Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A vallásosság Magyarországon: hitelesség és romastratégia

2011.06.26. 19:14 pacsy

Ez a 2,41 perces nyúlfarknyi videó nem Magyarországon, nem is Magyarországról készült, mégis van köze a témához. Ha elsőre kicsit talán szentimentálisnak tűnik is néhányaknak, azt hiszem, mégis valami lényegeset ragad meg abból, amit hiteles vallásosságnak mondunk. Nekem minden esetre tetszik. :)

 

Felütésképpen, mielőtt folytatnám, talán nézzetek bele…

És most a témáról! Még emlékszem, a rendszerváltás idején – én akkoriban érettségiztem – a hozzánk látogató külföldi barátaimnak úgy magyaráztuk: Magyarországon a népesség úgy két harmada katolikus; kb. negyede protestáns; ezen kívül, úgymond „szórványban”, vannak még ortodox és zsidó vallásúak is. Nos, a helyzetkép azóta lényegesen megváltozott. Tudtátok? A jelenlegi arányok (az akkoriakkal összehasonlítva) táblázatszerűen:

 

Vallások   1990 2004
római és görög katolikus 71,00% 48%
református 19,40% 13%
evangélikus 4,50% 2%
izraelita 0,40% ?
sehova nincs bejegyezve 2,40% 33%

 

Az adatok önmagában is érdekesek (vö. Tomka Miklós: Vallás és társadalom Magyarországon, Pázmány Társadalomtudomány 4., Budapest-Piliscsaba, 2006, 16.). De ezen kívül van itt még egy nem elhanyagolható mozzanat (amit persze politikailag inkorrekt emlegetni). A rasszhoz való tartozás is számít.


Magyarországon ma mértékadó források 700 ezer és egymillió közé teszik a roma népesség lélekszámát. Ráadásul – mint köztudott – a korfa, a demográfiai mutatók alapján igencsak az ő növekvő jelentőségüket prognosztizálhatjuk. Remélem, nem vagyok egyedül azzal, ha ebben elsősorban nem problémát, hanem lehetőséget látok. Ők fognak megmenteni minket! Ez népesedéspolitikailag éppúgy igaz, mint genetikailag. (Ebből már kitalálhattátok, hogy nem vagyok jobbikos… :)


Hogy ezt hogy értem? Nos, egy kis vérfrissítés mindig jól jön egy kifáradt, dekadenciába hajló nyugati társadalomnak és kultúrának (ahová mi is tartozunk). Úgy képzelem, 100 év múlva annyi kulturális különbség lesz Sopron és Nyíregyháza között, mint mondjuk ma Észak- és Dél-Olaszország között van. Aki ismeri, annak nem kell bizonygatnom: Szicíliában ma Milánóhoz képest kicsit sötétebb a bőrszín, színesebb a folklór, nagyobbak a családok. A közgondolkodást tekintve is szembeötlő a különbség: délen hangsúlyosabbak, melegebbek a személyes kapcsolatok, vidámabbak az emberek. Más egy kicsit a nyelvjárás is, de azért értik egymást (ha nagyon odafigyelnek… :) Továbbá vendégszeretőbbek, jobban tisztelik a hagyományokat és – mi tagadás – vallásosabbak is.


Vallásilag is a romák fogják Magyarországot megmenteni! Minden cigány csecsemőt előbb-utóbb megkeresztelnek, „mert különben sír.” (Tehát legkésőbb másfél éves korára, amikor jönni kezd a foga…) Nehéz elképzelni körükben a polgári temetést, eleven a közösségben és egyénileg is nagyon spirituálisan megélt gyász (gyönyörű, valóban megrendítő cigány temetéseken voltam!). Az álmokon és megérzéseken keresztül közvetlen kapcsolatban állnak a túlvilággal; és persze lámpással kell keresni köztük olyat, aki nem hisz Istenben. Hol van még egy olyan népesség a magyar társadalmon belül, ahol ilyen alapokra lehetne építeni a hitoktatás, az egyházi katekézis terén? Csak sikerüljön integrálni őket… A társadalomba is… (az aktualitások közül, a teljesség igénye nélkül: a Cosma-gyilkosság napokban lezárult büntetőpere; az új EU romastratégia elfogadása a soros magyar elnökség alatt stb.). És persze az egyházba is… (a jezsuiták által indított roma szakkollégium; kitűnő és elkötelezett lelkipásztorok, lelkipásztornők, szerzetesnők, laikusok stb.). Nincs menekvés: közös jövőnk van. Itt is, odaát is. Na, szerbusztok!
 

227 komment

Címkék: politika vallás európa cigányok

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr443016696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2011.06.26. 23:20:02

Nagyon igaz! Beszélgettem egy itt lakó cigány asszonnyal aki romungrónak mondja magát. Fantasztikusan igazi, valódi hit él benne, és mesélte, hogy amikor megszületik egy unoka, az olyan náluk, mintha karácsony lenne. Megszületik egy kis Jézuska.Lehet, hogy a romák, cigányok fognak bennünket megmenteni, ez a gondolat nagyon tetszik nekem, nagyon ritkán hallok így beszélni róluk. A vérfrissítés tényleg aktuális ma, de a keveredés (roma és magyar között) szerintem nem fog megvalósulni addig, amíg a bizalom ilyen szinten a béka ...alatt van. A romák között sokaknak, főleg a magyar cigányoknak igényük van arra, hogy a gyerekeik együtt tanuljanak a magyar gyerekekkel. A magyar szülők pedig pánik szerűen menekülnek a nagy százalékban cigánygyerekekkel teli iskolákból. A romák, cigányok sem szívesen integrálódnak egy olyan közegbe, ami kitaszítja őket. Ők nem olyanok mint mi és nem tudjuk őket olyanná tenni. Örülni kell annak, hogy egy kis odafigyelésért is királyt csinálnak belőled, és úgy megszeretnek, mint a saját családod sem téged. Az, hogy a Cosma gyilkosság és a per ekkora hír, az szerintem rombolja a cigány magyar viszonyt. A média nagyon sokat árt. és a Jobbik is:))

csaba carmarthen 2011.06.27. 00:21:29

<<közös jövőnk van. Itt is, odaát is>>
teljesen egyetertek..

De hogy ki ment meg kit, arra, lehet, hogy, jobb talan Jean Vanier-tol venni egy analogiat,

(pl. most amikor 'mi magyarok' alltunk ki a romastrategia elinditasa mellett-az Eu-ban! :)

Jean Vanier ugy fogalmaz,
hogy a

" a serulteknek szukseguk van a 'normalis' emberekre, hogy emberi eletuk legyen,

a 'normalis' embereknek pedig szukseguk van a serultekre hogy <<emberek>> lehessenek."

Ez talan ertelmezheto szocialis, kulturalis stb. ertelemben is...

(es persze nem csak a cigany testvereinkkel kapcsolatban...
utalnek itt pl @tanitvany testverunk Punkosdi bejegyzesere a 'Mit mond a Szentlelek nekunk' rovatban...amire egyelore nagyokat hallgattunk....;)

Ezert sokkal inkabb ugy fogalmaznek hogy a testveri(es)seg ment meg minket -kozosen.

Vagy -utaljunk talan a videora? -

az Istenanya...es persze Krisztus ment meg minket

-kozosen.

Feltehetoleg sem magunkat, sem a ciganyokat nem kell meg szentte avatnunk...Bar az igaz, hogy mindannyian erre vagyunk meghivva, es az is igaz, hogy mindket oldalon vannak mar pozitiv jelek...de...

Maria orszaga meg mindig tragar, es meg rengeteget karomkodik is...,

a 'cigany lelkiseg'-ben meg ott van meg a rengeteg okkultizmus es spirituzmus is......, stb

A bun az bun

a jo dolgok pedig jo dolgok

egyiket sem kell kicsinyiteni...

Ugyanakkor nagyon igaznak tunik, szamomra az is hogy...

"Ideje van a falukutatásnak. Hogy lássuk és tudjuk, amit nem merünk látni és tudni. Pedig valami megoldást találnunk kell, méghozzá azonnal..."

www.magyarhirlap.hu/belfold/falukutatok.html

Ugyhogy velhetoen hosszu ut elott allunk meg.

Most segits meg Maria...:)
cs

szemet 2011.06.27. 08:03:32

"Ez népesedéspolitikailag éppúgy igaz, mint genetikailag. (Ebből már kitalálhattátok, hogy nem vagyok jobbikos… :)
Hogy ezt hogy értem? Nos, egy kis vérfrissítés mindig jól jön egy kifáradt, dekadenciába hajló nyugati társadalomnak és kultúrának"

Ha nem vagy jobbikos, miért veszed át a retorikájukat?

Mert EZ ugyanaz a gusztustalanság csak fordítva:

szerintük ugye, a romák genetikai anyaga rosszabb ( kisebb zárt populáció / beltenyészet) és kultúrája alacsonyabb rendű...

Ez egy olyan hozzáállás, stílus ami nem lesz attól fogyaszthatóbb, igazabb vagy civilizáltabb, hogy a fő propagálóival átellenes célra próbálod bevetni: nem tudom mi szüksége ennek a posztnak fajelmélet szagú fejtegetésre , ha épp az ilyenektől szeretnél elhatárolódni...

uszo 2011.06.27. 08:22:03

@csaba carmarthen: "Ugyanakkor nagyon igaznak tunik, szamomra az is hogy...http://www.magyarhirlap.hu/belfold/falukutatok.html"

Csaba testvér!
Nem tudom mi volt a szándékod azzal, hogy ezt a szemetet beidézted, de ez a hozzáállás soha nem fogja a Pacsy által is óhajtott békét és közeledést elhozni.

Nem gondolod, hogy vizsgálni kéne mi a különbség az igaz, meg az igazság kifejezés között?

Tényleg fényképeket látunk, a Bayer média fényképeit. Azt már elfelejtette lefényképezni, hogy a kocsma előtt üldögélők szülei napi nettó ezerért eljárnak az ország másik végébe gyümölcsöt szedni.....ha lehet.. Egy szál fejszével, meg egy tarisznyával somogyba rönköt hántolni. Elfelejti azt a fotót behelyezni mikor a még működő bányákból, "üdülni ezek" mezőgazdasági munkára jártak.
Elfelejti-mikor fasizmust fényképez és gyerek kiszakításról hadovál- azt a régi fotó ide helyezni amin a náci német rezsim pózol mikor tömegével vett el szülőktől gyerekeket bizonyos okok miatt....

uszo 2011.06.27. 08:43:45

Kedves Pacsy!

Köszönöm, hogy megírtad ezt a bejegyzést. Nagyon aktuális a témával foglalkozni.
Meggyőződésem, hogy a probléma megoldásának lényegi pontja az a hozzáállás amit képviselsz.
A helyzetet ami most van másként nem lehet normalizálni, csak ha befogadjuk ezeket az embereket.
De..Nem gyerek kiszakítással.
Meg konténer telepekkel, havi negyvenért, negyven éves dagadt nyugdíjas rendőr felügyelete alatt, minden négy cigányra.

A fiaim mikor középiskolásként időnként hazahozták a cigány barátaikat is. Tőlem látták, hogy dolgozom ezekkel az emberekkel ismerték őket így mertek a "gyerekeikkel" is barátkozni.
Integráció beengedés nélkül nem megy semmi.
Kellenek "vállalkozó" emberek akik merik bevinni őket a saját világukba.

uszo 2011.06.27. 08:54:21

@szemet:
Félre érted a Pacsyt.
Igazi ember.
Nem tudom miért hozta szóba a genetikát, de gondolkodását megnyilvánulását ismerve, a fajelmélet, rasszizmus nem az ő világához tartozik.

zzzsuzsa 2011.06.27. 09:33:28

@szemet: Te jó ég! Pacsy azt írja, hogy ők fognak megmenteni minket! Nem csak népesedéspolitikailag, hanem genetikailag. Ez pont, hogy pozitív lehetőséget lát a cigányság létezésében. @uszo: Megkérhetlek arra, hogy az aktuálpolitika itt és most ne....?

csaba carmarthen 2011.06.27. 09:43:46

@uszo:
igyekszem minel elobb valaszolni.
de ma keso este elott erre semmikeppen nem lesz lehetosegem.

Addig is szep napot!
cs
:)

pacsy 2011.06.27. 22:08:49

@szemet: "szerintük ugye, a romák genetikai anyaga rosszabb" - ezt légyszi ne tulajdonítsd nekem, mert olyat mondok, hogy... Rég lettem valamitől ilyen dühös!!! Grrrr... A "vérfrissítés" szó pedig teljesen pozitív értemű a posztban. (Igaz, én nem olvasok jobbikos irodalmat...) Szerintem a Te szemedben van a hiba, hogy félreértettél.
(Kösz @uszo: és @zzzsuzsa:!)

A keveredést pedig úgy értem, hogy apám és anyám is keveredett genetikailag. Szerencsémre... Na, ennyit erről!

uszo 2011.06.27. 23:11:12

@zzzsuzsa: "Megkérhetlek arra, hogy az aktuálpolitika itt és most ne....?"

Hogyne, kérni kérhetsz...Bár kérésed ésszerűtlen. Mintha valami ilyesmi lenne a címbe, "hitelesség és roma stratégia." A kérdés a politikába vág a politika kérdésbe vág.
A strukturális bűnnel átitatott probléma ez, annak pedig igazi közege a mindenkori politika.

Vagy esetleg rajongásodban zavarlak itt és most aktuálpolitikailag? :)

szemet 2011.06.28. 00:03:20

@pacsy: Ok lehet, hogy én nem értem jól. Mindenesetre én a retorikai készletet, és a megközelítést alapvetően nem tartom elfogadhatónak, hiába mondod, hogy a te véleményed igaz, míg az nem lenne igaz, hogy: "a magyarság a romák számára népességileg és genetikailag is egy jó lehetőség, értve ezalatt hogy a romák dekadenciába hajló és kifáradt kultúrájára ráférne egy kis vérfrissítés"

Ez szerintem mindkét irányból nézve egyformán sértőnek hat.
Mondjuk, ha én azt mondom valakinek "Hölgyem maga szörnyen hájas, hatalmas ronda tokás arca van, le kéne fogynia." - ezt akkor is sértőnek fogja találni, ha igazam van, egyszerűen azért mert a mondat retorikailag egy sértés, nem jótanács, vagy semleges tényállítás (igazságtartalomtól függetlenül). És persze mindeközben hozzátehetem, hogy elhatárolódok azoktól akik a soványakat sértegetik, hiszen ÉN a kövéreket sértegetem...

NA mindegy. Lehet hogy nem tudom jól elmagyarázni. Üldözési mániám lehet? Vagy csak megfertőzött ez a külföldi (dekadens nyugati;) P.C. tojáshéjon lépegetős közbeszédkultúra...

szemet 2011.06.28. 00:36:39

@pacsy: De tényleg mindegy egyébként. Nem akarom itt kijárni magamnak a sértést, hogy csak kötözködni/értetlenkedni jöttem ide - még akkor sem ha történetesen igaz lenne (de persze nem az...;)

csaba carmarthen 2011.06.28. 03:09:50

@pacsy:
koszi pacsy!
most hirtelen racsodalkoztam a kepre..az uj kepre amire lecserelted a regit...
es komolyan(!) megerintett:)
hogy ugy mondjam, atalakitotta szamomra meg az iras uzenetet is:)

@uszo:
igazad van
ami igaznak tunik az meg nem az Igazsag maga...
viszont kozelebb vihet Hozzaja...talan ezert tunik igaznak.
Igy, ugy is mondhatnam, hogy

igaznak tunik amit nekem irtal;)

de ezert fogalmaztam en is eredetileg ugy, hogy igaznak tunik, es nem ugy, hogy ez az Igazsag.

Kezdjuk az Igazsagnal:)

Az igazsagot az tudja huen visszaadni, akar a szavaival is, aki buntelen.

Pl azert is, mert csak ez az allapot mentesithet a reszrehajlasoktol, megalkuvasoktol, eloiteletektol...

Ilyen emberrol viszont csak kettorol tudok.

Az Istenemberrol es az Edesanyjarol.
Kozuluk az utobbiban az a fantasztikus, hogy O csak ember (persze az elso is teljes mertekben ember, s ez is fantasztikus;)).. es az elsoben meg az is fantasztikus, hogy O a mi anyank is.

Namarmost;)

A mi eletunk s benne akar szavaink es irasaink annyiban fogjak megkozeliteni az Igazsagot amennyire kozel kerulunk ehhez a ket emberhez, ha ugy tetszik, amennyire lenyegukkel egyesulunk..

Ez a feladat, ez a kihivas.

Ebben segithetjuk egymast es ha akarod, a tobbieket is es ok is minket.

Ez a feledat egyszeruen meghatarozhato, de nehez.

Azon emberi termeszetunk miatt, amely nem csupan az eredeti artatlansag nyomait hordozza.

Mit kezdjunk akkor azzal ami igaznak tunik?

Az alfa kurzussal kapcsolatban mondta egy fiatal pap ismerosom egyszer azt a hasonlatot, hogy egy parbeszed soran, ha valaki mas velemenyt fogalmaz meg, akkor azt -mondjuk -legalabb ketfelekeppen lehet lereagalni.
;)
1,"Te ....szemet!..:)."
2,"Jeee, te igy gondolod? Milyen erdekes!..:)"

visszaterve a hozzam intezett kerdesedre, hogy miert linkeltem.

Eloszor is <Zsolti> irasa tortenetesen egy nappal elobb jelent meg mint <Pacsy> irasa.

Az elsobol egy nagy segelykialtast hallottam at ... a masodikbol, kulonosen igy, az uj keppel, a remenyseg szavat.

hiszen az elso igy kezdodik:

Falukutatók.Igazából nem róluk lesz szó. Hanem arról, hogy ideje lenne feltámadniuk. Hogy legalább tudjuk, mivel kell szembenéznünk pillanatokon belül.

a masodik pedig igy fejezodik be:

Nincs menekvés: közös jövőnk van. Itt is, odaát is. Na, szerbusztok!

es mind a ketto igaznak tunik...

de vannak mas mondatok is amelyek igaznak tunnek.

-A kirabolt öregasszonyokat, idős házaspárokat egyre gyakrabban össze is verik...

-Ők fognak megmenteni minket! Ez népesedéspolitikailag éppúgy igaz, mint genetikailag.

vagy...

-Az egyik faluból tavaly költözött el a legutolsó magyar család. A templom harangját azóta azért nem tudják ellopni, mert elrontották a sorrendet: előbb a harangtoronyba vezető falépcsőt vitték el, és tüzelték el, így most nem férnek hozzá a haranghoz.

-Vallásilag is a romák fogják Magyarországot megmenteni! Minden cigány csecsemőt előbb-utóbb megkeresztelnek, „mert különben sír.”(...)Nehéz elképzelni körükben a polgári temetést, eleven a közösségben és egyénileg is nagyon spirituálisan megélt gyász (gyönyörű, valóban megrendítő cigány temetéseken voltam!).

Fajdalmas ezeket egymas melle rakni, pedig mind igaznak tunnek. Azert mert mas emberi tapasztalatbol, mas szituaciobol, mas nezopontbol jonnek...es azt hiszem hogy megtortent tapaszalatokra/megtapasztalasokra/megerzesekre tamaszkodnak.

egymas melle akkor tehetjuk oket ha hozza tesszuk az igazsagbol jovo szavakat is.

„Drága gyermekek! Szeretném, ha megértenétek, hogy az édesanyátok vagyok, és szeretnélek segíteni és hívni benneteket az imádságra. Csak az ima által tudjátok az üzeneteimet megérteni, elfogadni és megvalósítani az életetekben. Olvassátok a Szentírást, éljétek meg, és imádkozzatok, hogy képesek legyetek megérteni az idők jeleit. Ez egy rendkívüli idő. Ezért veletek vagyok, hogy közelebb hozzalak benneteket szívemhez és Fiam, Jézus szívéhez. Drága gyermekeim, azt kívánom, hogy a világosság gyermekei legyetek, nem pedig a sötétségé. Éljétek tehát azt, amit mondok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”
1993. augusztus 25
....

Kajla 2011.06.28. 10:33:58

@pacsy: Szerintem félreértetted @szemet: hozzászólását. Ő nem azt kifogásolta, hogy a cigányokat szidod, hanem olyan eszközökkel véded, amely, ha másik irányba történik, akkor mindenki elutasítását kivívná.

Nagyon igaz az is, hogy egy mondat elfogadhatóságát (pc), akár dicsérő, akár negatív jól méri, ha a tárgyát kicseréljük az alábbiak közül bármelyikre:

cigány/fekete/zsidó/magyar.

A Te mondataid – a jó szándékodat nem kétségbe vonva – nem állják ki ennek a próbáját.

Barátsággal
Kajla

pacsy 2011.06.28. 12:21:02

@szemet: próbálom megérteni, amit mondani akarsz (és messzemenően respektálom, hogy nem "kötözködni/értetlenkedni jöttél"!). De, mi tagadás, nem értem mi a baj.

Én bármelyik cigány ismerősömnek el merném mondani, hogy "a roma magyarság a nem-roma magyarság számára népességileg és genetikailag is egy jó lehetőség, értve ezalatt hogy a mai többségi magyar társadalom dekadenciába hajló és kifáradt kultúrájára ráférne egy kis vérfrissítés." De az ellenkezőjét tényleg sértőnek érzem, és minden erőmmel visszautasítom. Mi családon belül is mondtuk, hogy minél távolabbi "vért" hoz be valaki, annál jobbat tesz genetikailag. És ebben - ezt állítom! - semmi sértő nem volt, senkire nézve! (Sőt...)

Vagy ez máris rasszizmus? Remélem, nem.

Minden esetre @Kajla: elgondolkodtattál, mert megtanultam odafigyelni a véleményedre. De velem lehet beszélni...; egyelőre azonban nem értem, hogy miért kellene teljesen felcserélhetőnek tekintenem minden népcsoport megnevezését, és elvileg tartózkodnom a kultúrák minősítésétől. (Síkos jégre szaladtam...?)

P.S. A posztot kiegészítettem a korábban hiányzó táblázati adatokkal is.

thotferi 2011.06.28. 13:51:25

Tudomásom szerint a börtönlakók 80%-a cigány. Ez a problémánk és ez a problémájuk, közös gondunk.Bűzözésük, életmódjuk mérhetetlen károkat okoz az országnak anyagiakban és morálisan egyaránt.
Egy közösségnek joga és kötelessége lenne megválogatni kiket fogad be a társadalomba.Fel kellene ajánlani a visszaeső börtönlakóknak: ha családostul távoznak egy másik országba, lemondva a visszatérésről és az állampolgárságukról, akkor büntetésüket elengedi a társadalom. Ez egy méltányos ajánlat és lehetőség az újrakezdéshez.

goldberry 2011.06.28. 14:20:54

@pacsy:
„Mi családon belül is mondtuk, hogy minél távolabbi "vért" hoz be valaki, annál jobbat tesz genetikailag.”
Ez így van! Illetve pontosabban valahogy így: minél távolabbi (különbözőbb) génszerkezetet hoz be valaki, annál erősebb lesz az immunrendszer. Ez igazán nem sértő. :-)

eichikarl 2011.06.28. 14:32:09

A kérdésfeltevést aktuálisnak és fontosnak érzem. Lenne néhány kérdésem.
Ami ár most is megfigyelhetö Kelet-Magyarországon, hogy (ez most nem pesz p.c. megfogalmazás) "alsóbb néprétegekben" megindult a keveredés. Biztos-e az, hogy ez a folyamat idövel a "magasabb" néprétegekre is átterjed? (Nem kicsit az a logika érvényesül, ami évtizedek/-századok óta problémája az egész kelet-közép-európai régiónak: a "fejlettebb" nyugathoz való egyre türelmetlenebb és frusztráltabb vágy diktatúrája, amely gépszíjként kapja el a társadalmat, föleg a férfiakat, akik így aztán jócskán idö elött halnak.)
Tehát nem lehetséges az, hogy a felsö rétegekben a távolodás egyre nagyobb? (Ezzel kapcsolatban nem olvastam felméréseket, de olyanokat igen, hogy még most a válság után is a szegények és gazdagok közötti távolság csak még jobban nött, világ szerte több lett a milliomos - nem tudom, Magyarországra ez mennyire jellemzö.

Ha jól tudom, évtizedes probléma, hogy ha egy cigány tovább tanul, akkor gyakorlatilag elöbb-utóbb kizárja magát a nagy közösségböl. A korábban említett alsóbb néprétegekben való keveredésen kévül a tanulás adna lehetöséget a "presztízs-növekedésre" és megfelelö "szinvonalú" magyar pár választására. Ha jól értem viszont akkor ennek az a következménye, hogy valaki kénytelen hátat fordítani a saját etnikumának. Ellenpéldát én csak a Lankó József atya által vezetett alsószentmártoni modellben láttam, ahol egy (viszonylag) zárt közösség egy ember vagy egy kis csoport segítségével képes volt a tanulást, mint a közösség számára hasznos és becsülendö dolgot elfogadtatni, így ott folyamatosan növekszik a roma óvónök, tanítók és tanárok száma. Míg máshol ez nem így van. Legalább is tudtommal, mert akik kikerültek a cigány társadalomból, azok nem akarnak oda visszamenni, inkább minden energiájukat a további integrációba fektetik.

A harmadik és egyben ezúttal utolsó kérdésem a vallási megújulásra vonatkozik. Mondjuk ez egy más tanulmány lenne, mint a feniti TM féle, de arra felé kellene keresgélni. Szóval a kérdésem az lenne, hogy milyen ú.n. miliök vannak a magyar katolikus egyházban, ahová ezek a vallásos cigányok tarthatnának (ugyanis hiába vallásosak ök magukban, ha nem jönnek el a templomba, mert ott a magyarok által alkotott és élt rend uralkodik, akkor vétfrissítésröl nem nagyon lehet szellemi, vallási értelemben sem szó.)
Csak úgy ötletszerüen felsorolnék egy-két ilyen miliöt: a vidéki "a falu rendjével összefonódó" vallásosság, ahol a vallási tradíció és az ezzel összefonódó társadalmi rend fontos. Ha jól tudom, itt van némi csökkenés, föleg az elvándorlásnak köszönhetöen. Van aztán a kisvárosi, nagyvárosi miliö, ahol több az értelmiségi. Itt fontos szerepet játszanak olyan tartalmak, amelyek a tradiciót az újjal összekötik, új formák is: elöadások, táborok, ifjúsági misék stb. A kettöt valahogy összeköti a magyar nemzeti hangsúlyú vallásosság, amelynek a politikába is vannak nyúlványai - ez majd 150-200 éves hagyomány. Pl. a csíksomlyói búcsúra ugyanúgy elmegy az értelmiségi és a munkás vagy földmüves hátterü.

Namost mindez persze igen elnagyolt és pontatlan, de nem is ez lenne számomra a kérdés, hanem, hogy hol van ezekben a miliökben helye a cigányoknak.
Legvégül csak azt a tapasztalatomat füzném hozzá, hogy a legalább érettségivel rendelkezö romungró még kevésbé található meg a templomban, amint az egyszerü cigányasszony, akit hollywoodizált formában a youtube-os felvétel volt hivatva megjeleníteni. Mert a romungrók legnagyobb részének nem átmenetét, hanem törést jelent a váltás. Gyerekesnek és elvetendönek a régi vallási világ, érthetetlen idegen tradicióban gyökerezönek az új.
(Nekünk ez már fel sem tünik, de mi köze van egy romának olyan magyar szentekhez, akik a magyar államiság szempontjából fontosak, vagy ki közük a rengeteg cölibátusban élö pap-, és szerzetes szenthez, akik az ö életet adó család-alapjukat kérdöjelezik meg? Vagy mi közük akár a szentírás ragyogó hittartalmakat közvetítö szentjeihez Izajástól Szent Pálig, amikor az ö Isten-kapcsolatuk nem tételes hit alapú. Izgalmas kérdések ezek egyébként abból a szempontból is, hogy a többségi társadalom bizonyos rétegei is elindultak egy ilyen irányba, és a válaszuk is hasonló, elkerülik a templom házatáját is.)

