Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Kegyelem

2009.12.06. 22:10 Szakaszu

  •  Apó, benned az tetszik nekem leginkább, hogy igazán szabad ember vagy. Mi segített téged abban, hogy eljussál erre a szabadságra?
  • Igyekeztem Krisztus értékrendje szerint élni.
  • Mit jelent ez gyakorlatilag?
  • Amikor döntenem kellett valamiben, aszerint igyekeztem dönteni, amit Krisztus fontosnak és értékesnek tartott.
  • Mi volt fontos Krisztus számára?
  • Szabadon választani a szegénységet, a gyengeséget és a megaláztatásokat.
  • Hát ezek nem túl pozitívan hangzó értékek!
  • Jézus szolidaritást vállalt a szegényekkel, a kitaszítottakkal és azokkal, akik nagyon gyengének érezték magukat. Úgy is lehet mondani, hogy a társadalom peremére szorított emberekkel vállalt sorsközösséget. Ezért lett Ő is a társadalom kiszorított embere.
  • Ezt akkor úgy érthetem, hogy amikor én gyengének és megalázottnak érzem magam, vagy szomorú vagyok, akkor Jézus sorsközösséget vállal velem is?
  • Igen, pontosan ezt. Nem vagy egyedül. Ahogy te is, Krisztus példája nyomán, sorsközösséget tudsz vállalni ilyen helyzetben lévőkkel.
  • Hát ezt én nem tudnám megtenni.
  • Én sem a magam erejével tettem, Ő adta meg hozzá az erőt és bátorságot. Úgy is lehet mondani, hogy a Krisztustól kapott kegyelem, erő tette lehetővé számomra.
  • Mi az, hogy kegyelem?
  • Istentől kapott élet, képesség, erő, bátorság. Mondok ilyen helyzetekre példákat. Én nagyon boldog voltam, amikor két pap társammal kiköltöztem Tokióban a legszegényebbek közé, hogy megosszam velük életemet. De akkor is nagyon éreztem az Ő erejét, amikor tehetetlenül feküdtem az ágyon rákbetegségben. Sőt, fiatalkoromban, örülni tudtam annak, amikor többen azt mondták: Micsoda hülyeség papságra készülni! Egyszer Kanadában a vonaton egy középkorú nő azt mondta nekem: Katolikus papnak lenni természetellenes. Én azt válaszoltam neki: Így is lehet mondani, de úgy is, hogy az természetfeletti. Az asszony nem nagyon értette. Elmondtam neki, hogy nem a saját erőmből leszek képes a papságra, hanem Krisztus erejéből.

 

18 komment

Címkék: szabadság krisztus kegyelem

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr431526908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás7 2009.12.07. 09:53:23

tetszik a téma.

éppen a napokban gondolkoztam el, hogy ugyan helyesen akartam élni, de a saját elképzeléseim szerint, és erre olvasom nagyapó történetét, és elgondolkozom, hogy talán mégse a magam elképzelései szerint kellene élni, hanem Krisztus tanítása szerint, vagy inkább mondhatnám, hogy Őrá hagyatkozni,

de ez tényleg nehéz szerintem is,

elég kalandos élete volt ennek az Apónak, volt honnan bőven tapasztalatot szereznie

álomfejtő 2009.12.07. 15:53:56

Szeretem, amikor egy ilyen történet világossá tesz nehezen megfogalmazható fogalmakat, mint a számomra mindeddig misztikus "kegyelem", s jó tudnom, habár a világ számára az oda vezető út nem éppen sikeres, mégis a legszebb dolgok egyikének lehetek részese.(remélem, most is)
A kegyelmi élet alapja és ajándékai, hit, remény, szeretet -..vagy..."Megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.” 1Korinthus 13,13
Vagyis, ha szentségi életet élünk, s közben " az alap és az ajándékok" egymásra visszahatnak, s a szeretetet, mint legfőbb parancsot isten törvényei szerint gyakoroljuk és megvalósítjuk, ez a folyamatos kölcsönhatás következtében hatványozódik, s mint egy spirál egyre magasabbra jut, egyre közelít Isten szeretetéhez. Ugyanakkor, ha egy szeretetet leblokkolok, és az az összes szeretetkapcsolatot lefokozza , ez a spirálon lefele halad.
Akkor itt jön be a szabadságunk és felelősségünk dialektikája, amely egyensúlyt eredményez Isten akaratában élve.

