Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Hogyan alkották meg a zsidó népet?

2011.03.24. 01:00 áterpáter

Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz, amit ír, sok esetben közhely egy modern történelemtudós számára, de egy olyan “mezei” olvasónak, mint amilyen én is vagyok ebben a témában, egyszerűen felvillanyozó.

Amikor a sorait olvasom, már rég nem a zsidó történelemre gondolok, hanem azokra az általa kritikai módszerrel elemzett metanarratív történetírásokra, melyeket középiskolás koromban tanulni kényszerültem: például a dáko-román elmélet (ahol a Kr. u. 120 és 1200 közötti jó ezer év adatszünetet vállvetve kontinuitásnak nevezi a román történetírás); aztán ott kavarog bennem a magyar honfoglalás és Anonymus az Árpád-ház összes szentjével együtt (hogy ezek milyen termékenyek voltak és micsoda ideológiai csodára képesek...), csak úgy ámul a naiv olvasó. (Sok szívatós tantárgy van még a matematikán kívül, na.)
 
Mítoszromboló ez a könyv, Derrida nyelvén igazi “dekonstrukció”, ami ráférne minden olyan ország ideológiájára, mely összetéveszti vagy szándékosan csúsztat a nemzettudat és a nacionalizmus között. Márpedig van ebből bőven itt elég, nemcsak kelet-európai térségünk országaiban (a kiterjesztett Balkánon), hanem benne van jócskán a nyugat-európai országok történelmében is, ahogyan legtöbbjüket a 19. század második felében olyanná alkották, amilyenek ma is.
 
Sand megállapításaival és történeti-régészeti hivatkozásaival nemcsak a zsidó nemzettudat nagy ideológusait, valamint a mai Izrael állam létrehozóit "veri orrba", de, férfiasan bevallom, engem, katolikus papot is, aki nagy meggyőződéssel olvasom miséről-misére az Anyaszentegyház előírása szerint az Ószövetség mitikusabbnál mitikusabb, mesésebbnél mesésebb, speciális effektekkel átszőtt történeteit. Tudom, hogy amikor vallásilag interpretálunk szövegeket, akkor jobb nem bevonni a történelmi tényeket.
A történelmet, ha nem is mindig “a győztesek írják”, de minimum olyanok, akik céljuk elérésében képesek színessé varázsolni a múltat, óriásoknak láttatni a halandókat. Blöffölnek.

De hadd idézzem Sand-ot: “A következő bibliai elbeszélés, amelynek történeti hitelessége megkérdőjelezhető az új régészeti felfedezések nyomán, a nemzeti emlékezet koronájának ékköve volt... Az egységes királyság Dávid és Salamon alatt a zsidó történelem aranykorát jelentette. Minden jövőbeni politikai álom a bibliai múlt ezen időszakát tartotta szem előtt, ebből merítette eszméit, hasonlatait, elképzeléseit és derűlátását. Regényeket, költeményeket, színdarabokat ihletett a hatalmas Saul, a félelmet nem ismerő Dávid és a bölcs Salamon alakja. A kutatók felfedezni vélték a paloták romjait, pontos térképeket rajzoltak hadmozdulatokról, egyesített határaikról, amely az Eufratesztől egészen Egyiptomig határáig terjedt. Ezután érkeztek a terepre az 1967 utáni régészek és bibliakutatók, akik e hatalmas királyság létét megkérdőjelezték ... A feltárások sehol sem eredményeztek Dávid és Salamon birodalmának idejére, a Kr. e. X. századra vonatkozóan jelentős királyságra utaló leletanyagot. Nem volt nyoma hatalmas építményeknek, falaknak, a palotáknak, s a feltárt kézművestermékek szegényesek és egyszerűek voltak.” (193-194 old.)  Majd később: “A különböző helyeken folytatott régészeti feltárások bebizonyították, hogy az északi hegyvidék lakói, akárcsak a déli Júdea földművesei, politeisták voltak. Tisztelték a népszerű Jahvét, aki lassan a görög Zeuszhoz és a római Jupiterhez hasonlítóan központi istenséggé vált, de továbbra is fenntartották más istenségek, például Baál, Semesz és a gyönyörű Aser kultuszát.” (194-195 old.)



Shlomo könyvének azonban, mely Izraelben is hetekig volt a népszerűségi lista első helyezettje, nem ez a fő mondanivalója, hanem az, hogy a zsidó nemzet (bármennyire is vallja és emeli vallási és állami törvényerejűre) nem vér szerinti vagy genetikai összetartozást jelent, hanem hitbelit és ideológiait. A zsidó nemzet fogalmát (tiszta faj, felsőbbrendű nép) az 1800-as évek folyamán a cionista szemléletű és érzelmű, főként Németországban élő zsidó történetírók (Graetz, Dubvnov, Baron stb.) találták ki koruk divatját követve. Sikeresen.

A történelem során sokfelé terjeszkedett a zsidó vallás, népcsoportok tértek át erre a hitre, és olyan, hogy Ábrahám ivadéka (vér szerint) merő nosztalgia és ideológia. Szerinte hitelesebb azt gondolni, hogy a mai palesztin arabok sokkal inkább leszármazottai a diaszpóra előtti zsidóságnak (akiknek templomát Titus Kr. u. 70-ben lerombolta), mint a jelenlegi Izrael állam területére az elmúlt 60-100 évben betelepedett új zsidóság.

Kényes a téma, még zsidók is kevesen vállalják. “A finom lelkű nem zsidó pedig csak úgy mer hozzáállni manapság, ahogy az elkényeztetett gyerekhez: fél szemmel mindig figyel, mikor és hol, éppen mivel bántja meg az érzékeny lelkű csemetét” - írja egy könyvismertető blog.
 
Ha helyes Shlomo bibliai alapon álló zsidó-nemzet kritikája, ha régészeti tények tanúskodnak az ószövetségi történetek ideológiai olvasatáról, és ha igaz, hogy azok későbbi korok emberének képzeletbeli kivetítései (melyeket minden eszközzel eltúsolni próbál a hivatalos izraeli történelemoktatás), akkor mi, nem zsidó hitű és származású keresztények mit kezdünk vele mint Isten szavával és ún. üdvtörténetével?

1677 komment

Címkék: nemzet történelem izrael palesztinok biblia zsidók

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr272766942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2014.08.09. 10:08:31

"a világ ötezer éve mindig újra felfedezi, hogy nehéz együttélni egy emberfajtával, amely lelkében oldhatatlan lenézéssel és gyűlölettel eltelten él a befogadó népen belül és szövetséget köt minden és mindenki ellen, aki nem zsidó..."(Márai Sándor)

2014.08.09. 12:37:02

The Israel Project
Hungary in 1942 or 2014?
Watch a Hungarian mayor hang effigies of PM Netanyahu and Shimon Peres.
Fight hate at www.peacenothate.com
www.facebook.com/photo.php?v=10153434726272316&fref=nf

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2014.08.09. 14:26:13

"A zsidókkal nagy tragédia történt, de nem hajlandók belenyugodni, hogy a zsidó tagédia csak egy része az általános tragédiának, amely a világra és az emberiségre szakadt;s a megmaradt zsidóság minden területen kivételezést és külön kárpótlást követel. Ezt legtöbbször meg is kapja, különösen az amerikaiaktól, akik között a zsidóság titkos, elszánt hatalom."(Márai Sándor)

csaba carmarthen 2014.08.16. 09:47:57

Nem maradt le az Index mögött a NOL.hu sem:

„Kertész Imre államosítása” címmel közöltek cikket, s nem vettek róla tudomást, hogy miközben jó nagyot rúgtak a kormányba, a cipőjük Kertészt is besározta.

A balliberális oldal érthetetlenül kegyetlen hozzá: rohamot kaptak a kitüntetésétől, kijelentették, hogy Kertész téved, amikor elfogadja, és nem lenne szabad hagynia, hogy ezt tegyék vele.

Nem veszik észre, ami napnál világosabb: hogy Kertész ugyanazért fogadja el a magyar kormánytól a kitüntetést, amiért hazajött gyógyíttatni magát.

Nem lett volna muszáj a pécsi klinikára befeküdnie, egy Nobel-díjas maradhatott volna egy berlini kórházban is, de neki Magyarországban és a pécsi orvosokban volt bizalma.

Most kellene nagylelkűnek lenni mindkét oldalon.

Tisztelni az idős íróban azt, amit tisztelhetünk, és próbálni megbocsátani azt a sok kemény és igazságtalan mondatot, ami elhangzott tőle.

mno.hu/vezercikk/kertesz-imre-85-eves-1242674

Constantinvus Literator 2014.08.16. 10:03:25

@Izrael misztériuma:

Jó kommunista szokás szerint, most ki fogjátok nyírni az áruló Kertész Imrét?!

2014.08.16. 12:04:27

már támadnak is a kommancsok!
kúródóra, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke levelet írt...

Szüret extra – Dúró Dóra befeszül
magyarnarancs.hu/feketelyuk/szuret-extra-duro-dora-befeszul-91354

2014.08.16. 12:22:38

@Constantinvus Literator:
Jó kommunista szokás szerint...
Kertész Imrét a 44-ben regnáló törvényes magyar kormány rendelkezése értelmében a magyar államapparátus segítségével adták át a német szövetségeseknek Sonderbehandlung céljából az Endlösung végrehajtása érdekében, melynek fő haszonélvezői itthon az elhagyott zsidó javak elbitorlói voltak, és a kis Kertész Imre kizárólagosan a németek hanyagságának és fejvesztett menekülésének köszönheti a rongyos kis életét...

Ungváry Krisztián tehát meggyőzően bizonyította, hogy a magyarországi zsidóságnak a keresztény, úri Magyarország által történt meggyilkolásának, kiirtásának, lemészárlásának egyetlen valós oka és célja a magyarországi zsidóság minél hatékonyabb kifosztása és kirablása volt.
És ezt a rablógyilkos rendszert tekinti szellemi elődjének a ma regnáló Orbán-rezsim.

Mese vagy valóság? – Válasz Bolgár Dánielnek
magyarnarancs.hu/publicisztika/ungvary-krisztian-valasz-bolgar-danielnek-91043

hullarablás, felsőfokon!

Constantinvus Literator 2014.08.16. 12:27:12

@Izrael misztériuma:

"kúródóra, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke levelet írt..."

Te is ugyanazon az oldalon állsz, amikor az öreg, beteg ember indexes alázását idézgeted :-(

2014.08.16. 12:30:27

@csaba carmarthen:
próbálj már hát végre megbocsájtani neki!

„Mindenesetre jellegzetesen 20. századi jelenség az is, hogy politika és kultúra nemcsak hogy ellentétévé, de az ellenségévé is lett egymásnak. Nem természetes fejlemény ez, és a kultúrától elszabadult politika, amely a hatalom révén korlátlan (és gátlástalan) egyeduralomra tett szert, iszonyú pusztításokat végez – ha épp nem emberéletekben és anyagi javakban, akkor az emberek lelkében.”

„A magyar társadalom áthidalhatatlannak deklarált – és lassan valóban áthidalhatatlanná váló – megosztottsága korántsem egyszerűen a politikai jobb- és baloldal nézetkülönbségeit tükrözi. Sőt, a hagyományos európai politikai paletta ellentéteiből kiindulva a magyar politikai indulatokat egyáltalában meg sem lehet érteni. Az ellentétek jól körülhatárolt feszültségi teret, azaz társadalmi közmegegyezést, létező konszenzust feltételeznek; ahol a konszenzusnak ez a tere hiányzik, ott csak ellenségeskedés lehetséges. A fegyverzajban, a harci jelszavak harsogása közepette egy beteg, de legalábbis súlyosan sérült társadalom nem képes megfogalmazni, de még csak felismerni sem a valódi problémáit.”

