Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A várható meglepetés – Jönnek, látnak, győznek?

2015.10.07. 10:40 scapinelli

magyarok-bejc3b6vetele.jpgA jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.  Engem azonban nem.  Épp a napokban mesélte egy barátom, hogy egy hónapja véletlenül belenézett egy korábbi előadásom videofelvételébe. Ott és akkor elmondtam, hogy Európának küldetése van, de ha ezt a küldetést nem teljesíti, ha magába fordul, és kirekeszti a világ többi részét, azaz a többséget, akkor megindul a népvándorlás.  Akkor majd hozzánk jönnek azok, akiknek nem tudtuk és nem is igazán akartuk elvinni vívmányainkat, melyekre amúgy végtelenül büszkék vagyunk.

RÓMAI LIMES

Amerikának lehettek a múltban pillanatai, amikor az izolácionizmus az elszigetelődési stratégia, csábító kísértés volt, de mint világhatalom ezt ma már nem teheti meg, bár kevésbé sebezhető, mint Európa. Európa, ezt nem győzöm hangsúlyozni, földrajzilag egy ázsiai félsziget, ráadásul ikertestvére Afrika szorításában. A Földközi-tenger nem elválaszt, hanem összeköt, amit egykor a rómaiak még tudtak. Ázsia négyszer akkora, mint Európa. Afrika területe háromszorosa Európáénak, azaz a két szomszéd-kontinens együtt a világ felét teszi ki, míg mi csak 7 %-át. Csak minden 14. négyzetkilométernyi föld mondható európainak, miközben Európai határai sem egyértelműek. Időközben az ázsiai és az európai népsűrűség is szinte azonos, és persze szüntelenül változik, mint tudjuk, nem a javunkra.  Ha mindehhez hozzátesszük a jövedelmek aránytalanságát, érthetetlen, hogy miért lepte meg politikusainkat a most meglódult népáradat. 

AZ ALKONY PRÓFÉTÁJA

Épp három éve, 2012. október 5-én megjósoltam ezt, épp ezekkel a szavakkal: „Az egész világ meglódult.”  Javaslom, keressék meg a You tube-on a túlnépesedésről tartott előadásomat a Párbeszéd Házában. Nincs és sose volt túlnépesedés, bizonygattam statisztikákkal a malthusi mítosz alaptalanságát. Annál meghökkentőbb, hogy miközben Európa kihalófélben van, egyesek, sőt sokan, fenyegetést látnak a bevándorlókban. Nos, eltekintve attól, hogy egykor mi magyarok is bevándorlók voltunk, Európa mint politikai egység a népvándorlás szülötte. A spengleri víziók a Nyugat alkonyáról, egy fáradt értelmiségi korlátolt látomása. Szemléletmódját Carol S. Dweck-kel nyugodtan tekinthetjük megrögzültnek, vagy más szóval statikusnak, miközben a fejlődési szemlélet egykor egy pusztító pestis járvány után adott soha nem látott lendületet ennek a kontinensnek.

MAGYAR LIMES

Ma sokkal ígéretesebb és erősebb a pozíciónk, mint akkor, amit éppenséggel a szír bevándorlók rohama illusztrál legjobban. Más szóval: a remény forrása kellene, hogy legyen! De persze a krízis mindig egyszerre rejt veszélyt és esélyt. A rögzült szemléletű ember csak a veszélyt látja, és ezzel elmulasztja az esélyt.  Ma nem csak az egyén, nem csak egy nemzet, hanem az egész kontinens válaszút előtt áll: vagy összefog és nekiveselkedik a problémának, vagy önsajnálkozó passzivitásba süllyed.

Lehetünk tehát egy civilizációs hajnal első napsugarainak tanúi, de ha az alkonyt ünnepeljük, az Úr vagy az evolúció – kinek mi tetszik – újra osztja a kártyákat, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy kiadtuk az adut a kezünkből.

Nem utólag tudtam előre! Íme, a bizonyíték! Főleg 7,5 perctől kezdve!

75 komment

Címkék: orbán európa magyarok menekültek

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr547922244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-JzK- 2015.10.07. 22:26:28

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150922_mit_mond_aquinoi_szent_tamas_a_bevandorlasrol

valasz.hu/itthon/a-szeretet-akkor-igaz-ha-okos-114483

vigyazo.blog.hu/2015/06/06/irgalom_es_onvedelem_kereszteny_szemmel_a_menekultkerdesrol

„Az országba érkező idegenekkel kapcsolatos viszony kétféle lehet: barátságos vagy ellenséges, s mindkettőt a természettörvény és a tételes isteni törvény részletesen szabályozza.”
Az állam szuverén joga eldönteni, ki barátságos, azaz a közjó szempontjából hasznos, és ki azzal szemben ellenséges. Az utóbbi elemekkel szembeni önvédelmi fellépése nemcsak joga, hanem kötelessége is. Ezt pedig törvényileg szabályoznia kell.
A barátságos kapcsolat háromféle lehet:
1.) átutazó jövevény (peregrinus), aki nem telepszik le;
2.) letelepedő idegen (advena), aki ideiglenesen letelepszik;
3.) olyan, aki véglegesen le akar telepedni. Ez esetben magáévá kell tennie az adott ország kultúráját és vallását. Ez azonban kettő-három generációnál hamarább nem következhet be, mondja Arisztotelész. Ennek oka az, hogy az azonnal letelepedettek még nem forrtak egybe az adott hazával, így a közjó megbontása esetükben valószínűbb. Meggyőződése politikailag manapság ‘nem korrekt’, de mégis kijózanítóan igaz. Ha olyan polgárok irányítanak egy országot, akik hosszú ideje ott élnek, biztosabban hozhatnak hosszú távú döntéseket a hagyományok és szokások figyelembevételével.
Tudós-Takács János magyarításában így magyarázza a Törvényben (Tórában) kinyilatkoztatott tételes ítélkező isteni parancsot (lex iudicalis divina positiva) Tamás mester (STh Ia-IIe q 105, a 3, responsa):
Vajon megfelelően lettek-e adva ítélkezési parancsok a kívülállókkal kapcsolatban?
Válaszul azt kell mondanunk, hogy a kívülállókkal az emberi érintkezés kétféle lehet: békés és ellenséges. Mindkét mód rendelkezésére a Törvény megfelelőparancsokat tartalmazott. A zsidók számára ugyanis háromféleképpen nyílt alkalom arra, hogy a kívülállókkal békésen érintkezzenek.
Először, amikor a külföldiek a földjükön áthaladtak, mint vándorok.
Másodszor, amikor a földjükre azzal a céllal érkeztek, hogy ott lakjanak, mint jövevények. Mindkét irányban az irgalmasság törvénye sugallta a parancsokat: ugyanis 2 Móz 22 [21] ezt mondja: “Ne szomorítsd a jövevényt”. A 23 [9] pedig ezt parancsolja: “Ne légy terhes a vándor számára”.
Harmadszor pedig, amikor bizonyos kívülállók teljesen csatlakozni kívántak az ő közösségükhöz és rítusukhoz. Ebben bizonyos rendet tartottak. Nem fogadták el ugyanis azonnal polgárként őket, mint ahogy egyes pogány népeknél is az volt a törvény, hogy csakis azt tekintsék polgárnak, akik nagyapjuktól, illetve ükapjuktól kezdve polgárként éltek országukban, ahogy a Filozófus mondja (Polit. III.) [2. fej.]. Ez azért volt így, mert ha a kívülállókat azonnal elfogadnák a nép ügyeinek intézésére, ebből sok veszély származna, mivel a kívülállóknak nem szilárdult meg a szeretete a közjó iránt, ezért bizonyos dolgokat megkísérelhetnek a nép ellen. Ezért a Törvény úgy rendelkezett, hogy olyan népek, amelyeknek van bizonyos kapcsolatuk a zsidókkal, mint az egyiptomiak, akiknél a zsidók születtek és nevelkedtek, és az edomiták, Jákob testvérének, Ézsaunak leszármazottai, a harmadik nemzedékben legyenek befogadva a nép közösségébe; más népek pedig, amelyek ellenségesen viselkedtek, mint az ammoniták és moabiták, sohase legyenek befogadva a nép közé. Az amalekitákat pedig, akik inkább ellenségeik voltak, és velük semmiféle vérrokonság nem állt fenn, örök ellenségnek kellett tekinteniük. Ezt mondja ugyanis 2 Móz [16]: “Az Úr háborút visel Amalek ellen nemzedékről nemzedékre”.
A Törvény a kívülállókkal való ellenséges érintkezésre is megfelelő parancsot adott.
Először úgy rendelkezett, hogy igazságosan kezdjék meg a háborút. Az 5 Móz 20 [10] ugyanis azt parancsolja, hogy amikor egy országgal háborút kezdenének, ajánljanak fel neki békét.
Másodszor a Törvény meghagyta, hogy a vállalt háborút bátran folytassák, Istentől merítve bizalmat. Ennek tökéletesebb megtartása végett elrendelte, hogy csata előtt a pap erősítse meg őket, megígérve Isten segítségét.
Harmadszor, megparancsolta, a csata akadályainak elhárítását: engedjék haza azokat, akik akadályokat gördíthetnének.
Negyedszer, előírta, hogy a győzelemmel mértéktartóan éljenek, kíméljék meg a nőket és gyermekeket, és ne vágják ki a vidék gyümölcsfáit.”

-JzK- 2015.10.07. 22:30:37

A felebaráti szeretetet a keresztény teológia a szeretet rendje szerint értelmezi. Mit jelent ez? A felebaráti szeretet nem azt jelenti, hogy mindenki irányában egyforma intenzitású és hatékonyságú baráti szeretetet kell gyakorolni. Ez egyrészt lehetetlen, másrészt az Isten által parancsolt szeretetnek bizonyos rendje van: jobban kell szeretnünk a hozzánk (vérségileg és lelkileg) közelebb állókat, mint a távolabbi embereket. Ha az előbbiek az utóbbiakkal konfliktusba kerülnek, kötelesek vagyunk az előbbiek mellé állni, és őket a távolabbiak támadásától megvédeni. A szeretet rendje szerint leginkább a hozzánk közelállókat kell gondoznunk, a hozzánk közelebb állókat jobban kell szeretnünk a távolabb állóknál, így nemzettársainkat azoknál, akik nem azok. Ugyanezen elv alapján nem csak egy egyénnek van joga a jogtalan támadóval szemben az önvédelemre, hanem ugyanígy jogosnak kell mondanunk a kollektív önvédelem jogosságát is.

