Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A Szentatya megdicsért minket!

2010.02.13. 21:50 Satori

Képzeljétek! XVI. Benedek pápa alig két hete közzétett üzenetében megemlékezett rólunk! A Pápa elégedett velünk!! Na persze nem személyesen dicsért meg – ott még nem tartunk (-; de azért mégiscsak megdicsért… És bátorított. Arra, hogy blogoljunk tovább. „Éljenek a blogoló papok!” – valami ilyesmit mondott (kissé szabad fordításban). :-) Pontosabban fogalmazva: nemrégiben (jan. 23-án) tették közzé a tömegtájékoztatási világnapra szóló pápai üzenetet, melyben a Szentatya hangsúlyozta az internet fontosságát az evangélium hirdetésében, és – hallj csodát! – megemlítette a katolikus blogokat is.

A Szentatya arra biztat – legalábbis a világi média elterjedt olvasata szerint –, hogy mi papok legyünk Jézus tanúi a világ végső határáig, akár olyanformán is, hogy megjelenünk a digitális világban. A felmérések szerint ma ugyanis már korántsem szokatlan, hogy a katolikus hívek egyházi blogokat olvasnak. Bár a műfaj meggyanúsítható felületességgel, esetleges egyoldalúsággal, netán egyenesen téves tájékoztatással is. Ez utóbbi azonban ritkaságszámba megy. A katolikus bloggerek általában nagyon is jól tájékozottak. Az is nehezen vitatható, hogy „piaci rést” találtak, amire egyre növekszik kereslet.

A mi blogunk is erre bizonyság. Nemzetközi összehasonlításban is párját ritkító vállalkozás! Na nem azért, mintha ne volna már számos hasonló próbálkozás a médiapiacon. A miénk mégis más! Szebb. :-) Hogy mennyiben? Kifejtem nektek.

Nézzük először is a felhozatalt. Úgy tűnik, a legtöbb angolszász katolikus blog kissé a konzervatív vonulatba farolt be. Talán a műfaj merészségét (túl-) kompenzálandó? Ki tudja. A brit domonkosok persze szimpatikusan írnak a godz-dogz (sic! :-) felületen, de – a ruhájukat elnézve – ők is enyhén szólva tartózkodók lehetnek a liturgikus határok feszegetésével kapcsolatban... Jól-értesültség tekintetében persze – hozzájuk hasonlóan – más blogok sem maradnak el a hivatalos nyomtatott sajtótól (de e tekintetben nekünk sem kell szégyenkezni). Na és mi újság a többi angol-amerikai blog háza táján? A legnépszerűbbek közül itt van mindjárt a The Hermeneutic of Continuity. Ez mintha egyenesen a pápa híres értelmezéstani alapelvét tette volna magáévá: nincs törés, inkább folytonosság a II. Vatikáni Zsinat előtti és utáni egyház között. Rendben, ezt mi is valljuk! Aztán itt van még a Catholic Church Conservation, vagy éppen az Orbis Catholicus (a nyitólapon fiatalember gesztusa figyelemre méltó!), a The Pope Blog, a Signum blog és a New Theological Movement, a spanyol nyelvűek közül pedig egyenesem a pápa jelmondatát címének megtevő Cooperatores Veritatist is. Az olasz nyelvű blogok – amolyan mediterrán rendszerességgel – egy helyre vannak összegyűjtve.

Magyarul katolikus blog a miénk mellett még a Vatikáni Figyelő, az Igen, és jó szívvel ajánlom minden kedves érdeklődő figyelmébe régi harcostársainkat, a Vallásos Ábrándozó református lelkésztestvérek Preka című blogját. (Forrás: Magyar Kurír)

Hogy miben áll ezek után a miénk sajátossága? Nos az, Neked köszönhető, Nyájas Olvasó! A te bátorságodnak... Hogy mersz beleszólni, beledumálni abba, ami megy. Hogy nem hagyod annyiban. Hogy még attól sem rettensz vissza, hogy olykor akár "kötözködj" is, vagy "beszólj" "a papoknak". Számomra ugyanis szembeötlő, hogy mi elég gyakran túllépjük a 3, maximum 4 kommentszámot; ami bizony nemzetközi viszonylatban (még a miénknél jóval nagyobb nyelvterületeken is!) párját ritkítja. Az ember azt hinné pedig, hogy azért érdemes kitenni egy posztot, hogy párbeszédbe lépjünk „a világgal” róla… Hogy bízhatunk a folyamatban, amely az igazságot egy szélesebb horizontban láttatja. Csakhogy ehhez olykor el kell viselni a feszültségeket. Az ellentmondást. Az igazság plurális arcát. Vagy nem minden a látogatottság? Lehet, hogy nekünk kéne "visszább fogni"?
 

86 komment

Címkék: média blog pápa katolikus

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr651754639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minstrel 2010.02.14. 10:30:58

Vissza ne fogjátok magatokat! :)

plexus · http://brendel-figyelo.blog.hu/ 2010.02.14. 23:31:47

na, ha már van egy közvetett pápai dícséretetek, azt lehet-e tudni, hogy konkrétan mi a blogotok visszhangja egyházi (papi) körökben, van-e visszajelzés hivatalos v kevésbé hivatalos, indformális csatornákon, vagy akár a rendházban egymás között téma-e a blog / posztok?

saintlouisdefrance 2010.02.15. 02:05:06

dicséret egyedül és kizárólag a jezsuita atyáknak jár.

semmilyen bátorság nem szükséges ahhoz, hogy névtelenül és felelősség nélkül kimondjunk azt, amit gondolunk. bátorság ahhoz kell, hogy a katolikus orthodoxiának és egymásnak egyaránt ellent mondó véleményeknek teret engedjenek.

köszönet azoknak, akik Egyházunk egyik legtekintélyesebb szerzetesrendjének logója alatt elindították, működtetik és (gondolom én) ellenségei előtt megvédik ezt moderálástól mentes, szabad fórumot.

köszönet azoknak a jezsuitáknak, akik komolyan hiszik, "Hogy bízhatunk a folyamatban, amely az igazságot egy szélesebb horizontban láttatja."

izrael miszteriuma (törölt) 2010.02.15. 07:21:37

"Vagy nem minden a látogatottság? "
Nincs miért szégyenkezni, a honlap látogatottsága közel megegyezik a magyarkurir.hu oldallal (mindkettő PageRank értéke 5/10). Ugyanakkor ez az egyetlen olyan fórum, ahol a hívek cenzúra nélkül feltehetik kérdéseiket és elmondhatják véleményüket.
Köszönöm, hogy elmondhattam véleményemet!

kis_csirke 2010.02.15. 07:30:07

Van még egy viszonylag "használható" katolikus felület, a www.plebania.net/.
Ott is van fórum, bár ott kőkeményen megy a cenzúra és állandó viszályok kísérik, mert kitiltanak embereket, akik aztán egy ellen-honlappal álltak elő és rendszeres sörözések keretében ápolják egymás sajgó önérzetét (=fokozzák a sértettségüket). Így születnek a megosztottságok, jó magyar módra (ez egyház meg csak kamillázik, hogy mi ez a sok elégedetlen ember körülötte --de ez már egy egészen más téma...).

