Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Minek nekünk múzeum?

2012.06.14. 20:49 scapinelli

nepviselet.jpg“Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.”

Ezek az Alaptörvény szavai. Felmerül a kérdés, hogyan történjen meg mindez? Hogyan lesz a szándéknyilatkozatból gyakorlat? Mert nem csak a háborúhoz, hanem a békéhez is kell a pénz. Az pedig nincs. Mondjuk, focira még volna, de múzeumokra már nincs. Ilyenkor az ellenzék felemeli a mutatóujját. Ez a dolga. Persze ők sem árulják el, hogy honnan vegyük el a pénzt. Mert szerelemre mindig futja, de saját történelmünk szeretetére már kevésbé. Ha finanszírozni kell bármit is, akkor sem a megyék, sem a községek nem tolonganak, se kórházért, se iskoláért, és múzeumért pedig végképp nem. A történelmi tudatot azonban vidéken is ápolni kell, nem csak a fővárosban. A közösséget nem csak a határon túl kell építeni – amit ugye, számon kérünk szomszédjainktól, – hanem határon belül is!

Jelenleg a múzeumok nem kellenek senkinek. Leminősítik őket kiállítóhelynek. Raktár lesz belőlük, nem egy szentély, ahol feltöltekezik a lelkünk. A nemzeti konzultáción nem kérdeznek rá a múzeumokra.
A kérdés, például, így hangozhatna:

„Vannak, akik szerint a nemzeti kultúra védelmét, melyet az alkotmány garantál, biztosítani kellene, akár áldozatok árán is, vidéken is, hogy el ne sorvadjon. Mások szerint erre nincs lehetőség.”

A most folyó konzultációval kapcsolatban idősebb emberek felhívtak, segítsek, hogyan kell válaszolni. Kínos. Mert ugye, a kérdezők feltételezik, hogy van egy jó válasz, és ők jól akarnak válaszolni. „Mások” fiktív kérdésemre eleve nemmel válaszolnak: mondjuk az IMF, az EU, és hát igen, a megyék és az önkormányzatok is. Ez még kínosabb.  Eközben a múzeumigazgatók magukra maradnak asszisztenseikkel és régészeikkel, teremőreikkel és végső soron az egyre ritkább látogatókkal.  Milyen kár, hogy most nem lehet a Kárpátok faluromboló zsenijét, vagy más undok alakot szidni. Magunkat kell. Nekünk nem fontos sem a múltunk, sem a jövőnk.

Különben abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy bizonyos rendszerességgel forrásfejlesztési szemináriumokat tarthatok Szentendrén egy-egy nagyobb csoport múzeumigazgatónak. Most a napokban újra, és persze soha nem volt ilyen aktuális megmozgatni a közösséget, hogy áldozzon saját magára. Mert a helyi és egyéb múzeum mi vagyunk. Ezek nem egzotikus gyűjtemények, mint amilyeneket egykor barokk fejedelmek halmoztak fel, és melyeket ma turisták millióiknak mutogatnak drága pénzért. Ezek szemlélődésre hívnak: ki vagyok,kik vagyunk? Honnan és hova tartunk? A mai múzeum közösséget kell, hogy teremtsen, nem közönséget! Ez a szemléletváltás fájdalmas, de elkerülhetetlen. Reméljük, hogy ezek a nemzeti és regionális műhelyek valahogy túlélik az átmenetet.  Jobb esetben teszünk is valamit érte!

352 komment

Címkék: válság múzeum magyarság alaptörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr224588004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.11. 16:18:04

@peppe80: "hogy el sem tudod képzelni, hogy valaki ne foglalkozzon vele, "
Nem tudsz nem foglalkozni vele, mert ez olyan, mint a halnak a víz. Mindenhol a történelem , a régmúlt vesz körül, már akkor, amikor kiteszed a lábadat az utcára és meglátod az épületeket, szobrokat.(Talán ezért tűnsz te is annyira idegesnek.)
Ha nem akarsz vele foglalkozni, akkor is tudattalanul vésődik az agyadba minden. Biztos vagyok benne, hogy ha létezne egy ikertestvéred, aki hasonlóan magasról tenne a történelemre, de mondjuk őt kiskorától fogva Japánban nevelték volna fel, akkor a gondolkodásotok, önértékelésetek gyökeresen térne el, mert Japánban is mindent átitat a történelem.
Te sem és én sem tudunk mondani semmit, ami ne lenne a magyarságunkkal összefüggésben, mert magyarul beszélünk és ez a nyelv,( mint minden más nyelv), döntő hatással van a gondolkodásunkra, akár tudomásunk van róla, akár nincs.
A magyar nacionalista nem kezeli ellenségként a más nemzeteket, csak az ellenséges nemzeteket.
Ne keverd össze a nacionalizmust a sovinizmussal!
Egyébként nem tudom, mi vagy akkor, ha nem vagy magyar ? Ha valaki magyarnak lát, azzal miért kényszerít téged ? Ez már kicsit beteges!
Nem kell döngetni a mellet, hanem meg kell vizsgálnunk a történelmünk eddig elhallgatott vonatkozásait is. Az elnyomó hatalmak taktikája volt ,-már az ókori Kínában is feljegyezték-, hogy könnyebb egy nemzetet meghódítani és alávetni, ha meghamisítjuk a történelmét olyan módon, hogy megfosztjuk őket attól az érzéstől, hogy büszkék legyenek tetteikre, nagyjaikra, történelmükre. Az a kívánatos, hogy állandóan vesztesnek, letiportnak, kicsinynek érezzék magukat a meghódítottak. Minket is állandóan meghódítani és letiporni akartak, ezért hamisították és hamisítják a történelmünket.
Azért mondtam ,hogy félreérted a magyarságot, mert te a magyar nacionalizmust úgy akarod látni és láttatni,mint egy versenyt.
"természetes módon kialakul egy versenyszellem. A versenyt pedig nem azzal lehet megnyerni"
A Hunor- Magyar versenyszellem pedig nem a nyerésről és eltiprásról szól, hanem egy olyan küzdelemről, ahol az erősebb maga fölé akarja emelni a gyengébbeket, segítve, tanítva, ösztönözve őket. Erről úgy látszik te még nem hallottál!
www.youtube.com/watch?v=J3FjGjM-vxw

YganA 2012.07.11. 18:18:24

@peppe80: Megtudható, hogy mitől "szorult össze a szíved"?

egyérintő 2012.07.11. 18:44:51

@peppe80:

Ha már a magyar nacionalisták hőbörgéséről értekezel, talán aktuális lenne elolvasnod egy magyar internacionalista hőbörgését. Az illető kéretlenül írta az alábbiakat a Pozsonyi csatával kapcsolatos beszélgetésünkre.:

"A nagy országokat hol érdekli a magyar történelem? Mi változna attól, ha holnaptól az Akadémia és az egész világ elismerné a magyarság hun/szkíta/mittudomén eredetét?
A görögökről az egész világ úgy tartja, hogy az európai kultúra megalapozói voltak. A több százszoros túlerőt megállító 300 spártai történetéről a film óta még a nagyon műveletlenek is hallottak. Ééééééés? Tekintettel van most erre bárki? Vagy vegyük Mongóliát. Dzsingisz kán vezetésével a mongolok minden idők egyik legnagyobb birodalmát hozták létre anno. Most kit érdekel Mongólia? Pedig ők aztán még a hagyományaikat is őrzik az aranykorukból! Sokan most is jurtában élnek vidéken. Akkor lehet Mongóliáról hallani, amikor néha egy-egy archeológus csapat kiás a Góbi-sivatagból pár dinoszaurusz tojást."

peppe80 (törölt) 2012.07.11. 21:02:53

@bélaybéla: „Nem tudsz nem foglalkozni vele, mert ez olyan, mint a halnak a víz.”
Ha hiszed, ha nem, én a légzésemre sem szoktam külön figyelmet fordítani. Pedig az aztán jóval életbevágóbb a nemzettudatnál!

„Te sem és én sem tudunk mondani semmit, ami ne lenne a magyarságunkkal összefüggésben mert magyarul beszélünk”
Ferikém! Könyörgöm! Akkor mondd el angolul! Ilyenkor látom, hogy tök fölösleges hozzád szólni, mert egy másik dimenzióban élsz. Azzal sem vagy tisztában, mi egy gondolat tartalma és a formája közötti különbség? Bocs, tudom… a csodálatos és minden másiknál ősibb de egyben fejlettebb magyar nyelvünkben a forma és a tartalom csodálatos szeretetteli egységben van… bla. bla. bla. Ja bocs, most jut eszembe, hogy az angol nyelv is a magyarból származik, annak egy degradálódott változata.

„Ha valaki magyarnak lát, azzal miért kényszerít téged ?”
Azzal még nem, csak ha azt sulykolja, hogy ez engem erre meg arra kötelez, meg hogy emiatt nekem így és így kéne vélekednem, mert ha nem akkor egy kozmopolita áruló senkiházi vagyok.

„Ez már kicsit beteges!”
Ezt sem kellett volna mondanod, mert ez a te egész szereplésedet jellemzi inkább a „kicsit” szó kivételével.
Ha én nacionalista lennék, akkor meg lennék győződve, hogy te egy izraeli bértollnok vagy, akinek az a feladata, hogy teljes mértékig röhejessé tegye és averziót váltson ki a magyar nemzeti tudattal szemben. Persze nem vagyok nacionalista, így ezt nem tartom reális lehetőségnek. Tudom, hogy ennyi utánajárást ezeknek a hagymázos, grandiózus és üldöztetési doxazmák komplett gyűjteményét felsorakoztató, a józan észt gond nélkül szögre akasztó fantazmagóriáknak csak őszinte érdeklődés tesz lehetővé.

„A Hunor- Magyar versenyszellem pedig nem a nyerésről és eltiprásról szól, hanem egy olyan küzdelemről, ahol az erősebb maga fölé akarja emelni a gyengébbeket, segítve, tanítva, ösztönözve őket. Erről úgy látszik te még nem hallottál!”
Hogyne hallottam volna! Te tanítottál meg erre. A más népek iránti Hunor-Magyar féle jószándékod túlcsordulásában általában rögtön utána ismertetni szoktad a gaz zsidók és egyéb indoeurópaiak Káin (Kón) – Ábel szellemiségét, ami miatt azok mennyire gáz, nálunk mennyivel rosszabb népek.

peppe80 (törölt) 2012.07.11. 21:18:46

@egyérintő: Na, ez tényleg egy jófej srác! Jól teszed, hogy terjeszted a szövegeit! Bár úgy nézem, a finnugor téma feszegetésére írta ezt.

peppe80 (törölt) 2012.07.11. 22:00:41

@YganA: Ez volt az a momentum:
„…sok jó és sok rossz végleg elmúlt, vannak virágaim (hol virítanak, hol hervadnak), jól látom a párás mezőt és a bodros felhőket is, kajla kamasz az unokám, és a testvéreim és én is meg fogunk halni.”
YganA 2012.06.15. 17:07:00

Sokszor eszembe jut Szakaszu apó, és bevallom, ahogy a hozzászólásaidból "megismertelek" Téged, egy ideje gondolatban elkezdtelek Szakaszu anyóként emlegetni. Ezért rendített meg ez a mondatod.

uszo 2012.07.11. 22:49:59

@bélaybéla:
"A Szent Korona az égből alászállott szakrális királyság szimbóluma , a Korona tehát Jézus koronája, aki uralkodik a magyar nemzeten,"

Ezt hiszed Te és mások. Ez hit kérdése.
Megint mások pedig azt, hogy Jézus nem uralkodik, hanem kinyilatkoztatta magát és szeretné ha az ember szabadon követné Őt.
Sokan azt gondolhatják azt, e világ fejedelmei uralkodnak a magyar nemzeten és itt már empírikus tapasztalataik is lehetnek.:)

"Szent Korona tehát az égi jogrend megjelenítője is, amely a Szent Korona tanban összegződik."

Ez megint a Te és csoportod hite.
Mások inkább azt hiszik, hogy a Szentháromság- tan jobban leírja az "égi jogrendet" mint a szentkorona tan.

A lelkiismeret szabadsága pedig régi, mára teljesen elfogadott tételévé vált az európai kultúra etikai rendszerének.
Ezért talán nem törvényileg kéne szabályozni, hogy ki mit higgyen.

egyérintő 2012.07.11. 23:00:04

@peppe80:

Amikor a nemzeti hagyományok felesleges voltáról értekezel kíváncsi vagyok, hogy a magyar nemzeti hagyományok-szerinted- felesleges voltához hasonlóképpen feleslegesnek tartod-e mondjuk az amerikai nemzeti hagyományokat. Arról az országról van szó, amelynek a pár száz éves történelmében az első hajókkal érkezettek leszármazottai rendkívül büszkék erre kivételezettnek tekintett helyzetükre. Magyarul büszkék az őseikre. Ahol az amerikai polgár reggel a kertjében felhúzza az amerikai lobogót és a család elénekli az amerikai himnuszt. Ahogy ezt az iskolai baseball meccs előtt, meg focimeccs előtt megteszik és baromira büszkék a hazájukra.

Kíváncsi vagyok, hogy amint a magyar nemzeti hagyományokat feleslegesnek tartod, hasonlóképpen feleslegesnek tartod-e mondjuk az angol hagyományokat. A monarchiát, amelyet a parlament akár 51 %-al elsöpörhetne, de eszük ágában sincs. A jogrendszert, amely a hagyományra alapul, melyhez hasonló az amerikai precedens jog, a hagyományra épülő jogrendszer.

