Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Amikor még egyszer nyár lesz...

2009.09.09. 17:18 homo secuiens secuiens

A barátaimnál voltam, kiültünk a teraszra. Már szürkülödött. Tücsökciripelés festette alá beszélgetésünket. Aztán a fiatal asszony bement vacsorát készíteni, a férjének pedig volt még egy sürgős intéznivalója, így pár percig hallgatóztam a szürkületben. A ház előtt az utcán 6-7 éves gyermekek beszélgettek: „Te most mész iskolába?” „Nem!” „Mikor mész?” „Amikor még egyszer nyár lesz.”

Sokan szoktunk visszaemlékezni arra a korra, amikor felhőtlenül boldogok voltunk, nem nyomta felelősség a vállunkat, teljesen el tudtunk merülni egy játékban, nem kellett a holnapot agyon tervezni. Gyakran előfordul, hogy egy gyerekre nézve ez jut eszünkbe, milyen jó neki még... És mégis, amikor gyerekek voltunk, arra vágytunk, hogy felnőttek legyünk... De visszatérve a felhőtlen felelősség nélküli életre (nem mindenkinek volt felhőtlen és felelősségmentes), az gondolkodtat el, hogy mitől is volt mindaz olyan könnyed vagy mitől látom most olyannak. És a kisebb gyerek válaszában ott van: amikor még egyszer nyár lesz... Ebben nincs türelmetlenség, akarás, hajtás, tervezés, hanem egy várakozás van, amely beleillik a természet ciklikus változásába. Amikor még egyszer nyár lesz, akkor megyek iskolába. Hogy mi lesz addig? Mi jön azután? Nem tudom, de nem is köt le görcsösen. Majd megyek, amikor még egyszer nyár lesz. Amikor eljön az ideje. Most nem annak van az ideje.
 
Azt gondolom, hogy könnyen el lehet élni a jelen mellett. És ezt gondolom, hogy a felhőtlen gyermekévek attól voltak felhőtlenebbek, hogy ott tudtam lenni abban, amit éppen tettem. CSAK az volt fontos, amikor fociztunk, hogy fociztam, vagy amikor kártyáztunk, hogy kártyáztam. Tehát ott voltam abban, ami történt vagy amit tettem.
Meditációs utak, tudatossági gyakorlatok ezért lehetnek ma ennyire népszerűek, mert valami hasonlóra tanítanak, arra, hogy a jelenre figyeljünk, mert amiben VAGYUNK, csak abban lehetünk boldogok, a múlt az VOLT, a jövő pedig LESZ. De ha ilyen egyszerű, akkor miért ilyen nehéz?
 
Ti hogy látjátok?
 
Amikor még egyszer nyár lesz, akkor iskolába megyek, de most szépségesen ciripel a tücsök.
 
 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr241363233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserenkov 2009.09.09. 20:26:37

"Mindent akarok, de azt most rögtön/mindent akarok, de azonnal" - ahogy az ős-Bikini énekelte.

bölcsésztanár 2009.09.09. 20:36:50

Pont C.S. Lewis írja, hogy "Mert a jelen az a pont, ahol az ökkévalóság az idővel érintkezik." Innentől kezdve egyszerű a patás dolga: ettől elszakítani az embert, hogy vagy a múlttal, vagy a jövővel foglalkozzon. Ezért ilyen nehéz. Ránk vannak szállva és dolgoznak.
Egyébként én tisztán érzem, hogy ha megállok gyönyörködni a gyerekeimben, a többiekben, az időjárásban stb., olyan tiszta öröm tölt el, ami Istentől jön, a patás meg bosszankodik, hogy nem tevés-vevéssel, fontoskodással meg ilyenekkel töltöttem azt a néhány percet.

cserenkov 2009.09.09. 20:39:42

@cserenkov:
Miután pedig ez nem megy, az emberek behúzzák a féket és a fiziológiai szükségleteken túl nem csinálnak semmit, csendes elkeseredettségben élik életüket.
Szerintem ezért nem is érik el az emberek amit elérhetnek, akár az anyagiak, akár a szellemiek(pl. nyelvvizsga), de legfőképpen a LELKIEK terén.