„ Nem engedhetem, hogy az antiszemiták zsidót csináljanak belőlem, pontosabban fogalmazva: nem engedhetem, hogy az antiszemiták csináljanak belőlem zsidót; de tudni kell, hogy az antiszemita ama gyilkos destruktivitás jelmeze, amellyel szemben én mindig az elpusztítandó célpont vagyok – nem azért, mert zsidónak születtem, hanem mert a civilizáció szellemét képviselem, a kultúrát,…”
(vigilia 2014/3)

2014.08.16. 12:32:46

nem tudom, olvastál-e a nobel-díjastól valamit, mert ha igen, akkor azt megbeszélhetjük, itt és most!

csaba carmarthen 2014.08.16. 13:01:38

www.youtube.com/watch?v=P0l0xBkFnb4

8. (...)A bibliai szöveg nem árulja el, hogy Káin áldozatánál miért volt kedvesebb Ábel áldozata az Úrnak; azt azonban világosan elmondja, hogy áldozatának elvetése ellenére sem szakítja meg a dialógust Káinnal.

Emlékezteti és figyelmezteti őt szabadságára, hogy független a rossztól: az ember semmiképpen sincs predestinálva a rosszra. Mint Ádámot, őt is megkísérti a bűn gonosz hatalma, mely mint vadállat ott leselkedik az emberi szív kapujánál, hogy rávesse magát prédájára. ...

uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=78

2014.08.16. 19:34:12

MN: Úgy kérdem, mintha édesapámtól kérnék tanácsot: hogyan beszéljek a kisgyerekeimmel arról, ami az ő nagyszüleikkel, Kertész Imre nemzedékével történt?

KI: Nemcsak tanácsot adni nehéz, hanem az az egzisztencia is, hogy mit vállaljon ebből a következő generáció. Van ez a hírneves Schluss-Strich, hogy Auschwitz alá záróvonalat kell húzni, el kell helyezni a múltban, és folytatni az életet. Ezt sokan megpróbálják. Nemcsak azok, akik számára Auschwitz kellemetlen tapasztalat, mert részük volt benne, hanem azok is, akik áldozatai voltak ennek a történelemnek. Ez az emberi természet. Az lenne természetes, hogy miután sokan elmondták, mennyit szenvedtek és mitől és miért, húznánk egy záróvonalat, és új életet kezdenénk. Csakhogy szemlátomást minden generációnál kiderül: ez nem lehetséges. Miért nem? Azért, amit az elején mondtam: mert a francia forradalomtól elinduló európai értékrendszer, a felvilágosodás, az ész, a racionalitás és a 19. század elfogadott, vitathatatlan értékrendszere, a humanizmus - ami a zenében az alapbasszus - egész egyszerűen eltörött. Egy társadalom, egy kultúrkör nehezen heveri ki az értékrendszer összetörését. Ilyenkor mindig fölmerül egy új értékrendszer megteremtésének igénye, de az még sehol sem látható. Pillanatnyilag olyan értékvesztés állapotában van a világ, amelytől generációk szenvednek. Nem lehet érvényes értékek nélkül élni. Nem lehet olyan európai közösséget csinálni, amely csak arra vonatkozik, hogy mondjuk mennyi legyen a mezőgazdasági segély. Ilyen nincs. Európai közösség csak egy új európai értékrend alapján születhet meg. Illetve akkor lesz életképes, ha egy új európai értékrendszer kialakul. A holokauszt nem a puszta és felmérhetetlen gyilkosságok és gaztettek, tehát nem csupán a gyalázat révén lesz halhatatlan. Azért lesz halhatatlan, mert valószínűleg új időszámítás kezdete lesz. Mert összedőlt mindaz, amiről a filozófusok régen megmondták, hogy összedől. Nietzsche már a 19. században meghirdette Isten halálát - klasszikafilológus volt, Pán halálára, a görög értékrendszer összeomlására gondolt. Utána jött a keresztény értékrendszer. De tekintettel arra, hogy Auschwitz a keresztény kultúrkörön belül történt Európában, egészen egyszerűen metafizikailag kiheverhetetlen. Nem lehet rajta átlépni. Nem lehet háttérbe szorítani. Nem lehet lezárni. Akik prüszkölve tiltakoznak ellene, azok is azt bizonyítják, hogy igen mélységes trauma. Többen vannak, akik ezt pozitívan mérlegelik, és tudják, hogy egy szilárd értékrendszer kontinentális összeomlása következményekkel jár. Most az értékvesztés stádiumában élünk, és az európai közösség azoknak a formáknak az egyike, amelyek között szerintem megkísérelné az ember egy új értékrendszer felépítését. Azért kell a holokauszttal újra és újra foglalkozni, mert nem lehet vele nem foglalkozni. Mindenki érzi, jelen van a kultúrában mint egy súlyos törés, a zenében mint atonalitás, a szobrászatban, a festészetben, az irodalomban, mindenütt. Olyan az egész, mint egy rémálmokkal teli éjszaka utáni hajnali ébredés, katzenjammer, amikor köd van, iránytalanul nézünk körül, megvertnek érezzük magunkat. Ebből ki kell lábolni.

"Magyarországot mindenütt szeretik" - Interjú Kertész Imrével
magyarnarancs.hu/konyv/magyarorszagot_mindenutt_szeretik_kertesz_imre_iro-63777

2014.08.16. 19:35:06

MN: De mégis hogyan, milyen szavakkal lehet ma minderről beszélni egy tíz, vagy ha a Sorstalanság hősére gondolunk, tizennégy éves gyereknek?

KI: Ez nagyon érdekes, a regény, amin dolgozom, ezzel foglalkozik. A második generáció a legsúlyosabb problémákkal küzd, mert nem volt közvetlen élménye a holokauszt, de megörökölte a problémát. Egészen egyszerűen nem tudta nem megörökölni. És mindenképpen tovább kell adnia. Nem is rajtad múlik, hogy továbbadod-e. Úgy fogalmaznék, hogy akkor már jobb, ha te adod tovább, mint ha a gyerek valahonnan máshonnan szedné össze a dolgokat. Nem tudom, erre valószínűleg nincs általános tanács. Különféle felfogások vannak. És különféle zsidóságok. A zsidó kultúrában felnőtt, héber nyelvet beszélő, a kabalát és más zsidó tanokat tanulmányozó, vallásos, ortodox réteg számára ez nem probléma: náluk ez egészen természetesen öröklődik tovább zsidó szenvedéstörténetként. A cionista, nem vallásos, izraeli hazafi számára úgyszintén nem probléma a holokauszt, egy kicsit szégyelli, nem szívesen beszél róla, és el van szánva az országa megvédelmezésére, mert tudja, hogy ha a zsidókat támadás éri, akkor nem érik be annál kevesebbel, mint hogy totálisan megsemmisítsék őket. Az asszimiláns zsidó, mint te is, valószínűleg nem így látja. Az asszimiláns zsidó abszurdnak látja, hogy ő magyar, magyar tudata van, magyarul beszél, Magyarországon szívta magába a kultúrát, az irodalom, a történelem és a szó szeretetét, és akkor ott áll egy mértéktelen problémával a háta mögött, hogy a szüleit meggyilkolták pusztán a - nem is tudod, mi miatt. Azért, mert zsidónak mert születni. Esetleg nem is tudta, hogy zsidó. Esetleg már kitért. Esetleg csak az egyik nagymamája volt zsidó. Ez már elég volt ahhoz, hogy vagonba dugják, és Auschwitzba vigyék. Itt a probléma már világ- és európai problémává válik. Szerintem az asszimiláns zsidónak arról kell beszélnie, hogy miféle politikai létformák jöhetnek létre bizonyos társadalmak szerencsétlensége, rossz politikai reflexei, hamis neveltetése stb. következtében. Nem tudom, mit lehetne csinálni. Az igazi probléma az asszimiláns európai zsidónál lép fel, bárhol Európában, aki saját nyelvén panaszolja el, éli meg saját zsidóságát. Ezek a nyelvek különbözőek, más a német asszimiláns zsidó, más a spanyol, a svéd, a svájci, az orosz... A regényem a második generációnak épp ezt a problémáját taglalja. Különféle utak vannak. Van, aki menekülni akar ez elől az örökség elől, és vegyes házasság vagy kikeresztelkedés révén el akar tűnni a társadalomban. Valószínűleg ez lesz ennek az európai zsidóságnak a sorsa. Valamiképp el fog tűnni, mert vagy zsidó, és akkor vallásos, vagy izraeli nacionalista, vagy pedig nem igazolt a létezése Európában. A probléma annak arányában mélyebb vagy sekélyesebb, amenynyire másképp fogják föl különféle nemzeti társadalmak a holokauszt problémáját. Magyarországon, ahol valaki azt súgta nekem, hogy "én is, én is, én is..." és közben szorongatta a kezem, de nem tudta kimondani, hogy "zsidó vagyok", ehelyett teljesen nevetséges módon azt mondta, "én is izraelita vagyok"; Magyarországon, ahol még a "zsidó" szót is nehéz kiejteni, mert szitokszónak számít, nyilvánvalóan nehezebb a dolgod, mint mondjuk Németországban lenne, ahol másként vagy feszélyezve, ha zsidónak vallod magadat - talán egy kicsit pozitív diszkriminációt tapasztalsz a felszínen és valami mást az alsóbb rétegekben. Hollandiában nem probléma zsidónak lenni, Magyarországon, Oroszországban, Kelet-Európában még az. Nagy kérdés, mennyi felelősséget lehet egy harmadik generációs gyerekre hárítani. De akármennyit is, minden generációnak el kell végeznie az azonosulást. Nem csak a zsidóknak, minden generációnak el kell végeznie a nemzettel való azonosulását. Ha a gyereked magyarul beszél, magyar iskolába jár, magyar kultúrát fogad magába, akkor nyilvánvalóan azzal kell azonosulnia, ami Magyarországon az ilyen emberekkel történt: hogy bármennyire is magyar... A kudarc című könyvemben úgy fogalmaztam ezt meg, hogy "bárhol, bármikor agyonlőhető vagyok". Szerintem ez az, amit át kell adni a gyereknek, és ez nem könnyű. Tehát nincs biztonság. Illúzió mindenféle megalapozott életvitel. Illúzió nem ismerni a szakadékot, ami mögöttünk van, és holnap esetleg a lábunk előtt lesz. Ha lenne gyerekem - nincs, és ez is egy megoldás -, mindenesetre arra tanítanám, hogy sehol se érezze magát biztonságban. Ez a nagy zsidó tanulság. Voltaképpen a nagy biztonságérzet vezetett oda, hogy olyan könnyen lehetett Auschwitzba vinni a magyar zsidóságot.
(u.o.)

2014.08.16. 20:00:51

@Constantinvus Literator:
véleményem a kertész-ügyről:

Alapvetően két oka van annak, hogy miért nem szeretnék állást foglalni a Kertész kitüntetése körüli vitában. Az egyik a vitát (minden bizonnyal) kavaró, a másik a vita tárgya.

Kimaradok – A Kertész-ügyről
magyarnarancs.hu/elso_valtozat/kimaradok-91359

csaba carmarthen 2014.08.17. 10:59:24

"(...)Még egyszer megismétlem nektek: pusztán az imádsággal és a böjttel a háborúkat is meg lehet állítani, hitetlenségetek és a jövőtől való félelmetek háborúit. Veletek vagyok, és ezt tanítom nektek gyermekeim: a békétek és a reményetek Istenben van.(...)"
2001. január 25.
www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/2001

2014.08.18. 08:35:49

Arra a kérdésre kell választ adnunk,1 hogy „mit jelent: a múlt feldolgozása”. Felvetésének módja miatt ez a jelmondat meglehetősen gyanússá vált az utóbbi években. Abban a nyelvhasználatban ugyanis, amelyben többnyire előfordul, nem azt jelenti, hogy komolyan dolgozzuk föl és sajátítsuk el a múltat, s így világos tudattal megtörjük annak igézetét. Hanem azt jelenti: éles vonallal válasszuk el magunktól és lehetőleg az emlékezetből is töröljük ki. A megbocsátás és elfelejtés hangoztatásában, amely legfeljebb a jogtalanságok elszenvedőitől lehetne jogos, azoknak a párthíveit ismerjük fel, akik a jogtalanságokat elkövették. Egy tudományos vitában egy alkalommal azt írtam: jobb nem emlegetni kötelet a hóhér házában; ez ugyanis a ressentiment jele lenne. Mégis, annak a ténynek az abszurditása, hogy a bűn tudattalan és korántsem oly tudattalan hárításának tendenciája a múlt feldolgozásának gondolatával kapcsolódik össze, elegendő okot szolgáltat arra, hogy végre komolyan megvizsgáljuk azt a területet, ahonnan a mai napig olyan borzalom árad, hogy iszonyodunk akár csak néven nevezni is azt.

