Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Menekültválság – Avagy betűk és valóság

2016.04.26. 13:29 kajtordomi

Augusztus. Szokott, nyár végi angol időjárás. Napsütéses hajnalok, borongós délelőttök és esős délutánok. Szokásos teázások és szokásos beszélgetési témák. Kivéve egyet. Érdekesebbnél érdekesebb hírek jönnek Magyarországról. Megszállás, rezsim, segélyszervezetek, kerítés, Unió, regisztráció… mindez az angol sajtó egymásra halmozott betűrengetegében nem éppen rózsaszínű ködbe burkolt ezüsttálcán tálalva. Nekem nem is tűnt ki semmi szokatlan. Csak a rendtársak érdeklődése miatt néztem fel egy pillanatra az angol nyelv rejtelmei mögül. Meglepve tudatosult bennem, hogy „otthon” vagy pont az „otthonon” kívül valami nagyon nincs rendben. Onnantól kezdve egyszerre gyűjtöttem a külföldi sajtó és a magyar rendtársak, rokonok információit és véleményét, sokszor elkerülhetetlen ellentmondásba ütközve. Akkor még egyáltalán nem gondoltam, hogy testközelből és ennél még mélyebben: szív közelből fogok találkozni a menekültkérdéssel, magukkal a menekültekkel.

Hazaérkezve érdekes volt belecsöppennem a meg nem értettség és félelem érzületébe. „Most egyedül maradunk ennyi migránssal, menekülttel és ennél csak még több megoldatlan kérdéssel? Vagy az állam válsághelyzetet hirdet?” Élethez való jog, emberi méltóság, segélyezés vagy vízágyú a határon, hajléktalan telepek a pályaudvarokon, rongálások és számtalan szabálysértés, még akkor is, ha a KRESZ-ben meghatározott megfelelő haladási irány szerint zajlik a „közlekedés” az autópályán? A pápa kérésére befogadjunk, vagy inkább szégyenkezve olvasgassuk a keresztényeket lebecsülő cikkhalmokat a napilapokban? És valójában mi lehet Isten terve? Mit szeretne tőlük, tőlünk, tőlem?

Első találkozásom a migránsokkal, menekültekkel a Keleti-pályaudvaron történt. Egy kisebb karitatív szervezet kíséretében jutottam ki a helyszínre. Első benyomásom nem sokban különbözött a hajléktalanlátogatásoktól. Mocsok, szemét és büdös. Egy aprócska különbség. Magyar hangot csak keveset halottam. Néhány órányi sátorrendezés után rövid személyes beszélgetések következtek. Egy férfi. Diplomás villamosmérnök, aki légkondicionáló gépekkel foglakozott Damaszkuszban, de most neki vágott családjával együtt az ismeretlennek, mert lehetetlen volt már az életben maradás a városban. Vagy az állam vagy az IS éheztette ki a civileket… Több alkalommal nem voltam kint pályaudvaron segíteni.

Még Angliában olvastam, hogy Magyarországon elindították a JMSZ-t (Jezsuita Menekült Szolgálat). Mint jezsuita novícius érdeklődéssel követtem az ezzel kapcsolatos fejleményeket. Tudtam, bármi is történik és bármit teszek, a kialakult helyzet a JMSZ-en keresztül elkerülhetetlenül érinti a személyemet, hiszen a rend kezdte ringatni a szervezet bölcsőjét. Nem kellett sokat várnom. Októberben ott álltam a bölcső mellett, hogy ringassam, miközben – jezsuita életemet tekintve – magam is a bölcsőben ringtam.

A fóti Károlyi István Gyermekközpont egy 2011-ben hatályba lépett kormányrendelet alapján befogadó otthonává vált a menedéket kérelmező kísérő nélküli kiskorúaknak (KNK). 18 éven aluli felnőtt felügyelet nélküli fiatal menekültek kapnak ott a magyar jogszabályoknak megfelelően gyermekvédelmi szakellátást. A JMSZ a kezdeti reflexiók után arra az álláspontra jutott, hogy első ízben ezen a területen tudna leginkább segítségére lenni mind a menekülteknek, mind a magyar társadalomnak. Így jutottam el harmad magammal Fótra. Heti rendszerességgel jártunk ki különböző foglalkozásokat tartani a fiataloknak. A nyelvi játékoktól kezdve a mozgáson keresztül megannyi rajzolás között a sütemény készítés is alkalmas és izgalmas programként sikerült. A nyelvi különbözőségek meglepően csekély akadálynak bizonyultak. Játék, öröm és zene. Leginkább ez jellemezte az ott töltött időnket.

A rendszer és a vele párhuzamos valóság persze adott kihívásokat. Az intézmény sokszor csak átjáró-házként funkcionált a fiataloknak. Jöttek, a rendőrség elfogta őket és bekerültek a Gyermekvárosba, ahonnét egy kisebb pihenés és egészségügyi talpra-állást követően a következő alkalmat kihasználva tovább is utaztak valamilyen cél felé. Nagyarányú volt a fluktuáció.  Kik azok, akik hosszabban elidőztek, elidőznek az otthonban? Két irányt tapasztaltam. Az egyik irányt képviselik azok, akiknek semmi tervük nincs. Egyszerűen csak eljöttek az otthonukból, mert annyira élhetetlenné vált az életük. Lehet, hogy a családjukkal együtt indultak el, de az út viszontagságai szétszakították őket. Volt, aki már 4 évvel ezelőtt egyedül vágott neki Európának. A másik irányt azok képviselik, akik ténylegesen Magyarországon szeretnének maradni. A megfelelő papírok után már elkezdhetnek iskolába járni, ahol magyart, mint idegen nyelvet, angolt és matematikát tanulhatnak.

Ezt az állandó váltakozást figyelembe kellett vennünk a foglalkozások kitalálásában, kialakításában. Izgalmas kihívás volt a rendszerrel történő együtt működés is. Az intézmény érezhetően pozitív és segítőkész mentalitással szolgáltatta az élet külső szükségleteit. Feltűnő volt azonban, hogy sok kérdésre és helyzetre még nem születtek jól működő megoldások, eljárásmódok. Inkább csak pillanatnyi tűzoltást engedtek a folyamatosan változó törvények és körülmények.

