Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Hatalombitorlás

2009.03.29. 12:00 korizoli

A demokrácia lényege, hogy az ország valós helyzetéről tájékozott polgárok szabadon választhassanak és olyan politikai erőt bízzanak meg a vezetéssel, akitől remélhetik, hogy a hatalmat az egész közösség jóléte érdekében fogja gyakorolni. Legalább 2006-óta erős kételyeink lehetnek abban, hogy nálunk ez tényleg így működik. Akkor a kormányfő megvallotta, hogy megtévesztéssel nyerték meg a választásokat, azóta még az is bebizonyosodott, hogy a hibás kormányzásuk következtében válságos helyzetbe került az ország. A 100 miliárd dolláros államadóság mellett az államcsődtől csak az újabb és újabb készenléti hitelek mentik meg az országot. Mi történik most?

A miniszterelnök távozni készül. A társadalmi támogatást szinte teljesen nélkülöző kormányzó elit pedig egyezkedik, hogy ki is legyen az utóda. Ötletek jönnek, ötletek mennek. Mi lenne, ha végre már azokat az embereket kérdeznék meg, akik a hatalomba juttatták őket? Bíztok még bennünk? Tényleg minket akartok, hogy válságot kezeljünk? Miért nem kérdezik? Mert nyilvánvaló: nem kérünk belőlük, legalábbis a nagy többség nem. Súlyos válság van, amikor feltétlenül olyan kormányra lenne szükség, amelyben valóban bíznak az emberek. Nem a puszta szakértelem, hanem a bizalom legalább annyira a válságkezelés lényegi része. A hatalmon lévők persze ragaszkodnak a pozíciójukhoz, annak ellenére, hogy választóik is nagyrészt elpártoltak tőlük és nyilvánvalóan képtelenek normálisan kormányozni, és csak a csődtömeget növelik. Ez a hatalom visszaél a demokratikus szellemmel, lehet, hogy jogszerű, de valójában bitorló és romboló.

Mit tehetünk mi keresztények? Csak imádkozhatunk? Elég ez? A Vatikáni Zsinat arra buzdítja a keresztényeket, hogy „megvesztegethetetnenül és okosan szálljanak síkra minden igazságtalanság és elnyomás, egy-egy személy vagy egyetlen politikai párt más véleményt nem tűrő önkényuralma ellen.” (GS75) Megtesszük-e? Hogyan? Miképp lehetne rábírni a hatalmasokat, hogy végre szabad választásokat írjanak ki? Tüntetés? Általános sztrájk? Polgári engedetlenségi mozgalom? Ti mit gondoltok?

52 komment · 2 trackback

Címkék: korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr691031536

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kitalátor 2009.03.31. 13:47:37

Váltáska - moszkvai divat szerintFene tudja, de Tóta W-vel szemben én valahogy nem ezt a hüllőtekintetű, lúdzabráló Döbrögit féltem, hanem az országot. (A másikban, ...ányban volt legalább valami emberi. Ha más nem is, legalább az őrültsége.)Volt ugyanis…

Trackback: Kitalátor 2009.03.31. 11:56:44

Váltáska - moszkvai divat szerintFene tudja, de Tóta W-vel szemben én valahogy nem ezt a hüllőtekintetű, lúdzabráló Döbrögit féltem, hanem az országot. (A másikban, ...ányban volt legalább valami emberi. Ha más nem is, legalább az őrültsége.)Volt ugyanis…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.29. 14:28:43

korizoli!
"...végre szabad választásokat írjanak ki? "
Az ezelőtti választás nem szabad választás volt?
Mivégre ez a nagy sietség??? Ha mi vagyunk uralmon az szabad választás, és népakarat, ha a másik tábor, az már a Sátán földi uralma? Hogy van ez szerinted, szeretném, ha bővebben kifejtenéd a dolgot a demokrácia mibenlétéről!
Köszönettel

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.03.29. 15:17:28

@izrael miszteriuma: mi az hogy szabad?

A szabad döntéshez elegendő információ kell, vagy legalább az, hogy tudom hogy mennyi információm van mennyiből.
a 2006-os magyar választásokon ez nem állt fönn (vö őszödi beszéd) így bár formailag szabad volt a választás, az emberek nem tudták hogy miről szavaznak, sőt nem csak hogy nem tudták, de rosszul tudták.

A demokrácia szelleméhez hozzátartozik az is, hogy a kampány során felvázolt programot illik végrehajtani, mert arról szavaztak az emberek. Nem _csak _ emberekről választunk, nem is ismerjük az összes jelöltet (lista...) hanem programokról.

Mindezeket figyelembe véve, a 2006-os választás nem volt jogszerűtlen, de demokratikus sem volt.

Ha ma lennének választások, bár most se tudunk mindent amit jó lenne, de sokkal tisztábbnak és hitelesebbnek tűnik a kép mint akkoriban.

A Marxizmus a következőt mondja, de talán ismeritek:
"A politika osztálytevékenység, melynek központjában a hatalom kérdése áll. A hatalom megszerzése, megtartása és kiterjesztése"

etienne 2009.03.29. 15:48:33

korizoli! Azt kérdezed, hogy mit gondolunk?
Én pl.azt gondolom, hogy a baloldali kormányzat lehozhatná akár a csillagokat is az égről, akkor is ellenszenszenves lenne a jobboldali érzelmű embereknek. A nagy többség, azok akik gyakorlatilag eldöntik a választások kimenetelét viszont erősen befolyásolható, elsősorban az anyagi előnyök révén, de demagógiával is. Az ellenzék mindent megtett, hogy Gyurcsány ne tudjon kormányozni és a demagóg eszközökkel sem takarékoskodott. Ezt számomra annyira ellenszenves, hogy keresztény létemre képtelen vagyok rájuk szavazni. A következő választást nyilván nélkülem és a hozzám hasonlók nélkül is a jobboldal fogja megnyerni, és akkor is megnyerte volna, ha az egyház buzgólkodott volna annyira. Szerintem kár volt kompromittálnia magát.

etienne 2009.03.29. 15:50:59

Jav:Ha az egyház NEM buzgólkodott volna annyira.

korizoli · http://arckepcsarnok.jezsuita.hu/koronkai-zoltan/ 2009.03.29. 15:55:04

etienne,
komolyan gondolod, hogy azért vagyunk ilyen gázban, mert a csúnya ellenzék miatt nem tudott kormányozni a miniszterelnök???

etienne 2009.03.29. 15:57:33

Az öszödi beszéd politikustól szokatlanul önkritikus és öszinte volt.

etienne 2009.03.29. 16:22:47

Szerinted a Gyurcsány miatt vagyunk ilyen gázban?

etienne 2009.03.29. 16:29:15

Mindíg gázban leszünk mi magyarok, mert örökké pártoskodunk, ez már közhely számba megy.
Az engesztelhetetlen gyűlölet nem vezet jóra, együtt kell tudni működni ellenfeleinkkel is a közjó érdekében, nem lehet úgy békés építőmunkát végezni, hogy állandó hadiállapot-hangulat uralkodik az országban.

aventus 2009.03.29. 16:36:44

@etienne: Persze, hogy az volt.Csak azóta,folyton változó irányultságú,ugyanolyan átélt szónoklatokat hallgatunk néhány hetenként.Egy dolog viszont változatlan maradt:a hazudozás.Hogy emellett a holdudvar rendületlen kitartással rabol,az már csak hab a tortán.Gázban persze nem csak Gy.miatt vagyunk.Találhatsz bőven történeti elemzéseket a hosszabb távú összefüggésekről.De az is igaz,hogy minden korábbinál kártékonyabb és korruptabb rezsimet hozott létre,pedig az előzőkről se sok jót mondhatunk.