Kíváncsi vagyok, hogy amint a magyar nemzeti hagyományokat feleslegesnek tartod, hasonlóképpen feleslegesnek tartod-e mondjuk az izraeli hagyományokat, amelyek odáig terjednek, hogy a közösségen kívüliekkel nem érintkezhetnek fizikailag. Magyarul esélyed sincs, hogy lejattoljanak veled, merthogy nem vagy fajtiszta zsidó. Tisztátalan vagy egy kézfogásra. Vagy ott van például a kohanita ősökre visszavezethető származással büszkélkedő zsidó ember. ennek a hagyománytiszteletét feleslegesnek tartod-e?

Kíváncsi vagyok, hogy amint a magyar nemzeti hagyományokat feleslegesnek tartod, hasonlóképpen feleslegesnek tartod-e mondjuk a japán hagyományokat, amelyeket a legmodernebb technológiai ismeretek és a legmodernebb gyártási, fogyasztói szokások sem törölnek el.

Had ne soroljam végig, hogy mely ország népe mi miatt büszke nemzetére, annak hagyományaira.

Gondolod eljön még az az idő, ha fent marad Japán, hogy elfeledkeznek az Isteni szélről, amely a 13. században elsüllyesztette kétszer is a kínai flottát?! Nem egy hadi tettről beszélek, nem a japán harci, emberi kiválóságról. Nem arról, hogy Japán különb volt a mongol Kublaj kán Kínájánál. Hanem arról, hogy egy természeti jelenség, amelyet a japánok Isteni szélnek neveznek elpusztította a Japánt megtámadó hajóflottákat. Emiatt azóta a japánok Isten által áldottnak tartják magukat.

Vagy szerinted ki a csudát érdekelnek az amerikaiak, angolok, izraeliek, japánok hülye hagyományai?! Így teszed fel a kérdést?! Vagy netán velük kapcsolatban más a helyzet, mint azokkal a népekkel, akiket említettél "veretes" hozzászólásodban, ezek a hagyományok netán valami miatt fontosabbak?!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.11. 23:03:58

@peppe80: "én a légzésemre sem szoktam külön figyelmet fordítani."
Akkor ez azt is jelenti, hogy nem jár át az oxigén ?
Ha nem gondolsz a történelemre, attól az még ugyanúgy átjár, mint a levegő.Mennyivel jobb akkor inkább tudatosan foglalkozni vele, ha úgyis meghatározó erővel befolyásol mindannyiunkat?
Még tudatos lélegzés technika is van, amely adott esetekben gyógyító erővel bír.

"Azzal sem vagy tisztában, mi egy gondolat tartalma és a formája közötti különbség?"
A tartalom meghatározza a formát és viszont.

"Az indogermán nyelvek úgy jelölnek, hogy a fogalmaikat viszonyítják egymáshoz, de a meghatározó fogalmat alárendelik a meghatározott fogalomnak. A magyar nyelv pedig mellérendeli, és a közöttük lévő viszonnyal jelöl."
"És hasonló „mellérendelés" jellemzi társadalmi viszonyulásainkat is, aki nem egyenrangú velem, azt is egyenjogúnak tekintem, mindenkinek „megadom a magáét".
www.magyarszemle.hu/cikk/honnan_jott_merre_vitt_a_magyar_eszjaras_-_karacsony_sandor_konyve

"kozmopolita áruló senkiházi vagyok"
Véleménye mindenkinek lehet, de azzal még nem kényszerít rád senki semmit.

"a mi nyelvünket eleve megkülönbözteti az indogermán nyelvektől, hogy különös gondot fordít a hallgatóra, többek között azzal is megkönnyíti számára a megértést, hogy a mondanivaló minden új elemét külön viszonyítja az addigiakhoz, alárendelésben csak olyan összefüggésre utal, amit a másik már ismerhet."

"A mellérendelés, mint az észjárás alapja, persze nemcsak a nyelvben van jelen. Lükő Gábor sikeresen alkalmazta a folklór egész területére "
"A nyelv nemcsak lehetőség, hanem korlát is, mivel kizár mindenféle olyan értelmezéseket, amelyek nem egyeztethetők össze az ő „mélyszerkezetével."

Karácsony Sándor "A társadalomszerkezetet és a kultúrát derivátumnak, másodlagosnak tekinti, mégpedig a nyelvhez és a mögötte rejlő észjáráshoz képest."
A magyar nem „kívülről nézi a világot, hanem „benne él.„Csak most. Egyetlenegyszer. És soha többé. – mondja Hamvas Béla.31
www.magyarszemle.hu/cikk/karacsony_sandor_az_embertars

Miért baj az, ha mások és én is megállapítjuk, hogy a mellérendelő magyar világnézet jobb és nemesebb, mint az alá-fölé rendelő indogermán ?
A világot csak ez a szemlélet tudja megmenteni a pusztulástól. Ez fáj neked ? Ha a román kisgyermekek városuk főterén a szoptató anyafarkas szobra mellett járnak el nap-mint nap az iskolába ,akkor a farkas erkölcs és törvények nem ivódnak be a gondolkodásukba ?
Mi lenne akkor, ha a mi főtereinken meg mindenhol a Hunor-Magyar szoborpárossal lehetne találkozni?
Talán rátalálnánk az őseink igazi szkíta erkölcsiségre !

uszo 2012.07.11. 23:14:28

@egyérintő: "Monarchikus, hierarchikus, társadalmi berendezkedés"

A világon egyedülálló Koronánkhoz kapcsoltan, a fenti kifejezéseket voltaképpen a vulgármarxizmus használta,"

Tévedésben vagy. A koronánkhoz:) de általában a koronákhoz mely mindegyike egyedül álló valamely formában, a szak vagy résztudományok és a filozófia is kapcsolhatja a "fenti kifejezéseket". Mivel kapcsolhatóak hozza.
Persze a tények Téged szokásodhoz híven most sem zavarnak.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.11. 23:21:39

@uszo:
Ki akarja szabályozni azt, hogy ki mit higgyen ?
Az nem tetszett neked, hogy a Szent Koronát törvény fogja védeni. Nem azt fogják megkövetelni, hogy mindenki fogadja el szentnek, hanem azt, hogy ne szidják, pocskondiázzák, méltatlan helyzetekben ne jelenítsék meg, ne köpködjék, ne égessék el nyilvánosan a képét stb.

uszo 2012.07.12. 08:12:17

@bélaybéla:

"Eszerint, aki nagy nyilvánosság előtt ezeket a jelképeket sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
(galamus.hu)

ha valakiről az állítják, hogy szent, akkor lealacsonyítónak számít ha azt mondják, hogy nem az.
Azt nem tudom a hatóság mely szakértő véleményét fogadja majd el az ügyben ha valakit feljelentenek szentkorona lealacsonyítás miatt. A szentkorona hívő ezoterikusét, vagy a katolikus teológusét, esetleg egy szociáletikusét vagy?

egyérintő 2012.07.12. 09:18:38

@uszo:

Nézzük meg mire is reagáltam. :

"Monarchikus, hierarchikus, társadalmi berendezkedés jelképét szentként tiszteltetni a szekuláris társadalomban és büntető jogilag védeni egy demokráciában csak akkor lehetséges, ha a demokrácia alapértékeit figyelmen kívül hagyják.
Szerinted voltak a monarchiáknak önkényuralmi jelképei?"

Ha nem jön át még mindig, hogy miért vagy vulgármarxista, amikor a fentebbiekre hivatkozom, hát talán nem is olyan fontos erről többet beszélnünk. Nekem legalábbis egyáltalán nem fontos...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.12. 10:47:47

@uszo: A szentség mindenkinek mást jelenthet, ezért az várhatóan nem lesz törvénybe foglalva tételesen, hogy mihez kell tartania magát a jónépnek. A kérdéses korona történelmi megnevezése az, hogy Szent Korona. Ez a neve, de ez nem feltétlen kell, hogy azt jelentse, hogy magát a szentség fogalmát kell hinni, elfogadni. Ha teszem azt engem Vidám Ferencnek hívnának, akkor nem az lenne a lealacsonyítás, ha valaki megkérdőjelezné a vidámságomat, hanem ha személyemben szidnának, pocskondiáznának, képemet nyilvánosan elégetnék stb. Miért olyan nehéz ezt felfogni ?

YganA 2012.07.12. 11:06:14

@peppe80: Hú, azt hiszem kissé túl magasra került a léc velem kapcsolatban. Bár nagyon-nagyon megtisztelve érzem magam. Mégis én inkább egy nagy rózsaszínű szemüveget viselő igen kíváncsi tyúkanyó vagyok, aki aránytévesztésből(?) a földgolyó összes lakóját időnként saját csibéjének szeretné tekinteni. Persze ez a képességeimet jócskán meghaladó vágy gyakran kap egy kis nyaklevest. Pl. amikor a gonoszfarkas fogait próbálom kevésbé hegyesre köszörülgetni a csőrömmel. (De hiszen ő is milyen édes és ártatlan volt kisfarkas korában!)

Szeretettel továbbkotkodácsolva: Y.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.07.12. 15:57:55

@egyérintő:

A 20. századtól kezdve Magyarország a matematilkában és fizikában nagyhatalom. Sajnos sokan tevékenységüket Magyarországon kívül fejtették ki. A zsidó származású magyar fizikusok zömében az Egyesült Államokban dolgoztak. A "marslakók" hozzájárulása a fizikához azóta is utolérhetetlen csúcsteljesítmény.

uszo 2012.07.12. 18:18:38

@egyérintő:

Örülök a sikerének.

uszo 2012.07.12. 18:24:31

@bélaybéla:
"Szent Korona. Ez a neve, de ez nem feltétlen kell, hogy azt jelentse, hogy magát a szentség fogalmát kell hinni, elfogadni. Ha teszem azt engem Vidám Ferencnek hívnának, akkor nem az lenne a lealacsonyítás, ha valaki megkérdőjelezné a vidámságomat, hanem ha személyemben szidnának, pocskondiáznának,"

Na így már igaz, jó érv...Az a baj, mindig elfelejtem, hogy személlyel van dolgom.

uszo 2012.07.12. 18:41:21

@egyérintő:

"Ha nem jön át még mindig, hogy miért vagy vulgármarxista, amikor a fentebbiekre hivatkozom, hát talán nem is olyan fontos erről többet beszélnünk."

Kegyetlenség hogy ettől a tanítástól megfosztasz engem. Ha már így rám lőcsölted ezt az identitást.
Egyébként meg a Dalai láma is marxista, csak nem vulgár, de hát én nem is vagyok bodhiszatva. :)

2012.07.12. 19:02:23

@matthaios:
térj meg halálod előtt fél órával!
(Talmud)

(Von Neumann) "while at the Walter Reed Army Medical Center in Washington, D.C., he invited a Roman Catholic priest, Father Anselm Strittmatter, O.S.B., to visit him for consultation. This move shocked some of von Neumann's friends in view of his reputation as an agnostic. Von Neumann, however, is reported to have said in explanation that Pascal had a point, referring to Pascal's wager. Father Strittmatter administered the last sacraments to him."
(wiki)

egyérintő 2012.07.12. 19:04:09

@uszo:

Még csak el sem olvastad a cikket. A rövid kis írásban a mai magyar matematikusok sikeréről van szó.

Nem egy, hanem négy matematikusnak kellett volna gratulálnod, ha azt a fél percet rászántad volna arra, hogy végigolvasd....

Kínos!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.07.12. 19:43:08

@Izrael misztériuma:

Igen. Amíg él az ember, addig nem késő.

2012.07.12. 19:48:48

@matthaios:
én még az odaátot is úgy képzelem, hogy van fejlődés: pl. a Talmud szerint az Örökkévaló jeshivát működtet, ahol a korán elhúnyt kisgyermekek a Tórát tanulmányozzák...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.07.12. 20:09:11

@Izrael misztériuma:

Érdekes. Valamilyen fejlődést a katolikus teológia is feltételez: lehetőség van a szenvedés általi tisztulásra (tisztítótűz), de ez a lehetőség csak azok számára áll fenn, akik nem kárhozottak, de még tisztulásra van szükségük Isten színről-színre látása előtt.

Ferdinandus 2012.07.12. 21:26:15

@Izrael misztériuma:

Kiknek jut osztályrészül ez a lehetőség a Talmud szerint? A jóknak? Netán mindenkinek?

peppe80 (törölt) 2012.07.12. 22:57:30

@bélaybéla: „A tartalom meghatározza a formát és viszont.”
Tehát szerinted, ha begépelek egy szöveget a word-be, aszerint változik meg a leírt szöveg gondolati tartalma, hogy a pendrive-ra mentem, a merevlemezre mentem, a monitoron olvasgatom, vagy kinyomtatom papírra? Ajjaj!
Vagy pl. „A háromszög belső szögeinek összege 180 fok.” mondat gondolati tartalma szerinted megváltozik attól, ha angolul, németül vagy oroszul mondom el? Ajjaj!

„"kozmopolita áruló senkiházi vagyok"
Véleménye mindenkinek lehet, de azzal még nem kényszerít rád senki semmit.”
Ja? Oké. De akkor neked se sírjon a szád, és nem akard megbüntetni, ha valaki csörgősapkának titulálja a Szent Koronát, vagy leköpi, elégeti a képét, hiszen maga a Szent Korona ettől nem lesz leköpve, elégetve és nem lesz belőle csörgősapka sem.