(off: hogyan kell olyan elegáns kis linkeket betűzni, ami a honlap címe és rákattintva odajutunk?!)

mammamusz 2010.02.15. 08:48:05

Gratulálok a dícsérethez! Még nem jártam a többi katolikus blogon, de megdöbbentem azon, hogy cenzúra van. Mondjuk, ha abból indulok ki, hogy a szomszéd plébánosnak is mindig igaza van és ha nincs igaza lásd az első pontot... Ezért "szerettem bele" a jezsuitákba. Itt nem volt baj, ha más volt a véleményem vagy valamit nem értettem. Köszönöm!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.15. 10:17:39

@plexus: Nálunk egyházi körökben még most is gyermekcipőben jár az inernetes interaktivitás, sőt a tartalmak olvasása is. A fiatalokra ez nem igaz, és a középkorúak között sok az aktív, de a "közvélemény formálásában" azért meghatározók az öregek (és a magukat öregnek tartók) kinyilatkozásai...

tanítvány 2010.02.15. 11:45:05

... akkor egy kis ellensúlyozás:

a pápa is belekényszerül (?) a világ folyásának jelenségeibe ill. felhasználja, kihasználja azt, bár a virtuális világba nem kapott küldetést.

- Jézus nem akart célt érni papírusztekercsekre írt örömhírrel, véleményfergeteggel, amit közös felületre tesznek vagy elpostáznak (pl. fatáblára helyezett közös felület). Jézus ma leülne ide billentyűket nyomogatni? Építené a virtuális egyházat?

Élőszó. Személyes találkozás. Belül keresés (Ágoston)
Életetek legyen világosság, azzal hirdessétek.

Úgy vélem, a pápa minden eszközt megragad, hogy (lelki) hatalmát, az egyház mindenütt való jelenlétét megszilárdítsa.
Ez (is) kiviláglik a Veritas in Caritatem egyes cikkelyeiből.

Érdekes arány e blogon pl. hogy míg a "Milyen a mennyország" vagy a "Megbocsátás" c. bejegyzés 15 kommenttel lezárult (= érdektelenség, avagy nagy tudás), addig a homoszex téma valami 400 felett van.

Szerintem semmi változást nem hoz igazán a blog az emberben, arra jó, hogy "megossza", hirdesse saját mondandóját, jó esetben kicsikét finomodjon a látókör.
Azt meg élőben is lehetne/kellene inkább fejleszteni.

Aki most megsértődött, remélem kiheveri a véleményemmel való találkozást.
Nem tudom, gyónnom is kell? Esetleg itt? (Bocsi, de tudom, hogy volna rá igény. Feléleszthető. Na jó, akkor mobilon?)

álomfejtő 2010.02.15. 11:55:22

@tanítvány: egyetértek veled. ezért kevesebbet is kellene itt lennem, mert mulasztásaimban rejlenek leginkább vétkeim. ( már gyóntam is). .:)

északi szél 2010.02.15. 13:34:47

@tanítvány:
"Élőszó. Személyes találkozás. Belül keresés (Ágoston)"
(...)
"Azt meg élőben is lehetne/kellene inkább fejleszteni."

Akkor hát a kommented meg sem kellett volna szülessen. Mert így a szavak és a tett között némi ellentmondás tapasztalható.

:-)
é. sz.

Kajla 2010.02.15. 14:40:09

@tanítvány: én sok mindent tanultam. Sokminden tisztult is a fejembe. (Most is emlekszem pl. Karl több beírására, kár, hogy már nem jelentkezik.) A blog annyival több, mint egy beszelgetes, hogy sokszor érzem, a hozzászolók csak töprengések után írnak. Persze sokmindenben kevesebb is ...

És sok fontos információ is eljutott hozzám, pl. a Father Coynnal való beszélgetés, utólag is köszönet érte.

fasírt 2010.02.15. 22:00:15

Sziasztok!
Én csak visszajelzésként, egyben vitatkozva tanítvánnyal, leírom a "mérhető" hasznát annak,hogy sajnos -röpke percekre- de itt vagyok.

Egy-két szinte "életmentő" könyv ötletet kaptam.

A témákat kivisszük és a közösségeinkben megtárgyaljuk. Konkrétan egynek a tárgyalása már megtörtént és nagy visszhangja volt.

Egy embert. volt hova küldenem, (lsd. jezsuita teadélután) aki már évek óta nem gyónt, és fel is karoltátok.

Fel hívtam sok olyan ,nem hívő, de kereső embernek a figyelmét a blogra, aki soha nem jutott még el templomi közösségbe és nagyon vicces elképzelései vannak rólunk.

Szóval, hajrá! és köszönet!

P.E. 2010.02.16. 07:25:28

@fasírt:
Érdekelne, melyek azok a témák, amelyeket bevittél a közösségedbe, és nagy visszhangja volt.

Én is ajánlgatom a blogot, majd meglátom, ki kap rá, nincs még visszajelzésem.

Én hálás vagyok ennek a nagy szellemi-lelki közösségnek, aki által érzem, hogy az őszinte énem formálódik abból az ájtatosból, ami könnyen összejöhet egy kereső kereszténynek.

álomfejtő 2010.02.16. 07:43:57

A gyakorló keresztény 'nem ússza meg' az ájtatosságot,hisz minden pillanatában az imának nem tud legmélyén lenni. Sokszor az emberek közelsége is generálja ezt a 'külsőségességet', mert kizökkenti az elmerülésből. Másrészt a gyakorló hívő-ájtatos is mindig 'kereső', jobb esetben:).

álomfejtő 2010.02.16. 07:53:45

Hétvégén voltam egy farsangoló közösségben. Hát ...igen vegyes benyomásaim voltak. Volt ott ott ájtatosnak látszó, de annak is csak pislákoló, voltak okos igazi agycsavaros kérdésgyártó értelmiségiek páran, ibolyánál szerényebb doktornő, már harminc évvel ezelőtt kiment divatból öltözködésű hölgy, pedig akkor még saját maga jószerivel meg se született, s egy plébános is meghúzódott ott valahol, mint néző.... volt az egészben valami abszurd, saját személyemet is beleértve.

dandita 2010.02.16. 08:10:57

Szeretnék én is csatlakozni a blogot dicsérők táborához!! Rengeteget épülök innen , válaszokat találok a meg sem fogalmazott kérdéseimre , de amik belül mozgatnak . Isten keresésemben , segít a szélsőségeimben középen maradni.
Istennek és Nektek legyen hála !