egysegelem 2009.03.29. 18:20:04

Nem tudom, illik-e ide ilyen tema. Ilyen direkt modon (part)politikai.

etienne 2009.03.29. 18:22:05

@aventus:"Hogy emellett a holdudvar rendületlen kitartással rabol,az már csak hab a tortán"
De nem ők találták fel sem a korrupciót, sem a szabad rablást.
Pl.Mostanában olvastam újra Jókai Aranyemberét.
Valahol a regény elején leír egy olyan jelenséget, ami akár ma is írodhatott volna. Sajnos velejéig korrupt az egész ország és ez nem a Gyurcsány kormánnyal kezdődött, de mégcsak nem is a szocializmussal. Ha valódi demokrácia lenne és mindenki az általa preferált párt (és holdudvar) működését is kritikusan figyelné, lenne talán remény, hogy kilépjünk ebből az ördögi körből. De akar itt a jobboldal demokráciát? Szerintem nem. A rendszerváltozást úgy képzelték, hogy vége a szocik uralmának, most mi következünk. Tisztelet a kivételnek.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.03.29. 20:11:50

Szerintem kár volt összegyurcsányozni ezt a blogot, ráadásul pont akkor, amikor más úgyis kimúlt miniszterelnökként...

korizoli · http://arckepcsarnok.jezsuita.hu/koronkai-zoltan/ 2009.03.29. 21:48:09

Non est volentis,
Szerintem sincs különösebb értelme a miniszterelnök személyével foglalkozni (bár én sem tudtam megállni, hogy valamit ne reagáljak etienne-nek). Szidással nem megyünk előre.
Viszont a hogyan továbbról, a valós lehetőségekről igenis érdemes gondolkozni. Javaslom, hogy térjünk vissza a felvetett kérdésekre. Arról mit gondoltok?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.03.29. 21:56:14

@etienne: Az őszödi beszéd után le kellett volna mondani és feloszlatni a parlamentet, kiíratni a köztársasági elnökkel az új választásokat. Egyszerűen azért, mert a kormányzat legitimitása akkor visszafordíthatatlanul megkérdőjeleződött, hiszen akik rájuk szavaztak, nem voltak informálva arról, hogy mire szavaztak (hazudtunk stb.) Vagyis: jogszerű, demokratikus választásokat nyertek meg, de nem volt igaz a program, amiről szavaztattak minket. Ha utólag kiderül, hogy a lezárt borosüvegben víz van, ugye hogy visszaviszed a boltba... ? Természetesen szabad döntésed volt azt az üveget levenni a polcról és kifizetni - nade arról nem volt szó, hogy nem az van benne, ami rá van írva.

Az alkotmányunk kicsit túl erősre sikeredett. Vagyis, maradva a borosüvegnél, ilyenkor van valamiféle fogyasztóvédelmi törvény, amire hivatkozva reklamálhatsz, perelhetsz és kiharcolhatod az igazadat. Az alkotmánynak valami ilyesminek kéne lennie, és nagyon durva, hogy a mi alkotmányunk nem ad lehetőséget állampolgári reklamációkra. Nem mondom, hogy vegyük át az olasz modellt, mert az se jó, ha háromhetente van kormányválság, és keveset tudok más országok alkotmányáról, de az biztos, hogy Kanadában ennél kevesebbért is voltak már előrehozott választások, én akkor épp ott voltam - Kanadában minden "nagy" szavazás egyben bizalmi szavazás is, tehát amikor a költségvetést nem szavazta meg a parlament többsége, akkor az nem azt jelenti, hogy terjesszünk be új költségvetést, hanem az automatikusan a kormány bukása, azaz új választásokat kell kiírni.
(Ehhez viszont politikai kultúra is kell, képzelném, mi hol tartanánk, ha minden visszadobott költségvetés új kormányt kérne.)

Na mindegy... csak azt akarom mondani, hogy kicsit túl stabil a magyar alkotmány, a választók kezébe nem ad törvényes lehetőséget arra, hogy hivatali időben elzavarjuk a garnitúrát, ha a választók többségének nem tetszik ami megy - tök mindegy, milyen párt.

Minden pártnak érdeke, hogy amikor hatalmon van, ne lehessen vele kikezdeni, és ezért van az, hogy az alkotmánymódosítási kísérleteink rendre elbuknak, valaki mindig ellenérdekelt abban, hogy megszavazza őket.

Úgyhogy: a posztra válaszolva, fogalmam sincs. Nincs törvényes eszközünk. Lehet tüntetni meg sztrájkolni, de nem lehet őket valami parlamenti, politikai koreográfia keretében elküldeni. Az milyen már, hogy 12 hónap alatt 4(!) bizalmi szavazáson kell elbuknia a magyar kormánynak ahhoz hogy menesszék... Ennyit nem lehet összeszedni, és mondom, Kanadában már az első után repülnének.

Szóval... sok ország eleve nem is kerülhet ilyen helyzetbe, mint most mi. És most előadhatnám, hogy sebaj, mindjárt lesz kétharmados Fidesz, akik majd módosítják az alkotmányt, de már nincsenek illúzióim, nekik sem lesz érdekük, hogy változtassanak ezen a rendszeren, ha egyszer megint ők kerülnek hatalomra.

Abszurd helyzet, és leginkább tehetetlen haragot érzek, nem lehet semmit csinálni. Aminek persze sok következménye van - vérmérséklettől függően szétverjük a tv-székházat, vagy belefásulunk az "úgyis mindegy" jogos következtetésébe és - hogy a hvg-t idézzem - országos játszmává fejlesztjük az adócsalást. Mert nincs más lehetőség egyről a kettőre jutni. Vagy persze "el lehet menni Magyarországról", én ezt tettem, jóval azelőtt, hogy a vérlázító mondat elhangzott, nem bántam meg. De attól még haragszom, nagyon. Sokakkal együtt jöttem el azért, mert se tv-székházat szétverni, se a perspektívátlan helyzetembe beletörődni nem volt kedvem. És azóta is gondolkodom, hogy mi a lópikulát csinálnék (összecsomagoláson kívül), ha most otthon lennék. És nem tudom. Tényleg nem.

Még a hadiállapot-dologhoz: úgy nehéz békében meglenni az ellenfelekkel, ha mindenki a közvetlen túlélésért küzd. Vagyis... ha a minimálbérből meg lehet élni (elég arra, hogy albérlet, buszbérlet, kaja, szerény öltözködés és néha egy görbe este), akkor mindenkinek van egzisztenciája aki dolgozik. De amíg ez nem így van - amíg már ez sincs így - ott kénytelenek leszünk a koncon marakodni, hiszen nap mint nap tapasztaljuk, hogy nem virágozhat minden virág, és ami valakinek jut, azt mitőlünk vették el és vice versa.

Itt az USA-ban az elnökválasztás után azt hittem, hogy nagy felfordulás lesz. Ehhez képest a vesztes McCain kiállt és azt mondta, hogy gratulál, megköszönte a választóinak a bizalmat és felhívta a figyelmüket arra, hogy ők most a veszteség dacára is nyertek, hiszen egy kiváló ember került az országuk élére, és hát ez a fontos, mert itt mindenki elsősorban amerikai, és csak másodsorban liberális vagy demokrata. És "aki tegnap még ellenfelem volt, az ma már az elnököm, akinek a szavát követve fogok tovább dolgozni Amerikáért". Csak ültem ott a tévé előtt, és mondtam is a Zuramnak, hogy bakker, tudom, hogy egy nagy színházi előadás ez az egész, de mégis, ha ennek a hozzáállásnak csak a fele igaz, már akkor is kezdem érteni, hogy ezek miért tartanak ott, ahol.

