Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A nyolcadik Vénusz-átvonulást várva

2012.06.06. 11:20 borazslo

Höll quondam dictus, cum suspicit astra Viennae
      Hell clarum merito nomen adeptus erat.
  Sic ex visceribus terrae, noctisque cavernis
      In coelos gentem sustulit ille suam.

Kepler 1631-ben figyelte meg először a Vénuszt, amint elhalad a Nap előtt.  A negyedik átvonulást már sokan próbálták megfigyelni, de keveseknek adatott meg, hogy használható eredményeket kapjanak. 1769. június 3-án Hell Miksa és Sajnovics János jezsuita szerzetes papok Vardø szigetén (ma Norvégia) sikeresen megfigyelték az átvonulást, ami alapján kiszámolták a Nap-Föld távolságot: 151 millió km. Ez volt koruk legpontosabb mérése. (Alig 1,4 milló km-t tévedtek csupán.)
 

1874-ben és 1882-ben tovább pontosították a távolságot. A 2004-es és a 2012. június 6-i átvonulás során a tudósok már másra figyelnek. De amatőr és profi csillagászok továbbra is csak egy dolog miatt aggódnak: vajon felhős lesz-e a reggel.

„Az ég északi részét mintegy fixen beborító említett felhő a Napot 9 óra 40 perctől reggeli 3 óráig lényegében teljesen eltakarta, s ez annyira általános volt, hogy a hasonlóan északi megfigyelőhelyeken tartózkodó többi megfigyelőt megfosztotta a kontaktusok megfigyelésétől, és tőlem is annyira elvette a kilépés megfigyelésének reményét, hogy azt hittem, már megsirathatom expedícióm szerencsés kimenetelét, hacsak a reményt nem Isten különleges kegyességébe vetjük, akinek e munkát megáldó jóakaratú kezét nyilvánvalóan megláttuk magunk is és a megfigyelésnél jelen volt összes vendég, ahogy ama rémítő felhőt a kilépés megfigyelésekor helyéből elzavarta. Ugyanis körülbelül reggeli 3 órakor, amikor mindenki elvesztette reményét, és a Nap mélyen e felhőbe merült, váratlanul könnyű délnyugati szél támadt, amely elmozdította a felhőt a helyéről és északkelet felé hajtotta az északnyugat felé mozgó Nap elől, amitől is az én igen szomorú és mályen a búbánatba merült lelkem mintegy újra kezdett éledni, és a kilépés szerencsés észlelése miatti örömmel kezdett eltelni, ami pedig soká nem volt remélhető; alig negyed óra telt el ugyanis, midőn a Napot a felhőből a mindenfelé teljesen derült égen (mivel ezen a felhőn kívül, amely északon foglalt helyet, az ég többi helyén a legkisebb felhőcske sem volt) kiemelkedni láttuk; akkor a Vénusz a napkorong szélétől már csak saját teljes átmérőjénél [valamivel] messzebb volt, vagyis több mint negyed órával a belső kontaktus előtt. Így hát a beállított távcsövekkel figyelni kezdtük a Napot a Vénusszal együtt. A Nap annyira világosan látszott, hogy legkisebb foltjait soha ezelőtt ilyen pontosan nem láttam, a Vénusz is oly pontosan és jól határoltan volt megfigyelhető, hogy ennél szebbet nem is kívánhattam; továbbá a Nap és a Vénusz korongja a lehető legnyugodtabb volt, a legkisebb fodrozódás nélkül, hiszen a Nap ekkor már 9 fok 30 perc magasságban, tehát a horizonti párák fölött járt, és az az előbb említett könnyű szellő is megszűnt időközben s a légkör teljesen nyugodt lett. Így tehát a lehető legkedvezőbb körülmények között állapítottam meg akromatikus távcsövemmel a következő időpontokat.”
 

(Részlet Hell Miksa SJ Observatio transitus Veneris ante discum Solis die 3 junii anno 1769. című művéből Csaba György Gábor fordításában.)

*
Akkoriban még sok jezsuita komoly természettudós is volt. Ma sokkal kevesebb közöttünk az ilyen szerzetes: inkább értünk a lelkekhez, mint a tudományokhoz. Talán jó ez így. Talán nem.


*
 

Egy kis irodalom:
Kolbert András: Vénusz-átvonulás: most vagy soha (index.hu)
Juhász Tibor: Milyen messze van a Nap? (zmgzeg.sulinet.hu)
A csillagász Hell Miksa írásaiból (mek.niif.hu)
Vénusz átvonulások, Hat évezred katalógusa: Kr.E. 2000. és Kr. U. 4000. között (saros139.csillagaszat.hu)

242 komment

Címkék: csillagászat vénusz hell miksa sajnovics janos

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr964568585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

YganA 2012.06.15. 17:07:00

@telihold83: Én sem vagyok olyan szerencsés, hogy megúszhattam volna a különféle hullámhegyeket-völgyeket, olyasmiket, amikre utalsz. Csak a saját tapasztalataim, töprengéseim, tanulásom, szemlélődéseim, kísérletezgetésim, stb. után tartok ott, ahol most.

Elég nehéz napi szintű meggyőződéssé változtatni azt, hogy a pohár nem félig üres, hanem félig tele van! És minden nagyjából a helyén van: az, hogy van ennivalóm, tudok másnak is adni, fáj itt-ott, sok jó és sok rossz végleg elmúlt, vannak virágaim (hol virítanak, hol hervadnak), jól látom a párás mezőt és a bodros felhőket is, kajla kamasz az unokám, és a testvéreim és én is meg fogunk halni.

Szent Ferenc nekem is a kedvencem - bár igazán nem biztos, hogy ismerem. Túlságosan legendássá vált már ahhoz, hogy emberként közelebbről "érezzem".

Még egy: hitbeli kérdésekről leginkább egy db. barátommal szoktunk "mélyebben" beszélgetni. Ő történetesen pszichiáter egy kórházban. És sok-sok nagyon sérült embert lát, akik rosszul kezelt bűntudattól, önértékeléstől, kitaszítottságérzéstől szenvedve jutnak a bugyor fenekére. És néha már későnek tűnik reményt nyújtani nekik: Isten a barátjuk, nekik is teremtette a világot, sőt eljött és ittmaradt közöttük, hogy ne legyenek boldogtalanok.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.06.15. 18:53:08

@YganA:

Egy kétsoros részlettel kezdeném Oscar Wilde Readingi fegyház balladája című verséből (Kosztolányi Dezső fordítása):

„Hiszen csupán tört szívbe száll,
Tört szíven át az Úr.”

Se Kosztolányi se Tóth Árpád nem tudta tökéletesen visszaadni az angol szöveget:

„How else but through a broken heart
May Lord Christ enter in?”

Mi persze nem vagyunk gyilkosok és bűnözök, éljük az életünket, vannak hibáink, ezeket igyekszünk kijavítani. Tulajdonképpen nem kell bűntudatot éreznünk magunkkal szemben sem, környezetünkkel szemben sem. Mit akar akkor a liturgia a misét megelőző bűnbánati imáival, a bűnbánatra szánt nagyböjttel? Depressziót, sérüléseket akar okozni? Ez talán így lenne, ha a bűnbánat csak magunkkal szembeni bűntudat lenne vagy csak környezetünkkel szemben éreznénk bűntudatot. A bűnbánati ima azonban így kezdődik: „Gyónom a mindenható Istennek...” Tehát itt Isten van a másik oldalon, az ő szeretetével és a kérdés az, hogy ezt mennyire viszonozzuk. Nem biztos, hogy teljesen. Érdekes, hogy az istenközelség intenzívebb bűnbánatot hoz. A nagyobb szeretet érzékenyebbé tesz. Hol vagyunk mi ettől?

2012.06.15. 19:07:37

@egyérintő:

'A nemzetünk, a közösségünk tisztelete napi fontosságú ügy, mondhatni létkérdés számunkra. '

Az igaz, hogy a keresztény ember felelősséggel tartozik a tágabb környezetéért, közösségért is. Ez viszont sokáig nem a nemzet volt, mivel a legtöbb modern nemzet még nem is létezett, mikor a kereszténység megszületett.
Sok minden másként történt volna, ha a német (francia, magyar stb) keresztények elsősorban keresztények lettek volna, és csak másodsorban németek, franciák stb.

A csángók élete is másmilyen lehetne, ha a román egyház egyes vezetői elsősorban katolikusok lennének, és csak másodsorban románok.

(a példával természetesen nem azt akarom sugallni, hogy idehaza minden teljesen rendben van)

telihold83 2012.06.15. 19:13:05

@YganA: Köszönöm a válaszodat, semmi sincsen benne amivel ne tudnék egyetérteni, Szent Ferenccel kapcsolatban pedig ugyanazt érzem én is. Az idézett rész ragadta meg a figyelmemet, csak ezért szóltam közbe, remélem nem baj :-)

egyérintő 2012.06.15. 19:17:43

@matthaios:

No meg az is sokat jelent, hogy a ember milyen környezetben nő fel. Mivel nevelik fel. Patrióta nevelést kap, vagy internacionalistát.

Nem mindegy!

Kajla 2012.06.15. 19:19:38

@matthaios: Szüleim által gyakran idézett Goethe sorok:

Ki nem ette sírva kenyerét,
ki ágya szélén és zokogva
éjeit nem töltötte még,
nem ismer téged, Ég Hatalma.

Wer nie sein Brot mit Tränen aß,
Wer nie die kummervollen Nächte
Auf seinem Bette weinend saß,
Der kennt euch nicht, ihr himmlischen Mächte!

egyérintő 2012.06.15. 19:29:30

@khamul:

"Sok minden másként történt volna, ha a német (francia, magyar stb) keresztények elsősorban keresztények lettek volna, és csak másodsorban németek, franciák stb."

A múltba nézve elképzelhető volt ilyesmi szerinted?Ez kimondottan 20. századi, internacionalista okoskodás. A szabadkőművesek, no meg a kommunisták is valami hasonló érveléssel szoktak jönni, ami lássuk be nemigazán hízelgő az okoskodásra nézve. A világ keresztyénjei egyesüljetek jelszónak nemigazán volt esélye soha, mégha ilyesmi elméleti elgondolások, törekvések lehettek is a történelemben...

2012.06.15. 19:36:21

'A múltba nézve elképzelhető volt ilyesmi szerinted?'

így kellett volna történnie.

'A világ keresztyénjei egyesüljetek jelszónak nemigazán volt esélye soha'

Akkor is meg kell próbálni. Ha valakinek nem a hite a legfontosabb, akkor nem él hitelesen. Ha pedig a hitük lett volna a legfontosabb, akkor nem mészárolták volna egymást halomra.

A nacionalizmus akkor mindent maga alá gyűrt (aztán végül a kommunizmust is, elég csak Milosevicsre gondolni)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.15. 21:06:52

matthaios:
"Hiszen a magyarok, miután a német lovagsereg tönkre verte őket, képesek voltak egy államot alkotni, amely több mint ezer éves.":

"Alig fejeződött be az árpádi honvisszafoglalás, bajor vezetéssel már megindultak nyugatról a nemzetközi fegyveres hadak a még alighogy helyreállított közép-európai magyar hatalom szétzúzására annak jeléül, hogy a nyugat éberen és ellenségesen figyelte a kárpát-medencei fejleményeket, minden áldozatra készen, hogy azt megsemmisítse. A három napon át tartó pozsonyi csatában - amelyben maga Árpád is elesett - a magyarok tönkre-verték a támadó hadsereget."
"Az irtózatos küzdelmeket kiállt és az ezek folytán roppant vérveszteségeket elszenvedett magyarság rejtélyes módon és megmagyarázatlanul - még a pozsonyi csata évében visszavágott a Nyugatnak s páni félelmet keltő lovashadaival betört a nyugati tartományokba és - mintegy viszonzásul - feldúlta a szász hercegségeket."
"VILÁGSZÉDÍTŐ HAZUGSÁGHADJÁRAT
AZ AUGSBURGI ÜTKÖZET KÖRÜL":
"Krónikáink feltétlen hitelű beszámolói és a történeti tények vizsgálata egyaránt arról tanúskodik, hogy a magyarok ott helyben visszavágtak a Lech-mezőn történtekért. Valójában már az is durva torzítás, ha a magyar visszavágást, az ütközetnek ezt a döntő fontosságú zárószakaszát elhallgatják és eltagadják az ütközettől, amelynek ez a befejező szakasza, s ennek lenyesésével, elnyelésével az ütközet lefolyásának, végeredményének képét a visszájára fordítják."
"Augsburg körzetében akkor egy három seregrészből álló magyar hadsereg tanyázott. A három seregrész parancsnokai Lél, Bulcsú és Kölpény fia Botond."
A magyarok haditerve szerint a két első seregrész, a Lehelé és Bulcsúé harcba bocsátkozott a nyugati csapatokkal. A harmadik magyar seregrész azonban, Kölpény fia Botond vezérlete alatt minden eshetőséggel számolva tartalékba húzódott s magát mintegy láthatatlanná téve egy környéki erdőségben rejtőzött el.
A győzelmi mámorban hazatérőben levő germán egységeket, akiknek a jelek szerint sejtelme sem volt a harmadik magyar sereg létezéséről, Botond serege útközben megtámadta és javarészt megsemmisítette. A krónikák szerint ez a sereg, megtorlásul társaik kivégzéséért nyolc-, illetve húszezer németet koncolt fel.
"Mikor ezek elvonultak Zolta vezértől, Bajorországot, Alemanniát, Szászföldet és Türingiát megint kardra hányták. Majd innen továbbmenve, nagyböjt idején átkeltek a Rajna folyón, és ott Lotár országát is íjjal-nyíllal kiirtották. Egész Galliát szintén rettenetesen megnyomorgatták, sőt vadul berontva az Isten egyházaiba, még azokat is kifosztották. Innen a senonok meredek bércein át az aliminus népeken keresztül fegyverrel, karddal törtek utat."(Kézai)
"Hozzátartozik az elmondottakhoz, hogy a magyarok, mihelyt értesülnek róla, mi történt társaikkal, a tartaléksereg őrizte húszezer foglyot kardélre hányják, majd Kölpény fia Botond vezérletével, bosszúvágytól felajzva a távozó nyugati sereg nyomába erednek. Megvárják, míg a nemzetközi sereg hazatérőben széttagolódik, akkor - mint Kézai tudósít erről
"a sereg nagyobbik részét, amelyik a Rajna felé igyekezett,üldözőbe vette. Midőn vágtatva utolérte a mezőn, az rögtön egybetömörült, mint a méhek, mert a magyarok nyilaikkal sebesítve sem megállni, sem hátrálni nem engedték őket. Ezek végül mintegy halálraváltan a magyarok kezére adták magukat.Mihelyt elfogták őket, VALAMENNYIÜKET LEFEJEZTÉK TÁRSAIK HALOTTI ÁLDOZATÁUL. A katonák és pajzshordozók pedig, akiket lefejeztek, számszerint nyolcezren voltak."

www.magtudin.org/Grandpierre%20Elrablasa.htm

egyérintő 2012.06.15. 21:16:50

@khamul:

"így kellett volna történnie."