Iovianus 2010.02.16. 14:51:20

A blogolás egy nagyszerű formája az információátadásnak, és mindinkább előtérbe helyeződik. Kívánom, hogy ti is sokáig folytassátok!
i.

fasírt 2010.02.16. 21:15:40

@P.E.: Szia!

Már nem pontosan emlékszem és most nincs időm visszakeresni, de a természetes családtervezés ill. a szexualitás témakörben volt egy Ki-ly poszt,amit megtárgyaltunk. Van egy-két téma, ami a szőnyeg alá van söpörve katolikus körökben és jó (lenne) átbeszélni, átimádkozni együtt.

bölcsésztanár 2010.02.16. 22:25:59

Nekem is sokat jelent a blog, mert kicsi gyerekkel vagyok itthon, így kevés emberrel találkozom élőben. És élőben nagyon ritkán jönnek elő ilyen témák, pedig én így szeretek beszélgetni: kötelező fordulatoktól mentesen, őszintén, ami a csövön kifér, de azért tisztelettel a másik iránt. És szerintem ez itt sikerül.
Meg persze a keresztény körökben tabunak számító témák miatt.
És a kommentelők okosságai miatt.
Köszi.

Anyatünde 2010.02.17. 03:42:23

Gratulálok a bloghoz! - Sajnos én is kevesebbet tudom olvasni, mint szeretném, de szoktam ajánlani ismerősöknek.

(És nagyon helyes a kisoroszlán a fényképen - hogy került "pápa-közelbe" vajon?)

bojtemihaly 2010.02.17. 11:07:27

Én is örvendtem a szentatya dicséretének: miattatok és magam miatt is. Én is blogolok egy ideje, és nagyon hasznosnak gondolom az evangelizáció szempontjából, meg tapasztalom is.
bojtemihaly.blogspot.com/

Satori 2010.02.18. 16:38:08

Kösz, @máramaros:, ez tényleg fontos volt. Éljenek a keresztény blogolók is - nem is ismertem őket, pedig tényleg jók!

@plexus: "lehet-e tudni, hogy konkrétan mi a blogotok visszhangja egyházi (papi) körökben" - nos, erről nem sok jut vissza hozzánk (ami meg visszajut, abban nem mindig van köszönet: vö. jezsuita.blog.hu/2008/11/20/eretnekek_a_blogon ). De a rendházakban nagyon is téma, rendszeresen (asszem mondhatom, hogy nem csak a miénkben).

@kis_csirke:, a www.plebania.net is jo: koszi! Ami a kérdésedet illeti ("hogyan kell olyan elegáns kis linkeket betűzni, ami a honlap címe és rákattintva odajutunk?!"), én sajnos nem is értem. Okosabbat kéne megkérdezned! :-) (De nem TE vagy véletlenül a műszaki ember - ill. bocs: műszaki asszony?! Vagy rossz a memóriám? :-)

@tanítvány: "Jézus ma leülne ide billentyűket nyomogatni?" - nos, ezt nem tudom. De Pál apostol biztosan leülne.
A (homo)szex téma egyébként mindig népszerűbb lesz, mint a túlvilág téma. (Egészen addig, amíg oda nem kerülünk...)
Interneten meg amúgy NEM lehet gyónni! (Ilyen az egyházjog, mit tegyünk.) Sem mobilon. Hiába minden: "élőszó" kell - "személyes találkozás"...

@Kajla: "Most is emlekszem pl. Karl több beírására, kár, hogy már nem jelentkezik." - nos, felfedem a titkot: Karl doktorál. Én javasoltam, hogy ne írjon, amig be nem fejezi. Örülök, hogy megfogadta. ;-) Hajrá Karl!!

@Anyatünde: "És nagyon helyes a kisoroszlán a fényképen - hogy került "pápa-közelbe" vajon?" - aztat nem tudhatom. Te tényleg édi, nem?! (Vigyázat, harap! :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.18. 17:09:01

@Satori: "A (homo)szex téma egyébként mindig népszerűbb lesz, mint a túlvilág téma. (Egészen addig, amíg oda nem kerülünk...) "
Mármint a túlvilágba, vagy "meleg helyzetbe"?

kis_csirke 2010.02.18. 21:55:08

@Satori: ó, pedig azt hittem, végre valami praktikusat is tanulok az okos jezsuitáktól. Mindig csak az a csavaros filozófia, teológia :-)))))

@Kitalátor feljegyzetei: DDDDDDDDDDDDDD:-)))))

tanítvány 2010.02.23. 20:27:28

@Satori:

@tanítvány:
"Jézus ma leülne ide billentyűket nyomogatni?" - nos, ezt nem tudom. De Pál apostol biztosan leülne.

Miért vagy benne oly biztos?
Alább elismered, hogy nem egy személyes formája ez az evangelizációnak. Miért választaná ezt Pál? Csak mert a rómaiaknak előre levelet küldött, és írt a többi egyháznak is? (Oda el is ment és ismerték őt).
Sztem meg ha mégis itt lenne, azért tenné, hogy levigyen innen. Így lenne mindenkinek mindene.
Jézus nem a virtuális világba jött!

"A (homo)szex téma egyébként mindig népszerűbb lesz, mint a túlvilág téma."

Hát nem hiszem, hogy Pál beérné ennyivel, meglehet, tán épp ezért sem kedvelné e virtuális "világot".
A való világban meg nem erről akart felvilágosítást nyújtani, hanem Isten dolgairól.

Ezért nem oldható fel a döbbenet, hogy egy ilyen blogon, keresztény emberek körében tényleg ez a téma a népszerű.

Valamit tenni Isten nagyobb obb dicsőségére.
(Tudom, ilyen a világ... )
A föld forog, de a kereszt áll.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.02.23. 21:53:50

@tanítvány: "Ezért nem oldható fel a döbbenet, hogy egy ilyen blogon, keresztény emberek körében tényleg ez a téma a népszerű."

... mikor pedig az ikonfestészetről kellene szenvedélyes vitákat folytatnunk (szemforgat, szemforgat).

Ky-Lí 2010.02.24. 12:34:22

@Satori:

"És nagyon helyes a kisoroszlán a fényképen - hogy került "pápa-közelbe" vajon?" - aztat nem tudhatom. Te tényleg édi, nem?! (Vigyázat, harap! :-)

Nem pontosítottál. Melyik harap?

Eszembe jut egy régi vicc:

A cirkuszban az oroszlánszelidítő lány (aki egy B52-es is méghozzá) mindenki nagy döbbenetére műsor közben odamegy az egyik oroszlánhoz és hatalmas puszit nyom a bestia orrára. A döbbenetet nagy taps és dobpergés követi. A cirkuszi moderátor magához ragadja a mikrofont és belekiálltaja: aki ugyanezt a közönségből megteszi, hatalmas összegben részesül. Mire Pista bácsi visszakiálltja: "Én szívesen megteszem, ha előbb kiviszik az oroszlánt."

