Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Gender ajánló

2017.11.20. 10:25 korizoli

kz_blog.jpgA napokban fejeztem be Szőnyi Szilárd Föltámadott a Gender című könyvének olvasását. A könyv témái a női és férfi szerepek egy változó világban, feminizmus értékei és kritikája, család, szexualitás homoszexualitás és mindaz a csomó kérdés, ami e lényeges témák körül felmerül, és amely kérdések olykor szenvedélyes vitákat váltanak ki eltérő világlátású emberek között. A szerző egy világosan katolikus, magát konzervatívnak, „érték megőrzőnek” valló világkép talaján áll és így közelíti meg ezeket az összetett kérdéseket. Célja világos „igyekezzünk a következő nemzedékben elültetni a kiegyensúlyozott párkapcsolatra, a boldog családi élet – úgy is mint az egészséges társadalom legjobb táptalaja – megélésére való képességnek legalább az írmagját.” Az alcímben is benne van „családbarát megfontolások a nemek forradalmáról.” Valóban a könyvet áthatja család, mint férfi és nő szövetségén és a gyermekek elfogadásán alapuló kapcsolat alapértéke, ezt kívánja kiemelni, megerősíteni, és védelmezni. Mindezt teszi úgy, hogy nem a nosztalgiában él, nem pusztán régmúlt évszázadok sohasem volt ideáljait eleveníti fel. Az érték védelmében ugyanakkor kritikus is tud lenni, és szókimondó módon megnevezi azokat az ideológiai, vagy társadalmi áramlatokat, amik napjainkban veszélyeztetik a családot. A világos és határozott kritikai hang ugyanakkor mégsem teszi bántóvá az írást mindazokkal szemben, akik más véleményt képviselnek ezekben a kérdésekben. Sőt, azt kell mondanom, hogy empátia érződik még a kritikájából is. Ügyel arra, hogy ne legyen sértő a kijelentéseivel, ne ítélkezzen mások felett. Tetszik a könyvben a szerző tájékozottsága is, sok mindennek alaposan utána járt, jó újságíró módjára – ami nagyban segít, hogy jobban megérhessük a társadalmunkban lezajlódó folyamatok hátterét. Amit nagyon értékelek még, azt úgy fogalmaznám, hogy a józan paraszti ész. Gondolkodik és gondolkodtat. Olykor csak kicsit tovább kell gondolni dolgokat, hogy mi mivel jár, minek mi a következménye hosszabb távon és látható, hogy nem voltak olyan hülyék az elődeink, akik a családot tartották – minden gyakorlati ambivalencia ellenére is az emberi társadalom legfontosabb alap sejtjének. Látva a nyugati világ társadalmainak elöregedését aligha lehet aktuálisabb a család értékének megerősítése. Végül, amit még kiemelnék a könyvből az a humor. Sokszor felnevettem az olvasás közben, pedig a téma egyáltalán nem vicces. Fura, hogy miképp lehet valami szórakoztató és egyszerre komoly és mély. De van ilyen: Föltámadott a Gender. Ajánlom figyelmetekbe.

11 komment

Címkék: korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr3213259391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.20. 16:10:28

A szex, párkapcsolat, gender elmélet, homoszexualitás stb. témájáról az a mondás jut eszemben, hogy a kutyák ugatnak, a karaván halad.

Ugyanis sok az elmélet, a vita, a könyv és az enciklika, de ezek mind csak emberek véleményei. Párkapcsolat, nemi identitás stb. kérdéseiben ezek az vélemények szerintem maximum kb. 0,005 %-ban vannak hatással egy emberre.

studiorum 2017.11.22. 11:09:25

Kedves Szőnyi Szilárd!

Ön azt vallja, hogy "...szűk körben vagy nyilvánosan állást foglalok az ügyben, messzemenő tolerancia jellemez: nemhogy nem olvasok senkinek a fejére semmiféle bűnt, hanem empatikus vagyok a saját nemükhöz vonzódó embertársaim iránt, sőt támogatom például a regisztrált élettársi kapcsolatot (a házasodást nem).

A regisztrált élettársi kapcsolathoz szólva: A Hittani Kongregáció azt írja, hogy "Amikor a homoszexuális együttéléseket törvényesen elismerik, vagy törvényileg egyenjogúnak tekintik a házassággal, és számára biztosítják a házasság sajátos jogait, kötelező ennek világos és határozott elutasítása." ------ A homoszexuális együttéléseknek kedvező törvényhozás ellenkezik a józan ésszel, mert a házasság intézményét megillető, jogi garanciákhoz hasonlókat biztosít két azonos nemű személy együttéléséhez. ------ A homoszexuális együttélések törvényesítése szükségszerűen kiváltaná néhány alapvető erkölcsi érték elhomályosulását és a házasság intézményének lebecsülését. -------7. A homoszexuális együttélésekből teljesen hiányzanak a házasság és a család azon biológiai és antropológiai elemei, melyek ésszerűvé tehetnék az ilyen együttélések törvényes elismerését. ------ A homoszexuális együttélések még távolabbi analógiás értelemben sem teljesítenek olyan feladatokat, melyek miatt a házasság és a család sajátos és minősített elismerést érdemel. Ellenben nyomós érvek szólnak amellett, hogy az ilyen együttélések ártalmasak az emberi társadalom egészséges fejlődésére, főként ha egyre nagyobb mértékben fordulnak elő a társadalom egészében. -------- 9. Mivel a házaspárok biztosítják a nemzedékek egymást követő rendjét, s ezért kiemelkedően szolgálják a közérdeket, a polgári jog biztosítja számukra az intézményes elismerést. A homoszexuális együttélések ellenben nem igényelnek sajátos figyelmet a jogrend részéről, mert nem töltik be a közjó javára a mondott szerepet.