„Miért baj az, ha mások és én is megállapítjuk, hogy a mellérendelő magyar világnézet jobb és nemesebb, mint az alá-fölé rendelő indogermán ?”
Csak ezért, mert ez a megállapítás rögtön egy alá-fölé rendelés (ti. a magyar az jobb, nemesebb, mint az indogermán), tehát ezzel a kijelentéssel rögtön szögre is akasztod a mellérendelő világnézetet és kapásból áttérsz az alá-fölé rendelőre. A te kis inkoherens lelkivilágodban ezt kimagyarázhatod, bizonyára meg is teszed. De attól még egy kívülállónak, ha nem teljesen hülye, azonnal nyilvánvaló, hogy miközben a Hunor-Magyar vizet prédikálod, literszámra vedeled a Káin-Ábel bort.
Állítom, hogy objektíve én sokkal közelebb állok a Hunor-Magyar mentalitáshoz mint te, pedig én nem is abból vezetem le a világnézetemet.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.12. 23:50:10

@peppe80: Aszerint változik meg a jelentése a szövegnek, ha mondjuk egy viccújságban jelenik meg ugyanaz, vagy pedig egy míves kiállítású könyvben.
A számítástechnika világában még nem volt ideje kialakulni olyan mértékben a formai különbözőségeknek , hogy az a tartalmat is jelentősen befolyásolta volna. Azonban ez csak idő kérdése lesz.(A nyelvek esetében az eltelt ezer esztendők már kialakítottak ilyen különbözőségeket.)
A tudományban is jelentős befolyásoló tényező, hogy ugyanazon dolgokról a tudós mely nyelven gondolkodik el:
A "Marslakók"
"Az amerikai tudományos világban csúfolták így a 40-50-es években azt az egyébként nagyra becsült kis társaságot, amelyet ott Neumann János, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede és még néhányan alkottak. Nemcsak azért, mert egymással mindig valami érthetetlen nyelven beszéltek, hanem angol nyelvű tudományos produkciójuknak is volt valami furcsa mellékíze: legelvontabb fejtegetéseiket is igyekeztek minél konkrétabban megfogalmazni, szemléletesen, képekkel. Ahogy Karácsony Sándor szerint a magyar észjárás kívánja. Nem tudom, hogyan is értette azt Teller Ede, hogy ha ő nem Ady versein nevelkedik, akkor sose vihette volna ennyire az atomfizikában; de úgy látszik, van benne valami."
www.magyarszemle.hu/cikk/honnan_jott_merre_vitt_a_magyar_eszjaras_-_karacsony_sandor_konyve

"Ne sírjon a szád"
Ne akard magadat egy kalap alá venni a magyar címerben is megjelenő Szent Koronával, mert minden állam védi a nemzeti jelképeit.
Egyébként téged is véd a törvény, mert ha valaki a becsületedbe gázol, akkor jogod van bíróságon elégtételt venni.
Szó sincs róla, hogy literszámra vedelném a bort, mert:" hasonló „mellérendelés" jellemzi társadalmi viszonyulásainkat is, aki nem egyenrangú velem, azt is egyenjogúnak tekintem, mindenkinek „megadom a magáét""
A Hunor-Magyar mellérendelés konstatálja ugyan azt, ha valaki nem egyenrangú velem, de nem akarja a gyengébbet, a rosszabbat, a silányabbat megsemmisíteni, hanem maga mellé veszi és igyekszik megjobbítani. Ezért telepítették tele az országot bölcs királyaink németekkel, szlávokkal, románokkal, mert ezáltal tudtuk megnemesíteni őket, magunk mellé emelve és nem eltiporva, magunk alá gyűrve.
A Káin -Ábel relációban viszont ,amikor kiderül, hogy ki a jobb és ki a silányabb, akkor nem a jobbik teszi el láb alól a rosszabbat, hanem pont fordítva, mindig a rosszabb nyírja ki a jobbat, nemesebbet irigységből.
Annak viszont nagyon örülök, ha úgy érzed, közel állsz a Hunor-Magyar mentalitáshoz! Csak így tovább!

peppe80 (törölt) 2012.07.13. 00:21:05

@egyérintő: „Amikor a nemzeti hagyományok felesleges voltáról értekezel”
Miről beszélsz? Hol állítottam, hogy feleslegesek? Megmondtam, hogy ebben a vonatkozásban csak a nacionalizmussal van bajom. Éppen a nacionalisták szokták elítélni más nemzetek kultúráját, más nemzetek ellen ágálni, más nemzetekhez tartozó személyekkel szemben a szereotípiák mentén előítéletesnek, a saját nemzetükkel, kultúrájukkal szemben pedig kritikátlannak lenni. Szerintem mind az előítéletesség mind a kritikátlanság tiszteletlenség. Utóbbi éppen az állítólag tisztelt dolgokkal szemben.

A görög és mongol példát azért hoztam fel, mert demonstrálják, hogy bár ezek a népek sok száz évvel ezelőtt hatalmas dolgokat hajtottak végre amit mindenki más is elismer, most senki sem esik hasra tőlük. Akkor meg mégis miből gondoljátok, hogy a magyarság sorsát az változtatná meg, ha elismerné mindenki a szkíta eredetét?
Az általad belinkelt hírben méltatott matematikusok szerinted mennyi időt töltöttek a magyar sorson, és az állítólag eltagadott dicső múlton rágódva, és mennyit a matematikával? Úgy kell csinálni, ahogy ők csinálták. Előre nézni, MOST cselekedni, és MOST alkotni világszínvonalú dolgokat.

uszo 2012.07.13. 09:05:02

@peppe80:

Úgy látom, hogy nacionalistákkal nacionalizmusról vitázni nem lehet, hiszen nekik a nemzeteszme az az értelemadó alap ahonnan az egész világot és minden problémát szemlélnek. Ez csak akkor működne, ha hajlandóak lennének egyetemes értékek a humánum alapértékeit közös hivatkozási pontnak tekinteni a vita folytán.
Ezt viszont nem tehetik, hiszen így gyorsan fel kéne adni elveiket. Ezért innen már a jobboldalra a konzervativokra jellemző érvelés az érdemekre való hivatkozás következik aminek szubjektív önkényes voltát nem hajlandóak belátni és amely érték ítélet már gyökerében konfliktus forrás.

(pl "de nem akarja a gyengébbet, a rosszabbat, a silányabbat megsemmisíteni, hanem maga mellé veszi és igyekszik megjobbítani. Ezért telepítették tele az országot bölcs királyaink németekkel, szlávokkal, románokkal, mert ezáltal tudtuk megnemesíteni őket") Itt a minőség lehajlása a minőség alatti felé mely aktus erkölcsisége szintén a minőségbeli különbséget hangsűlyozza az állított egalitárius szándékkal szemben.

Mikor Bergson azt mondja, hogy a nemzeteszmével az a baj, hogy mindig valaki ellen irányul akkor az helyett hogy kijelentésének lényegét vizsgálná a nacionalista ,azt mondja, hogy azért mondta mert zsidó. Ha ezt nem zsidó mondja akkor marxista, liberális,stb. tehát korrekt vitát szinte lehetetlen a témáról folytatni mivel náluk működik a csoportban gondolkodó törzsi tudat, tehát emberként nem engednek a vitába szállni.

Nagy élvezettel olvastam írásod és az azt követő vitát a jobboldal társadalom képéről. Nagyszerű.

2012.07.13. 09:06:13

@Ferdinandus:
az Eljövendő Világban az igaz emberek ülnek és élvezik a Sechina hatósugarát, ott ahol „nincs se evés, se ivás, se szaporodás, se irigység vagy vetélkedés” (Bráchot 17a)
ugyanakkor nincsen pokol az Eljövendő Világban, a gonoszok lelke haláluk után büntetésként megsemmisül...
Isten szereti az embereket, Isten szeretetét mutatja, hogy a mennyben iskolát tart azoknak a gyermekeknek, akik fiatalon haltak meg (bÁZ 3b)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.07.13. 11:37:05

OFF

OFF

A nemzet alapvetően egy „világi” fogalom. Ha ezt a fogalmat megpróbáljuk mítikus magasságokba emelni, vallásos szinezetet adni neki, akkor éppen a helyes nemzettudat, nemzetfogalom fog károsodni. A vallásnak csak egy méltó tárgya van és ez Isten. Ha (csak egy kicsit is) megpróbáljuk ennek a helyébe a magyarságot tenni, akkor álmokat, mítoszokat követünk és ez elvonja az energiákat attól, ami igazán felemelné a nemzetet, amire igazán szüksége lenne a nemzetnek. Ilyenkor előfordulhat az, hogy a túltengő nemzeti öntudat ellenére is „feltörlik velünk a padlót”. Persze az ilyen helyzetek abból is adódhatnak, hogy a nemzettudat eltűnik, meggyengül. Nehéz a középutat megtalálni. Széchenyinek igaza van: egy nemzetnél sem vagyunk alávalóbbak. De a magyar nemzetet valamilyen mítikus tulajdonságok alapján a többi nemzet felé emelni ugyanolyan tévedés. Trianon előtt a magyarság Magyarországon enyhe kisebbségben volt (48,1%). Ez a helyzet fenntarthatatlan lett volna egy magyar nemzetállamban. Ez a helyzet csak egy olyan birodalom keretei között volt fenntartható, amely soknemzetiségű és a birodalom kohéziójához a birodalmi tudat, az uralkodó, az uralkodóház tisztelete nagymértékben hozzájárult. Ez a Magyarország hazája volt sok nemzetiségnek, akik vallották és vállalták a Magyarországhoz tartozást. A nemzetiségek és a magyarság viszonya az Oszták-Magyar monarchiában a történészek témája. Mindenesetre monarchia felbomlása után a „Prügelknabe” a magyarság lett. Megfosztották olyan területektől is, ahol a nemzetiségekkel szemben a magyar lakosság volt túlsúlyban. Sajnos a „Prügelknabe” szerep napjainkban is (nyilván nem minden politikai mesterkedés nélkül) néha visszatérni látszik. Reméljük, hogy ezen a helyzeten éppen teljesítményeink alapján tudunk túllépni.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.13. 12:56:52

@uszo:" Itt a minőség lehajlása a minőség alatti felé mely aktus erkölcsisége szintén a minőségbeli különbséget hangsűlyozza az állított egalitárius szándékkal szemben."
A minőségbeli különbséget az hangsúlyozza ki , aki pro és kontra meg akarja semmisíteni a másikat a vélt vagy valós különbségek okán.
Talán nincsenek különbségek ? Amikor a tudós Karácsony S. még a nyelvből is tudományos módszerekkel kimutatja a lényeges különbséget, amely megerősíti származástudatunk Hunor-Magyar mellérendelő szemléletét ?
Mit kell tennünk, ha látjuk a különbségeket ? Hazudjuk egyformaságnak ? Csukjuk a be a szemünket és ne foglalkozzunk vele ?
Nem állítottam egy szóval sem, hogy mi magyarok mindenben különbek lennénk másoknál, de amiben azok vagyunk, abban azok vagyunk.
Ha ezt konstatáltuk, akkor az a helyes magatartás, ha megpróbálunk segíteni a kisebbeknek, de lehet, hogy ezért a segítségért cserébe majd ők fognak segíteni nekünk , amiben ők a jobbak, tudósabbak elfelejtve alá-fölé rendelő szemléletükből adódó esetlegesen másféle indulataikat.
Mi a problémád ezzel ? Egyáltalán nem értelek !

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.13. 13:32:13

@matthaios:
A nemzet nem alapvetően világi fogalom, mert Isten teremtette azokat és terve van a különböző népekkel.
(Góg és Magóg)
A magyarságot nem kell Isten helyébe tenni, hanem fel kéne ismernünk Isten tervét a magyarsággal ! Látom, ez elég nehezen megy neked, de ezért próbállak minden módon rávezetni.
A magyar nemzetet csak "abban kell mások fölé emelni", amiben ténylegesen mások fölé emelkedik. Ilyenek pedig, bármennyire is fáj neked, de vannak.

egyérintő 2012.07.13. 13:32:47

@peppe80: @uszo:

A hagyományaink, a saját nemzeti hagyományaink megőrzésének fontosságáról vitatkozom. Amelyet megkérdőjeleztetek a legostobább módon, például a görög példával. Ezt nem is tudom minősíteni sértés nélkül.

Majd azt írjátok, hogy ti voltaképpen nacionalizmusról beszéltek, azzal van problémátok, nem a fentiekben idézett hagyománnyal. Mindezt ugyanabban a hozzászólásban teszitek.

Ezek után nemigen érzem értelmét a vitatkozásnak, márha az eddigieket annak lehet egyáltalán nevezni. Merthogy a vitában általában észérvek ütköztetéséről van szó és nem halandzsáról.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.07.13. 13:54:22

@bélaybéla:

Mindent Isten teremtett és Istennek mindennel van terve. A magyarsággal is. A zsidósággal is. Az oroszokkal is. A jó tulajdonságok önmagukban még nem indokolják, hogy a tulajdonság hordozóját mások fölé emeljük. Isten tervének a felismerése személyes életünkben és egy közösség életében nehéz és életre szóló feladat. Az emberi gőg és beképzeltség sajnos lehetővé teszi a tévedéseket is ezen a téren.

