Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A bennünk élő vágy az egyszerűségre: Ferenc pápa népszerűségének titka

2013.11.10. 00:30 pacsy

ap_pope_francis_renault_4l_ll_130911_16x9_992.jpgEgy mostanában elvégzett felmérés szerint az olaszok 59 százaléka azt állítja, hogy nagy segítséget jelent számára, ha foglalkozik saját spirituális kérdéseivel. Sokan merítenek pozitív energiát ebből – és mi tagadás, nem csak Itáliában! Terjedni látszik egyfajta „ferencpápa-kultusz” (papafrancescanesimo), ami annak a jele, hogy az új pápa alakja sokakban felkeltette az érdeklődést nem csak a hit, de általában olyan spirituális értékek iránt, amelyekre sokan és régóta vágyakozunk. 

Világszerte mindig is jelen volt – Amerikában mozgalom formájában is – egy olyanfajta életszemlélet, amely szembehelyezkedik a fogyasztás mámorával, igyekszik ellenállni a növekedésorientáltság álságos kísértésének, nem hisz a fékevesztett kapitalizmus megváltásígéretében és a „szabadon választott egyszerűség” (voluntary simplicity) mellett teszi le a voksot

Ugyanez a tendencia olvasható ki az „Olaszok értékei 2013-ban” címet kapott kutatás eredményeinek összegzéséből is. A jelenség nagyon is érzékelhető és igencsak elterjedt: Bergoglio pápa, anélkül, hogy bármit is erőltetne, egyszerűen csak azzal az ősi-új, nagyon is emberi módszerrel él (ami egyébként kitüntetett értelemben „vallásosnak” is mondható), hogy egyszerűen felajánlja azt, amit maga is élni igyekszik. Ez a titka annak, hogy üzenete ennyi pozitív visszhangra és széles körű elfogadásra talál: közvetlenség, egyszerűség, egy csipetnyi egészséges (ön-) irónia, valamint egyfajta minden körülményességtől és formalizmustól mentes viselkedés – ami az ő esetében minden olyan jellegű luxus határozott elvetésével is párosult, ami azt szolgálná, hogy kiemelje főpapi méltóságát –, csupa olyan dolog ez, ami azonnali szimpátiát vált ki e globális szintű vezető iránt. Mindezek mögött persze egy nagyon is megalapozott (keresztény) spiritualitás áll, valamint egy tudatosan is érthetőségre törekvő teológia: a hit olyan egyszerű felfogása, amely ráadásul inkább az örömre, semmint a bűnösségre teszi a hangsúlyt a vallásosság megélése során. 

Ami azonban a tömegek számára leginkább vonzónak bizonyult, legyenek bár katolikusok vagy sem, a Ferenc pápa által választott életforma a maga egészében. Például az az öreg fehér Renault autó, amelyet egy plébános ajándékozott a pápának, és amelyet Ferenc a Vatikánvároson belül használ. Egy ilyen jel bizony többet mond minden jámbor, a „betlehemi jászol egyszerűségéről” és „Jézus Krisztus szegényes názáreti életformájáról” szóló prédikációnál… És azután az, hogy a liturgikus alkalmak, a vallási ceremóniák során a nincs többé felesleges sallang: immár minden csak a leglényegesebb dolgokra koncentrál, józanságot és összeszedettséget sugározva. Ehhez jön még a vasárnapi Úrangyala imádságkor immár szokásossá vált „Jó étvágyat az ebédhez!” informális kiszólás; valamint azok az időközben elszaporodott közvetlen telefonhívások, amelyről immár legendák keringenek Róma szerte. (Nemrég például a jezsuiták által vezetett Vatikáni Rádióban a pápa nem találta a szobájában a keresett személyt, s mialatt a titkárnő ijedten szaladgált a folyosón, hogy előkerítse, a pápa nyugodtan várakozott a vonal másik végén… :-) Meg aztán, hogy lemondott a nyári szabadságról. Ezért persze nem lehet senkit sem szentté avatni, ez világos! De olyan jelek ezek, amelyek minden bizonnyal sokkal inkább az emberek szívéhez szólnak a mai világban, ahol alig látunk ki a gazdasági krízisből, s ahol jóformán minden hétköznapi ember arra kényszerül, hogy újragondolja a családja bevásárlási és nyaralási kiadásait.

Ferenc pápa tehát mintha lehallgatná a kor szavát, s minden számítás nélkül (hiszen mindig is így élt) adekvát választ ad a jelen történelmi pillanat kihívásaira, amelyben a mélyülő recesszió sokakban elkeseredést vált ki és a jövőbe vetett hit elvesztésével fenyeget. Ferenc pápa bebizonyította a kétkedőknek, hogy manapság úgy is lehet pápának lenni, hogy valaki nem elzárt magánlakosztályban, hanem a Szent Márta vendégház asztalánál étkezik, együtt a többiekkel. Egy kicsit úgy, mint egy felelős családapa, akinek esetleg arra is vigyáznia kell, hogy a hó végéig a családja kijöjjön a fizetésből.

Persze mindez szimbolikus jelentőségű. Nem arról van szó, hogy egy pápának (ahogy egy püspöknek vagy papnak sem) azon kellene aggódnia, hogy meglesz-e a holnapi betevő falatja… (Erre még hosszú ideig nem fog sor kerülni! :-) És mégis… Sokak számára példa ez (vallási hovatartozástól és anyagi lehetőségektől függetlenül). Követésre szólít – mert a jövőbe mutat. Ferenc pápa egy új paradigma útját egyengeti, amely egy érettebb lelkiség, mélyebb, szolidárisabb spiritualitás kibontakozását szolgálja. Sokunk számára ihlet forrása lehet (akár nélkülözők vagyunk, akár nem), hogy minél inkább képesek legyünk megbecsülni azt, amink van, és eközben ne feledkezzünk meg azokról sem (a világ 85 százaléka ilyen!), akiknek sokkal kevesebbel kell beérnie.

370 komment

Címkék: népszerűség egyszerűség ferencpápa

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr845622653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.10. 10:45:05

Az vitathatatlan, hogy Ferenc pápa, ahogy elődei is immáron nagyon hosszú évek óta, egészen magas erkölcsiség, felelős, konzervatív/preventív s mégis előremutató gondolkodásukkal csak követhető példát nyújtanak. Még a semleges, nem gyűlölködőknek is elgondolkodtató álláspontot képviselnek ők, s követőik.
Az biztos, hogy nem a nagy melegben fütyörészve az árnyékos függőágyban eltepedős utat javasolják. Persze azért, mert van napszaktól függően árnyékban is levő függőágyad, s mert tudsz fügyülni azért még nem biztos, hogy elkárhozol. Akkor sem, ha néha belefekszel nagy melegben árnyékot s némi nyugalmat keresve, fütyürészve(ez itten nagyon relatív, mert például ha fügyülök (gitározom) a szobámból kimenekül minden élőlény a négylábúaktól az ízeltlábúakig; a kétlábúak eleve nem maradnak ott). S persze az sem biztos, hogy akinek nincs árnyéka, függőágya, vagy fütyülési képessége, azt az azzal rendelkezőeknek kell szeretetből előteremteni.
De az is biztos, hogy az önmagáért és környezetéért felelős ember, amint teheti (kicsit szabadabban mozoghat ilyen vagy olyan okokból kifolyólag :P) nem maradhat tétlen.
Persze, az emberi lélek teljességét nehéz sematizálni. Így egy ember véleménye csak egy olvasat. Az én esetemben ez így is van. LEhet, hogy működik azoknak, akik szeretnek maguknak gitározni/zenélni a szobában, vagy akik úgy elsőznek, hogy erre a kétségkívül egyedülálló tettre 532446256-ik karakternél hívják fel a nagyérdemű figyelmét. A nagy számok törvénye alapján viszont (remélem most jól használom a fogalmat) az évezredek alatt pontosított és egyházi gondolkodók által milliomszor önmagán, korán, közegén átszűrt vallásos eszmeiség és áhitat a lehető legpontosabban megadja azokat a határértékeket, amin belül még jóban lehetünk önmagunkkal, környezetünkkel, a világgal.
Mondja ezt az, aki művészi önáltatásból, eszetlen valóságérzékeléstől vezetve egyszer megkötötte a kutyáját, s nem engedte ki a macskáját a concert hall-ból előadás alatt. A kutyát azért kellett megkötni, mert ki tudja nyitni az ajtót, így aztán a macska is menekülhetett volna. Az eredmény: csendben tűrtek, de attól a naptól fogva minden ajtó és minden berendezési bútor bánja a rémület berögzült motorikusságának bosszú-nyomait.
Kellett volna inkább zongoráznom.

Dr. szpahi 2013.11.10. 10:46:06

pacsy@:

Ferenc pápa gesztusai éppen arról szólnak, amit a keresztény katolikusok (és nem katolikusok) többsége - az Evangélium szellemében - mindig is elvárt az Egyháztól. A krisztusi egyszerűség, szegénység és alázat gyakorlását. Példamutatást arról, hogy van más út is, mint a gazdagság, a kényelem, a személyes jólét hajszolása, annak a gőgös és minden keresztényi öntudatot nélkülöző magatartásnak a gyakorlása, amelyik úgy fogalmaz, hogy: "nekem ez jár, mert pap, püspök, pápa, európai polgár, fehér ember, értelmiségi stb. vagyok." Közösségvállalás - még ha a próbálkozások és gesztusok szintjén is - azokkal, akik szegényebbek, rászorulóbbak, akik nálunk nehezebb helyzetben vannak.

Persze, egyszerű, kis dolgok ezek, de mégis a kereszténység lényegéhez kapcsolódnak.

Arisztotelész szerint az erkölcsi értékek, mint a bőkezűség, önuralom, szelídség, mértékletesség stb. csak szoktatás útján alakíthatóak. Ha nem szoktatjuk hozzá magunkat először kisebb gesztusokkal, majd egyre teljesebben, nagyobb szívvel a jó gyakorlásához, akkor sohasem leszünk jó emberek. Persze, van egy ennél tökéletesebb út is, az "oszd szét mindened a szegények közt és kövess Engem" -útja. Ez azonban - sajnos - a történelmi tapasztalatokból kiindulva, a keresztények közül keveseknek sikerült.

Én úgy érzem, az sem hiábavaló törekvés az Úr előtt, ha gyengeségünk folytán kisebb lépésekben haladunk az üdvösség felé. Hiszem, hogy Isten kegyelme, hozzásegít, és erőt ad ahhoz, hogy - bár egyről előbb a kettőre, majd a háromra jutva - végül teljes szívünkkel képesek legyünk szolgálni, és kiteljesíteni itteni életünkben az Ő akaratát.

2013.11.10. 11:11:33

@gólhaj:
mit is akartál mondani???

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.10. 11:49:31

@Izrael misztériuma: Micsoda kérdés!!!NÉGYNÉGYnégy Há'hogy zongoráznom kellett volna.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.10. 11:58:37

aaazthogy...szerintem igaza van Ferenc pápának, s elődjeinek. Persze nehéz elvonni a figyelmet a/z negyed/fél/egész évi jelentésről, a hazavitt munkáról, vagy a törlesztőrészletre vett autó gyorsan pörgő sebességórájáról, vagy a plazmatévé szép színéről, az azon megjelenő tökéletesre kidolgozott számítógépes effektekről, játékokról, s más tartalmakról, amit inkább nem írnék mostan ide. Szerintem, törekedni kell minden nap arra, hogy megoldjuk a problémákat. A világban rengeteg probléma van, s rengeteg születik, nap mint nap. Az volna a jó, hogyha minél többen tudnának megfelelő problémákat kiválasztani megoldásra, s maguk kevesebbet teremteni. De én már szinte meg sem merek szólalni a kényszerkoncertem óta.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.10. 12:13:31

@Dr. szpahi: ögríí
hadd mutassak vmit:
evangelium.katolikus.hu/
- a mai elég szókimondóra sikeredett. Úgy éreztem idevághat.

Dr. szpahi 2013.11.10. 15:12:12

@gólhaj:

Köszi a linket. Elolvastam, jó írás, és tényleg talál ide.

Én viszont sohasem tudtam megérteni azt, hogy valaki ugyan hisz Jézus Krisztusban, de nem hisz a feltámadásban. Hogy lehet vajon csak félig-meddig hinni Isten ígéretének? Merthogy Krisztus szavai nem valamiféle lehetőségként beszélnek az örök életről, hanem konkrét ígéretként...

És Istenről az is meg van írva, hogy még ha minden ember hazug lenne, Ő akkor is igaz. Tehát, vagy hiszünk Isten Igéjének, vagy elvetjük. Más út nem létezik, mert akkor semmi értelme sincs a mi hitünknek.

Szent Pál szavaival: "Ha tehát hirdetjük, hogy Krisztus feltámadt a halálból, hogyan állíthatják némelyek közületek, hogy nincs feltámadás? Ha nincs feltámadás, akkor Krisztus sem támadt fel. Ha pedig Krisztus nem támadt fel, nincs értelme a mi tanításunknak, s nincs értelme a ti hiteteknek sem. [...] Ha csak ebben az életben reménykedünk Krisztusban, minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk." 1 Kor 15/12-14 [...] 20.

Mösziö Candy (törölt) 2013.11.10. 15:55:15

@Dr. szpahi: "Én úgy érzem, az sem hiábavaló törekvés az Úr előtt, ha gyengeségünk folytán kisebb lépésekben haladunk az üdvösség felé".

Jó napot kívánok!

Úgy érzem, ez sántít! Jézus pont erre az attitüdre mondta, hogy könnyebb a tevének átmenni a tű fokán mint a gazdag embernek a mennybe jutni!
A Krisztusi tanítás nem tűri a langyosokat! Csak a teljes odaadást! Félig nem lehet Krisztus követőjének lenni, csak teljesen vagy sehogy!

Viszont látásra!

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.10. 16:55:08

@Mösziö Candy: wowowowooo! Nehéz súlyú a háázbaaa'nnn. Gondolom Ön példamutatásból ötös.
Egyébként is az möszjö nem möszijö s főképp nem mösziö.

Dr. szpahi 2013.11.10. 17:23:50

@Mösziö Candy:

Valóban?! És Péter, Jakab, János vagy Tamás vajon hányszor mutatkozott gyengének Krisztus előtt?

Mösziö Candy (törölt) 2013.11.10. 19:19:34

@gólhaj: Nem az a kérdés amit ön feltett, hanem hogy igaz-e a Krisztusi tan?!@

Dr. szpahi:

Az más! Attól mert gyengék voltak még nem voltak langyosak, hanem teljes odaadással követték Jézust!

Mösziö Candy (törölt) 2013.11.10. 19:20:50

@gólhaj: Egyébként mi az hogy gólhaj? Esetleg gój hal? Annak még volna értelme.......

misihanna 2013.11.10. 21:01:57

@Mösziö Candy: Dr. szpahi kis lépésekről és nem egy helyben maradásról beszélt. Ez utóbbi a langyosság.
Örvendetes, hogy ennyire szívén viseli Jézus tanítását, ez a pár sor Öntől egyenesen buzdító erővel bír:

"A Krisztusi tanítás nem tűri a langyosokat! Csak a teljes odaadást! Félig nem lehet Krisztus követőjének lenni, csak teljesen vagy sehogy!"

Gondolom ugyanez a buzgóság vezette, amikor a másik poszton ezt írta IM-nek:

"Az egyik ilyet - fúj - Izrael Misztériumának hívják. Hívják?! Ló...t! Magát hívja annak a toportyánféreg hogy bújna vissza a kénköves valagába a sivatagnak a csatorna töltelék patkány!"

Hm.

Mösziö Candy (törölt) 2013.11.11. 05:58:51

@misihanna: Természetesen! Ha sérteget válaszolok neki!
Maga nem tenné biztos, hanem oda tartaná a másik orcáját is! Tegye, én nem teszem!

Dr. szpahi 2013.11.11. 12:51:12

@misihanna: Köszi :-)

@Mösziö Candy:

Azt hiszem, Misihanna válaszolt helyettem megfelelőképpen. Senki sem beszélt itt "langyosságról", rajtad kívül.

Azt írtam:: "Hiszem, hogy Isten kegyelme, hozzásegít, és erőt ad ahhoz, hogy - bár egyről előbb a kettőre, majd a háromra jutva - végül teljes szívünkkel képesek legyünk szolgálni, és kiteljesíteni itteni életünkben az Ő akaratát. "

Krisztust teljes szívvel követni - ez a lényeg. Hogy ez rögtön sikerül (így lenne tökéletes) vagy csak fokozatosan, lépésről lépésre egyre közelebb kerülni Hozzá, az szerintem a végeredmény (vagyis az üdvösség) szempontjából mellékes. Utalhatnék itt a szőlőmunkásokra is, akiket a gazda különböző napszakokban fogadott fel a munkára. Talán nem minősül "langyosnak" az a szőlőmunkás sem, aki még nem szegődött el, de készül a feladatra.

2013.11.11. 17:42:17

arról, hogy miért tetszik nekem Ferenc pápa:

Ferenc pápa az általános kihallgatáson köszöntötte a magyar cigányok nemzeti zarándoklatát
www.youtube.com/watch?v=eZGGxdWJEiI&feature=share

meg ezért:
A pápa Szent Ferenc-i tette
magyarkurir.hu/hirek/papa-szent-ferenc-i-tette

a pápa ezzel nem csupán Szent Ferencet utánozta, hanem egy kitaszított embert ölelt a kebelére, és vont be egyházába, mint egykoron Jézus is tette korának megalázottjaival és megszomorítottjaival...

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.11. 22:20:09

Egyetértek a poszt szerzőjével és az eddigi kommentelőkkel abban, hogy Ferenc pápa népszerűsége a szegények iránti szolidaritásból is fakad, azonban szerintem tévedés lenne, ha azt gondolnánk, hogy csak ezt az erényét értékelik az emberek. Számomra ugyanilyen fontos, hogy komolyan veszi a II Vatikáni Zsinat határozatait, és Isten népének egészét be akarja vonni az egyház életét meghatározó döntésekbe, különös szerepet szánva a laikus híveknek. Egy biztos: ugyan sokan vannak azok, akik tiszteletet és megbecsülést éreznek mindezért a pápa iránt, de vannak olyanok is, akik haragszanak rá, sőt megvetik mindezért. Ezért tartom különösen fontosnak, hogy akik egyetértenek vele, azok fejezzék ki támogatásukat, egyetértésüket. Ezért javasoltam a magam részéről, hogy a pápának szóló nyílt levélben is jelenjen meg mindez, ld.: kaleidoscope.blog.hu/2013/11/06/veglegesitettek_a_ferenc_papanak_szolo_masodik_levet
Még lehet hozzá csatlakozni, aki egyetért a levél tartalmával, az tegye meg.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.11. 23:07:26

@kaleidoscope: "és Isten népének egészét be akarja vonni az egyház életét meghatározó döntésekbe, különös szerepet szánva a laikus híveknek."

Nem vagyok abban biztos, hogy jól értelmezed a laikusok bevonását az egyházba.

Nem arról van szó, hogy a következő zsinat laikusokból fog állni, vagy hogy a következő pápát laikusok fogják megválasztani. Arról sincsen szó, hogy ezentúl a laikusok bármiféle kontroll nélkül teológiai különvéleményeket fogalmazhatnak meg az egyház nevében, és arra sem kapnak bátorítást a laikusok, hogy ki-ki a saját szájíze szerinti lelkiségi mozgalmat indítson el.

Egész egyszerűn arról van szó, hogy Ferenc pápa szívesen látná a templomokban a papíron katolikusok azon 80-85 %-át is, akik a karácsonyi éjféli misét leszámítva nem járnak a templomba.

Aki pedig jár templomba, az megtalálja annak rendjét és módját, hogy állapota függvényében az egyház mely döntéseibe miképp szólhat bele. De egy laikus legfontosabb döntése az Egyház irányába az kell hogy legyen, hogy vasárnap részt vesz a misén, egész héten pedig a vasárnapi Eucharisztiára készül fel testileg és lelkileg egyaránt.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.12. 00:10:44

@m-athos: "Nem vagyok abban biztos, hogy jól értelmezed a laikusok bevonását az egyházba. " Ez kölcsönös :)
A hívő nagykorúság lényegét abban látom, hogy a laikus hívek ténylegesen részt vesznek az egyház fontosabb személyi döntéseinek meghozatalában is, és az egyház teológiai tanítását érintő kérdések eldöntésében is. Természetesen én sem gondolom, "hogy a következő zsinat laikusokból fog állni, vagy hogy a következő pápát laikusok fogják megválasztani." Azt sem mondtam, hogy "ezentúl a laikusok bármiféle kontroll nélkül teológiai különvéleményeket fogalmazhatnak meg az egyház nevében". És bár minden vasárnap részt veszek a misén, és valóban szoktam egész héten készülni rá lélekben, azért mégsem hiszem, hogy Jézus Krisztus tanítása szerint való lenne az az állításod, hogy: "...egy laikus legfontosabb döntése az Egyház irányába az kell hogy legyen, hogy vasárnap részt vesz a misén..." Mindazonáltal az általad leírtak nagyon jól kiemelik azokat a kontrasztokat, amelyek mentén elválaszthatóak a Katolikus Egyházon belül meglévő, egymástól erősen eltérő álláspontok.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 11:03:32

@kaleidoscope: "A hívő nagykorúság lényegét abban látom..."

Igen, ezzel a lényegre tapintottál. Nem biztos, hogy a hívő minden értelemben "nagykorú". Politikai értelemben a demokratikus társadalmak nagykorúnak tekintik az állampolgárokat (vagy legalábbis igyekszenek ezt színlelni), de a spiritualitás nem a politikai logikát követi.

Laikusként is nagyfokú életszentségre és spirituális bölcsességre lehet szert tenni, de ez messze nem általános. A laikusok 99,9 százalékának (akik közé én is tartozom) lelki vezetésre van szüksége. Fogalmazhatok úgyis, hogy spirituális értelemben gyámság alatt vagyunk.

Az Egyház egészét érintő spirituális döntéseket tehát ne mi, inkompetens laikusok hozzuk meg, hanem sokkal inkább a lelki atyáink és lelki anyáink. Akik szintén gyarló földi emberek, de azért spirituális téren mégiscsak kompetensebbek nálunk. Ha nem így lenne, akkor mi lelkivezetnénk őket, és nem ők minket :)

Egy magamfajta egyszerű laikusnak így is van bőven beleszólási lehetősége a saját szűkebb közösségében. Eldönthetem, hogy önkéntes munkával, természetbeni juttatással, pénzzel az egyházközségünk mely tevékenységét milyen mértékben támogatom. Ha például jótékonysági koncertet szervezünk, akkor lesz egy jótékonysági koncertünk. De ha nincs aki megszervezze, akkor meg nem lesz koncertünk - ez ilyen egyszerű.

Egy laikus akár az egyházközségi tanács tagja is lehet, senki nincs ettől eltiltva. Bár tény, hogy ezt azért ki kell érdemelni. És akkor máris bele lehet szólni olyan gazdasági döntésekbe, hogy a fűtésszámlát fizessük ki, vagy inkább ne fűtsünk a télen, de javíttassuk meg a beázó tetőt.

Aki aktív tagja az egyházközségének, az ezekkel úgyis tisztában van. Aki pedig nem az, annak a petíciók helyett inkább ajánlanám, hogy próbálja ki azt, hogy milyen dolog aktív laikusnak lenni egy keresztény közösségben :)

Ami viszont a lényeg, hogy ne felejtsük el, hogy mi is az Egyház lényege: az, hogy Krisztus teste, más megközelítésből ugyanez, hogy az egyház eucharisztikus közösség.

A szentségek kiszolgálása, illetve a hívek felkészítése a szentségek vételére - ez az,ami az Egyház elsődleges feladata, illetve ez az, amit csak az Egyház tud nyújtani, senki és semmi más nem. Éppen ezért az Egyházban minden ennek rendelődik alá, de ez viszont egy olyan terület, amiben egy laikusnak nincs, és nem is lehet döntési jogköre. Krisztus ezt már rég eldöntötte.

Krisztus az Egyház feje és a Szentlélek által kormányoz, Ferenc pápánk pedig Krisztus földi helytartója. Mi laikusok csak szolgák és alattvalók vagyunk, Isten méltatlan szolgái. Egyházunk feladata az, hogy megtartson minket a krisztusi úton, mégha ez az út éppen "nem trendi" az adott társadalomban.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.12. 11:12:41

@kaleidoscope: Kedves Kaleidoszkóp! S vajon mik az arányok az egyházon belül? Egyáltalán, az egyház, s annak "kormányzata" olyan, mint bármely más kormányzat? Lehetséges, hogy társadalmi változások kikényszerítsenek néhány évenként-évszázadonként az egyházon belüli erőviszonyok újraértékelésével megkövesedett viszonyok kilökését Isten hajójából? Hisz ezek az értékek is, legalább 80 éve immáron szintén relatívak?
Az emberi síkon ugyanez: Ha egy kicsit ilyen most a helyzet, akkor erre megyünk, ha meg olyan, akkor arra?! A történelem hozott erre példát, s én inkább látok közeledést/visszarendeződést sok álláspontban.
Amíg mi a bármiről vitázunk, a világ másik fele egyszerűen éhen hal, persze a relativizmus bornírt közhelyes megfogalmazása sem segít ezen.

2013.11.12. 11:26:21

@m-athos:
a te egyházad inkább egy szolgáltatóház és művelődési központ sajátságos keveréke, ahol mellékesen a klérus teszi a szentségek kiszolgáltatását, a híveknek pedig hallgass a neve...
(zustand passivum)

Dr. szpahi 2013.11.12. 11:27:53

@m-athos: @kaleidoscope:

"Az Egyház egészét érintő spirituális döntéseket tehát ne mi, inkompetens laikusok hozzuk meg, hanem sokkal inkább a lelki atyáink és lelki anyáink."

Gondolkodtam ezen a kérdésen, és arra jutottam, hogy én laikusként egyáltalán nem is kívánnék semmiféle módon "nyomást gyakorolni" az Egyház hivatalos döntéseire, még a közös véleménynyilvánítás szintjén sem.

Mert ha így történne, és változna a hivatalos egyházi hozzáállás bizonyos kérdéseket illetően, úgy érezhetném magam, hogy esetleg én is részese voltam egy olyan "reform" kikényszerítésének, amelyik lehet, hogy nem a Szentlélek szerint való, hanem inkább a mi érdekeinket tükrözi.

2013.11.12. 11:39:38

@Dr. szpahi:
a Lélek ott fú, ahol akar, ne korlátozzuk működését!
(a korai egyház azért volt olyan sikeres, mert engedte hatni a Szentlelket, ennek pedig már évszázadok óta nem sok nyoma maradt az Egyház működésében...)

Dr. szpahi 2013.11.12. 11:41:05

@Izrael misztériuma:

Szerintem meg éppen azok képzelik "szolgáltatóháznak" az Egyházat, akik úgy gondolják, hogy mert esetleg fizetik az egyházadót és járnak templomba, mindenbe beleszolhatnak, és kényük-kedvük szerint alakíthatják (rendelhetik meg) a nekik tetsző szolgáltatásokat.

