Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Csatlakozz Ferenc pápa ajándékához

2013.12.16. 19:32 borazslo

DSC_1521-2.jpgFerenc pápa 77. születésnapjára ajándékkal készültünk a miskolci gimnáziumunkban. Már viszi a futár Róma felé. A lemaradóknak mégis lehet csatlakozniuk az ajándékhoz, hiszen a hatszáz lap mellé odafér még pár ezer. De minek örülne egy pápa? Amit akarna, azt megkaphatná, de ő inkább lemond arról is. Több rajongóra sincs szüksége, hiszen már így is mindenki róla beszél. Követni jó lenne, de hogyan utánzol egy pápát? Szavaiból nekem úgy tűnik, hogy az ő igazi mély vágya, hogy a szerető és könyörületes örökké szent Isten és a törékeny és bukdácsoló, de jónak teremtetett ember – vagyis te – találkozzanak egymással. Na ezt, hogyan lehetne odaajándékozni valakinek?

Az Isten részével nem tudunk mit kezdeni: ő jön, ha akar és átölel, ha engedjük. A mi oldalunkon viszont tudunk lépni: lépni egy bizonytalant az Úr felé. (Soha el nem feledve, hogy ez a sokkal-sokkal kisebb lépés.) Elhatároztuk, hogy halomba gyűjtjük a mi kis lépéseinket és ezeket küldjük el Ferenc pápának születésnapjára, jókívánságainkkal díszítve.

Összegyűjtöttük hát a pápa sok-sok mondását, gondolatát. Kiosztottuk ezeket a diákjainknak általában spanyolul (hogy értse) és magyarul (hogy értsük). A diákok pedig átküzdve magunkat az olvasottakon megírták, hogy mi is az ő kis lépésük az Úr felé, amit egyféle ádventi jófogadásként mostantól megtesznek. A végén – természetesen – felköszöntötték a Szentatyát. Aki tud valamilyen nyelven, amit a pápa is beszél, rögtön úgy írta meg. A többit a tanárok fordították. Egy lap, egy idézet, egy vállalás, egy köszöntés.

Komolyan vették? Hiszen ezek kis- és nagykamasz diákok! Persze, hogy komolyan vették, és el is viccelték. Ki-ki vérmérséklete szerint mélyen szólva, vagy kissé viccelődve: nagyot lép vagy csak óvatosan somfordál az Úr felé. Így jó.

DSC_1528.jpg

Nem volt kötelező mindenkinek, mégis a tanárok és sok református diák köszöntésével együtt olyan sok papír összegyűlt, hogy nem lehetett ebből már könyvet kötni, inkább bedobozoltuk és így küldtük Rómáig. A csomagban írtunk a lenti videóról is, így a videó alatti megjegyzéssel még lehet csatlakozni a lépések gyűjteményéhez és a köszöntésekhez. Klikk ide és tedd hozzá a magadét!

Fog-e válaszolni a pápa? Minden bizonnyal. De ha nem is tenné, nem számít az semmit: mi kifejeztük az elsőtisztnek, hogy a hajón vagyunk és igyekszünk arra nézni, amerre ő mutat. És ha éppen nem is jut ideje visszakiáltani, attól még tudjuk: a célra tekintés közben sosem feledkezik meg a hívő népről, vagyis Isten Szent Népéről, rólunk.

DSC_1530.jpg

21 komment

Címkék: internet pápa advent fiatalok ferencpápa

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr705695396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserenkov 2013.12.16. 20:41:06

Én nemrég az alábbi idézet hatására belenéztem egy koldus szemébe, akinek pénzt adtam és - mit mondjak? - valami egészen felemelőt tapasztaltam.

"Az Alamizsnáról

Néha megkérdezem azokat, akik gyónni jönnek, hogy adnak-e alamizsnát a koldusoknak. Amikor igennel válaszolnak, újabb kérdést teszek fel: "Belenéznek-e az alamizsnát kérő szemébe, megérintik-e a kezét?" Erre a legtöbben zavarba jönnek, mert általában csak odadobják a pénzt, és elfordítják a fejüket."

Az égről és a földről, 2010

emmausz 2013.12.17. 08:13:36

„Végezzünk lelkiismeret-vizsgálatot: melyek azok a javaink, amelyek megakadályozzák, hogy életutunkon közelebb jussunk Jézushoz? Két kulturális gazdagságra gondolok: a jólétre és a tovatűnő dolgok varázsára.”
Belátom igazát. Megpróbálok ennek a fényében elmozdulni Jézus felé.