2012.07.13. 14:34:55

A legszebb „megoldást”, amit ismerek, Simone Weilnél olvasom. Gondolata indirekt módon egyszerre szól mindenkihez. Hogyan szabad szeretni a hazát? – teszi fel önmagának a kérdést. S a válasza: A hazát csak egyféleképpen lehet és szabad szeretni. Úgy, ahogy azt a népdalokban, Homérosznál vagy az evangéliumok szenvedéstörténetében olvashatjuk. A hazát egyedül részvéttel szabad és lehet szeretnünk. E „részvét” nélkül nincs emberi igazságosság, szeretet és szerelem, de még valódi kultúra sincsen. A bukáshoz viszont elég, ha e lényeges szót például „büszkeséggel” helyettesítjük be, vagyis olyan szóval, amit a jézusi történet, a népdalok s Homérosz „részvéte” sosem ismert.

dia.pool.pim.hu/html/muvek/PILINSZKY/pilinszky00373/pilinszky00930/pilinszky00930.html

megjegyzés:
az eredeti szövegben "compassio" szerepel, ami egészen mást jelent:

A compassio - eredeti értelmében – nem együttérzést jelent, hanem az én meghaladását kívánja, készen állást arra, hogy feltartóztasson bennünket mások szenvedése[17] (pl. az irgalmas szamaritánust a megvert ember; mindenki elhalad a földön heverő, vérző emberi test mellett, de a szamaritánus megáll és figyelmet szentel neki.[18] Ez a cselekedet teremtő, figyelmével teljesen a szenvedő felé fordul, hogy magába fogadja azt a lényt, akit néz). Johann B. Metz úgy fogalmaz, hogy a compassio jegyében álló misztika az Isten miatti szenvedés tapasztalatának az elfogadása.[19] A compassio mások szenvedésére emlékező misztika.[20] Az ember értékét a másokért (emberért, ügyért) hozott áldozat adja, mely nélkül súlytalan lenne az életünk. Az emberi létnek így tétje van.

kuk.btk.ppke.hu/hu/content/compassio-jegy%C3%A9ben-%C3%A1ll%C3%B3-misztika

peppe80 (törölt) 2012.07.13. 18:52:15

@uszo: „Úgy látom, hogy nacionalistákkal nacionalizmusról vitázni nem lehet”
Azért én még próbálkozok, mert ha nem is ismerik még fel az észérveket legalább az igényük már megfogalmazódott rá.:)
Köszi a visszajelzést, örülök hogy tetszett a bejegyzésem.
Hadd ajánljak neked egy filmet – ha még nem láttad –a feltétel nélküli alapjövedelemről, amit említek a vitában, és ami a XXI. század pozitív víziója:

alapjovedelem.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=53

Szerintem neked is tetszeni fog.

egyérintő 2012.07.13. 18:52:59

@matthaios:

Talán leginkább Petőfi tette lehetővé, hogy érthetővé váljék a hazaszeretet érzése a hozzánk hasonló egyszerű emberek számára:

A Hazámban befejező sorai:

De most a bút, a hosszu kínokat,
Melyektől szívem oly gyakran dagadt,
És minden szenvedés emlékzetét
Egy szent öröm könyűje mossa szét;

Mert ahol enyhe bölcsőm lágy ölén
Az anyatejnek mézét izlelém:
Vidám napod mosolyg ismét reám,
Hű gyermekedre, édes szép hazám!

Az Alföld befejező sorai:

Szép vagy, alföld, legalább nekem szép!
Itt ringatták bölcsőm, itt születtem.
Itt borúljon rám a szemfödél, itt
Domborodjék a sir is fölöttem.

Pilinszky ezt írta Petőfihez:

"Egy dolog van azonban, amit Náladnál tisztábban senki sem képvisel. És ez az igazmondás. Itt mindig Hozzád fordulok. Add, hogy veszélyeztetett alkalom és korunk labirintusában vergődve mindig vágyakozzam az egyenes útra, a Szép Szóra, egyszóval - az igazságra." Új ember, 1973. március 11.

peppe80 (törölt) 2012.07.13. 19:19:25

@egyérintő: „A hagyományaink, a saját nemzeti hagyományaink megőrzésének fontosságáról vitatkozom.
Amelyet megkérdőjeleztetek a legostobább módon, például a görög példával.”

Nincs erőm még egy módon megfogalmazni ugyanazt a kérdést, ami miatt a görögökkel példálóztam, ezért újra ideteszem, remélve, hogy válaszolni fogsz végre a kérdésemre:

„A görög és mongol példát azért hoztam fel, mert demonstrálják, hogy bár ezek a népek sok száz évvel ezelőtt hatalmas dolgokat hajtottak végre amit mindenki más is elismer, most senki sem esik hasra tőlük. Akkor meg mégis miből gondoljátok, hogy a magyarság sorsát az változtatná meg, ha elismerné mindenki a szkíta eredetét?”

egyérintő 2012.07.13. 19:57:30

@peppe80:

Peppe, ekkora marhaságot miért kell már harmadjára leírnod?!

Józan, normális életet élő embernek lehet nem "hasra esni" az alábbi sorok előtt?! Ez a hagyomány már rég nem a spártaiak, nem a görögök, de az emberiség nagy hagyománya:

"Itt fekszünk, vándor vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza."

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.07.13. 22:26:42

@egyérintő:

A hazaszeretet a keresztény erkölcstan erénynek tekintik. (Erény: pozitív erkölcsi tulajdonságok, amelyek a személyiség különféle megnyilvánulásaiban, tetteiben az erkölcsi jó állandó gyakorlásaként jelennek meg.)

peppe80 (törölt) 2012.07.13. 22:44:39

@egyérintő: Én jártam a Thermopülai szorosnál, a Leónidasz emlékműnél és meg kell mondjam, igencsak „hasra estem”, beleborsózott a hátam. Hihetetlen nagy ereje van a történetnek.

DE EMELLETT (és éppen ezért hoztam ezt a példát) óriási a kontraszt Görögország hajdani és mai állapota, ereje, befolyása között. Jelenleg egy periférikus helyzetű ország. MOST nem segít rajtuk a dicső múltjuk. (erre mondtam, hogy MA nem esnek hasra tőlük, ti. a MAI teljesítményüktől.) Pedig ők jól ISMERIK ezt a dicső múltjukat, és mindenki más is ELISMERI nekik. Senki NEM TAGADJA el tőlük.

Ti előtte arról értekeztetek, hogy az ellenséges külföldi országok és hazai kollaboránsaik a valódi eredetünket ELTAGADVA vadászó-gyűjtögető finnugor eredetet HAZUDNAK a magyarságnak, ABBÓL A CÉLBÓL, hogy ezzel gyengítsék, elnyomják Magyarországot.

A KÉRDÉS (amit újfent nem válaszoltál meg) a következő:

Ha a görögökön MOST NEM SEGÍT a dicső múltjuk ISMERETE, és annak mindenki más általi ELISMERÉSE, akkor mégis miből gondoljátok, hogy a magyarság sorsán az segítene, ha elismerné mindenki a szkíta eredetét?

Ennél egyértelműbben már csak ha rajzolhatnék, tudnám feltenni a kérdést.

2012.07.14. 07:59:13

a jobboldaliságról és a keresztény magyar úri emberekről...

„Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő, mint „keresztény magyar ember” egyszerűen azért, mert „keresztény, magyar úri ember”, joga van tehetség és tudás nélkül jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „keresztény-magyar” vagy „úriember”, tartatni a markát, s a keresztény-magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a ”jobboldaliság” igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aládárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. S lehetett „előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncélinggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet”.
(Márai Sándor)

megjegyzés:
amikor először vagy öt éve idéztem a szerzőt, még egyedül voltam, de az utóbbi időben valahogy ismét divatba jött, a google vagy 200 hivatkozást adott ki...

2012.07.14. 08:07:56

"Egy sárgacsillagos gyerek, kinek szüleit és nagyszüleit vagonban elhurcolták a lengyel deportációs telepekre - a gyerek megmenekült s egy intézetben él - a vasárnapi ünnepségen verset szaval. Nyolcéves. A verset ő választotta. Ezt szavalja:

Magyar vagyok, magyarnak születtem,
Magyar nótát dalolt a dajka felettem
Magyarul tanított imádkozni anyám
És szeretni téged gyönyörű szép hazám

s a néhány ember a teremben, aki ismeri a gyerek sorsát, sápadtan ül. A hideg végigszaladt a hallgatók hátán."
(1944. július)
(Márai Sándor: Napló 1943-1944)

past present future
www.youtube.com/watch?v=UJbOcrQMgq4

2012.07.14. 08:11:34

"Én zsidó vagyok? Hogyhogy zsidó vagyok? Mi az? Sárga vagyok én, vagy zöld vagy kék vagy milyen? Éppen olyan testszín vagyok, mint a magyarok. Kinek az ideája volt, hogy én itt zsidó legyek? Nekem bizonyisten eszem ágába se volt, hogy zsidó leszek majd, ha megszületek. Itt várt a világon ez a buta meglepetés, mikor itt kiszálltam. Nekem itt zsidónak kell lenni. Miért? Én magamban, mikor nem gondolok erre, abszolúte nem vagyok zsidó, egy fiú vagyok, a szerelem a hazám, és az istenem a halál! És valaki rám néz, és az tudja, hogy én zsidó vagyok. Mintha ránéznék valakire, akiről tudják, hogy az lopott egyszer! És nekem a szememmel ki kell tartanom ezt a vádat vagy ráfogást vagy elnézést vagy mi az, hogy az embert zsidónak veszik. És nekem úgy kell néznem, hogy igenis, rendben van, jól van, zsidó vagyok. Pedig énbennem ez egyáltalában nincs elintézve. Én az egész dologgal nem vagyok tisztában. Nem vagyok ebbe beleegyezve, se belenyugodva, csak ráhagyom, hogy zsidó vagyok, mit csináljak? Engem kérdeznek, mikor rám néznek. Mit feleljek? Én egyszerűen elnevetném magam: de kérlek, hisz ez egy őrült ostobaság, csak nem fogunk ebben az érdekes életben ilyesmivel is foglalkozni? Sokszor úgy voltam vele, mintha az egész csak egy rossz vicc lenne, amit énellenem találtak ki, hogy ilyen butaság miatt is szenvedjek. Egész életemben zsidó legyek! Tessék talán felosztani ezt, mint a katonaságot vagy mint egy közmunkát, mindenki szolgáljon, mondjuk, egy évet, mint zsidó, ha már okvetlenül kell valaki zsidó is legyen, azonkívül, hogy ember."
(Szép Ernő)

egyérintő 2012.07.14. 10:18:04

@peppe80:

"Ha a görögökön MOST NEM SEGÍT a dicső múltjuk ISMERETE, és annak mindenki más általi ELISMERÉSE, akkor mégis miből gondoljátok, hogy a magyarság sorsán az segítene, ha elismerné mindenki a szkíta eredetét?

Ennél egyértelműbben már csak ha rajzolhatnék, tudnám feltenni a kérdést."

Már negyedszerre írod le ugyanazt, de nem tudom elképzelni, hogy ne értenéd a dolgot. A görögök dicső múltja nem ad egy örökéletre megoldást a görögök mindennapi problémáira. Arra ott van a mindenkori görög kormány, a végrehajtó hatalom, a hadsereg, közoktatás, gazdasági tényezők és a többi. A görögök dicső múltját úgy elképzelni, hogy az minden görög problémát megold, ez enyhe téveszme. Ahogy a laptop, netán az elektromikroszkóp nem arra való, hogy 100-as szöget verjünk be vele a deszkába, hát a hagyomány sem arra való, hogy egy nép mindennapi, köznapi problémáit minden területen megoldja.

A hagyomány, a nemzeti történelem ismerete nem arra való, hogy helyettesítse a tudományokat, az oktatást, a munkaerkölcsöt, a nemzetközi kapcsolatokat, a különféle infrastruktúrákat. Nem ez a dolga a hagyománynak, merthogy ezek a kérdések nem a hagyománnyal oldhatók meg. A magyar hagyományok megismerése nem azért fontos tehát, hogy megnőjön a GDP.

Még középiskolából van egy történetem Bartókkal kapcsolatban, amely ide vonatkozik. Még élt Bartók - így közvetlenül a halála előtt eshetett meg a dolog -, amikor a kommunisták, vagy más politikusok azt tervezték, hogy Bartókot hazahívnák, bevonnák a zeneoktatásba, ezzel akarták volna nemzetközileg elfogadtatni magukat. Kodály csak annyit mondott erre, hogy felejtsék el az ötletelést, a nagy zenész nem ebbe a kategóriába tartozik. Egy üstököst nem lehet bevonni a közvilágításba, - mondta érvként Kodály.

uszo 2012.07.14. 13:32:11

@egyérintő:
"Ez a hagyomány már rég nem a spártaiak, nem a görögök, de az emberiség nagy hagyománya:

"Itt fekszünk, vándor vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza."

A helyzet az hogy az emberiség igazi nagy hagyománya ez. Ne ölj!

A baj, hogy a nacionalisták általában képtelenek a differenciált gondolkodásra és ez ilyen tartalmú szöveget akkor is "az emberiség nagy hagyományának" tartanák ha a Donnál lenne felírva egy katonai temetőben és így hangzana.

Itt fekszünk, vándor vidd hírül a magyaroknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

Pedig a haza nem követelt ilyesmit csak egy banda a Sz Ágostoni értelemben.

uszo 2012.07.14. 13:59:55

@bélaybéla:
"A minőségbeli különbséget az hangsúlyozza ki , aki pro és kontra meg akarja semmisíteni a másikat a vélt vagy valós különbségek okán"

Így van. Ezeknek a dolgoknak dinamikája van. Gondolj arra numerus claususból hogy lettek zsidó törvények majd halálmenetek.

