HTML

Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

boldogság (8) egyház (48) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (16) hit (20) ima (15) isten (19) jezsuita (10) jézus (10) katolikus (8) lelkiség (10) orbán (9) pápa (18) politika (25) szabadság (9) szeretet (10) társadalom (9) tudomány (11) vallás (13) vallások (10) Címkefelhő

Friss topikok

Szeressem a másikét is

2016.01.25. 16:24 Mustó Péter

kulonbseg.pngIstent nem bírom máshogy elképzelni, mint nyitottan. Éppen Jézuson és az ő szavain keresztül ismerem meg Istennek ezt a létét, hogy esőt és napsütést ad jónak, rossznak, hívőnek és hitetlennek egyaránt (vö. Mt 5,45). Jézus a vallásos emberek szeme elé tükröt tart: „Nézzétek az Isten nem olyan, mint ahogy ti azt szűken látjátok! ” A szűk látás és az egymástól való félelem miatt tartunk egymástól, görcsösen ragaszkodunk saját hitünkhöz, a mások hitét pedig megvetjük vagy elítéljük. Azt tapasztaltam, hogy a félelem vakká tesz, mert a félelem és az ítélkezés is önmagunkba zár minket. Nem tudjuk észrevenni a másikban a jót, ha félek tőle.

Fiatalkoromban sok évig egy németországi menekülttáborban éltünk, ugyanis kimenekültünk 45-ben Magyarországról. A barakktáborban a kápolna-részen egyedül voltam, míg a másik oldalon a református tiszteletes úr tartotta az istentiszteletet. A falon minden szó áthallatszott: azt éreztem, hogy bűn-e az, hogy én református istentiszteleten veszek részt? Annyira megdöbbentett ez a kép magamról, hogy bűnnek kellene tartanom azt, hogy csak hallom a fülemmel a református istentiszteletet, hogy utána azt kérdeztem: A rokonaim közül külön mennyországba megy az egyik, meg a másik?

Ezeket a félelmeket – egymástól – annyira rossznak tartom, mintha Isten arra adott volna nekem megbízatást, hogy mondjam: „Nem, így nem szabad! ” Nem az által erősödik meg a hitem, hogy leértékelem a másikat. Lehetnek szokásaim vagy szertartásaim, amit helyesnek és jónak tartok, amiről azt mondom, hogy igen ez az enyém, de milyen jogon mondjuk egymásnak, hogy te rossz formában tiszteled Istent.

Istent a mi magunk nyelvén tiszteljük, ahogy mi azt ki tudjuk fejezni. Istennek a mi tiszteletünk a fontos, nem pedig az, hogy milyen szavakat használunk. Szüleim nem tanítottak engem sohase bezártságra, és mégis kialakult, halljuk valahonnan ezeket az előítéleteket. Mindnyájunk számára egy hosszú út még, míg megtanuljuk azt a lelki érettséget, hogy szeressem az enyéimet – és abban éljek –, és szeressem a másikét is. Jézus éppen a hívő emberekkel szemben, éppen azokkal, akik betartották a vallási szabályokat, azokkal szemben volt kritikus, hogy vigyázzatok, az nem minden, hogy betartod a szabályokat, hanem Isten több, mindennél több. Igenis, a sajátomnak meg kell tudnom mondani azt, amit nem tartok helyesnek, hogy jó irányba fejlődjünk. A másikét pedig meg kell tanulnom szeretni, mert magától nem mindig szeretjük meg a másikét, mert a másiké idegen.

Amit szeretek, amiről meg vagyok győződve, abban lubickolok, mint a meleg vízben. Ami pedig idegen, az hideg víz számomra, ahhoz hozzá kell szokni, azt meg kell szeretni. A háborúk onnan jönnek, hogy féltjük a magunkét, vagy rá akarjuk erőszakolni a magunkét másokra, a másikét nem tudjuk tiszteletben tartani. Ez nem egy fals tolerancia, hogy minden mindegy, nem erről van szó, hanem arról, hogy tiszteletben együtt tudok élni olyan emberekkel, a barátaim lehetnek olyan emberek, akik sok dologban másképp gondolkodnak. Ez a közeledés csak akkor tudott megszületni a keresztény felekezetek között, amikor beszélni tudtunk egymással. Az egyik katolikus, a másik református és tiszteletben tudják tartani a másiknak a vallását és a hitét. Ismerek családokat, akik egyik vasárnap a református templomba mennek, a másik vasárnap pedig a katolikus templomba.

Nekünk, európaiaknak és keresztényeknek nem lenne szabad kinyitnunk a szánkat, amikor mások borzalmairól beszélünk, hanem azt kell mondanunk: „Mea culpa! Mi sem voltunk jobbak.” Hátha egy kicsivel már többet tanultunk, de van még tanulnivalónk, hogy együtt tudjunk élni egymással! Nem tudom azt mondani, hogyha nekem igazam van, akkor jogom van a másikat leigázni. Gyerekkorom óta ez ellen tiltakoztam kicsiben és nagyban. Nehéz azt mondani ilyenkor: „mindezt Isten látja és tudja, és nem tudom, hogy miért, de ebből akar Isten valami jót kihozni.” Ez az én hitem. Én valamikor eldöntöttem, hogy abban az Istenben hiszek, aki mindezt átlátja és valamit csinál belőle. Volt idő, hogy nagyon kételkedtem benne, azt gondoltam, hogy Isten tényleg gonosz és rosszindulatú, hogy mindezt megengedi vagy csinálja. Igazán a hitem mellett felnőttként döntöttem: ifjúsági lelkészként alakult ki bennem, hogy minden kétely és minden fájdalom ellenére abból indulok ki, hogy létrejött ez a világ, abban jó szándék van, nem pedig rossz. Csak annyit tudok, hogy az én feladatom benne az, hogy ezt a reménységet ápoljam magamban és magam körül is, már amennyire képes vagyok rá.

                  A bejegyzés ennek az adásnak egy részlete.

73 komment

A könnyek óceánja

2015.11.18. 11:28 Korponai Gábor

resizeb.jpgA közösségi médiában a párizsi terrortámadások után egy-kettőre népszerűvé váltak a #PrayforParis, #PrièrePourParis és egyéb hasonló hashtag-ek. Lehet elemezgetni, mennyire a trend áll e jelenség mögött, mennyire valódi ima. Mindenesetre megindította szinte az egész világot ez az esemény. Aki nem tudott az imával mit kezdeni, annak ott volt a #bougiepourparis, #candleforparis. Sok helyen persze együtt állt a kettő: az ima mellé gyertyák is társultak. Néhány üzenet azonban kifejezetten arra szólított föl, hogy ne imádkozzunk Párizsért: az előző párizsi terrortámadások céljaként szereplő Charlie Hebdo című lap egyik karikatúristája, Joann Sfar egy többrészes sorozat egyik képkockájában így instatálta angolul véleményét:

„Barátaim, világszerte! Köszönjük a #prayforParis üzeneteket, de nincs szükségünk több vallásra! Mi a zenében hiszünk! A csókokban! Az életben! A pezsgőben és az boldogságban! #ParisIsAboutLife (Párizs az életről szól)”

80 komment

Címkék: vallás ima terrorizmus dalai láma Párizs Charlie Hebdo

A fény mágusa

2015.11.01. 12:41 scapinelli

csontvary-d0000d7585877106b0750.jpgDecember 31-ig van lehetőségünk Csontváry Kosztka Tivadar életművét a budai várban, az egykori Honvéd Főparancsnokság felújított épületében megtekinteni. Érdemes legalább kétszer elmenni. Az első alkalommal a kitűnő kísérőszövegek által kalauzolva a mű és a művész esztétikai megértésére törekedve, pusztán gyönyörködjünk a szépben. Már ez is imádság. Ha úgy véljük, megértettük a művészt és maximalista törekvéseit, akkor megérett az idő arra is, hogy meditálni menjünk a puritán, a lényegre lecsupaszított tárlatra. Akkor minden egyes kép ikon lesz.

280 komment

Címkék: elmélkedés ima csontváry napút Isten

A várható meglepetés – Jönnek, látnak, győznek?

2015.10.07. 10:40 scapinelli

magyarok-bejc3b6vetele.jpgA jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.  Engem azonban nem.  Épp a napokban mesélte egy barátom, hogy egy hónapja véletlenül belenézett egy korábbi előadásom videofelvételébe. Ott és akkor elmondtam, hogy Európának küldetése van, de ha ezt a küldetést nem teljesíti, ha magába fordul, és kirekeszti a világ többi részét, azaz a többséget, akkor megindul a népvándorlás.  Akkor majd hozzánk jönnek azok, akiknek nem tudtuk és nem is igazán akartuk elvinni vívmányainkat, melyekre amúgy végtelenül büszkék vagyunk.

75 komment

Címkék: orbán európa magyarok menekültek

Miben is kell hinni? – Dogmák és paradigmaváltások a teológiában

2015.10.02. 10:49 pacsy

fr_reginald_garrigou-lagrange_o_p.jpgHa megkérdezzük valakitől, aki történetesen katolikus, hogy hány szentség van, alighanem gondolkodás nélkül rávágja: hét. No és hány parancsolat van? A válasz ugyanilyen egyszerű: tíz. Ha rászánjuk az időt és egy kicsit utánanézünk néhány egyháztörténeti adatnak (például akár az interneten is), alighanem minden különösebb nehézség nékül azt is megtaláljuk, hogy eddig 21 egyetemes zsinatot tartottak, és hogy Ferenc a 266. pápa. Ha vannak alapvető teológiai ismereteink, könnyű lesz kideríteni azt is, hogy az Egyházi Törvénykönyvben 1752 kánon van felsorolva. De vajon miért van az, hogy ha azt kérdezzük, hogy hány dogma tartozik a katolikus tanításhoz, a hívő emberek közül a legtöbben csak vakarják a fejüket?

 

563 komment

Fájdalmas gondolatok a Menekültek Világnapjára (Vértesaljai Lászlótól)

2015.06.21. 00:50 Ky-Lí

4a0186f46.jpg2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. június 20-tól kezdve minden évben megünnepelnek. Így kerül sor ennek megünneplésére az idén 2015. június 20-án, szombaton. Fájdalmas ünnep. Nagypéntek, vagy Karácsony ki tudja hányadik napja, amikor a Szent Család, a keresztény hagyomány szerint menekülni kényszerült és egészen megdöbbentő módon ott talált menedéket, ahonnét az ősatyák kijöttek a fogságból. Egyiptom, a szolgaság háza, mely egykor befogadta Jákob ősatyát 12 fiával és egész háza-népével együtt.

1394 komment

Címkék: egyház jézus terrorizmus menekültek Magyarország ferencpápa

A szabadság tíz alaptörvénye:

2015.06.10. 20:59 scapinelli

nyitottsc3a1g.jpgNyitott társadalmat csakis nyitott személyek alkothatnak. Nyitott személyek csakis nyitott társdalomban létezhetnek.Ha bezárul a társadalom, bezárulnak a személyek is, ha bezárulnak a személyek, bezárul a társdalom is.

  1. törvény: Légy nyitott a több felé Tőled Több Telik. Benned több rejlik. Fedezd fel! Michelangelo: Dávid benne rejlett a márványtömbbe. Csak ki kellett bontani!. Az első törvény mindig érvényes és előfeltétele a következő tíznek. Jó esetben ezt a munkát elvégezted az utóbbi 20 évben. Ha nem: itt az ideje. Most. Ezek Ádám évei. Ez a transzcendencia 1. szabálya.

11 komment

Címkék: jövő élet szabadság évzáró

Nemzetiség, rassz, identitás: alakuló új önazonosságunk

2015.04.28. 14:10 pacsy

nacio.gifA minap egy nemzetközi társaságban ebédeltem. Mindenféléről beszélgettünk már egy ideje, amikor valahogy a „hazához” való tartozásra, a „nemzeti identitás” témájára terelődött a szó. Egy nagyon kedves ismerősöm, 50 körüli tanárnő, megjegyezte: „Számomra nincs olyan, hogy nemzeti identitás. Európai vagyok!” Egy lengyel kollégám ennek hallatán láthatóan kiakadt. Rá is támadt, egy kicsit a kötelező udvariasságról is megfeledkezve: „Hogy mondhatsz ilyen sületlenséget?! Mindannyian tartozunk valahova; olyan nincs, hogy ne’…!” A hangjából egy pillanatra kiéreztem azt az ellentmondást nem tűrő hangnemet, ami egy kissé általában is jellemző a régiónkra. A beszélgetés innentől személyes fordulatot vett – és nagyon érdekessé vált számomra.

38 komment

Címkék: identitás bevándorlók nemzetiség rassz

Máté 25, 31-46 magyar változata:

2015.04.27. 02:01 Ky-Lí

chad10.jpgA magyar kormány újabb nemzeti konzultációt indít, hogy képet kapjon arról, a magyar társadalomnak milyen érzései, ismeretei vannak a bevándorlásról, és mindezek alapján dolgozzon ki egy stratégiát, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A konzultáció kezdeményezését Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be. A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló újabb nemzeti konzultáció közel egymilliárd forintba fog kerülni. Július 1-jéig várják az állampolgárok válaszait.

145 komment

Címkék: orbán magyarország kormány terrorista jobbik menekültek

Változik az egyház? – Az idén ötven éve befejeződött II. Vatikáni zsinat jelentősége és hatása

2015.03.12. 21:59 Satori

images_1.jpegA II. Vatikáni zsinat a Katolikus Egyház történetének 21. egyetemes zsinata volt; az egész világról a Vatikánba érkező püspökök gyülekezete, akik az egyház életében az éppen fontosnak ítélt témákat vitattak meg. Az összes résztvevő száma körülbelül 2540 fő volt, akik négy szekcióban üléseztek. Az esemény 1962 és 1965 között, két pápa: XXIII. János és VI. Pál uralkodása alatt zajlott. A zsinat dokumentumait VI. Pál léptette életbe: négy konstitúciót, három deklarációt és kilenc dekrétumot. XVI. Benedek, a nemrégiben visszavonult pápa ezzel kapcsolatban így fogalmazott: vissza kell térni a zsinat szövegeihez, mert azok „iránytűként szolgálnak” (2012. október 11).

63 komment

Címkék: egyház világ reformok zsinat ferencpápa