házaspár képe, annyira mindennapi környezetünk,mint az aszfalt, vagy a kerítések.

Az érzések kimutatása nem kell, hogy kaotikus áradása legyen mindannak, ami csak felbuzog a lelkünkből, majd a következő hullámmal el is tűnik. Nem kell minden pillanatot megfogni, és a kifejezhetőség érdekében formába önteni. Ez tényleg rengeteg energiát elvenne fölöslegesen. De a minden és az alig között óriási a távolság.

Azt gondolom, amiről HSS ír, az úgy kell ennek a társadalomnak, mint egy falat kenyér. Nem csak ennek, mindegyiknek, csak nálunk extra nagy a hiány belőle.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.21. 09:42:52

@mig8: hm. sejtem, miről beszélsz. nekem is volt egy szívzűröm, amin elég nehezen tettem túl magam. írtam pár gondolatot egy (kiadatlan) könyvben, amit a fiamnak írtam arra az esetre, ha nem érném meg, mire felnő. nekem segítettek.

---

"Az igazi bátorságot nem az által nyered meg, hogy erőszakkal legyőzöd a félelmet. A félelem a saját birodalmában, az anyagi világban igen erős.

Minden félelmünk abból a félreértésből ered, hogy örökké kellene élnünk, anyagi formában, egészségben és gazdagságban, a világot személyesen nekünk teremtették, és a szenvedés rossz.

Valójában a halál kapu az öröklétbe, testünk csak Matérián való létezésünk ideiglenes formája, az egészség csak halandó testünk egyik állapota, az anyagi javaknak semmi köze a boldogsághoz, a világban rajtunk kívül milliárd más ember és egyéb teremtett lény él, és a szenvedés által megszerzett tudás bőségesen kárpótol a kellemetlenségért. Nincs miért aggódnunk.

A harc, kihívás, erőszak, félelem egymással rokon negatív erők, amiket ha egymás ellen használsz, akkor inkább erősítik, mint gyengítik egymást. Hiábavaló lenne a tüzet még több tűzzel oltani.

Ha meg akarod oldani ezt a paradoxont, emelkedj a félelmed fölé, nézz le rá ahelyett, hogy harcba bocsátkoznál vele. Nem akarod megnyerni ezt a küzdelmet, sőt, részese sem kívánsz lenni."

"A halál által lépsz az öröklétbe, békédet akkor leled meg, ha elfogadod mindazt, amitől félsz, szeretet iránti éhed akkor csillapul, amikor elkezdesz másokat szeretni, a végtelen gazdagság az önként vállalt szegénységben köszönt rád, és akkor részesülsz végtelen hatalomban, amikor már egyáltalán nem vágysz rá."

cseresznye 2009.07.21. 11:34:40

Jézus is kifejezte az érzelmeit, nem csak elmondta, hogy hogyan értékelte az eseményeket. Tehát közvetlen érzelmi reakciói voltak. Aggódott, elszomorodott, sőt, Lázár halálhírére még könnyekre is fakadt. A templomi kufárok haragra gerjesztették, de örült a gyermekeknek, helyet adott az örömnek (míg velünk a vőlegény).
Volt tanítványa, akit különösen szeretett.
Szerette, és fontosnak tartotta az emberek örömét, az ünneplést.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.21. 13:56:59

Valóban. Jézus vállalta az emberlét korlátait, sajnos az apróbetűtben benne volt a szomorkodás, aggodalom, stb. is =)

Viccet félretéve -- szerintem az, hogy Jézus is átélte (megélte?) ezeket a dolgokat, az az önként vállalt áldozat része volt, nem pedig a megoldásé, amit hozott.

hot little bitch 2009.07.21. 16:10:41

Én a transzparens kapcsolatokban hiszek. Egész életünket álarcok százaival éljük le. Álarcban vagyunk már az iskolában, majd a munkahelyen, de másikat veszünk fel a baráti összejöveteleken és a családiakon is. Folyamatosan monitorozva a többi embert körülöttünk, módosítjuk a nyers outputját a személyiségünknek, holott az lenne a cél, hogy megtaláljuk azokat az embereket akik mellett ezt az energiapazarló és őszintétlen dolgot nem kell megtennünk napi rutinként.