Külső szükségletek… Milyen lehet a megérkezés a fiataloknak? – gondolkoztam el több alkalommal. Gyökereiktől elszakadva, magányosan, teljes bizonytalanságban, még felnőtteket is megviselő tapasztalatokkal a tarisznyájukban. Idegen kultúrában és nyelvben, szokatlan szokások és ízek között. Ennyi háttérismeret és személyes találkozás után kezdett megfogalmazódni bennem, hogy valójában mi az a legfontosabb, amit a JMSZ adhatna: első benyomások, nyitottság és inkulturáció. A külső megtöltése emberséggel, hogy az első hetekben, hónapokban kialakulhasson bennük egy egészséges kép a magyarságról. Miért ne lehetne a JMSZ feladata, hogy a fiatalok emberséggel találkozzanak?

A tapasztalatok egyre gyarapodtak. Viszont több hét után észre vettem magamban egy komoly feszültséget. A szívem és a fejem egyre csak más irányba kutakodott. A szívemben ott égett a segítség nyújtás vágya, látva és hallva a körülményeket, helyzeteket, életeket. Bármit, csak ne ezt a rosszat! Saját szememmel láttam, semmi különbség nincs az emberi alapok között. Gondolataimat pedig teljes értetlenség és felháborodás kezdte eluralni: Mi történik itt? Ez nem természetes! Nem természetes, hogy itt vannak ezek az emberek. Ez nem jó!!! Akár menekültek, akár megélhetési bevándorlók, iszlám hittérítők, vagy éppen terroristák. És egyáltalán nem normális, hogy kapcsolati, kulturális gyökerüket vesztett kísérő nélküli fiatalokkal kell foglalkozni! Ez nem természetes, de nem ez a baj, hanem az ok, ami miatt kialakult ez a helyzet. Az ok, melyet nagy valószínűséggel nem ők idéztek elő. Szív és elme feloldhatatlan dilemmája. De úgy gondolom talán pont ez az ami segít Isten jelenének keresésében. A feszültség, ami nem hagy békét a léleknek, a feszültség, ami örökös mozgásra késztet és a feszültség, ami rávilágított arra a személyes tehetetlenségemre, hogy nem tudom megoldani a menekültválságot. Egyszerűen csak a tiszta jelenlét maradt. Ott lenni, hallgatni a történeteket és boldog pillanatokat szerezni nekik.

Betűk és valóság… Befogadás vagy elutasítás? Keresztény mentalitás? Nem sok, csak kóstolónyi betekintésem volt a menekültkérdésbe, mégis örülök, hogy most már túl láthatok a betűkön. Emberek vagyunk mindannyian és ezt nem a törvény mondja ki. Ez van! És ez jó! Viszont emberségünk következményeként többször helytelen irányba tévedhetünk, mint menekült, migráns, vagy mint „komoly” öntudattal és gyökerekkel rendelkező európai. Személyes tapasztalatból kiindulva úgy gondolom, hogy keresztényként igenis segítenünk kell a lehetőségeink szerint mindenkinek, aki rászorul. Keresnünk kell az utakat, melyek Istenhez vezetnek. De ez nem jelenti azt, hogy homokba dugjuk a fejünket és struccpolitikát folytatunk. Bátran ki kell mondani a nehézségeket és fel kell vállalni a felelősséget. Nem szabad engedni sem az esztelenségnek sem a félelmeknek, mert azok elvakítanak és megbénítanak. Ha félünk, sem előre sem hátra nem haladunk. Toporgunk, és a földet nézzük ahelyett, hogy Istenre és a jövőbe tekintenénk, akiben és amiben ott van a reményünk. Úgy gondolom nincs végső recept. Egy megoldás van: mind a két oldalról (európaiak és menekültek oldaláról) keresés és megkülönböztetés. Mi a jó? Melyik azaz út, melyen közösen haladhatunk?  Akiknek pedig nem ez a két fonál mozgatja a tetteiket nincs szükségük Európára!

Mikor visszanézek a JMSZ-ben töltött fóti szolgálatra öröm és hála van bennem. Sok olyan dolgot tapasztaltam, melyek új színt hoztak az életembe. Ennek köszönhetően már most máshogy és – ki merem mondani – szélesebben látom a nagyvilágot, mint előtte. Persze a „határkiterjesztéssel” együtt járnak a kérdések. Olyan kérdések melyekre van válasz és olyan kérdések melyekre nincs válasz. Egyszerűen marad az Istenbe vetett bizalom, hogy bármi is történjék itt a Földön nem ez az elsődleges. A menekültválság utolsó vagy inkább első nagy kérdése: mi lesz Odaát?

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr758647454

jabbok 2016.04.27. 02:16:17

Kedves Domonkos,
jó olvasni a fiatal, elfogulatlan gondolataidat.

Azt hiszem, még soha életemben, semmivel kapcsolatban nem volt bennem olyan ambivalencia, mint ebben a kérdésben. Pontosan azt (is) érzem, amit itt leírsz. ÉS (!!!) közben a józan ész mégis azt IS (!!!) mondja bennem, hogy

1. Mégiscsak Boulad atya él köztük évtizedek óta, a családja évszázadok óta - talán mégiscsak ő érti REÁLISABBAN a világaink találkozását, annak REÁLIS kimenetelét...

2. Miben is különbözik ez a népvándorlás a történelem többi népvándorlásától? A történelem legtöbb világégését pont ugyanígy valami/valaki elől menekülő népek okozták... Az EGYÉNEK, a SZEMÉLYEK szintjén valószínűleg a tatárok sem voltak többségükben gonoszok. Ahogy az orosz kiskatonák sem. Meg a kölni/stockholmi/stb arab srácok sem.

