Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Facebook

Címkék

boldogság (8) egyház (49) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (17) hit (20) ima (13) isten (19) jezsuita (10) jézus (10) katolikus (8) lelkiség (9) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (11) vallás (13) vallások (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Navigare necesse est!

2008.07.02. 23:30 VéLó

Rómában, a császárkori Rómában az utcákon a szegénynek ki kellett térnie a gazdagabb útjából, a társadalmilag, politikailag magasabb rangú elsőbbséget élvezett az alatta lévővel szemben. Ezt az emberek tudták maguktól, mégis a szolgák amolyan „archaikus index”-ként vásári hangon kikiabálták: „Térj ki!” És a többség kitért, félreállt.  
A víz az más! Ott közlekedési szabály ma is, hogy a nagyobb kategóriájú hajó kerüli meg a kisebbet. A nagy yacht a kisvitorlás „Kalózt”, a Kalóz a csónakot és a csónak az úszót. (A halakat persze mindez nem zavarja, élnek mint hal a …, de ezt ők maguk hogy is mondják?).
Van vizijártasságim (Ez egy hatósági igazolvány).  Nézem, mikor szereztem: 1992. szeptember 12. Ezen a napon léptem be a Jézus Társaságába. Vizijártasságival!
Navigare necesse est! 
PS: Julius Caesar még konzulként 45-ben Kr. e. rendeletben szabályozta a római közlekedést, az egész Várost sétálóutcává nyilvánította. Ha ma Demszky is „bekattanna”, amúgy öreg-oroszlánosan!

5 komment

Címkék: róma jézus társasága

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr79550323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citromfű 2008.07.03. 00:27:53

Konklúzió: kéne Budapestre is néhány csatorna! :)

arvisura · turoczi.blog.hu 2008.07.03. 08:30:46

Ma szolga nem kiabálja: Térj ki! Ha nem vigyázol eltaposnak.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.03. 09:56:15

Szép, szép, de a hasonlat sántít... a nyomorultakat nem kikerülni kell, hanem segíteni rajtuk (még l. irgalmas szamaritánus).

Vidus 2008.07.03. 13:21:55

Citromfű:
Ez tetszett :)

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.07.05. 00:51:16

A mondás teljes formája így hangzik: "Navigare necesse est, vivere non est necesse" (Hajózni muszáj, élni nem).

Plutarkhosz beszámolója szerint Pompeius akkor mondta ezt, mikor megbízták, hogy szervezze meg Róma élelmiszerellátását, de a hajóskapitányok nem akartak tengerre szállni a téli viharok miatt.

Végül mégis nekivágtak, összeszedték a szükséges gabonamennyiséget Szicíliából, Líbiából és Szardiniáról. Lett is nagy segély-osztás a Városban, Pompeius népszerüsége fokozódott.

Ő volt az a római hadvezér, aki leigázta Jeruzsálemet és bement a Szentek Szentjébe körülnézni kicsit. Tacitus szerint azzal jött ki, hogy a hely "lakatlan" (ugyancsak Tacitus mondja másutt, hogy a zsidók ateisták, templomukban nincs isten - azaz istenszobor, persze - következésképp "saját elméjük szüleményét imádják").

A korabeli zsidókat eléggé megrázta, hogy nem halt azonnal szörnyet a szentségtörő, bár később, mikor a polgárháborúban döntő vereséget szenvedett Caesartól és Egyiptomba menekült, ott egy orgyilkos eltette láb alól.

Plutarkhosz görögül írt, így a mondást később, a középkorban fordították vissza latinra. A hanza városok jelmondata volt, de a holland Rotterdam is használta.