Nyilvánvaló, hogy a munkahelyen a kezes és csöndes, mégis ambiciózus arcunkat mutatjuk és hogy a sportklubjában mindenki egy kicsit keményebb és tökösebb legény szeret lenni mint ami, de kell szerintem lennie mindenkinek egy olyan körének, ahol levetheti ezeket.

Én szerintem egyáltalán nem játszom meg magamat a szüleimmel - ezt kizárólag Nekik köszönhetem, hogy egy maximálisan őszinte és bensőséges viszonyunk lett - és a párommal, valamint van 1-2 barátom akik társaságában merek magam lenni, mert tudom hogy ha hibázok is, vagy nekik nem tetszőt teszek akkor is elfogadnak és szeretnek ilyennek.

És ez az álarctalanság, elengedettség hihetetlenül fel tud tölteni. Próbáljátok meg összehasonlítani egy céges utatokat a legszűkebb körötökkel töltött idővel. Nekem mindig attól megy el az energiám az előbbin, hogy figyeljem tudat alatt a többieket és hogy a megfelelő, általam elvártnak gondolt módon viselkedjek. Rohadt fárasztó. Nem tudatosan csináljuk ezt, ennek régen evolúciós előnye volt és most is van. Így jár az agyunk, sok humánetológus szerint ez kulcsfontosságú volt abban, hogy ilyen robbanásszerűen megnőtt a cortexünk.

Épp ezért én mindig figyelni fogok rá, hogy legyen körülöttem olyan ember aki előtt elgyengülhetek, akit felkaphatok és szaladhatok vele örömömben, vagy egy barát akit csak megölelhetek őszintén. Nem tehetjük meg minden helyen, mert a társadalmunk hazug reakciókra és megjátszott álarcosbálok sorozatára épült, de mindenki megtalálhatja azt a helyet az életében szerintem, ahol pihenhet egyet az újabb magátmegjátszós, agytorna előtt és őszintén sírhat, nevethet, szerethet, gyűlölhet, lehet idegesítő vagy kicsinyes és rossz, mert tudja h ha hibázik is, lesznek akik úgy is elfogadják és mellette maradnak.

mig8 (törölt) 2009.07.21. 19:42:48

@hot little bitch:

Na ez az, amit nekem nagyon keserves volt megtanulnom: az álarc fontossága.

Én mindig egyenes és őszinte voltam / igyekeztem lenni - szerintem ez fontos. De. A munkahelyen ez nem vette jól ki magát, az akkoriban ellenem is fordították az őszinteségemet. (Magyarul meggondolatlan voltam.)

És arra is rá kellett jönnöm, hogy anyámmal nem lehetek őszinte és "álarctalan". Másképp értelmezi azt, amit mondok, és elhamarkodottan von le belőle következtetéseket. Ez még nem lenne baj, de egyből cselekszik. Apámmal ugyanez a helyzet. Igaz, ővele inkább másképp nem lehetek őszinte.

És itt van a párom. Vele tudok a legjobban beszélgetni. De azért nála is vigyázni kell, hogy mikor miről mit mondok. Néha nagyon érzékeny tud lenni.

Volt egy öreg tanárom. Talán vele tudtam a legőszintébb lenni... És van Isten. Neki mindig és mindent el tudok mondani.

cseresznye 2009.07.21. 20:55:17

@Nick_: A példám arra vonatkozott, hogy a kimutatott érzelmek tettekben nyilvánulnak meg, Jézus esetében pedig ideálisan, a szeretet tetteiként. A düh, az aggodalom, a féltés, a gyász mind a szeretetről üzennek. A szeretet nem csak úgy fejeződik ki tettekben, hogy adakozunk a szegényeknek, hanem a gondoskodásban, hogy legyen boruk az esküvőre, legyen kenyerük, amíg hallgatnak. A gyászban áldozunk magunkból, alámerülünk a hiány megélésébe a másikért, közösségre lépünk a többi gyászolóval.
Nem akarok minden példát értelmezni, ilyen röviden úgyis csak pontatlan lenne. A lényeg, hogy az érzelem kifejezése a megélést segíti. Igen, ez emberi korlát, hogy nem tudunk teljesen kiteljesedni az időtlen szemléletben, hanem véges időben kell végig és megélni az életet.