Kb. két évvel ezelőtt írtam egy bejegyzést ezzel kapcsolatban, nem csak a katolikusra, hanem a keresztény felekezetek többségére vonatkozóan, talán nem túl nagy szerénytelenség, ha utalok erre is: keresztenymisszio.blog.hu/2011/04/12/keresztenyseg

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 11:43:19

@Izrael misztériuma:
"a híveknek pedig hallgass a neve..."

Igen. Az Isteni Örök Igazság ki van nyilatkoztatva, ugyan ki lenne az a földi halandó, aki ezt felülírhatná?

Véleménynyilvánításra és társadalmi érdekegyeztetésre ott van a média, a pártok, a szakszervezetek, az önkormányzatok, a szakmai kamarák, az iskolaszékek és még millió más társadalmi fórum. Tessék őket bátran használni.

De az Egyház nem az érdekérvényesítésről szól, hanem pontosan hogy az önmegtagadásról.

Aki ezt nem látja be, az üdvössége szempontjából még mindig jobban jár, ha inkább saját vallást alapít, mintha Krisztus Egyházát akarná a saját igényeire szabni :)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 11:49:54

@Izrael misztériuma: "a korai egyház azért volt olyan sikeres, mert engedte hatni a Szentlelket, ennek pedig már évszázadok óta nem sok nyoma maradt az Egyház működésében..."

A korai egyház böjtölt, virrasztott, szegénységben élt és rengeteget imádkozott, volt hol fújnia a Szentléleknek.

A mai laikusok többsége (magamat is ide számítva) sokkal inkább a világi hívságoknak szolgáltatja ki magát. Hiába fúj a Lélek ha észre sem vesszük, mert megy a tévé és zörög a csipszes zacskó :)

Isten mentsen egy olyan világtól, ahol azok a laikusok döntenek az Egyház dolgai felől, akik évente egyszer, a karácsonyi éjféli misére mennek templomba, mert még azzal sincsenek tisztában, hogy a Húsvét nagyobb ünnep, mint a Karácsony.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 11:52:38

@Dr. szpahi: Elolvastam a blogbejegyzésedet és osztom a véleményedet.

2013.11.12. 12:00:53

@Dr. szpahi:
a cikk nagyon jó!
még vagy két évtizede a Szentlélek szeminárium volt az evangelizáció és belső megtérés színtere, újabban az MLM fogásokat és húsos zöldbablevest kínáló Alfa kurzus a menő, mármint hogyha darabra kell számolni a lelkekkel...

2013.11.12. 12:02:50

@m-athos:
"A korai egyház böjtölt, virrasztott, szegénységben élt és rengeteget imádkozott, volt hol fújnia a Szentléleknek."

a Lélek most is fú, de csak, ha elcsendesedünk és figyelünk a hangjára...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 12:16:49

@Izrael misztériuma: Igen, én is ezt mondom: a mai laikusok túlnyomó többsége nincs annyira elcsendesedve, hogy figyelni tudjon a Lélek hangjára. Többségünk hetek alatt összesen nem tölt annyi időt imával, amennyi napi szinten célravezető lenne... Ezért lenne katasztrofális bármiféle nagyobb horderejű döntést ránk, laikusokra bízni, mert abból a döntésből egész biztosan nem a Lélek fújna.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.12. 12:29:19

A sok nekem szóló és azóta felmerült konkrét kérdésre - idő hiányában - most nem tudok válaszolni, azonban jelezném, hogy amint arról a legfrisebb posztomban is írtam, láthatóan az egyház legmagasabb szintjein is eléggé távol vannak még ezekben a kérdésekben a vélemények, álláspontok: kaleidoscope.blog.hu/2013/11/12/zavar_a_vatikani_kerdoivvel_kapcsolatban
Mindezt azonban nem válasznak szántam, remélem rövidesen tudok tételesen is reagálni az itt leírt véleményekre.

2013.11.12. 13:08:34

Ferenc pápa: “Újítsuk meg a zsidó néppel való szolidaritásunkat és közelségünket”
www.szombat.org/hirek-lapszemle/ferenc-papa-ujitsuk-meg-a-zsido-neppel-valo-szolidaritasunkat-es-kozelsegunket

stlouisdefrance 2013.11.12. 14:48:47

az új pápa kétségtelenül megnyerő, sőt szeretetre méltó személy aki törekszik arra, hogy hitelesen képviselje, amit mond, de ez Wojtyla-nál sem volt másképp és ő sem lett ettől jó pápa. közvetlen vagy távoli elődei mellé állítva Ferenc pápa eléggé egy marxista protestáns benyomását kelti. komoly kétségeim vannak afelől, hogy ezzel az intézmény nagyobb dicsőségét segíti-e elő.

a bölcs Hildebrand óta, lassan 1000 éve már, hogy kizárólag azt lehetett hallani, hogy minden hatalmat a központba kell koncentrálni, mert csak ezáltal biztosítható az Egyház politikai függetlensége és belső fegyelmezettsége. Mivel az egyház per definitionem helyes elveket vall, ezért a katolikus gondolkodás keretei között a hierarchikusan felépített óraműszerűen működő szervezetre való törekvés legalább is erősen védhető, még ha nem is feltétlenül szimpatikus.

valószínűleg nem értem, amit Ferenc pápa a gesztusokon túl sugallani szeretne, de mintha valahogy kimondatlanul is az következne belőle, hogy ma Luther messze inkább vállalható, mint IX. Piusz. erről pedig az egyetlen, ami eszembe jut az, hogy utoljára Gorbacsov próbált egy történelemhamisításon és tekintélyelvűségen alapuló birodalmat a karizmatikus fellépés erejével az őszinteség és részvétel lassú bevezetése által megreformálni...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 15:49:36

@stlouisdefrance: "valószínűleg nem értem, amit Ferenc pápa a gesztusokon túl sugallani szeretne"

Ezzel valószínűleg sokan így vagyunk, és mindenki a saját fixa ideáját szeretné viszontlátni a Szentatya gesztusaiban. Ezért aztán Ferenc pápa gesztusai egyelőre egy kollektív talányt képeznek mindannyiunk számára. :)

Mondjuk a használt autó egy elég egyértelmű gesztus, de hasonló gesztusai az elődeinek is voltak: VI. Pál eladta a tiarát, II. János Pál kivonta a forgalomból a gyaloghintót, Benedek fekete-fehér tévén nézte a focivébét.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.12. 15:54:56

@stlouisdefrance: történelemhamisítás?
Ezt kifejtené kérem?

stlouisdefrance 2013.11.12. 16:22:18

@gólhaj: sok minden, ami az Egyházon belül ma természetesnek számít olyan hazugságokon alapul, mint a Donatio Constantini...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.11.12. 16:32:03

@stlouisdefrance: ja hogy eeez! Ez a sok világi sürgésforgás, ejj-ejj.
Bezzeg mi, akik tudjuk az igazságnak mindegyik oldalát, büszkén mutogathatjuk másoknak a sajátunkét, hogy a levágatástól így menekedjék meg az elv.

stlouisdefrance 2013.11.12. 16:52:35

@gólhaj: hehehe, nagyon kedves, de szándékom csak építő jellegű kritika lenne a szubkultúrán kívülről :)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.12. 16:54:11

@stlouisdefrance:

'ami az Egyházon belül ma természetesnek számít olyan hazugságokon alapul, mint a Donatio Constantini'

Mi számít ma természetesenak a Donatio Constantini alapján?

stlouisdefrance 2013.11.12. 17:00:00

@matthaios: a pápai állam létén kívül?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.12. 17:04:59

@stlouisdefrance: Az első kép szerintem egy számítógép monitor, de tényleg nincs sok jelentősége. Nem hiszem, hogy Benedek a netről mozizott volna.

A gyémántos topázkereszt már keményebb dió. Egyfelől egy pápa részéről sem illendő ajándékot visszautasítani, másfelől viszont tényleg kelthet visszatetszést a luxusajándékok begyűjtése.

Az orthodox egyházban ezt a dilemmát elegánsan kikerülik. Mivel a világi papok nősek, de a püspökök és köztük a pátriárka nőtlen kell hogy legyenek, ezért nem lévén más lehetőségük, a szerzetespapok közül szentelnek püspököt. A szerzetesek pedig semmilyen ajándékot nem fogadhatnak el, egyedül csak virágcsokrot. A többi pedig már a protokollfőnök dolga, hogy ezt tudassa a pátriárka diplomáciai partnereivel is.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.12. 17:05:23

@stlouisdefrance:

Igen, mert a pápai állam létének nincs relevanciája az Egyház tanításával kapcsolatban. Talán az egyházjogban, de lehet, hogy ott sem nagyon.

stlouisdefrance 2013.11.12. 17:17:33

@matthaios: amikor a pápák a kizárólagos invesztitúrajogért harcoltak előszeretettel hivatkoztak a Donatio Constantinire. ma ez a régi szándék fait accompli, el sem tudjuk képzelni, hogy valaha máshogy volt vagy másképpen lesz...

@m-athos: legalább is nem kellett volna utána többször nyilvánosan viselni.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.12. 17:28:49

@stlouisdefrance:

A Donatio Constantini arról szól, hogy Konstantin császár területeket adományozott a pápának. Az invesztitúrával kapcsolatban arról volt szó, hogy a püspök hivatalának gyakorlásában mennyire van alávetve a világi hatalomnak, függetlenül az egyházi államtól.

stlouisdefrance 2013.11.12. 17:39:36

@matthaios: offok vagyunk. de: ha Konstantin átengedte (volna) a pápának a Birodalom keleti része felett a főhatalmat megfejelve nagyszabású magánbirtokokkal Júdeától Afrikáig, akkor ennek értelmében a pápa áldásából uralkodó nyugati császároknak a legkissebb joguk sem lehetett volna arra, hogy ott a püspökök kinevezésébe beleszóljanak.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.12. 17:55:41

@stlouisdefrance:

A pápa Egyház feletti egyetemes joghatósága dogmatikai kérdés, ez nem az adománylevelen alapszik. A dogmát egyébként az egyházi állam megszűnésének küszöbén, az 1. Vatikáni Zsinaton mondták ki. A zsinatot az olasz csapatok közeledtére függesztették fel és attól kezdve a konkordátumig a pápák a Vatikán "foglyai" voltak.

stlouisdefrance 2013.11.12. 18:39:16

@matthaios: a Te megközelítésed teológiai, mig az enyém történelmi-politikai. egy 1871-es dogma számomra nem érv a középkor történetével kapcsolatban, sőt, éppen azt próbáltam érzékeltetni, hogy azzal az úgymond adománylevéllel kezdődött az a sok-sok pápa által következetesen előrébb vitt folyamat, amely végül a tévedhetetlenség deklarálásához vezetett és amely ma mintha megtorpanni látszana. de aligha találunk ebben a (eredeti mondandóm szempontjából kevésbé lényeges) kérdésben közös nevezőt.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.12. 18:55:48

@stlouisdefrance:

'aligha találunk ebben a (eredeti mondandóm szempontjából kevésbé lényeges) kérdésben közös nevezőt'

Ez így van. Két eltérő egyházkép van egymással szembeállítva. Az egyik szerint az Egyház csak történeti-emberi intézmény, a másik szerint isteni alapítású, hierarchikus intézmény, amelynek megvan a történeti oldala is. Szerintem Ferenc pápa egyházképe is az utóbbi, de ő ezt nem öncélú dolognak tekinti, hanem a szolgálat eszközének. Az egyházi hierarchia isteni alapítású, de ez nem sajátmagáért van, hanem a világ üdvösségének a szolgálatára. Ferenc pápa az ellen emelte fel többször a szavát, hogy ez a hierarchia öncélúvá váljon. De eszébe sem jut felszámolni ezt.

Dr. szpahi 2013.11.12. 19:24:57

@m-athos: @Izrael misztériuma:

"Hiába fúj a Lélek ha észre sem vesszük, mert megy a tévé és zörög a csipszes zacskó"

"a Lélek most is fú, de csak, ha elcsendesedünk és figyelünk a hangjára."

Egyetértek :-))

plexus · http://brendel-figyelo.blog.hu/ 2013.11.12. 21:44:01

@kaleidoscope:
"Még ma is kísért az a zsinat előtti szemlélet, hogy a pápa, a püspökök és papok egyházának, vagyis az egyháznak vannak hívei. Az a jó hívő, aki megszívleli a papok tanítását, követi intelmeiket, s a hit dolgaiban engedelmeskedik nekik. Ebből aztán sajnálatosan következhet az a félreértés, hogy a kereszténység teljes megélése is a papokra tartozik, s a világi keresztény dolga csupán annyi, hogy kövesse a szabályokat.
A II. vatikáni zsinat már foglalkozott ugyan a világiak keresztényi hivatásával, de a téma még nem kapott akkora hangsúlyt, mint amit megérdemelt volna. A zsinat szellemisége ugyanakkor nem zárt szöveggyűjtemény, hanem továbbgondolásra, továbbfejlesztésre szánták annak idején. És ötven év után, napjainkban ennek lehetünk tanúi."
A heti Új Emberből. (a teljes írás csak a nyotatottban)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.12. 22:21:26

@plexus:

'Még ma is kísért az a zsinat előtti szemlélet, hogy a pápa, a püspökök és papok egyházának, vagyis az egyháznak vannak hívei.'

Már nem sokáig, mert nem lesznek papok.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.13. 14:41:02

Nem tudom, ezt értékelhetjük-e úgy, mint Szentatyánk egy újabb gesztusát:
www.youtube.com/watch?v=vtk_3LJidfc
???

2013.11.14. 21:28:04

„a papok folyamatosan a maffiavezérek otthonába járnak kávézni, ami tekintélyt és népszerűséget kölcsönöz a családok fejeinek”.

A maffia célkeresztjébe kerülhetett a pápa
nol.hu/archivum/a_maffia_celkeresztjebe_kerulhetett_a_papa

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.14. 23:06:18

@Izrael misztériuma: Amikor én mondottam ugyanezt évekkel ezelőtt, akkor bezzeg lehurrogtatok, nesze nektek, most megkaptátok, megérdemlitek !

manlakos 2013.11.15. 06:35:07

@bélaybéla: Hát,igen!
Sokszor hallottam már, hogy:
-legszebb öröm a káröröm!
De!
Hozzászólásaid alapján, nem gondoltam,hogy ez a szkíta erkölcsnek is része!:)

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 08:49:17

@manlakos: Ez nem a kárörömről szól, hanem a kettős mércéről. Mert van egy igazság, ha bélaybéla mondja ki támadjátok, ha izrael akkor meg ajnározzátok és bólogattok. Ez a probléma.
Véditek a védhetetlent hogy az Egyház bűnös! 2000 éve az: inkvizíció, térítés, dőzsölés(nem csak a Borgiák, ma is van példa szép számmal ), pedofília, és a koronája a maffia. Millió cikk van ezekről.
Egy bűnös életet folytató Egyház ne akarja megmondani a tutit! Előbb tisztuljon meg! Kíváncsi leszek szegény Ferenc életútja meddig tart majd így: mikor kap egy "pápai teát" vagy ne adj'isten egy golyót valamely magas méltóság megbízásából, vagy társaság megbízásából!

YganA 2013.11.15. 09:30:48

@Temüdzsinn: Ne sértődj meg, kérlek! Úgy gondolom, téged is lehetne kedvelni partnerként ezen a blogon , ha nem látszanál ilyen támadó méregzsáknak.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 09:43:33

@YganA: Dehogy sértődöm!
Sajnos sosem a tényekkel vitatkoztok vagy a véleménnyel, hanem mindig az embert szapuljátok......
Mást gondolunk ugyanarról a nagyszerű dologról ( Jézus ), és mást az Egyházról. Ez akár vitaalap is lehetne, de nem az, mert a "dogmatikusokat" ez sérti. Én meg nem tudok mit kezdeni egy olyan ember véleményével, aki azért mond valamit és fogad el igaznak mert az Egyház ezt mondja és punktunk.
Annál többre tartom a szabad gondolkodást, semhogy egy alapjaiban romlott szervezet megmondja hogy miről mit szabad gondolni!
És ne legyen igazam Ferenc életútjával kapcsolatban! Mert őszintén kívánom hogy megújítsa az általam ebben a formában erkölcsileg nem elfogadható Egyházat!

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 09:43:34

@gólhaj: @Dr. szpahi: "Egyáltalán, az egyház, s annak "kormányzata" olyan, mint bármely más kormányzat? ...
Az emberi síkon ugyanez: Ha egy kicsit ilyen most a helyzet, akkor erre megyünk, ha meg olyan, akkor arra?!"
"én laikusként egyáltalán nem is kívánnék semmiféle módon "nyomást gyakorolni" az Egyház hivatalos döntéseire, még a közös véleménynyilvánítás szintjén sem. "
Ez egy komoly dilemma. Szabad-e, kell-e befolyást gyakorolnunk az egyházi vezetésre? Nem kellene-e "rábízni" (vagy inkább "ráhagyni"?) Istenre, hogy Ő irányítsa a dolgokat? Így leegyszerűsítve a kérdéseket, elég kézenfekvő a válasz. Természetesen arra kell törkedni, hogy Isten kedves akarata, mint a legfőbb jó, érvényesüljön a világban, és azon belül az Egyházban is, de ennek mi magunk vagyunk az Ő általa teremtett, és a Vele való együttműködésre meghívott eszközei. Ezért van mindannyiunknak felelőssége és kötelessége is abban, hogy ne csak passzív tagja legyen Isten egyházának, hanem alakítója, formálója is. Földi útját járó egyház emberekből áll, ezért sok szempontból úgy működik, mint más, az emberek által létrehozott szervezet, még akkor is, ha Isten egyházának alapítója, és éltetője nem ember, hanem maga az Isten. Ezért aki nem akar részt venni (és részt vállalni) az egyház döntéseinek előkészítésében, befolyásolásában és meghozatalában, az is részt vesz benne, ugyanúgy, mint ahogy az is befolyásolja a politikát, aki nem megy el szavazni. A távolmaradók azt a többséget erősítik, amelyik aktuálisan jobban szervezett, és nem azt, amelyik az adott közösségben (a politika esetében a társadalomban) ténylegesen többségben van. Ezzel vagy hozzájárulnak, vagy megakadályozzák, hogy a többségi akarat érvényesüljön, attól függően, hogy a többség, vagy egy kisebbség a jobban a szervezett (a történelem azt igazolja, hogy általában egy kisebbség szokott a jobban szervezett lenni, melyet csak az állíthat meg, ha társadalomban minél többen vannak, akik saját felelősségük tudatában élni akarnak a jogaikkal). Ha tehát elfogadjuk, hogy az evilági lét velejárója, hogy Isten egyházában olyan mechanizmusok működnek, amelyek az emberek által létrehozott szervezetekre jellemzőek, akkor kötelességünk a legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint minden törvényesen és morálisan elfogadható eszközt megragadni annak érdekében, hogy a saját értékrendünk szerint alakítsuk, formáljuk az egyházat, mert ha nem így teszünk, akkor ugyanolyan, csak sokkal nagyobb jelentőségű mulasztást követünk el, mint azok, akik pl. a választások idején otthon maradnak. Mindehhez természetesen - ugyanúgy, ahogy életünk minden döntéséhez - szükségünk van a Szentlélek bölcsességére, útmutatására, amelyet azonban biztosan megkapunk, ha őszintén kérjük, hiszen ezt Jézus egyértelműen megígérte.

2013.11.15. 09:43:57

@YganA:
a múlt héten még buddhista volt, de most új alakban reinkarnálódott, azért ilyen sprőd!

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 11:01:19

Mindennaposak az ilyen hírek.....
Azzal ne tessék jönni hogy a pap is ember! Egy paptól elvárható egy átlag embernél jóval magasabb erkölcsi mérce! Ugye jól gondolom?!

"Több mint 500 gyerekpornót tartalmazó filmet, és 280 ezer pedofil képet foglaltak le rendőrök világszerte, amikor felszámoltak egy pedofil hálózatot. Egy torontói férfitől online lehetett rendelni a filmeket, így viszont több száz vevőhöz is eljutottak a rendőrök."

"A letartóztatottak között a Toronto Star szerint van egy hokicsapat edzője, egy torontói tanár, egy pap, egy quebeci cserkészvezető és egy volt iskolaigazgató is. Az Egyesült Államokban rendőröket, tanárokat és orvosokat is elfogtak."

www.origo.hu/nagyvilag/20131114-negyszaz-gyereket-mentettek-ki-a-pedofilhalozatbol.html?sec-2

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 11:30:42

@Temüdzsinn:
"Véditek a védhetetlent hogy az Egyház bűnös!"

Nem, az Egyház = Krisztus, aki pedig bűntelen.
Az egyháztagok azok, akik személyenként külön-külön bűnösek, mint ahogy minden ember bűnös.
Még a szíriuszi-sumér-szkíta-magyar emberek is.

Dr. szpahi 2013.11.15. 11:55:27

@kaleidoscope:

Egyetértek amit a keresztény ember kötelességéről írtál, abban viszont erősen kételkedem, hogy az egyház (és a kereszténység) működése leírható lenne a társadalmi életből vett analógiákkal. Szerintem tévedünk, ha a jelenlegi demokratikus európai társadalmi rend, a demokrácia szabályai, a politikai élet, a négyévenkénti szavazás stb. modelljét akarjuk ráerőszakolni az egyház működésére is. Ékesen bizonyítják egy ilyen koncepció káros voltát azok a protestáns felekezeti körökből jól ismert (ön)szerveződési problémák, amelyek oda vezetnek, hogy ha egy faluközösség nincs "megelégedve" a pappal, mert esetleg szigorú, szókimondó vagy kritikus bizonyos helyi "szokásokat" illetően, és felhívja a figyelmet a közösség hibáira, bűneire, egyszerűern "elzavarják", és hívnak maguknak egy olyan vezetőt, aki a szájuk íze szerint beszél, esetleg "dobzselászló" módjára hagyja, hogy mindenben az történjen, amit a falu hangadói vagy a presbiterek elképzelnek.

Jól írtad, a Szentlélek vezeti az Egyházat, és minket egyszerű keresztény embereket is. Ezért nem tehetjük meg, hogy kényünk-kedvünk szerint járjunk el, "számlákat" vagy "kívánságlistákat" nyújtsunk be az egyház képviselőinek. Én az alulról jövő megújulás egyetlen lehetséges útját abban látom, ha mi egyszerű keresztények a saját mindennapjaink szintjén is igyekszünk Krisztus tanításai szerint élni. Ez pedig már eleve kizárja (szerintem) azt, hogy elvárjuk "egyéni" kívánságaink, óhajaink, sóhajaink teljesítését. A keresztény ember ugyanis már nem "görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus minden mindenben." (Kol 3/ 1-12.)

2013.11.15. 12:04:53

@kaleidoscope:
a német evangélikus egyház értékelvén az ország háborúban betöltött szerepét nem sokkal a háború után zsinatot hirdetett, a hívek mind tevékenyen részt vehettek benne és így hosszú évek során sikerült elvégezniük a gyászmunkát, amire minálunk semmi remény, mivel a nép, az istenadta nép nem akar felnőni és ugyebár a népet nem lehet leváltani...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 12:22:53

@kaleidoscope: "Ez egy komoly dilemma. Szabad-e, kell-e befolyást gyakorolnunk az egyházi vezetésre?"

Ez nem az egyetemes egyház dilemmája, hanem kizárólag a fogyasztói társadalmakban élő (poszt)modern ember dilemmája.

Sokakban az a kép él az ősegyházról, hogy az valami olyan mozgalom volt, ahol a gyülekezetek spontán szerveződtek, a vezetőiket szavazással választották, de ennek nem is volt jelentősége, mert minden döntést úgyis kollektíve hoztak meg. És éltek ily boldogan, egész addig, amíg meg nem jelent a galád papi hierarchia és mindent elrontott.

Ez az elképzelés sajnos meglehetősen elterjedt. A magukat evangéliumi keresztényként megnevező gyülekezetek ez alapján az elképzelt modell alapján szervezik közösségeiket, de a katolikus egyházban is egyre hangosabbak azok a hangok, akik ez irányba kívánják elmozdítani a katolicizmust. De még egyszer hangsúlyozom: ezek a hangok mindig Nyugatról érkeznek, és sohasem mondjuk a Fülöp-szigetekről.

Ezzel az elképzelt modellel az a baj, hogy duplán is hamis. Egyfelől hamis azért, mert történelmileg nem így volt. Másfelől meg azért hamis, mert bármennyire idillisztikusnak is tűnik ez a kép, de az ahogy valójában történt, az ennél sokkal idillibb és ideálisabb volt. Ez a sosemvolt-múlt nem csak meghamisítja a tényeket, de egy minőségit egy silányabbra cserél fel.

(Összehasonlításképppen megjegyzem, hogy a neoősmagyarok legalább annyival ésszerűbben hamisítják a múltat, hogy a valóságot egy idillikusabb fikcióval helyettesítik be, nem egy silányabbal.)

Az ősegyház nem mozgalom volt, hanem hierarchikus szervezet, már a kezdetek kezdetén is. És nem alulról szerveződött, hanem fölülről. Maga Krisztus állt (és áll ma is) a hierarchia csúcsán, aki kiválasztotta a tizenkettőt, majd a hetvenkettőt. A híveket pedig már a kiválasztották vették be az egyházba - de csak több éves kitartó hitélet után, és csak azt, aki erre méltónak bizonyult. A gyülekezetek sehol sem spontán szerveződtek, hanem az apostolok szervezték meg ezeket Britanniától Etiópiáig, Hispániától Indiáig mindenhol.

A papjaikat sem a gyülekezetek választották meg, hanem az apostolok választották ki, képezték ki és szentelték fel. (Más kérdés, hogy az apostolok döntése minden bizonnyal sokszor egybe esett a gyülekezetek reményeivel.)

A hitélet vitás kérdéseit sem közösen oldották meg, hanem ha kérdés vagy bizonytalanság merült fel, akkor az apostolok voltak azok, akik megmondták hogy mi van. És akkor az úgy is lett, mert úgy kellett lennie. Tessék fölcsapni a Szentírásban bármelyik apostoli levelet, pontosan erről szólnak.

A fentiek okán valljuk meg, hogy az egyház "egy, szent, egyetemes és apostoli". Aki megvallja, hogy az egyház apostoli, az azt vallja meg, hogy elismeri maga felett az egyházi hierarchiát, és hogy alázattal és engedelmességgel viseltetik a nála feljebb lévőknek. Az alulról kezdeményezett párbeszéd ebbe egyáltalán nem fér bele.

Figyelem! Itt nem csak az egyféle vagy másféle hívői magatartásról szól a dilemma, hanem a hívői vagy a nem hívői magatartásról!

