HTML

Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

boldogság (8) egyház (48) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (16) hit (20) ima (15) isten (19) jezsuita (10) jézus (10) katolikus (8) lelkiség (10) orbán (9) pápa (18) politika (25) szabadság (9) szeretet (10) társadalom (9) tudomány (11) vallás (13) vallások (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • jabbok: @khamul: "Az ameriaiak jól példázzák, hogy hogy lehet valaki egyszerre naív és számító." Felicitász is írta valamikor... (2015.11.28. 22:20) Fájdalmas gondolatok a Menekültek Világnapjára (Vértesaljai Lászlótól)
  • odamondogato: @khamul: A legtöbbet az asztrológus tévedhet, de ezt nem szükséges bevallani, hiszen mindenki tudja, hogy nem kőbe vés... (2015.11.28. 21:34) A fény mágusa
  • jabbok: "a november 13-i párizsi merényletek legalább két elkövetője is Görögországon és Szerbián át érkezett a menekültekkel ... (2015.11.28. 18:48) A várható meglepetés – Jönnek, látnak, győznek?
  • Izrael misztériuma: Számok könyve: évi 3 milliárd euró (a GDP 10%-a) hiányzik a magyar gazdaságból, amit 2 milliárdot meghaladó értékben ... (2015.11.28. 17:23) Ugocsa non coronat!
  • Aisha Alaenun: Pèntek 13.-àn milliò könny, szombaton meg dögöljön meg az a szamàr...ugyse a mienk. (2015.11.28. 00:12) A könnyek óceánja

A könnyek óceánja

2015.11.18. 11:28 Korponai Gábor

resizeb.jpgA közösségi médiában a párizsi terrortámadások után egy-kettőre népszerűvé váltak a #PrayforParis, #PrièrePourParis és egyéb hasonló hashtag-ek. Lehet elemezgetni, mennyire a trend áll e jelenség mögött, mennyire valódi ima. Mindenesetre megindította szinte az egész világot ez az esemény. Aki nem tudott az imával mit kezdeni, annak ott volt a #bougiepourparis, #candleforparis. Sok helyen persze együtt állt a kettő: az ima mellé gyertyák is társultak. Néhány üzenet azonban kifejezetten arra szólított föl, hogy ne imádkozzunk Párizsért: az előző párizsi terrortámadások céljaként szereplő Charlie Hebdo című lap egyik karikatúristája, Joann Sfar egy többrészes sorozat egyik képkockájában így instatálta angolul véleményét:

„Barátaim, világszerte! Köszönjük a #prayforParis üzeneteket, de nincs szükségünk több vallásra! Mi a zenében hiszünk! A csókokban! Az életben! A pezsgőben és az boldogságban! #ParisIsAboutLife (Párizs az életről szól)”

72 komment

Címkék: vallás ima terrorizmus dalai láma Párizs Charlie Hebdo

A fény mágusa

2015.11.01. 12:41 scapinelli

csontvary-d0000d7585877106b0750.jpgDecember 31-ig van lehetőségünk Csontváry Kosztka Tivadar életművét a budai várban, az egykori Honvéd Főparancsnokság felújított épületében megtekinteni. Érdemes legalább kétszer elmenni. Az első alkalommal a kitűnő kísérőszövegek által kalauzolva a mű és a művész esztétikai megértésére törekedve, pusztán gyönyörködjünk a szépben. Már ez is imádság. Ha úgy véljük, megértettük a művészt és maximalista törekvéseit, akkor megérett az idő arra is, hogy meditálni menjünk a puritán, a lényegre lecsupaszított tárlatra. Akkor minden egyes kép ikon lesz.

273 komment

Címkék: elmélkedés ima csontváry napút Isten

A várható meglepetés – Jönnek, látnak, győznek?

2015.10.07. 10:40 scapinelli

magyarok-bejc3b6vetele.jpgA jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.  Engem azonban nem.  Épp a napokban mesélte egy barátom, hogy egy hónapja véletlenül belenézett egy korábbi előadásom videofelvételébe. Ott és akkor elmondtam, hogy Európának küldetése van, de ha ezt a küldetést nem teljesíti, ha magába fordul, és kirekeszti a világ többi részét, azaz a többséget, akkor megindul a népvándorlás.  Akkor majd hozzánk jönnek azok, akiknek nem tudtuk és nem is igazán akartuk elvinni vívmányainkat, melyekre amúgy végtelenül büszkék vagyunk.

71 komment

Címkék: orbán európa magyarok menekültek

Miben is kell hinni? – Dogmák és paradigmaváltások a teológiában

2015.10.02. 10:49 pacsy

fr_reginald_garrigou-lagrange_o_p.jpgHa megkérdezzük valakitől, aki történetesen katolikus, hogy hány szentség van, alighanem gondolkodás nélkül rávágja: hét. No és hány parancsolat van? A válasz ugyanilyen egyszerű: tíz. Ha rászánjuk az időt és egy kicsit utánanézünk néhány egyháztörténeti adatnak (például akár az interneten is), alighanem minden különösebb nehézség nékül azt is megtaláljuk, hogy eddig 21 egyetemes zsinatot tartottak, és hogy Ferenc a 266. pápa. Ha vannak alapvető teológiai ismereteink, könnyű lesz kideríteni azt is, hogy az Egyházi Törvénykönyvben 1752 kánon van felsorolva. De vajon miért van az, hogy ha azt kérdezzük, hogy hány dogma tartozik a katolikus tanításhoz, a hívő emberek közül a legtöbben csak vakarják a fejüket?

 

280 komment

Fájdalmas gondolatok a Menekültek Világnapjára (Vértesaljai Lászlótól)

2015.06.21. 00:50 Ky-Lí

4a0186f46.jpg2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. június 20-tól kezdve minden évben megünnepelnek. Így kerül sor ennek megünneplésére az idén 2015. június 20-án, szombaton. Fájdalmas ünnep. Nagypéntek, vagy Karácsony ki tudja hányadik napja, amikor a Szent Család, a keresztény hagyomány szerint menekülni kényszerült és egészen megdöbbentő módon ott talált menedéket, ahonnét az ősatyák kijöttek a fogságból. Egyiptom, a szolgaság háza, mely egykor befogadta Jákob ősatyát 12 fiával és egész háza-népével együtt.

1188 komment

Címkék: egyház jézus terrorizmus menekültek Magyarország ferencpápa

A szabadság tíz alaptörvénye:

2015.06.10. 20:59 scapinelli

nyitottsc3a1g.jpgNyitott társadalmat csakis nyitott személyek alkothatnak. Nyitott személyek csakis nyitott társdalomban létezhetnek.Ha bezárul a társadalom, bezárulnak a személyek is, ha bezárulnak a személyek, bezárul a társdalom is.

  1. törvény: Légy nyitott a több felé Tőled Több Telik. Benned több rejlik. Fedezd fel! Michelangelo: Dávid benne rejlett a márványtömbbe. Csak ki kellett bontani!. Az első törvény mindig érvényes és előfeltétele a következő tíznek. Jó esetben ezt a munkát elvégezted az utóbbi 20 évben. Ha nem: itt az ideje. Most. Ezek Ádám évei. Ez a transzcendencia 1. szabálya.

11 komment

Címkék: jövő élet szabadság évzáró

Nemzetiség, rassz, identitás: alakuló új önazonosságunk

2015.04.28. 14:10 pacsy

nacio.gifA minap egy nemzetközi társaságban ebédeltem. Mindenféléről beszélgettünk már egy ideje, amikor valahogy a „hazához” való tartozásra, a „nemzeti identitás” témájára terelődött a szó. Egy nagyon kedves ismerősöm, 50 körüli tanárnő, megjegyezte: „Számomra nincs olyan, hogy nemzeti identitás. Európai vagyok!” Egy lengyel kollégám ennek hallatán láthatóan kiakadt. Rá is támadt, egy kicsit a kötelező udvariasságról is megfeledkezve: „Hogy mondhatsz ilyen sületlenséget?! Mindannyian tartozunk valahova; olyan nincs, hogy ne’…!” A hangjából egy pillanatra kiéreztem azt az ellentmondást nem tűrő hangnemet, ami egy kissé általában is jellemző a régiónkra. A beszélgetés innentől személyes fordulatot vett – és nagyon érdekessé vált számomra.

38 komment

Címkék: identitás bevándorlók nemzetiség rassz

Máté 25, 31-46 magyar változata:

2015.04.27. 02:01 Ky-Lí

chad10.jpgA magyar kormány újabb nemzeti konzultációt indít, hogy képet kapjon arról, a magyar társadalomnak milyen érzései, ismeretei vannak a bevándorlásról, és mindezek alapján dolgozzon ki egy stratégiát, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A konzultáció kezdeményezését Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be. A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló újabb nemzeti konzultáció közel egymilliárd forintba fog kerülni. Július 1-jéig várják az állampolgárok válaszait.

145 komment

Címkék: orbán magyarország kormány terrorista jobbik menekültek

Változik az egyház? – Az idén ötven éve befejeződött II. Vatikáni zsinat jelentősége és hatása

2015.03.12. 21:59 Satori

images_1.jpegA II. Vatikáni zsinat a Katolikus Egyház történetének 21. egyetemes zsinata volt; az egész világról a Vatikánba érkező püspökök gyülekezete, akik az egyház életében az éppen fontosnak ítélt témákat vitattak meg. Az összes résztvevő száma körülbelül 2540 fő volt, akik négy szekcióban üléseztek. Az esemény 1962 és 1965 között, két pápa: XXIII. János és VI. Pál uralkodása alatt zajlott. A zsinat dokumentumait VI. Pál léptette életbe: négy konstitúciót, három deklarációt és kilenc dekrétumot. XVI. Benedek, a nemrégiben visszavonult pápa ezzel kapcsolatban így fogalmazott: vissza kell térni a zsinat szövegeihez, mert azok „iránytűként szolgálnak” (2012. október 11).

63 komment

Címkék: egyház világ reformok zsinat ferencpápa

„Héber”, „izraelita”, „zsidó” – a szavak bibliai eredete és jelentése

2015.02.14. 21:09 Satori

name_of_god_yhwh.gifArra a népre, amelyről a bibliai történetek szólnak, többféle elnevezés használatos. Időnként hébereknek, máskor izraelitáknak vagy zsidóknak nevezik őket. Bizonyára nem lesz haszontalan, s talán többek érdeklődésére is számot tarthat, ha utánajárunk e szavak pontos jelentésének. A „héber” elnevezés elsősorban a Biblia első öt könyvében fordul elő számottevő gyakorisággal.

 

7 komment

Címkék: zsidó héber izraelita