Szerintem picit keveritek az érzelmek kimutatását azzal, amikor a szenvedélyeink eluralkodnak rajtunk. A különbség a kontrollban és a formában van. Kimutatni a mérgemet nem egyenlő fejbevágni az illetőt. Az őszinteség is egy kicsit más dolog.

cseresznye 2009.07.21. 21:45:07

Arra a gondolatra tudok erősen ráhangolódni a posztból, hogy az érzelmek elrejtése olyan kérget tud az emberre sütni, hogy lassan elveszíti az érzékenységét a valóság gazdagabb érzékelésére. Jellemzően az ilyen kérgen a pragmatikus üzenetek könnyebben mennek át.
Mintha valaki túl sokáig él sötétben, és utána már érzékelni sem tudja a fénytől gazdagon mutatkozó világot, megmarad inkább a szürkéknél.

Nem jó az, ha amit érzünk, egészen átmegy a racionális szférába, mert lényegileg csorbulhat.

Persze hogy hogyan, kinek, mikor, hol, az nagyban kultúra, helyzet, viszonyok és személyiségfüggő.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.22. 07:25:46

@cseresznye: "A düh, az aggodalom, a féltés, a gyász mind a szeretetről üzennek." Bocsi, szerintem ezeknek kevés köze van a szeretethez. Ezeknek a gyökere mind az egyén önfenntartó mechanizmusához tartozik a fizikális világban. Mondjuk ha még önszeretetnek neveznénk ... =)) A féltés meg a gyász se önzetlen dolog. Látszólag egy másik emberre irányul, de valójában mindkét esetben a saját valós vagy potenciális veszteségünk miatt aggódunk. Ezek az érzések azért is hátráltatják az embert, mert ha tényleg hisszük, amit Jézustól tanultunk, akkor abszolút de semmi okunk nincs se a gyászra, se az aggodalomra. Szerintem a szeretet első sorban nem érzelem, hanem cselekvő gondoskodás másokról, vagy az arra irányuló szándék.

P.E. 2009.07.22. 08:56:49

@Nick_:
"A düh, az aggodalom, a féltés, a gyász mind a szeretetről üzennek"
Dühös vagyok érted, nem ellened. Aggódom érted, mert számítasz nekem. Féltelek, mert annyira szeretlek. Gyászollak, mert elvittél egy darabot belőlem, és amíg begyógyul ez csak fájni tud.
Lehet, hogy ez a magam kényeztetése, a magam szeretete, de ha nem szeretem magamat, honnan tudom mi a mérce felebarátom iránt?
Létezik ez a jezsuitáknál divatos "szent indifferencia". Néha fakírságnak látom. De valószínű egy nagy lelki stabilitásról árulkodik...

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.22. 10:17:47

@P.E.: én nem vagyok jezsuita de ez a "szent indifferencia" dolog asszem teccik így első látásra, ha az, amire gondolok ... =))

ámbátor persze:

ahogy visszagondolok nagy érzelmekre az életemből, eléggé valószínűnek tűnik, hogy más emberek érzéseit csak akkor tudjuk igazán megérteni, ha már magunk is átéltük őket. gondolom a "szent indifferencia" felé vezető út keresztül vezet az érzelmek, szenvedés, stb. megtapasztalásán.

bölcsésztanár 2009.07.22. 10:49:19

Szerintem ami az üzleti döntéseket illeti, már elég rég kimutatták, hogy nem csak racionális döntések születnek, hanem igen erősen belejátszanak az érzelmek. De nem is ez volt a téma.
Szerintem csak olyan családok működnek jól, ahol lehetnek az emberek brutálisan őszinték egymással, persze tapintattal. De ahol önmaguk lehetnek.