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.24. 12:58:35

@Ky-Lí: Szent Eufémia legyen veled!
(Ha rossz leszel, elküldöm neked a vicc eredeti változatát a krokodillal, amelyiknek a fejére csapnak...)

Satori 2010.02.26. 10:26:30

@tanítvány: "Miért választaná ezt Pál? ... Sztem meg ha mégis itt lenne, azért tenné, hogy levigyen innen."
"döbbenet, hogy egy ilyen blogon, keresztény emberek körében tényleg ez a téma" - ti. a homoszexualitás (Satori) - "a népszerű. ... (Tudom, ilyen a világ... )"

Figyu, én több következetlenséget is érzek a megközelítésedben.

1. Ha tényleg olyan rosszank és haszontalannak látod, akkor miért vagy itt?! Szerintem ne csinálj semmi olyat, amiről nem vagy meggyőződve (legalább egy kicsit), vmi jót is hozhat. Én egyébként csak egy világot ismerek (aminek a virtuális is része).

2. És ha a szex-téma olyan méltatlan keresztény emberekhez, akkor miért térsz rá vissza?! Én lelkipásztori tapasztalatból irmerek néniket, akik jól esően botránkoznak, ami azért olyan jóleső, mert közben minden gondolatuk EKÖRÜL forog(hat)...

De, hogy "a kereszt áll", azzal tudok egyet érteni... (A karthauziakkal úgyis régi a lelki rokonság - legkésőbb szt. Ignác óta fennáll.)

@Ky-Lí: Hát igen, minden kapcsolat kétoldalú.... Ha megharapnak, én is harapok - mint egy kisoroszlán. (Ez egy harapós nap!)

Satori 2010.02.26. 10:59:46

Így talán érthetőbb: a történet szerint ezek az emberek fölneveltek egy árva kis oroszlánt. Amikor nagy lett, visszaküldték Afrikába. Egy év múlva elmentek meglátogatni. Előre figyelmeztették őket, hogy az oroszlán nem fog rájuk emlékezni! :-)

tanítvány 2010.02.28. 14:28:07

@Satori:

ez gyenge válasz volt.

A kábítószer szülte (álom)világ is része a valóságnak, s ha a terapeuta olykor bele is lép a függő ember életébe, azért teszi, mert ki akarja hozni a realitásba. Mint ahogy Jézus is belépett egy-egy pillanatra az ördöngős lelkébe, hogy felszabadítsa.
De Te csak kardoskodj a virtuális világért is.

Érdekes, mikor Kálvin az Eukarisztiát csak virtuális jelenléttel azonosította, rögtön el lett ítélve (helyesen)!

A 400 akárhányas bejegyzést a melegekről el sem olvastam, csak reflektáltam az arányokra.

Sztem összemérhetnénk, ki hány órát tölt net meg tv előtt.

Egyre ellenszenvesebb nekem a netező pap és szerzetes.
Megintcsak Barsi ebben az etalon, aki be sem kapcsolja.
Pedig ő is tudja, hogy csak egy világ van.

Kajla 2010.02.28. 15:51:14

@tanítvány:
"Egyre ellenszenvesebb nekem a netező pap és szerzetes. Megintcsak Barsi ebben az etalon, aki be sem kapcsolja."

Kedves Tanitvany,
azt hiszem, hogy minden „új” megteremti a maga kultúráját, amivel élni kell és a szemetet is, ami ellen küzdeni. A könyvnyomtatással megjelenik a pornográfia, a fényképezéssel, filmmel szintén, de ettől még nem vetjük el ezeket.

Egy öreg mérnök jut eszembe, aki arra volt büszke, hogy ő logarléccel számol, nem számítógéppel: és volt bizonyos igazsága: a számítógép félre viheti a gondolkodást, elveheti a nagyságrendi eligazodást, esetleg a konstrukciós készséget. De alapvetően tévedett: a számítógép sokmindent ad is, és meg kell találni azokat a módszereket, amelyek a hiányosságokat pótolhatók.

Szerintem a net is csak egy eszköz, amivel élni lehet, sőt élni kell.

Kajla 2010.02.28. 18:11:46

@tanítvány: Még egy megjegyzés.

Számomra teljesen elfogadható, hogy valaki internetezik, és az is, ha valaki nem. Ha valaki büszke arra, hogy nem internetezik (remélem, hogy Barsi Balázs esetében nem erről van szó), az számomra, legalábbis „furcsa”, de talán élesebb szavakat kellene keresnem.

Régebben több vitám volt a televízió-nézéssel kapcsolatban, ahol mindig azt képviseltem, hogy nem a tv rossz, meg lehet benne találni az értékeket. A vita azért is furcsa volt, mert nálunk otthon mikor gyerek voltam, sose volt tv, és a saját családomban sem lett. De a döntésünk oka nem az volt, mert a tv „rossz”, hanem mert így gondoltuk könnyebben megoldani azt, hogy gyerekeink olvassanak. És csak remélhetjük, hogy jól döntöttünk, de lehet, hogy csak a könnyebb utat próbáltuk választani. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor az USA-ban éltünk volt tv-nk.)

kis_csirke 2010.02.28. 20:33:28

@tanítvány: szerintem erős csúsztatás párhuzamot vonni a cyber tér és a kábítószeresek világa között.

Az internet a normál élet része. Biztos vagyok benne, hogy Szent Pál napjainkban két repülőút között mailokat küldözgetne, blogolna, csetelne, szkájpolna azért, hogy a közösségeket építsgesse, fáradhatatlanul hirdesse az Evangéliumot.

Barsi atya vagy azért nem használja ezeket az eszközöket, mert misztikus, vagy azért, mert az állandó magas hőfokon pörgetett életéből nincs már fölös energiája új dolgokat tanulni.

De ha Te annyit teszel, hogy minden nap - személyesen - csak egy embernek beszélsz Istenről, szerintem bőven kiveszed a részed az egyház küldetéséből, net nélkül is.

Satori 2010.02.28. 21:17:21

Hmmm. Kanadában utazgatva rám is nagy benyomást tett az amish életforma, ami lépten-nyomon és igen szembeötlő módon jelen van. www.youtube.com/watch?v=PAgSCTdnrhk
A youtube-on eleget élcelődnek is rajtuk. Nem csatlakozom; számomra tiszteletre méltőnak tűnik. De hogy megoldás volna a (poszt-) modernitás kihívására?! - azt nem hinném...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.03.01. 16:41:05

@kis_csirke: "Barsi atya vagy azért nem használja ezeket az eszközöket, mert misztikus, vagy azért, mert az állandó magas hőfokon pörgetett életéből nincs már fölös energiája új dolgokat tanulni."
Ahogy én ismerem, mindkettő, pontosabban szerintem nem is az energia (azt kap az ima révén) , hanem az idő, mint fizikai tényező hiányzik neki. Vannak tanítványai, írjanak, vitázzanak azok!

tanítvány 2010.03.02. 11:05:40

Kajla, köszi a válaszod.