"Mit kell tennünk, ha látjuk a különbségeket ? Hazudjuk egyformaságnak ?"

Ki akar egyformaságot hazudni? Alapvetően egyenlő emberi méltóságról beszélünk és nem egyformaságról.

„A tartalom meghatározza a formát és viszont.” A vitatott hülemorfizmus ezért veszélyes avatatlan kezekben elképesztő elméletek születnek belőle

Az értékminősitésed önkényes és sértő.
"de nem akarja a gyengébbet, a rosszabbat, a silányabbat megsemmisíteni, hanem maga mellé veszi és igyekszik megjobbítani. Ezért telepítették tele az országot bölcs királyaink németekkel, szlávokkal, románokkal,"

Kitalálsz valamit mondjuk a szittya mellérendelő formát aztán találsz benne tartalomként örökös jobbágyi szabadság jog elvonást, röghözkötést, a xx.században is félfeudális viszonyokat, az általad hierarchikusnak vélt társadalmakban pedig sokkal igazságosabb társadalmi viszonyokat. Mond csak miben kisebbek a németek nálunk?

egyérintő 2012.07.14. 14:24:17

@uszo:

Úgy veszem észre nemigazán sikerült megragadnod az értelmét a saját beírásodnak sem. Szerintem próbálkozz tovább, előbb-utóbb majd csak sikerül.

Áldás-Békesség!

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 17:20:01

@egyérintő: „Már negyedszerre írod le ugyanazt, de nem tudom elképzelni, hogy ne értenéd a dolgot.”
Ne szórakozz. Te voltál az aki nyilvánvalóan csak negyedjére fogta fel, hogy NEM a görög antik kultúrától mondtam, hogy nem esik hasra tőle senki, hanem a mai görögség teljesítményéről.

„A hagyomány, a nemzeti történelem ismerete nem arra való, hogy helyettesítse a tudományokat, az oktatást, a munkaerkölcsöt, a nemzetközi kapcsolatokat, a különféle infrastruktúrákat. Nem ez a dolga a hagyománynak, merthogy ezek a kérdések nem a hagyománnyal oldhatók meg. A magyar hagyományok megismerése nem azért fontos tehát, hogy megnőjön a GDP.”

Végre valahára válaszoltál is. Az eredeti kérdésemre lefordítva az annyit tesz: a magyarság sorsán NEM segítene, ha elismerné mindenki a szkíta eredetét.
A válaszoddal egyet is értek. De így végképp nem értem, mit akartál mondani alábbi kijelentéseddel (ami miatt az egészet elkezdtem):
„Ez a "hazudjuk az őseinket finnugornak" (mert az mindenkinek kedvére van, a szomszédainknak is, a nagy országoknak is) program szintén piszkálja a csőrömet.”

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.14. 17:49:33

@uszo: . "Mond csak miben kisebbek a németek nálunk?"
Abban ,hogy míg náluk az uralkodó, az osztrák császár abszolút teljhatalommal rendelkezett, addig nálunk a király az országgyűlés fennhatósága mellet uralkodott. A törvényeket a német császár,- országgyűlés nem lévén,- "egymaga" hozta tanácsosaival, míg nálunk az országgyűlés hozta.
Nálunk kiterjedt autonómiával rendelkeztek a szászok, minket meg igyekeztek abszolutista módon kormányozni, amikor magyar királyok lettek.
Nálunk vármegye rendszer működött széles körű önkormányzatisággal felruházva. Lehetne még sorolni napestig.
Akkor süllyedtünk az örökös szolgaságba, jobbágysorba, amikor német uralkodóink voltak.

Ha ezt konstatáltuk, mármint a minőségi különbséget, akkor az a helyes magatartás, ha megpróbálunk segíteni a kisebbeknek, de lehet, hogy ezért a segítségért cserébe majd ők fognak segíteni nekünk , amiben ők a jobbak, tudósabbak elfelejtve alá-fölé rendelő szemléletükből adódó esetlegesen másféle indulataikat.
Ebből a szemléletből semmiféle numerus clausus meg zsidótörvények nem következnek. Én erről beszéltem, mert ez kívánatos és a Hunor-Magyar-féle szellemiség.

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 18:20:52

@egyérintő: Válaszod tükrében azt sem értem, hogy miért nem tiltakoztál, amikor ezt állítottam? :

„Ti előtte arról értekeztetek, hogy az ellenséges külföldi országok és hazai kollaboránsaik a valódi eredetünket ELTAGADVA vadászó-gyűjtögető finnugor eredetet HAZUDNAK a magyarságnak, ABBÓL A CÉLBÓL, hogy ezzel gyengítsék, elnyomják Magyarországot.”

Hiszen a válaszod alapján soha nem is gondoltad így. Ez egy félreértés volt a részemről?

uszo 2012.07.14. 18:21:02

@egyérintő:

"Megszégyenült második világháborús alakok rehabilitációja, valamint a vér és a nemzet dicsőítése egy más kor bűzét árasztják...hangoztatta Benjamin Cardin a kongresszusi jegyzőkönyv szerint."
(nol)

Csak ne kérdezzék meg, ki a f.sz az a Benjamin Cardin.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.14. 18:58:43

"Az eredeti kérdésemre lefordítva az annyit tesz: a magyarság sorsán NEM segítene, ha elismerné mindenki a szkíta eredetét."
Mondtam már, hogy a görögöket nem érdemes hozzánk hasonlítani, mert önálló állami létüket elvesztették ezer évre. Egyébként meg honnan tudod, hogy milyen lenne a mai Görögország, ha elfeledtették volna velük is az ősi múltjukat, mint velünk? Lehet,hogy még ott sem tartanának, ahol mi most.
Ők az ősi múltjukból adódó motorikus hajtóerőt nem tudták felhasználni a fejlődésükben egészen a függetlenségük újkori kikiáltásáig. Mi pedig az Árpádok ideje alatt ebből profitáltunk, majd függetlenségi harcainkhoz is ebből kaptuk az erőt.
Akkor buktunk nagyot, amikor a múlt században meghamisították történelmünket, mert utána megbénulva néztük, amint az ellenséges szomszédaink beözönlenek a hazába. Trianon a finnugrizmus következménye volt. Mai vergődésünknek is ez az oka!

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 19:53:05

@bélaybéla: „Egyébként meg honnan tudod, hogy milyen lenne a mai Görögország, ha elfeledtették volna velük is az ősi múltjukat, mint velünk? Lehet,hogy még ott sem tartanának, ahol mi most.”
A „mi lett volha, ha…?” kérdések sajnos se pro se kontra nem mondanak semmit.

„Mondtam már, hogy a görögöket nem érdemes hozzánk hasonlítani, mert önálló állami létüket elvesztették ezer évre.”
Oké, de akkor eszerint korábban se mentek sokra a régi dicsőséggel, hiszen annak ellenére meghódították őket. Úgy, hogy közben nem lett a történelmük meghamisítva. Nyilvánvalóan nem azon múlott. Akkor mégis hogyan állíthatsz ennyire naív dolgokat:
„Trianon a finnugrizmus következménye volt. Mai vergődésünknek is ez az oka!”

Tőled eszerint nyugodtan kérdezhetek hasonló naív kérdéseket:
Ha elismerné mindenki a magyarság szkíta eredetét akkor:
Nőne a magyar GDP?
Visszaadnák az elcsatolt területeket a környező országok?
Hirtelen az IMF kezdene könyörögni, hogy tiszteletből és hálából hadd támogasson meg minket kamatmentesen euro-milliárdokkal?
Hirtelen megszűnnének a magyar politikai belviták és mindenki együtt masírozna az Árpád-sávos zászló alatt?
Földi paradicsom lenne Magyarországból?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.14. 20:25:09

@peppe80: "Oké, de akkor eszerint korábban se mentek sokra a régi dicsőséggel, hiszen annak ellenére meghódították őket."

Vajon kik hódították meg őket ?
A szintén nagy múlttal rendelkező török népek, és nem a szlávok. A rómaiakat is az etruszkok tették naggyá.
Ha elismernénk igazi őseinket, akkor ez azt is jelentené, hogy hozzájuk hasonlóan cselekednénk, mert a szkíták nemigen tűrték az alávetettséget.
Akkor vélhetőleg keményebben igyekeznénk megszabadulni kifosztóinktól és így nőhetne a gdp is.
Keményebben állnánk ki a magyarok jogaiért és ki tudnánk harcolni az autonómiát számukra.
Hirtelen rájönnénk, hogy az Imf támogatásai kifosztásunkat szolgálják és elutasítanánk azokat.
A Hunor-Magyar-féle mentalitás elterjedésével
a belvitáink ellenére sokkal jobban össze tudnánk fogni.
Magyarországot a középkorban valóban földi paradicsomként jellemezték a külföldiek.

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 20:25:14

@bélaybéla: Visszatérve a Hunor-Magyar, Káin-Ábel témához:

„Ha ezt konstatáltuk, mármint a minőségi különbséget, akkor az a helyes magatartás, ha megpróbálunk segíteni a kisebbeknek, de lehet, hogy ezért a segítségért cserébe majd ők fognak segíteni nekünk , amiben ők a jobbak, tudósabbak elfelejtve alá-fölé rendelő szemléletükből adódó esetlegesen másféle indulataikat.”

Ez még akár hiteles is lehetne, ha akár egyszer is mondtál volna BÁRMIT, amiben valamelyik más nemzet szerinted jobb, mint a magyar.
Erre nyilván azt mondod, hogy te, mint magyar, nyilván azzal foglalkozol, amiben a magyarok jobbak, azzal meg, hogy pl. a románok miben jobbak, azzal majd a románok foglalkoznak.
Igen ám, de ha aztán azzal a románnal leülnétek, hogy miben segíthetnétek egymást, és Tényleg félretenné a Romulus-Remus szemléletet, rögtön kiderülne, hogy egy csomó mindenről amiről te azt állítod, hogy abban a magyarok jobbak, ő azt állítja, hogy a románok jobbak. És nyugodt lehetsz, éppoly kevéssé tudnád meggyőzni őt az igazadról, mint ő téged az ő igazáról. Na abból aztán előbb lenne kölcsönös pofozkodás, mint kölcsönös segítségnyújtás. És nem az ő hibájából, hanem MINDKETTŐTÖK hibájából.

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 20:26:35

@bélaybéla: Ez ügyben nincs több kérdésem.

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 20:42:07

@bélaybéla: Azért Matolcsynak meg Orbánnak írd meg ezt, a kétharmaddal bizonyára vissza lehetne íratni a meghamisított történelmet. Értesd már meg velük, hogy ez a legjobb megoldás a gondjainkra.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.14. 20:42:47

@peppe80:
Nyilván ,vannak objektív mérőszámok is.

Különben meg senkinek sem azzal kell foglalkoznia, hogy a másik miben jobb, hanem ha látom, hogy valakik segítségre szorulnak és én abban képes vagyok segíteni, akkor megteszem.
Ha én úgy gondolom, hogy nekik,(románok, németek, szlovákok) tudok segíteni, mert úgy látom, hogy én jobb vagyok, akkor meg kell tenni.
Nincs ebben semmi ördöngösség !

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.14. 20:54:38

@peppe80:
Gondolj Petőfire, aki a így buzdított:
"A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!"

"A kötet révén Somogyvár ismert lesz, dicső múltja beépül köztudatunkba, kultúránkba- fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter Bakay Kornél „Somogyvár, Szent Egyed-monostor” című könyvének bemutatóján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban."
"Visszatekintésében megemlítette Magyarország középkori nagyságát, beszélt arról a korról és arról a szellemről, amelynek jelképévé válhatott Szent Egyed-monostor, és a somogyvári apátságot a nemzeti emlékhelyek sorába emelték. "
www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/konyvbemutato-a-varban

A folyamat megindult, csak nehéz megszabadulni az Akadémia megrögzött finnugristáitól. Talán a nyugdíjazásuk megoldást hozhat.

peppe80 (törölt) 2012.07.14. 21:29:46

@bélaybéla: Képzeld el fodítva: egyszer csak jön egy román azzal, hogy ő, a román ebben és ebben jobb nálad, a magyarnál és hadd segítsen neked ezekben. Úgy küldenéd el a bús picsába, mint annak a rendje! "Mi az hogy ő jobb nálad!?"
De mindegy, látom a gyakorlati problémát képtelen vagy megérteni, úgyhogy jöjjön egy elvi probléma a Hunor-Magyar, Káin-Ábel témához:

Káin és Ábel közül Ábel a jobb, Káin a rosszabb.
Van alá-fölé rendeltség és a rosszabb irígységből megöli a jobbat. Csúnya dolog, tiszta sor.

Hunor és Magyar két egyenrangú testvér. Mindkettő ugyanolyan jó.
A sztoriban semmi olyan szituáció nincs, ahol a kettejük között bármilyen szempontból bármilyen minőségbeli különbség lenne.
Kérdezném tisztelettel, logikailag ebből hogy a francba lehet levezetni minőségi alá-fölé rendeltségi helyzeteket, és azokban való viselkedést? Mikor kellett Hunornak Magyart, vagy fordítva egy "alsóbb minőségből maga mellé emelnie" a másikat? Soha!