Azért belegondolhatnának a liberális keresztények, hogy az is micsoda arrogancia, hogy fogjuk kétezer év szépen kidolgozott keresztény bölcseletét, kidobjuk a kukába, majd az evangéliumok példabeszédeinek nyers, betű szerinti értelmezésével szembeállítva kreálunk belőle egy hippi-cukiliberális “jóemberizmust”, ami csak annyival több a szekuláris humanizmusnál, hogy Che Guevara képe helyett Jézussal ábrázoltatja magát. Amikor a baloldal Jézus példabeszédeit lobogtatva állítja szembe a tradicionális kereszténységgel, megkérdezném, hogy nekik mégis mi köze a Szentíráshoz?

prowesternchristianity.blogspot.com

“Rajta hát! Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, főképp pedig hittestvéreinkkel.” (Gal 6:10)

Senki se legyen kizárva szeretetünkből; de mivel a szeretetnek, mely mindent elrendez, magának is rendezettnek kell lennie, azt parancsolja az apostol, hogy szeretetünket különösen hitfeleinkre, a keresztényekre áraszszuk.”

“The household of the faith: those who profess the same true faith. (Witham) — We are more bound to assist Christians than Jews; Catholics than heretics. (St. Jerome, q. 1. ad Hedibim.)”

Aquinói Szt. Tamás a szeretet rendjéről, Secunda secundae 26. questio

"Therefore, with respect to the first, we ought to love everyone equally, because we ought to wish the good of eternal life to everyone; but with respect to the second, it is not necessary that we love all equally, because since the intensity of an act results from the principle of the action, and the principle of the action is union and similarity, we ought to love in a higher degree and more intensely those who are more like us and more closely united to us."

“for some neighbors are connected with us by their natural origin, a connection which cannot be severed, since that origin makes them to be what they are. But the goodness of virtue, wherein some are close to God, can come and go, increase and decrease, as was shown above (24, 4,10,11). Hence it is possible for one, out of charity, to wish this man who is more closely united to one, to be better than another, and so reach a higher degree of happiness.”

“Consequently this very act of loving someone because he is akin or connected with us, or because he is a fellow-countryman or for any like reason that is referable to the end of charity, can be commanded by charity, so that, out of charity both eliciting and commanding, we love in more ways those who are more nearly connected with us.”

“we ought out of charity to love those who are more closely united to us more, both because our love for them is more intense, and because there are more reasons for loving them. Now intensity of love arises from the union of lover and beloved: and therefore we should measure the love of different persons according to the different kinds of union, so that a man is more loved in matters touching that particular union in respect of which he is loved. And, again, in comparing love to love we should compare one union with another. Accordingly we must say that friendship among blood relations is based upon their connection by natural origin, the friendship of fellow-citizens on their civic fellowship, and the friendship of those who are fighting side by side on the comradeship of battle. Wherefore in matters pertaining to nature we should love our kindred most, in matters concerning relations between citizens, we should prefer our fellow-citizens, and on the battlefield our fellow-soldiers.”

Németül: “Die Blutsverwandtschaft beruhe auf der Verbindungskraft des natürlichen Ursprunges; die Freundschaft unter Mitbürgern auf der bürgerlichen Gemeinschaftlichkeit; die Freundschaft unter Soldaten auf der Kriegskameradschaft. Was also die Verbindung auf Grund der Natur angeht, so müssen wir mehr lieben die Blutsverwandten; im Bereiche des bürgerlichen Lebens mehr die eigenen Mitbürger; und im Bereiche des Militärischen mehr die Kriegskameraden.”

studiorum 2015.10.07. 22:42:29

@-JzK-:

Köszönöm hozzászólásod! Sokaknak gyújtasz világosságot vele.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2015.10.08. 09:26:57

A bejegyzés jelentős részével egyet lehet érteni. A jelenség, amelynek tanúi vagyunk, tényleg nem meglepő. A fő veszély, amelyről a bejegyzés nem beszél, az, hogy Európa integráló ereje gyakorlatilag nulla. Ezt a kereszténység adta, Európa viszont ezt elhagyta. Egy gyenge, bizonytalan identitás áll szembe az iszlámmal. A bevándorlók ugyanis muszlimok. Abban persze lehet reménykedni, hogy az iszlám az európai levegő hatására valamilyen „felvilágosult” iszlámmá válik, és ennek következtében meggyengül identitása, amint ez a nyugat-európai kereszténységgel történt. Szerintem ez bizonytalan, nem megalapozott remény.

Persze, történelmi léptékben azt is lehet mondani, hogy Európának már lejárt az ideje, a folyamatok már megfordíthatatlanok. Az észak-afrikai, közel-keleti virágzó kereszténység is megszűnt vagy megtűrt, ma már ismét egyre inkább üldözött kisebbséggé vált.

Európa persze nem homogén. Az új tagállamok nem pontosan olyanok, mint a régebbiek, minden uniformizáló törekvés ellenére sem. Különben is, Európa az Urálig tart.

-JzK- 2015.10.08. 11:26:35

@studiorum:
Aquinói Szent Tamás a szeretet rendjéről: docdro.id/qEBuFmM

jabbok 2015.10.08. 14:34:37

"Európának küldetése van, de ha ezt a küldetést nem teljesíti, ha magába fordul, és kirekeszti a világ többi részét, azaz a többséget, akkor megindul a népvándorlás. Akkor majd hozzánk jönnek azok, akiknek nem tudtuk és nem is igazán akartuk elvinni vívmányainkat, melyekre amúgy végtelenül büszkék vagyunk."

Nem egészen világos nekem a bejegyzésben, hogy pontosan MIBEN látod (látja a szerző) a küldetést, a "vívmányainkat, melyekre amúgy végtelenül büszkék vagyunk" - és amelyeket "nem tudtuk és nem is igazán akartuk elvinni" nekik.

Magából a szövegből nem derül ki, hogy a gazdasági, a vallási-erkölcsi-filozófiai, a technikai, a politikai-demokratikus, vagy milyen vívmányainkra gondol(sz).

jabbok 2015.10.08. 15:44:35

Az indító tétellel semmiképpen nem értek egyet ("A jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.")

Lehet, hogy cak én mozgok más világban, de körülöttem legfeljebb a MÓDJA, vagy a pillanatnyi FORMÁJA okozott és okoz meglepetést - meg az EU politikai impotenciája. Magát a TÉNYT, a JELENSÉGET, sőt, annak nagyjábóli IDŐPONTJÁT szerinetm semmi prófétikus nem kellett hozzá, hogy a magamfajta, meg a körülöttem élő többi józan paraszt is lássa. Nekem konkrétan az a 2003-ban hozzánk eljutott német népszámlálás, amiben az EU-ban utoljára lehetett etnikailag ma már politikailag inkorrektnek minősülő kérdéseket is feltenni, az tette teljesen világossá az időpontot is. A magukat "echte német"-nek valló 35 éves korosztályú nőknek akkor bő 82 %-a mondta, hogy nincs gyereke, és nem is tervez.

Semmi prófétaság - egyszerű populációdinamika innen kezdve, egy sima statisztikai modellbe raktuk bele mi is az egyetemen - egy ilyen társadalomnak 14-15 éve van hátra a normális élet látszatából, aztán egy villámgyors, 1-2 éves egyre gyorsuló hanyatlási átmenet után kb. egy-két év alatt omlik össze TELJESEN.

De még ez sem kellett hozzá, hogy az átlagember is lássa a folyamatokat. Az én környezetemben az emberek jelentős részét egyáltalán nem lepte meg a dolog. (Persze az lehet, hogy "a politikusokat, a médiát és az akadémiai világot" meglepte - de hát ezt már megszoktuk. Nálunk Magyarországon aki tudja, az nem tanítja - és még kevésbé lesz politikus ;o))

Mellesleg éppen Magyarországon a politikát, a jelenlegi kormányzatot sem látom olyan meglepettnek, mint a nyugatiakat... Nekünk még vannak - legalább történelmi - emlékeink róla, hogy nem mindennel szemben vagyunk sebezhetetlenek, legyőzhetetlenek.

jabbok 2015.10.08. 15:54:37

Egyébként is olyan dodonai nekem ez a bejegyzés.

Értem én, hogy a TÖRTÉNELEM szempontjából, meg még mittomén milyen távlati szempontból nem a világ vége, ha - ahogy az ókori Rómát meg a nyomán megmaradt kultúrákat részben letarolta, részben magába olvasztotta a népvándorlás - az elaggott, pont olyan hedonoisztikus, biológiailag is, vallásilag is, filozófiailag is, morálisan is életképtelen világunkat elözönlik az új, életerős, szaporodó, valamiben még hívő népek.

De azt hinni, hogy ez NEKÜNK nem lesz tragikus - hát az mind gazdaságilag, mind politikailag, mind filozófiailag, mind történelmileg, SŐT, vallásilag, keresztény szemmel is hihetetlen naivitásnak, illúziónak tűnik számomra.

Különösen annak a KONKRÉT kultúrának, munkamorálnak és vallásnak az ismeretében, ami éppen felénk tart.

De persze én örülnék neki a legjobban, ha meggyőzne az ellenkezőjéről akár a szerző, akár bárki más.

jabbok 2015.10.08. 16:05:21

Ez is teljesen dodnai, kétértelmű így konkretizálás nélkül:
"a remény forrása kellene, hogy legyen! De persze a krízis mindig egyszerre rejt veszélyt és esélyt. A rögzült szemléletű ember csak a veszélyt látja, és ezzel elmulasztja az esélyt. Ma nem csak az egyén, nem csak egy nemzet, hanem az egész kontinens válaszút előtt áll: vagy összefog és nekiveselkedik a problémának, vagy önsajnálkozó passzivitásba süllyed."

Egyrészt ez egy tipikus közhely (épp ezért persze nagyrészt nyilvánvalóan igaz is): "a krízis mindig egyszerre rejt veszélyt és esélyt." De aztán beszél az esélyről, anélkül, hogy REÁLIS, KONKRÉT célokat, módszereket vagy eszközöket megjelölne - és egy szót sem szól a veszélyről, illetve annak elkerüléséről, lehetőségeiről, módszereiről, eszközeiről.

Másrészt az ilyen minősítések: "A rögzült szemléletű ember csak a veszélyt látja, és ezzel elmulasztja az esélyt" - hát elég gyengén van ez ÉRVEKKEL megtámasztva... ;o)

MIT ÉRTESZ összefogásnak és nekiveselkedésnek? Mert ez így csak szép szöveg. Pont olyan, mint egy EU parlamenti állásfoglalás.

MIT kéne tenni szerinted?
A politikusainkak?
És NEKÜNK?

manlakos 2015.10.08. 17:35:44

„A jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot. Engem azonban nem.”