Aztán az, hogy ehhez a bizonyos párbeszédhez olyan intrikák kapcsolódnak, hogy na jó, de akkor ne az egyik bíborosnak adjuk le a kérdőívet, hanem a másiknak, mert az egyik biztos meghamisítaná - hát ezen tényleg nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 12:44:03

@kaleidoscope: A Szentlélek vezeti a az egyszerű hívőt is, ez igaz: az egyszerű HÍVŐT, aki megéli hitét, és például a fogyasztói társadalom vagy a vadkapitalizmus összes kihívásának ellenállva, igyekszik egy összeszedett, alázatos, legalább félig-meddig aszketikus életet élni.

Akit valóban a Szentlélek vezet, annak eszébe nem jut párbeszédet kezdeményeznie a püspöki karral. Mert a saját püspökével úgyis spirituális párbeszédben van, az egyház egészét éritnő ügyekbe pedig az egyszerű hívőnek NINCS BELESZÓLÁSA. Teljesen igaza van @Dr. szpahi: -nak, az egyetlen joga, lehetősége és egyben legfőbb kötelessége, hogy saját magát próbálja megreformálni és Krisztussá válni, hogy a saját szűkebb környzeteének fel tudja mutatni Krisztus példáját. Ennél többre sem joga, sem lehetősége, sem felelőssége nincsen.

De hogy párbeszéd érdemi részére is reagáljak, mert tényleg szükséges.

Szóval az eddigiek mellett az is a bajom ezzel a kezdeményezéssel, hogy nem szól semmiről. Az egyházban vannak negatív jelenségek, ezt tudjuk.

De a Ferenc pápának írt nyílt levél ezeket meg sem jelöli, arról nem is beszélve, hogy megoldási javaslatokkal meg főleg nem áll elő.

Párbeszédet kezdeményez - de miről is? Az időjárásról?

Most valaki vagy nevét adja ehhez az intrikáktól sem mentes zsákbamacskához, vagy ha nem, akkor meg rögtön beskatulyázzák a gonosz konzervatívok közé, akik a fejlődés útjába állnak.

Néhány éve - meglehetősen érdekes módon - nyilvánosságra került Henri Boulad SJ atya Benedek pápához írt levele.
www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kc_135.html

Ez a levél konkrét és korrekt. Felsorolja, hogy ő mit lát problémának, és egyben megoldási javalatokat is tesz. Kár, hogy nem ebben a dokumentumban fejti ki részletesebben.

Boulad atya is szorgalmazza hogy a híveket "felnőttként kell kezelni".

De figyelem! Nem azt mondja, hogy párbeszédet kell folytatni velük, hanem azt mondja, hogy másképpen kell őket megszólítani, mint eddig szokásban volt.

És ismét figyelem! Azt sem mondja, hogy ezentúl mást kell nekik mondani, mint eddig, hanem csak azt, hogy másképp.

stlouisdefrance 2013.11.15. 12:57:56

@m-athos: elvileg egyetértünk. ugyanakkor a "konstruktív kétértelműség" eszközét kihasználva a 2000 év alatt a papság kizárólagos hatáskörébe kerültek olyan dolgok is, amelyek nem feltétlenül tartoznak oda.

nálad jobban senki nem tudja, hogy orthodox testvéreinknél azért sok minden máshogyan van. az ő viszonyaik nagyjából egy IX. századi pillanatfelvétellel érnek fel, ebből kiindulva azért valahogy ki lehet tapintani a "történelmi változások ívét és irányát".

személy szerint biztosan könnyebben viselném a hierarchiát magam felett, ha úgy, mint az orthodox testvéreknél, azt lehetne látni, hogy a klérusnak ugyanúgy megváltoztathatatlan "az egész", mint a laikusok számára. a katolicizmus hozzáállása viszont árnyaltabb, ami nyilván nagyban növeli időben és térben való adaptációs potenciálját, de ugyanúgy rengeteg hibát és konfliktust is lehetővé tesz.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 13:12:32

@Dr. szpahi: "abban viszont erősen kételkedem, hogy az egyház (és a kereszténység) működése leírható lenne a társadalmi életből vett analógiákkal. Szerintem tévedünk, ha a jelenlegi demokratikus európai társadalmi rend, a demokrácia szabályai, a politikai élet, a négyévenkénti szavazás stb. modelljét akarjuk ráerőszakolni az egyház működésére is" - írod, majd ennek alátámasztásaként a protestáns gyülekezetek működési zavarait hozod fel példaként. Ez utóbbiakat nekem nem kell mondanod, ha esetleg olvastad a Lelkészválasztás c. posztot ( kaleidoscope.blog.hu/2010/06/14/lelkeszvalasztas ), akkor láthattad, hogy magam is erős fenntartásokkal kezelem a református testvérek jelenlegi gyakorlatát, igaz én ott pont azt kifogásoltam, hogy a hivatalban lévő lelkész lényegében "átadta" (vagy ha keményebben akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy "átjátszotta") az általa ( - vagy valaki más által?) kiválasztott lelkésznek a saját pozícióját. Lényeg azonban az, hogy ezt is, meg azt is, amiről írtál, én inkább a rendszer működési zavarainak tekintem, semmint a bizonyítéknak arra, hogy korunkban ne lenne helye a demokratikus kiválasztásnak a lelkészi, vagy akár a püspöki pozíciók esetében.
Én sem analógiáról beszéltem, hanem arról, hogy a földi útját járó egyházban bizony ugyanúgy működnek az evilági mechanizmusok, mint ahogy a földre szállt Isten, Jézus Krisztus is olyan lett, mint bármely másik ember, a bűnt kivéve: evett, ivott, megéhezett, örült, sírt, haragudott és megesett a szíve sokakon. Az Egyház, bár azt mondjuk, hogy bizonyos értelemben Krisztus csodálatos teste, sajnos evilági formájában nem mentes a bűntől, ahogy ezt mindanyian nagyon jól tudjuk, miért ne fogadhatnánk el tehát, hogy az egyház tagjai, a hívek, a mindenkori társadalmi normáknak megfelelően alakítsák az egyház életét? Miért kellene ahhoz ragaszkodnunk, hogy a korábbi, tekintélyuralmi, autoriter társadalmi működési rend modellje maradjon életben az egyházban, ha közben a társadalomban a demokratikus működés vált elfogadottá? Miért ne hihetnénk, hogy Isten érvényt tud szerezni saját akaratának egy demokratikusan működő rendszer keretei között is? Miért nem feltételezzük Istenről, hogy a Szentlélek a demokratikus választásokban résztvevőkön keresztül is tud munkálkodni, és hatni, ha egyébként imáinkban kérjük ezt, és nyitott szívvel figyelünk is Rá?
Ez egyáltalán nem kell, hogy azt jelentse, hogy "kívánságokat" és "számlákat" nyújtanak be a hívek az egyháznak, ugyanakkor nem értek egyet azzal, hogy Krisztus tanítása "eleve kizárja ... azt, hogy elvárjuk "egyéni" kívánságaink". Éppen Jézus tanított minket úgy imádkozni, hogy "...a mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma...", mert tudta, hogy vannak egyéni kívánságaink, és ezeket alapvetően egyáltalán nem tartotta rossznak, sőt! Természetesen ezeknek az "egyéni kívánságoknak" összhangban kell lenniük a Teremtő akaratával, ezért mondjuk előtte azt, hogy "...legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is...".

2013.11.15. 13:17:50

@m-athos: @kaleidoscope:

'Sokakban az a kép él az ősegyházról, hogy az valami olyan mozgalom volt, ahol a gyülekezetek spontán szerveződtek, a vezetőiket szavazással választották, de ennek nem is volt jelentősége, mert minden döntést úgyis kollektíve hoztak meg. És éltek ily boldogan, egész addig, amíg meg nem jelent a galád papi hierarchia és mindent elrontott. '

Csakugyan hamis ez a kép. Érdemes elolvasni, hogy mit ír a Szentírás az apostoli zsinatról (ApCsel 15). Van benne egy olyan félmondat, amelytől ma minden liberális teológus hápogni kezdene:

'Úgy tetszett ugyanis a Szentléleknek és nekünk'

Szóval a központ nem lacafacázott. A Lélek és ők egy véleményen voltak és kész.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 13:21:51

@Izrael misztériuma: "és ugyebár a népet nem lehet leváltani... " Leváltani nem, de nevelni igen. Hogy is mondta JA, lassan nyolc évtizede?

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

Igen, kellett hozzá néhány évtized, amíg hajlandóvá vált ez a nép tanulni tőle, de azért már több évtizede részévé vált alapvető kultúránknak, gondolkodásmódunknak. Van tehát remény, még akkor is, ha átmenetileg számára is reménytelennek tűnhetett a dolog...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.15. 13:30:09

@manlakos:"Hozzászólásaid alapján, nem gondoltam,hogy ez a szkíta erkölcsnek is része!:) "
Egy idejében kapott kijózanító pofonnak, ha nem is azonnal, de később már szokott örülni az ember!
De ti, attól tartok, sosem fogtok kijózanodni !

2013.11.15. 13:33:51

történelmi lecke kicsinyeknek és nagyoknak...

Nyilas tömeggyilkosságok
www.youtube.com/watch?v=9KQILVKZiH8

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 13:34:21

@stlouisdefrance:
Mindezzel kapcsolatban az szokott még szöget ütni a fejembe, hogy a katolikus világegyházon belül mindig a nyugati fogyasztói társadalmak felől fúj a reform szele.

De ugyanezen országok orthodox diaszpóráiban senki sem akarja megreformálni saját egyházát. valahogy jó úgy nekik, ahogy van. Mint ahogy a szír vagy kopt diaszpórákban sem merül fel a reform igénye. De még a káld katolikus egyház közösségeiben sem küzdenek a változtatásokért.

stlouisdefrance 2013.11.15. 13:40:26

@m-athos: ez az iskolázottsággal is összefügghet. a Fülöp-szigeteken és Afrikában biztosan sokminden meggyőzőbben hangzik.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 13:44:02

@m-athos:
"De ugyanezen országok orthodox diaszpóráiban senki sem akarja megreformálni saját egyházát. valahogy jó úgy nekik, ahogy van. Mint ahogy a szír vagy kopt diaszpórákban sem merül fel a reform igénye. De még a káld katolikus egyház közösségeiben sem küzdenek a változtatásokért."

Lehet hogy ott nincs mit reformálni!
De ahol az egyház összefonódik a maffiával, védi a pedofiljait, stb,stb, ott azért kicsit szét kell csapni!

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 13:47:45

@m-athos: Örülök az érdemi reakcióknak, és jó lett volna, ha Henri Boulad SJ atyának XVI. Benedek pápához írott levelét a Kaleidoscope blog olvasóinak is figyelmébe ajánlotta volna, ha már arra a posztra vonatkozik a reakció, természetesen magam ezt pótlólag meg fogom tenni, hiszen kétségtelenül nagyon fontos, értékes összeállítás. A Katolikus Egyház reformájának előmozdítására létrejött nemzetközi összefogás elleni kritikákat azonban alaptalannak tartom több szempontból is. Kétségtelen, hogy az amerikai szervezők által választott közvetlenebb stílus (talán hiba volt részemről, hogy úgy fordítottam pl. a megszólítást, ahogy nálunk szoktak egy hivatalos levelet kezdeni, a "Tisztelt" szó használatával, holott ők szándékosan a személyesebb hangú "Kedves" megszólítást használták ld.: kaleidoscope.blog.hu/2013/11/06/veglegesitettek_a_ferenc_papanak_szolo_masodik_levet ) szokatlan a hazai olvasók számára, de ettől még ez egy nagyon gondosan, nagyon tisztelettudóan összeállított levél volt. A levéllel kapcsolatos kritikák között szerepel, hogy az "Párbeszédet kezdeményez - de miről is? Az időjárásról?". Ez egy teljesen alaptalan kritika, az aláírók által jegyzett két (!) levélből - hiszen a mostani hivatkozik egy első levélre - egyértelműen kiderül, hogy milyen tárgyban, és miért kezdeményezik az aláírók a párbeszédet. Ugyanakkor az első levél aláírói között van az a Wir Sind Kirche mozgalom is, amelynek kezdeményezésére jutott el Henri Boulad atya levelének német fordítása a fent hivatkozott weboldalt működtetető szegedi piaristákhoz, ami talán jól érzékelteti azt, hogy itt nem ellenséges, és rosszindulatú idegen erőkről, hanem ugyanolyan istenkereső emberekről van szó, amilyenek mindannyian vagyunk, akik a Katolikus Egyházhoz tartozunk.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 13:53:12

@Temüdzsinn:
"De ahol az egyház összefonódik a maffiával, védi a pedofiljait, stb,stb, ott azért kicsit szét kell csapni!"

Igen, szét kell csapni, de ez nem azoknak a "hívek" dolga, akik többsége nem is jár templomba, hanem ez a felsőbb egyházvezetés feladata és felelőssége. Az első lépések biztatóak, várjuk ki a végét...

Meg azért csendben megjegyzem, hogy ezek köztörvényes bűnök. Ha egy maffiózó vagy pedofil papot börtönben akarsz látni, akkor nem internetes fórumokon kell írogatni róluk, hanem tessék szépen följelenteni a rendőrségen és tanúskodni ellene a bíróságon.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 14:06:58

@khamul: 'Úgy tetszett ugyanis a Szentléleknek és nekünk'

" Szóval a központ nem lacafacázott. A Lélek és ők egy véleményen voltak és kész. " - írod.

Tudjuk azonban, hogy az ősegyház működéséről nemcsak ezt írja le a Biblia, hanem pl. ezt is:
"Azok, akiknek tekintélyük volt - hogy azelőtt milyenek voltak, nekem mindegy, az Isten nem nézi a személyt -, a tekintély birtokosai semmire sem köteleztek. Ellenkezőleg: elismerték, hogy én éppúgy megbízatást kaptam az evangélium hirdetésére a körülmetéletlenek, mint ahogy Péter a körülmetéltek körében. Aki ugyanis Péternek erőt adott a körülmetéltek közötti apostolkodásra, velem is együtt munkálkodott a pogányok között. Amikor Jakab, Kéfás és János, akiket oszlopoknak tekintettek, fölismerték az osztályrészemül jutott kegyelmet, az egyetértés jeléül kezüket nyújtották nekem és Barnabásnak: Mi apostolkodjunk a pogányok, ők meg a körülmetéltek körében. Csak legyen gondunk a szegényekre, ennek viszont igyekeztem is eleget tenni. Amikor azonban Péter Antióchiába érkezett, szembeszálltam vele, mert okot adott rá. Mielőtt ugyanis néhányan átjöttek volna Jakabtól, együtt étkezett a pogányokkal, azután azonban, hogy ezek megjelentek, visszahúzódott és különvált tőlük, mert félt a körülmetéltektől. Az ingadozásban a többi zsidó is követte, sőt még Barnabást is belesodorták a kétszínűségbe. Amikor tehát láttam, hogy viselkedésük nem egyezik az evangélium tanításával, mindnyájuk előtt megmondtam Péternek: Ha te zsidó létedre pogány módon, és nem zsidó szokás szerint élsz, hogyan kényszerítheted a pogányokat, hogy zsidó szokásokat kövessenek?" (Gal 2,7-14).
Fontos, hogy ne kiragadott, és önmagukban értelmezett részletekkel vagdalkozzunk, hanem egészében nézzük Isten üzenetét!

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 14:11:05

@m-athos:

"Meg azért csendben megjegyzem, hogy ezek köztörvényes bűnök. Ha egy maffiózó vagy pedofil papot börtönben akarsz látni, akkor nem internetes fórumokon kell írogatni róluk, hanem tessék szépen följelenteni a rendőrségen és tanúskodni ellene a bíróságon."

Ámen!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.15. 14:14:34

"de ez nem azoknak a "hívek" dolga, akik többsége nem is jár templomba, hanem ez a felsőbb egyházvezetés feladata és felelőssége."
Ha mi nem írogatunk, ha nincs elemi felháborodás, akkor lehet, hogy még ma sem mozdítják meg a fülük botját sem.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 14:17:42

@bélaybéla: Ez pontosan így van!
Fáj az igazság, de minél előbb belevágunk a gennytáskába, annál előbb tisztul ki és gyógyul a seb.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.15. 14:42:01

@bélaybéla: @Temüdzsinn:

Tetszik nekem ez a szkíta alázat és szerénység. Nyílván vaskos dossziétok van az egyház, a papok, meg a mindenféle judeó-izék bűneiről. Fussatok vele gyorsan az ügyészségre vagy a rendőrségre!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 14:43:44

@kaleidoscope:
Egy pillanatig sem vonom kétségbe a "petícionisták" őszinte Isten-keresését, de mintha két külön világban élnénk. Az ő és az én álláspontom közti különbségben egy az egyben a protestáns és katolikus egyházkép közti különbséget látom visszaköszönni.

Ami azért szomorú számomra, mert ez a vita nem protestánsok és katolikusok között zajlik, hanem a katolikus egyházon belül. Amikor Gabriel Bunge, egykori bencés szerzetes hetven éves korában áttért az orthodoxiára, valahogy úgy fogalmazott, hogy a katolikus egyház egyre inkább protestantizálódik. A reformisták érvrendszerét figyelve azt kell mondjam, sajnos igaza van.

Az egyház problémáit semmiféle reformokkal nem lehet megoldani, az csak újabb problémákat szülne. A hibáktól egész egyszerűen meg kell szabadulni, és visszatérni az origóhoz, Krisztushoz, és ahhoz az ideális egyház-modellhez ("egy, szent, egyetemes és apostoli") amely nem a fantázia szülötte hanem a világon számtalan helyen, és a történelem folyamán számtalanszor példaértékűen működött és működik és működni is fog az idők végezetéig.

Idézek a levélből: "a kollegiális együttműködés szellemében hívjuk a püspököket világszerte, hogy folytassanak párbeszédet velünk a laikus hívek jogairól és kötelességeiről."

Nem értem. Ez valóban kérdés egy hívőnek?
Saját görögkatolikus egyházközségemen kívül két római római katolikus és egy orthodox közösséget szoktam viszonylagos rendszerességgel látogatni, és úgy vélem a négy közül egyikben sem lenne ez kérdés egyik laikus hívőnek sem.

A hívő egyetlen joga és kötelessége az "immitatio Christi", vagy keleti dialektusban a "theozisz". Böjtölni, imádkozni, templomba járni, betartani a parancsolatokat és segíteni mindenkit a környezetünkben. Az adminisztratív irányítás nem a laikusok dolga.

Én hiszek az ima és a böjt erejében.
Hiszem, hogy a Ferenc pápát megválasztó bíborosok szavazatában a konklávé alatt böjtölő és imádkozó laikusok szívbéli szándékát is közölte a Szentlélek.

Hiszem, hogy ez más, nagyobb horderejű kérdésben is pontosan így van. A laikusok imával, böjttel és jócselekedetekkel tudják kormányozni az egyházat, nem petíciókkal vagy párbeszéddel.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.15. 14:44:50

@matthaios: Olaszországban a rendőrség és az ügyészség is a maffia ellenőrzése alatt van.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 14:46:45

@matthaios: Fölösleges ez a félig sértődött félig kötekedő szöveg.....csak ki kell nyitni az újságot és nap mint nap ott olvasom hogy épp mire derült fény! Hol egy pár millió eurós lakosztály egy német püspöknek, hol egy kis pedofília vagy gyermek pornó, hol egy kis maffia stb stb.
Mindenki tudja, ti is. Innentől pedig elkélne egy icipici alázat és szemérem! Pont.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 14:58:55

@Temüdzsinn:
Nem értem mi a problémád. Ami az újságban benne van (és tegyük fel, hogy igaz) az már lebukott ügy. Ott már megtörtént a megtisztulás.

Ha meg tudsz folyamatban lévő ügyről, akkor kötelességed megtenni a feljelentést. Pont.

2013.11.15. 14:58:58

ha már szóba került a maffia...

„Az Orbán-rendszert a klasszikus maffiától csak a helyzete különbözteti meg. Az alapvető cél – a család gyarapodása – érdekében itt is egy szervezetet hoztak létre, csak míg a klasszikusnak tekinthető maffia földalatti bűnszervezet formáját ölti, a mi maffiánk nyilvános politikai pártét.”

Könyv a maffiáról
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/339981_konyv_a_maffiarol

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:05:33

@Izrael misztériuma: Ja, megint galamusz csoport, ......ez ám a hiteles forrás :-)

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:07:21

Havas Henrik a zsidó maffiáról:

www.youtube.com/watch?v=YFoZiQn1U6M

Ez azért különösen érdekes mert Havas abszolút nem jobbos!

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:13:33

Feldmájer Péter a zsidóságról.

Nagyon érdekes :-)

www.youtube.com/watch?v=jHXqsJNoEKY

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.15. 15:13:41

@Temüdzsinn:

Tudod mennyi katolikus, pap, püspök van világon? Ehhez képest hány ilyen esetről van szó? Utánajártál azoknak a kampányoknak, amelyeket ugyanazok az orgánumok kezdeményezhetnek, amelyek Magyarországot rasszista országnak nevezik? Engem szólítasz fel, hogy jelentsem fel az állítólagos olasz maffia kapcsolatokat, és azt a német püspököt, aki nem is sikkasztott? Hol? Strassbourgban? Vannak nekem bizonyítékaim? Komolyan lehet ezt még venni?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.15. 15:13:41

@Temüdzsinn:

Tudod mennyi katolikus, pap, püspök van világon? Ehhez képest hány ilyen esetről van szó? Utánajártál azoknak a kampányoknak, amelyeket ugyanazok az orgánumok kezdeményezhetnek, amelyek Magyarországot rasszista országnak nevezik? Engem szólítasz fel, hogy jelentsem fel az állítólagos olasz maffia kapcsolatokat, és azt a német püspököt, aki nem is sikkasztott? Hol? Strassbourgban? Vannak nekem bizonyítékaim? Komolyan lehet ezt még venni?

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:14:43

@Izrael misztériuma: Ja, hogy nem érted? :-) Hát látod ez gond! Azért segítek, hogy te is érthessed!

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:16:57

@matthaios: Már megbocsáss drága barátom! A gyűlölet nem épp Krisztusi erény!

"
Ha meg tudsz folyamatban lévő ügyről, akkor kötelességed megtenni a feljelentést. Pont."

Ezt M-athos írta......dehát azok a fránya projekciók.....

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.15. 15:18:43

@Temüdzsinn:

'Ha meg tudsz folyamatban lévő ügyről, akkor kötelességed megtenni a feljelentést.'

Neked is.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:26:20

@matthaios: Ember! Ittál vagy drogoztál, hogy nem bírsz 10 kommenttel feljebb olvasni?!

A barátod m-athos írta ezt! Vedd már le a gyűlölet szemüvegét!

stlouisdefrance 2013.11.15. 15:30:41

@matthaios: «Ha Jean-Marie Le Pen azt mondja, hogy "a nap sárga", nekem azt kellene mondanom, hogy kék?» - Nicolas Sarkozy («Si Jean-Marie Le Pen dit "le soleil est jaune", devrais-je dire qu’il est bleu ?»)

(különben a magyarországi rasszizmus kérdésébe itt inkább ne menjünk bele.)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.11.15. 15:32:19

@Temüdzsinn:

'Ember! Ittál vagy drogoztál'

Azt hiszem ez az a pont, amikor a beszélgetést be kell fejezni.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:39:58

@matthaios: Persze, csak előbb mondd meg, miért írsz olyat - nekem tulajdonítva -amit a barátod írt?!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 15:41:58

@Temüdzsinn:
Igen én írtam. És reméltem, hogy helyesen tudod majd értelmezni, de sajnálattal látom, hogy nem sikerült.

Pedig ehhez nem is kell annyi háttérismeret, mint egy Biblia-értelmezéshez.
:D

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 15:45:50

@m-athos: Huh megnyugodtam! Van itt normális ember, de azért bekukkanthatna ide egy pszihiáter - csak hogy megnyugodjon Izrael is.........

Dr. szpahi 2013.11.15. 16:47:48

@Temüdzsinn:

Még szerencse, hogy a szkítáknak nincsenek ilyen bűneik. Talán azért, mert nem is léteznek (esetleg a Szíriuszon).

Dr. szpahi 2013.11.15. 17:03:13

@kaleidoscope:

"Miért nem feltételezzük Istenről, hogy a Szentlélek a demokratikus választásokban résztvevőkön keresztül is tud munkálkodni, és hatni, ha egyébként imáinkban kérjük ezt, és nyitott szívvel figyelünk is Rá?" Persze, hogy tud!

Hiszen még "ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak" (Máté 3:9).

Ha pedig így van, akkor meg végképpen nem értem, hogy miért van szükség demokratikus nyomásgyakorlásra, "petícióra"? Miért nem elég az - ahogyan Te írtad -, hogy "imáinkban kérjük ezt, és nyitott szívvel figyel[j]ünk is Rá?" Miért nem kérhetjük a Szentlelket, hogy segítsen a döntéshozóknak Krisztus szerinti döntéseket hozni?

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 17:16:51

@Dr. szpahi: Tudhatnád hogy a szíriuszi népek nem a szkíták. A szkíták a Göncöl és a Sarkcsillag népei.

A Szíriusz népei pl a Szírek.

De a szkítáknak is vannak bűneik.
Pl hogy elgyengültek és nem láttak át az Ármány ( Ahrimán ) mesterkedésén.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.15. 18:32:04

@Temüdzsinn: a magyarok és a szkíták Orion népe :
" A magyar népet különleges kapcsolat fűzi az Orionhoz. Nimród ugyanis Hunor és Magyar apja, azaz a hunok és magyarok őse. Gönczi Tamás felhívja a figyelmet arra, hogy „a mi mitológiáinkban, eltérően másoktól, az Orion nekünk nem tájolópont, hanem otthon”. A csillagkép maga Nimród, ugyanakkor otthona is Nimródnak és Csaba királyfinak is. Egyik magyar népdal is három csillagról szól, mint származási helyről: „Én is oda való, való, való vagyok, Ahol az a három csillag ragyog.”magyarno.com/szabo-sinko-magda-a-magyar-geniusz-reszlet/

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 19:14:58

@Temüdzsinn: @bélaybéla:
Nekem pedig hozzátok hasonló hévvel magyarázták többen is, hogy a magyarok a szkítáktól származnak, a szkíták a suméroktól, a sumérok ősei pedig földönkívüliek, és a Szíriuszról jöttek.

Mondjuk a Szíriusz egy csillag, és nincs is bolygója, de ez őket nem zavarta. A lényeg az, hogy a magyarok ufóivadékok. Punktum.

És ez így van, mert ők mondták, és különben is, aki nem hiszi az galád szabadkőműves. Irgumburgum.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 19:29:14

@m-athos: :-) Hát ez már csak így van :-)

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.15. 19:31:17

@bélaybéla: Én eddig szentül meg voltam győződve hogy a szkíta népek a Göncöl népei.

Ez az Orion elmélet mikori? Kihez kötődik?

2013.11.15. 19:40:56

de hova lett Ferenc pápa?
a két töketlen végleg szétverte a blogot!?

