Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

mi már csak ilyenek vagyunk ...

2013.12.12. 23:28 Ky-Lí

1501524_637160049674573_1469720374_o.jpgTöbbet stresszelnek a munkahelyükön, egyre kevésbé vallásosak, egyre kevésbé élnek meg harmonikus kötődést, és emiatt egyre több rémálmuk van a magyaroknak – ezek a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete által frissen publikált Magyar Lelkiállapot 2013 című egészségszociológiai tanulmánykötet talán legfontosabb megállapításai. A kutatás a tavaly elhunyt Kopp Mária 1988 óta végzett Hungarostudy című felmérések sorozatának folytatása, habár a súlypontok némileg változtak: a 2006 óta először végzett mérésekben új elemként jelentek meg a párkapcsolati és családalapítási trendek, valamint az étkezési rendellenességek. Az idei felméréseket az Ipsos végezte egy 2 000 fős, a felnőtt lakosságra nézve reprezentatív mintán, a csütörtökön bemutatott kötet még csak az eredmények kiértékelésének első fázisa.

Gazdagok és szépek

A 2006-os adatokhoz képest a legdrámaibb változás a munkahelyi stresszt megélők arányában következett be: ez az elmúlt hét évben 18-ról 29 százalékra nőtt, ráadásul a korábbiakkal ellentétben a felsőfokú végzettség egyre kevésbé jelent garanciát ennek elkerülésére.
Szintén elgondolkodtató adat, hogy a magyaroknak mindössze 30 százaléka rendelkezik olyan (az anya-gyermek viszonyban gyökerező) harmonikus kötődéssel, amely lehetővé tenné a kiegyensúlyozott társas kapcsolatokat, míg 40 százalékukat „elkerülő, függetlenedő, domináns, individuális” kötődési minták jellemzik – mondta Lázár Imre, a kutatás egyik résztvevője a kötet csütörtöki bemutatóján. Lázár szerint ez a mintázat a Rákosi-korszak elhibázott gyermekpolitikájában gyökerezett, és azóta generációkon át öröklődik. A harmonikus kötődés hiányának azonban a kutatás szerint van egy meglepő hozadéka is: az érintetteknek több rémálma van, amiken keresztül sikertelenül próbálják meg feldolgozni konfliktusaikat. 

Míg a 2006-os kutatási eredményekben a korábbiakhoz képest nőtt a vallásukat „a maguk módján” gyakorlók aránya, a 2013-as eredményekben ez a trend megállt, nőtt viszont a magukat „nem hívőként” definiálók aránya, 25-ről 33 százalékra (a 2006-os kutatás a vallásosság egészségvédő hatását állapította meg). Az egyéni életcélok továbbra is stabilak maradtak, azonban ezeken belül a materialista szempontok kerültek előtérbe: a korábbiaknál többen jelölték meg fontos célként a sikeres pénzügyeket és a jó megjelenést. Ugyanakkor a kutatás arra is rávilágított, hogy attól, hogy több pénzünk van, még nem feltétlenül leszünk egészségesebbek: a megélt anyagi helyzet ebben a tekintetben fontosabb, mint a valós.

Jó hír, hogy a depressziósok aránya nem romlott, sőt, egy tizedszázalékkal még javult is: 16,8-ról 16,7 százalékra. A stressz mint egészségkockázati tényező jelentősége viszont nőtt.

A boldog Y-ok

A kutatás egyik – Szántó Zsuzsa által vezetett – területe a generációk közötti különbségekre fókuszálva azt találta: az 1951 és 1965 között született „rendszerváltó generáció” a legelégedetlenebb, mivel a rendszerváltás hozadékaival szemben támasztott elvárásaiknak csak egy része teljesült, ugyanakkor az X (1966-1980) és Y (1981-1995) generációkba tartozók jóval elégedettebbek az életükkel, különösen az Y-ok. A kutató szerint egyenesen olyan, mintha nekik termett volna ez a világ, amiben most élnek. Hiába elégedettek azonban a fiatalok (18-35 évesek), a családalapítással kapcsolatban a halogató taktikát választják: a mintában szereplő 633 fiatal egyharmada volt házas, 30 százalékuknak volt gyereke, az átlagos gyerekszám pedig 1,7 volt. Mindez némi disszonanciában áll a kitűzött céljaikkal: a felük megházasodna, gyereket pedig „1-2 százalékuk kivételével” mindannyian szeretnének, a megvalósulás életkora azonban folyamatosan kitolódik – mondta a párválasztási és családalapítási kutatásokat vezető Győrffy Zsuzsanna. A fenti tradicionális nézetek mellett azonban a fiatalok más kérdésekben rugalmasabbak, például 68 százalékuk nem találta fontosnak, hogy gyermekvállalás előtt kössön házasságot. (Forrás: index)

100 komment

Címkék: vallás boldogság lelkiállapot

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr845689092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2013.12.13. 04:25:12

"egyre kevésbé élnek meg harmonikus kötődést, és emiatt egyre több rémálmuk van a magyaroknak...a munkahelyi stressz...18-ról 29 százalékra nőtt.."

Pio atya latogatasa a magyar "stresszben"-, a magyar "remalomban"-, a magyar "kalitkaban"...

www.karizmatikus.hu/hitvedelem/tanitas-atyak-tanito-testverek/1369-pio-atya-bilokacioja-mindszenty-biborosnal

"Magyarország ...egy kalitka..."

www.youtube.com/watch?v=dG9CEgri6F0

“Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni....

www.hirek.sk/hitelet/20110524232611/Pio-atya-a-XX-szazad-legkarizmatikus-szentje.html

...."....Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"......

"Ismét megláthattam Magyarországot jövendô fényességében. Láttam, hogy népe káromlás nélkül él, szüntelen buzgalomban a mennyei javak iránt. Azt is láttam, hogy ezt A
MEGÚJHODÁST EGYETLEN DOLOG TETTE LEHETÔVÉ:

az ország mennyei Pátrónájára való teljes ráhagyatkozás, a belé vetett mélységes hit és bizalom, s az ôt ünneplô és hirdetô kultuszok terjesztése

NEMCSAK AZ ORSZÁGBAN, HANEM AZ EGÉSZ VILÁGON.

Ôsi kiváltsága: A MÁRIA-TISZTELET volt boldogságának forrása."

zarandok.hu/?m_id=47&m_op=view&id=20&sessid=Kjk3NDY1NTc5MTI1OTY2NDEzMDkxNDE5NjYw

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.13. 05:49:37

Pont aktuális most ez a poszt, amikor a Katolikus Egyházon belül is zajlik a Ferenc pápa által kezdeményezett felmérés, melyre korábban többször felhívtam ezen a fórumon is a figyelmet. Amint a korábbiakban is jeleztem, mi is közzétettük a vatikáni kérdőívet, és december 8-ig vártuk a válaszokat. A saját mintánk ugyan nem 2000, hanem csak 27 elemű, és egyértelműen nem reprezentatív, de azért számos tanulsággal szolgálhat annak, aki szembe akar nézni a mai magyar katolikus valósággal. Az általunk közzétett kérdőív eredményei megtekinthetőek itt: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/12/a_vatikani_kerdoivre_valaszolok_adatai_es_a_valaszok

2013.12.13. 10:59:37

@csaba carmarthen:
egy kis bibi van ezzel a próféciával, ezt már egyszer én is ehelyütt szóvátettem, de úgy látszik ez Tégedet különösebben nem zavart...

A szerkesztő kiegészítése Pió atya Magyarországról szóló próféciájához (alul)

Blanár Mihály (ő az irója a Szent Pió Atya a titokzatos karizmatikus című könyvnek, amelyet a Testvéri Szolgálat Alapítvány adott ki 2002-ben), azt mondta, hogy ő nem tud erről a próféciáról semmit, és nincs semmiféle hiteles olasz forrás ami ezt a próféciát megerősítené.

„Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

Utolsó idők
Írta: admin
pio-profPróféciák, melyeket Pió atya kapott
www.karizmatikus.hu/noha/olvasnivalo/181-utolso-idk

csaba carmarthen 2013.12.13. 13:40:41

Pater Pio hat aus verschiedenen Anlässen

ungarischen Pilgern

Folgendes gesagt:

„Ungarn ist ein Käfig, aus dem einst ein wunderschöner Vogel ausfliegen wird. Viel Leiden wartet noch auf sie, aber es wird ihnen ein in Europa beisspielloser Ruhm zu Teil. “

Ein andern Mal: „Ich beneide die Ungaren, denn es wird durch sie auf die Menschheit eine große Glückseligkeit ausströmen. Nur sehr wenige Nationen haben einen solch mächtigen Schutzengel wie die Ungaren. Es wäre ratsam, ihn noch verstärkter um den wirksamen Schutz für ihr Land zu bitten.“

So sei es!

www.magtudin.org/Lajdi%20Peter%20-%20Die%20Heilige%20Krone.htm

Amit Pio atya magyar zarandokoknak mondott, arrol keves esellyel lesznek olasz forrasok.

Blanar Mihaly nem tudott rola?

Benedek papa sem tudott arrol a tenyrol, hogy Pio atya szemelyesen ellatogatott a "magyar kalitka"-ba.

"XVI. Benedek pápa megáldotta az Ön által készített hatalmas és csodálatos mozaikokat. A Szentatya megállt a bilokációs epizód előtt.

P.Rupnik: Igen, megállt a jelenet előtt, mert nem tudott erről a tényről."

hu.radiovaticana.va/storico/2009/06/23/pio_atya_bilok%C3%A1ci%C3%B3ja_mindszenty_b%C3%ADborosn%C3%A1l_-_interj%C3%BA_a_mozaikk%C3%A9sz%C3%ADt/ung-297329

@Izrael misztériuma: az pedig teljes mertekig benne van a kepben hogy Te foggal-korommel harcolsz minden ellen ami erovel es remennyel toltheti el honfitarsaid lelket (most magyar-feledre gondolok). Azt nem veszed eszre, hogy ilyenkor sajat-magadat is harapdalod es vagdalod- egyik feledet biztosan.

mi már csak ilyenek vagyunk ...
(ez egy dolog)

de meg ennel is fontosabb:
mi már csak ilyenek maradjunk ...
nemde?

mundabor.wordpress.com/2011/04/26/new-hungarian-constitution-leads-the-way/

2013.12.13. 13:43:23

@csaba carmarthen:
józsi vagyok, nem hülye!

2013.12.13. 14:03:18

@csaba carmarthen:
megmondom, mi a problémám Veled kapcsolatban:
Te látszólag az Egyház védelmében lépsz fel, hol karizmatikus köntösben, hol pedig a különféle látnokok szócsöveként, akik a zsidótlanított, férfiatlan, rimánkodó fiktívjézust és kegyeskedő álszűzmáriát hirdetik, ez számomra sokszorosan is kimeríti a bálványimádás fogalmát!

ugyanakkor számomra a mérce Jézus Krisztus, és Isten követése, a többi minden másodrendű jelentőséggel bír...

a magyarság egyébként annyi rendkívüli kiválósággal rendelkezik, hogy utólagos álpróféciákra nincsen szüksége az önbecsüléséhez, ezzel inkább csak lejáratja magát...

Zseninek lenni nem elég, magyarnak is kell lenni!
(Robert Capa)

csaba carmarthen 2013.12.13. 14:08:28

Thank you!

You know what it is...

you know!

Weee

shall destroy the program...

destroy the program...!
gloria.tv/?media=3676
(&destroy the country...!)

tomasszo 2013.12.13. 21:03:00

@csaba carmarthen: azt tudtam, hogy II. János Pál Pápa ott volt a szeren, de az ember ilyenkor újra és újra megtanulja; tisztára mintha a mise csodáját élné meg az ember.

csaba carmarthen 2013.12.13. 22:26:58

@tomasszo: "azt tudtam, hogy II. János Pál Pápa ott volt a szeren, de az ember ilyenkor újra és újra megtanulja; tisztára mintha a mise csodáját élné meg az ember."

-->XVI Benedek papa 2005-ben a
Kolni Vilagifjusagi Talakozon
igy beszelt a fiatalokhoz:

~...MOST(ANTOL KEZDVE)... (!)