Hódsági Éva 2013.12.17. 08:33:50

Pásztora Földi nyájnak vezess,
Utam vezessen arra, mint a Tied,
Égből kegyelmet kapjak hozzá eleget,
Hogy tettekben mutassam meg szeretetemet!

Közösségemet találjam meg, hol kedvesek,
Hogy velük együtt még több jót tehessek!
Imáidat kérem Tőled, s én is imádkozom Teérted,
Hogy minél több szívet nyerjünk meg Uram Tenéked!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.17. 20:10:31

"Végezzünk lelkiismeret-vizsgálatot: melyek azok a javaink, amelyek megakadályozzák, hogy életutunkon közelebb jussunk Jézushoz? Két kulturális gazdagságra gondolok: a jólétre és a tovatűnő dolgok varázsára.”
Ha bankja van a Szentatyának a Vatikánban, akkor miért nem alakítja át a szegények bankjává, mint amilyen Bangladesben már működik ?
Talán attól fél a nemes Atya, hogy akkor őt is eltávolítanák a posztjáról, mert már túl idős ?
hvg.hu/vilag/20110309_banglades_szegenyek_bankja

Dr. szpahi 2013.12.18. 07:56:35

@bélaybéla:

Nagyon megpuhultál a télen, hogy már a hvg-ből idézgetsz. Nyilván nem árt a szemléletváltás, de turbószittyából egyből ultraballibbé válni talán megárthat az egészségnek is :-))

2013.12.18. 08:56:17

@cserenkov:
ha beletekintesz a koldus szemébe, akkor Jézus néz vissza rád...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.18. 13:21:51

@Dr. szpahi: Aki turbószittya, az egyben turbóliberális is , mert a szittyáknak az ősei nem estek egymás torkának az eredetmondájukban, mint a románok vélt eredetmondájában az anyafarkas tejét szlopáló kis ikertestvérkék.
Hunor és Magyar egymás segítői és kiegészítői a szeretetben.
Engem tehát csak az igazság érdekel,és te is jobban tennéd, ha így járnál el, és nem azt vizsgálgatnád , hogy szerinted ki milyen beállítottságú ! A szemétdombon is lehet néha gyémántfélkrajcárost találni ! De ha finnyás vagy a kapirgáláshoz, akkor sosem lesz belőled jó kiskakas ! Az sem véletlen, hogy az igazságra a kakas figyelmeztette még az apostolt is, aki Róma püspöke volt. A kakas ugyanis a keleti zodiákusban a halaknak felel meg.Jelenleg pedig világunk a halak-kakas korszakban jár. Persze, tudom, hogy ezek a dolgok neked már túl magasak és érthetetlenek ! Nem baj, majd egyszer úgyis megérted és akkor visszaemlékezhetsz , hogy egy kiskakas már egyszer figyelmeztetett.

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2013.12.18. 13:58:56

@bélaybéla: @Dr. szpahi: Inkább térjünk vissza: tette-e vagy mondott-e valami olyat Ferenc pápa, ami elindít benned valamit, hogy tegyél egy extra lépést az Isten felé. (És hagyjuk a turbószittyákat és Ferenc pápa akár jogos kritikáját is más, esetleg saját, bejegyzéshez.)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.18. 17:13:40

@borazslo: A mondásokból nincs hiány ! Én a tettekről beszéltem, amelyeket hiányoltam. Nem lehet különválasztani a két dolgot és elhagyni.
"Az írástudók és a farizeusok - mondotta - a Mózes székében ülnek: Annakokáért amit parancsolnak néktek, mindazt megtartsátok és megcselekedjétek; de az ő cselekedeteik szerint ne cselekedjetek. Mert ők mondják, de nem cselekszik" (Mt 23:2-3)

Dr. szpahi 2013.12.18. 17:31:18

@borazslo:

Igazad van, bocs a mellébeszélésért :-(

tomasszo 2013.12.19. 00:27:55

@borazslo: Asszem többet adakozom. Így vagy úgy, de ezt ha jól sejtem az idei változások okozzák. Egy kicsit a fejéhez kap az ember amikor hallottam a pápa vissszavonulásáról, s aztán Ferenc pápa, a gesztusok...így együtt.

emmausz 2013.12.24. 22:38:26

@bélaybéla: Nem ez a főfoglalkozása.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.25. 00:21:55

@emmausz:
Ezt mindjárt gondoltam ! Viszont kinevezhetne a Vatikán Bank élére olyan valakit, akinek az lenne a "főfoglalkozása", hogy a szegény , elesett embereket hitelezze, mint a szegények bankja.
Talán lehetne ilyenre vállalkozó bankszakembert találni, akár még a szicíliai bankemberek között is.