imagi 2009.12.07. 16:04:48

Isten szeretetének gyakorlását valami olyan hasonlattal tudnám érzékeltetni, hogy pl. valaki gyakorolja a relaxációt, először nem megy, aztán sikerül egyenként ellazítania testrészeit, végül kinyújtja magát és belezuhan. A szeretet különböző lépcsőfokait gyakorlott élettapasztalattal bíró ember azonnal az isteni szeretethez hasonulva képes megélni. Nem tudom ez így világos -e, ....csatlakozva az előttem szólóhoz.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.12.08. 12:46:23

Kegyelem az, mikor már nem félsz.
Mikor elfogadod a világot, és önbizalmad megadja erre a tartást.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.08. 17:34:42

@Döglött macska: Kiváló nézőpont, és valószínűleg igaz is; a személyes problémám az vele, hogy nekem ez így ebben a formában olyasmikkel kerül egy polcra, amiknek a valós létezésében (megtörténtében, esélyében stb.) nem tudok hinni.

Ha azt mondom, írott malaszt, akkor úgy tűnik, mintha lekezelő volnék és cinikus, pedig csak csalódott vagyok és elkeseredett: ilyesmit akarnék mondani.

álomfejtő 2009.12.09. 07:44:49

@Döglött macska: "és önbizalmad megadja erre a tartást"_-ez így biztos egymásból következhet., de önbizalom nélkül is lehet tartása valakinek, csak sokkal nehezebb :)@Felicitasz:

álomfejtő 2009.12.09. 07:50:34

@Felicitasz: érdekes, ahogy az emberben kialakul egy másik ember képe,pusztán a blog olvasása alapján. Te vagy az egyik legegyénibb karakterű, határozott "Figura"- itt mit jelent a csalódottság, miért? Légyszíves fejtsd ki, had táguljon a horizontom.

imagi 2009.12.09. 13:11:59

Tegnap pálferi előtt a ferencesekhez betértem, kijövet szórólapot nyomtak a kezembe. Továbbítom nektek az üzenetet:
"Drága gyermekek!

Örömmel és kitartóan munkálkodjatok a megtéréseteken.Ajánljátok fel minden örömötöket és szomorúságotokat Szeplőtelen Szívemnek, hogy mindnyájatokat szeretett Fiamhoz vezesselek, és így szívében örömet találjatok.
Veletek vagyok, hogy tanítsalak és az örökkévalóság felé vezesselek benneteket.
Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra."

Medjugorje, 2009.szeptember 25-én

Csoda vagy nem, ki-ki eldöntheti, az üzenet tartalma a lényeg.

zzzsuzsa 2009.12.09. 17:09:31

@imagi: Érdekes, és szeretném, ha igaz lenne! :-)

álomfejtő 2009.12.11. 21:28:43

Lelkiatyára találni, kegyelem.

cinke12 2009.12.12. 12:00:00

Köszönöm az írást! Nagyon szép.

Mi van akkor, ha van egy olyan helyzet, amikor nem tudod, hogy Krisztus mit tartana fontosnak és hogy döntene? Egy éve imádkozom egy dolog megoldásáért, és nem tudom a választ, úgy tűnik nincs jó megoldás, csak rossz. Isten pedig szerintem nem szereti a "kisebbik rossz" dolgokat.

Szakaszu 2009.12.12. 19:36:33

@cinke12:

"Mi van akkor, ha van egy olyan helyzet, amikor nem tudod, hogy Krisztus mit tartana fontosnak és hogy döntene?"

EGY JÓ DÖNTÉSNEK KRISZTUS ÉRTÉKRENDJE EGY FONTOS, DE NEM EGYETLEN KRITÉRIUM. FONTOS, HOGY AZ A "JÓ DÖNTÉS" LEGYEN HARMÓNIÁBAN EDDIGI ÉLETEDDEL, AZZAL, AHOGY A GONDVISELŐ SZERETET IRÁNYÍTOTT TÉGED AZ ÉVEK SORÁN. ILLESZKEDJEN BELE AZ ADOTT VALÓSÁGBA, ÉLET-ÁLLAPOTODBA, SZERETTEID ÉLETÉBE. SZABADON, ÉS NEM KÉNYSZER ALATT TÖRTÉNJEN A DÖNTÉS.

"Egy éve imádkozom egy dolog megoldásáért,"

AZT IS MINDIG HOZZÁ TETTED: "LEGYEN MEG A TE AKARATOD!"? MERT NEM MINDIG JÓ, HOGY CSAK A TE AKARATOD MEGVALÓSULÁSÁÉRT IMÁDKOZOL. ISTEN ESETLEG OLYAN JÓT AKAR NEKED, AMIT TE MOST MÉG NEM ISMERSZ.