Nem igaz az az érvelés sem, mely szerint a homoszexuális együttélések jogi elismerése szükséges volna ahhoz, hogy az így együtt élők – együttélésük puszta ténye miatt – ne veszítsék el azon közös jogoknak hatékony elismerését, melyeket mint személyek és állampolgárok birtokolnak. Valójában ugyanis, mint minden állampolgár – személyes autonómiájuk alapján is –, folyamodhatnak az általános joghoz, hogy biztosítsák a kölcsönös érdekek jogi szituációit. ----- 10. Ha minden hívő köteles szembeszállni a homoszexuális együttélések törvényes elismerésével, akkor a katolikus politikusoknak sajátos felelősségükből következően ez fokozott kötelességük. ----- Abban az esetben, ha már érvényben van a homoszexuális együttéléseknek kedvező törvény, a katolikus képviselőnek a számára lehetséges módokon tiltakoznia kell, s ki kell nyilvánítania ellenvéleményét: ez az igazság melletti tanúságtétel kötelező aktusa. ----- 11. Az Egyház tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránti tisztelet semmiképpen nem vezethet a homoszexuális magatartás jóváhagyásához vagy a homoszexuális együttélések törvényes elismeréséhez. A közjó követeli, hogy a törvények ismerjék el, támogassák és védelmezzék a házassági együttélést mint a társadalom alapvető sejtjének, a családnak alapját. A homoszexuális együttélések törvényes elismerése vagy azok házassággal való azonosítása nem csupán egy deviáns magatartás jóváhagyását jelentené, azzal a következménnyel, hogy a mai társadalom egy modelljévé teszi, hanem alapvető értékeket is elhomályosítana, melyek az emberiség közös örökségéhez tartoznak."-----

Bővebben: uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=146

Szende Kovács 2017.12.01. 17:51:53

@altavista:
Akkor lesz értheto, hogy miert irnak-vitáznak annyian annyit es miert volna megis erdemes figyelni pl az ifjaknak, ha hozzatennenk egy szót a mondas végére, ami lemaradt.
"A kutyák ugatnak, a karaván halad... a pokolba."
Azert ugatnak a "kutyák".

matthaios · http://www.matthaios.hu 2017.12.07. 16:27:20

@altavista:

Lehet, hogy te ebben nem hiszel, de vannak emberek, akik az életükben nehéz és fájdalmas döntéseket az Egyház által is formált lelkiismeretük szerint hoznak meg. A te lelkiismereted nem ilyen, te nem így hozol döntéseket. De elegendő alap ez arra, hogy tagadd, hogy vannak ilyenek is?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2017.12.07. 17:24:30

@altavista:

Ha viszont vannak ilyenek, akik az Egyház tanítása alapján hoznak meg életük szempontjából fontos döntéseket, akkor neked ugyan az a mondás juthat eszedbe, hogy a kutyák ugatnak, a karaván halad, de az ő az ő esetükben ez nem így van. Tehát ők az enciklikákat stb. fontosnak tartják. És ők is számítanak, még ha kisebbséget alkotnak is.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2017.12.07. 17:56:21

@altavista:

Jó, jó. Csak a „kutyák ugatnak, a karaván halad” nem biztos, hogy túl szimpatikusan hangzik azok számára, akiknek a fölöslegesen ugató kutyák szerepét osztod ki. De ha nem érted, akkor nem érted. Nem is olyan lényeges.

manlakos 2018.01.28. 07:25:41

@altavista: „Bárki írhat bármilyen könyvet, attól az én szexualitásom nem fog megváltozni. Ezért írtam: a kutya ugat, a karaván halad. A szexuális orientációra nincs hatással semmilyen enciklika vagy tévé műsor. Hagyjuk az általánosításokat: van itt bárki a blogon aki elbizonytalanodott a szexuális hovatartozását illetően azért, mert manapság ilyen vagy olyan regények vagy tévéműsorok mennek? Naugye.
Vagy a heteroszexuálisokat kérdezem: Önök azért heterók, mert az Egyház ezt tartja jónak? Kétlem. Ezek a dolgok nem a komment szekcióban dőlnek el, és ez teljesen nyilvánvaló kéne hogy legyen.”
Kérlek, hogy vedd észre, hogy Te csak a saját szexualitásodért nem aggódsz! Ebből arra következtetek, hogy nincsenek gyerekeid, unokáid. Ezért, én értem, hogy a Te „karavánodat” miért nem zavarja, hogy a „kutya ugat”.
Mi, akiknek gyerekeink, unokáink vannak, és velünk együtt azok, akikbe szorult annyi empátia, és (a fokozódó médianyomás ellenére,) maradt annyi józan ész, hogy megértik, hogy mi nem a saját szexuális identitásunkért aggódunk, hanem a még serdületlen utódainkat féltjük ettől a „nyomulástól”.
Ugye, Te is megérted, hogy ez egy teljesen más „látószög”!
süti beállítások módosítása