Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Facebook

Címkék

boldogság (8) egyház (49) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (17) hit (20) ima (13) isten (19) jezsuita (10) jézus (10) katolikus (8) lelkiség (9) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (11) vallás (13) vallások (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Döntéseink visznek előre

2008.09.07. 22:20 homo secuiens secuiens

Az elmúlt félév egyik érdekes emléke számomra ez a mondat, amit egy cikkben olvastam. Nem újdonság, nem változtatja meg az eddigi életfilozófiákat, sőt ha belegondolok egészen természetes megállapítás. De mégis, valahogy lényem lényegét érintette, amikor olvastam, s bár régen volt, azóta forgolódik bennem. Most újra élesen előjött, kívül-belül... 

Ma a Pasaréten mentem át, miközben szemem előtt zajlott a következő jelenet: egy ideges idős hölgy kihívta a BKV-szobában ülő alkalmazottat, hogy legyen szíves neki elmagyarázni ezt az új menetrendet. A BKVés meg is jegyezte: „Igen, kicsit bonyolult.” Mire a hölgy: „Nem is az, hogy bonyolult, szerintem esztelen.”
Megváltozott a menetrend... Mi van mögötte? Tényleg meggondolták? Vagy csak a változás ténye rázza meg az utas-közönséget? Nem tudom, s nem is tisztem megválaszolni. Viszont a reklámkampány azt hangoztatta, hogy autósokat szeretnének rávenni, hogy „tömegközlekedjenek”. Ha ezt tartjuk szem előtt, akkor ez a döntés előrevihet, hiszen már agyonszennyeztük levegőnket, belefáradtunk a dugókba, és jól hangzik a „gyorsabban, pontosabban, takarékosabban” szlogen is.
Viszont a döntés akkor visz előre, ha megfontolt, mert a mondat másképpen is igaz: döntéseink tesznek tönkre.
 
Merre visznek a döntéseink? Döntünk-e egyáltalán vagy mások döntenek helyettünk? És jól döntött a BKV? És hogy döntök én?

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr74653015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doktor Cserkesz 2008.09.09. 08:46:14

Ez nagyon jó kérdés!
Arra gondoltam, hogy iskolában megtanulunk integrálni, deriválni, évszámokat, karriermenedzsmentet:) magolunk stb., de egy tanár sem tanítja, hogyan is kellene "jól" dönteni.
Hajrá Atyák!

Aha 2008.09.09. 14:07:45

Szerintem a jó döntést csak döntve lehet megtanulni. Ettől érdekes és egyben nehéz is. De minden döntés előtt újra kell tnaulni:)

shine 2008.09.10. 11:28:35

Jó döntések szerintem a CSEND-ből születhetnek.

Aha 2008.09.10. 16:00:07

Ez igaz! Az egy jó lehetőség. De a mindennapjainkban nincs mindig időnk elcsendesülni, dönteni pedig elég gyekran kell?!

shine 2008.09.12. 08:45:27

Valóban az a jellemző, hogy nincs időnk, lehetőségünk minden egyes döntésünk előtt leülni és elcsendesedni, mert számtalan kisebb-nagyobb helyzet adódik naponta, amelyben választanunk kell. Szerintem, ha naponta egyszer sikerül kicsit hosszabban elcsendesülni, abba be lehet emelni a következő időszak előre tervezhető ill. várható döntéseit, ez már nagy segítség lehet. A többit meg jó Rábízni.