Engem is csak az lepett meg, hogy scapinelli azonos U.atyával…!:)

studiorum 2015.10.08. 17:59:50

@-JzK-:

Köszönöm! Ez kiváló!

studiorum 2015.10.08. 19:32:11

@-JzK-:

Minél több ilyen oldalt mindnyájunk lelki javára! :)

uszo 2015.10.09. 08:50:24

@jabbok:
Ezért a bejegyzésért lobbiztál? Amiről azt gondoltad politika mentesen megbeszélnek azok kinek a véleményét korrektenk fogadka el a többség.
Hát szerintem annyit értél el hogy a te szempontodból egy újabb értetlen ember véleményét szabadítottad magadra.

uszo 2015.10.09. 09:17:31

Én is azt gondolom ez Európa problémája ezért ez nem német parti nem lehet belőle kibicként kimaradni. Viszont az is biztos ha Európa kezében a lap nem mi fogjuk egyedűl megmondani mikor mit húz meg.
Egyébb iránt kellemesen meglett a bejegyzés. Én szeretem a szabad akár az elvárásokkal is szembemenő gondolkodást.

jabbok 2015.10.09. 09:29:12

@uszo: hát, ebben a cikkben mondjuk az ég világon semmi konkrétum vagy tárgyilagosság nincs szerintem... Akár az Európai Parlamentben is elhangozhatott volna. ;o))

Csak azt ne hidd, hogy egy normális, ÉRVEKRE épített cáfolatnak nem én örülnék a legjobban. Sokkal jobban örülnék neki, ha meggyőzne valaki a tévedésemről, mint ha az derülne ki, hogy nekem volt igazam.

5+9 gyerekem van.

jabbok 2015.10.09. 09:34:29

@uszo: mi az az "Európa"? Mikor Németországon belül is teljesen mást mond a Berlinben élő Merkel - meg Bajorország miniszterelnöke, akinél MOST megjelenik már a migránsok VALÓSÁGA (és nem csak a szép lózungok)...

2015.10.09. 10:25:26

'Európa száz éve a világ lakosságának egyhuszada volt, most meg 5 %-a'

(a cikk végén linkelt videóban 7:45-nél)

2015.10.09. 11:17:31

ulrichatya hozza a formáját: nem jön sehonnan, nem tart sehova, azt sem értem egészen, milyen célközösségnek szánta ezt a semmit, abszolút gondolatmentes termék...

Déli pályaudvar 2015.10.09. 12:38:27

Nagyon ellenszenves bejegyzés. Az égvilágon semmit nem mond, de azt nagyon határozottan.

2015.10.09. 13:25:51

Úgy látom, a bejegyzés egy ?????? erejéig egyesítette a blog törzsközönségét

jabbok 2015.10.09. 13:32:15

@Déli pályaudvar: az "ellenszenves" egy kicsit azért kemény (nem mintha szeretném az eufemizmusokat).

Én még reménykedem, hogy talán válaszol a kérdésekre Scapinelli, és konkretizálja, tartalommal tölti meg a hiányos részeket...

uszo 2015.10.09. 20:44:49

@Izrael misztériuma:

Első nekifutásra azt gondoltam a Fantomasz tüntet című affért nem feleded :)) de még elolvastam hozzá a nem vagyok Karcsi című bejegyzést is, amit eddig nem tettem meg. Nagyon nem értek vele egyet.
Azzal összefüggésben értelmezve, viszont erősen problémás ez az írás nekem is.

2015.10.09. 22:06:57

@uszo:
szerintem a Cohn-Bendit és Charlie írások megrendelésre készülhettek, mivel járványként végigviharzottak a jobboldali médián, még a szóhasználatuk is megegyezett, primitív, ideológiai fércművek mind, valami habonyféle-kaliber szellemi nivóján, a többi írás pedig lefelé menő spirál, egyszerűen szar, minden felhang nélkül, az olvasó többet érdemelne!

uszo 2015.10.09. 22:13:05

@jabbok: "mi az az "Európa"?"

Az a szabadság a demokrácia.

Én szeretem Európát és féltem. Természetes a hogy akik szeretik vitáznak, hogy miként védjék meg.
Sok tekintetben értelek és osztom kételyeidet.
Azonban ezt az Európát nem lehet olyan emberekre bízni akik nem szeretik.
Az "illiberálisok" Európáját régtől ismerjük olyan nekem nem kell. Ezért szeretném, ha ezt a problémát demokraták oldanák meg, demokratikus és humanista módon.

"Úgy érzem, nem én változtam. Egészen más ösvényeken járunk. A Biblia beszél a széles és a keskeny útról. Én a keskeny utat választottam. Menekültekkel, hajléktalanokkal vagy akár tiszta szívű vallástalanokkal találkozom, de Orbán Viktort még nem láttam ezen az úton. Szerintem ő rossz irányba megy, a szakadék felé. És magával vonszolja ezt a nyomorult, lebutított országot is."
nol.hu/belfold/keskeny-ut-orban-nelkul-1567839

uszo 2015.10.09. 22:56:45

@Izrael misztériuma: Az lehet, hogy megrendelésre készült primitív fércművek, de komoly kereslet volt rájuk, nagyon sok olvasó megelégedettségére.

Egyébként, hogy konkretizáljam amit az előbb mondtam. Ezt a bejegyzést kifejezetten bevándorlást támogatónak tartom.
Azonban mikor elolvastam a nem vagyok Karcsit, megdöbbentem, mert ezt a vélekedést hallottam akkoriban jobboldali ismerőseimtől is. Jelesül, így járnak a vallásgyalázók.
De ezzel a hozzáállással pártolni ezt a mértékű iszlám beáramlást, számomra olyan képtelenség ami a jelen írás teljes koherenciáját kérdőjelezi meg.
Ugyan is miként lehetne megtartani a jelen Európát, ha kinyilvánítjuk, hogy szabadságjogainkban önként korlátozzuk ezentúl ha mondjuk éppen valláskritikáról van szó mert azt átnevezzük provokációnak meg uszításnak. Kétségek ne legyenek hová jutnánk, ha azon vitatkoznánk az iszlámmal, hol a korrektség határa és honnan jön a pofád befogod hitetlen, megspékelve haram a dzsihad meg mitutdom én miféle szankciókkal.

"De az újságírók sem vértanúk, akárhogy is próbálják a kollégák azzá szépíteni őket. Ők ismerték a kockázatot, ami a folyamatos provokációval jár. Az talán kevésbé világos, tudták-e, hogy uszításuknak ártatlan áldozatai is lesznek, toleráns emberek, akik nem gyűlölködnek másképp gondolkodók ellen,"

Jezsuita voltam 2015.10.11. 20:43:46

Talán másokat is érdekel egy volt jezsuita emléke:

vargalaszlorip.blog.hu/

Aki ismerte és szerette várjuk ide.

2015.10.21. 11:09:45

100 évvel ezelőtt élte meg az egyik legsúlyosabb menekülthelyzetet Magyarország. Az első világháborús galíciai menekültek komoly kihívás elé állították a hatóságokat, melyek hiába próbálták áttolni a háború elől érkezőket a határon túlra. A menekültválság miatt kiütköztek a feszültségek a fogadó országok között, csúcsokat döntött az idegenellenesség, sisteregtek a megélhetési bevándorlókról és integrálhatatlan „keleti” fajokról való szövegek. Déjà vu?

Erőszakos menekültek utaznak ide-oda a hazában
index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2015/09/27/ezeket_az_ardragito_menekulteket_nem_lehet_kitenni/

Dr. szpahi 2015.10.21. 13:10:34

@Izrael misztériuma:

Nagyon undorítónak tartom az igyekezetet, hogy mindenáron be akarjátok bizonyítani: a magyarok mindig idegengyűlölők, gonoszak, gyilkosok voltak a történelem folyamán. Mit szólnál, ha valaki ugyanezt a zsidókkal művelné itt a blogon? Be tudnád-e idézni EGYETLEN hozzászólásodat az itt közzétett többezer kommented közül, ahol CSUPÁN EGYSZER is jót mondtál arról az országról, és arról a népről, ahol élsz?!

2015.10.21. 13:47:13

a Monarchia a saját alattvalói menekítését szervezte meg...

Máskülönben viszont különösebb erőlködés nélkül is jó néhány párhuzamot lehet találni a mai állapotokkal. A menekültkvótákról való alkudozás és az országok közötti emberpingpongozás sem előzmények nélküli: Magyarország az első világháborúban is arra törekedett, hogy minél kevesebb galíciai menekült kerüljön hozzánk. Arra hivatkoztak, hogy a galíciaiak nagy része osztrák állampolgár — és bár a menekültek nagyobb része tényleg Ausztriába került, végül Magyarországot is jelentős menekülthullám öntötte el.

A pajeszos, kaftános ortodoxok különböztek a Monarchia nagyvárosainak asszimilált zsidó polgáraitól, de az első világháború évei a hátországban általában is az antiszemitizmus korábban nem látott megerősödését hozták. A magyar társadalom szélsőségesen polarizálódott, az össztársadalmi gyűlölködés a háborús nehézségekkel párhuzamosan erősödött, az idegenek pedig ideális alanyai voltak a bűnbakképzésnek.

ANTISZEMITIZMUS AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ MAGYARORSZÁGÁN
beszelo.c3.hu/cikkek/antiszemitizmus-az-elso-vilaghaboru-magyarorszagan

Mint Bihari Péter történész Tényleg.com-on megjelent írásában olvasható: „a legtöbb bajt a galíciaiak (illetve általában a zsidók) nyakába lehetett varrni. E szerint a galíciaiak „uzsorások”, „árdrágítók”, „feketézők”, „miattuk van áruhiány és infláció”, „miattuk nincsenek üres lakások”, az ő „keleti erkölcseik fertőzik meg az embereket”, és hasonlók.”
A menekülteket ma sem ismeretlen módon járványok terjesztésével és gazdasági haszonszerzéssel gyanúsították. Persze az akkori krízis nem egy viszonylag konszolidált állapotban következett be, a vádak egy már eleve égő világba vetettek újabb szikrákat. Ráadásul a valóságosnál nagyságrendekkel nagyobbnak gondolt (1870-től valójában a zsidó ki- és nem a bevándorlás volt túlsúlyban a statisztikák szerint) „galíciai zsidó térfoglalás” évtizedek óta bevett antiszemita klisé volt.

Bevándorlók, menekültek mint bűnbakok – száz éve
tenyleg.com/index.php?action=recordView&type=places&category_id=3115&id=1120803

a II. vh során az ún. hontalan zsidók pedig a KEOKH listája alapján "idegenrendészeti eljárás" során átadásra kerültek a németeknek és az Ensatzkommandók Kamjenec-Podolszkij határában vagy húszezret az árokba lőttek...