Meg akarunk szabadulni a múlttól: egyrészt érthető, mert az árnyékában lehetetlen élni, és a rettegésnek sincs vége addig, amíg a bűnt és az erőszakot bűnnel és erőszakkal fizetik vissza; másrészt érthetetlen, mert a múlt, amelynek karmai közül ki akarunk siklani, továbbra is felettébb eleven. A nemzetiszocializmus továbbra is él, és még mindig nem tudjuk, vajon csak annak kísérteteként, ami oly roppant monstrum volt, hogy még a saját halála sem bírt vele, vagy azért, mert korántsem érkezett még el halálához; vagy pedig azért, mert az emberekben, miként a viszonyokban, továbbra is él a késztetés arra, hogy újra megtörténjen a kimondhatatlan.

MIT JELENT A MÚLT FELDOLGOZÁSA
Th. W. Adorno 1959-es nagyesszéje
pilpul.net/komoly/mit-jelent-mult-feldolgozasa

2014.08.21. 08:54:04

A csendőr se okozott végül nagyobb kellemetlenséget. Először megrémültem tőle kissé: épp a fejem fölött, a bal oldali ablaknyílásban bukkant fel nagy hirtelen az arca, s még be is világított hozzánk a zseblámpájával, az első nap estéjén, vagy inkább az éjszakáján már, megint egy hosszabb veszteglésünk alatt. De hamar kitűnt, jó szándék hozta: – Emberek – ezt a hírt jött csak tudatni –, a magyar határhoz érkeztetek! – Egy felhívást, mondhatni kérelmet kívánt ez alkalomból intézni hozzánk. Az volt az óhaja, hogy amennyiben bármelyőnknél még netalán pénz vagy egyéb érték maradt volna, úgy azt adjuk át őnéki. – Ahová ti mentek – vélekedett ugyanis –, ott többé már nem lesz szükségetek értékekre. – S ami még nálunk volna, azt a németek amúgy is mind elveszik majd tőlünk, biztosított. – Akkor már – így folytatta, odafenn az ablakrésben tovább – miért ne inkább magyar kézbe jusson? – S rövid szünet után, amit valahogyan ünnepélyesnek éreztem, egyszerre melegebbre forduló, igen magunk közti s bizonyosképp valahogy mindenre feledést borító, mindent megbocsátó színezetű hangon azt is hozzátette még: – Hiszen ti is magyarok vagytok végeredményben! – Egy hang, egy férfinak a mély hangja valahonnan a kocsi belsejéből, némi sustorgás, tanakodás nesze után valóban, be is látta ezt az érvet, föltéve, hogy a csendőrtől meg vizet kapnánk csereképpen, s ő erre is hajlandónak mutatkozott, bár, mint mondta, „a tilalom ellenére”. Hanem aztán mégse tudtak megállapodásra jutni, mivel a hang a vizet, a csendőr meg viszont a tárgyakat kívánta előbb kézhez kapni, és a maga sorrendjéből egyikük sem engedett. Végül aztán a csendőr igen megneheztelt: – Büdös zsidók, még a legszentebb kérdésből is üzletet csinálnátok! – ezt az észrevételt tette. S fölháborodástól meg utálkozástól is csak úgy fulladozó hangon ezt a kívánságot intézte még hozzánk: – Akkor dögöljetek csak szomjan! – Később különben ez meg is történt – a mi kocsinkban legalábbis így beszélték. Való tény, a mögöttünk levő kocsiból érkező bizonyos hangot, úgy a második nap délutánjától fogva, én is egyre hallani voltam kénytelen: nem volt épp igen kellemes. Az öregasszony – így mondták a mi kocsinkban – beteg, s vélhetően megőrült, nem kétséges, a szomjúság következtében. A magyarázat hihetőnek is tetszett. Azoknak az igazát is csak most láttam be, akik már az út kezdetén megállapították: mennyire szerencsés körülmény, hogy a mi kocsinkba se egész kicsinyek, se igen vének, s remélhetően betegek sem kerültek. A harmadik nap délelőttjén azután az öregasszony elhallgatott végre. Akkor meg azt mondták nálunk: meghalt, mivel nem kaphatott vizet. De hát tudtuk: beteg meg öreg is volt, s az esetet ilyenképp mindenki, magam is érthetőnek találtam, végeredményében nézve.

(SORSTALANSÁG)

2014.08.22. 10:11:04

„Egészében véve, én a derű pártján állok. S ha (...) a nyersanyag eléggé komornak látszik is, a forma megváltja és örömre fordítja. Írni ugyanis csak az energiák bőségéből, tehát örömből lehet; az írás – ezt nem én találtam ki – felfokozott élet.”
(K-dosszié)

„De hát ne túlozzunk, hisz épp ez a bökkenő: itt vagyok, s jól tudom, minden érvet elfogadok, azon az áron, hogy élnem lehet. Igen, ahogy körülnéztem ezen a szelíd, alkonyati téren, ezen a viharvert s mégis ezer ígérettel teli utcán, máris éreztem, mint növekszik, mint gyülemlik bennem a készség: folytatni fogom folytathatatlan életemet. Anyám vár, s bizonyára igen megörvend majd nékem, szegény. Emlékszem, valaha az volt a terve, hogy mérnök, orvos vagy valami efféle legyek. Így is lesz minden bizonnyal, úgy, amint kívánja; nincs oly képtelenség, amit ne élnénk át természetesen, s utamon, máris tudom, ott leselkedik rám, mint valami kikerülhetetlen csapda, a boldogság. Hisz még ott, a kémények mellett is volt a kínok szünetében valami, ami a boldogsághoz hasonlított. Mindenki csak a viszontagságokról, a „borzalmakról” kérdez: holott az én számomra tán ez az élmény marad a legemlékezetesebb. Igen, erről kéne, a koncentrációs táborok boldogságáról beszélnem nékik legközelebb, ha majd kérdik.
Ha ugyan kérdik. S hacsak magam is el nem felejtem.”
(Sorstalanság)

AZ 5 KEDVENC KÖNYVÜNK KERTÉSZ IMRÉTŐL
konyves.blog.hu/2014/08/20/5_kedvenc_konyvunk_kertesz_imretol

2014.08.22. 11:28:29

Parászka Boróka erdélyi újságíró úgy látja, az Orbán-kormányok története nem több kommunikációs pótcselekvésnél, aminek szerves része a Kertész Imrének adományozott kitüntetés. „Az állami elismerés azért értelmezhetetlen, mert nincs mögötte semmilyen politikai tartalom” – véli az újságíró. Parászka szerint viszont alaptalan a „radikális magyar ellenzék” félelme, miszerint az Orbán-kormány az elismeréssel „megszerezte” magának Kertészt, aki így nevével, életművével hitelesítette a kabinet emlékezetpolitikai munkáját. Az újságíró úgy látja: „Ebben az életműben semmi sincs, ami az Orbán-kormány döntéseit – ideértve a holokauszt-emlékév szimptomatikus vitáit – igazolná, megerősítené. Az a látszat pedig – amit a hatalom tart fenn –, hogy ez a díj elismerés, a tisztelet, a belátás jele: szintén nem áll. Ahhoz, hogy ez elismerésként legyen értelmezhető, nem elég egy-két hetes sajtókampányt, egy rosszul megválasztott állami kitüntetést – a Szent István Rend kifejezetten rossz kontextus – felmutatni. Ez így nem más, mint a kormányzati politika önleleplezése: az Orbán-kabinet pontosan tudja, hogy emlékezetpolitikai téren melyek a hibái és bűnei. És ezért az eszközökben nem válogatva kompenzál és taktikázik. Senki és semmi sem szent, bármit és bárkit felhasznál hatalma erősítésére.”
Parászka azt a kérdést viszont minden eddiginél végzetesebbnek tartja, hogy mi Kertész morális felelőssége a díj átvételében. Szerinte az író felelőssége az életmű létrehozásáig terjedt, a moralitás a kertészi életműben pedig olyan feltételekkel értelmezhető, amilyenekről Pályi Márk is írt („Kertész Imre pontosan annak megfelelően viselkedik, ami az írásaiban olvasható”) Miklósi Gábornak az Index.hu-n közölt véleményére („Kertész Imre lett a kormány holokausztbohóca”) reflektálva. Parászka szerint nem is méltányos felszólítani arra Kertész Imrét, „hogy hagyja el a színpadot, hogy mondjon más szöveget, lépjen ki a ráosztott szerepből... Ez az ellenállás már nem Kertész Imre dolga. A rendszer(ek) bűneivel, visszásságaival, hamisságaival szembesít az életműve: az olvasóké, kortársaké, a cselekvő társadalom felelőssége, hogy hogyan él ezzel a tudással. Már, ha van Magyarországon cselekvő társadalom. Azt hiszem, hogy nincs ilyen. Ha volna, valószínűleg kivetné magából azokat, akik Kertész Imrét politikai védőpajzsként használják, és azokat is, akik most – ellenzéki jó szándékból – elme- és fizikai állapotára hivatkoznak. Ez méltánytalan, embertelen, tiszteletlen, és nem más, mint a felelősség hárítása”.

SZENTTÉ AVATÁS VAGY POLITIKAI JÁTSZMA? – EGY KITÜNTETÉS VISSZHANGJA
vs.hu/szentte-avatas-vagy-politikai-jatszma-egy-kituntetes-visszhangja-0822

Dr. szpahi 2014.08.22. 18:45:54

@Izrael misztériuma:

Ez eddig a legnagyobb butaság, amit eddig hallottam. Mert ha az Orbán-kormányok eddigi tevékenysége nem több, mint kommunikációs pótcselekvés, akkor mire fel az ellenzék részéről a hat éve tartó óbégatás a diktatúráról, a demokrácia megszüntetéséről, a szólásszabadság hiányáról, a fékek és ellensúlyokról stb.

Ez most nagy öngól volt...

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.08.23. 00:49:23

@Izrael misztériuma: Két dolog jutott eszembe, mikor meghallottam a hírt, hogy ki fogják tüntetni:
1. Ez egy vicc.
2. Melyik is az a Szt. István-rend?
Egy tisztára súlytalan kitüntetést, a kormány szobor-hisztije után, átadni egy Kertész I.-nek, annyira abszurdnak tartom, hogy ilyen csak a Rejtő regényekben történhet, és persze a mai Magyarországon ...
Én aztán tojok arra, hogy melyik tábor szekerét tolta volna a nem-átvevéssel, de elvártam volna, hogy ne vegye át.
Amúgy ne legyen igazam, és legyen ez tényleg egy fricska az öregember részéről ...
De azt a "konszenzus"-dumát, azt tudnám feledni .... ez szerintem sajnos kb. oylan konszenzus, mint mikor szegény öregember szorgalmasan megásta a sírját, amibe utána belelőtték (II. vh.-s dokumentumfilm).

vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.08.23. 01:07:39

@Dr. szpahi: "Mert ha az Orbán-kormányok eddigi tevékenysége nem több, mint kommunikációs pótcselekvés, "

Az lehet, hogy öngól, de ettől még igaz. :)
A nyelvtörő nevű hölgynek igaza van: "hogy ez elismerésként legyen értelmezhető, nem elég egy-két hetes sajtókampány, egy rosszul megválasztott állami kitüntetés".
Orbánék politikája olyan, hogy elmenne akár a Parlamentben, akár egy MLM-összejövetelen. Mindegy, hogy mit árulnak, alkotmányt vagy mosóport, mert ez utóbbit is így szokták a kedves vevőre rásózni.
Az ellenzék legalább nem marketingol, igaz nekik programjuk nincs ...