Ami mig8 aggodalmát illeti a várandós feleségével kapcsolatban, arról a saját édesanyám jutott eszembe. (Öt hónapos pocakos volt velem, mikor apám meghalt. Nem mert sírni, nem merte átélni a fájdalmat, mert félt, hogy nekem bajom lesz belőle. Ez 31 éve történt. Azóta gyűjti a pszichoszomatikus betegségeket, a beteg emberi kapcsolatokat, a halállal nem bír semmit kezdeni. Nem voltam pszichológusnál, hogy magzati élményekre emlékezzek, de szerintem előjönne valami nagyon gáz dolog.)

Meg az, hogy az őszinteségből kevesebb baj származik, mint az elfojtásból. Mert ha nem is zúdítja az ember a másikra az összes benne gyűlő feszültséget, azért lehet érezni azt, csak legfeljebb nincs kimondva, átélve, és szépen alattomosan rombol. Később meg visszajön hatványozódva.
És még az is eszembe jutott, hogy mennyire jó lenne, ha drága ajándékok helyett (ezt szánják sokszor az emberek egymásnak beszélgetés, ölelés, kimutatott érzelmek helyett) adnának lehetőséget arra, hogy a másik tudjon őszinte lenni, akkor is, ha nagyon fáj.

És azt látom magam körül, hogy aki otthon nem tud önmaga lenni, mert nem ölelik meg, mert nem üvöltik le néha a fejét, mert a szülők közti konfliktus a szőnyeg alatt megy, mert nem mondhatja el, hogy mit érez, az máshol fogja megmutatni magát, de ebből a családja szépen kimarad. Többek között ezért bandáznak a kölkök, a férj-feleség viszonylatban meg a szeretőknél jön elő az, ami otthon nem tud.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.22. 11:36:57

@bölcsésztanár: hihihihihihhihihi, "brutálisan őszinték egymással, persze tapintattal" =))))))

A brutális őszinteségnek van egy egész biztonságos módja: amikor az ember annyira feltölti magát szeretettel és Isten iránti bizalommal, hogy a negatív érzések már nem férnek be. Na, akkor aztán bátran lehetsz őszinte mindenkivel ;)

bölcsésztanár 2009.07.22. 12:24:09

@Nick_:
Ja, persze, viccesen hangzik, de megmagyarázom: azt értem alatta, hogy amit el kell mondani, azt az ember elmondja, de nem úgy, ahogy mondjuk elsőre jönne, hanem úgy, hogy a nagy őszinteség a másiknak ne fájjon. Hanem azt érezze, hogy közben szeretem. Hát így. Most nem magyarázom tovább, nálunk egész egyszerűen ez működik.

A szeretet-feltöltés meg elsősorban azoktól az emberektől jön, akikhez őszinte vagyok, tehát nem lehet elválasztani ezeket. És negatív érzések mindig vannak, olyan nincs, hogy "nem férnek bele".
Mindegy is, nem erről vitázunk, én csak azt akartam mondani, hogy az elfojtás sokkal rosszabb...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.07.22. 12:38:33

kellenek a gesztusértékű dolgok, attól függetlenül, hogy a szkeptikusok mit gondolnak

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.22. 14:15:35

jajj de nehezen bírom elmagyarázni amit gondolok =)) biztos mer én is bölcsész =)

szóval hogy a "kifejezem az érzéseimet", "megosztom a problémáimat másokkal" meg a "mások szeretetéből töltekezem" dolog nekem úgy hangzik, mintha a világban minden ember kapna egy adott számú zsetont, és csak úgy szerezhetne többet, ha mástól venne el. tehát ahhoz, hogy jobban érezd magad a világban, ahhoz az kell, hogy másik ember szeressen, meg hogy megoszd a problémát egy másik emberrel, akinek cserébe szarabb lesz, de sebaj, majd legközelebb visszaadod a kölcsönt. szerintem ez egy eléggé statikus rendszer volna. igen, jó páran megragadnak ezen a szinten, de ez a megközelítés nem vezet boldogságra, mert aki ilyen szabályok szerint játszik, azzal ugyanilyen szabályok szerint bánnak. szerintem pont az a poén az összes komolyabb vallásban, hogy amikor már az ember eléggé felnő lelkileg, akkor tökre nem szorul már rá a másik emberek zsetonjára, mert egyrészt nem kell neki zseton, másrészt az isten TÖK INGYÉ' ad neki extra zsetont, ha kér, persze csak azzal a feltétellel, hogy másra kell költenie.