MINDANNYIUNKNAK... (!)

a nagy papat , II JANOS PAL PAPAT

KELL

KOVETNUNK (!) ...~

-szo szerint igy fogalmazott:

He (Pope John Paul II) loved you - you realized that and you returned his love with all your youthful enthusiasm.

***Now all of us together have to put his teaching into practice.***

www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2005/august/documents/hf_ben-xvi_spe_20050818_youth-celebration_en.html

www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2005/august/documents/hf_ben-xvi_spe_20050818_youth-celebration_en.html

tomasszo 2013.12.13. 22:37:31

@csaba carmarthen: mondjuk o sem ok nelkul volt masodik.

csaba carmarthen 2013.12.14. 00:08:59

@tomasszo:
gondolom erre gondolsz:
www.youtube.com/watch?v=GWf2AA3ebbU

JP2 viszont vegigcsinalta,
es mi azt a feladatot kaptuk Benedektol, hogy:

***Now all of us together have to put his teaching into practice.***

csaba carmarthen 2013.12.14. 00:27:26

@tomasszo:
ui. ...hogy ott legyunk a szeren ;-)

tomasszo 2013.12.14. 01:00:21

@csaba carmarthen: kedves csaba!
Ön mit szól ahhoz, amit a nem off topic témában írhatna válaszként, plö erre:
"Szintén elgondolkodtató adat, hogy a magyaroknak mindössze 30 százaléka rendelkezik olyan (az anya-gyermek viszonyban gyökerező) harmonikus kötődéssel, amely lehetővé tenné a kiegyensúlyozott társas kapcsolatokat, míg 40 százalékukat „elkerülő, függetlenedő, domináns, individuális” kötődési minták jellemzik" hmmokaay?
várom válaszát, s maradok tisztelettel,
a csodalatos phantom

Dr. szpahi 2013.12.14. 09:22:47

Ky-Lí

Tényleg nagyon szomorú, amit a kutatás a magyarországi valóságról ír.

Szerintem a gondok forrása közvetlenül a 60-as, 70-es évekre vezethető vissza, amikor egy vesztes, szűklátókörű világháborús stratégia és egy elbukott megújulási kísérlet (1956) időszaka után a magyar társadalom az anyagi jólét reményében hajlandó volt előbb kompromisszumot kötni, majd szinte teljességében magáévá tenni a Kádár-rendszer politikai törekvéseit. A megalkuvások nyomán pedig szinte nem is maradt más "érték" Magyarországon, mint a látszólagos nyugalom és a viszonylagos anyagi jólét (az ország eladósítása árán is).

Ennek a meghasonulásnak az ára viszont a "legvidámabb barakk" -státus elvesztésétől való kicsinyes félelem lett, a következménye pedig a végzetes pesszimizmus, az elégedetlenség, az individualizmus és a bezárkózottság (hiszen a másik embertől egy ilyen nézőpontból csak arra számíthatok, hogy megszerzi tőlem összekuporgatott vagyonkámat, állásomat, földemet stb.)

Végső soron ez az oka annak, hogy a mai magyar társadalom "szenvedésfaktora" betegesen magas (ne feledjük ez a földrengés és éhínség vagy a pestis-járványok sújtotta Haiti és Madagaszkár szintje!). De ez az oka a gyermekvállalási hajlandóság exponenciális csökkenésének, és a populizmusra való fogékonyságnak is.

A Magyarországon élők többsége szinte mindenkinek hisz, aki a mindennapi megélhetési forrásainak apadásával, a nehezen megszerzett anyagi státusz elvesztésével fenyegetőzik bal- és jobboldalról egyaránt (félnek a 23 millió romántól, a zsidóktól, a cigányoktól, az oligarcháktól, a borsodiaktól stb.) És arra szavaz, aki populista üzeneteiben képes túllicitálni a többieket, és azt ígéri, hogy leszámol a külső vagy belső "ellenséggel".

Persze, a politikai pártok szinte mindegyike tökéletesen alkalmazkodott már ezekhez az elvárásokhoz, a Jobbiktól az MSZP-ig, a Fidesztől a PM-szövetségig vagy a DK-ig mindenkinek megvannak a maga ígéretei és ellenségképei (a cigányok, a határon túliak, a zsidók, a szegények, a gazdagok, a globális pénzhatalmi szervezetek, az antiszemiták, a liberálisok stb.)

Dr. szpahi 2013.12.14. 10:00:27

@Dr. szpahi:

És hogy (magyar specialitásként) ne csak a negatívumról beszéljek, az utóbbi 5 évben örömmel látom azokat a szolidaritásra utaló jeleket, amelyek szinte az egész lakosságot átfogták egyik-másik ügy kapcsán (szándékosan nem akarok kemelni egy ilyet sem a többi közül).

Nagyon reménykedem benne, hogy a szolidáris (keresztényi) szemlélet a mély morális válságból, és a végzetes megosztottságból való kijutás forrásává válik a magyar társadalomban.

csaba carmarthen 2013.12.14. 12:14:42

“A szeretet az otthonainkban kezdődik; a szeretet az otthonokban lakik és ezért van a sok szenvedés és szerencsétlenség a világban... Úgy tűnik, manapság mindenki szörnyű sietségben van, türelmetlenül a minél nagyobb siker, fejlődés, gazdagság és más hasonlók elérésében, a gyermekeknek pedig szüleik idejéből oly kevés jut. A szülőknek nincs idejük egymásra és így a családokban kezdődik a világ békéjének felbomlása."

II Janos Pal papa

(Ezt komolyan venni--> javithatja a "harmonikus kotodes" kepessegenek jelenlegi 30%-os mutatojat...)

@csodalatos phantom:

"Amilyen mértékben növekszik benned a szeretet, olyan mértékben növekszik szépséged, mert a szeretet a lélek szépsége."( II Janos Pal) --> a harmonikus kotodes tovabbi javitasahoz
;-)

("mondjuk o sem ok nelkul volt II."
--> ez tenyleg off-mainline volt,
www.youtube.com/watch?v=Le97GMpwpuo )

"mondjuk o sem ok nelkul volt masodik."- ez a mondat valoban nem volt temakozeli

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 13:24:27

@Dr. szpahi: Sok szempontból egyetértek az elemzéseddel, de hiányolom belőle annak vizsgálatát, hogy mindez hogyan hatott a hazai Katolikus Egyházra. Márpedig az általad megfogalmazott remény ("...hogy a szolidáris (keresztényi) szemlélet a mély morális válságból, és a végzetes megosztottságból való kijutás forrásává válik a magyar társadalomban") azt feltételezi hogy legyen élő hit, melyhez szükség van az egyházra. Kérdés csak az, hogy az egyház képes-e teljesíteni azokat a feladatait, amelyek a mély morális válság leküzdésében rá hárulnak. Megítélésem szerint sajnos nem képes, és ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy két évtizeddel a rendszerváltás után egy sor paraméter tekintetében sokkal rosszabbak a mutatóink, mint pl. 1980-ban (ld. gyermekek száma, házasságok száma, válások, stb.). Egyházunk belső tisztulása és megújulása nélkül aligha lesz képes hozzájárulni a társadalom válságjelenségeinek felszámolásához. Csakhogy erre jelenleg semmi esély nem látszik. A Katolikus Egyház hazai vezetői már odáig merészkedtek, hogy nyíltan szembeszálltak a vatikáni elvárásokkal, azt a felmérést, amelyet a Ferenc pápa által kinevezett Baldisseri bíboros elindított, egész egyszerűen elszabotálták.
Ez is súlyos bűn, azonban ennél sokkal nagyobb baj, hogy ez megtörténhetett, hogy a Magyar Katolikus Egyház vezetői, akik a szocializmus időszakában és a puha diktatúra idején szocializálódtak, most képesek szembeszállni a pápai akarattal. Ezért javasoltam, hogy ki kell mondani: szabotázs történt (!), abban a nyílt levélben is, amelyet a Katolikus Egyház megújítását támogató hívek és szervezetek hálózata fog küldeni Ferenc pápának a közeljövőben, és amelynek jelenlegi tervezetét véleményezésre most közzétettem: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/14/harmadik_level_ferenc_papanak

csaba carmarthen 2013.12.14. 13:41:19

erre a nyilt levelre nem erkezett valasz....

www.uzenetek.eu/news/nyilt-level-ferenc-papanak-/

erre viszont azonnal.....

www.uzenetek.eu/news/ferenc-papa-aldasat-adta-egy-lmbt-csoportra/

(meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű tagok...panaszuknak is hangot adtak (...), hogy Firenze püspöke megtagadott tőlük minden eddigi kérést, ami arra vonatkozott, hogy szeretnék vallásukat gyakorolni, de hivatalos körülmények között, felszentelt templomban és papokkal....)

sot.....

A Vatikán sajtótitkára Innocenzo Pontillo megerősítette, hogy Ferenc pápát megrendítette a csoport levele és elkeseredésük, ezért soron kívül válaszlevelet fogalmazott és küldött a Kairos di Firenze tagjainak. Levelében arra biztatta őket, hogy hitüket ne hagyják el és személy szerint áldását küldi tevékenységükre. Egyben utasította a firenzei püspökséget, hogy támogassák azokat hívőket akik gyakorolni szeretnék vallásukat. Őszentsége kérte a hívő LMBT csoportot, hogy erősítsék meg magukat, és lépjenek a fényre (azaz ne tagadják másságukat és hitüket).

...........................................

Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok mindazokért, akiket sakkfiguraként fognak használni abban az ádáz harcban, hogy lerombolják földi Egyházamat. Kérlek, imádkozzátok ezt az Imahadjárati Imát, hogy kiálljátok a vallási üldöztetést....

nagyfigyelmeztetes.hu/2013/12/18253/

nagyfigyelmeztetes.hu/2013/12/olyan-probatetelnek-lesz-alavetve-hituk-mint-eddig-meg-soha/

„Drága Jézus, segíts meg engem, hogy kiálljak mindenféle üldöztetést, a Te Szent Nevedben.

Segítsd meg azokat, akik tévesen abban a hitben vannak, hogy ők tanúságot tesznek Művedről.

Nyisd fel mindazok szemét, akik esetleg kísértést éreznek arra, hogy gonosz tetteikkel, cselekedeteikkel és megnyilvánulásaikkal elpusztítsanak másokat.

Védelmezz meg engem Isten ellenségeitől, akik fel fognak emelkedni, hogy megpróbálják elhallgattatni Szavadat, és akik megpróbálnak száműzni Téged.

Segíts, hogy meg tudjak bocsátani azoknak, akik elárulnak Téged, és add meg nekem a Kegyelmet, hogy szilárdan kitartsak az Irántad való szeretetemben.

Segíts, hogy az Igazságot éljem, amit Te tanítottál nekünk, és hogy továbbra is Védelmed alatt maradjak, mindörökké. Ámen.”

uk.news.yahoo.com/lightbox/year-in-review-spectacular-picture-1385484793-slideshow/just-hours-after-pope-benedict-xvi-became-the-first-pope-to-resign-since-1415-not-one-but-two-bolts-photo-1385484735640.html;_ylt=Aj8Uh1_tCpsck3qCg0dP6tgtced_;_ylu=X3oDMTNrNmxmNHRrBHBrZwMxYTgxMjA3MC01NmJiLTExZTMtYmY3Yi0xYWVhMTI0MGUxZDMEc2VjA01lZGlhQ2Fyb3VzZWxQaG90b0dhbGxlcnlDQVhIUgR2ZXIDMWIxNWJmNTEtNTZiYi0xMWUzLThkZmUtZTJmMTAzOTI5ODE3;_ylg=X3oDMTBhY2IwdWc5BGxhbmcDZW4tR0I-;_ylv=3

tomasszo 2013.12.14. 14:45:52

@csaba carmarthen: kiváló videó! Jó látni, hogya művészet még virágzik! De kérem, mi van akkor, ha azt mondom, hogy én valaki egészen más vagyok? Mondjuk én vagyok fantomasso albinoni?
din-din-din

tomasszo 2013.12.14. 15:22:48

@kaleidoscope: Az egyház így meg úgy rossz, mögkkő vátoztatni!
Bocsánat a kissé közvetlen kérdésért, de vannak konkrét elképzelései? Meg tudna nevezni néhányat? Például női papok, vagy valami hasonló.
Látom, hogy eyg blogot is szentel ennek az egésznek, ezért, gondolom, össze tudja néhány mondatban foglalni a célkitűzéseit.

várom válaszát,

a.csodalatos.phantom

vaccinium 2013.12.14. 15:39:20

Nem tudom, hogy a tanulmányban megállapított magatartásformák okai vagy tünetei közé tartozik, de szerintem túlságosan hajlamosak vagyunk a bajainkért másokat okolni. Bizonyosan sok múlott a külső elnyomáson századokon! át - a depresszió "tanult tehetetlenség"-nek is nevezhető (ha nem kiszámítható, mi lesz a tevékenységeim következménye, inkább nem csinálok semmit, abból nem lehet baj). Ezzel együtt én valahol ott látom a továbblépés lehetőségét, hogy megkeressük azt, ami valóban a mi kompetenciánk és abban próbálunk előrelépni.
@Dr. szpahi:"Nagyon reménykedem benne, hogy a szolidáris (keresztényi) szemlélet a mély morális válságból, és a végzetes megosztottságból való kijutás forrásává válik a magyar társadalomban."
Valahogy így. Én is látok magam körül jó kezdeményezéseket, közösségi és települési léptékben is - ökumenikus és szélesebb körű összefogással egyaránt.

csaba carmarthen 2013.12.14. 16:08:12

funny fun@tomasszo: -rol ki mas ugorna be barkinek is mint cesky fantomasek
www.youtube.com/watch?v=Le97GMpwpuo

akirol mar a vak is latta, hogy nem lehet mas mint fantomasso albinoni csehul atoltozve.