Dr. szpahi 2013.11.15. 19:47:54

@Temüdzsinn: @bélaybéla:

"Tudhatnád hogy a szíriuszi népek nem a szkíták." Én nincs honnan tudjam, de ha tényleg nem szkíták, akkor nektek rendet kellene már tennetek ebben a fantazmagyar disneylandban :-))

tenyekerodje.blogspot.ro/2012_09_01_archive.html

foldunktitkaiadattara.wordpress.com/adatbank-legerdekesebb-adatokgyujtemenye/a-magyar-nep-ostortenete/az-osmagyarok-hitvilaga/mani-es-az-os-magyar-vallas/

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.15. 19:51:49

@Temüdzsinn: Ez ősi hagyomány, amely a magyar hagyományban is megtalálható, Gönczi Tamás fejtette fel a Nimród gyűrűje című könyvében.
"A rabbinikus irodalomban ez alapján már érthető, hogy az Orion-csillagkép miért „Nimród égi köteléke a Jahve elleni forradalomban”. A sumér kultúrára rátelepülő, hajlító nyelveket beszélő szemita népek, mint az akkádok, babilóniak, amoriták, asszírok és héberek (habiruk) képzeteiben e hatalmas csillagzat egy számukra fenyegető, sötét és félelmetes hatalom megtestesítője volt (mert nem volt tiszta a lekiismeretük), míg a folyamközi őskultúra megteremtőit, a turáni, ragozó nyelvet beszélő sumérokat meghitt és bensőséges kapcsolat fűzte Nimród ősatyánk égre fölvetülő csillagképéhez, melyet SIBA-ZI-ANNÁ-nak, azaz az ÉG HŰSÉGES PÁSZTORÁNAK neveztek."

"Arab írásos feljegyzésekből tudjuk, hogy az Ikrek (Hunor és Magor) csillagzata szélesebb értelemben a Nimród-csillagképhez tartozik. Ez is alátámasztja, hogy a Csodaszarvas-monda egy ősi magyar csillagmítosz töredékesen ránk maradt változata. Az Orion felett ugyanis ott szökell a szkíta csodaszarvas (a kerűniai szarvas, akit Herkulesnek kellett elfognia) az égbolton. A Nagy Vadászt két vadászkutya kíséri, a Kis Kutya (Canis Minor) és a Nagy Kutya (Canis Maior), akik gazdáikkal, Nimróddal és annak két fiával, Hunorral és Magorral (a görögöknél Castor és Pollux) az Egyszarvúra (Monoceros), a Bikára (Taurus) és a Nyúlra (Lepus) vadásznak a csillagvilágban."www.nimrod-mohacs.hu/content/6000-nimr%C3%B3dr%C3%B3l-3-lajdi-p%C3%A9ter

Dr. szpahi 2013.11.15. 19:51:55

@Izrael misztériuma: "de hova lett Ferenc pápa?
a két töketlen végleg szétverte a blogot!?"

Hétvége van, lazítsunk egy kicsit :-))

2013.11.15. 19:52:54

helyesbítek:
töketlen=tökéletlen
freudi elszólás
a blogmotor elnyelte a két betűt...

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 20:06:16

@Dr. szpahi: Egyetértek azzal, hogy imáinkban ezt is kérnünk kell. (Teszem is mindennap.) Ez azonban ugyanúgy nem mentesít engem az alól a felelősség alól, ami rám, mint a Katolikus Egyház XXI. században, Európában, Magyaroroszágon élő tagjára hárul, vagyis, hogy tegyek meg mindent, ami emberileg megtehető azért, hogy az Egyház vezetői és tagjai még inkább Isten akarata szerint éljenek az Egyházban, mint az elődeink. E kettő (az imádság, és a cselekvés kötelezettsége, illetve felelőssége) ebben a kérdésben épp úgy nem zárja ki egymást, mint ahogy más területén sem az életnek, sőt! Ha a Te logikádat követnénk, akkor azt is mondhatnánk, hogy egy keresztény ne akarjon maga jót cselekedni, ne akarjon segíteni a szegényeken, vagy az elesetteken, hanem imádkozzon ezért, hiszen, ha bízik Istenben, akkor hinnie kell, hogy majd Isten megsegíti a szegényt, vagy az elesettet.

Dr. szpahi 2013.11.15. 20:07:18

@Izrael misztériuma:

Talán nem tudtad, hogy a Béla(Feri) barátunk által idézett szkító-mittológiában a zsidók is a füldönkívüliekből származnak?

"Őstörténetünk sokkal régebbi, mint a közismert és iskoláinkban tanított tananyagunk, és régebbi annál is, mint amit a legmerészebb kutatók feltételeznek. Most 2004 március 21-től 6045 évet írunk. Ez régebbi a zsidó időszámításnál, mert ők 700 évvel utánunk érkeztek a Földre, amit mi Joli-tóremnek nevezünk."

Vágod, mi :-))

Dr. szpahi 2013.11.15. 20:18:55

@kaleidoscope:

Vajon a másokért való őszinte imádkozás nem jócselekedet?! És vajon, ha nyilt levélben kérek valamit az Egyháztól, azzal valóban azt akarom, hogy - amint írtad: "az Egyház vezetői és tagjai még inkább Isten akarata szerint éljenek az Egyházban, mint az elődeink" - vagy talán a saját érveimet, érdekeimet akarom becsempészni a hivatalos egyházi diskurzusba?! (Ez persze kérdés volt részemről, nem pedig valamiféle gyanúsítgatás).

Mindezek ellenére: azt hiszem, hogy értem az általad képviselt álláspontot, és (bár nem értek egyet vele), de fontos és kibeszélendő témának tartom.

2013.11.15. 20:30:48

@Dr. szpahi:
akárhogy is nézem a naptáramat, most az 5774. zsinagógai év ideje van...
:-)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.15. 21:05:23

"És ez így van, mert ők mondták, és különben is, aki nem hiszi az galád szabadkőműves"
Ezt tanította nekünk Serédi Jusztinián és Mindszenty József hercegprímások titkára is:

Zakar András: Esztergom főegyházmegyei pap, pápai kamarás:mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC17155/17184.htm

"A bevonuló nemzet az évezredes szkíta kultúrát hozta magával. A magyar katonai rangok azonosak az asszír birodalom katonai rangjaival, mint kashánu-királyi személynök, kusán, Árpád helyettese. Szalat asszíroknál tartományi fejedelem = solt, honfoglalás kori méltóság, vagy zsolt; az akkádban sziltani, a törökben szultán. Tartan az asszír műszaki csapatok parancsnoka, a tarohán vagy tarján a bányászok és kovácsok törzsének feje a honfoglalás-kori magyarságnál vizir. Asszír hadseregben Anonymusnál még ugyanúgy kündü később kendéi. Harku az asszíroknál a kisebb király a magyaroknál horka stb.
A korabeli Európa még tudja, hogy a bevándorló magyarok szkíták, V. Orbán pápa és XI. Gergely pápa bulláikban Királyi Szkítáknak nevezik e nemzetet. Gardézi bizánci történetíró úgy írja le őket, mint akik prém és selyem brokátruhákat hordtak és arany -ezüstveretű fegyvereket viseltek. Természetesen a fényes ruhák alatt éppúgy viselték a fehérneműt, mint egyéb szkíta testvéreik, de amit akkori Európa nem hordott, és csak 300 évvel később kezdenek a gazdagabbjai viselni. Gardézi irása teljesen megfelel az azóta is hordott úgynevezett díszmagyarnak. A bevándorló magyarságnak több lova és marhája volt, mint az akkori egész Európának együttvéve. Ez a magas műveltséget magával hordó nemzet telepedett egy olyan Európába, amely a római birodalom bukása óta sikeresen tönkretette a római birodalom összes alkotásait!"betiltva.com/files/zakar_talmudista_allamcsiny.php

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.11.15. 21:37:06

@kaleidoscope: "Ez azonban ugyanúgy nem mentesít engem az alól a felelősség alól, ami rám, mint a Katolikus Egyház XXI. században, Európában, Magyarroszágon élő tagjára hárul, vagyis, hogy tegyek meg mindent, ami emberileg megtehető azért, hogy az Egyház vezetői és tagjai még inkább Isten akarata szerint éljenek az Egyházban, mint az elődeink."

Persze hogy nem mentesít a felelősségünk alól, csakhogy ez a felelősség igencsak korlátozott. Kizárólag saját magunkért és bizonyos mértékig a közvetlen környezetünkért vagyunk felelősek. Az egyházközségért a plébános felelős, az egyházmegyéért pedig a püspök, az országos egyházért pedig a püspöki kar.

Más kérdés, hogy mi a felelősségünk, ha magasabb fórumokon visszaélést tapasztalunk. Akkor valamit lépni kell, lásd pécsi eset. De ez teljesen más kategória.

Érdekérvényesítés és párbeszéd helyett alázat és hallgatás, ez a Krisztus által kijelölt út.
Mindig a belső csendre kell figyelni. Bár ez nem könnyű, mert a külső zajok hajlamosak elvonni a figyelmünket. De ennél csak az a rosszabb, ha ezt a zajt mi magunk akarjuk túlharsogni.
Ördögi kör, mert a zaj ettől csak nagyobb lesz. Ahogy pedig az egyénnek, úgy a hívők összességének és az egész Egyháznak is a Megváltó Szent Csendességre van szüksége:
hesykhia.blog.hu/2012/01/06/udvozlunk_a_blog_hu-n_693
Párbeszéddel ez nem fog menni, csak magunkba szállással és imával.

2013.11.15. 21:41:15

KI KOL ELOHÉ HÁÁMIN ELILIM VÁÁDONÁJ SÁMÁJIM ÁSZÁ
Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott.
(96. zsoltár)

drlazi 2013.11.15. 23:18:23

Bocsánat, de ha jezsuiták, akkor nekem Bangha Béla SJ az etalon, nem Bergoglio a maga liberális egyházpusztító ripacskodásával...

2013.11.15. 23:18:36

@kaleidoscope:

Nincs ellentmondás a kettő között. Az apostoli zsinat állást foglalt egy vitás kérdésben, Pál viszont Pétert vonta felelősségre hibás magatartása miatt egy szerinte egyértelmű helyzetben.
(Hogy aztán Jeruzsálembe visszatérve, Jakab kérésére maga is demonstrálja a mózesi törvényhez való hűségét - ApCsel 21 18-26)

drlazi 2013.11.15. 23:24:34

Izrael misztériuma: elnézve a bejegyzéseidet, te szerintem blogot tévesztettél. Nem lehet, hogy inkább a Mazsihisz oldalán kellene boldogítanod a hittársaidat?
Komolyan mondom, idejöttem mert katolius-jezsuita gondolatokra vágytam, erre itt is ezt a judaista maszlagot látom..
Ráadásul nyomod itt ezt hulladék baloldali, Orbán-ellenes propagandát. Véletlenül nem Kun Béla népbiztosai közt kell keresni a te szellemi és egyéb elődeidet?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.15. 23:41:52

@m-athos: "Más kérdés, hogy mi a felelősségünk, ha magasabb fórumokon visszaélést tapasztalunk. Akkor valamit lépni kell, lásd pécsi eset. De ez teljesen más kategória. "

Csakhogy az előbb "petícionistáknak" titulált levélírók pont arra hivatkoznak, hogy most az az "eset" van, amikor "lépni kell". Pont ezt mutattam be egy korábbi posztban: kaleidoscope.blog.hu/2013/11/07/a_seb_nem_tud_gyogyulni_amig_a_kest_nem_huzzak_ki

"Párbeszéddel ez nem fog menni, csak magunkba szállással és imával."

A Pápa pont ennek az ellenkezőjét mondja: "Pope Francis is urging members of the Catholic church to fill in a survey on the Vatican's current teachings regarding contraception, homosexuality and access to communion for the divorced, to see how hard it is to practice what the church preaches in a modern day world." vagyis "Ferenc pápa sürgeti a Katolikus Egyház tagjait, hogy töltsék ki a kérdőívet, amely a fogamzásgátlással, a homoszexualitással és az elváltak áldozásával összefüggő jelenlegi vatikáni tanításokkal kapcsolatban szeretné felmérni, hogy mennyire okoznak ezek az egyházi tanok nehézségeket a modern világban.", forrás: www.independent.co.uk/news/uk/home-news/pope-francis-sends-out-survey-to-ask-catholics-about-gay-sex-abortion-and-contraception-8941336.html
Holnap igyekszem még visszatérni erre a hírre részletesebben is a Kaleidoscope blogon.

2013.11.15. 23:44:16

@drlazi:

'Nem lehet, hogy inkább a Mazsihisz oldalán kellene boldogítanod a hittársaidat?'

Lehet, hogy azt is megteszi. Attól még ide is elnézhet.

'Ráadásul nyomod itt ezt hulladék baloldali, Orbán-ellenes propagandát.'

Ejnye. Ne felejtsd el, hogy az Orbán-propaganda szerint 2012 volt az elrugaszkodás éve, most pedig már szárnyalnunk kéne.

Ez az orbáni szlogenek sorsa. Előbb-utóbb mind a digitális szemétdombon köt ki (kedvencem: 'Mikola István, a nemzet orvosa' )

' Véletlenül nem Kun Béla népbiztosai közt kell keresni a te szellemi és egyéb elődeidet? '

A szellemi elődeit biztos nem. Az 'egyéb' elődeiért meg senki nem vonható felelősségre.

2013.11.15. 23:50:10

@kaleidoscope:

Kedves Kaleidoscope/kal,

ez csupa olyan kérdés, amelyet nem lehet felmérésekkel eldönteni. A házasság és a szexuáletika a katolikus isten- és emberkép lényegéhez tartoznak.
Nem a nyáj vezeti a pásztort. Ha a bárányok eltévedtek, akkor térjenek vissza a helyes útra.

csaba carmarthen 2013.11.16. 00:12:55

@m-athos:

"... csak magunkba szállással és imával..."

igen, errefele van az Igazsag...

viszont azt sem allithatjuk, hogy Joisten nincs tudataban azoknak az iszonyatos fajdalmaknak, amelyeknek meg tanui lehetunk,

s amelyeket@kaleidoscope: testverunk itt folyamatosan firtat (talan maga sem tudja mit is beszelve ezzel valojaban)

Those who deceive you, in My Name, will convince My followers to adapt the Laws of My Church, by holding a referendum. All will be asked to condone new practices, which amount to two things. The first is to wipe out My Presence in the Holy Eucharist. The second is to condone sin, by encouraging people to show sympathy for the human rights of those who do not believe in Jesus Christ.

This referendum will be falsified and lies will be presented as the Truth. When the new one world religion is introduced, My Church on Earth – the True Church – will go into hiding, in order to pay homage to Me.

I Am the target of the beast. I Am Who he wants to hurt. He knows he cannot destroy Me, so he will instead try to destroy the human race, who he curses every second. His servants will not stop by just insulting My Presence in the Tabernacles of the world. They will not be happy to destroy only the Sacraments, so that they can blaspheme against Me. They will only be happy when they steal souls by creating the greatest blasphemy of all. This is when they will recreate My First Coming by giving the impression that John the Baptist has been sent. The man who will say he is the Lord’s prophet will lie and cause such wonder when he declares that the antichrist is Me, Jesus Christ.

www.thewarningsecondcoming.com/they-will-convince-my-followers-to-adapt-the-laws-of-my-church-by-holding-a-referendum/

Dr. szpahi 2013.11.16. 06:19:25

@m-athos:

"Mindig a belső csendre kell figyelni. Bár ez nem könnyű, mert a külső zajok hajlamosak elvonni a figyelmünket. [...] Ahogy pedig az egyénnek, úgy a hívők összességének és az egész Egyháznak is a Megváltó Szent Csendességre van szüksége."

Egyetértek. Én is úgy gondolom, hogy a mai világban, a létmegértés és önmegértés metaforája a fül és nem a száj. Hiszen aki beszél az nem hall(gat)hat, és ilyenformán nem is hall.

„Csak az igazi beszélésben lehetséges a tulajdonképpeni hallgatás. A jelenvalólétnek ahhoz, hogy hallgathasson, mondanivalóval kell rendelkeznie, azaz rendelkeznie kell önmaga tulajdonképpeni és gazdag feltárultságával. Ekkor a hallgatagság megnyilatkozik, és véget vet a »fecsegésnek«. A hallgatagság a beszélés móduszaként oly eredendően artikulálja a jelenvalólét értelmességét, hogy belőle származik az igazi hallani-tudás és az áttekinthető egymássallét” (Martin Heidegger).

Az Isten és ember közötti hallgatásban lényegében a beteljesültség jut érvényre: „»akik el vannak választva egymástól, azoknak még beszélniük kell, akik egyesültek, azok hallgatnak – az ember hallgat, mert már minden megtétetett és elmondatott«” (Hans Robert Jauss).

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.16. 07:33:03

@khamul: Kedves Khamul!
Most igazában az a helyzet, hogy akik veled azonos álláspontot képviselnek, azok nem velem vitatkoznak, nem az én álláspontommal helyezkednek szembe, hanem egyre inkább úgy tűnik, hogy a pápával van vitájuk, az ő szándékainak és álláspontjának jogosságát vitatják, és azt, hogy jól érti-e a pápa Isten akaratát. Teszik ezt úgy, hogy közben a hagyományok és a tekintély tiszteletére hivatkoznak, ami egyrészt számomra logikailag nagyon ellentmondásosnak tűnik, másrészt - megértve, és egyetértve a pápa szándékaival - azt gondolom, hogy az egyház érdekeit, vagyis Isten akaratának beteljesítését is sértik.

2013.11.16. 08:36:56

@kaleidoscope:

'„A zsinaton nem a közvélemény alakítja a döntéseket, ez nem így működik. Ugyanakkor nagy hiba lenne, ha figyelmen kívül hagynánk azt a tényt, hogy mit gondolnak az emberek erről vagy arról” – mondta Bruno Forte érsek.'

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20131106_konzultaciot_indit_a_papa

drlazi 2013.11.16. 08:51:59

@khamul:
1. Nem igazan értem, hogyan kerül egy katolikus oldalra egy judaista. Főleg úgy, ha a saját talmudista szövegét nyomja.
2. Sem Orbán-ellenes, sem Bajnai-ellenes szöveget ne nyomjon, mert ez nem egy politikai oldal. Ne rántsa le ebbe a mocsokba.
3. Sajnos azt kell mondjam, a baloldal még mindig csak bajt hozott ennek az országnak és az egész emberiségnek. A judaista gondolkodástól pedig egyáltalán nincsen messze ez a fajta felforgató szemlélet. Egy katolikus soha nem lehet antiszemita, de anti judaista minden további nélkül.

2013.11.16. 09:03:39

@drlazi:

'1. Nem igazan értem, hogyan kerül egy katolikus oldalra egy judaista. Főleg úgy, ha a saját talmudista szövegét nyomja.'

Néha megfordulnak itt ateisták és protestánsok is. Nem hiszem, hogy pont neki ne lenne hely.

'2. Sem Orbán-ellenes, sem Bajnai-ellenes szöveget ne nyomjon, mert ez nem egy politikai oldal. Ne rántsa le ebbe a mocsokba.'

A direkt politikai propagandának nincs helye, de a közéleti, politikai események megvitatásának szerintem igen. Ebbe még az is beleférhet, hogy politikusainkat szembesítjük ígéreteikkel.

'3. Sajnos azt kell mondjam, a baloldal még mindig csak bajt hozott ennek az országnak és az egész emberiségnek. '

Egy vallását tartó zsidó lényegi kérdésekben (abortusz, homoszexuálisok házassága) konzervatív, és véleménye megegyezik a katolikus egyházéval. Nem hiszem, hogy tőlük kéne félteni a világ jövőjét.

csaba carmarthen 2013.11.16. 09:48:57

"...meg fogják győzni Követőimet, hogy alakítsák át Egyházam Törvényeit, egy népszavazás által. Arra fognak kérni mindenkit, hogy hagyják jóvá az új gyakorlatokat, melyek két dolgot fognak eredményezni.

Az első, hogy el fogják törölni Jelenlétemet a Szent Eucharisztiában.

A második, hogy szemet fognak hunyni a bűn felett, arra bíztatván az embereket, hogy mutassanak együttérzést azok emberi jogai iránt, akik nem hisznek Jézus Krisztusban.

Ezt a népszavazást meg fogják hamisítani, és a hazugságokat az Igazságként fogják tálalni.

Amikor bevezetik az új egy-világvallást, földi Egyházam – az Igaz Egyház – rejtekbe fog vonulni, azért, hogy hódolhasson Nekem..."

nagyfigyelmeztetes.hu/2013/08/meg-fogjak-gyozni-kovetoimet-hogy-alakitsak-at-egyhazam-torvenyeit-egy-nepszavazas-altal/

misihanna 2013.11.16. 10:15:00

@csaba carmarthen: Szia Csaba, azt ugye Te is érzed, hogy itt valami nem stimmel? :

"A második, hogy szemet fognak hunyni a bűn felett, arra bíztatván az embereket, hogy mutassanak együttérzést azok emberi jogai iránt, akik nem hisznek Jézus Krisztusban."

csaba carmarthen 2013.11.16. 11:16:03

Kedves @misihanna: valoban,
itt valami nem stimmel,
ti a bun emberi jogkent van beallitva.

Hol szerepel, ui a meleghazassag fogalma a Szentirasban vagy a hitletetemenyben, es hol szerepel az, hogy Isten az embert ferfinak es ferfinak teremtette, es megaldotta ezt a frigyet... vagy nonek es nonek..

Es ha ez a "fogalom" nem szerepel Isten szotaraban, sot egeszen mostanaig az emberekeben sem... akkor honnan jon?

Ki akarja beleplantalni az emberek/hivek agyaba pl. ezt a fogalmat (is), hogy ok arrol konzultaljanak...?

Es ha jol emlekszem, Krisztus nem demokratikus kerdoivet ad a megkovezestol megmentett hazassagtoro asszonynak arrol, hogy vajon nehez-e megtartani azt, amit predikaltak neki, hanem annyit mond: "..en sem itellek el, menjel es tobbe ne vetkezzel.."

Valamint azon is erdemes elgondolkozni, hogy hol konzultaltatja Isten Mozest a neppel arrol, hogy milyen torvenyeket adjon... (ti. O, Isten)

-...mondjuk pl a Sinai hegy labanal, az aranyborju arnyekaban, az emberi jogokra hivatkozva, hogy aztan mondjuk a - X Parancsolat helyett- konzultacioban megalkossak a ~kb.10 ModernLiberalisJavaslatot es felkuldjek vele Mozest a Sinaira alairatni Istennel?

Ugyanakkor a fent firtatott konzultaciot, lam-lam, a Feher Haz mar 2012 elso feleben kezdemenyzte az amerikai katolikus puspokokkel/biborosokkal...

www.youtube.com/watch?v=GuWuugXiVHw

...a Benedekre gyakorolt nyomas reszekent...,

...akkor azonban a katolikus biborosok ezt visszautasitottak.

Most viszont,
hogy Benedek felreallt,
majd mehetnek konzultalni - (felsobb utasitasra.....raadasul.)

A modszer neve: "kozosseg-szervezes"

www.youtube.com/watch?v=gUPg4rqiAq4

es lenyege, hogy a fenti fedoneven beszivarogni az egyhazakba

es "megvaltoztatni az idoket es a torvenyeket"

A modszer (egyik) atyja Saul Alinsky, aki muvet Lucifernek dedikalja..
www.youtube.com/watch?v=GqPR3yTnYFs

2013.11.16. 11:23:38

@drlazi:
miért becsméreled a római pápa Őszentségét, ez itt egy katolikus blog!
mi bajod van Ferenc pápával?
Bangha páter mennyivel jobb?

misihanna 2013.11.16. 13:54:28

@csaba carmarthen: Kedves Csaba, emberi jogok alatt értjük pl. az élethez való jogot is, és még sok alapvető jogot, ezért kifogásolható ez a gondolat.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.16. 14:49:47

@khamul:
"Egy vallását tartó zsidó lényegi kérdésekben (abortusz, homoszexuálisok házassága) konzervatív, és véleménye megegyezik a katolikus egyházéval. Nem hiszem, hogy tőlük kéne félteni a világ jövőjét."

Hű de naív vagy!

csaba carmarthen 2013.11.16. 17:57:08

@misihanna: igen, de amikor pl az abortuszhoz vagy a haborusdihoz valo "jogot" nezzuk, akkor egyik ember(csoport) jogot formal maganak a masik ember eletenek elvetelere (élethez való jog)...stb..stb

vagy amikor emberi jogokra hivatkozva (es most nem hasznalok idezojelet) tagadjak meg a kereszt viselesenek vagy kozteruleten valo megjelenesenek jogat akkor az emberi jog fogalmat Isten, az ember Teremtoje ellen forditjak.

Az emberi jog fogalma csak tisztan az Isten altal adott termeszettorvenyen alapulva fedne le azt a jelentes-tartomanyt amit ez a szo-osszetetel ki kellene hogy fejezzen.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.16. 18:16:44

@khamul: nem teljesen világos, hogy ez az idézet mire volt válasz, de köszönöm az emlékeztetőt, mert volt ott egy nekem szóló, már majdnem minden elfogultságtól mentes, tárgyilagos és konstruktív komment, amire a válaszomat várták.

2013.11.17. 20:43:47

Ferenc pápát az 50 legtekintélyesebb 'zsidó' személy sorába emelték - VIDEÓVAL
www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papat-az-50-legtekintelyesebb-zsido-szemely-soraba-emeltek-videoval
Cimkék: ateista-keresztény párbeszéd

ha feltételezzük, hogy Ferenc pápa keresztény, akkor nincs egyéb választásunk, hogy Ferenc pápa egyik legjobb barátja Abraham Skorka, argentin rabbi ateista...

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.18. 11:40:17

Már megijedtem.....de szerencsére nem:-)

2013.11.18. 12:18:12

Az úr hallotta népe imáját, mert érezte szívében, hogy kiválasztottjai szenvednek, ezért hatalmával megmentette őket. „Ez Isten ereje. És miben áll az emberek ereje? Abban, amiben az özvegyasszonyé: kopogtatni Isten szívének ajtaján, kérni, elpanaszolni a sok gondot, fájdalmat, és kérni az Urat, hogy szabadítson meg ezektől a fájdalmaktól, ezektől a bűnöktől, ezektől a gondoktól. Az ember ereje az imádság, és az alázatos ember imája egyben Isten gyengesége is. Az Úr csak ebben mutatkozik gyengének: gyenge népe imádságával szemben”.

Ferenc pápa: az ember ereje az imádság
magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-az-ember-ereje-az-imadsag

Dr. szpahi 2013.11.18. 18:19:55

Ferenc pápa tiltakozik a környezetszennyező beruházások ellen :-))

think.transindex.ro/?p=27199

csaba carmarthen 2013.11.18. 23:22:40

Onaiyekan Biboros: az azonosnemuhazassag Isten Rendjenek megvaltoztatasa.

Same Sex Marriage is a change to God’s Order –Cardinal Onaiyekan

citizensplatform.net/2013/02/same-sex-marriage-is-a-change-to-gods-order-cardinal-onaiyekan/

Onaiyekan Biboros a Nigeriai Puspoki Konferencia nyito-misejen "Hit es az Emberi elet Meltosaga" cimen tette kozze felhivasat.