Pontos igehely?

"Ha valakinek nem a hite a legfontosabb, akkor nem él hitelesen. Ha pedig a hitük lett volna a legfontosabb, akkor nem mészárolták volna egymást halomra. "

A hit nem jön magától. A hitet hasonlóképpen ki kell fejlesztenie egy emberben, mint az értelmet. A hitet mindig egy közösség adja az embernek. Az emberi közösségek hithordozók is egyben. Ha ezek a közösségek nem lettek volna, a hit sem maradt volna meg. Aki a hithordozó emberi, nemzeti közösséget holmi szimpla gyilkos közösséggé degradálja, az a kommunisták jelszavát magyarázza.

Igaz ők az osztályokra értelmezték azt, amit te a nemzetekre. Azt mondják, hogy az emberiség történelme az osztályharcok történelme is egyben. Te meg azt mondod, hogy az emberiség történelme a nemzetek harcának történelme is egyben, mert a nemzeteknek nem volt elég hite. Illetve nem is a nemzeteknek, hanem a nemzeteket alkotó embereknek.

Ez lássuk be félremagyarázása a dolgoknak. Merthogy bűnös természete nemcsak a nemzeti közösségben élő embereknek van, hanem egy utópisztikus, egységes keresztyén világban élő embereknek is bűnös természete van.

A kommunisták azt mondják, hogyha csak egy osztály lesz, akkor vége lesz az osztályharcnak, megoldódik minden probléma.

Te meg azt mondod, hogyha egy nemzetek feletti keresztyének közössége alakul ki, akkor vége minden ellenségeskedésnek, automatikusan megoldódik minden probléma.

Mindamellett, hogy egy utópiát látunk a dologban, mi lesz ebben a világban a muszlimokkal, hindukkal és másokkal, netán ateistákkal?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.15. 21:25:23

@egyérintő:

"A Mária tisztelet nem tudom mihez hasonlítható, ezt ti nyilván jobban érzitek. Talán, ha a Béla elméletét nézzük, ott tulajdonítanak hasonló fontosságot Máriának, mint ti."
"A Mária-tisztelet roppant gazdag, eredete az Árpád-házi szent királyok korától keltezhető, s nem tudta eltörölni teljesen a reformáció sem. Hiszen Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, bár református volt, XVII. századi pénzeire a Patrona Hungariae, azaz a Boldogasszony képét verette. De Mátyás király pénzén is feltűnt Mária alakja, s legutolsó pénzünk, melyre még rátettük Máriát a Kisjézussal a karján, a múlt század eleji papírpénz, a tízpengős volt."
szentkoronaradio.com/blog/noika/2010_06_27_magyarok-mariaja

2012.06.15. 21:26:25

@egyérintő:

'Pontos igehely?'

Szerinted jó volt, hogy a keresztények gyilkolták egymást a világháborúkban?

'Aki a hithordozó emberi, nemzeti közösséget holmi szimpla gyilkos közösséggé degradálja, az a kommunisták jelszavát magyarázza. '

És mi van, ha az egyik 'hithordozó nemzeti közösségnek' fontosabb volt a másik 'hithordozó nemzeti közösség' elleni gyilkos háború a saját hiténél?

'Te meg azt mondod, hogyha egy nemzetek feletti keresztyének közössége alakul ki, akkor vége minden ellenségeskedésnek, automatikusan megoldódik minden probléma.'

Nem ezt mondom, hanem azt, hogy ha a keresztényeknek a hitük lett volna a legfontosabb, akkor most nem lennének tele a keresztény templomok háborús emléktáblákkal. Láttam ilyeneket Németországban és Franciaországban is.

egyérintő 2012.06.15. 21:56:43

@khamul:

Pontos igehely? Ha keresztyén meggyőződésednek alapot akarsz, azt leginkább a Bibliából tudod alátámasztani.

"És mi van, ha az egyik 'hithordozó nemzeti közösségnek' fontosabb volt a másik 'hithordozó nemzeti közösség' elleni gyilkos háború a saját hiténél?"

És mi van akkor, amikor a nagy nemzetek feletti, katolikus hithordozó közösségnek fontosabb volt más közösségek elleni gyilkos háború indítása a saját hiténél? Lásd Dél-Amerika birodalmainak kiirtását, hogy távol maradjunk a kényesebb háborúktól.

"Nem ezt mondom, hanem azt, hogy ha a keresztényeknek a hitük lett volna a legfontosabb, akkor most nem lennének tele a keresztény templomok háborús emléktáblákkal."

Ilyenkor érzek rá arra a katolikus tévhitre, hogy az embernek, ha igyekezne nem is lenne bűnös természete.

YganA 2012.06.15. 22:03:28

Kedves @telihold83: örülök, ha néha így "összefutunk", különösen, hogy van egy közös, kicsit titokzatos barátunk, akit hátha egyszer még jobban meg tudunk érteni és ismerni...

Mi pedig vigyázzunk egymásra és magunkra is!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.15. 22:06:09

@khamul: "ha a keresztényeknek a hitük lett volna a legfontosabb, akkor most nem lennének tele a keresztény templomok háborús emléktáblákkal."
Azon nemzeteknél , akik Romolus- Remus, Káin-Ábel származástudattal rendelkeznek, ezzel indítják népiségüket markánsan különválik és összeütközik a keresztény hitük a nemzeti létükkel, legalábbis a sorsdöntő indító mozzanattal :a kapás gyilkossággal.
Nálunk azonban a nemzet és annak mitolologikus eredettudata magasrendű erkölcsiségénél fogva (Hunor-Magyar) gyönyörűen "rárímel" a jézusi erkölcsiségre, a keresztény hitre. Sőt, meg lehet állapítani, hogy a kereszténység a jézusi nemes erkölcsiségével együtt a csodálatosan tiszta jellemű szkíta népektől származik, onnan eredezik, oda vezethető vissza.

YganA 2012.06.15. 22:19:21

@matthaios: "Tehát itt Isten van a másik oldalon, az ő szeretetével és a kérdés az, hogy ezt mennyire viszonozzuk. Nem biztos, hogy teljesen. "

Elgondolkodtató és igaznak érzem .(A versért külön köszönet!)

Még annyit hozzátennék, hogy számomra az istenközelség ahhoz hasonlítható, mint amikor a kisgyerek sok rohangálás, izzadás, verekedés, ruhakoszolás, csúfolkodás, stb. után anyja karjai között óriási biztonságban, elfogadottságban megnyugszik.

2012.06.16. 00:36:35

@egyérintő:

'Pontos igehely? Ha keresztyén meggyőződésednek alapot akarsz, azt leginkább a Bibliából tudod alátámasztani.'

A Ne ölj! megfelel?

'És mi van akkor, amikor a nagy nemzetek feletti, katolikus hithordozó közösségnek fontosabb volt más közösségek elleni gyilkos háború indítása a saját hiténél? Lásd Dél-Amerika birodalmainak kiirtását, hogy távol maradjunk a kényesebb háborúktól.'

Ugyan ki mondta, hogy ez jó volt?!

'"Nem ezt mondom, hanem azt, hogy ha a keresztényeknek a hitük lett volna a legfontosabb, akkor most nem lennének tele a keresztény templomok háborús emléktáblákkal."

Ilyenkor érzek rá arra a katolikus tévhitre, hogy az embernek, ha igyekezne nem is lenne bűnös természete.'

Beavatnál engem is abba, hogy hogy jutottál erre a következtetésre?

És honnan veszed, hogy van ilyen tévhitünk?

YganA 2012.06.16. 10:33:34

@Kajla: Ezt jó lenne az apa-anya képző egyetemen időben megtanítani!

egyérintő 2012.06.16. 10:41:02

@khamul:

"A Ne ölj! megfelel?"

Nem.

"Ugyan ki mondta, hogy ez jó volt?!"

Te.

"És honnan veszed, hogy van ilyen tévhitünk?"

Tőled.

2012.06.16. 11:01:46

@egyérintő:

Esetleg megpróbálnád részletezni?

egyérintő 2012.06.16. 11:26:45

@khamul:

Már részleteztem akkor, amikor leírtam miért utópia, amit írsz.

Dr. szpahi 2012.06.16. 15:37:24

@egyérintő:

Csak annyit az előbbiekről, hogy a magatok szemében a gerendát nem látjátok, másokéban a szálkát igen. Ez persze nem személy szerint rád vonatkozik, hanem általában protestáns érvelésmódra és intoleranciára ...

2012.06.16. 16:37:11

@egyérintő:

'Már részleteztem akkor, amikor leírtam miért utópia, amit írsz.'

Zavarba ejtesz. Hol részletezted?

Miből következtettél például erre:

'Ilyenkor érzek rá arra a katolikus tévhitre, hogy az embernek, ha igyekezne nem is lenne bűnös természete.'

egyérintő 2012.06.16. 19:11:15

@Dr. szpahi: @khamul:

Élvezet veletek vitatkozni. Jó társaságban vagyok és újra az óvodában érezhetem magam! Mindehhez elég naponta egyszer benézni, mert a kommunikáció percek alatt megoldható.

Ui. Legközelebb azt hiszem viccet fogok kopizni...

2012.06.16. 20:09:44

@egyérintő:

A személyeskedés nem jó dolog.
Megtisztelnél azzal, ha válaszolnál az előző kommentben feltett kérdésre.

egyérintő 2012.06.16. 21:14:40

@khamul:

Utópia az, amikor a társadalom összes problémájának megoldására a társadalom mérnökök egy mindent megoldó gyógyszert találnak.

Például a marxisták az osztályok erőszakos megszüntetését, egyetlen osztály, a proletáriátus magmaradását tartották ilyen gyógyszernek. Szerintük többi osztály kiirtása automatikusan minden társadalmi problémát megoldott volna, hiszen nem lett volna másik osztály, akivel ellentétes érdekkülönbség alakulhatott volna ki.

Te ha jól értem azt az utópista gyógyszert találtad, hogyha a nemzetek lakói keresztyén hitben élnek, akkor az igaz hitben élő lakossággal rendelkező nemzetek társadalmi problémái automatikusan megoldódnak. Emiatt nem is kell a nemzetek patriotizmusával foglalkozni, hiszen a nemzetek lakóinak igaz keresztyén hite miatt ezeknek az államoknak nem is lesz lényegi feladatuk.

A te utópiádat nem akarnám megtámadni, elegendő, ha szétnézel itt Európában, vagy Amerikában, de akár Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában is.

egyérintő 2012.06.16. 21:18:18

@egyérintő:

"lakóinak igaz keresztyén hite miatt ezeknek az államoknak nem is lesz lényegi feladatuk."

helyett pontosabb:

"lakóinak igaz keresztyén hite miatt ezek az államok teljes békében fognak élni egymás mellett."

2012.06.16. 21:38:06

@egyérintő:

'Te ha jól értem azt az utópista gyógyszert találtad, hogyha a nemzetek lakói keresztyén hitben élnek, akkor az igaz hitben élő lakossággal rendelkező nemzetek társadalmi problémái automatikusan megoldódnak.'

Rosszul érted, mert semmi ilyesmit nem írtam.
'Automatikus' megoldás semmire sincsen.

Azt viszont fenntartom, hogy sok minden másként alakult volna, ha a keresztények hite erősebb a nacionalizmusuknál. Például nem öldösték volna egymást a világháborúkban.
Nem hiszem, hogy ettől rossz franciák, németek vagy magyarok lettek volna.

Az első századok keresztényei is előbbre tartották a hitüket Róma vélt vagy valós érdekeinél.

Dr. szpahi 2012.06.17. 07:53:13

@egyérintő:

"Élvezet veletek vitatkozni. Jó társaságban vagyok és újra az óvodában érezhetem magam!"

Bóknak veszem, amit írtál, mert azt bizonyítja, hogy jó úton járunk (ha itt vagy, Te is!) Tudod, testvér, ha nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, semmiképpen sem juttok be a mennyek országába :))

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.17. 09:38:29

"sok minden másként alakult volna, ha a keresztények hite erősebb a nacionalizmusuknál."
Ez a tipikus Káin-Ábel gondolkodásmód ! Amikor úgy érezzük, minden másképp alakult volna, ha a másikat, Ábelt (általában a jobbat , nemesebbet) még idejében háttérbe szorítjuk, kiiktatjuk, ellehetetlenítjük.
A magyari mellérendelő gondolkodásmódban, ellentétben az alá-fölé rendelő indoeurópai szemlélettel , a nemzet és a nacionalizmus ugyanolyan fontosságú, mint az Istenbe vetett hit, mert a kettő nem ellensége egymásnak, hanem csodálatosan egymást segítő testvérek. Hunor ,a honerő fenntartója, a nacionális érdekek védelmezője, míg Magyar a magerő, a befelé fordulás, a hit , a spirituális ember archetipusa.
Egymás nélkül életképtelenek, mert ha elvész a nemzet, elvész az önállóság,a nemzeti identitás, akkor az Istenhit is csorbát szenved, mert nem tud virágba szökkenni és kiteljesedni, mint ahogyan ezt Magyarországon is megtapasztalhattuk a kommunizmus idején. Most tagadják a hun-magyar rokonságot, kontinuitást, mert pont a hazánkat akarják elvenni tőlünk és ehhez az kell, hogy megfosszanak bennünket Hunor ( Atilla) hazát védő, fenntartó Isten ostora szerepkörétől, amellyel képesek lennénk odavágni az ellenségeinknek.
Ha ezt elveszik tőlünk, akkor már gyerekjáték lesz megfosztani a spiritualitásunktól a vallásos hitünktől is. Gratulálok neked, kedves"khamul", hogy te is őket segíted gondolkodásmódoddal ebben!

Karakó 2012.06.17. 11:52:40

@egyérintő:

„Az indok amiatt nem állja meg a helyét...”
„Innen kezdve tényleg érthetetlen az egyházak által közösen kiadott levél, merthogy még mi is kapásból meg tudjuk cáfolni...”

Szerintem nagyon „finoman” fogalmazol (már-már PC); az egyházi vezetők kórusban adott válasza:

„Kérésének sajnos nem áll módunkban eleget tenni, MERT templomi harangjaink istentiszteleti alkalmakkor, illetve az egyház liturgikus rendjéhez kapcsolódva szólnak.” (kiemelés tőlem)

nettó hazugság, sőt féligazság (ami tudvalevőleg még rosszabb). Tehát nevét adta ehhez a hazugsághoz ugyanúgy a Te püspököd, mint az enyém is, és ama harmadik, aki (egyedüliként) utóbb azt nyilatkozta, hogy az „egyházi állásfoglalás félreérthetően jelent meg a sajtóban” – ami egy további hazugság, hiszen az idézett válaszlevet teljes terjedelmében, betű-pontossággal hozták a híradások...
Innen kezdve egy dolog az, hogy ezek a püspökök ellene vannak az emléknapi harangozásnak – amit ha saját személyes álláspontjuknak tekintenénk (ezt aligha tehetjük azután, hogy kifejezetten egyházi vezetőkként jegyezték a levelet), akkor állna a megállapításod: „nem ördögtől való, ha a hívőknek más a véleményük az egyházon belüli ügyekben, mint az egyház vezetőinek”. És más dolog az, hogy az álláspontomat hazug kibúvóba csomagolom – ezáltal palira veszem (megsértem) a partnert, a kérdezőt. Ugyan miért? Ez sem „ördögtől való”?

Egyébként, kapcsolódónak gondolom még a keresztény tanítás igen óvatos hozzállását a hazugság intezményéhez. Tudtommal a tízparancsolat ezt korlátozottan tiltja: „hamis tanúságot ne szólj felebarátod ELLEN” (kiem.tőlem) – ami valami olyasmit jelenthet, hogy csak a gonosz és kártékony hazugságok tilalmazottak (ha pl. kocsmázás után azzal kábítom a páromat, hogy „moziban voltam” vagy „dolgoztam”, ez – mint „kegyes hazugság” – megengedett...).
Magyarázat lehet még az is, hogy a hazugság (értelme) feltételez egy igazságot, ami csak EGY van: Isten, illetve derivátumokként a hittételek, hitigazságok – amelyek viszonylag csekély számúak. Ebben a megközelítésben az is elképzelhető, hogy a keresztény tanítás csak a hittételek tagadását nyilvánítja (tilos) hazugságnak – bármi más valótlanság állítása a társadalmi kommunikáció alapértelmezett eleme.

Ennek megfelelően, a püspök urak tehát mégsem „hazudtak”, csak politizáltak – most éppen a „nemzeti összetartozás emléknapjának” harangszó-megemlékezése ellen – ki tudhatja, milyen „felsőbb érdekek” mentén.

Karakó 2012.06.17. 12:01:10

A poszt témájához (szerzetesség, hit, hitélet, tudomány/ok – művelése) NAGYON áttételesen:

Közhelynek számít (talán) a hit és tudomány (természettudományok!) különvalósága – amit persze sokan, több-kevesebb alappal, vitatnak (ezek pedig nem feltétlenül a „materialisták”). Konkrétan arra az állításra gondolok, hogy nincs, és nem is lehetséges (kizárt) olyan „tudományos” tétel, „felfedezés”, stb., ami hitünket érdemben befolyásolhatná (remélem kijavítja ezt, aki esetleg pontosabban meg tudja fogalmazni). Azt tartjuk, hogy a term.tudományok értelemszerűen kizárólag az „anyagi” világgal foglalkoznak, és miután a hit „tárgya” a lélek, a „logosz”, stb., az érvek és cáfolatok oda-vissza értelmetlenek.

Ez az értelmetlenség (hiábavalóság) kiterjed pl. azokra a spekulációkra is, amelyek bizonyos analógiát (vagy oda-vissza való igazolást, netán cáfolatot) látnak vagy keresnek a „big bang”-elmélet és a teremtés könyvének leírásai között. Teljesen érdektelen tehát a teremtés technológiája, a teremtés elvét mindezek semmiben sem befolyásolják.
Teljesen rendben van az is, hogy a geocentrikus világképet felváltotta a heliocentrikus (na, ez nem mostanában volt), majd következett ez a nagyjából mostani, kozmosz / univerzum / akármi – sem a hitnek, sem az egyháznak nincs dolga ezzel.
Viszont úgy tűnik (szerintem), hogy tudományos világkép ide vagy oda, keresztény hitünkben mégis tovább él (megingathatatlanul) a „geocentrizmus”, méghozzá az emberközpontúság által. Hiszen azt tartjuk, hogy Isten szeretetből teremtette és tartja fenn a világot, ez a szeretet pedig félreérthetetlenül az emberre irányul (végső cél csakis az emberrel kapcsolatosan merül fel).

Próbáltam utánanézni, hogy hogyan viszonyul ma a tudomány „más” élet-lehetőségekhez... aztán nagyot csodálkoztam.

Karakó 2012.06.17. 12:12:48

@egyérintő:

„A csángók élete is másmilyen lehetne, ha a román egyház egyes vezetői elsősorban katolikusok lennének, és csak másodsorban románok.”

Nem lenne „másmilyen”, hiszen a megadott feltétel maradéktalanul teljesül ma is. Az egyház egyes vezetői nem „elsősorban”, hanem teljesen katolikusok, és mint ilyen, lelkiismeretesen érvényt szereznek az egyház személyi és nemzetiségi politikájának.

„A moldvai római katolikus csángóknak 1622 óta nincs magyar nyelvű papjuk. Ennek az az oka, hogy a Vatikán anno úgy döntött, szüksége van az ortodox román tengerben katolikus románokra. Ennek pedig legkézenfekvőbb módja, ha az ottani katolikus magyarok elrománosodnak. A Vatikán célja egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz. E cél érdekében utasítja el a magyarországi klérus is a papok küldését. Jellemző, hogy az amúgy tiszteletre méltó Márton Áron erdélyi püspök is „magasabb szempontokra” hivatkozva tagadta meg a segítséget a csángóktól.” (antidogma.hu)

„Duma András a Krónikának elmondta, a jászvásári püspökség jelenleg csupán a Moldvába érkező turistacsoportok számára engedélyezi hivatalosan a magyar misét, akik maguk biztosítják a papot, azonban fontos lenne, hogy ezeket az alkalmakat szóban és írásban is hirdetni lehessen, hogy a hívek tudjanak róluk – ezt szintén kérték a püspökségtől. De igényként szerepelt az is, hogy a magyarok számára engedélyezzék a magyar nyelvű házasságkötést, keresztelőt, temetést és egyéb szentséget.
(...)
Mint ismeretes, egyes moldvai településeken, például Pusztinán évek óta kérik a misék bevezetését, Nyisztor Tinka néprajzkutató több alkalommal fordult a jászvásári püspökséghez az ügyben, és a Vatikánban is előterjesztette a kérést. Moldvában jelenleg csupán egyetlen magyar misét ismer el hivatalosan a jászvásári püspökség, amelyet a kacsikai búcsún tartanak. A Suceavától nyugatra fekvő Kacsika (Cacica) faluban augusztus 15-én van a nagybúcsú, az alkalomból a románon kívül ukrán, lengyel, német és magyar nyelven is mutatnak be szentmiséket.” (krónika.ro)

Duma István a hetvenes évek végén tanult papnak Gyulafehérvárott – azzal, hogy visszamegy szolgálni az övéihez. Aztán nem mehetett: szilágysági és mezőségi plébániákon lett rá „nagyobb szükség” (sűrűn váltakozva...) – ez csak egyetlen, személyes élmény.
Ha egy csángó hajlandó jól elrománosodni, feladja identitását, nemzetiségét, anyanyelvét, akkor még püspök is lehet Jászvásárott (Petru Ghergheli), ha nem, akkor papként máshova szólítja őt a szent szolgálat.

egyérintő 2012.06.17. 12:46:22

@Karakó:

Olvasni is szomorú, amit írsz. Amikor a Khamul által emlegetett keresztény elsőbbséggel, mint eszközzel asszimilálják a magyarságot a román népbe. Ha jól emlékszem, II. János Pál romániai látogatása nagy csalódás volt az ottani magyaroknak. Nem az erdélyi magyar közösségeket járta be, ha jól emlékszem. Másik évben székelyföldről vitték a fenyőfát a Vatikánba, de mint román fát emlegették.

Ez a katolikus érdek fontossága mindenek felett, amely érdeknek az emberek hovatartozása is közömbös, még rendben is lenne, ha ez minden szinten, objektív módon történne. Nem tetszik, de ilyen a rendszer. Ez van, mondhatnánk. De nincs így!

Nem véletlen, hogy belinkeltem II János Pál ömlengését a két szláv területen dolgozó püspöktől. Nyilvánvaló, hogy szláv kéz írta, méghozzá elkötelezett szláv kéz az iratot. Ha valamely magyar szentünkről hasonlókat írna valaki, hát abban a pillanatban magyarkodással vádolnák a szerzőt.

egyérintő 2012.06.17. 13:58:36

@Karakó:

Jóhiszeműen tekintve az egyházaink harangozás stopját, egyszerű politikai okot vélek felfedezni. A nemzetközi, felhergelt balliberális politikát és sajtót nézve az egyházak nem merték bevállalni a kockázatot aziránt, hogy egy általános, a világ minden pontjáról harsogó, politikai támadásnak legyenek kitéve.

Karakó 2012.06.17. 14:04:50

@egyérintő:

Figyeltem:) Az említett szentek valami oknál fogva szívükön viselték a szláv önazonosság megőrzését és ápolását (Cirill-ábc... nem tudom, milyen jelrenszerrel írtak a szlávok AZELŐTT). Ezzel szemben, a pannóniai evangelizáció alapértelmezett velejárója volt minden kulturális jegy, végső soron (fokozatosan konkretizálódva) maga a származástudat pusztítása.
Nem tudom, krisztusi gondolat-e az egyenlőtlen elbánás elve, egyik nép megmaradását favorizálni, másokat ellehetetleníteni. Nyilván sokak számára ilyen olvasata is van a Szentírásnak – míg mások ezt csak a megvalósulások szintjén tapasztalják.

Mondanak mindenfélét. Ha jól tudom, a hivatalos magyarázat az volt, hogy Románia „nem engedte” a pápát Somlyóra – mindenki eldöntheti saját maga, hogy ezt elhiszi-e (a Vatikán tehát eláshatja teljes külkapcsolati osztályát, diplomatáit). Másik verzió, hogy a pápa nem egyházfői, hanem államfői minőségében reprezentált (azaz Romániát látogatta meg, nem az „egyházát” – hiszen azt „minek is?”) – ez viszont tökéletesre sikerült.

Ferdinandus 2012.06.17. 21:12:21

Emberek, a harangozást nem tiltották meg, mindössze csak nem parancsolták meg központilag, kötelező jelleggel. Nem ugyanaz, nagyon nem ugyanaz. Amelyik plébánia/plébános akart, az nyugodtan harangozhatott, ahogyan eddig is, (és, reméljük, az elkövetkező időkben is). Kérlek, legyetek pontosabbak, és ne láttassátok úgy ezt az ügyet, mintha Erdő Péter bíboros mintegy fenyegetőzve, szigorú retorziók terhe mellett, kifejezetten a harangozás teljes megtiltását rendelte volna el, szándékosan üldözve-elfojtva ezzel a hazafias szellemet, pimaszul, szándékos rosszakarattal fittyet hányva a magyarság gyászára, ünnepeire, bajaira. Valamilyen okból, az egyházi vezetők nem tettek eleget egy kormányzati felkérésnek, ennyi történt. Tudtommal, az előzőekben sem volt kifejezetten kötelezővé téve a harangozás. Illetve, 1920. jún. 4-én sem a "rendes", liturgikus harangozást rendelték el, hanem a haragok félreverését, mely, ugye, hagyományosan valamilyen vész közeledtére hívja fel a figyelmet (árvíz, tűzvész, járvány, stb.). Egyébként, szimbolikai-liturgiai megfontolásokból sem a "rendes" harangozás illene az eseményhez, hanem inkább - a gyász jeleként - a lélekharangok kongatása. A szentmisék alatt Úrfelmutatáskor, vagy egyéb egyházi-liturgikus ünnepeken is hallható harangozás egészen mást jelképez, történetesen a túlcsorduló örömöt, a dicsőséges ünnepélyességet.

Nem azt állítom, hogy helyes dolog volt a kérelem elutasítása, csak annyit, hogy a harangzúgatás egyáltalán nem lett megtiltva, ellentétben azzal, ahogyan ezt a legtöbben híresztelik mindenféle fórumon.

2012.06.17. 23:21:14

@egyérintő:

'Amikor a Khamul által emlegetett keresztény elsőbbséggel, mint eszközzel asszimilálják a magyarságot a román népbe. '

Följebb írtam már, hogy
'A csángók élete is másmilyen lehetne, ha a román egyház egyes vezetői elsősorban katolikusok lennének, és csak másodsorban románok.'

Sajnos nincs itt szó semmilyen 'keresztény elsőbbségről'. Éppen azért teszik ezt a csángókkal, mert a román nacionalizmusuk fontosabb nekik a kereszténységüknél.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.18. 15:42:37

@khamul: . "Éppen azért teszik ezt a csángókkal, mert a román nacionalizmusuk fontosabb nekik a kereszténységüknél."
Te súlyosan összekevered a fogalmakat! A románok nem nacionalisták, hanem menthetetlenül soviniszták.
Mindenki lehet egyszerre és egymás mellett hithű katolikus és a saját nemzetéhez ragaszkodó , azt szerető hű polgár, anélkül, hogy a kettőnek konfliktusba kellene kerülnie egymással.
Ők ezt nem tudják, mert telerakták az országot a szoptató anyafarkas szobrával, ahol az emlők alatt nevelkedő egyik testvér a másikat menthetetlenül ki fogja majd irtani. Magyarországon viszont nem lehet látni Hunor-Magyar szobrokat sehol sem a főtereken, mert akkor egyből kiviláglana a mi származástudatunk erkölcsi magasabbrendűsége.
Talán-talán még az is előfordulhatna, hogy a magyarok nacionalistává válnának, és példát mutatnának a sovén - barbár szomszédaiknak.
Valamint arra sem lenne szükség, hogy rangsort állítsanak a kereszténységük és a nemzeti hovatartozásuk közé, mert ismernék őseiket, akik nem a zsidók voltak és nem is Romolus-Rémus Romlásba taszító Rémmesei alakjai.

csaba carmarthen 2012.06.18. 19:21:17

OFF...
vagy inkabb ON?

My Word is being heard by millions throughout the world as I prepare all of God’s children for My Divine Mercy.

There are those blessed with the Holy Spirit will know instantly, upon reading My Messages, that they come from My Divine Lips.

Those who say they know Me but who fail to recognise Me still cannot resist reading My Word, although they fight against Me.

They reject Me, yet they are still drawn to My Messages.

Don’t they realise that this is the Holy Spirit, which although dormant in their souls, still draws them to Me?

I say this to them. The time has come for soon your grievances will be shown to you during The Warning.

Your hatred of My Word will be revealed to you and then you will know the Truth.

When that happens you must then join your brothers and sisters and fight for the right to defend My Church on earth.

www.thewarningsecondcoming.com/the-skies-will-be-peeled-back-as-if-a-roof-has-opened/

youtu.be/2-lqE2fTdrU

179. "Valóban egy kisebb ítélet(nap) közeleg.** Az emberek többé már nem érzékelik, hogy megsértenek engem. Végtelen kegyelmemből adódóan egy kisebb ítéletet fogok tartani. Fájdalmas lesz, nagyon fájdalmas, de rövid. Meglátjátok majd bűneiteket, és látni fogjátok, milyen nagyon megsértetek engem mindennap. Tudom, azt gondoljátok: ez úgy hangzik, mint valami nagyon jó dolog, de sajnos még ez sem fogja az egész világot az én szeretetemre téríteni. Néhányan még jobban eltávolodnak majd tőlem. Kevélyek lesznek és makacsok. A sátán keményen dolgozik ellenem. Szegény, szerencsétlen lelkek, ti valamennyien, akiket megraboltak attól, hogy megismerjétek az én szeretetemet!

Legyetek felkészülve ítéletemre. Az ítélet a legjobb szó, amellyel ti, emberek, rendelkeztek ennek leírására. Bár sokkal inkább a következő fog történni: az én szeretetem tiszta fényében meglátjátok majd saját személyes sötétségeteket.

Azokban, akik megbánják bűneiket, csillapíthatatlan szomjúság támad e fényre. Irántam érzett szeretetük olyan erős lesz, hogy Mária Szeplőtelen Szívével és Jézus Szent Szívével egyesülve összeroppantja a sátán fejét, és ő maga a pokol foglya lesz mindörökké.

Mindazok, akik szeretnek engem, segítenek abban, hogy kialakulhasson az a sarok, amely eltiporja a sátánt..."

**Matthew Kelly: Words from God, 1993. Ausztrália, Batemans Bay, ISBN: 0646158295 (Magyar kiadás: Matthew Kelly: Így szól az Úr, Emmausz Kat. Karizm. Közösség Marana Tha 2000 Alapítványa, Bp.,1995. Az eredeti kiadással kapcsolatban: A kiadó elismeri és elfogadja, hogy az itt leírt eseményekkel kapcsolatos végső döntés a Római Szentszék fennhatósága alá tartozik, mely ítéletének készséggel aláveti magát.- A kiadó)

egyérintő 2012.06.18. 20:57:19

@khamul:

'A csángók élete is másmilyen lehetne, ha a román egyház egyes vezetői elsősorban katolikusok lennének, és csak másodsorban románok.'

A történelemben volt már olyan szerinted, hogy egy nemzet katolikus egyházának vezetői más nemzetek érdekét képviselték?

csaba carmarthen 2012.06.18. 22:39:17

@egyérintő: Szerinted Jezus mit tesz, amikor megsiratja sajat nemzetet, amikor megsiratja Jeruzsalemet, de aztan folytatja utjat, hogy egy "Egyetemesebb" nemzetet kepviseljen?...Egy "Egyetemesebb" Orszagot?

"....hányszor akartam egybegyûjteni a te fiaidat, miképen a tyúk egybegyûjti kis csirkéit szárnya alá; és te nem akartad..."

Máté 23:37-39

www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9+23%3A37-39&version=KAR

egyérintő 2012.06.19. 09:57:09

@csaba carmarthen:

Nem gondoltam volna, hogy például Románia, vagy más országok katolikus vezetőjét Jézus szintjén kell kezelnünk...

2012.06.19. 10:34:39

@egyérintő:
"A történelemben volt már olyan szerinted, hogy egy nemzet katolikus egyházának vezetői más nemzetek érdekét képviselték? "
Nem valószínű, de ez így pontatlan. Milyen ügyben? és kivel szemben?

(Mert pl. ha a pápával, vagy a katolikus egyházzal szemben, vagy hitbeli kérdés kapcsán kellett volna a "nemzet érdekét" képviselni és az egyház álláspontja ezen esetekben történetesen inkább más "nemzet érdekével" találkozott, akkor áttételesen előfordulhatott.)
Persze csakis politikai szinten, mert spirituális szinten ami "Krisztus egyházának jó az a "nemzetnek" is jó." Vagy nem?
:-))
(politikailag persze beszélhetünk egy nemzet katolikus egyházáról, de Egyház csak egy van! (A katolikus tanítás szeint.)

egyérintő 2012.06.19. 10:48:51

@Pandit:

Egyház valóban csak egy van, de az nem a katolikus egyház. Sem más földi szervezet. Ebben ha jól emlékszem egyetértünk...

A történelemben számos esetben előfordult, hogy egy nemzet érdeke, sőt az ottani klérus érdeke nem egyezett a pápa, a katolikus többség érdekével. Akkor most miről beszélünk...?

Tilikov (törölt) 2012.06.19. 11:48:38

@csaba carmarthen:

Üdv Csaba!

Ezt ismered? Nagyon ütős webes próféciák, most találtam, gondoltam hátha bejön nektek :)

(Úgy látszik Jézus teljesen rákattant a blogolásra :D)

"Teremtő Atya ÜZENETE: 2007.

Közvetítő: Ági

Drága Gyermekeim!

Eljött a Nap mikor, Újra köztetek lehetek, s csillagok övezik felkelőnap útját a világban.Semminél nincs boldogabb mint a megvilágosodásotok pillanata! Az ÚT melynek alapjait most teszitek le a Földön,
Az mely engem TEREMTŐ ATYÁTOK s ANYÁTOK S GYERMEK JÉZUS szolga útja, hisz ki erre lép TEREMTŐJÉT MÁRIÁT s JÉZUST szolgálja a MINDÖRÖKKÉ FÉNYLŐ CSILLAGOT lelketek mezején s annak közvetlen szolgájaként élheti le földi életét. Mikor jő az ELVÁLÁS ŐKET MAGA A MEGVÁLTÓ JÉZUS hozza az ÉN ORSZÁGOMBA s VELEM lesznek a MINDENSÉG IDEJÉIG!
A Név melyet Használjatok legyen Úgy ahogy kezdetben volt.
Én TEREMTŐ ATYÁTOK
MÁRIA TEREMTŐ ANYÁTOK
JÉZUS KRISZTUS A TEREMTŐ GYERMEKE MINT EGYSZÜLÖTT FIA KI HOZZÁTOK JÖTT TANÍTANI és bár sokan kétlik félelmetek elvitte mikor lelketek hozzá ért. Az ATTOLOFOT, maga a Felette Egy az ÚR s ALLOTAHOTED nem más mint az ÉN NÉPEM kezdete és felemelkedése.Ez legyen olthatatlan vágyatok mikor hozzám imádkoztok.Lesznek olyanok kik nem, de lesznek olyanok kik Egyből Érzik a Felekezet Súlyát s Erejét, hát készüljetek a harcra mert nem lesz könnyü amikor rádöbben a Föld, hogy minden EGY és ezt pont a Ti hitetek fogja megmutatni a Világnak.Indulj s végezd a munkád gyermekem. É.a László te ez legyen a MAG.
MAGYARORSZÁGI
TEREMTŐ LÁNYFIÚ
MÁRIA JÉZUS
ATTOLOFOT SZERETET
SZÍV"

ra9tv5.blogter.hu/

xD

2012.06.19. 12:24:51

@egyérintő:

'A történelemben volt már olyan szerinted, hogy egy nemzet katolikus egyházának vezetői más nemzetek érdekét képviselték? '

Nem tudok rola, de alapesetben nem is az a dolguk, hogy kepviseljek azt (elnezest, nem magyar a billentyuzet).

A csaladfonek is a sajat csaladja erdeket kell neznie, mert az a dolga. De csaladok kozti konfliktus vagy erdekellentet eseten tudnia kell, hogy a masik csaladnak is lehetnek jogos erdekei, es torekednie kell a megoldasra.

csaba carmarthen 2012.06.19. 19:14:54

@egyérintő:

Szerintem mindannyiunknak Jezust kell kovetnunk.

Mas.
Harangozas.
@Karakó: @Ferdinandus:
A hetvegen volt alkalmam megkerdezni egy evangelikus lelkesz baratomtol.

A lenyeg:
1,Kommunikacios malheur
2,Nem konzultaltak meg elore az egyhazakkal
3,Innen nezve az egyhazak bolcsebbenk lattak a fenti nyilatkozatot adni

..
4,Mindamellett ez a srac akivel beszeltem - a sajat lelkeszsegen harangozott.

Ferdinandus 2012.06.19. 20:47:24

@csaba carmarthen:

Harangozhatott is, persze, mert egyébként meg sem lett tiltva. Más dolog valamit megtiltani, és más dolog elutasító választ adni egy kérelemre. Egy prímásnak egyébként minden akadály nélkül joga volna teljes egészében megtiltani az ilyesmit (mivel a liturgián kívüli harangozás különböző alkalmainak engedélyezését az egyházjog a mindenkori püspökségek jogkörébe utalja), de nem Erdő Péter az a személy, aki ilyesmit megtenne.

csaba carmarthen 2012.06.19. 21:04:18

Udv @Tilikov:

Koszonom, hogy foglalkozol az uggyel.....

En viszont azt kerdeznem toled, hogy ha egy kozismert, anyagilag roppantul befolyasos szemelyiseg sajat szajabol hallasz egy mondatot
(ti. "Namost ha nagyon jo munkat vegzunk az uj oltasok az egeszsegugy es a reproduktiv szolgaltatasok teren, akkor talan le tudjuk ezt (ti. az emberiseg letszamat) vinni mondjuk olyan 10-15%-kal (azaz1milliard-dal)
youtu.be/nbjwkTov_Gg )
akkor ez vajon a blogos nyagyfigyelmezteto netkinyilitkoztatasa vagy pedig ez a netto igazsag (ti. minimum igaz az, hogy az illeto ezt sajat szajaval kimondta- es lathatoan komolyan is gondolta)...es az internet csupan a kozvetito kozeg?

Tovabb vive a temat, ha Isten van es szeret (marpedig VAN es SZERET) akkor nem figyelmeztetne-e a fenti illeto es tarsai alantas szandeka(i)ra...mindenkit?

www.thewarningsecondcoming.com/their-wicked-plans-also-include-a-new-global-vaccination-which-will-create-disease-all-over-the-world/

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-junius/#junthet

..es akkor ez a figyelmeztetes vajon csupan a blogos nyagyfigyelmezteto netkinyilitkoztatasa vagy ez esetleg a netto igazsag (ti. minimum az, hogy Isten ezt a figyelmeztetest SAJAT MAGA adja- meghozza NAGYON KOMOLYAN!)...es az internet csupan a kozvetito kozeg?

Egyebkent mindez jo peldaja a tudomany vivmanyainak mai felhasznalasara is,
youtu.be/4PIfED-et5Y
pontosabban azon "tudomanyenak" amelytol hasra vagy esve.

(Ti. mindamellett, hogy az Isten teremtette vilag mukodesi elvevel ismerkedo tudomanyt -Istent dicsoitve- fantasztikusan jol is fel lehet(ne) hasznalni, megis azok akik a projecteket -anyagi lehetosegeiknel fogva- kezukben tartjak, az Isten-teremtette vilag rendezoelvevel ismerkedo tudomanyt Isten-, es teremtmenyei ellen szandekoznak felhasznalni...)

Erre csak egyetlen tovabbi pelda utobbi videoban megszolalo Dr Arpad Pusztai esete:

O es teamje nyert el egy hatalmas tudomanyos project elvegzesere szolo megbizatast Angliaban, mely azt a celt szolgalta, hogy bizonyitsa a GMO novenyekben rejlo fantasztikus lehetoseget...

O pedig hu maradt a tudomanyossag elveihez es rendre lekozolte tapasztalatait:

ti. mindannak az ellenkezojet, amit a project bizonyitani akart: a GMO kukoricat meg a patkanyok sem ettek meg (felteve ha volt valasztasuk) es aGMO minden formaja az egeszsegre sulyosan mergezo, carcinogen.

A publikacio utani elso nap:
miniszteri telefon hivas, kormanyzati gratulacio Arpad Pusztainak.......

Masodik nap:
Dr Pusztai Arpad egesz stabjaval egyutt repul...kirugtak es megkezdtek a sajtoban valo lejaratasat es tudomanyos eredmenyeinek nevetsegesse tetelet...

Azota a GMO EU-ban valo forgalmazasat torvenybe iktatta Brusszel...

Abban ugyanakkor igazad van, hogy szot emelsz a keresztenyek akar tortenelmi sertodottsegeken alapulo vita(i) ellen. Biztos vagyok benne hogy ebben Jezus teljesen egyetert veled...
;)
udv

Karakó 2012.06.19. 23:39:55

@csaba carmarthen:

"
Részben elérte célját a tiltakozáshullám: a reformátusok már hajlandók harangozni június 4-én
Június 4-ét, a nemzeti összetartozás napját is felvette jeles napjai sorába a Magyar Református Egyház; erről egyhangú döntéssel a Kárpát-medence református egyházainak, egyházkerületeinek és egyházmegyéinek vezetőségeiből álló Generális Konvent döntött kedden Szombathelyen.
(...)
Mint ismeretes, május 25-én Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár arra kérte az egyházakat: június 4-én, a nemzeti összetartozás napjának délutánján egyperces harangzúgással kapcsolódjanak be a megemlékezésekbe. A katolikus, a református és az evangélikus egyház ezt akkor elutasította. A testvéregyházak jelezték, hogy a kérésnek "nem áll módjukban eleget tenni", mert a templomi harangok istentiszteleti alkalmakkor, illetve az egyház liturgikus rendjéhez kapcsolódva szólnak.
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke már június 4-én visszakozott (...), most pedig a reformátusok hajoltak meg a nemzet akarata előtt, egyedül a zsidó származású Erdő Péter egyháza hallgat azóta is. Információink szerint egyébként éppen ő volt az, aki rávette a másik két egyház vezetőjét a nemzetellenes lépésre.
"
(Kuruc.info, az MTI nyomán)

Látod, Csaba? Kicsit se számít, hogy milyen szándék, hogy mi volt / van a püspök urak kobakjában - nem úgy lett; viszont még, hab a tortán, alkalmat adtak egy jó kis zsidózásra. Szerinted megérte?

csaba carmarthen 2012.06.20. 00:07:21

@Karakó:
a kurucinfo...az a bizonyos provokator hang.
Nezd meg melyik orszagban van a servere...es ragaszkodnak hozza, hogy a server maradjon.

Es hogyan is harcolnak a sotetseg ellen? a sotetetseg eszkozeivel?
a sajat eszkozeikkel?

youtu.be/4qZFQ3wpp9I

Karakó 2012.06.20. 00:18:24

„Nem azt állítom, hogy helyes dolog volt a kérelem elutasítása”
Ez nem helyes / nem helyes kategória; lelketlen, durva, „kozmopolita” megnyilvánulás volt. A helyes / nem helyes kérdés legfeljebb az indoklásul adott hazugságra vonatkozhat; no, hazudni tényleg nem helyes (egyházi vezetőtől ennek ellenkezője – talán – elvárható).

„a harangzúgatás egyáltalán nem lett megtiltva, ellentétben azzal, ahogyan ezt a legtöbben híresztelik mindenféle fórumon”
EZEN a fórumon senki nem állította, nem is „híresztelte”, hogy bárki is megtiltotta volna a harangozást. Innen kezdve az idézett kitétel hisztis hazudozás, és szintén nem helyes.

„szimbolikai-liturgiai megfontolásokból sem a "rendes" harangozás illene az eseményhez, hanem inkább - a gyász jeleként - a lélekharangok kongatása”
---lélekharang? WTF?
Lélekharang: általában a templom legkisebb harangja, melyet önmagában haldoklás, illetve halálesetnek, egy lélek e világból való távozásának hírüladására használtak.
A lélekharang:
1. hívja a híveket a haldokló mellé, hogy imáikkal kísérjék el élete legsúlyosabb perceiben (lélekváltság);
2. tudatja a halál beálltát a hívő közösséggel, s a megszólaltatás módja azt is kifejezte, hogy férfi v. nő-e a halott;
3. este az Úrangyala imádság után a halottakért való imára hívja a hívőket.
A lélekharang a lélekajánlás és a haldoklókról való gondoskodás fontos eszköze volt, főként kisebb városi közösségben és falun. Az élet modernizálása, a kórházi halál gyakorisága a lélekharang jelentőségét háttérbe szorította. A lélekharang nem tévesztendő össze a temetés alatti kiharangozással.
(Magyar Katolikus Lexikon)

Ezek után már csak remélem, hogy a „liturgiai megfontolásokról” való buzgó elmélkedés összesen is csak valami egzaltált zagyvaság, és a t. hozzászóló valójában nem mint „haldoklóra” tekint nemzetére.
Szerencsére, a mi templomainkban a harangszó MINDIG figyelmeztetés, figyelemfelhívás, egyebekben a Teremtő dicséretének a hagyományban szakralizált hangszere; – a „túlcsorduló” örömködést pedig meghagyjuk a hitgyüliseknek.

Karakó 2012.06.20. 00:28:35

@csaba carmarthen:

Június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját is felvette jeles napjai sorába a Magyar Református Egyház.

Erről egyhangú döntéssel a Kárpát-medence református egyházainak, egyházkerületeinek és egyházmegyéinek vezetőségeiből álló Generális Konvent döntött június 19-én.

Az idei ülését Szombathelyen tartó testület arra kéri a református gyülekezeteket, ahogy a másik jeles napon, május 22-én, a Református Egység Napján, úgy a jövőben – presbitériumaik döntése alapján – ezen a napon is harangozzanak.
(reformatus.hu)

Kedves Csaba! Gondolom, el sem olvastad, csak a hír "származását" tekintetted - aztán nem tellett másra, mint egy kis kurucozásra... ez szánalmas. Reméltem, hogy komolyabban veszed magad. Egyébként, értesíts kérlek, ha valami ferdítést / torzítást / hamisságot találnál a híradásban (MTI - hmm?).

csaba carmarthen 2012.06.20. 00:41:48

@Karakó:
azt olvastam el amit bemasoltal
plusz a te velemenyedet
vagy mas is volt?

egyebkent nem kurucoztam
hanem "kurucinfoztam", ha ugy akarod
(vagy a Trojai falorol te nem hallottal?)

Karakó 2012.06.20. 01:12:37

@egyérintő:

Örülök, hogy meg tudod őrizni jóhiszeműségedet; szerintem ez nagyon nagy dolog (nekem sokszor nem sikerül - nehéz idők járnak).

Szerintem SENKI sem várta (volna, el), hogy egyház-szinten "kötelező" harangozást "rendeljenek el", mint ahogy - tudtommal - senki nem "értette úgy" a püspöki választ, hogy az "megtiltotta" volna a harangozást.
A mismásolás helyett bőven megtette volna valami ilyesmi válasz:
"köszönjük szíves megkeresését, stb., magunk is úgy gondoljuk, hogy "méltó és igazságos", hogy "nemzeti összetartozás napján", 10 órakor harangszó kísérje megemlékezésünket ama június 4-i, két órás harangzúgásra, stb., őszintén reméljük, hogy híveink és pásztoraink is hasonlóképpen..., stb-stb, bla-bla"

Ezt nem kellet volna "körlevélbe" adni, hanem illendően az államtitkárnak. Az MTI lehozza, és mindenki azt csinál, amit akar. Aki ezen "fogást" talált volna ("nemzetközi, harsogó támadást" említettél), az bármin talál, mint ahogy nyilván a fejleményeken is sokan kérőznek majd (ja, velem együtt:).
És ehhez az egészhez még csak bölcsesség sem kell (-ett volna), csak egy pici okosság, és szívvel-gondolkodás (azt várhatjuk).

Karakó 2012.06.20. 01:34:29

@csaba carmarthen:

Bocs, rövidítettem. Ti., ha ma valaki azt mondja: kuruc, hidd el, senki sem Bocskaira gondol, hanem az "info"-ra. Ez van. Ezért írtam "kurucozást" (rövidítve).

Egyébként, nem érdekel a kuruc.info (és az sem, hogy ezt elhiszed-e:). Sokszor gusztustalan (mármint, az én privát ízlésemnek), bulváros (brrr), és mint Móricka, mindenről AZ jut eszébe... Másfelől, hogy auswitzban néha kicserélik a táblákat, vagy átjavítják a "számokat" - más csatornán ilyenekről nem értesülhetek. Miért?

Harangügyben: az át. levelét, a püspök urak válaszát majdnem minden hírcsatorna hozta. Ugyanígy Gáncs 4.-i elhatárolódását (szerencsétlenre sikerült), ma pedig a Konvent határozatát. Az idézetből az utolsó mondat ("Információink szerint..."), világos, "vonalas" eltökéltség, hűek önmagukhoz. És?

Majd igyekszem számodra is elfogadható forrásokra hivatkozni. Üdv, faló

csaba carmarthen 2012.06.20. 01:45:55

@Karakó:
A kerdes masik resze, hogy, pontosan mi tortent, mi a hattere, hol volt az elso hiba, kinel:
Ha bennem, ha nalam volt, akkor most bocsanatot kerek toled..

Viszont az igazi harangozast

-az eletert -

megkezdhetjuk akar mar most:

lélekben és igazságban!!
(Jn 4,23-24)

;)

youtu.be/OmWrHDzapbk
youtu.be/U_p81gABUgw
youtu.be/U4c8Ar4pJkA

Karakó 2012.06.20. 02:48:42

@csaba carmarthen:

Ugyan!, nem tesz semmit. Békesség.

Tilikov (törölt) 2012.06.20. 12:11:31

@csaba carmarthen:

A túlnépesedés valódi kérdés és szerintem foglalkozni kell vele, bármilyen kemény is a téma. Nyilvánvaló, hogy a föld adott kiterjedéséhez mért egészséges lélekszám az egy véges érték. És ezt a véges számot túllépve károssá, elviselhetetlenné válik az emberiség a föld számára és saját tagjai számára is.

Mennyi ez a szám? Ezen lehet vitatkozni. Van aki szerint már túlléptük, van aki szerint 10-12 milliárdig még belefér, van aki szerint akár 20-ig is. De azt nem lehet elvitatni, hogy van egy szám ami fölött a bolygó már nem képes eltartani több embert!

Vajon az a szerető, gondoskodó atya akkor is nagyfigyelmeztet majd minket, amikor túlléptük a határt? Mondani fogja majd, hogy most már elég, legyetek kevesebben, ne szaporodjatok és sokasodjatok, hovatovább öljetek le 1-2 milliárdot, hogy helyreálljon az egészséges lélekszám?

Mert ez mintha távol állna tőle, és a hívei is mintha homokba dugnák a fejüket e kérdés kapcsán, és csak azt szajkózzák, hogy a népességszabályozás gonosz dolog, a terhességmegelőzés és a terhességmegszakítás egyaránt, és csak szaporodjunk exponenciálisan mert az a jó, mert minél többen vagyunk az atya annál több embert szerethet nagyon.

Szerintem a keresztény álláspont csődöt mond ebben a kérdésben, és nem hajlandó szembenézni azzal, hogy létezik az a véges szám, és számot kell vetnünk azzal, hogy ez pontosan mennyi, és elérni azt, hogy ezt ne lépjük túl, és az utódaink is egy olyan földre szülessenek, ahol van még egy talpalatnyi természet a lábuk alatt, és ahol képes a bolygó annyi ételt előállítani, hogy ne kelljen éhezniük és ne úgy éljenek mint egy szardíniásdobozban.

Most komolyan, szerinted mennyi az a szám, amit nem lenne szabad megengedni, hogy túllépjünk? Vagy szerinted nincs ilyen szám? Minél többen leszünk annál jobb, aztán utánunk az özönvíz?

(egyébként a gmo téma is összefügg ezzel, mert anélkül már ma is sokkal többen halnának éhen, pedig így is szép számmal vannak, akiknek nem jut étel, de ellenezzük csak a gmo-t mert az trendi, aki meg éhen hal az így járt, majd odafent kap helyette mannát)

csaba carmarthen 2012.06.20. 18:47:13

"Egy ember halala tragedia, milliok halala statisztika."
@Tilikov:
Azt akarod mondani, hogy igy gondolod?????

Ehhez a fajta "kornyezetvedelmi" gondolkodashoz
youtu.be/B4TloDWPkMw
hozzatartozik meg egy ember mondasa (a fenti mondas gazdajanak a haverjae):

"Megszabaditom az embert attol az agyremtol,amelyet ugy neveznek: Lelkiismeret"

Ferdinandus 2012.06.20. 19:47:20

@Karakó:

Ha már kvázi rákényszerítesz erre a mocskolódó, gúnyolódó, személyeskedő, alpári stílusra, akkor tehát legyen:

"EZEN a fórumon senki nem állította, nem is „híresztelte”, hogy bárki is megtiltotta volna a harangozást."

Nem mondtam, hogy ilyesmi kifejezett formában elhangzott volna ezen a fórumon, csak annyit, hogy sokan így próbálják meg beállítani.

A lényeg azonban az, hogy magad is elismered, hogy nem lett megtiltva a harangozás. Ebben az esetben viszont gyakorlatilag nincs is miről beszélni: mindenki nyugodtan harangozhatott, ahogy eddig is, és ahogyan ezután is. E fentiek fényében én is csak téged tudlak ismételni: minden további okvetetlenkedés egyszerű hisztéria, pontosan azért, mert a jún. 4-i harangozás szokását még a legapróbb korlátozás sem érte. Egy prímástól pedig nem lehet elvitatni azt a jogot, hogy egy kormányzati felkérésre esetleg elutasítólag válaszoljon. Úgy gondolod talán, hogy a régebbi korok prímásai (mondjuk Mindszenty, vagy Serédi) minden ilyesfajta kérésre azonnal, fejvesztve ugrottak volna?

Ha már Katolikus Lexikon, ajánlom olvasásra még a következő szócikket is, jogászként valószínűleg nem fog gondot okozni neked a helyes szövegértelmezés:

lexikon.katolikus.hu/H/harangoz%C3%A1s.html

"Az egyhjog szerint (CIC 1917:1169.k.) a harangjog csak a tp-okat és a kápolnákat illette meg. Mivel a harang megszentelt tárgy, ezért csak az alábbi profán célokra lehetett igénybe venni: (1) természeti csapás idején, vészjelzőként, (2) a →toronyórával összeköttetésben: óraütésre, (3) a pp. v. az államfő bevonulása, ill. halála és temetése alkalmával, (4) áll. ünnepeken v. rendkívüli alkalmakra csak a pp. utasítására v. engedélyével. - A ~ rendjéről kizárólag az egyh. felsőbbség dönthet. Azokon a napokon, amelyeken halottakért nem szabad misét mondani, halottért harangozni sem szabad. Világi célokra csak kivételesen megengedett a ~: ha az ált. szükséglet azt megkívánja; a főpásztor különleges engedélyt adott; helyi jogszerű szokás, engedélyezett alapítvány azt megkívánja." (Magyar Katolikus Lexikon)

Látod, mi áll itt?

"A harangozás rendjéről kizárólag az egyh. felsőbbség dönthet."

Azaz, bármennyire dühítő is, ez nem az egyház főpapjait agyba-főbe zsidózó, kozmopolitázó, hazaárulózó, szabadkőművesező kurucinfós hőbörgőkórus jogköre. Az pedig már a saját lelkiismereti ügyed, ha esetleg nem ismered el a jelenlegi egyházi vezetés legitimitását, mondjuk azért, mert talán úgy gondold, hogy XII. Piusz óta nincs is érvényesen regnáló pápánk, pusztán csak mindenféle zsidó ellenpápáink, akiknek legfőbb célja, hogy az üdvtörténeti, szakrális, kozmikus szereppel bíró magyarságot elpusztítsák, egyenesen Izraelből érkező parancsra. Gyanítom egyébként, hogy innét fúj a szél: valószínűleg nem vagytok hajlandóak elviselni, hogy nektek, keményvonalas, "valódi" "kuruc-katolikusoknak" egy ilyen cionista, zsidóbérenc, illegitim ál-prímás vezényeljen hitéleti, vagy akár liturgikus kérdésekben. Akkor és úgy harangoztok, miséztek, amikor, és ahogy jól esik, felettetek aztán nincs hatalma ilyen Erdő Péter-féléknek.

A következőt kellene fontolóra venni: ha Erdő Péter annyira magyarellenes volna, mint ahogyan a hozzád hasonló hisztériakeltők beállítják, akkor valószínűleg teljesen megtiltotta volna a harangozást, minthogy ez egyébként tökéletesen jogában állna. Nem így volna logikus? Szerintem folyamatosan mellélőttök, E.P. személyében ezúttal nem a megfelelő alanyt választottátok a hazaárulás különféle vádjainak tárgyául.

A feltámadás pedig dicsőséges örömünnep, és ennek a világon semmi köze a hitgyülihez. Ez nem valami gyanús, új dolog, hanem 2000 évr így van. Ha ezt sehogysem hiszed el nekem, és magát, az örömöt a "valódi" katolikus szellemiségtől idegen, a liberális-zsidó modern hagyományrombolók által az egyházba csempészett tévelygésnek gondolod, akkor kérdezz meg erről például egy SSPX-es papot, ő is ugyanezt fogja mondani. (Komolyan beszélek, egy kísérletet igazán megérne.)

egyérintő 2012.06.20. 22:42:14

@Karakó:

Szerintem is jobb lett volna református forrásból közölni a hírt a kurucinfo helyett.

"Döntöttek: aki akar, harangozik

A Nemzeti Összetartozás Napja is a jeles napok közé került – közölte a Magyarországi Református Egyház Kommunikációs Szolgálata.

„Június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját is felvette jeles napjai sorába a Magyar Református Egyház. Erről egyhangú döntéssel a Kárpát-medence református egyházainak, egyházkerületeinek és egyházmegyéinek vezetőségeiből álló Generális Konvent határozott június 19-én. Az idei ülését Szombathelyen tartó testület arra kéri a református gyülekezeteket, ahogy a másik jeles napon, május 22-én, a Református Egység Napján, úgy a jövőben – presbitériumaik döntése alapján – ezen a napon is harangozzanak" – fogalmaz a közlemény."

www.parokia.hu/hir/mutat/3621/

Karakó 2012.06.21. 01:40:50

@Ferdinandus:

Sajnálom, hogy ennyire sértődős vagy – erről nyilván nem tehetsz, alkati kérdés. Annak sem örülök, hogy ennyire gyenge szövegértéssel olvasol – de ezt sem tudom hittel a terhedre róni, nyilván nagyon kevés időd van, csak futtában tekinted az írásokat... Éppen ezért nem kérem, hogy olvasd újra a bejegyzéseket – úgy vélem, aligha van erre időkereted, és különben sem biztos, segítene.

Gondolom, nem tűnt fel neked, hogy a lexikon (az általad idézettek szerint) múlt időben beszél a „harangjog”-ról. „Látod, mi áll itt?” – Látom, múlt idő. Talán azt sem vetted észre, hogy a „lélekharang” szócikket (amit én idéztem) szintén múlt időben tárgyalja a lexikon. Hát így. Volt – nincs.
Azt persze nem tudom (mert feltételezéseddel szemben nem vagyok jogász, és még kevésbé járatos a kánonjogban), hogy a prímásnak van-e joga ma „megtiltani” a harangozást, pl. egy adott napon (- napra vonatkozóan). Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, nem tudom, de nem is gondolom normálisnak a feltevést, ezért aztán nem is annyira foglalkoztat, hogy igen vagy nem.

A másik dolgot megpróbálom elmagyarázni (hátha így, kissé „szájbarágósabban”, sikerül).
Vegyük egy elképzelt változatként azt, hogy az államtitkár (udvarias) kérésére az egyházvezetők körlevélben „elrendelték” volna a június 4.-i harangozást, vagy akár csak „kérték volna” erre a plébánosokat (lelkészeket, stb). Nos, ez pontosan akkora (valamivel kisebb, vagy valamivel nagyobb:), mint a történtek. Legalábbis szerintem. Mert az egyház nem „engedelmeskedhet” a világi hatalomnak, bármilyen udvarias is a kérés – az ilyen rosszul veszi ki magát (spekulációkra, rágalmakra ad – alappal vagy alap nélkül – okot, alkalmat). Ezen kívül, kérésre rendelettel nyomulni – stréberség.
Hangsúlyozom, ezen a blogon senki sem várt / várt volna (el) ilyet. Ha mégis (csak elkerülte a figyelmem), akkor sajnos mégiscsak neked kell megkeresned azt a helyet (rendben?).
Ezzel szemben, pár itteni hozzászóló elítélőleg tette szóvá a válaszlevelet – csakhogy nem abban az értelemben, amit te vizionálsz a felháborodás alapjaként. A válaszlevél hibája kettős:
Az elutasítás durvasága; a „nem áll módunkban” nemhogy nem diplomatikus, de nagyjából egy közműszolgáltató tahóságának a szintje. Sőt már maga az elutasítás is súlyos hiba: kormányzati kérést nem visszautasítani kell, hanem egyetérteni vele (és azután jöhet a „diplomácia”).
Az indoklás hazugsága – ez még nagyobb sértés, és nemcsak a „kérelmező” felé, hanem mindenkinek, aki pontosan tudja, hogy ez így nem igaz.
Ha ezt a két szarvashibát és sértést „ráadásul” a gyásznapi (alias összetartozás) megvilágításban nézem (kontextusban, „érzékenységi-fontossági” szinten, stb.), a püspök urak emberi hitványsága mutatkozik. Csak ennyi. Viszont belátom, hogy egyházi szempontból az ilyesmi nem oszt, nem szoroz.

Még csak egyetlen dolog. Azért írom le, mert nekem fontos, talán túlságosan is az.
Ezt írod: „A lényeg azonban az, hogy magad is elismered, hogy nem lett megtiltva a harangozás.”

Tévedsz: nem „elismerem”, hanem mindig is tudtam, sohasem állítottam ezt, sőt sohasem gondoltam ezt = nincs mit elismernem. De hogy gyorsan olvasva is jobban megértsd, vegyük sorra:
1.
Kitalálsz egy képzetet, egy ideát, egy alaktalan hivatkozást, miszerint állítólag „sokan” megpróbálják az esetet a a harangozás „megtiltásaként beállítani”.
2.
Ezt a bizonyítatlan, sőt valószerűtlen képzetedet elharsogod ezen a blogon („Emberek, a harangozást nem tiltották meg...” stb), teszed ezt többször is (előbb vasárnap, majd kedden) – anélkül, hogy ITT bárki ilyet állított volna. Ezzel – mellesleg – provokálod és megsérted a blog közönségét, mert bizonykodásoddal azt próbálod meg elhitetni, hogy itt bárki is (vagy „sokan”) a harangozás megtiltását „értették” a történtekből (holott senki).
3.
Végül nekem szegezed a fenti állítást – ez már egészen konkrét (elismer [1] „egy megállapítást, helyzetet, állapotot, információt, adatot úgy fogad el, lát be, hogy _azt többé nem kérdőjelezi meg_”).

Az előbb azt mondtam, tévedsz; a magyarázat után most már őszintébben pontosítok: hazudsz.
A többi állításod, amelyekben nekem tulajdonítasz különféle „gondolatokat” – ugyanez a kategória. Ezért nem szívesen beszélgetek veled.

Egyébként, a dolog érdemét tekintve, nem kell zavarjon téged, hogy a három aláíró közül ketten már (tevőlegesen is!) belátták – ha neked jobban tetszik: elismerték – a rendkívül súlyos hibát, csak Erdő hallgat dacosan, megátalkodottan.
Nem kell neked ezt értened, vedd nyugodtan továbbra is gyalázkodásnak, mocskolódásnak – és azt sem kell észrevedd, hogyan vezeti mondandódat a kivetítés kényszere.

Karakó 2012.06.21. 02:18:41

@egyérintő:

„Szerintem is jobb lett volna református forrásból közölni a hírt a kurucinfo helyett.”

Biztosan igazad van, „jobb” lett volna. A mögöttes feltevésben viszont eltér a véleményünk (mint nyilván seregnyi más ügyben is). Nem vagyok feltétlen híve a tabusításnak (bár persze ismerek olyan témákat, amelyekről nem beszélni kell...) A híradás a Konvent döntéséről szólt, meglehetős szöveghűen.
Vagy inkább egy kérdéssel illusztrálom: helyes lenne az, ha a Népszava tényállítására hivatkozva azt terjeszteném itt, hogy „Orbán felszámolja a sajtószabadságot!”?
1. igen (akkor nincs is több kérdésem:)
2. nem; de miért nem? (- lenne helyes)
a) azért, mert a Népszava mondja?
b) azért, mert „nettó hazugság”?
Tetszés szerint behelyettesíthetsz ebbe a kvízbe klf. orgánumokat és állításokat (mármint a „tudományosság” kedvéért); és tippelheted a helyes / helytelen válaszokat.
(a Népszava csak azért jutott elsőre eszembe, mert hasonlóan „szélsőséges” és gyér igazságú lap, viszont elég népszerű a blog közönsége körében – tisztelet a kivételeknek)

Tilikov (törölt) 2012.06.21. 10:25:22

@csaba carmarthen:

Ezzel jól megkerülted a kérdést. A sztálinozás jól bevett ultima ratio egyes körökben, ha elfogynak a rendes érvek, akkor mindig jól jön.

Ebből csak arra tudok következtetni, hogy szerinted nem érdemes foglalkozni a túlnépesedés kérdésével, elég ha homokba dugjuk a fejünk, az utánunk jövők meg oldják meg ahogy tudják. Igen könnyű az élet nevében felelőtlenül felélni az utánunk jövők életfeltételeit.

Valahogy így gondolkodott a Húsvét-szigetek népe is. Egy idő múlva csak egy halott sziget maradt utánuk.

egyérintő 2012.06.21. 10:34:07

@Karakó:

Jó oka van annak, ami miatt nem szerencsés a Kurucinfóból idézni, mégha az idézett anyag igaz forrásból származik is. Hiába igaz ugyanis az idézett anyag, azt mindenki elutasítja, mondván, hogy egy szélsőjobbos, illetve bizonytalan tulajdonú, szellemiségű médiumtól idézték. A forrás cikk mindenképpen sokat veszít a fontosságából, inkább a közvetítő médium témája fogja uralni a beszélgetést.

Például mi reformátusok sem nézzük jó szemmel, ha a reformatus.hu helyett a Kurucinfót idézed a reformátusok ügyében. Ugyanúgy problémáznánk mondjuk, ha a Népszava, vagy az Amerikai Népszava oldaláról linkeled be a református cikket.

Általában akkor szoktunk idegen oldalról cikket másolni, ha lusták vagyunk, nem tudjuk, honnan vegyük a forrást, vagy tényleg nem fontos kinek az oldaláról idézünk.