Szóval azt állítanám, hogy számomra a reme kérdésfeltevés mellet kicsit zavaros a kép. Lehet, hogy már elkezdenek létre jönni "kevert miliök", de ezekröl még nem tudni?

zzzsuzsa 2011.06.28. 22:26:51

@eichikarl: Köszi, hogy közbeléptél...:)) A romungrókról, magyar cigányokról azt gondolom, hogy a 2.3. generáció már úton van az asszimilálódás felé. Azok a roma, cigány családok, akik vidékről feljöttek Pestre munkát találni, még talán a 70-es 80-as években, azok között vannak muzsikus cigányok akik nagyon jó helyzetben vannak, voltak, vagy csak voltak egy időben, de néhány családtagjuk tanult emberré vált. Szakcsiék például, akiknek csodás, tanult, érzékeny és nagyon igényes emberekké váltak a fiatalabb nemzedékei is és tulajdonképpen itt abszolút a keveredés is benne van a pakliban. Nagyon érdekes egyébként, hogy a "kevert szülöttek" hihetetlen érzékeny és nagyszerű emberkék. Itt bizony nagyon nagy szerepe van a genetikának is. Azok a magyar cigány családok (romungrók) akik jó anyagi, vagy egzisztenciális helyzetbe kerültek itt Pesten, azok között az a tapasztalat, hogy hihetetlenül adnak arra, hogy a gyerekeikről maximálisan gondoskodjanak, iskoláztassák őket, és nagyon nagyon nagy presztízs kérdést csinálnak abból is, hogy a gyerek egyetemre, főiskolára járjon. Ez általában a tapasztalat (velük élünk, ismerjük őket)
A romungrók 5.6.generációi szerintem teljesen beolvadnak majd a budapesti magyarok között, nem tudom, hogy ez integráció e, vagy inkább asszimiláció. Valószínű itt is lesz egy réteg, aki büszke lesz a cigányságára, és a hagyományait nem felejti. Mint ahogyan a magyar falvak zenéje, életmódja is egy átélhető és megélhető dolog ma már, és sokan akarnak visszatérni a gyökerekhez, művelni a földet, nem nejlon ételeket enni, nem nejlon életet élni. Valószínű ugyanez a folyamat a cigánysággal is megtörténik majd, persze most a budapesti romungrókról beszélek. De ez a problémának csak az egyik részét oldja fel. Hol vannak az oláh vagy a beás cigányok, akik közül sokan ma is úgy élnek mint régen, nem járatják óvodába a gyerekeiket, nincsen otthon írólap és színes ceruza, nincsen könyv sem. és a gyerek elmegy az első osztályba és nem tudja megfogni a ceruzát, és nem érti, mit mond a tanítónő, mert az anyukája eddig csak a saját nyelvjárásán beszélt hozzá. A lányaikat 13 évesen adják férjhez és ugye ez azt is jelenti, hogy akkor a suliból rendesen ki is marad a lány. Nekem van egy olyan álmom, hogy hagyni kellene őket úgy ahogy vannak, és teljes jogú polgárok lehetnek, ha akarnak, munkát vállalhatnak iskola nélkül is, de kellenek bizonyos elfogadható szabályok, amiket ők is be kell, hogy tartsanak, és szabadon dönthetnének pl abban, hogy a munkaidejüket hogy osztják be, de lenne egy végső határidő, amikorra el kellene készülni. Velük azt nem lehet, hogy na jó, ma ezt nem csináltad meg, akkor intő. Mert akkor fogja magát és elhúz. Ha nem csinálta meg, akkor nem, majd másnap, vagy harmadnap.. A IX. kerületben régebben volt egy ember, aki az ottani cigány fiatalokkal foglalkozott, szakmára taníttatta, tanította őket, nagyon felnéztek rá. Ő olyan volt nekik, mint egy apafigura. Hihetetlen volt mennyire befogadták és mennyire értett a nyelvükön. Nagyon megszerették őt. Más nyelven beszélnek (most nem a magyar nyelvre gondolok,) és viszont a "dekadens" világunkban ők is hasonló problémákkal küszködnek, mint mi magyarok. Pl: Egyre több cigány hajléktalant látni, szétszakadnak a családok...stb. Ez őket talán még mélyebben érinti mint minket individuális magyarokat.

uszo 2011.06.29. 00:13:11

"A mi eletunk s benne akar szavaink es irasaink annyiban fogjak megkozeliteni az Igazsagot amennyire kozel kerulunk ehhez a ket emberhez, ha ugy tetszik, amennyire lenyegukkel egyesulunk.."@csaba carmarthen:

Ez így nem jól van Csaba, hiszen veled nem lehet vitázni mivel Te igen közel állsz Máriához.
De gond van a Zsoltival.. Ő mennyire áll hozzájuk közel ezzel a szöveggel, amelyben azon sajnálkozik, hogy nem sikerült kinyirni minden balost komcsit idegenszívüt stb? ("Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…"bayer zsolti)

1,"Te ....szemet!..:)."
2,"Jeee, te igy gondolod? Milyen erdekes!..:)"

Az újszülöttnek minden vicc új. Te csak csodálkozz
Jééé de érdekes.www.youtube.com/watch?v=oV8Kdgi4Tw8&feature=related
Én öreg róka vagyok saját értékvilággal ez alapján tudom mi a szemét.

Eloszor is <Zsolti> irasa tortenetesen egy nappal elobb jelent meg mint <Pacsy> irasa.

Az elsobol egy nagy segelykialtast hallottam at ... a masodikbol, kulonosen igy, az uj keppel, a remenyseg szavat.

Én is segélykiálltást hallottam a zsolti szavaiból.

MAGYAR TESTVÉREIM TANÍTSUK MORESRE A DOLOGTALAN TOLVAJ BANDÁT.www.youtube.com/watch?v=yxyD5dENXoU&feature=related

A Pacsyéból pedig ezt.

"Ha igaz, hogy Jézus maga is szegény volt, és evangéliumát szegényeknek hirdette, akkor érdemes fontolóra vennünk, hogy üzenetének valódi jelentését csak az ő szemszögükből lehet megérteni. Azt, amit Jézus prédikált, ők értették igazán. Márpedig ha az evangélium eredetileg nekik szólt, akkor valószínűsíthető, hogy ma is elsősorban ők tudják felfogni és értelmezni. Aki gazdag, sokkal nehezebben értheti meg – s talán nem is érti meg igazán, esetleg csak félreértheti. Ha így áll a dolog, akkor a keresztény teológia művelése csak a szegények perspektívájából lehetséges. Ha elszakad ettől a közegtől, meddő intellektuális játszadozássá válhat, melynek többé nincsen valódi egzisztenciális jelentősége. Az a teológus pedig, aki nem azonosul teljesen a szegényekkel, talán nem is lehet igazán keresztény. Azonosulni pedig annyit jelent, mint osztozni a szegények sorsában, belehelyezkedni életkörülményeikbe."
Az idézet pacsy egy tanulmányából származik.

Arról már nem is beszélek, hogy simán elengedted a füled mellett azokat az utalásokat amelyeket a komplex társadalmi valóságra, és az egyoldalú demagóg média használatról tettem.

próbálok rávilágítani...

2006 őszén öt rendőr rúg vág egy a földön fekvő tehetetlen embert. Látom a tévében. Ez van ez a valóság gondolom én hiszen bent van a tv-ben. Valóság ez tényleg, vagy manipuláció. Felhívom a pesti barátomat és megkérdezem. Lehetséges, hogy pesten rendőrök verik az embereket? A válasz igen. Megszakad a vonal. Nézhetném tovább a valóságot, de nem elégít ki, mert ha kielégítene akkor csak az emberi szenvedésre és igazságra közönyös kiégett valami lennék. Mi történik itt, kérdezem. Igazságos ez. Nincs válasz csak a közvetítés adta objektivitás. Kővel dobáló suhanc vérző rendőr majd ember akit sok rendőr ver. Mindez valóság. De igaz e amit a részek egésze sugall?
De a valóság lehet más is ha más perspektívából szemléljük vagy más kontextusba helyezzük darabjait.
A helyszínen vagyok. Egy ember halad a járdán. Személyi méltóságának emberi jogainak tudatában. Semmi rosszat nem tett arra vitte az útja. Szembe rendőrök jönnek. Az emberben nincs alázat jelét nem mutatja a félelemnek. Összeverik. Lehet hogy ugyan azt az embert akit a tv-ben mutattak a kővel dobáló ember vágóképe után.

Azt tanácsolom gondolkodj azon amit a pacsy írt a Jézust követők perspektívájáról.

saintlouisdefrance 2011.06.29. 08:05:28

amit pacsy ír, az nyilvánvaló.

goldolom ez a magától értetődőség az oka annak, hogy a MKPK még egyetlen körlevelet sem szentelt a cigányságnak.

az egyes egyházi vezetők saját hatáskörben szintén azért hallgatnak, mert hiszen mi értelme tovább hangoztatni az egyértelműt.

felteszem, hogy a rasszizmust elítélő prédikációk is csak azért maradnak el állandóan, mert a magyar katolikus hívek között egyáltalán nem akadnak fajgyűlölök.

a katolikus szervezetek és civilek akciói jobbikos falumegszállások idején is azért nem történnek meg, mert lelki szemeivel úgyis az egész nemzet maga előtt látja azokat.

komolyra fordítva a szót: minden tiszteletem a jezsuiták cigányság körében végzett tevékenységéé, a jezsuita.hu-n olvastam az új kezdeményezésről is.

csak nagyon félve merem kimondani, ami erről ösztönösen gondolok: másokat áltani kegyetlenség.

ugyanis nem kizárólag rajtuk áll a dolog .

a másik oldal, a "többségi" magyar társadalom hozzáállását mind jól ismerjük és azt a magyar Egyház híven tükrözi.

uszo 2011.06.29. 08:46:07

@saintlouisdefrance: "ugyanis nem kizárólag rajtuk áll a dolog ."

Ez az amit nagyon kevesen kívánnak megérteni.

A máriás @csaba carmarthen: számára is ezért lehet a demagóg uszítóból, "Zsolti" az igaznak tűnő.

Olyan igaznak tűnő mint a pacsy SJ véleménye.

eichikarl 2011.06.29. 10:32:27

@zzzsuzsa:
Nagyon köszönöm t.k. a "kevert miliökröl" szóló részletes tudósítást. Számomra ez idegen világ, mert ugye még az utcán sem tünik fel. A hírekben nincs róla szó. A cigányvezetök sem tartoznak ide.
Csak a miniszterelnök, mint 3. generációs?

zzzsuzsa 2011.06.29. 11:01:49

@eichikarl: A miniszterelnök családfáját nem ismerem, lehet, hogy ő többszörösen kevert család sarja, épp ezért ilyen izgalmas, nagyban gondolkodó valaki. Cigány művészekről, értelmiségiekről is tudok, és tapasztalataim szerint Pesten is egyre többen vannak képzett, nagyszerű cigány emberek. A politikában ugyanúgy, mint a magyar politikusoknál szerintem kitermelődött egy nem korrekt csoport, és mellette ott vannak azok, akikre fel lehet nézni!

uszo 2011.06.29. 16:24:01

A polgármesterek Magyarországa integráljunk...szegregáljunk?:)
www.youtube.com/watch?v=HArW9X2VwS4

"A Legfelsőbb Bíróság mostani döntése gyökeres fordulatot jelent. Az ítélet kimondta, hogy a jászladányi önkormányzat törvénysértő módon – etnikai hovatartozás és vagyoni helyzet alapján – fizikailag elkülönítette a diákokat, tehát szegregációt valósított meg. A Legfelsőbb Bíróság szerint a törvénysértő állapotot meg kell szüntetni, ennek végrehajtására a jogvédő szervezeteknek kell javaslatot kidolgozniuk."

nol.hu/belfold/jogvedok_orommamora_a_birosagon__jaszladany_torvenytelen

thotferi 2011.06.29. 21:21:02

A cigány iskolák, gimnázium érdekes módon nem szegregáció!

szemet 2011.06.29. 21:32:26

@thotferi: Így van. Elmagyarázom neked:
Ha pl. kínai vagy és úgy DÖNTESZ, hogy a kínai negyedbe költözöl és a gyerekedet a kínai iskolába iratod az nem szegregáció.
Ha valamiféle nyomásgyakorlással átterelnek a kínai negyedbe és a gyerekedet pedig átteszik a kínai osztályba az meg az.
Nem is olyan nehéz látni a különbséget, ugye?

thotferi 2011.06.29. 21:50:42

@szemet:, Ha magyar vagyok és úgy döntök, hogy gyermekeimnek magyar iskolát hozok létre és odaíratom őket, akkor ez miért nem lehetséges?
A cigány iskola Pesten sem a"cigány negyedben "van, ott is élnek magyarok. Ha nekik lehet cigány iskola, akkor nekünk is lehet magyar!

zzzsuzsa 2011.06.29. 22:43:28

@thotferi: Mommá meg kedves Thotferi, mi a frászért akarnál már magyar iskolát létrehozni itt Magyarországon? Vagy le vagyok maradva, és te nem Mo-n élsz?

thotferi 2011.06.29. 22:48:19

@zzzsuzsa:
Kb ugyanazért, amiért Szlovákiában vannak szlovák iskolák, meg vannak magyar iskolák is. Ha nekik szabad és ez jó, akkor nekünk ki és miért tiltotta ezt meg.

zzzsuzsa 2011.06.29. 23:08:27

@thotferi: Ne haragudj, de még mindig nem értem. Hiába szeretném, nem értem. Mit tiltott meg kicsoda kinek és miért????? Már mér lenne tilos MO-n magyar iskolát alapítani? hát CSAK azok vannak itten minálunk, mármint az állami sulik azok magyar sulik, de vannak angol, német, amerikai,(ezek fizetős magán iskolák) sőt román és szlovák isik. Miközben írtam akkor jöttem rá a buta kis női agyammal, hogy lehet, hogy arra gondolsz, hogy a magyar iskolába CSAK MAGYAROK tanulhassanak? Erre gondoltál Feri????

thotferi 2011.06.29. 23:22:22

@zzzsuzsa:
nol.hu/belfold/jogvedok_orommamora_a_birosagon__jaszladany_torvenytelen
A jászladányi magyarok etnikai alapon akartak létrehozni iskolát a maguk számára csakúgy, mint a cigányok , akik így hoztak létre maguknak iskolákat máshol.
Ezt tiltotta meg a " Legfelsőbb Bíróság".(Csak a magyaroknak!)
Nem tiltották volna meg természetesen a cigányok oda járását sem, csupán olyan feltételeket szabtak, amelyeknek a cigányok nem tudtak vagy nem akartak megfelelni.

uszo 2011.06.29. 23:31:15

@thotferi: "A cigány iskola Pesten sem a"cigány negyedben "van, ott is élnek magyarok. Ha nekik lehet cigány iskola, akkor nekünk is lehet magyar!"

Sunyi náci duma!

zzzsuzsa 2011.06.29. 23:52:39

@thotferi: Nem ismerem a jászladányi történetet, nem értem, illetve értem, miért akarnak jászladányi emberek magyar iskolát létrehozni. Ebbe most nem szeretnék belemenni, de az BIZTOSAN közrejátszik, hogy a traumatizált, válságokat megszenvedett magyar és roma népesség nagyon durván félreérti egymást és ezt az interneten szítják, a médiában, a mindenféle csatornákon na és persze a háborúságnak nem lesz vége. Sírni tudnék és zokogni!! Feri nem érzed micsoda bűn ezt nem érezni???????

thotferi 2011.06.30. 00:08:02

@zzzsuzsa: A jászladányi magyarok ugyanazért akarnak magyar iskolát, amiért máshol is égető szükség lenne erre. A két nép eltérő kultúrája eltérő tanítási módszereket kívánna. Amiért létrehoznak, létre hozhatnak a cigányok önmaguknak cigány iskolákat, ugyanazért lenne jó nekik Jászladányban is különálló , önálló cigány iskola. Én nem vagyok a cigányok ellensége, de segíteni rajtuk nagyságrendekkel könnyebb lenne ilyen formában.
Ezek a mai áldatlan állapotok senkinek sem használnak, a magyar gyerekeket pedig egyenesen tönkreteszik vele.

zzzsuzsa 2011.06.30. 01:06:06

@thotferi:Azt elhiszem, hogy ez az egész jászladányi dolog csak a végterméke annak a beteg helyzetnek, és a konfliktusoknak, ami sajnos -hiába akarjuk a homokba dugni a fejünket,- elmérgesedő cigány/magyar viszonyt jelent. A cigányság is nagyon rossz állapotban van, és biztos az is, hogy ebben az állapotában nem mindig tud pozitív szerepet betölteni a magyar társadalomban. Ugyanez érvényes a magyarokra is. És ez végsősoron NEM CIGÁNY/MAGYAR PROBLÉMA, hanem egy olyan válsághelyzet, amiben az egész ország benne van. Fogalmam sincsen, mi lesz, de az biztos, hogy valakiknek fel kell vállalni azt,hogy erre a kérdésre nem megszokott módon, zsigerből reagáljon. Egyik oldalról lenácizni másikról pedig le büdösc....-ni ez teljesen lerombol minden érdemi pozitívumot. nem tudom érthető, amit itt hadoválok? Így kicsit nehéz interneten keresztül. Inkább a saját helyi talákozásokat kellene saját és elfogadható mederbe terelni. ha van egy cigány szomszédom, akkor annak köszönök, megkérdezem, mi van a gyerekével, stb nem beszélek azokról a segítőkről akik hatalmas munkát végeznek, de mi egyszerű emberek is megtehetjük ezt, hogy normális kapcsolatokat ápolunk cigány testvéreinkkel, tanítjuk a gyerekeiket, elfogadjuk az életmód és karakterbeli, rasszbeli, vagy genetikai sajátosságaikat és úgy fogadjuk el őket ahogy vannak. Ha valami nem tetszik, akkor nem legyintünk, hogy ááááá, ez is csak egy cigány. Értsétek meg, ez mindannyiunk érdeke! Félre a zsigeri megszokott negativizmussal!!!!! Félre a nácizással és az ilyen olyan cigányozással.

csaba carmarthen 2011.06.30. 02:38:22

@saintlouisdefrance: @uszo: @csaba carmarthen:

Ez mindannyiunknak szol:

(A bennunk levo jo
es
a bennunk levo rossz
(dontesek)
lehetosege
miatt)

Ma is a megtérésre hívlak benneteket.
Gyermekeim, az életetek Isten jóságát tükrözze, s ne a gyűlöletet és a hitetlenséget.
Imádkozzatok, gyermekeim, hogy az imádság legyen az életetek.
Így találjátok meg a békét és az örömöt, amit Isten azoknak ad, akiknek nyitva áll a szívük szeretete előtt.

Ti pedig, akik távol vagytok Isten irgalmától, térjetek meg, nehogy Isten süket legyen az imátokra, és túl késő legyen.
Ezért, ebben a kegyelmi időben térjetek meg,
és Istent tegyétek az első helyre életetekben.

Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!"

thotferi 2011.06.30. 11:52:40

@zzzsuzsa:
"ha van egy cigány szomszédom, akkor annak köszönök, megkérdezem, mi van a gyerekével, stb nem"
Nem hiszem, hogy túl sok kedved lenne egy olyan szomszédodnak köszöngetni, jópofizni, aki mondjuk már vagy huszonötször meglopott és a tanyán egyedül élő idős nagymamádat agyonütötte a múlt héten a néni 500 forintjáért.

zzzsuzsa 2011.06.30. 12:14:41

@thotferi: Jajjjj! Ez létező jelenség, de nem értetted meg amit próbáltam ecsetelgetni? Ha mindig csak ezeket az ügyeket vesszük elő, akkor egyre jobban elmérgesedik a helyzet és ez beláthatatlan következményekkel jár!! Fogd fel Thotferi!! nem érted még mindig, hogy mi a tét!! Én tudom, hogy ez nem segít adott esetben a szomszédom nagymamáján és a bűnöst meg kell találni....stb, DE!! a MAGYAROK IS KÖVETNEK EL CIGÁNY TESTVÉREINK ELLEN BŰNÖKET. És próbáld már megérteni, mivel óriási a tét, hogy NEM EZZEL KELL FOGLALKOZNUNK. A hatóságok elvégzik a dolgot. Mi meg nyissuk ki a szívünket feléjük, érted? Ez nem szócséplés, hanem valóság. Nekem mondta egy roma ismerősöm, hogy az álláshirdetésnél már a telefonban közli, hogy ő roma, a félreértések elkerülése végett. Nem talál munkát basszus. Ezt próbálom veled (azt hiszem sikertelenül) megértetni, hogy ez rajtunk áll. Kinyitjuk e a szívünket, nem leszünk e elutasítóak, és a rendes embereket befogadjuk e. Mert az ÁLTALÁNOSÍTÁSBAN REJTŐZIK AZ ÖRDÖG kedves Feri! Ha nem mondom azt, hogy ááááá bűnöző, ilyen olyan cigány mindegyik. MERT NEM AZ! Aki ennek az ellenkezőjét gondolja, mondja, vagy hirdeti, az pedig nagyon árt az ügynek és felelőtlen. A felnőttség ebben az esetben azt jelenti, hogy lemondok a revans, az évszázados zsigeri indulat jogáról!! Ez nagy kihívás, de megcsinálható!

thotferi 2011.06.30. 16:05:33

@zzzsuzsa:
"Mert az ÁLTALÁNOSÍTÁSBAN REJTŐZIK AZ ÖRDÖG kedves Feri! "
Bennünket az iskolában még úgy neveltek a tanárnénik, bácsik, hogyha valaki rosszalkodott az osztályban, akkor az egész csapat szenvedte el érte a retorziókat. Különösen így volt ez még régen a falusi paraszti társadalomban, ahol a tágabb család egy tagja által elkövetett vétkek, ballépések bizony kihatottak a család összes tagjára, megbélyegeződött az a família hosszú időre.Ezért vigyázott mindenki nagyon a tisztességére, mert nem csak a sajátja járatódott le, ha valamit mondjuk ellopott.Ne csodálkozzanak a cigányok sem, ha nem szívesen veszik fel őket bizonyos munkakörökbe! Az általánosítás a társadalom természetes védekezőmechanizmusa a gonoszok ellen. Ha megharap egy kutya, utána már minden kutyától tartani fogok egy kicsit és nem megyek oda gyanútlanul simogatni a vérebeket.
A társadalom joga és kötelessége a fegyelmezés, amiről ma igyekeznek lebeszélni az embereket (Ez nem csak rendőrségi hatáskör.) Már írtam előbb, hogy a magyar állampolgárságot nem csak osztogatni lehet, hanem adott esetben meg is lehetne vonni a többszörösen visszaeső bűnözőktől.
A börtönlakók 80%-a cigány, mérhetetlenül sok kárt okoznak ezek a bűnözők az országnak anyagilag és morálisan egyaránt. Fel kellene ajánlani nekik, ha családostul távoznak egy másik országba, ahol új életet kezdhetnek, akkor az állam elengedi nekik a büntetésüket. Ez egy méltányos ajánlat; annak idején Anglia erőszakkal szabadította meg magát a fegyenceitől azzal, hogy Ausztráliába szállította őket.

zzzsuzsa 2011.06.30. 17:25:02

@thotferi: No! Sajnos úgy veszem észre, még nem tudtam eléggé értelmesen elmagyarázni, mit is akarok, és mit gondolok fontosnak, de ahogy olvasgattam a többi poszthoz való hozzászólásaidat, úgy döntöttem most, hogy nem erőlködöm tovább. Lehet, hogy majd egyszer kinyílik a szíved! Addig meg sajna be vagy záródva valamilyen felszín feletti világba, aminek a felszín alattihoz semmi, de semmi köze! A felszín alatt vannak a gyökerek. Ha homokon áll a házad, akkor sírhatsz később. És szidhatod majd a gonosz földet, hogy ilyen rút bűnt követett el ellened. Nálad kifejezetten érzem azt, hogy rakod, rakod egymásra a köveket, de semmi alapot nem ásol.

thotferi 2011.06.30. 18:01:45

@zzzsuzsa:
Nekem a gyökereim az ősszittya paraszti nagyszüleim, dédszüleim által képviselt értékrendből eredeznek.Nagyon is értem ,hogy mit mondasz, hiszen velem is ezeket az értékeket sajátíttatta el az iskolarendszer. Az éremnek azonban két oldala van (jin -jang) Van létjogosultsága annak ,amit írsz, képviselsz, én ezt nem is vitattam, csupán kiegészítettem volna ezt a féloldalasságot a másik pólussal, hogy megtaláljuk az arany közép utat.
Gondolj Jézus szigorúságára, amellyel fellépett a megátalkodottak ellen! A mi népünk Isten ostora megtisztelő, de felelősségteljes szerepét kapta a Teremtőtől (Atilla).Legyünk méltók és hűek őseink örökéhez és méltóságához, amellyel ezt a feladatot ellátták! A népeket megregulázó Atilla szent sólyma itt kereng már a fejünk felett.Nyújtsuk ki a karunkat bátran, hogy e nemes madár megtaláljon bennünket mihamarabb! A kis sólyom úgy rúgja le az égből a büszke, gőgös sasokat, kétfejűeket, hogy csak úgy nyekkennek majd. A halak korszaka csillagászatilag is már a végét járja, közeleg az ítélet ideje, a vízöntő korszak mérleg dekanátusa, ahol a rókalyukba bújt rettegő gonoszok is megmérettetnek.

uszo 2011.06.30. 18:55:26

Van keresztény,meg humanista beszéd, haszonelvű szöveg, és náci duma...többek közt. Mind mind egy speciális, szociáletikai beállítódást jelez. A náci dumából lesz cigányozás, oláhozás, tótózás, niggerezés, zsidózás, szolganépezés...fajelmélet.

Naiv kékharisnyás gondolkodás- a probléma iránti értetlenség bizonyítéka- azt állítani, hogy faji, etnikai alapú kirekesztés és ennek bírálata, ugyan annak a "negativizmusnak" a részei.

A faj, bőrszín, etnikai hovatartozás alapján történő megkülönböztetést, kirekesztést, nevezzük rasszizmusnak a köznyelv nevezi náci tempónak is.
Ezt a hozzáállást elutasítja mind a kereszténység mind a modern emberi jogok eszmeisége.

Aki rasszista/náci, az nem keresztény, meg nem humanista.

Nem az csinálja a bajt aki bírálja a rasszistát, hanem, a rasszista csinálja a bajt ,mikor társadalmi problémákat ezzel a primitív törzsi módszerrel kíván megoldani.

A rasszista, ha kellően fanatikus, nemzetvezető testvér is lehet.

uszo 2011.06.30. 19:01:56

@csaba carmarthen: "Ez mindannyiunknak szol:"

"(A bennunk levo jo
es
a bennunk levo rossz
(dontesek)
lehetosege
miatt)"

:)

uszo 2011.06.30. 19:34:19

Sajnos a magyar társadalom egy jelentős részével sikerült elhitetni, hogy gazdasági bajaink jelentős része a szegények cipelésének a nyűgéből származik. Persze azt mindenki tudja, hogy a legszegényebbek a cigányok.