Az ersek kijelentette hogy a ferfi es a no uniojanak eszmenye ma oly sok helyen veszelybe kerult, hozzateve, hogy ez egy brutalis kiserlet Isten Rendjenek megvaltoztatasara.

Cardinal Onaiyekan made the call in Abuja at the opening mass of the Catholic Bishops Conference of Nigeria (CBCN), titled ‘Faith and Dignity for Human life’.

The Archbishop said that marriage, a concept of union between man and woman, was being compromised in so many places today, adding that it was brutal to try to change God’s order.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.19. 06:05:38

Régebben volt itt vita a szentségek kiszolgáltatásáról és hogy azt ki teheti meg. Ezt találtam:

"Halálos beteg, halálveszélyben lévő újszülött ill. súlyos életveszélyes baleset esetén bárki kérheti a keresztség szentségének kiszolgáltatását.
Ezen esetekben ha van lehetőség arra, hogy pap működjék közre kérni kell a pap közreműködését. Amennyiben erre nincs lehetőség bárki kiszolgáltathatja a keresztség szentségét.
Keresztényeknek kötelességük ez esetben megkérdezni, hogy az illető kéri e a keresztség szentségét.
Halálveszélyben lévő újszülöttet, ha hozzátartozó kifejezetten nem ellenzi - a gyermek üdvössége érdekében - bármely katolikus keresztény köteles megkeresztelni. Ennek elmulasztása bűn terhével jár!"

Tehát bárki!

Két sorral lejjebb ez olvasható:

"Érdekes és üdvösségünk szempontjából speciális lehetőség, hogy a keresztség szentségét más keresztény ill. nem keresztény, sőt nem hívő embertársunk (felebarátunk) is kiszolgáltathatja"

Úgy emlékszem hogy a váci egyházmegye webjéről töltöttem le!

felician 2013.11.21. 09:40:24

@Temüdzsinn: "csak ki kell nyitni az újságot és nap mint nap ott olvasom hogy épp mire derült fény"

A világ felnőtt ismeretéhez hozzá tartozik annak tisztán látása is, hogy a sajtót nem érdekli a kiegyensúlyozott tájékoztatás, jóformán csak az olvasottság, és ennek folytán a bevétel. Szívesebben közöl izgató rágalmakat, minthogy hírt csináljon abból, hogy valamelyik segédpüspök teszemazt szentéletű. Az egyháztagok bűnein való hangos morális pánikolás valamiért különösen is kifizetődő. Aki azt hiszi, hogy a napi sajtó hiteles egyházképet kínál fel neki, az gyerek. Nem jó értelemben.
Majd ha minden pedofil papos hír mellett megjelenik az azon való komoly aggodalmaskodás is, hogy a világi intézményekben sokkal nagyobb a pedofil visszaélések aránya, mint a katolikusokban, akkor majd talán elkezdem komolyan venni az "újságokra" alapozó érvelést. Addig azonban ezek csak elfogult emberek drukker-rigmusai.

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.22. 04:19:27

@felician :
"Majd ha minden pedofil papos hír mellett megjelenik az azon való komoly aggodalmaskodás is, hogy a világi intézményekben sokkal nagyobb a pedofil visszaélések aránya, mint a katolikusokban, "

Már leírtam itt egyszer: egy paptól elvárható egy - az átlagemberénél - jóval magasabb erkölcsi színvonal!
Ebbe egy ilyen eset sem fér bele! A köztörvényes bűnökre van elég jelentkező nélkülük is......

És megbocsáss: a médiából tudok ezekről értesülni mert egyébként eltitkolja az Egyház! Megértem ha emiatt a média nem kedves neked......

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.24. 16:39:36

@Izrael misztériuma: Vélhetően Heidl György sem támogatja igazán a katolikus megújulást, de mivel abban a Katolikus Egyházban szocializálódott, amiben teológiai és általában spirituális kérdésekben nem illik megkérdőjelezni a pápa kompetenciáját, ezért inkább "jó szándékú" figyelmeztetés formájában ad hangot aggodalmainak. Nekem erről a Jelenések könyvének figyelmezetése jut eszembe: "Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból." (Jel 3.15-16)

2013.11.24. 18:39:21

@Temüdzsinn:

'És megbocsáss: a médiából tudok ezekről értesülni mert egyébként eltitkolja az Egyház! Megértem ha emiatt a média nem kedves neked...... '

Most már csak az a kérdés, hogy honnan tudod, hogy a katolikusoknál nagyobb a látencia, mint máshol?

2013.11.24. 18:41:09

@kaleidoscope:

' Vélhetően Heidl György sem támogatja igazán a katolikus megújulást'

Attól függ, hogy mit értünk megújulás alatt.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.11.24. 22:23:04

@khamul: Igen, most a vatikáni kérdőív kapcsán erősen felmerültek értelmezési kérdések az Egyházon belül. Készítettem egy friss posztot, amiben a kérdőívvel kapcsolatos néhány gyakori kérdésre kerestem a választ: kaleidoscope.blog.hu/2013/11/24/vatikani_kerdoiv_gy_i_k

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.26. 09:32:41

@khamul:

"Most már csak az a kérdés, hogy honnan tudod, hogy a katolikusoknál nagyobb a látencia, mint máshol?"

Nem állítom hogy nagyobb, hanem azt mondom, hogy elvárható hogy közelítsen a nullához, és ha valakiről kiderül ne az legyen a "szokásos büntetése" hogy áthelyezik 4 faluval odébb! Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy az Egyház szereti ezeket házon belül elintézni ( gondolom kínos a nyilvánosság ), ahelyett hogy - köztörvényes bűnöknél - a jog és a törvény tenne rendet!

2013.11.26. 11:58:45

@kaleidoscope:
valamiért, valakiknek nagyon nem tetszik Ferenc pápa tevékenysége és az igazi okot nem merik kimondani ezért csúsztatnak, köntörfalaznak, tagadnak és hárítanak...
szerintem a pápa nagyonis emberi és ez lehet irritáló sokak számára, mert ők egy uralkodóra vágynak, akinek végre alávethetik magukat...

2013.11.26. 12:16:13

@Temüdzsinn:

A pedofíliáért sehol sem jár kitüntetés, szavakban az emberek zöme egyértelműen kiáll ellene.
Aztán ha valaki megtud valamit a pedagógus-kollégáról, akivel a szünetekben együtt szokott kávézni, vagy a csupaszív edzőről, aki mindent megtesz a tanítványaiért, akkor jön a hallgatás.

2013.11.26. 12:19:42

@kaleidoscope:
nagyon jó a szájbarágós magyarázatod a kérdőív kapcsán!

csaba carmarthen 2013.11.26. 14:07:06

"szerintem a pápa nagyonis emberi és ez lehet irritáló sokak számára, mert ők egy uralkodóra vágynak"

x

Muy querido Papa Francisco:
Kedves Ferenc papa!

Me da mucho gusto tener esta oportunidad para saludarte.

Annyira örülök, hogy lehetőségem van üdvözölni téged.

Biztos már nem emlékezel rám, mivel annyi sok embert látsz minden nap, így nehéz minden egyes emberre visszaemlékezni, még azokra is, akikkel életed során, oly sokat beszéltél.

Abban az időben Buenos Aires érseke voltál, és én egy katolikus média igazgatónője. Most te a pápa vagy és én… csak egy kilenc gyermekes anya vagyok....

lacomunidad.elpais.com/lplanas/2013/9/26/perplejidad-carta-al-papa-francisco

Azért szántam rá magam, hogy írjak neked, mert szenvedek és szükségem van arra, hogy megvigasztalj engem.
(......)

....tágra nyílt a szemem, amikor a Habemus Papam után meghallottam a nevedet és ettől a pillanattól imádkoztam érted (még mielőtt ezt kérted volna) és szeretett Egyházamért
-s egyetlen napra sem hagytam abba.

Amikor megláttalak mocétum (vállgallér) nélkül az erkélyen és az első üdvözléskor figyelmen kívül hagytad a Protokollt és a latin szöveget, hogy nevetve megkülönböztesd magad a többi pápától, azt mondtam aggódva magamnak: „igen, ő minden kétséget kizárva Bergoglio bíboros.”

A megválasztásod utáni napokban, több lehetőséget adtál nekem arra, melyek megerősítették számomra, hogy te még mindig ugyanaz a személy vagy, akit közelebbről megismertem.
Aki mindig azt keresi, hogy más legyen: te más cipőt, más gyűrűt, más Keresztet, más széket akartál. Sőt egy másik szobát is, az összes többi pápától eltérően, akik különleges kívánságok nélkül is mindig boldogok voltak a nekik szánt dolgokkal.....

(...)Szavaid és ezek a beszédek és prédikációid egy igaz táplálék volt lelkemnek. (...) Te vagy az én pápám, az Egyházam feje a Földön, Krisztus Egyházáért...

Mégis – és ez az oka levelemnek – azt kell mondanom, hogy Szavaid miatt szenvedtem is (most is szenvedek), mert te olyan dolgokat mondasz, melyeket gyomoröklözésként érzek, miközben állandóan igyekszek hű maradni a pápához és a Tanítóhivatalhoz.

Igen, szomorúnak érzem magam, de a szó, mely a legjobban kifejezi érzelmeimet: az a tehetetlenség.

Útmutatásra van szükségem, kedves Ferenc pápa

Nem tudom, hogy mit mondjak és mit nem, nem tudom, hogy hol kell kitartanom és hol kell a dolgokat a maguk folyásán hagynom.

Útmutatásra van szükség tőled, kedves Ferenc pápa. Én valóban nagyon szenvedek és a legjobban a tehetetlenségtől, ami megbénít engem.

A legnagyobb gondom az, hogy életem nagy részét a Szentírás a hagyomány és a Tanítóhivatal tanulmányozására szenteltem, így ez által hitem megvédése érdekében tiszta alapra tettem szert. És most ezek közül a biztos alapok közül sok ellentétben áll azzal, amit szeretett pápám tesz és mond. Meg vagyok döbbenve és szükségem van arra, hogy te elmond nekem, hogy mit tegyek.

Jobb, ha néhány példát elmagyarázok:

Én nem tudok egy pápát megtapsolni, aki sem a tabernákulum előtt, de sem az átváltoztatás során nem hajt térdet, ahogyan azt a Szentmise rítusa tanítja. De nem is kritizálhatom őt, mert ő a pápa! Hagyjam figyelmen kívül a mi nyugalmazott pápánk utasításait?

XVI. Benedek pápa a Redemptionis Sacramentumban azt kérte tőlünk, hogy tájékoztassuk a püspököt a liturgikus hűtlenségekről és visszaélésekről. De kit tájékoztassak, ha maga a pápa nem tiszteli a Liturgiát? Nem tudom, mit tegyek.

(...) Nem vagyok büszke arra, hogy Nagycsütörtökön megmostad a lábát egy muzulmán nőnek, mert ez megsérti a liturgia törvényeit. De semmit sem mondhatok, mert te pápa vagy, kinek hűnek kell lennem!

De akkor kinek mondhatom el fájdalmamat? Te vagy a pápa!

Szörnyű fájdalmat okoztál nekem, amikor megbüntetted a Szeplőtelen Ferenceseket, csak mert az elődöd kifejezett engedélyével – a Summorum Pontificum szerint – a hagyományos rítus szerint celebrálták a Szentmisét. Megbüntetni őket azt jelenti, hogy a korábbi pápák tanításai ellen cselekedni.....

(....)

Amikor arról az asszonyról beszéltél, aki egy válás és egy abortusz után vadházasságban él, azt mondtad: „Most békességben él” Kérdem én: Hogyan élhet egy nő békességben, aki önként távolodott el Isten kegyelmétől?

A korábbi pápák, Pétertől Benedekig azt mondták, hogy lehetetlen Istentől távol békére találni, de Ferenc pápa ezt állítja.

Mire kell támaszkodnom: a minden idők Tanítóhivatalára, vagy erre az újdonságra?

Mától a pápához kell hűnek maradnom, azt állítva, hogy egy bűnös életben is békére lehet találni?

(...)

....megpróbáltam megvigasztalni magam, elképzeltem, hogy minden, amit teszel és mondasz egy stratégia része, hogy megtéveszt az ellenséged azáltal, hogy egy fehér zászlót lobogtatsz, elérvén azt, hogy elhagyja rejtekét....nemcsak az ellenséget zavarod meg, hanem minket is, mert mi már nem tudjuk, hogy hol van a mi székhelyünk, és hogy pontosan hol van az ellenség vonala...

(...)

Leányod, aki szeret téged és mindennap imádkozik érted,

Lucrecia Rego de Planas

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.26. 14:16:25

@khamul:
"Aztán ha valaki megtud valamit a pedagógus-kollégáról, akivel a szünetekben együtt szokott kávézni, vagy a csupaszív edzőről, aki mindent megtesz a tanítványaiért, akkor jön a hallgatás."

Súlyos hiba!

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.26. 14:27:08

@csaba carmarthen:
"Amikor arról az asszonyról beszéltél, aki egy válás és egy abortusz után vadházasságban él, azt mondtad: „Most békességben él” Kérdem én: Hogyan élhet egy nő békességben, aki önként távolodott el Isten kegyelmétől?"

Végre egy Pápa aki nem vakon követi a Tanítást!
Gondolkozik és hallgat a szívére, akkor is ha az a hivatalos tanításnak ellent mond!
Hallgass a szívedre! Ez a legeslegősibb intelem!
Mert a szívben lakik az Isten! Nem a liturgiában és a térdhajtásban! A muzulmán nő nem Isten gyermeke?! Ez egy példaértékű gesztus a valódi ökumenizmus felé.
Ferenc Pápa túllát a formai korlátokon - köszönjétek meg neki!!!!

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.26. 14:31:22

Mégegy: nagyon álszentnek és hitében gyengének érzek egy olyan embert akit megingatnak ezek a tettek! Ez a fontos neki? Hogy térdet hajt-e a Pápa?!
Ha ez megingatja - személyes ismerősként - akkor nincs hite, bár a formaságokat lehet hogy teljesíti de hite nincs!

Új korszak jön, új megoldások kellenek!

Ha a vezető változtat - mert felismert valamit - követni kell!
Hajrá Ferenc Pápa!

csaba carmarthen 2013.11.26. 15:07:12

Muy querido Papa Francisco:

Me da mucho gusto tener esta oportunidad para saludarte.
lacomunidad.elpais.com/lplanas/2013/9/26/perplejidad-carta-al-papa-francisco
(...)

Még argentin barátaim is észrevették valahogyan zavarodottságomat, akik szintén részt vettek a találkozón, ezt mondták nekem: Nem te vagy az egyedüli. Ő mindig elidegenít mindnyájunkat, de tudjuk, hogy kritériumai egyértelműek és beszédeiben olyan meggyőződéseket képvisel, ami mindig hűséges a Tanítóhivatalhoz és az Egyház hagyományához, ő bátor védelmezője az igaz tanításnak…Úgy tűnik azonban, hogy Ő mindenekelőtt szereti, hogy szeressék, és mindenkinek tetszeni akar. És ebben az értelemben egy nap a tévében is beszélhetne az abortusz ellen és egy nappal később ugyanebben a tévéműsorban a Mayo Téren megáldhatja az abortusz feministákat. Képes arra, hogy beszédet tartson a Szabadkőművesek ellen és órák múlva együtt egyen és igyon velük.”

Kedves Ferenc pápám, igaz, hogy volt egy Bergoglio bíboros, akit közelebbről megismertem: aki az egyik nap azzal volt elfoglalva, hogy izgatott beszédet folytasson Duarte Aguer püspökkel az élet védelméről és ugyanazon a napon a vacsora alkalmával szintén izgatott beszédet folytasson Msgr. Ysernel és Msgr. Rosa Chavezzel a helyi közösségekről és az Egyház „dogmatikus tanításainak” szörnyű akadályairól. Aki az egyik nap Cipriani bíboros és Rodriguez Maradiaga bíboros barátja, akikkel a vállalati etikáról és a New Age ideológia ellen beszél és nem sokkal később pedig Casaldaliga és Boff barátja, akikkel pedig az osztályharcról és a gazdagságról beszél, mely keleti gyakorlatokat ajándékozhatna az Egyháznak.

(....)

Sok életvédő barátom van, akiket te néhány nappal ezelőtt elszomorítottál azáltal, hogy megszállottaknak és rögeszméseknek nevezted őket. Mit tehetek? Megvigasztaljam őket, miáltal megpróbálom hamisan enyhíteni szavaidat? Vagy még jobban bántsam meg őket azzal, hogy megismétlem, amit mondtál nekik, csakhogy a pápához és tanításához hű maradjak?

A világifjúsági napokon arra szólítottad fel a fiatalokat, hogy az utcákon zajosak legyenek. Az általad használt szó, ahogy tudom, „a rendetlenség”, „a káosz” és a „zavarodottság” szinonimája. Tényleg ez az, amit akarsz, hogy csináljanak a Keresztény fiatalok az utcákon? Nincs elég zavar és szertelenség a világon?

Sok hajadon és idős asszony, akik nagyon barátságosak, szimpatikusak és nagylelkűek, valóban szemeteknek érezték magukat

Tudom, hogy sok hajadon és idős asszony, akik nagyon barátságosak, szimpatikusak és nagylelkűek, valóban szemeteknek érezték magukat, amikor azt mondtad a szerzetesnőknek, hogy ne nézzenek úgy ki, mint az öreg szüzek. Ezzel rossz érzést keltettél barátnőimben és bennem is. Fájt értük a lelkem, mert nincs abban semmit, ha hajadonok maradtak és a jó cselekedetekért felajánlják az életüket (ezért a magányosságot a Katekizmus, hivatásnak nevezi) Mit mondjak az Én hajadon, szűz barátnőimnek? Hogy ezt a pápa nem komolyan gondolta, (ilyet egy pápa nem tehet) vagy támogassam a pápát abban, hogy számára a hajadonok az elkeseredett szerzetesnők arckifejezését jelentik?

Néhány héttel ezelőtt azt mondtad, hogy az „Egyháznak soha nem ment ilyen jól, mi ma.” Hogyan mondhat ilyet egy pápa, amikor mindnyájan tudjuk, hogy a fiatal katolikusok milliói vadházasságban él és amikor a katolikus házasságokban a fogamzásgátlót használják?

Amikor a válás a mi „mindennapi kenyerünk” és a katolikus anyák milliói a katolikus papok segítségével megölik meg nem született gyermekeiket.

Amikor a katolikus vállalkozók millióit nem az Egyház szociális tana vezeti, hanem a kapzsiság és a fösvénység?

Amikor több ezer pap visszaéléseket követ el a liturgiában, amikor a Keresztények százai soha nem találkoztak valóban Krisztussal és még a hittan alapvető dolgait sem ismerik?

Amikor az oktatás és a kormányok a szabadkőművesség kezében van és a világgazdaság a cionizmus kezében?

Ez lenne az az időpont, amikor az Egyháznak még soha nem volt ilyen jó dolga, mint ma?

Amikor ezt mondtad, akkor elfogott a pánik.(...)Te ezt tényleg elhiszed, vagy csak egy szólásmód, kedves pápa?

Sok nagy prédikátor érezte megsemmisülten magát, amikor azt hallották Tőled, hogy most már nem kell olyan témákról beszélni, melyekről már szó volt az Egyházban, és amelyek benne vannak a katekizmusban. Mond meg nekem, kedves Ferenc pápa, nekünk, Keresztényeknek, mit kell tennünk ahhoz, hogy hűek maradjunk a pápához, a tanítóhivatalhoz és a hagyományokhoz? Ne prédikáljunk többet, annak ellenére, hogy Szent Pál azt mondja nekünk, hogy mindig ezt kell tennünk? Ne foglalkozzunk a bátor prédikátorokkal, elhallgattatásra kényszerítve őket, miközben a bűnösöknek mézes – mázos szavakat mondunk, csakhogy olvassák a katekizmust, melyből megtudják, mit mond az Egyház?

@Temüdzsinn:a kulcskerdes:

Eucharisztia=formasag.

"Új korszak jön, új megoldások kellenek!
Ha a vezető változtat - mert felismert valamit - követni kell!"

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/05/imahadjarat-56/

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.26. 16:37:34

@csaba carmarthen:

"Eucharisztia=formasag."

A szó jelentése: hálaadás.

Nem értem amit te írsz, és azt sem hogy miért kell "csak úgy és azon az egyetlen módon mert máshogy nem jó" csinálni????

Hidd el: Ferenc jó és ( ha nem éri "baleset" ) rendkívüli Pápa lesz!

Dr. szpahi 2013.11.27. 08:27:15

@csaba carmarthen:

Ez az "imahadjárat" valami olyasmi, mint 30-40 évvel ezelőtt a "békeharc"?!

És kik lesznek a hadjárat "áldozatai"? A "gonoszok"?! a "szabadkőművesek"?!, a hitetlenek?!, vagy azok a katolikusok, akik inkább hisnek az egyház képviselőinek, mint az újabbnál újabb önjelölt "prófétáknak"?!

És mi lesz a "harci" jelszó? „Irtsd ki végre ezt a sok piócát, aki véredet szívja most! Se szép szó nem használ, se jóság, muszáj, hogy őket széttaposd!” mandiner.hu/cikk/20131126_munkasorseg_volt_van_lesz_ajandek_hardcore_internacionaleval_1989_bol

2013.11.27. 21:58:21

Ferenc pápa: betegesen elzárkózó helyett "megsebzett és koszos" egyház kell
inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-599613

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.28. 03:56:03

@Izrael misztériuma: És visszatért egyéves önkéntes száműzetéséből! Biztos voltam benne hogy így lesz!
A "munkát" folytatni kell ugye?!

csaba carmarthen 2013.11.28. 15:41:38

@Temüdzsinn:

te fogalmazasodbol az derult ki, hogy szamodra az Eucharisztia melto tisztelete,es az ehhez valo ragaszkodas, amely pl a terdhajtasban nyilvanul meg pusztan "formasag", "kulsoseg"

sot, pusztan maga az "alszentseg"

Sot ugyanilyen "alszentseg" az atvaltoztatas soran vegzett terdhajtas is.

Te mindezt:
Temüdzsinn 2013.11.26. 14:31:22
-kor irtad le/kuldted el

Bizonyara veletlen egybeeses, "koincidencia", hogy elotted pontosan egy hettel, nov 19-en Jezus a kovetkezo uzenetet adta:

"Minden Irántam való tiszteletet Egyházamban hamarosan egy Felém vetett puszta fejbólintásra fognak csökkenteni. Többé már nem fognak térdet hajtani Tabernákulumom előtt. Nem fognak meghajolni, vagy letérdepelni Előttem, imádkozni sem fognak a Kereszten lévő holtestem előtt, mert nem az Én Képmásom tiszteletére fogják felkérni őket. Meg fognak ostorozni Engem, és nevetségessé fognak tenni. Szavaimat a legkülönfélébb üres fecsegésbe fogják belekeverni, és Kereszthalálom Igazságát félre fogják dobni. "

Az emogott meghuzodo valosagot es ezen valtozasok jovendo hatasait Jezus ugyanakkor sokkal szelesebb kontextusba teszi:

www.masodikeljovetel.hu/azon-a-napon-ossze-fogom-gyujteni-az-eloket/

Mindez ugyanakkor angolul is eloszor tegnap kerult fel a vilaghalora (tehat nov 27-en, egy nappal a mi diszkurzusunk utan)...

igy tehat ( ha ezek az uzenetek nem Jezustol szarmaznanak) akkor bizonyara valaki elolvasta a mi szovaltasunkat, visszaforditottak angolra, gyorsan fogalmaztak hozza egy szoveget-amelyet visszadataltak nov19-re, majd felraktak tegnap eloszor angolul a web-re - hogy az egesz vilag olvashssa,
www.thewarningsecondcoming.com/messages/latest-messages/

majd ezt a nov 19-re visszadatalt szoveget mara (nov 28) leforditottak magyarra is, es az elso hozzairt koment -Richarde- mai keltezesu (nov28).

Szo ami szo (ezen masodik verzio eseten, ti, ha ezek a Szavak nem Jezustol szarmaznak ): fontos ember vagy Temudzsin, szavaid nagy hatassal vannak az egesz vilagra.

udv: cs

2013.11.30. 10:51:43

Az Evangélium öröme 220 oldalon, 288 paragrafusban foglalja össze Ferenc pápa programját. Megfogalmazása szerint az apostoli buzdítás „az egyház következő évekre szóló útját” tartalmazza. Ebben az egyházfő nyitottabb, a mai világ kihívásaihoz alkalmazkodó, a társadalom peremén élőket segítő missziót szorgalmaz, s az egyház szerkezetének a reformját. Az apostoli buzdítás szerint „nem lehet úgy hagyni a dolgokat, ahogy most vannak”. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a működés eddigi túlzott centralizációja „komplikálttá tette az egyház életét és a missziós szolgálat lendületét”. Ferenc pápa az egyház testületi vezetését, az egyházmegyék autonómiájának erősítését említi. Hozzáteszi, „amit kérek, engem, a pápaság átalakítását is érinti”. A pápa hasonló fordulatot remél a gazdasági-pénzügyi piactól. A szegénység szerkezeti okainak megoldása nem várhat többé. Amíg nem oldódnak meg a szegénység gondjai, nem oldódnak meg a világ problémái – írja a pápa, aki bírálja a globális gazdasági rendszert és a „pénz idealizálását”. Egyben felszólítja a világ vezetőit, szálljanak szembe a szegénységgel és az egyre növekvő egyenlőtlenséggel. Arra kéri a politikusokat, hogy biztosítsanak minden embernek „méltóságteljes munkát, oktatást és egészségügyi ellátást”. „Hogy lehet, hogy manapság az a hír, ha két pontot esik a tőzsde, viszont az nem hír, ha egy idős hajléktalan megfagy az utcán” – teszi fel a kérdést a pápa. A tízparancsolat első pontjára (Ne ölj!) utalva kijelenti: nemet kell mondani a kirekesztésen és az egyenlőtlenségen alapuló gazdaságra, mert „az ilyen gazdasági rendszer öl”. Hozzáteszi, tudja, hogy van, akit zavar a gazdasági reformok sürgetése, a világméretű szolidaritás hangoztatása, a javak igazságos elosztása, a munkahelyek védelme. Az egyháznak és a politikának azonban figyelmet kell fordítania a szegénység és az elesettség új formáira, közöttük a hajléktalanokra, drogfüggőkre, menekültekre, az egyre magányosabb idősekre. Az apostoli buzdításban Ferenc arra kéri a muzulmán országokat, biztosítsák a vallásszabadságot a keresztényeknek, „tekintettel arra a vallásszabadságra, amelyet az iszlám hívők élveznek a nyugati országokban”. Ferenc pápa aggodalommal szólt az „erőszakos fundamentalizmus epizódjairól”, ugyanakkor a „szégyenletes általánosítás” elkerülésére intett, „mert az igazi iszlám (...) szemben áll minden erőszakkal”. A dokumentum kitér a születendő gyermekek védelmére, mely „nem ideológia, hanem az emberi jogok védelme”; a nőknek az egyházban való szerepére és az egyházi házasság után elváltaknak a szentségekben való részesítésére is, melyről az apostoli buzdítás szerint a jövő évi rendkívüli szinóduson születhet döntés. Az Evangelii Gaudium Ferenc pápa első saját dokumentuma a XVI. Benedek nyugalmazott pápával közösen írt és júniusban közölt Lumen fidei enciklika után. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Ferenc pápa a nyáron spanyol nyelven írta meg az apostoli buzdítást, mely az evangelizációról tavaly októberben rendezett vatikáni püspöki szinódus témáit is tartalmazza. (MTI)

Bemutatták Ferenc pápa Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdítását
magyarkurir.hu/hirek/bemutattak-ferenc-papa-evangelii-gaudium-kezdetu-apostoli-buzditasat

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.11.30. 15:51:57

Ez ugyan angolul van, de itt több szempontból is témába vág. A sztorit kezdetek óta követem, néha eltöprengtem, mi lesz ezzel a szoborral.
ca.news.yahoo.com/blogs/good-news/ontario-man-jesus-sculpture-gets-big-fan-pope-175159441.html

2013.11.30. 16:58:26

@Felicitasz:
ez a legfontosabb üzenete az Evangéliumnak...