3. Azt írod: "bármi is történjék itt a Földön nem ez az elsődleges. A menekültválság utolsó vagy inkább első nagy kérdése: mi lesz Odaát?" De annak, akinek van egy csomó gyereke, annak még kifejezetten az Odaát szempontjából is lehetnek mások az elsődleges állapotbeli kötelességei... Még a saját életemet is (nemhogy a gyerekeimét) másként tehettem kockára addig, amíg senkinek az életben maradása nem múlt rajtam...

Őszintén szólva, a Szentatya sem túl megnyugtató vagy nem elég árnyalt/bölcs sokunk számára éppen ebben a kérdésben... A szív meg az érzelmek mellől nekem hiányzik a józan ész, a történelem ismerete...

2016.04.27. 12:04:57

Kocsis Fülöp metropolita nemrég találkozott a Szentatyával Vatikánban. "Utána azzal fordultam hozzá: Szentatya még valami fontosat szeretnék mondani. Egy magyar püspök vagyok és azt szeretném mondani, hogy nekünk, magyaroknak sincsen kő a szívünk helyén, de a fejünk helyén sincsen kő. Ez nem az én mondatom, ez elhangzott korábban a rádióban Magyarországon és ezen nagyon nevetett." Valahogy így.
(hu.radiovaticana.va/news/2016/03/18/kocsis_f%C3%BCl%C3%B6p_%C3%A9rsek_tal%C3%A1lkozott_ferenc_p%C3%A1p%C3%A1val/1216515)
Ferenc pápa mintha direkt nem az egészében nézné a problémát, hanem egy kiragadott dologhoz ragaszkodik, amivel persze elviszi az egészet egészen más irányba. Mint a vak bölcsek az elefánttal. Szegény pápának a füle/farka jutott, másoknak meg a lába. :-) Valahogy nekem is Boulad atya látása/véleménye áll közelebb a szívemhez (meg persze az eszemhez).

mezeinewsee 2016.04.28. 09:49:48

Kocsis Fülöp a ma élő emberek között az egyik legnagyobb és legtisztább. De a politikához egyáltalán nem ért (saját bevallása szerint sem). És minthogy teljesen, gyermeki módon ártatlan, így elhiszi, amit az emberek (ez esetben a kormánypropaganda) mondanak neki. Rá hivatkozni ebben a témában nem biztos, hogy szerencsés.

jabbok 2016.04.28. 11:06:45

@mezeinewsee: azért TALÁN a történelmet meg Boluad atyát és még elég sokmindent nem a kormánypropagandából hallott Kocsis Fülöp sem.

Most komolyan, te tényleg úgy gondolod, hogy aki a pápával és a bevándorlás egy évvel ezelőtt még teljesen kötelező, hivatalos EU-s felfogásával egyetért, az mély személyes meggyőződésből és igaz hitből teszi, minden agymosástól mentesen - aki viszont akár olyan árnyaltan is kétségeket mer megfogalmazni, mint Kocsis Fülöp, azt kizárólag Orbán Viktor és a "kormánypropaganda" vezeti az orránál fogva?

Lehet, hogy csak én magyaráztalak félre, de nekem ebből a hozzászólásodból így tűnik. Ha félreértettelek, akkor bocsánat!

mezeinewsee 2016.04.28. 11:09:56

@jabbok: bizony félreértettél... nem gondoltam mást, mint amit írtam. Nem értek egyet sok mindennel, még Boluad atyával sem feltétlenül, de erről semmit nem mondtam (most). A lényeg ez volt: "Rá hivatkozni ebben a témában nem biztos, hogy szerencsés. ". Boulad atyára sokkal inkább... ennyit írtam (és gondoltam).

2016.04.28. 11:56:07

@mezeinewsee:
Ezt azért kifelejtetted:
"minthogy teljesen, gyermeki módon ártatlan, így elhiszi, amit az emberek (ez esetben a kormánypropaganda) mondanak neki."
Ezért(!) nem szerencsés rá hivatkozni állítod. (annak ellenére, hogy az egyik legtisztább)

Gondolom vannak akik meg pont azt mondják, hogy OV, a jezsuita Pápa, meg az "emberek" meg éppen nagyon "körmönfont" politikusok a maguk területén, ezért nem szerencsés rájuk hivatkozni (vagy inkább hagyatkozni?) a témában.

Legjobb, ha senkire se hallgatunk.
:)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.04.28. 15:03:57

Köszi az írást, nagyon örültem neki.

@Pandit: Ez csak amolyan kommentár, továbbfűzés, bólogatás ahhoz amit te is írsz: ha ugyanazt mondom, mint a kormány / ellenzék, azért még nem biztos, hogy a kormány / ellenzék MIATT mondom. Parafrázis: a 2 + 2 = 4 igazsága nem vész el attól, hogy ezt a "gonoszok" is állítják. A dolgot inkább az bonyolítja, hogy erkölcsi kérdések általában nem 2 + 2 szinten egyszerűek, és elég nehéz lepárolni hogy a szempontok sorrendjében tényleg mi legyen az elsődleges.
A zárásodra is rábólintottam, a szmájlival együtt. :)

zzsuzsici 2016.04.29. 23:14:23

Előbukkantam a félhomályból :-D
Jó volt olvasni az írást, nagyon finoman és érzékenyen van itt elmondva a vélemény!
Ugyanakkor Ferenc pápa nekem nagyon furcsa. Az ő szavaiban nem érzem ezt a fajta érzékenységet, annak ellenére nem, hogy úgy tűnik, mintha megérintve lenne a menekültek miatt. Fura, de én úgy érzem, nem őszinte ez az érzelem, vagy, ha őszinte, akkor nem okos. Ez csak egy érzés arról, amit és ahogy beszél..

manlakos 2016.04.30. 08:01:33

@zzsuzsici:"Előbukkantam a félhomályból :-D"

Jó, újra látni!:)

„. Ez csak egy érzés arról, amit és ahogy beszél..”