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2013.12.25. 03:05:28

Kedves @bélaybéla, újra csak kérlek, inkább arról írjál, hogy melyik az a mondata/tette a pápának, ami elindított téged és te léptél egy konkrétat Isten felé.

Hogy mi az, amit nem tett, az most nem ide tartozik, azt írd meg saját blogodon. Itt az előbbi kérdésre adott válaszod lenne az érdekes.

emmausz 2013.12.25. 13:05:41

Bem vitatom egy percre se, hogy lehetne. Hogy miért nem működik ilyen: nem ismerem az okait. De írva van: Szegények mindig lesznek veletek.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.25. 19:18:16

@emmausz: Pedig meg lehet ismerni az okokat, csak utána kell nézni, tájékozódni ,és megkeresni az összefüggéseket !:
jezsuita.blog.hu/2013/12/20/karacsony_demokratikus_uzenete_minden_joakaratu_embere/fullcommentlist/1#c21285491

@borazslo: Nagyon sajnálom, de számomra a mondatok és a tettek nem különíthetőek el egymástól.
Ha azt látom, hogy a szavak nincsenek szinkronban a cselekedetekkel, akkor számomra azok hiteltelenek.Ezt pedig, ha akarnám sem tudnám szó nélkül hagyni !

emmausz 2013.12.25. 20:51:10

Nem tesz semmit! Békés, boldog karácsonyt!

Dr. szpahi 2013.12.31. 10:05:29

Ferenc pápa első éve hiteles, emberközeli és Krisztus tanítása szerinti gazdag és áldásos tevékenységben telt.

Adja Isten, hogy a továbbiakban is hasonló határozottsággal és őszinteséggel képviselje a kereszténység és az Egyház alapértékeit :-)

zzsuzsici 2014.01.03. 22:34:22

Ferenc pápa mondatai hihetetlenek és meglepőek! Nagyon örülök, úgy érzem elkezdte az Egyházban a pereztrojkát. Mint Gorbacsov. csak persze sokkal jobban és tudatosabban, Gorbacsov maga sem hitte volna, hogy kifordítja a világot a helyéből. Sztem Ferenc pápa tudatosan teszi ezt a katolikus Egyházzal. Én nagyon nagyon nagyon kívánom neki, hogy hosszú évekig tehesse ezt. Ez a biztosíték arra, hogy kevés "kis szörnyeteg papot fog látni" És remélem mi is. és azt is remélem, hogy a kis szörnyeteg papok helyett emberi egyszerű és hiteles papok jönnek és velük együtt a szörnyeteg közösségekből is egyszerű befogadó, puha meleg kedves közösségek lesznek.
www.mno.hu/kulfold/ferenc-papa-nem-akar-kis-szornyeteg-papokat-latni-1203498

Dr. szpahi 2014.01.11. 10:15:30

Akár bíborosok, akár papok, akár egyszerű hívek vagyunk, mindnyájunknak szüksége van arra, hogy felismerjük mindennapi gyarlóságainkat , és bűnbánatot tartsunk. Ez volt számomra Ferenc pápa eddigi legfontosabb üzenete.

2014.01.11. 17:44:50

@Dr. szpahi:
2013. március 13-án, új pápakénti bemutatásának alkalmával, Jorge Bergoglio az összegyűlt tömegtől azt kérte, hogy először őt áldják meg, mondván: „Bűnös vagyok.” Ezt nem a mesterkélt szerénység mondatta vele. Ferenc nem tekinti magát minden hitbéli kérdést tévedhetetlenül megválaszoló lénynek, hanem végességét és tévedhetőségét megvallja és hozzáteszi, hogy argentínai idejében, amikor papból (1969) bíboros lett (2001), sok mindent helytelenül tett.
(i.m.f.)

az idő elközelgett, tartsatok bűnbánatot és térjetek meg!
süti beállítások módosítása