Amit állandóan sulykolsz, hogy „minket mindenki csak bááánt, pedig mi mindig mindenkinek csak jót akarunk”, az csak a Káin-Ábel kontextusban gondolkodva értelmezhető, méghozzá úgy hogy a magyarságot Ábel áldozati szerepébe helyezed.

egyérintő 2012.07.14. 23:21:08

@peppe80:

Üzenet a Reposztból a rosszul kondicionált értetleneknek:

"A hazaszeretet nem fröccsöntött pántlikás közhelymaraton, nem gyerekkortól kondícionált életidegen üzenethalmaz, hanem örömmel kötődés a helyhez, ahol élek. Ennyi. És leszek a magam természetességében hírvivője múltjának, jelenének és jövőjének. Egyházi párhuzam: egy boldog, hiteles, gyülekezetét szerető hívő sokkal többet ér, mint bármilyen hivatalos körlevél, brossúra. Azok csak betűk. Az üzenet az ember. "

egyérintő 2012.07.15. 10:06:38

@peppe80:

"Tőled eszerint nyugodtan kérdezhetek hasonló naív kérdéseket:
Ha elismerné mindenki a magyarság szkíta eredetét akkor:
Nőne a magyar GDP?
Visszaadnák az elcsatolt területeket a környező országok?
Hirtelen az IMF kezdene könyörögni, hogy tiszteletből és hálából hadd támogasson meg minket kamatmentesen euro-milliárdokkal?"

Nemigazán értem a felvetésedet továbbra sem. Ha jól értelek, akkor az igazság csak addig érdekes szerinted, amíg az hasznot hoz a számunkra. Ha az igazság nem hoz hasznot, akkor az már nem is érdekes, nyugodtan maradhat továbbra is a hazugság az életünkben.

Vagyis az igazság relatív szerinted. Ha másoknak, jelen esetben más népeknek nem érdeke a mi igazságunk és semmiféle hasznunk nem származik az igazságból, akkor ez érv arra, hogy maradjon továbbra is a hazugság.

Ezek után tényleg jó kérdés, hogy mi ez a nagy hajcihő az igazság körül. A nagy filozófusok, tudósok mi a csudának erőlködnek azon, hogy az igazságot egyre jobban megismerjék. Van aki az életét áldozza erre. Szerinted miért teszik ezt?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.15. 19:15:25

@peppe80:
A segítő kezet nem szokás a "bús picsába" küldeni!
Azt mondanám :nosza, lássuk mutassa meg !
Ha sikerül neki segíteni rajtam, akkor jól járok, ha meg nem, akkor jól kikacagom. Mind a kettővel csak nyerhetek.
A Hunor-Magyar relációban is van jobb, meg rosszabb! Az a különbség, hogy amikor Káin észleli, hogy Ábel valamiben(!) jobb nála, akkor azonnal megöli. Mivel ez a reakciója, ezzel automatikusan le is minősíti magát a rosszabbá végérvényesen.
A Hunor-Magyar relációban ,amikor az egyik észleli, hogy a másik valamiben jobb, akkor tudja, hogy a másik a segítségére lesz és megvárja, hogy segítsen neki és nem öli meg. Máskor , más esetben ez fordítva lesz. Ezért nincs kihangsúlyozva, hogy ki a jobb, mert egyszer az egyik, máskor a másik. Azonban, ha az egyik kezet emelne a másikra, azzal azonnal saját magát helyezné végérvényesen a rosszabb pozíciójába.

peppe80 (törölt) 2012.07.16. 09:48:53

@bélaybéla: „A Hunor-Magyar relációban ,amikor az egyik észleli, hogy a másik valamiben jobb, akkor tudja, hogy a másik a segítségére lesz és megvárja, hogy segítsen neki és nem öli meg. Máskor , más esetben ez fordítva lesz. Ezért nincs kihangsúlyozva, hogy ki a jobb, mert egyszer az egyik, máskor a másik.”

Mivel te láthatóan (és valószínűleg objektíve is) rendkívül olvasott vagy a Hunor-Magyar témában, és ennek ellenére „levezetésként” csak erre a vágyvezérelt petitio principii-re futotta a részedről, objektíve sajnos azt erősítetted meg, hogy a Hunor-Magyar történetből NEM LEHET logikailag levezetni alá-fölé rendeltségi helyzetekben való viselkedést. Köszi.
(Az érved maga amúgy szerintem kb. a legjobb, amit erre fel lehetett hozni – emelem is a kalapom.)

uszo 2012.07.16. 10:33:42

@bélaybéla:

A vitát az általad felállított és kategorizált hunor-magyar egalitárius világszemléletről és a nyugati káini- ábeli alá fölérendelőről folytatjuk.

Az a baj hogy a történelmi tények ezt a kategorizálást nem támasztják alá.

"Akkor süllyedtünk az örökös szolgaságba, jobbágysorba, amikor német uralkodóink voltak."

Az árpádkor elején az egyháznak és az államnak komoly erőfeszítéseket kellett tenni a rabszolgaság megszüntetésére a földbirtokos nemesekkel szemben. (embereket adtak vettek családokat elszakítva egymástól)
Majd mikor nagyjából az árpád kor végére kialakul a politikailag egységes szabadon költözködő jobbágyság, akkor ca 200 év multán1514-ben -és ekkor már,az általad, a magyarhoz képest fölé rendeltségi viszonyba soroltan élő német francia olasz stb területeken elkezdődött a jobbágyok felszabadulása,-
nálunk, NEM német uralkodók alatt, hanem a magyar nemesség, az ország tulnyomo részét "örökös szolgaságba, jobbágysorba", taszította. Európa szinte egyedűl álló módon a legkiszolgáltatottabb és alávetettebb jobbágyságává téve őket.
Majd 1848-ban úgy szabadította fel őket, hogy nálunk keletkezett Európában a legnagyobb nincstelen földnélküli kiszolgáltatott tömeg. itt maradt meg a nagybirtok talán a legnagyobb arányban és ahol még az 1900-as évek elején is perek folytak ezzel kapcsolatban, miközben nyugaton már legutolsó helyen is a 18.sz végén elfelejtették a történetet.

Hát ennyi a magyar mellérendelő gondolkodásról. Mária Terézia előbb tett az alávetett jobbágyság alávetettségének csökkentésének érdekében mint "felemelő" szellemű nemzetes urai.

A magyar szervilizmusnak szerintem a "mellérendelő" nemes nemzet mély gyökérágyat ásott. Fája növekszik rendesen.
Legyünk büszkék nemzeti hagyományainkra melyet a szentkorona jelképez.

uszo 2012.07.16. 10:48:23

"Az egyenlőség és a mindenkit megillető emberi méltóság eszméje az emberi jogok területén ahhoz a felismeréshez vezetett, hogy az emberhez méltó emberiség mint cél, csak akkor érhető el, ha minden ember számára önmegvalósításához azonos feltételeket tudunk biztosítani. Így az ember társadalmisága egy átfogó világállam utópiája felé mutat. Amely világállam az oszthatatlan humanitás szellemében hatékonyan biztosítja világ méretekben a közjót." (A. Anzenbacher)

Még míg valaki azt gondolná, hogy egy megveszekedett liberális kozmopolitával van dolga annak elmondom, hogy a fent idézett személy katolikus etika területének az egyik legnagyobb hatású tanára.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.16. 19:35:09

@uszo: "Az a baj hogy a történelmi tények ezt a kategorizálást nem támasztják alá."

Akkor rosszul ismered a tényeket:

"1674. IV. 4-7: a →pozsonyi vésztörvényszék ítélete alapján 42 halálra ítélt prot. prédikátort 1675. III: Nápolyban ill. Szádréven (Buccari) eladtak gályarabnak."
Campo Formio-i béke:
"A békeszerződés ugyan elrendelte a hadifoglyok szabadon bocsátását, a Francia Köztársaság kormánya azonban a császári hadsereg 20 000 foglyul esett katonáját, köztük kb. 10 000 magyar foglyot visszatartott. Őket az afrikai spanyol gyarmatokon (főként Marokkóban) adták el rabszolgának.[1]"
hu.wikipedia.org/wiki/Campo_Formi%C3%B3-i_b%C3%A9ke
"A polgárháborút megelőzően 1860: az USA-ban 4 millió néger és mulatt rabszolga várta a fölszabadítását. 1855: Moldvában és Havasalföldön (a cigányokra nézve), 1871: Brazíliában, 1880: Kuba szigetén szüntették meg a rabszolgaságot, de egyes arab ázsiai és afrikai államokban s a SZU-ban bizonyos formája a 20. sz. 2. felében is létezett. "
lexikon.katolikus.hu/R/rabszolgas%C3%A1g%20Magyarorsz%C3%A1gon.html

"Az elidegeníthetetlen vagyon személyek és az általuk szervezett önkormányzatok általi birtoklása, használata adja azt a megkérdőjelezhetetlen anyagi alapot, amely garanciája az önkormányzatiságnak.
Ennek a küzdelemnek az egyik nevezetes fordulópontja 1514, amikor (a hatalmas Fugger–Fortunatus nyomással szemben) Werbőczi István megakadályozta a paraszti földek forgalomképessé válását. A parasztság, bár elveszítette „országos politikai jogait”, de kötelezettségeit a jogok mértékéhez igazították. Werbőczi ezzel megakadályozta (szemben az akkori európai gyakorlattal) a parasztok földjeikről való elűzését, ezzel együtt a köznemesség tönkretételét és a permanens polgárháborút is. Ez a monetáris, azaz a kamatra alapozott hitelgazdaságra épített hatalom térnyerését korlátozta Magyarországon. "

www.magyarszemle.hu/cikk/torteneti_hagyomanyok_es_szakitas_az_illegitimitas_oroksegevel

"Az Aranybulla korlátozza a pénzben történő adóbeszedést, az orszá­gon belül megtiltja a külföldiek pénzváltá­sát, (két kivétellel, amelyet királyi ellenőrzés alá von). Megerősíti, hogy az udvari állások betöltését, illetve külföldieknek és magya­roknak történő birtokadományozást a ta­nács beleegyezésétől és a koronáért (nem kizárólag a királyért) tett szolgálatoktól teszi függővé, tiltja és gátolja a közhiva­talok magánpozícióvá alakítását, a királyi és más magánhatalom ellenében megerő­síti a régi „alkotmányos jogokat", az ország lakosságának minden rétegéről gondosko­dik, jogaikat külön megerősíti, valamint tilt­ja, hogy zsidók és mohamedánok köz­pénzt kezeljenek. Viszont Angliában a Magna Charta a király, az ország legna­gyobb magánhatalmai, valamint a két fél­nek hitelező City (London központi kerü­lete) közti hatalmi játékszabályokat írja le (Tóth Zoltán József)"

"A banki hatalom nagy pénzkivonásokkal kívánta Európát térdre kényszeríteni, melynek következ­ménye az 1347-1348-as nagy éhínség (Tóth Zoltán József)30. A magyar állam reak­ciója az Aranybulla újbóli kiadása (1351), amely az egyenlő politikai jogok megfogal­mazása mellett megtiltja a föld szabad for­galmának elvi lehetőségét is. (Ennek értel­mében sem a nemestől, sem a paraszttól nem lehetett lakását, illetve a megélhe­tését biztosító termelési eszközöket el­venni. További következmény hogy a XVII.-­XVIII. századig nem a piac szabályozta Magyarországon az árakat, azok szigorúan megkötöttek voltak."

"A Fug­gerek támogatásával a kontinens legbe­folyásosabb dinasztiájává fejlődik az erede­tét hol Noé Kám fiáig, hol a Merovingokon keresztül Dávid királyig visszavezető Habs­burg család33 (amely a legenda szerint ­eredetét hangsúlyozva - máig megőrizte a körülmetélés hagyományát)."

"A Habsburg Mária királyné és Fortunatus által uralt budai udvar Bakócz halálát követően eltüntette az általa felhalmozott egyházi jövedelmet is...
A Fuggerek és a Mediciek szövetsége azonban az európai támogatással rendel­kező Bakóczot megbuktatta a pápaválasz­táson, majd 1514-ben Magyarországon is, amikor a nemességet és a parasztságot egymásra szabadította."

www.magtudin.org/Toth%20Zoltan%20Jozsef.htm

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.16. 20:12:08

@peppe80:
A Hunor-Magyar reláció eleve nem is ismeri az alá-fölé rendeltséget, álmában sem merül fel benne ez. Csak rosszabb van és jobb. A jobb mindig megsegíti a rosszabbat. Ez egyben mindig esetfüggő is, van amikor az egyik a jobb, máskor a másik.( Ez nem vágyvezéreltség, hanem a leghétköznapibb emberi tapasztalat.)
A Káin-Ábel viszonylatban pedig a rosszabb a jobb fölibe kerekedik azáltal, hogy eltapossa és megöli a jobbat. Ez a gonosz cselekedet szüli meg az alá-fölé rendeltségi viszonyt kettejük között.
Amíg nem öli meg, amíg nem igyekszik eltaposni, addig ott sincs alá-fölé rendeltség. A kés megvillanásával, a nyers erő alkalmazásával jön létre ez az alá-fölé rendelődés.
Íme ennek képi megjelenítése a szkítáknál :
ebredes.network.hu/kepek/gral_kehely/szkita_verszerzodes_kul_oba

Arkadas:

tilk-tilk.blogspot.hu/2009/03/baratsag.html
zefpress.blog.hu/2010/09/22/arkada

uszo 2012.07.16. 23:41:36

@bélaybéla:

Itt nem a tények ismeretéről vagy nem ismeretéről szól alapjában a történet. Hanem egy kollektívista vágyálomról a vér hordozta igazságról.Ami a háború és a halál hite.
Azért, hogy bizonyítsd igazad a hunor-magyar egalitárius társadalometikai praxis létezésérő, tényeket hagysz figyelmen kívül vagy tulajdonítasz neki más jelentést mint amelyet különféle tudományos diszciplínák tulajdonítanak neki. Egy vágyról szól melyet szeretnél, hogy igaz legyen.
Szeretnéd ha annak az alapvető kultúrális irányultságnak melyet az egalitárius eszmeiség jelent, hordozója és letéteményese vérségi alapon a magyarság lenne.
A testvériség egyenlőség eszményét mindenki személy szerint hordozza és cselekszi, vagy is vallja meg, attól függöen mit hisz gondol a jóról az emberről és az Istenről.