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.11.30. 22:12:18

Azonnal be kell szállítani a szobrot a legközelebbi hajléktalanszállóra !

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.01. 05:45:20

@Izrael misztériuma:

" A tízparancsolat első pontjára (Ne ölj!) utalva kijelenti: nemet kell mondani a kirekesztésen és az egyenlőtlenségen alapuló gazdaságra, mert „az ilyen gazdasági rendszer öl”."

Vajon a Palesztinok kapcsán is, hányszor szegték meg saját első parancsolatukat a tisztelt izraeliták?
Ilyenkor aztán jön a vallási spekuláció hogy miért nem bűn gojt ölni.........

www.youtube.com/watch?v=iAbBw8hPpqc

Vagy itt:

www.youtube.com/watch?v=4KuzdUVp6Fw

Másik:
Kirekesztés:

Havas Henrik mondja:

www.youtube.com/watch?v=YFoZiQn1U6M

2013.12.01. 11:21:02

a szegények veletek lesznek a világ végéig...

Bár az uniós ajánlások a szegények védelméről szólnak, Magyarország a szociálpolitikában sem követi az európai trendeket – épp ellenkezőleg. Az Eurostat adatainak elemzésekor megállapítható, hogy a válság óta eltelt években Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában és Romániában csökkent a szegénység, a tagállamok zömében stagnált a helyzet, Magyarországon, Litvániában, Bulgáriában, Észtországban és Lettországban viszont elszabadultak a jövedelmi egyenlőtlenségek, mélyült a szegénység. Vagyis: az uniós országok többségében működik a társadalmi szolidaritás: a gazdasági válság begyűrűzése ellenére növelték a GDP-arányos szociális kiadásokat, és ezzel megvédték az embereket a szegényedéstől. Néhány ország viszont – köztük Magyarország – nem így tett.
Tavaly több mint 400 ezer gyerek, 880 ezer 18–64 éves felnőtt és közel 70 ezer 65 évesnél idősebb ember élt a szegénységi küszöb (havi nettó 62 ezer forint) alatt.
„A KSH számításai szerint egy egyedülálló, munkaképes korban lévő felnőtt havi létminimuma 88 ezer forint. Ezt az összeget még a nettó minimálbérrel sem lehet megkapni. Egy négygyerekes családnak 320 ezer forintra lenne szüksége a minimális szükségletek kielégítéséhez, ehhez képest a családi ellátásokkal, ingyenes iskolai étkezéssel ennek az összegnek a felét sem érik el a juttatások. Nemcsak arról van szó, hogy mindössze a szükségletek felét fedezi az ellátás, hanem arról is, hogy mindezt a kormány helyesli.

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!
HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
HAJRÁ MAGYAROK!

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.01. 12:24:07

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!
HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
HAJRÁ MAGYAROK!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.01. 12:54:37

@Izrael misztériuma: Alapvetően örülök annak, ha a médiában napirenden van a szegénység ügye. De jelen esetben van némi maszatolás az adatokkal. Könnyen azt hihetné az ember, hogy itt a lémanbradörsz-féle válságról van szó, pedig nem. Magyarországon már a válság előtt is válság volt. A rendszerváltás után a legnagyobb elszegényedési hullám 2006-2007-ben volt, a Gyurcsány-csomagnak köszönhetően. A másik elszegényedési dömping pedig 1995-1996-ban volt, a Bokros csomagnak köszönhetően.

A másik trükk, amivel etetik a jónépet, az a létminimum alatt élők száma, ami 3,5 millióról állítólagosan 4,3 millióra nőtt 2010 óta. Igen ám, csak azóta másképp számolják a létminimumot. Több minden került bele abba a bizonyos fogyasztói kosárba, például nem heti 20 deka, hanem heti 40 deka szárazbab árát veszik alapul, és így tovább... Ha a régi paraméterekkel számolnánk, akkor nem nőtt a létminimum alatt élők száma.

A létminimum alatt élők száma az első Orbán-kormány, a Medgyesi-kormány és a jelenlegi Orbán-kormány alatt stagnált, a többi kormány idejében pedig eltérő mértékben, de nőtt.

2013.12.01. 14:23:39

@m-athos:
és szerinted akkor itt és most minden rendben van?

a MANYUP 3000 milliárd Ft lenyúlásától kezdve, vagy az egykulcsos jövedelemadó, adjunk a gazdagoknak 500 milliárdot, amit a szegényektől vettünk el, avagy miért kell nekünk ez a sok stadion, ahova nem fog senki sem járni 142 milliárdért, hogy a felcsút sc-t ne is említsem vagy a katolikus grosicsgyuszi akadémia megalomán, nagyzási hobórtjait, csak így kapásból, minden rendszer nélkül, ugye ezek mind-mind a szegénység felszámolásának jegyében születtek a keresztényi szeretet túláradásának foghatók fel csupáncsak, mindezeket pedig Ferenc pápa programjának megfelelően a nemzeti/keresztény/polgári magyarországon, mely példa értékű a balkán leszakadó régiói számára?!

2013.12.01. 14:25:58

@m-athos:
"Az Eurostat adatainak elemzésekor megállapítható, hogy a válság óta eltelt években Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában és Romániában csökkent a szegénység, a tagállamok zömében stagnált a helyzet, Magyarországon, Litvániában, Bulgáriában, Észtországban és Lettországban viszont elszabadultak a jövedelmi egyenlőtlenségek, mélyült a szegénység. Vagyis: az uniós országok többségében működik a társadalmi szolidaritás: a gazdasági válság begyűrűzése ellenére növelték a GDP-arányos szociális kiadásokat, és ezzel megvédték az embereket a szegényedéstől. Néhány ország viszont – köztük Magyarország – nem így tett."

MIÉRT?
HISZEN MAGYARORSZÁG MINDENBEN JOBBAN TELJESÍT!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.01. 15:02:31

@Izrael misztériuma: Orbán akárhány stadiont is épít a kertje végében, mégsem nőtt a létminimum alatt élők száma a regnálása idején. Ezek a tények, a többi csak üres szóvirág.

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.01. 16:23:10

Magyarország tényleg jobban teljesít, bár a baloldali kormánynak köszönhetően elég nagy szarban van!
Az alól kivakaródzni nem 2 év!

Értem én hogy miért gyűlölöd a nemzeti oldalt. Zsidóságodból fakadóan csak baloldali kormányokkal tudsz azonosulni hiszen azok szolgáltatták ki az országot izraelita barátaidnak, lásd sukorói telekügylet Joáv Blummal példáúl!

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.01. 16:26:11

Látod IM? Ahelyett hogy elmentél volna a saját magad által fennhangon meghirdetett egyéves száműzetésedre, most Ferenc Pápa topikjában Orbánékról diskurálunk, köszönhetően annak hogy politikai -etnikai trollként szét offoltad a topikot a választási kampányoddal!

Szégyelld magad!

2013.12.01. 19:06:46

@m-athos:
"Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenkinek a szolgája." (Mk, 9,35)
A királyok uralkodnak a népeken, és akiknek hatalom van a kezükben, jótevőknek hívatják magukat. Közöttetek ne így legyen. A legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha szolga volna.
(Lk, 22,25-26)
»Tudjátok-e, mit tettem veletek? Ti úgy hívtok engem: ‘Mester’ és ‘Úr’, és jól mondjátok, mert az vagyok. Ha tehát én, az úr és a mester megmostam a lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek.
(Jn 13, 12-15)

vagy ez nem a BIBLIA vagy mi nem vagyunk keresztények!?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.01. 19:24:13

@Izrael misztériuma: Mindebben teljesen igazad van. Na nem mintha a korábbi kormányfőkre nem állna meg ugyanez a kritika. De ennek abból a szempontból nincs jelentősége, hogy most éppen 'most' van, és a mostani kormányfő regnál éppen, nem az előzőek.

Amúgy meg azt veszem észre magamon, hogy ahogy öregszem, egyre inkább lejjebb teszem a lécet a politikusainknak. Már messze nem merek annyit elvárni tőlük, mint a normális emberektől.

Úgyhogy hagyjuk is a politikusokat, és hallhassunk egy kis zenét :)))
www.youtube.com/watch?v=9WsIgsOSv4g

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.01. 19:29:23

Gyurcsány elvenné a pénzt az Egyháztól!

"A DK egyik pontjában azt ígéri, hogy ha kormányra kerülnének, felmondanák a katolikus egyházzal kötött vatikáni szerződést, megszüntetnék az összes egyházi privilégiumot és az egyházaknak fizetett hitéleti támogatást. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon a vallásos meggyőződésnek a legszentebb magánügynek kell lennie.

Kitért arra is, hogy a népszerű gyorshitelek még nagyobb szegénységet hoznak azoknak, akik felveszik, így ha dönteni kell, mire költsenek, akkor "Ferenc pápával egyetértve letérdelni a szegényekhez, ájtatosság helyett pedig alapítsuk meg a legszegényebbek bankját, a szolidaritási bankot, abból a pénzből, amelyet ma alapvetően hitbeli támogatásra fordítunk"."

www.origo.hu/itthon/20131201-gyurcsany-felmondana-a-vatikani-szerzodest.html?sec-2

Hajrá Feri! Magyarország jobban teljesít!!!

2013.12.01. 22:01:00

Ferenc pápa elítéli a piacok teljes autonómiáját, Samuel Gregg ugyanakkor úgy látja, hogy egyik államban sem valósul meg ez az autonómia, az államok ugyanis a megtermelt jövedelmek egy jelentős részét - harmadát-felét - elvonják még a piacgazdasági elveket valló nyugati államokban is.

Egy másik pápai megállapítás, mellyel a közgazdász vitába száll, a jövedelemelosztással kapcsolatos. Ferenc pápa szerint igazságosabb elosztásra lenne szükség, ez ugyanis a szegénység és az éhezés egyik fő oka. Samuel Gregg ugyanakkor úgy látja, hogy sokkal nehezebb csökkenteni a szegénységet, mint azt a legtöbben gondolják. Nemzetközi szinten például az államok közti segélyek nem alkalmasak erre a célra.

Samuel Gregg úgy látja, hogy az Evangelii Gaudium számos megállapítása megkérdőjelezhető, ezzel együtt „csodálatos dokumentumnak" nevezi a pápai írást, és hangsúlyozza, hogy maga Ferenc pápa is arra ösztönöz, hogy merjünk őszintén és nyíltan kritikát mondani a körülöttünk lévő világról.

EVANGELII GAUDIUM
www.vatican.va/holy_father/francesco/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20131124_evangelii-gaudium_en.pdf

Pope Francis and Poverty
www.nationalreview.com/corner/365004/pope-francis-and-poverty-samuel-gregg

2013.12.01. 22:09:30

November 26-án a Szentszék sajtótermében bemutatták Ferenc pápa Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdítását, melynek ismertetésére dr. Török Csabát, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatóját kértük meg. Elemzését napi folytatásokban adjuk közre.

Evangelii Gaudium - I. A dokumentum és címe
magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-i-dokumentum-es-cime

2013.12.01. 23:18:50

@m-athos:

'Orbán akárhány stadiont is épít a kertje végében, mégsem nőtt a létminimum alatt élők száma a regnálása idején. Ezek a tények, a többi csak üres szóvirág. '

Ez biztos? Csak azt érzem, hogy az olló nyílik.
Nem látom, hogy kevesebb szegény lenne. És mintha a társadalmi felemelkedés csatornái is szűkülnének.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.02. 01:14:27

@khamul: "Csak azt érzem, hogy az olló nyílik."
És egész véletlenül 2006-2007 környékén nem volt ilyen érzésed?

Nem azt állítom, hogy kevesebb a szegény, hanem azt hogy azóta nem nőtt a létminimum alatt élők száma. A látszólagos növekedés azért van a TÁRKI méréseiben, mert más paraméterek alapján állapítják meg a létminimumot, mint 2010 előtt.

A létminimum alatt élők száma a Gyurcsány-Bajnai korszakban majdnem megkétszereződött, 2 millióról 3,5 millióra nőtt, ezek többsége a Gyurcsány-csomag hatására, még a lémanbradörsz-féle válság előtt csúszott le.

Azóta stagnál a számuk, illetve stagnálna, ha továbbra is a régi módszerrel mérnék.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.02. 01:18:51

@Izrael misztériuma: "Samuel Gregg ugyanakkor úgy látja, hogy sokkal nehezebb csökkenteni a szegénységet, mint azt a legtöbben gondolják"

Ilyen hozzáállással egészen biztos, hogy így is van :)
Azért elég valószínű, hogy nem a javak termelése okozza a szegénységet, akkor viszont kizárásos alapon az újraelosztással lehet csak bibi. Ez akkor is igaz, ha még a bolsik is ezt szajkózták.

csaba carmarthen 2013.12.02. 01:35:00

Responderunt ergo Iudaei et dixerunt ei quod signum ostendis nobis quia haec facis

Respondit Iesus et dixit eis solvite templum hoc

www.bbc.co.uk/news/world-europe-21421810

et in tribus diebus excitabo illud

2013.12.02. 10:14:09

@m-athos:

'A létminimum alatt élők száma a Gyurcsány-Bajnai korszakban majdnem megkétszereződött, 2 millióról 3,5 millióra nőtt, ezek többsége a Gyurcsány-csomag hatására, még a lémanbradörsz-féle válság előtt csúszott le. '

Ezt én nem vonom kétségbe. A baj csak az, hogy aki akkor lecsúszott, az ott is maradt. Nem tudom megállapítani, hogy ez mennyire a mai kormány felelőssége. Az viszont tény, hogy nem ezt ígérték.

Erre persze lehet mondani, hogy mások is hazudnak, csak ez nem menti a Fideszt. Mégsem mérhetem a nemzet megmentőit és a bolsevik rablóbandákat azonos mércével :)

2013.12.02. 10:31:27

Témáiban, szókincsében és lendületében is teljesen „ferenci” Ferenc pápa november 26-án közölt első apostoli buzdítása – fejtette ki véleményét az Evangelii Gaudium kezdetű dokumentumról P. Szentmártoni Mihály jezsuita, a római Pápai Gergely Egyetem professzora.
Az Evangelii Gaudium cím önmagáért beszél: az örömteli kereszténységet hirdeti és az ennek nyomában lépő lelkes evangelizációt. „Az erre való buzdítás egyaránt szól a gyakorló hívőkhöz, a megkeresztelt, de hitüket nem gyakorlókhoz – akiknek száma nem csak Európában magas – és a nem hívőkhöz. Az utóbbiakat illetően Ferenc pápa nem prozelitizmusra törekszik, hanem arra, hogy a nem hívők elfogadják a felkínált örömhírt” – fogalmazott Szentmártoni atya.

Arra a kérdésre, hogy miért van szüksége az Egyháznak örömre, a jezsuita professzor kifejtette: az Egyház sokáig az aszkézis, a lemondás, a kereszthordás útját találta megfelelőnek. „Ferenc pápa viszont a kifelé sugárzó örömre helyez új hangsúlyt, amelyet korábban az Egyházban talán szégyelltünk kimutatni. Az öröm a világból is hiányzik: az apostoli buzdítás külön fejezetet szentel a mai világ lelki struktúrájának, amelyben kihalóban van a másik felé való fordulás, az együttélés, az öröm megosztása.

Magyar jezsuita nyilatkozott Ferenc pápa apostoli buzdításáról
magyarkurir.hu/hirek/magyar-jezsuita-nyilatkozott-ferenc-papa-apostoli-buzditasarol

csaba carmarthen 2013.12.02. 16:22:41

"Nem akarok másban dicsekedni, csak a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében."

- Leó testvér, bár a kisebb testvérek életének és jámborságának példája az egész földön a lelkek épülésére szolgálna is, mindazonáltal írd és szorgosan jegyezd föl, nem ebben van a tökéletes boldogság.
Tovább haladva, Szent Ferenc másodszor is szólította őt:

- Leó testvér, ha kisebb testvérünk visszaadná is szeme világát a vakoknak, meggyógyítaná a sántákat, kiűzné az ördögöket, hallókká tenné a süketeket és járókká a bénákat, megszólítatná a némákat, s ami még nagyobb dolog, feltámasztaná a négynapos halottakat; írd, hogy nem ebben van a tökéletes boldogság.
Ismét tovább haladva valamicskét, Szent Ferenc hangosan fölkiáltott:

- Ó, Leó testvér, bár kisebb testvérünk jártas lenne minden nyelvben, kisujjában volna minden tudomány és betéve ismerné az írásokat úgy, hogy jövendölni tudna, s nemcsak a jövőt tudná megfejteni, hanem megmondaná a lélek legrejtettebb titkait is; írd, hogy nem ebben van a tökéletes boldogság.
S még egy kicsit tovább menve, Szent Ferenc ismét erősen kiáltott:

- Ó, Leó testvér, Isten Juhocskája, szóljon bár a kisebb testvér az angyalok nyelvén, ismerje a csillagok járását és a gyógyfüvek erejét, tárjanak föl előtte a föld minden kincsei, s ismerje bár a madaraknak és halaknak és minden teremtett állatoknak fajtáit és az embereknek és a fáknak és a köveknek és a gyökereknek és a vizeknek természetét; írd, hogy nem ebben van a tökéletes boldogság.
És még egy darab utat megtéve, újból fennhangon szólt Szent Ferenc:

- Ó, Leó testvér, bár kisebb testvérünk oly jól tudjon prédikálni, hogy az összes hitetleneket Jézus Krisztus hitére térítené; írd, hogy nem ebben van a tökéletes boldogság.
Már jó hét mérföldnyi úton tartott ez a beszéd, amikor végre Leó testvér nagy álmélkodással megkérdezte Szent Ferencet, így szólván hozzá:
- Atyám, kérlek téged az Isten nevében, mondd meg tehát, miben van a tökéletes boldogság?
Szent Ferenc akkor így felelt meg neki:

- Amikor mi csuromvizesen az esőtál és összefagyva a hidegtől, mocskosan a sártól és elcsigázva az éhségtől, elérjük majd az Angyalos Boldogasszony kolostorát, s kopogunk a kapun, és a kapus mérgesen kinéz és megkérdezi: "Kik vagytok?", mi meg azt feleljük: "Ketten a ti testvéreitek közül", ő pedig így válaszol: "Hazudtok, közönséges csavargók vagytok, akik tekeregve a világon becsapjátok az embereket, és elorozzátok az alamizsnát a szegények elől, takarodjatok innen", és nem nyitja ki nekünk a kaput, hanem kint hagy ácsorogni a hóban és a lucsokban, dideregve és éhezve a késő éjszakában. Akkor, ha mindezeket a bántalmakat, ha mindezt a durvaságot és megaláztatást türelmesen, fölindulás és zúgolódás nélkül elviseljük, sőt alázattal és szeretettel azt gondoljuk magunkban, hogy az a kapus csakugyan jól ismer bennünket, is Isten adja a szót ajkára ellenünk; ó, Leó testvér, írd: ebben áll a tökéletes boldogság.

- Aztán ha mi mégis tovább kopogtatunk, s ő dühösen kijön, és ránk rivall: "Pusztuljatok innen, hitvány gazok, menjetek az ispotályba,[20] mert egy falat nem sok, de itt még annyit sem kaptok, és ide ugyan be nem teszitek a lábatokat"; ha mi ezt is nyugalommal, sőt derűs lélekkel és szelíd szeretettel eltűrjük; ó, Leó testvér, írd: ebben áll a tökéletes boldogság.

- Ám ha mi az éhségtől és a hidegtől sarkallva meg az éjszakának zordságától kényszerítve, mégis újból bezörgetünk, és esedezve kiáltozunk, és az Isten szerelmére kérjük, hogy nyisson ki nekünk, és bocsásson be bennünket, ő pedig fölháborodva így szól: "Semmirekellő gazemberek ezek, de majd megfizetek nekik érdemük szerint", és kijön egy görcsös bottal, megragad minket a csuklyánknál fogva, és leteper a földre, és alaposan meghemperget a hóban, és jól agyba főbe ver a bot boldogabbik végével; ha mindezeket mi békességgel és örömmel viseljük, az áldott Krisztus szenvedéseire gondolva, hogy iránta való szeretetből el kell tűrnünk a bántalmakat; ó, Leó testvér, írd: ebben áll a tökéletes boldogság.

- Most pedig Leó testvér, halld a végső tanulságot! A Szentlélek mindazon kegyelmei és ajándékai közül, amelyekkel Isten az ő szeretteit elhalmozza, a legnagyobb adomány, ha önmagunkat le tudjuk győzni, és készek vagyunk Krisztus szeretetéért elviselni minden bántalmat és méltánytalanságot, minden igazságtalanságot és kellemetlenséget.

Mert Isten többi ajándékával nem dicsekedhetünk, mivelhogy nem a miénk, hanem Istené;

amint az Apostol mondja: Mid van, amit nem Istentől kaptál? S ha tőle kaptad, mit dicsekszel vele, mintha a magadé volna?

De a nyomorúság és megpróbáltatás keresztjében bátran dicsekedhetünk, mert ez a mienk; ezért mondja az Apostol: Nem akarok másban dicsekedni, csak a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében.

Akinek tisztelet és dicsőség adassék, mindörökkön örökké. Amen.

www.fvr.hu/forras/Fior.htm

jezsuita.blog.hu/2013/04/05/ot_perc_misztika_a_tokeletes_boldogsag

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.02. 17:06:34

@khamul: Lehet, hogy én vagyok már teljesen fásult, de én azt már fél sikernek könyvelem el, ha éppenséggel nem növekszik a létminimum alatt élők száma, hanem stagnál.

Mondjuk a valóság ennél bonyolultabb, némi mobilitás azért van mindkét irányban. Tény, hogy vannak, akik most csúsznak le, például a mindenféle hitelkonstrukciók okán. De ugyanilyen arányban vannak azok is, akiknek éppen most sikerül fölküzdeni magukat a létminimum fölé.

csaba carmarthen 2013.12.02. 17:34:00

@m-athos: nem hiszem, hogy te lennel fasult
www.magyarhirlap.hu/szazezer-fole-no-a-minimalber

@khamul:
"Mégsem mérhetem a nemzet megmentőit és a bolsevik rablóbandákat azonos mércével :) "

Lehet, hogy ezzel azt akarod mondani, hogy sokkal igenyesebb akarsz lenni azokkal, akik (minimum) celjaikat es normaikat magasabbra kivanjak helyezni Ferenc testver reformceljainal es
www.youtube.com/watch?v=DqaaLNw2e2Q
reformnormainal?

Vagy csak atragadt rad a folyamatosan csopogtetett
szarkazmus...?

2013.12.02. 20:06:18

„Kifejlődik a temetői lelkiállapot, amely apránként múzeumi múmiákká alakítja át a keresztényeket. Kiábrándulva a valóságból, Egyházból, önmagukból, folyamatosan kísérti őket a keserédes szomorúsághoz való hozzátapadás, amelyben nincs remény, s amely úgy veszi birtokba a szívet, mint »a démon elixírjei közül a legértékesebb«”

Evangelii Gaudium - II. A dokumentum nyelvezete
magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-ii-dokumentum-nyelvezete

csaba carmarthen 2013.12.02. 21:51:04

www.youtube.com/watch?v=1oQan5KAImk

www.youtube.com/watch?v=f1Q3MREolTc

(...)Tudom, hogy sok hajadon és idős asszony, akik nagyon barátságosak, szimpatikusak és nagylelkűek, valóban szemeteknek érezték magukat,

amikor azt mondtad a szerzetesnőknek, hogy ne nézzenek úgy ki, mint az öreg szüzek.

Ezzel rossz érzést keltettél barátnőimben és bennem is. Fájt értük a lelkem, mert nincs abban semmi, ha hajadonok maradtak és a jó cselekedetekért felajánlják az életüket (ezért a magányosságot a Katekizmus, hivatásnak nevezi) Mit mondjak az Én hajadon, szűz barátnőimnek?

Hogy ezt a pápa nem komolyan gondolta, (ilyet egy pápa nem tehet) vagy támogassam a pápát abban, hogy számára a hajadonok az elkeseredett szerzetesnők arckifejezését jelentik?

Conozco a muchas mujeres solteras mayores (solteronas), que son muy alegres, muy simpáticas y muy generosas y que se sintieron verdaderas piltrafas cuando tú le dijiste a las religiosas que no debían tener cara de solteronas. Hiciste sentir muy mal a mis amigas y a mí me dolió en el alma por ellas, pues no tiene nada de malo haberse quedado soltera y dedicar la vida a las buenas obras (de hecho, la soltería viene especificada como una vocación en el Catecismo). ¿Qué les debo decir yo a mis amigas “solteronas”? ¿Que el Papa no hablaba en serio (cosa que no puede hacer un Papa) o mejor les digo que apoyo al Papa en que todas las solteronas tienen cara de religiosas amargadas?

lacomunidad.elpais.com/lplanas/2013/9/26/perplejidad-carta-al-papa-francisco

www.youtube.com/watch?v=wGgDVdzhuWo

uszo 2013.12.02. 22:19:13

@m-athos: "Mondjuk a valóság ennél bonyolultabb, némi mobilitás azért van mindkét irányban"

"Az Együtt-PM szerint a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó a “Fidesz ősbűne”, mert a magyar emberek többsége rosszul járt azzal, továbbá munkahelyek tízezreit szüntette meg és fiatalok vándoroltak el miatta. Pintér Sándor belügyminiszternek havi tízmillió plusz jövedelmet jelent az egykulcsos személyi jövedelemadó
Erről Dorosz Dávid, az ellenzéki választási szövetség független országgyűlési képviselője beszélt. Azt mondta, a romló gazdasági mutatók ára, hogy “a Pintér Sándorok, a Semjén Zsoltok, a Zsigó Róbertek” és a többi fideszes parlamenti képviselő, illetve polgármester havi több százezer forinttal többet keres."nepszava.com/2013/12/magyarorszag/pinter-penztarcaja-jobban-teljesit.html

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.02. 23:59:40

@uszo:
Na nehogymár az Együtt-PM választási kampánydumája legyen hivatkozási alap gazdasági kérdésben :)))

Gondolom emlékszel még arra, hogy Bajnai "szakértése" idején túlzottdeficit eljárás hatálya alá estünk, amit végül Orbánéknak sikerült megszüntetni. Persze lehet, hogy Brüsszelben is gaz orbánisták hozzák a döntéseket :)))

uszo 2013.12.03. 07:54:28

@m-athos: "Na nehogymár az Együtt-PM választási kampánydumája legyen hivatkozási alap gazdasági kérdésben :)))"

:))) Világos! Legyen inkább a tiéd.