És persze nincs kolbászból a kerítés, csak az egész dolog légköre más. Először is, nem közvetlen egzisztenciális kérdés a lakosság nagy részének az, hogy ki van hatalmon. És akkor azonnal könnyebb tiszta (vagy legalább tisztább) fejjel politizálni.

margarin 2009.03.29. 22:26:52

Itt a politikusoknak és holdudvaruknak is egzisztenciális kérdés, hogy ki kerül hatalomra, különösen akkor, ha büncselekményeket is elkövettek és félnek a számonkéréstől.
Jó lenne valami országos imát és/vagy böjtöt tartani, ugy látszik nehéz megszervezni. Úgy éreztem a májusi élő rózsafüzér zarándoklatoknak jó hatása volt, csak az egyiken tudtam részt venni. Úgy érzem, "nagy tételben" kell gondolkodnunk(de az egyéni ima is fontos) mivel időközben gyarmatosítottak minket, és ez már egyszer Ausztriában bevált. A polgári engedetlenség is megoldás lehet, de "médiakráciánk" gondoskodott róla, hogy ehez ne legyen elég öntudatos ember.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.03.29. 22:52:36

Azt gondolom, hogy lett volna a Fidesz kezében két eszköz a kormányváltás elérésére.

1)Többen is mondták, hogy a Kossuth téri tüntetés kb 23-áig sokkal inkább értelmiségi jellege volt, később maradtak már csak a szittya őrültek. Napról napra felépítéve el lehetett volna érni százezres, akár milliós nagyságrendet is országszerte.

Lehetett volna általános sztrájkot hirdetni, minden kocsival minden fontos csomópntot elzárni, amolyan taxisblokád jelleggel-ami jé az SZDSZ-hez kötődik-.

Ez egy hatásos- de amúgy alkotmányellenes- megoldás lett volna. Alkotmányos útja a mielőbbi kormányváltásnak nem lett volna, a köztársasági elnöknek nincs eszköz a kezében, a parlamenti matematika alapján meg vígan kitölthették volna a négy évet. Most is "csak" azért megy a nyűglődés, mert az mszp-s politikusok megijedtek a népszerűségi mutatóktól, az esetleges Fidesz-kétharmadtól. Az SZDSZ is lényegében nem mérhető párt, nekik is minden erejükkel valami önálló arculatot kell kiépíteniük, ezért lépek ki a koalícióból. Csak közben bónuszként megkapták az MDF-et fő vetélytársnak.

2.)Még őszöd másnapján az összes Fideszes képfivelő visszaadja a mandátumát. Ez ugye kicsit hazárdjáték lett volna, másrészt lehet, hogy eredményes lett volna.

Kereszténység és politika, félig OFF
Nem tudom ki hogy van vele, de engem mérhetetlenül irritál az a stílus, amit és ahogy Semjén Zsolt kereszténydemokrata címszó alatt előad.

Szerintem a kereszténység nem egy pártspecifikus dolog, lehet nagyon korrekt, keresztény értékrenddel összeegyeztethető politizálást folytatni úgy is, hogy egyszer nem beszélsz Jézusról, nem állsz neki erkölcscsőszködni, nem beszélsz arról, hogy tiltsák be a vasánapi nyitvatartást, stb. Komolyan mondom, a KDNP többet árt a magyar jobboldalnak, és a "normális" (nem fundamentalista) keresztényeknek, mint 1000 harcos egyházellenes ateista ;)...

De hogy valami pozitívval zárjam a hozzászólásom, igenis lehet ha kell ravaszan, kitartóan, és jó ügyért politizálni sok-sok évtizeden keresztül. Legjobb példa erre Robert Schumann, az EU egyik "atyja"...

vitalis (törölt) 2009.03.30. 09:50:33

@Non est volentis:
A Fidesznek úgy kell a KDNP, mint egy falat kenyér. Ez a lényegében nem is mérhető szatellit párt arra szolgál, hogy általa a vallásos toposzok bevunuljanak a politikai életbe, így észérvekkel megtámadhatatlanok. Már legendává vált katolikus gimnáziumunk egyik szerzetes tanára, aki ezt szokta mondogatni, ha nagyon felidegesítették:
- Ne jöjjön nekem mindig a tényekkel!
Van még egy kártékony képződmény, amit nem említettél, de ennek kisebb a hatósugara, ezért csak kevesebb tud ártani, ez pedig a KÉSZ, az élén Osztie Zoltán plébánossal.
Megértem, hogy elégedetlen vagy a hazai semjén zsoltokkal, de ez a magyar jobboldal, nem modern és polgári jobboldal, mint pl. az általad említett Robert Schumann vagy akár Konrad Adenauer. Itt jegyzem meg zárójelben. a német püspöki kar racionálisan dönt a politika kérdében, és nemritkán a szociáldemokratákat támogatja...
Az pedig, hogy a vallásos kifejezések ennyire eluralták a populista politikai erőteret, azt fogja eredményezni, hogy ezek a fogalmak végképp kiüresednek és értéküket vesztve a jobboldal majdani törvényszerűen bukása magával rántja a vele szimbiózisban élő egyházakat is!

bölcsésztanár 2009.03.30. 10:36:59

Szerettem volna kommentet írni ide, de mivel Felicitasz mindent leírt, amit én is gondolok, feleslegessé vált.
Abszolút abban látok én is lehetőséget, ha a nagyon is gyerekcipőben járó alkotmányunkat itt-ott kiegészítik, módosítják, hogy ilyen soha a büdös életbe' ne fordulhasson elő.

margarin 2009.03.30. 12:17:47

Nem véletlen lett ilyen az alkotmányunk, ezt már jó előre kitervelték, még a módszerváltás előtt, és ezt a lelkes, naiv nem balodali rendszerválltók bevették, igaz ehez kellettek a köpönyegforgatók is.
Olvastam olyan forgatókönyvet is az öszödi beszéd utáni időkkel kapcsolatban , hogy Orbán az Unióból kapott instrukciók miatt állt le a heves tiltakozással ,mégpedig valami energiaügyi beruházás miatt. Állítólag azt igérték neki, hogy 2009-től jöhet Ő, de eddig nem ugy néz ki a helyzet. Nekem se tettszik a KDNP stílusa, de Semjén 2006 okt.23. utáni beszéde nem volt rossz.

bölcsésztanár 2009.03.30. 12:23:46

"Orbán az Unióból kapott instrukciók miatt állt le a heves tiltakozással ,mégpedig valami energiaügyi beruházás miatt. Állítólag azt igérték neki, hogy 2009-től jöhet Ő"

Ezt nem értem. Van valami ráció is benne? Orbán ma is hevesen tiltakozik ellene, csak most más szavakkal. Meg hogyhogy az Unió azt ígéri, jöhet ő? Az összeesküvés-elméletekkel mindig hadilábon álltam...

