Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Elnök a retortából (Obama beiktatása alkalmából)

2009.01.24. 23:17 scapinelli

A legolvasottabb amerikai hetilap, magazin, még a választás lázas heteiben a most beiktatott 44. amerikai elnököt az első globális elnöknek nevezte. Hiába, Amerikában jó, ha valaki/valami valamiben első. Az amerikai követség a beiktatás alkalmából rendezett fogadásán egy kis füzetet osztogattak, kalauzként az ünnepséghez, melynek belső borítólapján felsoroltak, melyik amerikai elnöki beiktatás mennyiben és miben számított premiernek. Clinton, például, az első elnök, akinek beiktatást az Internet közvetítette, stb. Még Bush papa is első, amennyiben ő az első (ex-)elnök, aki saját fia beiktatásán jelen lehetett. Most is ott volt, és el nem tudom képzelni, mit gondolhatott. Minden esetre nem veregette vállon az első afro-amerikait, akit feleskettek, és ráadásul Lincoln Bibliájára. Gesztusukat az eskütételre bevonuló elnök mosolyogva és rezzenéstelen arccal viselte, és, érdekes módon sem a CNN, sem a BBC nem kommentálta. Ebben a „Jól van öcsi” vállveregetésben azért még felvillant a Változás mellett, melyet Obama egész lényével hirdet, az elit, az establishment magabiztossága, hogy (mégis) kézben tartják az eseményeket: business as ususal?. Annál jelképesebb volt két szenátor, köztük a Kennedy-dinasztia nagy örege, Edward, elájulása. Change, változás, volt Obama ígérete, és úgy tűnik, komolyan gondolja. S vele a nép, amely 66 %-ban járult az urnákhoz.
Mitől globális az új elnök? Először azonban azon tűnődöm, mitől afro-amerikai? No persze, ha e politikailag korrekt jelzőt szó szerint értelmezem, akkor Obama nem csak az első ilyen melléknevet valóban kiérdemlő elnök, hanem valószínűleg az egész politikai elitben – legalábbis eddig – ez új fajnak egyetlen mutáns képviselője. Mert Obama nem a rabszolgák leszármazottja, hanem egy kenyai közgazdászé, aki ráadásul muzulmán volt, innen a fiának Hasszán „kereszt”neve. Amúgy id. Barack Obama haláláig a kenyai kormány egyik vezető tanácsadója volt, szóval itt is messze vagyunk a gettók világától. A nagymama pedig – aki Payne-leszármazott, és Paynek már az alapító atyák között szerepeltek – a hawaii bank elnöke. Ha közelebbről vizsgáljuk, akkor az új elnök sok szállal kötődik az establishmenthez. Anyai ágon ősei Amszterdamból vándoroltak ki Amerikába 1773-ban, és az Alkotmány csak 15 évvel később született meg! Amúgy a kivándorló Johann Peter Straub jelzi, hogy nem volt holland, hanem sváb, szülei a gemmingeni: Martin Straub (1616-1676), és felesége Margaretha Stoerzbach a württembergi nagyherceg alattvalói voltak. Ezek után nem lepődtem meg, amikor az Elnök féltestvére a német televízióban tökéletes németséggel beszélt, mert hogy Németországban is él. Obama így gyűjt érzelmi jó pontokat szerte a világon, ami nem rossz induló tőke. S hogy folytassam: Hawaiban született, és nevelőapja indonéz – más szóval mesekönyvben sem találhattak volna ki „globálisabb” elnököt. Se amerikaibbat.
Lehet, hogy politikailag nem olyan korrekt, mint az ominózus afro-amerikai, vagy a retrográd színes bőrű, de kimondom és leírom: Obama az első félvér elnök. Ami – szerintem – jelentősebb, mert jobban képviseli az Egy Világ gondolatát, mintha valóban Martin Luther King álma valósult volna meg: a rabszolgák ivadéka lépett volna trónra. Mert a beiktatás inkább egy koronázási ünnepségre emlékeztetett, mint egy puritán köztársasági ünnepre. De minek a császára Obama? A média szerint a Világé. India és Pakisztán lakossága imával kísérték az ünnepséget, amint Stephen Kaufman globális riportjából megtudhatjuk, sőt, Peruban sámánok rítusa volt hivatott megerősíteni az elnököt. Az Erő legyen veled, Obama! Eközben egy ugandai olvasó arra hívta fel az America.gov társolvasóinak figyelmét, hogy Obama szuhaéli nyelven Áldást jelent. Ezek után nem lep meg, hogy az új Elnök azt ígérte beszédében, hogy a nemzetet (ez egyelőre az amerikai nemzet) felkészíti egy új korszakra: szó szerint: New Age. Helyben vagyunk.
Ui. Az elnöki beszédet holnap elemzem és kommentálom!

20 komment · 1 trackback

Címkék: amerika obama elnők

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr99900493

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar Barack 2009.01.25. 14:30:34

Obama rádióbeszéde: Cselekednünk kellBarack Obama világos képet festett szombati rádióbeszédében gazdasági elképzeléseiről. A mostani rendkívüli helyzet Obama szerint rendkívüli intézkedéseket követel. Az elnök elmondta, hogy ezen a héten többen kerestek…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.24. 23:39:05

... nem is beszélve a "lengyel vérről" ;—DDD
Lehet, hogy az egykori etióp királyi cím mintájára felveszi a "globálisok globálisa" címet?

Pápának még így sem fogadná el a média. Túl konzervatív. Legalábbis szexuális téren...

A New Age meg nélküle is áthatja Amerikát. Is. Vajon ő megelégszik a mammonizmussal, vagy baálista lesz?

saintlouisdefrance 2009.01.25. 01:43:18

"a beiktatás inkább egy koronázási ünnepségre emlékeztetett, mint egy puritán köztársasági ünnepre"

a beiktatás aktusa határozottan puritán: elnök, legfelsőbb bíró, biblia, harmincvalahány szó.

minden más csak díszítés, amit mi sem fejez ki jobban, mint hogy költségeit nem állja az állam, azt a megválasztott elnöknek magának kell előteremtenie. az adófizetők csak a legfelsőbb bíróság elnökének napidíját állták.

hát nem nagyszerű ország?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.01.25. 01:55:25

Belejavítok, jó? Az elnök második, iszlám eredetű neve nem Hasszán, hanem Husszein (Hussein). De ez nem igazi komment, csak szóltam.

TiKati 2009.01.25. 18:30:37

@saintlouisdefrance: "hát nem nagyszerű ország? "
Brrrrrrrrrr.

északi szél 2009.01.26. 00:22:28

@TiKati:
"Brrrrrrrrrr"

Hány évet éltél az USA-ban?

TiKati 2009.01.26. 10:23:56

@északi szél: Kedves északi szél! Száz éve talán még megállta volna a helyét egy ilyen kérdés. De most? A szabad információ-áramlás, utazgatás korában kétségbe vonni, hogy lehet véleményem egy országról (amely ráadásul az egész világ meghatározó nagyhatalma)?

mercator 2009.01.26. 11:51:53

@TiKati: valaki tudhat minden információt egy bizonyos trópusi gyümölcsről, az ízét úgyis csak akkor fogja megismerni, amikor eszik belőle. információáramlás ide vagy oda...

északi szél 2009.01.26. 22:47:55

@TiKati:
Kb. 300 000 000 (háromszáz-millió) embert elintéztél egy '"Brrrrr"-el.

saintlouisdefrance 2009.01.26. 23:50:28

@TiKati: Benjamin Disraeli mondta, hogy "Anglia a törvényei ellenére is nagyszerű". ő utána szabadon úgy fogalmaznék, hogy az Egyesült Államok a politikája ellenére is nagyszerű.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.01.27. 02:31:06

@északi szél: ...Köztük másfél millió olyat, aki a legutóbbi népszámláláson magyarnak vallotta magát. De azért nem iylen egyszerű ez. Én per pillanat az USA-ban élek, de nem lehet azért csak úgy hanyattesni az mulattól és megállapítani, hogy "nagyszerű ország". Különös, érdekes ország, egy sor kérdésben nagyszerű, sőt példamutató gyakorlattal és hozzáállással. Más dolgokban meg nem. Az összkép belülről sokkal pozitívabb, mint kívülről, de nyilván még így sem fenékig tejfel. Az viszont kétségtelenül igaz, hogy ők egy olyan nép, akik nagyon-nagyon hisznek abban, hogy maguk alakítják az ország sorsát, és az ő mostani döntéseiken és áldozathozatalukon múlik, hogy mi kerül később a történelemkönyveikbe. Most változást akartak és meg is csinálták, és nagyon büszkék magukra ezért. A többi meg majd kiderül.

saintlouisdefrance 2009.01.27. 13:42:55

@Felicitasz: amikor azt mondtam, hogy nagyszerű ország, azt elsősorban a politikai rendszerére értettem.

nem értem, hogy azt állítani, hogy számomra szimpatikus, hogy nem az adófizetők állják a beiktatásnak nevezett önfelmagasztalás költségét miért ugyanaz, mint "csak úgy hanyattesni az mulattól".

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.01.27. 14:12:08

@saintlouisdefrance: A beledumálás annak szólt, hogy ugyan "nagyszerű az, hogy nem az adófizetők állják a beiktatás költségét", ettől azért még nem lesz azonnal "nagyszerű ország".

saintlouisdefrance 2009.01.27. 17:13:46

@Felicitasz: azt én sem gondolom, hogy "ettől azonnal". csak azt, hogy az a bizonyos nagyság ebben az apróságban is megnyilvánul.

eichikarl 2009.01.28. 17:39:26

@Felicitasz:

Különös, érdekes ország, egy sor kérdésben nagyszerű, sőt példamutató gyakorlattal és hozzáállással. Más dolgokban meg nem. Az összkép belülről sokkal pozitívabb, mint kívülről, de nyilván még így sem fenékig tejfel.

Egy illusztráció:

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=158957

északi szél 2009.01.28. 21:47:27

@Felicitasz:
Nos hát, én semmit nem állítottam az USA-ról. Se pro se kontra.
Bajban vagyok a summás ítéletekkel. Keresztény gondolkodásommal összeegyeztethetetlennek tartom. Miért?
Mert Jézus a vámost, a prostituáltat - sőt a rablógyilkost - sem ítélte meg. Akkor azt a kontinensnyi - ezerféle - embert se kéne. Pláne zsigerből.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.01.29. 02:26:33

@északi szél: Sehol nem mondtam ettől különböző dolgokat, se keresztény érveléssel, se anélkül... Vagyis, szerintem mi nem egymással vitáztunk, emlékeim alapján a Te gondolatodat folytattam.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.01.29. 02:31:18

@eichikarl: Jaja... az USA-nak ezt az arcát kevésbé szokás ismerni, mint Manhattant. Pedig mindkettő az összképhez tartozik.

északi szél 2009.01.29. 14:08:45

@Felicitasz:

Visszaolvasva, valóban félreérthető a hozzászólásom. :-) Olyan, mint ha Veled nem értenék egyet :-) Holott csak az első sor szól Neked. A többi TiKatinak. Csak valahogy ezt elfelejtettem jelezni.
Legközelebb jobban figyelek.

süti beállítások módosítása