Muelemzes soran ugyanis kiderul, hogy mar a futas tempoja (0:03") sem mas mint adagio,- bar itt meg lehetnek ervek az andante mellett is, viszont - 2:30-kor a viz hullamzasa es az azt koveto Louis de Funesek mozgastempo mar senkit nem tud megteveszteni.

Mivel csehul all az adagioja, neha amerikaiszaszul kuruczkodik ilyenkor..... phantosaxon
www.youtube.com/watch?v=SJuKKjr_2f4

De meg mielott barki is off-topicra gondolna azt is el kell mondanunk mindenkinek, hogy fantomasso albinoni mindamellett meg magyar is.....

sot, fantomasek alkalmankent katolikus, es misere is jar (irott formaban).... raadasul esetenkent rendszeresen bermalkozik...
c'est la vie

dehat mi mar csak ilyenek vagyunk....

Am most hoztak a hirt magyar zarandokok Pio atyatol, hogy nem leszunk mindig ilyenek:

"Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

hu.wikipedia.org/wiki/Pietrelcinai_Szent_Pio

Koszonjuk Pio atya,
Koszonjuk magyar zarandokok!

Dr. szpahi 2013.12.14. 16:13:28

@kaleidoscope:

Bár a magyarországi katolikus egyház sajátosságait nem nagyon ismerem, nagyjából egyetértek azzal, hogy változás kell az Egyházban.

Magyarországi tapasztalataim alapján a kat. egyházról azt tudnám mondani, hogy talán túl explicit módon jut kifejeződésre a nemzeti jelleg, más gondot (ami ne volna jelen Európában máshol is) nem igen tapasztaltam. A magyarországi kat. egyház pl. semmiben sem konzervatívabb mint az erdélyi.

Ennek ellenére én is úgy gondolom: ahhoz, hogy jobbra forduljanak a dolgok, változtatásra van szükség. Én viszont ezt a változást inkább az emberek részéről várnám, a hitélet intenzivebbé válásától, a Krisztus felé fordulástól, a másik ember irányában tanúsított jóságtól, a szolidaritás és segítségnyújtás fokozódásától, az árkok betemetésének, a konfliktusok felszámolásának hajlandóságától...

Azt, hogy ha majd az egyház a mi elvárásaink szerint alakítja tanításait, minden megoldódik, mi magunk viszont semmit sem vagyunk hajlandóak önzésünkből feladni Krisztusért, nem tartom járható útnak.

Ne érts félre, én is örülök Ferenc pápa eddigi tevékenységének, és annak is, hogy szándék van a hívekkel való konzultációra. Elsősorban azért tartom ezt fontosnak, mert sok helyen éppen a hivekkel folytatott párbeszéd, a személyes kapcsolat igénye hiányzik az egyház képviselői részéről (és valószínűleg a kat. emberek többségéből is). Ha valamiben, hát ezen kellene újítani mindenhol Európában.

Az Egyház csak a tagjai közötti személyes kapcsolatokban, a Krisztusban/Krisztussal való aktív közösségben teljesítheti be küldetését, nem pedg valamiféle szokás-, elvárás- vagy szabályrendszer kinyilvánításával, betartásával vagy betartatásával...

csaba carmarthen 2013.12.14. 16:40:58

A korus:

"A Katolikus Egyház hazai vezetői már odáig merészkedtek, hogy nyíltan szembeszálltak a vatikáni elvárásokkal"

"Az egyház így meg úgy rossz, mögkkő vátoztatni! Bocsánat a kissé közvetlen kérdésért, de vannak konkrét elképzelései? Meg tudna nevezni néhányat? Például női papok, vagy valami hasonló. Látom, hogy eyg blogot is szentel ennek az egésznek, ezért, gondolom, össze tudja néhány mondatban foglalni a célkitűzéseit"

"Magyarországi tapasztalataim alapján a kat. egyházról azt tudnám mondani, hogy talán túl explicit módon jut kifejeződésre a nemzeti jelleg, más gondot (ami ne volna jelen Európában máshol is) nem igen tapasztaltam."

@kaleidoscope: @tomasszo: @Dr. szpahi:

Jo partizast a "nagy unnepen" fiuk
www.youtube.com/watch?v=a3SaNQh9gvw

vigyazzatok magatokra,
es ne maradjatok tul sokaig, mert a vege fele mar nagyon nagy lesz a hoseg...

Pió atya:
www.karizmatikus.hu/noha/olvasnivalo/181-utolso-idk

>Imádkozz és térj meg! Nagy dolgok forognak kockán! Imádkozz! Mert az emberek jókedvvel és élvezettel haladnak a pusztulás felé, mintha egy álarcosbálra, vagy az ördög esküvőjére mennének. Segíts nekem a lelkek megmentésében. Túl sok a bűn. A harag napja, a maga félelmetes eseményeivel közel van, sokkal közelebb, mint gondolnád! A világ hamis biztonságérzetbe ringatja magát. Az isteni ítélet úgy fog lecsapni, mint a villám...

uk.news.yahoo.com/lightbox/year-in-review-spectacular-picture-1385484793-slideshow/just-hours-after-pope-benedict-xvi-became-the-first-pope-to-resign-since-1415-not-one-but-two-bolts-photo-1385484735640.html;_ylt=Aj8Uh1_tCpsck3qCg0dP6tgtced_;_ylu=X3oDMTNrNmxmNHRrBHBrZwMxYTgxMjA3MC01NmJiLTExZTMtYmY3Yi0xYWVhMTI0MGUxZDMEc2VjA01lZGlhQ2Fyb3VzZWxQaG90b0dhbGxlcnlDQVhIUgR2ZXIDMWIxNWJmNTEtNTZiYi0xMWUzLThkZmUtZTJmMTAzOTI5ODE3;_ylg=X3oDMTBhY2IwdWc5BGxhbmcDZW4tR0I-;_ylv=3

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 16:57:55

@tomasszo: "gondolom, össze tudja néhány mondatban foglalni a célkitűzéseit" - valószínűleg félreértett. Én nem egy politikai mozgalom, vagy párt képviselője vagyok, aki éppen néhány szavazatért kampányol, és kommunikációs szakembergárdája segítségével a végtelenségig leegyszerűsített mondanivalójának szlogeneivel próbál még néhány ingadozót magához csábítani.
Nem kívánom senkire ráerőltetni saját álláspontomat, ezért is kerülöm, a hosszú és helyigényes (egyébként meg mérhetetlenül igénytelen) kommentáradatot, és azért linkelem be a témához kapcsolódó posztot, egy rövid ismertetés megadásával, hogy akit érdekel a véleményem, az el tudja olvasni.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 17:10:55

@Dr. szpahi: alapvetően egyetértek. Egy bekezdés azonban a sajnos nagyon ismerős azoktól, akik a klerikalizmus védelmében, és általában saját pozíciójuk megtartása érdekében, demagóg rágalommal illetik az őket kritizálni merészelőket: "Azt, hogy ha majd az egyház a mi elvárásaink szerint alakítja tanításait, minden megoldódik, mi magunk viszont semmit sem vagyunk hajlandóak önzésünkből feladni Krisztusért, nem tartom járható útnak." Ebben a mondatban az a vád hangzik el, hogy aki a változásokat, a megújulást támogatja, az önző, és nem hajlandó semmit feladni Krisztusért. Ez az az ítélkezés, rágalmazás, amelyre vonatkozott Ferenc pápa talán legtöbbet idézett mondata: "...ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette?" Nem értem, hogy azok, akik állandóan a hagymányok és a tekintély tiszteletére intenek, miért csak ilyen szelektíven hallanak, miért hagyják figyelmen kívül a Szentatyának ezeket a szavait.

tomasszo 2013.12.14. 17:37:29

@csaba carmarthen: az érvelése elején még kapaszkodás nélkül is vettem a kanyarokat, de a végére! Phfűűűmicsoda tellyesítmény! És még én merem itten magamat csodalatosnak nevezni??!

a.csodaaaeeeehhpfhejjj

tomasszo 2013.12.14. 17:43:16

@csaba carmarthen: jönnek a zufók. a pufókufók.

tomasszo 2013.12.14. 17:50:24

@tomasszo: te öcsi húzzá inneth, nem vagy alkalmas a kulturált társalgásra.

vaccinium 2013.12.14. 18:33:03

@kaleidoscope: "...ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette?"

A probléma nem az irányultság, Ha valaki meleg és keresi az Urat és jóakaratú, ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette? [...] A probléma az, ha az irányultságból lobbytevékenység lesz.

If someone is gay and is searching for the Lord and has good will, then who am I to judge him? The Catechism of the Catholic Church explains this in a beautiful way, saying ... wait a moment, how does it say it ... it says: “no one should marginalize these people for this, they must be integrated into society”. The problem is not having this tendency, no, we must be brothers and sisters to one another, and there is this one and there is that one. The problem is in making a lobby of this tendency: a lobby of misers, a lobby of politicians, a lobby of masons, so many lobbies.
www.vatican.va/holy_father/francesco/speeches/2013/july/documents/papa-francesco_20130728_gmg-conferenza-stampa_en.html

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 18:52:16

@vaccinium: nézzük csak, mely lobbikról beszél a pápa: a zsugoriak, a politikusok, a szabadkőművesek, és általában a lobbitevékenységről. De ki akar lobbizni?! Egy nyílt levél, egy nyílt és érdemi párbeszéd kérése, az nem lobbi! Az Egyház csak gazdagabb lett volna, ha minél többeket bevont volna a Vatikán által közzétett kérdések megválaszolásába. Szerintem súlyos hiba, de ha szándékos rosszindulat volt mögötte, akkor már bűn is, hogy ezt a lehetőséget elszalasztotta az MKPK.

Dr. szpahi 2013.12.14. 19:16:06

@kaleidoscope:

"Azt, hogy ha majd az egyház a mi elvárásaink szerint alakítja tanításait, minden megoldódik, mi magunk viszont semmit sem vagyunk hajlandóak önzésünkből feladni Krisztusért, nem tartom járható útnak."

Az idézet többes szám első személyben szólt. Tehát semmiképpen sem lehet rágalom, vagy ítélkezés, legfennebb (ön)reflexió.

A "klerikális reakció" tagja én annyiban vagyok, amennyiben (remélem) tagja vagyok a kat. egyháznak. Állami intézmény oktatójaként semmiféleképpen nincs "félteni való pozícióm" egyik egyházi intézményben sem.

