Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Facebook

Címkék

boldogság (8) egyház (49) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (17) hit (20) ima (13) isten (19) jezsuita (10) jézus (10) katolikus (8) lelkiség (9) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (11) vallás (13) vallások (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Szuperman Berlinben jezsuita volt

2008.06.11. 23:30 scapinelli

Kühnelt-Leddihn Erik - a név elég kacifántos - írt egy bestsellert, valamikor a harmincas években, Jesuiten, Spiesser, Bolschewiken címen. A Pallas gyorsan le is fordította magyarra, Magyarországon Ijjas Antal előszavával jelent meg, Jezsuiták, Nyárspolgárok, Bolsevikik címen. Hőse egy jezsuita, Giovanni Battisat Scapinelli, akiről Ijjas azt állítja: "csodálatos jezsuita, aki szimbolikus alakja ennek az imperializmusnak" (11). Olyan, amilyennek sok kisember megálmodja "a" jezsuitát. Szuperman, aki közben gyóntat is, szóval nem annyira életet ment, hanem lelkeket. A vérbeli római egyúttal vérbeli berlini, adódik hát, hogy induló sorozatom névadója lett.
 

Berlin a huszas-harmincas években, melyet a spekulánsok és a félvilág "aranyévekként" ünnepelt, miközben a világkrízis nyomorából megszületett a tiszavirág életű III. "ezeréves" birodalom, izgalmas város lehetett, és épp ilyenben érezte jól magát a szuper-jezsuita, akiről sokan ma is hiszik, hogy elkelne belőle manapság is egy-kettő. Hősünk egyforma otthonosan mozog a diplomáciai parketten, az alvilágban és a burzsoázia berkeiben, no meg az elmaradhatatlan Mária- s egyéb kongregációkban, és eközben lelkeket ment, és filozofál. Főleg pedig hitvitázik, egyebek között szovjet diplomatákkal, akik közül némelyik ugyanolyan valószínűtlen regényalak, mint Scapinelli maga. "Bánja meg bűneit" - kéri a szovjettanácsost, mire az gúnyosan nevetne - erre nevelték - de már csak száraz köhögés tör ki torkából. Nincs mese, a szovjet diplomata a Salve Reginát imádkozva leheli ki lelkét, s a jezsuita fogja le szemeit. Valószínűtlen, melodrámai, hihetetlen - mit mondjak még? S elképzelem, hogy egy mai Scapinelli postkommunistákat imádkoztat.

Ami a mai olvasót leginkább megragadja, az a diadalmas  világnézet pátosza a jezsuita ajkáról. Mintha Bangha Béla beszélne, vagy Varga Laci bácsi. Nekem leginkább az tetszik, hogy Scapinelli szerint a felvilágosodás óta minden szellemi irányzat, minden "izmus" eretnekség. A bolsevizmus is az. S megjósolja, hogy - ezért - össze fog omlani. Abban a Berlinben jósolja meg, ahol épp átvette a hatalmat Hitler és a nuncius Pacelli bíboros. Nagyon messze vagyunk a II. Vatikáni Zsinattól, de kísértetiesen közel egy Spengleri dimenziókban gondolkodó kultúrtörténet realizmusához. Mert Scapinelli jóslatai sorra bejöttek, némelyik a nyolcvanas évek végén. Hogyan lehetett igaza, ha ekkorákat téved?

5 komment

Címkék: világnézet eretnekség bolsevizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr19515592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.15. 11:45:58

A blog remek. Olvasója leszek:))

üdv.
G.

Florian 2008.06.18. 19:52:04

Tényleg remek a blog, csak az a baj, hogy ha naphosszat ezt olvasom, nem lesz időm másra.

bittsanszky géza 2008.07.23. 15:25:12

bittsanszky géza 2008.07.23. 15:13:12
: Hosszú ideje vadászom a könyvet, melyet minden triumfalizmusa ellenére, mintegy 50 év múltán elolvasnám megkaphatom esetleg másolásra?

bittsanszky géza 2008.09.25. 17:07:11

reméltem, hogy az eredeti bejegyzés elkövetője megkínál a könyvvel, sajnos tévedtem.
bitts.

Scapinelli · http://scapinelli 2008.09.26. 19:49:57

Kedves Géza,
Most olvastam csak ezt a hozzászólást, és persze, hogy kölcsönadom a könyvet fénymásolás céljaira! Ulrich

(30) 4 111 565