"Hazug politikai propaganda, hogy az óriási szociális kiadások miatt csúsztunk ilyen mélyre. Semmivel nem fordítottunk erre többet az uniós átlagnál...Az értelmiségnek felelőssége felhívni az emberek figyelmét arra: ha nem vigyázunk, Európa egyik legigazságtalanabb társadalma születhet meg Magyarországon."
(Róna Péter)

zzzsuzsa 2011.06.30. 20:21:25

@uszo: Figyelj kedves uszo "barátom"! Most már sokadszor illetsz fél utalásokkal durván engem, eddig nem akartam rá reagálni, de tudod, te és szemet is gyűlölködtök nagyon. (gyűlöletbeszéd?) és ez senkinek nem tesz jót! Továbbiakban nem kívánok ennek a kommentelő közösségnek (az itteni nagyszerű posztban) a tagja lenni, mert úgy gondolom fölöslegesen nem szeretném kitenni magam igazságtalan gyűlölködésnek. Elegem van. Pedig ez a poszt jobbat érdemelne. Most erre fogsz reagálni, nagyot belém fogsz rúgni, de én elmenekültem innen! Szevasz!

uszo 2011.06.30. 22:06:18

@zzzsuzsa: Bocsánat a bántásért.

De nem gyűlölködtem. Azért gondold át mi a "gyűlölet beszéd" jelentése. A gyűlölet beszéd bírálata, nem gyűlölet beszéd.

Úgy tűnik elég hülye stílusban fejeztem ki, így nagy fiúként, hogy zavar a rutin pedagógus viselkedés..a kérésnek álcázott utasítgatásra gondolok.:)

"Pedig ez a poszt jobbat érdemelne."

:) Tudom, hogy a jobbat szereted, de hát én ilyen bal vagyok.
Szevasz Kedves Zzzsuzsa Barátnőm!

csaba carmarthen 2011.06.30. 22:28:14

@uszo:
ezert cimeztem eleve 3 embernek
koztuk sajat magamnak
Beke veled
:)

thotferi 2011.06.30. 23:01:32

@uszo:
A náci módon történő hatalomgyakorlás az, amit a "Legfelsőbb Bíróság" művel az országban. Amikor megtiltja a magyaroknak a magyar iskola létrehozását, de ugyanakkor megengedi azt a cigányoknak, hogy ők meg létrehozhassanak maguknak cigány iskolákat.Faji alapon különbözteti meg az állampolgárokat, és ad jogokat egyes kisebbségeknek, amelyet a magyaroktól pedig megvon.Kiszolgáltatja ezáltal az egyik népet a másiknak, azzal, hogy az ő kezükbe teszi le egyedül annak az eldöntését, milyen iskola legyen, lehessen az adott településeken.
Aki pedig ez ellen szót emel, azt a balos támogatói lenácizzák. "Szabadság ,egyenlőség, testvériség": gratulálok!

2011.06.30. 23:06:52

holnaptól már rend lesz végre, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) forródrót vonalán lehet jelenteni az interneten fellelhető káros tartalmakat, így például tilos a gyűlöletbeszéd(!?) és alapvető jog lesz a kiskorúak védelme...
Fellélegezhetünk!

thotferi 2011.07.01. 00:18:14

@Izrael misztériuma:
Ó, már hiányoltam a hozzászólásaidat.
Akkor holnaptól fogva" átkeresztelheted" magadat Izrael Minisztériumává?

csaba carmarthen 2011.07.01. 00:22:04

..en azt lattam, hogy nagyon-nagyon sok szep dolgot lehet egyutt csinalni a roman, roma s mas nemzetisegu testverekkel.

Meg vagyok gyozodve, hogy Arpad vezernek az volt az alma, hogy itt a Karpat-medenceben, akiknek Isten azt adta, hogy itt eljunk, valahogy egyutt epitsuk meg ezt a Tunderkertet.

Es o kepes is volt egy asztalhoz ultetni az akkor itt elo embereket...

youtu.be/2jLfPnkw1AY

...A husz ev gyermekvedelmoi tevekenysege alatt megtapasztaltam azt, hogy Isten ugyan olyan anyagbol teremt minden embert.

Nincs neki kulon-hogy mondjam- "bili"-je a nemet vagy a roman vagy a magyar vagy a szekely vagy a cigany gyereknek...

Hiszem azt hogy egymast,.. sajat identitasunkat is tiszteletben tartva, egymast is tisztelve
-ez a Karpat-medence jovoje..
:)

thotferi 2011.07.01. 00:43:53

@csaba carmarthen: Az erős kéz teremtette meg a Kárpát-haza egységét (Szent Jobb).
Szent László törvényei garantálták, hogy ebben a hazában a tisztesség legyen mindenekfelett az úr.
A mai állapotok elképzelhetetlennek tűnnének fel a nagy király előtt is, aki még a tolvajlás gondolatát is kiiktatta az itt élők tudatából, ugyanis egy tyúk értéke felett az illető a fél karjával lakolt.

csaba carmarthen 2011.07.01. 00:55:40

Ki fogom nyújtani kezemet, és e szavakat vésem egy botra: Nyugati part, Péter háza és mindazok, akik hozzá hûségesek.

Majd a másik botra ezt vésem: Keleti part, Pál háza mindazokkal együtt, akik hozzá hûségesek. és amikor a két ház lakói megkérdezik: "Uram mondd meg nekünk, most mi a szándékod?" Így válaszolok nekik:

"Megfogom a botot, amelyre Pál és mindazok nevét véstem, akik hûségesek hozzá, hozzáillesztem Péter botjához, amelyen a hozzá hûségesek neve áll, és egyesítem a kettõt.

Egy botot csinálok a kettõbõl, és egyként fogom kezemben tartani.

Új Nevemmel fogom összekötni õket. Ez lesz a híd Nyugat és Kelet között.

Szent Nevem fogja összekötni a hidat, úgy hogy e hídon keresztül fogjátok kicserélni mindazt, amitek van.

A továbbiakban már nem fognak egyedül munkálkodni, hanem együtt, és én fogok felettük uralkodni.

www.tlig.org/hu/humsg/hum885.html

uszo 2011.07.01. 07:10:34

@csaba carmarthen:
Köszönöm Csaba.
Meg is értettem.:)

A Te lelkeddel is.

uszo 2011.07.01. 08:33:25

@thotferi: Valamelyik ált.iskolás gyerekedet nem vették fel településed/körzeted ált.iskolájába magyar etnikumára való tekintettel? Vagy rejtett, számára, társadalmi szociális helyzeti miatt felérhetetlen felvételi követelményrendszert(teknyő vájás, rézkinyerés hűtőgépből) alkalmaztak? Esetleg az alapítványi általános iskolába olyan magas a tandíj, hogy nem tudja a magyar megfizetni? Fel kell jelenteni az ilyen iskolát ez diszkrimináció.

Feri a problémád álprobléma. A cigány általános iskolák kényszerből azok amik. A rendkívül kevés cigány középiskola pedig az alfelét verné a földhöz örömébe, ha a jómódú más etnikum, a gyerekeit nem Pannonhalmára íratná be hanem hozzájuk.

Nézzél utána pontosan mi is történt Jászladányba, meg az oktatási törvénynek mit ír a szabad iskola választásról.
Aztán vesd össze azzal az alapelvvel, hogy a demokráciában a faji megkülönböztetés elutasított.
Szabadság, egyenlőség, testvériség.

2011.07.01. 08:55:47

találkoztam boldog cigányokkal, akik büszkék saját kultúrájukra, és a tanulást választották felemelkedésük eszközéül, nem kívülről várják a megoldást, hanem saját erőfeszítésükből érték el, amit elértek...
A pécsi Gandhi Gimnázium az első olyan gimnázium, melyet romák alapítottak roma diákok számára. Az iskolát működtető alapítványt roma és nem roma szervezetek, magánszemélyek hozták létre 1992-ben, maga az iskola működését 1994-ben kezdte meg. Névadója az indiai Mahátma Gandhi, ami a romák indiai származását, valamint a névadó által vallott világnézetet hivatott hangsúlyozni. A középiskola célja, hogy lehetőséget adjon a roma gyerekeknek érettségi vizsgát tenni, s ezáltal javítson a magyarországi roma népesség helyzetén. További célja, hogy megtanítsa a fiatalokat büszkének lenni a saját kultúrájukra. Az iskolát javarészt a magyar állam finanszírozza, de kap EU-s pénzeket és adományokat is.
Zöld az erdő as sung by the Gandhi School Choir in Pecs, Hungary
www.youtube.com/watch?v=wPpfGNQ-fi4&feature=related

2011.07.01. 09:15:01

@pacsy:
a táblázatod szerint 14 év alatt 2.300.000 katolikus eltűnt magyarországon, vajon hova lettek?

miközben egyesek fanyalognak a "hitgyüli" létezésén is, mások betiltanák, aközben a kereszténység lándzsájának hegye azon mesterkedik egy 1896-os törvényre hivatkozva, hogy nem "történelmi" kategóriába sorolja e képződményt, ami köszöni, él és virul, cigányok és zsidók is otthonra lelnek benne...
Resurrection Sunday Dance, Budapest, Hungary
www.youtube.com/watch?v=i5dSIL358NM&feature=player_embedded
Krisztus feltámadott!
Valóban feltámadott!
(bizonyára Neki is tetszik ez a vidám felvonulás...)

de hol vannak a katolikusok, lehet, hogy időviharba kerültek, és nem állnak 1896-nál, hanem mennek visszafelé az időgéppel?
(egyébként, ha jól emlékszem Vaszary bíboros teljesen kikelt magából, hogy itt a világvége: bevezették a polgári anyakönyvezést, és ezentúl keresztények is zsidó hitre térhetnek, mivel bevett vallás lett, amikoris Bözödújfalu és környéke azonnal megvallotta évszázadokon át titokban gyakorolt zsidó hitét...)

uszo 2011.07.01. 09:31:05

Szép, de a Gandhiig el is kell jutni. A roma gyerekek pedig már az általános iskolában szakadnak le végletesen. Ha egy roma gyerek sikeresen elvégzi az általánost bármely középiskolába felveszik és tanulhat, nem kell hozzá spec. roma középiskola. Persze mért ne lehetne, de nem ezek fogják a cigányok esélyegyenlőségét igazán előmozdítani, legfeljebb a roma elitképzésben segítenek.

thotferi 2011.07.01. 13:04:02

@uszo: A magyar családok a gyermekeiket nem kívánják cigány iskolába járatni, még ha örömmel fogadnák is őket ott. Erdélyben sem kívánják a legtöbb esetben a román gyerekeket magyar iskolába járatni. Ha a magyar iskola bizonyos viselkedésbeli,értelmi, egzisztenciális, követelményeket támaszt a magasabb színvonalának okán és ezt mondjuk a cigányok zöme nem képes teljesíteni ,akkor sem lesznek kizárva az oktatás, tanulás lehetőségéből. Az ő számukra is az adófizetők pénzéből fenntartanak majd iskolát, ahol könnyebben és többet tudnak speciálisan,- a magyar nemzetiségű tanárok- ( nem kis áldozatot vállalva ezzel!), a felemelkedésük érdekében munkálkodni. (Romániában elvárhatnánk az államtól, hogy román nemzetiségű tanárok tanítsák a magyar gyerekeket a magyar iskolákban?)
Én is fizetős középiskolába jártam,mert a jobb tanárok magasabb színvonalú oktatást próbáltak elérni.Ez sehol a világon nem jelent problémát,legfőképpen nem a" szabadság hazájában" , Amerikában.
Ez nem álprobléma, mert nagyon sok településről a szülők a szomszédos,-cigányok által nem lakott -falvakba ingáztatják a gyereküket. A "liberál-komcsi" kormányzat annak idején ettől is dührohamot kapott és meg akarta tiltani az ingáztatást a szabadság egyenlőség, testvériség nevében.

csaba carmarthen 2011.07.01. 20:55:25

Hiszünk az ember jóságában, és e már bennük lévő jó kibontakoztatását segítjük, mindig az ő sajátos helyzetükből kiindulva, de mindeközben nem feledkezünk meg az ember gyengeségéről, rosszra hajlásának buktatóiról sem.

Nevelésünk mindenkinek szól, mindenki számára nyitott, s mindenkire, mint Isten egyedi, méltósággal, rendelkező, szabad képmására tekintünk, akit Ő a közösségi létre hívott.

Vállaljuk a valami miatt háttérbe szorult, marginalizálódott, nehéz helyzetbe került, kitaszított, hátrányos helyzetű tanulók befogadását – akikben különösen is Krisztus képmását látjuk az evangélium tanítása szerint, de nem akarjuk őket elkülöníteni megerősítve különállásukat, hanem annak tudatában fogadjuk be e fiatalokat,hogy bizonyos értelemben

mindnyájan „hiányt szenvedünk” valamiben, s hiányainkat csakis közös erővel, együtt és Isten segítségével tudjuk betölteni, leküzdeni.

www.don-bosco.sulinet.hu/

Különös küldetésünknek tekintjük továbbá a roma fiatalok befogadását, megszólítását, és a romák és nem romák együttélése modellértékű helyzetének megteremtését.

Hiszünk abban, hogy nevelési tevékenységünk során a krisztusi küldetés teljesítői vagyunk, Ő mindenkinek elvitte az örömhírt, és mindenkit fölemelt, hogy Isten országának, a Szeretet uralmának élő tagja legyen.

zzzsuzsa 2011.07.01. 22:51:48

Kedves @csaba carmarthen:!!! Nagyon, nagyon nagy köszönet neked ezért a bejegyzésért. Boldog vagyok, hogy létezik ilyen iskola, és hogy a régi cigány mesterségek közül néhányat kitanulhatnak a gyerekek. Látok cigány fiatalokat is a képeken és azt is, hogy a szíjgyártó, nyeregkészítő szakmunkás képzésen is tele van az osztály....Biztosan jó lehet az iskola, különben a romák nem maradnának meg benne....:)) Te is itt tanítasz? Mi a tapasztalatod? Milyen környezetből jönnek ide a cigány, roma fiatalok? Kazincbarcika ipari város (volt, vagy most is?) Gondolom szegény családok gyerekei járnak ide, vagy tán nevelőből is? Van egy szakma amire fáj a fogam, és ez a kosárkötés. Képzés van itt is Budapesten, 2 éves és szakmunkás bizonyítványt is ad. Volt egy pesti értelmiségi nő aki mesélte, hogy nagy büszkén elment Borsodba a képesítésével, és ott szépen megtanult kosarat fonni, kötni, mert a cigány asszonyok kinevették és mondták neki, hogy kell, és olyan művészien csinálták, hogy nem igaz...:)) Don Besco iskola az klassz, Budán is van egy, de az általános, és mondják, hogy jó.

uszo 2011.07.02. 00:04:19

@csaba carmarthen:
:) Őt sem véletlenül avatták szenté.

Ne érts félre nem vagyok egy realitástól elszakadt álmodozó.
Ma beszélgettem éppen erről a témáról az egyik fiammal aki mentős.
Az ő meglátása szerint is elképesztő különbségek vannak viselkedés terén a cigány társadalom bizonyos rétegei között.

csaba carmarthen 2011.07.02. 01:20:11

@zzzsuzsa: @uszo:

A dolog ugy indult, hogy Lukacs Barnabas-nak... az iskola alapito tanarjanak...krizisbe jutott az elete... (most megprobalom ugy visszaadni, ahogy o mondta ezt el nekem evekkel ezelott, de bizonyara ezt jobb lenne tole hallani ..elso kezbol..)... Ebben az idoszakban kezebe kerult, egy konyv Don Bosco eleterol, amit nem tudott letenni, es 9-10-szer elolvasott egymas utan egyhuzamban.

Es ugy erezte -megint nem tudom hogy jo kifejezest hasznalom-e, hogy o is ezt szeretne...marmint amit Don Bosco csinalt.

Az onkormanyzattol (vagy a mavtol?) kapott egy lerobbant epuletet, arra hogy az iskolat elkezdje.

Maga melle vett nehany kallodo fiatalt es veluk egyutt dolgozva - ujitotta fel az epuletet, es kozben... elkezdte oket tanitani. Hat igy kezdodott (masodkezbol,emlekezetbol...)

Aztan nehanyan kovettek, es csatlakoztak hozza. Koztuk talan egy atya is, aki lett kesobb a hittan tanar. Egy alkalommal az atyanak tropara ment a biciklije. De a diakok biztattak: "Ne feljen atya, majd lopunk maganak egy masikat" :) (ezt a sztorit is L.B. Tanar ur meselte;))

Tehat igy indult. Ket dolog inditotta el az egeszet: egy 'meghivas' meg egy 'odaadas'. A novekedesrol pedig a Gondviseles gondoskodott. Kb 8 evvel az alapitas utan latogathattam el oda eloszor egy holland embernek tolmacsolva, aki azert jott Magyarorszagra, hogy megnezze, mire koltottek bizonyos, a PHARE program kereteben iskolaknak juttatott penzeket. Amit eloszor tapasztaltam ott, az szamomra olyan volt mintha neri Fulop atya oratoriumaban jarnek.

Ez kulonosen akkor fogalmazodott meg bennem amikor a vendeg tiszteletere a fuves udvaron (ahol elozoleg meg sokan fociztak stb) -egy kis cigany-, es magyar gyerekekbol allo korus allt fel...es enekelte tobbek kozott (a cigany himnusz mellett) ezt a dalt:

'A Beke napja kozel, nezdd mar fenylik a Jel, Jezus Szive a Foldon, az Egen mindent egybeolel'.

Ekkora az iskolanak mar 6-8 epulete volt. Altalanos iskola befejezese, szakkozep, es gimnaziumi erettsegi lehetosegevel. 300 diak tanult ott.
Volt hegesztomuhely, varroda, uveghaz stb.
Szamomra az egesz tapasztalat olyan volt, mint a remeny szigete a remenytelensegben.

Ez persze nem az\t jelenti hogy minden tokeletes volt. De azt ereztem, hogy szeretetbol a Szeretetert jott letre a dolog...es ezt elsosorban az alapito igazgaton lehetett erezni. Szavain, tanusagtetelen, a gyerekekhez valo hozzaallasan.

Barnabas Tanar ur kulon hangsulyozta, hogy az erot a napi misebol, Oltariszentsegbol es Szuz Mariabol meritik. ...Es el is nyertek szamos palyazatokat a fejlesztesre, koztuk a PHARE tamogatast is.

Aztan meglatogattunk egy putrit is..ami kb a videki hajlektalansag eletmodja. Addig el sem tudtam kepzelni, hogy ilyen is letezik Magyarorszagon, persze a pesti aluljarok legalabb ilyen szomoru tapasztalat...

Barnabas igazgato ur hangsulyozta, hogy felveteli szembontbol az naluk elony, ha valaki hatranyos helyzetbol jon, megbukott, stb..mert pont az ilyen fiatalokat szeretnenek segiteni.

Viszont igyekeznek oket kiszakitani az eredeti kornyezetbol, hogy nagyobb lehetoseguk legyen a valtozasra. Igy hetvegekre is inkabb vagy nagy reszben bent lakasossa tettek az iskolat.

persze hogy ne legyunk elszakadt almodozok. Nehany evvel kesobb egy kis pesti sracot vittem el oda, aki kevesebb mint egy hetig maradt ott.Megszokott..;)

Viszont akkor is megfogott az a mod ahogy Lukacs Barnabas, viszonyult, beszelt a fiatalokhoz...

Talan ugy lehet ezt leirni, mint amikor ...
youtu.be/W-ib_aV5z6I
20:50-nel
Leonetta megkerdezi Cirifischiot Fulop atyarol:
'Ez tenyleg ilyen? vagy tetteti?'
valasz;
'Egy szent...! a megtestesult artatlansag!'

Tehat az alapito lelkulete es a diakok es nevelok lelkuletenek szeles skalaja...
;)
es itt is vannak szokesek...
akarcsak a filmben
www.youtube.com/watch?v=GqH3GgnPnq0
meg minden akarcsak a filmben
szeretettel:
Csaba

csaba carmarthen 2011.07.02. 01:27:40

@zzzsuzsa: @uszo:

A dolog ugy indult, hogy Lukacs Barnabas-nak... az iskola alapito tanarjanak...krizisbe jutott az elete... (most megprobalom ugy visszaadni, ahogy o mondta ezt el nekem evekkel ezelott, de bizonyara ezt jobb lenne tole hallani ..elso kezbol..)... Ebben az idoszakban kezebe kerult, egy konyv Don Bosco eleterol, amit nem tudott letenni, es 9-10-szer elolvasott egymas utan egyhuzamban.

Es ugy erezte -megint nem tudom hogy jo kifejezest hasznalom-e, hogy o is ezt szeretne...marmint amit Don Bosco csinalt.

Az onkormanyzattol (vagy a mavtol?) kapott egy lerobbant epuletet, arra hogy az iskolat elkezdje.

Maga melle vett nehany kallodo fiatalt es veluk egyutt dolgozva - ujitotta fel az epuletet, es kozben... elkezdte oket tanitani. Hat igy kezdodott (masodkezbol,emlekezetbol...)

Aztan nehanyan kovettek, es csatlakoztak hozza. Koztuk talan egy atya is, aki lett kesobb a hittan tanar. Egy alkalommal az atyanak tropara ment a biciklije. De a diakok biztattak: "Ne feljen atya, majd lopunk maganak egy masikat" :) (ezt a sztorit is L.B. Tanar ur meselte;))

Tehat igy indult. Ket dolog inditotta el az egeszet: egy 'meghivas' meg egy 'odaadas'. A novekedesrol pedig a Gondviseles gondoskodott. Kb 8 evvel az alapitas utan latogathattam el oda eloszor egy holland embernek tolmacsolva, aki azert jott Magyarorszagra, hogy megnezze, mire koltottek bizonyos, a PHARE program kereteben iskolaknak juttatott penzeket. Amit eloszor tapasztaltam ott, az szamomra olyan volt mintha neri Fulop atya oratoriumaban jarnek.

Ez kulonosen akkor fogalmazodott meg bennem amikor a vendeg tiszteletere a fuves udvaron (ahol elozoleg meg sokan fociztak stb) -egy kis cigany-, es magyar gyerekekbol allo korus allt fel...es enekelte tobbek kozott (a cigany himnusz mellett) ezt a dalt:

'A Beke napja kozel, nezd mar fenylik a Jel, Jezus Szive a Foldon, az Egen mindent egybeolel'.

Ekkora az iskolanak mar 6-8 epulete volt. Altalanos iskola befejezese, szakkozep, es gimnaziumi erettsegi lehetosegevel. 300 diak tanult ott.
Volt hegesztomuhely, varroda, uveghaz stb.
Szamomra az egesz tapasztalat olyan volt, mint a remeny szigete a remenytelensegben.

Ez persze nem az\t jelenti hogy minden tokeletes volt. De azt ereztem, hogy szeretetbol a Szeretetert jott letre a dolog...es ezt elsosorban az alapito igazgaton lehetett erezni. Szavain, tanusagtetelen, a gyerekekhez valo hozzaallasan.

Barnabas Tanar ur kulon hangsulyozta, hogy az erot a napi misebol, Oltariszentsegbol es Szuz Mariabol meritik. ...Es el is nyertek szamos palyazatokat a fejlesztesre, koztuk a PHARE tamogatast is.

Aztan meglatogattunk egy putrit is..ami kb a videki hajlektalansag eletmodja. Addig el sem tudtam kepzelni, hogy ilyen is letezik Magyarorszagon, persze a pesti aluljarok legalabb ilyen szomoru tapasztalat...

Barnabas igazgato ur hangsulyozta, hogy felveteli szembontbol az naluk elony, ha valaki hatranyos helyzetbol jon, megbukott, stb..mert pont az ilyen fiatalokat szeretnenek segiteni.

Viszont igyekeznek oket kiszakitani az eredeti kornyezetbol, hogy nagyobb lehetoseguk legyen a valtozasra. Igy hetvegekre is inkabb vagy nagy reszben bent lakasossa tettek az iskolat.

persze hogy ne legyunk elszakadt almodozok. Nehany evvel kesobb egy kis pesti sracot vittem el oda, aki kevesebb mint egy hetig maradt ott.Megszokott..;)

Viszont akkor is megfogott az a mod ahogy Lukacs Barnabas, viszonyult, beszelt a fiatalokhoz...

Talan ugy lehet ezt leirni, mint amikor ...
youtu.be/W-ib_aV5z6I
20:50-nel
Leonetta megkerdezi Cirifischiot Fulop atyarol:
'Ez tenyleg ilyen? vagy tetteti?'
valasz;
'Egy szent...! a megtestesult artatlansag!'

Tehat az alapito lelkulete es a diakok es nevelok lelkuletenek szeles skalaja...
;)
es itt is vannak szokesek...
akarcsak a filmben
www.youtube.com/watch?v=GqH3GgnPnq0
meg minden akarcsak a filmben
szeretettel:
Csaba

ui
csak a helyesiras miatt kuldtem el ujra;)

zzzsuzsa 2011.07.02. 02:20:30

@csaba carmarthen: Köszi Csaba, remény a reménytelenségben, ha ilyen van az országban egy-kettő, három, akkor lesz négy-öt-hat is!! És ha már poszt: Ezért fogunk tudni majd "túlélni", mert ezek vannak. A IX.kerületben, a VIII. kerületben (jezsuita közreműködéssel létrejött Szeretet iskolája, és a jezsuk cigány missziója, vidéki cigány pasztoráció....http://www.mindengyereklakjonjól.hu lehetőséget adni a cigány családoknak (és a szegény nem cigányoknak is!!!) olyan jó, hogy ez a mi országunk, ahol ezek a dolgok történnek. Szerintetek ilyen van Európaszerete? Mert szerintem nincsen!! Aludjatok jól, álmodjatok szépeket!

2011.07.02. 11:41:07

@uszo:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100108.TV
:-(

2011.07.02. 11:47:12

breaking news!
Több hónapos közös előkészítő munka után aláírta a társszabályozásról szóló szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a számos internetes kiadót - így az Index, illetve az Origo kiadóját, valamint a Sanoma Media Budapest Zrt.-t - tagjai közt tudó Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. A társszabályozási modellben a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény egyes rendelkezéseinek vélelmezett megsértésére vonatkozó felhasználói panaszokat nem a Médiahatóság, hanem a társszabályozó (jelen esetben az MTE) szakértői bizottsága bírálja el.
Társszabályozási megállapodást kötött az MTE és a Médiahatóság
mte.blog.hu/2011/07/01/tarsszabalyozasi_megallapodast_kotott_az_mmte_es_a_mediahatosag?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_07_02&utm_campaign=index
u.i.: kohnbácsi ijedten kérdi: ez most nekünk jó vagy rossz?