Azt ugyanakkor komolyan gondolom, hogy mielőtt bármit is kritizálni próbálunk, először saját szándékainkat, elvárásainkat, egyházhoz való viszonyunkat kell megvizsgálnunk. Volt itt az egyik topikban egy hozzászólás, amellyel kersztényként és a kat. egyház tagjaként is teljességgel azonosulni tudok, köszönet érte, annak, aki írta:

"Nem az a lényeg, hogy mit tesz értünk az Egyház, hanem, hogy mit teszünk mi az Egyházért."

vaccinium 2013.12.14. 19:23:20

@kaleidoscope: A kérdésrészlet, amire ezt válaszolta, a meleglobbira vonatkozott. Bővebben fordítva: A probléma nem ezzel az irányultsággal van, nem , nbekünk fivéreknek és nővéreknek kell lennünk, és itt van az egyik és ott a másik. A probléma abban van, ha ebből az irányultságból lobbit csinálnak: " itt jön azáltalad idézett felsorolás.

Egyébként igazad van, a lobbit kár volt kiemelnem, bár politikai célokra fel lehet használni a meleglobbit is, a szabadkőműveseket meg rutinszerűen emlegetik ebben a kontextusban, azt hiszem, szóval nem érzem, hogy másról beszélt volna.

Abban is egyetértünk, hogy minden egyházhoz tartozni akaró ember véleménye, gondolata számít, hiszen így lehet őket személyesen és hitelesen megszólítani.

Mindenesetre a pápa véleményének (vagy inkább tanításának?) megismerésére számomra alkalmasabbnak tűnik a Vatikán saját honlapján közzétett verzió. Ezért szúrtam be a linket is, ha már hivatkozás történt rá.

vaccinium 2013.12.14. 19:24:03

@vaccinium: Mármint a hazai médiában megjelent összefoglalóknál alkalmasabbnak, ez kimaradt.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.14. 19:47:40

@vaccinium: @kaleidoscope:

Igaz, hogy a homoszexuális irányultság önmagában nem bűn. Csak a konkrét cselekedetben megvalósuló homoszexualitás az. Ha azonban a homoszexuális irányultsággal minden rendben lenne, akkor miért ne lehetne lobbizni ezzel kapcsolatban? A helyzet az, hogy ez egy hajlam az emberben, de olyan hajlam, amelynek megvalósulása erkölcsileg már bűn. Minden emberben vannak rossz hajlamok, önmagukban ezek nem valósítanak meg semmilyen erkölcsi értelemben vett bűnt, kivéve ha valaki bizonyos mértékig felelős a hajlam kialakulásáért (pl. alkoholizmus). Így gondolhatta a pápa, amikor az elitéléssel kapcsolatos kérdését feltette.

Dr. szpahi 2013.12.14. 19:57:43

@csaba carmarthen:

Megint Balázzsal álmodtál, barátom? Nem kellene megterhelned a gyomrod ezzel a sok értelmetlen üzenettel, akkor talán szebbek lennének az éjszakáid :-(

tomasszo 2013.12.14. 20:47:23

kedves mindenki!
Úgy gondoltam, hogy nem titkolódzom többé és bevallom nektek őszintén, hogy iszonyatosan éhes vagyok.
Most elmegyek egy kicsit, ne aggódjatok majd jövök.

üdvözlettel,

a.csodalatos.phantom

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 21:09:43

@Dr. szpahi: a "klerikális reakció" kifejezést én nem használtam, csak a klerikalizmust, amit viszont Ferenc pápa is kritizált. A pozíció féltés nem is rád vonatkozott, hanem azokra, akik hasonló érvekkel szokták lesöpörni a változások mellet érvelők érveit, mint amit az idézett bekezdésben magad is használtál.
Egyetértek ezzel a mondatoddal: "Azt ugyanakkor komolyan gondolom, hogy mielőtt bármit is kritizálni próbálunk, először saját szándékainkat, elvárásainkat, egyházhoz való viszonyunkat kell megvizsgálnunk. " De nem értem, miért gondolod, hogy én ezt nem tettem, és nem teszem meg folyamatosan, kérve és hitem szerint meg is kapva hozzá a Szentlélek kegyelmét. Ha viszont ez utóbbit elfogadod, akkor abból - saját érvelésed szerint is - az kellene, hogy következzen, hogy a kritikai észrevételeim is lehetnek megalapozottak.

Dr. szpahi 2013.12.14. 21:20:19

@kaleidoscope:

Nem haragudj, Te magadra vetted a kritikát, pedig én egyáltalán nem rólad beszéltem! Azt sem gondolom, hogy az érvelésed ne lenne megalapozott, csupán más véleményen vagyunk egyes kérdéseket illetően.

Talán csupán annyi közöttünk a különbség, hogy én az egyházi reform szükségessége alatt nem az egyház tanításainak reformját értem, hanem az emberekhez való személyesebb, szolidárisabb és szeretetteljesebb odafordulást :-)

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 21:26:30

@vaccinium: " A kérdésrészlet, amire ezt válaszolta, a meleglobbira vonatkozott." - írod. Csak a pontosság kedvéért: több kérdést fogalmazott meg a kérdező, ahogy az általad linkelt összefoglalóból is látható. Konkrétan azt a mondatot, amiből idéztem ("...ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette?") szerintem Battista Ricca személyére vonatkozóan mondta a pápa.
Szóval ez egy elég sunyi kérdésnek tűnt az újságírótól, és egy nagyon óvatos választ adott rá a pápa, de így is napokig az újságok címoldalára került vele. Azt hiszem, a pápa nagyon bölcsen próbálja terelgetni, irányítani az egyház hajóját, amely olyan nagy, hogy 1,3 milliárd ember utazik rajta. Ekkora hajóval nem könnyű irányt változtatni akkor sem, ha valakinek ez a szándéka. Csak lassan, és megfontoltan lehet bármilyen irányváltást megcsinálni. Ezért sokáig lehet tagadni, hogy itt bármiféle irányváltásról lenne szó. De ettől még a hatalmas hajó lassan, óvatosan elkezdi bevenni a kanyart. Én ebben bízom.

Dr. szpahi 2013.12.14. 21:34:00

@kaleidoscope:

Én is bízom benne. Sőt abban is, hogy Ferenc pápa a kormányos, de Krisztus a hajó kapitánya :-)

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.14. 21:45:26

@Dr. szpahi: "Te magadra vetted a kritikát, pedig én egyáltalán nem rólad beszéltem!" Akkor lehet, hogy tényleg félreértettelek, bocsánat.
"Talán csupán annyi közöttünk a különbség, hogy én az egyházi reform szükségessége alatt nem az egyház tanításainak reformját értem, hanem az emberekhez való személyesebb, szolidárisabb és szeretetteljesebb odafordulást :-) " Igen, azt hiszem ez a fő kérdés, hogy pontosan mit is kellene jelentenie, mire kellene kiterjednie a katolikus egyház reformjának. Amit mondtál, hogy szerinted mi lenne a célja, azzal persze nem lehet nem egyetérteni, de a kérdés az, hogy ezt el lehet-e választani az Egyház tanításaitól, és attól, ahogy most működik a Tanítóhivatal. Azt gondolom, sajnos nem. Nem várható, hogy az Egyház képes legyen "az emberekhez való személyesebb, szolidárisabb és szeretetteljesebb odafordulásra", amíg vannak olyan tanításai, amelyek elvileg, vagy gyakorlatilag kizárják ezt. Persze azt borzasztó nehéz bebizpnyítani, hogy ez így van, de ha alaposan utánanézünk pár konkrét tanításnak (amire itt, a kommentek között nyilván nincs lehetőség), akkor kiderülnek olyan összefüggések, amelyek azt bizonyítják számomra, hogy a egyes tanítások tényleg kizáják az emberek egy-egy csoportjával kapcsolatban a szeretetteljes odafordulást.

2013.12.14. 21:50:08

" a fiatalok más kérdésekben rugalmasabbak, például 68 százalékuk nem találta fontosnak, hogy gyermekvállalás előtt kössön házasságot" -
Kedves Ky-li: szerinted ez rugalmasság érdése? Mármint házasság előtti gyermekvállalás. Tudom, nagyon elfoglaltak az atyák, de talán tudsz ebben segíteni, mert előtte állok ennek a nagy gondnak. (talán abban is tudsz segíteni, hogy elég rugalmas vagyok-e abban, hogy esetleg egy fiúval kössek házasságot. Ebben az esetben is lehet gyermekünk? Esetleg meg is keresztelnéd, ha odamegyünk a Mária utcába?)

csaba carmarthen 2013.12.14. 21:59:06

Mi mar csak NEM ileyenek vagyunk.
........................................................

egy magát (olaszul) Kairos di Firenze-nek hívó LMBT csoport, aminek tagjai hívő katolikus, de meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű tagokból áll, levelet írtak a vallási vezetőnek, útmutatást és áldását kérve. A levelet a legnagyobb tisztelettel írták Őszentségének, és egyben panaszuknak is hangot adtak benne, hogy Firenze püspöke megtagadott tőlük minden eddigi kérést, ami arra vonatkozott, hogy szeretnék vallásukat gyakorolni, de hivatalos körülmények között, felszentelt templomban és papokkal.
www.uzenetek.eu/news/ferenc-papa-aldasat-adta-egy-lmbt-csoportra/
A Vatikán sajtótitkára Innocenzo Pontillo megerősítette, hogy Ferenc pápát megrendítette a csoport levele és elkeseredésük, ezért soron kívül válaszlevelet fogalmazott és küldött a Kairos di Firenze tagjainak. Levelében arra biztatta őket, hogy hitüket ne hagyják el és személy szerint áldását küldi tevékenységükre. Egyben utasította a firenzei püspökséget, hogy támogassák azokat hívőket akik gyakorolni szeretnék vallásukat. Őszentsége kérte a hívő LMBT csoportot, hogy erősítsék meg magukat, és lépjenek a fényre (azaz ne tagadják másságukat és hitüket).

Elakadt a szavunk! Valahogy így kell egy párbeszédet elkezdeni.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

2012. március 16. péntek; 22.20

(..) követőim fájdalma és szenvedése - akiknek tehetetlenül kell nézniük, ahogyan az új törvények Tanításaimmal szemben állnak-, soha nem látott szintre emelkedett a világban.

Gyermekek, nemcsak, hogy tanúi kell, hogy legyetek a bűnnek, de néznetek kell, amint a bűnt úgy állítják be nektek, hogy kényszerítenek benneteket annak humánus elfogadására.

Egy bizonyos bűnre utalok, az azonos neműek házasságára, amelyet természetes jogként állítanak be.

Majd azt várják tőletek, hogy fogadjátok el ezt a förtelmet, mivel ez egy templomban, Atyám trónja előtt köttetett. Ezeknek az embereknek nem elég, hogy a jog elnézi az azonos neműek házasságát, még Istent, az Atyát is arra akarják kényszeríteni, hogy adja Áldását rájuk. Ő ezt sosem tehetné meg, mert az Ő szemében ez halálos bűn.

Hogy merészelik ezek az emberek azt gondolni, hogy elfogadható ezzel a visszataszító cselekedettel hivalkodni Atyám templomaiban?

Gyermekek, Én minden lelket szeretek.

Szeretem a bűnösöket.

Utálom a bűneiket, de szeretem a bűnöst.

Az azonos neműek közötti szexuális cselekedetek nem elfogadhatóak Atyám szemében.

Imádkozzatok ezekért a lelkekért, mert szeretem őket, de nem adhatom meg számukra a kegyelmeket, melyekre vágynak.

Tudniuk kell, hogy nem számít, mennyire próbálják elfogadtatni az azonos neműek házasságát, nem illeti meg őket a házasság szentsége.

A szentségnek Istentől kell jönnie. A szentségek vételének szabályai Atyám tanításaiból kell, hogy származzanak.

Nem kényszeríthetitek Atyámat, a magasságos Istent, hogy Áldását adja, vagy hogy az Ő szentségeihez hozzájussatok, hacsak azok nincsenek oly módon tisztelve, ahogyan azokat tisztelni kell.

A bűn ma úgy van beállítva a világban, mint valami jó dolog.

Mint már említettem, a világ kifordult önmagából.

A jó gonoszként van beállítva, és azokat az embereket, akik Isten, az Atya törvényei szerint próbálnak élni, kigúnyolják.

Nem számít, milyen köntösbe öltöztetitek, a gonosz nem fordulhat át jócselekedetté Atyám szemében.