2015.10.21. 14:01:23

@Dr. szpahi:
"a magyarok mindig idegengyűlölők, gonoszak, gyilkosok voltak a történelem folyamán."

ki mondott ilyet?
a fenti történet még a Monarchiában kezdődött és a hontalan zsidók áttuszkolásával ért véget, amit én toldottam hozzá a történelmi ismeretek kedvéért, a klisék csak annyiban változtak, hogy most a galiciánerek helyébe a migrácsok kerültek...

nemzeti egység: 79%
én a maradékhoz tartozom!

Dr. szpahi 2015.10.21. 22:27:54

@Izrael misztériuma:

Nem kell azért a nemzeti egységhez tartozni, hogy szeressük a népünket és a hazánkat...

Aisha Alaenun 2015.10.21. 23:25:00

Nem kell videót nézni. Európában egyes egyedül Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke mondja ugyanazt egy éve a népvándorlásról.

2015.10.22. 00:51:01

Ha a kereszténységet elfordulással, bezárkózással, erőszakkal akarjuk megvédeni, akkor ugyanezzel a gesztussal meg is tagadjuk, és már nem lesz mit megvédeni. Illetve, amit védeni igyekszünk, már nem nevezhető kereszténynek. A kereszténység egyedül azzal tehet a megmaradásáért, ami életre hívta: az irgalom gyakorlásával.

Naiv lenne Jézus, hazaáruló vagy populista?
index.hu/index2/#bloghu/kotoszo/2015/10/21/naiv_lenne_jezus_hazaarulo_vagy_populista

kvark1 2015.10.23. 13:51:06

Nem világos, hogy pontosan mire érted az "elfordulást", "bezárkózást" és "erőszakot".

Amennyiben a migránskérdés kezelésére, úgy elmondanám, hogy véleményem szerint az ország nem fordult el a konkrétan segítséget kérőktől. Akik megfordultak az országban, azok nem kis segítséget kaptak (élelem, ruházat, szállás, ingyen utaztatás, stb.), amiért nem fizettek, és ami mind az adófitetők pénzéből ment. És legjobb tudomásom szerint a segítségnyújtásból több egyházi szervezet is kivették a részét. Ezen felül nagyon sokan segítettek nekik kifejezetten a sajátjukból is. Feltételezem, hogy Te is ezek közé tartozol.

Az ország nem is zárkózott be, ugyanis a nyilvános (legális) határátkelőhelyek folyamatosan és jelenleg is nyitva állnak bárki számára, ahol megfelelő papírokkal bárki beléphet, és bármely - az országát elhagyni kényszerülő - menekült hivatalosan is segítséget, és menekültstátuszt kérhet, amennyiben Magyarországon kíván letelepedni.

Végül nem értem, miféle erőszakra gondolsz? Az ember nem építhet kerítést a háza köré, ha joggal kell attól tartania, hogy átgázolnak a földjén, letapossák a veteményes kertjét, ellopják a fákról a gyümölcsöt, szétdobálják a kertjében a szemetet? Vagy nem védheti meg a házát, ha a kerítését le akarják dönteni?

2015.10.27. 11:22:33

"A migráció valószínűleg Isten büntetése"

Isten helyét elfoglalták a bálványok - Márfi Gyula veszprémi érsek az iszlám térhódításáról és a kereszténységről
veol.hu/hirek/isten-helyet-elfoglaltak-a-balvanyok-1734794

Hermes the God in Yellow 2015.10.27. 16:57:56

egészséges fajszeretetet hiányol az érsek...

milyen öromhíretek van még nekem, fajgyalázó buzeránsnak, ó ti nemeslelkű keresztények???

Aisha Alaenun 2015.10.29. 20:01:48

Ez a blog a jezsuiták hivatalos blogja amiért vállalja a felelősséget az előljárójuk?

studiorum 2015.10.29. 20:34:08

@Aisha Alaenun:

Ezt én is szeretném tudni, így már ketten várjuk a választ.

uszo 2015.10.29. 21:51:08

@Izrael misztériuma:
Micsoda vonzó istenképe van ennek a Márfinak.
Logikája alapján tavasszal néhány újságírót rendezett le, muzulmánok által az Úr, most meg Európát.
Mer kell itt vallástgyalázni meg genderbuziskodni.

uszo 2015.10.29. 21:53:47

@Aisha Alaenun:"Ez a blog a jezsuiták hivatalos blogja amiért vállalja a felelősséget az előljárójuk? "

Csak nem azon csodálkozol, hogy nem zavartak el mikor a templomaik átadását követelted az igazhitűek számára?

odamondogato 2015.10.30. 11:09:02

"Ezt én is szeretném tudni, így már ketten várjuk a választ."
Igen, szerintem ez az, itt mindent eltűrnek kivéve, ha én a magyarok érdekében megszólalok, mert akkor kitiltanak, letiltanak és elüldöznek.

studiorum 2015.10.30. 13:30:13

@odamondogato:

"Az igazságot gyakran üldözik, de sosem tudják megsemmisíteni." (Livius)

Nem érdekes, hogy mások mit gondolnak, ha az igazat mondod.

odamondogato 2015.10.30. 19:33:29

@studiorum: Persze hogy nem és én mindig az igazat mondom, de azért érdekes, hogy a magyar érzelmű igazságok mindig kiverik a biztosítékot itt és most Magyarországon, és ezen a blogon is, míg mások fújhatnak akármit.

Maksymilian 2015.10.31. 17:02:07

Mindenki a keresztény értékeket akarja védeni. Vannak, akik azzal, hogy nem engednék be a nem keresztény bevándorlókat. Ebben az esetben viszont nincs értelme az érték létének, mert nincsen megélve.
Vannak, akik úgy védik meg, hogy megélik ezeket az értékeket, pl. az irgalmasság cselekedeteit. Ők tulajdonképpen nem is védelemből teszik ezt, hanem felismerve, hogy az értéket nem védeni kell, hanem élni. Az érték pedig megvédi önmagát, ha valóban van igazságtartalma és fenntartó ereje.
És hát mi értelme a hitet védelmezni, ha nem próbálunk hitünk szerint cselekedni? Elvégre "a hit cselekedetek nélkül halott", nemde?

odamondogato 2015.10.31. 17:41:33

@Maksymilian:
Senkit nem szabad beengedni, mert az veszélyes ránk nézve. Csak magyar nemzetiségű honfitársainkat szabad bebocsátani.
Egy keresztény embertől az várható el, ha akkor cselekedik, mielőtt valakik háborúsdit akarnak elkezdeni játszani a mi pénzünkből.

studiorum 2015.10.31. 18:39:33

@Maksymilian:

-Sajnos nem mindenki akarja a keresztény értékeket védeni. Vannak, akik ennek lerombolására szakosodtak.

-Hogy kit engedünk be, annak meg vannak a józan feltételei, a számarányt is beleértve.

-Az irgalmasság cselekedetei nem állnak ellentétben egy nemzet identitásának és függetlenségének megőrzésével.

-Az értékek védelemre szorulnak.

-A hitből fakadó cselekedetek szükségességét itt egy keresztény sem tagadta.

studiorum 2015.10.31. 22:22:06

@Maksymilian:

Helyesen: -Hogy kit engedünk be, annak megvannak a józan feltételei, a számarányt is beleértve.

jabbok 2015.11.01. 11:52:25

@Maksymilian: "Mindenki a keresztény értékeket akarja védeni. Vannak, akik azzal, hogy nem engednék be a nem keresztény bevándorlókat. Ebben az esetben viszont nincs értelme az érték létének, mert nincsen megélve."

Pontosítanád az álláspontodat? Szerinted mit kellene tenni?

1. keresztény értékrendünk alapján mit kéne tennie az országnak, a politikai vezetésnek, és nekünk, mint választópolgároknak és ezen a legalsó szinten a politikai élet résztvevőinek?

2. keresztény értékrendünk védelmében mit teszel te, és mit kéne tennünk nekünk többieknek is, egyéni és szenélyes közösségi mozgásterünkön belül?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2015.11.04. 10:46:44

@Maksymilian:
Bár megszoktam, de ettől függetlenül nagyon nem szeretem, ha valaki azon lovagol hogy nekem, illetve bárki másnak hogyan kéne megélnie a hitét és hogy mit kéne tennie adott helyzetben úgy, hogy a hitével összhangban legyen.

Foglalkozzon mindenki azzal, hogy ő személyesen mint hisz és ő személyesen mit tesz, ne pedig a másikakat kérjük számon. Ezt csak úgy bevezetésképp, szinte rutinból mondtam, mert ezt naponta többször is elmondom különböző fórumokon. :)

A konkrét fölvetéseddel kapcsolatban pedig azt mondom, hogy az értékek megélését és az értékek védelmét nem lehet külön választani. A kettő egymás nélkül nem megy. Ha nem éljük meg az értékeket, akkor nincs mit megvédeni sem, viszont ha nem tudjuk megvédeni azokat az értékeket, akkor azok nincsenek is megélve - bocs a magyartalan fogalmazásért.

Hiába osztasz meleg levest az aluljáróban, ha két méterre tőled valaki módszeresen kiveri a tányért a kezükből. Ezzel nem segítettél, sőt...

Személyesen nekem, gyakorló keresztényként, nem okoz lelkiismereti problémát, hogy úgy önkénteskedjek Migszol csoportban, hogy eközben olyan stratégiai szintű politikai megoldásokat támogatok, melyek korlátozzák a bevándorlást. A kettő nem zárja ki egymást. Sőt, nem is lehetne másképp.

Konkrétan a migránsokkal kapcsolatban is egy gondolat. Magyarországon a lakosság 35-40%-a él létminimum alatt. Ezen belül is óriási differenciák vannak.

Borsodban, Hevesben, Szabolcsban, Baranyában, Zalában számos olyan szegregált nyomortelep van, ahol az életkörülmények JELENTŐSEN ROSSZABBAK, a születéskori várható életkor pedig ALACSONYABB, mint ezekben a harmadik világbéli országokban, ahonnan a migránsok érkeznek. Rajtuk ki fog segíteni???

A migránsok, mert ők még migránsként is jobb anyagi helyzetben vannak és jobbak az egészségügyi életesélyeik is???

Azzal is remélem mindenki tisztában van, hogy a migránsok kevesebb mint 10%-a érkezik ténylegesen háborús övezetből vagy háborútól közvetlenül fenyegetett térségből. A túlnyomó többségük egyszerű gazdasági menekült.

Az EU-polgárság hátrányos diszkriminációval jár. Mi, a 3-4 millió létminimum alatt élő MO-i EU-s polgárok nem kérhetünk gazdasági menedékjogot egy másik EU-országban. Egy pakisztáni, bangladesi, stb. igen.