2014.08.23. 11:13:02

@vigyüktúlzásbaadolgokat:
"az Orbán-kormányok eddigi tevékenysége nem több, mint kommunikációs pótcselekvés, "

Kertész Imre kitüntetésével egy időben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatát adományozta a kormány Takaró Mihálynak, aki irodalomtörténésznek hívja magát. Vagy ahogy a Hír Tv magasztos felvezetője jellemzi: író, költő, irodalomtörténész, iskola- és egyetemalapító.

A kormány kedvenc zsidózó irodalmára bohócot csinál magából a Hír Tv-ben
magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-kormany-kedvenc-zsidozo-irodalmara-hulyet-csinal-magabol-a-hirtv-ben-91430

2014.08.23. 12:02:32

A németek már bocsánatot kértek...
Magyar nyilas kölykök vitték el az édesanyját, egy magyar páter lőtte le a nagynénjét, ezeket a történeteket a világháború szörnyűségeivel szembenéző német fiataloknak is elmesélte Gordon Zsuzsa, színésznő...

www.noltv.hu/video/5520.html

2014.08.26. 08:56:52

Nehezen emészthető, hogy az utca emberétől, a világ vezető politikusain át, a különböző ideológiákat képviselő pártkatonákig, az emberi jogokért protestáló szervezeteket is magába foglaló, a zsidó gyökerekkel rendelkező “megmondó” emberekig bezárólag, ha Izrael kerül szóba, agyukra vörös lepel hull és értelem helyett az érzelmeik kerülnek előtérbe.
Gyanítom, hogy ennek oka nem tájékozatlanságból ered, inkább a tömegeknek való megfelelni akarás, annak a tömegnek, melynek gondolkodását pont a fentebb említettek formálták/formálják.

leharblog.wordpress.com/2014/08/21/uj-antiszemitak/

2014.08.31. 12:02:09

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország...

filmelőzetes: "Talán örzője vagyok testvéremnek?!"
alcím: "Mária országában" történt
www.youtube.com/watch?v=gRxybTfuxf0&feature=youtu.be

erkölcs, értékrend, morál.. .. „Talán őrzője vagyok a testvéremnek...?”
www.youtube.com/watch?v=--pfC-vEIi0

csaba carmarthen 2014.08.31. 17:44:31

"Ha az elöljárók késlekednek, szólítsd fel őket, feleljenek a következő kérdésre: vajon vállalják-e a felelősséget azokért a lelkekért, akiket eszközeim által megmenthetnék, s akik őmiattuk mégis elvesznek? Háromszor is gondolják meg a választ! Én, a lelkek Ura, nem hagyom, hogy a körülményekre és más személyekre hárítsák a felelősséget! Az elöljárók tegyenek eleget kívánságomnak, és engedjék, hogy választottaim által szabadon működhessem.”

(...)

Az elöljárók úgy gondolták, sok idő van még arra. Képtelenségnek tartották, hogy Magyarországon háború lehet. Nem létezik – mondták –, amikor ezt is megüzente nekik Jézus –, itt senki sem akar háborút. – És engem a bolondok házába akartak csukatni.

www.engesztelok.hu/engesztelo-szentek/91-maria-nover-naploja?showall=&start=5

A Gondviselés figyelmeztet az engesztelésre, az önmegtagadásra, a böjtre. Krisztus Natália nővéren keresztül megüzente a magyar egyháznak, hogy ossza szét vagyonát a szegények között, hagyja el a fényes palotákat, s vezekeljen, mert ha nem: Isten kényszeríti őket erre. Ez a felszólítás őrültségnek tűnt akkor. A főpapság egy része a felszólításokat komolyan vette ugyan, ám a végső döntés mindenkor elmaradt. Így történhetett meg, hogy még Natália nővér lelkiatyjának, az engesztelési mozgalom apostolának működését is rövid úton meggátolták.

mariavilagkiralynoje.5mp.eu/web.php?a=mariavilagkiralynoje&o=Z7bA9DuYzi

Natália nővérnek megadta Jézus a látomásokban azt a lehetőséget, hogy előre jelezzen olyan eseményekről, melyek be fognak következni. Az egyház szerint az volt a célja ezzel, hogy az emberek előtt igazolja Natália nővért. Igy például előre megjövendölte, hogy a világháború első fővárosi légitámadása során bomba fogja eltalálni a fővárosi Városmajor-parkban álló templomot, és valóban bomba csapódott be a templom mellett, megrongálva az épületet. Natália nővér előre jelezte, hogy amennyiben az egyház nem osztja szét vagyonát a szegények között, úgy jönnek majd vallástalan emberek, és marhavagonokban viszik el a papokat. Ez is megtörtént a kommunizmus évei alatt, amikor egyháziak tucatjait tartóztatták le csak a hitük miatt, és sokukat deportálták volt, hogy egyenesen Szibériába. Ugyancsak Jézustól érkezett az az üzenet, hogy a pápának a világháború alatt nem szabad elhagynia Vatikánt, mert ott nem lesz bombázás. Ezt azonnal eljuttatták repülőn XII.Piusz pápának, aki e szerint is cselekedett.

www.vilagkiralynoje.hu/tortenelmi_attekintes/

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2014.09.01. 14:54:03

Állampolgárságot kaphatnak a tizenötödik században száműzött szefárd zsidók leszármazottai Spanyolországban. Az erről szóló törvény 2015-ben léphet hatályba.

hu.euronews.com/2014/08/29/a-szefard-zsidok-szimbolikus-hazaterese/

Hozzánk legközelebb - ha jól tudom - Szarajevóban élnek szefárdok:
flickrhivemind.net/Tags/sarajevo,synagogue/Interesting

2014.09.01. 19:56:25

@m-athos:
Spanish citizenship by Spanish Sephardic descent[edit]

See also: Spanish nationality law

In 2014, it was reported that Spain's legislature had begun a new process of legislating to grant Spanish citizenship to the descendants of Spanish Sephardim who requested it.[1] Said legislation had been in discussion since 2012.[2] Spain's citizenship law already requires a reduced time of residency in Spain for Sephardi Jews, as it does for Hispanic Americans and others with ties to Spain, before they apply for citizenship. Ordinarily, the residency requirement is 10 years. This is reduced to 2 years. The proposed citizenship law relating to Sephardic descendants would then remove the residency requirements altogether.

It is the narrow ethnic definition of Sephardi Jews which is alluded to in a bill currently in the process of becoming law in Spain, which relates to the automatic granting of Spanish citizenship to descendants of Sephardim who request Spanish citizenship.[3] The bill is currently awaiting approval by Spain's legislature. The secretary general of the Spanish Federation of Jewish Communities, Mauricio Toledano, has stated that the legislature is still working on the details of the law, and when it is presented to parliament, it's expected to specifically state that all descendants of Sephardic origin - whether they are Jewish or not - be given citizenship.[4]

According to the draft legislation, article 23 of the Código Civil de España will be amended to state that Spanish citizenship will be granted to "those Sephardic foreign nationals who prove that [Sephardic] condition and their special relationship with our country, even if they do not have legal residence in Spain, whatever their [current] ideology, religion or beliefs."[5]

The draft law outlined the eligibility criteria for proving Sephardic descent, and it included; by a certificate issued by the Federation of Jewish Communities of Spain, or the production of a certificate from the competent rabbinic authority, legally recognized in the country of habitual residence of the applicant, or other documentation which might be considered appropriate for this purpose, or; by justifying one's inclusion as a Sephardic descendant, or a direct descendant of persons included in the list of protected Sephardic families in Spain referred Decreed Law of 29 December 1948, or any other similar list (also included are descendants of those who obtained naturalization by way of the Royal Decree of December 20, 1924), or; by the combination of other factors including surnames of the applicant, spoken family language (Spanish, Ladino, Haketia), and other evidence attesting descent from Sephardic Jews and a historic relationship to Spain (however, surnames alone, language alone, or other evidence alone will not be determinative in the granting of Spanish nationality).

In what appeared to be a reciprocal gesture, Natan Sharansky, chairman of the quasi-governmental Jewish Agency for Israel, referred to the millions of descendants of conversos around Latin America and Iberia, including hundreds of thousands who were exploring ways of returning to the Jewish people. Sharansky stated "the state of Israel must ease the way for their return".[8]
(wiki)

2014.09.01. 20:09:32

Palma de Mallorca Anussim Returning to Jewish Roots
video.najoomi.com/play/video/L9yqiwUqOAI/palma-de-mallorca-anussim-returning-to-jewish-roots

a titkos zsidók (marannusok) 500 év múltán visszatérnek gyökereikhez...
(még számos hasonló ajánlott videó látható itt)

2014.09.21. 13:23:14

Hallom rendszeresen az érvet a soá relativizálása érdekében azoknak a szájából, akiknek már elegük van a zsidó "hisztériából", hogy a fehérek amerikai hódításai, a Tajpej-parasztfelkelés és az azt követő megtorlások, a vörös khmerek, a "kuláktalanítás", az egymás követő afrikai törzsi háborúk stb. áldozatai legalább akkora bűnei az emberiségnek, mint a zsidó nép felszámolására tett kísérlet. És ez így is van. A soában nem az a különleges, hogy népirtás volt, sőt az áldozatok száma miatt sem tűnik ki az említett sorból, mi több, az is csak relatív érdekességgel bírhat (ha konzervatív emberként nekem többel is, mint az átlagnak), hogy a saját kultúránk vérzett benne. A lényege és egyedisége mégis inkább abban rejlik, hogy az összes említett közül messze a legfejlettebb, a hellenizmussal, a kereszténységgel, a reneszánsszal és a felvilágosodással körülbástyázott humanitásra épülő nyugati civilizáción belül esett meg, egy csapásra véget vetve minden illúziónknak, amely "az emberi fejlődéshez" fűződött. Auschwitz-cal az ember az önmagába vetett hitét rombolta le, és éppen ezért van, hogy Auschwitz nem csak az áldozatok, sőt nem is az elkövetők ügye. Egyetemes ügy.

Auschwitz után nincs -- vagy csak feltételes reménnyel -- visszatérés a klasszikus embereszmény(ek)hez, ezután "nem lehet verset írni", és valóban, Auschwitz után és okán az erkölcs, az ész és a műveltség megszűntek értéknek és társadalomszervező erőnek lenni, a korunk átmenetileg még a káoszé, mielőtt végleg át nem veszi fölöttünk az uralmat a technika. Aki nem látja a soában a mindannyiunk sorsában beköszöntött radikális fordulatot, az nem elsősorban antiszemita, hanem vak. A soában nem egy nép rendült meg, hanem az az emberi civilizáció süllyedt el végleg, miután előtte száz évvel Isten halálát is kimondta -- és valóban, az ember nem élte sokkal túl a teremtője felszámolását. Minden együttérzésem és szégyenkezésem tehát a zsidóságé, ellenben a gondolataim kizárólag az ember halála okán tűnnek merő anakronizmusnak. Az utóbbi miatt nem létezünk észlelhető formában. "Mintha nem léteznének emberek, csak kísértetek." (Kertész)

U.i.: Paradox módon a nyugati civilizáció Auschwitz-cal megpecsételődött sorsát szentesíti most az Orbán-kormány tevékenysége idehaza, a honi "kísértetetek" körében, és ez tükröződik az ellenzék arra való képtelenségében, hogy a modernség nyelvén szólaljon meg. Kertész kitüntetése nem csak ravasz gesztus volt.