Atyám meg fogja büntetni azokat, akik továbbra is fitogtatják bűneiket Előtte.

Figyeljetek erre a figyelmeztetésre, mert azok a bűneitek, melyeket akkor követtek el, mikor nem engedelmeskedtek Istennek, azon bűneitek nem lesznek, és nem is lehetnek megbocsátva.

Azért, mert nem fogadjátok el a bűnt bűnnek.

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/03/az-azonos-nemuek-kozotti-hazassag-halalos-bun/

Dr. szpahi 2013.12.15. 09:26:36

@kaleidoscope:

A tanítóhivatal működését illető kérdésekben nem vagyok járatos, ezért véleményt sem formálok róla. Ha szükség van ezzel kapcsolatosan valamilyen reformra, azt én csak az illetékesek körén belülről kezdeményezett változtatási javaslatként tudom elképzelni, semmiképpen sem úgy, hogy azt a laikusok kezdeményeznék.

Nekünk nincs, és nem is lehet annyira rálátásunk az Egyház működésére, az egyházi tanításokra, mint azoknak, akiket a Szentlélek erre a feladatra hívott el. Persze, azt nem zárom ki, hogy vannak a laikus egyháztagok között is olyanok, akik ezt jobban átlátják, mint én.

Azt kívánom, hogy a Szentlélek minden katolikus (és nem katolikus) keresztényt segítsen abban, hogy a helyes úton járjon, és elvégezze a saját munkarészét a Isten országának építésében ...

Dr. szpahi 2013.12.15. 09:33:41

@ozorai pippo:

Nem értem, miért ne lehetne megkeresztelni a gyermeket? Talán felelős azért, amit a szülei/nevelői tesznek?

Melyik tanítvány, melyik gyermek az, akit Krisztus valaha is visszautasított volna, azért, mert nem tetszettek Neki a szülők/nevelők viselt dolgai?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.15. 09:59:28

@Dr. szpahi: "A tanítóhivatal működését illető kérdésekben nem vagyok járatos, ezért véleményt sem formálok róla." - írod. Nem lehet, hogy ez csak a minden hívőt terhelő felelősség elhárítása a részedről?
"Ha szükség van ezzel kapcsolatosan valamilyen reformra, azt én csak az illetékesek körén belülről kezdeményezett változtatási javaslatként tudom elképzelni, semmiképpen sem úgy, hogy azt a laikusok kezdeményeznék." - saját tevékenységét senki nem tudja objektíven megítélni. A Tanítóhivatal munkájának értékelése - ugyanúgy, mint bármely más, emberekből álló testület, vagy szervezet esetében ez lenni szokott - az egész közösség, jelen esetben az egész Egyház feladata és felelőssége, melynek részesei a laikusok is, akik között - ahogy írtad is - lehetnek erre felkészült és kompetens emberek is.
"Azt kívánom, hogy a Szentlélek minden katolikus (és nem katolikus) keresztényt segítsen abban, hogy a helyes úton járjon, és elvégezze a saját munkarészét a Isten országának építésében ... " - írod. Természetesen ebben nyilván mindenki egyetért veled, de vajon mit kell ehhez itt és most nekünk tennünk?
Épp most fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban bennem néhány gondolat, melyeket még magamban is érlelek, finomítok, de ha már felvetetted a kérdést, akkor leírom, amire eddig jutottam:
Be kell látni, hogy a Tanítóhivatal egy sor kérdésre nem ad olyan választ, amely az elmúlt évek tudományos felfedezései, és társadalomkutatási eredményei ismeretében megfelelne a józanész elvárásainak, a logika szabályainak, és összhangban lenne a természetes igazságérzet, valamint az emberek veleszületett lelkiismeretének iránymutatásaival. Márpedig éppen a természettörvény alapján, amelyre a Tanítóhivatal is oly sokszor hivatkozik, az isteni igazságok nem lehetnek ellentmondásban az ember természetes igazságérzetével, vagy a logika szabályaival. Meg kell teremteni tehát az összhangot az egyházi tanítás és az emberi lelkiismeret iránymutatásai között. Ehhez azonban az Egyháznak nyitottnak kell lennie arra, hogy tanításait felülvizsgálja, és szükség esetén korrigálja azokat.

tomasszo 2013.12.15. 10:00:58

@Dr. szpahi: azért az sem lesz rossz amikor haza megy a gyerek s kérdezi férfi nő egységről a különböző set up-pal rendelkező otthoniakat.
Elképzelni is nehéz számomra, ugyanis, kevés kivételtől eltekintve nem tűnik ez jellemzőnek.
Úgyértem, van néhány egészen kivételes ember, általában színész vagy vmiféle művész, aki frekventált szerepe miatt mutathat példát másoknak, lehet könnyed ebben a dologban, ahogy gyakran egész életében teszi.
De, ahogy a pozitív példa követése (például: Jézus tanításai) is nehéz, egyeseknek, ez az újvilági negatív példa követése véleményem szerint lehetetlen; mondhatom én hogy erre vagy arra van jogom, de az sem egy utolsó dolog, ha tudatosan meg is tudom élni. Ez pedig nem biztos hogy olyan könnyű, mint leírni, vagy élőszóban elmondani, plánesőt, elmerengni rajt.
Először is megjelenés a kisebb-nagyobb közösségekben. Nem mindenki lakik vagy él a felső tízezer felső tízezer kedvenc helyén. Nem olyanok a vagyoni viszonyai, szokásai, élete. S mivel, az ember alapvetően lélekkel megáldott, de mégis zsigeri lény, élek a gyanúperrel, hogy először, ha megtapasztal sajátjánál bőségesebb vagyoni létet, nem biztos, hogy rögtön a mennyei boldogságra gondol, legyen az sportautó, luxusvilla, teli pénztárca, teli tányér.
Ahogyez bármilyen más, világi vagyoni jelenséggel így van (hangsúlyozom, szerintem.) Persze, azért mert én egy gyarló féreg vagyok, még simán lehet, hogycsak önkányesen megbélyegzem itten a szentek seregét.

tomasszo 2013.12.15. 10:04:01

@kaleidoscope: "Be kell látni, hogy a Tanítóhivatal egy sor kérdésre nem ad olyan választ, amely az elmúlt évek tudományos felfedezései, és társadalomkutatási eredményei ismeretében megfelelne a józanész elvárásainak, a logika szabályainak, és összhangban lenne a természetes igazságérzet, valamint az emberek veleszületett lelkiismeretének iránymutatásaival." - tudom, hogy bugris kérdés, de kérem elmondaná, hogy konkrétan mi is volna az?
Legalább egy példát kérem.

Dr. szpahi 2013.12.15. 12:44:47

@kaleidoscope:

Ebben már nem értek egyet Veled. Az egyházkritika semmiképpen sem lehet "kötelesség". A józan ész, a tudományos érvek vagy a logikai érvényesség még pedig nem elég ok arra, hogy változtassunk. Egyedül a Szentlélek ösztönzésére kell ezt megtenni - szerintem.

Én hiszek abban, hogy a II. Vatikáni Zsinat is a Szentlélek ösztönzésére, és nem a "józan ész" vagy a tudomány hatására lett összehívva. A zsinat döntései és az azóta termett jó gyümölcsök is ezt bizonyítják számomra.

Dr. szpahi 2013.12.15. 12:46:31

@tomasszo:

Ne haragudj, nem nagyon értem, hogy mit is akartál mondani.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.15. 14:10:38

@Dr. szpahi: én is hiszek abban, hogy a II. Vatikáni Zsinat a Szentlélek ösztönzésére "lett összehívva", hozott döntéseket, melyek jó gyümölcsöket termettek, de a Szentlélek embereken keresztül munkálkodott, és munkálkodik ma is. Pont ugyanolyan embereken keresztül, mint bármelyikünk. A papszenteléssel a püspöki, érseki, bíborosi kinevezéssel, nem járnak olyan előjogok, és ezért nincs olyan felelőssége sem a klérusnak, hogy csak nekik lenne joguk, és csak az ő felelősségük lenne, hogy közreműködjenek a Szentlélek munkájában. Lehet persze ezt is belemagyarázni Jézus szavaiba, de annak már nincs semmi köze a valósághoz.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.15. 14:26:43

@tomasszo: @Dr. szpahi: Én értem. Pontosan. A nagyon is okos kérdés, kérés az volt, hogy ragadjak ki egy konkrét dolgot, amiről úgy gondolom, hogy téves a Tanítóhivatal álláspontja, mert ellentétben áll a józanész és az emberi lelkiismeret iránymutatásával. És mivel minden, mindennel összefügg, ha egy konkrét kérdést kiragadunk az összefüggéseiből, akkor azt persze azonnal darabokra lehet szedni, ha meg ettől elzárkózunk, akkor lám, még egy példát sem tudtunk mondani. Csakhogy itt a Jezsuita blogon már nagyon sokszor kerültek szóba ilyen kérdések. Az önmagától beálló kiközösítés a művi abortusszal kapcsolatban ( jezsuita.blog.hu/2013/10/22/az_abortuszrol_lelkipasztori_szempontok ), az elváltak és újraházasodottak kizárása a szentségek vételéből ( jezsuita.blog.hu/2013/11/20/ujrahazasodottak ) csak két példa a legutóbbi hetek itteni témaköriből. Több hozzászóló is nagyon pontosan és világosan rámutatott a hatályos katekizmus tarthatatlanságára. Konkrét élethelyzetek bemutatásával tették világossá, hogy mennyire nem lehet Isten akarata az, amit a Tanítóhivatal hirdet.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.15. 14:54:39

'Több hozzászóló is nagyon pontosan és világosan rámutatott a hatályos katekizmus tarthatatlanságára. Konkrét élethelyzetek bemutatásával tették világossá, hogy mennyire nem lehet Isten akarata az, amit a Tanítóhivatal hirdet.'

Honnan tudod azt, hogy ez nem Isten akarata?

tomasszo 2013.12.15. 15:05:03

@kaleidoscope: nehéz lehet az újraházasodás kérdése azoknak, akiket ez bánt. Konkrétan fogalmam sincs erről a helyzetről, mert nem ismerek ilyet, ugyanis a válás már annyira hétköznapi, mint amennyire a vallás nem az. Sajnos ez a magyar rögvalóság.
Az abortusz nagyon nehéz téma, bizonyos esetekben óriási dilemma elé állíthatja a családot, de a magyar rögvalóságban megtörtént százezres/vagy talán milliósra rúgó abortusz az vmi brutál.
Egész Európa öregszik, senki se fizeti már a mi nyugdíjunkat, Japánban robotok fognak gondozó munkát "vállalni" a mai középkorúak mellett, egyszóval csodás kilátások.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.15. 15:41:25

@tomasszo: szeretem, amikor könnyedén csúszkál az érvelés az elvi morálteológiai szint és a gyakorlati élet társadalmi problémáinak szintje között, mikor melyik szinten tűnik védhetőbbnek a védhetetlen, megmagyarázhatóbbnak a megmagyarázhatatlan :-)
Az abortusz valóban "nagyon nehéz téma, bizonyos esetekben óriási dilemma elé állíthatja a családot", de milyen szempontból is? Azért állítja adott esetben "óriási dilemma elé" az érintett családot, szélsőséges esetben egy kiskorú megerőszakoltat, meg az anyját, mert a "magyar rögvalóságban megtörtént százezres/vagy talán milliósra rúgó abortusz az vmi brutál"? Ugyan már!
Szembe kellene végre nézni azzal, hogy néhány kérdésben pontosítani, finomítani kell a KEK-et. Nem kidobni, nem "en bloc" hatályon kívül helyezni, hanem kiegészíteni, korrigálni bizonyos részeit. És ha erre is az a Tanítóhivatal válasza, hogy NEM!, akkor az egyház minden tagjának, így a laikusoknak is tenniük kell valamit. Első sorban imádkozni, másodsorban dolgozni (ora et labora), dolgozni a változáson. Ezt teszi Ferenc pápa, de ő egyedül ehhez nem elég, még akkor sem, ha ő a pápa. Ezért hívja a híveket, a laikus híveket is, hogy csatlakozzanak hozzá az egyház megújításában. Ezért kérdezte meg a hívek véleményét azokban a kérdésekben, amiket a vatikáni kérdőív tartalmazott: a család fogalma, szerepe, pasztorációja, a házasság definíciója, a természettörvény értelmezése, az azonos neműek párkapcsolata, a gyermekek nevelésének különböző formái, a fogamzásgátlás és a válás problematikája. Ezekre kérdezett rá a kérdőív. Ezekben lesz változás Ferenc pápa eltökélt szándéka szerint. Mindenki eldöntheti, hogy ebben részt vesz, ellenáll, vagy úgy tesz, mintha őt nem érintenék ezek a kérdések.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.15. 15:48:59