Tv-t mi sem igen nézünk, a "mesterem" eladta anno a magáét. Ezzel, sztem, mintegy kifejezte tiszteletét a "régi" kor emberének - aki tv nélkül is egész ember. (Persze neki tízezres könyvtára volt...)

Úgy gondolom, a virtuális tér nem azonos a kétélű karddal. Van benne valami globálisan elszemélytelenítő is. Én papoknak nem engedném. Szerencséjük, hogy nem én vagyok a pápa...

Kis csirke: persze, minden hasonlat sántít. Ám a papok érdekes mód kocsmába sem járnak (még) evangelizálni, pedig az valós világ, sem egyéb helyekre. A normál élethez nemrégiben még nem tartozott hozzá a net. (akkor azok nem voltak normálisak? Avagy elmaradottak voltak? Írtál már szakdolit gép nélkül, pötyögőssel? Sztem százszor nehezebb, mint ma). Szóval, ahogy a dohányzás sem tartozik hozzá a normál élethez, úgy a net sem. Persze erősítsd csak a net alapú társadalmat... (Remélem lejár az előfizetése a páromnak, és akkor dugó kihúz. Avagy esetleg a munkához)
Nem hiszem a repülős, sms-ezős, multimédiás Pált! De biztos lennének tanítványai, küldöttei, akik élőben viszik el az örömhírt. (El a szárnyakat a billentyűtől, különben nem tudsz felrepülni.)

Barsiról: én nem tudom, ő így csinálja. Időt is szakíthatna, ha akarna. Olykor visznek neki érdekességet kinyomtatva, azt megbeszélik.

Satori: jó álláspont.
Amishnak tán nem kell lenni a "kulturális szembenállás lelkiségéhez". Avagy Krisztus követése a fogyasztói társadalomban, Kavanaugh SJ.

cserenkov 2010.03.02. 11:20:37

@tanítvány:
Amikor megjelent a könyvnyomtatás, akkor emberek ezrei tanultak meg olvasni. Ez jó, vagy rossz?

kis_csirke 2010.03.02. 11:43:45

@tanítvány: lehet, hogy nagyon megleplek, de én is elajándékoztam a TV-t már évekkel ezelőtt :-).

Az a különbség a TV és a net között, hogy a TV, egyirányú, passzív ("zabálj"), a net egy dinamikus, többirányú dolog, ott én határozom meg, milyen tartalmakat keresek föl, kikkel tartok kapcsolatot, véleményt formálhatok stb.. Nyilván a net adta szabadsághoz kell egyfajta önkontroll (nem mindegy, hogy online pókerre fecsérlem az időm, csetszobákban lötyögök vagy mondjuk közösségi projekteket dolgozunk ki).

Barsit nem ismerem , ezért nem tudom a motivációit, miért nem netezik. A szüleim idősebbek nála, velük szkájpon és mailon tartok kapcsolatot. A 72 éves keresztanyám épp tegnap küldött át pár indiai képet (hogy megörvendeztessen). Ezek nekem nagyon imponálnak :-))))))).
(Abban igazad van, hogy a dohányzás nem tartozik hozzá a normál élethez, de megint nem értem, hogy miért hasonlítod össze ezt a nettel.)

A munkám olyan, hogy kb. kéthavonta meg kell tanulnom egy-egy új számítógépes alkalmazást, hogy le ne maradjak szakmailag. Ilyen a világ. Megtehetném, hogy kizárom a virtuális valóságot, de akkor elmegy mellettem az élet. Elszigetelődök. Amíg nem volt net, nem használtuk. Akkor nem volt miről lemaradni. (Diákkorunkban volt is egy mondásunk, hogy Isten legnagyobb ajándéka a fénymásoló.)

Szent Pál: igaz, hogy az élőszónak nagy az ereje, épp ezért utazgatna- repülgetne ma is Pál (úgy, mint manapság a pápák). És a lúdtollal írt levelek helyett mailozna. Csak a formák változnak.

((Jó hosszú választ kaptál. Van időm, itthon vagyok betegen és amikor épp nem vagyok lázas, fölkúszok a netre. --- Ez már nem biztos, hogy normális...))

álomfejtő 2010.03.02. 14:44:57

@kis_csirke: én is hasonlóan látom ezeket, egyébként meg, gyógyulj meg.:)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.03.02. 15:08:46

@tanítvány: "a papok érdekes mód kocsmába sem járnak (még) evangelizálni, pedig az valós világ, sem egyéb helyekre"
Ez egy kisebb baj, meg egy nagyobb. A kisebb az, hogy kocsmába sem, a nagyobb meg az, ha egyéb helyekre sem.
Persze, tudom, a keresztespók sem repül a légy után, mégis megfogja, de az csak egy táplálkozási megoldás. A plébánián/parókián csücsülő pók-pap sem fog éhen halni, ha nem járatja le nagyon magát, annyi temetés és esketés összejön, ha kisír némi intenciós misét is, hogy ő megéljen - csak a gyülekezete sorvad el. Ő meg gyorsan hülyére unja magát.

Satori 2010.03.02. 22:17:20

@kis_csirke: Gute besserung! (=gyógulást!)
Bővebben később...

kis_csirke 2010.03.02. 22:24:28

@Satori: no, jól van már, nem szeretem, ha foglalkoznak velem....köszi, megmaradok.

tanítvány 2010.03.03. 15:03:31

kis csirke gyógyulj meg!

Szerintem a dohányzás és a kocsma nem rossz hasonlat. Mindkettő reális, megvan a maga helye egyesek (sokak) életében, mint szórakozás. ám nem mindenkinek élettere. Füstöt, kocsmatársaságot, még ha jó is, nem illik családba hazahozni, de otthonról sem jó elmenni érte otthon maradva (időd felhasználása).

Egy magyar tanárnő megkérdezte egyszer a papnövendékeket, hogy miért dohányoznak? Milyen példát állítanak majd a hívek elé? Tudják e, hogy "kétszeresen is bűn", hiszen rá van írva: "káros szenvedély".
Lesütött szem, vagy lázadó magataartás volt a válasz: "Isten görbe sorokon is tud egyenesen írni." - Bravo.
A fokolárés papok szlogenje: "haladni kell a korral."