Azt hiszem, sokunkban vannak olyan ambivalens érzések, melyekről
@jabbok:
is írt.
Mikor, pl. Ferenc pápa, vagy egyes egyházi vezetők, ebben a témában nyilatkoznak, nekem (túl) gyakran, az a történet jut eszembe, melyet Petőfiről olvastam valahol.( Sajnos arra már nem emlékszem,hogy ki volt a történet másik szereplője!)
Tehát, röviden a történet: mikor, Petőfi megírta –talán- legnagyobb hatású versét, a Rajta magyart, megmutatta Valakinek. Az illető azt mondta, hogy nem jó a címe, mert először TALPRA kell állítani a népet, aztán lehet azt mondani, hogy RAJTA!
Azt kell gondolnom, hogy azok közül, akik ebben a témában nyilatkoznak, sokan nem ismerik ezt a történetet!
Vagy csak nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2016.04.30. 12:52:47

@mezeinewsee:
"Kocsis Fülöp a ma élő emberek között az egyik legnagyobb és legtisztább. De a politikához egyáltalán nem ért (saját bevallása szerint sem). És minthogy teljesen, gyermeki módon ártatlan, így elhiszi, amit az emberek (ez esetben a kormánypropaganda) mondanak neki. Rá hivatkozni ebben a témában nem biztos, hogy szerencsés."

Én azért úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik naponta 6-8-10-12 órákat imádkoznak - bár lehet, hogy a püspök atya amióta érsek lett, egyéb teendői mellett már "csak" 4 órákat tud imádkozni, nem úgy mint szerzetes korában :) - szóval úgy gondolom, hogy azok, akik ennyi időt töltenek Istennel, azokat azért nem kell attól félteni, hogy naivak lennének, vagy hogy ne lennének képesek saját véleményt alkotni a világ dolgairól.

Amikor Fülöp atya azt mondja, hogy nem ért a politikához, akkor egyrészt szerénykedik, másrészt meg nyilván a bulvárpolitika aktuális intrikáira gondol, amit nem is érdemes "érteni". De a politika, mint olyan lényegét maximálisan átlátja. Elég baj is lenne, ha püspökként nem látná át.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2016.04.30. 22:16:45

Szubjektív megjegyzések, csak úgy ömlesztve:

1. Az 1905-ös "Boszna-okupációtól" kezdve, a délszláv háborún át, Szerbia legutóbbi NATO-bombázásáig, a rokonságomnak minden háborúban voltak menekültjei, és minden jelentősebb migrációs hullámban voltak gazdasági elvándorlói. Aki meg éppen nem menekült, az menekülteket fogadott be, vagy segített más módon. Nagyon konkrét és nagyon személyes "migránstörténetek" öröklődnek családunkban nemzedékről nemzedékre, most már több, mint száz éve.

Ezen történetek fényében, azért sehogy sem tudom azt emberileg megérteni, amikor valaki a néhány hetes csecsemőjével letelepedik Idomeniben a sárba, és várja a csodát. Ez nem túlélési stratégia, erre egyszerűen nincs mentség.

2. Nem könnyű magunkban sem feldolgozni azt, gyereknek elmagyarázni meg szinte lehetetlen, hogy a bangladeshi gazdasági menekült, aki elvileg a nyomor elől menekül, már egy éves jövedelmemnek megfelelő pénzt fizetett ki az embercsempészeknek, és még egy éves jövedelmemnek megfelelő összeg lapul ott a zsebeiben. Eltarthatná a szegénysorsú családomat, mégis mi segítjük őt.

3. Azt is érdemes átgondolni keresztény szemszögből, hogy az embercsempészeknek kifizetett pénzzel a szervezett bűnözést, a maffiát támogatják, akik viszont egyéb bűncselekményeket is elkövetnek az embercsempészésen túlmenően. Mást ne mondjak az Iszlám Államnak is nagyon jelentős jövedelmei vannak az embercsempészetből, különösen Líbiában.

4. Továbbá azt is érdemes átgondolni, a keresztény erkölcs szempontjából is, hogy mi a következménye a gazdasági migrációnak. (A jelenlegi migárnsáradatnak ugyanis a harmada menekül háború elől, a többiek gazdasági bevándorlók, ezzel remélem tisztában van mindenki.) Soha nem a legelesettebbek, legrászorultabbak indulnak útnak, hanem az a tettrekész, elszánt, talpraesett réteg, aki erre elő tudja teremteni az anyagiakat és meg tudja szervezni a kapcsolatrendszerét - és akikre alapozva lehetne valamelyest élhetőbbé tenni eredeti hazájukat. Az ő befogadásukkal, ezzel a sajátos brainstorminggal, az eredeti hazájukat még inkább a nyomorba taszítjuk.

Őszintén szólva nagyon meglep, hogy a globális szociális problémákra amúgy érzékeny Ferenc pápának ez a szempont nem szempont. (Vagy pedig ennyire eltorzítja a média a Szentatya szavait, ideértve a hivatalos katolikus médiát is.)

Az, hogy etessük az éhezőket, itassuk a szomjazókat, stb. nem arról szól, hogy egy, vagy tíz, vagy egyezer, egymillió migránst kell megetetünk és megitatnunk, hanem MINDENKIT, aki rászorul. Aki annyira elesett, hogy még elindulni sem tud a hazájából. Vagy hogy mást ne mondjak, azt a közel négymillió embert kell etetnünk, aki magyar állampolgárként él a létminimum alatt Magyarországon.

zzsuzsici 2016.04.30. 23:02:36

@zzsuzsici: Jé, megdöbbenten látom, hogy a kommentem nem ment át, telefonról. Annyi van csak @manlakos: hogy "Szia" írtam még csomót és semmi sem látszik! Jaj, na mindegy! Remélem, nem arról van szó, hogy kitörölték. Semmi olyan nem volt benne.