@matthaios: onnan, hogy ellentétes a kinyilatkoztatás egészének szellemével, mindazzal, amit János evangélista oly csodálatosan foglal össze a levelében: "Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet." (1Jn 4.8)
A Magisztérium döntései, állásfoglalásai egyes esetekben ridegek és szeretetlenek, márpedig János apostol levelének idézett mondata alapján, a szeretetlenség egyben Istentelenséget is jelent.

tomasszo 2013.12.15. 15:57:22

@kaleidoscope: elnézést a csúszásgátló nélküli érvelésemért. Az van, hogy a világ problémái csak részben gyökereznek ezekből a problémákból. A válás miatt nem hiszem, ahogy fentebb írtam, hogy tömegek vonulnának az utcára, templomok elé, hogy már ők csakazértis meg akarják próbálni újra az úr színe előtt. Az abortusz, próbáltam óvatosan fogalmazni, nem csak mások miatt, az az élet elpusztítása. Amikor milliós számban beszélünk róla, akkor végképp nem megerőszakoltakról, vagy bármilyen más, ritka eshetőségekről beszélünk, (legalábbis rég volt már itt győztes sereg) hanem a nagy átlag okairól. Namármost, mi is lehet az? Mi viheti rá az embert a pusztításra? Columbonál, Holmes-nál, Mrs Marple-nél szinte mindig a pénz. Ami - főleg manapság - színtiszta absztraháció.
Egyébként is, ki az a hülye, aki múlt századi sorozatokból szerzi ismeretanyagát gy ilyen fontos vitához?

üdvözlettel,

a.csodalatos.phantom

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.15. 16:19:48

@kaleidoscope:

A szeretethez hozzátartozik az, hogy felhívja a figyelmet a bűnre. Ha ezt nem teszi, felelős a bűnös sorsa miatt.

csaba carmarthen 2013.12.15. 16:54:37

"Több hozzászóló is nagyon pontosan és világosan rámutatott a hatályos katekizmus tarthatatlanságára. Konkrét élethelyzetek bemutatásával tették világossá, hogy mennyire nem lehet Isten akarata az, amit a Tanítóhivatal hirdet. "

versus

"19. Égessetek el minden katekizmust. Mondjátok a hittantanároknak, hogy Isten szeretete helyett tanítsák a gyerekeket Isten embereinek a szeretetére. Az érettség jele, ha valaki nyíltan szeret. Legyen a „szex” szó használata mindennapos a hittanórákon. Csináljatok új vallást a szex”-ből. Vigyetek „szex-képeket” a hittanórákra, hogy a gyerekeket a tényekkel megismertessétek. Győződjetek meg róla, hogy a képek jól érthetőek legyenek. Bátorítsátok az iskolákat, hogy a szexre való nevelésben haladó gondolkodásúak legyenek. A szexre való nevelést a püspökségeken keresztül vezessétek be, így a szülők nem fogják kifogásolni."

utolsoidok.com/2013/03/12/szabadkomuves-terv-a-katolikus-egyhaz-tonkretetelere/

tomasszo 2013.12.15. 19:04:57

@csaba carmarthen: miket beszél itten összve maga?

Dr. szpahi 2013.12.15. 20:45:18

@tomasszo:

Ő a fantom-próféta fantom marketingese :-)

2013.12.15. 22:16:36

A Hungarostudy 2002 és 2006 felmérések eredményei az életminőséggel kapcsolatban

Európai összehasonlításban a magyarok rendkívül rossz helyen állnak, egyedül nálunk 45.4% az életminőségre jó vagy kiváló értékeket adók
aránya, míg Svájcban 85,0% és Írországban ez az arány 84,1%.

www.tarsadalomkutatas.hu/kkk.php?TPUBL-A-882/publikaciok/tpubl_a_882.pdf

tomasszo 2013.12.15. 22:17:08

@Dr. szpahi: hát most naon nem adok neki fizetésemelést, de majd eladom néhány régi maszkomat, talán madj abból tudom honorálni fáradozásait.
egyébként az Úr-t kis ú-val írtam fentebb.
bezzeg Miss marple meg a többiek... (nem baj, most visszakapta a vén kutyafáját este mínusz lesz)

tomasszo 2013.12.15. 22:18:56

@tomasszo: jajj most elárultam magam, hisz gondolhattátok volna, hogy mondjuk nő vagyok.
van a neten ez a bukálódzás, hogymásnak adod ki magad.
Ezt akkor mostan itt mindenkinek nyomatékosítanám, hogy én soha nem csinálnák ijet.
Szal ne is mongyátok.

csaba carmarthen 2013.12.16. 02:15:02

@tomasszo:
Szia ;-)

Szerintem nyugodtan tartsuk meg azt a kozvetlenebb tarsalgasi stilust amit egyszer mar sikerult megutni.

(Persze nem feltetlenul a hangnemre gondolok:)

Ezt plo kinek irtad? :

tomasszo 2013.12.14. 17:50:24

@tomasszo: te öcsi húzzá inneth, nem vagy alkalmas a kulturált társalgásra.

(udv: csaba)

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.16. 05:52:33

@tomasszo: @matthaios: a Katolikus Egyház reformját támogatók felismerték azt, amit Ferenc pápa úgy fogalmazott meg, hogy ha nem változik meg az Egyház, akkor kártyavárként fog összeomlani. Nagyon is sokan vannak, akik az elváltak kirekesztése miatt hagyják el az Egyházat, és szintén sokan vannak, akik a szeretetre hivatkozó inkvizítori hozzáállás miatt. Szent Pál valóban arra tanít, hogy figyelmeztessük egymást, ha azt látjuk, hogy valamelyik testvér rossz úton jár, de vajon hol mond olyat, hogy bármely bűn miatt magától beálló kiközösítést kellene alkalmazni? Sehol. Számtalan olyan eleme van a jelenlegi katekizmusnak, amelyek a kinyilatkoztatás félreértelmezéséből fakadnak, és amelyek miatt egyre többen fordulnak el az Egyháztól. A következményeket mindannyian látjuk, az ingatlan-spekulánsok úgy kőröznek az évek óta bezárt templomok körül, mint a keselyük a haldokló fölött. Várják, hogy végre lecsaphassanak. Sok helyen már meg is tették. És most nem a kommunisták akarják jogtalanul elvenni az Egyház vagyonát, amitől annak idején átmenetileg inkább megerősödött, mintsem meggyengült volna az Egyház. Most az Egyház belső válsága miatt kerültek veszélybe az Egyház évezredes anyagi és szellemei kincsei. A Katolikus Egyház reformját támogatók ezt a hanyatlást szeretnék megállítani.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 09:02:57

'Számtalan olyan eleme van a jelenlegi katekizmusnak, amelyek a kinyilatkoztatás félreértelmezéséből fakadnak'

Nyilván te, mint a kinyilatkoztatás megbízott őrzője ezt jól tudod.

'Szent Pál valóban arra tanít, hogy figyelmeztessük egymást, ha azt látjuk, hogy valamelyik testvér rossz úton jár, de vajon hol mond olyat, hogy bármely bűn miatt magától beálló kiközösítést kellene alkalmazni?'

Ha ismernéd, tudnád, hogy a katekizmus ezt nem mondja az abortusszal kapcsolatban. A kiközösítés az egyházjog témája. Ez még akár változhat is.

Szent Pál egyébként ezt írja a Galatákhoz írt levél első fejezetében (6-10):

"Csodálkozom, hogy attól, aki Krisztus kegyelmére meghívott titeket, ily gyorsan átpártoltatok egy más evangéliumhoz, holott nincsen más. Csak néhány ember akad, aki titeket megzavar és el akarja ferdíteni Krisztus evangéliumát. De ha akár mi, akár egy mennybéli angyal más evangéliumot hirdetne, mint amit mi hirdetünk: átkozott legyen! Amint korábban már megmondtuk, most megismétlem: ha valaki más evangéliumot hirdetne nektek, mint amit tőlünk kaptatok, átkozott [a görög szó anathema] legyen. Vajon az emberek kedvét keresem ezzel vagy az Istenét? Talán embereknek akarok tetszeni? Ha emberek tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája."

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.16. 10:54:55

@matthaios: "Nyilván te, mint a kinyilatkoztatás megbízott őrzője ezt jól tudod." - hiába a pikírt beszolás, az Egyház iránti felelősség minden katolikus hívőt terhel, engem épp úgy, mint mindenki mást, aki a Katolikus Egyház tagja.

"Ha ismernéd, tudnád, hogy a katekizmus ezt nem mondja az abortusszal kapcsolatban. A kiközösítés az egyházjog témája. Ez még akár változhat is." - Idézet a KEK-ből: "2272 A formális együttműködés az abortuszban súlyos bűn. Az Egyház ezt az emberi élet ellen elkövetett bűntényt egyházjogi büntetésként kiközösítéssel sújtja. "Aki abortuszt végez, ha valóban megtörténik, latae sententiae, önmagától beálló kiközösítésbe esik" [49] "magának a büntetendő cselekmény elkövetésének tényénél fogva", [50] a jogban meghatározott föltételek mellett." A hivatkozások valóban a CIC megfelelő pontjaira vonatkoznak, de az másodlagos. Elsődleges a KEK.

"Szent Pál egyébként ezt írja a Galatákhoz írt levél első fejezetében (6-10):" - hogy jön ez ide? Itt egészen másról van szó. Szent Pál azokra mondja, hogy átkozottak legyenek, akik más evangéliumot hírdetnek, mint amit Jézus Krisztus apostalai, tehát nem Jézus Krisztus evangéliumát. Ez nem ad felhatalmazást a KEK és a CIC hivatkozott szakaszaiban alkalmazott szankciókra!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 11:30:08

'Elsődleges a KEK'

Abban igazad van, hogy a KEK olyan értelemben tartalmazza a kiközösítést, hogy hivatkozik az egyházjogra. De az abortusz súlyos bűn volta akkor sem változik meg, ha az egyházjog változna ezen a területen. Ebben az esetben kikerülne a szövegből az erre való hivatkozás, de ez nem változtatná meg az abortusznak, mint erkölcsi cselekedetnek minősítését, csak ennek jogi büntetése változna. A jog valóban másodlagos, elsődleges a tett erkölcsi mínősítése.

'az Egyház iránti felelősség minden katolikus hívőt terhel, engem épp úgy, mint mindenki mást, aki a Katolikus Egyház tagja.'

Ez részben igaz, de az "épp úgy" kifejezés félrevezető. Ez a felelősség másként vonatkozik a pápára, a püspökökre, mint rád.

'hogy jön ez ide?'

