Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A bennünk élő vágy az egyszerűségre: Ferenc pápa népszerűségének titka

2013.11.10. 00:30 pacsy

ap_pope_francis_renault_4l_ll_130911_16x9_992.jpgEgy mostanában elvégzett felmérés szerint az olaszok 59 százaléka azt állítja, hogy nagy segítséget jelent számára, ha foglalkozik saját spirituális kérdéseivel. Sokan merítenek pozitív energiát ebből – és mi tagadás, nem csak Itáliában! Terjedni látszik egyfajta „ferencpápa-kultusz” (papafrancescanesimo), ami annak a jele, hogy az új pápa alakja sokakban felkeltette az érdeklődést nem csak a hit, de általában olyan spirituális értékek iránt, amelyekre sokan és régóta vágyakozunk. 

Világszerte mindig is jelen volt – Amerikában mozgalom formájában is – egy olyanfajta életszemlélet, amely szembehelyezkedik a fogyasztás mámorával, igyekszik ellenállni a növekedésorientáltság álságos kísértésének, nem hisz a fékevesztett kapitalizmus megváltásígéretében és a „szabadon választott egyszerűség” (voluntary simplicity) mellett teszi le a voksot

Ugyanez a tendencia olvasható ki az „Olaszok értékei 2013-ban” címet kapott kutatás eredményeinek összegzéséből is. A jelenség nagyon is érzékelhető és igencsak elterjedt: Bergoglio pápa, anélkül, hogy bármit is erőltetne, egyszerűen csak azzal az ősi-új, nagyon is emberi módszerrel él (ami egyébként kitüntetett értelemben „vallásosnak” is mondható), hogy egyszerűen felajánlja azt, amit maga is élni igyekszik. Ez a titka annak, hogy üzenete ennyi pozitív visszhangra és széles körű elfogadásra talál: közvetlenség, egyszerűség, egy csipetnyi egészséges (ön-) irónia, valamint egyfajta minden körülményességtől és formalizmustól mentes viselkedés – ami az ő esetében minden olyan jellegű luxus határozott elvetésével is párosult, ami azt szolgálná, hogy kiemelje főpapi méltóságát –, csupa olyan dolog ez, ami azonnali szimpátiát vált ki e globális szintű vezető iránt. Mindezek mögött persze egy nagyon is megalapozott (keresztény) spiritualitás áll, valamint egy tudatosan is érthetőségre törekvő teológia: a hit olyan egyszerű felfogása, amely ráadásul inkább az örömre, semmint a bűnösségre teszi a hangsúlyt a vallásosság megélése során. 

Ami azonban a tömegek számára leginkább vonzónak bizonyult, legyenek bár katolikusok vagy sem, a Ferenc pápa által választott életforma a maga egészében. Például az az öreg fehér Renault autó, amelyet egy plébános ajándékozott a pápának, és amelyet Ferenc a Vatikánvároson belül használ. Egy ilyen jel bizony többet mond minden jámbor, a „betlehemi jászol egyszerűségéről” és „Jézus Krisztus szegényes názáreti életformájáról” szóló prédikációnál… És azután az, hogy a liturgikus alkalmak, a vallási ceremóniák során a nincs többé felesleges sallang: immár minden csak a leglényegesebb dolgokra koncentrál, józanságot és összeszedettséget sugározva. Ehhez jön még a vasárnapi Úrangyala imádságkor immár szokásossá vált „Jó étvágyat az ebédhez!” informális kiszólás; valamint azok az időközben elszaporodott közvetlen telefonhívások, amelyről immár legendák keringenek Róma szerte. (Nemrég például a jezsuiták által vezetett Vatikáni Rádióban a pápa nem találta a szobájában a keresett személyt, s mialatt a titkárnő ijedten szaladgált a folyosón, hogy előkerítse, a pápa nyugodtan várakozott a vonal másik végén… :-) Meg aztán, hogy lemondott a nyári szabadságról. Ezért persze nem lehet senkit sem szentté avatni, ez világos! De olyan jelek ezek, amelyek minden bizonnyal sokkal inkább az emberek szívéhez szólnak a mai világban, ahol alig látunk ki a gazdasági krízisből, s ahol jóformán minden hétköznapi ember arra kényszerül, hogy újragondolja a családja bevásárlási és nyaralási kiadásait.

Ferenc pápa tehát mintha lehallgatná a kor szavát, s minden számítás nélkül (hiszen mindig is így élt) adekvát választ ad a jelen történelmi pillanat kihívásaira, amelyben a mélyülő recesszió sokakban elkeseredést vált ki és a jövőbe vetett hit elvesztésével fenyeget. Ferenc pápa bebizonyította a kétkedőknek, hogy manapság úgy is lehet pápának lenni, hogy valaki nem elzárt magánlakosztályban, hanem a Szent Márta vendégház asztalánál étkezik, együtt a többiekkel. Egy kicsit úgy, mint egy felelős családapa, akinek esetleg arra is vigyáznia kell, hogy a hó végéig a családja kijöjjön a fizetésből.

Persze mindez szimbolikus jelentőségű. Nem arról van szó, hogy egy pápának (ahogy egy püspöknek vagy papnak sem) azon kellene aggódnia, hogy meglesz-e a holnapi betevő falatja… (Erre még hosszú ideig nem fog sor kerülni! :-) És mégis… Sokak számára példa ez (vallási hovatartozástól és anyagi lehetőségektől függetlenül). Követésre szólít – mert a jövőbe mutat. Ferenc pápa egy új paradigma útját egyengeti, amely egy érettebb lelkiség, mélyebb, szolidárisabb spiritualitás kibontakozását szolgálja. Sokunk számára ihlet forrása lehet (akár nélkülözők vagyunk, akár nem), hogy minél inkább képesek legyünk megbecsülni azt, amink van, és eközben ne feledkezzünk meg azokról sem (a világ 85 százaléka ilyen!), akiknek sokkal kevesebbel kell beérnie.

370 komment

Címkék: népszerűség egyszerűség ferencpápa

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr925622653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.08. 17:55:52

@Dr. szpahi:
sajnos, ez a legnagyobb baj, megdöbbentően jó és pontos a diagnózisod...
:-(

Dr. szpahi 2013.12.08. 18:41:05

@uszo:

Abban egyetértek, hogy egyenlő feltételeket kellene teremteni a közmunkásoknak is. Remélem, hogy előbb-utóbb lesz rá szándék és megfelelő forrás is. A minimálbért ők is megérdemelnék. Mindezzel együtt viszont én jó ötletnek tartom a közmunkaprogramot.

A demagógia és a populizmus pedig - sajnos - olyannyira jelen van a mai európai országok politikai szervezeteiben (jobb és baloldalon egyaránt), hogy én komolyan gondolkodom rajta, hogy érdemes-e egyáltalán szavazni, híradót nézni, állást foglalni bizonyos társadalmi kérdésekben ....

2013.12.08. 19:24:05

@uszo:
"Ha van minimál bér akkor tessék kifizetni és minden munkavállalónak egyenlő jogokat biztosítani. Aztán akkor lehet beszélni az egymillió új munkahelyről."

Orbán Viktor pénteken reggel azzal dicsekedett a közrádióban, hogy ma 235 ezerrel többen dolgoznak, mint kormányváltáskor (2010), „majdnem 4 millióan”. Ha ez igaz, akkor 2010-ben közel 700 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami abszurdum, hiszen ez a szám a munkaképes vagy „gazdaságilag aktív” lakosság 15 százalékát is elérte volna, márpedig ilyen szám a KSH adatai között nem lelhető fel. A valódi adat 10,5 százalék, a valóságos szám 2010 augusztus-októberében 466 ezer fő (KSH). A különbség a valóságos és az Orbán által említett szám között 30 ezer, nem pedig 235 ezer. (Nálunk minden kormánypolitikus azt mond, amit akar. Egy jelentős hányad mindent „benyal”.)

De Orbán, ha valaki nem figyelt volna fel rá, nem mondta, hogy „idehaza” dolgoznak ennyivel többen, csak azt – legalábbis az MTI szerint – hogy „dolgoznak”. Ismerjük a trükköt: a közmunkások éppúgy dolgozónak (foglalkoztatottnak) számítanak, mint azok, akik külföldön vállalnak munkát.

(Összehasonlításul: 1985-ben a „gazdaságilag aktív népesség” száma (KSH) Magyarországon 5 millió 392 ezer fő volt és 1992-ben több mint 5 millió fő volt (KSH), egymillióval több, mint ma!)

DÜBÖRÖG A GAZDASÁG!

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.09. 07:17:04

IM troll van kecskéd???

Hol a hazád? Miért nem ott rontod a levegőt IM troll?!

Van kecskéd?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.09. 08:52:17

@Temüdzsinn:

Ne tedd ezt. Engem is idegesít néha az állandó, trollszerű kampányolás, de stílusodra nincs mentség.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.09. 08:54:57

Nem vagyok a blog tulajdonosa, de azt hiszem, ezt a stílust már nem szabad megengedni.

Dr. szpahi 2013.12.09. 10:35:26

@Temüdzsinn:

Egyetértek @matthaios:-szal! Ha csak egymás sértegetésére, gyalázására telik a tudásunkból, inkább hallgatni kellene :-(

jezsuita.blog.hu/2011/05/06/netikett

csaba carmarthen 2013.12.09. 10:44:37

Intermezzo

www.youtube.com/watch?v=zSv5CvhOEsA

Junko Sakimura, Cimbalom
Atsushi Takahashi, Director
Japan Friendship Philharmony

uszo 2013.12.09. 19:22:33

@Izrael misztériuma:

Úgy tűnik a hülye gyerek megitta a rézelejét is. :)

Zsbura 2013.12.10. 00:04:42

@Dr. szpahi:

Egyetértek és kérem szépen hogy NE hagyjátok,
kedves Jezsuiták !

2013.12.11. 12:44:39

„…senki sem kívánhatja tőlünk, hogy a vallást a személyek titkos belső világába utaljuk, a társadalmi és nemzeti életre való mindenféle kihatás nélkül, anélkül, hogy aggódnánk a civil társadalmi intézmények üdve felől, anélkül, hogy megnyilatkoznánk azon kérdések kapcsán, amelyek érdeklik az állampolgárokat” (nr. 183).

Ennek a „társadalmiságnak” elsődleges eleme a szegények melletti elköteleződés – egy olyan hívő alap-magatartásforma, amelynek tettekre váltásában Jorge Mario Bergoglio mindig is jeleskedett: mind jezsuitaként, mind Buenos Aires főpásztoraként a favellákban, a nyomortelepeken. Hogy korunk helyzetét leírja, a pápa bibliai képet használ fel: a zsidó nép Egyiptomban Istenhez kiáltott, s Isten meghallotta az ő kiszolgáltatott és kétségbeesett kiáltásukat (vö. Kiv 3,7–8.10). Aki hívő ember, az egyesül Istennel minden egyes emberi kiáltás meghallásában – „Az Egyház felismerte, hogy e kiáltás meghallásának szükségessége magának a kegyelemnek a megszabadító működéséből fakad, amelyet mindannyiunkban kifejt, ezért nem csak párak számára fenntartott küldetésről van szó” (nr. 188). Az egész Egyháznak, minden kereszténynek radikálisan szolidárissá kell válnia minden emberrel, minden emberi fájdalommal, szenvedéssel, nyomorral, sőt minden néppel is, amelynek a kiáltása sok ezer szájból hangzik fel. Ha ezt nem valósítjuk meg, akkor hűtlenné válunk az evangéliumhoz, s bizony – a páli szófordulattal élve (vö. Gal 2,2) – hiába fáradozunk, fölöslegesen „futunk”. Az erre vonatkozó hitbeli tanítás „annyira világos, annyira közvetlen, annyira egyszerű és beszédes, hogy semmiféle egyházi értelmezésnek nincsen joga relativizálni azt” (nr. 194).