Miért különleges Auschwitz?
hafr.blog.hu/2014/09/21/miert_kulonleges_auschwitz

2014.10.02. 14:14:18

"Ha a politika a mindent átható cinizmusra és az elvtelenségre látszik lecsupaszodni, akkor megkezdődik a visszaszámlálás"
(schmidtmária)

3, 2, 1, zéró!

Schmidt Mária nekiment Lázárnak a Heti Válaszban
hvg.hu/itthon/20141002_Schmidt_Maria_nekiment_Lazarnak_a_Heti_Va

2014.10.02. 15:20:17

@Izrael misztériuma:
“Ha jól értem ez egy love story. A magyar zsidók és nem zsidók közötti szerelmi történet... A Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ pont erről szól.
(schmidtmária)

eléggé szomorú, hogy 70 évvel a magyar zsidóság tragédiája után csak ennyi jut eszébe a terroristaház nagyasszonyának...

2014.10.24. 09:41:10

Izrael vagyok, élni akarok!

Az “ősbűn”, hogy élni akarunk…
Tetszettek volna kevésbé gyilkos antiszemiták lenni Európában, akkor talán, nem akartak volna a zsidók saját államot!

IL 2014
amichay.hu/valami/

2014.10.24. 10:02:50

JICHAK KATZENELSON*
Ének a kiirtott zsidó népről
**
(RÉSZLET)
Az elsők
1
És ettől fogva napi tíz ment, naponta tízezer zsidó. De csakhamar
ez sem volt már elég: tizenötezret vittek el naponta. Fel sem fogható!
És ez a fallal, szögesdróttal körülkerített város a zsidó lakosaival
együtt szemem láttára pusztult és fogyott. Végül elolvadt, mint a hó.
2
Zsidó Varsó! Nemrég még tele voltál, akár Jom Kippur ünnepén
a zsinagóga, vagy a Piactér az éves nagyvásár, a jarid napjain.
Volt, aki pénzt, volt, aki istent keresett. Volt lelki gazdag és szegény.
Tegnap még nyüzsgés volt itt, élet. Belül a lezárt város falain.
3
Most üres vagy. Sehol egy lélek. A zsidó Varsó kiürült teljesen.
Merő romhalmaz, meredő falak. Kietlenebb vagy, mint egy temető.
Utcáidon már holttestet se látni. Az összes utca néptelen.
A házak tárva-nyitva. Mégse megy be senki és többé nem is jön elő.
4
Az elsők, akiket meggyilkoltak: itt maradt árvák voltak, gyerekek.
Őnáluk szebbet, jobbat nem terem a föld, ez a mi gonosz mostohánk.
Mennyi vigaszt nyújthattak volna még nekünk e szerencsétlenek!
Bánatos, szótlan arcocskájuk láttán eloszlott volna sötét éjszakánk!

epa.oszk.hu/00700/00713/00247/pdf/tiszataj_EPA00713_2012_04_071-073.pdf

2014.10.26. 10:45:43

Békében halok meg, de nem megbékítve, meghódítva és legyőzve, de nem rabságba verve, keserűen, de nem csalódottan, hívőként és nem könyörgőként, Isten szerelmeseként és nem az ő vak, mindenre Áment-mondójaként. Istent követtem, még akkor is, amikor eltaszított magától. Engedelmeskedtem parancsolatainak, még ha ostorozott is érte. Szerettem és most is szeretem: s ez így marad örökre, taszítson akár a porba, kínozzon halálra vagy szolgáltasson ki a szégyennek és a gúnyos nyelveknek.
Jó rabbim szokta elmondani újra és újra annak a zsidónak a történetét, akinek sikerült feleségével és gyermekével együtt megmenekülnie a spanyol inkvizíció elől, majd egy lélekvesztő fedélzetén egy kopár és kietlen sziget felé vették útjukat a viharos tengeren át, ahol senki nem találhat rájuk. Az úton egy villámcsapás agyonsújtotta a feleségét, majd egy forgószél felkapta és a tengerbe hajította gyermekét. Egyedül, nyomorultan, eldobva, mint egy kő, ruhátlanul és mezítláb, kit a vihar kínzott és rémített meg a mennydörgés és a villám, folytatta útját a sziklás, kopár sziget felé, ahol így fordult Istenhez:
„Izráel Istene, hát ide menekültem – mondta – hogy békében szolgálhassalak, hogy követhessem parancsolataidat és dicsőítsem nevedet. Te azonban mindent elkövettél, hogy a beléd vetett hitemet kioltsad. Ám, ha úgy gondolod, hogy ezekkel a próbatételekkel sikerül eltérítened engem az igaz ösvényről, akkor kiáltom feléd, az én és atyáim Istenéhez, hogy egyik sem fog használni e célod elérésében. Megsérthetsz, megalázhatsz, megfenyíthetsz, elveheted tőlem a legdrágábbat és a legjobbat, amim csak lehet ezen a világon, sőt halálra is kínozhatsz – akkor is hinni fogok benned. Örökre szeretni foglak – akár ellenedre is.”
Íme, ezek az utolsó szavaim feléd, dühös Istenem: e dühöd legcsekélyebb része sem fog javadra válni! Te mindent megtettél, hogy elveszítsem hitemet és megszűnjek hinni benned. De pontosan úgy fogok meghalni, ahogy éltem, rendíthetetlen hittel tebenned. Örök dicséret hát neked, ki vagy a holtak, a bosszú, az igazság és az ítélet Istene, aki hamarosan újra fel fogja fedni a világ előtt Arcát és mindenható Hangjával megremegteti majd az egész világ alapjait.

„S’ma Jiszrael! Halljad Izráel! Az Úr a mi Istenünk, az Úr az egyetlen. Ó Uram, a kezedbe adom lelkemet.”

„ISTEN ELREJTETTE ARCÁT”
www.szombat.org/kultura-muvesztek/isten-elrejtette-arcat

2014.11.19. 14:46:40

Nehéz szakma:
Beszámolni arról, hogy palesztin terroristák imádkozó zsidókat mészárolnak Jeruzsálemben
LIVE CNN

UNACCEPTABLE: Demand to Revoke CNN Reporter's Press Pass for Attack Headline
virtualjerusalem.com/news.php?Itemid=15011

2014.11.19. 14:52:28

MEGHITT ÜNNEPI PILLANATOK
Gáza utcáin a jeruzsálemi zsinagógában elkövetett mészárlást ünneplik.
www.szombat.org/politika/meghitt-unnepi-pillanatok

2014.11.19. 14:56:52

Kedd reggel szélsőséges palesztin terroristák az elmúlt évek legvéresebb izraeli terror támadását hajtották végre Jeruzsálemben. Négy ember a helyszínen meghalt és további négy megsebesült, amikor a baltával, késsel és lőfegyverrel felfegyverkezett terroristák a zsinagógában imádkozó emberekre támadtak. Az egyik sebesült, egy kiérkező drúz rendőr, kedd este belehalt sérüléseibe, mellyel a merénylet áldozatainak száma ötre emelkedett.
Az elhunytak emléke legyen áldott.
Am Echad VeLev Echad!

2014.11.19. 17:02:59

Pope condemns 'unacceptable' Jerusalem synagogue attack
www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.627315

2015.01.28. 17:40:53

This Day in Jewish History | Pope puts a stop to Rome's sadistic 'Jews Race'
www.haaretz.com/news/features/this-day-in-jewish-history/.premium-1.639353

2015.01.28. 17:46:11

HÁBORÚ ÉSZAKON?
Two IDF soldiers killed in Hezbollah attack
Despite high alert level, soldiers were travelling in unarmored vehicle when they were hit by Hezbollah ambush; at least 7 others were wounded in attack.
Yoav Zitun
Published: 01.28.15, 16:26 / Israel News
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4620368,00.html

2015.04.12. 11:36:49

Ma tartják az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező menet délután fél négykor a Dohány utcai zsinagóga elől indul, és a Károly körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Dózsa György út útvonalon keresztül az Ötvenhatosok terére érkezik.

Gerendás Péter - Bródy János: Százéves pályaudvar (rendezte: Grünwalsky Ferenc)
www.youtube.com/watch?v=ekUamyQAtWU&feature=youtu.be

Rosenberg Dani : Koncz, Bródy, Cipő, Demjén, Pajor, Somló
www.youtube.com/watch?v=RPPQ5GJN0mk

Tell Your Children
www.youtube.com/watch?v=OKpznsxZews

PORCELAIN UNICORN
www.youtube.com/watch?v=hRMcPJrWm-g

2015.04.14. 09:19:06

országimázs...

Jewish leader says Jobbik hurting Hungary's image
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4646475,00.html

2015.04.15. 20:15:34

“A lehetséges legtöbb dokumentumra van szükségünk – legyen az film vagy tanúvallomás -, mert egyszer eljön a nap amikor feláll valami elmebeteg,és azt mondja, hogy mindez meg sem történt."
(Eisenhower)

HOLOCAUST REMEMBRANCE DAY
IN MEMORY OF 6 MILLION JEWS

The Forgotten People
www.youtube.com/watch?v=MppIZTuP1P4

Hatikva at Bergen-Belsen
www.youtube.com/watch?v=syUSmEbGLs4

Shir Lama'alot - In memory of...
www.youtube.com/watch?v=cA0-fefbb6k

csaba carmarthen 2015.04.15. 20:53:57

...vagy azt mondja, hogy mindez többé meg sem történhet...

www.youtube.com/watch?v=xf5TFrvzmAE&t=56

www.youtube.com/watch?v=3sa12_sstJ8

www.youtube.com/watch?v=SUl7nDNsr6c

....

Az Én Örök Atyám nem hajlandó félreállni és engedni, hogy megvalósuljon az a gonosz terv, melyet épp most terveznek a zárt ajtók mögött, a világnépesség csökkentésére....

nagyfigyelmeztetes.hu/2010/12/a-nagy-szorongattatas/

.....

Nagyon hamar mindenki meg fogja érteni a Szentírás igazságát.

Mindenki meg fogja érteni végül, hogy az Atyám Könyvében szereplő tanítások hitelesek.

Ezek nem hazudnak.

A múltban megjövendölt próféciák napvilágra kerültek.

A János Könyvében szereplő próféciák most napvilágra kerülnek majd.

Ezek az üzenetek azért adatnak eme prófétának, hogy felkészítsék Gyermekeimet az Atyám királyságába való belépésre.

Menjetek most,

és terjesszétek Igazságomat.

Mentsétek meg egymást a csaló karmaiból, mielőtt túl késő lenne.....

nagyfigyelmeztetes.hu/2010/11/globalis-terv-a-vilagnepesseg-csokkentesere-es-a-vilag-vezetoinek-megbuktatasara/

2015.04.15. 22:57:45

@Izrael misztériuma:
Konrád: Csúnya dolog szembeállítani a zsidókat és a magyarokat
ATV: Konrád György: A zsidók nélkül a keresztény európából eltűnne a kereszténység (videó)
infopoly.info/h-2014/2014/02/27/atv-konrad-gyorgy-a-zsidok-nelkul-a-kereszteny-europabol-eltunne-a-keresztenyseg-video/

Konrád György: Kutató kézben hamu és csontdarabkák. Alföldi
www.youtube.com/watch?v=CNfYkLVr7_s

csaba carmarthen 2015.04.15. 23:53:49

bizonyara csunya dolog....

"Jézusom földi helytartója többet tud Isten e nagy művéről, mint sokan mások. Ő tudja, hogy az Úr e tervében különlegesen fontos helyet foglal el egy nép, amelyet elsõ királyuk, a mai nap szentje, István, majdnem ezer éve már, hogy nekem fölajánlva, tulajdonomba adott. Ezért hazáját századok óta már Regnum Marianumnak, az én országomnak nevezik. A pápa szeme előtt ismeretes a nép isteni küldetése, melyért évezredes történetének vértanúi sorával fizetett. Ezért intézett e néphez rövid időn belül több üzenetet és Magyarország védőszentje, István Király mellett ezért fordult ma hozzám Szívemet megindító szavával, hogy a nép fontos örökségét nekem Krisztus Anyjának, a szeretett magyar nemzet minden fia és leánya Nagyasszonyának gondjaiba ajánlja. Meghallgatom szeretett fiam kérését, s ezért intézem most üzenetemet általad e nép minden fiához és lányához. Ez a nép évszázadokon át öntestével védte a keresztény Európát a különböző pusztító, nem keresztény hadaktól. Önfeláldozó harcának egyik nagy diadalára emlékezteti ma is a keresztény világot a déli harangszó. A nyugat nemzetei Magyarországnak „a kereszténység védőbástyája” kitüntető címet adták, de nem voltak hálásak e nép mérhetetlen véráldozatáért és emberfeletti szenvedéséért. Ám Isten annál inkább kitüntette e népet azzal, hogy különleges tulajdonomba adta már állama megalapításánál. E korban pedig Szeplőtelen Szívem világraszóló békediadala kiváltságos eszközéül adta. A háború pusztítása után ezen ország Egyháza kapta ellenfelemtől a legérzékenyebb csapásokat. … Az isteni irgalom viszont rendkívüli kegyelemforrást is fakasztott az országban, mely már sok éve egyre növekvő mértékben kiárad a föld minden népére. Emlékszel, a sátán e népből választotta eszközét, hogy a Szent Péter Bazilikában összetörje fájdalmas anyai arcomat. Altemplomában viszont a pápa tiszteletemre felszentelte a Magyarok Nagyasszonya kápolnáját, mely itt a Világegyház szívében hirdeti Mária népe fontos keresztény örökségét, s emlékezteti Isten tervének ismerőit e nép nagy küldetésére. Az én népemnek lelkileg át kell alakulnia. Hogy e küldetést betölthesse Isten dicsőségére, az emberiség javára és saját boldogságára. …"

La Madonna ai suoi Sacerdoti prediletti
www.betlehem.eoldal.hu/cikkek/profeciak-magyarorszagrol/profeciak-magyarorszagrol.html

2015.04.16. 07:46:40

@Izrael misztériuma:
Hetek: Tatár György: A jelen Magyarországát alkalmatlannak tartom méltó megemlékezésre

– Az antijudaizmus és az antiszemitizmus megkülönböztetését a keresztény egyházak holokauszt utáni bűnelhárító leleményének tartom. Tekintve, hogy a judaizmus egyik központi fogalma – mindenki számára tudhatóan – mindig is a nép volt, sosem volt kérdéses, hogy a zsidó hit gyűlölete egyben a zsidó nép gyűlölete is. Az előbbi kettőt és az anticionizmust egy ugyanazon ellenségesség három történelmi alakváltozatának látom (hogy úgy mondjam: egy szubsztancia három arcának). Az anticionizmus megfizethetetlen történeti előnye sokak számára, hogy mivel tisztára politikai természetűnek látszik, ezúttal végre zsidók csatlakozását is lehetővé teszi.

A zsidógyűlölet e három arcának közös gyökerét nem­igen tudom másnak látni, mint a Biblia mondandójával szembeni engesztelhetetlen harag kifejeződésének.

S mit gondol, ennek mi az oka? A mérhetetlen gyűlölet feloldható valaha is? Ha igen, hogyan?

– E gyűlölet végső oka valószínűleg megnevezhetetlen, ahogyan értelmesen arra a kérdésre sem tudnánk válaszolni, hogy mi az olykor mégiscsak megnyilvánuló emberi jóság oka. Maga a valóság az, ami ambivalens. A Biblia állítja, hogy bár a létezés arcáról – mindenki számára láthatóan – közvetlenül nem leolvasható, hogy van Jó és Rossz, s hogy az egyik követendő, míg a másik kerülendő, a valóságot megalkotó erő mégis hallhatóan ezt parancsolja. Tulajdonképpen ezt hívjuk transzcendenciának, tudniillik hogy a világ tisztára immanens szemlélete számára nem derül ki, hogy van Jó és Rossz, ezt a megkülönböztetést az emberi létezéshez képest külső hang ihleti. A zsidógyűlölet ebben az értelemben ezzel az ihletettséggel szegül szembe.

Interjú Tatár György filozófussal
Cikk nyomtatásaTovábbítás emailben
A megrendülés hiánya és  az apokaliptikus tövis
www.hetek.hu/fokusz/201402/interju_tatar_gyorgy_filozofussal

2015.04.16. 08:26:45

@csaba carmarthen:
Téged is Iránból pénzelnek, mint a fenti anticionista unortodox álrabbikat, vagy csak spontán vagy hülye?

2015.04.16. 08:30:20

HOLOCAUST REMEMBRANCE DAY
IN MEMORY OF 6 MILLION JEWS

Shema Yisroel
www.youtube.com/watch?v=zUJE71JpcWA&feature=player_embedded

אני מאמין טרבלינקה
www.youtube.com/watch?v=6FJqjn9S7GE&feature=related

yadvashem.org : IAF Israeli Air Force fly over Auschwitz
www.youtube.com/watch?v=lfv3jsLGzL0

2015.04.16. 08:33:52

@Izrael misztériuma:

Brumlik ugyanakkor nem felejt el hangot adni XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum kezdetű motu propriója miatti aggodalmának, amely meglátása szerint alig felmérhető rombolást okozott a zsidókért mondott nagypénteki fohász szerencsétlen újrafogalmazásával, amely ismét negatív kontextusban említi a választott népet. Brumlik úgy véli, a katolikus egyház ezzel megint meghiúsította az arra irányuló törekvéseket, hogy a kereszténység új színben tűnhessen föl a zsidók előtt.

Miért fontos a zsidó-keresztény párbeszéd?
www.merleg-digest.eu/miert-fontos-a-zsido-kereszteny-parbeszed/

csaba carmarthen 2015.04.16. 08:42:01

www.youtube.com/watch?v=DIT9sLz29iQ

vannak akik spontan gondolkodnak....

www.youtube.com/watch?v=CgyDO6wxZrg&list=PL2A8BDD945DBA5111&feature=iv&src_vid=DIT9sLz29iQ&annotation_id=annotation_904148

es vannak akik hallottak Jezus Krisztusrol...

es spontan eszukbe jutnak Szavai

"Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni” (Mt 5,9).

www.youtube.com/watch?v=6Ftq15XV0X4

2015.04.16. 08:52:31

@csaba carmarthen:
nagyon szép díszpéldánya vagy az álkeresztény alapú zsidógyűlölőknek, akik a zsidóság nagy barátjának szeretnék magukat láttatni, antijudaizmus, politikai antiszemitizmus és anticionizmus sajátságos keveréke jellemzi ámokfutásodat némi fiktívjézussal és álszűzmáriával habosítva unortodox karizmatikus beütéssel...
uff!

csaba carmarthen 2015.04.16. 10:11:14

@Izrael misztériuma: erdekes, te tobbet tudsz mint en (...meg rolam is...) ;)

ui.

szerinted a baratsagba belefer az "oszinteseg" szo?

2015.04.16. 10:52:10

A VÉSZKORSZAK ÁLDOZATAINAK EMLÉKÉRE
Outstanding El Maleh Rahamim Cantor Azi Schwartz.
www.youtube.com/watch?v=UYqO5vIv-94&feature=youtu.be

2015.04.16. 12:42:01

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.
Szíj Melinda Avinu Malkeinu
www.youtube.com/watch?v=VbIM-zjjOso

2015.04.16. 19:57:17

Heisler: A „kibeszéletlenség” mérgezi a lelkeket
Magyarország még nem dolgozta fel és a sokak által emlegetett „kibeszéletlenség” a kormány programjának részleges sikertelenségéhez vezetett – fogalmazott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen.
www.mazsihisz.hu/2015/04/16/heisler--a--kibeszeletlenseg--mergezi-a-lelkeket-7823.html

2015.04.18. 11:06:08

„Soha többé, Urunk, soha többé!”
Ferenc pápa beszéde a Jad Vasem emlékhelyen

„Ádám, hol vagy?” (vö. Ter 3,9).
Hol vagy ember? Hová kerültél? A Soá emlékhelyén visszhangzik Isten kérdése: Ádám, hol vagy? Ebben a kérdésben benne van az Atya minden fájdalma, amit fia elveszítése miatt érez. Az Atya ismerte a szabadság kockázatát, tudta, hogy fia elveszhet, de talán még az Atya sem tudta elképzelni, hogy fia ilyen mély szakadékban zuhanhat.
Ez a kiáltás: „Hol vagy?”, itt, a Holokauszt mérhetetlen tragédiájával szemben, úgy szól, mint a hang, amely elvész egy feneketlen mélységben…
Ember, ki vagy? Nem ismerek rád.
Ki vagy, ember? Mivé váltál?
Milyen szörnyűségre voltál képes?
Mi okozta, hogy ilyen mélyre zuhantál?
Nem a föld pora, amelyből vétettél. A föld pora jó, mert kezem műve. Nem az élet lehelete, amelyet orrodba leheltem. Az a lehelet tőlem jön, nagyon jó (vö. Ter 2,7).
Nem, ez a mély szakadék nem lehet pusztán csak a te műved, kezed, szíved műve… Ki rontott meg téged? Ki torzította el arcodat?
Ki győzött meg arról, hogy isten vagy? Nem csak megkínoztad és megölted testvéreidet, hanem áldozatul kínáltad fel őket saját magadnak, mert istenné emelted magad. Ma ismét halljuk itt Isten szavát: „Ádám, hol vagy?”.
A földről fojtott kiáltás száll az égbe: Könyörülj rajtunk Urunk!
Az Úré, a mi Istenünké az igazságosság, a szégyenkezés azonban a mienk (Bár 1,15).
Egy olyan gonosz tört ránk, amelyhez hasonlót még soha nem lehetett látni az égbolt alatt (vö. Bár 2,2).
Urunk, hallgasd meg most imánkat, hallgasd meg könyörgésünket, ments meg minket irgalmasságod által. Ments meg minket ettől a szörnyűségtől.
Mindenható Urunk, egy szorongatott lélek kiált hozzád. Hallgass meg Urunk, és légy irgalmas!
Vétkeztünk színed előtt. Te örökké uralkodsz (vö. Bár 3,1-2).
Emlékezz meg rólunk irgalmasságodban. Add meg a kegyelmet, hogy szégyenkezzünk amiatt, amit, mint emberek képesek voltunk megtenni, szégyenkezzünk emiatt a féktelen bálványimádás miatt, azért, mert megvetettük és elpusztítottuk testünket, amelyet te sárból gyúrtál, amelyet te az élet leheletével töltöttél el.
Soha többé, Urunk, soha többé!
„Ádám, hol vagy?”
Íme, Urunk, itt vagyunk és szégyenkezünk azért, amit a te képedre és hasonlóságodra teremtett ember képes volt megtenni.
Emlékezz meg rólunk irgalmasságodban.

www.magyarkurir.hu/hirek/-soha-tobbe-urunk-soha-tobbe--ferenc-papa-jad-vasembe-latogatott

Pope at Holocaust Memorial: Never again, Lord, never again!
www.youtube.com/watch?v=LtgmNCT71mM