Valójában ugyanarról van szó: az egyházi tanítóhivatalról. Az Egyház nem anarchia, hanem hierarchia, joga van az Egyháznak egyházjogot alkotni és ebben büntetéseket alkalmazni. Ezt azonban nem öncélúan teszi, hanem az emberek üdvössége érdekében. Ha állandóan kétségbevonják ezt a jogát, akkor éppen a fejlődést, az értelmes változást akadályozzák. Ezt történt a 2. Vatikáni Zsinat után és ez zajlik most Ferenc pápa ürügyén is. Kár.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.16. 12:46:48

@matthaios: "Valójában ugyanarról van szó: az egyházi tanítóhivatalról. " - írod. Ugyanakkor a Galata levélre azt mondani, hogy az a tanítóhivatal kétségbevonhatatlan jogát erősítené meg az Egyház katekizmusának, jogrendjének megalkotására, büntetések alkalmazására - hát bizony elég bátor dolog. Mert miket is ír Szent Pál ebben a levélben?
Érdemes az általad idézett szakasz utáni részt is elolvasni:
"De amikor tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, hogy hirdessem a pogányoknak, nem hallgattam a testre és a vérre, és Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, s nála maradtam tizenöt napig. Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. Amit itt írok, Isten előtt mondom, nem hazugság. Azután elmentem Szíria és Kilikia tartományba. Júdea Krisztusban hívő egyházai tehát személyesen nem ismertek meg. Csak hallomásból tudták rólam: Aki valamikor üldözött bennünket, most hirdeti a hitet, amelynek azelőtt a romlására tört. És magasztalták értem az Istent!
Tizennégy évvel később Barnabás kíséretében ismét fölmentem Jeruzsálembe, s Tituszt is magammal vittem. Kinyilatkoztatástól indíttatva mentem oda, s megbeszéltem velük, a tekintélyesekkel külön is, az evangéliumot, amelyet a pogányok között hirdetek, nehogy hiába fáradozzam, s addigi fáradozásom is hiábavaló legyen. Ők még kísérőmet, Tituszt sem kényszerítették körülmetélkedésre, jóllehet görög volt, a betolakodott hamis testvérek ellenére sem, akik azért tolakodtak be közénk, hogy kifürkésszék Krisztus Jézusban való szabadságunkat, és szolgaságba taszítsanak bennünket. Ezeknek egy pillanatra sem tettünk engedményt, hogy az evangéliumot tisztán megőrizzük számotokra. Azok, akiknek tekintélyük volt - hogy azelőtt milyenek voltak, nekem mindegy, az Isten nem nézi a személyt -, a tekintély birtokosai semmire sem köteleztek. Ellenkezőleg: elismerték, hogy én éppúgy megbízatást kaptam az evangélium hirdetésére a körülmetéletlenek, mint ahogy Péter a körülmetéltek körében. Aki ugyanis Péternek erőt adott a körülmetéltek közötti apostolkodásra, velem is együtt munkálkodott a pogányok között. Amikor Jakab, Kéfás és János, akiket oszlopoknak tekintettek, fölismerték az osztályrészemül jutott kegyelmet, az egyetértés jeléül kezüket nyújtották nekem és Barnabásnak: Mi apostolkodjunk a pogányok, ők meg a körülmetéltek körében. Csak legyen gondunk a szegényekre, ennek viszont igyekeztem is eleget tenni. Amikor azonban Péter Antióchiába érkezett, szembeszálltam vele, mert okot adott rá. (Gal 1, 15-2, 11.)"
Vagyis pont azt írja le Szent Pál, hogy nem kért, így aztán nem is kapott éveken keresztül semmilyen felhatalmazást a tanításhoz egyetlen apostoltól sem, sőt azután, hogy Jakab, Péter és János kezüket nyújtották neki, egyetértésük jeléül, később mégis Péterrel szembeszállt, amikor okot adott rá. Gondolom azért Szent Pált csak nem tartod anarchistának...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 14:30:59

@kaleidoscope:

Szent Pál közvetlenül Jézustól kapta apostoli meghívását, ezért nem tekintem anarchistának és végülis az apotolok egyettértésével működött. Most azonban más a helyzet.

Csak kiváncsiságból: mi az, amit te elfogadsz és mi az, amit nem. A katekizmust úgy tűnik nem vagy csak a neked nem szimpatikus részek kivételével fogadod el. Tényleg csak kiváncsiságból: mi számodra a hit normája.

tomasszo 2013.12.16. 15:09:44

Azember élete gyökeresen megváltozott. Az emberiségnek néhány éven/ egy-két évtizeden belül több mint fele városokban fog élni.

Az biztos, hogy az a fajta kontemplatív életmód, ami a természetben elérhető/megvalósítható nagyban meg fog változni/megváltozott. Elkerülhetetlen, hogy a változásokra ne reagáljunk, de a reagálás miértje/mikéntje sem biztos, hogy minden hívő által közelről vizslatott folyamat lenne, ergo, a válaszokat úgysem lehet a teljes katolikus/keresztény eklézsia egészére alapozni, nem kifelejtve az evangelizációs célt, ami gyakorlatilag minden ember felé nyit.

hatarszel1 2013.12.16. 15:21:08

@kaleidoscope: Azert meg ilyen kis szamu valaszert is megerte a komplikalt kerdoiv. Nekem ismet az a kovetkeztetes, hogy baromi vilagos mi a problema es mit kene tenni de nagyon kevesen teszik. Egyre tavolodunk a kritikus tomegtol, azaz szetszorva boleny modon el az a par kereszteny, aki meg hisz. Bar az is igaz, hogy Krisztusra valo oszinte hagyatkozas ereje ellentmond minden emberi tervnek. Azert kivancsi leszek az egyszerubb kerdoiv eredmenyere is.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.16. 17:34:59

@matthaios: "Csak kiváncsiságból: mi az, amit te elfogadsz és mi az, amit nem. A katekizmust úgy tűnik nem vagy csak a neked nem szimpatikus részek kivételével fogadod el. Tényleg csak kiváncsiságból: mi számodra a hit normája." - írod. Sok kérdést tettél már fel nekem, amikre eddig is próbáltam legjobb tudásom szerint válaszolni. Ezekre a kérdéseidre is készséggel válaszolok, de elötte most hadd kérdezzek én is valamit: Szerinted Ferenc pápának van joga érdemben megváltoztatni a katekizmust? Érdemben megváltoztathatja a Szentírás egyes részeinek értelmezését és magyarázatát?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.16. 17:41:50

@hatarszel1: igen, szerintem is volt értelme, és valóban, számos dolog nagyon jól felszínre jött, amik alapján meg kellene hozni néhány nehéz, de sokáig már nem halasztható döntést a Katolikus Egyházon belül. Én is nagyon kíváncsi lennék arra, hogy milyen válaszok születtek a "hivatalos" MKPK kérdőívre, de tartok tőle, hogy nem lesz publikus az eredmény.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 18:21:01

@kaleidoscope:

'Szerinted Ferenc pápának van joga érdemben megváltoztatni a katekizmust? Érdemben megváltoztathatja a Szentírás egyes részeinek értelmezését és magyarázatát?'

Több katekizmust készítettek. Ezek fogalmazásbeli, témabeli kérdésekben eltértek, de egymásnak nem mondtak ellen. A pápának nincs joga a hitletéteménnyel ellentétesen tanítani. A Szentírás értelmezésével kapcsolatban kritérium, hogy az értelmezés a hitletéteménynek ne mondjon ellen. Ugyanakkor a pápa az Egyházon belül a legfőbb tanító. A tévedhetetlenség dogmája azt mondja, hogy amit a pápa ünnepélyesen, mint dogmát hirdet ki, abban tévedhetetlen.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.16. 22:03:03

@matthaios: úgy érzem, a kérdéseimre nem válaszoltál. Ezek eldöntendő kérdések voltak, melyekre igennel, vagy nemmel lehetett volna válaszolni, és azt gondolom mindkettőre igen a válasz. A pápa, mint a tanítóhivatal feje a hitletétemény legfőbb őrizőjeként gondoskodik arról, hogy a hitletétemény összhangban legyen a világi ismeretekkel, tudományos felfedezésekkel. Ugyanakkor "a hitletéteményt, amit a Szenthagyomány és a Szentírás tartalmaz, az apostolok az egész Egyházra bízták." (KEK 84.). Rád is, rám is, mindannyiunkra. A Szentatya ezért kéri közreműködésünket az Egyház megújításában. A hitletétemény a Szentírást, és a Szentírás értelmezését is tartalmazza, de ez utóbbiban feladata és felelőssége van az egész egyháznak. Ezért számomra - és azt gondolom minden keresztény számára - a legfőbb tekintély (vagy ha úgy tetszik "a hit normája") a kinyilatkoztatás, Isten írott Igéje. Másodlagos a szent hagyomány, melyet elfogadok mindaddig, amíg nem áll szemben a kinyilatkoztatással az emberi értelem, a józanész és a logika szabályai szerint. Nem az tehát a meghatározója, hogy mit nem fogadok el a hagyományból, hogy nekem mi nem szimpatikus, ahogy maliciózusan megjegyezted, hanem az, hogy az Egyház tagjai, a katolikus hívek közössége szerint mi van összhangban Isten írott igéjével, vagy mi nincs összhangban vele. Ez utóbbiakat vetem el, és ezekre mondom, hogy korrekcióra szorulnak. Ez utóbbiak összegyűjtésébe szerette volna Ferenc pápa a laikus híveket is bevonni, ha egyes püpökök nem szabotálják el ezt, de mivel hiszek abban, hogy Ferenc pápa a Szentlélek sugallatára döntött úgy, hogy elindítja ezt a felmérést, nem hiszem, hogy egyes püspöki konferenciák szabotázs akciója (ld. MKPK) ezt meg tudná akadályozni.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 22:44:02

@kaleidoscope:

Szerintem eltévesztetted egyházat, amelyikben vagy. Amiről beszélsz az egy másik egyházfelfogás.

Be kell vallanom, hogy nem igazán látok problémát a hitletétemény meg a tudományos, világi ismeretek között. Az előző is Istentől származik, meg a világot is Isten teremtette. Az abszolút Értelem nem mond ellent önmagának. Érdekelne a szenthagyomány és az emberi értelem, logika közti állítólagos ellentét. Hol mondja Ferenc pápa azt, hogy azzal kapcsolatban kér felmérést, hogy a "katolikus hívek közössége szerint mi van összhangban Isten írott igéjével, vagy mi nincs összhangban vele". Ferenc pápa azt szeretné felmérni, hogy mennyire ismerik a hívek az Egyház családdal kapcsolatos tanításait. Amit eddig a felmérésekből kijött – valahol olvastam – siralmas. És ez elsősorban nem a hívek mulasztása.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.17. 11:41:00

@matthaios: "Szerintem eltévesztetted egyházat, amelyikben vagy. Amiről beszélsz az egy másik egyházfelfogás. " - nem süllyednék le erre a sárdobáló szintre, mert persze én is elkezdhetnék személyeskedni, én is mondhatnék hasonlókat rólad, de ez olyan ovis színvonal lenne, hogy a magam részéről inkább tartózkodnék ettől.
"Be kell vallanom, hogy nem igazán látok problémát a hitletétemény meg a tudományos, világi ismeretek között. " - írod. Mondhatnánk: jó neked! Sajnos azonban ez egyre kevésbé jellemző. Pont a család, a házasság, a szexualitás, az élet továbbadása, az ezekhez kapcsolódó morálteológiai és bioetikai kérdések azok, amelyekben egyre nagyobb szakadék tátong a rohamosan fejlődő természet-, humán és társadalomtudományi eredmények, valamint az egyházi tanítás között. Mindezeket most nem lehet egyenként tételesen végigvenni, de a jelen blogon is, és a világháló sok más fórumán is, nagyon sokszor volt már szó ezekről, így nagyon erősen be kell fognia a szemét, és a fülét annak, aki nem akar mindezekről tudomást venni.
"Ferenc pápa azt szeretné felmérni, hogy mennyire ismerik a hívek az Egyház családdal kapcsolatos tanításait." - írod. De hiába ismételgetik a változások ellenségei, hogy a pápa csak (!) ezt akarja felmérni, mert aki csak egyszer végigolvassa a kérdéseket, annak napnál világosabb, hogy ez nem igaz. Már többször jeleztem ezen a fórumon is, hogy a kérdések között a hívek javaslataira, véleményére rákérdező kérdések is vannak, ezért nincs semmi értelme úgy tenni, mintha nem irányult volna ez utóbbiak összegyűjtésére is a vatikáni felmérés.
Ráadásul végre megjelent a Püspöki Szinódus főtitkárának a nyilatkozata is azzal kapcsolatban, hogy a Vatikán szándéka szerint a híveknek a véleményét kellett volna összegyűjtenie a nemzeti püspöki konferenciáknak, ahogy Baldisseri érsek fogalmazott: "Bishops must consult 'grass roots' on family synod" - ld. a Kaleidoscope blog legfrissebb posztjában: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/17/a_puspokoknek_a_helyi_szinteken_konzultalniuk_kell_a_csaladi_szinodus_elott

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 12:41:21

@kaleidoscope:

'Szerintem eltévesztetted egyházat, amelyikben vagy.'