Jézussal nem kéne haladni?
Az értünk szegénnyé lett Krisztus, aki kétkezi munkából, majd vándortanítóként élt, akinek nem volt hová lehajtani a fejét, nem hiszem, hogy ma már mobilneten "nyom(at)ná" (tanítványaival)az evangéliumot. - De bizonnyal örülne a technika vívmányainak, ami az ember természetes boldogulását segíti.

tanítvány 2010.03.03. 15:09:23

@Kitalátor feljegyzetei:

no ezért kéne tán meglátogatniuk akár minden nap egy-egy családot. ma már nem kell gyalog vagy biciklivel menniük hála Ist, pardon, a technikának...
jó duma volt, kösz, de sztem ritka az otthon begubózó pap. Megvan a mai világban a haladási lehetőség is...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.03.03. 16:16:40

@tanítvány: Gyalog látogatni jobb, akkor legalább koccintani is lehet...
Mondjuk a begubózó pap is jobb, mint a szomszéd (egyház-)megyébe bulizni, csajozni járó sportkocsis/motoros...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.03.03. 16:22:56

@tanítvány: A dohányzás - mint azt Szigeti Jenő adventista lelkésztől és tanártól megtanulhattuk - az I. parancs elleni bűn, merthogy a dohányzás eredendően Maya istennőnek, a kukorica, az élet és a halál istenének bemutatott elégő illatáldozat.

(A fiamék évfolyamából is többen füstölnek, egyiküknek már mondtam...)

kis_csirke 2010.03.03. 21:40:09

@tanítvány: kösz a jókívánságot, rámfér :-(((.

Látom, nagyon makacs vagy, még gondolkodom további érvelésen :-))).

(Megjegyzem, hogy nagyon ritkán én is elszívok egy-egy szállal, de kizárólag csoportépítési céllal. Most nincs erőm ezt tovább magyarázni, de azt hiszem, Jézus tanítványai sem véletlenül téptek kalászt szombaton is.)

Kajla 2010.03.04. 05:24:49

@tanítvány:
Kedves Tanítvány,

nem nagyon értelek. Szinte minden „technikai vívmánynak” van pozitív hozadéka és van káros hatása, veszélye is. Így van ez a net-tel is. (A Jézussal és a korral való haladás nem hiszem, hogy kizárná egymást.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.03.04. 12:11:57

@kis_csirke: ... mint ahogy az első "munkásmozgalmi" sejtek is cigaretta-szünetekben jöttek létre...

(Off: Aki akar, jöhet szapulni, stb (ha már Index címlapos): kitalator.blog.hu/2010/03/03/nyilt_level_vona_gabornak_es_habzoszaju_mediapatkanyainak)

tanítvány 2010.03.04. 15:18:21

@Kajla:

Kedves Kajla,

lehet az emberi kapcsolatokat jól virtualizálni?

(szept. 11 egyik oka - állítólag - az amerikaiak internete, mellyel uralni akarják a világot és a kultúrát.)
Ha a gyermeknek nem tesz jót a szimulátor és az interaktív játék, mert a virtuális világot össze fogja téveszteni a valóval avagy inkább élne abban, akkor a felnőttnek miért jó a szabadság ezen kiterjesztése. "Legyetek olyan, mint a gyermekek."
Lehet neten keresztül szeretni?
Amit teszünk neten, hozzájárul a családom szeretetben való épüléséhez?
Ha azt állítom, igen, akkor a nettel nem rendelkezők elvileg hátrányban maradtak az üdvösséget illetően, mivel nekik nincsen ilyen technikájuk.

Üdv

tanítvány 2010.03.04. 15:37:11

@kis_csirke:

kedves gesztus a továbbgondolkodásod és a kalász hasonlat. Én is próbálok még gondolkodni: a szombati "törvényáthágás", minthogy a törvény van az emberért és nem fordítva jelentené az életmentő eleség, a búza helyett immár a netet, mint életmegmentő munkaforma? ...
Munka és net, ...ok.

(Mert a dohányzáshoz nem ok a hasonlat: a dohányzás nincs az emberért. úgyhogy ha lehet mellőzd. vagy fújd a füstöt a bacilusokra)
Jó Egészséget

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.03.04. 18:23:54

@tanítvány: "(szept. 11 egyik oka - állítólag - az amerikaiak internete, mellyel uralni akarják a világot és a kultúrát.)"

Egy internet megszervezett merényletről elég meredek ilyet állítani, de ha az internet szót behelyettesítjük a dollárral...

(off: Apropó: mikor lesz már tabu szeptember 11-ből is?)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.04. 19:49:13

@tanítvány: Az érvelésed tele van csúsztatásokkal.
"Amit teszünk neten, hozzájárul a családom szeretetben való épüléséhez?
Ha azt állítom, igen, akkor a nettel nem rendelkezők elvileg hátrányban maradtak az üdvösséget illetően, mivel nekik nincsen ilyen technikájuk."

Ez például csúsztatás.

Satori 2010.03.04. 21:33:03

@tanítvány: "A fokolárés papok szlogenje: "haladni kell a korral."
Jézussal nem kéne haladni?" - ítélkezésből jeles! (katolicitásból elégtelen...)

@kis_csirke: "Látom, nagyon makacs vagy" - hát, most ez sem sokkal jobb... :-(

kis_csirke 2010.03.04. 23:04:25

@tanítvány: bocs, eszmefuttatásodból nem sokat értek.

kis_csirke 2010.03.04. 23:07:14

@Satori: miért ne mondhatnám tanítványra, hogy szerintem makacs? (Én is az vagyok.)

tanítvány 2010.03.05. 10:35:28

@Satori:

"- ítélkezésből jeles! (katolicitásból elégtelen...)"

Igen, ismerős. Ez is jellemez fokolárést! Épp a szemináriumban hangzott el egy spirituálistól, hogy aki nem fogadja el és váltja életté a II. Vat. Zs-ot, az nem katolikus.

Szerintem meg ebben van ítélkezés.

Kajla 2010.03.05. 13:38:20

@tanítvány: @Satori: Szerintem meg mind a kettőben van ítélkezés. :-(((((((((((

tanítvány 2010.03.05. 14:39:13

@Kajla:

... én csupán a jelenséget írtam le.

Miután a(z egyik) fokolárés pap máshová ment szolgálni, összeomlott utána a közösség. Annyira kedvelték őt sokan, hogy nélküle, egy új, "konzervatívabb", nem oly kedves pappal már nem lehetett plébániai közösségi életet fenntartani, hiába próbálta (A fiatalokat összetartó erő így mintha nem egészen Jézus lett volna korábban, inkább a pap személye.)