manlakos 2016.05.01. 07:49:46

@zzsuzsici: Én láttam, hogy átjött, de -akkor- éppen csak „átfutni” volt időm. Mikor már válaszolni (is) tudtam volna, addigra eltűnt.
Arra emlékszem, hogy kicsit értetlenkedtél azon, amit írtam, aztán ahogy folytattad, abból nekem az jött le, hogy mégiscsak értesz.:) Ezért aztán nem erőltettem a választ.
Amúgy, én sem emlékszem, hogy olyan lett volna benne, ami indokolta volna a törlést.
De, hát, a technika útjai kifürkészhetetlenek!:)

zzsuzsici 2016.05.01. 08:26:51

@manlakos: És ráadásul úgy is fogalmaztam, hogy félreérthető volt! Szóval nem megkérdőjelezni szerettem volna a Petőfi hasonlatodat, hanem kitalálni! Ezek szerint talált. Itt a pont

Hermes the God in Yellow 2016.05.07. 19:18:17

szomorú ezt látni

ti keresztények mind jobboldaliak vagytok. szeretitek ezt azzal magyarázni, hogy a ti primer identitásotok a kereszténység, amely a jobboldaliság értékeit inspirálta, és így ez egy természetes egybeesés. de ti, főleg ti nemzetekfeletti katolikusok, elsősorban az egyház gyermekei vagytok

tanulságos látni, hogy mi lesz ezzel a primer identitással olyankor, amikor a szánalmas egyetlen könyvetek, amellyel olyan szorgalmasan erőszakoljátok meg magatok és mások elméjét és lelkét, egyértelmű ellentmondásba kerül a politikai közösségetek retokrikájával. azaz hogy olyankor magasról le van szarva az egész

ha orbán viktor azt mondja , akkor le van szarva jézus, a pápa, az emberiség

ebből azt kell gondolnom, hogy engem mint homoszexuálist is csak azért nem akartok egyenlőre kiírtani, noha ez a szent feladat benne van a kurvaegykönyvetekben, mert orbán vikor ezt nem mondja. még.

ez lenne az új ember? ehhez kell a rengeteg előjog, az adómentesség, a nagypofa? egy fenét. azért van meg nektek mindez, mert lakájok vagytok. közönséges gerinctelen lakályok.

és ti, a csápoló hívek, vagytok a legszánalmasabbak. most nem azokról a nyilasbolsevik fideszesekről beszélek, akik ide írogatnak, hanem arról a 3-4 "igaz" keresztényről, akinek még jelent valamit ez az egész, és talán többet a rendszer ideológiai dekorációjánál

ugyanazt látjuk, mint a náci zsidóüldözés során. az országos felsőpapság teli szájjal röhög és dörzsöli a kezét, hogy a seggnyalásért megint mennyi minden fog nekik leesni. néhány valódi keresztény pedig, aki látja az embert a másik emberben, teszi a dolgát a mikroszinten, ahogy az a kurvaegykönyvben meg van parancsolva.

így csak nyerni lehet. ha orbánnak lesz igaza, akkor a püspökökre mutogattok majd. ha pedig a pápának, akkor a néhány karitatív munkásra. éppen úgy mint a holokauszt kapcsán történt

ez az új ember semennyire nem új. csak talán egy kicsit undorítóbb

2016.05.07. 20:33:24

@Hermes the God in Yellow:

Megint sikerült belehánynod a hűtőbe.
Legalább abban egyezz meg magaddal, hogy a lakáj szót hogy kell írni.

jabbok 2016.05.08. 21:48:31

@Hermes the God in Yellow: Csak úgy dől belőled a konstruktivitás. Az előítélet-mentes, árnyalt gondolkodásra valló, cseppet sem kollektivista értelmiségi szellem ;o))

Tényleg nem tudom, mi egyáltalán a szándékod ilyenkor. Mert hogy ezzel nem azokat járatod le, akikről írsz, az szerintem biztos.

2016.05.09. 08:24:08

@jabbok:
Ugyan miért kellene "konstruktívnak" lennie?
Miért kellene árnyaltan gondolkodnia (vagy inkább fogalmaznia?)? (A kollektivistaságot meg nem is értem.)

A szándék engem is érdekelne, de igazából akár az is rejtve maradhat. (akár a lejáratás is lehet, érthető lenne)

Az a kérdés igaza van-e! És mennyiben.

Szerintem annyira nem meglepő, hogy piszkosul nagy ellentmondást lát itt a dolgokban a keresztények között, a kereszténységben, Egyházban stb. Miért, mi nem látjuk?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2016.05.09. 10:02:38

@Hermes the God in Yellow:
Most, hogy éppen IM nem aktív a blogon, te lettél az új holokauszt-felelős is?

Szánalmas, hogy bármiről is szól a vitaindító bejegyzés, mindig van valaki, aki rögtön már az első kommentjében az LGBTQIA és/vagy a holokauszt-témát rángatja elő. Mindig van egy ügyeletes valaki, akinek mindenről "az" jut eszébe.

Nem vagyok sem pszichológus, sem pszichiáter, de bő húsz évet dolgoztam mentálisan ilyen vagy olyan módon sérült fiatalok között, így a szimptómákat azért nagy százalékban felismerem. A te folyamatos megnyilatkozásaid, az én olvasatomban, három különböző súlyos mentális problémáról árulkodnak.

Ilyenkor abban reménykedem, hogy igazából nincsen semmi bajod, hanem csak szándékosan cukkolsz minket, közben pedig jókat röhögsz magadban. (Bár valójában ez is egy pszichés probléma, de ez még a legkisebb rossz a többihez képest.)

"szomorú ezt látni" - Valóban. Minden szempontból.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2016.05.09. 10:23:02

@Pandit:
"Miért kellene árnyaltan gondolkodnia (vagy inkább fogalmaznia?)?"

Mert a gondolkodás vagy kellően árnyalt, vagy pedig nem is gondolkodás.

HtGiY hozzászólásai nem kritikát fogalmaznak meg, se nem konstruktívat, se nem kevésbé konstruktívat, hanem ezek egyszerű dühkitörések. (Már ha egy dühkitörés egyszerűnek nevezhető.) Más kérdés, hogy "vak tyúk is talál szemet"-alapon van bennük néha valami jogos kritika-szerű felvetés is, de az alapszitu nem erről szól.