Esetünkben azonban egy nagyon kényes kérdésről van szó. Ez esetben kimondottan szerencsétlen dolog, ha az írást markáns politikai, vallási hovatartozású oldalról vesszük át. Te is látod, hogy a vitát fokozhatja, turbósítja, sőt rossz irányba viszi, ha a rosszul megválasztott oldal kerül a középpontba, nem pedig maga a forrás cikk.

2012.06.21. 11:38:03

@Tilikov:

Ugy erzem, hogy par helyen kiigazitasra szorul a hozzaszolasod.

'a hívei is mintha homokba dugnák a fejüket e kérdés kapcsán, és csak azt szajkózzák, hogy a népességszabályozás gonosz dolog, a terhességmegelőzés és a terhességmegszakítás egyaránt'

Ne mossuk egybe, ami nem tartozik egybe. A terhessegmegelozes nem gonosz dolog, csak nem mindegy, hogy hogy csinaljuk.

'Szerintem a keresztény álláspont csődöt mond ebben a kérdésben '

Szerintem meg nincs olyan, hogy 'kereszteny allaspont'

'egyébként a gmo téma is összefügg ezzel, mert anélkül már ma is sokkal többen halnának éhen, pedig így is szép számmal vannak, akiknek nem jut étel, de ellenezzük csak a gmo-t mert az trendi, aki meg éhen hal az így járt, majd odafent kap helyette mannát '

Itt megint illene arnyaltabban fogalmazni. Felhivatalosan elismerik a gmo elonyeit, az meg nem trivialis, hogy mennyire konkretan kell allast foglalnia egy nem szakmai szervezetnek ebben a kerdesben.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.21. 18:12:35

"Jó oka van annak, ami miatt nem szerencsés a Kurucinfóból idézni"
Akkor majd én idézek máshonnan :

"Ennek során ke­rülhettem Lékai inkvizíciója elé 1982-ben - a tárgyalás jegyzője Erdő Péter, a jelenlegi bíboros volt -, ahol azzal vádoltak, hogy nem az Egyház előírásai sze­rint tanítok. Addig is, amíg ügyemben Róma kimondta a végső szót, megtiltották számomra a nyilvános papi működést."
www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=szaki

csaba carmarthen 2012.06.21. 20:37:02

@Tilikov:
a genocidium sotet tervei mellett
youtu.be/nbjwkTov_Gg
a te altalad leirt gondolatok tortek landzsat... raadasul indirekte meg Istent is bele akarvan rangatni az onigazolasba.

(idezlek:)
"Mondani fogja majd, hogy most már elég, legyetek kevesebben, ne szaporodjatok és sokasodjatok, hovatovább öljetek le 1-2 milliárdot, hogy helyreálljon az egészséges lélekszám?"
jezsuita.blog.hu/2012/06/06/a_nyolcadik_venusz_atvonulast_varva#c17032551

...es mindezt a "racionalitas"
youtu.be/B4TloDWPkMw
ordogi ravaszsaggal megfogalmazott kontosebe bujtatva (megha ezen gondolatokat masoktol vetted is at)...

Igy tehat kezenfekvo, hogy eloszor a "racionalitas" egyik atyjara kellett gondolnom, aki szamara milliok halala statisztika, es a masikra, aki szerint a lelkiismeret "irracionalis" es kiirtando. Ok 'eletmuvukkel' ezt az elvet is kovettek.

Az o nyomaikban jarnak a "racio" mai elkabitott mesterei, akik 'hisznek' a 'racio uj koraban'...

vigilantcitizen.com/sinistersites/sinister-sites-the-georgia-guidestones/

es ezert circa 6.5 milliard ember -a foldkereksegrol valo- leradirozasat tartjak racionalisnak: 'racionalis' globalgazdasaggal, az elelem megvonasaval, -'racionalisan tomegpusztito' haborukkal,vakcinakkal, ...a "tudomany" erveivel.

Tudjuk, hogy Sztalin egy alkalommal 8 millio ukrant eheztetett halalra, kinai unokatestverei 40 millio lakosukkal bantak el hasonloan...van hasonlo angol(szasz).. pelda is pl. az irek iranyaba (tehat ezek tortenelmi peldak arra, hogy a lehetseges megtortenhet)

Ma azonban -ugy tunik-hiaba az emberi figyelmeztetesek
youtu.be/4te0C4NT2H0
Hiaba gyozodhet meg barki a sajat szemevel a tengerentulon felallitott ures koncentracios taborok szazainak leterol, a nagyvarosok kozeleben millioszamra felhalmozott koporsokrol, hallhatja sajat fuleivel a financ magnasok sajat szavait.

Hiaba a szemunk elott zajlo gazdasagi es politikai esemenyek: Mindezek csak "elmeletek", es "nem hiteles".

Ezert van szukseg Isten Figyelmeztetesere - meg egy utolso lehetoseget adva az emberisegnek-
youtu.be/2-lqE2fTdrU
hogy hatat forditson ezeknek az esemenyeknek (anelkul, hogy a szabad dontest barkitol is elvenne).

A <tulnepesedes>rol pedig nem lesz tulsok ido(d)/(nk) gondolkodni vagy statisztikai elemzeseket krealni...

udv:
cs

Tilikov (törölt) 2012.06.22. 10:43:04

@csaba carmarthen:

Mindegy. Úgy látszik elbeszélünk egymás mellett. Én fenntarthatóságról, tudatos népességszabályozásról, a bolygónk végességének felismeréséről, az utánunk jövők örökségének a megőrzéséről beszéltem.

Te meg a gonosz összeesküvők népirtásáról, Sztálin viselt dolgairól, üres koncentrációs táborokról és több millió koporsóról, és egyéb nyalánkságokról.

Nem ugyanarról beszélünk, de az egyik legkárosabb magatartás az, amikor fontos és valós problémákat úgy söprünk le az asztalról és hagyunk figyelmen kívül, hogy előveszünk helyette teljesen eltúlzott, valótlan összeesküvés elméleteket, és ennek az ürügyén fordítunk hátat a valódi problémáknak.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.22. 11:16:40

@Tilikov:
Most kivételesen egyet értek veled, mert természetesen létezik a probléma ,amiről írtál.
A nehézséget az okozza, hogy először fel kellene ismerni, hogy ezt mi idézi elő.
A megoldás nem a "népességszabályozásban" rejlik, mert ezt azok mondogatják és ajánlgatják előszeretettel, akik ezt a problémát előidézték.
Ők, akik ezt az ostoba pénzügyi és gazdasági rendszert a társadalom fejére zúdították, mert ebből profitálnak, ők alkotják a világelitet, akik a világ javainak túlnyomó többsége felett rendelkeznek, mert már a saját tulajdonukká degradálták.
Csak abból az élelmiszer mennyiségből, amelyet Észak-Amerika és Európa feldolgozó üzemei, élelmiszer kereskedelme és lakosság a szemétbe dob 3 milliárd embert lehetne ellátni.
A "vedd meg és dobd el, majd vegyél egy másikat" ,-az emberekre szándékosan a kamatkényszer és a profitéhség eszközeivel ráerőltetett-, sátáni elve zsákmányolja ki a Föld erőforrásait csak azért, hogy azok minél előbb a szemétdombon kössenek ki.
Az egész földet ledaráljuk e miatt egy szemétkupaccá.
El kell venni a nemzetközi bankároktól a nemzeti bankok felett gyakorolt ellenőrzési és kvázi tulajdonlási jogukat, melyet ravaszul " a nemzeti bankok szuverenitásának" álcáznak. Az államoknak a társadalom és a gazdaság működtetéséhez elengedhetetlen pénzt, közvetítő eszközt kamatmentesen kell rendelkezésre bocsátani nem hagyva, hogy népek, nemzetek, családok a kamatos-kamat kiuzsorázó mechanizmusa által egy döntően zsidó származású pénzoligarchia rabszolgáivá váljanak.

csaba carmarthen 2012.06.23. 02:22:13

@Tilikov:

Igazad van, semmi ertelme a multra emlekeznunk, (historia est magistra vitae? -badarsag)
youtu.be/dsq7_epNKPo

sot minel kevesbe emlekezunk annal jobb, mert annal konyebb minket atverni.

A valosag csak elmelet.

Semmi parhuzam nincs a Reichstag felgyujtasa es a kereskedelmi tornyok felrobbantasa kozott.
Kulonosen akkor, ha az embereknek mar fogalmuk sincs, arrol hogy mi az a Reichstag..
..ezert kell elfelejteniuk a tortenelmet..hogy ne tegyen fel senki kerdeseket...es nehogy olyan durvan kiakadjon valaki, mint mondjuk ez az amerikai fellow..
youtu.be/lGYwN5rsvyI

es emellett jojjunk es magyarazzuk el az embereknek hogy milyen abszolut felelosegteljes, tudomanyos, es jo (nekik!), ha beloluk -elso lepesben- egymilliardat H1N1 tipusu oltasokkal, es egyeb "globalis szolgaltatasaokkal" kiirtunk
www.youtube.com/watch?v=nbjwkTov_Gg&feature=youtu.be
es rendezzunk tudomanyos konferenciakat arrol, hogy erre mik a legjobb modszerek..

es ha valaki veletlenul raebredne hogy mirol is van szo, akkor valaszunk:

Ugyan mar!
Ez elmelet, osszeeskuves elmelet,
Lárifári Lárifári Lárifári Lárifári

youtu.be/V-Zvtk1qkbM

"Én fenntarthatóságról, tudatos népességszabályozásról, a bolygónk végességének felismeréséről, az utánunk jövők örökségének a megőrzéséről beszéltem. "

"... en pokolian hiszek abban, hogy amit csinalunk az jo a vilagnak, jo az emberisegnek..."

....
Ezek szerint lesz folytatatas;)

Tilikov (törölt) 2012.06.23. 12:32:52

@csaba carmarthen:

Na jó, hagyjuk inkább. Nekem már tényleg magas az, hogy mi köze van a Reichstag felgyújtásának és a WTC lerombolásának egymáshoz. És az is, hogy kik akarják influenzaoltással kiirtani a világot. Azt meg végképp nem értem, hogy jön ehhez a Best of Gyurcsány.

Sikerült összeszednek az internet szeméttengerének a legbűzlőbb foltjait és rendszertelenül ideönteni. Ezeket az összeesküvés elméletes videókat is direkt a vallásos embereknek készítik, mert aki egy kicsit is racionálisan gondolkodik, az nem dől be ilyen blődségeknek.

Ezt tudom ajánlani neked, szerintem te még ezt is képes vagy bekajálni:
feny-angyalai.hu/magyar/default_02_hu.htm

Ferdinandus 2012.06.23. 16:24:07

@Tilikov:

Én is megtekintettem a belinkelt oldalt. Azon gondolkodtam, hogy igazából nem tudnék matematikai pontosságú, minden apró kétséget kizáró, lehetőleg természettudományos alapokon nyugvó, tökéletes cáfolatot levezetni a közvetített tartalom ellenében. A matematika, vagy a természettudományok eddig még nem bizonyították explicite a pokolgyíkok nemlétét. Attól, hogy nem szerepelnek például a biol. rendszertanban, később még felfedezhetik őket.

Mindezekből kiindulva, az oldal tartalmát, illetve valóságképét sem lehet egyetlen kézlegyintéssel hamisnak minősíteni. Ez a magatartás nem felelne meg a tudományok világában megszokott egzakt bizonyítások következetességnek és pontosságnak, így nem volna egészen korrekt.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.23. 21:08:39

'fiai vagytok a próféták gyilkosainak...Kígyók, viperák fajzata! Hogyan menekülhetnétek meg a gyehennával sújtó ítélettől ?"

egyérintő 2012.06.24. 19:26:44

@csaba carmarthen:

Csaba, azért nekem annak a bizonyos WTC7-esnek az összeomlása alsó hangon is gyanús. Ahogy a szakértők mondják, még egyetlen modern acél-beton irodaépület sem omlott attól össze, mert valahogyan tűz ütött ki benne.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.06.24. 22:17:49

@egyérintő:

"WTC 7-es épülete nagyon hasonlóan omlott össze, mint a két toronyépület, holott nem repült neki repülőgép. A Szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal, a FEMA jelentése szerint nem sikerült teljesen tisztázni a 7-es épületben keletkezett tűz okát és így azt sem, hogy az miképp vezethetett az épület összeomlásához. A körülmények pontos kivizsgálását itt is megnehezíti, hogy a bizonyítékok nagyrészt eltűntek. "
"Hasonló meggondolások játszhattak szerepet a Világkereskedelmi Központ 7-es épületének összeomlasztásánál. Kétségtelen, hogy az itt elhelyezett parancsnoki központ nagy mennyiségű elektronikus szerkezettel, hardverrel volt ellátva. Ezeket se lehetett volna úgy eltávolítani, hogy elkerüljék a lelepleződés kockázatát. Nem volt más lehetőség, a Világkereskedelmi Központ 7-es épületét is el kellett pusztítani, hogy az épülettel együtt a bizonyítékok is megsemmisüljenek. Larry Silverstein a WTC 7-es számú épületének tulajdonosa, és aki a toronyépületek használatát is 2001 augusztusában bérbe vette, egyedül a 7-es épülettel kapcsolatban ismerte el véletlen elszólással, hogy azt az ellenőrzött épületbontásoknál használt robbantási technikával "húzták le", vagyis omlasztották össze."
mek.niif.hu/06800/06897/html/1005.htm

Tilikov (törölt) 2012.06.25. 11:38:59

@Ferdinandus:

Ha te így gondolod, akkor higgyél nyugodtan a pokolgyíkok létezésében, én az engedelmeddel továbbra is az idióták közé sorolom azokat is, akik ezeket kitalálják, és még inkább azokat, akik el is hiszik. Ha tudományos cáfolatra vársz, akkor hiábavaló a várakozásod, mert a tudománynak nem feladata, hogy teljesen eszement pokolgyíkos-űrlényes-jézusos-fényangyalos-megcsipelős agymenéseket cáfoljon meg.