Mindezek után az egész problémahalmazból csak azon lovagolni, hogy a keresztények ebben a kaotikus globális katyvaszban mennyire tudnak keresztényi módon viselkedni - szerintem ez tragikus hozzáállás.

jabbok 2015.11.04. 12:24:00

@andronikos: pontosan ez volt a problémám nekem is. Végre jó lenne nem a két szélső oldalra kiszorítani egymást, és VAGY_CSAK félni, gyűlölködni a migránsokkal szemben - VAGY_CSAK humanitárius/keresztény lelkiismereti kérdésként kezelni az egész "ügyet" (miközben az "ügy" egyetlen SZEMÉLYÉVEL sem vállalunk KONKRÉT kapcsolatot), és közben fasisztává, kirekesztővé minősíteni mindenkit, akinek aggodalma IS van.

Innen lehetne kezdeni az érvelést, a közös gondolkodást.

És a szólamok mellett, az ÉSZérvek mellett jó lenne a cselekvés, az egyéni ÉS a közösségi cselekvés kinek-kinek személyi lehetőségeihez szabott útjait is végiggondolni, hiteles példákat felmutatni, LEHETŐSÉGEKET felvázolni, felkínálni.

Nekem ez a mondatod a kulcs: "Személyesen nekem, gyakorló keresztényként, nem okoz lelkiismereti problémát, hogy úgy önkénteskedjek Migszol csoportban, hogy eközben olyan stratégiai szintű politikai megoldásokat támogatok, melyek korlátozzák a bevándorlást. A kettő nem zárja ki egymást. Sőt, nem is lehetne másképp."

És a következő bekezdésed is nagyon szívemből szólt. Nekem személy szerint szintén a már nálunk élő, legalább ilyen kiszolgáltatott és ránkszoruló emberek helyzete adja a becsületesen és hűséggel, tartósan vállalható mennyiségű és minőségű szolidaritásnak, közösségvállalásnak a terepét. A menekültek ÉS migránsok között is szívesen segítenék, sőt próbálok is jelen lenni - de annak mértékében, amennyit az elsődleges és másodlagos állapotbeli kötelességeim, lehetőségeim, a velem már életvitelszerűen közösségbe került emberek engednek. Viszont soha eszembe sem jutna kritikával illetni bárkit, akinek éppen a migránsok és menekültek adják az ELSŐDLEGES terepet ugyanerre. Sőt, a tartós, életvitel-szerű közösségvállalás helyett ilyen AKCIÓKBAN aktív testvéreket sem tartom SEMMIVEL sem értéktelenebbnek, hiteltelenebbnek, kevésbé keresztényinek - mint akár Teréz anyát, akár Csaba testvért, vagy akár csak azt, ami nekem jutott. Kifejezetten hálás vagyok azoknak a keresztény tesvéreimnek, akik pl. a migránsok között végzett segítségükkel, vagy a hajléktalanok között végzett, akár időszakos (pl. téli) rész-vét(el)ükkel lehetővé teszik, hogy én többnyire megmaradhassak a saját sérültjeink, haldoklóink mellett.

A problémát az okozza bennem, hogy a SZÓBAN leghangosabb befogadáspártiak, itt a fórumon konkrétan különösen IM, legalábbis saját (nagy nehezen kierőszakolt) bevallása szerint, ÖNMAGA semmilyen anyagi vagy személyes vállalást nem tesz az "ügy" érdekében, a SZAVAIN túl semmilyen szolidaritást nem vállal az "ügy"-ben rászoruló SZEMÉLYEKKEL - de MINDENKI MÁST lelki, lelkiismereti vádakkal illet és minősítget, aki az övétől eltérő ELVEKNEK (pl. aggályoknak) mer hangot adni.

2015.11.04. 12:43:03

@andronikos: és @jabbok:

Végre.

0.. "nagyon nem szeretem, ha valaki azon lovagol hogy nekem, illetve bárki másnak hogyan kéne megélnie a hitét és hogy mit kéne tennie adott helyzetben úgy, hogy a hitével összhangban legyen.
Foglalkozzon mindenki azzal, hogy ő személyesen mint hisz és ő személyesen mit tesz, ne pedig a másikakat kérjük számon."
Fontos szempont, de azért nono, az itt folyó beszélgetések és konkrétan a Te hozzászólásaid jó része is ezt teszi, persze értelek, de inkább Jabbok ezen megfogalmazása megfelelő erre:
"a SZÓBAN leghangosabb befogadáspártiak, itt a fórumon konkrétan különösen IM, legalábbis saját (nagy nehezen kierőszakolt) bevallása szerint, ÖNMAGA semmilyen anyagi vagy személyes vállalást nem tesz az "ügy" érdekében"
Illetve ez: "Mindezek után az egész problémahalmazból csak azon lovagolni, hogy a keresztények ebben a kaotikus globális katyvaszban mennyire tudnak keresztényi módon viselkedni - szerintem ez tragikus hozzáállás."
Ezzel teljesen egyetértek.
Viszont:
"Azzal is remélem mindenki tisztában van, hogy a migránsok kevesebb mint 10%-a érkezik ténylegesen háborús övezetből vagy háborútól közvetlenül fenyegetett térségből. A túlnyomó többségük egyszerű gazdasági menekült."
Nem én nem vagyok tisztában ezzel. Nem tudom honnan lehet hiteles információt szerezni erről, de gyanítom hogy ez azzal együtt sem igaz, hogy valószínű, hogy pl. Bordodban tényleg sokan vannak, akik náluk is szerencsétlenebb sorsúak. Azok pl. akik egy törökországi táborból indulnak el, attól még háborús menekültek lehetnek, hogy konkrétan a török tábort senki nem bombázza. Én ezen sem lovagolnék, Szíriában háború van, ez épp elég ok arra, hogy háborús menekülteknek tartsuk őket. Sztem.
"nem kérhetünk gazdasági menedékjogot"
gazdaságit más sem kérhet, vagy rosszul tudom?

Innen lehetne kezdeni az érvelést, a közös gondolkodást.

"És a szólamok mellett, az ÉSZérvek mellett jó lenne a cselekvés, az egyéni ÉS a közösségi cselekvés kinek-kinek személyi lehetőségeihez szabott útjait is végiggondolni, hiteles példákat felmutatni, LEHETŐSÉGEKET felvázolni, felkínálni."
Az nagyon nagyon jó lenne. És fájóan hiányolom már az ezirányú hangokat egyházi vezetőktől, hiteles gondolkodóktól személyektől, szószékekről stb.
Igen jelenleg csak a kiszorítósdi megy, a szószékekről is. Jó lenne már továbblépni.
Ez pedig nagyon tetszik és talán jó alap a továbbgondolkodáshoz:
"A menekültek ÉS migránsok között is szívesen segítenék, sőt próbálok is jelen lenni - de annak mértékében, amennyit az elsődleges és másodlagos állapotbeli kötelességeim, lehetőségeim, a velem már életvitelszerűen közösségbe került emberek engednek. Viszont soha eszembe sem jutna kritikával illetni bárkit, akinek éppen a migránsok és menekültek adják az ELSŐDLEGES terepet ugyanerre. Sőt, a tartós, életvitel-szerű közösségvállalás helyett ilyen AKCIÓKBAN aktív testvéreket sem tartom SEMMIVEL sem értéktelenebbnek, hiteltelenebbnek, kevésbé keresztényinek - mint akár Teréz anyát, akár Csaba testvért, vagy akár csak azt, ami nekem jutott. Kifejezetten hálás vagyok azoknak a keresztény tesvéreimnek, akik pl. a migránsok között végzett segítségükkel, vagy a hajléktalanok között végzett, akár időszakos (pl. téli) rész-vét(el)ükkel lehetővé teszik, hogy én többnyire megmaradhassak a saját sérültjeink, haldoklóink mellett."

2015.11.06. 00:37:40

@jabbok:
már megint csúsztatsz, mondhatnám inkább úgyis, hogy hazudsz, mikor mondtam valaha is ilyet?

"IM, legalábbis saját (nagy nehezen kierőszakolt) bevallása szerint, ÖNMAGA semmilyen anyagi vagy személyes vállalást nem tesz az "ügy" érdekében"

jabbok 2015.11.06. 01:47:55

IM-mel nem kommunikálok, amíg nem jön el velem egy napot a menekültek közé dolgozni.
De aki nem emlékszik rá, az olvassa el:

"Izrael misztériuma 2015.09.15. 17:33:49

a zsidó tanítás értelmében betartom a tized törvényét, mely nemcsak az egyház, hanem a szegények javát szolgálja, most pedig a menekültek is rászorulók..."

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2015.11.06. 13:37:31

@Pandit:
Időhiányban csak néhány dologra reagálok, és sajnos most nem fogok tudni linkekkel, meg publikációs adatokkal szolgálni, hogy alátámasszam az állításaimat. De amiket állítottam korábban, az mind vagy a hatóságok hivatalos statisztikája, vagy tudományos megállapítás (szociológiai felmérés).

Tehát MO-n vannak olyan szegregátumok, nem is kevés, ahol a születéskori várható élettartam alig több, mint 50 év, de úgy rémlik,hogy sajnos olyan is van, ahol el sem éri azt. Ez Afrika legszegényebb térségeire jellemző.

Ezek az adatok persze eltűnnek, mert a szegregátumok nem önálló statisztikai egységek, hanem közigazgatásilag tartoznak valahova, amely település föltornázza őket a saját adataival. De ha egy kutatócsoport specifikusan csak a szegregátumokat méri, akkor megdöbbentő adatokra derül fény.

Afganisztnában ez az adat jóval magasabb, 60 év körül van. MO-ra pedig tőlük érkezett a legtöbb menekült az idei évben. És ott ugye háború sincs, hiszen mi csináljuk a békét Uncle Sam bácsikánkkal kéz a kézben. :)

Viszonylag magas volt a koszovói bevándorlók száma is, pedig ott is demokrácia dívik, mindenhol amcsi zászló és Clinton még emeletesháznyi szobrot is kapott:
scd.observers.france24.com/files/images/clinton3.jpg
Tény, hogy a koszovói hullám már lecsengett, de akik jöttek, azok már végleg itt vannak az EU-ban GAZDASÁGI menekültként.

Az illegális zöldhatáros koszovói menekültáradat már csak amiatt sem érthető, mert ők viszonylag könnyen utazhatnak rendesen útlevéllel. Mivel Szerbia nem mondott le Koszovóról, ezért minden koszovóinak szerb állampolgársága és útlevele is van (illetve lehetne). Egy koszovói pontosan úgy mászkálhatna útlevéllel az EU-ban, mint egy szabadkai magyar vagy szerb, de a koszovóiak mégis a zöldhatáron jöttek. Vajon miért???