Nincs történelmi bizonyítékod, hogy a magyar kultúra mellérendelő. Hiába próbálod Werbőczy jobbágyságot félrabszolga létbe taszító rendelkezéseit annak beállítani. Ezt csak a hozzád hasonló nemzeti fanatikusok nyalják be.

"A parasztság, bár elveszítette „országos politikai jogait”, de kötelezettségeit a jogok mértékéhez igazították".

költözködési szabadság elvonás, a földes úrral szembeni jogképtelenség, tetszés szerinti kisajátítás jog a földes úr számára, na ezek a jogai a jobbágynakmelyek nem a felemelésről, hanem a letaposásról szólnak. Ehhez a joghoz arányos kötelességei: földesúri kilenced, robot, ajándékok, cenzus, egyházi tized házadó.
De az sem szól a hunor magyar mellérendelésről mikor a magyar királyság odaadott különféle érdekekért cserébe a 20.sz-ban több százezer embert "rabszolgának".

Egyébként a parasztok földjeikről való elűzése nem volt európai gyakorlat. Angliai gyakorlat volt.
Német és francia skandináv területeken szabad kisparaszti
tömegek jöttek létre már a 16.sz-tól. De ennek a szónak, hogy szabad úgy tűnik számodra kevés a jelentősége.

egyérintő 2012.07.17. 11:51:22

@uszo:

""Megszégyenült második világháborús alakok rehabilitációja, valamint a vér és a nemzet dicsőítése egy más kor bűzét árasztják...hangoztatta Benjamin Cardin a kongresszusi jegyzőkönyv szerint."
(nol)

Csak ne kérdezzék meg, ki a f.sz az a Benjamin Cardin."

A kérdést módosítom kérésedre:

Ki a búbánat ez a Benjamin Cardin?!! Honnan kellene tudnom, hogy az illető neonáci, vagy ultra ortodox, vagy cionista zsidó, netán kaliforniai másként szexuáló, vagy a Ku Klux Klán tag, vagy ateista szenátor? Nemrég 50 szerencsétlen és szánandó amerikai szenátor írt antiszemitázó cikket nekünk, a kormányunknak levelet, egy olyan országból, ahol horogkeresztes zászló alatt masírozó civil kommandók, neonáci szervezetek, akik mellesleg fel vannak fegyverkezve, garázdálkodnak a faji rasszizmust elsődlegesen szem előtt tartva.

Ki a búbánat tudja őszintén, hogy az 50 aláíró közül melyik balfék is lehet ez a szerencsétlen Benjamin akárki? No meg ki a búbánatot érdekli ezután?!

mno.hu/jegyzet/amerikai-zaszlo-horogkereszttel-1089828

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.17. 20:23:28

@uszo:" Szeretnéd ha annak az alapvető kultúrális irányultságnak melyet az egalitárius eszmeiség jelent, hordozója és letéteményese vérségi alapon a magyarság lenne"

Szó sincs róla, hogy a magyarság vérségi alapokon hordozná tulajdonságait, hanem ezt kulturálisan és nyelvében hordozza.
Ezt igazolja a vérségileg zsidó, ám kulturálisan és nyelvében magyar Teller Ede vallomása:
"Nem tudom, hogyan is értette azt Teller Ede, hogy ha ő nem Ady versein nevelkedik, akkor sose vihette volna ennyire az atomfizikában"

A költözködési szabadságot miért hangsúlyozod olyan vehemensen ?
Ez egy jogos védelem volt a földesurak részéről, mert ha a jobbágyok szabadon elköltözhettek volna a földjeikről, akkor egy ellenséges hatalom olyan módon tudta volna térdre kényszeríteni az országot, hogy egyszerűen elcsábítja és elköltözteti a földművelő embereket külföldre.
A jobbágyság terheit egyszerűen adóként kell értelmezni, mert a hazát megvédeni, hadba vonulni költségekkel járt.
A jobbágyok terhei meg sem közelítik a mai állampolgárok terheit. Csak az áfa 27%-os elvonást jelent, többet, mint a kilenced és tized, a robot és az ajándékok együttvéve. A 40%-os jövedelemadót, meg az 55%-os egészségügyi és nyugdíjjárulékot még meg sem említettem.
A földjeikről úgy is el lehetett űzni a nemeseket meg a parasztokat, hogy a földet jelzáloggal eladósították, aztán az uzsorás pénzemberek megszerezték maguknak. Ezt akadályozta meg az Ősiség törvénye évszázadokon keresztül.

A XX. századi háborús magyar történések az alá-fölé rendelő szemlélettel rendelkező germán birodalom nyomására és követelésére kényszerítődtek ki. Nekünk az álmunkban sem jutott volna az eszünkbe, hogy embereket koncentrációs táborokba deportáljunk.
A zsidók a munkaszolgálat teljesítésével is sokkal jobban jártak, mint a hadba vonuló és ott elpusztuló magyar vérségű kiskatonáink.

Mellérendelő magyar szemlélet bizonyítékai:

„Ne feledjük: a régi korokban azért volt sok a törvénytisztelő ember, mert a Szent Korona-tan nem az alattvalói tudatot, hanem a Szentkorona-tagság közjogi fogalma meghatározta felelősségérzetet, valamint az egyenrangúság és a méltóságteljes magatartás kultuszát erősítette; mert az országlakosi magatartásban a mellérendelés, és nem az alárendelés elvének az érvényesülését segítette elő."

"A magyar népi ábrázoló művészetet a növényi elemek jellemzik. Állatokat ritkán ábrázolnak, azok is zömükben madarak, vagy legelésző állatok, mint pl. a szarvas. Ragadozó állatokat a magyar népművészet szinte sehol sem ábrázol. Ha szembe állítjuk vele az eredeztetési elmélet forrásait, akkor azt kell látnunk, hogy mind az obi-ugor népek, mind a sztyeppei lovas nagyállattenyésztők nagyon nagymértékben ábrázolják a ragadozó állatokat. Köztük is a ragadozó madarakat. Pl. az Árpád-házi legenda szerint a turulmadár (sasszerű nagymadár) a törzs totemállata. Mégis, már a honfoglalás kori temetőkben sem találunk ragadozó állatot ábrázoló sírmellékleteket, a ritkán előfordulókat is zömmel a sztyeppei területeken."

"a magyar népmesék alapfelfogása az, hogy a hős akkor ér célt, ha önmaga jó. Ezt tapasztaltuk a föntebb elemzett Mindent látó királylány meséjénél is. A belső jóság nem külső, isteni parancsra alakul ki, nem a megtorlástól való félelem váltja ki, hanem a jóra való törekvést fejezi ki, mint célt. Ezért adódik egy érdekes, és további tudományos vizsgálatok tárgyát jelenthető összefüggés is, hogy a magyar népmesék mondanivalója mélyebb eszmei rétegből jön, mint a mítosz, mert a mítosztörténetek már hatalmi jellegű beállítottsággal és céllal bírnak az erkölcsi és eszmei mondanivalón túl, míg népmeséink az eredeti egyenrangú emberi mellérendelő együttműködés szép példázatai."

"A feltételezhető ősi magyar hitvilághoz kapcsolható a székely-magyar rovásírás egyik kiemelkedő jelentőségű jele, a ‡ (gy). Olvasata EGY. A három vonásával kifejezi azt is, hogy két nem azonos jelenség (pl. az emberi test és lélek) együtt EGY. A kettő egy! Határozottan mellérendelő felfogást jelent."

"A magyar népi képi ábrázoló művészet alapvetően mellérendelő jellegű, benne teljes mértékben tükrözi a magyar nyelvet: az ábrázolt tárgyak egymásnak megfelelő viszonyban állnak. A közeli és távoli világot a kép aljára, illetve tetejére helyezve különböztetik meg. A két világ között gyakran ott kanyarog az élet vize, sokszor kígyó formában ábrázolva.
Nincsenek sem a horizontnak, sem a térábrázolásnak alárendelve. Az innen-világ és a túlvilág viszonya is mellérendelő, éppen úgy, ahogy a népmesékben is a kettő között nincs merev határ, a hős szabadon mozog a két világ között. A túlvilágra mind a kéményen, mind a kúton (fagyökerek alatt) át, azaz lefelé és fölfelé el lehet jutni. Az alsó nem különbözik a felsőtől. A szibériai sámánhit hármas felosztású életfája (égi, földi és földalatti élet hármassága) nem jellemzi a magyar népi monda és hitvilágot, az életfa csakis a földihez hasonló felső világokat köti össze a földivel.

"Magyar nyelvünk természete:
A mondatok szórendje szabad, a szavak mondatbeli szerepét ragokkal fejezi ki, a ragokat a szó végére illeszti. "

www.mvsz.hu/mtf/mtf_12e.html

uszo 2012.07.17. 22:31:11

@egyérintő:

""Megszégyenült második világháborús alakok rehabilitációja, valamint a vér és a nemzet dicsőítése egy más kor bűzét árasztják...hangoztatta Benjamin Cardin a kongresszusi jegyzőkönyv szerint."
(nol)

"Áder magyar nyelvű beszédében elismerte, hogy a magyar állam a holokauszt idején nem tett semmit a zsidók megmentése érdekében, csak szemlélte a vérzivatart. – A magyar allam nem védte meg a magyar zsidókat a holokauszt idején. Tétlenul nézte, ahogy deportálják és elpusztítjak őket – fogalmazott a köztársasági elnök...A holokauszt máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája – hangoztatta. Beszédének végén hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni az antiszemitizmus elterjedését." (nol)

Ádernek kicsit szemérmes volt, de neki is büdös az a kor.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.17. 23:00:09

"Henry Makow a 'The Trouble with Judaism' (A baj a júdaizmussal) című írásában elemzi a PaRDeS-t, és kiemeli, hogy az jövőbelátó és sokkoló figyelmeztetés nemcsak a zsidók, de az egész emberiség számára. A júdaizmus, mint vallás a zsidó nép egészét kívánja közvetítőnek megtenni Isten és az emberiség közé, a zsidóságot helyezve Jézus Krisztus helyébe. Makow a maga tömör módján így foglalja össze: A júdaizmus azt akarja, hogy a „zsidók” legyenek az Isten. A zsidó messiánizmus, amely zsidó értelmezésben egyfajta humanista földi paradicsomnak a létrehozását jelenti, felváltaná a lelki üdvözülést. A zsidó holokauszt lép krisztus passiója és keresztre feszítése helyébe. A tömegtájékoztatásban ezért részesül a holokauszt megkülönböztetett elbánásban, azzal a 60 millió emberrel szemben, aki a második világháborúban meghalt."
www.scribd.com/doc/56599013/3/resz-Mi-a-judaizmus-sikerenek-a-titka

egyérintő 2012.07.17. 23:45:53

@uszo:

Jóember! Egyik oldalon az egyik erőszakrendszer terült el, az akkori világ egyik legerősebb hadseregével, a másik oldalon a másik erőszakrendszer terült el, az akkori világ másik legnagyobb hadseregével. Velük szemben állt a Trianoni döntés következtében kötelezően, az antanték által ellenőrizetten, minimálisra csökkentett magyar hadsereg, amelyet még létszámban valamennyire erősíteni tudtunk, de a haditechnika fejlettsége, ellátása zéró volt.

Miről is beszélsz akkor te itt?!

Ha a nyugati hatalmak tisztában voltak azzal, hogy hová szállítják az embereket, akkor miért nem bombázták a vasútvonalakt? Miért volt az, hogy Auswitzban mindenféle hadi üzemeket le tudtak bombázni, de a táborhoz vezető vasúti vonalak végig épségben megmaradtak?!

Költői kérdés, már számtalanszor megválaszolták a zsidó szakértők is. De mennyire könnyebb a mai helyzetben a politikusoknak másokra mutogatni...

uszo 2012.07.18. 14:49:50

@egyérintő:

"Jóember! Egyik oldalon az egyik erőszakrendszer terült el, az akkori világ egyik legerősebb hadseregével, a másik oldalon a másik erőszakrendszer terült el, az akkori világ másik legnagyobb hadseregével".....stb
"Miről is beszélsz akkor te itt?! "

Én emberségről becsületről és hitről beszélek.

Te meg a beszari tekintélyelvét nyomod. Az -az széllel szemben nem szabad pisálni ősi csicska bölcsesség szerint mosod a szennyest.
Akkor pragmatikus szempontok szerint úgy kellett ahogy regéled, később ez a típus ezért lett pártag is mert akkor meg amúgy kellett.
Érted? "Jóember!"

uszo 2012.07.18. 15:12:23

@egyérintő:
"a Budapesti Nyomozó Ügyészség hajnalban őrizetbe vette Csatáry Lászlót, és gyanúsítottként hallgatta ki" (nol)
Úgy tűnik Áder meghallotta a Simon Wiesenthal Központ kérését. Úgy tűnik Neki sem szimpatikus a pragmatista elméleted.