2011.07.02. 11:55:23

A médiatörvény káros hatása már most, bevezetése után alig egy nappal is érzékelhető. Több internetes média is letiltotta a hozzászólás lehetőségét. Félnek, hogy valamely hozzászóló miatt megbüntethetik őket. A törvény tehát - szándékoltan, vagy sem - létrehozta azt, amit az angol sajtó úgy hív, hogy chilling effect. Azaz megfagyott a levegő és az emberek nem mernek beszélni. Ebben a közegben igazából nincs is szükség cenzúrára. Az emberek anélkül se mernek beszélni, azaz létre jött az, amit a korai liberálisok a szólásszabadság legnagyobb gátjának tartottak: a coercion. Nem is tudom, hogy mi erre megfelelő magyar szó. Talán a megfélemlítés a legjobb szó rá.
Név nélkül az igazság
liberatorium.blog.hu/2011/07/01/nev_nelkul_9?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_07_02&utm_campaign=index

csaba carmarthen 2011.07.02. 12:10:47

1Jn 4.18

A szeretetben nincs félelem.
A tökéletes szeretet kizárja a félelmet...
mek.niif.hu/00100/00176/html/1jn.htm

thotferi 2011.07.02. 14:50:01

@csaba carmarthen:"Barnabas igazgato ur hangsulyozta, hogy felveteli szembontbol az naluk elony, ha valaki hatranyos helyzetbol jon, megbukott, stb..mert pont az ilyen fiatalokat szeretnenek segiteni.."
"Vállaljuk a valami miatt háttérbe szorult, marginalizálódott, nehéz helyzetbe került, kitaszított, hátrányos helyzetű tanulók befogadását – akikben különösen is Krisztus képmását látjuk az evangélium tanítása szerint, de nem akarjuk őket elkülöníteni megerősítve különállásukat, hanem annak tudatában fogadjuk be e fiatalokat,hogy bizonyos értelemben ..."

"Különös küldetésünknek tekintjük továbbá a roma fiatalok befogadását, megszólítását, és a romák és nem romák együttélése modellértékű helyzetének megteremtését."
Nagyon dicséretes és követendő a kezdeményezés, én is pont erről beszéltem. Lenne ehhez néhány kérdésem:( A hátrányos helyzetűeknek létre lehet hozni speciális iskolákat.) Az "előnyös helyzetűek" ugyanezt miért nem tehetik meg?
Elfogadom, hogy különleges érzékenységgel, felkészültséggel bizonyos iskolákban együtt lehet tartani az előnyös helyzetűeket a hátrányosakkal is. De amíg a tanerő zöme a falusi iskolákban nincs "kiképeződve" az ilyesfajta "módszerekre",addig és szerintem azután sem,nincs joga senkinek beleszólni, jogszabályokkal kényszeríteni az " előnyös helyzetűeket, hogy a maguk feltételrendszerei szerint létrehozhatják-e saját iskoláikat .Először el kellene terjeszteni ezt a módszert, tesztelni és ha beválik, akkor a szülők sem fogják máshová vinni "előnyös helyzetű" csemetéiket. Ha mégis elvinnék -ennek ellenére-, akkor a szabadság , egyenlőség ,( testvériség) nevében joguk van ehhez is.

uszo 2011.07.02. 16:00:19

@thotferi:

Mondd csak mi köze ennek ennek a gondolat sornak az egyenlőséghez? Pláne mi köze a testvériséghez? Arról már nem is beszélve, hogy a szabadsághoz is csak látszólag van....

De hogy mit is jelent a testvériség elve ajánlom figyelmedbe XVI. Benedek Caritas in veritete c. enciklikáját.
"a gazdasági társadalmi és politikai fejlődéshez, amennyiben hitelesen emberi kíván lenni, szükséges, hogy teret kapjon az érdeknélküliség elve, mint a testvériség kifejeződése."

csaba carmarthen 2011.07.02. 16:02:09

@thotferi: ez inspiracio kerdese.
A lelki adomanyok kulonfelek, a Lelek azonban ugyanaz.

Lukacs Barnabas Tanar ur erre az utra erzett indittatast.

Tehat nem "modszert" alkalmazott, hanem kovette azt amire ugy erezte hogy meghivast kapott.

O mar akkor tanar volt.
Biztosan ismert kulonbozo tanitasi modszereket is.
Az elete valsagos periodusba kerult.
Es ekkor megismerkedett Don Bosco eletevel...

www.luna.hu/donboscopecs/boselet.html

...Ha jol emlekszem ebbol a konyvbol:

www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-fiuk-apostola&ID=110986

Es ezt annyiszor elolvasta hogy ebben latta a sajat utjat- "Don Bosco modszereben" ha ugy tetszik.

Don Bosco pedig igy beszel errol:

"Föltekintve észrevettem, hogy a fiúsereg eltűnt, és helyébe nagy tömeg kecske, kutya, macska, medve és egyéb állatokból álló nyáj került. A felséges Asszony tovább beszélt:

-- Ez a te munkaköröd, itt működj. Légy alázatos, erős és férfias, és az átváltozást, amelyet ezeken az állatokon most látni fogsz, csináld meg később az én fiaimnál.

Megint odatekintettem, és a vad állatok helyén ugyanannyi szelíd bárányt láttam.

(...)
álmomban sírva fakadtam, és kértem a dicsőséges Asszonyt, magyarázza meg nekem, amit láttam, mert nem értettem, mit jelent mindez. Ő azonban csak a fejemre tette a kezét, és azt mondta:

-- A kellő időben mindent meg fogsz érteni. "

Ugyanitt Boscorol:

'...A fiatal szívek fölötti hatalmának jellemző megnyilvánulása volt az az eset, amikor a torinói fiatalok börtönébe hívták húsvéti lelkigyakorlatra. A háromszáz fiú kivétel nélkül meggyónt és megáldozott. Don Boscót annyira meghatotta a hitük, hogy jutalmazni akarta őket, és egy napra el akarta vinni a fiúkat kirándulni, minden őrizet nélkül. A börtön parancsnoka hallani sem akart róla, mert attól félt, hogy egy szálig megszöknek. Don Bosco azonban addig érvelt, míg miniszteri engedélyt nem kapott a kiránduláshoz. És csodák csodája: a fiúk közül egynek sem jutott eszébe, hogy éljen a szökési lehetőséggel!'

Meg annyit tennek hozza, hogy amit halottam Lukacs Barnabastol es amit lattam abbol ahogy a fiatalokhoz fordult, az gyakran eszembe juttatta a 'Bosco-modszert':)...

Masreszt volt egy orosztanarom, aki az osztalyt tanulmanyi eredmeny alapjan 4 csoportba osztotta, es kulonbozo nehezsegu feladatokat adott a kulonbozo csoportoknak.
Ez is mukodott...
Ha valaki javitott a tanulmanyi eredmenyen, feljebb kerulhetett..

A PHARE-ral egyebkent megneztunk egy masik iskolat is. Egy masik sztori, amelyet egy holgy kezdemenyezett, annak hatasara hogy olvasott egy cikket egy helyi ujsagban, a fiatalok es kulonosen a fiatal lanyok nehez helyzeterol, kiszolgaltatottsagarol. O eloszor a modszert dolgozta ki egy uj iskola letrehozasara, a kallodo lanyok megmentesere, amely tanar tarsainak megynyerte a tetszeset.

Aztan o azt mondta nekik, hogy kollegaim, csinaljatok akkor, de ok azt valaszoltak, hogy mi csak akkor csinaljuk, ha te is maradsz es viszed a dolgot. Igy hat maradt, es vitte.

www.kolping-szekszard.sulinet.hu/

Latok nehany kozos vonast a ket kezdemenyezesben:

1,A kezdemenyezo lelkesedese, hite es teljes odaadasa, onzetlensege.

2,Ez mintegy maga utan vonta a tobbiek lelkesedeset.

3,Mindket helyen hangoztattak, hogy a hit, az ima,mint eroforras-, es ha jol emlekszem mindket helyen a Szentmise is- alapvetoen fontos.

4,Mindket helyen nagyon gyors volt a novekedes - nehany ev alatt tobb szaz diakot tanitottak. Mivel a semmibol, vagy a kevesbol nottek ki, szinte kezzelfoghato volt a Gondviseles tamogatasa rajtuk. (palyazatok adomanyok utjan is stb)

....

Egyik tortenelem tanarom azt tartotta, hogy a tortenelem az egyeni sertodesek tortenete.

Ez persze igy nem feltetlenul igaz, viszont lehet hogy ilyesmirol van szo Jaszladanyban. Tehat azt kene megnezni, hogy ott milyen 'egyeni sertodesek' jatszottak kozre a szituacioban...es konnyen lehet hogy a kiengesztelodes lenne a legjobb elso (tovabb)lepes.

A szabadsag-egyenloseg-testveriseg-nek, azt hiszem fontos pillere a kiengesztelodes es a beke.

Udv szeretettel;
Csaba

thotferi 2011.07.02. 16:45:05

@uszo: A testvériséget zárójelbe tettem, mert senkire sem lehet, mondjuk cigány testvéreket kényszeríteni.Egy közeli falusi iskolában egy elvakult osztályfőnök sakktábla szerűen rendezte padokba a gyerekeket. Egy fekete egy fehér ! Ingerülten azzal indokolta brutalitását, hogy majd ő megmutatja ezeknek a fajgyűlölő magyaroknak, hogyan lesz ezután. A fehér szülők fellázadtak és tömegével íratták át a szomszéd településekre csemetéiket. A feketék, meg néhány fehér ott maradtak.
Az egyenlőséghez, az egyenlő jogok, lehetőségek miatt tartozik ide ez a kérdés . Egyenlőség nincs, még a mennyországban sem, ezért nem lehet egy iskolába kényszeríteni különböző gyermekeket. Választékot kell biztosítani iskolákból a különböző feltételrendszerek mentén, nyilván nem a bőrszínre gondolok. Ez a szabadság!

csaba carmarthen 2011.07.02. 16:55:18

....ezért szeretném, ha döntéseitek

szabadok

lennének Isten előtt, mert ő

szabadságot

adott nektek. Imádkozzatok, hogy mindenféle sátáni befolyástól mentesen egyedül Isten mellett döntsetek.
www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1989

thotferi 2011.07.02. 18:15:16

@csaba carmarthen:
A probléma gyökere a Mária Terézia által bevezetett kötelező iskolai oktatás. Az uralkodó számára volt fontos legyártani az ellenőrzött és tisztára mosott hű alattvalói agytekervényt. Ez ma is érdeke az uralmat gyakorló szabadkőműves keveseknek. Be kell vezetni a nem kötelező iskolai oktatást, mert Isten szereti a szabadságot!

2011.07.02. 21:32:01

a hitelesség kérdéséhez...
magyar újsághír:
az egyházi képviselők gratuláltak a magyar uniós elnökség teljesítményéhez, a vallási diszkrimináció elleni küzdelemhez, a keresztény-iszlám-zsidó párbeszéd erősítéséhez, a különböző felekezetek közötti jó kapcsolat előmozdításához, valamint "az állam és az egyházak közötti együttműködést természetesnek tekintő", új alaptörvény elfogadásához...

külföldi újsághír:
Orbán Viktor Magyarországa az Európai Unió soros elnökének tisztében olyan fundamentális európai értékekkel ment szembe, amelyek közül több az általa aláírt szerződésekben is szerepel - írja az EU-elnökséggel párhuzamos belpolitikai történéseket elemző "Magyarországon továbbra is sérülnek a szabadságjogok" c. cikkében Marianne Meunier, a La Croix francia katolikus napilap munkatársa...

uszo 2011.07.02. 21:50:03

@thotferi:
Valójában a brutális elvakultság az, mikor valaki azt hiszi, a testvériség ideája, egy bizonyos etnikum identitásának határáig terjed.

Aki itt tart, annak a többiről fölösleges beszélni, úgy sem érti.

2011.07.02. 22:00:03

@uszo:
luciferkónak igaza van:
máriaterézia rontotta el a dolgot, mert a kiművelt emberfők nagyobb valószínűséggel kérdőjelezik meg a hatalmat, és követelik a demokráciához való jogaikat...

uszo 2011.07.02. 22:28:43

@Izrael misztériuma: :) annak mindig.

"Be kell vezetni a nem kötelező iskolai oktatást, mert Isten szereti a szabadságot!"(luciferkó)

Meg is alkotta a hőn várt rendi hierarchikus társadalom kialakításának egyik cselekvési alapvetését a trancendensbe mélyesztett gyökerekkel. :))

csaba carmarthen 2011.07.02. 22:32:39

youtu.be/pN58ZvBWzOc

@thotferi:

18Fiam, tanulj ifjúságodtól fogva, és még ősz fejjel is gyarapodj a bölcsességben. 19Legyen rá gondod, mint a szántóvetőnek, akkor majd bőséges termést várhatsz tőle. Kevés gondod lesz a megmunkálásával, s rövid idő múltán ízleled gyümölcsét. 20A balgatag ember nyersnek érzi ízét, s nem tart ki mellette az, aki ostoba.

www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=1&abbook=Sir&numch=6

Isten szereti a szabadsagot, de nem szereti a bunt (pl lustasagot) es nem akarja hogy az emberek visszautasitsak az elet ajandekat es mindazt ami ezzel jar- pl a tarsteremtoi meghivast, az alkotoi meghivast stb.

A szabadsagot azert adta mert nem babukat akart, igy a jo valasztasa sokkal ertekesebb.

thotferi 2011.07.03. 03:03:39

@csaba carmarthen:@uszo: @Izrael misztériuma: Nem a tanulásról, kiművelődésről, bölcsességről beszéltem, hanem a kötelező(!) iskolai(!) oktatásról.
Az előbbieknek az utóbbihoz nem túl sok köze van.
"máriaterézia rontotta el a dolgot, mert a kiművelt emberfők nagyobb valószínűséggel kérdőjelezik meg a hatalmat, és követelik a demokráciához való jogaikat"
Mária Terézia előtt is voltak kiművelt emberfők ebben az országban, akik folyamatosan követelték a magyar nemzet szabadságjogait, sőt állandó harc bontakozott ki ezért (Bocskai, Bethlen G.,Thököly, Rákóczi). Ezt elégelte meg az uralkodóház és ellenlépésként bevezette a kötelező iskolai oktatást.
Csend , béke és megelégedés honolt ezután vagy száz évig: a szabadkőművesek által kiprovokált 48-as forradalmakig. Ezeknek a célja az uralkodóházak elsöprése lett volna, hogy a bankármaffia rátehesse a kezét az államhatalomra is.
"Az iskola és a tanulás egész életén át végig kíséri a jövő emberét. De már gyermekkorban is az iskola ellenorizni fogja a tanulók teljes életét. Csökkenteni kell a fiatalok spontán öntevékenységét." (Drábik János)
szentkoronaradio.com/publicisztika/2010_01_25_drabik-janos-szex-es-az-uj-vilagrend?page=3

csaba carmarthen 2011.07.03. 10:26:10

@thotferi:
gondolataid/biralatod bizonyos pontjai a ratio educationis-sal kapcsolatban erthetoek

hu.wikipedia.org/wiki/Ratio_Educationis

mindamellett, hogy en is eleinte osztalyharcos nevelest kaptam, mara viszont mar nem gondolom, hogy a tortenelem iranyitoja az osztalyharc, es hogy a fejlodest az okozza, hogy az erosebb legyozi a gyenget stb. Ebben persze kesobbi tanulmanyoknak es Istennel kapcsolatos eszmelodesnek is sok szerepe van. Ezzel viszont meg nem akarom a furdovizzel kionteni a gyereket es azt allitani, hogy a teljes altalanos iskolai oktatas rossz volt, es hogy tanaraim nem vegeztek fontos munkat.

Termeszetesen letezik otthoni oktatas rendszer pl az egyesult kiralysagban,

en.wikipedia.org/wiki/Home_education_in_the_United_Kingdom

csakhogy itt, 2 dolgot kell megvizsgalni:
-milyen torvenyrendszer fogja emogott biztositani a gyermekek tanittatasat (pl szuloi vizsgak) es hogy az mennyire hatakony...

szent Pal azt mondja hogy vizsgaljatok meg mindent, a rosszt vessetek el a jot tartsatok meg.

viszont azt is tudjuk, hogy 'senki sem jo, csak az Isten'
igy tehat egy oktatasi rendszer helyes iranyba valo elmozditasa, nagy kihivas, es azt gondolom olyan tanarok peldajat es tapasztalatait mint a kolping es a Bosco iskolak alapitoi, nagy sullyal figyelmbe kell venni....

amikor ilyeneket mondunk:

"Az uralkodó számára volt fontos legyártani az ellenőrzött és tisztára mosott hű alattvalói agytekervényt. "

akkor nem a valosagrol beszelunk.

persze az oktatas sokban vezethet jora, vagy felre attol fuggoen hogy milyen szemlelettel oktatnak, egy tanult ember azonban valoszinuleg tobb kerdest tesz fel az eletrol mint egy tanulatlan.

Az agytekervenyeket pedig nem az uralkodo gyartja (ha jol tudom)... es senkit nem lehet "tisztara" mosni...mert ezzel tagadnank a szabad akaratot es azt hogy ahol elhatalmasodik a bun, ott tularad a kegyelem.

Es ha a szabadkomuveseknek van celjuk, akkor az sokkal inkabb az emberek tudatlansagban tartasa, mert igy konnyebben manipulalhatok... tehat ha valami, akkor az alabbi mondatod, abszolut egybevag ezzel:

"Be kell vezetni a nem kötelező iskolai oktatást, mert Isten szereti a szabadságot!"

-benne a kiserto hangjaval-

...
"Hat sohasem adod meg magad?"
youtu.be/W-ib_aV5z6I

uszo 2011.07.03. 10:29:00

"annak, hogy Magyarországon párját ritkítóan szegregált, szinte már apartheidbe hajló oktatási rendszer működik, annak az oka döntően éppen a szabad iskolaválasztás, illetve annak helytelen értelmezése."

"Kísérletek történtek ugyan, de érdemben egyik párt sem mert hozzányúlni a késő-kádárizmus óta privilegizált helyzetben lévő, magas jövedelmű és jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező társadalmi csoportokhoz. Közben a munkanélküliek nem közelebb, hanem egyre távolabb kerültek a munka világától. A tartós mélyszegénységben élő rétegeknek lassan már a harmadik generációja nő fel. Ez pedig az egész ország jövőjét meghatározza: kettészakadt társadalmakban ugyanis nincs demokrácia."

nol.hu/belfold/ide_jutottunk__rossz_helyett_meg_rosszabb

thotferi 2011.07.03. 13:05:12

@csaba carmarthen:
"milyen torvenyrendszer fogja emogott biztositani a gyermekek tanittatasat (pl szuloi vizsgak) es hogy az mennyire hatakony.."
Azt hiszem nem értettél meg egészen! A gyermekek taníttatását semmilyen törvényrendszernek nem kell biztosítani, ez minden családnak a belügye kell, hogy legyen.(Ha mégis előírnánk valamilyen ismeretek elsajátítását, akkor az csak az írás-olvasás, számolás ismeretei
lennének). Horthy István özvegye semmilyen iskolába nem járt, nincs iskolai végzettsége sem!
Ha mégis megmaradna a kötelező iskolai oktatás, akkor mindig az adott iskolákra, a tanárokra kellene bízni a tananyag, tanrend összeállítását.
Ezáltal a jó iskolák, a valódi, használható tudást nyújtó tanárok választódnának ki ,a többi selejtnek más munka után kéne néznie.
"Az agytekervenyeket pedig nem az uralkodo gyartja (ha jol tudom)... es senkit nem lehet "tisztara" mosni..."
Én sem állítottam, hogy ez sikerült nekik, élő példája a sok eszmélő, felnyíló szemű ember ebben az országban. Mindenesetre a gonosz munkája nem elhanyagolható pusztítást, károkat okozott és okoz.
"Es ha a szabadkomuveseknek van celjuk, akkor az sokkal inkabb az emberek tudatlansagban tartasa, mert igy ."
A szabadkőművesek a "tudás", "tanulás" álruhája mögé rejtik valódi céljukat :az emberek ostobaságban tartását, elhülyítését.

"Az uralkodó elit célja az lesz, hogy - elsősorban a fiatalokban - természetessé tegye az új világrend másfajta kultúrájának az elfogadását. A gyermekeknek és fiataloknak a korábbinál lényegesen több időt kell az iskolában eltölteniük, de a legtöbb iskolában semmit se fognak tanulni. Ha mégis elsajátítanak bizonyos ismereteket, az meg se fogja közelíteni azt a mennyiséget, amit korábban kellett tanulniuk a diákoknak. Természetesen lesznek jobb környékeken minőségi iskolák a gazdagabbaknak, és ezekben valóban tanulniuk kell a diákoknak. Sőt e jobb iskolákban még fel is kell gyorsítani a tanulási folyamatot és az átalakulást."

"E felgyorsítás eredményeként az ilyen elit nevelésben részesülő gyermekek agya fejlettebb lesz, és több ismeret rövidebb idő alatti elsajátítására lesznek képesek már fiatalabb korban is, mint korábban. A hosszú-távú nevelési program része az iskolaidőszak egész évre történő kiterjesztése, illetve egész napra való meghosszabbítása. E szerint nyár folyamán is lesznek szemeszterek, és a hosszú nyári szünidő a múlté lesz. A felnövekvő nemzedékek számára hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy iskoláikat befejezhessék. Ami eredetileg az első fokozatú egyetemi képzéshez tartozott (bachelor degree) az a jövőben már csak újabb egyetemi fokozatok (master degree, illetve ph.D) megszerzése után lesz lehetséges. Ebből az következik, hogy az elnyújtott iskolázási időszak jelentős része csak üresjárat lesz. A kevés minőségi iskola azonban rendkívül igényessé válik
A diákoknak már fiatalabb korban dönteniük kell arról, hogy mit akarnak tanulni, és milyen pályát választanak, ha képzésüket be akarják fejezni. Egyre nehezebbé válik egyik területről egy másikra átváltani. A tanulmányokat szűk területre specializálják, vagyis mélyebb tudást adnak, de korlátozottabb területen. Ez azt jelenti, hogy mindenki csak a saját területén jut hozzá a megfelelő kutatási anyaghoz és eszközökhöz. A saját területén túlmenően már csak engedéllyel teheti ugyanezt."(Drábik János)

thotferi 2011.07.03. 13:31:43

@uszo:
Ha ez igaz lenne ,akkor valóban jó hírt jelentene!
Ez maximum csak a fővárosban, a nagyobb, esetleg néhány kisebb városban igaz. A falvakban (Jászladány) nincs választási lehetőség , csak egyetlen állami, világnézetileg semleges (értéksemleges) iskola van, ahol napról-napra egyre égbekiáltóbbak a tanulók közötti értelmi, viselkedésbeli, kulturális különbségek, amelyek folyamatosan gerjesztik a feszültséget és ellehetetlenítik az oktatást.
Sokan a harminc-negyven kilométerre lévő városba járatják az alsó tagozatos gyermekeiket a menetrend szerinti(!) buszjáratokkal . Az ország kettészakadása ezen vonatkozásban is tetten érhető. De ez is a szabadkőműves maffia célja, hogy a falvakból az emberek költözzenek be a nagyvárosok panelrengetegébe. Mert ott kiszolgáltatottabbá válnak a megélhetés tekintetében, valamint a szennyezett környezet hamarabb aláássa egészségüket, idő előtt meghalnak, így nem kell nekik nyugdíjat fizetni.

csaba carmarthen 2011.07.06. 01:33:11

"Ezt mondja az Úr: Ne dicsekedjék a bölcs az ő bölcsességével, az erős se dicsekedjék az erejével, a gazdag se dicsekedjék gazdagságával! Hanem azzal dicsekedjék, aki dicsekedik, hogy értelmes és ismer engem, hogy én vagyok az Úr, aki kegyelmet, ítéletet és igazságot gyakorlok e földön. Mert ezekben telik kedvem – ezt mondja az Úr."
(Jer. 9,23–24)

2011.07.08. 11:33:23

Páholyban érezhetik magukat a katolikusok
Egyházi boom az oktatásban
A kétharmados parlamenti többséggel bíró jobboldal elérte, amit akart: az önkormányzatok sorra dobják be a törülközőt és adják egyházi kézbe iskoláikat. A kormányzat feltehetően azzal kalkulál, hogy – amikor megfelelőnek találja a felekezeti intézmények arányát – megállítja a folyamatot. Az államtól kapott alapnormatíva kevés egy iskolaműködtetéséhez. Az úgynevezett kiegészítő támogatást az önkormányzati iskolák esetében a településeknek kell kigazdálkodniuk, az egyházi intézményeknél viszont ezt is a költségvetés fizeti. Ha pusztán az anyagi szempontokat nézzük, az önkormányzat akkor jár jól, ha iskolája egyházi fenntartásba kerül...
nol.hu/belfold/20110708-paholyban_erezhetik_magukat_a_katolikusok
kérdés: egyáltalán mire jó ez nekünk?

thotferi 2011.07.08. 12:53:10

@Izrael misztériuma:
Nem kell nekünk egyházi iskola, az emberek csemetéi tanuljanak csak továbbra is az értéksemleges,önkormányzati iskolákban!

csaba carmarthen 2011.07.08. 13:44:49

Paholyban erezheti-e magat barki is a Krisztus-kovetes kihivasainak tudataban......?
..............
Hat soha nem adod meg magad?
;)
www.youtube.com/watch?v=W-ib_aV5z6I&feature=player_embedded#at=5808
...................
Paholyban erezheti-e magat barki is annak tudataban, hogy 'szükség van olyan férfiakra és nőkre, akik tanúságtételük által ébren tartják a megkereszteltekben az evangélium alapértékeit, és felébresztik ,,Isten népében azt az igényt, hogy Istennek a Szentlélek által a szívekbe kiárasztott szeretetére életszentséggel válaszoljon...' uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=54

...Az érték? Semleges?
www.katolikus.hu/ujember/Archivum/2006.09.17/0302.html

...vagy keruljenek inkabb az iskolak a scientologia kezere, mint ahogy azt az elozo adminisztracional lattuk?...

(emlekezteto a szcientologiarol...
youtu.be/gPMMlXmuZcw
1:40
"Hubbard nemcsak csodalta baratjat Aleyster Crowley-t..Hitte hogy o volt Crowley jogutodja..."
1:49
"Ime Ron Hubbard fianak,Ron Jr-nek szavai sajat apjarol:
-Ezt ki kell egeszitenem azzal, hogy sajat magat a 666-os fenevad megtestesulesenek tartotta.
-A gonosznak?
-Igen, Aleyster Crowley is ilyesmiket gondolt magarol. Es amikor 1947-ben Crowley meghalt, apam ugy dontott, hogy neki kell hordania a fenevad koponyeget."
2;22
"Ron Jr meg ezt is mondja:
'Azt is tudnotok kell, hogy apam nem imadta a az ordogot, azt gondolta, hogy o maga az ordog, egy volt a satannal.' "
2;30
"Hubbard azt is hitte, hogy vallasa egy uj vilagrendet fog letrehozni, es meg fogja probalni megakadalyozni Krisztus masodik eljovetelet."
2;54
..Egy reszlet Hubbard onvallomasabol, abbol a dok-bol amelyet a szcientologiai egyhazron belulrol szivarogtattak ki..:
"Nem ketlem, hogy ismered a Jelenesek Konyvenek azon reszleteit, amelyek kulonbozo esemenyeket jovendolnek meg.
2;56
Emlitett ott egy idoszak, amikor Krisztus osellensege, az antikrisztus fog uralkodni es szavainak hatalmas befolyasa lesz. Ez mind fantasztikus es szorakoztato olvasmany, de igazsag van benne. Az antikrisztus kepviseli Lucifer hadait (szoszerint a "vilagossag hordozoit" maskepp a "fenyhozot"). Lucifer nem mas mint mitikus kepviseloje a felvilagosodas eroinek, a vilagegyetemet atfogo allamszovetsegnek.
Az en kuldetesem mondhatnank ugy, hogy beteljesitsem azt a bibliai igeretet amelyet ez az antikrisztusi idoszak kepvisel.
Ez alatt az idoszak alatt van egy ropke lehetoseg, amely azt eredmenyezheti,hogy az egesz forgatokonyv<< hatekonyan kisiklik>>.
Ez lehetetlenne teheti a tomeges marcabi foldreszallast (a Masodik Eljovetelt)...."

............
youtu.be/n_EPA2rhS5w
youtu.be/cduIGoSgoog
:)

egyérintő 2011.07.08. 15:30:47

@pacsy

Szerintem a cikk kicsit nagyvonalú és alig érinti a problémáinkat.

A Pacsy úgy fogalmazott, hogy ő lehetőséget lát a romákban, merthogy vérfrissítést hoznak a számunkra. Hát ez szerintem is gyenge érvelés.

Egyrészt a magyarság pont eléggé kevert genetikailag. Ha ezt a genetikai kevertséget tekintenénk a jövőnk lehetőségének, hát ezzel aztán bizonyosan nincs gond, mert genetikailag szuper keveréket alkotunk. A gond az, hogy nem a genetika határozza meg a népesség, az ország tudás alapú potenciálját, hanem alapvetően a lakosság szocializációja, valamint az akarat, lehetőség a szocializáció megváltoztatására.

Ungváry Krisztián történész úgy fogalmazott az Olaszliszkán történt lincselés kapcsán, hogy a 21. századi kapitalizmusra áttérő magyarság és az ezer évvel ezelőtti nomádok kultúrájával rendelkező cigányság ütközik össze a mindennapokban.

Pedig nem volt mindig ilyen a roma lakosság. Az erőszakosság felé eltolódott a cigányok szocializációja. A régi békés, jóindulatú cigányság helyére az agresszív, jogaiban öntudatos, gyakran erkölcsi, gyakorlati tudásában értékelhetetlen fiatalság lépett. Lásd amerikai filmek hatását.

Ha Pacsy arra célzott, hogy a magyarság enervált, míg a cigányság fiatalos, lendületes, mégha meggondolatlan is, hát ajánlom szíves figyelmébe például a leghosszabb, 2000 éves császársággal büszkélkedő kínaiakat. Ők egy csöppet sem enerváltak, mint ahogy a németek, franciák és más nációk sem enerváltak. Mi magyarok sem vagyunk azok!

Mit lesz ezzel a réteggel, amely versenyképtelen a piacon?! Az érettségi, az idegen nyelv, számítógépes tudás manapság gyakran kevés egy álláshoz. Pest közeli helyen az unokahúgom felsőfokú angollal, főiskolával titkárnői állást kapott, mert mást nem talál. Ezzel természetesen a középfokú munkavállaló elől vette el a minimálbér körüli állást. Miféle esélye van a munkára annak a roma fiatalnak, aki a nyolcadikot sem tudta elvégezni?

A kisváros református templomában a keresztelőn a roma gyereket keresztelve a lelkész többször is rá szól a szülőkre, keresztszülőkre, hogy az Isten házában hangosan ne veszekedjenek, káromkodjanak. Azok meg sem hallják a papot, aki végül megkereszteli a gyereket. Azok veszekedve el.

Szóval kedves Pacsy, nem akarom a politikusainkat ismételni. Munka kell a felnőtteknek. A fiataloknak pedig oktatás, tanulás és majd munka. És mindenekelőtt szemléletváltás.

Munka az nincs, korosztályok nőnek fel úgy, hogy nem látják a szülőt dolgozni járni. A tanulás pedig ott kezdődik, hogy a diáknak el kell ismernie, hogy a tanár az okosabb és nem ő, aztán ott folytatódik, hogy megtanul rendesen viselkedni.

Végül egy adat, amely jó, ha felébreszt bennünket. Állítólag senki sem tudja, hogy a roma lakosság hány %-át teszi ki az összlakosságnak. Nos ez enyhén szólva tévedés. Van egy foglalkozás, ahol létfontosságú ennek az aránynak az ismerete. A bankárok tökéletesen tudják, milyen az ország demográfiai helyzete, hogyan néz ki a korfa, hány %-a a évfolyamoknak magyar, roma és a többi.

A banki alkalmazott a nyugdíj takarékosság fontosságára figyelmezteti az ügyfeleket. Megmutatja a korfát is, meg egyéb adatokat is. Szerinte a 8. osztályos tanulók 50 %-a roma származású.

csaba carmarthen 2011.07.08. 16:24:20

@egyérintő: a 8. osztályos tanulók 50 %-a roma származású....

ez 2 dolgot vet fel:

-Vagy tenyleg ok mentenek meg minket....(demografiailag)

-Vagy esetleg az is megmenthet minket (demografiailag) ha egy nagyon rapid szemleletvaltas es egy lelki/eletmodbeli/hitbeli megujulas tortenik bennunk...magyarokban...az utolso oraban...

hetivalasz.hu/itthon/szinglik-panikban-26324

egyérintő 2011.07.08. 16:43:21

@csaba carmarthen:

Mindenképpen szemléletváltás kell. Nem a politikailag korrekt, pc dumát kell nyomatni, ez alapján rasszistázni, bélyegezni a többséget, ahogy a neoliberális politikai oldal tette eddig. Ahogy mondod szemléletváltásra van szükség minden oldalon és ezt minden politikai pártnak fel kell ismernie.

Természetesen másoknak (pl civileknek, művészeknek) is fel kell ismerni ezt, csak a pártokban van jelenleg olyan erő, ami ezen változtathat.

Eddig én is azt mondtam, hogy az egyházakban van ez az erő, de kezdek szkeptikus lenni... :(

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.08. 17:02:42

Van egy kérdésem. Lehet, hogy off, de fontos.

Jezsuiták, mi a véleményetek az egyházi kézbe átkerülő önkormányzati iskolákról?
Mit gondoltok erről
www.origo.hu/itthon/20110629-az-evangelikus-egyhaz-vesz-at-ket-iskolat-pestszentlorincen.html
vagy erről
index.hu/belfold/2011/06/27/elkuldik_kecelrol_a_nem_katolikus_gyerekeket/

különös tekintettel erre a kis bekezdésre,
"Solti Kálmán annyi engedményt tett, hogy aki nem katolikus, annak nem kötelező keresztet vetnie, énekelni, és térdre borulni, elég, ha csak ott ül. „Évi háromszor be kell jönnie a templomba, és ott kulturáltan ülni. Ez mindenkinek vállalható, a tanár amúgy is gyakran elmegy olyan eseményre, amire nem szeretne.”

Kérdésünkre, hogy melyek azok az események, amikre a tanárok a világi iskolákban kényszerből mennek el, az új igazgató meglepő választ adott: „Például az előző rendszerben a kötelező felvonulások” - vont párhuzamot az igazgató a kommunizmus és a jelen közt."

Azt tudom, hogy az ombudsman vizsgálódik. Azt is tudom, hogy nekem itt mi a véleményem. De a tietek is érdekelne - a püspöki kartól eleddig nem találtam semmilyen állásfoglalást, a katolikus.hu vagy a Magyar Kurir online kiadása pedig régi szép szokás szerint egy szóval sem említi, mi is az az egyházi vonatkozású közéleti történés, amely a papszenteléseken és különféle konferenciákon kívül még a lakosságot érdekli mostanában.

csaba carmarthen 2011.07.08. 17:05:25

@egyérintő: Az ero Istenben van.
Az Egyhaz(ak) pedig mi (is) vagyunk.
Az Ecclesia est semper reformanda bennem kezdodik es a Szentlelekre valo megnyilasomat plusz a maximalis odaadasomat feltetelezi, -ezert feladat.
Ha mindent megtettem akkor lehet, megjelenik elottem az az igazsag is, hogy a gyengesegben van az ero...a Kegyelemben...

bizzunk, remeljunk, es probalkozzunk....:)

valaki egyszer azt mondta, hogy fontos a valtozas kiindulopontjat helyesen definialni:)...

freevlog.hu/video/1772.html

szeretettel: csaba

egyérintő 2011.07.08. 17:11:30

@egyérintő:

Fontosnak tartom, hogy az oktatás átszervezése sikeres lesz-e.

Mai hír, hogy az alsóbb évfolyamokon a 30 perces órákat komolyan gondolják. Számítanak arra, hogy a gyerekek nem képesek 30 percnél tovább odafigyelni.

A pedagógusok több pénzt kapnak, de több munkát is kell végezniük. Szó sincs arról, hogy 30-40 000 pedagógust elbocsátanak, pár ezerről van csak szó.

A demográfiai mélypontot nézve úgy tűnik, hogy az említett 50 % arányú roma tanulók képzésére komolyan felkészül a minisztérium, a kormány.

index.hu/belfold/2011/07/08/harminc_perces_orak_is_lennenek_az_iskolaban/

2011.07.08. 19:22:05

nem hiszem, hogy csipkerózsika agyából bármilyen értelmes gondolat származhasson, nem véletlen a körülötte már közel egy éve zajló hercehurca:
a miniszterelnök már háromszor dobta vissza tervezetét, japánban már elsőre harakirit követ el ilyenkor a miniszter, a magyar népmesékben is csak három dobása van a főhősnek, de ő kapott még egyet, mögötte áll rendíthetetlenül nemlétező pártja, ki presztizs okokból még pokornit is kérdőre vonta, aki pedig ugyancsak járatos a témában és nem pártérdekek mentén képzeli el a közoktatás jövőjét...

thotferi 2011.07.08. 21:32:19

@Felicitasz:
Borbényi Ilona: „Ügyvédként a jogi alapról próbáltam érvelni a döntés ellen. Megemlítettem, hogy azok a gyerekek és szülők, akik élni akarnak a jog adta lehetőségükkel, és világnézetileg semleges oktatást szeretnének, jelentős érdeksérelmet szenvednek el.”(Index)
70 évig voltak kénytelenek a jelentős (80%) többséget alkotó hívő emberek elszenvedni azt az érdeksérelmet, hogy világnézetileg értéksemleges iskolákba kellett járniuk.Mindezt azért,hogy egy számbelileg elenyésző, ámde pénzzel jól kitömött szabadkőműves maffia magyarországi uralma ezáltal is be legyen biztosítva.
Aki világnézetileg semleges iskolát akar magának, hozzon létre ilyet, senki nem tiltja meg! A farok akarja még mindig csóválni a kutyát? Elég volt ,takarodjanak oda, ahova valók!

egyérintő 2011.07.08. 22:26:42

@Izrael misztériuma:

Azért illene figyelembe venni, hogy nem akármilyen kérdésről van szó, amikor a közoktatásról, illetve a felsőoktatásról van szó. Lehet mondani, hogy LÉT kérdésről van szó. Ahogy fentebb szó volt róla..

Ilyen értelemben Hoffmann Rózsa által előterjesztetteket alaposan megcsócsálja a fidesz elnöksége. És visszadobja, ha nem tetszik neki.

A közoktatási törvényt először június végére igérték. Hoffmann Rózsa hozzá tette, mivel az EU elnökség, alkotmányozás, törvénygyártás csúcsra járatja az apparátusokat, hát lehet szeptemberre tolódik ki a törvény elfogadása.

Számomra sokkalta inkább rokonszenves, hogy csúszik a szeptemberi határidő, de egy jó minőségű törvényt fogadnak el, mintsem keresztül menjen valami gyenge dolog.

Csak lesek, hogy te még ebből a törvényalkotási dologból is komoly ideológiai következtetéseket vonsz le. Pedig csupán az érvek, érdekek ütköztetése, a legjobb változat kidolgozása történik.

2011.07.08. 22:46:30

@egyérintő:
orbánviktor már háromszoris porig alázta, mert teljesítménye abszolute értékelhetetlen volt...

uszo 2011.07.08. 23:02:26

@Izrael misztériuma: A teljesítménye és a hozzáértése lényegtelen. Lényeg, hogy tekintélyelvű, hű mameluk. Saját orcája lesz a minta az újonnan, megvalósítandó pedagógiai emberképhez.

2011.07.08. 23:19:48

@uszo:
káderhiány van, épeszű ember senki nem vállalja...
az az ország, ahol a természettudományokat nem oktatják, és a kiművelt emberfőket semmire sem becsülik, pusztulásra van ítélve...
ezek a zemberek időviharba kerültek, a XXI. sz. klébersbergkunó szellemében kész öngyilkosság az ő szavaikkal élve nemzethalál...

2011.07.08. 23:29:51

az én pedagógiai példaképem Janusz Korczak (alias Goldschmit), aki az első világháborúban az ágyúdörgés közepette megírta a "Hogyan szeressük a gyermekeket" c. könyvét, utána pedig megmutatta a világnak, hogyan kell szépen meghalni, a gettóból a rábízott kicsinyekkel együtt ment a halálba a keresztény európa közönye közepette, Wajda filmje állított neki örök emléket...
Trailer "Korczak"
www.youtube.com/watch?v=iG0GFBjdeA0&feature=related

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.09. 02:17:50

@thotferi: Tényleg?

Na, várnék még más mindenféle véleményeket is, és tényleg a jezsuitákét is.

2011.07.09. 11:06:32

@Felicitasz:
Csatlakozom. Én is szívesen olvasnám a jezsuiták véleményét is.

egyérintő 2011.07.09. 14:38:34

@Izrael misztériuma:

"orbánviktor már háromszoris porig alázta, mert teljesítménye abszolute értékelhetetlen volt..."

Honnan tudod, hogy a teljesítménye értékelhetetlen volt? Mi ez a felsőbbrendű ítélkezés egy olyan témában, amiről gőzöd sincs? Netán olvastad a belső tanulmányokat, a munkaközi anyagokat? Netán Orbán már háromszor is szólt neked, hogy Misztériumkám ez a Rózsa most értékelhetetlen anyagot tett le elém!?

Ha tetszett volna olvasni, akkor szerintem ez az egyik legfontosabb törvény jelenleg. Én speciel csodáltam volna, ha rögtön minden igény ki tudott volna elégíteni az előterjesztés.

Inkább négyszer-ötször mérjenek, mintsemhogy elszabják!

2011.07.09. 22:09:07

vallásosság magyarországon...
"A Magyar Püspöki Konferencia a népszámlálás minden szempontból megfelelő lebonyolítása érdekében arra kéri a katolikus híveket, hogy kérdezőbiztosként minél többen vállaljanak részt a társadalom felméréséért zajló áldozatos munkában."
hogyan kell egy népszálálást minden szempontból megfelelően lebonyolítani?
én olvastam egy bizonyos Dávid királyról, aki népszámlálást rendelt el, de valamiért nem tetszett az Úrnak és mekkora kalamajka lett belőle, bizonyára nem minden szempontból megfelelően bonyolította le a dolgot...

CdB 2011.07.10. 00:01:36

@Felicitasz: Ha szabad nem tényleg-jezsuitaként, mert ez bennem is forgolódott.

Szerintem évi három szentmise nem rosszabb az évnyitó-ballagás-évzáró kombónál a nem katolikusoknak, a másik oldal (ha szabad így fogalmazni) meg csak épp saját kincseit értékteleníti ugyanarra a szintre, ami sokkal inkább kétségbeejtő. Lehet persze túlzottan belefásult vagyok, hogy nem is vagyok meglepődve, hogy néhány fejesnak (ha szabad így fogalmazni) csak ennyit jelent az egész, meg mint a májusegy-felvonulás.

Mármint ha csak ennyi volna az egész, plusz kereszt a tábla felett és lehetőség napközbeni hittanórára az iskolában. Így aztán a zsombói iskola (index.hu/belfold/2011/05/04/az_iskola_egyhazi_fenntartasba_adasa_ellen_tiltakoznak_a_szulok_zsombon/) kapcsán elszőrör csak széttártam a kezem, hogy most akkor mi. Persze aztán ott is volt valami sánta. Viszont a te indexes cikked egyszerűen felháborító, és semmi közösséget nem vagyok hajlandó ezzel a "katolicizmussal" vállalni.

Mindezzel együtt még mindig kérdéses, hogy miért jár egy katolikus iskolának relevánsan több pénz. Miért nincs lényegében ugyabban a forrásban egyszerűen csak a iskolára? Mert, hogy nincs pénz, az tény... vagy kerülővel mégis?... bár valójában nincs, az tény. Ez sem tetszik nekem.

Bocs, hogy pont az offhoz kapcsolódtam.

Endrosz 2011.07.10. 10:31:51

...

Most éppen részt veszek egy Élelmiszerbankos adományosztásban. Sok instrukciót kaptam attól a (katolikus) nagycsaládtól, akik ezt koordinálják. Köztük azt is, hogy lesznek olyanok, akik az önkormányzatnál rászorulóként vannak nyilvántartva, de az ÉB-tól érkező liszt-, tészta-, és egyéb főtt ételek készítéséhez való adományokat visszautasítják. Roma családok, "pénz vagy édesség, más nem kell". Az egyik ilyen családból a férfi "meg van haragudva" a közeli plébánosra, mert szerinte a perselypénzt azt a rászorulóknak (értsd: neki) kellene közvetlenül kiosztani. Amit talán is meg is tenne a plébános (aki egyébként egy mélyen hívő, alázatos emberke), ha nem piára költődne el szinte azonnal minden pénz, ami a keze közé kerül.

Nem akarok a fentiekből semmi nagy tanulságot kihozni, csak gondoltam, leírom, hogy milyenek a hétköznapok, és milyen helyzetekben kell a krisztusi megoldást, a szeretetválaszt keresni.

Endrosz 2011.07.10. 10:39:54

Jut eszembe!

A szomszédos kerületben, Magdolnatelepen működtetik a jezsuk (Hofher József atya szellemi irányítása mellett) a Szeretet Iskoláját, ahol pótolni lehet elmaradt osztályokat, és érettségire készülni. Ugyanott pedig főzőtanfolyamok is vannak roma asszonyoknak -- pontosan azzal a célzattal, hogy ha kapnak lisztadományt, akkor azzal tudjanak mit kezdeni. Ugye, a hal osztása és a halászni tanítás klasszikus esete.

Az a tapasztalat, hogy a nők sokkal jobban "megfoghatók". Én is önkénteskednem egy kicsit tavaly a Szeretet Iskolájában, és nem volt ritka látvány, hogy két-három kisgyerekkel beállított egy fiatal anyuka, és nekiállt, teszem azt, a hatodikos földrajzanyagon izzadni. Lenyűgőző látvány volt, a tanulásra, a felemelkedésra való vágy és készség. Pedig tudjuk, tudja ő is, hogy állásra NEKI még kevesebb esélye van, hiába lesz érettségije, ha minden jól megy. Részben a származása, részben a kisgyerekes státusza miatt.

2011.07.10. 19:29:00

„Hogy ki a zsidó, azt én döntöm el!”
(Karl Lueger)
Osztrák populista, vérbő antiszemita politikus, keresztényszocialista pártja sokmindenben ötleteket adott hitlernek a náci pártnak.

magyar újsághír:
Elismert egyház lehet egy újabb zsidó hitközség
A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség is a bevett és elismert egyházak között jelenhet meg, ha a parlament megszavazza.
www.fn.hu/belfold/20110707/elismert_egyhaz_lehet_egy_ujabb/

A Szim Salom a Progresszív Zsidó Világszövetség tagja (World Union for Progressive Judaism). A világszerte több, mint 1,7 millió tagot számláló WUPJ ma nemzetközi viszonylatban a zsidó vallás legnagyobb létszámú irányzata.
most akkor tulajdonképpen miről is szavaz a magyar parlament?

thotferi 2011.07.10. 20:52:38

@CdB:" Mindezzel együtt még mindig kérdéses, hogy miért jár egy katolikus iskolának relevánsan több pénz. Miért nincs lényegében ugyabban a forrásban egyszerűen csak a iskolára?"
Minden egyházi iskolának több pénz jár, nem csak a katolikusnak. Ez azért van így, mert az egyházaktól elvették a vagyonukat, iskoláikat, épületeiket kártalanítás nélkül. Mivel erre az államnak nincs pénze, ezért segíti az egyházi iskolák létrejöttért és működését ilyen módon is. Egyébként az önkormányzati (semleges) iskolák jelentős része is kap plusz támogatást az állami támogatáson felül a helyi önkormányzattól, sokszor többet, mint az egyháziak.

2011.07.10. 22:24:23

@Izrael misztériuma:
na és akkor most tessék mondani, hová álljanak a messiási zsidók az új egyházi törvény alapján?

2011.07.11. 17:15:52

azt, hogy ki egyház, én döntöm el...
(magyar parlament)
haver=egyház, nem haver= nem egyház

A Fidesz-frakció kezdeményezésére alapvető, strukturális kérdésekben fog változtatást javasolni még hétfőn a parlament alkotmányügyi bizottsága az egyházügyi törvényben - mondta sajtótájékoztatóján Lázár János, közölve, hogy a tervek szerint az Országgyűlés döntené el, melyik szervezet számítson egyháznak és melyik nem.

2011.07.12. 08:26:34

Szabados Ádám szerint az evangéliumi hit mindig ellenkultúra
Egyháztörvény: magyar embernek magyar vallást?
Súlyos a vád: az új egyházak nem részei a magyar kultúrának, kívülről akarnak befurakodni, meg akarják változtatni évszázados hagyományainkat. A parlamentben most tárgyalt egyházügyi törvény számos evangéliumi gyülekezetet a jövő évtől egyházból egyesületté fog leminősíteni. Az újonnan létrejött vagy még túl fiatal vallási közöségek nem lehetnek egyházak.
De miért van (ha van) szükség új gyülekezetekre, egyházakra? Sokakban az új gyülekezetek kérdése kulturális problémaként vetődik fel. Nem teológiai alapon mondanak ítéletet, nem is a társadalmi hasznosság alapján, hanem aszerint, hogy az új beleilleszkedik-e a társadalom régi rendjébe, vagy idegen testként lóg-e ki belőle. Ők azok, akik valahogy így teszik fel a kérdést: „Miért kell külföldről új hiteket importálni Magyarországra? Miért nem jók a régi, jól bevált, hagyományos egyházak? Mi szükség van Magyarországon a magyar kultúrától idegen, külföldről behozott vallásokra?”
Hadd fordítsam az új gyülekezetekkel szembeni kifogásokat a visszájára. Azt gondolom, éppen akkor van igazán szükség új egyházakra és gyülekezetekre, amikor az emberek azt érzik, hogy a régi nagyon jól bevált. Nem kellenek mindenáron új felekezetek, de ha a régiek annyira belegyökereztek a magyar kultúrába, hogy semmilyen prófétikus kihívást nem jelentenek már a számára, ha az egyházak tényleg nem érzik magukat idegen testnek a magyar kultúrában, és ez része az önmeghatározásuknak, akkor eljött az idő, hogy új ellenkultúra kezdődjön, és Jézus tanítványai valódi misszionáriusokká váljanak Magyarországon. Időnként ehhez külföldi segítség kell, de ha nem tévedek, az evangélium friss üzenete a reformáció idején is külhonból, német, illetve svájci földről jött hozzánk. És ha már idegenségről beszélünk, ne feledjük el, hogy maga a keresztény hit sem a Pilisből, nem is Székelyföldről, hanem a közel-keleti Jeruzsálemből indult útjára, és Szent István idején Rómán keresztül érkezett a magyarok országába.
mindennapi.hu/cikk/blogok/egyhaztorveny-magyar-embernek-magyar-vallast-/2011-07-10/4926

thotferi 2011.07.12. 11:07:09

@Izrael misztériuma: "ne feledjük el, hogy maga a keresztény hit sem a Pilisből, nem is Székelyföldről, hanem a közel-keleti Jeruzsálemből indult útjára, és Szent István idején Rómán keresztül érkezett a magyarok országába."
Nyugodtan elfelejthetjük ezt , mert a keresztény hit alapját jelentő testvéri szeretet, testvérbarátság, a Pilisben és Székelyföldön keletkezett ,a szkíta nép erkölcseinek legfeltűnőbb sajátossága volt. Ez nem az ószövetségi zsidó nép hagyománya a kereszténységben, hanem ezen szkíta nép vitte magával mindenfelé, ahol megfordultak, így Palesztínába is.Jézus is vérszerződést kötött szkíta módra tanítványaival. Szent István nem a kereszténységet vette fel,-elődei már szkíta módra keresztények voltak-, hanem a római zsidó-keresztény egyház kötelékébe lépett be, mint apostol király ,rangban ezáltal megelőzve a Pápát is.

2011.07.12. 12:24:44

Csúnyán elfajult a vita: Zsidóztak a Parlamentben
Lázár: Nem tűrjük tovább a parlamentben egy éve folyó zsidózást és cigányozást
A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője először bocsánatkérésre szólította a jobbikos Novák Elődöt a parlament plenáris ülésén, amiért az egyházügyi törvényjavaslat záróvitájában úgy fogalmazott, Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkártól "mit is várhatnánk mást", mint a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség bevett egyházként történő elismerésének javaslását.
Novák Előd ezt követő felszólalásában nem kért bocsánatot az államtitkártól, Fónagy János pedig közölte, nem is várja ezt el a jobbikos politikustól, hiszen szerinte ő nem mondott mást, mint amit "szellemi példaképei" is mondtak.
Az államtitkár Novák Előd felszólalására reagálva megjegyezte: a Dohány utcai zsinagógában azért találhat olyan kevés embert, mert az országból hatszázezer ember hiányzik, hiszen Novák Előd "szellemi példaképei oda ezt a helyzetet teremtették". Fónagy János arra kérte a jobbikos képviselőt, ne hányja a zsidó közösség szemére, hogy kevesen vannak. "Hogy nem szégyelli, az rendben van, de azért számon ne kérje tőlünk" - fűzte hozzá.
hetivalasz.hu/itthon/nem-kert-bocsanatot-39372

thotferi 2011.07.12. 12:32:47

@Izrael misztériuma:
Az, hogy hiányzik az országból rengeteg zsidó, nem a magyarok bűne.Viszont akik megmaradtak, a magyaroknak köszönhetik életüket.A világháborúban elpusztult magyarok a vérükkel váltották meg az életben maradt zsidók életét.Ha az ország nem lép be a háborúba Hitler azonnal megszállta volna az országot és írmagja sem marad a zsidóságnak.
Talán illene egy köszönetet mondani ezért! Az én nagyapám a fél lábával fizetett a zsidókért.

2011.07.12. 19:23:15

Több pénz kapnak az egyházak, de elszámolni nem kell vele
Az ÁSZ sem ellenőrizheti
Érdekesség, hogy a hétfőn elfogadott egyházi törvény kimondja, hogy „az egyházak hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti”.
Az állami folyósítású támogatásokkal kapcsolatos gazdálkodási autonómia azért furcsa, mert az új egyházi törvény megalkotásának szükségességét nagyrészt éppen a kisegyházak, vallási csoportok laza, a jogi kiskapukat kihasználó gazdálkodásával magyarázták, és időközben a katolikusoknál is súlyos, milliárdokra tehető pénzügyi visszaélés gyanúja került elő több egyházmegyében.
index.hu/belfold/2011/07/12/tobb_penz_kapnak_az_egyhazak_de_elszamolni_nem_kell_vele/

2011.07.13. 10:35:49

@Izrael misztériuma:

'időközben a katolikusoknál is súlyos, milliárdokra tehető pénzügyi visszaélés gyanúja került elő több egyházmegyében.'

Én 'csak' a pécsi ügyekről tudok. Lemaradtam valamiről?

Az aggályaidat különben osztom.

2011.07.13. 10:56:57

@khamul:
úgy tudom, hogy többek közt a győri egyházmegye civil pénzügyi vezetőit szép csendben leváltották időközben és ellenük eljárás indult...
az az 5,5 millárd pedig, amit tavaly évvégén a kereszténység lándzsájának hegye az egyháznak jutattott, talán majd fedezi legalább e kettő nagy veszteséget...
ide jutottunk, minden a pénzért van, és ezeknek a világ minden pénze nem lenne elég, pocsék nemzet vagyunk, ahogy a főcserkész írta végrendeletében, mielőtt főbelőtte magát...

thotferi 2011.07.13. 18:55:10

@Izrael misztériuma:
A főcserkész nem lőtte főbe magát, hanem kinyírták, a végrendelet pedig hamis. Semmi oka nem volt ilyet mondani a nemzetről.

2011.07.14. 23:01:32

Sok önkormányzatnak nincs elég pénze az iskola működtetésére és nem kap eleget a központi költségvetésből. Viszont ugyanazt a támogatást, amit az önkormányzatnak nem ad meg az állam, azt az egyháznak megadja. Az adófizetők pénzének részrehajló elosztásának hála, az egyháznak viszonylagosan könnyebb fenntartani az iskolát, mint az önkormányzatnak.
A kormány ezzel tudatosan teremt olyan anyagi ösztönzőket, amelyek miatt a megszorult önkormányzatok akkor is motiválhatva lehetnek az iskoláik átadására, ha amúgy nincsenek meggyőződve arról, hogy tényleg az egyház kezében van jobban elhelyezve az oktatás. Tehát az állam nemhogy segíti a világnézetileg semleges oktatást, hanem lényegében akadályozza.
Ez egyértelműen megmutatkozik az egyházi kezelésben lévő intézmények számában is. A kétezres évek közepétől megduplázódott a számuk, és a következő tanévtől már minden tizedik iskola egyházi lesz.
Semmi nem teszi a vallásos iskolák efajta előnyös megkülönböztetését indokolttá vagy védhetővé...

thotferi 2011.07.14. 23:34:45

@Izrael misztériuma:
Amíg a vallásos hívő emberek 70-80%-os arányban vannak jelen a társadalomban, addig semmi sem teszi indokolttá és védhetővé a világnézetileg semleges iskolák ilyen nagyságrendű létezését.

2011.07.14. 23:42:53

@thotferi:
már fentebb megírtam, hogy az ötmillió katolikusból mindössze 365 ezer ajánlotta fel adója 1%-át az egyháza javára az APEH által nyilvántartott nyolcmillió adóbevallóból!
hova lett a többi, és miféle vallásos az az ember, aki egy mozdulatra sem képes egyházáért, pedig ez neki pénzbe sem kerül?!
egyébként hosszú évekig egyházi adószedő voltam egy lakótelepen, ahol a bejegyzett emberek 10%-a volt csupán hajlandó legalább jelképes összeggel támogatni egyházát...

2011.07.15. 08:12:21

95%-ban kodifikációs remekmű...
A szavazás előtt néhány órával a Fidesz alapvetően átírta a KDNP javaslatát és a kapkodásnak meg is lett az eredménye.
A jobboldal a jelek szerint félmunkát végzett. Az egyik paragrafusból (amely az egyház nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályokat taglalja) valóban kikerült az ezer tagról szóló rendelkezés, az utána következő paragrafusban viszont (amely azzal foglalkozik, mit kell csatolni a nyilvántartási kérelemhez) benne maradt. Pillanatnyilag tehát úgy néz ki, hogy a törvény egyik pontja szerint nem kell ezer főt igazolni az egyházi státus megszerzéséhez, másik pontja szerint mégis kell.
nol.hu/belfold/20110715-kinos_baki_az_egyhazi_torvenyben

szemet 2011.07.15. 08:43:38

@thotferi: "semmi sem teszi indokolttá és védhetővé a világnézetileg semleges iskolák ilyen nagyságrendű létezését"

Dehogynem. Mégpedig a következő:

- Az önkormányzati iskolákba járók kiegészíthetik a tanulmányaikat hittannal, járhatnak misére stb... ahol semmi olyan nem fog elhangzani ami ellentétben lenne az iskolai életükkel. Így viszonylag könnyen integrálhatják az életükbe ezt.

- A szimmetrikus helyzet azonban nem ilyen: az egyházi iskolába járó gyerekek, hiába egészítik ki a tanulmányaikat mondjuk szekuláris filozófiával ez egyfajta ellentmondást fog okozni az iskolában és az iskolán kívül tanult ismereteik között. Persze jobb esetben tanulhat is a gyerek egy ilyen szembeállításból, de talán valószínűbb hogy jól összezavarodik. Annál is inkább mert esetleg ez végül nem egy szimpla és semleges "kétoldalú tájékoztatás" lenne, hanem egyfajta "harc" a gyerek szavazatáért ("DE nekem higgy, ne nekik...").

thotferi 2011.07.15. 13:01:31

@szemet:

"- Az önkormányzati iskolákba járók kiegészíthetik a tanulmányaikat hittannal, járhatnak misére stb... ahol semmi olyan nem fog elhangzani ami ellentétben lenne az iskolai életükkel. Így viszonylag könnyen integrálhatják az életükbe ezt."
Ez édeskevés, egyrészt mert ez plusz időt igényelne az amúgy is leterhelt kisiskolásoknak, akik hullafáradtan, ha hazamennek, nem fognak utána jó szívvel misére, hittanra szaladni.
Másrészt az is kevés egy hívő gyermeknek, hogy járhat hittanra, ha hitetlen, ateista, netán Istenellenes tanárok tanítják nekik a tantárgyakat.
Más az, ha minden tantárgyat hívő tanárok hívő szellemben tanítanak.

"ez egyfajta ellentmondást fog okozni az iskolában és az iskolán kívül tanult ismereteik között. "
Ez ugyanúgy igaz a semleges iskolákban tanulni kényszerülő hívő gyermekekre is.Nekik is összezavarodik a világképük.
A megoldás az, ha minden településen létrejön az egyházi iskola, ha kell ez önkormányzati iskola átadásával, ezután lehet majd látni mekkora az igény a semleges iskolákra.Ha , 80-20 az arány, akkor, semmi esetre sem lehet a kisebbség kedvéért a többségre kényszeríteni a semleges iskolát.Ha 20%-nak nem kell az egyházi suli, akkor hozzanak létre maguknak ők iskolát és nem fordítva. Különben is azt gondolom, hogy a kérdés eldöntését mindig a helybeli emberekre kell bízni és nem föntről filozofálgatni, akadályozni,előírni.

szemet 2011.07.15. 13:17:45

@thotferi: "és nem föntről filozofálgatni, akadályozni,előírni"

Ebben egyetértünk. Pontosan ezért kéne azonos állami támogatást kapnia az önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású iskoláknak:
most ugye nem ez a helyzet és ez baj, de legalább örülök ezt te is látod, és ellenzed

thotferi 2011.07.15. 13:19:47

@Izrael misztériuma:
Azért nem adják oda az egy százalékot, mert bizalmatlanok az egyház csúcsvezetőivel szemben, akik zöme magyartalanítással foglalkozik a legszívesebben.Helyben azonban, a gyülekezetekben valóságos csodáknak vagyunk tanúi, mert az emberek egy kézzelfogható cél , ügy érdekében összefognak és pénzzel, munkával támogatják a gyülekezetüket.Hiába, az emberek szeretik látni, hogy hová, mikor , mire, mennyiért megy el a pénzük .
A lakótelep az természetesen külön kategória, hiszen ezeket módszeresen emberellenesre, családellenesre és Istenellenesre tervezték. Ezeket apránként le kellene bontani és megbízni mondjuk Makoveczet, hogy tervezzen helyettük szakrális élettereket.

thotferi 2011.07.15. 13:26:28

@szemet: Ezt is lehetne, de akkor meg vissza kellene adni az egyházaktól erőszakkal, kártalanítás nélkül elvett vagyonukat, iskoláikat, épületeiket.

szemet 2011.07.15. 14:08:50

@thotferi: Pontosan így van:

Ezeket az ügyeket (anyagi kártérítés), mindenképp az oktatás - igazságtalanul - aránytalan finanszírozását mellőzve, ettől függetlenül kell megoldani!

thotferi 2011.07.15. 15:06:45

@szemet:
Örüljenek csak a semleges iskolákat akarók, hogy az egyházak nem kapták vissza a "rendszerváltás" során iskoláikat, anyagi potenciáljukat, mert akkor mára már egyetlen semleges iskola sem létezne!
Tudták ezt nagyon jól a szabadkőműves maffia semleges emberei, ezért akadályozták, húzták-halasztották az egyházak és iskoláik problémáinak végleges megoldását!

2011.07.16. 12:47:52

A rendszerváltás után a Holokauszt által megtizedelt, nagyrészt asszimilálódott magyar zsidóságnak a Szim Salomban nyílt először lehetősége arra, hogy hagyományaival olyan zsidó vallási közösségben ismerkedjen meg, ahol teljes női egyenjogúság érvényesül, és ahol nyitottan fogadják azokat is, akik csak apai ágon zsidók.
A döntés következményeként hitközségünknek egy – várhatóan hosszadalmas és bonyolult – regisztrációs folyamat során meg kell majd újítania egyház-státuszát, hogy tovább élvezhesse az azzal járó előnyöket, melyek nélkülözhetetlenek közösségünk stabil működéséhez.
Élni fogunk az új törvény adta lehetőségünkkel, és kezdeményezni fogjuk az egyházi bejegyzést az illetékes minisztériumnál a törvény kihirdetése után, a bejegyzés jóváhagyása azonban az Országgyűlés kétharmados többségi döntésén múlik majd. Az egyházügyi törvény záró vitája során olyan antiszemita megnyilvánulást hallottunk a Jobbik képviselőinek részéről, amely mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. Az Országgyűléshez méltatlan támadásban nem csak dr. Fónagy János államtitkár urat és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjait, hanem a teljes magyar zsidóságot sértették meg magyar parlamenti képviselők. Elvárjuk, hogy a jövőben az Országgyűlés képviselői – kormánypártiak és ellenzékiek a legteljesebb egységben – következetesen és határozottan lépjenek fel minden ilyen és hasonló megnyilvánulással szemben, akár jogi eszközökkel is, hogy Magyarországon is létrejöhessen végre egy szilárd társadalmi konszenzus, amely száműzi a közbeszédből a napjainkban sajnos mindennapos és elfogadott rasszizmust, antiszemitizmus, kirekesztést.
A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség Elnöksége és Kelemen Katalin rabbi Kiadó: Szim Salom Hitközség. (OS)

thotferi 2011.07.16. 12:53:03

@Izrael misztériuma:
Senki nem sértett meg semmilyen zsidót az országgyűlésben.

2011.07.16. 12:53:11

Palma de Mallorca lakói, a chuetak (xueta) zsidó felmenőkkel rendelkeznek, 600 évvel ezelőtt kényszerítették őket a katolikus vallásra való áttérésre. Sokukat megöltek, míg mások titokban továbbra is gyakorolták vallásukat.
A rabbit abból a célból küldték a szigetre, hogy megvizsgálja a közösség családfáit. A misszió során kiderült, hogy mintegy 20 ezer ember szoros kapcsolatban áll egymással, s a tizenöt chueta vezetéknév egyikét viseli. „Mivel nyilvánvalóvá vált, hogy generációkon keresztül az egymás közötti házasodás elfogadottá vált körükben, a chueták zsidóknak számítanak” – írja Nissim Karelitz.
A chuetak – akiknek neve katalánul disznót jelent – komoly elnyomás alatt éltek a középkorban. 1435-re egyetlen chueta sem maradt, vagy áttértek a katolikus vallásra, vagy megölték őket. Mindezek ellenére az életben maradtaknak éveken keresztül megtiltották, hogy katolikusokkal házasodjanak, illetve bizonyos szakmák űzéséről is kénytelenek voltak lemondani.
Zsidónak ismerték el az egyik mallorcai közösséget
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=33589
u.i.: milyen jó nekik, hogy nem magyarországon laknak...

thotferi 2011.07.16. 13:33:09

A baszkok a magyarok leszármazottai, mert a baszkok Attila Hispániában rekedt és ott letelepedett seregének utódai.
"Az egyetlen hely, ahol egy magyar nem érzi magát idegennek, ez Baszkföld. Városokban és a falvakban, az embereket, asszonyokat nézve az az érzés, hogy otthon jár a magyar. Ezek úgy néznek ki, mintha az Alföld közepén jöttek volna világra."
maghreb.blog.hu/2011/02/14/a_baszkok#more2660502

thotferi 2011.07.16. 13:37:07

u.i: Milyen jó a baszkoknak, hogy a spanyolok alattvalói !

északi szél 2011.07.16. 13:48:05

Én inkább a határon túli magyarokban látom a megmentőinket, mintsem a cigányokban...
Álmodozni persze lehet.
Szép napot,
é.sz.

thotferi 2011.07.16. 16:07:31

@északi szél:
Teljesen igazad van! Ez az örökös megfelelni akarás az idegeneknek, külföldieknek abból az állandóan sulykolt hazugságból fakad, amely szerint Szent István állítólag azt mondta, hogy az egy szokású ország esendő és védtelen. Ez egy mocskos hamisítás, mert ő az egy szokású királyi udvarról beszélt! Ezt félrefordították és a mai napig így idézik.
.A királyi udvarban legyenek jelen a különböző népek, országok követei, hogy a magyar uralkodó megismerhesse jellemüket, szokásaikat és fel tudjon készülni, ha harcba keverednék velük.Ennek ez az értelme, vagyis a diplomáciai képviseletek megteremtője István volt a korabeli Európában.

2011.07.16. 18:33:40

@Izrael misztériuma:
így élnek Palma de Mallorca zsidó lakói:
The Chuetas of Palma de Mallorca
www.youtube.com/watch?v=yquS2XDsfVY&list=PL1792625C2FFF3E70

egyérintő 2011.07.16. 18:55:04

@északi szél: @Izrael misztériuma: @thotferi:

Tényleg sokat lehet beszélni a baszkokról, zsidókról, hettitákról, hottentottákról és más nációkról, csakhogy a téma a roma kérdés.

Magyarország egyik legégetőbb kérdése, hogy sikerül-e mobilizálni szellemileg, erkölcsileg, tevékenységében a romákat. Ha nem sikerül a szemléletét megváltoztatni a roma lakosságnak, nem sikerül munkás, tanult réteggé formálódni a romáknak, akkor 20 év múlva 2 millió ember fog 8 milliót eltartani. (a példa becslés)

aracs 2011.07.17. 18:59:00

@Izrael misztériuma:
Az örök érvényű Cioran írja, hogy akik sokat szenvedtek, néhány kivételtől eltekintve arrogánsak lesznek: „Minden szerencsétlenségüket a képedbe vágják, s nem nyugszanak, míg nem szenvedsz annyit, mint ők.” A megalázott végül azt hiszi, mindenhez joga van, másokat megalázni is. Ám magáról nem gondolja, hogy embertelen: „Mert nem tudja elképzelni, hogy neked is lehet méltóságod. Üldözték: üldözött lett. Azt hiszi, sajnos, hogy most is áldozat. És ettől még kérlelhetetlenebb

egyérintő 2011.07.17. 19:31:10

Mai cikk a roma kérdésről MNO oldalán:

"Ébred a cigány nacionalizmus?
Póczik: A romaintegráció élet-halál kérdése

- Nagyot léptünk abban előre, hogy egyáltalán lehetséges egy, a korábbinál őszintébb beszéd a cigánysággal kapcsolatos helyzetről. Legalábbis úgy tűnik, most nem csak a bajok szőnyeg alá seprése folyik. Ön hogy látja ezt?

– Annyira kiéleződtek a társadalmi problémák, és a szociális dimenzió is annyira átszíneződött etnikai elemekkel, hogy az egyenes beszéd megkerülhetetlenné vált. Egyszerre szociális és cigányproblémáról van szó. A szociális gondok egy része – kisebb, de nem jelentéktelen része – a cigánysághoz kapcsolódik, míg a cigányság problémakörének szinte az egésze szociális jellegű. Többé nem lehet a problémákat a szőnyeg alá söpörni, de a helyzet igen bonyolult, minden állítás és nézőpont kétélű.

– Ezek szerint a közbeszédben megjelennek a valósághoz közelítő megnyilatkozások?

– Lassan tisztul a kép. Persze, idehaza a politikai viszonyoknak megfelelően éles kultúrharc folyik, amelyik arány- és értéktévesztő, mára pedig teljesen kiüresedett. Még a szakemberek jelentős része is – tudatosan vagy tudat alatt – úgy hiszi, hogy végső soron minden társadalompolitikai állásfoglalásában ideológiai értékkészletének vagy politikai elkötelezettségének kell kifejezésre jutnia. Helyesebb lenne, ha – független attól, éppen ki és milyen értékvilág mentén kormányoz – a szakemberek a valós eredményekről, hiányosságokról és negatívumokról szólnának, politikai háttértartalmak nélkül. Bármennyire is a politika által átitatott világban élünk, a szakember feladata nem az igazodás vagy szembenállás, hanem árnyékbokszolás helyett a megfelelő és korrekt megfogalmazási módok keretében a valóság feltárása és a feladatok megfogalmazása. Ettől persze még nem lesz teljes az egyetértés. Mindenkinek vannak természetesen politikai preferenciái, de a valóságfeltárás és feladatmeghatározás szempontjából például nagyon is fontos, hogy hogyan és mit gondol az a többségi és kisebbségi társadalom, amely nem elméletekben gondolkodik, hanem hétköznapi tapasztalatai alapján. Amit lát és átél, számára az a valóság, abból vezeti le a következtetéseit.

– Ez mennyiben vagy hogyan tér el a „kívánatosnak” tartott gondolkodásmódtól?

– Mára világossá vált, hogy a többségi társadalom beszéd- és gondolkodásmódja nem idomul semmilyen mesterséges értékképzethez, hanem éppen fordítva, előbb-utóbb térdre kényszeríti a doktrinereket, kikényszeríti a tényorientált gondolkodásmódot. Ez törte át a tévesen értelmezett politikai korrektség ideológiájának azt a falát, amely két évtizeden keresztül meghatározta a társadalomról folytatott beszédmódot. Egyszerűbben szólva kiderült: nem a menetszázad lép fordítva…"

mno.hu/portal/797679

2011.07.18. 08:57:03

vad nacionalizmus, amely az ultramontán katolicizmussal kapcsolódik össze...
„Önelégülten erőszakolják meg az emberi lelkeket”
Ludassy Mária filozófiatörténésszel Rádai Eszter készített interjút
„Ha az egyik - ráadásul kormányra kerülő - politikai erő kidefiniálja a nemzetből a vele egyet nem értőket, akkor vége a jogállamnak, vége a parlamentáris rendszernek" - állítja Ludassy Mária, az ELTE tanára, a filozófiatudomány doktora, az angol és francia felvilágosodás morálfilozófiájának, a liberalizmus klasszikusainak és a francia politikai katolicizmus történetének kutatója. Szerinte „az emberi jogok minden kormányzattól és minden alkotmánytól számon kérhetők, és ha valamit jelent az Európai Unió, akkor az nem az uborka hajlásszöge, hanem a nemzeti alkotmányokat is felülíró emberi jogok deklarációja".
- Mire emlékezteti az a rendszer, amelynek a körvonalai mára kialakulni látszanak, amelynek egymással is összefüggő elemei mára sajátságos mintázatot mutatnak? Mit mondanak erről saját személyes vagy történelmi tapasztalatai, és mit mond erről a filozófiatörténet?
- Erre a kérdésre Magyarországon a hozzám közel állók azonnal a Horthy-korszakot emlegetik. Engem ezzel szemben az ország végletes megosztása egy korábbi, francia korszakra emlékeztet: a Dreyfus-per korának Franciaországára. Amikor a jól ismert ügy kapcsán egymással végletes formában álltak szemben az úgynevezett fehér jakobinizmus hívei, a sovinizmusnak - tőlük vettük a szót - nevezett vad nacionalizmus, amely az ultramontán katolicizmussal kapcsolódott össze, a másik oldalon pedig a mi előfutáraink, Zola és Jean Jaurès, tehát a polgári radikálisok és a szociáldemokraták szövetsége
es.hu/;8222;onelegulten_eroszakoljak_meg_az_emberi_lelkeket8221;;2011-07-16.html

egyérintő 2011.07.18. 09:19:54

@Izrael misztériuma:

A Ludassy Mária is abból főz, amit a spájzban talál. Felvilágosodással, forradalmakkal.

Tele van az ország önelégült bal-liberális politizáló filozófussal, politológussal, akik most kökeményen kiállnak a szépen bejáratott, egykor jól megfizetett hazug lózungok mellett. Akik fátyolos szemmel emlékszenek vissza azokra a szép időkre, amikor a központi forrásokból csak úgy dőlt a lé. Nem csoda, hogy mindent megtesznek azért, hogy új forrásokból újból dőljön a lé....

2011.07.18. 09:46:37

@egyérintő:
De ha ma Magyarországon az a felosztás, hogy aki az emberi jogok nevében a kormányt kritizálja, az baloldalinak, egyúttal nem magyarnak számít, akkor - jobb, ha bevallom - én azok közé tartozom, akiket az Action Française francia protofasisztái is hazaárulónak neveznének...

- Mit képviseltek a fehér jakobinizmus hívei?
- Ezek a saját terminológiájuk szerint ultranacionalisták és ultramontán katolikusok - ami külön érdekesség, mert a katolikus univerzálist jelent -, ugyanannyi terrort akartak, mint egykor a vörös jakobinusok, csak most már - hogy is mondta Maurras? - a francia nemzetre támadó zsidó-szabadkőműves összeesküvők ellenében. Charles Maurras-tól ered az a nálunk épp nagyon időszerűnek számító mondat, hogy „az emberi jogok védelme hazaárulás", ezért aki a Dreyfus-ügyben, a nyilvánvalóan ártatlan Dreyfus kapitány védelmében a nemzet vagy Európa közvéleményéhez fölszólal, az elárulja Franciaországot.
- Vagyis nem számít, kémkedett-e valójában Dreyfus kapitány, vagy ártatlanul hurcolták meg, akik ezzel kapcsolatban holmi emberi jogokra és hasonlókra hivatkoznak, hazaárulók?
- Igen, Charles Maurras-t, a francia szélsőjobb folyóirata, a tekintélyelvű, antirepublikánus, antiparlamentáris, klerikális erőszakkultuszt hirdető Action Française főszerkesztőjét nem érdekelte, és ezért nem is volt hajlandó arról vitatkozni, ártatlan-e Dreyfus vagy sem. Mert szerinte akár ártatlan, akár bűnös, akik mellette - egyúttal az emberi jogok mellett - kiállnak, vagyis kimondják a tényt, hogy szegény zsidó kapitány ártatlan, azok ezzel magára a francia nemzetre támadnak - rontanak - rá. Ez a „deux Frances", a „két Franciaország" elmélete, amely - nemzeti és nemzetellenes, történeti tradíciókon alapuló és a liberális demokráciát elfogadó - két ellenséges pólusra osztja az országot, ahol csak az első képviselheti a jó oldalt, a másik, még ha többsége van is, csak a gonosz megtestesítője lehet. Tőle ered a „Franciaország a franciáké", tehát mindazok a jelszavak, amelyek reménytelenné teszik a normális, parlamentáris váltógazdálkodást. Mert mindenki idegen, aki nem feltétlen híve az általa egyedül üdvösnek és nemzetinek kikiáltott klerikális, nacionalista uralomnak...
(u.o.)

2011.07.18. 10:12:17

"vad nacionalizmus, ultramontán, Önelégülten erőszakolják, vége a jogállamnak, sajátos mintázat"
és különösen:
"Tele van az ország, önelégült, kökeményen , szépen bejáratott, jól megfizetett, hazug lózung, fátyolos szemmel, dőlt/dőljön a lé"
Így nem fogtok normálisan beszélgetni.
Érdekel egyátalán titeket, hogy miért érzi rosszul/jól magát a másik fél a bőrében jelen szituációban?
és
Valóban ultramontán lenne a jelenlegi politikai vezetés?
A jogállamot féltő kritizálókat valóban csak a pénz érdekli?

Nem hinném. :-)

2011.07.18. 10:33:46

@Pandit:
én már nem akarok senkit sem meggyőzni, csak megfogalmaztam rossz közérzetemet e kultúrában...
a francia hasonlat különben tetszik, mert megvilágítja a rejtett összefüggéseket, eddig én is síma "gegenseegross" utánérzésnek láttam az itteni nemzeti-keresztény kurzus történéseket...
sajnos a francia viszonyokat eléggé ismerem, soha nem ülnek a lovon...

egyérintő 2011.07.18. 11:51:08

@Pandit:

Nézd Pandit, a neoliberális gondolkodóink hathatós támogatásával az országunkon majdnem minden elképzelhető disznóságot elkövettek. Számos olyan politikailag korrektnek mondott lózungot erőltettek ezek a fizetett szolgák évtizedeken keresztül, amelyekről kiderült, hogy annak semmi köze az igazsághoz, a valósághoz. Most, amikor nyilvánvaló a politikailag korrekt hazugságok buktája, itt még mindig azt hiszik, hogy a régi süketelés továbbra is folytatható.

Ha a balliberálisok pc hülyeségét hajlandó vagy továbbra is elfogadni, és ahhoz, mint parancsra alkalmazkodni, hát ez egy komoly probléma. Számodra is és a közösségünk, az ország számára is. Ez azt mutatja, hogy az értelmes emberek sem látják, hogy a balliberálisok pc hülyeségei mennyire károsak, merthogy nem igazak.

Különben a balliberálisok egyáltalán nem akarnak itt párbeszédet. Ők továbbra is tematizálni akarnak és továbbra is pc korrekt irányítást akarnak, merthogy azt hiszik, hogy az nekik baromira kifizetődő lesz a jövőben is. Szerintem meg egyáltalán nem lesz kifizetődő...

2011.07.18. 14:30:08

én ismerek és tisztelek egy bizonyos liberális zsidó rabbit, aki felforgatta a világot, egymaga megdöntötte a római birodalmat, Jesua ben David vagy másképpen Jesua HaMassiah névre hallgat:
Isten is zsidó volt, zsidó rabbi, neve Jézus...

uszo 2011.07.18. 14:57:16

@Izrael misztériuma: "én már nem akarok senkit sem meggyőzni, csak megfogalmaztam rossz közérzetemet e kultúrában..."

Tisztelet az igazság utáni vágyadért ami Téged hajt.

Fogalmazz csak. Jó olvasni!

egyérintő 2011.07.18. 15:45:45

@Izrael misztériuma:

Milyen jó is, hogy Jézus nem szól vissza. Nem tiltakozik a kommunistáknál, hogy ő nem kommunista. Sem a liberálisoknál, hogy ő nem liberális.

2011.07.18. 19:51:33

@egyérintő:
„A leggyakorlottabb művész se tudja, végül is mire bukkan, s ha él is benne bizonyos sejtelem, igazában nem ismeri előre a célhoz vezető utat.”
(Pilinszky János)
„Most érzem igazán a fáradtságot, amit a film okozott: olyannyira, hogy még gondolni sem tudok arra, hogy újra forgatni kezdjek. Az Evangéliummal nyilvánvalóan kimondtam valamit, s most kínzón érzem a hiányát mindannak, amitől az Evangélium megszabadított. De miért is kell megszabadulnunk a dolgoktól? Ha a műalkotás valamely mély és titokzatos vonatkozásában nem más, mint önterápia, vajon mi egyébből gyógyíthatna ki, mint magából az életből – ami a tökéletlenség, a beteljesületlenség, a befejezetlenség érzete?”
(Pasolini nyilatkozata a Cineforumnak a film befejezése után)
Pasolini -Vangelo secondo Matteo - Farisei
www.youtube.com/watch?v=_5ZQXJNH8q4
Az ő Máté Evangéliuma napjainkig a leghitelesebb, lázadó Krisztus, a Biblia hiteles megjelenítője és a szegények élén álló népvezér.

egyérintő 2011.07.19. 15:39:22

@Izrael misztériuma:

"Az ő Máté Evangéliuma napjainkig a leghitelesebb, lázadó Krisztus, a Biblia hiteles megjelenítője és a szegények élén álló népvezér."

Nem láttam a filmet. Jézus ezek szerint mint forradalmár szerepelt a filmben?

A Pasolini nagy művész volt, de ez még nem jelenti, hogy mindenben igaza volt. Sőt, biztos, hogy nem volt mindenben igaza!

2011.07.19. 15:58:22

@egyérintő:
Pasolini teljes filmje itt látható, érdemes megnézni mindenkinek! A kopár sziciliai táj, a végtelenül szegény sziciliai emberek, a dallamos olasz nyelv, a komor fekete-fehér képek, és a zene egyaránt lenyűgöz mindig, az egész világ Megváltó utáni vágyakozásáról szól...
[1/15]IL VANGELO SECONDO MATTEO(PIER PAOLO PASOLINI)
www.youtube.com/watch?v=-y8fQeVGEF0&feature=related

zzzsuzsa 2011.07.19. 18:00:33

@Izrael misztériuma: Uhhh....Máté evangéliuma Pasolini "értelmezésében".... Szerintem ez egy gonosz szemű Krisztust ábrázol, és szerencsétlen gondolatokat hordozó film, egy szerencsétlen életű rendellenesen gondolkodó filmrendezőtől.

Kajla 2011.07.19. 20:13:49

@zzzsuzsa: Én 35 éve a piarista atyák tanácsára piarista osztálytársaimmal néztem meg a filmet. Nem nagyon lehetett akkoriban látni, a Filmmuzeumban vetitették, nagyon rikán. Számomra megrázó élmény volt.

Sőt egyértelműen az evangéliumot sugározta, sugározza. De nem vagyunk egyformák, természetes, hogy nem mindenkinek tetszik.

áterpáter 2011.07.19. 20:28:50

@zzzsuzsa:

update-olnod kell magad Jézus-filmekből. Minél előbb annál jobb.

csaba carmarthen 2011.07.19. 20:45:27

John Paul, who rose to eminence in Communist Poland, made clear his urgent desire to eliminate priestly activism based upon Marxist dogma. The Pope emphatically rejected liberation theology, without ever using that phrase. Repeatedly emphasizing the value of each person before God, and the need for spiritual freedom, he used the term liberation in a Christianized context. To the Pope, "atheistic humanism" holds out to mankind only a half liberation, because it bases everything on economic determinism ignores spiritual dynamics. The result, he said, is that man's very being is "reduced in the worst way." Today, he said, "human val ues are trampled on as never before." Implicit in his statements was a basic judgment: the tactics of Marxist revolution, based as they are on class conflict, violate the most profound Christian teaching.

In one passage heavy with theological significance, he rejected efforts by modern radicals to view Jesus Christ as a political Messiah. "People claim to show Jesus as politically committed, as one who fought against Roman oppression and the authorities and also as one involved in the class struggle," said the Pope. "This idea of Christ as a political figure, a revolutionary, as the subversive man from Nazareth, does not tally with the church's catechesis." The Gospel and the church, he preached, must transcend all political ideologies. But while the church's mission is "not social or political," the church "cannot fail to consider man in the entirety of his being." In particular, Christians must seek a "more just and equitable distribution of goods, not only within each nation but also in the world in general."

www.time.com/time/magazine/article/0,9171,920117-2,00.html

zzzsuzsa 2011.07.19. 21:16:26

@Kajla: Ja értem, olvastam az ajánlott kritikát, ami írja azt, hogy nem egyértelmű a film fogadtatása, látom kivertem a biztosítékot és az Egyház szent filmnek kiáltotta ki. Örvendek. Én is kb olyan régen láttam a filmmuziban, mint te, főiskolásként, és aztán nemrég pár éve de mindig hátborzongató volt számomra. Szerintem ez egy frusztrált dühödt és mérges Jézus. Nekem hátborzongató. Nem tehetek róla.@áterpáter: Azért mert te ezt mondod, még nem érzem azt, hogy "update-telnem"kellene. És engedjed már meg, hogy azt érezzem egy filmről, ami nekem fontos, amit nekem mond!! Hogy a bánatban lehet egy komcsi ateista az evangélium hiteles hirdetője? Szerintem ez groteszk. Én inkább úgy fogalmaznék: Oké, jó, elfogadom, hogy ilyen is van, de nem értek vele egyet. A karakterformálásában sem.... áterpáter: én NEM NÉZEK Jézus filmeket. nem írtam listát arról, mi lenne ezzel kapcsolatban a kötelező. Oké??

zzzsuzsa 2011.07.19. 21:22:20

@áterpáter: Sajnos nem tudok azonosulni a Szív kritikával (úgy érzem amúgy is van egy egyházilag elfogadott álláspont a filmmel kapcsolatban, amit nem szabad másképpen látni, hát örvendek)

csaba carmarthen 2011.07.19. 21:47:33

@zzzsuzsa:
A karacsony uzenetenek masodik fele igy hangzik:

Bekesseg a foldon a joakaratu embereknek...

ettol kezdve a kulso keveset szamit...marmint hogy ki minek vallja magat...

Ugyanakkor Jezus forradalma, ha forradalom, akkor a szeretet forradalma. Csak a szeretete..

Nem pedig a betartase (pl az allando betartase) es a rosszindulate....

A lazadas ebben az ertelemben a bun elleni lazadas.

Ha Jezus lazad akkor a bun ellen lazad: evilag fejedelmenek foldi uralma ellen..

Nekem ez mindenekelott a sajat bunom ellen valo lazadast teszi szuksegesse, ami persze a legnehezebb, utana lazadhatok masok bune ellen, de azt is a szeretet utjan...

mint ahogy Jezus forradalma, ha forradalom, akkor a szeretet forradalma. Csak a szeretete..

zzzsuzsa 2011.07.19. 21:51:25

@csaba carmarthen: A művészet nem okoskodás (jó esetben)

thotferi 2011.07.19. 22:02:11

@zzzsuzsa:
Szeretnék ajánlani egy tényleg hiteles és valóban jó Jézus filmet:
Vizuális Biblia Máté Evangéliuma:
www.youtube.com/watch?v=CiEwu-0D04E

vagy itt:
keresztenyfilmek.com/szinkronizalt-filmek/148-mate-evangeliuma-vizualis-biblia.html

áterpáter 2011.07.20. 00:46:26

@zzzsuzsa:

"amúgy is van egy egyházilag elfogadott álláspont a filmmel kapcsolatban, amit nem szabad másképpen látni, hát örvendek"

kiváncsivá tettél: hol olvasható ez a bizonyos álláspont?

zzzsuzsa 2011.07.20. 01:19:51

@áterpáter: A II. vatikáni zsinatra összegyűlt püspökök (800-an) a film után tapsviharban törtek ki. (általad belinkelt Szív újság cikkében olvasd!) Nekem mindig is az volt az érzésem ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy tévútra viszi a nézőt a legszebb Bach zenékkel. És mint muzsikus kiakadtam azon, hogy így visszaél Bachhal és a zenéjével, ami szerintem valahol szent. És ha más nem is, de Bach esetében felmerül az, hogy vajon most fogja e a Fennvaló kisujját vagy akár az egész karját, ahonnan az erőt merítette az őrült zenéjének a megírásához. Pasolini csúnyán visszaél ezzel a hihetetlen zenével és ezen keresztül, ennek a tartóoszlopán igyekszik magasra mászni. Ott viszont nem villámokat szór, csak az elektromos feszültséggel játszik, ami inkább ijesztő, mint lenyűgöző nekem.

Kajla 2011.07.20. 06:17:07

@zzzsuzsa: Kedves Zsuzsa,
én azt hiszem, hogy mindenkinek alapvető joga, hogy egy művészeti alkotás tessen neki, vagy ne. Az ízlések – szerencsére – különbözőek. Nem minősít senkit sem, amikor egy alkotást szeret vagy utál. A legkiválóbbnak tartott költők is egyes esztétáknak nem tetszenek. Szerintem ez természetes. Így azzal, hogy neked a film nem tetszett, nekem pedig igen, nincs mit vitatkozni, legfeljebb megoszthatjuk egymással a miérteket. Ennek még ahhoz sincs köze (esetemben biztos nem), hogy mit gondol az Egyház a műről.

A művész embersége/világnézete viszont a tapasztalat szerint független a művész tehetségétől. Pl. Petri verseket olvasva lehet azt gondolni, hogy blaszfémia amit ír, mégis pl. számomra átüt a keresése, és a zsenije is, és nyugodt szívvel a gyerekeim kezébe adtam. És egyes vallásos költők műveiről – bár nagyon derék emberek írták őket – lebeszéltem őket.

zzzsuzsa 2011.07.20. 09:50:00

@Kajla: Köszönöm, hogy így reagáltál, teljesen egyetértek a szavaiddal, nem is akartam az Egyházat idehozni. Azt nagyon érdekesnek tartom, hogy azt írod: "A művész embersége/világnézete viszont a tapasztalat szerint független a művész tehetségétől." Ez egyértelmű a számomra, viszont itt egy olyan filmmel állunk szemben, ami hit/világnézet kérdéskörre alapul. Jézus megformálása nekem ezért nem tetszik (de attól másnak még tetszhet, természetesen) csak mérges vagyok/voltam nagyon nagyon erre a rendezőre. Olyan ez a film számomra, mintha Nietzsche kiáltana fel: isten halott, mintha az emberi pokolból nőtt volna ki ez a Jézus figura. Ha egyszer megteheted és a Bach zenét kiveszed a film hátteréből, szerintem rá fogsz jönni, egészen más filmről van szó, mint amit gondoltál. Pasolini számomra nem művész, vagyis művész, de nem tiszta művész. Nem tudom lehet e ezt érteni. Én lehet, hogy szélsőségesen fogalmazok, de ennél a filmnél nincsenek gátlásaim e téren....bocs...

Kajla 2011.07.20. 13:20:39

@zzzsuzsa: Kedves Zsuzsa, többé kevésbé egetértek veled, de én megengedőbb vagyok abban, hogy egy ateista is közvetítheti, akár a Bibliát is. Egy vasárnapi misén pl. Nietzsche-t idézte a pap: „Mondom néktek: kell, hogy még káosz légyen az emberben, hogy táncoló csillagot tudjon szülni”

áterpáter 2011.07.20. 15:00:57

@zzzsuzsa:
nem sikerült meggyőznöd :(
Amiket a zene mellett felhozol, az a személyes véleményed, élményed. Azaz your business.

No, de kiváncsian várom a hivatalos állásfoglalást, amire hivatkoztál.
A hivatalos alatt kit/mit (pártunk és kormányunk) kell érteni és mi az állásfoglalása?

csaba carmarthen 2011.07.20. 19:21:26

@zzzsuzsa:
A muveszet, a valosagot mutatja be, jobba teszi az embert es katarzist ad...

Ha valami muveszet akkor a Mate Evangeliuma az, mert sajat szemunkkel lathatjuk hogy hatott..Paolo Pasolini-ra, aki lathatoan filmjevel mutatja be, osztja meg es adja tovabb ezt az oraja kifejtett katarzist...

Igy (-ha az enyemek bar lehet-) a kovetkezo szavak semmikeppen nem bizonyulnak okoskodasnak:

Eg es Fold elmulnak
De az en Igeim nem mulnak el

Dicsoseg az Urnak!

zzzsuzsa 2011.07.20. 23:08:17

@Kajla: "Mondom néktek:kell, hogy még káosz légyen az emberben, hogy táncoló csillagot tudjon szülni" Jajjjjj de édes! Ezt Nietzsche mondta? Oké, igen igazad van, ateista is közvetítheti a bibliát, sőt teljesen züllött aberált ember is, és bármilyen szellemi fogyatékos is, efelől nyugodt lehetsz nekem semmi kétségem nincsen. nem gondolom azt, hogy a Biblia csak a püspököké. Inkább másként közelíteném meg a kérdést: Én nem tartom Pasolinit egetverő zseninek sem. Számomra nem ad pozitívumot ez a film de ettől még lehet, hogy más filmje adna, bár erősen kétlem, mivel belenéztem régebben más filmjébe is, és ugyan ilyen gyomorforgató volt számomra. És annak idején, a Máté....nézésekor bosszantott nagyon, hogy Bach farvizén próbál az égbe menni. Szóval lehet, hogy nem az ateizmusa zavar, hanem az emberi nívó, amit képvisel. @áterpáter: Ejsze nem olvastad a cikket, amit nekem linkőté be?

zzzsuzsa 2011.07.20. 23:55:29

@áterpáter: Ja és még egy paradoxon amit írsz, aztállítod, hogy a zene és a film kapcsolatáról alkotott véleményem az "your business". Nem is értem: Egy film élmény, zene, katarzis, stb..az NEM VALAKINEK A SZEMÉLYES ÉLMÉNYE? és itt jön be, hogy neked viszont lehet, hogy télleg nem? Mert ezért is gondoltam "pártunkra és kormányunkra" Vagy én tévedek? Elmesélnéd, hogy Neked személyesen mit jelent ez a film? De légyszi a Szív Újságot most ne idézd áterpáter. Tudom, honnan van a neved, a kis fiammal ismerjük Szabó Magda : Tündér Lala meséjét, és tudjuk, hogy áterpáter gonosz varázsló, akiről később kiderül, hogy nem is létezik, hanem valakinek az irányítása alatt áll.... (most jön nemsokára a folytatás, amit még nem ismerünk) véletlen az asszociációm? Ha igen akkor bocs, de a neved egyértelműen ezt sugallja!

áterpáter 2011.07.21. 00:02:40

@zzzsuzsa:

vagy válaszolsz a kérdésemre (hol olvasható ez a bizonyos álláspont) vagy sem?
Anélkül fölöslegesnek tartom a diskurzusunkat folytatni ilyen szinten ...

Karakó 2011.07.23. 03:22:23

„Ezekben az üzenetekben Krisztus sürgető kérést intéz az egyházak felé: legyenek egyek, különösen nagy hangsúlyt fektetve a Húsvét időpontjának egyesítésére.” (tlig.org)

Ha megtudhatnák (az egyházak) a helyes időpontot, talán lenne mód az egyesítésre. Így a remélt egység is elérhetőbb közelségbe kerülne -talán.

„Sok utalás van az üzenetekben a nagy aposztáziára, amelyet Szent Pál ( 2Thessz 2 ) megjósolt, és a lázadás szellemére, amely oly hatalmasan jelen van korunkban. Ez a szellem mint füst terjed a katolikus egyházban megmérgezve püspököket, papokat, hogy pásztoruk (a pápa ) ellen forduljanak.” (tlig.org)

Ma már olyannyira hatalmasan jelen van, hogy az egyházban terjedő füstje van, aki szerint immár magát az alapítót is elérte:

„Az ő Máté Evangéliuma napjainkig a leghitelesebb, lázadó Krisztus, a Biblia hiteles megjelenítője és a szegények élén álló népvezér.” (ld. fentebb)

csaba carmarthen 2011.07.23. 04:48:54

Azoknak, akik Jézus Vassula Ryden számára adott üzeneteit követik, fontos megerõsítést és biztatást jelent annak a párhuzamnak a felfedezése, amely az üzenetek és a legfõbb földi pásztor, II. János Pál pápa tanításai között húzódik
www.tlig.org/hu/paparhv.html

Vassula:

"Mondd meg azoknak, akik az egységért dolgoznak, hogy nézzenek fel az égre! Látják-e milyen messze esik a Földtõl? Szívük is ilyen messze van testvérük szívétõl! Ilyen messzire kerültek egymástól! Mikor bocsátanak ki végre egyhangú határozatot arról, hogy mindnyájan ugyanazon a napon ünneplik a Húsvétot? " (1992. december 21.)

"Szívem szüntelenül fáj, mert látom házamban azokat, akikben nincs õszinteség és akik nem az én Lelkemben dolgoznak Húsvét dátumának egyesítéséért. Kérlek, imádkozz értük, hogy Atyám megadja nekik a lehetõséget, és meggondolhassák magukat. " (1996. november 27.)

II. János Pál:

"Az új esztendõ, amely most kezdõdött el egy olyan biztató idõszak számunkra, amelyben együtt tehetünk tanúságot arról, hogy Krisztus "az út, az igazság és az élet". Erre megvan a lehetõségünk és már reménykeltõ jelek vannak a láthatáron is. 2001-ben például, minden keresztény ugyanazon a napon fogja ünnepelni Krisztus feltámadását. Ez arra kell, hogy bátorítson minket, hogy megállapodjunk végre Húsvét közös dátumában." (2001. január 25. - a Szent Pál Bazilikában (Falakon Túl) elmondott szentbeszédbõl).

2.

Vassula:

"És te, Nyugat háza, Szentlelkem világosságánál felismerted, hogy a testnek szüksége van mindkét tüdejére, hogy szabadon lélegezhessen, és hogy csupán féltüdõvel Testem tökéletlen.
Imádkozz, hogy életadó Lelkem egyesítsen benneteket! De mennyit kell még addig szenvednem!"

"Kérlek ezért, Nyugat háza, haladj tovább és leplezd le a a Gonoszt azáltal, hogy egyesíted Húsvét dátumait, ahogy az Õsegyházban volt. " (1996. november 27.)

II. János Pál:

"Annak az idõnek az emléke, amikor az Egyház még "mindkét tüdejével" lélegzett ösztönözze Kelet és Nyugat keresztényeit arra, hogy a hit egységében járjanak együtt és hivatalosan is tartsák tiszteletben egymás másságát, fogadják el, és viseljék el egymást, mint Krisztus ugyanazon és egyetlen Testének tagjait." (Novo Millenio Ineunte címû apostoli levél, Róma, 2001. január 6.).

3.

Vassula:

"Hallgasd és írd: dicsõség ragyog fel a Kelet partjairól. Ezért mondom Nyugat Házának: fordítsd tekintetedet Kelet felé! Ne sírj keserûen folyton az egyházszakadás és Házad romjai fölött! Ne ess kétségbe, mert holnap együtt eszel és iszol Kelet partjáról származó sarjadékaimmal." (1994. október 24.).

"Ez lesz a híd Nyugat és Kelet között. Az én Szent Nevem fogja összekötni a hidat úgy, hogy ezen a hídon át tudjátok kicserélni értékeiteket. A továbbiakban már nem fognak egyedül munkálkodni, hanem együtt, és én fogok felettük uralkodni. " (1994. október 24.).

II. János Pál:

"Az elmúlt megújító jubileumi zarándoklatunk szemszögébõl nézve, nagy reménnyel tekintek a Keleti Egyházak felé, és imádkozom azért, hogy azoknak az adományoknak a cseréje, amely az elsõ millenium alkalmával is gazdagította az Egyházat, újra teljességgel térjen vissza hozzánk."(Róma, 2001. január 6., Novo Millennio Inuente - Apostoli Levél).
...........

egyérintő 2011.07.23. 13:05:49

Mindenről szó esik, csak a romastratégiáról nem, amiről beszélnünk kellene.

Balog Zoltán a felzárkóztatásért felelős államtitkár tegnap a tusnáfürdői előadásán kiemelte az egyházak szerepét a romastratégia megvalósításában.

"- Minden olyan forint, amit cigányügyre költünkúgy, hogy nincs mgötte egy ember, aki ezt közvetíti, kidobott pénz. Nem segít, hanem rombol, mert parazitizmusra nevel. Ráadásul aki kapja, az megsértődik, mert neki mindig kevés, nekünk meg, akik adjuk, mindig túlságosan sok. Ez a segély politikának a tragédiája "- fűzte hozzá.

Balog Zoltán szerint a romapolitika egyik legnagyobb veszélye, ha úgy ébresztjük öntüdatra a cigány kisebbséget, hogy a többséggel szemben fogalmazza meg identitását.

csaba carmarthen 2011.07.23. 13:50:37

@egyérintő:viszont azzal hogy beszelunk rola...meg nem biztos hogy segitettunk

2011.07.23. 14:02:58

@csaba carmarthen:
főleg ilyen rasszista duma...

egyérintő 2011.07.23. 15:55:11

@csaba carmarthen:

Mindenképpen beszélni kell róla. De ha már itt nem, akkor hol?!

A rasszizmusról idézek egy interjúból:

"– Ha már az előbbiekben a rasszizmust, az etnikai hovatartozást és identitást feszegettük, hadd kérdezzem meg, hogyan viszonyul egymáshoz a magyar és a cigány identitás?

– Ambivalensen. Kutatók tanulmányokat írtak arról, hogy ki a cigány, de a kérdést nem sikerült megoldaniuk. Pedig egyszerű, sokszor el is mondtam, csak valahogy nem ragadt meg a köztudatban. Egy etnikai hovatartozás három premissza alapján határozható meg. Az önazonosítás, a saját csoport véleménye és a külcsoport véleménye alapján. Vegyük például – ha már róluk beszélünk – a cigány identitást. Ha X magát cigánynak mondja, ha ezt a cigányok róla elhiszik és a magyarok is cigánynak gondolják, akkor X biztosan cigány, de már akkor elfogadható annak, ha a fenti három állításból legalább kettő egybeesik.

Nos, akiket cigányként ismerünk, azok elsősorban magyar emberek. Nagyrészt nem tudnak más nyelvet, itt élnek magyar körülmények között, magyar állampolgárként. Cigánynak lenni csak részidentitás, amely nem állítható szembe a magyar identitással, annak mellé- vagy alárendelt eleme lehet csupán. Attól azonban, hogy a cigányok kívül rekednek – és olykor ki is rekesztik őket –, a cigány azonosságtudat ellenidentitássá válhat. Olyan etnikai szubkultúrává, amely részidentitását főidentitássá emeli, és aköré szervez ellenkultúrát, hovatovább nacionalizmust, vagy éppen kvázi rasszizmust. Egyes cigány értelmiségiek azt állítják: „mi azért vagyunk szegények, mert a többségiek – az ő szóhasználatuk szerint a magyarok, a parasztok, a fehérek – kirekesztettek, kirekesztenek bennünket”. Az ilyenfajta ideológiaképződés nemcsak politikai fegyver lehet, hanem alkalmas a bűnözés igazolására is, hiszen azzal érvel, hogy a többségiek nem hagytak más kiutat, tehát a bűnözés a kirekesztés következménye. Mint minden hatásos demagógiában, ebben is összekapcsolódnak igaz és hamis tartalmak. Szimptomatikus, hogy a cigányok körében is megjelentek a kimondottan etnikailag motivált erőszakos bűncselekmények. "

mno.hu/portal/797679

csaba carmarthen 2011.07.23. 22:16:46

@egyérintő: @Izrael misztériuma:
ok....

A kovetkezo kihivasokkal allunk szemben:

1, Boldogok a bekessegszerzok, versus oszd meg es uralkodj.

(ez lathato ma nagyon sok szituacioban, szerte a vilagon, beleertve azt hiszem a fenti kerdest)

2,"Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet." Mt 12,36

Ez igaz erre a blogra is...

Ezert mindannyiunknak legeleszor a sajat megalkuvasainkkal kell szembe neznunk. Ez lehet hogy komoly kihivas lesz, ti. Isten ismer mindannyiunkat. Ismeri szivunk (rejtett) szandekait....

3, Blogolas versus Elet.

vagyis nem eleg beszelni...
de mit tehetunk?

...fuggetlenul attol, hogy ki hol van es milyen elethelyzetben egyet akar rogton:

imabojt.blog.hu/

4, Hogyan lehet itt valosagosan neven nevezni dolgokat, ugy hogy ne vadoljak, ne itelkezzek, ne sertegessek ugyanakkor megis elosegitsem a rossz eliminalasat es a jo novekedeset...mas szoval a kiengesztelodest/beket...

thotferi 2011.07.23. 23:52:24

@egyérintő: @csaba carmarthen:
Ezt a roma kérdést nem lehet elválasztani a társadalmi- gazdasági berendezkedésünk alapvető bajától. Hiába kezelek én, ha orvos vagyok, egy kifekélyesedő, (rohadó, romló(!) ) emberi lábat, ha nem veszem észre, hogy ezt a betegséget az illető cukorbetegsége okozza.Vagyis az egész ember beteg, nem csak a fekélyes láb. Nyilván a betegség tünetei ott jelentkeznek először, illetve ott a legsúlyosabb a helyzet, amely szerv a leggyengébb láncszem a szervezetben. A végtagok, a szem (tisztán látás képessége?) ilyenek lehetnek; a társadalom perifériáján élők kapnak a legkevesebb oxigén és tápanyagdús vért. Ha pedig intelligens kórokozó lennék, akkor még igyekeznék is elhitetni az orvosokkal, hogy elég csak a fekélyekkel foglalkozni, önteni beléjük a drága orvosságokat ,aztán a láb megmenthető marad. Ez történik ma !
A jelenlegi gazdasági és politikai rendszerünk a magánbankok monopóliuma, és a fedezetlen hitelpénz magánbankok által történő előállítása miatt beteg. A temérdek hitelpénz a kamatok és kamatos- kamat révén folyamatosan szívja el a reálgazdaságtól, az emberektől és a Föld bolygótól az erőforrásokat (tápanyagokat) a kevesek, a kiválasztottak irányába. Akik aztán az anyagi erőforrásokat,- nem tudván jobb célokra felhasználni -,a folyamatos háborúskodásokban pocsékolják el.(héber-háború) Vagy a felesleges termékek hatalmas szeméthegyeket alkotnak.(szemét- szemita) Hiába van rengeteg pénz a bankokban, ha azt a gazdaság nem képes felszívni, hasznosítani, mivel a kamat révén átalakították azt egy parazitává, aki csak oda megy, ahol a legmagasabb kamatot fizetik neki. Akik pedig kifizetik ezt a kamatot azért, akik meg nem képesek, azok meg azért sorvadnak el, mennek tönkre, mígnem minden és mindenki a bankok adósrabszolgájává, (kvázi tulajdonává ) nem válik.
A periférián lévők hullanak ki a leghamarabb. Az egész emberi társadalom a Római Birodalomhoz hasonlóan (ahol már akkor is ilyen rendszer működött, mint a mai) tönkremegy és darabokra hullik, elpusztul és csak a romok emlékeztetnek majd a szebb napokra. Ez az a rém(!) ,sátáni rendszer, amely az isteni , szakrális rend ellen támad , hogy mindenestül felfalja. A cigányok, újabban már romák ,a rém legelső áldozatai.
Az áldozatokat azonban a kórokozók egy darabig a szervezet pillanatnyilag még egészségesebb része ellen használják fel.Folyamatosan rémisztik, terrorizálják velük a társadalom többi részét, hogy az elfáradjon , kimerüljön a betegség elleni harcában. Ráadásul ezzel még azt a téves képzetet is keltik a kórokozók a még egészségesebb szervekben, hogy bajaik, betegségeik fő okozói a romló, fekélyesedő végtagok, a szegények-cigányok.

csaba carmarthen 2011.07.24. 01:02:02

@thotferi:
most mindjart ismet ala tudnam tamasztani a scientologia-erzesemet veled kapcsolatban...

De inkabb rad bizom, hogy olvasd at amit irtal, es talalj ra magad...

(habar lehet, hogy ezt mas iroktol szivtad magadba, mint az olyan ember aki mergezett tortat eszik.. es ezt nem tudja, persze ezek a mergezett tortak mas kontosben mashol is megjelennek, mas beallitottsagot kepviselo iroknal..masfajta mergekkel..)

Az irasoddal, pedig nem mentel elegge a problema gyokerere...

mint ahogy a cukorbetegsegnek is van oka, pl autoimmun folyamatok es azoknak is van oka... es igy tovabb...

Van aki a gyokerre melyebben ramutat:

<<sátán eléggé hatalmas, ezért kérem imáitokat azokért, akik az ő befolyása alatt állnak>>

Ez reszletesebben igy hangzik:

1988. február 25.
„Drága gyermekek! Ma ismét az imádságra és az Istenre való teljes ráhagyatkozásra akarlak hívni benneteket. Tudnotok kell, hogy szeretlek benneteket, és szeretettel jövök ide, hogy megmutassam a béke és lelketek üdvösségének útját. Szeretném, ha rám hallgatnátok, és nem engednétek meg a sátánnak, hogy, elcsábítson benneteket. Drága gyermekek, a sátán eléggé hatalmas, ezért kérem imáitokat azokért, akik az ő befolyása alatt állnak, hogy megmenekülhessenek. Tegyetek tanúságot életetekkel. Szenteljétek életeteket a világ üdvösségéért! Veletek vagyok, és köszönetet mondok nektek, s a mennyben megkapjátok megígért jutalmatokat az Atyától. Tehát, gyermekeim, ne féljetek! Ha imádkoztok, a sátán egyáltalán nem tud nektek ártani, mert ti Isten gyermekei vagytok, s én vigyázok rátok. Imádkozzatok! A rózsafüzér legyen mindig a kezetekben, ez jelezze a sátánnak, hogy hozzám tartoztok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”
www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1988

tehat a gyoker iranyaba haladva:

'akik az ő befolyása alatt állnak'

-on tul

ott van

'evilag fejedelme'

ha tehat folyamatosan azok ellen harcolunk/vagy legalabbis emelunk szot

'akik az ő befolyása alatt állnak'

akkor tobbszorosen is elteveszitjuk az iranyt, ui. azok ellen iranyul ez az erofeszites akiket maga Krisztus is meg akar menteni, mi pedig Ot ebben a munkajaban akadalyozzuk...

Masreszt a ne itelkezz, hogy ne iteltess miatt sajat magunk alatt is vagjuk a fat...(es Krisztust abban is akadalyozzuk, hogy minket is megmentsen)

ahogy a gyoker melyebben van, a gyogyszernek is melyebbre kell hatolnia:

azaz:

<<kényszeríthetem a sátánt, hogy ...elmenjen erről a helyről.>>

bovebben:

1986 szeptember 4.

„Drága gyermekek! Ma is imára és böjtre hívlak benneteket. Tudjátok, drága gyermekek, hogy segítségetekkel mindent megtehetek, kényszeríthetem a sátánt, hogy ne vezessen titeket a rosszra,

és elmenjen erről a helyről...."

www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1986

ugyhogy ha a problema gyokeret akarjuk orvosolni, komoly kihivas elott allunk...de van gyogyszer!!

Es ennek tudatositasa a legfontosabb elso lepes...

udv:)
cs

uszo 2011.07.24. 09:20:26

@thotferi: "Akik aztán az anyagi erőforrásokat,- nem tudván jobb célokra felhasználni....... Vagy a felesleges termékek hatalmas szeméthegyeket alkotnak.(szemét- szemita)"

: "Ha az emberek hisznek a szeretetben és azt következetesen gyakorolják is, akkor Istenünk ezt egyenlőnek veszi az Őbenne való hittel."

Mind a két véleményt te fogalmaztad meg. Próbáld feloldani köztük az ellentmondást, mert így állításaid valamelyike tőled hiteltelen.

2011.07.24. 09:26:53

@uszo:
kognitív disszonancia...

thotferi 2011.07.24. 13:12:59

@csaba carmarthen:
Nem értem ezt a scientologiás érzésedet. Én egyszer olvastam Hubbardtól , de soha többet nem foglalkoztam velük.

"Az irasoddal, pedig nem mentel elegge a problema gyokerere..".
"<<sátán eléggé hatalmas, ezért kérem imáitokat azokért, akik az ő befolyása alatt állnak>>"
Tudom, hogy nem mentem, túl mélyre, de szándékosan nem is akartam a túlzottan megfoghatatlan Sátánnal példálózni. A Sátán szó helyett egyébként Jézus is használta szinonimaként a Mammont. A Sátán e világi megjelenési formája a "pénz szerelme".
Most pedig kényszeríteni fogom a Mammont, hogy elmenjen innen, a Szűzanya erejében bízva!

thotferi 2011.07.24. 13:22:37

@uszo:
Sajnos nem tehetek róla, ha a nevek jelentéseket "rejtenek" magukban. Nem én találtam ki a héber és szemita neveket elhiheted.
Talán valamelyik kirekesztő, "nácifasiszta" szkíta ősöm tette e galádságot velük, hogy így nevezte el szegényeket. Isten is felháborodott ezen elnevezésen és jóvá akarván tenni eme skandalumot kiválasztotta a mindenki által elvetetteket , mondván , hogy ne ítélkezzünk felettük máris ilyen csúnyán! Adjunk még egy esélyt nekik, hátha megtérnek! Szerencsére, még egy kis ideig tart a kegyelmi idő, Istenünk türelmes és szeretetét nem vonja meg tőlük sem. Rajta, ragadják csak meg az utolsó szalmaszálat és térjenek meg !

szemet 2011.07.24. 15:30:03

@thotferi: Ha emlékszel, Pumuklinak volt egy olyan ismeretelmélet elve, hogy:
"Ami rímel, az igaz"

Azt hiszem ennek a beemelésével és alkalmazásával az itteni vitakultúrát egy új, máshol alig tapasztal színvonalra emelted, gratulálok.

uszo 2011.07.24. 15:40:44

@thotferi: "Ha az emberek hisznek a szeretetben és azt következetesen gyakorolják is, akkor Istenünk ezt egyenlőnek veszi az Őbenne való hittel."

Rendben elfogadom nem te találtad ki.... De ha ez a fenti állításod igaz....Akkor ennek fényében valamely "nácifasiszta szkíta ősöd" véleménye nem igaz.

Ha nem érted elmagyarázom...

thotferi 2011.07.24. 16:17:36

@uszo: "..Akkor ennek fényében valamely "nácifasiszta szkíta ősöd" véleménye nem igaz"
Nem vonnám azért kétségbe ilyen gyorsan őseink ítélőképességének helyességét! Hiszen a kiválasztottakat Isten is a sötétségük, elvetettségük miatt választotta ki, tehát szerinted akkor az Isten véleménye sem igaz ! Az is lehet , hogy amikor ez az elnevezés megtörtént még igaz volt , de az azóta eltelt cirka 3000 év alatt bebizonyosodott , hogy nem igaz , és Isten,- és a szkíta ősöm jóvoltából,- én is , mivel megértettem szavukat, már "nácifasisztává" lettünk volt.

thotferi 2011.07.24. 16:21:38

@szemet:
Ami magyarul érthető, az érthető
: nem tudom befogni a fülemet ,a szememet és különösen nem a számat!
Ha pedig még rímel is ,annál nagyobb az öröm!
Hogy igaz-e?: Mindenki el tudja dönteni ennek és más ismeretek alapján, ha eltudja.

csokipaci 2011.08.05. 16:09:47

egyetértek. a szokásból eredő vallásososság és a hit különböző dolgok.

ezt meg ajánlom mindenkinek olvasásra:

www.evangeliumiprotestans.hu/index.php/romai-katolikus-tanitasokrol

csokipaci

csaba carmarthen 2011.08.05. 17:32:47

@csokipaci:
ezt mar egy masik tstverunkkel vegigzongoraztuk...
es vele sikerult kozelebb kerulni
...

Ahhoz ugyanis, hogy Jezus szeplotelen maradjon egy olyan edenyen keresztol kellett eljonnie az emberekhez, amely maga is teljesen szeplotelen:

Mit is maond az Enekek Eneke?
De szep vagy kedvesem, milyen szep vagy, nincsen rajtad semmi folt...

Mit mond az angyal Marianak?
Lk 1,28
Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.”

A kegyelem kizarja a bunt,a bun a kegyelmet, a bun kegyelemvesztessel jar. A kegyelem teljessege pedig nem lehetseges akar 1 bun mellett sem.

Miket is mond a Szentiras a kegyelemrol?

Róm 5,17.20-21
Mert ha egynek bűnbeesése következtében egy miatt uralomra jutott a halál, mennyivel inkább uralkodnak az egy Jézus Krisztus által az életben azok, akik a kegyelem és megigazulás bőséges ajándékát kapják... Közben azonban belépett a törvény, hogy vele szaporodjék a bukás. Ahol azonban elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem, hogy amint a halálban uralkodott a bűn, úgy uralkodjék az örök életre szóló megigazulás által a kegyelem is, Urunk, Jézus Krisztus által.

Róm 6,14
A bűn ugyanis többé nem uralkodik rajtatok, mert nem a törvény alá vetve éltek, hanem a kegyelemben.

2Kor 1,12
Csak azzal dicsekedhetünk, amiről lelkiismeretünk tanúskodik: hogy Istennek tetsző módon, szentül és őszintén, nem evilági értelemben bölcsen, hanem Isten kegyelmében éltünk a világban, kiváltképpen tiköztetek.

2Tim 1,9
aki megváltott és a szent hivatásra meghívott minket, nem tetteink alapján, hanem saját elhatározásából és kegyelméből, amelyet Krisztus Jézusban örök idők óta nekünk ajándékozott,

Ef 2,8-10
Mert kegyelemből üdvözültetek a hit által. Ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka: nem tettek által, hogy senki se dicsekedjék. Hiszen az ő műve vagyunk, Krisztus Jézusban jótettekre teremtve, amelyeket Isten előre elkészített, hogy bennük éljünk. (KNV)

Róm 11,5
Így most is akad valamennyi a kegyelmi kiválasztás alapján.

1Jn 3,6.9
Az, aki benne marad, nem vétkezik. Az, aki vétkezik, nem látta, nem ismerte meg... Azok, akik az Istentől születtek, nem követnek el bűnt, mert az ő magja bennük marad, és nem vétkezhetnek, mert az Istentől születtek.

most egyelore ennyit
szep hetveget
cs

ministeriel 2011.08.11. 10:01:31

Bár nem olvastam végig a kommenteket. Mi a véleményetek erről a cikkről?

www.magyarhirlap.hu/belfold/falukutatok.html

macikuckó 2011.09.07. 00:01:58

Sziasztok!Sajnos nem találom a jezsuita honlapon a cigány pasztorációról szóló anyagot! Létezik még a heti összejövetel Józsi atyával? És ha igen akkor mikor? Előre is kösz a választ: mkk

pacsy 2011.09.07. 13:59:19

szia @macikuckó: (ez egy bájos név! :) de a választ nemtom - hátha valaki jobban tájékozott...

csaba carmarthen 2011.09.07. 14:14:21

@ministeriel:
e cikket az elején már megvitattuk
(olvasd végig)
:)

csaba carmarthen 2011.09.07. 14:23:54

Nagyon szívesen @macikuckó!
:)

2011.12.30. 17:51:51

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat egyik kezdeményezője, Hofher József 10 éve foglalkozik cigány pasztorációval. A jezsuita atyával Gócza Anita beszélgetett.
A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
mindennapi.hu/cikk/egyhaz/a-jezsuita-atya-biralja-a-romapolitikat/2011-12-29/11292

2012.01.02. 15:39:38

@Izrael misztériuma:
Az új magyar tekintélyuralmi hagyomány a vidék szellemében fogant, törzsi és nemzetségi jellegű, s ennek megfelelően nem érdekli a respublika, gyenge az emberjogi affinitása, erős a klerikális kapcsolatrendszere, a régebbi, a háború előtti, a feudális tekintélyuralom színházi előadását játssza a saját szereplőivel. A klerikalizmus szintén a patriarchális vidék szellemének ápolására szolgál. Krisztus követése és szolgálata nem áll benne ellentétben a keresztény univerzalizmus megvetésével. A klerikalizmus mindkét nyelvet egyszerre beszéli, a nemzeti egyházat ápolja az univerzális ellenében, hogy az egyházi hierarchiával szolgálhassa ki a vidék törzsi szellemét, de a dolog természetéből adódón mindkettő színházi nyelv. Kettős nyelvhasználatával az idegen utálatát, megvetését, kihasználását, kigúnyolását, de első sorban a hagyományos vagyoni hierarchiát szolgálja. A nagygazdát a kisgazdával, a kisgazdát a napszámossal szemben. Nem az eucharisztiát, még csak nem is a modern értelemben vett nemzetet, hanem a nemzetséget, a törzset, egy olyan közösséget, amit születésével kap az ember, s amiből akkor is tiltott kilógnia, ha nagyparaszt, és akkor is, ha nincstelen napszámos. Ilyen értelemben persze ez a kereszténység (sem katolikus, sem protestáns változatában) nem hitvallást és nem konfirmációt jelent, hanem egy nemzetségi vagy törzsi tartalmú összetartozásra vonatkozó negatív deklarációt. Mi pediglen nem vagyunk zsidók, így szól a kedélyes deklaráció. A mai magyar nyelvhasználatban a kereszténység ennek a kijelentésnek a szinonimájává, a fajelmélet vagy legalábbis az antijudaizmus fedőnevévé változott. A rejtjelezett deklarációra nem azért van szükség, mintha a teljes magyar népesség mintegy 1,5 százalékát kitevő zsidók olyan nagy szerepet játszanának a mai magyar társadalom életében, hanem azért, hogy az agonizáló törzsi vagy nemzetségi szellem a felebaráti szeretet nevében őrizhesse a másmilyenség gyűlöletének tiszta forrásait.
Nádas Péter: A dolgok állása
es.hu/nadas_peter;a_dolgok_allasa;2011-12-27.html

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.02. 16:41:11

@Izrael misztériuma:
Nem jól emlékszem, hogy a Kurcsány pribékjei verték véresre a demokráciáért tüntetőket ?

2012.01.04. 08:30:23

"Az egyház szót emelhet a szegények, a jogfosztottak érdekében, a szabadság és az emberi méltóság védelmében, és kötelessége tiltakozni, ha létét vagy Jézus Krisztus tanításainak hírdetését veszély fenyegeti.

Akkor a római katolikus egyház miért nem tiltakozott az új egyházi törvény ellen? Hiszen az jogfosztottá tette az eddig szabadon működő egyházak tucatjait."

nol.hu/belfold/20120104-nem_tokeletes_az_egyhazi_torveny

2012.01.04. 09:51:32

@Izrael misztériuma:
a dolgok állásáról...
nem egészen értem, hogy a máskor oly bőbeszédű római katolikus egyház és benne a MKPK miért oly hallgatag, a nemzeti-keresztény kormány országlásával számukra már elérkezett az Isten Országa?
itt alsó szinten csak annyi látható, hogy a család éve alkalmából a plébi hevesen kikelt a buzik ellen, mivelhogy nem szaporodnak, majd a népszámlálás alkalmából egy kisebbség aknamunkájára hívta fel a figyelmet, akik meg akarják akadályozni, hogy megvalljuk római katolikus hitünket, és így kevesebb zsozsó jut majd az egyháznak és legutóbb évvégi mérleget vonva megállapította a tényállást: nem szaporodik a magyar és ennek következtében hamarosan ellepik a parlamentet a sötétbőrű kisebbség képviselői...
hát itt tartunk kérem szépen Jézus Urunk második eljövetelére várakozván...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.04. 10:10:53

@Izrael misztériuma:
Hát igen. Ezt a kommentedet nyugodtan átirányíthatnád egy másik bejegyzéshez is akár, amelyiknek olyan bonyolult címe van a kontextualitásról meg miegymás, de tulajdonképpen a (katolikus) intoleranciáról szól.

eichikarl 2012.01.04. 10:22:29

@Izrael misztériuma:
Igen, sajnos csak tk. az evangélikusok tiltakoztak:
www.magyarhirlap.hu/belfold/fabiny_meg_kell_dolgoznunk_a_szovetsegert_.html
Úgy néz ki, itt a "méret a lényeg", a kisebbek jobban ismerik egymást és egymás problémáit. Egyébként ez az országok között is így van és nem okvetlenül szánt szándék van mögötte. Nagyon nehéz egy nagy számára egy kicsinek partnere lenni úgy, hogy nem vatkozik bele az életébe, de még is segít neki - ld. USA, Oroszország stb. Kérdés, hogy a megértésnek mekkora fokára képes egyáltalán. A kicsiknek kell inkább összefogniuk és hallatniuk a hangjukat. Ahogyan meg is tették...

Hogy különbözö plébánosok mit mondanak, az más kérdés. Itt elöször Mt szellemében egy ember menjen oda aztán kettö három, aztán ha az sem használ - Mt-val ellentétben - válts plébánost vagy plébániát, ha városban laksz. :-(

2012.01.04. 10:35:35

@m-athos:
ez nem katolikus intolarencia, hanem a fenn idézett Nádas cikkre rímel elsősorban
"Ilyen értelemben persze ez a kereszténység (sem katolikus, sem protestáns változatában) nem hitvallást és nem konfirmációt jelent, hanem egy nemzetségi vagy törzsi tartalmú összetartozásra vonatkozó negatív deklarációt."
véleményem szerint a katolikus vallás nemzetek feletti, és ez a törzsi-nemzetségi ősvallás a zsidó-keresztény kultúra előtti őspogányság továbbélése napjainkban...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.04. 10:51:33

@Izrael misztériuma: Abból a szempontból mindegy, hogy mire reagáltál, merthogy oda is tökéletesen passzolna :)

Persze az intolerancia egyetemes és nem katolikus jelenség, csakhát az embert a saját testvérei ballépései jobban zavarják, mint a szomszéd gyerekeinek a botlásai.

"a katolikus vallás nemzetek feletti" - ezért külön köszönet! Ahányszor ezt én ki mertem ejteni a számon, mindig akadt a társaságban valaki, aki ledorongolt, hogy "hagyjam már ezeket a brüsszelita baromságokat". Természetesen a keresztény szeretet jegyében. :)

2012.01.04. 10:52:03

@eichikarl:
a második világháború előtt, a zsidótörvényekkel egyidőben a belügyminiszternek arra is volt gondja, hogy úgymond a nemzetbiztonságra káros szektákat betiltsa, lehet, hogy már a következő háborúra készülünk?
a kommunizmus évei alatt a nagy egyházak ideálisak voltak a kontroll szempontjából a gyalogpapokat a püspökök ellenőrízték, őket pedig a bajuszos püspökök rendszere, a zsidó hítközséget is ennek mintájára szervezték meg...
a jelenleg betiltott kisegyházak nagy része valódi, élő, keresztény közösség, de a hatalom által nehezen megfigyelhető, kontrollálható és befolyásolható ezért jutottak a betiltás sorsára...
jelenleg több helyen is életvitelszerűen tartózkodom, a katolikus papok viselkedése számomra több, mint lehangoló, pedig nagyon keveset várok tőlük, csupán annyit, hogy a szentmise után elhagyva a templomot ne rosszabb állapotba kerüljek, mint előtte voltam...

eichikarl 2012.01.04. 11:29:08

@Izrael misztériuma:
"a katolikus papok viselkedése számomra több, mint lehangoló, pedig nagyon keveset várok tőlük, csupán annyit, hogy a szentmise után elhagyva a templomot ne rosszabb állapotba kerüljek, mint előtte voltam..."

Ez lehet valószínüleg a probléma - olyat vársz el töle, ami zömmel rajtad múlik ...

2012.01.04. 11:35:26

@eichikarl:
sajnos, még még mindig idealista vagyok...

eichikarl 2012.01.04. 13:32:45

@Izrael misztériuma:
Az ilyen idealizmus kiszolgáltatottá tesz, hiszen a legszuperebb pap sem képes teljesen kielégíteni az igényeidet, söt még a Jóisten sem - legalább is ebben az életben.
Az elváráson alapuló mentalitás - én is szenvedek töle - rengeteg frusztrációt okoz, hiányorientált nak is hívják, mert valamit, ami nincs meg benned, mással akarod betöltetni. A növekedés-orientáció viszont fáradságos és gyakran fájdalmas is, de pozitív meglepetés, igazi öröm leginkább csak ebben érhet, hiszen az elözö esetben valaki még a legjobb esetben is csak megfelelt az elvárásaidnak, tehát örömöd nincs. Annál több a bosszúságod viszont, hiszen zömében ez nem következik be. Így aztán bosszankodó idealista lehetsz :-(

2012.01.04. 14:07:11

@eichikarl:
alapvetően el voltam kényztetve a sorstól, mivel három különféle rendbe tartozó szerzetessel is összehozott a Szentlélek, akik apám helyett apám voltak és méltán érdemelték ki az ABBA nevet, hát ez lett számomra a mérce, ennél lejjebb már a jövőben sem adom...
a Jóistennel egyébként nagyon jóba vagyok, a legtitkosabb ki nem mondott vágyaimat is teljesíti, nem úgy, ahogy én képzeltem, de azért rendkívül hálás vagyok Neki...

2012.01.18. 23:41:23

"Tornanádaskán csak havi egyszer van mise
négy magyarnak, mert a falu ötszáz cigány lakosa nem jár templomba, mert úgy érzik valahogy, hogy az a magyaroké."
(részlet a rendező leveléből)
és megtörtént a csoda: a cigányok a templomba mntek...
Ite missa est
www.youtube.com/watch?v=1bcipDcogMw

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.19. 09:43:52

@Izrael misztériuma: A katolikus cigánypasztoráció az utóbbi években nagy lendületet vett. Nem kis részben a cigánypasztorációért felelős püspöknek, Székely Jánosnak köszönhetően. (Aki más ügyben éppen össztűz alatt van egy másik topikon. Méltányos tehát az egyszeri nyilatkozata mellett az eredményesen ellátott állandó fő feladatáról is szót ejteni.) A wikipédiás szócikket még jónéhány példával ki lehet egészíteni:
hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1nypasztor%C3%A1ci%C3%B3

2012.03.07. 23:17:26

@m-athos:
Először adták át idehaza a Raoul Wallenberg-díjat. Az elismerés azoknak jár, akik a legtöbbet tették a társadalmi megbékélésért, a kirekesztés és a rasszizmus ellen. Kitüntették Dúl Géza katolikus lelkipásztort is, a hazai cigánypasztoráció egyik vezetőjét. Romákból és nem romákból olyan evangéliumi segítőhálózatot hozott létre, amely egyedülálló a világon.
Dúl Géza egyházi küldetése
A kirekesztés ellen
www.168ora.hu/itthon/dul-geza-wallenberg-dij-maria-radio-ceferino-lelkipasztor-ciganyok-magyar-garda-50561.html

2012.03.07. 23:21:46

Szóval a cigányság ugyanolyan sokrétű, mint mondjuk a magyarság, sőt az egész világra kiterjedt kultúrájuknál fogva talán még sokrétűbb. Ez nem erény, hanem állapot. Nincs tehát ilyen, hogy késelnek, táncolnak, isznak. Ezek csak a mi ábrázolásunknak a közhelyei...
Mindenkiben van xenofób tendencia: egyesek azt a megoldást választják, hogy önfeláldozó módon egész életüket a romák között töltik, és megpróbálnak segíteni nekik: Bódis Kriszta, Derdák Tibor, Iványi Gábor nagyon sokat tesznek az ügyért. Mások úgy reagálnak erre, hogy odamennek és lelövik a cigányokat, akik nem tetszenek nekik. Megint mások gyűlölettől vezérelt ostobaságokat írnak névtelenül az interneten. Az én megoldásom ez a film. Nagyon hálás vagyok, hogy elkészíthettem.
Van aki úgy reagál, hogy odamegy és lelövi a cigányokat
index.hu/kultur/cinematrix/kritika/2012/03/07/fliegauf/

2012.04.23. 19:31:37

"Közéleti képzési programot hirdettek diplomás roma fiataloknak. A programba felvett húsz fiatal közül kettőt már ki is rúgtak, miután szóvá tették, hogy a kommunikációs tréninget a szélsőjobbhoz kötődő, a romákról gyakran uszító hangon beszélő Echo TV munkatársai vezetik.
Nótár Ilona azt mondja, nem azért emel szót, mert őket előzetes megbeszélés nélkül elbocsátották, hanem mert a valódi kérdés az, hagyják-e, hogy ilyen megalkuvó, a jobboldal által sugallt cigányképet kritikátlanul elfogadó értelmiséget neveljen a kormány és a hozzá közeli civil szervezetek és egyházak.
A kirúgásokról a program egyik fő támogatójaként megjelölt Jezsuita Roma Szakkollégium döntött. Nótár Ilona – régi ismeretségükre való tekintettel – személyes hangú levélben fordult Hofher József jezsuita paphoz, aki a képzést az egyház oldaláról felügyeli. – A tanárok személyének kifogásolásakor az elveinkhez ragaszkodtunk, a legjobb lelkiismeretünk szerint cselekedtünk, mert nem csupán magunkért felelünk, hiszen egy roma közéleti képzésre jártunk, hanem azokért is, akiknek a munkánk során segíteni szeretnénk – mondja."

nol.hu/belfold/20120402-nem_hallgattak__kirugtak_oket

2012.04.23. 19:32:42

Szerettük volna a jezsuiták véleményét megtudni, miért nem volt lehetőségük a fiataloknak álláspontjuk kifejtésére. Hofher József atya azt mondta, kérdéseinkre választ találhatunk abban a válaszlevélben, amelyet Nótár Ilonának írt. Az atya kérésére ezt teljes terjedelmében közöljük:

„Őszintén sajnálom, hogy a képzés nem felel meg elvárásainak. Nyilván egyetemi évei után, számos képesítéssel a zsebében, más igényekkel érkezett hozzánk. Egyébként volt hallgató, aki doktori dolgozatára készülve úgy döntött, hogy ez a képzés most nem ad annyit számára, hogy a doktori munkáját elhalassza. Ilona! A szervezők szerint az elmúlt egy-két alkalommal számos alkalommal kifejezte, hogy csalódott a képzésben. A hallgatók körében destruktív, ha valaki szisztematikusan ilyen hangokat hallat. Ami az Echo TV-t illeti: a társaság felé semmilyen elkötelezettségem nincs. Egyébként most szüntették meg az egyik általunk szerkesztett vallási műsorunkat. Ennek ellenére eszem ágába nem jutott, hogy az RKK vezetői felé protestálva kértem volna a képzési terv átalakítását. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ebbe beleszóljak. Ez is a demokrácia része! Kedves Ilona! Őszintén tisztelem, szeretem! Higgye el, mindenben állandó politikai sandaságot sejtve, évtizedek óta protestálva, vélt vagy hamis sebekre hivatkozva, ez a tiltakozó stílus nem vezet sehova. Csak a megosztást szolgálja. Ettől a stílustól szenved a társadalom jó néhány év óta. Ilona! A képzés nyugodt folytatása végett és az ön lelki békéje miatt, fogadja el a döntést. Barátsággal, tisztelettel: Hofher József”
(i.m.f.)
süti beállítások módosítása