Nagyjából velük vannak arányban (vagy voltak a közelmúltig), akik papírjaiktól megszabadulva szíreknek vallották magukat. Az esetükben valóban nem tudhatjuk, hogy hányan is szírek valójában. Náluk viszont növekvő a tendencia.

Most ha jön valaki, akkor természetesen Szíriából jön, és természetesen Mr. Smith-nek hívják, csak arabul.

Meg amikor jön valaki, akinek nem csak a neve azonos, mint az egyik tegnapi migránsnak, de bemondása szerint ugyanazon a településen született és ugyanazon a napon, mint a másik. És akkor pár nap múlva megint érkezik egy újabb személy ugyanezekkel a bemondott adatokkal.

Szóval tartom magam a fentiekhez: a 10% tényleges háborús menekült természetesen jöhet, de a 90%-ot azért át kéne gondolni. Közösen, EU-szinten.

Végezetül egy megjegyzés a legelső gondolathoz is. Alapvetően egyáltalán nem a vallás felől közelítem ezt a kérdést, hanem a demokrácia felől. Ha demokrácia van, akkor vallásszabadság is van. A vallásszabadság pedig az, hogy hagyom a másikat megélni a saját hitét. Ebbe az is szervesen beletartozik, hogy sem a saját értékrendemet nem kérem rajta számon, de az ő saját értékrendjét sem. Nyilván meg vannak arra az ő vallásában is a megfelelő fórumok.

Más kérdés, ha azonos hitű emberek témáznak a közös hitük megélésének mikéntjéről - mint mondjuk a legtöbben itt ezen a blogon - erre nem csak hogy lehetőségünk van, de bizonyos értelemben kötelességünk is. Ezt viszont már vallási megközelítésből mondom.

(Azt mondjuk belátom, hogy valószínűleg nem mindig a megfelelő módon szólalok meg ilyen helyzetben, ez nyilván az én hibám.)

Maksymilian 2015.11.07. 03:30:08

A hittel való érvelésem elsősorban azoknak szólt, akik szintén a hittel érveltek. És ha valakivel közös a hitem, akkor szerintem kell is arról vitázni, hogy ebből milyen cselekedetek következnek. Hogy - ha már a kereszténységet akarjuk védeni - mit kér tőlünk Jézus, hogyan viszonyuljunk a menekültekhez.
Annak örülök, hogy ti magatok is önkénteskedtek, én sem úgy beszélek, hogy életemben nem beszélgettem még menekültekkel. Egy olyan (katolikus) közösségbe járok, ahol menekülteknek és hajléktalanoknak is segítünk, így az speciel nem igaz ránk a vád, hogy honfitársainkkal bezzeg nem törődünk.
Hogy mit kéne tenni.. Szerintem alsó szinten, civilként mindenképpen a segítségnyújtás az, amit tehetünk. És hosszútávon is kell gondolkodni már alsó szinten is. Segíteni kell az itt maradókat a beilleszkedésben, megismertetni velük a mi kultúránkat és megismerni az ő kultúrájukat. Ez a folyamat őket is, minket is gazdagít. Felső szinten szerintem nem a kerítésépítés a megoldás. Ha már valaki az EU határáig eljut, akkor segítsünk neki, ne fordítsunk hátat neki. Persze, nem normális hogy ennyien jönnek, dehát mit csináljanak, ha egyszer háború van hazájukban? Nem hiszem, hogy jókedvükben jönnek. Ha meg nem akarjuk, hogy jöjjenek, akkor törekedjünk inkább jövetelük kiváltó okát, a háborút megszüntetni. Ez lenne a legnagyobb segítség, amit tehetünk, ha megszűnne a káosz, a bizonytalanság. Ha békében élhetnének ott az emberek. De akik már az ajtónkban állnak, azokra ne csapjuk rá az ajtót, attól nem fognak kevesebben jönni.
De ugyanilyen fontos az imádság is. Akkor tudunk az Evangélium szellemében cselekedni, ha ismerjük is azt. Persze vallásszabadság van, úgyhogy lehet nem evangéliumian is gondolkodni, de szerintem érdemes megpróbálni. :)

jabbok 2015.11.07. 13:41:34

@Maksymilian: A legtöbb ponton teljesen egyetértek. Amit most szeretnék árnyalni, abban sem vitatkozni szeretnék - hanem ÁRNYALNI.

1. "nem normális hogy ennyien jönnek, dehát mit csináljanak, ha egyszer háború van hazájukban? Nem hiszem, hogy jókedvükben jönnek. Ha meg nem akarjuk, hogy jöjjenek, akkor törekedjünk inkább jövetelük kiváltó okát, a háborút megszüntetni."

Azt állítod tehát, hogy a háború miatt érkezik a menekültek túlnyomó része.

De MIÉRT gondolod ezt, miközben az Eurostat (és nem valamelyik jobboldali médium) adatai szerint szeptember végéig
"A 213 ezer menedékkérő közül 44 ezer szíriai. ... Az Afganisztánból érkezők 27 ezren voltak ebben az időszakban, és több mint felük Magyarországon folyamodott menekültstátusért. Albániából 17 700-an adtak be menedékkérelmet az unióban, szinte kivétel nélkül mind Németországban.

A Magyarországon regisztrált menedékkérők között egyébként ebben az időszakban nem a Szíriából, hanem az Afganisztánból érkezők voltak a legtöbben." www.ma.hu/kulfold/261074/Eurostat_migransvalsag__szamokban

Megint csak az Eurostat adatai szerint a menekülteknek bizony NAGY TÖBBSÉGE gazdasági menekült.
___________
2.
Azt írod: "akik már az ajtónkban állnak, azokra ne csapjuk rá az ajtót, attól nem fognak kevesebben jönni."

Ez ennél sokkal bonyolultabb a valóságban. Nyilván igaz, hogy aki már itt van, azt nem egykönnyen fordítja visza, ha a képébe vágják az ajtót. És az még inkább igaz, hogy keresztényként még kvésbé tehetjük ezt.

A gondom az, hogy HOL A VÁLASZTÓVONAL a képükbe vágás - és annak SZÁMUKRA IS ÉRTHETŐ kimondása között, hogy Merkelék többször elhangzott, és Pakisztánig mindenütt végigharsogott ígérete ellenére NEM fog tudni Európa mindenkinek kolbászból kerítést építeni.

HOL A VÁLASZTÓVONAL a képükbe vágás - és a jogos, sőt, nélkülözhetetlen önvédelem között?

Hogyan lehet a kerítés és más valóban UNSZIMPATIKUS eszközök nélkül a TÖRVÉNYES és ELLENŐRIZHETŐ utakra, módokra és blépési pontokra terelni a migránsokat?
_________________
3.
te vitatod, hogy a nyitott ajtónak NORMATÍV hatása IS (nem csak az, de az IS) van? Szerinted az csak a gonosz idegengyűlölők agyszüleménye, hogy a nyitott ajtó és a terített asztal, az otthoninál jelentősen jobb életkörülmények még a háborús övezeteknél sokkal jobb anyagi helyzetből, és háborúktól védett országokból is AKTÍV módon növelik a bevándorlást? (pl. : kitekinto.hu/europa/2015/07/22/nemet_menekultugyi_vezet_az_allami_juttatasok_vonzzak_a_migransokat/#.Vj3htKSFPDA)
___________________
Végül:
HUMÁNUSABB-E az, amit a németek jlenleg TERVEZNEK csinálni: hogy saját bevallásuk szerint az érkezők túlnyomó többségét ki fogják utasítani (persze ha tudják... - eddig az ilyen eljárásaiknak alig 10-20 százalékát lehetett végre is hajtani) - tehát a menekültek TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGÉT HAMIS REMÉNYEKKEL CSALJÁK ÁT A TENGEREN ÉS A FÉL VILÁGON?

EZ humánusabb, mint egy kerítés - amin megvannak a legális belépési pontok? Ami szimbolikusan is azt jelzi, ami a valóság: hogy az érkezőknek csak egy része, és éppen a törvényes utakat betartók azok, akiket be lehet, és akiket be akarhatunk egyáltalán fogadni?

studiorum 2015.11.07. 16:35:05

@Maksymilian:

Írásodból nem hiányzik a nagyfokú tájékozatlanság és realitásérzék, de a józan megfontoltság, az invázió és beilleszkedni nem tudás veszélyeinek felmérése igen! A szép szavakkal történő érzéstelenítés, érzéketlenítés nem hat ránk. Az önvédelem természetes és bűntelen tett. Aki ezt feladja, egyéni döntés alapján tegye! Sok erőt hozzá!

ttm1992 2015.11.09. 08:21:43

"Forrai Tamás SJ beszélt a Jezsuita Menekültszolgálatról. A kormány „tanácstalanságával” szemben a jezsuiták konkrét programot indítottak annak érdekében, hogy segítsék a menekültek integrációját." www.magyarkurir.hu/hirek/szent-imre-nap-budai-cisztereknel

Ti tudjátok miben áll ez a jezsuita menekültszolgálat? Jezsuiták vesznek részt benne? Mennyire konkrét? Vannak szálláshelyeik, ahová irányíthatnánk a menekülteket? Mivel segítenek?

Én bombasztikusnak találom az újságíró fenti mondatát. Nem hiszem, hogy a jezsuiták a kormánnyal akarják összemérni magukat, hiszen több mint valószínű ők is onnét kapják a pénzt a menekültszolgálatukra.

2015.11.17. 19:07:32

Elviselhetetlen a terror rettenete Európában és bárhol másutt a világon. Azok, akik érteni akarják a terror kiváltó okait, nem relativizálják a bajt. Éppen ellenkezőleg, rá akarnak találni a valódi ellenségre. Ami Párizsban történt, arra nincs mentség, de az okát azért érteni kellene. Az európai polgárok, kiváltképp választott vezetőik felelőssége, hogy a terror keltette félelmet a feszültség fokozására használják fel, vagy a majdan békét eredményező közös megoldás keresésének kényszereként élik meg. Három gondolat a párizsi merényletsorozat után.
1: Ki az ellenség?
2: Európai felelősség
3: A magyar horizont

Az orbáni politikának nem sok köze van a józan észhez
24.hu/poszt-itt/2015/11/17/az-orbani-politikanak-nem-sok-koze-van-a-jozan-eszhez/

2015.11.19. 11:38:53

A fiad szanaszét van, darabokban
Nemcsak külvárosi gettóból, de középosztálybeli nyugati fiatalokból is tudnak híveket toborozni a dzsihadisták. De mi visz rá látszólag normális fiatalokat arra, hogy Szíriába vagy Irakba menjenek harcolni? Miért képtelenek megállítani őket a családtagjaik? Mi vár rájuk a Közel-Keleten?
index.hu/kulfold/2015/11/19/besszippantva/
bővebben:
Mothers of ISIS
Their children abandoned them to join the worst terror organization on earth. Now all they have is each other.
highline.huffingtonpost.com/articles/en/mothers-of-isis/

jabbok 2015.11.19. 17:12:47

A farizeus által beküldött linkből
index.hu/kulfold/2015/11/19/besszippantva/
"a néhány éve még ártatlan, aranyos, eredetileg katolikus gyerek felnőtté válva hogyan idegenedik el addigi környezetétől és válik szélsőséges iszlamistává"

Nem kétlem, hogy a 20-30.000 nyugatról érkezett iszlamista között van néhány olyan, talán egy egész tucat is, akinek a családja katolikus. De a hazugságnál is mocskosabb dolognak tartom az ilyen (eufemisztikusan vagy csak PC módon) "csúsztatást": "katolikus gyerek ... válik szélsőséges iszlamistává". Vagy szerintetek ez a jószándékú példa, hogy ilyen kivételes esetek is vannak?