Evangelii gaudium - IX. Az evangelizáció társadalmi vetülete – a szegények (nr. 177–216)
magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-ix-az-evangelizacio-tarsadalmi-vetulete-szegenyek-nr-177-216

2013.12.11. 22:36:25

„Aki zavaróan hat, azt megölik.”
(Oscar Romero)

A múlt század utolsó évtizedeiben a latin-amerikai egyházat valóságos pünkösd ragadta magával. Latin-Amerika egyháza merte vállalni annak a kockázatát, hogy életre váltsa a II. Vatikáni zsinat kezdeményezéseit es megnyíljon a világ fele. Csakhogy nem az európai modernitás világa volt az a szféra, amelybe belépett. A szegények világával találkozott, amelyet égbekiáltó igazságtalanság torzított el, tömeges nyomorba taszítva az embereket.
A folyamat a latin-amerikai püspökök 1968-ban tartott konferenciájával kezdődött. A kolumbiai Medellinben a püspökök bátran búcsút intettek a valóságtól idegen „szoteriologiai doketizmus-nak”: annak a beszédmódnak, amely úgy hirdeti a megváltást, hogy a túlvilág reményével traktálja az embereket, s közben nem szennyezi be magát ennek a világnak az „anyagával”, amelyet vaskos es halálos gazdasági, politikai es katonai érdekek határoznak meg. Annak köszönhetően, hogy az 1968 utáni években a latin-amerikai egyház ténylegesen (es nem csak vallásos nyelvezetű szándéknyilatkozatok formájában) kiállt a szegények mellett, váratlanul megújult az élete. Latin-Amerikában friss és eredeti erővel vált jelenvalóvá az Evangélium, megtapasztalható lett, micsoda megváltó erőt szabadit fel arra, hogy úgy éljünk, mint Jézus — és úgy is haljunk meg.

MARTHA ZECHMEISTER
A megfeszített népegyháza
www.vigilia.hu/content/78-%C3%A9vfolyam-9sz%C3%A1m

2013.12.13. 12:28:04

@kaleidoscope:
szerintem ott van a probléma gyökere, hogy a nálunk jelenleg regnáló nemzeti-keresztény populista rezsim mindenben pontosan az ellenkezőjét teszi a szegények kérdésében is, mint amit Ferenc pápa mond és amit tennie is kellene és ebben a történelmi egyházak mind hűséges szövetségesei, csupáncsak maguknak szeretnének egy kicsikével több pénzt, ha már ez a mi kormányunk alapon...

2013.12.13. 13:41:53

@uszo:
aztán van még egy dolog: egy olyan újság, ahova mindenféle ellenőrizhetetlen és korrupciós csatornákon dőlnek a milliárdok az adófizetők pénzéből vagy annak megkerülésével nemigen lesz a szegénység felszámolásának élharcosa, én inkább a puritán Ferenc pápa mellett teszem le a voksomat...

2013.12.13. 14:58:59

„I. Ferenc baloldali /szocialista nyafogásokat vett kölcsön, mint »új zsarnokság«, »kirekesztés«, »perifériára kerülés«."

Alázatosságával a rocksztárok népszerűségére tett szert. Megtisztító „Ferenc-jelenségről” beszélnek szerte a világon. A pápa kisugárzása Amerikát is megérintette, de fogadtatása közel sem olyan elismerő, mint a világ többi országában. Nem csoda, hiszen az amerikai lét alapját, a kapitalizmust merte bírálni. A támadások odáig mentek, hogy az ország legnépszerűbb jobboldali rádiósa szerint Ferenc pápa szájából árad a tömény marxizmus.

Amerikai bírálat Ferenc pápának
„Ferenc pápa a katolikus egyház Obamája – Isten óvjon bennünket!”
hetivalasz.hu/vilag/a-tamadas-gyorsan-az-aktualpolitika-alacsony-szinvonalara-zuhant-71156/

2013.12.13. 15:39:47

A politikai hatalmasságok és az egyház viszonyáról vallott elképzeléseikben legkivált. Ratzinger életútja nagyon érdekes: nyitott teológusból nagyon konzervatív prefektussá, majd konzervatív pápává vált. Arra vállalkozott pápaként, hogy a megerősödött konzervatív vonalat viszi tovább, a II. János Pál által lelkesen támogatott Opus Dei-féle és más hasonlóan tekintélyelvű, a hierarchiát mindenekfelettinek tartó irányzatok szellemében. Ezek a megerősödött irányzatok lényegében az ellenreformáció, a tridenti zsinat szellemiségét hordozták. Az Opus Dei a spanyol katolicizmusból nőtt ki, és mélységesen összefonódott a francoizmussal. Pápaként viszont azt hiszem, XVI. Benedek rájött, hogy az egyház jövőjét nem lehet az Opus Dei lelkiségére, egyházfelfogására építeni, ez egy zsákutca. A világ elment emellett, és az egyháznak választania kell, hogy a zsugorodás és a szektásodás irányába indul, vagy változtat. 85 évesen szembesült a saját korlátaival, és félreállt. Azt is tudhatta, hogy az ügyek rendbetételét és a nyitást csak egy ember tudja megvalósítani, aki ráadásul egy roppant képzett, elkötelezett és hatékony apparátusra is támaszkodhat, a saját jezsuita rendjére (mintegy 19 ezer taggal). Bármilyen kérdésben a hozzá és az egyházhoz lojális tanácsadók, szakemberek tömege áll rendelkezésére. Ráadásul, ha van szerzetesrend és lelkiség a katolikus egyházon belül, amelyet az Opus Dei nem tudott behálózni, ahol a befolyásuk a nullával egyenértékű, akkor azok a jezsuiták.

MN: Magyarországon minden érettségizett embernek az erőszakosság és a kíméletlenség jut eszébe a jezsuitákról, az, hogy ők az ellenreformáció élcsapata.

JA: Mert Magyarországon minden tudás a vallásról lényegében megrekedt a XVII-XVIII. században. Észak-Amerikában, Kanadában, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Latin-Amerikában, a Közel- és a Távol-Keleten a leghaladóbb mozgalmak között vannak kimagasló intellektuális teljesítménnyel már réges-régen. Gianluigi Nuzzi könyvében megtalálható a jezsuita rendet megreformáló - és 2008 novemberében a "felszabadításteológia" mellett kiálló - spanyol teológus, Adolfo Nicolás generális XVI. Benedekhez intézett levele arról, hogy valamit tenni kell, ez így nem mehet tovább. Ez a könyv arra mutat rá, hogy a szex- és a pénzbotrányok azokhoz a rendkívül konzervatív és tekintélyelvű lelkiségi irányzatokhoz kötődnek, mint amilyen az Opus Dei vagy a Communione e Liberazione. A fundamentalista, autoriter, a kereszténységet jóformán a szexuáletikára szűkítő, patriarchális család- és társadalomfelfogást képviselő Opus Dei azt próbálja ma utánozni, amit a jezsuiták csináltak Európában az ellenreformáció idején - anélkül, hogy észrevenné, mennyit változott a világ azóta. A jezsuiták az elmúlt néhány száz évben nagyon sokat tanultak, és rengeteget változtak. Az Opus Dei a társadalmat a keresztény valláserkölcsi tanítás jegyében próbálná újraszervezni és irányítani. Ez csak úgy lehetséges, ha a politikai vezetés teljes mértékben magáévá teszi ezeket az elképzeléseket, s átülteti a gyakorlatba és a jogrendszerbe: ez nagyon jól működött Franco Spanyolországában, de erről szólt a Horthy-rendszer is, pedig akkor itt még nem is volt Opus Dei. Ez magyarázza manapság a KDNP törekvéseit is egyébként. A jezsuiták megtanulták, milyen hátulütői vannak a hatalommal való összefonódásnak, hogyan válik így az ember világbeli hatalmaknak kiszolgáltatottá. Felismerték, hogy a néppel kell inkább keresni a kapcsolatot, a népet kell evangelizálni, nem a hatalmat, tisztelni kell a helyi kultúrákat. Gondoljunk csak a kínai és japán kezdeményezéseikre, Indiára és a latin-amerikai "szegények egyháza" egyházképre, a constantinusi, hatalmi egyházi modell elvetésére. A hatalom nélküliekkel szolidáris lelkiség nagyon erősen átitatta a rend elképzeléseit, ugyanakkor teret biztosítanak az autonómiának, és megőrizték a szervezettségüket is. Ferenc most is elsősorban papnak, Róma püspökének tekinti magát, és csak ezután pápának.

Szerintem Magyarország lesz az Opus Dei egyik végvára. Ha Orbán Viktor megnyeri a 2014-es választást, amire minden esélye megvan, akkor ezzel nagyon is reális lehetőségként kell számolni.

Egyház és világ közelítése - Ferenc pápa törekvéseiről
Interjú Jakab Attila vallástörténésszel
magyarnarancs.hu/kulpol/egyhaz-es-vilag-kozelitese-86038

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.13. 16:26:05

@Izrael misztériuma:

Van valami információd az Opus Dei szexbotrámyairól? Nem keveri össze a tisztelt szerző ezt egy másik, szintén ujabb alapitású társasággal? Mielőtt megvádolnál, semmi közöm az Opus Dei-hez, csak érdekelnének a források (a narancson kívül).

Jezsuiták, gratulálok a nagy fejlődéshez.

Tudom, kampány van. Ilyenkor mindent be kell dobni Ferenc pápától kezdve a jezsuitákig. Nincs menekvés, akár tetszik, akár nem, bedobják őket.

cserenkov 2013.12.13. 19:15:17

@matthaios:
Egyszerűbb lenne döntenem a vitában, ha tudnék angolul. Ideje lenne már megtanulnom! :) Így nem kellene különböző szűrőkön érkező információkon gondolkodnom. Az Opus Dei megérne egy posztot, mert Dan Brown óta mindenki velük foglalkozik.
Itt egy link:
www.odan.org/escriva_to_franco.htm
@Izrael misztériuma: Itt egy másik! :)
hu.gloria.tv/?media=255199

2013.12.13. 19:20:14

@matthaios:
Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai
Nuzzi, Gianluigi
Art Nouveau Kiadó
2013

csaba carmarthen 2013.12.13. 21:51:03

" Jézus pedig azt mondta, hogy szegények mindig lesznek veletek."

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20131213_dobray_populista_es_baloldali_lenne_ferenc_papa

"Szegények mindig lesznek veletek,

de én

nem leszek mindig veletek."

Jn 12,8

mazsola.iit.uni-miskolc.hu/biblia/bd/Jn/chap012.html

>>
Amikor nem halljátok a felhívást,

hogy mentsétek a lelketeket, azoktól, akik azt állítják, hogy Fiam Egyházát képviselik,

akkor tudni fogjátok a szívetekben, hogy valami nagyon nincs rendben.

Fiam azért halt meg, hogy megmentse a lelketeket, és nem pedig azért, hogy az e világi bajoktól szabadítson meg benneteket,

amelyek mindaddig létezni fognak, amíg Fiam vissza nem szerzi az Ő Jogos Trónját, amelyet a Legmagasságosabb Isten ígért Neki.

Isten Szavát soha nem szabad elfelejtenetek.

Most minden, ami számít az, hogy könyörögjetek minden lélek üdvösségéért, l

egyenek azok bár

királyok

vagy szegények.

www.masodikeljovetel.hu/udvosseg-anyja-fiam-azert-halt-meg-hogy-megmentse-a-lelketeket-es-nem-pedig-azert-hogy-az-e-vilagi-bajoktol-szabaditson-meg-benneteket/

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.13. 22:17:27

@Izrael misztériuma:

Meg tudnád adni a lapszámokat, idézeteket, ahol a szexuális visszaélésekről van szó? Ez azért lenne érdekes, mert nem tudok róla, hogy az Opus Dei-t eddig ezzel vádolták volna.

csaba carmarthen 2013.12.13. 23:47:20

"A zsinat idején, 1965-ben Ratzinger teológus még a haladó irányzathoz tartozott, ott volt a zsinati szellemiséget máig képviselő folyóirat, a Concilium alapításánál, aztán eltelt tíz év, és már ő volt a zsinati szellemiséggel markánsan ellentétes irányvonalat képviselő Communio alapítóinak egyike '75-ben."
magyarnarancs.hu/kulpol/egyhaz-es-vilag-kozelitese-86038

(Talan nem veletlen:)

-->Judith Sharpe interviews John Vennari about the revolution that took place at the Second Vatican Council to infiltrate the church to dismantle it..