De fenntartom, amit neki címeztem fentebb: titokban reménykedem, hogy csak poénkodik (már amennyiben ez poénnak tekinthető), és a helyzet messze nem olyan súlyos, mint amilyennek mutatja magát.

2016.05.09. 11:55:17

@andronikos:
Jajj.
Vedd, úgy, hogy költői kérdés volt. Természetesen úgy gondolom, hogy a válasz az, hogy nem kell. (Amúgy gondolkodni sem kell(!) ahhoz, hogy legyen igazság a mondandónkban, persze nem árt :))
Na és persze a mi válaszunk lehet kellően(?) árnyalt. De persze lehet akár az is "dühkitörés". (vagy személyeskedés)
Ha megállapítjuk egymásról a mentális sérülést az vezet valahova?
(Jó, jó tudom az egész nem vezet sehova) :))
(Azért én mégis a "jogos kritika-szerű"-vel foglalkoznék, tekintve, hogy én azt tekinteném a beszélgetés "alapjának". :) )
Már ha lehetséges. (Ez utóbbit nem tudom, lehet, hogy nem)

jabbok 2016.05.12. 12:19:13

@Pandit: "Ugyan miért kellene "konstruktívnak" lennie?
Miért kellene árnyaltan gondolkodnia (vagy inkább fogalmaznia?)? (A kollektivistaságot meg nem is értem.)"

1. a konstruktivitásról:
Nem a kereszténység irányában várnék tőle építő szándékot vagy főleg nem eufemizmusokat. Szerintem én sem szoktam szépítgetni az egyházam dolgait. Ahogy mondani szoktam Balczó nyomán: tisztában vagyok vele, hogy ezen a hajón még vihar nélkül is van sokminden, ami felkavarja a gyomrokat - de a hajó és a tenger már csak olyanok, hogy nemtetszés idején HÁNYNI lehet - de kiszállni???

Sőt, ha valakinek megkönnyebbülést jelent, ha a béltartalmát odateszi az asztalra, én konkrétan azt is elég jól bírom. Sokszor még örülök is neki. Ha volt már pici gyereked vagy súlyos emésztési zavarokkal küzdő beteged, akkor emlékezhetsz, milyen megkönnyebbülés tud az lenni mindenkinek ;o)

Pusztán arra gondoltam, hogy a párbeszéd, a kommunikáció szempontjából romboló, a másik oldal érvelését fölöslegessé és értelmetlenné tevő dolog az ilyen vádaskodás. NEKI sem lehet sem racionálisan, sem érzelmileg vigasztalót mondani olyasmire, hogy "te igazából írhatsz akármit, én úgyis ismerlek téged és az egész keresztény fajtádat, és úgyis tudom, hogy engem és az összes sorstársamat legszívesebben a nyílt utcán föllógatnátok a heréinknél fogva a villanyoszlopra." SZVSZ ;o))) ez a PÁRBESZÉD szempontjából dekonstruktív. De persze lehet, hogy én tévedek. ;o)))

2. a kollektivistaságról (ha még mindig nem lenne érthető, mire gondoltam):
Lehet, hogy akad valahol Afrikában, ahol a homoszexuálisokat törzsi, moszlim, animista, boszorkányüldözési vagy bármi más alapon agyonverők között van 1 % olyan is, aki a kereszténység NEVÉBEN teszi ugyanezt. Még azt is elhiszem, hogy a sötét középkorban is volt, hogy az egyébként mindenki más által is irtott homoszexuálisok közül a kereszténység NEVÉBEN is kivégeztek vagy 500-at.
De hogy valaki azt állítsa, hogy MINDEN (SIC!!!) kereszténynek, köztük konkrétan Pacsy-nak "nem sül le a képed testvérednek nevezni valakit, aki ellen hivatalból gyűlöletet prédikálsz, akit ha módod lenne rá öngyűlöletre inspirálnál és akinek a félelem nélkül megélt boldogsága neked lelki fájdalmat okoz" - hát mi a kollektív bűnössé nyilvánítás, ha nem ez?

2016.05.12. 13:23:04

@jabbok:
Jól van. :)
Erre (ismét idézném M.Twain-től:
"Kirántották kardjukat, többi fegyverüket a földre tették, vívóállást vettek fel, és kardtávolságról kezdődött a véres harc, a hagyományos szabályok szerint két vágás fölül, kettő alul." (Tom Sawyer kalandjai)

Lehet, hogy neki nem lehet(!) "vigasztalót" mondani, de mi van, ha másnak lehetne? ;)

De a kollektivistaság dolgot meg még mindig nem értem, sőt még kevésbé.
Lehet, hogy velem van a baj, hogy én logikusnak és biz. szempontból érthetőnek vélem a Pacsy-ra való reakciót? (Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne igaztalan és bántó. (Ez utóbbi meg nyilván még szándékos is, persze)

2016.05.14. 22:10:58

On/off/on: már nem is tudom melyik lenne jobb :-)
@Pandit: Ha már a "vigasztalót" említetted. Tudna valamelyik jezsuita a Szentlélekről is valamit posztolni? Hátha valamelyikük találkozott Vele mostanában, így az 50. nap környékén? :-) Vagy azon is túl. Persze nem biztos, csak úgy kérdem. Mert az bizony nagyon kevés, hogy Ulrich a blogjában (ulrichblog.wordpress.com/2016/05/13/punkosdvasarnap-c-ev-2016/) az apostolok zárt ajtó mögé bújását próbálják a mostani helyzetre húzni. Sőt, azt mondanám, hogy volt jobb próbálkozás is.

jabbok 2016.05.14. 22:43:49

@ozorai pippo: A jezsuiták Szentlélekkel kapcsolatos tapasztalatairól most csak egy kellően komoly viccet mondanék.