szerintem az érzelmek kifejezésében érdemes a pozitív érzelmekre szorítkozni. van úgyis elég rossz dolog a világban, nekünk az a dolgunk, hogy jót vigyünk bele. mi vagyunk a föld show-ja, ki tenné boldoggá a népet, ha nem mi. persze néha lehetünk látszólag mérgesek, ha azzal másoknak segítünk (pl. hogy a gyerek ne nyúljon bele a konnektorba), de ezt csak hideg fejjel szabad. szerintem.

cseresznye 2009.07.22. 18:16:42

Én is úgy érzem, hogy őrült nehezen jut át, amit mondani akarok :)

Nekem baromi furcsa, hogy néhányan az érzelmeket valami rossz fogyatékosségnak tartjátok, különösen, ha úgymond negatív érzelmekről van szó.
Szerintem Isten nem akarja, hogy olyanok legyünk, mintha nem emberek lennénk, csak azt, hogy jó emberek legyünk.

Megint más, ahogy már írtam, hogy hagyjuk-e uralkodni magunkon szenvedélyeket, pl átengedjük-e magunkat egy dühkitörésnek. Az ilyen negatív érzelmekre a társadalmak mindig kitaláltak valami formát, ami nem ön és közveszélyes, csak ezekkel mi blazírtok már nem nagyon élünk.
Jób, ha jól emlékszem megszaggatta ruháját, és hamut szórt a fejére.

A másik, amit az érzelemkifejezés önző voltáról írtatok szerintem szintén emberidegen. Nem az a jó önzetlenség, ha leválasztom magam a többi emberről. Amikor magamat sajnálom a gyászban, és magamon könnyítek egy baráti beszélgetésben, az sosem egészen egyoldalú, mindig formálodik, és nem utolsó sorban ÉL benne a kapcsolat. TEREMTŐDIK, ha úgy tetszik. A teremtett világ törvényei nagyjából úgy működnek, hogy az él, ami mozgásban van, ez a kapcsolatokra, a lelkek közötti áramlásra is igaz. És a kapcsolatban ott van Isten is, és egy veszekedésben, egy panaszban meg tud születni a katarzis.

Persze mindenkinek más útja van, de eleve fölösleges rossznak tartani az érzelmeket szerintem veszélyes.

És mégegyszer, a kimutatás nem egyenlő az artikulálatlansággal.

bölcsésztanár 2009.07.23. 01:42:55

@cseresznye:
Hát, ezzel maximálisan egyet tudok érteni. Nem lehet, hogy azért, mert mindkettőnk a szoknyás jelű helyiségbe jár, ha vendéglátóipari egységben időzik?

@Nick_:
"szerintem az érzelmek kifejezésében érdemes a pozitív érzelmekre szorítkozni. van úgyis elég rossz dolog a világban"
Nekem ugyan nincs pszichológiai végzettségem, de anélkül is bátran állítom, hogy így nem lehet egészségesen élni. Abban teljesen igazad van, hogy nem a zsetonokért megy a dolog, de ha igazi emberi kapcsolatokat akarunk, abban benne vannak a jó meg a rossz érzések is. Én nem tudnék elképzelni egy olyan barátságot vagy házasságot, ahol ha ellentét van, jópofival ütjük el, hogy ne jöjjenek elő a negatív érzelmek. És nem tartogatom a haragom az ima idejére azt kérve, hogy érjen véget minél hamarabb. Valamilyen formában kiadom (ezt lehet mérsékelni) annak, aki előidézte, hogy jelezzem: ez nekem nem oké.
Nem tudom, én nem vagyok mosolygép, hogy így éljek. Kicsit amerikainak tűnik ez a hozzáállás.
S hogy lehet hideg fejjel mérgességet vagy dühöt kimutatni? Nincs előttem a kép.
Ahogy segítő emberekkel beszélgetek sokat mostanában (mentálhigiéné), megerősödik az a meggyőződésem (van, aki kutatásokkal bizonyítja), hogy a negatív érzelmek lenyomása ilyen-olyan daganatok, gyulladások, egyéb kellemességek formájában jön elő - belül.