(Judith Sharpe interjuja John Vennarival arrol, a forradalomrol ami a II Vatikani zsinat idejen indult, hogy beszivarogva az Egyhazba - felszamoljak azt) :

15:15
-A legtobb atyat sohasem figyelmeztettek...Father John O'Corner Dominikanus kepzese az Egyesult Allamokban 14 evig tartott, ahogy o elmeselte.

-Es hasznos volt?

-Hat, azt mondta, hogy nagyon jo kepzesben reszesult a "St Thomas Aquinas"-ban, beleertve filizofiai tanulmanyait. De hozza tette, egyetlen egyszer sem volt szo a szabadkomuvessegrol...

Azt meselte, hogy mar 4 eve volt plebaniai pap, amikor egyik plebaniai hive odajott hozza, es megkerdezte: 'atya, mi a problema a szabadkomuvesseggel, katolikuskent mit kell tudnom, miert ellenzi ezt az Egyhaz?' . 'es'-meselte az atya- 'fogalmam sem volt'...

16:00

-"Visszterve az eredeti temankra, ha ez a szabadkomuves terv sikeres lesz az Egyhazban- azt harom dologbol fogjuk megtudni:

Az elso, hogy akkora lesz a ferfoldulas az Egyhazban a hatalmas mennyisegben felszinre jovo "modern" es "liberalis" uj tanok miatt, hogy az egesz vilag eszre fogja venni, hogy az Egyhazban <<forradalmi>> valtozasok mennek vegbe.
Mindenki latni fogja, hogy az Egyhazat "napra kesz", "modern" formara fogjak atalakitani"

-"Effelol ma nincs ketsegunk"

-"Masodik dolog, amirol mindezt fel fogjuk ismerni, az az, hogy egy

'uj teologiat'

fognak bevezetni, amely szamos pontjaban ellene fog mondani, az Egyhaz eddigi tanitasanak"

-"Vilagos"

-"A harmadik pedig az, hogy a

szabadkomuvesek maguk- dicsekedni fognak mindezzel

(...) es ezt a harom dolgot ma vilagosan lathatjuk:

--volt egy hatalmas meretu felfordulas az Egyhazban -mikozben egy nagymerteku 'forradalmon' ment at az Egyhaz maga;

--Megkezdtek egy 'modern', uj teologia bevezeteset;

--es a szabadkomuvesek maguk dicsekszenek mindevvel: ha jol emlekszem E. M. aki azt mondta hogy a II vatikannal es a mi altalunk javasolt okumenikus uttal iranyvonalaink beearadtak a Szt Peter falai koze...

www.youtube.com/watch?v=_rz7DIGqRHQ

"Az biztos, hogy a világ ezt az új, az előzőtől teljesen különböző egyházat el fogja tudni fogadni, és azt is tudni fogja, hogy hogyan közelítsen hozzá. Ezután már csak azt kellene megérteni, mi marad akkor az előző egyházból, a mi egyházunkból."

www.katolikus-honlap.hu/1302/exhort.htm

Denn eines ist sicher, daß die „Welt“ diese „neue“, ganz andere Kirche als die vorherige, zu akzeptieren wird wissen und auch, wie sie sich ihr nähern kann. Bliebe noch zu verstehen, was dann aus der vorherigen Kirche, aus unserer Kirche wird.

www.katholisches.info/2013/11/27/franziskus-der-papst-der-das-papsttum-abschafft-die-revolution-die-die-kardinaele-wollten/

.........................................

"Ha a világból volnátok, a világ, mint övéit, szeretne titeket"
Jn15,9

mazsola.iit.uni-miskolc.hu/biblia/bd/Jn/chap015.html

uszo 2013.12.14. 09:23:48

@matthaios: "A fundamentalista, autoriter, a kereszténységet jóformán a szexuáletikára szűkítő, patriarchális család- és társadalomfelfogást képviselő Opus Dei azt próbálja ma utánozni, amit a jezsuiták csináltak Európában az ellenreformáció idején - anélkül, hogy észrevenné, mennyit változott a világ azóta."

Ajánlom figyelmedbe értelmezésre.

2013.12.14. 11:14:36

@matthaios:
olvasd el a könyvet, nekem sajnos nincs meg!
(vagy kérdezd meg a cikk szerzőjét?)
én sem vagyok mindentudó, de lehet, hogy a karaktergyilkos lejáratókampányra gondolt a szerző, melyben egy embert ártatlanul vádoltak meg, már majdnem öngyilkos lett a támadások súlya alatt, amikoris váratlanul mégiscsak kiderült az igazság...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.14. 11:20:07

@Izrael misztériuma:

'a karaktergyilkos lejáratókampányra gondolt a szerző'

Lehet, hogy tényleg valami ilyesmiről van szó, esetleg még az is előfordulhat, hogy a gondolatból tett lett. Nem tudom.

2013.12.14. 11:46:53

@matthaios:
"A könyv egyik fejezete részletesen foglalkozik a Gemelli megszerzéséért folytatott küzdelem egyik rendkívüli sajtóvisszhangot kiváltó epizódjával, a Dino Boffo ellen folytatott lejárató kampánnyal. Boffo ugyanis amellett, hogy az olasz püspöki kar lapjának, az Avvenirének főszerkesztője, egyben a Gemelli alapító és fenntartó intézményének elnökségi tagja is volt. 2009- ben egy olasz lapban lejárató cikk jelent meg, amely Boffót homoszexualitással vádolta. Bár a vádakról később kiderült, hogy hamisított dokumentumokon alapultak, Boffót mégis sikerült tönkretenni. Nuzzi most megjelent könyve teljes terjedelmében közli Boffónak az akkoriban a pápához írt megtört hangú levelét, amelyből nemcsak Boffo akkori lelkiállapota, hanem az is kiderül, hogy a volt főszerkesztő tisztában van vele, hogy a hamis dokumentumok Bertone közvetlen környezetéből származtak."

Kritikusai emellett azt is Bertone szemére hányják, hogy Ratzinger idejében az olasz politikával való kapcsolattartást is szinte teljesen kisajátította, s Berlusconival annyira jó viszonyt ápolt, amilyet katolikus főpap már nem tehet meg. Sokan az ő befolyását gyanítják amögött is, hogy Berlusconi szexbotrányainak kirobbanásakor a Vatikán hónapokig hallgatott, mígnem ez már annyira kínossá vált, hogy végül maguk a katolikus hívek elégelték meg. Legnagyobb hivatali bakiját azonban Bertone kétségtelenül a Szent X. Pius Testvériség egyik püspökének, a nyíltan holokauszttagadó Richard Williamsonnak a visszafogadásával követte el. Bár a döntést formálisan XVI. Benedek hozta, Bertone felelőssége az ügyben tagadhatatlan, hiszen a javaslatot ő tette az egyházfő felé. Nagyon sokan ugyanakkor a Vatikán bankja körül az elmúlt években kirobbant botrányok kapcsán is az ő felelősségét feszegetik.

utóírat:
Bertone már októberben lemondott és vatikáni bennfentesek innentől számítják Ferenc pápa működésének valódi kezdetét...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.14. 12:07:12

@Izrael misztériuma:

Elolvastam hosszú kommentedet. Az Opus Dei állítólagos szexbotrányairól egy szó sem volt benne. Egyik előző kommentedben viszont ez áll: "Ez a könyv arra mutat rá, hogy a szex- és a pénzbotrányok azokhoz a rendkívül konzervatív és tekintélyelvű lelkiségi irányzatokhoz kötődnek, mint amilyen az Opus Dei vagy a Communione e Liberazione."

"Karaktergyilkos lejáratókampányról" (te szavaid) van talán szó?

csaba carmarthen 2013.12.14. 12:44:07

Opus Dei is a Catholic institution founded by Saint Josemaría Escrivá. Its mission is to spread the message that work and the circumstances of everyday life are occasions for growing closer to God, for serving others, and for improving society...

"Each day be conscious of your duty to be a saint. — A saint! And that doesn’t mean doing strange things. It means a daily struggle in the interior life and in heroically fulfilling your duty right through to the end." St. Josemaria Escriva
www.escrivaworks.org/book/the_forge-chapter-2.htm

www.youtube.com/watch?v=1tHcdkU0ipQ

www.youtube.com/watch?v=GGif8ykH5bY

uszo 2013.12.15. 22:10:07

"Szerintem Magyarország lesz az Opus Dei egyik végvára. Ha Orbán Viktor megnyeri a 2014-es választást, amire minden esélye megvan, akkor ezzel nagyon is reális lehetőségként kell számolni."

Lehet, hogy ez már valóság, és Spanyolország után tényleg meg van az új haza.

"Ami vallási tevékenységük vizsgálatát illeti, Iványi javasolja a minisztérium szakértőjének, hogy tanulmányozza azt a prédikációt, amit Jézus a tanítói hivataláról mondott Názáretben. A hitvallással és rítussal kapcsolatban a szakértőnek érdemes lenne megkérdeznie Balog minisztert vagy azokat a kormányzati, törvényalkotási „főméltóságokat”, akik hajdan keresztelési, esketési, temetési szertartást kértek a MET-től, „tapasztalták-e, hogy rendelkezünk felismerhető istentiszteleti rítusokkal”.nol.hu/belfold/egyhazi_bejegyzes__igy_packaznak_ok

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.15. 22:29:27

@uszo:

Hát lehet, de Ferenc pápa is része az összesküvésnek: www.opusdei.hu/art.php?p=56147. (Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet fokozódik.)

uszo 2013.12.15. 23:03:19

@matthaios: Ó, Te ne tudnád, hogy szöveget értelmezni milyen sokféle képen lehet. Tudod ahogy Söveges Gergely OSB mondta, " a lelkiség a hit megnyilvánulása az életben."
Ferenc pápa lelkisége biztosan nem az opus deiével azonos. Azt hiszem ez senki számára nem kérdés.

csaba carmarthen 2013.12.16. 02:08:21

Diálogo con San Josemaría Escrivá
Opus Dei
www.youtube.com/watch?v=gyZ6ZmxZLCI
......
Mindazok a Keresztények a világban, akik Igém szerint élnek, akik eszik az Én Testemet és isszák az Én Véremet, a Belém vetett hitük miatt egy olyan lelki-szellemi szenvedést fognak megtapasztalni, mint senki más.

Én mindazokra a Keresztényekre utalok, akik az Igazság szerint élnek, akik aszerint viselkednek, amire tanítottam őket, és akik Szóról Szóra követik Tanításaimat.

Hamarosan valamennyiük meg fogja érteni – köztük azok is, akik sohasem hallottak ezekről, a világnak szóló Üzeneteimről –, hogy mit is jelent Bennem és Velem élni.

Olyan próbatételnek lesz alávetve hitük, mint eddig még soha, és sajnos sokuk nem fog tudni ellenállni a nyomásnak, amivel meg kell majd birkózniuk az irántuk tanúsított gyűlölet miatt.

Minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy hűek maradjanak a Szent Evangéliumhoz, de ezáltal rettenetes gyűlöletet vonnak majd magukra, és hazugnak fogják nevezni őket.

Nem sokkal ezután, azzal fogják vádolni mindazokat a Keresztényeket, akik elszántan hirdetik majd Szavamat, hogy szélsőségesen erőszakosak, miközben a valódi bűnösök azok lesznek, akik szitkokat szórnak rájuk.

Nagyon kérlek benneteket, hogy maradjatok csendben, és ne válaszoljatok az erőszakos embereknek, akik próbálják lerombolni hiteteket és az Irántam való szereteteteket.

