Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Péter atya fái

2011.10.29. 16:32 borazslo

(c) Hajnal PéterCsak két fa az út mentén. Sőt nem is annyira mentén, van az vagy háromszáz méter is. Egy karcsú égbetörő és egy köpcös terebélyeskedő.

Pátyról Zsámbékra menet az újmarjori bekötő út után kell balra nézni. Jártam már ott kocsival, busszal, kerékpárral, de nekem még nem tűntek fel. Most hallottam csak a két fáról. Azokról ott kettesben. 

Úgy állnak ott a szántóföld közepén, mint egy házaspár. Ott áll a férfi: a sudár, a büszke, az égre mutató. Jobbján pedig a nő: a terebélyes, akinek ágai árnyékolnak, fészket rejtenek, aki betakar. Dacolnak viharokkal, szárazsággal, minden csábítással és gonosszal. Soha nem hagyják el egymást, mindig együtt maradnak.

Már tizenegy éve, hogy Nemeshegyi Péter bácsi mesélt a fákról a zsámbéki diákoknak. Közülük van, aki megházasodott azóta. És a fák - így tizenegy év után kissé megtépázva, már-már kiszáradva - még sütkéreznek egyet az ősz utolsó fényeiben.

Éltek, tűrtek, szerettek. 

Most már jöhet a tél.

29 komment

Címkék: természet házasság

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr503324169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kajla 2011.10.30. 08:52:31

.... és a sudár nő és a terebélyes férfi is nyugodt szívvel várja a telet .....

zzsuzsici 2011.10.30. 12:44:19

@Kajla: Ez gyönyörű hasonlat, és ma már mindenkinek fel kell készülnie a télre. Nem csak a gyerekeinknek lesz probléma az ivóvíz. Mostanában drámaian alakulnak a dolgok nem? Vagy csak én érzem így?.......

Kajla 2011.10.30. 17:48:46

@zzsuzsici: Kedves ZZSuzsici, rövid kérdésed sok mindent felvet.

Az egyik oldalról valóban sok a gond, nehéz tudomásul venni, hogy a dolgok nem úgy mennek, mint szeretnék. Az ember rádöbben arra, hogy nemcsak hogy a környezetére csak kicsi a hatása, de még a saját megváltoztatására is. És tágabban nézve, környezetet, politikát, történelmet, szintén okunk van arra, hogy elszomorodjunk.
A másik oldalról: nem hiszem, hogy most rosszabb lenne a helyzet mint korábban szinte bármikor. Minden kor panaszkodik arra, hogy milyen rémes, és bezzeg korábban mennyivel jobb volt. Ahol a saját visszaemlékezésemmel ezt össze tudom vetni, ott úgy látom, hogy korábban sem volt jobb. (MI sem voltunk jobbak húszévesen, mint a most húszévkörüli gyerkeink.) A környezeti problémákat komolyan kell venni, a környezetvédők sokat el tudtak érni és fontos, hogy állandóan nyomás alatt tartsák a politikusokat is. Talán nekik (is) köszönhető, hogy újra halak úsznak a Rajnában, Temzében. Mégis, azt mondanám, hogy ezzel együtt nem vagyok pesszimista. Hideg ugyan lehet, meg hó is, de gyerekeinkre nézve, vagy diákjainkra, mégis bizakodó vagyok. Legyen itt egy klasszikus idézet zárásul. Tudod-e, hogy hány éve írták?

„A mai fiatalok szeretik a luxust. Megvetik a tekintélyt, neveletlenek. Nem tisztelik az idősebbeket s beszélgetnek, ahelyett, hogy dolgoznának. Már fel se állnak, ha egy idősebb lép be a szobába. Engedetlenek szüleikkel, feleslegesen fecsegnek a társaságban, zabálnak az asztalnál, a lábukat keresztbe teszik és terrorizálják szüleiket.”

Laeniko 2011.10.30. 20:40:51

Jó, hogy itt vagy és írsz, borazslo. :)

zzsuzsici 2011.10.31. 00:01:48

@Kajla: Én azt gondolom, most tényleg baj van! Láttad már a monumentális jéghegyolvadásról készült felvételeket? (az idézet lehet, hogy Csokonai korabeli?? Elképzelhető, hogy a sárospataki diákokról van szó!) :-)))) A mostani válság sem simogat meg minket! Döbbenetes mi vár ránk, ha olyan helyzetbe kerülünk, mint Görögország. Megszűnünk létezni lassan a térképen is. Elnézést az offért!!!

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.10.31. 00:31:44

Kedves @zzsuzsici és @Kajla, bár mindez fontos, de Péter atya fái nekem nem az ökológiai problémákról mesélnek. Nekem.