Tudod, milyen alakban mutatta meg magát a Szentlélek Loyolai Szent Ignácnak?

ozorai pippo (törölt) 2016.05.15. 15:11:32

@jabbok: Ezt speciel nem tudom (sem komolyan, sem akkor, ha ez tényleg egy vicc).

(Egyébként többször is beszél a Szentháromságról, pl. amikor a Szentháromságot egy hangszer három billentyűjének látja, és nagy öröm tölti el, stb. Nagyon szeretem őt (és egy kicsit irigykedek is), amikor pl. arról beszél a visszaemlékezéseiben, hogy "minden alkalommal és minden órában, amikor meg akarta találni Istent, megtalálta.")

jabbok 2016.05.15. 19:10:21

@ozorai pippo: Hát ágyúgolyó alakjában...

ozorai pippo (törölt) 2016.05.15. 19:18:08

@jabbok: Nem mertem ilyen egyszerű megoldásra gondolni :-)
Ha már így állunk, és ha így haladnak a páterek, lehet, megtanulom Gábor Árontól az ágyúöntés tudományát...Hátha megint bejön...

Hermes the God in Yellow 2016.05.19. 03:21:23

@jabbok: hogy valaki azt állítsa, hogy MINDEN (SIC!!!) kereszténynek, köztük konkrétan Pacsy-nak "nem sül le a képed testvérednek nevezni valakit, aki ellen hivatalból gyűlöletet prédikálsz

pofátlan tettető! benne van a könyvetekben, fehéren feketén

elég keresztény van, akik szerint az a könyv, és csak a kurva könyv maga a kereszténység. nekik ilyen egyszerű a hitük. és ők nem szégyellenek nyiltan és hangosan hitet tenni a kurva istenetek szava mellett .

szóval megint csak basz meg amiért itt tagadod azt ami egyértelműen és nyíltan a legfelsőbb szinten hivatalos

lehet, hogy neked annyival sokkal kontextualizáltabb, árnyaltabb fogalmad van a kereszténységről, mint amit a könyvből ki lehet olvasni, hogy magadnak beláttad, hogy a biblia szeretetet hírdet ott ahol kiírtásra buzdít? ez a te dolgod, én ezzel nem fogok foglalkozni

2016.05.19. 08:21:34

@Hermes the God in Yellow:
Hát, akkor jó, hogy a homokosoknak nincs "Könyvük".
:)

jabbok 2016.05.19. 12:39:12

@Hermes the God in Yellow: mindig lenyűgöz, hogy MAGADDAL el tudod hitetni, hogy jobban ismered a kereszténységet vagy akár csak a "könyvet", mint azok, akik benne élnek. Ha akarsz, gondolkodj el rajta, hogy ez lehetséges-e.

Ezen kívül pedig nem kérlek, hanem most már FELSZÓLÍTALAK, hogy az alapvető kommunikációs elveket te is tartsd tiszteletben, mert nem csak a homoszexuálisoknak vannak személyiségi és közösségi jogai.

blog.hu/policy
"A blog.hu alá csak olyan tartalmakat tölthetsz fel, amik nem sértik harmadik személy személyiségi jogait."

hu.wikipedia.org/wiki/Netikett
"Ne sértsd meg más vallási és hazájához fűződő érzelmeit!
Ne káromkodj, ne írj trágárul!
Ne írj a chatre vagy a fórumba nem illő dolgokat!
Ha ezeket nem tartod be akkor a fórumból kitilthatnak."

2016.05.19. 13:17:32

@jabbok:
Pár másodpercig eltartott, amíg azon méláztam mi is lehet az az "a chatre dolog" :D

jabbok 2016.05.19. 14:19:57

@Pandit: ??
Nekem elég sok másodperc után sem esik le, mi is az, és hogy jön itt szóba... ?

2016.05.19. 16:10:26

Jajj.
Én elsőre így olvastam:
Ne írj
1. "a chatre"
vagy
2. a fórumba nem illő
dolgokat.
az én hibám persze :)

2016.05.19. 22:59:06

@jabbok:

Hermes itteni ámokfutásáról nekem a 10-11 éves fiúk/lányok jutnak eszembe, akik undorítónak és/vagy idegesítőnek találják a másik nem képviselőit, de valamiért mégsem tudnak elszakadni tőlük.

Annyi haszna mindenképpen van a jelenlétének, hogy az ember megbecsüli a többi kommentelő higgadt és tárgyilagos stílusát.

mezeinewsee 2016.05.20. 10:08:55

@khamul: Nekem néha olyan érzésem van, hogy a fiú egyszerűen homofób. Mindent megtesz, hogy az itteni emberekben, akik láthatóan minden ellenérzés nélkül tekintenek a homoszexuálisokra, haragot, viszolygást, felháborodást keltsen. Több kárt okozott már eddig is, mint a legelvakultabb meleg-ellenes aktivisták, hiszen azok ellen az itt megnyilatkozó papok és hívek mindig felszólaltak, de ezzel a gyűlölködéssel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

jabbok 2016.05.20. 10:51:28

@Hermes the God in Yellow: Az Isten személyére vonatkozó káromkodás pedig alapvetően és pusztán logikai alapon is ostoba dolog. Ha nem hiszel benne, ha szerinted nem is létezik, akkor azért (valamiért a piros elefántra nem is szokásod csúnyákat mondani ;o)). Ha viszont esetleg mégiscsak létezik, akkor meg azért ;o))

ozorai pippo (törölt) 2016.05.30. 18:39:59

Szerintetek is hihetetlen demagóg (és sorolhatnám a negatív jelzőket), ahogy a kölni érsek egy menekültcsónakból készített oltárt? És a magyarázat hozzá? Nekem botrányos.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.06.02. 11:46:49

@andronikos: Fogadjunk, hogy a focihoz sem ért, úgy megmondóemberként?
www.gorogkatolikus.hu/kepek/hir/belyeg/4681.jpg
Emlékeim szerint még soha semmiről sem nyilatkoztatta ki, hogy ő annak a szakértője, pedig nálunk a szakértők a biztonságitól a politológuson át az alkotmányjogászig önkinevezéssel törnek előre a médiában...