Úgy várom már, hogy végre kimutassák, hogy a katolikus fiatalok mellett OV biztatására mennek az antiszemita magyar fiatalok iszlamistának... Ezt minden épeszű tudja már, csak még mindig nem sikerült rábizonyítani. De majd IM megteszi.

(Vigyázz, szarkazmus.)

_________________

A józan ész dícsérete a cikk zárása:

"a kalifátus törekvése ma már nem elsősorban az, hogy minél több önkéntest csábítson a Közel-Keletre, hanem az, hogy világszerte minél több alvó sejtet hozzanak létre. Ezért arra kérik a szimpatizánsokat, maradjanak a szülőhazájukban, és harcoljanak ott – öljék meg honfitársaikat, robbantsanak fel épületeket, amit csak tudnak."

Tehát az elsődleges célja a kalifátusnak, hogy minél több alvó sejtet hozzon létre Európában és a Nyugaton.

De aki azt meri állítani, hogy
- az alvó sejtek jelenlegi tagjainak, és
- a jövő alvó sejtjei számára a kapcsolatrendszer kialakításának
- JELENLEG, de még inkább az ELMÚLT FÉL ÉVBEN a legegyszerűbb, legolcsóbb és legbiztonságosabb (lebukással legkevésbé fenyegető) módja a migránsok közötti bejutás volt, az XENOFÓB, NACIONALISTA és FASISZTA.

Gratulálok.

2015.11.19. 17:37:48

@Izrael misztériuma:
„MN: Az egyik terrorista valóban menekültek között érkezett Európába.

Tálas Péter: Ez igaz, de fenntartom azt a korábbi álláspontomat – és a német titkosszolgálat vezetőjének is ez a véleménye a merényletek után is –, hogy nagyon kockázatos a menekültek között Európába csempészni terroristákat. Nem életszerű, hogy ilyen módon tömegével érkezzenek az unióba. Tegyük fel, hogy az Iszlám Állam a menekültek között becsempész tíz vagy akár száz terroristát: ettől még a mi ellenségünk az IÁ és a beszivárgó terrorista marad, nem az a menekült, aki éppen a terror és a polgárháború miatt hagyja el hazáját. Ez majdnem annyira leegyszerűsítő megközelítés, mint ha arra a légitársaságra haragudnánk, amelynek a járatán Európába érkezett az egyik támadó. Ráadásul az iszlamista terrorizmus a menekültválság előtt is jelen volt, és velünk lesz akkor is, amikor a mostani hullám lecsendesedik. A multikulturalizmus és az integráció kérdése viszont jogosan vetődik fel. A multikulturalizmus nem kultúrák egymás mellett élését jelenti, hanem az együttélésüket, és ez nagyon fontos különbség. A brüsszeli Moleenbeek – ahonnan valószínűleg a terroristák nagyobb része Párizsba érkezett – egy olyan negyed, ahol a muszlim kisebbség szegregációban él; és rengeteg hasonló hely van Európában. A szegregáció felszámolásában többségi és kisebbségi oldalon is a mérsékelteknek lehet fontos szerepük. Ez azért is fontos, mert az Iszlám Állam ideológiájával való rokonszenv önmagában még nem feltétlenül vezet terrorizmushoz. Ehhez szükség van szegénységre, kirekesztettségre, a perspektíva hiányára és az ezekből eredő frusztrációra. Ezeket kellene kezelni és felszámolni annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a terrorizmusra fogékony szélsőségesek száma.”
(Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója)

Kockázatos a menekültek között Európába csempészni terroristákat
magyarnarancs.hu/belpol/talas-peter-kockazatos-a-menekultek-kozott-europaba-csempeszni-terroristakat-97250

2015.11.26. 18:35:52

@Izrael misztériuma:
a keresztény válasz...

A párbeszédre, a megértésre, az elfogadásra, a jogos önvédelemre mindaddig törekedni kell, amíg csak lehetséges, de ha ott fekszik valaki az ajtónk előtt, aki kiszolgáltatott, netán üldözött, akkor segítenünk kell. Nem tehetjük meg, hogy átlépünk rajta. És itt a lelkiismereti kérdés: jön a kontinentális tél – adja Isten, hogy ne legyen nagyon hideg, de kevés is elég –, özönlenek az emberek, és nincs az a politika, nincs az az érdek, ami alapján azt lehet mondani, hogy pusztuljanak odakinn. Keresztény ember ezt nem mondhatja. Ha nem így gondolkodunk és cselekszünk, akkor nem mondhatjuk el, hogy Jézus evangéliuma szerint próbáljuk élni az életünket. Hiszen Jézus arra ad példát, hogy senkinek nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja embertársaiért. Ha Jézus magát kímélte volna, nem lennénk ma keresztények.

Újratanulni Mártont – Interjú Várszegi Asztrik főapáttal a Szent Márton-emlékévről
www.magyarkurir.hu/hirek/ujratanulni-martont-interju-varszegi-asztrik-foapattal-szent-marton-emlekevrol

jabbok 2015.11.27. 02:41:07

"Tálas Péter: Ez igaz, de fenntartom azt a korábbi álláspontomat – és a német titkosszolgálat vezetőjének is ez a véleménye a merényletek után is –, hogy nagyon kockázatos a menekültek között Európába csempészni terroristákat. Nem életszerű, hogy ilyen módon tömegével érkezzenek az unióba."

Nem életszerű.
Végülis a mostani nyolcból is csak LEGALÁBB kettő (2 vagy 3 támadót még nem azonosítottak) jött bizonyíthatóan így. Meg a szervező Abaoud-ról tudják még, hogy bár ő már itt született, de idén ősszel Szíriából, a kiképzéséről Görögországon át tért vissza, vagy a menekültek között, vagy más módon.

Ez tehát nyilván egy életszerűtlen akciósorozat volt. ;o)))

Az is teljesen életszerűtlen, hogy a határátlépéseknél a migráns tömegekhez csapódni (akármilyen "kockázatos" is) még mindig NAGYSÁGRENDEKKEL kisebb kockázat, mint akár repülővel, akár vonattal, autóval vagy más hivatalos, törvényes úton lépni át az EU külső határait?

Mondjon valaki egyetlen érvet amellett, hogy miért lenne kockázatosabb egy terroristának útelvél és papírok nélküli TÖMEGBEN elvegyülve belépni, mint egyedül, szabályos útlevélellenőrzés és EU-ba történő beléptetés keretében?

Szegény Tálas ezt vajon maga is elhiszi, vagy csak minket néz ilyen butának?

index.hu/kulfold/2015/11/22/parizs_stade_de_france_terrorizmus_ongyilkos_merenylo_menekultek_gorogorszag/ "A menekültekkel érkezett Európába a párizsi stadion másik öngyilkos merénylője is"

"A BBC számára bemutatott dokumentumok szerint Mahmod is október 3-án Lerosz szigetén érkezett az Európai Unió területére Ahmad al Mohammaddal együtt, aki szintén a párizsi stadionnál robbantotta fel magát. Al Mahmod egy kompjegyet vett a szigeten, és azzal mentek tovább Európába.
Korábban már nyilvánosságra került, hogy a szír útlevéllel érkező Ahmad al-Mohammad a menekülteket segítő új eljárásoknak köszönhetően kapott egy ideiglenes útlevelet is Görögországban."

Mellesleg a most érkezettek voltak, akik még akkor is felrobbantották magukat, amikor a tervezett hatást nem érhették el. Az Európában születettek közül többen (legalább kettő vagy három, pl. Salah Abdeslam) erre nem voltak képesek: a végén meggondolták magukat, a saját bőrüket igyekszenek menteni. Logikus is, hogy az itt születettek "puhányabbak", és kevésbé szoktak hozzá a gyakorlatban a halálhoz. Ez sem életszerűtlen érv amellett, hogy harcedzett, első generációs embereket akarjon beküldeni az ISIS.

Végül a józan paraszti ész is, meg nagyon sok elemző is azt mondja, hogy a bejövők között nem is a konkrét terrortámadások elkövetői a legfontosabbak egy terrorista szervezet szempontjából - hanem az a fontos, hogy legyenek a bevándorlók között tekintélyt, kapcsolatrendszert kiépítő embereik, akik aztán MAJD beszervezik azokat, akik az új világban nem találják meg a helyüket, a számításukat.

jabbok 2015.11.27. 03:19:51

@Izrael misztériuma:
IM-mel továbbra sem állok szóba, a korábban leírtak miatt, mindaddig, amíg SZEMÉLYESEN nem vállal semmi tettleges, TŐLE SZEMÉLYESEN áldozatvállalást igénylő dolgot akár menekültekért, akár hajléktalanokért. Tartom a személyes ajánlatomat számára, hogy BÁRHOL és BÁRMILYEN szolgálatban egyenlő társként részt veszek vele - de addig senki ne dőljön be az álszent, farizeus lózungjainak.

Mindenkinek felhívom a figyelmét arra a tényre az újabb farizeusi bejegyzés kapcsán, hogy évtizedek óta itthon, Magyarországon belül is emberek ezrei fekszenek az ajtajaink előtt a "kontinentális télben" (ó, mily megható...), akiket nem nálunk sokkal gazdagabb országok csaltak ide SAJÁT gazdasági és politikai érdekeikből - hanem mondjuk egyszerűen egy válás vagy egy ellenük elkövetett bűncselekmény, vagy velükszületett fogyatékosság fekteti őket az utcára és az erdőkben ponyvák alá. Jelentősen ROSSZABB körülmények közé, mint a táborokba, szervezett ellátás közé, médiafigyelem középpontjába érkező migránsokat.

Mit ad Isten, sem Izrael misztikusan álszent farizeusa, sem az általa idézgetett emberek nem fogadták be őket még egyesével sem.