2013.12.03. 08:11:14

@csaba carmarthen:
mondd el végre világosan, érthetően nekünk:
mi bajod van Ferenc pápánkkal, ne bujjál mindenféle elmeháborodott állátnokok háta mögé?!

2013.12.03. 10:56:44

@m-athos:

'De ugyanilyen arányban vannak azok is, akiknek éppen most sikerül fölküzdeni magukat a létminimum fölé. '

Ennek őszintén örülök. A környezetemben viszont azt tapasztalom, hogy a gazdagoknak megy még jobban, a szegények élete továbbra is küzdelmes.

A Fidesz szociálpolitikáját meg összességében igazságtalannak tartom.

2013.12.03. 10:58:02

@csaba carmarthen:

Csaba, nézz fel és vedd észre, hogy pont Te vagy az, aki kevered a kását.
Nem vagy Te véletlenül szabadkőműves?

2013.12.03. 12:15:21

@m-athos:

Ismered?

Erdős Virág: Na most akkor...

..mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét, ki pecázza kukából a halolajos kiflijét, kinek legyen friss levegőn tartózkodni ideje, kinek teljen karcinogén cuccokkal a tüdeje, ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét, ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét, kinek kelljen éjjel-nappal folyton-folyvást igyekezni, kit lehessen kapásból és szemtől szembe letegezni, ki ne jusson ötről hatra, kinek fussa futópadra, Pulára meg Balira, kit vegyenek palira, kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány, kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány, kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány, kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki rakja ki carrarai márvánnyal a klotyóját, kinek pakoltassák ki a pénztárnál a motyóját, ki zúzzon ki Rómába, hogy láthassa a piétát, ki nyomassa ezerrel a déligyümölcs-diétát, ki merengjen el egy régi, feudális szokáson, kit érjenek állítólag kisebb bolti lopáson, kinek legyen ad absurdum reklamálni mersze, ki merjen a jogaiért kiállni, na persze, kinek legyen dilije a kuszkusz meg a falafel, ki próbálja nem feladni, végül mégis adja fel, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki költözzön proli szagtól fuldokolva Budára, ki költse egy komplett pesti panel árát dudára, ki ápolja klinikán az egészséges körmét, ki válasszon rövid utat, ki pedig a görbét, ki lásson a Hun West Travel-irodával világot, ki álmodjon zöld fű közé piros, fehér virágot, ki ültessen minden kerti törpe mellé tuját is, ki adja az ártatlant, de hogyha kell, a buját is, ki rendeljen ülőbútort magának a neten, kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki utazzon még a világ végére is kocsival, ki tudjon le minden bajt egy odavetett bocsival, ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát, kinek vigye el a bank a vakolatlan házát, kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt, ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt, kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet, kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet, ki kerüljön révületbe Csaba testvér szent szavától, ki keljen ki magából egy utastársa testszagától, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki járkáljon házastársi javallatra botoxra, kit vigyenek akarata ellenére detoxra, kinek kelljen másnap délig étlen-szomjan kibírni, kit lenne szép most azonnal puszta kézzel kinyírni, kinek hozzon Télapócska sárgarézzel teli zsákot, ki hordja ki lábon hol a tüdőgyuszit, hol a rákot, kinek legyen igénye a könyvre meg a mozira, ki próbáljon belógni egy kulturáltabb slozira, kinek kelljen nap mint nap a Vágóhídig bliccelni, kinek legyen – láthatólag – kedve most is viccelni, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen névre szóló szekrénye a Gelázsban, ki aludjon álmában egy jó kis fűtött garázsban, ki nevezze komenista fertőnek a Dagályt, kinek sértsen már a puszta létezése szabályt, ki akarja hóban-fagyban kivárni a sorát, kinek kelljen tele szájjal dicsérni a borát, ki hurcolja fel-alá az interspáros batyuját, ki átkozza el a saját sose látott anyuját, ki feküdjön hol itt, hol ott, mint a kilőtt állat, ki rándítson haladtában szemlesütve vállat, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki csinálja új kecóját trendire és takarosra, ki próbáljon mindenáron bejutni a fapadosra, ki locsoljon Francois Voyer konyakot a kivire, ki gondoljon tehetetlen haraggal a gyivire, ki tegye le egyik percről másikra a piát, ki próbálja kivenni a lelencből a fiát, ki lomizzon kisbiciklit, dinókat meg törpöket, ki ugassa le az undok, játszótéri kölköket, ki lássa a sajátját a más ölében csicsikálni, ki próbálja magát minden karácsonykor kicsinálni, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza, kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza, kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka, kit viszont a vácrátóti köztemető árka, kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén, Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén, Békésbe’ és Hevesbe’, s ki menjen a levesbe.

2013.12.03. 13:16:50

Az öröm megélésének egyik formája pedig maga az evangelizáció – hiszen a jó közölni akarja magát, az Istennel való találkozás öröme csak még tovább gyarapodik bennünk, ha azt kitágítjuk mások felé. Ez az öröm-közlő evangéliumhirdetés mindig eleven valóság, „a keresztény felvetés nem öregszik meg”, az eleven Krisztus „széttöri azokat az unalmas sémákat, amelyekbe be akarjuk börtönözni őt”. Jézus hirdetése ezért „új utakon”, „kreatív módszertannal, más kifejezési formákkal, beszédesebb jelekkel, a kortárs világ számára megújított jelentésű szavakkal” történik meg, mert csakis így tükrözi „az evangélium frissességét”.

Evangelii Gaudium - III. Az evangélium öröme (nr. 1–19)
www.magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-iii-az-evangelium-orome-nr-1-19

Dr. szpahi 2013.12.03. 13:27:50

@khamul:

"A Fidesz szociálpolitikáját meg összességében igazságtalannak tartom."

Nem hiszem, hogy lehetne olyan "szociálpolitikára" példát mondani (talán az apostoli közösségeket, vagy az amish csoportokat kivéve), amelyik igazságos volt...

Te tudsz ilyesmiről, mondjuk az elmúlt 50 év Magyarországának történelméből?

csaba carmarthen 2013.12.03. 13:50:38

@Temüdzsinn:
"Mert a szívben lakik az Isten! Nem a liturgiában és a térdhajtásban!"

az elso resz igaz, viszont az ateredo bun es szemelyes bunok miatt: nem tisztan.

a masodik resz nem igaz: ti. pont a Szentsegek kepesek "a szivet" ujra es ujra visszavinni arra a tiszta utra amelyrol buneink leteritenek

legnagyobb pelda erre az Oltariszentseg:
Ti ott lakik az Isten-jobban mint a szivben.

Tisztabban mint barhol masutt, ti ott a megtestesult Jezus van jelen:
tehat az az egyetlen hely a Foldon ahol 100%-ig ott lakik az Isten
Testben es Lelekben egyarant - a Betlehemben valo (Betlehem=Kenyer haza) megtestesules egyenes folytatasakent.

Ahhoz persze hogy ezt megtapasztaljuk - idot kell hogy toltsunk Vele, azert, hogy ugymond a szivben lako Istent tisztava tegye es felszinre hozza ill felszinen is tartsa:

Ez nem fogja ugyan helyettesiteni az egyeni erofesziteseinket, de a kegyelem jelenletet sokkal inkabb lathatova -sot kezzelfoghatova- teszi akkor, ha mi mellette a maximalis egyeni erofeszitest is megtesszuk.

(Lasd Terez anya elete
www.youtube.com/watch?v=f1Q3MREolTc
aki napi 3-4 ora Szentsegimadas nelkul nem lett volna kepes vegigcsinalni azt, amit vegigcsinalt)

A Szentsegekkel valo elet soran tehat -ugy is mondhatnank- a jelszo nem az, hogy merjunk kicsik lenni (mert ez visz minket az okumenizmus iranyaba) hanem hogy merjunk nagyok lenni, mert ez visz minket az Eletszentseg iranyaba

(meg akkor is, ha az eletszentseg kihivasa tovabbra is egy nagy kihivas marad: viszont a Szentsegek hianyaban nincs meg ugyanaz a potencia, nincs meg ugyanolyan merteku lehetoseg; erre pelda az amikor a vadhazassagrol azt allitjuk hogy jol van az ugy, kulonosen amikor tudataban vagyunk a Szentsegek altal adott potencialnak: ezzel azt allitottuk, hogy merjunk kicsik lenni, ahelyett hogy merjunk nagyok lenni.

A Szentsegek altal felkinalt nagysag egy termeszetfolotti aspektust is magaban foglal igy ketsegtelenul nagy kihivas: de Terez anya elete es mas eletpeldak is-benne csalados eletpeldak is- bizonyitjak, hogy ez nem lehetetlen)

Pontosan ezert a Szentsegek jelentosegenek kisebbitese - kezdve olyanokkal mint a terdhajtas...a gyonas jelentosegenek bagatelizalasa stb, meg akkor is ha az "okumenizmus" cimszot hasznaljak fol erre: valojaban nem az okumenizmust szolgalja.

Ilyen esetben pl a Katolicizmus (meg jobban) eltavolodna/eltavolodik az Ortodoxiatol azon a cimen hogy a Protestantizmussal "okumenizal", amig lenyegileg alaassa es leepiti sajat karizmait amelyek kozul a legfontosabbak Krisztus fizikai manifesztacioi a Szentsegekben.

Az okumenizmus kerdesere a valasz nem az, hogy egymas fele kell kozelednunk mikozben feladjuk Istentol kapott ajandekainkat, hanem mindenekelott Isten fele kell kozelednunk (Protestansok, Katolikusok es Ortodoxok)- mint a kor kozeppontja fele - es ezaltal fogunk egymas fele is kozeledni.

(azert mert egy protestans nem tudja, hogy az Eucharisztia Krisztus teljes Jelenlete - attol az meg Krisztus teljes Jelenlete.)

Tehat a valodi Okumenizmus kozponti pontja az Eucharisztia, azaz Krisztus,
Aki nelkul nincs Okumenizmus.
Nem lehet az "okumenizmus" kifogassal az Eucharisztia jelentoseget kisebbiteni, alaasni, vagy megszuntetni.

Masik fontos alappillere az Okumenizmusnak: Szuz Maria, Jezus anyja. Ahol O van: ott a Szentlelek. O ui a Szentlelek Jegyese aki Jegyeskent a Szentlelek adomanyainak birtokaban van, ugyhogy ezen adomanyok az O kezen keresztul is erkeznek. O ugyanakkor erosseg is az eletszentseghez vezeto uton , akit Jezus ad a kereszt alatt a Tanitvanynak es a Tanitvany hazaba fogadja Ot (vo. Terez anya peldaja). Ma Mariat azert kapjuk, hogy megtalajuk az Utat, Krisztust, ezenkivul O minden kegyelem kozvetitoje is, tehat nelkulozhetetlen az okumenizmushoz.

Az Eucharisztia es Maria jelentosegenek kisebbitese nem az okumenizmushoz vezet hanem mashova...

Ezzel ellentetesen viszont az Eucharisztia es Maria szerepe -kisebbites nelkul (!)- ELSODLEGES a minden emberrel valo egyseghez is, beleertve a monoteistakat is:
www.youtube.com/watch?v=ivVmNal-JcY

(@khamul: nekem evekkel ezelott gyonaskor egy atya hivta fel a figyelmemet arra, hogy a szabadkomuvesseg erosen jelen van az egyhazban es az o kezdemenyezesuk a kezbe aldozas is-ezt sokaig nem tudtam, es gondolom masok sem.

Az alabbiakat reszletek mindezt (sajnos) tovabb magyarazzak:
www.uzenetek.eu/news/szabadkomuves-terv-a-katolikus-egyhaz-tonkretetelere/

ha elolvasod oket akkor
lathatod:
a/hogy ezen program megvalositasa mennyire elorehaladott allapotban van
b/kerdesedre a valaszt)

@Izrael misztériuma:

(...) a működés eddigi túlzott centralizációja „komplikálttá tette az egyház életét és a missziós szolgálat lendületét”. Ferenc pápa az egyház testületi vezetését, az egyházmegyék autonómiájának erősítését említi. Hozzáteszi, „amit kérek, engem, a pápaság átalakítását is érinti”...

...Tehat leepiteni 2000 ev papasagat(is)?
www.bbc.co.uk/news/world-europe-21421810
Jn 2,15

2013.12.03. 14:20:51

@csaba carmarthen:
A bevezető fejezet egy alázatos és bölcs megfontolással zárul: Róma püspöke számot vet buzdításának korlátaival (nr. 16–17). Ennek egyrészt az az oka, hogy az evangelizáció napjainkban szinte végtelen számú kérdést támaszt. Másrészt azonban megjelenik egy tudatos önkorlátozás is a pápa részéről: „Nem helyes, ha a pápa kiváltja a helyi püspöki karokat az ő területükön fellépő problémák megítélésében. Ebben az értelemben felhívom a figyelmet annak szükségességére, hogy előrelépjünk egy üdvös »decentralizáció« útján” (nr. 16). A „decentralizáció” olyan kifejezés, amellyel még többször fogunk találkozni a dokumentumban.
(u.o.)

DECENTRALIZÁCIÓ
a problémákat ott kell megoldani, ahol azok felmerültek, ne várjuk el, hogy majd más megoldja helyettünk...

csaba carmarthen 2013.12.03. 15:18:20

@Izrael misztériuma: a problemakkal eddig is lehetett helyben kuzdeni.

Erre pont Assissi Szt Ferenc elete is pelda
www.youtube.com/watch?v=OKFbB_kqpDI

Jezus Ferencet nem Egyhaza decentralizaciojara hivja, hanem felepitesere.

A jelen "decentralizacio" valojaban akkor elkezdodott, amikor "egy sziklabol" "ketto lett"

www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4856572/History-made-as-two-popes-meet-for-the-first-ever-time.html

habar valtig hangsulyozva van, hogy csak az aktiv szikla - a szikla

megis mindenutt csak kerdesek merulnek fol ...
www.patheos.com/blogs/standingonmyhead/2013/11/two-pope-and-the-end-times.html

Ui. amikor 2-ot latsz, akkor azt nagyon sokszor el kell hogy mondjak neked, hogy a ketto valojaban egy- amig elhiszed azt...

Ugyanakkor Ferencet egy repulogepes interjuban megkerdeztek, hogy miert nem vonja be Benedeket.

Azt valaszolta, mindig mondja neki hogy jojjon, vegyen reszt a munkaban, adjon tanacsokat
"De Benedek visszahuzodo termeszetu, inkabb visszavonul imadkozni"...

Most pedig a programszeru decentralizacioval sokakban tovabbi kerdesek is felmerulnek:

"Azáltal, hogy a püspöki konferenciákra ruházzák át a hittant érintő döntéseket egy olyan pápa mellett, akit az ökumenizmus garanciájának funkciójára redukálnak, egy bölcs aggá, aki tanácsokat ad csupán. Talán még működőképes is lehet ez a rendszer?

Csakhogy a pápa ezen akciójával lerombolja a pápaságot. Az biztos, hogy a világ ezt az új, az előzőtől teljesen különböző egyházat el fogja tudni fogadni, és azt is tudni fogja, hogy hogyan közelítsen hozzá.

Ezután már csak azt kellene megérteni, mi marad akkor az előző egyházból, a mi egyházunkból.(...)

A pápa mindent egy teljességgel kiszámíthatatlan és szellemileg definiálatlan síkra helyez, ahol a struktúráknak nincs többé semmilyen jelentőségük, és a tekintélyt egy minimumra redukálják.

Egy síkra, melyen a hitigazságok megőrzése és a szent liturgia
(...)karikatúrává redukálódnak.

Egy síkra, melyen általánosságban a másikra való odafigyelés és a másik elismerése, és a dialektikus viszony válik az evangelizáció centrális súlypontjává.

Drámai módon – vagyis bizonyos teatralitással – a pápa odáig megy, hogy lemond az előjogairól.

Azáltal, hogy saját tekintélyét relativizálja, ahhoz az uralkodóhoz lesz hasonlatossá, aki hatalmát azzal a céllal gyakorolja, hogy azt lerombolja vagy másoknak szétossza, aki saját tekintélyét csak azzal a céllal fogadja el, hogy azt felszámolhassa.

Ez mind nagyon szépen és alázatosan hangzik, ha ez az alázat abból állna, hogy nem változtat meg semmit abból, amit kapott.

Nem pedig a pápaság intézményét gyengíteni azzal az ürüggyel, hogy ezzel a kor állítólagos szükségleteinek kell megfelelni.

Ez a pápaság relativizálását és historizálását jelenti, és egyúttal azt is, hogy az elmúlt évszázadok vagy évek pápaságát az isteni intézmény elleni autentikus árulás egy fajtává értékeli át.

Azt jelenti, hogy ki akarja jelenteni, hogy minden, ami eddig volt, egyedül a világra és annak szükségszerűségére lett kialakítva.

És mivel a világ változik, a pápaságnak is változnia kell..."

(Franziskus der Papst, der das Papsttum abschafft – Die Revolution, die die Kardinäle wollten

www.katholisches.info/2013/11/27/franziskus-der-papst-der-das-papsttum-abschafft-die-revolution-die-die-kardinaele-wollten/)

"az ersekek forradalma" kifejezesrol eszunbe juthatnak azok a kepsorok amelyeket meg marciusban Karako hozott fel...
Benedek lathato megalazasarol...
www.youtube.com/watch?v=4svMhXTaRow

ebben a forradalomban sokan meg itt sem voltak kepesek kiallni Benedek mellett (o volt a hibas).

2013.12.03. 23:36:17

@Dr. szpahi:

'Nem hiszem, hogy lehetne olyan "szociálpolitikára" példát mondani (talán az apostoli közösségeket, vagy az amish csoportokat kivéve), amelyik igazságos volt...

Te tudsz ilyesmiről, mondjuk az elmúlt 50 év Magyarországának történelméből? '

Nyilván nincs tökéletes szociálpolitika. Fokozatok azért még vannak. Ha az szja reform során felszabaduló pénz 74%-át a felső 20% kapja, akkor lehet, hogy nem az ideális állapot felé mozdultunk.

2013.12.04. 10:21:25

Orbán Viktor népszerűségének titka...

Kisvárdától Gyirmótig öntenek ki 21 milliárdot stadionprojektre
nol.hu/lap/sport/20131204-ozonlik_a_penz_a_palyakra

HAJRÁ MAGYAROK!

csaba carmarthen 2013.12.04. 10:43:46

Az Úr imádsága, a Miatyánk elemzése kapcsán figyelmeztet, hogy szoktunk imádkozni szeretteinkért,
1956 hőseiért,
mártírjaiért,
de gyilkosokért, pl. Batu kánért, Haynauért, vagy Kádárért soha.

Lehetetlen lenne ezt megvalósítani? A szeresd ellenséged parancsát?

– Eperjes Károly rendszeresen imádkozik „Ferenc testvérért.”

Én is próbáltam már ilyesmit: nagyon jót tesz a léleknek, sőt az önismeretnek.

www.magyarkurir.hu/en/node/34102

Dr. szpahi 2013.12.04. 11:49:41

@khamul:

Szerintem ez nem éppen ilyen egyszerű. A többkulcsos szja ugyanis, csak annyit ér, hogy a magasabb jövedelműek sok esetben megpróbálják eltitkolni, más formában (különböző bónuszok, részesedések, a cég által fizetett szolgáltatások által) kivenni az adókulcs fölött részt. Akik pedig a legfelső 20 százaláékhoz tartoznak, azok nem is bérből és juttatásból élnek (tehát őket nem is nagyo érinti az szja ), hanem pl. osztalékból, profitból stb.

A mai magyarországi rendszer pl. azért sokkal igazságosabb a mienknél (ahol szintén egykulcsos az szja, de volt többkulcsos is, az se volt jobb) mert pl a többgyermekes családoknak több adókedvezményt juttat.

Szóval, beszélgetni lehet egyik vagy másik "szociálpolitikai" megoldás igazságosságáról, de szerintem nem nagyon érdemes. Ha nálunk is lennének még valódi keresztény közösségek, ahol az egyének által megtermelt többletjövedelemről lokálisan és közösen lehetne dönteni (azaz nem az állam, vagy az önkormányzat döntene róla, hanem az a max. párszáz ember, aki összeadja!), az valószínűleg sokkal igazságosabb, szegénypártibb és hatékonyabb lenne, mint a mai (modern) adózási rendszer.

Többkulcsos szja-val pedig (amikor szinte mindegyik környező országban egykulcsos az szja), szerintem Magyarországnak hosszabb távon nem sok esélye lenne arra, hogy a térség gazdasági élmezőnyéhez tartozzon.

2013.12.04. 12:35:10

@Dr. szpahi:

'Akik pedig a legfelső 20 százaláékhoz tartoznak, azok nem is bérből és juttatásból élnek (tehát őket nem is nagyo érinti az szja ), hanem pl. osztalékból, profitból stb.'

A 'nem-érintettség' ellenére az új rendszer által a lakosságnál hagyott többlet 74%-a náluk landolt:)

'A mai magyarországi rendszer pl. azért sokkal igazságosabb a mienknél (ahol szintén egykulcsos az szja, de volt többkulcsos is, az se volt jobb) mert pl a többgyermekes családoknak több adókedvezményt juttat. '

Egy jól menő 4 gyerekes szülő adóKEDVEZMÉNYE magasabb lehet a gyerekeit tanító egygyerekes pedagógus FIZETÉSÉNÉL.

'Többkulcsos szja-val pedig (amikor szinte mindegyik környező országban egykulcsos az szja), szerintem Magyarországnak hosszabb távon nem sok esélye lenne arra, hogy a térség gazdasági élmezőnyéhez tartozzon. '

Ajjaj. Nem vagyok közgazdász, de pár dolog azért világos:

1. Olyan tétel nincs, hogy 'egykulcsos mindig jó, többkulcsos mindig rossz'. Az adórendszer a gazdaságszabályozás egy eleme. Fontos, de nem határozhat meg mindent.

2.Többkulcsosnál nyilván számít a kulcsok különbsége is. Önmagában semmit nem mond egy adórendszerről, hogy az többkulcsos.

3. Az adórendszer egykulcsos. Szerinted mikor fogunk a 'térség élmezőnyébe' tartozni? Nem nagyon látom a felzárkózás jeleit.

Bónusz kérdés:
Amikor tényleg az élmezőnyben voltunk, akkor milyen adórendszerünk volt?

2013.12.04. 13:10:39

Kiss-Rigó László püspök népszerűségének titka...

Stadiont építene a püspök – Fociért lobbizik Szegeden az egyház
magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/stadiont-epitene-a-puspok-fociert-lobbizik-szegeden-az-egyhaz-87719

Nyomozás a püspökségen
Költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak a szegedi egyházmegyén a NAV emberei – így szólt a hír még nyáron. Erre az egyházmegye gyorsan tudatta: az eljárásban együttműködik. A július óta tartó vizsgálatot nemrég két hónappal meghosszabbították, januárig.

kellett ez nekünk???

Dr. szpahi 2013.12.04. 21:27:18

@khamul:

"A 'nem-érintettség' ellenére az új rendszer által a lakosságnál hagyott többlet 74%-a náluk landolt." Ez nem hiszem, hogy bizonyítható lenne. És ha igaz, az talán azért van így, mert az új szja-val jól járók elköltött többletjövedelme azoknál a kereskedelemmel, szolgáltatásokkal stb. foglalkozó válalkozásoknál költötték el, amelyek a felső 20 százalék tulajdonában vannak.

Talán elgondolkodhatnánk azon is, hogy vajon amikor többkulcsos volt az adórendszer, több pénzt fordítottak "szociálpolitikai" kiadásokra? Szerintem nem.

A bónusz kérdésed nagyon jó, de megvan rá a válasz: amikor Magyarország az élmezőnyben volt, nemcsak Magyarországon, hanem a közép-kelet európai országokban is többkulcsos volt az adórendszer.

"Egy jól menő 4 gyerekes szülő adóKEDVEZMÉNYE magasabb lehet a gyerekeit tanító egygyerekes pedagógus FIZETÉSÉNÉL."

Szerintem ez is nagyon helyes. Akinek vannak gyerekei, az tudja, hogy tényleg sokkal több pénzre van szükség 4 gyerek felnevelésére, mint egyére.

De nem kell aggódni. Nálunk a pedagógusok, orvosok, közalkalmazottak béreit 2009-ben az IMF által diktált megszorítások miatt 25 százalékkal csökkentették, és bár ennek egy részét 2011-12-ben kegyeskedtek visszaadni, jelenleg egy kezdő tanár kb 60 ezer Ft nettóval kell eltartsa a családját (béremelésről pedig szó sem lehet). A gázárak csak az idei évben legalább 10 százalékkal nőttek (szintén az IMF és az EU-s kölcsönök fejében aláírt megállapodások hozadékaként), az áfa 24 százalékos, az infláció is közelíti a 10 százalékot. Az üzemagnyagokra terhelt adót pedig januártól 0,7 eurocenttel növelik literenként.

Ezt persze, nem panaszkodásként írom, csak a magyarországi helyzettel való összehasonlítás kedvéért. Mert lehet, hogy populista döntés volt a rezsicsökkentés és az IMF-fel való tárgyalások megszakítása, a bankok és a multicégek megadóztatása de azért - ha lehet - én inkább kérnék ebből a fajta populizmusból, mint abból az "igazságos" EU-s és IMF-es logikából, hogy (bár Románia kőolaj és földgázkitermelése az ország igényeit 75 százalékban kielégíti), jelenleg az üzemanyag ára a magyarországival egy szinten van, a földgáz és a villanyáram árát pedig 2016-ra EU-s szintre kell növelni (hogy nehogy sérüljenek a "piaci egyenlőség" elvei).