ige 2009.03.30. 12:34:55

Demokrácia? Ez egy idea. Csak akkor lehetne erről beszélni, ha mindenki mindent ismerne. Ma sokan fel sem fogják mik a tények, nem beszélve a lehetőségeket. A rengeteg verzió csak összekavar, a tálalások még jobban megtévesztenek. Nem ismerhető az objektív valóság sem. Sokan a hihetetlen hatalom, bosszúvágy és egyéb (sátántól fakadó ) érdekekből kerültek felelős pozíciókba. Bár totál alkalmatlanok, mégis "látszat" szerint igen erős hangúak, és döntenek, akár önhatalmúan is. Persze lehet mondani, hogy a mi érdekünkben.
Az külön kiemelendő, hogy ebben a káoszban az erkölcs, hitelesség, tisztelet totál amortizálódott. Sosem értettem, hogy szegény Parlamentünk falai között (Múltunk példamutató nagyjait sem tisztelve)hogy lehet ilyen sok ocsmány kifejezést műveltnek gondolt embereknek kigengedni magukból. Csak a harc folyik, ami most veszte-vesztes eredményt hozhat. Persze nem mindegy kié a felelőség, bár az utódaink igencsak szégyenkezni fognak őseik miatt. Ezért mindenképpen fontos szen előtt tartanunk és így cselekedni, ahogy :
A Vatikáni Zsinat arra buzdítja a keresztényeket, hogy „megvesztegethetetnenül és okosan szálljanak síkra minden igazságtalanság és elnyomás, egy-egy személy vagy egyetlen politikai párt más véleményt nem tűrő önkényuralma ellen.” (GS75)
Isten segítségével szép csendben cselekedjünk!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.03.30. 14:13:19

Off: Az USA-ról írt bekezdésemben azt a "liberálist" mindenki cserélje "republikánusra". És nagyon elnézést a hülyeségért, a hozzászólás lényegi tartalmához nem számít, de rövidzárlatnak baromi ronda. Bocs.

Téglagyári Megálló 2009.03.30. 14:49:59

@vitalis:

Nem olvasol te túl sok 168 órát?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.03.30. 15:20:17

@Téglagyári Megálló: Klubrádió, Budapest...
Egyébként vissza fogjuk még sírni ...ányt, ha tényleg ez a kis lúdrabló Döbrögi kaparintja meg a politikai hatalmat.
...ány legalább őrült is, és emiatt néha egész komoly emberi vonásokat mutat. A kis Döbrögi viszont embertelenül normális, teljesen, indulatmentesen racionalista. Az ilyenek szokták bevetni az atombombát, visszafordítani a folyók folyásirányát, és büntetni a karitatív szervezeteket, mert enni adnak (térítés-mentesen) az éhezőknek...
Ja, hogy az még nem ő volt? Egykutya. Mondhatnám, haveri kutya... Apropó! Mi is van azzal a máltai nagykereszttel?
Csak azt nem tudom még, hogy hogy fogják megadóztatni az anyatejet!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.30. 16:11:07

@Felicitasz:
"Az milyen már, hogy 12 hónap alatt 4(!) bizalmi szavazáson kell elbuknia a magyar kormánynak ahhoz hogy menesszék..."
Ahhoz egyetlen sikeres bizalmatlansági indítvány is elég lenne, de komolytalan alakok próbálkoztak, nem mérték fel a helyzetet előtte...
A magyar alkotmánnyal semmi baj, a választók 4 évente kinyilváníthatják szabad akaratukat, ha nem jól döntöttek, magukra vessenek. Olyan alkotmány seholsem létezik, ahol az utcanépe küldi el a kormányt és nem a parlament. Ha mégis, azt puccsnak vagy forradalomnak hívják.

tanítvány 2009.03.30. 16:21:54

@vitalis:
Nem értem mire jó ez a mindenkit támadó álláspont.

Némely baloldali úgy fél a keresztény, de sokszor még a humánus javaslatoktól is, mint ördög a keresztvíztől.

Gondolkozz mit ártott neked pl. a KÉSZ, a keresztény vagy akár csak a lebutított kereszténykedő szemlélet. Jó volna valami konkrétum, meg megoldási javaslat is.

ujember.katolikus.hu/Archivum/000514/0401.html

kdnp.hu/media/videotar/kesz-kongresszus-kecskemet

Felicitas: egyetértek veled. Köszi a leírást.
Csak sajnálom és nem értem, miért nem tudtál itthon valahogy kitartani. (Ha mindenki kimenne, már nem lenne M.O.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.03.30. 16:44:44

@izrael miszteriuma: "A magyar alkotmánnyal semmi baj"

Á, tényleg semmi...
"1949. évi XX. törvény
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA
A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg"

A másbeszél nyelvre módosított sztalini alkotmány hogy miért nem is jó nekünk?
Szerintem azért, mert sátáni eredetén kívül még deklaráltan ideiglenes fércmunka is. Olyan, mintha egy kiégett tömeggyilkos tanítaná az orvosokat, meg a papokat. Végül is jó is az, hisz' az igazi hóhérok profik az anatómiában, meg a társadalom-lélektanban is, ugye?

"Olyan alkotmány seholsem létezik, ahol az utcanépe küldi el a kormányt és nem a parlament."
És olyan alkotmány, amit a proletárdiktatúra iktatott be törvénytelenül, és ami módosítgatva, átfestegetve is csak ideiglenes, a "jogállamba való békés politikai átmenet " idején érvényes?
Merthogy akkor vagy jogállam van, és akkor ez a sztalini izé már csak a történelem része, vagy pedig érvényes ma is, és akkor nincs jogállam, csak valami mézgás átmenet, tehát az eddigi maszatolós kísérletezés helyett tényleg rendszert kellene váltani, ami a múlt rendszerek, a totalitárius diktatúrák haszonélvezőinek és leszármazottaiknak elszámoltatása vagyonuk eredetéről nem elválasztható része!

Ha életüket nem is, de a bűnös módon (ellenérték nélkül, aránytalanul olcsón, illetve adójogszabályok kikerülésével [—>Fittelina, i takdáse...] ) megszerzett vagyonukat és politikai jogaikat mindörökre el kell venni tőlük, és visszaadni jogos tulajdonosaiknak, vagy ha már sem ők, sem örököseik nem bírták ki itt, a rászorulóknak.
Akkor lesz itt szociális piacgazdaságot megvalósító jogállam, ha az újságok szalagcímben, képes beszámolókkal adják tudtul mindenkinek, hogy szegény gyerekek fürödnek önfeledten az Apróék által "rokonaiktól*" zabrált villa kertjében ÁFA-mentesítve épített medencében...

(*Hitsorsosok nem hiszem, hogy lehettek, nem a tradicionális, vallásos hit jellemzi ma sem az Apró-klánt, minden rendszeres bérmálkozásuk ellenére.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.03.30. 16:51:22