Kajla 2011.10.31. 04:11:58

@borazslo: Igazad van, akkor hát szője tovább a gondolatokat Áprily:
Fehér virágok, könnyes álmok
dalos leánya volt anyám.
Tavaszi napfényért rajongott
s megsiratta a hulló lombot
késő szeptember alkonyán.
Meleg sugár, vonuló felhő
szivébe mind nyomot hagyott,
könnyeket csalt vagy dalt fakasztott -
Apám kacagott, kacagott.

Anyám rajongó lelke hitte,
hogy vannak bűbájos csodák,
hitt babonában, szellemekben,
Istenben és álomképekben
és hitte, hogy van túlvilág.
Ha egy-egy rejtelmes jelenség
lelkére aggasztón hatott,
ajkán imával, úgy aludt el -
Apám kacagott, kacagott.

Bolyongok búsan a világban
kettőjük béna fia, én,
itt-ott magát szivembe lopja
a dalvarázs, az őszi fény.
Az élet véres ostorától
imám már szinte fölfakad,
anyám dala, anyám imája -
s apám kacag, kacag.

És csak egy kicsit off: „Péter bácsi” tegnap a misén arról beszélt, hogy a farizeusoknak szóló idézetek ma igazából a papoknak szólnak. Például az is, hogy ne szólítassátok magatok „atyának”, bár ez is jobb mint a „tisztelendő” vagy pláne a „főtisztelendő úr”. Talán legjobban a „Péter bácsit” szereti. 

zzsuzsici 2011.10.31. 07:13:43

@borazslo: Bocsánat, ha elvittem a témát, bár az a két fa mindenkiben más gondolatokat ébreszt, és egyébként nem hinném, hogy "ökológiai problémáról" van szó. Inkább a félelem ami előjön. Félelem a "téltől".
Ezek a dolgok már nagyon közelivé és félelmet keltővé váltak. Ezért jutott ez eszembe!@Kajla: Szokratesz!! Hihetetlen!

zaturek 2011.10.31. 11:01:38

Ha Berettyóújfaluból Mezősas felé megyünk, Mezősas előtt nem sokkal, az útról jobbra áll két pont ugyanilyen fa. Van már vagy 10 éve, hogy kiszúrtam őket, azóta ha arra járok busszal, soha nem mulasztom el, hogy egy pillantást ne vessek rájuk.
Mondjuk engem nem házaspárra emlékeztetnek: Stan és Pannak neveztem el őket. :)

Dr. szpahi 2011.10.31. 13:34:21

@borazslo:

Nekem is nagyon tetszett az írásod. Jó lenne úgy élni, mint Péter atya fái.

Dr. szpahi 2011.10.31. 13:38:29

@zzsuzsici:

Valóban nehéz idők jönnek, de férfiasan helyt kell állni. Téged én mondjuk -- ebből a szempontból -- nem féltelek. )))

thotferi 2011.10.31. 17:22:17

@zaturek:
Ezek az egykor volt édenkert itt maradott fái.
A karcsúbb, a férfi minőség megjelenítője, az "élet fája". A terebélyesebb, a női minőségé, a " tudás almafája", az elme megvilágosítójáé.Mindkettőről nyugodtan lehet enni, fogyasztani!
Jin és jang egymás kiegészítői, egyik sem rosszabb a másiknál, egyik sem megvetendőbb, alábbvalóbb.

hajnalpor 2011.10.31. 19:19:24

@borazslo:

Köszönöm, hogy megírtad! :'-)

(...és van, aki naponta arra jár...
...és mindig eszébe jut a tizenegy éve mondott prédikáció...
...és Péter atya hangja, _ahogy_ mondja...)

2011.10.31. 21:12:01

Az Édenkert közepén álott az (örök) élet fája, aztán volt még a jó és a rossz tudásának fája valahol közelebb nem részletezett helyen, de almának se híre, se hamva a héber szövegben...

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.10.31. 21:17:26

@Hardcore Catholic és többiek: köszönöm, hogy itt vagytok és olvastátok.

thotferi 2011.10.31. 22:34:43

@Izrael misztériuma:
Szilágylompért
(Szilágy vármegye, Erdély), XVIII. sz. második fele (?)
Kazettás mennyezet:

"A "Bűnbeesés"-jelenet főszereplői ezúttal - várakozásunkkal ellentétben - nem a bűnbeesők, Ádám és Éva, hanem a csábítás eszköze, az Alma és eszközlője, a Kígyó. Ha így, nagy kezdőbetűkkel írjuk a nevüket, akkor az előbbi a Bika évköri egységét (jegy-érvénytartamát, azaz hónapját) idézi, az utóbbi pedig a vele szembe eső Skorpióét, mint annak "keleti" állat-névadója. A kétféle - egymáshoz képest szellemiség-testiség viszonyban lévő - tulajdonságrendszert a Tejút-fa köti össze képtáblánkon, akárcsak a nekik megfelelő Bika-, illetve Skorpió-csillagképeket az égbolton. A precesziós "nagy Nap-évben" fordított sorrendben követik egymást a hónapok, mint ahogyan a 365 napos "kis" évben megszoktuk. Itt az Ikrek havára következik a Bika hava, amikor a bennünk és körülöttünk egy ütemre lélegző természet érzéki élvezetek soha nem látott pompájával vesz körül bennünket. Nem csoda, hogy ennek a csábítás-özönnek, amelyet a testiség kígyó-hízelgéssel felkúszó indulatai fordítanak át nemi jellegű "bűnesetbe", nem tudnak ellenállni a mindaddig csupán "plátói" szerelmet ismerő ősszülők."

"Az Édenkert ezüstfája és népmeséink aranyalmafája, mely értelmi és lelki tudásunk gyümölcsét érleli. Az Édenkertben, a megszomjazó Éva, az almafa termésének megízlelésével, az aranyalma belső fényével ajándékozta meg Ádámot, a férfit és az embervilágot. Az almából felszabaduló fény adta meg a gondolati felemelkedés és elmélyülés lehetőségét földi embervilágnak. A fénymagokat rejtő csillag alakú magház pentagrammája Vénusz képét hordozza, az érzéki anyagban elrejtett szellemet.

Az aranyalmafa a Tejút és a Nappálya találkozásán gyökeredzik, koronájának egyik fele a szerelmes és termékeny Bika csillagképben másik fele az Ég üzeneteit közvetítő Ikrek csillagai között bontja lombját. A fa e két világ határán maga a harmónia, a gyógyító energia, a Teljesség: test-lélek- szellem egységéből fakadó férfiúi, kiáradó alkotó- és teremtőerő."

"Az almafa maga az Ég-igérő-fa, magasabb üzenetek közvetítője, a meditáció fája, belső figyelmünk felkeltője, a tisztánlátás égi lajtorjája."
gagbi-babca.blogspot.com/2008_01_20_archive.html
drmi.blogger.hu/2011/05/17/a-tudas-fajanak-gyumolcse

zzsuzsici 2011.11.01. 20:37:13

@Dr. szpahi: Nagyon köszönöm a bizalmat ;-)) és tényleg érzem, hogy valóban férfiasan tudok helytállni. Csak ezt nem lehet észrevenni:)) Bocs az offért, minden jót!

Dr. szpahi 2011.11.02. 08:25:05

@zzsuzsici:
Ti, nők jelentitek az üde színfoltot ebben a barbár férfisivatagban;- ))

zzsuzsici 2011.11.02. 16:35:58

@Dr. szpahi: Aranyos vagy köszi!! :-))))

csaba carmarthen 2011.11.06. 12:21:25

"Mihez hasonlítsuk az Isten országát, vagy milyen példázatba foglaljuk? Olyan, mint a mustármag: mikor elvetik a földbe, kisebb minden magnál a földön, miután pedig elvetették, megnő és nagyobb lesz minden veteménynél, és olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészket rakhatnak az égi madarak." (Mk.4:30-32)

Igy van ez az ilyen jellegu bejegyzesekkel: a hozzaszolasok szama most meg kisebb mint barmelyik masiknal....
:)

Koszonjuk Laszlo atya!

csaba

bölcsésztanár 2011.11.24. 22:10:45

Milyen banálisnak tűnik, hogy nők vagyunk meg férfik (a rím kedvéért), közben pedig vért izzadunk (tisztelet a kivételnek), hogy tényleg azok legyünk. Nagyon szépek a fák, lehetnénk szépek mink is...

zzsuzsici 2011.11.25. 10:09:37

@bölcsésztanár: Költő lett belőled? :-)) tetszik: lájk...

hajnalpor 2012.10.05. 16:24:06

Elment az "asszony", elvitte a vihar... ;-(

hajnalpor 2012.10.06. 18:28:36

@borazslo: igyekszem, de nem ígérem... remélem pár napig nem viszik el...

hajnalpor 2012.10.08. 18:34:19

elment a férj is... Holtomiglan, holtodiglan. Talán a tegnapi vihar, talán a szántóvetők? Ki tudja... @borazslo: így már nem sok értelmét látom a fotónak, mert az üres szántóföld már nem adja vissza azt a hiányt, mint az eldőlt "asszony" és a mellette még délcegen vigyázó férj...

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2020.06.13. 22:39:55

És eljött a tél. De vamn feltámadás.
süti beállítások módosítása