Szükségük van imáitokra és megbocsátásotokra azoknak, akikből fröcsögni fog gyűlölet és kiabálni fognak rátok.

Azáltal, hogy imádkoztok az ilyen lelkekért, meg fogjátok semmisíteni a sátán befolyását, és nehéz lesz a számára az, hogy rátok zúdítsa haragját.

Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok mindazokért, akiket sakkfiguraként fognak használni abban az ádáz harcban, hogy lerombolják földi Egyházamat.

Kérlek, imádkozzátok ezt az Imahadjárati Imát, hogy kiálljátok a vallási üldöztetést.

Imahadjárat (126) Ima azért, hogy kiálljam a vallási üldöztetést:

„Drága Jézus, segíts meg engem, hogy kiálljak mindenféle üldöztetést, a Te Szent Nevedben.

Segítsd meg azokat, akik tévesen abban a hitben vannak, hogy ők tanúságot tesznek Művedről.

Nyisd fel mindazok szemét, akik esetleg kísértést éreznek arra, hogy gonosz tetteikkel, cselekedeteikkel és megnyilvánulásaikkal elpusztítsanak másokat.

Védelmezz meg engem Isten ellenségeitől, akik fel fognak emelkedni, hogy megpróbálják elhallgattatni Szavadat, és akik megpróbálnak száműzni Téged.

Segíts, hogy meg tudjak bocsátani azoknak, akik elárulnak Téged, és add meg nekem a Kegyelmet, hogy szilárdan kitartsak az Irántad való szeretetemben.

Segíts, hogy az Igazságot éljem, amit Te tanítottál nekünk, és hogy továbbra is Védelmed alatt maradjak, mindörökké. Ámen.”

Menjetek ti, mind, akik őszintén szerettek Engem, és követitek mindazt, amit tanítottam nektek.

Szeressétek egymást, ahogy meghagytam nektek. Soha ne tanúsítsatok gyűlöletet egymás iránt. Inkább imádkozzatok üldözőitekért. Mutassatok szeretetet, amikor gyűlölet mutatkozik irányotokban, mert ez a ti fegyveretek a gonosz erővel szemben.

nagyfigyelmeztetes.hu/2013/12/olyan-probatetelnek-lesz-alavetve-hituk-mint-eddig-meg-soha/

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 08:53:58

@uszo:

Nyilván jól ismered Ferenc pápa lelkiségét, hiszen ezt a 2014-es választásokra, a jezsuita blogon folyó kampányotok részévé teszitek.

2013.12.16. 14:29:43

II. János Pál pápa az elmúlt évben szentté avatta Josémaria Escrivát, az Opus Dei (Isten Mûve) nevû szervezet alapítóját. Ez okból közöljük az alábbiakban Alfred Kirchmayer osztrák teológus és pszichoanalitikus Christoph Schönborn bécsi bíboros-érsekhez és Egon Kapellari püspökhöz írt nyílt levelét.

E keretek között nincs lehetõségem arra, hogy elemezzem az Opus Dei problematikus gazdasági és hatalmi politikai vonatkozásait – mindenekelõtt pedig militáns küzdelmét a felszabadítási teológia, és ténylegesen a pápai (!) békepolitika ellen is. Escrivá közeli kapcsolatban állt katolikus fasisztákkal, különösen Franco tábornokkal, és ártalmatlan színben tüntette fel Adolf Hitlert, akinek primitív kommunizmus-ellenességét csodálta. Keresztény és pszichoanalitikai nézõpontból csupán az Opus Dei spirituális alapmûvét, nevezetesen Escrivá Az Út c. könyvét fogom elemezni.
Totális engedelmesség
Escrivá tehát így ír: „Az engedelmesség – biztos út. Az elöljárónak maradéktalan bizalommal engedelmeskedni – az életszentség útja, engedelmeskedni apostolkodásodban – az egyetlen út; Isten Mûvében ugyanis ennek a szellemnek kell érvényesülnie: vagy engedelmeskedik az ember, vagy távozik.” (941) „Úgy engedelmeskedjetek, ahogyan egy szerszám engedelmeskedik a mûvész kezében: nem kérdezi, miért tesz a mûvész így vagy úgy. Legyetek meggyõzõdve arról, hogy sosem fognak olyannal megbízni titeket, ami nem jó nektek, és nem szolgál Isten dicsõségére.” (616) „Vezetõ („Führer”). Szükséged van rá, hogy odaadhasd magad, hogy elajándékozhasd magad engedelmességben. Olyan vezetõre, aki ismeri apostolkodásodat, és tudja, mit akar Isten.” (62)
Eszmények: infantilizmus, kiskorúság és önállótlanság
Escrivá így ír: „Saját akaratod, saját ítéleted: ezek tesznek téged nyugtalanná.” (777) „Légy gyermek! Még inkább gyermek. De ne juss el a serdülõkorba!” (854) „Légy kicsi, nagyon kicsi. Ne légy idõsebb két-, legfeljebb háromévesnél!” (868) „Ne törekedj arra, hogy felnõtté válj! Maradj gyerek, mindig gyerek, akkor is, ha már felfordulsz az öregségtõl!” (870) „A lelki gyermekség az értelem alávetését kívánja meg. Ez nehezebb, mint az akarat alávetése.” (856) „Ha valóban gyermek vagy, mindenható vagy.” (863)
Ezek a szövegek az infantilitást, a kiskorúságot, az éretlenséget, és a velük összekapcsolódó mindenhatósági fantáziákat mutatják be legfõbb erényként.
Patologikus nárcizmus
A súlyosan patologikus nárcizmusra való hajlam különösen az imádság Escrivá által megkövetelt tartalmaiban fejezõdik ki. Hahns Urs von Balthasar ezt így kommentálja: „Ez az imádkozás szinte kizárólag az Én körül köröz, amely itt naggyá, erõssé, hõsies erényekkel felruházottá és napóleonivá válik.” Hiszen az Alapító azt mondja: „Tucatemberré válni? Hogy te is a nagy rakáshoz tartozz, holott vezetésre születtél?” (16) „Légy vezetõ férfi! Férfiasítsd akaratodat, hogy Isten vezetõvé tegyen téged! Nem látod, hogyan járnak el az istenellenes titkos szövetségek?” (833) „Az imádság a lelki épület alapja. Az imádság mindenható.” (83)

2013.12.16. 14:32:14

Szado-mazochista világ- és önleértékelés
Escrivá így ír: „A szemek! Rajtuk keresztül sok rossz hatol belsõdbe. Minek kell körbe-körbe kukucskálnod, ha egyszer magadban hordozod világodat?” (183)
„Ne feledd, mi vagy: egy szemetesláda! Alázd meg magad!” (592) „Ha annak látod magad, ami vagy, akkor természetesnek kell tûnnie számodra, hogy megvetnek téged.” (593) „Megnevezem számodra az ember igazi kincseit e földön, nehogy megfoszd magad tõlük: éhség, szomjúság, hõség, hideg, fájdalom, szégyen, szegénység, magány, elárultatás, rágalmazás, börtön.” (194) „Áldott legyen a fájdalom! Szeresd a fájdalmat! Legyen szent a fájdalom! Dicsõség a fájdalomnak!” (208)
Az e szövegekben megnyilvánuló, súlyosan patologikus, szado-mazochista hajlamok fölöslegessé tesznek minden kommentárt; a keresztény lelkiség e totális eltorzulásának logikus következményei: kiölni, ölni, szent háborút folytatni.

A test, a nõk, a szexualitás megvetése
Szent Escrivá így ír: „Ha felfogtad, hogy a test ellenséged és Isten megdicsõítésének ellensége, akkor miért bánsz vele olyan puhány módon?” (227) „Hadjáratot kell folytatni a férfiasságért és a tisztaságért, hogy keresztülhúzzuk és kioltsuk azok pusztító munkáját, akik állatnak tartják az embert. A ti dolgotok ez a hadjárat.” (121) „Ne bocsátkozz párbeszédbe a testi kívánságokkal! Vesd meg õket!” (123).

„Krisztus katonájának” szent háborús uszítása
Escrivá így ír: „A háború! A háborúnak a világ elõl elrejtett, természetfölötti célja van, mondod te: a háború értünk van. A háború a legnagyobb akadálya a kényelmes útnak. – De végül is szeretnünk kell majd, ahogyan egy szerzetes szereti a vezeklõ önkorbácsolást.” (31) „Harcoljatok, gyermekeim, harcoljatok! Ne tegyetek úgy, mint azok, akik azt mondják, hogy a bérmálás nem tesz minket Krisztus katonáivá!” (16) Minden fundamentalista vallási rendszert az az infantilis öntudat jellemez, hogy mi vagyunk a „szent maradék”, amelyet Isten arra választott ki, hogy egy ellenséges, sátáni hatalmak által uralt világban az üdvösséget munkáljuk.

2013.12.16. 14:33:32

Bármiféle rendszerkritika elhárítása
Az Opus Dei minden rá irányuló kritikát immunizál és üldöztetéssé stilizál, a „természetfölötti látásmód hiányával” magyaráz, gõgként, butaságként vagy gonoszságként vet el és agresszívan visszautasít. Továbbá csak „felülrõl lefelé irányuló” kritika létezik. Hallgassuk csak, mint mond errõl Escrivá: „Már megint! Beszéltek rólunk. Írtak rólunk. Féligazságokat, rágalmakat. Te tökfej! Te gyengeelméjû! Ha egyenesen haladsz a cél felé, ha fejedet és szívedet megmámorosította Isten – mit érdekel még téged a marhabõgés, a lónyihogás és a disznóröfögés körös-körül?” (688)

A hatalom korrupttá tesz
A legveszélyesebb eltérés az igazságtól nem a tudatos hazugság, hanem a messzemenõen öntudatlan tévedés. Nem kételkedem az Opus Dei legtöbb tagjának jó szándékában, azokéban, akiket gyakran félrevezettek vagy zavarosan vezettek. Tragikus, hogy oly sok belsõ és külsõ realitást el kell értékteleníteniük, el kell fojtaniuk és le kell tagadniuk. Ez ugyanis pusztító lelki, társadalmi, gazdasági és politikai hatásokkal jár. Lábbal tapossák a teremtés és az Isten testté válása, az inkarnáció iránti tiszteletet.
E jelenségre vonatkozóan mondta Vladimir Felzmann, aki 22 éven át volt tagja az Opus Dei-nek, és közeli személyes kapcsolatban állt Escrivával: „Jó emberek sok kárt okozhatnak anélkül, hogy tudnák! Ha egyáltalán lehet valamit mondani, akkor ezt: A hatalom korrupttá tesz!”

Forrás: Kirche In, 2002/10

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 14:36:40

@Izrael misztériuma:

A rágalom nem jött be. Most jön a zavaros pszichológizálás.

2013.12.16. 14:39:03

@matthaios:
engem az egész szellemisége a meinkampfra emlékeztet, szerinted mi benne a keresztényi vonás?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 15:01:57

@Izrael misztériuma:

Lehet, hogy téged minden, ami nem egész pontosan a te ideológiád, a meinkampfra emlékeztet. Nem tudom. De a stílus, amivel néha blogon találkozunk, talán goebbels-i, de semiképpen sem keresztény: Calumniare audacter semper aliquid haeret.

2013.12.16. 15:06:37

@matthaios:
Szent Escrivá tényleg gobbelsi figura, egy cseppet sem zavartatja magát a tényektől, de bizonyára sok pénzébe került az Opus dei illetékeseinek a szentté avatása...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 15:08:59

Szent Escrivá-tól nem láttam kommentet a blogon, de most is rágalmazol. Már észre sem veszed. Calumniare audacter semper aliquid haeret. Mitől is lett az új célpont az Opus Dei? Regény nem lesz?