@izrael miszteriuma: Nem az "utca népére" gondoltam, hanem arra, hogy a képviselőknek milyen eszközeik vannak arra, hogy a szavazóikat úgy igazából "képviseljék". Már megint Kanada: ott pl. lehetséges az, hogy kisebbségi kormányok alakulnak már eleve a választások után, vagyis nem egy válság utáni "maradék" egy kisebbségi kormány, hanem ténylegesen lehet azt, hogy kisebbségi kormány van - de mégse az van, hogy akkor az ellenzék ott teszi őket lehetetlenné, ahol csak tudja. Másfelől, ha nagyon gáz ami megy, akkor igaz, hogy a "nép" csak a választásokkor szól bele, de azért akiket a parlamentbe delegáltunk, azok mégiscsak minket képviselnek, nem? Tudom, hogy ez naivitás - nincs tökéletes parlamentáris rendszer, és ELMÉLETILEG ha egyszer megszavaztál egy bandát, de ők a következő választásokig SEMMIT nem csinálnak, csak ülnek ott, a "nép" soraiból akkor se lehet őket lerobbantani onnan. Országok alkotmányai ebből a szempontból abban különböznek, hogy ez az "elméletileg" mennyire lesz "gyakorlatilag" is. Magyarországon, úgy tűnik, nagyon.
@tanítvány: Egzisztenciális okokból. Megpróbáltunk friss diplomákkal és házassági anyakönyvi kivonattal otthon valamiféle jövőt eltervezni, és nem ment. De nem voltunk egyedül, aztán itt kint találkoztunk informatikus-zenetanár erdélyi magyar házaspárral, akik először Budapesten próbáltak szerencsét, és hat év alatt nem sikerült még letelepedési engedélyig se eljutniuk. Bakker, ha nem kellünk, akkor viszlát - majd megszüljük Kanadának a gyerekeinket. (Mi nem vagyunk erdélyiek, csak kísértetiesen hasonló paramétereink voltak, és nekünk sem volt lakásunk, se néhány tízezernél több spórolt pénzünk, csak az ambícióink. A barátaink hat év alatt, mi néhány hónap alatt jöttünk rá, hogy akkor ez Magyarországon nem fog menni. Nincs kizárva, hogy hazamegyünk, ha lesz hová, de egyelőre nincs. Ahogy én látom, otthon a lakásprobléma teremt reménytelen helyzetet, és ez már csak maga után hozza az eladósodást, a munkaerőpiaci mobilitás teljes hiányát és ennek összes gazdasági, társadalmi stb. következményét. Akinek nincs pénze ingatlantulajdonra, annak most otthon nincs esélye, csak ha nagyon szerencsés vagy nagyon bátor, vagy mindkettő együtt.)

vitalis (törölt) 2009.03.30. 17:00:29

@tanítvány:
Meghallgattam Osztie Zoltán plébános úr beszédét és azt hittem, hogy ifj. Hegedüs hangját keverték alá: "idegenszívű emberek", "nemzetpusztítás" stb... Ezek a magyar radikális szélsőjobb szótárából vett kifejezések, hagyjuk meg nekik...
A püspöki kar állásfoglalása óva intett bennünket magyarságot rasszista színben feltüntetni, ezért kéretik ezt a szóhasználatot mellőzni akkor is, ha valaki római katolikus pap...

tanítvány 2009.03.30. 17:24:33

@vitalis:
a fenti életsors kicsit szélesebb megvilágításba helyezi a "nemzetpusztítást", nem igaz vitalis.
Osztie a jelenséget írja le a szóval (s nem uszít, de kiáll és buzdít). Nem értem hol itt a rasszizmus? Konkretizálnád? Ja? Akkor csak nacionalizmus? Értem.

vitalis (törölt) 2009.03.30. 17:31:26

@tanítvány:
Ha egy kicsit bővebben kifejtenéd a zidegenszívű és nemzetpusztitás fogalmakat, akkor talán sikerülne megértenem a dolgot, sajnos nem értek virágnyelven...
Egyáltalán, miben különbözik Osztie Zoltán Morvai Krisztinától, van valami különbség egyáltalán???

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.30. 17:51:18

infernal error, eltüntek a kommentek mind!

etienne 2009.03.30. 23:27:32

@Felicitasz: irigylésre méltó, amit az amerikai elnökválasztásról irtál!
@tanítvány: A vádaskodás nem visz előre és keresztényekhez méltatlan.
@korizoli:"Az én országom nem e világból való"

tanítvány 2009.03.31. 02:43:55

@vitalis:
nézd, ha nem akarod, nem érted.
Részben az ilyen értetlen fülek miatt születik a hangoskodó jobbik.
Nem kívánom, hogy a te szád elől is vegyék el a kenyeret, munkát és lábad alól a talajt. Sokan vannak ugyanis, s lesznek, akik átélik ezt és nem mennek bele etimológiai kérdésbe a szótárhasználatról.
Uncsi már a rasszista, nacionalistaa címke, ha valaki védi a saját népét és önmagát.
Gondolom, te nem egy kisvállakozó vagy, vagy segédmunkás, akit kizsigerel az apeh, és még mindig szereti szülőföldjét, ugye?

www.echotv.hu/video/index.php?akt_menu=1038&media=5802

etienne 2009.03.31. 08:51:25

@tanítvány: Bravó! A hazafiság gyönyörű példája, amit ajánlottál vitálisnak! A vállalkozó, akinek 50 milliós adótartozása van, és elvből nem fizeti ki. Nyilván nem tart fenn magának egy saját külön Magyarországot, hanem a többiek adóforintjain élősködik.
Reménytelennek látom a dialógust. Nem csodálkozom, hiszen nálunk a politika érzelmi kérdés. Nekem is nehéz ebben az országban megmaradnom és végignéznem hogy veszíti el józan ítélő képességét lassan minden ismerősöm. Keresztény közösségben ezt megélni kétszeresen is fájdalmas.

Kajla 2009.03.31. 11:00:33

@etienne: „Reménytelennek látom a dialógust. Nem csodálkozom, hiszen nálunk a politika érzelmi kérdés. Nekem is nehéz ebben az országban megmaradnom és végignéznem hogy veszíti el józan ítélő képességét lassan minden ismerősöm. Keresztény közösségben ezt megélni kétszeresen is fájdalmas.” Megértem (azt hiszem) a fájdalmadat. Sok effélén mentem én is keresztül. Hallgatok sokszor, hogy ne okozzak megütközést olyan véleménnyel, amiről azt hinném, hogy normális. Talán a hozzáálásom egy kicsit megértőbb, de lehet, hogy csak opportunistább: az elmúlt évtizedekben az emberek vagy abban sérültek, hogy megalkudtak, vagy abban, hogy ellenálltak, nagyon kevesen maradtak ’egészségesek’. És ez örökítődött a következő generációra is. Az idő – talán – mégis az egészségesedésnek dolgozik. Ebben nagyon fontos az a sok-sok család, aki éveket tölt külföldön és a tapasztalatát hazahozza. (Egyébként a legtöbb hozzászólásoddal egyetértek. Van néhány olyan is, amivel nagyon nem.)

etienne 2009.03.31. 12:06:46

@Kajla: kiváncsi lennék rá mi az amiben negyon nem értesz egyet velem.

xterx 2009.03.31. 14:06:35

Ön-kény-u-ra-lom?!
Jaj csak meg ne tudjuk, hogy valójában mi is az...

Kajla 2009.03.31. 14:54:41

@etienne: Persze, leírom, de nem lenne szerencses, ha ebbe az irányba félremennénk. "Az öszödi beszéd politikustól szokatlanul önkritikus és öszinte volt." Az őszintét még elfogadom, de az önkrtikust nem. Egy belső körnek mondott - sokkoló - beszéd volt. Más lett volna, ha kiáll a parlamentbe, és kvázi bocsánatot kér. Zárt könek szánta, amivel lebukott(tatták?).

ZsuJa 2009.03.31. 17:17:33

BALOLDALBITORLÁS

Alapvető tévedés a baloldal és jobboldal fogalmak használata, kisajátítása.

"A baloldal a modern politikai eszmék azon csoportja, melyeknek jellemzője, hogy nagy súlyt fektetnek a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, a személyes (magán-) érdekek ellenében. A baloldali irányzatok általában támogatják a nagyobb állami szerepvállalást és az egyenlőségre törekvést és a kulturális sokszínűséget."
A kapitalista társadalmi rendet elfogadó és egyetlen járható útként kikiáltó baloldali politikusoknak semmi közük nincs a szociális elkötelezettséghez, szociális érzékenységhez, az emberi méltóság tiszteletben tartásához, a cselekvő szeretethez. Nem is lehet.
Hiszen ez a társadalmi rend a pénz „istenítésére” épül, a vagyont mint magántulajdont „szentesíti”, s válságmenedzselésének elsődleges célpontjaiként a „befektetők” kegyeinek keresését jelöli meg. Az emberi munka, s mögötte az ember csak, mint leépítendő nyűg jelenik meg, a nyugdíjasokkal, kismamákkal, szociálisan rászorulókkal egyetemben. Ezt a cselekvési programot baloldalinak nevezett milliárdosok hajtják végre.