Constantinvus Literator 2015.04.19. 18:12:32

"Ha visszatekintünk 40 évre, mondjuk 1970-re, akkor látható, hogy Izraelt az egész világ csodálta, legalábbis sokan pozitívan álltak hozzá. A korai 70-es években azonban Izrael hozott egy döntést. Választhatott és úgy döntött, hogy a saját biztonsága érdekében a területi terjeszkedés útjára lép, még akkor is, ha ennek veszélyes következményi lesznek. Ez már akkor egyértelmű volt. Többen, köztük én is akkor írtam erről:
Ha Izrael expanzióval szeretné növelni a biztonságát, akkor az hosszú távon belső elkorcsosuláshoz vezet, dühöt termel, elszigetel és pusztulást okoz. Az, hogy Amerika ennek ellenére támogatta az expanziót, hozzájárult az Izraelt fenyegető veszély növeléséhez." (Noam Chomsky)

mandiner.hu/cikk/20150419_noam_chomsky_europa_az_amerikai_terrorallam_szolgaja

2015.04.19. 18:31:22

Hiába próbál bárki is úgy tenni, mintha minden rendben lenne azzal, hogy Irán folytathatja atomprogramját, Napoleoni szerint Irán szándékai egyáltalán nem békések. „Hülyék lennének nem bombát csinálni! Amerika pedig engedi nekik, mert azt hiszik, az egyetlen megoldás az IÁ ellen az, ha Iránnak bombája lesz. Ez őrület! Obama teljesen irracionálisan viselkedik, ez a lehető legrosszabb szecenárió. Az atomprogram hangos kritikusának, Netanjahunak újraválasztása is ennek eredménye. Az izraeliek nagyon félnek, de nem attól, hogy az IÁ bejut Jeruzsálembe, hanem az egész régió destabilizálódásától, aminek szörnyű következményei lesznek rájuk nézve.” Nagyon valószínű, hogy Európában hamarosan háború lesz, mondja Napoleoni, ám azt nem az IÁ fogja kezdeményezni, hanem Oroszország. „Az IÁ kapcsolata a Kaukázussal nagyon erős, sok csecsen harcol a soraikban. Az európai háború kapcsolatban lesz a Közel-Kelet és a Kaukázus destabilizációjával, abból a szempontból, hogy az IÁ miatt most egyáltalán nem foglalkozunk azzal, hogy mi történik a Baltikumban. Megszállottan követjük az IÁ ténykedését, mindenki tőlük retteg, pedig Európának nem az iszlám jelenti az igazi problémát, hanem az oroszok.” Az Országgyűlés a napokban döntött arról, hogy 150 magyar katonával támogatja az IÁ elleni harcot. Napoleoni szerint Obamához hasonlóan Orbánnak is ki kellene maradnia az egészből. „A miniszterelnöküknek csak akkor kellene beleavatkoznia dologba, ha egy külső ellenség Magyarországon akarná visszaállítani a kalifátust, ami az önök esetében nem is Mohamed, hanem az Ottomán Birodalom Kalifátusa lenne. De ilyenről most szó sincs.”

Loretta Napoleoni: Európának nem az Iszlám Állam jelenti a problémát, hanem az oroszok
konyves.blog.hu/2015/04/18/iszlam_834

Constantinvus Literator 2015.04.19. 19:07:43

"Irán védelmi stratégiát dolgozott ki arra, hogy visszatartson egy támadást addig, amíg a diplomáciai csatornák beindulnak. Az Egyesült Államok és Izrael, a két lator állam pedig példát akar statuálni. Egy értelmes stratéga sem gondolhatja komolyan, hogy Irán valaha is bevetne atomfegyvert." (Noam Chomsky)

2015.04.19. 23:41:18

Chomsky tízparancsolata
1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.
2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.
3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.
4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”).
5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.
6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.
7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.
8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.
9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.
10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/01/noam-chomsky-tizparancsolata-resze-az.html

csaba carmarthen 2015.04.20. 01:32:03

www.youtube.com/watch?t=53&v=6MjHA3cLKn0
Crusade Prayer (45) Prayer to conquer negative thoughts: “O Jesus, I know very little about You, but please help me to open my heart to allow You to come into my soul, so that You can heal me, comfort me, and fill me with Your Peace. Help me to feel joy, to conquer all negative thoughts, and to learn the way to make me understand how to please You, so that I can enter Your New Paradise, where I can live a life of love, joy, and wonder with You, forever and ever. Amen.”
Crusade Prayer (2) Prayer for Global Rulers: “My Eternal Father, in the Name of Your beloved Son, Jesus Christ, I ask that You protect your children from the persecution, which is being plotted by global forces against innocent nations. I pray for the forgiveness of sin of those souls who are the cause of this hardship, so that they may turn to You with humble and contrite hearts. Please give Your tortured children the strength to withstand such suffering in atonement for the sins of the world, through Christ Our Lord. Amen.”
Crusade Prayer (14) Prayer to God the Father for protection against Nuclear War: “O Almighty Father, God the Most High,please have Mercy on all sinners. Open their hearts to accept salvation and to receive an abundance of graces. Hear my pleas for my own family and ensure that each one will find favor in Your Loving Heart. O Divine Heavenly Father, protect all Your children on earth from any nuclear war, or other acts, which are being planned to destroy Your children. Keep us from all harm and protect us. Enlighten us so we can open our eyes, hear and accept the Truth of our salvation, without any fear in our souls. Amen.”

Crusade Prayer (18) Stop the antichrist & his group: “O dear Jesus, save the world from the antichrist. Protect us from the wicked snares of satan. Save the last remnants of Your Church from evil. Give all Your churches the strength and graces needed to defend ourselves against wars and persecution planned by satan and his army of terrorists. Amen.”
Crusade Prayer (54) Prayer to the Father to dilute impact of World War 3:“O Heavenly Father, in the Name of Your Beloved Son, Jesus Christ, Who suffered greatly for the sins of mankind, please help us in these difficult times we face.Help us to survive the persecution being planned by greedy rulers and those who want to destroy Your Churches and Your children.We implore You, dear Father, to help feed our families and save the lives of those who will be forced into a war against their will. We love You, dear Father. We beg You to help us in our time of need. Save us from the grip of the antichrist. Help us to survive his mark, the mark of the beast, by refusing to accept it. Help those who love You to remain true to Your Holy Word, at all times, so that You can bestow on us the Graces to survive in Body and Soul. Amen.”

Crusade Prayer (57) Prayer for the Clergy – Jesus, let me hear Your call: “O my dear Jesus, open my ears to the sound of Your Voice. Open my heart to Your loving call. Fill my soul with the Holy Spirit, so I can recognize You at this time. I offerYou my humble allegiance to all that You ask of me. Help me to discern the Truth, to rise, respond, and follow Your Voice so, I can help You to save the souls of all of humanity. Your Will is my command. Give me the courage to let You guide me, so I can take up the armor needed to lead Your Church towards Your New Kingdom. Amen.”

Crusade Prayer (120) Stop the Spread of War: "O my sweet Jesus, take away the wars, which destroy humanity. Protect the innocents from suffering. Protect the souls who try to bring true peace. Open the hearts of those afflicted by the pain of war. Protect the young and vulnerable. Save all souls whose lives are destroyed by war. Strengthen all of us, dear Jesus, who pray for the souls of all God’s children and grant us the Grace to withstand the suffering, which may be given to us during times of strife. We beg You to stop the spread of war and bring souls into the Sacred Refuge of Your Heart. Amen."

Crusade Prayer (121) Allegiance to the Army of Jesus Christ: "We stand united to Your Sacred Heart, dear Jesus. We speak with authority the True Word of God. We will walk to the ends of the Earth to spread the Truth. We will never accept any new false doctrine in Your Name, other than that You taught us Yourself. We remain true, loyal and steadfast in our faith. We will treat those who betray You with love and compassion, in the hope that they will come back to You. We will be firm, but patient, with those who persecute us in Your Name. We will walk victorious all the way to Your New Paradise. We promise, that through our pain and suffering, we will bring You all those lost souls who are starved of Your Love. Please accept our prayers for all sinners in the world so that we can become one family, united in love for You, in the New Era of Peace. Amen."

nagyfigyelmeztetes.hu/rozsafuzerek/uj-imahadjarat-jezustol/

2015.04.20. 19:01:57

Yom Hazikaron - Israel Remembrance Day
Remembering Israel's fallen soldiers and victims of terror.
www.youtube.com/watch?v=PkpKf6r0H_E&feature=youtu.be

Constantinvus Literator 2015.04.21. 19:02:01

Chomsky tízparancsolata a média és a hatalmi manipuláció stratégiáit írja le. Ilyenként (is) tökéletesen egyet lehet érteni vele. Már akinek van szeme, hogy lásson :-)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2015.04.24. 10:40:44

"Chomsky tízparancsolata a média és a hatalmi manipuláció stratégiáit írja le. Ilyenként (is) tökéletesen egyet lehet érteni vele. Már akinek van szeme, hogy lásson :-) "
Érdekes, ugyanezen hatalmi manipulációkat olvastam a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvében is.
Akkor kik találták fel a hideg vizet?

tinacska.uw.hu/zolibacsi/cion/index.html

2015.04.27. 19:03:52

"Ha van Isten, akkor könyörögnie kell majd a megbocsátásomért."
Egy koncentrációs tábor cellájának falára karcolták.

2015.04.27. 19:07:40

“Mindent örökítsetek meg, szedjétek össze a filmeket, szedjétek össze a tanúkat, mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt.”
(Eisenhower tábornok)

Eisenhover egy jelentésében nem szégyellte bevallani, hogy az ohrdrufi táborban (Ohrdruf a buchenwaldi koncentrációs láger egyik altábora volt) az SS által agyonlőtt vagy élve elégetett emberek holttesteit látva, a túlélők beszámolóit hallgatva egyszerűen rosszul lett.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2015.04.27. 19:10:57

@Izrael misztériuma:
Drezda bombázásától nem lett rosszul a tábornok úr?

2015.04.27. 20:29:19

Eisenhovernek igaza lett

Eisenhovernek igaza lett, hiszen a magyar Parlamentben volt olyan képviselő aki büntetlenül beszélt a zsidók újkori összeírásáról.
Eisenhovernek igaza lett, hiszen van olyan pártelnök Magyarországon, aki azt mondta, hogy „Öööö úgy a holokausztról mááá, a könyökemen jön ki a holokauszt. Mee minden nap erről van szó. Az utolsó parlamenti napon…tényleg, amit Sanyi is mondott…hát millióegy gondunk van, és nekünk ez a legfontosabb? Meg mindig erre kell a gyermekeinknek emlékezni, meg ez az állandó bűntudatkeltés?”
Eisenhovernek igaza lett, hiszen van olyan magyar, magát történésznek nevező, aki a népirtást egyszerűen “idegenrendészeti” eljárásnak nevezte.
Eisenhovernek igaza lett, ugyanis van olyan magát igazi magyarnak nevező jobboldali, aki azt állítja, hogy a Dunába a zsidókat statáriális ítélet alapján lőtték, mert kollaboráltak a szovjetekkel. (És ehhez én teszem hozzá: Még a gyerekek is?)
Eisenhovernek igaza lett, ugyanis a dokumentumok, a nyilvánosság előtt elhangzó kijelentéseik ellenére Magyarországon a “holokamuról” beszélők – valójában holokauszttagadók – elutasítják, ha antiszemitának, vagy neonácinak minősítik őket.
Eisenhover szóhasználatával élve:
Felállt valami rohadék, felálltak rohadékok, és azt állítják, hogy a borzalmak meg sem történtek, vagy nem úgy, ahogyan az a valóságban volt.

Nem elég bizonyíték áll rendelkezésre?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2015.04.27. 20:49:33

Eisenhover egy közönséges tömeggyilkos!

2015.04.28. 06:42:07

@thotferi
A mi Ferink pedig nem fogyatékos, hanem közönséges pszichopata!

u.i.: a drága jó marikanénink hogy van, már aggódtunk érte?!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2015.04.28. 11:58:32

@Izrael misztériuma:
"- Ön sokat írt a palesztinok megpróbáltatásairól. Valóban védelmébe veszi 1948 -as elüldözésüket Izraelből?