Semmi bajom azzal, aki menekülteken IS segít - MIUTÁN a saját szüleit nem hajtotta öregotthonba, és legalább TÉLEN az utcájában fekvő hajléktalanon is rendszeresen és erejéhez mérten segít. Ha a FENNMARADÓ anyagi és emberi forrásait fordítja valaki a migránsokra, minden tiszteletem az övé.

De a menekülteken segíteni AZ ELŐTT, és ANÉLKÜL, hogy a saját hajléktalanjaikon, utcára kidobott fogyatékosainkon segítettünk volna - az pontosan olyan, mint a saját gyerekünk helyett a szomszéd gyereket etetni, miközben a mi saját gyerekünk súlyosabban éhezik.

Ez így egyszerűen álszent, politikai érdeket szolgáló tevékenység - vagy legjobb esetben is politikai érdekcsoportok naív, orrunknál vezetett kiszolgálása. Aki embereket akar menteni, szóljon - akár itt, akár privátban. Akár önkéntes munkában, akár hajléktalanok befogadásában, akár anyagi, akár személyes segítségnyújtásban bármennyi embernek tudok erejét meghaladó mennyiségű RÁSZORULÓ EMBERT és tennivalót szervezni. Arcomat, nevemet, felelősségemet vállalva. Izrael misztériumával ellentétben SZÁMONKÉRHETŐEN.

Izrael misztériuma (törölt) 2015.11.27. 12:05:43

M.I.A. azt feszegeti, vajon van-e létjogosultsága a határoknak napjainkban, és hogy kinek van joga a nyugodt életre...

Menekültekről énekel a szabadszájú díva
nol.hu/kultura/menekultekrol-enekel-a-szabadszaju-diva-1577253

Izrael misztériuma (törölt) 2015.11.27. 19:17:55

A menekülők kisöpörve, a válsághelyzet mégis megmaradt

A horvát határ lezárása óta semelyik feltétele nincsen már meg „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek”, ám a válsághelyzetet máig nem oldotta fel a kormány. Ez legkevesebb mulasztásos törvénysértés.

helsinkifigyelo.blog.hu/2015/11/27/a_menekuloket_kisoportek_a_szuksegallapot_megis_megmaradt

jabbok 2015.11.27. 19:56:25

@Izrael misztériuma: egy újabb "demokratikus", nem kommentelhető forrás ;o))

Mellesleg nettó hazugság ez is: az egész háztömb területén továbbra is esik az eső, ezt nem is vitatjuk - de a házunkban a tető elrendelése óta nincs meg a feltétele a tető elrendelésének, hiszen ide azóta szinte semmi eső nem esett, tehát a tető fenntartása diktatórikus, autokratikus és fasisztoid cselekedet... ;o))))

Igazán zsenire valló gondolatmenet. ;o)))

Izrael misztériuma (törölt) 2015.11.27. 19:58:18

A migrációs válsághelyzet jogintézményét a menedékjogi törvény módosítása tette lehetővé. Ezek szerint „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet rendelhető el:

ha a menedékkérők száma
egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja;
ha a tranzitzónákban tartózkodók száma
egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy
két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy
egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja;
bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása (pl. zavargás, erőszakos cselekmények), amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.
Na most, október 17., a horvát határon lévő határzár életbeléptetése óta semelyik feltétel nem áll fenn. A kormány diadaljelentésekben számol be arról, hogy heti néhány tucatra apadt a menedékkérők száma, szó sincs tehát napi 500 feletti kérelmezőről. A tranzitzónákban hetek óta nemhogy ezrek nem voltak, de senki sem. Szabályt erősítő kivételként a múlt héten Röszkén két nőt tartottak fogva ott, de aztán őket is átszállították. A szeptember 16-i horgosi–röszkei tömegoszlatás óta pedig semmiféle olyan „körülmény nem alakult ki”, amely közvetlenül (vagy akárcsak közvetve is) veszélyeztette volna bármelyik hazai település közbiztonságát. (Az október 23-iki nagyfai fogdalázadás sem volt ilyen.)

Ezek alapján Csongrád és Bács-Kiskun megyében már szeptemberben, a dunántúli megyékben pedig már októberben vissza kellett volna vonni a válsághelyzetet. Felfoghatatlan, a kormány hónapok óta miért nem tette meg mégsem. A kormányrendelet a belügyminisztert kötelezi arra, hogy az aktuális, „a válsághelyzet elrendelését megalapozó helyzetről” tájékoztassa a kormányt. Ha sok került erre, nyilván, nem számolhatott be másról: jelentem, a válsághelyzet már minden vonatkozásban „megalapozatlan”. Nem tudni, megtette-e ezt, s ha igen, a kormány miért nem fújja le a válsághelyzetet.

S hogy még abszurdabb legyen a helyzet, ehelyett a kormány október 30-án egy olyan rendelettel rukkolt elő, amely a migrációs válsághelyzettel „összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről” szól. Talán az sem meglepő, hogy a jogszabály – az ORFK-tól az ügyészségen át a mentőszolgálatig – húsz állami szervnek meg intézménynek biztosít újabb lehetőséget a szigorú közbeszerzési és versenyszabályok kikerüléséhez.
(ibid)

jabbok 2015.11.28. 18:48:44

"a november 13-i párizsi merényletek legalább két elkövetője is Görögországon és Szerbián át érkezett a menekültekkel együtt Nyugat-Európába. Abban semmi meglepő nincs, hogy a menekültekkel együtt terroristák is érkeznek. Sokkal nyugtalanítóbb, hogy ez a két terrorista a menekülthullámmal együtt úgy juthatott el Görögországból Belgiumig majd Franciaországig, hogy igazi személyazonosságuk valószínűleg soha nem fog kiderülni.

A Stade de France előtt magát felrobbantó öngyilkos merénylő mellett ugyanis találtak egy szír útlevelet (vajon miért viszi magával az iratait egy robbantásra készülő terrorista?). Érdekes módon azonban pont ugyanezzel a névvel és születési dátummal előkerült egy pont ugyanilyen útlevél a szerb-macedón határon is egy másik szír menekültnél. Feltehetően ugyanattól a hamisítótól vették a hamis papírt valahol Törökországban 800-1000 dollárért, és igazából megsaccolni sem lehet, hány menekült útlevelében szerepelhet az, hogy ő az 1990. szeptember 10-én Idlibben született Ahmad al-Mohammad."

index.hu/kulfold/2015/11/27/europai_unio_menekultvalsag_kerites_menekultek_felso_korlat_svedorszag_nemetorszag_macedonia/

Kékavian 2015.12.27. 15:33:23

"eltekintve attól, hogy egykor mi magyarok is bevándorlók voltunk," - pont egy Jezsuita ne tudna a magyarság ősi történetébe beleolvasni a titkosnak tartott dokumentumokba? - mondjuk mint a Jezsuita egyetemen Badinyi? Kétlem.

Ilyen mondatok forditják el azokat akik még szertartásokkal tudnák megragadni a HIT lényegét.

Irod. "Ázsia négyszer akkora, mint Európa." szóval hiányzik a kiszipolyozott indiai nyomor? Mert nekem nem 56 évi szorgalmas munka(fizikai is!!!) után.
Nem nem hiányzik és másik ezen oldali irás mondatja: Nehéz helyek aJézus tanitásaiban: „Ha nem lesztek olyanok, mint a gyerekek…” - "Az első fokozat a cselekvésé. Cselekedeteinkre vonatkozóan az a feladat, hogy elvállaljuk az élettel kapcsolatos felelősségünket: szembenézzünk a kihívásokkal, tevékeny és teremtő módon vegyünk részt a környezetünk alakításában, segítsük a bennünk és a körülöttünk élőkben bontakozó ÉLET növekedésében, embertársaink életkörülményeinek megjavításában. Ezen a színten, anélkül, hogy engednénk az erőszakosság kísértésének, olykor akár energikusan is felléphetünk az igazságtalanság ellen, magunk és mások jogainak érvényesítése érdekében. Teljesen elhibázott dolog volna azt gondolni, hogy egy keresztény emberrel mindent meg lehet csinálni – akár fát is vághatnak a hátán, hiszen sohasem védekezhet! "

És VÉDEKEZNI a kulturánkat és életterünket ettől a 4x es túlerőtől ami hogyan is irjam le kulturáltan ahogy a nőkkel bánnak sőt a gyermekekkel kötelességünk!

A irgalmasság az lenne ha fellépne európa kormányzatilag azoknak az embereknek a életterük lebombázása ellen! A gyarmatositás eszközei ellen mely elszivja a falatot is a szájuk elől! És végezetül ha még mindig kevés akkor többlet javainkkal segiteni őket de ott ahova a teremtés irányitotta a leszületésüket!

Ez lehet az egyetlen Jézus által is helyeselhető mód az amikor azt mondja "nem szánalmat hanem irgalmat kérek"

De hol van ma akár az egyházakban is ma a Jézusi hitvallás?

Ha Jézus feltámadt - már pedig igen hiszen húsvét idején azt ünnepeljük akkor a kereszteken az áldást osztó Jézusnak kell lennie s nem a halálénak!

Még gondolkodni ugye szabad?

Kékavian 2015.12.27. 15:42:10

@jabbok: Elismerésem!

(én megteszem magam látásából szintén...csak a vaknak kell vezető kar és bot)

Kékavian 2015.12.27. 15:48:22

@Izrael misztériuma: A brahi, azt hiszik tudatlanságból de jó buli...aztán mikor undort kap majrézva bujik mint a féreg, mert leesik a tantusz hogy vele is lelkiismeret nélkül megteszik azt amire uszitották rávették és megtette....ártatlanokkal.

Elfajultabb másságvállalás mint az hogy zöldre hupikékre fessük a hajunkat vagy egynemüvel szeretkezzünk nyiltan felvonulva...IGEN a máűsság elfajitásában ez a kiinduló pont és csak mélyül.

Miért? mert természet ellenes!

NEM a teremtés része hanem a bomlasztásé!

"És aki nem tart velem az szétszór" Mondta Jézus.

Ami meg szét van szórva az rendetlenség.

Kékavian 2015.12.27. 15:52:47

@Izrael misztériuma: Keress és találsz. Kik is kezdték el a zsidókkal a balhét? hát a eoszchildék finanszirozták mindkét oldalt...és ők ugye nyilvánvalóan nem keresztények...

Az usa és angol hajók tele emberrel nem a magyarok sülyesztették el, DE a lengyel és más országok menekültjeit viszont a magyarok fogadták be és saját anyanyelvi iskolákat állitottak fel a menekült gyermekeknek!

Le kéne már a köpködésről szokni.
süti beállítások módosítása