"és nem tudom a választ, úgy tűnik nincs jó megoldás,"

MI LENNE, HA AZT MONDANÁD: EGY MISZTÉRIUMMAL ÁLLOK SZEMBEN, AMIT NEM ÉRTEK.

"csak rossz."

ROSSZ MEGOLDÁST BIZTOS NEM JÓ VÁLASZTANI, FŐLEG, HA A ROSSZ AZT JELENTI, HOGY AZ BŰNÖS MEGOLDÁS.

"Isten pedig szerintem nem szereti a "kisebbik rossz" dolgokat."

IGEN EZ SEM MEGOLDÁS.

"egy dolog megoldásáért"

IMÁDKOZOL. SZERETNÉLEK ARRA IS KÉRNI, HOGY LEGYEN AZ IS BENNE AZ IMÁDBAN, HOGY ISTEN MIT SZÓL AZ EGÉSZ DOLOGHOZ. TALÁN ÍRJÁL NEKI EGY ŐSZINTE LEVELET ARRÓL A DOLOGRÓL. CÍMEZD TALÁN JÉZUSNAK, AMIBEN KIÖNTÖD A SZÍVEDET. ÉS JÉZUS VÁLASZÁT IS ÍRD LE, AMI AZT JELENTI, HOGY A TE ISMERETED SZERINTI JÉZUS MIT VÁLASZOL A TE LEVELEDRE. MINDEZT AZÉRT MONDOM, HOGY ISTEN SZEMSZÖGÉBŐL IS PRÓBÁLD LÁTNI AZT A DOLGOT.

Ferdinand Navarra 2009.12.14. 10:36:55

Most olvastam el- lelki vívódásaim, kényszereim miatt- a Lelkigyakorlatokat. Rengeteg vígaszt, tanácsot találtam benne.

Sajnos abban viszont elbizonytalanodtam, hogy vajon az ember mikor tudja, hogy a kegyelem adja éppen értelmét, vagy az ennek megfelelő cselekvést.

Pechemre elolvastam Német Attila könyvét szt. Ignácról, és ott hivatkozik Dalmases 188 oldalában írottakra, mi szerint Ignác vizsgálgatta a halálbüntetés és eretnekség kapcsolatát. Sajnos pontos idézetet nem adott az író. Pedig jó lett volna.

Például a kegyelem, és egy ilyen gondolat, vagy döntés hogy fér össze? Tudom, hogy vallásháború volt ekkor. Tudom azt is, hogy az Egyház milyen állásponton van a halálbüntetés kapcsán.

Lehet, hogy nem értelmes a kérdésem, de ha valaki megérti, jó lenne ery válasz. (Pláne az, hogy szt. Ignác pontosan mit mondott).

Ferdinand Navarra 2009.12.15. 11:01:23

Utánanéztem Dalmasesban. Megint egyoldalúan idéztek belőle. A következő bekezdésben Szt. Ignác pont az ellenkezőjét írja, túl erősnek tartva a halálbüntetést, számüzetést, vagyonelkobzást.

álomfejtő 2009.12.16. 14:34:17

Theresa Cavallo

Kegyelem

Az első hó!
Csodás!
Érintése hűs ír
forró tenyeremnek.
Mindent beborít,feltekintek.
Hogy lesz a szürkéből fehér?
A felhők tudják,
ismerik a Fényt.

Naómi80 2009.12.21. 01:23:35

"Felicitasz ·Ha azt mondom, írott malaszt, akkor úgy tűnik, mintha lekezelő volnék és cinikus, pedig csak csalódott vagyok és elkeseredett: ilyesmit akarnék mondani. "

"álomfejtő 2 @Felicitasz: érdekes, ahogy az emberben kialakul egy másik ember képe,pusztán a blog olvasása alapján. Te vagy az egyik legegyénibb karakterű, határozott "Figura"- itt mit jelent a csalódottság, miért? Légyszíves fejtsd ki, had táguljon a horizontom."

Halljuk! Táguljon az a horizont!:D

álomfejtő 2009.12.27. 16:03:16

A mindennapjainkban megélt csodák a kegyelem ajándékai. Erről szeretnék majd bővebben írni. (most épp misére készülök) Jó lenne, ha ti is megosztanátok itt csoda-élményeiteket.
süti beállítások módosítása