Politikai elitünk ideológiai koherenciája is csodálattal tölt el. Ideológusoknak, parancs kiadóknak szobor, végrehajtóknak nyomozás.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.18. 17:41:14

Majd ha a kommunista bűnösöket és gyilkosokat is ugyanígy felkutatják és felelősségre vonják, akkor lehet kutakodni a többiek után.

egyérintő 2012.07.18. 18:06:57

Nos @uszo: tanulj tisztességet, akkor majd társalgunk! Az nem megy, hogy beírok egy érvet (a nyugati hatalmak miért az Auschwitz gyárait bombázták és nem a vasútvonalakat?!) és ezt kikerülendő sértegetősdibe kezdesz. Ez nem párbeszéd, ez valami más.

Volt szerencsém!

uszo 2012.07.18. 22:10:40

@egyérintő:

"Nos @uszo: tanulj tisztességet, akkor majd társalgunk!"

Engem Te ne akarj tisztességre utasítani.
Tisztességet neked kell tanulni. Neked aki rasszistákat, antiszemitákat, nácikat védelmezel hozzászólásaiddal és próbálsz igazolni.

Részemről befejezve.

manlakos 2012.07.23. 08:20:00

@uszo:
Nem tudom, hogy manapság, a suliban, a kötelező olvasmányok között, szerepel-e Móra Ferenc: Balázs a bürgével című novellája?
Évek óta az jár a fejembe - olvasva más fórumokon is, a hozzászólásokat- hogy kötelezővé kéne tenni, ha még nem az.
A gugli szerint- többek között – itt található:
andrelowoa.blogspot.hu/2008/11/balzs-brgvel.html

uszo 2012.07.26. 08:50:03

@manlakos:
Én még írtam olvasó naplót a Kincskereső kis ködmönből a régi világban, hogy most mi van azt csak a Hoffmann Rózsi meg a főnöke tudja.
Lenne jó néhány akit be lehetne vinni az iskolába. Tömörkény biztosan többet és jobbat tudna adni a nemzetről mint a tantervbe bevitt és vitatott" nemzeti konzervatívok."

2012.07.26. 08:59:59

@uszo:
Miért HR a kötelező olvasmányok körül valami rosszat akar?

Amúgy csatlakozom. Gyerekkoromban faltam Móra írásait. Sok osztálytársammal szemben a kötelező olvasmányok számomra sosem volt nyűg. Persze tudom, hogy szerencsés is vagyok ezzel. Jókor és jó könyveket kaptam.

uszo 2012.07.26. 13:28:51

@Pandit:
Annyit tudok, hogy nemzeti konzervatívok kategória alatt bekerült Szabó és Nyírő. Nem tudom pontosan, ezek lényegüket tekintve mitől jók. Tudom, hogy annak az ideológiai irányzatnak ami ma az oktatást uralja mind a konzervativizmus mint a nemzeteszme pozitív dolog. Nem értem mit fognak az ő gondolati rendszerükből kiragadni mellyel pozitív tartalommal tudják feltölteni a nemzeti konzervativizmust mint etikai fogalmat. Mert ha egészében velük akarják jelölni-amit valójában nem lehet másként- pozitív jelenségként a gyerekek elé tárni a fenti rendszert az szerintem vállalhatatlan.

2012.07.26. 13:44:02

@uszo:
"bekerült"
De talán nem az általános iskolai "kötelező olvasmányok" (ha ez még létezik) közé?

"nemzeti konzervativizmust mint etikai fogalmat"
Ez nem inkább egy "irodalmi irányzat" akar itt lenni, mint pl az avantgárd vagy reneszánsz, stb.?
Én ezt rábízom (és a politika is jobban tenné) a irodalmi szakmára mert kevéssé értek hozzá.
Pusztán az, hogy abban a (politikai) rendszerben is születtek irodalmi szempontból értékes művek (ehhez nem értek!) nem hinném, hogy különösebben összezavarná a fiatalok fejét. Sőt akár lehetőség is lehet ebben a rendszer hamisságainak bemutatására.

2012.07.26. 13:53:07

@Pandit:
Valamit persze mutat a dologból, hogy az igazán nagy szerzők és nagy művek bőven benne lennének ma is a köztudatban (és nem csak a "nemzeti oldaléban"), ezeknek az oktatási rendszerből a kommunista érában politikai okokból való kirekesztése önmagában nem lett volna elég, hogy a köztudat (vagy pl. én átlag érettségiző) totálisan homályban legyek ezekkel kapcsolatban. Ha igazán jók és meghatározók lettek volna. Lehet, hogy annyira azért mégsem jelentősek. (Lásd pl. Rejtő ma is friss és ismert ellentéten sok sok kortárs ponyvaregény szerzővel akikre már senki nem emlékszik.)
Persze ez csak olyan "fotel-okoskodás" részemről, nem akarnék beledumálni a szakmába. :-)

uszo 2012.07.26. 14:06:27

@Pandit:" Ez nem inkább egy "irodalmi irányzat" akar itt lenni, mint pl az avantgárd vagy reneszánsz, stb.?"

Még az is lehet, hogy azzá akarják tenni. Azonban minden" irodalmi irányzat" a maga stílusában mondani kíván valamit a világról. Az irodalom nem pusztán a stílusról szól, hanem vele egységben a mondani valóról is. A mondani valónak pedig mint ahogy a szerzők életének igen csak vannak mint perszonál mind szociál etikai vetülete is. Szóval az irodalmat a maga komplexitásában lehet szemlélni.

2012.07.26. 14:40:08

@uszo:
"mondani kíván valamit a világról"
csakhogy ez így egy nettó politikai kategória, nem?
Egyetértek Veled tulajdonképpen, de ez szakmai kérdés kellene hogy legyen. Lásd pl. Szókratész irodalmi munkásságát sem az alapján ítéljük meg ma, hogy ő annak idején melyik Athéni politikai csoportosulás képviselője, vagy ellenzője stb volt. (Igazából ez ma már senkit nem érdekel)
Ennek sem kellene másképp működnie. Persze tudom ez nehezebb, talán nem is működhet. :-)

egyérintő 2012.08.03. 16:38:46

Az újságok ebben az évben sem írtak egy szót sem a Pozsonyi csatáról. Emlékeztetőül belinkelem az mno hírét, hogy átadták a Szörényi által alapított Árpád-pajzs elismerést. Az elismerést a Pozsonyi csata évfordulóján adták át először. :

"Átadták az Árpád-pajzsokat

A visegrádi Salamon-toronyban adták át hét végén a Szörényi Levente által alapított Árpád-pajzs elismerést.

Böjte Csaba ferences szerzetes, Erőss Zsolt alpinista, Jankovics Marcell filmrendező, művészettörténész, Jókai Anna író és Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, illetve posztumusz Béres József kutató és Sashegyi Sándor régész, helytörténész kapta az idei Árpád-pajzsot, amelyet szombaton a visegrádi Salamon-toronyban osztottak ki ünnepi műsor keretében. Az elismerést 2007-ben, a pozsonyi csata 1100. évfordulóján adta át először a Szörényi Levente által létrehozott Holdvilágárok Alapítvány, a díjat minden évben hét olyan közéleti személyiség vehet át, akik „munkásságukkal és életvitelükkel, nemzetünkhöz való fennhéjázás nélküli ragaszkodásukkal arra érdemessé váltak".

A korábbi díjazottak között van Bogár László közgazdász, Lovas István publicista, lapunk munkatársa, Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok, Malina Hedvig, a Szlovákiában magyar beszédéért bántalmazott diáklány, Papp Lajos szívsebész, Kassai Lajos hagyományőrző lovas íjász, de posztumusz is adtak már át pajzsot, például László Gyulának."

www.helikon.hu/cikkek/atadtak-az-arpad-pajzsokat/1807/

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.04. 00:12:45

@egyérintő: Papp Lajos szívsebész szerint az embereket módszeresen mérgezik a káliumos sóval, amely okozója a hirtelen szívmegállásoknak is, de számos más betegség előidézője még ez a méreg:

www.youtube.com/watch?v=mcKvATZd2e0

www.youtube.com/watch?v=bc8G7Dq7Lro&feature=related

"A világ első számú KÁLIUM KLORID termelője Israel"
rekreator.hu/ambrosius-a-vilag-elso-szamu-kalium-klorid-termeloje-israel/

2012.08.04. 08:27:14

erről a fenti hírről nekem a hajdani földesurak jutnak eszembe, hogy szegény jobbágy fejét megzavarják és ne tuggya, mi ajó é smi a rossz, amikor jót tett megszidták, é samikor rosszat tett megdícsérték...

2012.08.04. 09:43:04

@Izrael misztériuma:
kálium klorid
Toxicitási adatok:
ORL - RAT LD50: 2600 mg/kg
ez egy 75 kg-os fenőtt ember esetén 187.500 mg egyszeri alkalommal szájon át történő bevitelét jelenti és akkor is csak 50% esélye van a meghalásra...

megjegyzés:
a zemberi hülyeség termelőerővé vált...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.04. 18:23:34

@Izrael misztériuma:
"A Magyar Imre-Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai, Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó, 1956. állítása, mely szerint napi 5 - 8 g káliumklorid vagy -citrát (azaz 2,2 - 3,5 g kálium szedése (értsd: táplálékon felüli bevitel) az EKG T hullámában látható torzulást okoz, azaz a szívműködés zavarát okozza. Felnőttek esetében. Gyerekeknek ennél sokkal kisebb mennyiség is életveszélyes lehet."
magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/egeszseg-gyogyitas/nepirtas/item/3125-a-k%C3%A1lium-probl%C3%A9m%C3%A1r%C3%B3l

"Dr. Marosi Pál gyermekgyógyász ezen véleményekkel egyetértve azt is állítja, hogy az 1 óra alatt a keringésbe jutó 0,8 - 1,6 g kálium felnőtteknél már életveszélyes. Ezek az adatok a normális táplálkozás (szokásos sófogyasztás) mellett evett (mondjuk tabletta formájában bevett) kálium hatásairól szólnak."

"Az intenzív betegápolás elmélete és gyakorlata" (Dr. Varga Péter és társai, Medicina könyvkiadó, Budapest 1977.) tankönyv szerint:
A vérbe, egy órán belül a szervezetbe juttatott, több mint 0,8 gramm kálium már okozhat nagyobb mint 5mmol/liter káliumszintet a vérben, vagyis veszélyesen mérgező lehet. "Tünettára az ideg-izomtevékenység gátlása, az általános izomgyengeség, a szív dilatatioja és ritmuszavara, valamint az érzészavarok a jellemzőek. Az EKG-n a magas, sátorszerű T-hullámok, a QRS-komplexus kiszélesedése, a Q-T idő megrövidülése, szárblokk kialakulása, a P-hullámok ellapulása a leggyakrabban előforduló eltérések.
Ha a se-K szintje 7-10 mval/l fölé emelkedik, kamrafibrillációval, továbbá diastolés szívmegállás veszélyével lehet számolni."
egeszseghazugsagso.freewb.hu/so-mitosz

2012.08.04. 18:47:49

Adequate Intake (AI)
In 2004, the Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine established an adequate intake level (AI) for potassium based on intake levels that have been found to lower blood pressure, reduce salt sensitivity, and minimize the risk of kidney stones.
Adequate Intake (AI) for Potassium
Adults 4700 mg/day

úgy látszik a zsidók - akik a világ legnagyobb kálium-klorid termelői - az USA lakosságát is káliummal mérgezik...

2012.08.04. 18:53:22

a világegyetem végtelen, a zemberi hülyeség határtalan, bár az előbbiről nem vagyok teljesen meggyőződve...
(Albert Einstein)
:-)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.04. 19:11:39

@Izrael misztériuma:
Ezek a zsidók az egész világot mérgezik, mert a multimilliárdos fajtársaiknak is a 7 milliárdnyi gój már túl sok:
"Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi alkotmány szerint is lehetséges lenne bevezetni a kötelező népességszabályozási törvényeket, beleértve a kötelező abortuszra vonatkozó törvényt is, ha a népességnövekedés ezt szükségessé teszi.”(John P. Holdren, Obama elnök tanácsadója )
idokjelei.hu/2011/10/a-globalis-elit-nepessegcsokkento-politikaja/

egyérintő 2012.08.04. 19:18:53

@bélaybéla:

Én igazán tisztelem Papp Lajost és sajnálom, hogy a neve most szóba került. Nem nagyon tudom, hogy miért került ide a neve.

Megkérdezhetem, hogy a Pozsonyi csata témát miért zárjátok rendre rövidre, amint azt immáron a negyedik beírásomnál tapasztalom? Pedig ez az esemény, amely meghatározója volt az utóbbi 1100 évünknek, igazán hozzátartozik a nyitó írás témájához.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.04. 19:34:05

@egyérintő:
Papp Lajos nevét te hoztad ide, mint Árpád pajzs díjazottat. A pozsonyi csata ma is zajlik, ma is folytatódik ellenünk, csak már csendesebb fegyverekkel. Az ellenük folytatott harcunkban Papp Lajos egy meghatározó figura. Azt kell meglátnunk, hogy az akkor ellenünk felvonuló nyugati hadsereg a judeo-kereszténység képviselőiből állt, akik a magyarok szkíta-manicheus kereszténységében látták a legfőbb veszélyforrást.
Ez a judeo (Káin-Ábel) mentalitás mindig a háborúskodásban, a riválisok kiirtásában tudott és tud csak gondolkodni, ellentétben a Hunor-Magyar mellérendelő életszemlélettel, ahol mindenki megfér békésen egymás mellett világnézetre, vallásra , nemzetiségre való tekintet nélkül.
süti beállítások módosítása