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.16. 15:18:41

Na csak rájönnek itt egyesek hogy ki ez az IM!
Kampány, kampány kampány! Lejártani mindent ami nem a zsidókat ajnározza! Lejáratni mindent ami nemzeti ( Magyar - nem zsidó ) !
De úgy látom Uszó pajtás is ebbe a vonulatba helyezte magát. Jelszava: védd meg IM-et, mindegy mekkora troll! Lehet hogy egy ember ül a két nick mögött?! Hm...

2013.12.16. 17:09:05

Így tehát Isten népének rá kell ébrednie arra, hogy a szegényeknek kivételes helye van a soraiban. Ez nem jelentheti azonban csupán azt, hogy olykor anyagi segítséget nyújtunk – bár ez hasznos támogatás, önmagában mégis kevés a hit szempontjából. „Elköteleződésünk nem kizárólag a segítségnyújtás és támogatás akcióiban vagy programjaiban áll, a Szentlélek nem féktelen aktivitást indít el bennünk, hanem elsősorban a másik felé forduló odafigyelést, »akit önmagunkkal teljesen egynek tekintünk«” (nr. 199). Ha ez nincs meg bennünk, akkor nem sokat ér a pénzadomány. Ferenc pápa kifejezetten kemény hangon szól a katolikusokhoz: „fájdalommal kívánom kijelenteni, hogy a legnagyobb diszkrimináció, amely a szegényeket sújtja, a lelki odafigyelés hiánya” (nr. 200). Ez azért fájdalmas, mert a szegények lelke kivételesen nyitott Istenre és az evangéliumra – de mi egyáltalán nem törődünk ezekkel a lelkekkel. Nem csak a szegények megélhetésére, de az üdvösségükre is gondot kell viselnünk. A pápa szomorú szívvel mondja ki: „Félek, hogy ezek szavak is csupán néhány kommentár tárgyát képezik majd, s nem lesz valódi gyakorlati következményük” (nr. 201).

Valóban, az Evangelii gaudium lélekben, látásban, életben, gyakorlatban akar megújítani minket. Ha csak nagyokat beszélünk a buzdításról, konferenciákon, könyvekben és okoskodó szószaporítások során vizsgálgatjuk, mint a lepkegyűjtő a hálójába került zsákmányt, akkor Ferenc pápa kezdeményezése kudarcot vall bennünk. Át kell alakulnunk. Milyenné? „Kicsikké, de erősekké Isten szeretetében” (nr. 216). Hisz „minden keresztény meghívást nyert arra, hogy gondot fordítson azon nép és világ sebesültségére, amelyben élünk” (uo.).

Evangelii gaudium - IX. Az evangelizáció társadalmi vetülete – a szegények (nr. 177–216)
magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-ix-az-evangelizacio-tarsadalmi-vetulete-szegenyek-nr-177-216

2013.12.16. 17:10:19

@matthaios:
látom új rajongód támadt a kampányban!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 18:29:22

@Izrael misztériuma:

Nem hiszem, hogy kampányolnék. Vannak, amikor valaki valamiben egyetért velem, van, amikor nem. Te viszont folyamatos és állandó kampányt folytatsz a blogon. Persze megteheted, csak valahogyan tolakodónak és nem mindig helyénvalónak tűnik ez (legalábbis számomra). Azt hiszem, hogy ez a kampány kontraproduktív. Néha a kevesebb több.

uszo 2013.12.16. 22:34:34

@matthaios: "Nyilván jól ismered Ferenc pápa lelkiségét, hiszen ezt a 2014-es választásokra, a jezsuita blogon folyó kampányotok részévé teszitek."

Na persze a te véleményed ismét a merő objektivitás. Mindenki más pedig aki nem azt a levest fújja amit te, azt pusztán kampányol és nem véleményt alkot. Mert az csak neked lehet.

Egyébként mikor még nem tudták a katolikus teológia jeles képviselői, hogy az opus dei vezérét boldogként majd szentként kell tisztelni így vélekedtek róla.
"Escrivá művei teológiai szempontból hiányos nézeteket tartalmaznak Istenről, az egyházról, a világról és az emberekről, és hátráltatják a korszerű evangelizációt"
(A német pasztorálteológusok 1991. nov. 30.-án kiadott nyilatkozata)

Katolikus fundamentalizmus. Eretnek csoportok az egyházban? (Régensburg 1991) címmel neves teológus csoport könyvet adott ki. Két név a sorból. Wolfgang Beinert, és Hans Urs von Balthasar. Az opus dei minden erejével megpróbálta megakadályozni a könyv megjelenését, mivel az egyik megnevezett csoportként a könyv témájául szolgált.

"

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 22:50:23

@uszo:

Csak annyi, hogy a hitet, az Egyházat sokkal többre tartom, hogy sem ideológiák,jobb- és baloldali politikai csoportosulások használják saját céljaikra.

uszo 2013.12.16. 23:08:37

@matthaios: Hitünk fejeződik ki abban, hogy mit gondolunk a társadalmi igazságosságról, erkölcsiségünk részévé lesz pedig ezen hit által motivált gyakorlati válasz.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 08:17:49

@uszo:

Igen, de a hit elsősorban Jézus Krisztusban való hit. A társadalmi igazságosságra hivatkozás Jézus Krisztus nélkül csak újabb igazságtalanságokat szül. Aztán a hit átalakul ideológiává, politikai kampányeszközzé.

uszo 2013.12.17. 08:35:14

@matthaios:
A Jézusban való hitnek társadalmi dimenziói is vannak. Enélkül ez a hit pszichologizáló magába forduló kifelé közönyös hitté válik és ez már nem Jézus hite lesz. A Ferenc pápát értő kritikának is az az egyik fő oka, hogy ez a dimenzió az ő számára a szegények melletti kiállást jelenti.
Attól pedig, hogy esetleg itt valaki miközben kiáll a peremre szorultak, kitaszítottak, szegények, mások, mellett, de nem hivatkozik minden mondatban Jézusra, még egyáltalán nem biztos, hogy ezt nem őrá gondolva vagy nem tőle indítva teszi.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 09:37:12

@uszo:

Hát, nehezen tudom elképzelni Jézust az itt folyó baloldali kampány húzó alakjának.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 09:49:47

@uszo:

'Attól pedig, hogy esetleg itt valaki miközben kiáll a peremre szorultak, kitaszítottak, szegények, mások, mellett'

Ezt lehet hangosan, szavakkal, kampány keretében tennii. Meg lehet csöndesen, de igazán, tettekkel tenni. Meg azzal törödni, hogy a mindenhatónak kikiáltott piacgazdaság szegénygyártó futószalagjai ne olyan gyorsan gyártsák a szegénységt. Mintha valami ilyesmiről is írt volna Ferenc pápa.

2013.12.17. 10:41:44

@matthaios:
Nincs vitám azokkal, akik szerint országunk vezetőit a nép választotta, de a Jóisten küldte. A Gondviselés hosszú távra tervez, ezért már évtizedekkel ezelőtt egyazon szakkollégiumba vezérelt néhány kiválóságot, hogy majdan legfőbb közjogi méltóságként országunk felvirágoztatásáért és a kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségéért fáradozzanak. Így van ez, ha Odafentről vigyáznak ránk. Mi más magyarázat kínálkozik a dolgok és személyek e páratlan együttállására? Köztársasági elnök, miniszterelnök, országgyűlés elnöke, főügyész, főbíró, alkotmánybíró, alkotmányíró. Egy helyen éltek, egy helyről jöttek, együtt lélegeznek, együtt cselekszenek. Bár hajdan ifjonti hévvel látszólag mindnyájan a „keresztény kurzust” és a „csuhásokat” tekintették a haladás kerékkötőjének, és volt, hogy huncut-pajkosan a parlamentben gúnyolódtak az imádságon és a kereszténydemokrácián, lapjuk egyházellenes különszámában pedig tréfásan „cápalátogatásként” értékelték II. János Pál pápa magyarországi látogatását, ma már az „antalli-örökség” érett-komoly letéteményeseiként szeretettel ölelik magukhoz „természetes szövetségeseiket”, a keresztény egyházakat.

Üdvtörténetileg tehát tudom értelmezni a helyzetet, pótolnivalóm azonban bőven akad. Most a szavak új-kereszténydemokrata jelentését tanulgatom.

Tudom, szubszidiaritás az, amikor az állam minden gondot levesz a vállunkról, és önkormányzat: ahol nem születhet érdemi döntés. Demokráciának nevezzük a központi vezérlést, civilnek, aki párt és pártvezér mellett tüntet. Az emberi méltóság és a munkavégzés fogalma egy és ugyanaz. A hajléktalan: bűnöző. Tolvaj, aki lomtalanításkor elvisz egy kidobott széket. Az igazságos közteherviselés másik neve egykulcsos adó, és gyarapodó gazdaság, ha a tehetős vagyona nő, a szegényé csökken. Piaci verseny, ha pártcég nyeri a ki nem írt „tendert”, trafiktörvény, ha párt osztja szét a dohányt. Családi gazdaság a több ezer hektáros nagybirtok. A nemzeti park: felparcellázandó szántóföld. Jó, ha csökkentjük az államadósságot, hiszen akkor az növekedni fog. Rezsiharc, ha a háztartások terhei nőnek. Tájékoztatás az ellenőrzött hírgyártás. A kultúra másik neve labdarúgás. Tudom, hogy a művészet azonos az MMA-val, a tudomány az MTA-val. Az egyetem valójában technikum, a bölcsész tücsök, a filozófus pedig gengszter.

Sok egyebet tanulgatok még, hogy illeszkedjem a rendszerbe, hiszen ismerem az alapelvet: nincs rosszabb annál, mint ha visszajönnek a komenisták.

Tanulgatok
heidlgyorgy.wordpress.com/2013/12/14/tanulgatok/

2013.12.17. 10:49:49

@uszo:
„Krisztus az Egyház Pásztora, azonban jelenléte a történelemben embereken keresztül valósul meg: közülük egyet kiválasztanak arra, hogy helytartóként, Péter apostol utódaként szolgáljon, azonban Krisztus a középpont, és nem Péter utóda: Krisztus. Krisztus a középpont. Krisztus az alapvető vonatkoztatási pont, az Egyház szíve. Nélküle Péter és az Egyház nem léteznének, nem lenne létjogosultságuk.”

(Ezek a szavak 2013. március 16-án hangzottak el, amikor Ferenc pápa nem sokkal megválasztása után találkozott a média képviselőivel a VI. Pál kihallgatási csarnokban.)

2013.12.17. 10:56:45

Kereszténynek lenni tehát annyi, mint megpróbálni kereszténynek lenni. Kicsit olyan ez, mint a kérdés, amelyet Avilai Nagy Szt. Teréznek tett fel egy nővér, aki azt firtatta: hogyan tanul meg jól imádkozni? A Szent válasza ez volt: „Ha vágysz arra, hogy imádkozzál, már imádkozol”. Ferenc is ezzel a lélekkel prédikálta egy hétfő reggeli miséjén a Szent Márta Ház kápolnájában: „Vedd a nyolc boldogságot, és tedd, amit a nyolc boldogság mond”.

Valaam Monastery - Beatitudes
www.youtube.com/watch?v=6D1bzmGPlyw

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 11:23:50

@uszo:

'A Jézusban való hitnek társadalmi dimenziói is vannak.'

Vannak. Ennek leginkább tettekben kellene megmutatkozni, nem pedig politikai kampányokban.