Hermes the God in Yellow 2016.06.06. 01:57:13

@jabbok: abban sem hiszek, hogy az emberek között bőrszin alapján különbséget lehetne tenni, ettől még illethetem a gondolatot és annak következményeit csúnya szavakkal. Az istenetek egy hazugság, a vallásotok egy elnyomási eszköz, a hitéletetek pedig egy blöd önszuggesszió. miért beszéljek tisztelettel arról amit megvetek?

ez a rengeteg ;o)) nálad ez micsoda? ha valami szellemes azt észreveszem magamtól is, ha meg valami nem az, az úgy marad akkor is ha ezt kiteszed a végére.

jabbok 2016.06.06. 06:39:17

@Hermes the God in Yellow: Ezt olvasd újra - ennél egyszerűbben intelligensebb vagy. Ment privát.

jabbok 2016.06.06. 07:18:53

@Hermes the God in Yellow: nézd, lehet, hogy az Isten nem is létezik, és csak szuggerálom magamat. De egyelőre úgy látom, hogy ez nekem is jó, és a környezetemnek is: ennek az önszuggesztiónak a hatására 58 éve szeretik egymást és minket a szüleim; a környezetemben nincsenek bántalmazott meg elhagyott gyerekek és feleségek; mindenki tudja, hogy kihez tartozik, és hogy azokra számíthat is, többnyire olyankor is, amikor a kedvünk vagy az erőnk éppen ugyanúgy csődöt mond, mint másoknak. Ennek az önszuggesztiónak a hatására előbb-utóbb mindig újra megtaláljuk egymásban, hogy miért is éppen ezzel az emberrel kötöttem össze az életemet 22 éve, és az önszuggesztióm tárgya vajon mit is lát szeretetre méltónak, kedvesnek bennem magamban, vagy azokban, akik éppen körülvesznek. Meg hogy hogyan-miből állunk EGYÜTT talpra ugyanolyan anyagi, munkahelyi, egészségügyi és egyéb kihívások között, amikbe mások beleroppannak.

Nagyon komolyan gondolom, hogy akkor sem bánnám meg, hogy így éltem, ha a végén kiderülne, hogy ez egy meglepően hatásos AUTO-gén tréning volt, és odaát nem vár senki. Ha nem lenne Isten, vagy ha nem olyan lenne, amilyenre felépítettem az életemet, az inkább olyan szempontból lepne meg, hogy anélkül nehezen tudom elképzelni, hogy mindez tényleg működne ennyi éven át. Én ugyanis se testileg, se lelkileg-pszichésen nem vagyok olyan jól kigyúrt, önmagamat olyan remekül menedzselő, sikeres ember, mint sokan körülöttem, akik mégis sokkal boldogtalanabbul élnek.

Tudom, hogy a te előítéleteidet ez nem töri át - de attól még igaz: én a kereszténységet nem tartom sem érdemnek, sem hősies életformának. És nem hiszek a "szívjunk itt a földön - hogy majd odaát jól megjutalmazzanak érte" mesében. Én azért vagyok keresztény, mert ez egyszerűen NEKEM, azon belül a sokféle, egymással (ÖNMAGAMMAL) is gyakran ellentétes vágyaim közül éppen a legmélyebbeknek, legalapvetőbbeknek VALÓ. Igaz, hogy nem úgy vagyok happy, ahogy az amerikai filmekben szokás - de ha szentté nem is, BOLDOGGÁ biztos bátran avathatna (legalábbis az eddigi 50 év alapján, eddig) az egyházam ;o))

(Ez pedig egy smiley, ha nem tudnád, mire való, keress utána. ;o)) Ha neked nem tetszik, ne nézd/ ne olvasd. Te jársz ide vendégségbe - azt veszel a tányérból, ami neked tetszik. Ami nem tetszik, hagyd ott. Én elég válogatós vagyok - de sosem köpök bele a vendéglátóim tányérjába, akkor sem, ha van benne olyan süti, amit utálok.

Hermes the God in Yellow 2016.06.13. 10:22:56

ismét ott tartunk, hogy te milyen nagyszerű vagy.

a sikered titka pedig a vallás. ez pedig közvetett istenbizonyíték.

én ezt máshogy látom.

ha egy rákos betegnek adsz egy varázsamulettet és az elhiszi, hogy működik, és ezért meggyógyul, attól az még egy darab szemét marad. más kérdés, hogy nem mondanám ezt így meg neki.

nektek viszont megmondom.

(privát üzenetedről: tudom, hogy kedves akarsz lenni, de engem analizálnod meg aggódnod értem az én szememben baromi nagyképű dolog)

2016.06.13. 19:02:57

@Hermes the God in Yellow:

Miért nem húzol már el innét a búsba?
Hát nem látod, hogy menthetetlenek vagyunk?

jabbok 2016.06.14. 14:12:04

@Hermes the God in Yellow: te meg most szimplán hülyeségeket írsz. Ha nekem hányingerem van, akkor a WC-be szoktam menni, és föléje hajolok - nem emberek közé, hogy rájuk célozzak. De megértem, sőt, elég jól kezelem, ha valakinek a hányáskor jólesne, ha fognák a homlokát - a gyerekeimen kívül felnőtteknél is tapasztaltam már ilyet. Azt viszont butaság a szemét keresztények intoleranciájával magyarázni, ha a saját, szándékosan rájuk irányított hányadékod egy részét REFLEXESEN visszarázzák rád.

Szerintem fölösleges ennyire tartalmatlanul játszani a bunkót.

2016.06.15. 18:30:14

@Hermes the God in Yellow:

Mezei tapló vagy, nyugodtan boldogíts másokat.

Hermes the God in Yellow 2016.06.22. 18:17:45

@khamul: érdekes egy fazon vagy te. az az érzésem, hogy sokkal többet értesz annál, mint amit hajlandó vagy tudomásul venni. őszintén remélem, hogy szerencséd van és számodra ez kifizetődik.
süti beállítások módosítása