Kajla 2010.03.06. 08:54:20

@Satori: Mit kifogásolok a stílusodban? Szerintem bárkivel lehet egyet nem érteni. Még a másik vita-módszereit is lehet kifogásolni. De, ha a párbeszédben a másikat minősítem (skatulyázom, lásd másik blog), akkor megszűnik a kommunikáció lehetősége. És a kérdést vihetjük nagyon általános síkra is: ezért iszonyúan káros, amikor a vitában elhangzanak effélék: „eretnek”, „nem katolikus”„nem közénk tartozó”, „fasiszta”, „hazaáruló”, folytathatnánk a sort a végtelenségig. Ha ezek elhangzanak, az szerintem azt tartalmazza a másik felé: ’nem tartalak alkalmasnak semmilyen párbeszéd folytatására’.

Kedves @tanítvány: , veled meg egyszerűen nagyon mást gondolok, de ez kiderül a fentiekből. Számomra a Vatikáni Zsinat, már amennyire ismerem, nagyon sokat jelent, és teljesen természetesnek veszem, hogy ma a modern médiával, a munkánkban és a mindennapi érintkezésünkben is élünk. És élhetünk jól ezekkel. Igen a net is építhet, mint ahogy a tv és a film is. (Csak egy apró példa: még a net hőskorában órákat töltöttünk lányommal a net előtt, hogy magyar költők angol nyelvre fordított verseit keressük, amiket lányom használhatott az iskolai „poetry book” –jában. Ez a pár óra, így nem jöhetett volna létre net nélkül … )

kis_csirke 2010.03.07. 22:32:52

@tanítvány: írsz erről a fokolárés papról, akinek a személye tartotta össze a közösséget.

Nagyon- nagyon sokáig úgy gondoltam, mit te. Hogy nem jó, ha túlságosan rajonganak a papért /közösségvezetőért az emberek. Biztos hiú, szeret szerepelni, sztároltatja magát, egoista, exibicionista stb...

De az utóbbi időben rájöttem, hogy ez a rajongás, ez mindenképpen működik. A vonzóbb embereknél még jobban, de a közösség vezetőjének a személyéhez mindenképp kötődik a közösség. (A vezető az, akiért nagyon lehet rajongani vagy nagyon lehet utálni....) Az emberi tényező kikerülhetetlen. Ha egy vezető/pap kicsit előrelátó, akkor megpróbálja úgy kialakítani a közösség struktúráját, hogy egy váltás miatt ne omoljon össze a csoport, hanem maradjon működőképes, de egy-egy csere mindenképp nagyon megviseli a közösséget. Sajnos ez az élet része, a teremtettségünknél fogva nem lehet elkerülni ezt az "emberi tényezőt". (Ezért ilyen szép az élet.)

tanítvány 2010.03.09. 11:38:28

@kis_csirke:

sajnos ellent kell mondjak erre: Én Pállal tartok, én meg Apollóssal, én Péterrel, én meg Krisztussal... volt már emiatt szakadás kezdetben is.

A szimpátia nem stabil hordozója az örömhírnek.
Nem volna szabad így lennie. De biztos, hogy Jézus megnyerő, kellemes ember volt.

Mégis keresztre feszítették, mondanivalójáért.

álomfejtő 2010.03.09. 11:51:30

@tanítvány: ha a realitást nézzük, valóban nem lehet kikerülni az emberi tényezőt. Ha egy pap mindent belead önmagából a közösségbe, valóban magával ragadó lehet, s utána más már nehezen léphet a nyomába, mert egyszerűen mást kapnak a hívek. S mégis mindenkinek az adott helyén a legtöbbet , legjobbat kell adnia.Az újnak Új közösséget kell teremtenie, kezdve a legkisebbekkel, fiatalokkal, akkor neki is sikerülni fog, s azok szülei is mellé állnak. Ezekről épp mostanában beszélgettünk lelkigyakorlaton.

Tompits Györgyi 2010.03.26. 20:39:03

Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy a magyar blogok bővültek, mert a Szentföldön jelenleg kint tartózkodó Kovács Albert ocd is indított egy blog-t Magyar Kármelita a Biblia földjén címmel. A blogotokra egy kármelita testvérem hívta fel a figyelmemet. Most ismerkedem veletek.

Tompits Györgyi 2010.03.27. 12:14:59

@kis_csirke: Köszönöm a meleg fogantatást. Úgy gondolom én is, hogy igen csak emberi dolog a szimpátia. Talán ahhoz különös kegyelem kell, hogy ezeken az emberi dolgokon túl tudjunk látni és mindenben Istent tudjuk meglátni. Akár a pap, akár a hívőről van is szó. Sziennai szt. Katalin Dialógus c. művében olvastam, (bocsánat, de nem tudom szó szerint idézni), mikor az Úr azt mondja Katalinnak, hogy adok egy embert, hogy különösen szeress, hogy megtanuld a többieket úgy szeretni, ahogyan kell, utána elveszem őt, hogy tud, hogy ez nem volt más, mint egy nagy adag önszeretett, és megmaradj az alázatosságod cellájában, hogy ezentúl mindenben és mindenkiben engem keress. Talán ez már csúcs misztika?

kis_csirke 2010.03.28. 10:20:48

@Tompits Györgyi: szerintem is érdemes olvasni a misztikusokat, olyan hitelesen írnak az Istennel való kapcsolatukról, a lelki útjukról, hogy nekem is megjön a kedvem az imához :-).
Az nagyon szerencsés, ha az utunk során találkozunk lelki tanítómesterekkel, akik hozzásegítenek ahhoz, hogy mindenben Istent keressük és meg is találjuk. Amikor már Isten működése nyilvánvaló, a mesterek szerepe csökken (de mindig vannak olyan nehezebb időszakok, amikor szükségünk van némi támogatásra). Ebben a témában volt régebben egy írás, ajánlom figyelmedbe. Üdv!
jezsuita.blog.hu/2009/01/17/title_67416

Tompits Györgyi 2010.03.28. 12:05:31

@kis_csirke: Sajnos az eredeti válaszod valamiért most nem jön be. Pedig csak annyit szeretnék mondani, hogy köszönöm.

Tompits Györgyi 2010.03.29. 21:25:54

@Kitalátor feljegyzetei: Köszönöm.:-) Milyen jó, hogy ilyen testvérem van. Áldd meg Őt Uram! (Megy a Miatyánk is.)

eichikarl 2011.04.08. 21:13:41

A 150 hely egyikét csak el lehetne csípni Rómában az elsö blogtalálkozón. Talán az sem lenne nagy kunszt, hogy valaki május 2-án, II. JP boldoggáavatása után ott maradjon. :-)
www.oecumene.radiovaticana.org/ted/Articolo.asp?c=476881

Endrosz 2011.04.09. 01:43:02

@Tompits Györgyi:

"Köszönöm a meleg fogantatást."