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.09.09. 20:42:25

az ember hajlamos arra, hogy az egész életét a jövő előkészítésére fordítsa. majd ha ez, majd ha az...

vigyázni kell ezzel, bár zsákutcának azért nem nevezném. kell álmodni, és az álomhoz vezető utat meg kell keresni.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.09.10. 12:24:15

jaj de jó ez a bejegyzés =)

Amikor Jézus azt mondta, hogy legyetek olyanok, mint a gyerekek, akkor talán pont erre a bizalomra épülő kiegyensúlyozottságra gondolt.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a gyermek mában élése -- leegyszerűsítve -- abból fakad, hogy biztonságban érzi magát, mert még nem kellett szembenéznie azokkal a nehézségekkel, amik a felnőtt létet szegélyezik.

A felnőttnek egy bizonyos érettségi pont felett vissza tudják szerezni ezt a kiegyensúlyozottságot, de immár az isteni gondviselésbe vetett tudatos bizalomra támaszkodva.

zzzsuzsa 2009.09.10. 16:27:49

@Nick_: csatlakoznék! :-) tényleg nagyon jó a bejegyzés, az egyik legjobb mostanában.
((egy gyereknek is vannak nehézségei, csak sokkal egyszerűbb és tisztább a gondolkodása.))((ja és az, hogy biztonságban érzi e magát, inkább azt mondanám, jobb esetben!!))

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.10.06. 17:06:55

Szerintem azért ilyen nehéz megélni az életet, mert a ma nyugati embere fogantatásától fogva megfertőződött az önmegváltás (= kényszeres, önveszejtő önmegvalósítás?) vírusával. Persze ez is "lassú vírus", régebben csak a felnőttkorban okozta tüneteit, de úgy tűnik, egyre hamarabb árt. Kifejlődését a fogyasztott média mennyisége és minősége határozza meg.

A keresztény embernek különösen nehéz így élni, mert az uralkodó ideológiák szerinti önmegváltás kizárja a megváltás elfogadását. Nem véletlen ám a fel-fellángoló Júdás-kultusz! A tudás, a tapasztalat nem boldogíthat, ha nincs ráhagyatkozás.

Az önmegváltást hirdető "újpogány" kultuszok népszerűsége sem véletlen. Mert bizony az önmegváltás nem úgy divat, hogy azért teszünk valamit, szöges ágyon ülve böjtölünk és meditálunk egyedül, hanem úgy, hogy valamit tesznek velünk - istenünkért, a pénzünkért cserében. Pénzért rezeg csak a csakra, pénzért rázza a homeopata, pénzért mossa ki belőlünk a salakot a szcinti, és ugyanő sok pénzért ad hozzá nekünk olyan léböjtöt is, amit ha túlélünk, talán nekünk is jobb lesz, ha meg nem, akkor csak neki.

Nem merünk az Istenre hagyatkozni, racionalista döntéssel pénzért akarunk biztonságot és boldogságot venni, és közben minden, akár rajongók, mániás betegek által elkövetett keresztény misztikától is nagyságrendekkel fantazmagórikusabb elképzelésekkel helyettesítjük az önmegváltás pogány mítosza miatt léket kapott, kiürült lelki kincstárunkat.

Az önmegváltás nyugati antikrisztiánus ideológiájának "apostolai" nem véletlenül azok, akik. Nem véletlen a rokonságuk, és nem a véletlen művei az általuk részben útra indított, részben generált, részben kiprovokált, részben pedig a - mindenhová valami misztikus féregként befurakodó - nyilvánosság fölött bitorolt hatalmuknál fogva fenntartott és terjesztett, antikrisztiánus, és ezáltal természetesen emberellenes ideológiák, a nemzetközi és a nemzeti szocializmus, a konzumizmus és a genderizmus sem.

És még őket is szeretni kell! Legalábbis meg kell próbálni, akár bizony hetvenszer hétszer is. (Ez egy kétezer éves akció. Érvényes szerintem ma is.) Követésüket viszont nem írja elő tudtommal semmi...

/gabriella/ 2009.10.27. 09:11:03

Akkoriban még volt egy feltétlen bizalmunk a külvilágunk felé is.. ez az ami idővel megszűnt (a mai világban..) Manapság mindenki csak megtervezi az életét és magasabb posztra akar törni. És milyen tiszták és szeretetben gazdagok a gyermekek! "Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja Isten országát mint a gyermek, nem jut be oda."

eszaq 2009.11.27. 15:12:59

Örvendek, hogy megszaporodtak a bejegyzések. Alig találtam meg hol hagytam abba utoljára az olvasását. Na most lesz mit bepótoljak.
süti beállítások módosítása