"A jobboldal elnevezés eredetileg a nagy francia forradalomra vezethető vissza, ahol a Nemzeti Konventben az elnöktől jobbra foglaltak helyet a monarchiát és a nemesi előjogokat (a status quo-t) támogató és a radikális változásokat elutasító képviselők, vagyis az ancien régime hívei. A 20. században jobboldali jelzővel illették a szabadpiac és a laissez-faire kapitalizmus híveit."

A jobboldalinak nevezett politikai csoport jelenleg tehetetlen, s csak remélni merem, hogy hatalomra jutása esetén az előző kérdésekhez, többségük hitbeli elkötelezettsége miatt talán helyesebben viszonyul, de a kapitalizmus lehetőségei őket is ugyanúgy fogva tartják. Nem beszélve arról, hogy ezen az „oldalon” rossz történelmi példák sorakoznak az emberi jogok védelme területén.

A kapitalizmus haszonelvűsége nem fér össze a krisztusi alapvetésekkel, akár bal-, akár jobboldalinak nevezett uralkodó osztály tartja fenn.
A szocializmus pedig ateizmusa révén zsigerből megtagadta a krisztusi alapvetéseket.

Én baloldali keresztény vagyok. Jézus Krisztus szelíd, de határozott radikalizmusát tartom mércének, s várom azt a társadalmi csoportot, azt az államformát, amely ilyen módon szerveződik, mert csak akkor kezdődhet el valóságos változás.

Az ideológiai végletek ellenére (kommunista szülők, keresztény nagyszülők) a mi családunkban központi helyen állt az EMBER, s még központibb helyen a SZEGÉNY EMBER, az elnyomottakkal való szolidaritás, az emberi jogok védelme, az őszinte lelkiismeret. Szüleim ilyetén nevelése mellett, jellemem kialakulásában nagy szerepet játszottak katolikus rokonaim, apáca nagynéném, de mindenek előtt nagymamám, aki 0-7 éves koromig táplálta belém az erkölcsi alapelveket. Arany csillagokkal díszített Erény könyvet és fekete jelekkel tarkított Bűn könyvet készített. Minden este elé kellett állnom, meg kellett fogalmaznom az aznap elkövetett bűneimet és erényeimet, amelyekről aztán szép sorjában elbeszélgetett velem. Már nem emlékszem, hogy a piros pontos Erény könyvben vagy a fekete pontos Bűn könyvben volt-e több jel, de a jó és a rossz, az igaz és a hamis, a bűn és az erény megkülönböztetése, az igazi érték felismerésének képessége a mai napig fontos része az életemnek. (Talán ezért lettem újságíró, művészetkritikus... ?)

A kisajátított helyeket fel kell számolni, vagy újra kell értelmezni, valahogy úgy, ahogy Henry Boulad megfogalmazta:
... „Mindenki keresztény, aki a belső fényhez, a logoszhoz igazodik és odaadó magatartásával értelmet ad az életének. Ezeket a szeretni tudó embereket a Szentlélek tartja össze földrajzi határokon és ideológiai árkokon keresztül. A Szentlélek ezer arculata, ezer utat mutat az embereknek Istenhez. Ami számít, az Isten mindegyikünkben benne lakozó és minket életben tartó Igéjéhez, a logoszhoz való hűség. Ez esetben ugyanis a mi kis emberi szellemünk összhangban van Isten Nagy Szellemével, a Szentlélekkel.”

Ilyen alapokon már elindulhatunk minden napi apró történéseinkkel, közösen felépíteni egy újfajta társadalmi rendet, amit mondjuk, nevezhetnénk keresztény szocializmusnak. S csak azért teszem hozzá, hogy baloldali keresztény szocializmusnak, hogy a jelenleg még a fejekben trónoló fogalmak miatt elképzelésem ne legyen félreérthető.

etienne 2009.04.02. 12:38:24

@Kajla: Ezzel a megfogalmazással semmi bajom. Ami zavart a beszéd recepciója kapcsán az a következő: maga a kiszivárogtatás és a megbízók részéről annak időzített felhasználása (bennfentes körökben már a beszéd elhangzása után röviddel ismert volt); az egész ügy feltupírozása és erkölcsi kérdésként való tálalása, a kormányfő folyamatos lejáratása és munkájának ellehetetlenítése a hatalom mindenáron való megszerzése érdekében, és az ország érdekeinek ellenében.
Hozzá kell fűznöm, hogy elfogadom, ha valaki ezt másképp látja.
Tényleg nem érdemes ebbe az irányba elmenni. Amúgy is túl sok Gyurcsány portré van a blogon.
@korizoli: Próbálom értelmezni a feltett kérdést. A hatalom "visszaél a demokratikus szellemmel, lehet, hogy jogszerű, de valójában bitorló és romboló" bitorló: ha jogszerű, akkor ez nem áll fenn; romboló: hogy mi a leginkább romboló abban eltérnek a vélemények. Fontosabbnak érzem a következő kérdést: "Mit tehetünk mi keresztények? Csak imádkozhatunk?"
Sajnos minden olyan vélemény süket fülekre talál nálatok, ami eltér a tietekétől. Értem én ezt, ez egy kollektív őrület. De azért alapvető keresztény identitásunkat ne tagadjuk meg. Ez pedig egyrészt szűkebb, másrészt tágabb fogalom, mint egy politikai irányultság.
"A Vatikáni Zsinat arra buzdítja a keresztényeket, hogy „megvesztegethetetlenül és okosan szálljanak síkra minden igazságtalanság és elnyomás, egy-egy személy vagy egyetlen politikai párt más véleményt nem tűrő önkényuralma ellen.” (GS75) Aki nagyon fiatal, annak megbocsátható, hogy téves fogalmai vannak az önkényuralomról. De olvasmányokból megismerhető. Én tudnék mesélni róla személyes tapasztalataimból is. "Miképp lehetne rábírni a hatalmasokat, hogy végre szabad választásokat írjanak ki? Tüntetés? Általános sztrájk? Polgári engedetlenségi mozgalom? Ti mit gondoltok?"
Szerinted még nincs eléggé lerongyolódva az ország? Még tovább kéne rombolni sztrájkokkal, tüntetésekkel, egyebekkel? Hát olyan nehéz hatalom nélkül kibírni még egy évet?
Igen, imádkozni kellene többet, de nem úgy ahogy egy időben misék után imádkoztunk az ország erkölcsi megújulásáért. Csak a hálaadás maradt le a végéről, hogy "hálát adok Istenem, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló igazságtalan, házasságtörő…”
Ha többet imádkoznánk, akkor talán rádöbbennénk, hogy ellenfeleinkben is van jó szándék és megpróbálnánk velük együtt olyan közösséget építeni, hogy az Úristen kedvét találja benne, ahogy ezért a szentmisékben is könyörögni szoktunk.

margarin 2009.04.02. 21:40:33

@bölcsésztanár:
Tényleg elképzelhető, hogy ebben a felvásárolt országban a saját politikai elitünk dönt minden kérdésben? Bár így lenne, de félek nem igy van.

