Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Harmónia és egység

2008.11.29. 14:42 bonne

Az elmúlt napokban megjelent bejegyzések és hozzászólások nyomán fogalmazódott meg bennem - valójában már hamarabb - egy lényeges különbség abban, ahogy a harmóniát és az egységet látom. Ott motoszkált a hátsó agytekervényemben félreértések közepette, ott volt egyetértések között, fel-felmerült a vallásokat, istenképeket, "kommunikációs labirintust" illető párbeszédek alatt, végül az eretnekség témája adta meg a döntő lökést, hogy leírjam. Kissé merengő, kicsit tömör, de úgy döntöttem, „papírra” vetem.

Nem szeretném összetéveszteni a harmóniát az egységgel.

A harmónia csupán egy összhang. Összhangban két vagy több dolog tud lenni. A harmónia az őt létrehozó rendszerek közelségének, csiszolódásának, hasonulásának eredménye.

Két fogaskerék mozoghat egyszerre, így harmóniában van. De ez még nem jelenti feltétlenül egységet.

Ugyanakkor támadó és áldozata tökéletes egységben van, viszont nincs meg a harmóniájuk. A közöttük levő egység, pontosabban az őket átjáró, létrehozó egység teszi lehetővé a megbocsátást, annak a megbocsátását, hogy kettejük között megszűnt a harmónia.

Míg a harmóniát a rendszerek hozzák létre, addig az egység maga hozza létre rendszereit, amelyekben megnyilvánul.

Namármost ez nem tanítás, dogma vagy ilyesmi, csak egy vélemény, gondolatébresztő. Lehet nyugodtan kommentelni:)

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr23794728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2008.11.29. 16:46:24

Izé.... Hm. Ez nekem túl mély vagy túl magas, mindenesetre zavaró és nem egészen értem, hogy mit akarsz vele mondani. Egyelőe az minden, hogy nem tetszenek ezek a definíciók (vagy mik).

bonne 2008.11.29. 16:54:31

valóban nem túl tiszta, inkább költői mint filozófikus.

Egy dolog, amit meg szerettem volna vele fogalmazni, hogy a harmónia megbomlása (mindenféle konfliktus vagy nézteltérés pl az Egyházon, mint egységen belül, stb) nem jelenti magának az egységnek a megbomlását.

Bizonyos kultúrákban a harmóniát piedesztálra emelik (pl jappán) és nem "illik" azt megbontani, mert az 'maga a halál'. Olyan kapcsolatok is, amelyek kerülik a harmónia megbomlását -mert összetévesztik az egység megbomlásával- nem lehetnek hosszú életűek.

Célom az volt, hogy rámutassak, nem kell az egység megbomlásától félni akkor, amikor csak a harmónia bomlik meg.

Így már nekem is tiszta, mit írtam:))

északi szél 2008.11.29. 17:46:26

Ahha! Most má' én is értem! :-)

Annyival tágítanám a horizontot, hogy szerintem mindez igaz Isten és ember kapcsolatára is. Aki nem hiszi, olvasgasson Evangéliumokat... :-)

Tapasztalataim azt mutatják, hogy létezik látszat harmónia. Béke van, de csak azért mert "valaki inkább befogja a száját". Talán mert fél. Sajnos mennyire hétköznapi ez a tapasztalat!

"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége." (Máté 10, 34-36)
Azt gondolom, hogy itt Jézus valami nagyon hasonlóról beszél, mint amiről Te, kedves bonne.

bonne 2008.11.29. 17:50:34

Remek a szentírási rész, ugyanis néha fel kell adni a harmóniát az egység fenntartása érdekében.

Ez a harmónia-látszatharmónia, amit én egység-harmónia párosként említettem.

északi szél 2008.11.29. 18:12:32

Mit szólnátok az alábbi definícióhoz:
A képmutatás a látszatharmóniára való készség.

mercator 2008.11.29. 18:29:25

Ezzel csak az a bajom, hogy a készség csak egy lehetőség. Sokmindenkiben van meg a készség embereket pofozni, mégis csak bizonyos hányaduk lesz pofozógép, és Chuck 1 Norris...

északi szél 2008.11.29. 19:42:27

:-) Oké, módosítok:
A képmutatás a látszatharmónia igenlése.

Szándékosan nem akartam azt írni, hogy akarása - ki tudja, mennyire tudatos ez. Persze, ez így is csak egy definíció kezdemény - szerintem ebben a témában, kulcsfogalom. Nekem egyből a képmutatás ugrott be, amint megértettem, hogy bonne egyáltalán mi a búbánatról ír... :-))

mercator 2008.11.29. 19:48:25

nekem a viták meg a kritika.
másnak meg egy nem kívánt, de szükséges műtét, ami csúnya nyomot hagy, de megőrzi a szervezetet működőképes egészként...

bonne 2008.11.29. 19:50:55

Ismét másnak meg az, hogy felvállalni egy randa dolgot, hogy rendeződhessen egy fontosabb...

északi szél 2008.11.29. 19:53:28

De szépen összeilleszkednek ezek a gondolatok.

kisfreud 2008.11.29. 22:56:07

Lélektanilag talán azt fűzném hozzá, hogy fontos az ember számára még a látszólagos harmónia is a kezdeményezései elején. Egy új helyzetben, kapcsolatban, amikor elhatározza, hogy fel akar építeni egy egységet (!).

Ilyen egy párkapcsolat, egy közösség, stb.

Aztán telik az idő, és szembe kell nézni azzal, hogy baráti érzésekre, érzelmekre - harmóniára - már nem lehet többet építeni. Ilyenkor a felek hiányokat neveznek meg, amit általában összekapcsolnak mások személyével. Magyarul egymásnak esnek (szellemi vagy fizikai értelemben). Az eredmény vagy a kapcsolat vége, vagy egy mélyebb egység - és harmónia.

Tehát ha így nézzük, akkor egyfajta oszcillálás van, tehát az egység és a harmónia hullámmozgásban követi egymást, és lehetnek teljesen azonos fázisok, és lehetnek éppen ellentétesek is akár - bár ez már erőltetett hasonlat.

mama 2008.12.01. 16:03:43

Nem akarok belecsapni a lecsóba,de nekem a harmónia és az egység valahogy olyan viszonyban vannak egymáshoz,mint az igazság a szeretethez,vagy a fény a világossághoz.
Egymást (jobb szavat nem tudok) kiegészitik,együtt a kettő több,mint kettő.Olyan ,mint a szélesség és a hosszúság,mert nem zárják ki egymást,de együtt más (több) dimenziót alkotnak ,nem egy vonalat,hanem már sikot ,amire már rajzolhatok is .Mind a kettőre törekedni kell.
Talán a kettő egysége jelenti a teljességet.(dehát ehhez csak közelithetünk)

mama 2008.12.01. 16:10:53

Elnézést,helyesbitek:
nem a fény a világossághoz,hanem a
FÉNY A MELEGHEZ

Bocsánat.
süti beállítások módosítása