Ami meg a jó érzéseket illeti, én is próbálom redukálni az olyan helyzeteket, amikor nem merem mondjuk megölelni azt, akit abban a pillanatban meg kéne. Családban ez nálunk szerencsére megy, de terjeszkedem...

kis_csirke 2009.07.23. 03:17:45

@bölcsésztanár: @cseresznye: @Nick_: az jut eszembe a beszélgetésetek kapcsán, hogy (Nemes Ödön után szabadon) az érzelmeknek nincs morális tartalmuk. Azok felbukkannak, jönnek-mennek, vannak. A düh sem bűn, csupán az értékrend mutatója (csak azért vagyok dühös, ami fontos a számomra).
A kérdés az, hogy tudjuk-e tudatosítani az érzéseinket?
(A "negatívnak címkézett" érzéseket a magam részéről mostanában próbálom nem eltagadni, hanem - megfelelő módon, a megfelelő fórumon - kifejezni, különben esélyes vagyok minimum a gyomorfekélyre...)

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.24. 09:51:14

@kis_csirke és a többiek:

"A kérdés az, hogy tudjuk-e tudatosítani az érzéseinket?"

Ez szerintem egy igen jó meglátás. Meg a Nemes Ödön féle is a jövő-menő érzelmekről. Az érzelmek pont olyanok, mint a gondolatok, amik szintén jönnek-mennek a fejedben, és meglepően kevés ráhatásod van arra, hogy mi fog eszedbe jutni a következő pillanatban. Nem az a lényeg, hogy mi minden jut eszedbe, hanem hogy mit kezdesz a gondolatokkal, amik a felszínre kerülnek.

Kb száz bekezdés lenne, mire elmagyaráznám, de a tudatosság egy bizonyos pontján igenis képes vagy a negatív érzelmeidet kiiktatni, és nem úgy, hogy elfojtod őket, hanem úgy, hogy hatalmat kapsz felettük, és/vagy az okukat szünteted meg.

Ezek eléggé nehezen körülírható dolgok, engem kb. 20 éve kóstolgat a meditáció. Szándékosan nem azt írom, hogy én kisérletezek vele -- valahogy folyton belebotlok, és arra késztet, hogy elmélyedjek benne, mert igen jó megoldásokat kínál mindenféle kihívásokra. Egy ideig párhuzamosan szaladt bennem a keresztény imaélmény és a jógameditáció, aztán pár éve a összetalálkoztak, és kiderült számomra, hogy lényegét tekintve mindkettő azonos gyökérből táplálkozik. Nehéz azt elmagyarázni embereknek, hogy vannak olyan, meglepően egyszerű gyakorlatok, amik segítségével pl. a stressz tökéletesen kikapcsolható. A negatív érzések felett is uralmat tud szerezni az ember. A nyugati ember ezt nehezen fogja fel, mert nincs hozzá antennája, a kultúrának nem része, de fejleszthető.

kb.137 2009.07.24. 18:37:52

@Nick_:

Évtizedek tapasztalatával csak megerősíthetem, hogy tartósan hatalmat szerezhetünk indulatainkon (amiknek szerintem van morális tartalmuk), s ez nem álarc felvételét jelenti. Megkockáztatom, hogy minden személyiségnek számtalan igazi arca van. Az álarchoz én álságos szándékot is asszociálok.

reményke 2009.07.25. 22:56:14

Kérdések, kérdések, kérdések...

1. Miért tekintjük gyengeségnek azt, ha valaki kifejezi az érzéseit? Miről szól ez a "fiúk nem sirnek" dolog valójában? Fentebb valaki meg is fogalmazta: Jézus is vállalta, mutatta a sajátjait - és nála erősebb embert nem ismerek... :)

2. Vajon miért hiszik nagyon sokan azt, hogy őszintének, "álarctalannak" csak egyféleképpen lehet lenni? A tartalom-mondanivaló nem változik meg attól, hogy megkeresem hozzá az adott helyzethez / hallgatósághoz leginkább passzoló formát. Kommunikációs stilusok kérdése...
!!! A fenti kérdés nem költői, hanem valódi kérdés! Honnan jön az a meggyőződésünk, hogy csak egy módon lehet valamit "őszintén" kifejezni?