bukfencezik 2009.04.03. 14:00:10

126 civil szervezet demonstrációt hirdetett vasárnap délután kettőtől a Hősök terére az előrehozott választások érdekében.

www.mno.hu/portal/626317
www.osszefogas.hu/

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2009.04.09. 23:49:59

elmaradoztam az egyéb események miatt, úgyhogy csak most olvasok vissza. egy kis bibi van itt:

"Súlyos válság van, amikor feltétlenül olyan kormányra lenne szükség, amelyben valóban bíznak az emberek."

szóval hogy olyan nincs. nem is lesz. mármint kormány, amiben "az emberek" en bloc bíznak.

de olyan lehet, aminek nagyobb a támogatottsága, nyilván. azzal viszont az szokott történni (ld eddig mindegyiket), hogy amint dolgozni kezd, a támogatók szétszélednek. akkor pedig újra lehet mutogatni, hogy nicsak, ha ma reggel lennének a választások, akkor nem is nyernének, tehát mondjanak le.

az egy téves és veszélyes elképzelés, hogy egy kormány(párt) csak akkor legitim, ha a ciklus minden napján vezet a chartokon.

cserenkov 2009.04.10. 22:10:51

Megismétlem, amit egy előző posztban írtam!
Egy érdekesség!
Két hete levegőben lógott az előre hozott választás! Vasárnap alig fértem be a kb. 1000 fős Nagytemplomba. A helyzet "konszolidálósádával", vissza tért minden a régi kerékvágásba. Azóta a szokásos félház van a miséken. Ilyen szempontból jó lenne az, ha a Fidesz nyerné jövőre a választásokat?

Ppix 2009.04.12. 16:27:50

Vicces ez a poszt. Ha 2006-ban a mai ellenzék győz, akkor ordas hazugságokkal került volna hatalomra.
Erre nem szokás emlékezni, de azzal kampányoltak, hogy szarabbul élünk mint 4 éve. Ami marhára nem igaz, 2001 és 2006 között nőttek a reálbérek, folytatódott a Fidesz által megkezdett osztogatás, stb.
Szóval ha az mi kutyánk kölyke hazudik, az nem gond, ha a másiké az hazaárulás.
Hogy is van azzal a fogpiszkálóval meg a gerendával?

Hubatöhötöm 2009.04.12. 17:33:00

Inkább a kollektív emlékezet a vicces. 2006 szeptember óta számosan azt játszák, mintha a 2006-os választások előtt senki nem volt tisztában az ország helyzetével. Pedig mindenki tisztában lehetett vele, aki csak három sorral többet olvasott, mint a bulvárlapok első oldala, vagy elolvasott egy akkor ellenzéki kiadványt és az ott olvasott rémségeket elosztotta hárommal (sőt, már a 2004-es miniszterelnök váltás után is nyilvánvaló volt, hogy 2006-ig semmi sem fog történni ).

felician 2009.04.12. 20:14:13

@Ppix:
A kormány 2006-os kampánya és az őszödi beszéd tartalma közötti differenciát egy "ordas" kalap alá venni a "rosszabbul élünk" állítás és a reálbérek valós alakulása közötti differenciával (amiről mindenkinek megvannak a maga bőrfeleületi információi) szerintem finoman szólva koncepciót sejtető látásmód! A @Hubatöhötöm: által említett "kollektív emlékezet" ezt épp alátámasztja. A 2006-os választási eredmények, illetve az azt követő önkormányzati választások eredménye közötti különbség épp azt mutatja, hogy "nem játszák számosan", hogy nem tudhatták, mi a helyzet, hanem valóban nem tudták. Ja hogy a magyarországi választásokat eldöntő választók kritikus tömege nem olvas "három sornál többet, mint a bulvárlapok első oldala"? Sajnos ez pontosan így van, és ez valahogy megint csak a balliberális oldal kultúrateremtő jelenlétének farvizén ringatózó közép és hosszabb távú múlt felé irányítja elfogult tekintetem...

Egyébként ez a mindent egybemosó, mindenkit egybefikázó, minden distinkciós kísérletet elvakultságként beállító trendi közéleti mém pont a jelenlegi kormányoldal utolsó kampányfogásának tűnik nekem, amit akkor sem vagyok hajlandó beszipkázni, ha nincsenek különösebben rózsás illúzióim a jobbközéppel kapcsolatban sem. Még hogy ne tegyek különbséget és ne keressek árnyalatokat! A túlcsordult pöcegödör alján is lehetnek nagyobb és kisebb nyomású pontok. Oda állok ahol közelebb a felszín.

milner 2009.04.14. 07:17:34

@korizoli:
Nyilván nem az ellenzék miatt kormányzott szarul a kormány, de az kétségtelen tény, hogy az ellenzék az összes olyan intézkedést, amely növelte a bajt megszavazta és minden olyat, ami csökkentette volna megpróbált meglőni. Az is nagy kérdés, hogy ki hazudott nagyobbat 2006-ban: a kormánya amelyik túlértékelte az ország helyzetét, vagy az ellenzék, amelyik azt állította, hogy rosszabbul élünk mint négy éve.

Ppix 2009.04.14. 09:48:39

@felician:
Pont te mondod, hogy a népesség nem olvas makro statisztikát. 2006-ban megjelent a sajtóban, hogy havonta menniyvel nőtt a költségvetési hiány, sőt az is megjelent, hogy a márciusi hiány mennyi lesz, de a kormány nem akarja nyilvánosságra hozni a választások előtt, mert ugye...
A buta tömegeket mindez nem érdekelte, sem jobb, sem bal oldalon.
Mindkét oldal hazudott, egyik szépítette a helyzetet, a másik meg tragikusnak festette le. Aztán lett egy eredmény.
Az már csak a fidesz-agymosás ötlete (lásd Hubatöhötöm megjegyzése), hogy az öszödi beszéd alapján illegitimnek tűnteti fel a kormányt pusztán a választás előtti kommunikációja miatt. Utólag eljátszák a hülyét és belesulykolják a híveikbe, hogy a baloldal hazug.
Nevetséges. Ilyen alapon minden kormány illegitim volt eddig az országban, igérgettek fűt-fűt, aztán mi lett belőle. Mindezt annak az oldalnak van pofája előadni, amelynek vezetője szerint egy dolog a választási program és egy másik a kormányprogram.
Nyugodtan élhetsz abban a hitben, hogy a fideszes hazugság könnyűsúlyú. Semmi gond. Majd jön 4-8 év jobboldali kormányzás, aztán meglátjuk, hogy meddig tart a hitetek.
Többet árt az országnak ez a fröcsögő gyűlölködés, mint akárhány gazdasági válság. Ti azt gondoljátok, hogy a sátán szállta meg az országot, ha a baloldal van hatalmon, én nem gondolom ezt, ha a jobboldal, élek normálisan tovább.
El lehet gondolkodni, hogy melyik hozzáállás ártalmasabb és milyen emberekkel akarsz egy légtérben tartózkodni...

felician 2009.04.14. 16:06:36

@Ppix:
"Ti azt gondoljátok, hogy a sátán szállta meg az országot, ha a baloldal van hatalmon, én nem gondolom ezt, ha a jobboldal, élek normálisan tovább."