Benny Morris: - Az erőszak és a tömeggyilkosságok nem igazolhatók. Ezek háborús bűnök. Van azonban, amikor a kitelepítés nem számít annak. 1948-ra is ez érvényes.

H.: - Akkor is, ha emberek sokasága halt meg, és leromboltak egy egész társadalmat?

B.M.: - Élethalálharcban vagy elpusztulsz, vagy megsemmisíted a támadóidat. Vannak helyzetek, amelyek indokolttá teszik az etnikai tisztogatást. Különben ha választani kell genocídium - saját néped pusztulása - és az ellenséges népcsoport kitelepítése közül, én inkább az utóbbit választanám.

H.: - 1948-ban ilyen helyzet volt?

B.M.: - Igen. A hétszázezer palesztin elüldözése nélkül nem jöhetett volna létre Izrael. Nem volt más választás. Meg kellett tisztítani a hátországot, az utakat, a településeket, ahonnan járműveinket és telepeinket támadták.

H.: - Morális szempontból sincs semmi baja a történtekkel?

B.M.: - Nincs. Még az amerikai demokrácia sem jöhetett volna létre az indiánok megsemmisítése nélkül. Ezekben az esetekben a magasabb végső cél igazolja az elérésükhöz szükséges kegyetlen eszközöket.”

(A Haaretz című izraeli napilap interjúja 2004. január 9-én Benny Morris izraeli történésszel.)

2015.04.28. 13:16:21

a helyzet kicsit bonyolultabb a fentieknél, mivel Morris Izrael felelősségét is megállapítja könyvében, holott az utóbbi években adott interjúiban a palesztinokat hibáztatja a konfliktus megoldatlanságáért.

Selected book summaries[edit]
The Birth of the Palestinian Refugee Problem, 1947—1949 (1988)
In his first The Birth of the Palestinian Refugee Problem, 1947—1949 (1988), Morris argues that the 700,000 Palestinians who fled their homes in 1947 left mostly due to Israeli military attacks; fear of impending attacks; and expulsions. He argues that there was no centralized expulsion policy as such, but expulsions were ordered by the Israeli high command as needed. This was a controversial position when Morris first wrote of it; the official position in Israel was that the Palestinians had left voluntarily, or under pressure from Palestinian or other Arab leaders. At the same time, Morris documents atrocities by the Israelis, including cases of rape and torture. The book shows a map of 228 empty Palestinian villages, and attempts to explain why the villagers left. In 41 villages, he writes, the inhabitants were expelled by the IDF; in another 90, residents fled because of attacks on other villages; and in six, they left under instructions from local Palestinian authorities. He was unable to find out why another 46 villages were abandoned.

The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited (2004)
In his updated The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited (2004), Morris answers critics of the first version and adds material from the opening of new Israeli government archives. He writes that the contents of the new documents substantially increase both Israeli and Palestinian responsibility for the refugee problem, revealing more expulsions and atrocities on the Israeli side, and more orders from Arab officials to the Palestinians to leave their villages, or at least to send their women and children away. Morris writes that his conclusions are unlikely to please either Israeli or Palestinian propagandists, or "black-or-white historians".[18]

en.wikipedia.org/wiki/Benny_Morris

Németh Vera
A palesztin menekültkérdés születése
(MORRIS, BENNY: The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited)
www.grotius.hu/publ/displ.asp?id=HIPDCS

még egy szempont, amit sohasem szoktak figyelembe venni a nemzetek, hogy az arab országokból közel egymillió zsidót űztek el és tettek földönfutóvá és Izrael befogadta és integrálta őket a társadalomba, miközben a palesztin menekülttáborok mindmáig fennmaradtak a világ szégyenére...

2015.04.28. 16:01:20

1948-ban egyértelműen a zsidó állam volt a gyengébbik fél, de ma Izrael jobb helyzetben van, mint valaha...

„Izrael sikertörténet” – Shlomo Avineri a Mandinernek
mandiner.hu/cikk/20150427_izrael_sikertortenet_shlomo_avineri_interju

2015.04.28. 17:49:53

@csaba carmarthen:
Leleplezték a csaló látnokot: megszűnt a Nagy Figyelmeztetés angol honlapja
kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150428_lelepleztek_a_csalo_latnokot_megszunt_a_nagy_figyelmeztetes_angol_honlapja

2015.06.18. 10:44:54

Miért nem kell a németeknek a Saul fia?
Ez a film mindenkit a lényeggel szembesíti
vigyazo.blog.hu/2015/06/17/miert_nem_kell_a_nemeteknek_a_saul_fia

odamondogato 2015.06.24. 11:29:14

Mert sokaknak elegük lett már
a folyamatosan hazudozó dísz zsidókból:
hvg.hu/vilag/20111108_sarkozy_obama_netanjahu

odamondogato 2015.06.24. 22:05:30

Minket magyarokat jobban érdekelne egy Trianonról készült valósághű játékfilm.

2015.06.25. 08:23:49

"Trianon előtt nem a magyar nacionalizmus miatt volt nagy Magyarország, hanem a Habsburgokkal szövetségben. Ha a Habsburgoknak Mária Terézia óta jobban sikerült volna birodalmukat összetartani, egységesíteni, akkor a nacionalizmusok nem verték volna szét Közép-Európát. Nem véletlenül mondta 1848-ban František Palacký cseh politikus, történész, hogy „ha nem lenne Ausztria, ki kéne találni“. A közép-európai népek jelentőségét és védelmét garantálták azon Habsburgok, akikre az egykori utódállamokban – így Magyarországon is – még mindig hálátlanul gondolnak. (Hány szobra van például Kossuth Lajosnak, és hány Mária Teréziának?)
Aki Nagy-Magyarországot akar, annak a Habsburg-birodalmat, annak sokszínűségét, európaiságát is akarnia kell. Akik viszont a magyar szuverenitást védik, a mai európai egység ellen érvelnek, a bevándorlók és az országon belüli kisebbségek ellen heccelnek, azok örüljenek a jelenlegi homogén, magyar nemzetállamuknak. Ünnepeljék tehát nyugodt szívvel a trianoni döntést. Kicsi, jelentéktelen, szegény, vacak országuk lett – de legalább tényleg az övék. (Az elmúlt kilencvenöt év pedig azt is megmutathatta, mi mindenre képes a magyar nemzet, ha nem nyomják el a Habsburgok.)
Trianont elutasítania csak annak van joga, aki a nacionalizmust is elutasítja. Vesszen Trianon! Vesszen a nacionalizmus!"

1920. június 4.: a magyar nacionalizmus győzelme
hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20150604_1920_junius_4_a_magyar_nacionalizmus_gyoz

odamondogato 2015.06.25. 11:20:16

Magyarország a Habsburgok előtt is nagy volt, sokkal nagyobb és gazdagabb, mint amikor szerencsétlenségünkre behozták őket ide.
A nemzetiségek nacionalizmusát meg pont ők kezdték el táplálni és támogatni a mi ellenünkre.
Hálásak is ezért rettenetesen nekik a szlovákok:
www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20150624-iii-karoly-pozsony-magyar-kiraly-koronazas-tortenelem.html

Az elmúlt 95 évben pedig ugyanúgy elnyomtak és kifosztottak minket, de ennek ellenére szellemi nagyhatalom tudtunk maradni a mai napig.
Követeljük, hogy ne csak a zsidókról készüljön játékfilm magyarországon, hanem Trianonról is!

2015.06.25. 12:03:35

luciferkó,
gratula, a Rákóczi-szabadságharc leverőjének nyalnak a pozsonyi hazafiak, jobb lenne, ha a pozsonyi csatát játszanák újra...

2015.07.07. 13:31:12

„Egy szempillantás, már el is tűnt a házad
A szvetterről, amit kötöttél, leszaladtak a szemek
Sodródsz az árral, s minden, amitől féltél
Utolér e pusztuló világban”
– énekli Lorin Sklamberg a Klezmatics negyedik albumának (Possessed, 1997), és a zenekar közel három évtizedes repertoárjának egyik legszebb számban, Alicia Svigals szerzeményében. Egy érzelmes dallam a zsidó sors évezredes tapasztalatával a nyugodt élet ideiglenes voltáról: bármikor vége szakadhat, szeretteinktől elválaszthatnak, tulajdonunktól, emberi jogainktól megfoszthatnak, jó esetben életünket meghagyják, s vándorolhatunk tovább, hogy sehol se érezhessük magunkat igazán otthon. „Egy nap menekült válhat belőled
Menekült, ki háborúk elől szalad
S bújna fedezékbe a tűzbombák elől
Mindörökké hajlék nélküli személy
Kétségbeesetten reménytelenül e pusztuló világban.”

The Klezmatics - An Undoing World
www.youtube.com/watch?v=RzmlGz8hmaY

2015.07.07. 13:37:02

Egy nap földönfutóvá válhatsz te is, figyelmeztetett a Klezmatics, s ezt teszi az Oi Va Voi is a menekült szemszögéből:
„Azt kérded, miért épp hozzátok jöttem
Mikor másokhoz is mehetnék
Mások is ugyanezt mondták
Még a nevemet sem kérdezték
Magyarázd meg, mi vesztenivalód van
Csak egyetlen percig járj a cipőmben
S ne képzeld, hogy máris megtetted, ami tőled elvárható
Majd megmutatom, mennyire egymásba fonódott a sorsunk
Ne veszítsd el hited az emberiségben
Csak ne feledd, milyen a lelkiállapotom
Törékeny …”

Az Oi Va Voi ezzel a dallal indította a közép-európai és benne a magyar népdalkincs felé is mutató második albumát (Laughter Through Tears, 2003). Érzékeny kézzel kevert digitális folkfúziójukkal – akárcsak a Klezmatics – többször jártak nálunk is. A Refugee koncertfelvétele itt látható – én speciel ki nem hagynám, már csak Sophie Solomon hegedűszólója miatt sem, ráadásul Alice McLaughlin is megtoldja egy versszakkal a lemezverziót:
„Hidd el, tiszta szándék vezet
Utolsó leheletemig küzdök a megértésért
S be is bizonyítanám, ha tudnám
Higgy nekem, kérlek…”

oi va voi - refugee
www.youtube.com/watch?v=8WHOF8wuUl0
A Refugee koncertfelvétele itt látható:
Oi Va Voi - Refugee
www.youtube.com/watch?v=aj2uxCe2c5Y

2016.01.14. 18:52:33

Röhrig Géza, Sajgó Szabolcs SJ - Kiengesztelődés lehetőségei
( Loyola Café )
www.youtube.com/watch?v=Qm4_XOwyAwk

Izrael misztériuma (törölt) 2016.01.18. 09:57:03

Ferenc pápa a római zsinagógában: Zsidók és keresztények, mind Isten egyetlen családjához tartozunk!
www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-romai-zsinagogaban-zsidok-es-keresztenyek-mind-isten-egyetlen-csaladjahoz-t

Izrael misztériuma (törölt) 2016.01.20. 17:13:15

BDS

Izrael misztériuma (törölt) 2016.01.27. 12:55:18

Ma, január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon tartják Andrzej Wolf Irena Sendler története című filmjének világpremierjét. A bemutató fő helyszíne az Európa Tanács strasbourgi székhelye, de világszerte – egy időben – kétszáz iskolában, főként a nevét viselő negyven intézményben is levetítik a Világ Igaza címmel kitüntetett, bátor és jószívű lengyel ápolónő életéről szóló filmet.
The Story of Irena Sendler - Trailer
www.youtube.com/watch?v=nvpI6IZzBvM

Szerszámosládában, szemeteszsákban, koporsóban csempészte ki a gyerekeket Irena Sendler ápolónő
librarius.hu/2015/11/19/szerszamosladaban-szemeteszsakban-koporsoban-csempeszte-ki-a-gyerekeket-irena-sendler-apolono/
süti beállítások módosítása