Nem akarlak ezzel megbántani, de tényleg ez a véleményem. Az általad vélt egyház nem a katolikus. Hazudnék, ha az ellenkezőjét mondanám. Erről persze meggyőzni téged lehetetlen, mert az összes források, amelyek erre utalnának, szerinted nem források. A természettudományok oldaláról nem látok ellentmondást a hitletéteménnyel kapcsolatban. A humán tudományok pedig néha manipulálhatók, különféleképpen értelmezhetők, torzíthatók a kitüzött célnak megfelelően.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.17. 13:09:49

@matthaios: "Az általad vélt egyház nem a katolikus." Abban talán egyetértünk, hogy igazában nem is az a lényeg, hogy mit gondolsz az "általam vélt egyházról", hanem az, hogy a Katolikus Egyház képes-e betölteni a Jézus Krisztustól kapott küldetését. Talán még abban is egyetértünk (hiszen a tények magukért beszélnek, és Ferenc pápa ugyanezt az álláspontot képviselte), hogy egyre kevésbé képes. Ha viszont ezekben egyetértünk, akkor szerinted mégis mit kellene tennie a Szentatyának? Ugyanazt az irányvonalat folytatni, amit az elődei, és amely miatt ma itt tartunk? Nem lenne jobb a Szentlélek kegyelmét kérve meghozni a mégoly nehéz és komoly döntéseket is, amíg még nem késő? A Szentatya maga hasonlította tábori kórházhoz az egyházat. Egy tábori kórházban sok nehéz döntés születik. Pl. fiatal, életerős embereknek amputálják a lábát, mert olyan súlyosan roncsolódott, hogy soha nem tudja már úgysem használni, viszont ha időben nem végzik el a műtétet, akkor még az is lehet, hogy meghal a szepszisben. Az egyházon is komoly műtéteket kell végrehajtani. Férfiasan szembe kell nézni ezzel a ténnyel, és vállalni az ezzel járó fájdalmakat, mert csak akkor marad életben, és fogja tudni betölteni a Jézustól kapott küldetést.

2013.12.17. 14:08:52

@matthaios:
„a betű öl, a Lélek éltet”
(2Kor 3,6-8)

a katolikus teológia tudományát kiváló szinten elsajátítottad, de az Evangélium Örömhíre még egyáltalán nem érintette meg a szívedet, ezért nem érthetsz a kérügmájából semmit...

2013.12.17. 14:13:35

@kaleidoscope:
már több helyütt leírtam, hogy a katolikus egyházzal csupáncsak két fő bajom van:
nem katolikus és
bálványimádó,
ugyanakkor vannak benne kicsinyke szigetek, pl. a szerzetesrendek, a névtelen hétköznapi szentek amelyek némi vigaszt nyújtanak és reménységet adnak a jövőre nézve...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 14:34:37

@kaleidoscope:

'Ha viszont ezekben egyetértünk, akkor szerinted mégis mit kellene tennie a Szentatyának? '

Azt hiszem, egyetérthetek a mostani és az előző pápákkal szakadás nélkül: azt a Jézus Krisztus kell hirdetni, aki a második isteni személy, az Ige, és aki mehalt értünk, hogy megmentsem bennünket a kárhozattól. És törekedni kell arra, hogy ennek az üzenetnek életünk szentsége legyen a kísérője, mert így jobban elfogadhatják ezt. Ha ehelyett pótcselekvések vannak, akkor lehet, hogy majd Isten teremt olyan körülményeket, amelyek között a pótcselekvéseknek már nem lesz érteleme. Ilyen lehet például az üldözés. De a jövőbe nem látok, ez Isten titka.

vaccinium 2013.12.17. 15:17:16

@kaleidoscope: Tetszik a hasonlat, pláne, hogy nem daganatot kéne eltávolítani, hanem szükséges, de károsodott részt. Pusztán emberi erővel valóban ez a megoldás. Gyanítom azonban, hogy a Lélek segítségül hívása után már a "Kelj fel és járj!" is működik. Persze meglátjuk. A "hivatalosan nyilvántartott" keresztények számának csökkenése egyértelmű, a változtatásban egyetértünk, csak abban nem, hogy mit kéne változtatni. Alapvetően a kérdőív kiváltotta szubjektív benyomásainkat (reménységeinket) ütköztetjük itt a poszt felvetette vallástalanodás kapcsán. Én a magam részéről megpróbálom pihentetni a kérdés megvitatását a szinódus utánig.

P.E. 2013.12.17. 15:40:55

@Izrael misztériuma: "a katolikus teológia tudományát kiváló szinten elsajátítottad, de az Evangélium Örömhíre még egyáltalán nem érintette meg a szívedet, ezért nem érthetsz a kérügmájából semmit..."
Te komolyan így látod matthaiost? Véletlenül nem megdról mondod az itéletet?
Engem, személy szerint, a matthaios hozzászólásai építenek a legjobban ezen blogon.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.17. 16:15:42

Údvözlök Mindenkit!

Ismét utólag olvasom vissza a bejegyzéseket és a kommenteket, és ismét ugyanannál a kérdéskörnél jutok ki.

Az első rögtön egy állítás. Tény, hogy vannak megoldandó problémák a katolikus egyházban, de az is tény, hogy ezek területenként változnak. Amikor itt válságról és problémákról beszélünk, hajlamosak vagyunk úgy beállítani a dolgot, mintha ez a világegyháznak lenne alapvető problémája.

De nem, egyáltalán nem. Ezek a problémák, amikkt itt mi is szóba hozunk, jellemzően Nyugat-Európa és Észak-Amerika problémái. Vagy mondjuk úgy, az ún. fogyasztói társadalmaké.

Más kontinenseken más problémákkal küszködik a közös egyházunk. Erről volt is egy bejegyzés Satoritól: : jezsuita.blog.hu/2013/04/22/te_mit_tennel_ha_papa_lennel_ot_kontinens_fo_kihivasai_az_egyhaz_szamara
Szóval talán valahogy egészében kéne látni a dolgokat, nem a saját szűkebb szemüvegünkön át.

A másik dolog, ami ehhez kapcsolódik az egy kérdés, amire nem tudom a választ.

Miért van az, hogy a katolikus egyházban belül problémát okoznak a fogyasztói társadalmak civilizációs átkai, miközben más vallások és más keresztény felekezeteknek ez, úgy tűnik, nem okoz problémát?

2013.12.17. 19:17:04

@P.E.:
különbözőek vagyunk, ez adja a dolog szépségét, mert minden ember fenség, sőt Istenképmás!

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.17. 21:36:47

@vaccinium: "Én a magam részéről megpróbálom pihentetni a kérdés megvitatását a szinódus utánig." - írod, de nem egészen világos, hogy melyik kérdés megvitatását halasztanád a szinódus utánra. Azokra a kérdésekre vonatkozott ez, amelyekre a szinódus előkészítői várják a válaszokat? Nem lesz ez akkor már "eső után köpönyeg"?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.17. 22:07:49

@m-athos: "Ezek a problémák, amikkt itt mi is szóba hozunk, jellemzően Nyugat-Európa és Észak-Amerika problémái." - írod. Csakhogy ezek a problémák, amikről itt vitatkoztunk, a Soron Kívüli Püspöki Szinódushoz, és annak előkészítéseként, a Vatikán által a világ minden püspöki konferenciájához megküldött kérdésekhez kapcsolódtak. Ennél univerzálisabb témaválasztás aligha lehetséges. Biztos más jellegűek pl. a házassággal összefüggő problémák, vagy az élet elfogadásával kapcsolatosak Afrikában, mint nálunk, de azért az emberi természet hasonlóságaiból adódóan, vannak hasonló elemei ezeknek a kérdéseknek is. Ráadásul azok a kérdések, amelyek a Tanítóhivatal működésére, az egyházi tanítás ismeretére és elfogadottságára vonatkoztak, mindenhol relevánsak.
Hozzászólásod utolsó bekezdésében milyen civilizációs átkokra gondolsz, amelyek szerinted a Katolikus Egyházat jobban sújtják, mint másokat?

vaccinium 2013.12.17. 22:40:10

@kaleidoscope: Arra a kérdésre, hogy pasztorációs vagy tanításbeli változásokhoz várják-e a laikus hívek véleményét. Elolvasva a kérdőívet, nekem továbbra is helyzetfelmérésnek tűnik. Tudomásul vettem, hogy szerinted nem. (Magam részéről - elnézést, ha személyeskedés -, őszintén örülök, hogy csak a tanítóhivatallal szeretnél szakítani, nem az egész katolikus egyházzal.)

uszo 2013.12.17. 23:37:26

@Izrael misztériuma: "a katolikus teológia tudományát kiváló szinten elsajátítottad,"

Azért ne essünk túlzásba. Aki teológusként azt hiszi, hogy a társadalometikai kérdés "nem hit és erkölcs dolga" az ettől a minősítéstől igen messze áll.

csaba carmarthen 2014.01.07. 02:24:51

www.youtube.com/watch?v=GuWuugXiVHw

00:04 "Benedek papa mult honapban 22 Biborost nevezett ki.. Ott voltam..Tudom nehez lesz elhinni, de a papat kritizaltak (ki is O, a papa?) , mert a kinevezett puspokok zome konzervativ volt....azaz olyanok akik kovetni ohajtjak a Katolikus tanitast...

(Published on 4 Jun 2012
Catholics under attack
Source: gbtv (Genn Beck TV) )

...Ferenc papa elbocsatotta az abortuszt es egynemu hazassagot kifejezetten ellenzo Raymond Burke Biborost...
www.nytimes.com/2013/12/17/world/europe/pope-replaces-conservative-us-cardinal-on-influential-vatican-committee.html
Pope Francis moved on Monday against a conservative American cardinal who has been an outspoken critic of abortion and same-sex marriage,

Burke ...es Rigali Biborosok a Vatikant orzo 18 tagu testulet tobb mint 12 tagjaval egyutt lettek elbocsatva hetfon ...
www.jsonline.com/news/religion/pope-francis-removes-former-la-crosse-bishop-raymond-burke-b99165146z1-236134851.html
Burke and retired Philadelphia Cardinal Justin Rigali were among more than a dozen members of the Vatican old guard who were removed from the 18-member congregation on Monday.

2014.01.07. 12:26:37

@csaba carmarthen:
azt adom Neked feladatul, hogy holnapra írd össze Ferenc pápa legalább tíz jó tulajdonságát, ami Téged különösképpen megragadott!!!

2014.01.09. 19:56:45

@csaba carmarthen:

'.Ferenc papa elbocsatotta az abortuszt es egynemu hazassagot kifejezetten ellenzo Raymond Burke Biborost.'

Biztosan azért bocsátotta el, mert ellenzi az abortuszt?

Az összes elbocsátott bíborosnak 2 lába van. Nehéz idők jönnek most a kétlábúakra!!!

csaba carmarthen 2014.01.09. 21:31:08

@khamul:
www.youtube.com/watch?v=GuWuugXiVHw
(2012)

(2013)
Pope Francis moved on Monday against a conservative American cardinal who has been an outspoken critic of abortion and same-sex marriage, by replacing him on a powerful Vatican committee with another American who is less identified with the

"culture wars within the Roman Catholic Church."
www.nytimes.com/2013/12/17/world/europe/pope-replaces-conservative-us-cardinal-on-influential-vatican-committee.html?_r=1&

....among more than a dozen members of the Vatican old guard who were removed from the 18-member congregation...
www.jsonline.com/news/religion/pope-francis-removes-former-la-crosse-bishop-raymond-burke-b99165146z1-236134851.html

matthaios · http://www.matthaios.hu 2014.01.12. 10:52:00

@csaba carmarthen: @khamul:

www.magyarkurir.hu/hirek/megnyitottak-vatikan-varosallam-85-torvenyszeki-evet

Raymond Burke bíboros egyik kongregációba (püspökök kongregációja) való megbízatását nem ujította meg a pápa, de a fő megbízatásából nem lett elmozdítva. Ez persze nem jelenti azt, hogy a bíboros Ferenc pápa "szíve csücske" lenne. Egyelőre úgy tünik, hogy elődje sokkal türelmesebb volt az egyházkormányzaton belüli "pluralizmussal" szemben, de majd meglátjuk.
süti beállítások módosítása