Ez a te előítéleted, én ugyan nem gondolok ilyet. Azt azonban gondolom, hogy ha a baloldal van hatalmon, azzal egy volt diktatúra káderei vannak hatalmon egyértelmű jogfolytonossággal. Egy más blogon valaki olyan szépen leírta ezt, hogy csak idézni érdemes: "Két diktatúrát "élveztek" végig eleink. Mindkét diktatúra emberek ezreit nyomorította meg, lehetetlenítette le, ölte meg vagy "csak" üldözte el. Két diktatúra sleppje követte el a borzalmakat. Azonban jelenleg Mo-on csak egy utódpárt van a politikai közegben. Egy utódpárt örökölte meg a diktatúra pénzügyi, hatalmi és kapcsolati tőkéjét, és viselkedési mintáit. Egy utódpárt mondja meg, mi helyes 's mi nem. Egy utódpárt káderországa tartja kézben a megmondók egzisztenciáját."
Ez a trendi PC retorika szerint ugyan lejárt lemez (persze!), szerintem azonban maga a lemezjátszó!
ÉS! Közben ez az utódpárt ráadásul folyamatosan, koncepciózusan és cinikusan beletörli a lábát a másik oldal híveinek szívügyét jelentő kérdésekbe, amelyek egyúttal az egész ország egészséges konszenzusának(!!!*) alapjait jelenthetnék: egészséges nemzettudat, nemzeti jelképek, határon túli magyarok ügye, 56, trianon feldolgozása, diktatúra áldozatainak egészséges és szimbolikus értékű rehabilitációja stb. (versus: hogy csak néhányat említsek: micisapka, 23 milla román vendégmunkás, dec5, avh-s miniszterelnök, III/II-es miniszterelnök, kisztitkár-miniszterelnök, cenzor pártelnök, új ellenforradalmazás, kritikátlan antiszemitázás stb. stb.). Ennek egyszerűen nincs hasonló súlyú szimmetrikus megfelelője másik oldalról mutatis mutandis! Van egy elsősorban médiaheckkek sokaságával démonizált pártvezér, akit sokan nem szeretnek, van néhány tényleges hülye, akik teljes joggal nem szimpatikusak, volt tán néhány kevéssé demokratikus mozdulat a jobb oldali kormány (ok?) idején, de kb. ennyi. Megírhatod, ha tudsz még. Az idézett mondatod második fele hihetetlenül árulkodó! Valóban, Te KÖNNYEBBEN élhetsz tovább jobb oldali kormányzás alatt: ezek szerint nem kell többszörösen szembeköpve érezd magad (szólj, ha nincs így) a hatalom által, nem érzed** ellehetetlenítve a számodra fontos népcsoport érdekeit, nem érzel frusztrációt, hogy azok oktatnak demokráciára, akik sok évtizede haszonélvezői annak, hogy itt nem volt az, és annak, hogy ez alatt lehetőségük volt kinevelni (negyven éves agymosás elgyökértelenített embereknek elég***) egy olyan szavazóbázist, amely (ha hajszállal is, de) rendre visszanyomja őket hatalomba. Na EZÉRT kellene valóban minimum nyolc év jobb közép kormányzás (BÁRMILYEN IS lesz az gazdaságilag, meg mittudomén), hogy mindenki nagyjából normális érzésekkel és szimbolikus elégtételekkel élhessen kellő ideig Magyarországon. Nem az én általad vélt hitem miatt! Magyarországon a fentiek miatt(!) már rég nem lehet megmaradni a politikában hazudozás nélkül, nem gondolom ezt a „jobb oldalról” sem, de nem is erről van szó! Az általad prognosztizált (minimum) 8 éves jobboldali kormányzás szerintem ez első és elemi feltétele annak, hogy a magyar közélet kimozdulhasson abból a tetanuszból, amelyben fetreng, és amelynek jelenlegi feszülése a világ legtermészetesebb és leglogikusabb következménye az MSZP mai politikai jelenlétének. Ilyen módon csak úgy remélem, mint egyetlen esélyt, nem mint kész megoldást. Audietur et altera pars, mérettessék meg korrekt módon a nemzeti oldal is, a hatalom médiahadjáratokkal történő rögtöni visszazabrálása nélkül is. (Már rég túl lehetnénk rajta!) Ha ezt átvészeltük (akármilyen is), AKKOR majd „Lehet Más a Politika”, és nyílhat út mindenféle más egészséges kezdeményezéseknek is. Addig ez lehetetlen. És ne gondold, kérlek, hogy én lehetetlenítem el! Én nem vagyok hatalmon... És súlyos anyagi érdekeim sincsenek…

"Többet árt az országnak ez a fröcsögő gyűlölködés, mint akárhány gazdasági válság."

Ez egy hangzatos féligazság. Nézz mélyebbre. Többet árt az országnak bármilyen gazdasági válságnál az a züllesztő orcátlanság, amellyel a tényleges(!) hatalmi slepp csapdossa arcul a az ország másképp gondolkozó, másképp érző felét, amellyel önmaga állítólagos elveihez sem hű, s amely ilyen (kampányilag aztán persze gyűlölködésként hivatkozható) indulatokat képes kiprovokálni eredetileg józan gondolkodású emberekből is! Melyeket te aztán egyszerűen ártalmas fröcsögő gyűlöletnek minősíthetsz, és lepöckölhetsz az asztalról. Miközben engem (minket) itt azért nagyvonalúan ellátsz a sátánt vizionálók bohócsapkájával. Ugyan kérlek!

(És most azt tudatosítva olvasd el, kérlek, még egyszer, amit írtam, hogy nincs olyan "jobboldali" erő, amelyet szeretnék.)

* ennyit megosztottságról és "árkokról"
** Természetesen nem ismerlek, a második személyű kinyilatkoztatásért bocs. Retorikai célja van.
*** érdemes itt by the way megemlékezni a kurrens magyar mentálhigiénés közállapotról , amely nem 20 év alatt vált olyan méllyé és ijesztővé, mint amilyen.

Üdv
f

felician 2009.04.14. 16:16:27

@Ppix:

"A buta tömegeket mindez nem érdekelte, sem jobb, sem bal oldalon."

Megint egybemosol. Csak azt tudhatod, hogy a baloldalon nem érdekelte őket.

"Mindkét oldal hazudott, egyik szépítette a helyzetet, a másik meg tragikusnak festette le. Aztán lett egy eredmény."

Ja. Tragikus.

"Az már csak a fidesz-agymosás ötlete (lásd Hubatöhötöm megjegyzése), hogy az öszödi beszéd alapján illegitimnek tűnteti fel a kormányt pusztán a választás előtti kommunikációja miatt. "

Ugye elvben programra szavaztak a választók. Megkapták? Nem. Hogy fordítva mi "lett volna" az akkor sem esik egy súllyal latba a tényekkel.

"Utólag eljátszák a hülyét és belesulykolják a híveikbe, hogy a baloldal hazug."

Utóbbit Gy.F. fideszpropaganda nélkül is eléggé megmondta őszödön.

" Ilyen alapon minden kormány illegitim volt eddig az országban, igérgettek fűt-fűt, aztán mi lett belőle."

Hát EZ még soha nem lett belőle.

"Mindezt annak az oldalnak van pofája előadni, amelynek vezetője szerint egy dolog a választási program és egy másik a kormányprogram."

Én akkor is látok kaliberkülönbségeket, de ezt egyszer már elnézted nekem:

"Nyugodtan élhetsz abban a hitben, hogy a fideszes hazugság könnyűsúlyú. Semmi gond. Majd jön 4-8 év jobboldali kormányzás, aztán meglátjuk, hogy meddig tart a hitetek."

Ld.a fentebbi hozzászólást

"Többet árt az országnak ez a fröcsögő gyűlölködés, mint akárhány gazdasági válság. Ti azt gondoljátok, hogy a sátán szállta meg az országot, ha a baloldal van hatalmon..."

A demagógia nem árt?

Üdv
f
süti beállítások módosítása