Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A szeretet hat ismérve, avagy „hiába eszem meg két kiló gyulai kolbászt naponta, ettől még nem szeretem jobban az anyósomat”

2018.06.12. 10:42 "fityisz"

Egy kedves ismerősöm mondását idéztem a címben, hogy tudatosodjon bennünk, hogy az Eucharisztia tesz alkalmassá minket, hogy úgy szeressük egymást, ahogy Jézus szeretett minket! Csodálatos élőlény az ember. Kiemelkedve a faji keretekből, nem egyed, hanem, ahogy Kosztolányi fogalmaz: „egyedüli példány”. Homlokán ott a jegy, hogy milliók közt az egyetlen egy. Ezért nem elég, hogy biológiai valóságunkat tápláljuk, szükséges, hogy legyen olyan táplálékunk is, ami elvezet minket az örök életre, egyedüliségünkre. „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van!” „Ezt tegyétek minden nap a világ végezetéig!” Vagyis az Úr imájában nem a kétkilós szezámmagos rozskenyérért imádkozunk, hanem azért, hogy Jézus legyen a mindennapi kenyerem, hogy tudjak úgy szeretni, ahogy Ő! Ez jezsuitaságom forrása. „Jesu ita” –  azaz: úgy, mint Jézus (IHS). Ezért veszünk részt minden nap a szentmisén, hogy „Őáltala, Ővele és Őbenne a tieid legyünk!” S énekeljük a jól ismert karizmatikus dalt: „Ments meg minket! Táplálj minket!” De hogyan jön ide a dobókocka?


kocka600.png

 

Szeretni, mint Jézus!

Miként szeretett minket Ő? Úgy, hogy életét adta barátaiért. Közbevethetnénk, hogy mások is tudnak így szeretni, és szerettek is a történelemben. Az anyák, a házastársak stb. Tévedés barátaim! Maga az írás említi: „Megfeledkezhet-e az anya gyermekéről? Ha meg is feledkezik, én soha nem feledkezem meg rólatok, mondja az ÚR!” És: „A férfi elhagyja apját és anyját, feleségéhez ragaszkodik és a kettő egy test lesz.” Mégis naponta válnak el és lesznek hűtlenné a házastársak egymáshoz. Csak ha esszük az Ő testét és isszuk az Ő vérét, akkor fogjuk úgy szeretni egymást, ahogy Ő szeretett minket. Ez nem „filantrópia” és nem „erósz”! Ez az „agapé” szeretet, Jézus szeretete, amit az Eucharisztia által nekünk tanítani akar.

 

Milyen ismérvei vannak ennek a szeretetnek?

Olvassuk tovább az Írást!

  1. A fő parancsban azt mondja a mi Urunk, úgy szeressük egymást, mint saját magunkat.

Mi nagyon szeretjük magunkat. A természetünkbe írt biológiai ösztön, az önvédelem, az önszeretet fölé viszont két kiló gyulai kolbász sem emel minket. Persze sokszor emlegetjük: „Én nagyon szeretem az embereket. Jobban, mint magamat! Magamat sokszor inkább megvetem.” Nem barátaim! Magamat megvetem, de másokat ezért utálok, mert nem tudom szeretni magam miattuk, akikre irigy vagyok.

 

  1. Egy másik tétel: Elsőként szeressük a másikat!

Az apostol írja: az Isten előbb szeretett minket, mint mi Őt. Nem azért küldte el hozzánk fiát, mert annyira szeretetre méltók lennénk; hanem azért, mert ő nem tud másként szeretni. Mindenkinél előbb szeret! Ha szeret, az életét adja értünk! A bajba jutott emberiséget Ábrámban az Isten szólítja meg. Ábrám, a későbbi Ábrahám meg sem találta volna Őt, Istent, ha nem jött volna elé.

 

  1. Egy másik fontos dolog: mindenkit szeretni kell!

Minden ember Isten képét hordozza a szívében. Megismételhetetlen Isteni képmást hordozunk magunkban, itt e teremtett világban. Ezért mondhatta a költő, hogy „Ilyen az ember, egyedüli példány. […] a homlokán feltündökölt a jegy, hogy milliók közt az egyetlenegy.” (Kosztolányi: Halotti beszéd) Nincs hozzá hasonló és a teremtés soha nem hoz létre még egy hasonló személyt, csodát, mint ő. Ez a mi létezésünk fantasztikus titka! Ezt kell csodálnunk egymásban. Ezért mondhatta Pál apostol: „Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Jézus krisztusban” (Gal 3).

 

  1. Szoktuk mondani, hogy az agapé szeretettel szeressünk másokat, akkor lássuk Jézust a felebarátban.

Hát, nem könnyű dolog, mert igaz, hogy Jézus bennünk él (lásd még: „Egy istenarc van eltemetve bennem” – Reményik Sándor), de a bűn miatt nem felismerhető. Bennünk él megfeszítve, a bűneink által megfeszített Jézus. A megfeszítettet nem könnyű észrevenni saját életünkben, hát még másokéban. Szokták mondani, az én szomszédomban nagyon elbújt Jézus. Lehet, hogy így van, mégis fel kell tudnunk fedezni és újra életre lehelni a másikban.

 

  1. Talán a legnehezebb parancs az ellenség-szeretet. Ez volt Jézus egyik legnehezebb kérése. Szeressétek ellenségeiteket.

Ez a szentek tudománya. A szentek, akik még gyilkosaikért is képesek voltak imádkozni. Ez különbözteti meg a keresztény vértanút az ateista mártírtól. Mégis, az ateisták is ráéreznek, hogy itt valami nagy titok húzódik az ember életében, mikor valakiért feláldozzuk életünket. Igen, a barátomért, a családtagomért, a párttársamért – de az ellenségemért??? Hát ez bizony őrültségnek tűnik.

 

  1. Végül Jézus, amikor az egyházért imádkozik, azt kéri az Atyától, hogy kölcsönösen szeressék egymást az agapé szeretettel.

Erről ismerjen fel titeket a világ, hogy tanítványaim vagytok! Én az Atyában, Ti énbennem, hogy mindannyian egyek legyünk. Igen! Ez a Szentháromságos Isten belső élete.

 

Hat ismérv – a dobókocka hat oldala

Egy Fokoláre-családban jártam, ahol a szülők minden nap a reggeli végén kitettek egy dobókockát az asztalra. Valamennyien dobtak, és kaptak egy számot, amit életre kellett váltaniuk. Vagyis a fentebb bemutatott pontok sorrendjében, amilyen számot dobtak, a szeretetnek azt az aspektusát kellett megélniük az óvodában, az iskolában vagy a munkahelyen. Az egyik kisfiú megszeppenve látta, hogy ötöst dobott. (Az ellenségemet is szeretni.) „Apu! Hogyan szeressem Marcit, aki sokszor gúnyol, és néha fejbe kólint egy tankönyvvel?” – kérdezte a kisfiú. „Hát, ez bizony nem könnyű. Hívd egy kicsit félre és mond neki: ’Rosszul esett, amit most tettél. De tudod, azért vagyok szomorú igazán, mert látom, hogy Jézus a szívedben sír, pedig Ő nagyon szeret téged!’”

1 komment

Címkék: szeretet agapé Jézus Isten fokoláre Istenkép

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr3014042866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása