Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Választási lehetőségeink bővülése, avagy: a pluralizmus kötelez az eretnekségre?

2012.10.16. 15:03 Satori

choose1_1.jpgMiért épp erre a honlapra tévedtél, kedves Olvasó? Vajon tudatosan kerested a jezsuiták blogját? Esetleg csak ide keveredtél, és itt ragadtál, bár voltaképpen haszontalan elfoglaltságnak tartod ezt az olvasgatást? Valóban: szántszándékkal jöttél, vagy valami hasznosabbnak tartott tevékenységtől vonod el az időt, amikor – feltételezem – a keresztény vallással kapcsolatos témákról keresel információkat, virtuális beszéltető- és vitapartnereket, egyszóval, amikor tanulni, társalogni és szórakozni vágysz ezen a fórumon? 

A tudásszociológusok számára közhely – és a kortárs tudat egyik legfőbb jellegzetessége –, hogy a modern embernek premodern elődeihez képest jóval több alkalma adódik dönteni. Vegyünk egy példát. Amikor bekapcsolom a számítógépem, azonnal számos lehetőség közül választhatok. Vajon dolgozni fogok rajta? Vagy talán csak a leveleimet akarom megválaszolni? Itt is egy további alternatíva adódik: a munkámmal kapcsolatos levelezést is intézhetem, de esetleg csak szabadidős tevékenységként a családommal és a barátaimmal akarom tartani a kapcsolatot. Lehet persze az is, hogy éppen a BBC híreit akarom meghallgatni. Ez esetben a személyi számítógépemet egyszerű rádiókészülékként fogom használni. Esetleg csak „szörfözni” akarok a világhálón, netán letölteni egy-két videót a youtube-ról? Vagy közösségi portálokat van kedvem meglátogatni – mondjuk „benézni” a face-book oldalamra? Esetleg blogolni támadt kedvem? :-) Nem is kell bizonygatni: adott esetben sokkal nagyobb kihívást jelent, hogy hűséges maradjak eredeti szándékomhoz (teszem azt, hogy dolgozzam a számítógéppel), mintha kevesebb választási lehetőségem volna. Mindez jóval magasabb fokú autonómiaszintet, önfegyelmet és ön-motivációs képességet feltételez. Az elszórakoztató, szétszóró tényezők nélkül talán szürkébb, ám bizonyos szempontból könnyebb lenne az élet. Vajon felkészültünk ezekre a kihívásokra?

Meglehet, hogy igen – ám történetileg biztosan nem vagyunk rájuk felkészítve. A lehetőségek ezen kavalkádja ugyanis nagy mértékben új jelenség az emberi történelemben. A modernitást megelőzően az emberek igen nagymértékben a sorsszerűség világában éltek – és a glóbusz sok területén lényegében ez máig sem változott. Elődeink többé-kevésbé teljes mértékben ki voltak szolgáltatva a természetnek: függtek az időjárástól, a terméstől, és a vadászszerencsétől. Mivel technikailag nem voltak képesek manipulálni a körülményeiket, könnyen megadták magukat azoknak – és imádkoztak. Ezekben a premodern társadalmakban az emberek életét és gondolkozását nagyban megjellegezte az a tény is, hogy az intézményeket még jórészt „magától értetődőség” jellemezte. Az íratlan szabályokból világos volt, hogy „hogyan tesszük a dolgokat”: így, és nem másként. Az emberek tudták, hogy „hogyan házasodunk” (és kivel), „hogyan neveljük a gyermekeinket”, hogyan kell biztosítani a megélhetést, ki gyakorolja a hatalmat és így tovább – „így kell tenni a dolgokat”, ez azt jelentette: így és nem másként. Szociológiailag ez annyit is jelent, hogy – mivel az emberek nagyrészt abból merítették az identitásukat, amit csináltak – ez az intézményesített stabilitás meghatározta azt is, amik voltak. Az ember így nem válhatott senki és semmi mássá. Az elérhető identitás-repertoár még nagyon korlátozott volt.

Ez a helyzet az utóbbi évtizedekben drámai átalakuláson esett át. Míg régente a hagyományos intézményeket és önazonosságokat magától értetődőnek vették, és azok majdnem ugyanolyan objektív hatállyal bírtak, mint a természet tényei, egy mai nyugati-iskolázottságú személy nagyfokú társadalmi mobilitást élvez, minden valószínűség szerint tervezett családban él (házastársának kiválasztásakor nem ragaszkodik magától értetődően a saját etnikumához, vallásához/felekezetéhez vagy társadalmi osztályához stb.), ráadásul nemcsak a hajának színét képes megváltoztatni, hanem „szexuális életstílusát” is. 

És ezzel még nem is értük el a lehetőségek felsorolásának végét! Az utóbbi idők sebészeti technológiája olyan eredményekhez vetetett, melyek nyomán (poszt-) modern világunk globális polgárai számára további, még radikálisabb választási lehetőségek nyílnak: ma egy nő már nem csak férfi szerepet választhat magának, hanem férfi testet is – és fordítva. És ezek az előzmény nélküli, szélsőséges eshetőségek nyilvánvalóan hatással vannak a kortárs gondolkodásra is. Hogyan? Kézenfekvő: mintha csak egy mai szupermarketban válogatnánk, szellemi téren is. A világnézetekkel, felekezetekkel és vallásokkal kapcsolatban is hajlamosakká váltunk a személyes preferenciánkra, hangulatunkra és ízlésünkre – avagy éppen az aktuális divatra – hallgatni. Az osztrák-amerikai szociológus, Peter L. Berger, ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

„Ami korábban sorsszerű volt, mára választások sorozatává vált. Avagy: a végzet átalakult döntéssé. […] Történelmileg példa nélkül való módon a modern egyén megtervezi a saját és családja életét, amiként a modern társadalom is megtervezi kollektív jövőjét. […] A premodern ember számára az eretnekség lehetőség volt – általában meglehetősen távoli; a modern ember számára az eretnekség jellemző módon szükségszerűséggé válik. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a modern kor olyan helyzetet teremt, amelyben a csipegetés és válogatás (picking and choosing) kötelező felszólítássá válik.” (Peter L. Berger, The Heretical Imperative: Contemporary Possibilities of Religious Affirmation, New York: Garden City, 1980, 15; 18; 25)

Globalizálódó világunkban minden korábbinál több ember áll rendszeres kapcsolatban olyanokkal, akik számos dologban tőle különböző módon gondolkodnak – köztük vallási kérdésekről is. Persze nem mindenki válik ilyen körülmények között szükségképpen „eretnekké”. De a „másként gondolkodás” kognitív disszonanciájával szembesülve egyesek tényleg csupán az ízlésükre próbálnak hallgatni (minek következtében kedvükre válogatnak); mások arra érezek ellenállhatatlan kényszert, hogy minél markánsabban fogalmazzák meg a meggyőződésüket, és mintegy „bekeményednek” (azaz fenyegetett hitük védelmében fundamentalista nézetekbe sodródnak).

Vajon létezik középút? Szeretném hinni, hogy igen! Talán ha – vállalva a félelmet keltő kockázatokat – továbbra is kitesszük magunkat a másként gondolkodók szellemi kihívásainak, ugyanakkor azonban – magát önként az árbocrúdhoz láncoltató Odüsszeuszként – kötjük magunkat saját vallási hagyományunk kipróbált értékeihez… Kell, hogy legyen mód áthajózni az „anything goes” liberalizmusának Szküllája és a megátalkodott merevség Kharübdisze között! Ha van erőnk és éberségünk kritizálni mindazt, amivel megalkudni bűnös dolog volna, s közben tudunk inni a hagyomány éltető forrásából – lehet esély… Hiszem, hogy erre vezet Jézus Krisztus követésének mai útja!

199 komment · 1 trackback

Címkék: blog facebook eretnekség pluralizmus választas

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr634852112

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Böske, Maris és a sárga csekk 2012.10.19. 09:11:35

MARIS (belép a fodrászszalonba) Szép napot mindenkinek! Hallottátok a Posta új tervét? ANNA (félvállról, miközben vágja József haját) A lenyúlósát? MARIS (leül) Nem azt! Jövőre csekkautomatákat állít be a Posta. ANNA (felnéz Marisra a tükörben) Ami ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2012.10.16. 18:38:51

Eljött az emberiség megosztottságának ideje. Én el fogok jönni, és kettéosztom a világot.

Azokat, akik hűségesek Tanításaimhoz, Keblemre vonom. Azok, akik ellenszegülnek Istennek, és az Igazság ellen káromolnak, száműzve lesznek.

A harc már megkezdődött. A bizonyíték bemutatásra kerül.

Még mindig van idő a választásra,

ezen sátáni csoport – aki báránybőrbe öltözve jön – hazugságai,

és az Igazság között, melyről azt mondják majd nektek, hogy hazugság.

Mindig ébernek kell lennetek. Tartsátok nyitva a szemeteket. Fordítsatok hátat, ha Nevemet, Testemet, Szavamat káromolják.

Jézusotok

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/10/a-poganysag-ra-lesz-kenyszeritve-isten-minden-egyhazara/

vukkarak 2012.10.17. 09:33:37

Nagyon jó gondolatok! Nyilván más is csinálja ezt, hogy miközben igyekszik nyitottan figyelni a világot (bár többségében nem követni), ezeket a hatásokat valamilyen biztos támasz segítségével megerősítések által értelmezni és a külső hatások ellenére, a hitben megmaradni. Ehhez segítség kell: Én ide is ezért jövök.

YganA 2012.10.17. 19:34:34

„Ez a helyzet az utóbbi évtizedekben drámai átalakuláson esett át. Míg régente a hagyományos intézményeket és önazonosságokat magától értetődőnek vették, és azok majdnem ugyanolyan objektív hatállyal bírtak, mint a természet tényei, …”

Hát, nem tudom.

Próbálom felidézni személyes emlékeimet az általam ismert modern (nem posztmodern) emberekről.

Pl. a nagyszüleim “önazonosságának” kérdését.

Elég jól ismerem a történetüket, de most vegyük csak az egyik nagyapám életét górcső alá néhány pillanatra. 1887-ben született, 94 évet élt. Nagyon sok személyes élményem van róla, de még egy naplót is hagyott hátra az utókornak.

Mint vasutast, ahol raktárfőnökként dolgozott, helyezgették hol ide, hol oda főnökei. Családalapítása idején Erdély különböző városaiban élt, majd jött az első világháború – a vasút minden háborúban meglehetősen stratégiai jelentőséggel bírt. Nagy felelősségtudattal próbálta menteni a rábízott értékeket különféle haderők és martalócok zabrálásai elől, majd családjával együtt egy vagonba rakták, irány Budapest, szegénység, éhezés, nyomor, stb. Rendkívül energikus, vállalkozószellemű és öntudatos ember volt, ugyan 19-ben néhány napig vöröskatonává is vált, de ezt néhány nap alatt kinőtte.

Aztán lassan jöttek a „konszolidáció” évei, rendkívüli szorgalommal, és Nagyanyám vezényletével összes gyerekének diplomát spóroltak össze, majd máris itt a második világháború. A vasutas sors – sok életveszélyes helyzettel fűszerezve - újra megismétlődött, amint írja, naponta változott, ki is az „ellenség”. Közben Pesten élő gyerekeinek, majd unokáinak próbált élelmet, megélhetéshez szükséges támogatást adni.

A háború után néhány év mólva nyugdíjas lett, de soha nem pihent. Gyümölcsöt, zöldséget termelt, hajnalonta ingyenjeggyel hozta Pestre a nagybani piacra, legyen mivel pótolni az immár nagyra terebélyesedett család jövedelmét.

És egy kedélyes, jószívű, minden vasárnap templomba járó katolikus hívő ember volt. (A nagymamáim nem jártak templomba, nekik a vasárnapi ebédet kellett főzniük. Az volt az érzésem, a templomos öregasszonyok mind özvegyek kell legyenek…)

Mégis, amikor a Nagymamám meghalt, és eljött meglátogatni őt a már ugyancsak igen koros sógora, aki feleségével együtt – sznob modorban ugyan, de – kihasználták nagyszüleim szivélyességét, nagylelkűségét egy hosszú életen keresztül, a lépcső tetejéről vágta hozzá a botját: nem akarlak látni többé, te pimasz, mihaszna fráter – felkiáltással.

Ő katolikus volt, és eretnek (igaz, hogy nem operáltatta magát más neművé, sőt nem is blogozott összevissza, se nem hitt sokféle alternativ megoldásban, viszont az igazságérzete botdobálásra késztette) ? Nem kellett neki választania számtalanszor hosszú élete során?

Azt gondolom, hiába, hogy most 15 millió lehetőség közül választhat a posztmodern ember, úgy vagyunk megcsinálva, hogy 100-nál több választék úgysem fér belénk. Hm, hm…

jan 2012.10.18. 02:18:58

Naggyon jo poszt, koszi!

2012.10.18. 07:19:02

@YganA:
Vagy ott van pl. Szent Ágoston élete kicsit még régebbről.
Amúgy szerintem is jó a poszt igazán elgondolkodtató.
A választási lehetőségek száma talán régen is ugyanilyen sok volt és régen is, ma is csak egy szűk készletből választott az ember, de a döntési helyzetekből lehet, hogy tényleg több van. Vagy csak megszoktuk, hogy ma olyanokról is döntünk amik korábban "magától értetődők" voltak? Meglehet, de a magunk és mások felnőttnek tekintését mindig is kifizetődőnek gondoltam. Persze lehet, hogy nem az.

Urfang 2012.10.18. 16:36:10

Nem lehet, hogy ez a premodern emberek sorsszerű világa, a magától értetődő intézményeik, és a megnyugtatóan egyszínű identitás repertoárjuk csupán egy elképzelt letűnt aranykor, az elveszett paradicsom régi-új mítosza?

Ha belegondolunk például a civilizáció bölcsőjének, az ókori Mezopotámiának a világába, akkor szerintem cseppet sem ez a nyugodalmas és minden döntést nélkülöző kényelmes kis elfekvő köszön vissza. Ott aztán minden városnak megvolt a maga istene, a saját törvényei, szokásai, normái, identitása, elég volt átmenni a szomszédba és egy egészen más világba csöppent az ember. Sőt ha elmentél a zikkuratba és vittél nekik aranyat, akkor a jó papok saját istent is csináltak neked, olyat amilyet csak akarsz.

Igazi kavalkád volt már az is, akár csak a mai posztmodern világunk, nem bújhatott el az ember a döntések elől már ott sem. Homoszexuálisok is voltak, de az még akkor sem a döntés kérdése volt, ahogy most sem a nagy választási szabadság miatt választják egyesek. Ma talán csak azért vállalják magukat nyíltabban a melegek, mert a jobb helyeken már nem ölik meg őket az irányultságuk miatt. Sőt még a nemi operációt is ismerték, csak akkor még kasztrálásnak hívták, és sokkal kegyetlenebb volt mint a mai kifinomult eljárások.

Szóval én kétségbe vonnám ezt az egész premisszát. Ha vissza akarunk tekinteni az igazán sorsszerű világba, ahol nem nyomta még vállunkat a döntések ezerarcú terhe, akkor sokkal korábbra kell visszamennünk. Az afrikai őserdőkbe, ahol még tényleg a magától értetődő ösztönök irányítottak minket és nem kellett agyalni semmin.

Onnan kezdve, hogy az intellektus is helyet kapott az ösztönök mellett, már semmi sem volt többé olyan magától értődő, és ez az ókorban is pontosan úgy volt ahogyan ma.

egyérintő 2012.10.18. 22:39:36

Satori, voltaképpen az atomizált ember létkérdéseit fogalmaztad meg. Csányi Vilmos népszerű, különben jócskán baloldali etológus a könyveiben írja le a folyamatát annak, hogyan is alakult ki az atomizált embertípus.

Az etológia tudománya szerint az ember alapból szociális alkatú, minden helyzetben közösségképzésre igyekvő személy. A közösségen belül elfogadja a közösségi ideológiát, lojális a közösségével, azoknak a tagjaival, közös tevékenységeket végeznek, szinkronizálják a cselekedeteiket.

A 20. századra az emberi közösségek gyakorlatilag szinte a családra szűkültek. Csak a családtagokkal szemben voltak lojálisak az emberek, különben kifelé a közösségen kívül érdekérvényesítők, hacsak nem ellenségesek lettek.

Az atomizált embert mi teremtjük meg akkor, amikor a gyermekeinket arra biztatjuk, hogy még az ő kis családi közösségükben sem az egymás iránti hűséggel, lojalitással éljenek, hanem érdekérvényesítő módon. Mondjuk szerződések aláírásával kezdjék a házaséletet. Most hallottam egy válóperes ügyvédről, aki szerint 100 válásból 98 esetben nincs igazi váló ok. Csak 2 esetben kell mindenképpen elválasztani a feleket.

Az önző, csak saját magával közösséget, lojalitást vállaló, atomizált ember azért jelenhetett meg, mert komoly gazdasági érdekek fűződtek ahhoz, hogy ne a takarékos, dolgos életet hirdető közösségek ideái legyenek a társadalmat befolyásoló eszmék. A győztes, a fogyasztó társadalom fogyasztói termékeket bálványozó propagandája lett az, amely megteremtette az atomizált embert.

Az önmagával közösséget alkotó atomizált ember maga alakítja ki a saját ideológiáját, az éppen rendelkezésre álló ideológia készletből. Ezeket javarészt a médiákból szerzi be. Így a gondolkodása igen változatos lehet, hiszen könnyen össze tudja ragasztani mondjuk a buddhista gondolatokat a keresztyén gondolatokkal, vagy bármely más idea rendszer, vallás adott tételeivel.

Ez az embertípus tehát úgy alakul ki, hogyha a gyerekeinket szabadon kitesszük a televízió és a környezete befolyásának és nem próbáljuk meg ezt a befolyást leredukálni a minimumra. Ami nyilván meddő próbálkozás sokszor, hiszen nem tudjuk elzárni a gyermekeinket a világtól.

Ezért fontos, hogy mi keresztyének a saját vallásunk közösségében, a gondolkodás rendszerünkre, a hitünkre ráébresszük a gyermekeinket. No és az is fontos, hogy valahogyan ráébresszük, hogy a házasság egy életre szól.

Ott tartunk, hogy a kiábrándulás a mai világból akkora a fiatalok között, hogy nagyon kedves volt kolléganőm is kifakadt, aki különben liberálisnak mondható, hogy most már azt érzi, az volt az igazi, amikor a szülők kötelezően választottak házaspárt a gyermeküknek.

Urfang 2012.10.18. 23:59:37

@egyérintő:

Az egyik ismerősöm nemrégiben vált el, pedig fiatal huszonéves illető. Egy igazi atomizált ember, mondhatnák egyesek, de szerintem semmi baj sincs a szociális képességeivel, igazi társasági ember.

A házasság előtt az apja erőltette, hogy kössenek szerződést, de ő ellenkezett mondván, hogy úgy szeretik egymást, nekik ilyenre nincs szükségük. Az apa viszont feltételül szabta, hogy máskülönben nem vesz nekik lakást, merthogy a leendő családi fészket ő finanszírozta volna. Ő pedig attól tartott, hogy a házasság talán csak kérészéletű lesz, a lány pedig a törvény szerint elveheti a lakás felét, amiért ő annyit dolgozott.

Mint kiderült őneki lett igaza, mert a házasság egy évig se tartott. Vajon jobb lett volna ha nem kötik meg azt a szerződést? A lánynak biztosan, a fiúnak és az apának már kevésbé. Vagy jobb lett volna ha nem bontják meg a házasságot? Hisz nem is házasság volt az, hanem egy tipikus diákszerelem, ami olyan gyorsan lobban és ugyanilyen gyorsan huny ki, és amit felturbóztak egy pap előtt elrebegett néhány mondattal, de attól még semmivel sem lett több egy diákszerelemnél.

Szerintem nem sok annál jobb dolog akadhat egy ember életében, ha olyan társra talál, akivel az egész életét boldogan le tudja élni. Ez már így önmagában olyan érték, amihez semmi többet nem tud hozzátenni és nem is vehet el belőle semmilyen házassági papír, vagy éppen élettársi papír, de még az sem, ha semmilyen papírjuk, semmilyen fogadalmuk sincs, hanem egyszerűen csak hűségesek egymáshoz az életük végéig.

Szerintem ezerszer többet ér az olyan együttélés, amely se nem házasság, se nem élettársi viszony, hanem csak két ember boldog és szabad kapcsolata, mint az olyan házasság, amelyet az Isten kötött össze, de még ő sem képes szerelmet lehelni bele, és amelyet csak azért nem bontanak fel, mert bizonyos vallási nézetek azt nemtetszőnek tartják.

Ugyan mi értelme feláldozni a boldogságot, csak mert valaki, mondjuk épp az említett ismerősöm fiatalon és bohón eljátszotta egyszer a házassági szertartásnak nevezett komédiát? Láttam én már olyan házasságot, ami válás hiányában jobb híján házasságnak neveztetett, mégsem volt több két közömbös ember közös rabságánál. Ha ettől mentették meg magukat, akkor szerintem jól jártak a válással.

A szerelmet és boldogságot nem lehet egy papírral és két gyűrűvel kalickába zárni. Ha az megvan, akkor a papír és gyűrű csupán huszadrangú díszlet az igazi értékek mellett, és ha az nincs meg, akkor a házassági papírral kitörölhetik a seggüket, a gyűrűket pedig lehúzhatják a budin.

egyérintő 2012.10.19. 13:19:18

@Urfang:

Igen, most az a divat, hogy akik összekötik az életüket már nem holtomiglan, holtodiglan teszik ezt, hanem előre megmondják, hogy csak addig akarnak együtt élni a párjukkal, amíg ez a kapcsolat számukra jót hoz. Amikor már nem tetszik valami miatt a másik, mondjuk gondok vannak és itt lehet sorolni végtelenségig az okokat, ki fognak abból a közösségből lépni. El lehet képzelni (jó lenne, ha ebből csinálna valaki gúnyos, gyilkos filmszatírát), hogy a két fél milyen módon méricskéli ezek után a másikat, milyen módon strigulázzák a számon tartott élvezeteket, illetve írják be a képzeletbeli ellenőrzőbe a fekete pontokat.

Különösen a nőket készteti ez a gondolkodás trükközésre, hiszen a nők alapvető életminőségét egy közösségben a biztonság határozza meg. Különösen akkor, ha megszületik az az egy szem gyerek, jobb esetben kettő, legritkábban három, vagy több.

Akkor van gond szerintem, ha a pár férfi fele eleve azzal lép be a közösségbe, hogyha a másik nem szolgáltat neki minőségi kapcsolatot, akkor megy. Mondjuk permanens, magas szexuális hőfokot, éttermi minőségű étkezéseket, mindemellett kalandos, romantikus élményeket. Ha valami ebben hibádzik, akkor ő lepattan. Emiatt a biztonságra törekvő nő kénytelen a maga és nyilván a gyerekei érdekében elgondolkozni a jövőjén és bizony ilyen esetekben történik meg az, amiről írtál. Sajnos érdek mentén bomlik a házasság.

Írod, hogy diákszerelmet gyors házasság követte, ez lehetett az egyik probléma. Ezt nem csak te mondod, a házasságkötésénél egyik állandó probléma szokott lenni, ha a felek úgy házasodnak össze, hogy előtte a párválasztás rögös útját nem járták be. Nem mentek moziba, kirándulásra, táncolni lányokat, nem ismerkedtek meg a partneri kapcsolatban a másik féllel. Mindemellett szerintem fontos egy házasságban a kémia is. Fontos, hogyha beleszagolunk a partnerünk hajába, az jól essen, ha tapintjuk a bőrét örömet okozzon. A népi mondásban azt mondták, hogy "még a szagát sem állom", nem véletlenül.

A párválasztással két gond szokott lenni. Az egyik, ha nincs ilyen, a másik, ha túl sokat, túl mélyen választgatnak a felek. Fontos, hogy a fiatalok a sikertelen kapcsolatot úgy tudják bontani, hogy az ne okozzon a másiknak sérülést.

Fontos lenne, ha a fiatalok azzal a mi időnkben még magától értetődő jövőképpel házasodnának, hogy jóban is rosszban is, míg a halál el nem választ, együtt akarok élni a párommal. Ekkor már megismerte a párja emberi oldalát is, a kémiáját is, a későbbiekben nem lehet arra hivatkozni, hogy nem ismerte eléggé azt, akit elvett.

Sajnos a média, a szupersztárok, a közéleti emberek, a celebek, a rengeteg női lap együttese (25-30 körül megálltam a számolással) természetesnek mondja, mutatja a válást, a házasságok érdek mentén való kötését. Természetes az is, hogy kiderül, a felek képtelenek valamilyen ok miatt együtt élni. Opcióként túl gyakran szerepel a válás a sikeres színésznőink, énekesnőink életében. Így a mindennapi nők gondolkozásában elültetik a gondolatok között a házasságtörés példáját.

Sajnos a mai fiatalok körében totálisan arat a média által nyújtott világkép, életérzés. A mai fiatal úgy nő fel, hogy természetesnek veszi (legnagyobb megdöbbenésemre), hogy ötven év múlva itt a világ vége. A filmek állandó témája a válás, hűtlenség. A Rózsák háborúja több fesztiváldíjat, így három Golden Globe díjat vitt el. A fiatal eleve olyan bizalmi válságban van minden és mindenki iránt, amit magának nagyon nehéz feloldania.

Ez a bizalmi válság egyenesen vezet afelé, hogy a gyerekek nem mernek házasodni. A partneri kapcsolatuk pedig csak ritkán szilárd és ritkán gyümölcsöző. Ha pedig összeházasodnak, az sokszor vezet váláshoz a statisztikák szerint is.

Itt van a te írásod is. Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a társra találás, amely egy életre szól az egyik legfontosabb dolog az életben. Ugyanakkor meghökkenve olvasom, hogy szerinted ezerszer jobb egy szabad kapcsolat, mint egy házasság. Ez egy tipikus média által sugalmazott szlogen, amely teljesen értelmetlen és hazug szlogen.

Az igazság az, hogy a boldogság, a szerelem nem kalitkába kerül a házassággal, hanem éppen hogy értelmet nyer a házasságban. Nem a magának való, magát a kapcsolat hiányában szabadnak nevező ember élvezete, élvezkedése, a másiknak a kihasználása és az érdek mentén kezelése adja a boldogságot és a szerelmet. Mert az ilyen formában maga az önzés. A szerelem, boldogság mellé, vagy inkább elé oda kellene írni a szeretetet is és más fontos dolgokat is, amelyeket általában a véleményformáló médiumok olyan szépen elkerülnek.

Urfang 2012.10.19. 15:15:33

@egyérintő:

Ügyesen megszerkesztetted amit írtam, ugyanis én nem azt mondtam, hogy ezerszer jobb egy szabad kapcsolat, mint egy házasság, hanem hogy ezerszer jobb egy jó kapcsolat, mint egy rossz házasság. Ez pedig egyenértékű azzal is, hogy ezerszer jobb egy jó házasság, mint egy rossz kapcsolat, merthogy az én mondandóm lényege az volt, hogy a kapcsolat minősége az igazán fontos, nem pedig az, hogy a felek milyen jogviszonyban állnak.

Egy jó kapcsolatban ugyanis a párok hűségesek maradnak még akkor is, ha a kapcsolatuk szabad, hiába hogy nem esküdtek soha nyilvánosan, az se baj ha egymásnak se esküdöztek, az is elég hogyha érzik, de azt őszintén. Egy rossz házasságban viszont megcsalják egymást a párok, és hiába a gyűrű, hiába az eskü, hiába az Isten örök időkre szóló kötése, az sem a boldogságot, sem a szerelmet, sem a szeretetet nem garantálja, anélkül meg jobb ha inkább felbontják a házasságot, mert mással még talán megtalálhatják mindketten.

A legjobb talán az lenne, ha csak azután házasodnának a párok, miután már kiderült, hogy képesek hosszú távon egymás mellett élni, bár akkor már a házasság csak díszbojt lenne, mivel a lényeget már megtalálták és már lelki házasok, a szertartás ilyenkor már csak egy nagyobb szabású buli. Akik viszont még a szerelem hevében megházasodnak, ami aztán 1-2 év alatt lecseng és nem marad utána még csak szeretet sem, azok aztán nagyot koppannak, mert papíron házasok, de lelkileg nem.

Ilyenkor tényleg jobb lenne kötni az ebet a karóhoz? Szerintem nem. De aki szeretné az megteheti, senki sem tiltja a pokoli házasságot.

egyérintő 2012.10.19. 17:25:41

@Urfang:
Elnézést, sajnos igazad van, nem azt írtad, amire reagáltam az egyik bekezdésben.

Többé kevésé egyetértek veled azzal, amit korábban a váló ügyvédtől idéztem. Miszerint 100 válásból 98-nak nem kellene bekövetkezni. Szerinte 98 %-ban komoly esélye van annak, hogy azt a házasságot képesek a felek megmenteni.

Urfang 2012.10.19. 17:47:07

@egyérintő:

No de ezt honnan tudja az az ügyvéd? Belenézett egy "mi lett volna ha" gömbbe és az megmutatta neki, hogy ha nem váltak volna el, akkor a 98%-nak megjavult volna a házassága?

Kívülről biztos könnyebb azt mondania, hogy ezt még meg lehet menteni, ez nem is olyan komoly probléma, csak meg kell bocsájtani és minden jobb lesz, aztán amikor ő találja majd otthon az ágyában a postást (miután már épp sikerült elfelejtenie a villanyszerelőt), akkor másként gondolja majd.

egyérintő 2012.10.19. 18:09:30

@Urfang:

Nyilván elég öreg már és az egész életét, az egzisztenciáját a válásokra alapozta. Neki aztán tényleg szakértőnek kell lenni ebben a témában.

Nyilván ez szubjektív adat, de minden szakmában létezik egy fogalom,amit úgy hívnak, hogy szakértői becslés. Amint a műszaki életben is a szakértő a hosszú évek rutinjával képes meglehetős pontossággal, egy bizonyos hibaszázalékkal megbecsülni az adott problémát, hasonlóképpen az emberekkel foglalkozó szakértők, ügyvéd, orvos, plébános is képes erre.

Ez a 98 % nyilván költői túlzás volt az ügyvédtől. Csupán arra akart rávilágítani, hogy szerinte a válók jelentős része, a többség képes lenne megmenteni a házasságát és képesek lennének együtt harmonikus, boldog családi életet élni.

Satori 2012.10.19. 18:45:00

@Urfang: "a kapcsolat minősége az igazán fontos, nem pedig az, hogy a felek milyen jogviszonyban állnak."

Figyelj, ezt szerintem itt kevesen vitatják! A baj csak az, hogy ezek a fránya szociológusok azt is felmérték, hogy a kettő nem független egymástól. Ha nem tévedek, a mérleg serpenyője még a házasélet élvezete/gyakorisága, ill. a vele való elégedetlenség vonatkozásában is a házasság javára billen - bár nem vagyok szakértő. Sőt, a dolog kipróbálása sem segít: ugyanis AZT nem lehet kipróbálni, milyen is volna az pszichológiailag, ha örökre el lennénk kötelezve... Vágod?!

Amúgy az egyik volt gimnazista osztálytársnőm - x évtized sikertelen társkapcsolati próbálkozás után - mondta nemrég, hogy "tudod, engem is meglep, de mostanában sokkal többre értékelem a házasság intézményét, mint valaha korábban." Csak azon drukkolok, hogy nehogy már túl késő legyen neki...

Satori 2012.10.19. 18:46:58

De azt elismerem, hogy így sincs garancia, és minden zátonyra futhat. (Csak talán - egy árnyalatnyival - kisebb eséllyel.)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.21. 18:14:08

Sziasztok! Pár hét után ismételten üdvözlök Mindenkit a blogon!

Egyetértek @Satori: -val abban, hogy a vallási, világnézeti és egyéb túlkínálatban nehéz kiigazodni, és ennek egyetlen módja, ha a 'saját vallási hagyományunk kipróbált értékeihez' ragaszkodunk.

De a problémát pont abban látom, hogy míg az egyik oldalon túlburjánzó információ-dömping van, addig a saját vallásunk háza táján sokszor az információ-hiány tarol.

Kádár elvtárs meghirdette, hogy "a klerikalizmus ellen tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel is harcolunk". Ilyen körülmények mellett persze nem lehetett vallási hagyományunk kipróbált értékeit maradéktalanul átadni, terjeszteni.

Azonban tragikus, hogy az elmúlt huszonkét év sem volt elég ahhoz, hogy egyházunk ezt a csorbát ki tudja köszörülni. Nem arra gondolok, hogy az idősebb nemzedékek nem tudták "bepótolni" a "hiányosságaikat", hanem arra, hogy az azóta felnőtt, hittanos generációk is igencsak tájékozatlanok vallásunk és 'kipróbált értékeink' bizonyos területeivel kapcsolatban.

Konkrét eset volt, hogy katolikus családban a haldoklóhoz - katolikus pap hiányában - a szomszéd falu református lelkészét hívták át feladni az utolsó kenetet, holott a saját falujukban volt orthodox pap. Csak éppen azt nem tudták, hogy a reformátusoknál nincs Betegek Kenete, meg azt sem tudták, hogy az orthodoxoknál viszont van, és kritikus helyzetben katolikus hívek számára is kiszolgálja a pópa. No comment.

Egy másik példa, friss élményem az elmúlt hetekből. Fülöp püspöknek van egy jó előadása - Satorit szavaival élve - 'vallási hagyományunk egyik kipróbált értékéről', a Jézus-imáról. Mivel nagyon jó tanítás, ezért sokszor ajánlottam ismerőseimnek (hanganyag, 32 perc):
www.gorogkatolikus.hu/index.html?muv=mediatar&id=36
Miután szembesültem az első reakciókkal, a továbbiakban már tudatosan figyeltem ezeket a reakciókat. Már nem mondtam meg előre, hogy kit hallanak, és utána rákérdeztem a véleményükre. Ezek után fedtem csak fel, hogy katolikus tanítást hallottak.

Az eredmény összességében lesújtó volt. Az, hogy alapból ismeretlen terület volt mindegyikük számára a 'szemlélődés', vagy ahogy Fülöp püspök fogalmaz, a 'belső ima' - azon csöppet sem lepődtem meg. (Bár ugye, ez azért már önmagában is tragikus történet!)

De a dolog nem állt meg itt, hanem fokozódott. Meghallgatva az előadást
- mindössze 3 fő volt, aki kellő nyitottsággal viszonyult a témához
- 12 fő eleinte elutasító volt, majd miután megtudták, hogy katolikus tanítást hallottak, ez az elutasítás udvarias hümmögéssé szelídült (értsd: az elutasítás megmaradt, csak már ciki volt kimondani)
- és volt 2 fő, aki még utólag is elutasító volt, mondván hogy "márpedig ez nemígyvan", "a sátán ezzel bomlasztja az egyházat, nem szabad bedőlni neki" stb.

A megkérdezett 17 fő nem reprezentatív minta. Férfiak-nők vegyesen, mind 20 és 40 közötti, saját bevallása szerint vallását tartó katolikus, görkat és rómkat vegyesen. (Mielőtt megkérdezi valaki: mindhárom érdeklődő rómkat volt :-)

Visszatérve Satori hasonlatához nem Szküllával és Kharübdisszel van baj, nem is azzal, hogy túl sokan vannak a szirének és túl csábosan énekelnek - hanem az a baj, hogy sok Odüsszeusz árboc nélküli hajón hánykódik.

manlakos 2012.10.21. 19:41:26

@egyérintő: Miszerint 100 válásból 98-nak nem kellene bekövetkezni. Szerinte 98 %-ban komoly esélye van annak, hogy azt a házasságot képesek a felek megmenteni.”

Már, ha akarnák…

A minap véletlenül belenéztem a Frizbi c.műsorba. Éppen D. Zs. magyarázta, hogy miért válik.
Én meg - először csak-, nem értettem, hogy ilyen Indokaidnahiszok- miatt, is el lehet válni? Aztán, próbáltam magamban mentegetni, hogy talán nem akarta megmondani az igazi okot. Ezért aztán, mondott valamit, amiről úgy gondolta, hogy az "átlagnéző" elfogadja -és megérti,- hogy nem tehetett mást...!
Csakhogy a TV - tetszik nem tetszik-, nevel is. Viselkedés-mintákat ad, sugall.
Ki tudja, ez az egy interjú, hány emberben csökkentette a válással szembeni ingerküszöböt, hányban erősítette azt az "önfelmentést", hogy ilyen bagatell dolgok is indokot jelentenek a válásra?
Úgy gondolom, hogy ha volt, tényleg komoly oka a válásnak, akkor azt kellett volna elmondania. Vagy pedig, el kellett volna hárítania a kérdést, mondjuk azzal, hogy nem kíván róla beszélni, mert magánügye.
Mindenesetre, a műsor végén, az jutott eszembe, hogy ez a műsor nem a hűségre nevelést szolgálta.
Egyáltalán, manapság, cél a hűség, a hűségre nevelés?
Vagy a hűség már elavult kategóriának számít?

Karakó 2012.10.22. 02:32:27

@m-athos:

"a sátán ezzel bomlasztja az egyházat, nem szabad bedőlni neki"

Nos, hogy a sátán mivel / hogyan "bomlasztja" az egyházat, arról én nem merek nyilatkozni (így nyilvánosan). Viszont az ezt megelőzőek tekintetében:

Nálunk ez úgy volt (gyerekkoromban), hogy "nagyobb" utazások alkalmával felmerült a vasárnapi istentiszteleten való részvétel óhaja - teljesen ismeretlen / idegen településen. Rom.kat. templomot éppen nem találtunk (nem az a vidék volt), erre a család "echte vallásos" (hitét rendszeresen / naponta gyakorló) tagja ragaszkodott a teológiailag elfogadható gör-kat. templom meglátogatásához. Apelláta ugyan nem volt, viszont az én szüleim jobbnak látták volna a ref. templomot, azon a címen, hogy ott "legalább értjük", mi folyik (nyelvi problémák).

Tudod, a "való világ"...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.22. 09:44:39

@Karakó: 'Tudod, a "való világ"...'

Csakhogy az Ő királysága nem e világból való. :-)

Én különben úgy gondolom, hogy ezek a dolgok az általános műveltség részét képezik, illetve kellene hogy képezzék - tehát a nem vallásosoknak is illene legalább nagy vonalakban ismerni ezeket. (Bár tudjuk, hogy ez mégsincs így.) Vallásosaknál pedig nem csak illem, de jól felfogott érdek dolga is, lásd Satori árbocos hasonlatát.

'Nos, hogy a sátán mivel / hogyan "bomlasztja" az egyházat, arról én nem merek nyilatkozni (így nyilvánosan).'

Abban gondolom azért egyetértünk, hogy a sátán mégsem Fülöp püspök atyával bomlasztja az egyházat amikor éppen kétezer év szentjeinek közös tanítását adja tovább.
:-)

Karakó 2012.10.22. 11:29:51

@m-athos:

Persze, egyetértünk... Elnézést, az egy másik (nemzetiségi) ügyről szólt, nem konkrét összefüggésben írtam (vagy rossz helyre).

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.10.22. 22:06:54

"mások arra érezek ellenállhatatlan kényszert, hogy minél markánsabban fogalmazzák meg a meggyőződésüket, és mintegy „bekeményednek” (azaz fenyegetett hitük védelmében fundamentalista nézetekbe sodródnak)." Ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy az esetek többségében ennél kicsit összetettebb problémáról van szó.
Nem gondolom ugyanis, hogy önmagában a "a „másként gondolkodás” kognitív disszonanciájával" való szembesülés - kvázi véletlenszerűen - sodor valakit a liberalizmus, vagy a fundamentalizmus irányába. Ennek szerintem sokka konkrétabb okai vannak, leggyakrabban valamilyen hatalommal bíró ember hatása, valamilyen tekintély érvényesülése, vagy éppen összeomlása. Az érzelmi tényező - szerintem - mindkét irányba elviheti az embert.

replay 2012.10.24. 11:58:07

Mi ez a sok panaszkodás? A régi, szűk lehetőségek világa van szembeállítva a sex change műtétekkel? Na ne, ez nagyon gagyi.
A gyerekek korlátozott képességekkel élnek, a felnőttek szabadon alakíthatják az életüket. Az emberiség is felnőttkorba lépett. Sok mindenből lehet választani, és ez JÓ! Persze felelősség is, de a szabadság felelősséggel jár. De inkább a szabadság, mint egy korlátozott kis élet egy 5 km-es körzetben, 90 éven keresztül.

Urfang 2012.10.24. 14:48:24

@replay:

Ez a beszéd, ezt hívják úgy hogy mély víz. Nincsen ugyan szilárd talaj a lábak alatt és csak állandó úszással lehet fenn maradni, de cserébe lehet fejest ugrani és nyakig elmerülni. Ha felcseperedik az ember ki kell próbálnia a mély vizes medencét.

Persze ha valakinek olyan nagyon kell a szilárd talapzat, akkor visszakéredzkedhet a gyerekmedencébe, de akkor ne csodálkozzon, ha nevetést hall a háta mögött. Köztes megoldásként esetleg ki lehet próbálni a mély vizet úszógumival, de a versenymedencében, ahol a rekordok születnek, már az sem opció.

Szerintem is pozitívan kell felfogni azt, hogy az emberiség felnőttkorba lépett, bár azt se feledjük, hogy akkor ennyivel is közelebb van már az öregkor, úgyhogy addig cirkáljunk a mély medencébe, amíg át nem kell ülnünk a meleg vizesbe, ahol a korlátok és padok vannak.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.24. 17:51:25

A hasonlatnál maradva az emberiség lehet, hogy kinőtt a gyerekkorból, de még messze nem lépett a felelősségteljes felnőtt korba. Leginkább a szülő ellen lázadó tinédzserre hasonlít. A szülő alatt értse mindenki kedve szerint akár a teremtő Atyát, akár az Anyatermészetet. Lényeg az, hogy egy kamasz sosem nyerhet csatát szülei ellen. Az emberiségnek ezt a leckét még meg kell tanulnia. Lehet hogy az apokalipszis lovasai/ökológiai katasztrófa fogják rá megtanítani.

Urfang 2012.10.24. 23:17:01

@m-athos:

Ha ennél a hasonlatnál maradunk, akkor éppen ez az a kor, amikor a fiatal felnőttnek meg kell tanulnia elszakadni a szüleitől és önállóan helyt állnia, bár ez csak az első példára vonatkozhat, mert az anyatermészettől aligha lehet elszakadni, mivel enni és inni minden embernek kell világnézettől függetlenül.

És ha ezt nézzük, akkor pedig felmerül az a kellemetlen kérdés, hogy a hétmilliárd ember bizony súlyos terhet jelent az anyatermészetnek, amit persze csökkenteni bűn ugyebár, és az abortusz meg az óvszer is az, viszont a növekedés csak még tovább terheli az anyatermészetet, akinek az öléből már így is tömegével hullanak ki azok a szerencsétlen fajok, amelyeknek nem marad hely miattunk.

Ez is olyan felnőtteknek való kérdés, de sokan még mindig abban a gyerekes naivitásban élnek, hogy a kecske is jóllakhat meg a káposzta is megmaradhat egyszerre.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.24. 23:27:39

@Urfang: A hétmilliárd ember nem kell, hogy szükségszerűen súlyos terhet jelentsen a természetnek. Jelenleg folyamatosan tízmilliárd ember számára termelünk élelmiszert. Nem azért van tömeges éhezés a bolygón, mert a természet nem bír minket eltartani. Elbír. Azért van például az éhinség, mert az emberiség még nem nőtt fel saját magához. A kétéves homokózós gyerek szintjén van, aki minden kislapátot magának akar begyűjteni, nem osztozik másokkal. Ehhez társul még egy kamaszos 'én sz..tam a világot'-öntudat is.

Urfang 2012.10.25. 00:11:37

@m-athos:

Ehhez a kamaszos 'én sz..tam a világot'-öntudathoz nyilván hozzájárul a 'mi vagyunk az univerzum urának képmása' komplexus is, meg a 'csak nekünk van lelkünk, a többi élőlény meg csak azért van odateremtve, hogy tápláljon minket' életfelfogás is.

A tízmilliárd embernyi élelmiszert meg úgy termeljük meg, hogy közeli rokonainkból a hegyi gorillákból már ezret sem bír eltartani az eredeti élőhelyük, amely szépen átadja helyét az mi ültetvényeinknek, és ez csak egyetlen példa, de az egész bioszféra rohamosan zsugorodik az alatt a nyomás alatt, amit a túlszaporodott fajunk fejt ki.

Talán mert túl komolyan vettük, hogy szaporodjunk és sokasodjunk és borítsuk el a földet, amíg egymás hegyén hátán nem leszünk és lakhatatlanná nem tesszük a bolygót.

Urfang 2012.10.25. 00:19:59

@m-athos:

Úgyhogy félreértetted, mert nem azt mondtam, hogy ne tudna eltartani a bolygó akár tízmilliárd embert is, csak az már nem az az egészséges bolygó lesz, amit az őseink még láthattak, és az évmilliárdok alatt kialakult fajokat, amelyeket a vacak néhány évezredünk alatt eltüntetünk, már soha nem hozhatjuk vissza.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.25. 11:26:11

Urfang
'mi vagyunk az univerzum urának képmása' komplexus is, meg a 'csak nekünk van lelkünk, a többi élőlény meg csak azért van odateremtve, hogy tápláljon minket' életfelfogás is.'

Ennek a komplexusnak semmi köze a kereszténységhez, mert a fajok (ilyen mértékű) pusztulása nem a kereszténység elterjedésével kezdődött, hanem a zsidó kiválasztottságtudatból eredezik. Amikor a mohó pénzgazdaság és kapitalizmus a zsidó (és kisszámú egyéb) bankárcsaládok jóvoltából teret nyert, azóta nem számít semmi csak a profit.
Az Isten a Teremtéstörténetben azt is a lelkére kötötte az emberiségnek, hogy "És fogta az Úristen az embert, elhelyezte az Éden kertjében, hogy azt művelje és őrizze"(1Móz2,15)

A kert megőrzése, és művelése egyenrangú fontosságú feladat, ez a modern természetvédelem alapja.

Urfang 2012.10.25. 11:42:01

@bélaybéla:

Aha. És amikor a Húsvét sziget népe felborította az ökológiai egyensúlyt a szigeten és ezzel pusztulásra ítélte saját magát, az akkor a zsidó egoista kapitalizmus miatt volt, vagy pedig azért mert Makemakénak hívták az istent Jézus Krisztus helyett?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.25. 12:17:26

Urfang:
Ez egy aprócska sziget, amely nem alkalmas az egész Földgolyó helyzetének modellezésére.
Egyébként, nyilvánvalóan nem álltak olyan olyan magas fokú erkölcsiségen, mint más népek, amelyek viszont képesek megőrizni a természetet és képesek úgy együtt élni azzal, hogy mindkettő (az ember, meg a természet ) jól járjon.
Ha nem vetted volna észre, a mai helyzetünk , pusztulásunk és pusztításunk kiváltó okaként a zsidók által széles körben elterjesztett profitéhséget neveztem meg. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez a negatív tulajdonság nem lett volna már meg előttük is( akár a Húsvét- szigeteki emberekben, akár másokban) az emberi lélekben, de ők emelték ezt isteni parancsként követendőnek, és ennek gátlástalan alkalmazásával jutottak hozzá ahhoz a mérhetetlen vagyonokhoz, amelyek bankjaikban hevernek. Most már általuk ez a szemlélet vált uralkodóvá, mert ezt kényszeríti ki a ( levegőből általuk előállított )pénz kamatos kamatra való kölcsönadásának uzsorarendszere.
Nincs mit csodálkozni tehát és nem kell másra kenni a bűneiket!

Ferdinandus 2012.10.25. 17:58:42

@Urfang:

"És ha ezt nézzük, akkor pedig felmerül az a kellemetlen kérdés, hogy a hétmilliárd ember bizony súlyos terhet jelent az anyatermészetnek, amit persze csökkenteni bűn ugyebár, és az abortusz meg az óvszer is az, viszont a növekedés csak még tovább terheli az anyatermészetet, akinek az öléből már így is tömegével hullanak ki azok a szerencsétlen fajok, amelyeknek nem marad hely miattunk."

Szerintem ezt a túlnépesedés-dolgot nem árt (legalább) fenntartásokkal kezelni. Könnyen meglehet, hogy csak néhány Bush-féle embergyűlölő maltuzianista rögeszméjéről van szó, akik valamiért megszállottan vonzódnak ahhoz a gondolathoz, hogy az emberiség számát radikális eszközökkel csökkenteni kell (pl. embertömegek tervszerű kiirtása által). Persze, a tudósok meg a társadalommérnökök világosan kimutatták, hogy a különféle erőforrásválságok oka elsődlegesen az emberiség túlszaporodása, de ezt sem árt azért szkepticizmusal kezelni, mert léteznek ezzel ellentétes tudományos álláspontok is.

Urfang 2012.10.25. 19:18:52

@Ferdinandus:

És milyen az az ellentétes álláspont? Hogy az emberiség létszáma korlátlanul növelhető? Nyilván nem, de mondanak ezek legalább valami konkrétumot, hogy szerintük meddig lehet még növelni úgy, hogy ne következzen be az bioszféra összeomlása és egy újabb tömeges kihalás? 20 milliárdig? Vagy 30-ig?

Nem véletlenül hoztam fel a Húsvét sziget példáját, ott is szép lassan fokozatosan zajlott az emberi túlszaporodás és a bioszféra letarolása, nem egyik napról a másikra, viszont volt egy pont ahol megbomlott az egyensúly és a természet többé nem volt képes megújítania magát. Mikor az európaiak odaértek már csak néhány szánalmas szinten vegetáló embert találtak ott, akik még nem falták fel egymást.

Ugyanúgy ahogy azon a kis szigeten, a nagy kontinenseken is van egy pont, ahol összeomlik az ökorendszer, és ha csak homokba dugjuk a fejünket és menetelünk tovább a természet egyre nagyobb mértékű terhelésében, akkor csak egyre közelebb hozzuk ezt a pontot.

Tudom én, hogy ez nehéz kérdés, mert aki felveti, hogy túl sokan vagyunk, az biztos gonosz és tömeggyilkos szándékai vannak, de szerintem könnyen lehet, hogy az emberiség tömeges pusztulását végül nem azok okozzák majd, akik szerint máris túlszaporodtunk, hanem éppen azok, akik szerint még nem.

Szerintem szükséges az erről szóló vita és bizony morálisan védhető a szabályozás melletti álláspont is, mert a képlet nem ilyen egyszerű, csak a mesékben válik ketté olyan szépen a jó és a rossz, a valóságban viszont elválaszthatatlan jóbarátok, és az első blikkre jóságosnak tűnő életpárti mozgalmak is hozhatnak az emberiségre sohanemlátott szenvedéseket, vagy akár egy kétség kívül szörnyűséges pusztító vírus is hozhat az emberiségre egy jobb korszakot.

Ezek bonyolult és ellentmondásos dolgok, de aki az egyszerűbb mesebeli jó és rossz felosztásban gondolkodik, az higgye csak, hogy csupán szaporodnunk és sokasodnunk kell és akkor minden jobb lesz, hisz ez a dolgunk.

Ferdinandus 2012.10.25. 20:34:48

@Urfang:

Az miért olyan elképzelhetetlen, hogy magától beálljon valamilyen dinamikus egyensúly, esetleg (a múltbéli korokhoz képest) valamilyen relatíve magasabb népességszámon? Miért olyan biztos, hogy elővigyázatos emberi óvintézkedések híján a természetes szaporulat akár a végtelenségig növekedne, vagyis egészen a globális összeomlásig, mint valami végtelenbe tartó függvény?

De túlszaporodás ide-vagy oda, úgy gondolom, hogy túl sok jó abból sem származna, ha a maltuzianista társadalommérnökök mondanák meg, hogy kiket, hol, milyen számban, milyen módon kell kiirtani, hogy a népességszám az általuk kiszámított megfelelő értéken maradjon. Az ilyesfajta, kvázi a mindenhatóság tudatában végzett mesterséges beavatkozások általában mindig keserves következményekkel járnak. Továbbra is azt mondom, óvatosan ezzel a gőgös pozitivizmussal, mindenhatóság-tudattal.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.25. 21:06:41

Van megoldás a gazdasági bajokra, van megoldás a "túlnépesedésre", csak elő kell venni újra Silvio Gesell elgondolása alapján a wörgli példát:

"Ez a második része Unterguggenberger tervének, amit Wörgl képviselőtestülete és tisztségviselői elé terjeszt a Postafogadóban: új pénzt hoz forgalomba, ami a hagyományos bankjegyektől csak egyetlen apró részletben különbözik: csak addig érvényes, amíg minden hónapban ragasztanak rá egy újabb értékmatricát. Így képzelte el a rendszert Silvio Gesell, és így valósította meg Michael Unterguggenberger. Így tehát ha az ember a hónap lejártával, a következő hónapra is meg akarja őrizni a 10 Schillingese érvényességét, akkor kénytelen lesz venni hozzá egy újabb matricát 10 Groschenért. Így az már lényegében csak egy 9,90 Schillinges.

A pénz tehát máris múlandóvá vált, Gesell elgondolásának megfelelően; folyamatosan veszít az értékéből, hacsak időben el nem költik."
bitcoin.hu/?p=1402

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.25. 21:33:18

Kedves @Urfang: nagyon szimpatikus, hogy a felvetődött kérdést a az organikus bioszféra, avagy az ökoszisztéma (esetleg teremtett világ - vagy nevezzük bárhogy) felől közelíted meg. Ha az ilyen szemléletű embereken múlnának a dolgok, akkor most nem éreznénk szükségét, hogy erről témázzunk, hanem pl arról disputálnánk, hogy jobbról balra vagy balról jobbra kevergessük a cukrot a kávéban.

És nem mintha nem osztoznék jogos aggodalmaidban, de ennél csak a fentebbi - @Ferdinandus: - által felvetett lehetőség miatt aggódom még jobban: jönnek a tudományosalaponmindentmegmondók és egy jó kis falanszterbe terelnek minket. (Miközben ők egy jó kis offshore luxusgalaxisban...)

Satori 2012.10.25. 22:33:53

@Urfang: "Ezek bonyolult és ellentmondásos dolgok, de aki az egyszerűbb mesebeli jó és rossz felosztásban gondolkodik, az higgye csak, hogy csupán szaporodnunk és sokasodnunk kell és akkor minden jobb lesz, hisz ez a dolgunk."

Most nagyobb egyetértéssel olvaslak (talán azért is, mert engem a korábbi gyilkos iróniád kevésbé motivált a tényleg súlyos érveid mérlegelésére - sőt valamelyest nehezítette is...). Ezzel minden esetre könnyebben azonosulok, mert árnyalt, és - szerintem is - valamiről beszél(get)ni fontos része a szembenézésnek.

A témáról meg mintha már egy kolléga írt is volna itt, amit aztán vitattatunk bőlével: jezsuita.blog.hu/2011/11/06/hetmilliardan_vagyunk

@bélaybéla: "nem kell másra kenni a bűneiket!"

Te, csak érdeklődöm, hogy hogy jön ez össze az ilyen világos (zsidó) ellenségképpel? :-) :-(

Urfang 2012.10.26. 00:07:26

@Ferdinandus:

Az egyensúly biztosan be fog állni, hiszen annál többet nem vehetünk el a bolygótól mint amennyit adni képes, de nem valószínű, hogy ez olyan szép és ideális módon fog történni, hogy egyszer csak ráérzünk a limitre és pont a szakadék szélén leülünk és kellemesen elücsörgünk pont a földünk eltartóképességének határán egyensúlyozva. Valószínűbb, hogy a határ átlépése után egy tömeges kihalás fogja visszarántani az egyensúlyt.

Ezt nem csak jóslásként mondom, mert példa is akad erre, a kis szigetek példája azért jó, mert ott gyorsan történik meg ugyanaz, ami a nagy kontinenseken lassabban zajlik. Egy csendes-óceáni szigeten történt, hogy hajók által patkányok költöztek egy szigetre és ellenség híján exponenciálisan szaporodni kezdtek. És nem az történt, hogy elérték az éppenhogycsak szintet és ott megálltak, hanem egy idő után már többet vettek el a természettől, mint amennyi az újratermelődéshez szükséges, felborították az egyensúlyt, majd jött a tömeges kihalás ami után a tizedük sem maradt meg.

Lehet persze azt mondani, hogy mi nem patkányok vagyunk, de sokra megyünk az intelligenciánkkal és előrelátásunkkal, ha az emberek többsége azt mondja erre, hogy ez valami gonosz társadalommérnökösködés és mi nem kérünk belőle. A sorsot nem lehet elkerülni és ha mi látjuk a jeleket de nem teszünk semmit, akkor a szükség majd megteszi helyettünk, de az lehet olyan kegyetlen lesz, hogy az emberek azt kívánják majd bárcsak lettek volna jó társadalommérnökeink.

2012.10.26. 07:34:04

@Urfang:
Az is kérdés, hogy egy mérnök, mint "mérnök" (vagy akár a természettudós, mint "tudós") tud-e mit kezdni az ilyen fogalmakkal, hogy "gonosz", meg "kegyetlen".
A teológusok meg értik-e mit is jelent a tudomány és a mérnökség, (hogy plasztikus legyek az "exponenciális").
Valóban bonyolult és ellentmondásos, de közös is ez a probléma.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 08:35:52

@csaba carmarthen:

Ezt már nem figyelmeztetésnek szánták, hanem ténymegállapításnak. Ez nem magánkinyilatkoztatásból származik. Lehet, hogy nem lesz világvége, de valami nagy változás azért lesz? Turkson ghanai származású biboros mutatta pe a püspöki szinóduson az alábbi videót. A bemutatás élénk reakciókat váltott kik, a biboros bocsánatot kért. (Nem vagyok sem szociológus, sem demográfus, ezért nem tudom a videót szakmailag értékelni.)

www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

szellemkor 2012.10.26. 09:21:49

A döntés szabadsága = a döntés felelőssége. De vajon hogyan bírhatná el a mai ember ennyi felelősség súlyát a nyakában? Ezért adott Jézus mindenkinek iránytűt, hogy ugyanúgy eligazodhasson életében a kétirányú útválasztásnál mint a száz, vagy ezer lehetőség között.
Adott esetben nyilván nem csak egyetlen helyes út lehet, de hogy melyik a helyes és melyik a helytelen arra mindenki választ kap ha van szeme, füle, ha nyitva van a szíve.

Urfang 2012.10.26. 10:25:00

@Pandit:

Ugyan, ennyire azért ne legyünk lekezelőek, a 'gonosz' és 'kegyetlen' fogalmak jelentésével még óvodáskorban megismerkedik az ember, az 'exponenciálissal' meg legkésőbb alsóban, jóval még mielőtt mérnök vagy teológus lesz belőle.

@matthaios:

Ezzel a videóval az a baj, hogy mintha külön emberfajként tartaná számon a keresztény és muszlim embereket. Berak egy alacsony számot a születési rátáról, mintha rohamosan csökkenőben lenne Európa lakossága, de ebbe nem számolja bele a bevándorlást ami kiegyenlíti ezt, mert a bevándorlást egy elszeparált külön blokkban tárgyalja és nyilvánvalóan fenyegetésként tálalja, nem pedig úgy, hogy ez egyenlíti ki és tartja fenn a lakosság számát, valamint hogy ez végzi el a európaiak helyett a piszkos és nehéz munkákat.

Számomra elég ellenszenves, hogy ezt valami szaporodási versenyként fogja fel és egyáltalán nem számol a lelkiismereti és vallásszabadsággal, hanem a keresztény szülők gyereke a jó rubrikába kerül, a muszlim szülők gyereke meg a rosszba, és így jön ki nekik, hogy túlszaporodnak minket a rosszak. Szerintem ez már-már a náci mélységeket súrolja.

Azt figyelembe se veszi, hogy a keresztény szülők gyereke sem biztos hogy keresztény marad, horribile dictu akár muszlimmá is válhat, és fordítva, hovatovább Európában nem csak a keresztények, hanem a muszlimok is nagyobb arányban válhatnak vallástalanná, mint a vallásosabb régiókban.

Csak azért szaporodni, hogy többen legyünk mint "ők", ez nem pont olyan társadalommérnökösködés, ami olyan csúnya és rossz?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.26. 11:24:51

Nemtom mi a baj ezzel a videóval, miért kellett ezért elnézést kérni a bíborosnak. Tetszik vagy nem tetszik, akár ultarabalról nem tetszik, akár ultrajobbról nem tetszik: ezek a száraz tények. (Ha van is az anyagban valami, ami "már-már a náci mélységeket súrolja" azok Kadhafi beidézett szavai.)

@Urfang: felvetésével kapcsolatban, teljesen jogos az, hogy a keresztény szülők gyermeke nem biztos hogy keresztény lesz, nem is vallás-váltás miatt, hanem mert már a szülő sem igazából keresztény.

Nyugat-Európában a lakosság (az "őslakosság") kb. 10-15 százaléka az, amely valójában gyakorolja vallását és megéli hitét. A teljességhez hozzátartozik az is, hogy a következetes istentagadó-anyaghívők (ateista-materialisták) is kb. csak ennyien vannak. A döntő többséget kitevő 70-80% valahol a két pólus között van ('a magam módján hiszek', 'nem járok templomba, de a gyerek járjon hittanra', 'néha elmegyek, mert sosem lehet tudni' stb.). Illetve közülük kerülnek ki a különböző valláspótlékkal élők, az angyal-mániások, az ál-jógázók, ál-buddhisták, ál-kabbalisták stb.

Az iszlám világra viszont ez nem igaz. Ott mindenki hisz, legfeljebb kevésbé következetes a vallási előírások megtartásában. (A bolsevizmus alatt a Balkánon tetten érhető volt az iszlám elvallástalanodása is, de a bolsevizmus bukásával a tendencia megfordult.)

Mi nyugatiak szeretjük azt hinni, hogy az egész világ azt a társadalmi "fejlődési" modellt fogja bejárni amit mi, csak kicsit le vannak még maradva. Hát nem. Kína, India és az iszlám világ soha nem fog "felvilágosodni" és a kapitalizálódás is teljesen más folyamatok szerint zajlik náluk, mint amit mi itt nyugaton saját magunknál megszoktunk.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 11:48:41

@Urfang:

Félreértetted. A videót már ténymegállapításnak szánták. Szerinte az általad említett "szaporodási verseny" már elveszett. A video utolsó mondatai tettre szólítanak fel, ez pedig az evangélium hirdetése a változó világban. Ezt iszlám környezetben tenni, nem éppen életbiztosítás.

Urfang 2012.10.26. 11:56:04

@m-athos:

Ha Kadhafi szavaival baj van, akkor miben különbözik ettől az, ha éppen a másik oldalon hirdetnek meg ilyen szaporodási számháborút, márpedig elég nyilvánvaló, hogy ez a videó milyen konklúziót sugall. Bár értem én, hogy ha valaki az egyik táboron belülről nézi, akkor neki csak a másik oldalról tűnik fenyegetőnek mindez, az ő oldaláról nézve meg ugyanez szép és jó kötelesség, de azért néha meg lehet próbálni objektíven és semlegesen is megítélni a dolgokat, hátha akkor feloldódnak ezek az ellentétek.

Ez a "többiek soha nem fognak felvilágosodni" duma meg elég gáz, szerintem az nem világosodott még fel, aki így gondolja. Más utat járnak mint mi, és sok szempontban már előttünk járnak, más szempontokban meg nem, de hogy bármilyen értelemben is ők sötétségre lennének ítélve, mert mi vagyunk a fény gyermekei, ez maga a szuroksötét beképzelt felsőbbrendűségi komplexus.

Urfang 2012.10.26. 12:02:44

@matthaios:

Most erre mondjam azt, hogy muszlimnak lenni sem éppen életbiztosítás, mondjuk Gázában, Palesztinban, Irakban, vagy Afganisztánban, amikor épp a fejük felett repked 72 tonna tömény evangélium, amely a szabadságot, békét, és demokráciát hirdeti?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 12:33:30

@Urfang:

Szerinted a fenti országokban keresztény-iszlám háború folyik, a kereszténység terjesztése érdekében? A robbanóannyag evangéliumként való említése erre utal.

Urfang 2012.10.26. 12:44:39

@matthaios:

Azt nem mondanám, hogy ezek vallási jellegű háborúk voltak, a vallás terjesztése érdekében, az viszont akkor is tény, hogy a támadó koalíció keresztény országokból állt össze, az ellenfelek pedig muszlim országok voltak, így még akkor is ha a fő okok a geopolitika, energia és hadiipar voltak, ez akkor is ad valami vallási ízt is ezeknek a háborúknak.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 14:20:32

@Urfang:

Keresztény országok? Régen volt az már. Ezek teljesen szekularizált államok. Az egyetlen kivétel Izrael, ahol vallási indítattás is szóba jöhet. Ezek a háborúk igen sok kárt okoznak a területeken élő keresztényeknek. Az egykor jelentős keresztény kisebbségek lassanként el fognak tűnni.

Urfang 2012.10.26. 15:07:50

@matthaios:

Na persze, amikor a baklövéseket kell magyarázni, akkor nagyvonalúan leveszed ezekről az országokról a keresztény címkét, nehogy az is besározódjon, de ha mondjuk arról szólna most a vita, hogy bekerüljön-e az európai vagy magyar alkotmányba a kereszténység, akkor lefogadom nem azzal érvelnél, hogy ezek már teljesen szekuláris államok.

:)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 16:10:15

@Urfang:

Jó, látom, hogy nem tudlak meggyőzni, hogy a kereszténységnek semmi köze az a gázai, palesztinai feszültséghez, az iraki és afganisztáni háborúkhoz.

Urfang 2012.10.26. 16:22:57

@matthaios:

Gázához és Palesztinához tényleg nem sok. Irakhoz és Afganisztánhoz sem egy az egyben a kereszténységnek van köze, csupán áttételek vannak. Például az, hogy a főkolompos USA az egyik legvallásosabb keresztény állam, és azon belül is a republikánus vonal erőltette az ügyet, ami meg elég hangsúlyosan a keresztény identitásra épít ugyebár.

De isten ments hogy ez egy az egyben le akarnám egyszerűsíteni egy keresztes háborúra, csupán szövevényes és bonyolult áttételekre utaltam.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 16:55:11

@Urfang:

'USA az egyik legvallásosabb keresztény állam'

Nem az. Az állam és vallás szétválasztása teljes. Persze lehet, hogy sok a keresztény állampolgár. A katolikusok hagyományosan inkább demokrata szimpatizánsok voltak. Ez a szimpátia csak legújabban látszik változni.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.26. 17:03:13

@Satori:
"hogy jön ez össze az ilyen világos (zsidó) ellenségképpel? :-) :-("

Úgy, hogy már tökéletesen elegem lett abból, hogy a kereszténységre, magyarságra minden vélt vagy valós hibáit rá lehet szórni. Viszont a zsidókról, Izraelről nem olvashatni ilyesmiket ezen a blogon, de a fősodratú médiában sem igen. Miért, féltek, be vagytok fenyítve vagy az ilyen "urfangosoktól ",misztériumoktól" megijedtetek, akik szemlátomást csőlátásban szenvednek ?

Karakó 2012.10.26. 17:14:02

@matthaios:

Bocs, hogy belekotyogok (de eléggé zavaró, hogy olyan kristálytisztán elbeszéltek egymás mellett).

A "legvallásosabb", mint kritérium, ellenpárja lehet a "legkevésbe vallásos"... Az ilyetén minőség mérőszáma valóban lehet a (többé-kevésbé) hívő keresztények (persze, más vonatkozásban, más vallás/ok) részaránya a teljes populációból.

"állam és vallás szétválasztása", vagy amint mondani szoktuk: szekularizált, mint kritérium, ellenpárja a "teokratikus" államszervezet. Ennek viszont semmi köze a hívők részarányához...

Mondod: "Az állam és vallás szétválasztása teljes." (USA) - ez minden bizonnyal így van.
Mégis, ennek ellenére... nem tudom, létezik-e más ország, ami bankjegyét Isten nevével díszíti, a bíróságon a tanúk a Bibliára esküsznek, stb. (biztosan igen, van talán máshol is ilyesmi, de mégsem ennyire "relevánsan"). Szóval, érdekes kérdések ezek, különös gondolataink támadhatnak.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.26. 17:19:57

"Az állam és vallás szétválasztása teljes"

"Aki figyelemmel kísérte az utóbbi három évtized amerikai elnökválasztásait az szembetalálta magát azzal az ellentmondással, hogy George W. Bush talán az amerikai történelem legnyíltabban vallásos elnöke (aki nemcsak kiáll, de szinte "kiácsorog" vallásos meggyőződése mellett, melldöngetően dicsekedve vele), másrészt az ő kormányzata talán a legtitkolódzóbb az Egyesült Államok történetében, amelyik a legtöbbet teszi a rendőri módszerek bevezetésére és a társadalom átfogó ellenőrzésére.

Az ifjabb Bush azt állítja magáról, hogy bűneit megbánt újjászületett keresztény, akit isteni megbízatás vezetett magas hivatalához. Beszédei tele vannak bibliai idézetekkel és olyan célzásokkal, amelyek arra utalnak, hogy neki kell elhoznia a Mindenható adományaként a szabadságot olyan világtérségekbe, mint a feszültségekkel teli Közel-Kelet. Az amerikai elnöknek ezt az ájtatosságát nemcsak a vallásos jobboldal, de a főáramlatú tömegtájékoztatás is egyértelműen támogatja és széles körben népszerűsíti."
mek.niif.hu/06800/06897/html/0902.htm

Karakó 2012.10.26. 17:39:05

@Urfang:

"Azt nem mondanám, hogy ezek vallási jellegű háborúk voltak, a vallás terjesztése érdekében, az viszont akkor is tény, hogy a támadó koalíció keresztény országokból állt össze"

Elsősorban is a felsorolt esetek (a közelkeleti kivételekkel) színtiszta imperializmus, gyarmatosítás - ilyet ugyan nem illik mondani (pc), és az agresszor(ok) is váltig tagadják. Ez persze (manapság) semmiképpen sem jelenti azt, hogy a támadók hosszútávú megszállásban és/vagy katonai adminisztrációban gondolkodnának; bőven elég a társadalom és a "bennszülött" államrend szétzilálása, majd olyan intézmények felállítása, amelyek révén a térség gazdasági (és egyéb) függését "a végtelenségig" biztosítani lehet.

Amit viszont szemrebbenés nélkül "bevállalnak" a támadók, az a FEHÉR ("nyugati") VILÁGREND terjesztése (exportja), ezzel esetenként büszkélkednek is. Na most, ennek a világrendnek (és "fehérségnek") az alapja a kereszténység - akár benne van ez az eu-alkotmányban, akár nincs (nincs!, a NATO szerződéseiben gondolom még annyira sem).
Tehát itt kapcsolódnak kicsit a dolgok (szerintem): fegyverrel (erővel) már nagyon régen nem a kereszténységet (mint szervező-elvet) terjesztik, viszont (újabban) a "demokráciát" annál inkább. A dolgok sorrendje, egyiknek a másikba való alakulása nyilván nem "véletlen".

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.26. 18:08:45

@Karakó:
"A keresztény cionizmus, mint vallási és politikai irányzat az utóbbi két évtizedben kiemelkedő fontosságra tett szert, nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész nyugati világban. A keresztény cionizmus, mint teológia, egyes bírálói szerint olyan politikai rendszert támogat, amelytől nem idegen a faji kirekesztés, az apartheid egy bizonyos változata és a diszkrimináció. Ennek ellenére a demokratikus rendszer elkötelezett hívei mégis támogatják ezt a vallási és politikai mozgalmat. Mivel ez a mozgalom közvetlenül érezteti hatását a Közel-Kelet egész térségében, ezért megkerülhetetlen a megismerése és mélyebb elemzése.

Az angolszász országokban élő protestáns keresztények jelentős közösségei úgy érzik, hogy a bibliai próféciákból származó kötelességük Izrael államnak a feltétlen támogatása és Isten áldása csak akkor lesz rajtuk, ha viszont ők őszinte elkötelezettséggel támogatják Izraelt. A keresztény cionista mozgalom támogatói a társadalom fő vonulatához tartozó, a középosztály alsó és felső rétegeit felölelő amerikaiakhoz tartoznak. Hétről hétre dollár-milliárdokat adnak az úgynevezett TV-evangelistáknak, akik a legkülönbözőbb kommunikációs technikákkal terjesztik ennek a vallási kultusznak az alaptételeit. A sokmilliós hallgatóság olyan fundamentalista szerzőket, mint Hal Lindsey és Tim LaHaye. Egyetlen cél lebeg előttük, hogy elnyerjék Isten kegyelmét és üdvözülhessenek. Úgy gondolják, hogy a mennyekből nézhetik végig a sok bajt, ami az Armageddonnal szakad az emberiségre és bolygónk pusztulásával fog járni.
1976 óta áll a keresztény cionizmus az amerikai politikai élet fő vonalában. Az akkor megválasztott demokrata elnök, Jimmy Carter, is újjászületett keresztény politikus volt. Izraelben pedig egy évre rá a jobboldali Likud párt és Menachem Begin került hatalomra. 1978-ban Jimmy Carter elmondta, hogy cionista-barát meggyőződése milyen nagymértékben befolyásolta közel-keleti politikáját. Carter szerint Izrael nemzetállamának létrejötte a bibliai prófécia beteljesedését jelenti. Amikor azonban Carter habozott támogatni a Likud letelepítési programját, és a palesztinok számára is nemzeti otthon megteremtését kezdeményezte, az Izrael-barát koalíció és a fundamentalista evangélisták elpártoltak tőle és az 1980-as választásokon Ronald Reagant támogatták.

Reagan elnökké választása nagymértékben vitte előre a keresztény cionista mozgalmat. Reagan nemcsak erősen Izrael-barát kormányzatot hozott létre, de sok fontos állást keresztény cionistákkal töltött be. Különösen az úgynevezett Premillennial Theology híveit támogatta."
mek.niif.hu/06800/06897/html/1006.htm

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 19:35:46

@Karakó:

Mennyire a kereszténységből származik a demokrácia? Hagy szorítkozzam itt a kereszténység katolikus részére, mert politikai formációk preferálását tekintve a kereszténységet nem lehet homogénnak tekinteni. Az Egyház hierarchikus szervezet. Azt mondanám, hogy katolikus szempontból közömbös lenne az, hogy demokrácia van-e vagy nem. Egy egyeduralkodó is uralkodhat erkölcsösen, de egy demokrácia is hozhat bűnös törvényeket. A jelen viszonyok között mégis azt mondom, hogy a visszaélésekkel szemben legimunisabb rendszer talán a demokrácia. De ez sem teljesen immunis, ezzel is vissza lehet élni, a demokrácia is átmehet olyan formációba, amelyben már nem a népakarat a döntő, illetve a nép meg van vezetve. Nem beszélve arról, hogy többségi akarat sem tehet erkölcsössé erkölcstelenséget.

Az Iszlámmal kapcsolatos háborúknak keresztény indittatást tulajdonítani szerintem éppen úgy félrevezető lehet, mint amikor ezeket a háborúkat muszlim oldalról dzsihádnak tekintik. Kétségtelenül mutatkozik ilyen retorika egyes amerikai (protestáns) körök részéről, de ezek inkább magyarázatok, mint poliitikai indítékok. A helyzet az, hogy a kereszténység a mai nyugati világban világpolitikai döntések motivációjaként nem jelenik meg. Ez világosan látszik abból is, hogy a keresztényeket hátrányosan érintő fejlemények az iszlám világban mennyire nem érdeklik a nyugati világot. Például az olaj sokkal fontosabb.

@bélaybéla:

A kereszténység és a cionizmus összehozása a kereszténység lényegének tagadása nélkül nem megy.

csaba carmarthen 2012.10.26. 20:09:20

a fenti tema(k) pontosan a kozepebe vag...habar a magyar forditas meg nincs fenn:

I wish to call upon all of God’s children in the United States of America to pray for their faith.

Just as it will be in other Christian countries, your faith will be attacked, and every attempt will be made to wipe out all traces of Me, your Jesus.

You must form as many Prayer Groups as you can, so that united through My Sacred Heart, you will be given the graces to withstand such persecution.

The Christian faith will be banned, in time, along with other religions, which honour My Father.

You, My beloved followers, will be protected from the Heavens, but you must pray for strength, for the shift of democracy is about to turn on its head, upside down.

As the greatest nation in the world to proclaim freedom, through democracy, you will soon be denied the right to be a Christian.

This right, although denied to you, will be seen as a democratic move. These new laws, soon to be introduced into your nation, will be seen as inclusive laws, so that everyone is protected, under a one-world religion.

These laws will desecrate My Holy Name, but I will not forsake you. I will give you all the help you need. All you need to do is ask Me.

I watch and protect you, as the time for the overturn of Christian Churches is close.

They may close down, My children; tamper with My Sacraments, so that they are rendered useless; discourage My sacred servants and bully you, but it will be of no use. Their power will be no match for your simplicity of faith, humility of soul and love for Me, your Jesus.

www.thewarningsecondcoming.com/i-wish-to-call-upon-all-of-gods-children-in-the-united-states-of-america/

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.26. 20:47:30

@matthaios: "XVI. Benedek pápa enciklikája a globalizmusról:
XVI. Benedek pápa a földrengés által sújtott olaszországi L’Aquilában 2009. július 8-án megkezdett csúcstalálkozó idején hozta nyilvánosságra a Caritas in Veritate (Szeretet az igazságban) című, immáron harmadik enciklikáját, pápai pásztorlevelét, körlevelét:
"mindezek érdekében sürgős szükség van egy valódi politikai hatalommal rendelkező világtestületre, ahogyan azt az áldott emlékű XXIII. János pápa jelezte évekkel ezelőtt."(B Pápa)

" XVI. Benedek lényegében Új Világrendet, egyfajta világkormányt javasol. Akik a jelenlegi pénzuralmi világrend kérdéseit mélyebben elemzik, azok számára az Új Világrend és a világkormány kifejezések riasztóan hatnak."

"XVI. Benedeknek vissza kellett volna térnie a pénz szerepének a keresztényi elvek szerinti újraszabályozásához. A pénz értéktelen, ámde szükséges közvetítő jel, a gazdasági élet közvetítő közege, és mint ilyen, előállításának a joga azt illeti, aki ezzel a jellel megjelölt valódi értéket, a terméket és szolgáltatást előállítja. A pénz tehát mindenkit megillet, aki értéket állít elő."

"Szociális piacgazdaság csak úgy jöhet létre, ha a közvetítő közege a társadalom és az állam kizárólagos ellenőrzése alatt álló kamatmentes közpénz."
"A jelenlegi pénzügyi világrendszer intézményrendszerével az a legfőbb probléma, hogy nincs rá szükség. A Biblia számos helyen tiltja a kamatszedést. Közismert, hogy az iszlám ma is erkölcstelennek tartja a kamat szedését. Aki a pénzét be akarja fektetni, az megteheti úgy, hogy olyan pénzintézetnek adja át, amelyik azt a termelőgazdaságba befekteti, és ha van rajta haszon, azt előre megállapodott elvek alapján elosztja a két befektető: a pénztulajdonosa és a pénzkezelést felvállaló pénzintézet. Ha veszteséges a vállalkozás, akkor a veszteséget is ugyanilyen arányban közösen viselik. A jelenlegi kamatmechanizmussal működtetett pénzmonopólium viszont akkor is ragaszkodik – az egyébként a levegőből előállított – jelek után követelt kamatsarchoz, ha az általa hitelként nyújtott pénz a kölcsönzőnek semmilyen gazdasági haszonnal nem járt. Vagyis a jelenlegi vagyonos réteg nem hajlandó arányos kockázatot és felelősséget vállalni a termelőgazdaságban tevékenykedő, érték-előállító hitelfelvevővel.
A Vatikánnak tehát mindenek előtt azt kellene megvizsgálnia, hogy vissza lehet-e térni a kamatmentes pénzrendszerhez, amit a Biblia és a katolikus egyház is egészen Luther Mártonig magáénak vallott."

"A pénzuralmi világrend vezetőcsoportjai stratégiájáról érdemes idézni Carroll Quigley, amerikai egyetemi tanárnak, Bill Clinton mentorának a tömör meghatározását a Tragédia és Remény című könyvének a 324. oldaláról. Eszerint a pénzvagyonos tulajdonosok nemzetközi hálózatának célja nem kevesebb „mint létrehozni a pénzügyi ellenőrzés olyan magánkézben lévő rendszerét, amely képes uralni valamennyi ország politikai rendszerét és a világgazdaság egészét. Ezt a rendszert a világ központi bankjai feudális módon kontrollálnák, összhangban azokkal a titkos megállapodásokkal, amelyeket a rendszeresen tartott magántalálkozókon és konferenciákon elfogadnak.”

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.10.26. 23:01:03

@Urfang: Nagyon félreértettél.

Nem mindenben értek egyet Hamvas Bélával, de ebben a dologban igen. Amikor azt mondja, hogy a "felvilágosodás" kifejezés nem más, mint aljas visszaélés a "világosság" szóval.

Úgy látszik, a Te agyad jár más srófra. Azért gondolod azt, hogy én 'azt' gondolom róluk, mert ezt igazából Te gondolod róluk. Nem tudsz másra asszociálni. Ez nem én vagyok, hanem Te.

Szerintem nagyon is jó, hogy ők sosem lesznek "felvilágosodva." :.-)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.26. 23:11:02

@bélaybéla:

Érdemes lenne elolvasni az enciklikát, mert így esetleg a lényeg marad ki.

Karakó 2012.10.27. 01:06:23

@m-athos:

"Szerintem nagyon is jó, hogy ők sosem lesznek "felvilágosodva." :.-)"

Ezzel nagyon egyet tudok érteni (mindent egybevetve).

Karakó 2012.10.27. 02:04:10

@bélaybéla:

"keresztény cionizmus" - ezt nem igazán tudom, mi az. Azért, rémlik valami...

Nagyon régen, amikor ere a blogra bukkantam, már elmondtam egyszer (mintha évekkel ezelőtt lett volna, de lehet, hogy csak hónapokkal): "meghatározó élményem" volt, hogy az "annó" hittanórák, ministrálás, stb. után (pár évtized szünettel, amikoris "nagyon mással"voltam elfoglalva), igen fucsán hatott, (a)hogy itt (továbbá a sajtóban, közéletben) a "zsidó-keresztény" kifejezéssel találkoztam.

Ezáltal (de facto) kényszerítve találtam magam, hogy reflektáljak pár kérdésre... következtek indulatteli böffeneteim, stb. Végignéztem számos polémiát, kb. ilyeneket: Jézus "zsidó" volt-e, vagy esetleg "pártus herceg", vagy kinek a "vérvonaala"az irányadó (József v. Mária)...

Próbáltam hát okosodni; nem-igen sikerült. "Annó", a hittanórákon (később sem), a "zsidóság" egyszerűen nem került képbe. Elkönyveltük, hogy - számtalan evangéliumi tétel szerint - Jézust "a zsidók" veszejtették el, de ez konkrét következtetést (lévén környezetünkben sem "zsidó" személyek, még kevésbé ilyen "megmondóemberek" nem lévén) nem implikált. Az, hogy Jézus önmaga(!) "zsidó" (személy) lett volna (esküszöm!!), fel sem merült.

Innen kezdve, nem kevés megdöbbenéssel konstatálom ennek az oldalnak (fórum) "zsidó-pártiságát". Cionizmus? - meglehet... Korábban azt hittem, "Izráel kiválasztottságában" csak izraeliták (héberek?) hihetnek. Most viszont azt látom, hogy a jezsuiták fórumán pl. egy echte zsidó, ráadásul "Izráel misztériuma" nicknevű ember a "közkedvelt", a "megmondó"!

Nekem úgy tűnik (néha), mintha valóságos "ellenforradalom" zajlana (persze nem csak itt, a világban is): a kereszténység kisajátítása a "zsidóság" által. Persze, Jézus - mondhat, amit akar, mi tudjuk a tutit...

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.10.27. 07:12:20

Nagyon tanulságos poszt, eddig emésztgettem magamban, és a saját meglátásaimat a Kaleidoscope blogban írtam le: kaleidoscope.blog.hu/2012/10/26/cherry_picking_vagy_szelsoseges_fundamentalizmus

csaba carmarthen 2012.10.27. 08:00:41

az előrejelzés....

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/03/az-azonos-nemuek-kozotti-hazassag-halalos-bun/

az újsághír....

www.magyarkurir.hu/hirek/egynemu-parok-templomi-esketesere-kotelezhetik-az-egyhazakat

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.27. 13:48:23

@Karakó:
Feltehetően még a kommunizmus idején jártál hittanra, amikor az egyház is pártállami ellenőrzés mellett működött. Abban az időben pedig Arafat volt a közkedvelt személyiség a "táborban".
Hogyan merészelt volna az egyház cionista lenni, zsidóbarátként mutatkozni, tanítani ?
Ez már újabb kori fejlemény hazánkban, amely nyugatról gyűrűzött be hozzánk a módszerváltás idején.
"Az a viselkedés, az a fajta magatartás, amit a szkíta fajú népek, nem földre szállt angyalként (!), itt a földön valósítottak, az ’Ószövetsége’ annak, amit Jézus hozott nekünk. Nem az az Ószövetsége a jézusi tanításnak, ami a zsidóságból való! Annak semmi köze Jézus tanításához!” (Molnár V. József) Értsük meg már végre, hogy idegen politikai érdekből saját egyházunk vezetett félre bennünket tudva-tudatlan! Ébredjünk már rá, hogy az imént idézett szavak a színtiszta igazságot közvetítik felénk! Ezért írta a Dózsa-féle parasztlázadást leverető Werbőczy István, a Hármas Könyv (Tripartitum) szerzője, hogy a magyarság nem Róma jóvoltából lett keresztény, hanem közvetlenül Istentől, tehát már Árpádék előtt is az volt, mégpedig szkíta-keresztény, senki sem erőltette rá erre."
ahimre.freeblog.hu/categories/Magyarsag/page/2/
@matthaios:
A lényeget jól ragadta ki a szövegből D.János, ugyanis mára kezd a megvalósulás szakaszába lépni az az egyközpontú világuralom, amelyről a Pápa vizionált 2009-ben. Felállítják első lépésben a nemzeti bankokat is irányító Uniós intézményt, amely kizárólagos joggal fogja megszabni az egyes államok monetáris cselekvéseit. A "válság" eszkalálódásával pedig rákényszerítik a nemzetállamokat szuverenitásuk teljes átadására a Pápa által is vizionált világszintű főhatóságnak, a többi csak ámítás és körítés az enciklikában. Az eb itt van elhantolva !

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.27. 16:42:42

@bélaybéla:

A Charitas in Veritate enciklika magyarul megtalálható a Vatikán honlapján: www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_hu.html. Tehát nem kell németül idézni, ahogyan Drábik János tette. A hivatkozott 67.cikkelyt az alábbiakban bemásolom (elnézést a hosszú szövegért) . Akinek kedve (és ideje) van, vesse össze a szöveget Drábik János megjegyzáseivel és következtetéseivel.

67. A világméretű kölcsönös függőség feltartóztathatatlan növekedésével szembekerülve az ugyancsak világméretű recesszió jelenlétét is erőteljesen érzékeljük, valamint mind az Egyesült Nemzetek Szervezete, mind pedig a nemzetközi gazdasági és pénzügyi rendszer reformjának sürgető szükségességét is, hogy a népek családja koncepciójának reális konkrét formát lehessen adni. Ugyancsak érzékelhető annak szükségessége is, hogy innovatív formákat kell találni a védelmezés felelősségének [146] alkalmazására, arra, hogy a szegény országok is megkapják a lehetőséget, hogy valóban szavuk legyen a közösségi döntésekben. Egyenesen szükségszerűnek tűnik ez, tekintettel arra a politikai, jogi és gazdasági rendre, amelyet a nemzetközi együttműködés minden nép szolidáris fejlődése irányában hathatósan támogat és alakít. Ahhoz, hogy a világgazdaságot irányítani lehessen, szanálhatók legyenek a válság által érintett gazdaságok, hogy a válság súlyosbodásának és az arra következő egyensúlyhiánynak elejét lehessen venni, hogy olyan alkalmas és teljes körű leszerelést lehessen megvalósítani, amely növeli a békét és a biztonságot, kezességet vállal a környezet védelméért és szabályok keretei között tartja a migráció áradatát – nos, mindehhez sürgetően szükséges, hogy létezzen olyan valódi politikai világtekintély, amelyről már elődöm, a boldog emlékezetű XXIII. János beszélt. Egy ilyen tekintélynek a jog alá kell rendelnie magát, következetesen ragaszkodnia kell a szolidaritás és a szubszidiaritás elveihez, elkötelezettnek kell lennie a közjó megvalósítása iránt [147], síkra kell szállnia a hiteles és teljes emberi fejlődésért, amely az igazságban megmutatkozó szeretet értékeiből képes ihletet meríteni. Ebből következően az ilyen tekintélynek mindenki által elfogadottnak kell lennie, valóságos hatalommal kell rendelkeznie, hogy mindenki számára képes legyen megadni a biztonságot, az igazságosság megóvásával és a jogok figyelembevételével együtt. [148]
Nyilvánvaló, hogy ennek a tekintélynek elfogadottnak kell lennie a politikai pártok részéről, hogy saját döntéseinek érvényt szerezzen, csakúgy, mint a különféle nemzetközi fórumokon megszavazott intézkedések meghozatalának. Ennek hiányában ugyanis a nemzetközi jog szembe menne azzal a haladással, amely elérhető lehetne különféle területeken, mert azt kockáztatná, hogy csupán a legerősebbek erőegyensúlya válik meghatározóvá. A népek teljes körű fejlődése és a nemzetközi együttműködés megköveteli, hogy létesüljön egy magasabb szinten a szubszidiaritás elve szerint működő nemzetközi rend a globalizáció irányítására, [149] és hogy ez képes legyen megvalósítani az erkölcsi rendnek megfelelő társadalmi rendet, valamint azt a kapcsolatot az erkölcs és a társadalom illetékességi köre, a politika és a gazdasági és civil világ között, amelyeket már az Egyesült Nemzetek alapokmánya kifejtett.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.27. 17:08:22

@bélaybéla:

'a többi csak ámítás és körítés az enciklikában.'

Például egy idézet az enciklikából: "A szeretet jelenti az Istennel és az embertárssal való személyes viszony valódi tartalmát; ez a vezérelve nem csupán mikro-viszonyainknak, a baráti, a családi és kisközösségi kapcsolatoknak, hanem a makro-viszonyoknak, a társadalmi, gazdasági és politikai kapcsolatoknak is. " Szerintem ez nem ámítás és nem körités, hanem valami a lényegből. Persze más a nézőpontunk.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.27. 18:27:05

@matthaios:
A 2009-es enciklika után azonban újabb dokumentum látott napvilágot, amely már nem hagy kétséget afelől miről is lesz szó valójában:
"A pápai állam Igazság és Béke Tanácsának dokumentuma szerint a jelenleg működő pénzügyi intézmények elavultak és gyakran nem elég hatékonyak a válságok kezelésében."
"A dokumentum egyik fejezete név szerint bírálja a Nemzetközi Valutaalapot, amely „nem képes többé stabilizálni a világ pénzügyi rendszerét, és nem tudja féken tartani a rendszerben felgyülemlő adósságkockázatot”. Ezért lenne szükség egy olyan új, erős intézményre, amely meg tud valósítani egyfajta globális monetáris szabályozást. Ez a testület a dokumentum szerint egyfajta „központi világbank” lenne, amely a nemzeti bankokhoz hasonlóan világméretekben szabályozná a forgalomban lévő pénzmennyiségét és a monetáris forgalmat."
A Vatikán közleménye leszögezi: tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen lépés az egyes nemzetállamok hatalmának „fokozatos, és kiegyensúlyozott átadásával járna a világ és regionális hatalmi szervek számára”, de a pápai állam képviselői szerint erre „szükség van, különösen, hogy az emberi társadalom, a gazdaság és a technológia gyors változásai átlépnek a nemzeti határokon, amelyeket a globalizált világ már amúgy is nagyon meggyengített”.
hvg.hu/gazdasag/20111024_vatikan_uj_vilagbank

Össze lehet vetni a dolgokat!
Nem tudom ,neked milyen nézőpontjaid vannak, a szeretet állandó hangsúlyozása mellett visznek minket a vágóhídra!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.27. 18:48:31

@bélaybéla:

Nem a Vatikán visz minket a vágóhidra. Éppen azért visznek a vágóhidre, mert a globális pénzügyek felett semmilyen eerkölcsileg elfogadható elllenőrzés nincs. Néhány elég erős csoport bármikor bedöntheti egy gazdaságilag gyenge ország pénznemét. A Charitas in Veritate éppen arról szól, hogy ez ne így legyen. Próbálj meg egy kicsit beleolvasni elfogultság nélkül! Szerinted a Nemzetközi Valutaalap képes stabilizálni a világ pénzügyi rendszerét?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.27. 20:01:23

@matthaios: Ez nem Charitas in Veritate, hanem egy 2011-es vatikáni dokumentum!:
uk.reuters.com/article/2011/10/24/vatican-economy-idUKL5E7LO1LS20111024

Nem veszed észre, hogy ez egy ócska trükk ?
Azért csinálták az egész pénzügyi -gazdasági
válságot, hogy legyen mivel megokolni miért kell létrehozni a nemzetek felett álló Világbankot, amelynek a kezébe kerülnek majd a nemzetállamok monetáris és egyéb felségjogai.
Ez már egy évszázadokra visszamenő terve a bankárvilágnak, csak az álcázó stratégiájuk megköveteli, hogy ezt a "Nemzetek feletti Világbank a megoldás a válságra " tervüket a Vatikánnal mondassák ki, becsomagolván a szeretet, meg a gondoskodás maszlagjába, elkábítván a naiv és tudatlan híveket.
Semmilyen központi irányításra nincsen szüksége a bankvilágnak, pont azért került válságba a világ , mint ahogyan ezt már Ábrahám Lincoln is megjósolta, mert létrejöttek a nemzetállamoktól független,pénzkibocsátási joggal felruházott "Nemzeti Bankok"
Nincs szükség ilyen szervezetre, hanem minden államnak magának kell kamatmentes közpénzt kibocsátania a gazdaság működtetéséhez, ajánlom ennek megértéséhez Síklaki István munkáit!

"A néhai Lincoln amerikai elnök pedig ezt mondta a pénz szervezett magánhatalmáról 1863-ban:

"A pénzhatalom béke idején élősködik a nemzeten, háborús időben pedig összeesküszik ellene. Despotikusabb, mint a monarchia, arcátlanabb, mint az autokrácia, és önzőbb, mint a bürokrácia. Olyan válság közeledtét látom a közeljövőben, amely megbénít, és arra kényszerít, hogy remegjek hazám biztonságáért. A korporációk kerülnek uralomra és a korrupció korszaka köszönt ránk. A pénzhatalom arra törekszik, hogy fenntartsa uralmát, kihasználva az emberek előítéleteit, egészen addig, amíg a gazdagság néhány kézben halmozódik fel, és a köztársaság elpusztul."

"A kamatszedő magánpénzrendszerben élő államok már elveszítették a pénzkibocsátás és a nemzeti valuta feletti ellenőrzési jogukat. Erről a jogról ezeket mondta Ábrahám Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke: "A kormánynak kell megteremtenie, kibocsátania és forgalomba hoznia minden szükséges pénzt és hitelt, hogy kielégítse a kormány kiadási és a fogyasztók vásárlási igényeit. A pénzteremtés és kibocsátás privilégiuma nemcsak a kormány legfontosabb előjoga, de ez egyben a kormány legnagyobb alkotási lehetősége. Ezen elvek elfogadásával kielégíthető a már régóta áhított igény egy egységes közvetítő közeg iránt. Az adófizetők óriási összegű kamatokat takaríthatnak meg maguknak. A közfeladatok finanszírozása és az államkincstár irányítása gyakorlati igazgatási feladattá válnak. A pénz többé nem ura, hanem szolgálója lesz az emberiségnek."/1/

Lincoln egyik elődje, az Egyesült Államok 3. elnöke, Thomas Jefferson, a magánpénzrendszerrel való visszaélésről így nyilatkozott: "Polgáraink nem látják világosan bajaink igazi okát. Mindennek tulajdonítják, kivéve igazi okozójának, a bankrendszernek... Őszintén hiszem, hogy a bankok veszélyesebbek, mint a fegyverben álló hadseregek. Olyan pénzek elköltése befektetés címén, amit majd utódainknak kell megfizetni, nem egyéb, mint nagytételben szerencsejátékot űzni jövőnk rovására."/2/
mek.niif.hu/06800/06897/html/0809.htm
mek.niif.hu/06800/06897/html/0009.htm

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.27. 21:27:11

@bélaybéla:

Abraham Lincoln még nem a globalizált világban élt. A globalizáció tény. A globalizációnak azonban vannak kárvallottjai (mi is ezek közé tartozhatunk). A világ az ellenőrizetlenül működő, különböző spekulációs, gazdasági hatalmak vadéászterülete. Egy nemzet önmagában nem sokat tehet ellenük. Ezért lenne szükség olyan, erkölcsi alapokon álló nemzetközi intézményekre, amelyek megfékeznék ezeket.

A többévszázados bankár-összeesküvés és a Vatikán általuk való felhasználása Dan Brown tollára kívánkozó téma. (Lehet azonban, hogy ő nem merne bankellenes húrokat pengetni, mert esetleg hitelre van szüksége.)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.27. 22:19:35

@matthaios: Lincoln előre látta a fejleményeket, mert tökéletesen tisztában volt a magánpénzrendszer működési sajátosságaival és céljaival.(Ellentétben veled, aki még ma sem látod és fogod fel mi miért történik a világban!)
Ennek a működési sajátosságnak köszönhetjük a "globalizációt" is .
A világ nem ellenőrizetlenül működik, hanem a bankárok ellenőrzése alatt áll, illetve még inkább állni fog, ha létrejön a "független" Világbank, amelyet a Vatikán is szorgalmaz.
"A Vatikán javaslata szerint ez az intézmény kezdetben az ENSZ keretei között jönne létre, de később függetlenné válhatna"
Mitől lenne független ez az intézmény és kiktől függne?
Ez nem Dan Brown kitációja, hanem " a bankár-összeesküvés" neves közgazdászok által is publikált tény: ilyenek Síklaki István, Bogár László, Csath Magdolna,Vezér Szörényi Lászó, Varga István: az MNB felügyelőbizottságának tagja stb.
Ha erről a tényről szeretnél informálódni, akkor ne Brown munkásságával kezd el!
A Vatikán általuk való felhasználását pedig a saját szememmel konstatálom, nem kell hozzá se Brown, se senki, hanem a nyitott szem, a józan ész és némi logikai képesség.
Csak a nemzetállamok közös összefogásával lehet fellépni a bankárokkal szemben, de nem úgy, hogy elvonjuk a nemzetállamoktól még a maradék jogosítványaikat is, elvonjuk a monetáris felségjogaikat, hanem közösen kiköveteljük azoknak (magunknak). Nem vagyunk hajlandók megengedni, hogy egy központból irányítsanak nemzeteket, országokat, holmi világbankok világállami jogosítványokkal és pápai áldással felvértezve ! Nekünk olyan nemzeti bankra van szükségünk, amely az általa kibocsátott pénzt az állam rendelkezésére bocsátja kamatmentesen! Nem pedig olyan rendszerre, ahol a magán tulajdonban lévő kereskedelmi bankok hozzák létre azt és magas kamatra adják kölcsön az államnak az államkötvényekért cserébe.
De látom, úgyis hiába magyarázom ezt neked, mert az iskolában, ahol tanultál ,"elfelejtették" megtanítani neked a pénzrendszer működési mechanizmusát.
Előbb vedd a fáradságot magadnak és tájékozódj ez ügyben is széles körből, ne csak a pápai enciklikák világában mozogj otthonosan, mert ez édeskevés!
Üdv:THOT

csaba carmarthen 2012.10.27. 22:40:57

youtu.be/BM5udVZbHpw

www.firstpost.com/topic/organization/a-ha-2013-majusara-bedol-az-euro-video-iujC2FKhAbw-80241-1.html

A Fatimai titok és a jövő kapcsolata

Oly sok ártatlan és bizalomteljes lélek nem ismeri fel mindazt a rosszat, ami most a világban történik. Gyermekeim, most azokat is ide sorolom, akik csak kíváncsiságból olvassák ezeket az üzeneteket, és ellentmondást éreznek azzal kapcsolatosan, ami lelkük gyógyulását illeti, figyeljetek a következőkre:

Ti és a társaitok és a testvéreitek, most abban a világban éltek, amelyet az utolsó fatimai titokban megjövendölt csoportosulás határoz meg. Mivel nem voltatok teljesen beavatva ebbe a titokba, figyeljetek a következőkre:
◦Pénznemetek értéktelen lesz és egyedüli fizetőeszköz az arany és az ezüst lesz
◦csoportokban fogtok imádkozni és olyan szent papot kell keresnetek, aki elég bátor lesz ahhoz, hogy kitartson az üldözés idején........

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2011-evi-uzenetek/2011-januar/

2012.10.27. 22:52:08

Óooohhhhh, igen....
Minden épelméjű ember tudja, hogy a bankárok összeesküsznek. Nagy, hideg márványtermekben gyűlnek össze, csak jön és jön az a sok bankár, és tutira összebeszélnek, hogy szedjék el még jobban a szegények pénzit.
Némelyik olyan csalafinta, hogy kifelé is bankár, tehát látszólag bevallja, hogy az. De ez csak a világnak mutatott alteregó, igazi bankárságuk titkos, aztat nem lehet kívülről látni.
Az összeesküvőkről tudni kell, titkosságuk mellett másik fő tulajdonságuk, hogy nagyon intelligensek, de ezt rosszra használják, leginkább hataloméhségre és meggazdagodásra.
Az összeesküvők meg jót röhögnek a markukba, például könyveket írnak Cion bölcseiről és a megnősült Jézusról, és nagyot kaszálnak. Mert az emberek drága pénzen megveszik ezeket a könyveket, elolvassák, és el is hiszik, egészen a következő összeesküvés-adagig, aminek beszerzése megint csak sok pénzbe kerül...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.27. 23:02:41

@Izrael misztériuma:
Azért mert te teljesen tájékozatlan vagy és nem ismered fenti közgazdászok munkáit, addig könnyű gúnyolódnod, meg cinikusan Cion bölcseről beszélned.
Ha Semmivel sem tudod megcáfolni a fenti közgazdászok és kutatók írásait, akkor bölcsebb maradtál volna, ha hallgatsz!
@csaba carmarthen:
Jó, hogy betetted a Vezér Sz.L. videót, mert legalább látják a blogolók, nem Dan Brown nyilatkozik ez ügyben, hanem egy komoly közgazdász, feltéve ha egyáltalán érdekli őket ez, és képesek még a csőlátásuktól megszabadulni.

egyérintő 2012.10.27. 23:23:39

@matthaios:
Azért legalább a Fuggerek óta a bankárokkal mindig szokott lenni egy kis gond. De most nagyon enyhén fejeztem ki magam. Mondjuk, hogy sokszor bármit megtesznek azért, hogy a vagyonukat, a pénzre alapuló hatalmukat növeljék.

A waterloo-s történet mutatja, hogy milyen erkölcstelen módon született meg a legnagyobb pénzügyi hatalom, amely ma is alakítja a világot:

www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20120917-nagy-atveressel-szuletett-a-rothschildvagyon.html

csaba carmarthen 2012.10.27. 23:25:33

www.youtube.com/watch?v=q12S4AsDE_c&feature=youtu.be

( magyar feliratozas a videokep aljan levo kis piros billentyuzetre "subtitles" kattintva kapcsolhato be a megjeleno lehetosegek kozul a "Hungarian"-ra klikkelve)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.28. 00:06:38

@bélaybéla:

X közgaszdász ezt mondja, Y pedig azt. Az általad felsorolt nevek közül az egyik több éven át fönököm volt. Szerintem figyelembe kellenne venni azt a régi logikai elvet, amely így hangzik: a posse ad esse non valet illatio, azaz, abból, hogy valami így is lehetett volna, nem következik, hogy ténylegesen úgy is volt. Valahol ezen a ponton válik el a fikció a valóságtól. Nehezen hívő ember vagyok és pár név és link még nem gyöz meg. Ugyanakkor azt sem mondom, hogy összeesküvések kizártak. De laza kapcsolatok és élénk fantázia még nem perdöntőek.

csaba carmarthen 2012.10.28. 00:39:54

Nem összeesküvés-elméletek

Figyelmeztetésemet és gyermekeim figyelmeztetését elutasítják, mint összeesküvés-elméletet.

Sajnos, ezek nem azok. Leányom, ez a helyzet nem hirtelen alakult ki. Ez a csoport, – és most csak egy csoportra utalok -, már évszázadok óta összeesküvést sző és mesterkedik, és a társadalom legrangosabbjai közül toborozza tagjait.

Ők gyilkolták meg azokat, akik a múltban leleplezték őket. Az évszázadok során állam- és kormányfőket gyilkoltak meg, közöttük híres és tehetséges személyeket. Ők vértestvérek, és felfalják az emberiség testét.
www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2010-evi-uzenetek/2010-november/

.....a legnagyobb támadások azon Katolikus Egyházbéliektől fognak jönni, akik azt állítják, hogy ismernek Engem, de nem értik a Jelenések Könyvét, sem a benne foglalt titkokat.

Ők nem ismerhetik ezeket, mert Én, az Isten Báránya, még nem nyilatkoztattam ki nekik azokat mind.

Mily nagy csalódást okoznak ők Nekem. Mily nagyon bántanak ők Engem. Minden egyes – Üzeneteim ellen irányuló – kegyetlen tiltakozásukkal és kételkedésükkel, egy újabb szöget vernek Testembe.

Mert minden egyes – Általam, az összes lélek javára adott – útmutatás vehemens visszautasításával, ők újra keresztre feszítenek Engem.

Mégsem számít, mennyire bántanak Engem, mert Én ezerszer meghalnék, ha ezzel csak még egy lelket megmenthetnék.

Lehet, hogy elutasítják Üzeneteimet; lehet, hogy kigúnyolnak téged, leányom, és elutasítanak Engem, de ők nem fogják megakadályozni, hogy Atyám Akarata végül beteljesüljön.

Ezek a szegény lelkek olykor azt hiszik, hogy ők felelősségteljesen viselkednek azáltal, hogy azt mondják az embereknek, hogy ne fogadják el Üzeneteimet.

Amit ők tesznek, az az, hogy megakadályozzák, hogy Isten Szava (Üzenete) bemutatásra kerüljön Isten gyermekeinek. Ha továbbra is ezt teszik, el lesznek hallgattatva Atyám Keze által.

Senki sem fog megállítani Engem azon Küldetésemben, hogy megmentsem a lelkeket.

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/10/soha-ne-utasitsatok-el-a-magan-kinyilatkoztatasokat-kello-tudas-vagy-kello-alazat-nelkul/

csaba carmarthen 2012.10.28. 00:58:40

...Számuk folyamatosan növekszik, és sokan, a sátán lelkes és elkötelezett követői közül, nagyon elismert vezetői pozíciókban dolgoznak az üzleti világban, banki és politikai körökben. Egységbe tömörülnek ellenszegülve Istennek, az Én Örök Atyámnak, teljes tudatában annak, hogy mit cselekszenek.

Csakúgy, mint ahogyan a sátán gyűlöli az emberi természetet, mert az Isten, az Atya, a mindenség Teremtője által lett teremtve, ugyanúgy ezek a sátánhívők is gyűlölik az emberiséget. A gyűlölet, melyet éreznek, olyannyira mély, hogy megpróbálnak majd egy elit hadsereget létrehozni, hogy életek millióit pusztítsák el a földön.
youtu.be/doQbjQnpRvg
Hatalomra és jólétre való törekvésükben el fogják érni, hogy az emberiség kontrollálására irányuló saját szükségleteikhez és vágyaikhoz megtisztítsák az utat.

Ezekhez a megátalkodott bűnösökhöz keresem a ti segítségeteket gyermekek. Szükségem van imáitokra, hogy megnyissák szívüket azokra a hazugságokra, melyeket a csaló hitetett el velük. Ők elveszettek Számomra, hacsak nem könyörögnek Irgalmasságomért. Emiatt lehet az ima az egyetlen megmentő kegyelem számukra.

nagyfigyelmeztetes.hu/2011/10/szeretnek-letrehozni-egy-imacsoportokbol-allo-hadsereget/

2012.10.28. 07:09:35

az igazi nagy figyelmeztetés:
a nagy átverés most...

"Egy napon belül másodszor cáfolta meg a magyar kormányt a nyilvánosság előtt Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselet-vezetője."

poldi.blog.hu/2012/10/27/az_imf-nel_betelt_a_pohar_egy_nap_alatt_ket_cafolat

minden népnek olyan kormánya van, amit megérdemel, nekünk pont egy ilyen jutott, aki nem akar 4% kamatra kölcsönt kérni, hanem inkább a 10%-os kamatot választja, talán azzal a titkos szándékkal, hogy ezt már nem neki kell majd visszaadni avagy jó esetben nem is kell majd visszaadni, nem tudom a kettő közül melyik a rosszabb...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.28. 07:55:16

@Izrael misztériuma:

'a kormányon áll, hogy milyen mértékű és jellegű csökkentést hajt végre, ennek részleteit nem vitattuk meg a júliusi látogatás során.' (Irina Ivascsenko).

'a kormány legutóbbi adóügyi intézkedései szembe mennek az IMF ajánlásaival' (Irina Ivascsenkótól)

Valami azért mégis csak lehet az IMF-től. A 4%-os kamat jól jönne, de akinek emiatt a nyugdíját csökkentik lehet, hogy nem örül majd ennek annyira.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.28. 08:20:03

@csaba carmarthen:

Az Egyház nehéz időkben él most. A relativizmus és szekularizmus az Egyházon belül is hatott. De ez az az Egyház, amely igéretet kapott arra, hogy a "pokol kapui nem vesznek erőt rajta". Az igazi magánkinyilatkoztatások ezt az Egyházat gazdagították. Figyelmeztetéseid nem ilyenek.

2012.10.28. 10:34:50

@matthaios:
"A 4%-os kamat jól jönne, de akinek emiatt a nyugdíját csökkentik lehet, hogy nem örül majd ennek annyira."

ez az egyik hazugság a sok közül...

2012.10.28. 10:40:04

@Izrael misztériuma:
Az IMF egyáltalán nem kér tőlünk megszorításokat
Az IMF azt akarja, hogy Magyarország sokkal kiegyensúlyozottabb intézkedéseket hozzon a növekedési kilátások javítására, és nem javasol semmilyen további megszorító intézkedést.
privatbankar.hu/makro/az-imf-egyaltalan-nem-ker-tolunk-megszoritasokat-251236

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.28. 11:05:58

@Izrael misztériuma:

Eröltesd meg egy kicsit az emlékezeted és olvass híreket. A hitelét visszafizeni nem tudónak is vannak alternatívái: ne egyen vagy ne fütsön vagy adja el gyerekét. Meghatározva csak a visszafizetendő összeg van.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 11:53:26

@matthaios:
Ne is győzzön meg egy két név és link! Én csak azért ajánlottam ezeket, ha tényleg érdekelnek a pénzügyek, az alternatív megoldások, akkor tőlük eléggé megbízható forrásból tájékozódhatnál, mielőtt kategorikusan kijelented a frankót . Én sem hinnék senkinek egy- két név és iromány alapján, hanem ehhez sok-sok idő kell , hogy szépen összeálljanak egy rendszerbe az összefüggések a tények(!) alapján.
Tehát az nem elég, hogy "akár így is lehetett volna", viszont vedd figyelembe, hogy a jelenlegi álláspontod a pénzügyek terén mennyire megalapozottak, ezzel szemben is ilyen szigorú vagy? Nem pusztán azért hiszed amit hiszel, mert ezt hallottad többször, ezt kaptad készen előemésztett formában a médiából, amely média szintén azok kezében van, akiknek érdekük a dolgok valódi természetének az eltitkolása ?
Ez kb. olyan lenne, mintha valaki a kereszténységről, annak hittételeiről csupán annak alapján mondana véleményt és alakítana ki álláspontot, amit a fősodratú médiából hall.
Igazad van ,legyél szkeptikus, főleg a saját véleményeddel, amely mögött nincs elég tényszerű és megalapozott információ, tudás !

2012.10.28. 12:15:10

a magyar gazdaságpolitikát jelenleg két ámokfutó határozza meg, a talpnyalók hada mindent megmagyaráz és az ellenkezőjét is, azt embert pedig aki megcsavarja egy kicsikét a dolgokat spindoktornak hívják, a rosszat jónak kommunikálja a zemberek felé, akik egyetértésük jeleként birkamód bégetnek (lásd békamenet)...
az egész egy kicsit a marióésavarázsló történetére emlékeztet, cipolla még úgy-ahogy ura a helyzetnek, de a színfalak mögött már gyülekeznek az új szereplők fellépésre várva...

2012.10.28. 12:21:12

@Izrael misztériuma:
ahhoz meg aztán tényleg síkhülyének kell lenni, hogyha valaki kedvező feltételekkel kölcsönt akar kérni és ezzel egyidőben 200 milla költséggel heves támadásba kezd a kölcsönadó személyét illetőleg...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 12:51:26

"Az IMF egyáltalán nem kér tőlünk megszorításokat"

Trükkösek ezek a minden hájjal megkent rabszolgatartóink! Ami nem jött össze az imf-nek az majd összejön az Uniónak!
A Nagy Testvér újabb költségvetési kiigazítást követel, mert "nem hisz a számoknak".
A kormány pedig kénytelen újabb intézkedéseket hozni, mert az Unió,az mégiscsak Unió, azzal már nem lehet újat húzni, mert akkor nem kapjuk meg az életben maradásunkhoz elengedhetetlen "támogatásukat" és akkor úgyis megdöglünk.
Ha mégsem döglenénk meg és ellenszegülnénk, akkor pedig újabb fegyvert húznának elő a kalapból: jönne a Nato a tankjaival, vagy a bombáival és lebombáznák a Duna- hidakat.
Ez a való világ, ebben kell éljünk! A Római Pápa meg azt javasolja :mondjunk le egy Világbank javára a nemzeti szuverenitásunk még megmaradt részéről is, ez a megoldás. Mondjam vagy mutassam ?
m.mno.hu/belfold/pedagogus-beremeles-a-bankadobol-1111956/?pagenr=2

csaba carmarthen 2012.10.28. 13:07:19

..a problema csak ott van, hogy Cipolla ugy rejti el magat, pontosabban igyekszik elrejteni magat, hogy azokat Cipollazza es vadolja a sajat bunevel, akik ot leplezik le.

youtu.be/2Ny_8ZGjK1s

2012.10.28. 13:22:39

az értelem fényénél nézve a dolgok nem olyan bonyolultak, mint ahogy az összeesküvéselméletek hívei szeretnék láttatni:

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni stábja befektetők számára összeállított elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitikai elegy az IMF szempontjából "messze nem ideális", különös tekintettel a bankadóra és arra, hogy a kiigazítási intézkedések eltúlzott mértékben a bevételi oldalra és az adókra összpontosulnak. A ház szerint egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy még az idén egyezség születik az új IMF/EU-programról, azzal együtt is, hogy a magyar hatóságok cáfolták a tárgyalások megszakadásáról szóló értesüléseket.
A Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a már korábban is hangoztatott érvelésüket, hogy az IMF/EU-tárgyalások további menete a valutaalap és Brüsszel egymás közti egyeztetésén múlik. Az IMF és az Európai Bizottság véleménye általában teljesen egybeesik, és ha az EU végül elégségesnek minősíti az újabb kiigazító lépéseket a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásához, akkor nehéz elképzelni, hogy a megállapodás elérése meghatározatlan ideig elhúzódna, csak azért, mert az IMF nem tartja optimálisnak a magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket.
A Morgan Stanley londoni elemzőinek helyzetértékelése szerint az egyes országok finanszírozási programjai ritkán tökéletesek az IMF szempontjából, és a megállapodások e programokról gyakran hosszasan elhúzódó tárgyalások után, kompromisszumok eredményeként jönnek létre. Ugyanakkor a magyar bankokkal kapcsolatos legutóbbi fejlemények, és az ezekkel kapcsolatban valószínűsíthető IMF-kritikák legalábbis csökkentik a gyors megállapodás esélyeit. Mindemellett a kormány "IMF-ellenesnek érzékelt" médiakampánya sem segíti elő a kapcsolatok zökkenőmentessé tételét - áll a Morgan Stanley londoni elemzésében.

nol.hu/gazdasag/nem_lesz_konnyu_megallapodni_az_imf-fel

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 13:48:35

@Izrael misztériuma: "Az IMF és az Európai Bizottság véleménye általában teljesen egybeesik, "

"Összeesküvéselmélet" = Amikor két egymástól teljesen független szervezet azonos véleményt, álláspontot alakít ki, annak érdekében, hogy egy harmadik felet , egy országot a saját akaratukra kényszerítsenek.
Most ez történik, gyanítom, van még a kalapban egy csomó más szervezet is, amely bevethető még adott esetben, mert azoknak a "véleménye is teljesen egybeesik" vagy majd egybe fog esni.

2012.10.28. 14:02:55

"this year is a little bit risky".
"The Hungarian fairytale or the Hungarian example will be a succesful one in a year time".

Matolcsy a CNN-nek: a "magyar tündérmese" egy éven belül sikertörténet lesz
www.youtube.com/watch?v=899BDrH5ITI&feature=player_embedded

a rizikós 2 évünk már megvan, már csak a tündérmesére várunk...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 14:13:45

@Izrael misztériuma:
A tündérmese megvalósulására hiába vársz, mert amíg a gonosz 12 fejű sárkány itt van és előír meg diktál, meg fenyegetőzik, addig erre nincs esély. Először akkurátusan meg kéne szabadítani a sárkányt a fejeitől, hogy aztán eljöjjön a "happy end".
Sajnos ,eddig még nem akadt senki olyan vitéz, aki egyáltalán csak egyetlen fejétől meg merte volna szabadítani az ocsmány hüllőt.
Leginkább olyanok voltak, akik beengedték őt a házba- hazába és minden kényét kedvét kiszolgálták.

egyérintő 2012.10.28. 15:48:01

@Izrael misztériuma:
"a talpnyalók hada mindent megmagyaráz és az ellenkezőjét is, azt embert pedig aki megcsavarja egy kicsikét a dolgokat spindoktornak hívják, a rosszat jónak kommunikálja a zemberek felé, akik egyetértésük jeleként birkamód bégetnek (lásd békamenet)...
az egész egy kicsit a marióésavarázsló történetére emlékeztet, cipolla még úgy-ahogy ura a helyzetnek, de a színfalak mögött már gyülekeznek az új szereplők fellépésre várva..."

Ezt a kifejezést most néztem meg, hogy pontosan mit is jelent. Valóban léteznek az életünkben valamiféle "spindoktorok". Tele vannak a fórumok velük, tele van a média velük, tele van a mindennapi élet, még a személyes beszélgetéseink is tele vannak velük. Hogy honnan jönnek ezek a „spindoktorok” és hová mennek sosem tudtam kideríteni. Egyszerűen egyszer csak ott vannak előtted és mindent, ami számomra fontos hiteltelenné akarnak tenni.

Ha minden igaz a katolikusok számára, aki te is lennél, nem ilyen "spindoktor" II. János Pál pápa élete és munkássága. Akinek érdemeit szerintem elismer a keresztyén világ. Érdemes elolvasni azt, amit a "bűn struktúráiról" írt 1987-ben a SOLLICITUDO REI SOCIALIS enciklikájában, mert ebben magyarázatát adja annak, amiről vitatkoztatok. A pénzügyi hatalomról ír, amelynek képviselői a mindenáron való profit, lehetőleg a maximális haszon motiválja. Lehetőleg a 24 óra munkáért a 0 Ft fizetés alapján állnak, vagy legalább is errefelé törekszenek. No és beszél a hatalmasokról, akik összefonódnak a Mammon hatalmával. Akik a saját és a pénz, a Mammon hatalmát képviselik a mindennapi életben. Akiknek végül is, ha csupaszra bontjuk a dolgokat, ennek a maximális haszonnak a biztosítása lenne a feladata.

uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=93#SR36

A jelenleg honi, legális politikai hatalomnak (mert földi hatalomnak kell lenni Jézus szerint is) éppen hogy nem az a törekvése, hogy a Mammonnak a maximális hasznát biztosítsa. Nem engedi az emberek kizsarolását, amennyire ereje bírja. Ezzel éppenhogy szemben megy.

Abban viszont igazad van, hogy akiket a választásokon elküldtünk, akiket a Mammon csatlósainak látunk, kezdenek csapatokba szerveződni. A pénz megvan, a dobok megperdültek és a harc továbbfolytatódik. A külföldi, honi média segítségével előfurakszanak a régi-új „spindoktorok”, akik megpróbálják elnyerni azokat az elégedetleneket, akiknek valóban nem jut elég, akiknek megszűnt, nincs munkájuk, akik jelenleg nem látnak ki a bajaikból. No meg azokat, akiknek sosem semmi sem elég. Sokan vagyunk, akik valami mindennapi dolognak a bálványozásába esünk. Van, amikor csak ezeket látjuk és nem a valós értéket, magát a valóságot. Ezek az általad emlegetett „spindoktorok” éppen ezeket a szegény valamilyen földi bálványba feledkezett embereket akarják a Mammon kebelére ráfektetni.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.28. 16:36:13

@bélaybéla:

A helyzet az, hogy a pénzügyek terén az álláspontom meglehetősen egyszerű. A legnagyobb baj nagyon régi baj, a hét főbűn egyike: a kapzsiság. A médiával kapcsolatban pedig sokszor vágy ébred bennem a „sötét” középkor után, amikor még szillogizmusokban vitatkoztak. Jó, lehet, hogy ez túlzás, de szakértők, politológusok, politikusok stb eszmecseréjét hallgatva sok középkori magiszter elborzadna a durva logikai hibák, csúsztatások, igaznak elfogadott, de bizonyítatlan előfeltevések láttán. Pedig ők még a geocentrikus világképet vallották.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 17:13:55

@matthaios:
Ezért kell gátat szabni a kapzsiságnak.
A középkori Magyarország a Szent Korona tana segítségével a világon teljesen egyedülálló módon és páratlan hatékonysággal tudta ezt megtenni.
Az Ősiség törvénye kizárta a kapzsiság totális eluralkodását , mert megtiltotta például a földek jelzálogosítását; a bankármaffiózók ezáltal nem tudtak politikai hatalomhoz jutni az országban, mert a nemeseket védte meg tőlük.
Vissza kell állítani tehát a jogfolytonosságot, a Szent Korona tanát újra be kell vezetni!
Azonban az Államnak meg kell jelennie a bankszektorban is, mint aki az új hitelpénz előállítója és egyben alacsony kamatokra való kölcsönadója is, így egyszerre hitelezhetné önmagát és a vállalatokat, meg az állampolgárokat is. Ellentétben a jelenlegi rendszerrel, amikor is a pénz külföldről érkezik hazánkba magas kamatokkal terhelten és távozik azután a busás haszonnal. Nincs szükségünk ilyen pénzre, mert a pénzt, -az áruk- szolgáltatások közvetítő jelét-, mi is elő tudjuk állítani a pénzjegynyomdánkban, de mégsem tesszük, hanem csak a beérkező devizát forintosítják, váltják át, öltöztetik fel forintruhába.
Ez a totális kifosztottságot és megbénítottságot eredményezi.
Jó kezdeményezés lehet a következő is:
"A jövőben nem tervezhetik deficittel költségvetésüket a települések és önállóan nem dönthetnek hitelek felvételéről sem - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára újságíróknak csütörtökön, Pécsett."
www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/parlamenti-es-gazdasagstrategiaert-felelos-allamtitkarsag/az-allamtitkar/beszedek-publikaciok-interjuk/csefalvay-szigoru-koltsegvetesi-fegyelmet-kell-gyakorolniuk-az-onkormanyzatoknak-2011-12-07
Azt javaslom, hívd fel egykori főnöködet, ő majd korrektebben el tudja ezeket neked magyarázni !
Üdv :Thot

2012.10.28. 17:29:16

@Izrael misztériuma:
itt konkrétan őrá gondoltam:
A spindoktor spindoktora - Orbán titokzatos bizalmasa
A főtanácsadó, aki 2006-tól kizárólag Orbán Viktort „építi”
nol.hu/archivum/20101009-a_spindoktor_spindoktora

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.28. 17:39:50

@bélaybéla:

'Azt javaslom, hívd fel egykori főnöködet, ő majd korrektebben el tudja ezeket neked magyarázni !'

Idősebb Siklaki István már meghalt.

egyérintő 2012.10.28. 17:50:38

@bélaybéla:
Talán nem kellene visszamenni az Ősiség törvényéig ahhoz, hogy a földjeinket megvédjük.

Érdekes amikor a bankárokról beszélsz, amikor az Aranybullára és az Ősiség törvényére hivatkozol. Ugyanis nem csak egyfajta bankári összefonódás volt akkor. A földtulajdonok bankárok általi elidegenítése mellett ott volt a pénzügyi, kora bankári összefonódás is, amellyel talán Nagy Lajos 1351-re már nem tudott mit tenni. Az Aranybulla 24 pontja az izmaeliták és zsidók kamarai tisztségviselését korlátozza, nyilván a magyarok javára. Azt mondja, hogy a kamaraispánok, pénzverõk, sótisztek és vámszedõk az ország nemesei, izmaeliták és zsidók ne lehessenek. A kizárólagos pénzhatalom már akkor is feltűnt ezek szerint.

A Cséfalvay által bejelentett önkormányzati korlátozást, miszerint ne lehessen hiányt tervezni én is pártolom.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 18:00:45

@matthaios:
Gondoltam, hogy ő az, de sebaj, érdemes megnézni ezt a videót :
www.youtube.com/watch?v=vYNpoVizcg8

Nagyon tanulságos szerintem, mert minden úgy következett be, ahogyan Síklaki professzor úr előre látta, de ő már akkor kidolgozott egy megoldási javaslatot, amelyet érdemes lenne elővenni!

csaba carmarthen 2012.10.28. 18:07:21

@matthaios:
( Istentől jövő üzenetek, nem tőlem valóak )

Ne hallgassatok azokra a próbálkozásokra – különösen azokra ne, amit most fognak tenni a magukat Katolikus teológusoknak vallók -, miszerint utasítsátok el az Én Legszentebb Üzeneteimet.

Amint már mondtam nektek, a legnagyobb támadások azon Katolikus Egyházbéliektől fognak jönni, akik azt állítják, hogy ismernek Engem, de nem értik a Jelenések Könyvét, sem a benne foglalt titkokat.

Ők nem ismerhetik ezeket, mert Én, az Isten Báránya, még nem nyilatkoztattam ki nekik azokat mind.

Mily nagy csalódást okoznak ők Nekem. Mily nagyon bántanak ők Engem. Minden egyes – Üzeneteim ellen irányuló – kegyetlen tiltakozásukkal és kételkedésükkel, egy újabb szöget vernek Testembe.

Mert minden egyes – Általam, az összes lélek javára adott – útmutatás vehemens visszautasításával, ők újra keresztre feszítenek Engem.

Mégsem számít, mennyire bántanak Engem, mert Én ezerszer meghalnék, ha ezzel csak még egy lelket megmenthetnék.

Lehet, hogy elutasítják Üzeneteimet; lehet, hogy kigúnyolnak téged, leányom, és elutasítanak Engem, de ők nem fogják megakadályozni, hogy Atyám Akarata végül beteljesüljön.

Ezek a szegény lelkek olykor azt hiszik, hogy ők felelősségteljesen viselkednek azáltal, hogy azt mondják az embereknek, hogy ne fogadják el Üzeneteimet.

Amit ők tesznek, az az, hogy megakadályozzák, hogy Isten Szava (Üzenete) bemutatásra kerüljön Isten gyermekeinek. Ha továbbra is ezt teszik, el lesznek hallgattatva Atyám Keze által.

Senki sem fog megállítani Engem azon Küldetésemben, hogy megmentsem a lelkeket.

Azon felszentelt szolgáknak, akik rendületlenül gátolják, hogy Szavam (Üzenetem) meghallgatásra kerüljön, nekik tudniuk kell a következőt.

Változatlan szövegeitek és istenkáromló vádjaitok megfosztanak majd titeket a hivatásotokban nektek adományozott kegyelmektől. Amíg nem hívtok Engem imában a számotokra szükséges válaszokért, addig Én nem tudok segíteni nektek.

Soha ne utasítsátok el a magán-kinyilatkoztatásokat, kellő tudás vagy kellő alázat nélkül. De még akkor sem ítélhetitek el soha az ilyen állításokat. Maradjatok csendben.

Imádkozzatok a megkülönböztetés és tisztánlátás ajándékáért, minden időben. Máskülönben bűnösnek találtattok majd az – Atyám Szemében – legrosszabb bűntettben – annak bűntettében, hogy megakadályozzátok Őt abban, hogy az Ő Fiának Szent Szava (Üzenete) által megmentse a lelkeket.

Jézusotok

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/10/soha-ne-utasitsatok-el-a-magan-kinyilatkoztatasokat-kello-tudas-vagy-kello-alazat-nelkul/

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 18:26:45

@egyérintő:
Vissza kell menni a Szent Korona tanhoz, meg az Ősiség törvényhez (természetesen hozzáidomítva korunk sajátosságaihoz ,kibővítve a tulajdonvédelmet az ásványkincseinkre, stratégiai iparágakra, közművagyonra stb. vonatkozólag is ).
Azért kell visszamennünk, mert a bankárvilág nagyon erős és már erős volt Nagy Lajos korában is. Egy szimpla törvény, amelyet egy év múlva meg lehet változtatni nem képes hosszú távon védelmezni a hazát és az állampolgárok vagyonát.
Ezeréves közjogi hagyományunk, amelynek őrzője az élő személyként tisztelt Szent Korona a maga szakralitásával tudja csak garantálni szokásjogunk és törvényeink védelmét velük szemben.
Ő garantálja, hogy egyik napról a másikra a nemzet ősi törvényeit nem lehet megváltoztatni a bankárvilág kénye kedve szerint, mert e nélkül egy sima törvénnyel bármikor meg lehet tenni ezt.
Nagy Lajos Király apját Károly Róbertet az itáliai bankárok segítették hatalomra a szakrális Turul dinasztia kihalasztása után. Azonban hiába került hatalomra ,a nemzet az ősi törvényeihez és jogaihoz a Szent Korona segítségével mindig is ragaszkodott.
Fia ,Nagy Lajos pedig már megértve a nemzet érzéseit felnőtt a feladatához és kénytelen volt az uzsorás bankárvilágot féken tartani, mert az Országgyűlés őt erre kötelezte.

csaba carmarthen 2012.10.28. 19:11:43

@egyérintő:

"Érdemes elolvasni azt, amit a "bűn struktúráiról" írt 1987-ben a SOLLICITUDO REI SOCIALIS enciklikájában"

Koszi!!!
Fantasztikus!

XVI Benedek papa pedig azt mondta beiktatasakor, hogy a Nagy Papa, II Janos Pal utjat kell kovetnunk (sajat magat is beleertve..es o erre torekszik is..)

Amikor XVI Benedek uj vilagtekintelyrol/?uj vilagbank ir (amelyet @matthaios: tegnap 16:42:42-kor bemasolt egy reszletet)

ezt is irja:

"..Egy ilyen tekintélynek a jog alá kell rendelnie magát, következetesen ragaszkodnia kell a szolidaritás és a szubszidiaritás elveihez, elkötelezettnek kell lennie a közjó megvalósítása iránt [147], síkra kell szállnia a hiteles és teljes emberi fejlődésért, amely az igazságban megmutatkozó szeretet értékeiből képes ihletet meríteni. "

1,A problema ott van hogy ma a vilag-(Politikal-gazdasagi, nem valasztott)global-vezetok kozott ilyen ero nincs, mert az o vezetojuk az akit Jezus a vilag fejedelmenek nevez.

Ahogy errol jol alcazott tetteik (is) tanuskodnak:
youtu.be/tj6s1V0Dpuw

2,A masik problema hogy ilyen ero nem is lesz, amig a vilag fejedelme ki nem uzetik a vilagbol, es Isten Orszaga el nem jon "mikeppen Mennyben ugy a FOLDON IS"

3, A harmadik problema pedig az hogy az enciklika szerint erre a valtozasra MOST van szukseg, tehat MOST jott el az ideje az 1, es 2,-es pontokban leirtaknak.

MOST van annak szuksegessege amit katolikus testvereim/nk sem tudnak vagy akarnak belatni (hogy ki mi miatt az egy masik kerdes).

MOST jott le az ideje az Isteni Beavatkozasnak:
youtu.be/2-lqE2fTdrU

Kulonben azok a tervek amelyeket a vilagot hatterbol, a vilag fejedelme utmutatasai alapjan iranyitok elterveztek (Gazdasagi osszeomoltatas, Vilageges, 93 %-os nepessegcsokkentes
vigilantcitizen.com/sinistersites/sinister-sites-the-georgia-guidestones/ es a Fenevad uralma ) nem lesznek elkerulhetok.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 19:42:10

@csaba carmarthen:
Van ilyen tekintély és mindig is volt: ez a tekintély a Magyar Szent Korona és annak jogrendje, annak misztikus szakralitása és tana.
Érdemes lenne a magyar kinyilatkoztatásokat is legalább ugyanolyan odaadással tanulmányoznod, mint a külföldieket, mert azokban a Szűzanya rendre ezt nyilatkoztatja ki. Mi magyarok vagyunk az eszközei a Szűzanya tervének, amelynek során a Szent korona lesz a központi szereplő a világ megújításában:
www.youtube.com/watch?v=cJFM2KGo6zU

csaba carmarthen 2012.10.28. 19:49:08

@bélaybéla: nem mondom, hogy nem ertek veled egyet - ebben...

A vilag fejedelmenek kiuzetese megis szukseges

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 20:02:23

@csaba carmarthen:
Persze, hogy szükséges és ebben a kiűzetésben a Szent Korona tud hathatósan közreműködni, ha elérkezett az ideje , amikor hozzá fordulunk és végre megértjük mit szeretne . Azt szeretné, ha újra Ő lenne a mi oltalmunk, ha Hozzá igazítanánk újra mindennapjainkat, törvényeinket, életünket, mert akkor oltalmára tudna lenni az egész világnak is és akkor a világ fejedelmének, a gonoszoknak pusztulniuk kellene.

csaba carmarthen 2012.10.28. 20:07:57

youtu.be/GHKNTKPntTk

“Help us dear Jesus to rise fearlessly in your name to carry the flame of your love across all nations.
give us, your children, the strength to face the abuse we will be faced with among all those who are not true believers in your mercy. Amen.”

www.thewarningsecondcoming.com/crusade-of-prayer-10-carrying-the-flame-of-your-love/

“Segíts nekünk drága Jézus, hogy bátran kiálljunk a Te nevedben, és hordozzuk Szeretetlángod, minden nemzeten át.
Add meg nekünk, gyermekeidnek, az erőt, hogy szembenézzünk a gyalázkodásokkal, amelyekkel szembe fogunk kerülni mindazok között, akik nem hisznek igazán a Te Irgalmadban. Ámen.”

nagyfigyelmeztetes.hu/2011/12/imahadjarat-10-szeretetlangod-hordozasa/

www.szeretetlang.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=205&Itemid=76

egyérintő 2012.10.28. 21:16:08

@bélaybéla:

Akármilyen is a Szent Korona tan, törvénytelenséggel, erőszakkal ugyanúgy semmissé lehet tenni, mint egy bebetonozottnak látszó 2/3-os törvényt. De legalább a 2/3-os törvényt jelenleg egy össztársadalmi 2/3-os konszenzus támogatja, míg ez nem mondható el a Szent Korona tanról. Amiről például én sem tudok sokat, pedig pár éve utána olvastam. Ha jó a törvény, a 2/3-os többség azért eléggé bebetonozza. Csak jó legyen a törvény, mert engem például aggaszt az előttem álló törvénykezés.

A földről van szó, mivel majdnem minden más értékünket már elprivatizálta az ismert társaság. De persze még van valamennyi megmaradt vagyonunk, amire szintén nagyon vigyázni kell, mert a végén még ennek is könnyen lába kél.

Engem komolyan aggaszt, hogy a földjeink ára nagyon alacsony. A külföldi földek árának harmadáért, negyedéért meg lehet venni mienket. Az lenne az igazi, ha hasonló ára lenne a mi földjeinknek is, mint a külföldieknek, mert akkor nem érné meg nekik annyira törekedniük a mienk után.

Nagyon nagy a felelőssége a kormánynak és a parlamentnek ebben a mostani helyzetben, merthogy nemcsak a törvények megalkotásában, hanem azok naprakészen tartásában is észnél kell lenni.

Engem nem véletlenül leginkább az aggaszt, hogy mi lesz 2014 után. Ha esetleg hiba van a törvényben, vagy a kifinomult módszerekkel operáló külföldieknek sikerül kiskapukat találni, akkor egy nem nemzeti, hanem egy külföldi pénzügyi érdekeket kiszolgáló kormány óriási károkat okozhat. Jelenleg 18+1 kiskaput találtak a jogászok, gyanítom lesz ott több is, amiről nekünk egyelőre semmiféle ismeretünk nincs! Merthogy a tolvaj mindig a pandúr előtt jár.

A gond az, hogyha mondjuk negyed árban megvehetik a mi olcsó, de jó földünket, akkor még 1/4 részt nyugodtan elkölthetnek megvesztegetésre is. És akkor még mindig csak fél áron kapták meg a príma földet. Ha mondjuk 1200 hektárt így meg tud szerezni a külföldi 1/4 rész vétel + 1/4 rész megvesztegetés áron, azaz fél áron, akkor még mindig nagyon a pénzénél van a külföldi. Otthon nem tud földet venni, mert ott nincs szabad föld, amit különben az unió jól megtámogat, itt meg fél áron juthatna hozzá.

Az alábbi linken lehet olvasni a belföldi és külföldi árakról.

www.tiszacash.hu/index.php?p=228

Míg nálunk kb. 1 millió forint hektáronként a jó föld, ami körülbelül 20 aranykoronás, addig külföldön 2-3 milliótól egészen a 14 millió Forintig számíthatjuk egy hektárnak az árát. Szorozzuk be az 1200 hektárt (ennyi a lehet nálunk egy kézben) 1 millió Ft-al. Láthatóan hatalmas összeg jön ki. Egy vevőnél legalább 1,2 milliárd forintnyi kemény pénzt jelent, amellyel egyengetheti a föld hozzájutás útját. Túl szépen mondtam! Ennyi pénz van vesztegetésre, lefizetésre! És még mindig megéri neki, hiszen így is fél áron jut hozzá ahhoz, amihez otthon aranyért sem tud.

Képzeljük el, de rossz belegondolni, ha tíz, húsz pénzes gazda, vagy társulás összefog! Micsoda komoly pénzügyi erőt, hatalmat jelenthet. Kiszámítható, hogy mennyi kenőpénzt jelent csak egy kisebb összefogásnál, tízmilliárdokról van szó. Ennek a hatalmas pénzügyi nyomásnak csak nagyon komolyan átgondolt törvénykezéssel tudunk csak gátat szabni.

De mi lesz, ha 2014-ben azok jutnak hatalomhoz, akik a legnagyobb természetességgel fogják kiszolgáltatni a földjeinket a külföldieknek, ahogy eddig is tették a nemzeti vagyonunkkal. Gondoljunk bele, hogy a gyárak, üzemek, szellemi termékek, stb., több, mint 90 %-át privatizálták.

Amikor ilyen dolgokon gondolkodik az ember, akkor ébred csak rá, hogy miféle irdatlan pénzügyi erő volt, amely a rendszerváltás előtt ott toporgott a határon és várta, hogy a kezét rátehesse a közös vagyonunkra. Ez az erő volt az, amely lefizette az akkori közgazdász, politikai elitet, amely az ország értékeinek privatizálását - magyarul üveggyöngyökért való felvásárlását - levezényelte. Úgy, hogy mi egyszerű emberek nem értettük, hogy itt mi is történhetett a fejünk felett.

Azt tudtuk, hogy valami hibádzik, de nem tudtuk, hogy miért nem lehet ellene tenni semmit, miért nem tesznek az ellen valamit, ami különben majd mindenki számára érezhető, tudható volt. Hát ez az iszonyatos pénzügyi nyomás, erő, a tíz, de inkább százmilliárdok, vagy talán inkább ezer milliárd forintok kíméletlen ereje és az általa korrumpáltak által diktált szellemi megvezetés, erőszak, az érdekeinket képviselők lenyomása, megnyomorítása tették az országot majdnem földönfutóvá.

csaba carmarthen 2012.10.28. 22:08:27

@egyérintő:
lelkunket nem lehet elprivatizalni
youtu.be/QmlcQyKXE94
igy elsosorban ezen mulik minden..

az aggodalmad egyebkent jogos, mert Erdely elveszejtese is ilyenforman kezdodott

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.28. 22:12:29

@egyérintő:
Ha az emberekben tudatosítanánk, hogy országunk 1000 éves történelme nem másról szól, mint a külföldi pénztőke elleni élet-halál harcáról, az uzsorások, bankárok, zsidók, muszlimok, törökök, Habsburgok, németek,labancok , bolsevikok képében folyamatosan megjelenő hódítók, kifosztók elleni küzdelmünkről, akkor megértenék miről van szó, amikor azt mondjuk, hogy ebben a harcunkban legfőbb támaszunk mindig a Szent Korona volt. Az ősi jogainkhoz, alkotmányunkhoz, Országgyűlésünkhöz, szkíta őseinktől örökölt szabadságunkhoz a belénk ivódott hősiességgel ragaszkodtunk és értük harcoltunk. Ezért kell minden fontos törvényünkben ragaszkodnunk őseink bölcsességéhez, ahhoz mindenben visszatérnünk,mert akkor egyetlen elnyomó hatalom sem merné megkockáztatni érvénytelenítésüket, mert ezzel a fegyveres lázadást, a szabadságharcot kockáztatná meg. (Gondoljunk csak arra milyen felháborodási hullám kezdődött Kúrcsány öszödi beszéde nyomán.)
A Szent Korona tan támogatottsága annak bevezetésével ,-vele párhuzamosan a felvilágosító munkával -,csak növekednék.
Kiskapuk mindig voltak ,Werbőczi István is pont azért foglalta írásba Hármaskönyvében a magyar szokásjogot, mert az emberek tudatában már kezdett elhalványulni az ősi szokásjog és ezt sokan igyekeztek kihasználni a kifosztásunk érdekében. Annak ellenére, hogy ez soha nem emelkedett törvényerőre, mégis évszázadokra meghatározta a magyarság gondolkodását és felfogását. Ez még hatványozottabban lenne igaz, ha Werbőczihez hasonlóan újra írásba foglalnánk ezeket és a Szent Korona védelmére bíznánk azokat, felvilágosítva az embereket, hogy bárki aki megsérti a Koronát és törvényeit , legyen az akár a kormány vagy a király, a nemzetnek kötelessége fellázadni ellene akár kollektíven, akár egyénenként külön-külön is.
A termőföld esetében indokolt megakadályozni, hogy az külföldiek kezébe semmi módon ne kerülhessen. Annak idején ezt úgy szabályozták, hogy földet Magyarországon csak magyar nemes birtokolhatott. Ma is azt kellene kikötni, hogy csak magyar állampolgársággal rendelkező egyén vásárolhassa meg, mert a 3 éves helyben lakás kikötése elég gyenge védelem.

egyérintő 2012.10.28. 23:10:38

@bélaybéla:
Hát nem is tudom, ezen tényleg el kellene gondolkodni.
Erre való a jó alvás, abból erednek a jó gondolatok. Jóéjt!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.29. 19:06:55

@csaba carmarthen:

'Amint már mondtam nektek, a legnagyobb támadások azon Katolikus Egyházbéliektől fognak jönni, akik azt állítják, hogy ismernek Engem, de nem értik a Jelenések Könyvét, sem a benne foglalt titkokat. Ők nem ismerhetik ezeket, mert Én, az Isten Báránya, még nem nyilatkoztattam ki nekik azokat mind.'

Ez a szöveg is világosan mutatja (ahogyan az egész megjegyzés), hogy itt valaki olyan tekintélyt követel magának, amely csak a tanító Anyaszentegyházat illeti meg. De az Egyház sokkal szerényebben fogalmaz. Persze ezt megteheti, mert igazi tekintély van mögötte.

csaba carmarthen 2012.10.30. 01:25:15

CSODÁLKOZTAK TANÍTÁSÁN, MERT ÚGY TANÍTOTTA ŐKET, MINT AKINEK HATALMA VAN, ÉS NEM ÚGY, MINT AZ ÍRÁSTUDÓK.
(Mk 1:21.sk)

Kedves @matthaios:

Az a Valaki aki olyan tekintélyt követel magának, amely csak a tanító Anyaszentegyházat illeti meg, az maga Krisztus, akit ez a tekintely valoban megillet, mert a tanito Anyaszentegyhaz az O misztikus teste.

(masik szemely aki ezt az autoritast megprobalja ellopni a csalo lesz, a bun embere de ezek az uzenetek pont az o kozeli fellepesere figyelmeztetnek, olyanforman, hogy ne legyunk felkeszuletlenek)

Jezus Krisztus ugyanaz tegnap, ma es mindorokke.

Igy tehat nincs okunk felni OTOLE...
"They will question and analyse My Word for fear of making a terrible error. They are fearful of being fed a lie." www.thewarningsecondcoming.com/they-will-question-and-analyse-my-word-for-fear-of-making-a-terrible-error/

Ot a multban keresztre feszitettuk, mert ugy tanitott mint akinek hatalma van, mert nem hazudott, hanem megmondta, hogy KI O..es mi nem akartuk, vagy nem tudtuk ezt megerteni...,

...ma ezt a hibat ujra elkovethetjuk...

2. És láték egy erős angyalt, a ki nagy szóval kiálta: Ki volna méltó arra, hogy felnyissa a könyvet, és felbontsa annak pecséteit?
3. És senki, sem mennyen, sem földön, sem föld alatt, nem tudta a könyvet felnyitni, sem ránézni.
4. Én azért igen sírok vala, hogy senki nem találtaték méltónak a könyv felnyitására és elolvasására, a ránézésre sem:
5. És egy a Vének közül monda nékem: Ne sírj: ímé győzött a Júda nemzetségéből való oroszlán, Dávid gyökere, hogy felnyissa a könyvet és felbontsa annak hét pecsétét. (Jel.5.)

Ime ez zajlik a szemunk elott: A Barany elkezdte a konyv felnyitasat.

Honnan tudhatjuk azt, hogy ez Krisztus Maga, aki elkezdte a Konyv felnyitasat?

1)Eloszor is Isten kepes azt szivunkben igazolni, ha valoban kerjuk tole az igazsagot..

2)Masodszor Jezus azt mondja juhai hallgatnak szavara, mig a beresere vagy a rabloera nem. Most is igy van/- lesz.

3)Harmadszor Jezus ugy tanit, mint akinek hatalma van, es nem ugy mint az irastudok. Mindamellet, hogy MINDIG az igazsagot mondja.

...)Sokadszor, ami Istentol valo azt Isten igazolja/igazolni fogja...Ha mi nem engedjuk meg neki, hogy ezt szivunkben tegye, akkor kivulrol - az elet surujeben fogja ezt megtenni:

Igy tortent a masodik vilaghaboruval, a delszlav haboruval..stb

De vegyunk erre ket peldat innen:

1,)
2012.marc.16:
nagyfigyelmeztetes.hu/2012/03/az-azonos-nemuek-kozotti-hazassag-halalos-bun/

2012.apr.27:
www.magyarkurir.hu/hirek/egynemu-parok-templomi-esketesere-kotelezhetik-az-egyhazakat

2.)
2012.szept.20.:
nagyfigyelmeztetes.hu/2012/09/azt-fogjak-mondani-hogy-hazas-voltam-azt-fogjak-mondani-hogy-en-csak-egy-profeta-voltam/

2012.okt.13:
mno.hu/interju/jezus-felesege-kivar-az-egesz-vilag-1110231

....

udv szeretettel:
Csaba

2012.10.30. 09:00:39

@csaba carmarthen:
néha az az érzésem támad, hogy a fiktívjézus és álszűzmária nevében iródott nagyfigyelmeztetés egy bullshit generátor 2.0 alkotása, sőt már arra is gondoltam, hogy egyenest a patás ördögtől való, ilyen töménységben persze mindenképp agyhalott állapotot idéz elő a normális olvasókban...

Urfang 2012.10.30. 15:46:20

@Izrael misztériuma:

LOL, pedig tényleg nem sokban különböznek az eredeti jézusi bullshitektől hisz kifejezetten azokat másolja. Arra nem gondoltál, hogy az eredeti is a patástól való és azért idéz elő agyhalott állapotot némelyeknél? Hiszen ha valaki benyalja a nagyfigyelmeztetést, annak már előtte is agyhalottnak kell lennie, méghozzá az eredeti figyelmeztetéstől.

És még mielőtt felháborodnál, hogy micsoda dolgok ezek, hogy lebullshiteztem a Jézusod szavait, ne feledd, hogy te is lebullshitezted Csaba Jézusának szavait :)

egyérintő 2012.10.30. 16:56:22

@csaba carmarthen: @bélaybéla:

Engem az aggaszt, hogy ilyen hamar terítékre kerül a földtörvény.

Ha megnézzük a játékautomatákat betiltó törvényt, azt láttuk, hogy egy nap alatt verték azt keresztül, mert az iszonyat pénzek befolyásolhatták volna a törvénykezést. A szerencsejáték éves adója 30 milliárd Ft volt. A potenciális megvesztegetési összeg gondolom az adózás összegével összehasonlítható lehet. A törvényhozók átlátták, hogy ilyen pénzzel majd háborút lehet nyerni, nemhogy keresztülvinni egy törvény módosítását. Aztán egy nap alatt intézkedtek, nehogy a kísértés valósággá váljon. Már ha volt ilyen kísértés. Szerintem egyeseknél volt, de jóhiszemű vagyok és azt mondom, lehet figyelemkeltésként törvénykezett a kormány egy nap alatt.

A földtörvénynél ennél a 30 milliárdos összegnél összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel komolyabb dolog van most kockán.

Nemigazán értem, hogy miért van szükség arra, hogy egy ilyen fontos a földtörvényt ilyen korán, a hatályba lépés előtt (2014 január 1, ha jól tudom) megalkossa a parlament. Egy év két hónap alatt a legrafináltabb ügyvédek és nagy nyugati holdingok a törvény ismeretében apró részletekre lebontott akciótervet készíthetnek arra, hogyan szerezzék meg a magyar földet, a földünket. A fentieket nézve olyan összegek állhatnak rendelkezésre, hogy a legkomolyabb amerikai, nyugat-európai agytrösztök sok éves működését megfizethetik ebből, jogászok, politikusok százai élhetnek jól életük végéig ebből a megvesztegetési összegből. Olyan részletekkel szervezhetik meg a magyar föld felvásárlását, amiről fogalmunk sincs.

Hasonló történhetett a rendszerváltás előtt is. Ezek a nyugati agytrösztök és az ő magyar adatszolgáltatóik, kapcsolataik szinte kifilézték az országot. Aprólékos gondossággal, előre tervezve, az összes húst lefejtették a vázról, csak a csontok maradtak nekünk. Vitték az állami vagyont, a gyárakat, az üzemeket, a szolgáltatásokat, a piacot.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.30. 17:31:54

@Urfang:

Úgy látom, megint átléptél egy határt. Ezt néha IM is megteszi. Nem akarok senkit kioktatni, de az a véleményem, hogy vallásos vagy egyéb meggyőződésében senkit sem szabad megsérteni, akár keresztény, akár muzulmán. Mindenkinek joga van vallását úgy gyakorolni, hogy a számára szent dolgot, a vallását nem sértegetik. Csaba üzeneteivel messze nem értek egyet, de ez nem jelenti azt, hogy felhatalmazva érezném magam arra, hogy sértegessem őt ezek miatt. Nagyon nem örülök annak, hogy ezt a megjegyzést meg kellett írnom, de valakinek ezt meg kellett tennie.

2012.10.30. 18:58:25

@matthaios:
"Valami azért mégis csak lehet az IMF-től."

A most futó kormányzati kommunikációs kampányban megfogalmazott tabutémák nem is szerepeltek az IMF nyári javaslatai között - derül ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter, magyar főtárgyaló Veres János volt pénzügyminiszter kérdésére adott írásos válaszából.
A dokumentumban nyolc téma szerepelt: a tranzakciós illeték MNB-re való kiterjesztésének visszavonása, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, az állam méretének további csökkentése, a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, a bankadó eltörlése, a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata, valamint a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése.
Ehhez képest az október 9-én indult, kétszázmillió forintos médiakampány részeként több napilapban és online médiumban szereplő hirdetések más témákat vettek elő. (Az I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel bruttó 200 millió forint értékben kötött szerződést a Miniszterelnökség, hogy ismertesse az állam és az IMF közti megállapodás részleteit.) Eddig négyféle szöveggel jelentek meg hirdetések: Nem engedünk az IMF-nek!, "Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét, Mit várunk az IMF-től? - Tiszteletet, bizalmat, valamint a negyediknél az Ingatlanadó feliratot egy bekarikázott NEM felirat takarja el.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/megerkezett_varga_mihaly_beismerese_mit_javasolt_valojaban_az_imf.535614.html

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.30. 21:00:54

@egyérintő:
Azért kell gyorsan törvényt hozni, hogy még legyen idő utána az életbelépésig korrigálni és a kinyíló kiskapukat elreteszelni. Hiszen amíg nincs törvény, addig azt sem lehet tudni a trükkös ügyvédek hol találnak majd rajta réseket, repedéseket.

egyérintő 2012.10.30. 21:18:00

@bélaybéla:

A baj csak ott van, hogy az EU bármikor hozhat olyan új törvényeket, vagy pontokat, amellyel taccsra vágja a próbálkozásainkat.

egyérintő 2012.10.30. 21:54:31

@egyérintő:
Gondolom ezt nagyon egyszerűen megcsinálhatja, hiszen ekkora földár különbségek csak nálunk, meg a volt szocialista országoknál vannak.

Hoznak valamilyen intézkedést, amely egyetemesen minden államra vonatkozik, csak éppen azokat sújtja, akiknél ilyen olcsó a föld, mint nálunk és ilyen közel vannak a nyugati földbirtokosokhoz. A Hansok, a Jeanok, meg az olaszok, meg a hollandok lazán megszavazhatják. Őket nem érinti, mert drága a földjük, de bennünket igen.

Gondolom ezzel azért nem vagyunk egyedül. Nem tudom, hogy mi a helyzet a cseheknél, szlovákoknál, a lengyeleknél, románoknál, de ez szerintem náluk is gond lehet. Az újságok nem nagyon írnak erről, pedig jó lenne tudni, hogy miként látják ők is a dolgot.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.10.30. 22:29:32

@egyérintő:
Ez ellen nem tehetünk semmit, ők úgy döntenek, ahogyan akarnak az Unióban, ha van rá lehetőség, akkor kivédhetjük még menet közben. Ha nem tudjuk kivédeni, akkor totális kifosztásunkat, földjeink, felvásárlását és rabszolgasorsba süllyedésünket megakadályozandó komolyan el kell gondolkodnunk a kilépésről is. Szerbia sem hajlandó lemondani Koszovóról az Unió kedvéért, inkább nem lépnek be, nem vesztenek semmit vele, sőt.

2012.10.30. 22:55:47

@csaba carmarthen:

Kedves Csaba,

'Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. De az erősködött: Nem hallgatnak, atyám, Ábrahám! De ha a halottak közül megy el valakit, bűnbánatot tartanak. Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, ha a halottak közül támad fel valaki, annak sem hisznek." '
(Lk 16, 29-31)

A Jóisten elég takarékosan bánik a jelekkel. Mindegyiknek megvan a SAJÁT története, súlya, íze. Ez az, ami hiányzik a medjugorjei üzenetekből.
Nem kell velem egyetérteni, de a menetrendszerűen érkező, néha bizony elég sablonos figyelmeztetések mintha távol esnének a kinyilatkoztatás eddigi logikájától.

csaba carmarthen 2012.10.31. 00:24:01

@Izrael misztériuma: @matthaios:

normális olvasókban...

(@Urfang: köszi- Jézus nevében is(!!!!) - aki egyébként mindannyiunk Jézusa;))

Jean Vanier describes an encounter with a 'normal'.

He states that normals are known for having problems with work, family and life.

Mr Normal discussing his problems with Jean Vanier when Jean Claude, one of the Down syndrom residents burst into the room laughing.
He shook the hands of both Jean Vanier and his visitor and left the room still laughing...

-And Mr Normal turned to me and said, "Isn't it sad, children like that?"

He could not see that Jean Claude was a happy guy.

It's a blindness, and it's an inner blindness which is the most difficult to heal. (Vanier,2000)

csucsop.hu/uj/gondolatok-jean-vanier-kozosseg-c-konyvebol

2012.10.31. 08:58:50

@csaba carmarthen:
"(Istentől jövő üzenetek, nem tőlem valóak)"

ezt józan paraszti ésszel nézve semmi, de semmi nem támasztja alá, az is rendkívül gyanús körülmény, hogy a "látnok" nem fedi fel magát, ami pedig az újságírásban is minimális követelmény, hogy valakit komolyan lehessen venni, Te például elovasnál egy névtelen levelet?

"Ne hallgassatok azokra a próbálkozásokra – különösen azokra ne, amit most fognak tenni a magukat Katolikus teológusoknak vallók -, miszerint utasítsátok el az Én Legszentebb Üzeneteimet."

az "Én Legszentebb Üzenetem" szerzője maga a "médium" nem holmi katolikus teológus fajta, hanem közönséges földi halandó, akinek bibliai ismeretei - ami pedig a Kinyilatkoztatás egyetlen hiteles forrása - közel nullával egyenlőek, a közlés nyelvezete mélységesen primitív csak a tudattalan felfuvalkodott nárcisztikus én hangját hallom ki belőle...

az emberek maguktól nem lennének ilyen hülyék, ha nem hülyítenék őket...
(Carl Gustav Jung nyomán szabadon)

2012.10.31. 09:33:26

Az elmúlt évek a bankok tőkéjét és profitját is alaposan megcsapolták. A reakciók vegyesek: van pénzintézet, amelyik aktívan vevőt keres, de a többségben lévő maradók elköteleződése is sokat romlott. Egyesek az óriási magyarországi kitettség és a nagyon rossz piaci környezet miatt most még nem tudnak menni, de csendben dolgoznak a hosszabb távú kihátráláson. A vesztesek a magyar cégek és családok lesznek.

Ezermilliárdos teher alatt nyögnek a bankok
index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/31/bankok_es_matolcsy-csomag/

2012.10.31. 10:27:20

@Izrael misztériuma:
...és akkor jött Stanley Fischer

"Az izraeli gazdaságot, lényegében elkerülte a világválság (az európai piacok válsága miatt a tavalyi növekedés mértéke csak 3,3%), és ezért egy ember felelős: Stanley Fischer, aki 2005-ben lett az Izrael Bank elnöke. Natanjahu, a mai miniszterelnök, akkor a Saron-kormány gazdasági minisztere kérte fel, és ez volt élete legjobb politikai lépése.
Ariel Saron annyira utálta Natanjahut, hogy azt a minisztériumot bízta rá, ahol csak veszíteni lehet a népszerűségből, de Bibi (Benjamin) idehívta a 62 éves Fischert, akinek áldásos működése következtében az akkori 134 milliárd dolláros bruttó hazai termék öt év alatt 217 milliárdra nőtt."

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.10.31. 11:50:38

@Izrael misztériuma:

Az IMF nem követel megszorításokat. Ehhez egy kis aritmetikai példa: elő van írva, hogy x+y+z=100. Ha például x=60 és y=40, akkor lehet z=0. Ha viszont az összegen nem lehet változtatni és megtiltják azt, hogy x=60 legyen, sőt előírják, hogy x=0 legyen, y értékén pedig nem lehet változtatni, akkor szükségképpen z=60. Azt lehet mondani, mi nem írtunk elő z értékével szemben semmit. Ehhez persze kell némi cinizmus.

csaba carmarthen 2012.10.31. 23:00:28

(nem nevtelenul)..

Jöjj és fogadj magadba mindent, ami én vagyok! Fogadd be a Szeretetet! Én vagyok a Szeretet, mégis szenvedek az egyedülléttõl, mert enyéim elutasítottak. Gyermekeim megfeledkeztek az igazságosság útjairól, a bölcsesség forrásáról. Nem figyelnek a mi két Szívünkre.

Hallottátok, hogy a lázadó, aki a lázadás lelke, "beszédeket mond a Fölséges ellen és eltiporja a Fölséges szentjeit" 2 , próbára fogja tenni hatalmamat. A lázadás lelke "azt tervezi, hogy megváltoztatja az idõket és törvényemet" 3.

Nézzetek csak körül, és meg fogjátok érteni. A racionalizmus és a modernizmus Egyházam fõ ellensége, mert mindkettõ istentagadáshoz vezet. Mindkettõ meg akarja semmisíteni az egész Földet leányom, de rá fogom lehelni tüzemet e hitehagyottakra! Ha majd egyszer lehullik szemükrõl a hályog, megláthatják, mekkora zûrzavart keltettek, és mennyire elnyomták a mi két Szívünket. Keresztül fogok vonulni rajtatok.

Tartsatok bûnbánatot,
mert igen közel van a mennyek országa!

Jöjj, írd le következõ üzenetemet azok számára, akik összegyûlnek, hogy meghallgassák Szavamat Nizzában!

A SZERETETNEK NINCS HATÁRA

Franciaország

Béke legyen veletek! Eljövetelem a küszöbön áll. A világ gonoszsága ellenére is meg fog nyilvánulni Arcom a mennybõl. Készüljetek fel rá! Aki hûtlennek bizonyult, meg fogja látni, milyen halálos sebet ejtett lelkén.

Ragyogásban és dicsõségben jövök el hozzátok. Az igazság Lelke fog megnyilatkozni bennetek, hogy megtisztítsa lelketeket. Szemtõl szembe 4 fogtok látni engem, és olyannak fogjátok látni magatokat, amilyenek vagytok.

Jöjjetek ezért hozzám úgy, amilyenek most vagytok!

Ne várjatok arra, hogy szentté váljatok!
www.tlig.org/hu/humsg/hum695.html

(A MAI NAPRA Valasztott uzenet pedig:

www.tlig.org/hu/humsg/hum902.html

)

Kedves @Izrael misztériuma:

nem nevtelen level...
itt mind a Feladot,
mind a kezbesitot (Vassula Ryden) ismered...

Sajat reszembol csak az alabbiakat emelnem ki a fentiekbol (s erre kesobb majd visszaterek):

"A világ gonoszsága ellenére is meg fog nyilvánulni Arcom a mennybõl.

Készüljetek fel rá!

Aki hûtlennek bizonyult, meg fogja látni, milyen halálos sebet ejtett lelkén.

Ragyogásban és dicsõségben jövök el hozzátok.

Az igazság Lelke fog megnyilatkozni bennetek, hogy megtisztítsa lelketeket.

Szemtõl szembe fogtok látni engem, és olyannak fogjátok látni magatokat, amilyenek vagytok."

csaba carmarthen 2012.10.31. 23:49:51

Kedves @khamul:

Mielott sajat gondolataimmal valaszolnek, kerlek, hogy gondolkozzunk el az alabbiak jelentesen es ertelmen....

(@matthaios: a linken keresztuli kiterjesztest is beleertve) :

>>

Béke legyen veled! Ne félj! Melletted vagyok. Ebben az évben újból megkapod Isten Szavát.

Nemzedéked nem értékeli eléggé Szavamat. 1

Közületek egyesek elkobozzák még Szavamat is, mások viszont alig várják, hogy elítélhessék mindazt, amit én mondok, és amit õk nem értenek. Gonoszságukban gonoszul gondolkodnak, és az elsõk között vannak, amikor rombolásra kerül sor. Ünnepélyesen mondom nektek: Ma mindenkinek felajánlom a kegyelmet, de ahogy a magvetõrõl szóló példabeszédemben hallottátok, õk az útszélre került magok.

Igen, õk hallják Szavamat, de jön az ördög és elviszi, amit hallottak, nehogy higgyenek és megtérjenek. Miután a Sátán kísértéseinek zsákmányává lettek, a kárhozat útjára kerülnek.

Kegyelmem rajtad van, nemzedék, de már nem sokáig. Papi lelkeim közül sokan ahelyett, hogy felélesztenék a szeretet lángját, amelyet ingyen kínálok fel nektek ezeken az üzeneteken keresztül, és ahelyett, hogy hagynák, hogy szeretetem kiáradjon és lángra gyújtson minden szívet, éppen az ellenkezõjét teszik.

Az irgalom a ti reménységetek ma, de ti megelégedtek azzal, hogy olyan "tudománnyal" töltsétek meg lelketeket, ami egyáltalában nem tudomány, és visszautasítjátok irgalmamat, amit ma adok nektek.

Jeleket és csodákat adok nektek. Szentlelkem hatalmával adom nektek e csodás jelenségeket. Feltámasztom a gyengét, hogy dicsõségemet tanúsítsa, és arra emlékeztessen titeket, hogy háromszorosan Szent vagyok!

De szívetekben semmi sincs, ami a békéhez hasonlítana, mert visszautasítottátok Szentlelkemet, aki a békét megvalósítja.

Az éjszaka már szinte itt van, és te még olyan messze vagy a megtéréstõl, nemzedék!

Hamarosan, és ez a te "hamarosanod", amikor saját véredben fogsz ázni, én mint Bíró emlékeztetni foglak arra a vérre, amivel akkor szennyezted be kezedet, amikor sokaknak megtiltottad, hogy Szavam Emlékeztetõjén keresztül kapják meg kegyelmeimet.

Olyanok vagytok, mint a rómaiak. Tövissel koronáztok nap mint nap.

Ti is azt mondjátok majd, amit Pilátus? "Ártatlan vagyok ettõl a vértõl!" És megmossátok illatosított vízben kezeteket?

Ti nem akarjátok elfogadni a halál ellenszerét, nem akarjátok elismerni Szavamat, amelyet Szentlelkem által adok napjaitokban, és könnyelmûen bántok Szavammal.

Emberek, hová lett hitetek? Ti hallván hallotok, de meg nem értetek, látván láttok, de nem veszitek észre dicsõséges és végtelen irgalmamat, amit most rátok árasztok!

Hálátlan nemzedék, mítosszá változtattad Szentlelkemrõl adott tanúságtételemet!

Mítosszá változtattad misztériumaimat, és pásztorbotod a hamisság jogarává vált.
Kihez hasonlítsalak így teljes mezítelenségedben? Káinhoz? A fáraóhoz? A farizeusokhoz? Vagy Judáshoz?

Meglepõdsz, amikor szemed láttára edzem kardomat, 2 hûtlen nemzedék? Nem tudtad, hogy jelentõsége van a kard viselésének?

Nem hallottad, hogy én nemcsak a béke, hanem az igazságosság harcosa is vagyok? 3 Nem olvastad, hogy én vagyok a Hûséges és az Igaz, az Amen, a becsületes Bíró, akit "Isten Igéjének" hívnak? 4

De hallottad, hogy korszakod, a vadállat püspöksége 5 kardot ránt ellenem és szentjeim ellen. 6

Földi uralmam ajtótok elõtt áll, de ti nem akarjátok, ahogy Szavamat sem akarjátok hallani...

Gonosz szívetek nem ügyel figyelmeztetéseimre, mert visszautasítottátok alázatos pásztorotok botját és a hazugság pásztorbotját akartátok. Amikor halljátok a szájamból származó Szót, nem indul meg szívetek és nem gondoltok arra, hogy másokat figyelmeztessetek. Látjátok a közeledõ kardot, 7 de nem figyeltek rá... Tiltakoztok ellene, és másokat is arra biztattok, hogy ugyanazt tegyék: "Mindez képtelenség, ne ügyeljetek rá, csak hisztéria! Ne figyeljetek erre az esztelen sokaságra!......
www.tlig.org/hu/humsg/hum902.html

Karakó 2012.11.01. 03:27:46

"Az izraeli gazdaságot, lényegében elkerülte a világválság (az európai piacok válsága miatt a tavalyi növekedés mértéke csak 3,3%), és ezért egy ember felelős: Stanley Fischer, aki 2005-ben lett az Izrael Bank elnöke."

Más "felelősre" tippelek: az amerikai csecs.
Úgy hírlik, az izraeli szociális hálót pár tucat más ország finanszírozza (klf "kárpótlások" címén), ezenfelül USA valami normatív jellegű támogatást is utalgat...
USA ugyan tönkremehet (az eladósodás élvonalába küzdötte fel magát), nem így Izrael: ott gazdagság van, jólét és fejlődés. Szép teljesítmény (és a "forrásbevonás" még folytatódik:)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.11.01. 10:01:46

@csaba carmarthen:

Nem hiszem, hogy a közeljövőben meg tudnálak győzni. Párbeszéd helyett két monológ folytatásának meg nem sok értelme van. De még egyszer: igyekszem Jézus szavára hallgatni, amelyet az Egyház közvetít számomra. Mennybemenetele után tanítását Egyháza adja tovább generációkon kersztül. Látom az Egyházon belüli gyengeségeket (meg a jót is), és hiszem, hogy ez az a hely, ahol a hit otthon van. Üzeneteid nem az Egyházból jönnek, sok a fenyegető tekintélykövetelés, önkényes szentírás-értelmezés, és "csak én - egyetlen ember - tudom az igazat, mert Jézus nekem megmondta, ti többiek ha nem fogadjátok el az én tekintélyemet, elvesztek" szöveg.

A mai ünnep liturgikus szövegeiben a Jelenések Könyve fontos szerepet játszik. Itt az Egyház értelemezi az Apokalipszist. Mennyire más ez, mint az üzenetek értelmezése.

2012.11.01. 10:27:28

@csaba carmarthen:
"nem nevtelen level...
itt mind a Feladot,
mind a kezbesitot (Vassula Ryden) ismered..."

Vassula Rydén írásaival kapcsolatban több hivatalos dokumentum született a Hittani Kongregáció részéről.

www.hagiosz.net/?q=vassulakongregacio

2012.11.01. 10:49:42

@csaba carmarthen:
erősen merem remélni, hogy a szeretetláng még szabadon választható és nem kötelező része katolikus hitünknek...

2012.11.01. 10:58:44

@csaba carmarthen:
"lelkunket nem lehet elprivatizalni
youtu.be/QmlcQyKXE94
igy elsosorban ezen mulik minden..."

ezzel a dallal legfeljebb a békamenetre lehet hívőket toborozni, vagy egy ájemefellenes kampányt lezavarni, de luciferi barátunk szíve bizonyára hevesebben ver majd a kereszténységgel mélyen átitatott szkitha dallamok hallatán...

2012.11.01. 11:12:04

@csaba carmarthen:
"Mi magyarok vagyunk az eszközei a Szűzanya tervének, amelynek során a Szent korona lesz a központi szereplő a világ megújításában"
"nem mondom, hogy nem ertek veled egyet - ebben..."

bizonyára a Szűzanya valahogy egészen másképpen gondolta ezt a dolgot a Szentkoronával kapcsolatosan, a szentkoronatan pedig mint politikai kategória a történelem szemétdombjára való webőczyvel egyetemben...

2012.11.01. 11:19:39

@csaba carmarthen:
"...a problema csak ott van, hogy Cipolla ugy rejti el magat"

illuminátus összeesküvés helyett olvasd inkább embertamás marióésavarázsló c. novelláját eredetiben...

csak tiszta forrásból!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.11.01. 14:16:30

@Izrael misztériuma:
Külföldről a múlt században bevándorló galiciai zsidóknak lehet, hogy nem tetszik , ha mi megakadályozzuk földjeink felvásárlását, külföldi kézbe kerülését, mert úgy látszik, vannak még rokonok szerte a világban, akiknek kellene a magyar föld.
Nem adjuk Sukorót, mert nekünk az a korszak jelenti a "történelmi szemétdombot", amikor az mszp-szdsz maffiakormány átjátszotta a nemzeti vagyont külföldi kezekbe ingyért.
Lauder úr és Blum úr vásároljon földeket máshol, ha megengedik neki. Werbőczy úr, ha látja mi történik ebben az országban, biztosan forog a sírjában.
Ahhoz a korszakhoz kell visszatérnünk, amikor még Magyarország a törvényeinek és államférfiainak köszönhetően nagy , hatalmas és gazdag volt.
A jelenlegi állapotok egy zsákutcához hasonlítanak, ahonnan előre csak a vissza lehet, vissza őseink megtartó hagyományaihoz, vissza a Szent Koronánkhoz, vissza a Szent Korona Tanhoz, vissza az Ősiséghez.

2012.11.01. 14:39:07

"Készítsétek az Úr Útját" Konferencia
Főtisztelendő Atyák, Tisztelt Elöljárók, Közösségvezetők, Kedves Testvérek!
Tisztelettel és szeretettel hívjuk Önöket egy felekezetközi konferenciára, amely Budapesten kerül megrendezésre nov.9-11-ig, "KÉSZÍTSÉTEK AZ ÚR ÚTJÁT!" címmel. Itt lesz Benjamin Berger, a Jeruzsálem Óvárosában működő "Olajfa" messiási zsidó közösség vezetője és Peter Hocken katolikus teológus, pap, a különböző keresztény felekezetek, megújulási áramlatok és a messiási zsidó mozgalmak kutatója, ismerője.

www.mkkm.hu/programok/keszitsetek-az-ur-utjat-konferencia

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.11.01. 15:39:39

A zsidók "megtérésének" azzal kell kezdődnie, hogy bocsánatot kérnek a palesztinoktól, megegyeznek velük országuk visszaadásáról és megelégszenek ily módon azzal a kisebb területtel, amelyet eredetileg megkaptak. Amíg ezt nem tudják megtenni ,soha nem térhetnek meg Jézushoz és az Istenhez, mert önmagukat zárják ki ezzel, de azok is kizárják magukat a kereszténységből ,akik ennek ellenére, keresztény létükre, kokettálnak velük, támogatják a népirtó államukat. Ha nem szólítják fel őket az Ensz határozatok betartására, a visszavonulásra, akkor maguk is bűnrészessé válnak :a zsidók kitaszítottságában önként osztoznak.
A zsidók viselkedése a testvérgyilkos viselkedésmód (Káin-Ábel, Izsák -Izmael,Romolus-Remusz).
A zsidóknak is tőlünk kell ,magyaroktól megtanulni az igazán emberi viselkedést.Hunor-Magyar ikerpár a testvéri szeretet, együttműködés, egymás segítésének a mintaképe. Ez az egymásmellettiség, mellérendelődés, amely még az anyanyelvünket is áthatja, az ősi szkíta eredetű törvényeinkkel és világlátásunkkal egyetemben kell, hogy meggyógyítsa a zsidók és más népek viszálykodó , gyűlölködő természetét.Ezáltal visszavezetve őket is a valódi testvéri szeretet misztériumához, amelyet Jézus urunk mutatott be nekünk, amikor a testét és a vérét adta értünk, nekünk, hogy mi testvérként viselkedjünk.Hunor és Magyar az ősképe ennek a jézusi gondolatnak.

csaba carmarthen 2012.11.01. 22:16:54

Hogyan lehetséges, hogy te, aki nap mint nap prédikálod Szavamat, nem ismered fel az idõket és a jeleket?

Neked mondom, aki kitartóan hirdeted, hogy nem én vagyok ennek az üzenetnek a Szerzõje: Emberi mérték szerint ítélsz, és dicsõségedet saját dicsõségedben keresed... Vigyázz, és óvd meg nyelvedet az ítélettõl!

Én vagyok az egyedüli Bíró, és te valóban az én kezemben vagy... Lelkemmel megerõsítettem a gyengét, hogy rajta keresztül minden nemzet dicsérje és hirdesse Nevemet, és a gyenge ember erõre kapjon.

Megparancsoltam, hogy légy Szavam visszhangja, könyvtekercs, amelyet el kell olvasni. És miután meghallották és megették, örömükben lesz bátorságuk arra, hogy meggyónjanak és bûnbánatot tartsanak.

Így szóltam szentjeim gyülekezetében:.

"Senkit sem fogok megfosztani világosságomtól. Senkinek sem kell bebörtönözve maradnia a sötétségben. Atyámat végtelen szomorúság emészti, és már ajtótok elõtt van a büntetés, amit e hitetlen és hitehagyott nemzedék számára fenntartott.

Abba a káoszba, amelyben éltek, el fogom küldeni Edényemet, aki testében hordozott engem, hogy újból hordozza Szavamat, hogy úgy érkezzek sivatagjukba mint reggeli harmatcsepp.

El fogom küldeni hozzájuk édesanyámat, hogy apránként rávezesse õket utaimra, és javulásra késztesse azokat, akik megbántanak engem.

Íme, én magam is le fogok szállni ebbe a sivatagba, hogy életre keltsem a holtat. Ingyen fogják kapni a tanítást és a bölcsességet.

Szívünkkel a kezünkben jövünk majd és felkínáljuk nekik, és mint két gyertyatartó egymás mellett állva fogunk rájuk ragyogni.

Nem késlekedem tervem végrehajtásával, és mindannyian meg fogják kapni az irgalom idejét.

Ezért fogok ezekben a végsõ idõkben tanítványokat támasztani, hogy felépítsem, ami romokban hever. Elküldöm õket, hogy Nevemben tegyenek tanúságot.

Elküldöm õket oda, ahol a bokrok olyan gyümölcsöt teremnek, melyek soha meg nem érnek, és ahol megvetik az igaz tanítás ösvényét.

Elküldöm drága lelkeimet e föld gyomrába, ahová a bûn úgy bevette magát mint kígyó a fészkébe, hogy kiirtsák és gyökerestül kitépjék a gonoszságot.

Õket küldöm, hogy gyökerestül megsemmisítsék a vadállat tervét.

Különleges küldetésükben meg fogom nekik adni az erõt, és siker fogja koronázni cselekedeteiket.

Szentlelkem segítségével félelmetes gonosz lelkekkel fognak szembeszállni.

Bátorságukban és állhatatosságukban nem fognak törõdni az õket érõ megkövezéssel.

Szentlelkem lesz vezetõjük és társuk, okossággal vezetve õket vállalkozásaikban.

Késedelem nélkül be fogom váltani ígéretemet, és el fogom küldeni Szentlelkemet a mennybõl, hogy velük munkálkodjék és tanítsa meg õket mindarra, amit én már megadtam nekik.

Meg fogom nyitni szájukat, megtöltöm Szavammal, és nyelvük olyan lesz, mint a kard.

Gondosan meg fogom õrizni drága lelkeimet ellenségeimtõl: azokban a napokban az elnyomóktól.

Meg fogom óvni õket a számukra állított kelepcéktõl, és a nekik szánt halálos, kemény kõtõl.

Mindenható kezem nem fog szûkölködni a megmentésükre szánt eszközökben. Gonoszsága ellenére engedékeny leszek e nemzedékhez."

Ezt mondtam gyülekezetem elõtt a mennyben. Bár szájuk által beszéltem és prófétáltam, a lélekben gazdagok nemcsak elnyomnak engem, hanem Szentlelkem mûveit is káromolják.

Mondom neked, eljönnek a napok, amikor ti is eljuttok odáig, hogy elismerjétek Szavam igazságát!

Leányom, bár sokan egyesítik ellened erejüket, veled vagyok, és édesanyád is veled van. Ne fáradj el! Maradj bennem, hogy a mû, amelyet adtam neked, mindenkire és mindenre ráragyogjon! Imádkozz az egységért, a kiengesztelõdésért és Egyházam újjáéledéséért! Legyetek egyek Nevemben!

@matthaios: (nem az en uzeneteim, nem emberi uzenetek)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.11.02. 00:43:32

Uram irgalmazz azoknak, akik Szent Neveddel visszaélve, nem tudom milyen okokból, rendszeresen többoldalas szövegeket tesznek közzé, mint a Te üzeneteidet. Ezzel feltételezik, hogy elhagytad apostolaidra épített Egyházadat és most már ök mondják meg mi szükséges az üdvösségre, hogyan kell viselkednünk, hogyan vélekedjünk a világ dolgairól. Add meg nekik a megtérés, a bűnbánat, az alázatosság kegyelmét, hogy felismerjék, hogy a Te akaratodból a római pápához, a vele egységben lévő püspökökhöz kell ragaszkodniuk. Vegyék figyelembe egyházi előljáróik figyelmeztetéseit. Világosítsd meg őket, hogy alázatosan fekismerjék, ha esetleg rászedte őket a Sátán. Nekünk pedig add meg Szentlelkedet, hogy bölcseséggel és józansággal itéljük meg korunk eseményeit, intézményeit, tendenciát és ne feledkezzünk meg arról, hogy bármikor eljöhetsz, és megértsük azt, hogy eljöveteled körülményeinek előzetes és részletes ismertetése nem biztos, hogy javunkra szolgálnának. Viágosíts meg minket, hogy mint a hüséges szolgák Uruk eljöveteleéig tegyük a dolgunkat. Uram irgalmazz! Boldogságos Szüz Mária járj közbe értünk Szent Fiadnál!

csaba carmarthen 2012.11.03. 01:02:11

Ti nem akarjátok elfogadni a halál ellenszerét, nem akarjátok elismerni Szavamat, amelyet Szentlelkem által adok napjaitokban, és könnyelmûen bántok Szavammal.
youtu.be/952pbJLQHQs
Emberek, hová lett hitetek? Ti hallván hallotok, de meg nem értetek, látván láttok, de nem veszitek észó re dicsõséges és végtelen irgalmamat, amit most rátok árasztok!

www.tlig.org/hu/humsg/hum902.html

csaba carmarthen 2012.11.03. 02:10:39

„Ó, drága Jézusom, nyisd meg fülemet, hogy meghalljam a Te Hangodat

Nyisd meg szívemet a Te szerető Hívásodra

Töltsd el lelkemet a Te Szentlelkeddel, hogy fel tudjalak ismerni Téged ebben az időben

Felajánlom Neked alázatos hűségemet minden iránt, amit kérsz tőlem.

Segíts, hogy megkülönböztessem az igazságot, felkeljek, válaszoljak és kövessem a Te Hangodat, hogy segíteni tudjak neked az egész emberiség lelkének megmentésében

Akaratod számomra parancs
Add meg nekem a bátorságot, hogy hagyjam, hogy Te vezess engem,

hogy kellőképpen fel tudjam vértezni magam, hogy vezessem a Te Egyházadat, Új Királyságod felé.
Ámen.”

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/05/imahadjarat-57-ima-a-papsagnak-jezus-hadd-halljam-meg-hivasodat/

jurgen 2012.11.03. 21:53:53

@matthaios: Részemről is ott egy nagy ÁMEN!

csaba carmarthen 2012.11.04. 00:02:45

Ez vonatkozik valamennyi Tanítványomra, köztük azokra is, akik szeretnek Engem, de nem fogadják el ezeket az üzeneteket...

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/11/jelenleg-a-vilagban-a-belem-a-ti-jezusotokba-vetett-hit-puszta-emlitese-is-szegyenkezest-kelt/

Urfang 2012.11.04. 09:44:14

@Izrael misztériuma:

Az se semmi, de ez még durvább, én csak most találkoztam ezzel. Gyerekek százait kínozták meg egy osztrák apátságban, és a hab a tortán, hogy a papok még ezt is megússzák büntetlenül.

www.origo.hu/nagyvilag/20120323-szexualis-zaklatasok-es-sulyos-bantalmazasok-tortentek-a-kremsmunsteri-apatsagban-egy.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_kereszteny_201211

Az igazság ilyenkor szabadságra megy :(

csaba carmarthen 2012.11.04. 13:50:58

@Urfang:
Az igazsag nem megy szabadsagra.

Isten el hozza a megtisztulast.

Sajat Hazaval fogja kezdeni:

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-aprilis/

Ez az amit sok katolikus testver nem akar elfogadni pusztan azert mert tul fajdalmas.

Egy talyog feltarasa mindig fajdalmas,
megis szukseges a gyogyulashoz.

Urfang 2012.11.04. 14:27:44

@csaba carmarthen:

De még jobban fáj, ha a tályog begyullad és áttétes lesz. Konkrétan ha azokat a papokat az osztrák apátságból nem ültetik le, akkor ott nincs igazság. És ha az egyház nem rúgja ki őket, akkor az tolerancia a pedofíliával, sőt bűnsegédlet.

Egy tűzoltó ismerősöm mesélte nemrég, hogy az egyik munkatársuk laptopján pedofil képeket találtak. Páros lábbal rúgták ki azonnal és még fel is jelentették. De mégis miféle szervezet az ami nem így tesz, hanem magában tartja ezeket a gazembereket, sőt még meg is védi őket?

Ez az igazi baj, nem maga a pedofília, mert az bárhol felütheti a fejét. Az igazi baj az, ha valahol ez nem jár azonnali kirúgással és büntetőeljárással. Miért nem akarnak megszabadulni az ilyen bűnözőktől? Felfoghatatlan. Miért jó az nekik, ha egyre gyűlnek náluk az ilyen betegek, mert mentesülnek a következményektől?

Az ilyen szervezet megérdemli, hogy a saját pátyolgatott tályogjai végezzenek vele.

Ferdinandus 2012.11.04. 18:20:07

@Urfang:

Benned nem merül fel semmiféle kétely a hír igazságtartalma felől?

csaba carmarthen 2012.11.04. 18:44:24

@Urfang:

A talyog altalaban melyen van, tunetei lappangoak, aki hordozza altalaban csak azt eszleli, hogy a dolgok nem mennek olyan jol, ahogy kellene, hogy menjenek, mert lefogy, faradt, levert, ejjelente izzadtsagaban uszik.

A talyog felterkepezese, altalaban nehez (Kulonosen akkor ha a talyog attetesse valt es sok - esetleg minden szerv/testreszre adott attetet) Ehhez altalaban kulonbozo kepalkoto eljarasokra (atvilagitas-ra) van szukseg- mert neha a kulonbozo testreszeket kulon kell kezelni - feltarni, drenezni stb.

Erre lesz a kozelgo lelekiismeret -atvilagitas...
( youtu.be/2-lqE2fTdrU )

Utana kezdodhet a sebeszi beavatkozas.

A nehezseget jelenleg fokozza, hogy egyesek aktiv eutanazia celjabol kulonbozo gennykelto bakteriumokkal oltottak be a Testet
www.thewarningsecondcoming.com/first-secret-in-book-of-truth-reveals-plot-against-the-church-by-masonic-groups/

..es kozben elhiteteik a beteggel, hogy atvilagitasra es mutetre nincs szukseg...es a beteget kivulrol szemlelokkel pedig, hogy a beteg mar menthetetlen

...mert azt akarjak hogy a beteg altalanos szepszisben elhalalozzon.

A beteg ugy tunik ma meg sokban az o fondorlataik aldozata.

Liszt Ferenc szerint egy orvos van, Jezus Krisztus es egy orvossag, az orok elet.

A Jo hir az, hogy az atvilagitas hamarosan megtortenik, es az orvos megkezdi a mutetet...

Urfang 2012.11.05. 13:19:52

@Ferdinandus:

Az igazságtartalom megállapítását én meghagynám az illetékes szerveknek, a cikk szerint egy 1200 oldalas nyomozati anyagból vannak az infók.

Persze az is egy megoldás, ha te a 40 feljelentő elmondásának igazságtartalmát vonod kétségbe, bár nem tudom mi lehet annál beszédesebb, ha valóban fizetett már a rend nem nyilvános kártérítést, valóban kellett már az apátnak bocsánatot kérnie ezért, és valóban felmentett már emiatt néhány rendtagot.

Ha ilyen beszédes körülmények mellett te még mindig kitalációnak tartod az egészet, akkor nálad az erőteljes elfogultság esete merülhet fel, ami csak azt láttatja veled, amit látni szeretnél.

@csaba carmarthen:

Az ilyen szuperlatívuszi átvilágítást majd elhiszem ha látom, de én már azzal is bőven beérném, ha ezekkel az elkövetőkkel is csupán pontosan ugyanúgy bánnának mint bármelyik másik közönséges jogalannyal, és nem védené őket valami feudalizmusból itt ragadt törvények felettiség, mert az egyházi belső igazságszolgáltatás nagyon gyakran úgy fest mintha csak a világi törvények elkerülésére szolgálna, és maguk közt megoldják két miatyánkkal és három üdvözléggyel azt, ami egy világi bíróságon évtizedeket jelentene.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.11.05. 16:47:38

@Urfang: Ha már a pedofiliánal tartunk, akkor nem csak a keresztény egyházakon belül érdemes kutakodnunk, hanem a zsidók háza táján is érdemes körülnéznünk.
Cohn Bendit:
"1975-ben jelent meg A nagy őrület (Der Grosse Wahnsinn) című könyve, amelyben így számol be a kettő–öt éves gyermekek között szerzett élményeiről: „Állandóan flörtöltem a gyerekekkel, és ennek nemsokára erotikus jellege lett. Éreztem, ahogyan ötéves kislányok már abban a korban megtanulták, miként kezdjenek ki velem. Szinte hihetetlen. A legtöbbször védtelennek éreztem magam.” (Ha ő védtelen volt, mit mondhatunk az ötévesekről?) A Das da című ultrabalos magazin 1976. augusztusi számában is beszámolót közölt „hihetetlen” élményeiről: „Gyakran előfordult, hogy néhány gyerek kinyitotta a sliccemet, és elkezdett simogatni. A körülményektől függően mindig másként reagáltam, de vágyaik problémát okoztak nekem. Megkérdeztem tőlük: miért nem játszotok egymással? Miért engem választottatok, és nem a többi gyereket? De amikor ragaszkodtak hozzá, akkor én simogattam őket. Emiatt perverz magatartással vádoltak.”
Amikor utólag számon kérték rajta a történteket, előbb tagadott, verbális provokációról beszélt, végül ezt mondta: „Elismerem, hogy amit írtam, manapság elfogadhatatlan. Amikor ezekre a mondatokra tekintek, azt mondom magamnak: Hát, Dani, ez lehetetlen!”
"Lehetetlen, mégis megtörtént."

"Erről az időszakról beszél olyan vidáman az egykor Vörös Daniként elhíresült diákvezér az interneten is hozzáférhető videón, ahol lényegében azt állítja, hogy nincs erotikusabb annál, mint amikor egy ötéves kislány vetkőzni kezd…"

"hogyan lehetséges az, hogy ez az erkölcstelen, deviáns alak ma az Európai Parlament tagja, az európai zöldfrakció egyik vezetője. Az meg végképp érthetetlen, hogy a történteknek erkölcsi következményük sem volt."
mno.hu/migr_1834/daniel_cohn-bendit_fantasztikus_tapasztalatai-171023

Ferdinandus 2012.11.05. 18:04:55

@Urfang:

Megpróbáltam online-forrásokat keresni a témához, lehet, hogy nem voltam elég alapos, de én mindösszesen csak annyit látok eddig, hogy az osztrák Profil magazin cikkét itthon újraközölte az Origó és a Velvet, illetve egyéb külföldi bulvármédiumok. Emellett kissé bántja a realitásérzékemet a rengeteg szaftos, meghökkentő, hihetetlen, szenzációs részlet ilyen precíz együttállása: gonosz és álszent papok, puskás nácik, horogkeresztes tányérok, évtizedeken keresztül tökéletesen titokban maradó intézményesített brutalitások, kínzások, lelki terror, pedofília, szenvedő gyermekek, mint valami pszichothrillerben.

Urfang 2012.11.05. 19:20:41

@Ferdinandus:

Ha ez pusztán kitaláció, akkor az egyháznak nyilván helyreigazítást kéne kérnie, hacsak nem mazochisták és élvezik, hogy ilyeneket irkálnak róluk teljesen alaptalanul. Ha tényleg alaptalan, akkor nyilván könnyű lenne őket helyreigazításra kötelezni. Ha mégsem teszik, akkor az melyik verziót erősíti?

Még ha az egyházat nem is zavarná, a rendőrségnek hivatalból kötelessége lenne helyreigazítást kérni, ha nem létező nyomozati anyagokra hivatkoznak.

És ha azok a gyerekek tényleg átélték a pszichothrillert, akkor számít-e, hogy neked mi bántja a realitásérzékedet?

Dr. szpahi 2012.11.05. 20:50:38

@Urfang:

Persze... Pelikán pedig békaembereket látott, akik éppen ürgebőrbe csomagolt rádióadóval szervezték Bástya elvtárs elleni a merényletet...

Éberség, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.11.05. 21:20:11

@Urfang:
Elolvasva a cikket, csak egy kérdésem van: ebben a pszichotrillerben vajon Che Guevara-s pólóban kellett enniük a horogkeresztes tányérokból?

csaba carmarthen 2012.11.05. 23:01:59

@Urfang: az a lenyeg, hogy elhiszed ha latod;)

Bar ha kicsit elobb elhinned, az azert lenne jo, mert felkeszultebben erne...

(ez mindannyiunkra vonatkozik...

mindenkire

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/11/megkaptatok-a-fegyverzetet-hasznaljatok-azt/ )

Jn 20.29
Jézus csak ennyit mondott: "Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek."

csaba carmarthen 2012.11.05. 23:28:22

@Ferdinandus: @Dr. szpahi: @m-athos:

>>

Ez a csata a világ szeme láttára fog kibontakozni, és nektek, Hadseregem, nem szabad reszketnetek a félelemtől. Királyságomban minden rendben van, és a ti helyetek biztosított ott. Nektek most másokkal kell törődnötök.

Megkaptátok a fegyverzetet. Használjátok azt. Az Imahadjáratom imái segítenek majd enyhíteni a sok szörnyűséget, melyeket az emberiség bűnei okoztak. Kérlek, imádkozzátok ezt az imát a büntetések enyhítéséért.

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/11/megkaptatok-a-fegyverzetet-hasznaljatok-azt/

Urfang 2012.11.05. 23:34:22

@Dr. szpahi: @m-athos:

Én nem mondok ítéletet, mert azt meghagyom a bíróságnak. A bíróság pedig a következő ügyekben nyomoz, amit a 40 diák egybehangzó vallomása alapján gyanusítanak : súlyos kényszerítés, kínzás vagy kiskorúak, fiatalkorúak vagy védekezésképtelenek elhanyagolása, fegyvertartási törvény megszegése, testi sértés súlyos következményekkel, fiatalkorúak szexuális zaklatása, kiskorúak szexuális zaklatása, kiskorúak súlyos szexuális zaklatása, nemi erőszak, hatalmi viszonnyal való visszaélés.

viennahu.eu/profil-horrorkolostror-kremsmunster/

De ha ti már most készek vagytok ítéletet mondani, és hazugságnak ítélni a diákok vallomásait, hát tegyétek csak, de ha aztán kiderül, hogy valóban megtörténtek, és ti itt poénkodtok és gúnyolódtok a szenvedéseiken, akkor az szerintem nektek lesz fekete pont a végelszámoláskor.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.11.05. 23:51:57

@csaba carmarthen:
Én ezt szoktam imádkozni:

"Emberszerető Urunk!
Bocsáss meg mindazoknak, akik bennünket gyűlölnek vagy sértegetnek.
Tégy jót jótevőinkkel; felebarátainknak, rokonainknak és az elhagyottaknak is add meg üdvös kérelmeiket.
Látogasd meg és gyógyítsd meg a betegen fekvőket, szabadítsd ki a rabságban sínylődőket, légy a tengeren levők kalauza és az utazók kísérője.
Emlékezzél meg az igaz hitben velünk egyvallású fogoly testvéreinkről és mentsd meg őket minden gonosz támadástól.
Könyörülj, Urunk, mindazokon, akik bennünket arra kértek, hogy érettük imádkozzunk.
Irgalmazz, Urunk, mindazoknak, akik nekünk szolgálatokat tesznek és velünk irgalmasságot gyakorolnak; ajándékozd meg őket üdvös kérelmeikkel és az örök élettel.
Emlékezz meg, Urunk, már elhunyt atyáinkról, testvéreinkről, és mindazokról, akik igaz hitben és tisztességben költöztek el.
Emlékezzél meg, Urunk, a mi szegénységünkről is. Világosítsd meg elménket Szent Evangéliumod fényével; és vezérelj minket parancsaid ösvényére a tisztaságos szent anyád, az Istenszülő, a téged szolgáló égi erők, és az előtted öröktől fogva kedves összes szenteid imái által.
Mert hozzád méltó, hogy megkönyörülj rajtunk és üdvözíts minket Istenünk. És mi Neked hálaadást zengünk Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és örökkön-örökké."

Hát ez egy ilyen görögkatolikus/orthodox bűnbánati "röpima". Elvileg szentgyónás után szokás imádkozni, de amint a szövege mutatja teljesen általános, vagy inkább egyetemes: mindig mondható és mindenkiért szól.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.11.05. 23:54:42

Helyesen névelő nélkül így hangzik: "vezérelj minket parancsaid ösvényére tisztaságos szent anyád, az Istenszülő..."

csaba carmarthen 2012.11.06. 00:16:33

@Ferdinandus: @m-athos: @Dr. szpahi:

Felhivnam a figyelmeteket a

viennahu.eu/profil-horrorkolostror-kremsmunster/

veblaptervezesere...

Ha megfigyelitek itt az otagu csillag (zoldre atfestve) tamadja a horogkeresztet.

Mindketto szabadkomuves szimbolum. (Ja, es a magyar cimerrol hianyzik a Szent Korona, ami szinten az o kezjegyuk)

Az egyik komuves jelveny tamadja a masikat....

Mas szoval a "kigyo a sajat farkaba harap"

..amelynek szinten van komuves szimbolisztikai ertelme:

a satan orokketerto uralmat jelenti (ezen megvezetett szekta tagjainak -sajat magukat is becsapo - celjai szerint legalabbis)
..nezzetek utana...ez csak a vegso jelentese, igy szamos mas okkult magyarazattal fogtok talalkozni utkozben

ezen kivul felideznem nektek, hogy egy jo evtizeddel ezelott a tornyok felrobbantasakor ugyanez a szlogen ment az illetekes titkosszolgalat szocsovei reszerol:

Jaj jaj, most a kigyo a sajat farkaba harapott. (Jelentese:....)

Fel kene mar ebredni...mielott keso lenne:

"Egyházam szándékos megfertőzése általuk, azt eredményezte, hogy gonosz rémtetteket okoztak ártatlan áldozataiknak."

ezt itt olvashatjatok a 2012. Április 29. Vasárnap, 3:33-i uzenetben

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-aprilis/

csaba carmarthen 2012.11.06. 01:16:46

@m-athos: az rendben van hogy ezt imadkozod, senki sem mondta, hogy ne tedd.

Viszont "amen"-t mondtal @matthaios: -nak arra a sajat fogalmazasu imajara , amelyben lehetsegesen satantol valonak nevezte azt ami viszont -meg az o szemszogebol is(!) lehetsegesen- Krisztustol valo. (mindamellett, hogy nem ketlem matthaios -es az ament mondok- joszandekat ezugyben, avval az apro kitetellel, hogy Urunkat mar 2000 evvel ezelott is lebelzebuboztak)

Innen hirtelen visszakanyarodva a fent (2012 11. 06. 00:16:33-kor) kuldott es a nehany ezelotti kommenthez... ha elgondolkoznatok, es megimadkoznatok azt a kerdest hogy mi van, ha azok az uzenetek

(amiket en csak igyekszem lelkiismeretem szerint tovabbadni)

valoban Krisztustol valoak...

(es itt megjegyzem egyetlen egy egyhazi ujsagcikk nem jelentett ki ezekrol az uzenetekrol EX-CATHEDRA semmit, amit tenybeli "hibaktol" -jobb esetben pusztan feluletessegbol szarmazo elirasoktol-hemzsegve, meg egyebkent- se tehetne azt meg; mindamellett hogy ezek az uzenetek szervesen kapcsolodnak II Janos Pal papa hozzank intezett felhivasahoz, amennyiben minket a hajnal oreinek hiv meg...)

Szoval ha elgondolkoznatok azon,

(szivbol atimadkozva a kerdest)

hogy mi van akkor, ha ezekben az uzenetkben Krisztus szol hozzank (akirol ugy tudom nem mondhatjuk, hogy "nem az Egyhazon belulrol jon"...).. amelyet egyebkent Edesnyjan keresztul mar evtizedek ota keszit elo
www.medjugorje.org/frjozoletter.htm

es hasonlokeppen azokon is elgondolkoznatok, amiket a fentiekben belinkeltem...

...akkor nem kene -sokakkal egyetemben @Urfang: -nak olyan valaszokat adnotok amelyre o ezt valaszolja:

"De ha ti már most készek vagytok ítéletet mondani, és hazugságnak ítélni a diákok vallomásait, hát tegyétek csak, de ha aztán kiderül, hogy valóban megtörténtek, és ti itt poénkodtok és gúnyolódtok a szenvedéseiken, akkor az szerintem nektek lesz fekete pont a végelszámoláskor. "

Es maskor meg sokaknak nem kene ugyanilyen attituddel hozzaallni ahhoz, amire korabban probaltam felhivni a figyelmeteket ugyanezen csoport -"vilagi"-tevekenysegevel kapcsolatban:
youtu.be/doQbjQnpRvg

...
nem kene tagadnotok a potencialis tenyeket...
es a potencialisan Istentol jovo figyelmeztetetseket...

Hanem ehelyett tudnank -magatol Krisztustol- hogy valojaban mi tortenik, es hogyan ertelmezzuk azokat,

www.nagyfigyelmeztetes.com/wp-content/uploads/2012/05/TheWarning_HU_2012aprilis30_end.pdf

...Hogy hogyan segithetunk a legtobb emberen...

hogy hogyan keszithetunk fel minel tobb embert - sajat magunkat is beleertve-

anyagilag

erkolcsileg

lelkileg

hitben

szeretetben

az elottunk allo evekre.

Udv: Csaba

2012.11.06. 07:36:43

éberség!
mindenkinek jó lesz vigyáznia, a kőmüvesek már a spájzban vannak...

2012.11.06. 09:26:29

most már kezd bennem összeállni a kép:
ez egy modernizált cionbölcsi a web 2.0 felületen...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.11.06. 12:38:32

@Urfang: "Vádat emeltek egy brooklyni ultraortodox zsidó közösség négy tagja ellen, amiért egy pedofília- és szexuális zaklatási ügyben megpróbáltak fenyegetéssel és megvesztegetéssel elhallgattatni egy lányt és annak a barátját - közölte pénteken a The New York Times."
"Charles J. Hynes brooklyni államügyész szerint a négy férfi a szatmári haszid közösség egy prominens tagját, Nechemya Webermant igyekezett megvédelmezni, akit 88 rendbeli, szexuális vonatkozású törvénysértéssel vádolnak, egyebek között azzal, hogy orális szexre kényszerített egy 13 évnél fiatalabb gyereket."
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=563117#null

"Cox helyettesítésére Cathy-t átadták egy új kezelőnek, a pedofil, hasbeszélő és hipnotizáló Alex Houstonnak. 1982-ben Houston kokaint nyújtott át Bill Clintonnak, miközben Cathy-nek találkoznia kellett feleségével, Hillary Clintonnal. Hillary Cathy vaginájának a megpillantása során (amelyet korábban elaltatás nélkül egy démon fejéhez hasonlító alakúra operáltak, s így Baphomet-nek a fejét ábrázolja - amelyet a templomosok és követőik imádtak) állítólag annyira izgalomba jött, hogy orális aktust hajtott végre."
(Drábik János :Tudatmódosítás)

Hillary Clinton leszbikus viszonyt folytatott egyetemi évei alatt. Az elitiskolában nem volt ritka a lányok közötti szexuális kapcsolat.

"Pikáns részletek kerültek napvilágra az exelnök nejének szexuális életéről. A szenátor asszonyról egykori egyetemi iskolatársai azt állítják, hogy szobatársnőjével és egyben legjobb barátnőjével, Eleanor "Eldie" Achesonnal évekig szexuális viszonyt folytatott. Hillary állítólag az egyetemi évek alatt veszítette el szüzességét."
www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=27868

"HILLARY CLINTON ZSIDÓ HÁTTERE"
zionistterror-inhungary.blogspot.hu/2009/08/augusztus-27-zsido-kommunistak-amerika.html

"Clinton lánya zsidó szertartáson mondja ki a boldogító igent"
hvg.hu/panorama

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.11.06. 15:02:40

@csaba carmarthen: Igen, Ament mondtam @matthaios: könyörgésére, mert én is azt szeretném, hogy 'úgy legyen!'.

2012.11.06. 16:43:14

úgy látom, hogy a nemzeti és keresztényi összeesküvéselméletek szépen egymáshoz konvergálnak és készül már belőlük a szebb jövő...

csaba carmarthen 2012.11.06. 20:41:39

Hazudtak nekunk.
Nem kicsit.
(Nagyot..)
1:38
youtu.be/Gs-77f4Sqh8

csaba carmarthen 2012.11.10. 21:28:18

laza változtatás ..

youtu.be/b1vX5sOJU3Y

"Azt tervezi, hogy megváltoztatja az időket és a törvényeket."

Dán7.25

Karakó 2012.11.11. 03:51:16

most már bennem is kezd összeállni a kép:

ez egy cionista ügynök a jezsuita.bloggerek felületén...

Karakó 2012.11.11. 04:18:14

@Ferdinandus: @m-athos: @Dr. szpahi: @Urfang:

Imádom ezt a "strucc-politikát": fejet a homokba!! Kiváltképp aranyos a szelektív, sőt kreatív "forráskritika", a Profilt simán le-bulvározzuk, aztán jöhetnek csőstül a békaemberek ürgebőrben, a Che-polós bencések, stb-stb, vége-nélkül, önfeledten vihorászva, mint valami jóféle tini-bulin, vagy VV-matinén...

Az osztrák sajtó teljes vertikumában beszámolt a kremsmünsteri eseményekről (szaftos botrányok). Ha a tisztelt publikum nem sajnált volna néhány kattintást:

diepresse.com/home/bildung/schule/hoehereschulen/742293/Missbrauch_Klosterschueler-klagen-ueber-Rufschaedigung?from=suche.intern.portal

derstandard.at/1332323729198/Stiftsleitung-von-Kremsmuenster-schuetzte-paedophilen-Mitbruder

diepresse.com/home/panorama/religion/623735/Kremsmuenster_Fuer-immer-etwas-kaputtgegangen?from=suche.intern.portal

derstandard.at/1348285793353/Kremsmuenster-Pumpgun-Pater-vor-Anklage

Na persze: bulvármédium a Presse, bulvármédium a Standard, bulvármédium minden, ami esetlegesen negatív összefüggésben tudósítana klerikusok viselt dolgairól.
(ez ugyan nem a bárányok, hanem a birkák jegye)

Urfang 2012.11.11. 10:37:16

@Karakó:

Szerintem ezzel van az igazi baj, nem is magával a pedofil érzület felbukkanásával, mert az olyan deviancia ami akárhol felbukkanhat, de ha jól működik a rendszer, akkor kiszűri ezt a nem kívánatos magatartást.

Viszont ahol az elhallgatás kultúrája hallgatólagosan asszisztál ehhez, nem szűrik ki az elkövetőket, büntetlenséghez segítik őket, akár azzal hogy nem hajlandók elhinni a valós vádakat, és cinkosukká válnak, akár effektív eltusolással, akár félrenézéssel és vállrándítással, ott nem működik jól a rendszer, ott nem kiszűrik, hanem megkísértik a devianciát.

Szerintem elég alantas egyházi lojalitás az olyan, ami egy ilyen ügyben az elkövetők pártjára áll az áldozatok helyett.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.11.11. 12:04:18

@Urfang:
A baj sokkal mélyebben van, mint gondolnád:
"Egészen 1973-ig a homoszexualitást rendellenes magatartásnak, és így kezelendőnek tartották. De abban az évben az APA,(USA) alapul szolgáló kutatási eredmény nélkül(!) normális magatartásnak nyilvánította a homoszexualitást. Korábban már elmondtuk, mennyire nem demokratikus módon született ez az eredmény, az APA néhány homoszexuális tagja és szimpatizánsaik ravasz és mocskos ténykedésének köszönhetően. (REF.1; 32–36.) Két évvel később az Amerikai Pszichológiai Társaság (melyet szintén APA-nak rövidítenek, és háromszor annyi tagja van) ugyanezt a döntést hozta. Amint meghozták ezeket a nagy horderejű döntéseket, hirtelen helytelenné vált megpróbálni olyan szülőknek segíteni, akik a homoszexualitás kialakulását akarták megakadályozni gyermekeikben. Szigorúan büntették azokat, akik ezt pártolni merték."

www.emaso.com/hu-hungarian/index.html

Dr. szpahi 2012.11.12. 08:32:04

Éberség, elvtársak!

Világ médiahíreken siránkozó, ellenőrizetlen események miatt krokodilkönnyeket hullató (ál)humanistái egyesüljetek!

@Urfang:

Azért, nehogy azt mondd, hogy te merő emberbaráti szeretetből, és a(z állítólagos) áldozatok miatt érzett fájdalomtól vezérelve említetted meg az esetet :((

Azért hoztad ide ezeket a "Mónika ismét összejött Bécikével"-hitelességű buklvárhírt és a no-name blogbejegyzést, mert iagazolni akartad a "papok" romlottságát.

40 évvel ezelőtt, akár így is fogalmazhattál volna: "A klerikális reakció, mint köztudott, az imperialisták ötödik hadoszlopának legfőbb támasza, s ebbéli minőségének megfelelően hivatott aknamunkájával aláásni a dolgozó nép egységét, munkakedvét, fegyelmét, hogy megrendítse Pártunk és Kormányunk iránti bizalmát, és ily módon segítse az imperialista háborús uszítók terveit!"

Urfang 2012.11.12. 11:13:11

@Dr. szpahi:

Régi lejárt trükk ez a komcsizás, én ugyan biztos nem válok kommunistává azért, mert megosztok egy médiahírt és mert nem kezelem eleve hazugságként. Azért gondolkodjunk már egy kicsit. Az osztrák ügyészség nyomozati anyagára hivatkoznak abban a cikkben. Ha valaki kitalál egy fiktív bulvárhírt és az állami ügyészség szájába adja úgy, hogy nem tudja igazolni, az börtönbe is kerülhet emiatt.

Ki az az újságíró, aki börtönbe kerülne csak azért, hogy hamis lejárató cikket írjon a kremsmünsteri papokról? Ha nem valódi ügyészségi nyomozásra hivatkozna, akkor azonnal beperelné az ügyészség is és az egyház is, és semmivel sem tudná megvédeni magát, hisz ha nincs ilyen anyag akkor az azonnal kiderül és őt várja a börtön. És mindezt csak azért, hogy leadhassa az ő kitalált történetét, na ez az ami szerintem valószerűtlen.

Ha viszont van ilyen nyomozás, akkor esemény is van mögötte, és ha ti ez esetben lebulvározzátok és hitelteleníteni próbáljátok ezt az eseményt, akkor ti vagytok akik a rossz oldalra álltok és az áldozatok igazságtétele helyett az elkövetők kimosdatására törekedtek.

Ehhez pedig nem kell komcsinak lenni, hogy az ilyen bűnpártolást elítéljük.

Dr. szpahi 2012.11.12. 11:48:09

@Urfang:

Azt mondtad, hogy az igazságtétel a bíróság dolga. Akkor meg miért kell azelőtt prejudikálni, hogy legalább alapfokon ítélet született volna az ügyben? Csak a szenzáció, vagy az egyház lejáratása kedvéért?

És, kérlek, ne mondd, hogy nem hallottál még médiabebeli visszaélés olyan, egyre gyakoribb eseteiről, amikor a rágalmazó úgy kerülte el a pert és a büntetőjogi felelősséget, hogy egy másik médiumra hivatkozott a hír átvételét illetően, vagy az utolsó lapon megjelentett egy szűkszavú helyreigazítást.Persze, az általában már senkit sem érdekel, hogy a hamisan megvádolt személyek esetleg ebbe végleg belerokkannak. Mondd, mi lesz az ügyben pl. az index büntetőjogi felelőssége, ha mégis kiderül, hogy az áldozatok mégsem "áldozatok", hanem esetleg valamilyen anyagi vagy politikai érdek vezérelte őket. Vagy hogy blöff volt az egész ügy (mert ha jól emlékszem a médiumok itt egy blogbejegyzésre hivatkoznak, ahol a megnevezettek állítlag nyilvánosságra hozták ezeket a történeteket, és lényegébben ennek a hitelességét vizsgálja az ügyészség).

A (fekete)humor - bocs, ha nem érted - itt arra vonatkozott, hogy milyen hiteltelen, de ugyanakkor mélységesen szomorú ez az egész. Hiszen a cikk(ek) a kommunista propaganda lejáratókampányainak eszközeivel annyira túlexponálják a kérdést, mint annak idején a koncepciós perek nagy része. Ahol a temetőbe Dsida Jenő sírjához gyertyát gyújtani kivonuló diákokat államellenes szerveszkedésért és a rendszer megdöntéséért ítélték súlyos év(tized)ekre.

Horogkeresztes tányérok, pumpgun stb. Te ezt tényleg készpénznek vetted? Hogy évtizedeknek kellett eltelni ahhoz, hogy az ilyesmit valaki észrevegye, szóvá tegye? A "szabad" (és szinte az egész 20. században egyházellenes) nyugati szomszédunknál?

Urfang 2012.11.12. 12:07:07

@Dr. szpahi:

Akkor legjobb ha kivárjuk a nyomozás végét, mert az se jó ha alaptalanul vannak megvádolva az állítólagos elkövetők, de az sem ha az állítólagos áldozatokat kezeljük eleve bűnösként és alaptalanul hazugnak nevezzük őket, csak mert el merték mondani a szenvedéseiket. Én magam nem ítélkeztem, csak lehetségesnek tartottam a hírt, elvégre nem ez lenne sem az első sem az utolsó ilyen.

Az hogy évtizedek teltek el még nem teszi hiteltelenné az ügyet, ugyanígy évtizedek teltek el a spanyol katolikusok szervezett gyermekrabló bandájának az ügyében is amíg ki nem derült az igazság.

Dr. szpahi 2012.11.12. 12:29:13

@Urfang:

Ezzel már nagyjából egyetértek: ))

Üdv.

2012.11.12. 23:12:00

@Dr. szpahi: @Urfang:

Válasszuk kétfelé a dolgot. Egyrészt az Anyaszentegyháznak vannak ellenségei, akik nem nagyon bíbelődnek azzal, hogy hiteles képet rajzoljanak róla. Ez nyilvánvaló, felesleges tagadni.
A 'papi pedofília' bevett szófordulattá vált anélkül, hogy bárki meggyőződött volna arról, hogy milyen gyakori a pedofília a papok soraiban. Gyakoribb-e például, mint tanárok vagy edzők között? Azt is sokan tényként kezelik, hogy létezik ok-okozati összefüggés a cölibátus és a pedofília között.

A dolog másik fele az, hogy egyházunk nem egy képviselője híján van minden alázatnak, és azt hiszi, hogy papként vagy püspökként nem vonatkoznak rá bizonyos elemi szabályok. Annyira elhagyja őket az erkölcsi érzékük és annyira megrontja őket a hatalom, hogy nem tűrnek el semmilyen kontrollt.
Persze ez sem új. Olvastam valahol, hogy még a konstantini fordulat előtt volt egy korrupt püspök, akitől csak úgy tudtak megszabadulni, hogy feljelentették őt az akkori (pogány, sőt gyakran keresztényüldöző) hatóságoknál.
Akit mai párhuzamok érdekelnek:

index.hu/belfold/2012/11/12/nem_konyveltek_a_millios_osztogatast_a_katolikusok/

Urfang 2012.11.13. 10:04:45

@khamul:

Azt hiszem én írtam is, hogy a fő problémát nem magában a pedofíliában látom, hanem abban ahogy ezt az egyházak kezelik. Igen, vannak pedofilok a tanárok és az edzők között is (ez nem egy olyan számháború, hogy ha találunk máshol is akkor mi megnyugodhatunk) viszont ha egy pedofil tanárról kiderülnek az üzelmei, akkor a tantestület nem fogja az iskola hírnevének védelmében eltusolni az ügyet, nem fogja szimplán áthelyezni a delikvenst egy másik iskolába, nem fogják maguk között iskolán belül megoldani az ügyet, hanem azonnal leveszik a kezüket a bűnözőről, páros lábbal kirúgják és az igazságszolgáltatásra bízzák az ügyét.

Ezt kéne pontosan meghonosítani az egyházakban is, mert az ezzel ellentétes magatartás nem az áldozatokat védi, hanem a pedofilokat, és csak lehetőséget teremt az újabb visszaélésekre.

Amit belinkeltél a milliós visszaélésekről szerintem ugyanerre a problémára vezethető vissza, hogy az egyházi státusz miatt azt képzelik rájuk nem vonatkoznak a szabályok. Komolyan mondom, szerintem ez a hozzáállás még a feudális törvények felettiség kései maradéka.

Pedofil bűncselekményt látva azt képzelik, hogy rájuk nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség, mert nekik saját speciális jogrendjük van, ami felette áll a világi jognak.

Ugyanez történik a gazdaságban, azt képzelik rájuk nem vonatkozik a számviteli törvény és kedvük szerint bánhatnak a rájuk bízott pénzzel, a szigorú törvények csak a világiakra vonatkoznak, de ők felette állnak ennek, hiszen még adózniuk se kell, akkor bizonyára még könyvelést se kell csinálniuk.

Azt hiszem ilyenkor teljes joggal háborodnak fel a nem vallásos adófizetők, amikor azt látják hogy a pénzük egy ilyen ellenőrízhetetlen szervezethez kerül, amely nyom nélkül utalja át az adójukat ismeretleneknek haveri alapon.

Ez megint csak egy feudális jellegű adómentesség és szabályok felettiség, holott egyszerűen csak ugyanolyan szabályozásnak kéne alávetni a számvitelüket, mint bármelyik más szervezet gazdasági rendszerét.

Mert a lelkeket azt olyan misztikus módon menthetik meg ahogyan csak szeretnék, de ha köztörvényes bűnözésről vagy gazdasági elszámolásról van szó, akkor ott nincs helye a misztériumnak, hanem tartsák be ők is ugyanazokat a szabályokat, amelyek mindenkire vonatkoznak.

2012.11.13. 10:48:56

@Urfang:

'ez nem egy olyan számháború, hogy ha találunk máshol is akkor mi megnyugodhatunk'

Egyházát szerető katolikus nem lesz boldogabb attól, ha kiderül, hogy máshol is követnek el hasonló bűnöket. Viszont furcsállja azt, hogy míg a katolikus 'papi pedofília' külön dossziét érdemelt, addig más világnézetek, hivatások vagy foglalkozások esetén ilyen nincs. Most szándékosan nem linkelek ide semmit, mert nem az ujjal mutogatás vagy a terelés a célom. Csak néha azt érzem, hogy az 'értéksemlegesség' sokaknak nem annyira fontos, ha az Egyházat kell támadni.

'anti-catholicism is the anti-semitism of intellectuals'
(Peter Viereck)

'viszont ha egy pedofil tanárról kiderülnek az üzelmei, akkor a tantestület nem fogja az iskola hírnevének védelmében eltusolni az ügyet'

Ez nincs feltétlenül így, én legalábbis hallottam ellenpéldát (tanárt és edzőt is). A bizonyítás szinte mindig kínos és fájdalmas, és mindenki meggondolja, hogy belekeveredjen-e egy ilyen ügybe. Nem könnyű egy kolléga ellen vallani, ha előtte rendszeresen együtt kávéztál vele a szünetekben.

Ez vonatkozik az egyházi intézményekre is, ahol a munkatársi viszony ráadásul sokszor az érintettek haláláig tart.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.11.15. 10:12:04

@Karakó:
"Imádom ezt a "strucc-politikát": fejet a homokba!" Mivel ez személyesen nekem is céloztad, így ezt a magam nevében kénytelen vagyok kikérni magamnak. :) Lapozz csak vissza, hogy hogyan reagáltam akkor, amikor BBC hírről volt szó.

De a radikálisan antikatolikus hitgyüli tévéjének és hetilapjának katolikus vonatkozású híreit hadd ne kelljen elhinnem. Épeszű ember nem a Fradi B-középnél akar tájékozódni az Újpestről. :-)

Az idézett Der Starndard és Die Presse pedig véletlenül sem képezi le az "osztrák sajtó teljes vertikumát", csak két, egymást visszhangzó liberális lapról van szó. De az osztrák médiára, mint valami mércére hivatkozni a Paul Lendvai-ügy után azért meglehetősen bizarr dolog.

@Urfang: "viszont ha egy pedofil tanárról kiderülnek az üzelmei, akkor a tantestület nem fogja az iskola hírnevének védelmében eltusolni az ügyet, nem fogja szimplán áthelyezni a delikvenst egy másik iskolába, nem fogják maguk között iskolán belül megoldani az ügyet, hanem azonnal leveszik a kezüket a bűnözőről, páros lábbal kirúgják és az igazságszolgáltatásra bízzák az ügyét."

Nem tudom honnan vagy ebben ennyire biztos, de remélem igazad van.

A gyermekvédelemben viszont nem így volt - csak remélni merem hogy már ott is csak múlt időben beszélhetünk róla.

A gondozottak elcsábítása a gondozók részéről nem volt annyira ritka eset. Nevelőbácsi a nevelt fiúval, nevelőnő a nevelt leánnyal. Az még az enyhébb eseteke közé tartozott, ha a nevelőnő a tizenéves fiúkat vezette be a szexuális élet rejtelmeibe (már amennyiben egyáltalán be kellett őket vezetni).

Ezekben az esetekben a testület és az intézmény egyáltalán nem "vette le a kezét a bűnözőkről", pontosan hogy az eltusolás és tagadás ment, vagy ami még rosszabb: még csak tudomást sem vettek róla. Igazságszolgáltatás elé soha, egyik ügy sem került!

Ahol ügy "lett" belőle ott is elintéződött egy egyszerű áthelyezéssel de olyan is volt, hogy az érintett fölfelé bukott: gyermekotthon-vezetőből a megyei önkormányzatnál lett főmufti, a megye összes gyermekotthonának a nagyfőnöke. (Szegfűs-madaras koalíció volt éppen a megyeházán.)

Ennyi rémség után tartozom egy mondattal azoknak, akik lelkiismeretesen és becsületesen, emberfeletti módon - sokszor önmagukat kizsigerelve - dolgoznak a gyerekvédelem különböző posztjain. Szerencsére ők vannak többen.

felician 2012.11.18. 11:14:16

Ez a kettős mérce a katolikus egyházban és más intézményekben tapasztalt szexuális visszaélések témájának kezelésében késztetett rá, hogy összeállítsak egy kicsi, a releváns (tudományos) forrásokig lemenő sajtószemlét a valós arányok ügyében, amivel elhalkíthatók a minden papban szexuális bűnözőt látó demagógok. Az "eltusolási ügyek" arányáról sem volna rossz egy hasonlót készíteni, mert valószínűleg ugyanilyen rugózás megy ebben a kérdésben is.

Mivel ez a blogmotor (úgy látom) nem engedi át a sok hosszú linket tartalmazó hozzászólásokat, egy másik blogban közzétett hozzászólásomra mutat a link:

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20121116_nem_adna_kevesebbet_a_kormany_az_egyhazaknak#comment41703

Használjátok egészséggel.

2012.11.22. 13:46:19

@felician :

Kösz, hogy kikerested a Guardian cikket, én is a mandineren láttam először.

Talán ez látszik majd:

www.guardian.co.uk/commentisfree/andrewbrown/2011/may/21/child-abuse-catholicism-johnjayinstitute

bádogos 2012.12.03. 12:24:21

@m-athos: "Kína, India és az iszlám világ soha nem fog "felvilágosodni" és a kapitalizálódás is teljesen más folyamatok szerint zajlik náluk, mint amit mi itt nyugaton saját magunknál megszoktunk."

Ennek hajszálpontosan az ellenkezője igaz. Kína és India valami egészen rohamos tempóban europizálódik (v. amerikanizálódik - ebből a szempontból minimális a különbség). Japán pedig ma már szellemileg közelebb van Európához, mint a hagyományos Ázsiához.

Elég sok indiai fiatalt ismerek, a gondolkodásmódjuk minimálisan különbözik attól, ahogyan én közelítem meg a világot. Két éve volt egy műsor a CNN-en, kb. 100-150 fiatalt kérdezgetett egy riporter a mindennapi élettel kapcsolatos felfogásukról. Ha hátat fordítok a tévének, meg nem mondtam volna, hogy a felvétel Indiában készült.
süti beállítások módosítása