Micimackó létezését sem cáfolta még meg a tudomány, mégis minden ép eszű ember tudja róla, hogy mesehős nem pedig valós személy. Aki meg nem tud különbséget tenni a mesehősök és a valós személyek között, az ilyen szánalmas mélységekbe süllyed, mint ezek a fényangyalai, és azok, akik elhiszik ezeket a bárgyú meséket.

És az se véletlen, hogy ez az agymenés 50%-ban a jézusozásra van ráépítve, mert az már egy jól bevált brand amire könnyű ráépíteni az űrhajós-megcsipelős-pokolgyíkos narratívát. Úgy látszik tévedtem, amikor azt írtam, hogy csak a tudomány képes a fejlődésre, lám itt a továbbfejlesztett kereszténység pokolgyíkokkal és űrhajókkal, meg persze Jézussal. Jó szórakozást hozzá.

csaba carmarthen 2012.06.25. 14:14:58

@Tilikov:
Termeszetesen a tealtalad belinkelt scientologiat nem ajanlom senkinek sem bekajalni, ahogy sajnos sok hollywood sztar megtette..
youtu.be/xBfMjHEw8Zw
Jó szórakozást !

Tilikov (törölt) 2012.06.25. 15:08:03

@csaba carmarthen:

Ez nem szcientológia, mert abba Xenu van, meg Thetánok, ebben viszont Jézus jön az űrhajóval Ptaah barátjával és megszabadít bennünket a pokolgyíkok által belénk ültetett csipektől. Ez inkább amolyan new wave kereszténység, felütve némi sci-fivel, hogy trendibb legyen.

De egyébként ha szerinted az reális, hogy az NWO az influenzaoltással ki akarja irtani az emberiséget, akkor már csak egy lépés kell, és az oltásban benne van a chip is, a nővérke maszkja mögött pedig ott egy pokolgyík. És ha Jézus is reális, akkor miért ne érkezhetne űrhajóval? Tán nem áll hatalmában? És miért ne jöhetne vele Ptaah barátja, vagy akár Xenu?

Nem kekeckedni akarok, de a te vízióidat is csak egy hajszál választja el ezektől.

csaba carmarthen 2012.06.25. 15:23:47

@egyérintő:

igen...

Mi a kulombseg az "...-elmelet" es a valosag kozott..:
youtu.be/aECYD1sfAV4
(a fenti csak egy rovid kivonat Dave VonKleist filmjebol (911 In Plane Site) amely sorra veszi az esemenyek szamos reszletet - ramutatva a becsapasra - mindenegyes reszletben(!) -pusztan a hivatalos kepsorok alapjan (!!!)..+ ezek totalis elfedesere a mediaban.

A harmadik toronyrol nagy a hallgatas. A jelek szerint ui. onnan iranyitottak az esemenyeket...
youtu.be/sBOel-LyJ_E

John F Kennedy 1961 apr 27-en azt talalta mondani, hogy amivel vilagszerte szembenallunk, az egy kegyetlen osszeeskuves, amely titkos eszkozokkel igyekszik kiterjeszteni befolyasat: beszuremkedessel- letamadas helyett, belulrol valo bomlasztassal- szabad valasztasok helyett, megfelemlitessel- szabad dontes helyett, ejszakai gerillakkal- nappali hadseregek helyett. Ez a rendszer hatalmas anyagi es emberi eroforrasokat foglal bele egy szorosan osszefont es nagyon hatekony gepezetbe, amely katonai,diplomaciai, titkosszolgalati,gazdasagi,tudomanyos es politikai muveleteket hangol ossze.
Elokeszuletei titkosak, hibai rejtettek...
Ellenzoit nem ertekelik, hanem elhallgattatjak...
educationforum.ipbhost.com/index.php?showtopic=8982

J F K egy ellenzo volt, ot elhallgattattak...

..A 911 hivatalos fedosztorianak szamos firtatojat...elhallgattattak...
youtu.be/bvay28lZiHU

Mernokoket, epiteszeket egyetemi tanarokat elhallgattatnak, vagy minimum nem engednek szohoz jutni a nagykozonseg elott (pl. a foaramu mediaban), mert kimondjak, hogy a 3 torony (WTC 1,2,7) felrobbantasa szabalyozott robbantasos lebontas (controlled demolition) volt.
youtu.be/0ptvvbaR0-U

udv:cs

Tilikov (törölt) 2012.06.25. 16:03:17

@csaba carmarthen:

Azt az elméletet hallottad már, hogy atombomba robbant a WTC-ben? A tudjukkik és a gonosz tudósok el akarják titkolni előttünk, hogy egy fissziós bomba döntötte le az épületet. De szerencsére egy renegát igazságkereső csoport nem törődve a tudjukkik fenyegetésével, nyilvánosságra hozta a bizonyítékokat:
www.nucleardemolition.com/

Durva mi?

egyérintő 2012.06.25. 17:50:11

@Tilikov:

Attól, hogy direkt hülyeségeket jelentetnek meg a neten és más médiumokon a célból, hogy minden felvetett érdekes kérdést lesöpörhessenek ezekre a blődségekre hivatkozva, szóval a sok hülyeségtől még számos értelmes kérdés van, amit valóban meg kellene válaszolni. Amire képtelenek a szakértők és értetlenek.

Az összeomlott WTC épületek közül a WTC7 épület sorsa ilyen. Egy sziklaszilárdan, vasból és betonból megépített épület, amelyet semmiféle támadás nem ért, miért omlott vajon össze önként és látványosan, bármiféle értelmes ok nélkül?! Az alábbi okokat lehet olvasni, az általad idézett ökörségeket most mellőzzük.:

Robbantották a WTC7-et, de akkor az épület robbantásának előkészületére legalább egy nap kellett volna. Ha az épületben keletkezett kisebb tűzvészt jelöljük meg oknak, annak esélye sincs egy acél-beton épületnél. Még soha nem omlott össze ilyen ok miatt vas-beton épület! Az meg tényleg a vicc kategóriájába tartozik, hogy buldózerekkel húzták ki a lábát a hatalmas épületnek!

Szóval a sziklaszilárd alapokon épült (azért épülhettek ekkora felhőkarcolók, mert a város alapzata hatalmas, stabil szikla), sziklaszilárd WTC7 hogyan omolhatott össze, ha erre semmi okot nem tudnak mondani?! Ha erre az ott, a környéken hemzsegő média egységek, helikopterek semmiféle választ nem tudtak produkálni?!

csaba carmarthen 2012.06.25. 18:24:36

@Tilikov:
Erdekes.

Mig en mernokokrol, eptiszekrol, egyetemi tanarokrol (tudosokrol...)beszeltem, akiknek tudomanyos eszreveteleit semmibe veszik ( akik igy kozelitik meg a kerdest pl.:

"First, let the technical truth emerge. Then, if necessary, cope with the inevitable political, conspiracy and other questions"...(Joel S Hirschhorn)
www.youtube.com/watch?v=0ptvvbaR0-U&feature=youtu.be

magyarul: "Eloszor lassuk a fizika torvenyein alapulo igazsagot. Aztan ha ez szukseges, birkozzunk meg a politika-,s az osszeeskuvessel kapcsolatos, valamint mas elkerulhetetlen kerdesekkel.."
www.countercurrents.org/hirschhorn100907.htm

Joel S. Hirschhorn - a Wincosin es Madison Egyetemek korabbi professzora es vezeto beosztasu munkatars a Technologiai Ertekeles es Nemzeti Kormanyzoi Szovetseg Kongresszusi Hivatalaban.

Addig tenalad jelenik meg a "gonosz tudósok" asszociacio..., ami teljesen ertheto, ha meggondoljuk, hogy te lathatoan azon "tudosok" koreit tamogatod akik ilyen eloadasokat tartanak:
www.youtube.com/watch?v=nbjwkTov_Gg&feature=youtu.be

csaba carmarthen 2012.09.25. 21:28:14

Felkelek majd a gonosz erők és a hazugságok királya, a fenevad ellen, és eltörlöm a föld színéről ezt a borzalmas veszedelmet.

Gyermekeim csak akkor látják meg az Igazságot, amikor a gonoszság mértéke már visszahúzódott.

Gyermekek, ne aggódjatok, mert imáitok megérintik a Szívemet, és kéréseitek által sok – sötétségben lévő – Gyermekemet fogom megmenteni.

(.........)

A Mennyből szólok hozzátok, buzdítván benneteket, hogy bízzatok Fiamban, az Ő nagy Irgalmában, és ezen szövetség beteljesítésére tett Ígéretében.

Adjatok át minden, esetleg meglévő kétséget, mert azok akadályoznak benneteket az igaz béke keresésében.

A kétségek gátolják Kegyelmeimet, melyekkel el akarlak árasztani benneteket, hogy megvédjenek titeket az utolsó, fennmaradó időszaktól, amikor is a sátán kontrollálja a világot. Az ő ideje a végéhez közeledik. Aztán majd kibontakozik az új kezdet.

Én szeretettel várom Gyermekeim visszatérését Királyságomba, az Új Paradicsom Királyságába. Ennek így kellett lennie.

Szeretlek benneteket. Bízzatok Fiamban, és várjátok Hívásomat.
.........

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/09/isten-az-atya-fiam-ideje-egybeolvad-most-a-ti-idotokkel-gyermekek-es-hamarosan-minden-eggye-lesz/

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2012.09.25. 22:01:56

Kedves @csaba carmarthen, köszönöm a cikk eredei témájához továbbra sem kapcsolódó számomra már spam számba menő offtopic hozzászólást.

csaba carmarthen 2012.09.26. 00:57:58

@borazslo:
sic itur ad astra...

innen nem offtopic;)

es innen sem:

"inkább értünk a lelkekhez, mint a tudományokhoz"

csaba carmarthen 2012.09.26. 02:35:29

youtu.be/rmUYtSwZbw4

A Mennyből szólok hozzátok, buzdítván benneteket, hogy bízzatok Fiamban, az Ő nagy Irgalmában, és ezen szövetség beteljesítésére tett Ígéretében.

Adjatok át minden, esetleg meglévő kétséget, mert azok akadályoznak benneteket az igaz béke keresésében.

A kétségek gátolják Kegyelmeimet, melyekkel el akarlak árasztani benneteket, hogy megvédjenek titeket az utolsó, fennmaradó időszaktól, amikor is a sátán kontrollálja a világot. Az ő ideje a végéhez közeledik. Aztán majd kibontakozik az új kezdet....

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/09/isten-az-atya-fiam-ideje-egybeolvad-most-a-ti-idotokkel-gyermekek-es-hamarosan-minden-eggye-lesz/

www.thewarningsecondcoming.com/

Karakó 2012.09.26. 03:05:57

@borazslo:

Kedves posztoló!

Nagyon méltatlannak és részrehajlónak tűnik, hogy a 200-egynéhány hozzászólásban itt nemzeti kérdésekről, csángó-magyarokról, Mária-tiszteletről és (hosszan sorolhatnám) egyebekről vitatkozókat nem róttad meg, egyedül @csaba carmarthen: észrevételeit bírálod, ráadásul "spam" (KÉRETLEN ÜZENET) minősítéssel... (miért, kapott-e itt bárki felkérést vélemény-nyilvánításra?)

Köszönöm, hogy ezt szóvá tehettem.

2012.09.26. 07:38:25

@Karakó:
Nagyon nemes, hogy védelmedbe vetted, de @boraszló egyátalán nem @csaba carmarthen észrevételeit(!) és véleményét(!) bírálta.
Ezeket mindannyian tiszteletben tartjuk és nagyra értékeljük.
Azt hiszem nem kell jobban elmagyaráznom.
:-)

Karakó 2012.09.26. 11:11:18

@Pandit:

Szerintem beszélj nyugodtan csak a magad nevében - úgy jobban érthető, jobban is hihető (és végképp nem kell elmagyarázni).

Remélem, @borazslo: megértette, amit mondtam. Neked nem igazán sikerült, pedig csak egyetlen idegen szó szerepelt, azt is lefordítottam.
(a "nemes" jelzőt köszönöm - sajnos érdemtelen vagyok erre)

2012.09.26. 13:11:31

Valóban kimaradt egy szó. Természetesen szerintem(!).
Elnézést, ha félreérthető voltam.

Ismét csak szerintem Te értetted félre @borazslo-t.
Mindezek természetesen az én saját véleményeim és kizárólag a saját nevemben közöltem őket veled.
És úgy gondolom értettelek.

Az utolsó mondatommal pedig nem akartalak megbántani, felesleges és szerencsétlen odavetés volt. Elnézést érte.

Karakó 2012.09.26. 15:05:04

@Pandit:

Belemehetünk ebbe: a legegyszerűbb mondatnak is LEHETSÉGES többféle értelmezése (még ha mindjárt kínos-erőltetetten is).

Szerintem a szerző "köszönete" Csaba irányába metsző iróniától (volt) terhelt - vagy "ékes".
Ezt az értelmezésemet támasztja alá az "offtopic" kitétel (ezt ugye a legritkábban szoktuk elismerőleg, dícsérőleg használni - legfeljebb megengedő értelemben, türelemmel).
De hogy még ennyi kétségünk se maradjon, ott virít a "spam" cimke, mint kvázi - igaz szubjektív (vö. "számomra", mármint SZERZŐ számára) értékelés. A szónak szerintem mindössze egyetlen jelentése ismert: kéretlen üzenet, ez a jelentés viszont klf. árnyalataiban a "zavaró"-tól a kifejezetten "ellenséges"-ig mozog (mozgolódik).

Ezekert a mondatokat érvelésnek szántam a saját értelmezésem (és eredeti megjegyzésem) védelmében. Köszönöm, ha végiggondolod magad is, és külön megtisztelnél azzal, ha megpróbálnád igazolni ellenvetésedet.

(megjegyzem, a "mindannyian tiszteletben tartjuk és nagyra értékeljük" kijelentésedben lehet sok igazság /szerintem van is!/, de ez most, ebben a viszonylatban nem érv)

Én is bocsánatodat kérem az indulatos visszavágásért.
süti beállítások módosítása