2013.12.17. 20:31:34

Ferenc pápa felmentett egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottságból
A római katolikus egyházzal foglalkozó szakértők szerint a pápa hétfői döntése egyfajta jelzés: a Vatikán kész szembemenni az egyház eddigi szerkezetével is annak érdekében, hogy a katolikus közösség minél befogadóbb lehessen.
(mti)

www.nytimes.com/2013/12/17/world/europe/pope-replaces-conservative-us-cardinal-on-influential-vatican-committee.html

uszo 2013.12.17. 22:08:53

@Izrael misztériuma: "Krisztus az Egyház Pásztora, azonban jelenléte a történelemben embereken keresztül valósul meg:"

Igen, és vannak olyan emberek akik azt hiszik, hogy bátran tolhatják egy gőgös, antiszociális, elitista, szociáldarwinista, hatalom szekerét,... "Demokráciának nevezzük a központi vezérlést, civilnek, aki párt és pártvezér mellett tüntet. Az emberi méltóság és a munkavégzés fogalma egy és ugyanaz. A hajléktalan: bűnöző. Tolvaj, aki lomtalanításkor elvisz egy kidobott széket. Az igazságos közteherviselés másik neve egykulcsos adó, és gyarapodó gazdaság, ha a tehetős vagyona nő, a szegényé csökken. Piaci verseny, ha pártcég nyeri a ki nem írt „tendert”, trafiktörvény, ha párt osztja szét a dohányt. Családi gazdaság a több ezer hektáros nagybirtok. A nemzeti park: felparcellázandó szántóföld. Jó, ha csökkentjük az államadósságot, hiszen akkor az növekedni fog. Rezsiharc, ha a háztartások terhei nőnek. Tájékoztatás az ellenőrzött hírgyártás. A kultúra másik neve labdarúgás."
...mert a jelenlétet azzal valósítja meg, ha minden megnyilvánulásukban mantrázza, hogy Krisztus, Krisztus, Jézus Krisztus hare hare. A többi csak kampány

uszo 2013.12.17. 22:16:33

@matthaios: "Ennek leginkább tettekben kellene megmutatkozni, nem pedig politikai kampányokban."

Jelen esetben nem tudunk egymás tetteiről. Ezekre következtethetünk kinyilvánított gondolatainkból, véleményünkből.

Megint elmondom mert látom képtelen vagy megérteni.
Nem kampányolok véleményezek, kifejezem gondolataimat, különféle eszközökkel.
Hagyd már el ezt a mániádat, mert azt kell gondolnom rólad, hogy képtelen vagy túl lépni a szekértolók perspektíváján.

vaccinium 2013.12.18. 09:00:59

@Izrael misztériuma: "Ferenc pápa felmentett egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottságból"

Kicsit több, mint egy tucat másikkal együtt.
www.jsonline.com/news/religion/pope-francis-removes-former-la-crosse-bishop-raymond-burke-b99165146z1-236134851.html

2013.12.18. 21:10:26

Szociológus barátomtól kaptam egy e-mailt; „Már hosszabb ideje spekulálok azon, hogy mekkora is a katolikus egyház szabadságfoka. Mindig arra jutok, hogy nagyon kicsi” – írta. Ennek első oka, hogy a századok során kiépült infrastruktúrájának fenntartására önerőből képtelen; a mindenkori hatalom finanszírozására szorul.
Nem vállalkozom arra, hogy az egyházi szabadságfok (degree of freedom) matematikai leírására kísérletet tegyek. Mindössze néhány gondolatot szeretnék ez ügyben papírra vetni. Az egyház a hívő szemével nézve sem pusztán spirituális intézmény. Már alapításakor is volt pénzkezelője. Hogy Júdásnak hívták, már előre vetíti, hogy a későbbiekben lesznek ez ügyben gondok. (Jn12,6).1 A szamariai varázsló Simon meg névadója lett a lelki ügyekkel kereskedés megkísérlőinek (ApCsel 8,18-21 – Simonia).2
A konstantinuszi fordulatot követően az addig gyakran üldözött „civil-társaság” káderei állami besorolást kaptak. A helyzetet csak bonyolította, hogy az egyház az ún. halottkéz3 kiváltságát élvezhette. A vagyon nem osztódott öröklésekkel, nem volt elidegeníthető. Így korlátlanul halmozódhatott fel. A növekvő vagyon felhasználásának sok-sok pozitív eredménye volt; a szegénygondozás, az oktatás a művészetek pártolása, de komoly ellenérzést is szült. Már Jézus figyelmeztetett a vagyon veszélyeire (Lk 12,15)4.
Az erkölcsi élet parancsai mellett a tökéletességre törekvéshez megjelennek az ún. evangéliumi tanácsok. Ezek egyike a szegénység. A középkor elejének térítői úgy gondolták, hatalommal, fényes külsőségekkel kell fellépniük a siker érdekében. Utánuk azonban megjelentek és sikeresebbek voltak az ún. kolduló rendek, a ferencesek, domonkosok, karmeliták stb. Az egyház gazdagsága a kiszorultak és gazdagságot irigylők szemében továbbra is botránykő maradt. Olvastam olyan feltételezést is, hogy a római Szent Péter Bazilika felépítése nélkül nem jött volna létre a nyugati egyházszakadás.
A feszültségek a mai napig léteznek. Kérdés, mi lehetne a megoldás?

A középút aranya
www.egyhazforum.hu/index.php/vilag-nezet/261-a-kozeput-aranya

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.19. 05:54:55

@vaccinium: Kösz a linket. Nagyon tanulságos, ami ebben a cikkben benne volt, de az MTI híradásba nem került bele. Írtam is róla egy kis szösszenetet: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/18/sic_transit_gloria_mundi_380

2013.12.19. 09:20:37

@kaleidoscope:
sajnos én is egyre többször tapasztalom, hogy az mti rákapott a hírgyártásra, szemérmetlenül elhallgat, félrefordít és tudatosan meghamisítja a híreket, ezért szoktam itt is a primer hírforrásra hivatkozni...

2013.12.19. 10:06:15

A növekvő szegénységet még a hivatalos statisztikák is kimutatják. Negyedszázados szegénységi csúcson járunk. A lecsúszás esélye nő, a „visszatérésé” egyre csökken. A megszorítás és a központosítás elegye szétzilálja a közszolgáltatásokat: az oktatás zajosan, az egészségügy csendesebben hullik szét, a szociális szakma pedig már rég nem kap levegőt. A nemzeti bank hitelprogrammal támogatja a vállalkozásokat, csakhogy közben a kormányfő szelektív gazdaságpolitikája kiszámíthatatlan jogszabályi környezetet teremt. Számos vállalkozási és munkaadói teher emelkedett. A foglalkoztatási adatokat most éppen a szokásosnál is értelmetlenebb közmunkásképzési programmal kozmetikázzák. Kialakult a központosított korrupciós rendszer, amely a politikai zsákmányszerzéssel kéz a kézben jár. Éveken át harsogta a Fidesz a morális válság vádját a baloldali–liberális oldallal szemben, amely persze nem volt bűntelen. Ám akkor az sem túlzás, hogy a hiányosan táplálkozó gyerekek sokasága, a kegyetlen és cinikus szegénytemetkezés, a rendszerjellemzővé vált korrupció, a pazarló presztízs- és hobbiberuházások garmadája kimerítik a morális botrány fogalmát.

Lakner Zoltán: Artúr király híján
nol.hu/lap/forum/20131219-artur_kiraly_hijan

2013.12.19. 10:08:32

Isten értünk született Fia misztériumának örömteli szemlélődéséből két megfontolás következik. Az első: ha karácsonykor Isten nem úgy nyilatkoztatja ki magát, mint aki a magasságokban van, és aki uralja a világegyetemet, hanem olyannak, aki lehajol, leszáll a földre kicsinyként és szegényként, akkor ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy hasonlóak legyünk hozzá, mi sem helyezhetjük magunkat mások fölé, sőt, le kell alacsonyodnunk, egészen kicsinyekké kell válnunk a kicsinyekkel, és szegénnyé kell lennünk a szegényekkel, hogy szolgáljuk őket. Csúnya dolog, amikor egy keresztény nem akar lealacsonyodni, nem akar szolgálni: olyan keresztény, aki páváskodik mindenütt. Ez csúnya, nemde? Az nem is keresztény, hanem pogány! A keresztény szolgál, lehajol… Tegyük úgy, hogy ezek a fivéreink és nővéreink soha ne érezzék magukat magányosnak!

A második következtetés: ha Isten, Jézus által belépett az emberi történelembe egészen odáig, hogy egy lett közülünk, akkor mi bármit tettünk egy fivérünknek vagy nővérünknek, Jézusnak tettük. Erre maga Jézus emlékeztetett bennünket: aki táplált, befogadott, meglátogatott, szeretett csak egyet is a legkicsinyebbek, legszegényebbek közül, mindezt Isten Fiával tette.

Ferenc pápa: a keresztények szolgálják a szegényeket! - VIDEÓVAL
magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-keresztenyek-szolgaljak-szegenyeket-videoval

2013.12.20. 10:18:16

Ferenc pápa négy hajléktalan társaságában költötte el reggelijét 77. születésnapján a Vatikánban kedden.
A Szentszék melletti római negyed utcáin élő férfiakat az alamizsnaosztással megbízott vatikáni tisztségviselő hívta meg a pápa által celebrált reggeli szentmisére - közölte a Vatikán. A mise után az egyik hontalan férfi kutyájával együtt jelent meg a pápa társaságában.

Ferenc pápa születésnapján ismét a közvetlenségét bizonyította
hvg.hu/vilag/20131217_Ferenc_papa_szuletesnapjan_ismet_a_kozvet

csaba carmarthen 2013.12.20. 12:55:01

Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál.

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat.

Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb.

Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.
szentiras.hu/SZIT/Mt6

uszo 2013.12.20. 17:50:00

@csaba carmarthen:
Szia Csaba!
Kateketikai alapelv, hogy hitre tanítani nem lehet, arra nevelni kell, mégpedig úgy hogy a katekéta (tanító) a katekumen (tanuló) elé éli a hitet. Ez nem egy modernista agyszülemény ezt a hitoktatásban már II.J.P. idejében is így gondolták. A pápa a legfőbb tanító mondhatjuk legfőbb katekéta is. Amit csinál azzal hitre nevel. Ez a dolga. Ez nem kérkedés, hivalkodás. Azt teszi amit tenni kell, mert hiszi, hogy a szegények, elesettek, peremre szorítottak, melletti kiállás része, sőt alapja katolikus hitünknek és ezt úgy próbálja népével megértetni, ahogy azt az egyház pasztorál teológiai tanítása és biztos vagyok benne, saját szívbéli meggyőződése szerint is kell

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.21. 00:35:04

"A pápa a legfőbb tanító mondhatjuk legfőbb katekéta is."
Ha így van, akkor ne össz-vissz négy koldussal
mutogassa jóságát a kamerák kereszttüzében, hanem mondjuk juttasson a Vatikán Bank milliárdjaiból kamatmentes kölcsönöket a koldusoknak, hogy egzisztenciát tudjanak teremteni maguknak és a családjuknak egész életükre, hogy ne csak Karácsonykor lakjanak jól a szerencsétlenek a pápai lakomából !

csaba carmarthen 2013.12.21. 12:56:35

@uszo: valóban fontos, hogy a mindenkori pápa/pápák szavai tettei irásai példái az Evangéliumot tükrözzék.

Mivel a legelső és legfőbb katekéta Jézus és minden katekizmus alapja az Evangélium
(éspedig annak még átiratlan -"még meg-nem -reformált" formája), ezért fontos hogy az Evangélium legyen elsődleges irányadónk.

Az Evangéliumhoz és Jézus Krisztushoz való folyamatos visszatérés mindannyiunk számára folyamatos kihívás.

...annak különböző aspektusaival...
heidlgyorgy.wordpress.com/2013/11/24/az-allando-publicitas-veszelye/

heidlgyorgy.wordpress.com/2013/11/25/2509/

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.22. 14:02:11

@Izrael misztériuma: Köszönöm ezt a linket is. Kezd szegény Burke bíboros felmentésének, vagy nem is tudom, milyének a témája is amolyen "állatorvosi lóvá" válni: felfedezhető benne a Katolikus Egyház minden betegsége, az intranszparencia, a túlzott centralizáció, a paternalizmus, csúsztatások, stb. Pedig az egész nem erről kellene, hogy szóljon. Fantasztikusan érdekes az ír Katolikus Papok Egyesülete által közzétett, a vatikáni felmérés előzetes eredményeit bemutató írás, amelyet elkezdtünk ismertetni a Kaleidoscope blogon: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/22/az_ir_felmeres_elozetes_eredmenyei_i

uszo 2013.12.22. 20:03:55

@csaba carmarthen: "valóban fontos, hogy a mindenkori pápa/pápák szavai tettei irásai példái az Evangéliumot tükrözzék."