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.27. 09:32:30

@reményke:

1) Ahogy az ember a száját is próbálja úgy jártatni, hogy lehetőleg csak használjon vele, úgy az érzelmeket is megfelelő fegyelmezettség mentén célszerű mutogatni. Sose jó, ha az ember felett az ösztönök veszik át az irányítást.

2) Igen. Ahogy az ember a pucér fenekét is csak bizonyos körülmények között mutogatja, úgy az "őszinteség" is csak a jóízlés és szeretet kontextusában (wow imádom ezt a szót) szolgál a javadra.

YganA 2009.07.29. 10:09:29

@Nick_: Hasonló tapasztalataim vannak a meditáció és az ima közös gyökereiről, összekapcsolhatóságukról, hatásukról a negatív érzések megszüntetésére. Probléma: ehhez is Kegyelem kell, nálam előfordul, hogy éppen "nem jön össze", és akkor bizony különböző csatornákon megjelenhetnek. Hát ezek között is még meg kell tanulnom a megfelelő tánclépéseket! Gyakorlom-gyakorlom...

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.29. 15:33:09

@YganA:

Ez a "nem jön össze" nálam is volt régen, aztán rájöttem, hogy azért, mert a meditációt/imát öncélúan vagy "feladatként" végeztem. Pedig az ima és meditáció olyan, mint a beszéd -- nem cél, hanem eszköz. Azért hangolódsz rá Isten hullámhosszára, hogy nap közben korrektül tudd közvetíteni az áldásait. (És nem azért, hogy "kipipáld" a napi penzumot vagy fergeteges imaélményben részesülj.) Homályos emlékeim szerint van is valami olyan mondása Jézusnak, ami szerintem ide illik: "nem az üdvözül, aki mondogatja, Uram, Uram, hanem aki tanításomat tettekre váltja". Első látásra ez mintha arról szólna, hogy ne legyünk képmutatóak, de érdekes, hogy mintha az ima és a "való élet" közti viszonyt is tisztázná.

YganA 2009.07.29. 21:41:39

@Nick_: Én úgy érzem, hogy különböző dimenziókban lehet kapcsolatom Istennel, és nem tudom pontosan, Tőle, vagy tőlem függ, mikor melyik működik.
A legnagyszerűbb: az ima/meditáció, ha egyáltalán szavakkal leírható, ahhoz hasonlít, mintha feloldódnék a fényében - ilyenkor tényleg elmúlik minden rossz érzés is.
A "közepes" : jövök-megyek, teszem ezerféle dolgomat, és közben mintha fogná a kezem, egyetértőleg, vagy esetleg néha megráncigálva. Ezzel az állapottal bőven együttjárnak a kavargó érzések is.
És sajnos van olyan is, szerencsére csak ritkán, és főleg régebben, elég beteg is voltam akkoriban, amikor felnézek a csillagokra és csak hidegséget és űrt érzek - hát ez baromi rossz (volt?)
Gondolom, mivel mindannyian kézműves módon, egyedien vagyunk összedrótozva, ez természetes is, hogy legföljebb hasonlíthatunk egymásra, de nem ugyanaz. Persze, jó lenne azért ellesni jó kis "trükköket" egymástól.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.30. 00:35:58

@YganA: Eddigi tapasztalataim szerint a jó hír az, hogy az a fény mindig ott van, bármikor ingyé' meríthetsz belőle, és meglepő dolgokra képes ... ;) regenerál (gyógyít?) testileg és lelkileg, kikezdhetetlenné teszi a lelki egyensúlyodat, és főként, ha átadod magad neki, akkor a "jövök megyek" dimenzióban kifelé sugároz rajtad keresztül a világba, cselekvő szeretet formájában. Ami meg az űrt illeti, ha valami üres, akkor az szerintem remek lehetőség arra, hogy feltöltsd valami hasznossal ;)

YganA 2009.07.30. 09:19:04

@Nick_: Köszönöm, az utolsó gondolat érdekes, új kihívásokra ösztönöz!
süti beállítások módosítása