Jajj, de kölyök/nyelvészávós vagyok, de ezt nem tudom kihagyni. A meleg fogaNtatás az kellemes lehet, de mi nem részesítettünk benne téged (vagy ha igen, engem nem értesítettek róla a többiek). Meleg fogaDtatás, az szokott lenni. Részemről is: Isten hozott!

eichikarl 2011.04.09. 10:12:28

@Satori:
A kettövel korábbi posztot tkp. neked is szántam, csak elfelejtettem a címzést :-)

2011.05.18. 12:34:13

nagyon fellelkesültem a híren, igaz, mindössze hét blogot találtak katolikusnak, nem tudom, mik voltak a kiválasztás szempontjai, de én rögtön kipróbáltam őket, az eredmény blogolás szempontjából kissé lehangoló volt:
Ulrich atya utoljára március 3-án látogatta saját blogját,
Kozonithy még inkább elfoglalt ember látszatát kelti, ő még tavaly karácsonykor üzent utoljára,
nem tudom miért, az IGEN-t két blog is képviseli, az első utolsó bejegyzése január 2-i, nem túlságosan uptoodate, a második csak az egyházias giccsel foglalkozik, ezért nem túl sok vizet zavar...
Blogfigyelőt indít a Kurír
magyarkurir.hu/hirek/blogfigyelot-indit-kurir
u.i.: valóban ez lenne csak a magyar katolikus blogkinálat?

Virágoskert 2011.05.18. 13:58:51

@Izrael misztériuma:

Vannak még másféle, komolyabb katolikus blogok is, de - úgy látszik - ezek nem kapnak akkora nyilvánosságot a Magyar Kurírban. Engem az zavar egy kissé, hogy amióta - nemrégiben - "tisztújítás" következett be Magyar Kurír gárdájában, azóta gőzerővel reklámozzák ezeket az ún. "ifjúkonzervatív" portálokat (Konzervatórium, Mandiner, Konzervatív Tea-Kör, stb.). Azért nem tetszik ez a gyakorlat, mert, egyrészt, ezek csak érintőlegesen katolikus szellemiségű oldalak, vagyis, a publicisztikák tematikája csak egészen kis részben vallásos, inkább aktuál-politikáról, vagy töténelmi kérdések boncolgatásáról szólnak. Másrészt pedig, az összes "ifjúkonzervatív" portált áthatja egyfajta fennkölt gőg, egyfajta intellektuális fölényeskedés, maguk a blogok pedig arra szolgálnak, hogy a szövetkabátos, bölcsészkarra járó ELTE-s egyetemisták megcsillogtathasság "bámulatos műveltségüket", és bemutathassák, hogy micsoda intellektuális-erkölcsi fölényt képviselnek ők, mint igazi, valódi, eredeti, hamisítatlan konzervatív ifjoncok. Gyakorlatilag, minden megjelenő írásuk színtisztán offenzív jellegű és megalázóan gunyoros hangvételű, sokszor már a közönségesség és a szimpla mocskolódás határait súrolva. A hozzászólásokról nem is beszélve, azok színvonala egyenesen minősíthetetlen ("nyomdafesétket nem tűrő"), gyakorlatilag nyílt trágárkodásban, és sokszor a legocsmányabb szidalmakban merülnek ki. Márpedig, e stílusnak nem sok köze van a katolicizmushoz.

Az a fő gond ezzel az "ifjúkonzervatív áramlattal" , hogy kínosan erőltetett, mesterségesen generált, illetve - éppen a fentiek miatt - alapvetően komolytalannak mondható jelenség. Vannak jó írásaik, de, összességében, számomra nem túl hiteles ez a mozgalom, s ezen érzetemmel talán nem is vagyok egyedül. (Úgy mondom ezt, mint határozottan konzervatív beállítottságú ember.)

2011.05.18. 14:26:29

@Virágoskert:
én csak blog szempontból vizsgáltam a kérdést, mert azt, hogy ki katolikus vagy mi katolikus nem én vagyok kompetens eldönteni...
az ellenben nagyfokú nemtörödömségre vall, ha valaki foglalkozásszerűen űzi pl. az újságírást vagy blogolást és nem jár el kellő körültekintéssel és a szakma alapvető erkölcsi, etikai szabályait felrúgja...
a fenti "ifjúkonzervatív" kör szerintem a "magyarkurir" honlapján is túlsúllyal szerepel, a Konzervatórium tudomásom szerint pl. az amerikai konzervatív zsidók Conservatory c. folyóíratának magyar klónjának indult, de időközben a zsidó alapító atyák - részben vagy teljesen - kiszálltak belőle és maradt a szellemében zsidótlanított konzervatórium...
(régebben a zsidóblogon olvastam róluk, javítson ki valaki, ha már nem így van vagy nem jól látom...)

Virágoskert 2011.05.18. 19:34:04

@Virágoskert:

Hogy ne legyek egyoldalú, hozzáteszem, hogy mindemellett igyekeznek átfogni a számításba jöhető "virtuális" katolikus szférát:

www.magyarkurir.hu/hirek/blogokkal-bovuelt-magyar-kurir-linktara

www.magyarkurir.hu/linkgyujtemeny

A linktárban sokféle és változatos profilú katolikus portál található, köztük egészen komolyak is.

2012.04.29. 09:13:03

A világegyházban izgalmas és fontos folyamatok zajlanak. Kortársként nehéz, olykor lehetetlen értékelni a történések nagy részét, de tudjuk, hogy érdemes, sőt kötelességünk odafigyelni az idők jeleire. Angol, német és francia nyelvű hírportálokat olvasva azt tapasztaljuk, hogy a magyar egyházi sajtóból és hírügynökségektől gyakran erősen megszűrt, egyoldalú tájékoztatást kapunk jelentős nemzetközi és hazai eseményekről. Nem feltétlenül külső cenzúrára, belső megfelelési kényszerre gondolok, hanem szakmai hibákra és a pártpolitikához való szoros kötődésre. Ez utóbbi talán veszélyesebb. Az általam többször hivatkozott, az utóbbi időben szerintem javuló Magyar Kurir például szimbiózisban él olyan kifejezetten jobboldali politikai médiumokkal, mint a Magyar Nemzet Online vagy a Mandiner. Utóbbi külön keresztény oldalt indított, egyelőre igen szerény anyaggal, és szerkesztői láthatóan még ezen az oldalon sem képesek lemondani a napi iszapbirkózás nyújtotta örömökről. A Kurir gyér blogajánlójának nyolc blogja között akad olyan évek óta nem működő, amelynek semmilyen keresztény vonatkozású bejegyzése nincsen.

Az osztrák engedetlenségi mozgalom
katolikusszemmel.wordpress.com/2012/04/16/az-osztrak-engedetlensegi-mozgalom/

türkiz 2013.05.12. 16:34:54

Javaslat egy új poszt címéül:
Hol rontottuk el? Elrontottunk valamit? Vagy...?
süti beállítások módosítása