" a katolikus egyházfő felszólította a hatóságokat és a népjóléti szervezeteket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy minden családnak legyen saját otthona."

"Zárásként a pápa "a remény, az igazságosság és a testvériség karácsonyát" kívánta a katolikus híveknek, hangsúlyozva az "igazságosság" szót, amelyet utólag illesztett bele az előre megírt beszédbe."

Mintha haladnánk ennek a kívánalomnak megvalósulása irányába.

2013.12.23. 13:50:00

@kaleidoscope:
A főpásztor megemlítette: a jövő évi rendkívüli szinódus a családokat érintő kihívásokról tárgyal az evangelizáció összefüggésében. Az erre vonatkozó kérdéseket megküldték a püspöki konferenciáknak, de ennek nem az volt a célja, hogy „világméretű közvélemény-kutatást tartsunk”, mert „a hitünk alapkérdéseiről nem a közvélemény döntéseit várjuk”, mivel azt „legértékesebb örökségünkként kaptuk”. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a párbeszéd a hívők egész közösségével és a körülöttünk élő világgal.

Erdő Péter: A hit alapkérdéseiről nem a közvélemény dönt
kereszteny.mandiner.hu/cikk/20131223_erdo_peter_a_hit_alapkerdeseirol_nem_a_kozvelemeny_dont

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.24. 00:25:22

@Izrael misztériuma: Köszönöm, már más is felhívta rá a figyelmemet, akit elkeserítettek a bíboros úr szavai. Számomra azonban inkább bíztató, hogy külön kérdés nélkül tért ki Erdő Péter bíboros a vatikáni felmérésre, és bár megismételte a korábbi véleményét, szavai már kevésbé tűntek magabiztosnak. Nyilván ő is látja, hogy több országban nagyon is hatékony volt a "világméretű közvélemény-kutatás". Így pl. a korábban említett írországi felmérés eredményeit már aligha lehet figyelmen kívül hagyni, márpedig az adatok második fele, melyet most publikáltam, még az előzőleg közétett részeredményeknél is megdöbbentőbbek: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/24/az_ir_felmeres_elozetes_eredmenyei_ii

2013.12.24. 09:38:36

@kaleidoscope:
köszönöm, ez a második rész még jobb, mint az első volt, ha lesz időm, akkor én is részletesen reflektálok rá!

2013.12.25. 08:51:13

"Üldözi a hajléktalanokat a keresztény Magyarország"
Levelet írtak Ferenc pápának a budapesti hajléktalanok. Arra hívták fel az egyházfő figyelmét, hogyan bánik velük a magyar állam.

www.hir24.hu/belfold/2013/12/24/uldozi-a-hajlektalanokat-a-kereszteny-magyarorszag/

2014.01.12. 08:18:41

„Az elnyomorodáshoz vezető feltételeket meg kell szüntetni. Különben a katolikus hit olcsó vigasz marad.”
(Ferenc pápa)

Alapjövedelmet adna mindenkinek a LÉT
"Kortársunk, Ferenc Pápa női lábakat is megmosott, és köztük egy muzulmán szerb nő lábát is megcsókolta Nagycsütörtökön. Az állagvédők a húsvéti rítus botrányos megsértéséről papoltak. Azután július végén Ferenc föltette ezt a kérdést: „Ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” Az állagvédők azóta is buzgón magyarázzák, hogy nem mondott semmi újat. Dehogynem! Róma püspöke máris megszakította egyháza néhány korlátolt hagyományát, és hatalmasan megerősítette az egyik legfőbb krisztusi hagyományt: minden emberi személy egyenlő méltóságát. Szembefordult 3,6 milliárd nő és félmilliárdnyi meleg embertársunk kirekesztésével. S ami legalább ilyen fontos: felszabadította azokat
a híveit, akik zavarban voltak látván, hogy a világ elment az ő tradíciójuk néhány öröklött, de tarthatatlan tétele mellett."

www.255075.hu/upload/tanulmany.pdf

2014.01.12. 08:29:58

Feltétel nélküli alapjövedelmet adna minden Magyarországon adózónak a LÉT. A gyerekek 25, a felnőttek 50, a várandós nők pedig 75 ezer forintot kapnának az államkincstártól pusztán a "létezés jogán" a LÉT munkacsoport elképzelései szerint. A neves szakértőgárda által kidolgozott program a szegényebb rétegeknek kedvezne leginkább, de nagyon szűk lenne azok köre, akik kifejezetten rosszul járnának vele.

Pénzeső mindenkinek
www.noltv.hu/video/5253.html

2014.01.13. 20:37:50

most elrőször fordult elő ugyanis, hogy a pápa egy olyan gyereket is megkeresztelt, akinek a szülei csak polgári házasságot kötöttek, vagyis az ő házasságukat technikailag nem ismeri el a katolikus egyház.

Ferenc pápa kiállt a nyilvános szoptatás mellett
www.origo.hu/nagyvilag/20140113-ferenc-papa-kiallt-a-nyilvanos-szoptatas-mellett.html?sec-2

csaba carmarthen 2014.01.14. 22:46:24

KEK 675 Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639] Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól. www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

Olyan felkészületlenek a bíborosaim, püspökeim és papjaim, hogy nem képesek felismerni azokat a kifinomult változásokat, melyek a saját köreikben észlelhetők. Már nem tart sokáig, míg Egyházamon belül a megosztottság valóban nyilvánvaló lesz.
Ez nem más, mint az Egyházamat érő legnagyobb támadás Kereszthalálom óta.
www.masodikeljovetel.hu/az-egyhazamat-ero-legnagyobb-tamadas-kereszthalalom-ota/

Elkezdődött a terv az Igazság elfojtására, és Szent Tanaim kiforgatott változata hamarosan világossá válik sokak számára közületek. De amíg ők az Igazságot hazugságra cserélik, a Szentlélek felemelkedik ellenségeim ellen. Fényem továbbra is látható lesz az egész zűrzavar közepette, amelyet a minden idők legnagyobb hitehagyásának vezetői fognak rászabadítani a világra.

www.masodikeljovetel.hu/a-sotetseg-tana-a-nagy-hitehagyas-amely-egyhazam-agyekabol-fog-fakadni-suru-kodkent-fog-leereszkedni/

És miközben ti továbbra is tisztelettel fogtok adózni Fiamnak, ki fognak gúnyolni benneteket, amiért nem ismeritek el a Katolicizmus új értelmezését.

www.masodikeljovetel.hu/udvosseg-anyja-ki-fognak-gunyolni-benneteket-amiert-nem-ismeritek-el-a-katolicizmus-uj-ertelmezeset/

csaba carmarthen 2014.01.14. 22:52:49

Ez egy hívás a Mennyből, mely meghív benneteket, hogy vegyétek fel a Keresztemet és kövessetek Engem, Jézusotokat, a Föld végső határáig.

Azt szeretném, ha szétszélednétek, hogy a legszentebb Szentháromság Igazságát hirdetvén, segítsetek majd Nekem összegyűjteni az elveszetteket,

az összezavarodottakat,

a kóborlókat és azokat, akik nem ismernek Engem.

Ti meg fogtok szólítani minden vallást, és át fogjátok adni Szavamat (Igémet).

A nektek adott imák által ők áldottak lesznek.

Örüljenek mindazok közületek, akik tudják, hogy Én, Jézus Krisztus vagyok az, Aki e nagy változások idején hív benneteket.
Ti valóban áldottak vagytok. Tudnotok kell, hogy oly nagy az irántatok való szeretetem, hogy Én vezetni, erősíteni foglak benneteket, és küldetésetekben az oroszlán bátorságát fogom megadni nektek.

Ti szeretettel és ékesszólással fogtok beszélni, és a Szentlélek Tüze fog áradni az ajkatokról.

Ez az Ajándék milliókat fog visszavonzani Hozzám. Én most felkészítelek benneteket, mert ti most a legnagyobb megtévesztésnek lesztek tanúi, melyet a sátán valaha is okozott a világnak.

Ha Engem képviseltek, akkor meg fogjátok tudni védeni a világot attól, hogy elnyelje azt a gonosz az ő utolsó napjaiban.

Nem fogtok kudarcba fulladni.

Szenvedni fogtok.

Rosszallással, ellenállással és az eretnekség vádjával kell majd szembe néznetek annak ellenére, hogy mindaz, amire az embereket egyszerűen emlékeztetni fogjátok, azt már a legszentebb Evangéliumok tartalmazzák.

www.masodikeljovetel.hu/ti-most-a-legnagyobb-megtevesztesnek-lesztek-tanui-melyet-a-satan-valaha-is-okozott-a-vilagnak/

2014.01.15. 07:35:30

@csaba carmarthen:
"A sötétség tana – a nagy hitehagyás, amely Egyházam ágyékából fog fakadni – hamarosan sűrű ködként fog leereszkedni minden gyanútlan Keresztényre."

szép, költői kép:
elképzeltem az Egyházunk ágyékát(?), melyből sűrű ködként gomolyog elő a sötétség tana és ereszkedik lefele minden gyanútlan keresztényre...

Dr. szpahi 2014.01.15. 08:39:34

@Izrael misztériuma:

Ez tényleg gyönyörű képzavar :-))

Már említettem, hogy nagyon nagyfokú a hasonlóság ezeknek a "próféciákank" a szóhasználata és a kommunista panelszövegek terminológiája között. Az "imahadjárat" szerintem a "békeharc" fogalmához passzol, ez az "egyház ágyéka" pedig a "párt ökléhez" hasonlít. Persze, annál sokkal szemléletesebb és eredetibb :-)

Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
a meg nem gondolt gondolat,
belezabál, amit kifőztünk,
s emberből emberbe szalad.
Miatta nem tudja a részeg,
ha kedvét pezsgőbe öli,
hogy iszonyodó kis szegények
üres levesét hörpöli.

S mert a nemzetekből a szellem
nem facsar nedves jogokat,
hát uj gyalázat egymás ellen
serkenti föl a fajokat.
Az elnyomás csapatban károg,
élő szívre mint dögre száll -
s a földgolyón nyomor szivárog,
mint hülyék orcáján a nyál.

Lógatják szárnyuk az ínségnek
gombostűjére szúrt nyarak.
Bemásszák lelkünket a gépek,
mint aluvót a bogarak.
Belsőnk odvába bútt a hálás
hűség, a könny lángba pereg -
űzi egymást a bosszuállás
vágya s a lelkiismeret.

(József Attila: Ős patkány terjeszt kórt)

2014.01.15. 08:47:09

@csaba carmarthen:

'Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. '

türkiz 2014.01.15. 09:32:34

@Dr. szpahi: József Ati felülmúlhatatlan... köszi!
@Izrael misztériuma: Becsülöm, hogy ti még olvassátok azokat a kommenteket (is), melyeket -nem titkolom- én már hosszú ideje, többnyire teljesen képtelen vagyok...
@csaba carmarthen: Őszintén! Nem fáradsz?

2014.01.15. 09:56:45

@türkiz:
az írástudók felelőssége miatt olvasom a kommenteket, mert vétkesek közt cinkos, aki néma és itt árad a sötétség...

csaba carmarthen 2014.01.16. 00:39:24

KEK 675 Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639]

Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól.

A legnagyobb vallási megtévesztés az Antikrisztusé,

azaz egy ál-messianizmusé, amelyben az ember önmagát dicsõíti Isten és az Õ testben eljött Messiása helyett. [641]
(...)

@türkiz: @Dr. szpahi: @Izrael misztériuma:

677 Az Egyház az Ország dicsõségébe csak ezen utolsó Húsvéton át léphet be, melyben követi Urát halálában és föltámadásában. [644]

Az Ország tehát nem az Egyház történelmi diadala által fog beteljesedni....

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

@khamul:
www.youtube.com/watch?v=y2P6oH7kgR8

0:03:00
1931 Decembereben Lucia ennyit irt le a 3. titokbol:

"Portugaliaban mindvegig meg fogjak orizni a hit dogmajat...stb.."
-kerdes mit takar a "stb."

0:03:56

Lucia nover azt irta a puspoknek, ha ezt nekem, ti.hogy leirjam az egesz 3. titkot, a puspok atya parancsba adja -engedelmeskedni fogok; de sajat magam altali dontesbol nem vagyok kepes a titok leirasara.

A puspok ezutan 1 honapig gondolkozott es imadkozott ezert, vegul irasban utasitotta Luciat a titok leirasara....

(...)
0:15:01
Silvio Oddi Biboros: A 3. titokban Miasszonyunk az egyhazon beluli aposztaziarol figyelmeztet bennunket.

0:15:25
Cardinal Mario Luigi Ciappi....who was nothing less than Pope John Paul II’s own personal papal theologian. In a personal communication to a Professor Baumgartner in Salzburg, Cardinal Ciappi revealed that:

In the Third Secret it is foretold, among other things, that the great apostasy in the Church will begin at the top.

(M.L.Ciappi Biboros, II. Janos Pal papa szemelyi teologusa szemelyes levelezeseben professzor Baumgartnerhez:
A harmadik titokban tobbek kozott az is meg van jovendolve, hogy az Egyhaz nagy hitehagyasa felulrol fog elindulni)

0:18:18
XII Piusz papa:

"Aggasztanak a Szt Szuz Lucianak adott fatimai uzenetei.

Maria kitartasa az Egyhazat fenyegeto veszellyel kapcsolatban nem mas mint egy Isteni Figyelmeztetes az ellen az ongyilkossag ellen, hogy a Hitet megvaltoztassuk a hozza kapcsolodo liturgiaban, a teologiaban es a szellemben.

Magam korul mindenutt ujitok szavat hallom, akik le akarjak rombolni a Szentelyt,

s megsemmisiteni az Egyhaz egyetemes langjat,

visszautasitva diszeit es lelkiismeretfurdalast keltve tortenelmi multjaert...

Eljon a nap, amikor a civilizalt vilag megtagadja Istenet,

amikor az Egyhaz ketelkedni fog, ahogy Peter ketelkedett,

es kisertesbe esik, hogy elhiggye hogy az ember valt Istenne.

Templomainkban a keresztenyek hiaba fogjak keresni az Orokmecses langjat, ahol Isten varja oket.

Sirni fognak, mint Maria Magdolna
az ures sir elott, es azt fogjak kerdezni:

Hova vittek Ot?"

0:19:33
(...XII Piusz ketsegtelenul a 3. fatimai titok egy olyan szakaszara utal, amely nem lett a nyilvanossag ele tarva)

0:19:56
XII Piusz...emlitest tesz egy kiserletrol a hit lerombolasara, amely mindenekelott a liturgia megvaltoztatasaval fog kezdodni...

0:21:00
...Vilagos, ha egy kiserlet lesz arra, hogy az imaelet/liturgia megvaltoztatasaval megvaltoztassak a hitet, es ezzel azt az erzetet akarjak majd keltetni, hogy a katolikusok nyitnak a modern vilagra es a modern vilag is el fogja jobban fogadni a katolicizmust, akkor ami valojaban tortenni fog az nem lesz mas, minthogy a katolikusok elhagyjak hituket.

0:30:38
Ratzinger Biboros 1998:

"A harmadik titok tartalma utal mindarra, amit az Irasokban talalunk, es amely dolgok ujbol es ujbol megmondattak Szuz Maria jelenesei soran"

0:31:20
"az Egyhaz altal elismert Akitai jelenesben (Japan), Maria reszletesen feltarja az Egyhaz es a vilag parhuzamos megbuntetesenek lehetoseget, melynek okozoja az Egyhazon beluli hitetlenseg..."
www.youtube.com/watch?v=oBna_X9YuGY

@khamul:

vilagos, hogy Jezus szavai-

'Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. '

-roppant fontosak, ezert nem kivanok se jobbra, se balra elterni attol, amit Jezus es Maria mondanak,

meg akkor sem ha pont az a testverunk patkanyoz le indirekt modon, aki tavaly marciusban meg arrol fogadkozott, hogy ha a "homoszexualishazassag" akarcsak felszinesen is megjelenik a hivatalos egyhazi vita-kerdeskorben, akkor komolyan fogja venni a nagyfigyelmeztetes uzeneteit.

csaba carmarthen 2014.01.16. 00:41:28

KEK 675 Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639]

Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól.

A legnagyobb vallási megtévesztés az Antikrisztusé,

azaz egy ál-messianizmusé, amelyben az ember önmagát dicsõíti Isten és az Õ testben eljött Messiása helyett. [641]
(...)

@türkiz: @Dr. szpahi: @Izrael misztériuma:

677 Az Egyház az Ország dicsõségébe csak ezen utolsó Húsvéton át léphet be, melyben követi Urát halálában és föltámadásában. [644]

Az Ország tehát nem az Egyház történelmi diadala által fog beteljesedni....

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

@khamul:
www.youtube.com/watch?v=y2P6oH7kgR8

0:03:00
1931 Decembereben Lucia ennyit irt le a 3. titokbol:

"Portugaliaban mindvegig meg fogjak orizni a hit dogmajat...stb.."
-kerdes mit takar a "stb."

(...)
0:15:01
Silvio Oddi Biboros: A 3. titokban Miasszonyunk az egyhazon beluli aposztaziarol figyelmeztet bennunket.

0:15:25
Cardinal Mario Luigi Ciappi....who was nothing less than Pope John Paul II’s own personal papal theologian. In a personal communication to a Professor Baumgartner in Salzburg, Cardinal Ciappi revealed that:

In the Third Secret it is foretold, among other things, that the great apostasy in the Church will begin at the top.

(M.L.Ciappi Biboros, II. Janos Pal papa szemelyi teologusa szemelyes levelezeseben professzor Baumgartnerhez:
A harmadik titokban tobbek kozott az is meg van jovendolve, hogy az Egyhaz nagy hitehagyasa felulrol fog elindulni)

0:18:18
XII Piusz papa:

"Aggasztanak a Szt Szuz Lucianak adott fatimai uzenetei.

Maria kitartasa az Egyhazat fenyegeto veszellyel kapcsolatban nem mas mint egy Isteni Figyelmeztetes az ellen az ongyilkossag ellen, hogy a Hitet megvaltoztassuk a hozza kapcsolodo liturgiaban, a teologiaban es a szellemben.

Magam korul mindenutt ujitok szavat hallom, akik le akarjak rombolni a Szentelyt,

s megsemmisiteni az Egyhaz egyetemes langjat,

visszautasitva diszeit es lelkiismeretfurdalast keltve tortenelmi multjaert...

Eljon a nap, amikor a civilizalt vilag megtagadja Istenet,

amikor az Egyhaz ketelkedni fog, ahogy Peter ketelkedett,

es kisertesbe esik, hogy elhiggye hogy az ember valt Istenne.

Templomainkban a keresztenyek hiaba fogjak keresni az Orokmecses langjat, ahol Isten varja oket.

Sirni fognak, mint Maria Magdolna
az ures sir elott, es azt fogjak kerdezni:

Hova vittek Ot?"

0:19:33
(...XII Piusz ketsegtelenul a 3. fatimai titok egy olyan szakaszara utal, amely nem lett a nyilvanossag ele tarva)

0:19:56
XII Piusz...emlitest tesz egy kiserletrol a hit lerombolasara, amely mindenekelott a liturgia megvaltoztatasaval fog kezdodni...

0:21:00
...Vilagos, ha egy kiserlet lesz arra, hogy az imaelet/liturgia megvaltoztatasaval megvaltoztassak a hitet, es ezzel azt az erzetet akarjak majd keltetni, hogy a katolikusok nyitnak a modern vilagra es a modern vilag is el fogja jobban fogadni a katolicizmust, akkor ami valojaban tortenni fog az nem lesz mas, minthogy a katolikusok elhagyjak hituket.

0:30:38
Ratzinger Biboros 1998:

"A harmadik titok tartalma utal mindarra, amit az Irasokban talalunk, es amely dolgok ujbol es ujbol megmondattak Szuz Maria jelenesei soran"

0:31:20
"az Egyhaz altal elismert Akitai jelenesben (Japan), Maria reszletesen feltarja az Egyhaz es a vilag parhuzamos megbuntetesenek lehetoseget, melynek okozoja az Egyhazon beluli hitetlenseg..."
www.youtube.com/watch?v=oBna_X9YuGY

@khamul:

vilagos, hogy Jezus szavai-

'Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. '

-roppant fontosak, ezert nem kivanok se jobbra, se balra elterni attol, amit Jezus es Maria mondanak,

meg akkor sem ha pont az a testverunk patkanyoz le indirekt modon, aki tavaly marciusban meg arrol fogadkozott, hogy ha a "homoszexualishazassag" akarcsak felszinesen is megjelenik a hivatalos egyhazi vita-kerdeskorben, akkor komolyan fogja venni a nagyfigyelmeztetes uzeneteit.

2014.01.18. 17:20:56

Thomas Mann unokája, a teológus, pszichiáter és író Frido Mann tekint Ferencre és a reményt keltő római fordulatra: „előtte még egyetlen pápa sem hangsúlyozta ilyen mértékben, hogy a keresztények helye a szegények és a betegek mellett van. Ezzel azt mondja ki, amit Jézus akart.

Az amerikai National Catholic Reporter neves Vatikán-szakértője, John L. Allen Jr. – noha az új pápaság első negyedévét mérlegre téve az erős gesztusok dacára hiányolta az igazán jelentős, az egyházszerkezet működését érdemben befolyásoló főpásztori döntéseket – nyári összegzésében jelezte: „a bázison jól érzékelhető a sejtés, hogy egyfajta földrengés készülődik” (NCR 2013. június 17.). Ugyanő augusztusban már arról beszélt, hogy „forradalom zajlik”: Ferenc egyfajta „katolikus glásznoszty” megvalósítására törekszik, a kérdés tehát nem az, hogy vállalkozik-e rá, hanem (az olasz L’Espresso című képes hetilap főcímével szólva): „Ce la farà?” – azaz „végig tudja-e csinálni?”

Az irányváltás esélyei
Ferenc pápa 2013-ban
www.merleg-digest.eu/az-iranyvaltas-eselyei/

2014.03.19. 14:35:45

"Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot! Védd meg Európát a balliberális pestistől és szirvárványszínű üszkösödéstől".
(Budapest, 2014. március 15.)

Nem a szélsőséges uszító Mária-rádiós Rydzyk atya barátja lett március 12-én a lengyel katolikus püspöki kar új elnöke, pedig a veszély fennállt. Tudom, Magyarországról nézve ez nem látszik nagyon izgalmasnak, de ha egy kicsit kiélezem a dolgot, talán világossá válik, hogy miért nem érdektelen: megtörténhetett volna, hogy Európa egyik legnagyobb létszámú és legbefolyásosabb katolikus egyháza látványosan szembefordul az egy éve hivatalba lépett Ferenc pápával.

Barátságosan konzervatív új lengyel püspökkari elnök: a szélsőségesnél ő is jobb
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/367121_baratsagosan_konzervativ_uj_lengyel_puspokkari_a_o

2014.03.19. 15:44:36

Az Evangelii Gaudium emberképe biblikus és ezért társadalom- és gazdaságképe nem baloldali vagy jobboldali, nem liberális vagy konzervatív. A felebarát, értsd: a hozzánk közeli emberi személyekkel szembeni adósságaink törlesztésére szólít fel. Van olyan egyházkép, amelyet szokatlan nyíltsággal bírál és elvet, és van olyan amelyet, ajánl. És jó, hogy ez így van.

Heidl György blogja Közelség
heidlgyorgy.wordpress.com/2014/03/19/kozelseg/
süti beállítások módosítása