Dr. szpahi 2013.12.04. 21:30:01

@khamul:

Ja, és majdnem elfelejtettem: szocialista-liberális kormánykoalíciónk van :-))

2013.12.05. 21:14:50

„Nem lehet beszélni szegénységről, elvont szegénységről. Ilyen nincs! A szegénység/szegények — a szegény Jézus teste (La povertà è la carne di
Gesù povero), éppen abban a gyermekben, aki éhes, aki beteg, azokban a társadalmi struktúrákban, melyek igazságtalanok… Menjetek, nézzétek meg Jézus testét. Azt azonban ne hagyd, hogy a jólét és annak szelleme ellopja a reménységedet, ami végül oda vezet, hogy semmi sem leszel az életben…

"A szegények – a szegény Jézus teste”. A felszabadítás teológiája egyházias olvasata
www.vigilia.hu/content/78-%C3%A9vfolyam-9sz%C3%A1m

2013.12.05. 21:22:47

„Menjünk ki, menjünk ki, hogy mindenkinek felkínáljuk Jézus Krisztus életét. Az egész Egyház számára elismétlem itt azt, amit sokszor elmondtam a Buenos Aires-i papoknak és híveknek: jobban szeretek egy, az utcára lépéstől balesetet szenvedett, sebesült és bepiszkolódott Egyházat, mint egy a bezártsága és az önnön bizonyosságaiba való kapaszkodása miatt megbetegedett Egyházat” (nr. 49).

Evangelii Gaudium - IV. Az Egyház missziós átalakulása (nr. 19–49)
www.magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-iv-az-egyhaz-misszios-atalakulasa-nr-19-49

A kereszténység szellemének sokkal inkább megfelelne az, ha Krisztus eljutna a templomokon kívül oda is, ahol a szégyen, a nyomorúság, a bűn és a szerencsétlenség piszka legjobban uralkodik, börtönökön, bíróságokon, nyomortanyákon.
(Simone Weil)

2013.12.05. 21:25:56

»Nemet mondunk a kizáráson és az egyenlőtlenségen alapuló gazdaságra!«” (nr. 53). Napjainkra az ember is fogyasztási cikké vált, s a „jóléti társadalmak” polgárai elvesztették az együttérzés képességét. Mindenki önmagával van elfoglalva, s fel sem merül benne, hogy felelős lenne a másikért. „A jóléti társadalom elkábít minket, s nyugtalanok leszünk, ha a piac olyasmit kínál fel, amit még nem vásároltunk meg, miközben a lehetőségek hiánya miatt derékba tört életek csak olyanok számunkra, mint valami látványosság, ami egyáltalán nem zavar minket” (nr. 54).

„A pápa mindenkit szeret, a gazdagokat és a szegényeket is, de Krisztus nevében az a kötelessége, hogy emlékeztessen: a gazdagoknak segíteniük, tisztelniük és támogatniuk kell a szegényeket” (nr. 58). A kulcsszó mindebben: a szolidaritás. Ez megköveteli azt is, hogy nemet mondjunk az erőszakot eredményező egyenlőtlenségekre – erre egyre kevésbé képesek a fejlett országok, ideológiákat találva ki arra, miért érdemlik meg a szegények a sorsukat. „Egyesek egyszerűen örömtelien megelégszenek azzal, hogy a szegényeket s a szegény országokat teszik meg rossz sorsuk felelőséül (méltánytalanul általánosítva), s úgy vélik, egy olyan »oktatás« jelenti a megoldást, amely megnyugtatja a szegényeket, s háziasított és békés lényekké alakítja át őket” (nr. 60).

Evangelii Gaudium - V. A közösségi elköteleződés krízise (nr. 50–75)
www.magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-v-kozossegi-elkotelezodes-krizise-nr-50-75

csaba carmarthen 2013.12.05. 22:19:18

Ha XIII. Leó az államhoz fordult, hogy az igazságosság követelményeinek megfelelõen enyhítsen a szegények helyzetén,

ezt azért is tette, mert helyesen ismerte fel, hogy az államnak kötelessége õrködni a közjón,

és azon lenni, hogy a társadalmi élet egésze, beleértve a gazdasági szektort is, hozzájáruljon a közjó elõmozdításához,

tiszteletben tartva minden egyes szektor autonómiáját.

Ebbõl azonban nem kell arra a következtetésre jutni, hogy Leó pápa szerint a szociális kérdés teljes megoldása az államra tartoznék.

Éppen ellenkezõleg, több alkalommal is hangsúlyozza az

állami beavatkozás szükségszerû korlátait

és az állam egyszerû eszköz-jellegét,

minthogy az egyén, a család és a társadalom már elõbb létezett, mint az állam; és az állam azért van,

hogy egyiknek is,

másiknak is

védelmezze a jogait, és nem azért, hogy elnyomja azokat.44

ertekkereso.hu/doc/info/szentszeki_dok/pe21.htm
II. JÁNOS PÁL PÁPA; CENTESIMUS ANNUS kezdetû enciklikája (11.)
a RERUM NOVARUM enciklika kibocsátásának századik évfordulója alkalmából.

( "Globalis Tervezet a 21. szazadra":

...egy globalis mozgas es akcioterv...

...Teljes mertekben szocialista hatalmi modszereken alapul...

celjai: nemzeti fuggetlenseg

es magantulajdon eltorlese,

a csaladi egyseg atszervezese...

..egyeni lehetosegek korlatozasa..

www.youtube.com/watch?v=aIJSrNh4MlU )

2013.12.06. 11:00:26

Már eddig is sejthető volt, hogy sokan nehezen fogadták a Vatikánban a Ferenc pápa által képviselt új stílust, a Die Zeit cikke szerint azonban egyes főpapok nemhogy szokatlannak tartották, valóságos támadásnak ítélték az újfajta fellépést.
A lapnak nyilatkozó Georg Gänswein, XVI. Benedek emeritus pápa titkára különösen nagy fenntartásokkal fogadta Ferenc pápa merész lépéseit. Úgy vélte, azzal, hogy nem költözött be az Apostoli Palotába, s a Szent Márta vendégházban maradt, teljességgel szembement XVI. Benedek akaratával. Gänswein úgy vélte, Ferenc pápa ezzel óhatatlanul is azt sugallta, hogy XVI. Benedek fényűző életvitelt folytatott. Később azonban enyhült a kettejük közötti feszültség. A márciusban megválasztott argentin származású egyházfő ugyanis elmagyarázta a német érseknek, esze ágában sem volt kellemetlen helyzetbe hozni elődjét, célja az volt, hogy "emberek között legyen". Azóta már hajlamosak élcelődni is akkori vitájukon.

Nem tetszenek a reformok XVI. Benedek titkárának
nepszava.hu/cikk/1004823-nem-tetszenek-a-reformok-xvi-benedek-titkaranak

csaba carmarthen 2013.12.06. 11:20:54

( XIII. Leó )nem kevésbé világosan ismeri fel a rosszat egy olyan megoldásban, amely a szegények és a gazdagok helyzetét látszólagfelcserélve

valójában azoknak okoz kárt, akiknek segítséget ígért.

Az orvosság így még ártalmasabbnak bizonyulna, mint maga a betegség. Azzal, hogy kora szocializmusának lényegét a magántulajdon megszüntetésében látta, XIII. Leó a probléma lényegét érintette.

Szavai megérdemlik, hogy figyelemmel újraolvassuk õket:

"A szocialisták, hogy meggyógyítsák ezt a rosszat, arra késztetik a szegényeket, hogy gyûlöljék a gazdagokat. Azt állítják, hogy minden magántulajdont meg kell szüntetni, és meg kell teremteni a javak közös birtoklását

De az ilyen elgondolás, azonkívül, hogy nem képes megoldani a kérdést, árt a munkásoknak is.

Nagyon igazságtalan továbbá, mert sérti a jogos tulajdonosokat, eltorzítja az állam funkcióit és alapjaiban rendíti meg a társadalom építményét".47

Azt a rosszat, amit a szocializmus eme fajtájának államrendszerként történõ bevezetése idéz elõ, nem lehetne találóbban bemutatni, mint ha azt mondjuk, hogy ez az, amely

"létezõ szocializmus"

néven válik majd ismertté.

ertekkereso.hu/doc/info/szentszeki_dok/pe21.htm
II. JÁNOS PÁL PÁPA; CENTESIMUS ANNUS kezdetû enciklikája (12.)
a RERUM NOVARUM enciklika kibocsátásának századik évfordulója alkalmából.

(...nem fenntartahato...

a magantulajdon...

a fosszilis uzemanyagok...

golf es sipalyak nem fenntarthatoak...

...s a fogyasztoi tarsadalom...

www.youtube.com/watch?v=aIJSrNh4MlU )

2013.12.06. 12:26:54

@Dr. szpahi:

'"A 'nem-érintettség' ellenére az új rendszer által a lakosságnál hagyott többlet 74%-a náluk landolt." Ez nem hiszem, hogy bizonyítható lenne.'

Nemrég jelent meg erről egy tanulmány, elég kínos reakciók születtek rá.

'"Egy jól menő 4 gyerekes szülő adóKEDVEZMÉNYE magasabb lehet a gyerekeit tanító egygyerekes pedagógus FIZETÉSÉNÉL."

Szerintem ez is nagyon helyes. Akinek vannak gyerekei, az tudja, hogy tényleg sokkal több pénzre van szükség 4 gyerek felnevelésére, mint egyére. '

Tudom, mert vannak gyerekeim. Nem az a baj, hogy támogatják a gyereknevelést, hanem az, hogy a gazdag szülők gyerekeit jobban támogatják. Hogy a bokádig vagy a melledig ér a víz az mellékes. Hogy az álladig vagy a szemedig ér-e, az viszont már nem.

'amikor Magyarország az élmezőnyben volt, nemcsak Magyarországon, hanem a közép-kelet európai országokban is többkulcsos volt az adórendszer. '

Többkulcsos rendszerrel is működhet jól egy gazdaság, ez teljesen nyilvánvaló.
Lecsúszásunk oka nem az volt, hogy későn tértünk át az egykulcsos rendszerre, hanem az, hogy feléltük a rendszerváltozás utolsó lelki tartalékait, és még jobban belesüppedtünk a mocsárba.

Dr. szpahi 2013.12.06. 13:21:20

@khamul:

Természetesen, lehet jó a többkulcsos adórendszer is. A gond vele a gyakorlatban az, hogy általában nem a gazdagokat "sújtja", hanem a bérből és fizetésből élőket, és főként az egyszerű értelmiségieket, akiknek nincs lehetősége pl. arra, hogy (mint egy szakmunkás), a fizetésen kívül valamiféle mellékkeresetre is szert tegyen, lehetőleg adómentesen...

Nálunk abból áll a gyermeknevelési támogatás, hogy 2 éven felüli gyerekek után az egyik szülő kb. 10 eurónyi összeget kap havonta. Ez elméletileg igazságos (mert annak is jár, aki egyáltalán nem dolgozik), mégsem ér vele sokat a rászoruló család sem.

A többkulcsos szja-nál talán igazságosabb a vagyonadó lehetne, de valószínűleg a leggazdagabbak ez alól is ki tudnák húzni magukat.

2013.12.06. 13:25:13

Egy második nagy problémakör az önző restség, kedvetlenség. Nem egyszer előfordul, hogy közösségek vagy személyek szűnni nem akarva állandóan szervezkednek, de közben nem érződik bennük, rajtuk az igazi lelkesültség. „Nem mindig az aktivitás hiánya jelenti a problémát, hanem sokkal inkább a rosszul megélt aktivitások, amelyekben nincs jelen a megfelelő motiváció, lelkiség, amely átjárná a cselekvést és kívánatossá tenné azt” (nr. 82). Így megszületik az egyházi pragmatizmus, a közösség élete puszta hivatali cselekvés lesz – s a keresztényeket a temetők lelkiállapota borítja el, múmiákká téve őket (nr. 83). Ez a mentális állapot kart karba öltve jár a terméketlen pesszimizmussal, amelynek hangjai már a II. Vatikáni Zsinatot is ostromolták, s ma is erőteljesen jelen van a panaszkodó, vádoló, tulajdonképpen pozitív cselekvéseket végbe nem vivő, de mások cselekvését szüntelenül kritizáló kereszténységben. Ám a pápa bölcsen int: „Aki bizalom nélkül indul neki, már előre elvesztette a csata felét, s elássa talentumait” (nr. 85).

Evangelii Gaudium - VI. A lelkipásztori munkatársak kísértései (nr. 76–109)
www.magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-vi-lelkipasztori-munkatarsak-kisertesei-nr-76-109

csaba carmarthen 2013.12.06. 14:33:19

Az ember, akit megfosztottak attól, amit a "magáénak" mondhatna,

valamint a lehetõségtõl, hogy saját kezdeményezésébõl keresse meg a kenyerét, függõvé válik a társadalmi mechanizmustól és azoktól, akik azt ellenõrzik.

Ez sokkal nehezebbé teszi a számára, hogy felismerje saját személyes méltóságát, és gátolja a hiteles emberi közösség létrejöttét.

Ezzel ellentétben a személyrõl vallott keresztény felfogásból szükségszerûen következik a társadalomról vallott helyes felfogás.

(...)

Ha ezután azt kérdezzük, hogy honnan ered ez a téves koncepció az emberi személy jellegérõl és a társadalom személyességérõl, azt kell válaszolnunk, hogy

legfõbb oka az ateizmus.

Az ember azáltal lesz tudatában transzcendentális méltóságának, hogy válaszol Isten hívására, amely a világ dolgaiban nyilvánul meg.

Minden embernek meg kell adnia ezt a választ, mert ez a csúcspontja emberi mivoltának és ezt semmilyen társadalmi mechanizmus vagy kollektív alany sem helyettesítheti. Isten tagadása a gyökereitõl fosztja meg a személyt, következésképpen a társadalmi rend átszervezésére készteti, anélkül, hogy figyelembe venné a személy méltóságát és önrendelkezését.

Az ateizmus

egyébként, amelyrõl itt szó van, szorosan összefügg

a felvilágosodás racionalizmusával,

amely mechanikusan értelmezi az emberi valóságot. Ily módon

tagadják az ember igazi jelentését, transzcendenciáját a világ dolgaihoz viszonyítva,

de ugyanígy tagadják azt az ellentmondást is, amely a szívében lakozik:

egyrészt, hogy igényli a javak minél teljesebb birtoklását,

másrészt, hogy képtelen azok megszerzésére, és ebbõl fakadóan mindenekelõtt üdvösségre vágyik.

II. JÁNOS PÁL PÁPA;CENTESIMUS ANNUS 13.

( A két sereg

Innen, ahol mint "Napba öltözött Asszony" jelentem meg, hívok mindenkit, hogy gyűljetek égi Vezéretek köré.

Ez a nagy harc ideje köztem és a "vörös Sárkány", meg a "fekete vadállat" rendelkezésére álló hatalmas sereg között.

A marxista ateizmus és a szabadkőművesség vezetik ezt az egyesült sereget, hogy az egész emberiséget istentagadásra és Isten elleni lázadásra vigyék.
(...)
www.kenyestemak.hu/htm/vad.htm )

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.06. 18:04:03

@khamul: Az Erdős Virág verset nem ismertem, köszi!

A szegénység-témával kapcsolatban nekem az a bajom, hogy hirtelen hűde érzékeny lett mindenki, aki az emútnyócévben (pontosabban csak 2006 környékétől) mint a három majom szobrocskája, nem látott semmit, nem hallott semmit és nem szólt semmit. Akkor, amikor másfél millió ember csúszott le a létminimum alá.

Nagyon csóró közmunkázó barátaim bő félórája még a törzskocsmámban az Orbán-kormányt éltették, hogy mennyivel jobb a foglakoztatási politikájuk, mint a korábbi kormányoknak.

Azok a közmunkások, akikre most minden ellenzéki mutogat, hogy mennyire kibabrált velük a gaz Orbán. Hát kérem tisztelettel, ők ezt nem így élik meg.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.06. 18:39:17

@uszo:
Ezen te most nagyon meg fogsz lepődni, de tudod, még tényekkel is lehet kampányolni :)
Bár az igaz, hogy egy libatolvajnak ez kicsit nehezebb feladat :D

2013.12.06. 19:06:17

@m-athos:
az ormánykormánynak sokkal jobb a foglalkoztatáspolitikája, mint az elmúltnyolcévben volt, ezt csak a hajléktalanpolitika múlja felül, mely széles e földtekén példaértékű:

"Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt az általános szabálysértési hatóság által speciális illetékesség ok alapján folytatott szabálysértési eljárással összefüggő rendőri feladatok ellátásáról"

Képtelen ORFK-parancs hajléktalan-ügyben
nepszava.hu/cikk/1004909-keptelen-orfk-parancs-hajlektalan-ugyben

én ezt így értelmezem:
1. nem élhettek közöttünk csöviként,
2. nem élhettek közöttünk,
3. nem élhettek

uszo 2013.12.06. 20:00:49

@m-athos: "Ezen te most nagyon meg fogsz lepődni, de tudod, még tényekkel is lehet kampányolni :)"

:) nem mondod...hogy te miket tudsz.

uszo 2013.12.06. 20:19:31

@m-athos: "Nagyon csóró közmunkázó barátaim bő félórája még a törzskocsmámban az Orbán-kormányt éltették, hogy mennyivel jobb a foglakoztatási politikájuk, mint a korábbi kormányoknak."

A kádár rendszerről is mondták/ják, hogy a létező világok legjobbika volt. Sőt vannak olyanok akik ugyan ezt elmondják a horthy lovastengerészéről is. Ilyenek mindig voltak és lesznek. Úgy tűnik te ezen típusú közmunkázó réteget ismered a kocsmából. Hihetetlen de tény, sört tényleg egyszerűbb nyitogatni mint a szemet.

"A Facebookon posztoltak egy szintfelmérőt, melyet közmunkásoknak szántak. A szintfelmérőben többek között felhőt és napot kell lerajzolni."hvg.hu/itthon/20131206_Foto_dobbenetes_tesztet_kell_kitolteniuk

Ez is mutatja mennyire értékén kezeli és becsben tartja őket ez a rendszer.

Egyébként van egy olyan érzésem, hogy fogalmad nincs mi a különbség a közmunka meg a munka között, mert ha lenne nem lennél ennyire elájulva tőle. Javaslom próbáld ki....

uszo 2013.12.06. 20:29:00

@Izrael misztériuma: "A szegények – a szegény Jézus teste”. A felszabadítás teológiája egyházias olvasata"

Úgy tűnik a Vigilia meg a sapientiás szellemiség nem szakított haladó hagyományaival.
Még az is lehet, hogy a főiskola előtt lesz Budapesten az első hajléktalan Jézus szobor.

2013.12.06. 20:58:51

@uszo:
közmunka=munkaszolgálat
a lényeg az ember megalázása...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.06. 21:56:30

@uszo: Az a nagy helyzet, hogy veled ellentétben én a közmunkásokat nem a fészbukos körlevelekből ismerem, hanem élőben. :)

Sőt mi több, magam is közmunkáztam Bajnai idejében, havi 32 ezer forintért, napi 4 órában, ami arra volt jó, hogy rendes alkalmi munkát sem tudtunk mellette vállalni. Föléltem a tartalékaimat, és ezen felül fölhalmoztam egy csomó közüzemi tartozást, amit csak 2011-2013 között sikerült rendeznem. Szélviharban söpörtük a levelet, és hasonló fontos munkákat végeztünk, úgy, hogy többen is diplomások voltunk a brigádban.

Nem tételezem fel rólad, hogy valóban érdekelnek a közmunkások életkörülményei, de ha mégis, akkor kérdezz csak nyugodtan. :)

uszo 2013.12.06. 22:00:44

@Izrael misztériuma: Egy alkalommal az egyik fiammal kocsival utaztunk és láttuk, hogy az út menti árkot vagy száz közmunkás kaszálta felügyelet mellett. Azt mondja nekem, apa ezek nem is tudnak kaszálni, meg különben is egy rézsűkasza egy óra alatt megcsinálja amit ezek egész héten. De hát nem is az a lényeg hogy hatékony és kíméletes legyen a munka, hanem az hogy szenvedjenek.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.06. 22:45:16

@uszo: "De hát nem is az a lényeg hogy hatékony és kíméletes legyen a munka, hanem az hogy szenvedjenek."

2006-ban az akkori munkahelyem megszűnt, a külföldi tulajdonos a termelőüzemet áttelepítette Romániába. 150 ember került az utcára.

Közülük 30-at egy helyi vállalkozó átvett, ugyanarra a tevékenységre. Bár minőségi szakmunkát végeznek, de csak a legkisebb minimálbért fizeti, és bár hetente többször is napi 10-12 órát dolgoznak, de csak a 8 órás bért kapják meg, azt is néha kéthetes csúszással.

Ugyanakkor a selejtet levonják a bérekből, ami nem két fillér. Egy apró tévesztés, és ugrott a fizetés fele. Márpedig ilyen terhelés mellett óhatatlanul becsúszik egy-két selejt egy hónapban.

Ezek után nem csoda, hogy az eredeti 30 fős létszámból már nem sokan vannak ott. Kettőjükről tudom konkrétan, hogy éppen közmunkaprogramban dolgoznak, hétvégén pedig tudnak alkalmi melót vállalni.

Ők sem a jelenlegi helyzetüket érzik megalázónak, hanem az azelőttit.

Bármennyire is szeretné az álbaloldal elhinni és elhitetni, hogy az ország tele van elégedetlen tömegekkel, azért ezek a tömegek mégsem annyira elégedetlenek, illetve korábban még elégedetlenebbek voltak.

És éppen ezért 2014-ben ezek a tömegek újra Orbánra fognak szavazni. Az álbaloldal persze még akkor sem lesz képes a valósággal szembesülni, és vélhetően választási csalásról fog beszélni.

csaba carmarthen 2013.12.07. 05:04:12

>>Er erhob u. a. den Vorwurf, die Befreiungstheologie sei eigentlich

ein Marxismus

im christlichen Gewand

und strebe ein sozialistisches Gesellschaftsmodell an,

das nicht mit der Schöpfungsordnung vereinbar sei. <<

(Kardinal Joseph Ratzinger – der spätere Papst Benedikt XVI. – argumentierte gegen jede politische Theologie und kritisierte, dass eine bloß soziologische Sicht der Kirche als Machtfaktor das eigentliche Ziel der Kirche verfehle, nämlich die Menschen vom Vertrauen zur Wahrheit Jesu Christi zu überzeugen. Auch mache die Befreiungstheologie sich zum Steigbügelhalter künftiger Diktatoren. Ratzinger war als Vorsitzender der römisch-katholischen Glaubenskongregation maßgeblich für den Entzug der Lehrerlaubnis und das Redeverbot gegen Leonardo Boff verantwortlich. Er erhob u. a. den Vorwurf, die Befreiungstheologie sei eigentlich ein Marxismus im christlichen Gewand und strebe ein sozialistisches Gesellschaftsmodell an, das nicht mit der Schöpfungsordnung vereinbar sei.)

de.wikipedia.org/wiki/Befreiungstheologie

2013.12.07. 09:05:26

Meg van írva a Héberekének nevezett evangéliumban: Mondá neki egy másik gazdag ember. „Mester, miféle jó cselekedetalapján fogok élni?" Mondá neki: „Ember, cselekedd a törvényt és a prófétákat". Válaszolá neki: „Megtettem". Mondá neki: „Eredj, add el mindenedet és oszd ki a szegényeknek és jöjj követni engemet". A gazdag a fejét kezdte vakarni és nem tetszett neki. És mondá neki az Úr: „Hogyan mondhatod: Megtettem a törvényt és a prófétákat, mikor meg van írva a törvényben: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat? és íme sok testvéred, Ábrahám fiai, öltözködik rongyokba és hal meg az éhség miatt, míg a te házad minden jóval tömött és sohasem jut azokból semmi nekik?" És a mellette ülő tanítványához, Simonhoz fordulva mondá: „Simon, János fia, könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak a mennyek országába!"

2013.12.07. 09:10:07

„Az Evangélium a szegényeknek hirdettetett. A bénák járnak, a vakok látnak, és a szegényeknek hirdetik Isten országát (Mt 11,3). Tehát nem a gazdagoknak! Ha ez így van, ha az Evangélium nekik szól, akkor elsősorban ők tudják felfogni és értelmezni is. Aki nem tartozik közéjük, az sokkal nehezebben, és nem igazán értheti meg, illetve félre is értheti. Keresztény teológiát művelni következetesen csak a szegények perspektívájából lehet, különben csak intellektuális játék. Az a teológus, aki nem azonosul teljesen a szegényekkel, nem igazán keresztény. Azonosulni pedig annyi, mint a szegények életkörülményeibe behelyezkedni. Meg lehet-e határozni a szegényeket a gazdagoktól függetlenül? Lehetséges-e, hogy a gazdag attól válik gazdaggá, hogy a másik szegény lett? Milyen mechanizmus mentén gazdagodik meg az egyik ember, miközben a másik nyomorba süllyed? Az Evangélium nem ad erre közvetlen választ. Azt minden kornak újra meg kell keresnie. Az Evangélium a bűnnel hozza kapcsolatba a feleletet. Melyek a mi társadalmunk bűnei?

Mustó Péter Dél-Amerika a szegények perspektívájából
www.vigilia.hu/content/78-%C3%A9vfolyam-9sz%C3%A1m

2013.12.07. 12:26:13

@Izrael misztériuma:
"Lehetséges-e, hogy a gazdag attól válik gazdaggá, hogy a másik szegény lett?"

A Századvég, tehát nem valami baloldali kormány ellenes csoport, hanem a kormány támogatásokkal jól megtömött intézetének kutatója szerint az egykulcsos adó évi 444 milliárd forint kiesést jelent az államnak aminek 75%-a a legjobban kereső 20% zsebében marad.

Tehát a legjobb anyagi helyzetben lévő magyar állampolgárok megsegítésére 333 milliárd forintot költ az állam, miközben az elmúlt években nőt a szegénységben élők száma, leépítették az oktatást, és a közmunkásokkal felduzzasztott számok nélkül nőt a munkanélküliek száma. A közös kassza nevű oldal számai alapján megpróbáltuk a leggazdagabbaknak juttatott 333 milliárdot kontextusba tenni.

Ez a szám 150%-a a 2012-ben felsőoktatásra forintot állami támogatásoknak, és megegyezik a középszintű oktatásra fordított teljes támogatással. Hiszen míg előbbire 228 milliárd, utóbbi 328 milliárd forintot költött 2012-ben a magyar állam. Ez a szám majdnem kétszerese annak amit a magyar állam egy évben a munkanélküliek megsegítésére fordít, és kétszerese annak amit lakhatással kapcsolatos szociális támogatásokra költ!

De ami még durvább, a felső 20%-nak juttatott extra támogatás az egykulcsos adóval, a nyugdíjak nélküli szociális kiadások körülbelül 15%-ával volt egyenlő 2012-ben, úgy hogy a kiadások egyes tételeiből mint például GYES, GYED, családi pótlék, részesült a leggazdagabb 20% is. Tehát a magyar újraelosztás az egykulcsos adóval úgy működik, hogy majdnem ugyanannyit oszt vissza a legrosszabbul keresőknek és a szegényeknek, mint a leggazdagabb 20%-nak.

Az egykulcsos adó megszünteti az újraelosztást a magyar társadalomban?
magyarinfo.blog.hu/2013/11/20/az_egykulcsos_ado_megszunteti_az_ujraelosztast_a_magyar_tarsadalomban

uszo 2013.12.07. 22:33:23

@m-athos: "Nem tételezem fel rólad, hogy valóban érdekelnek a közmunkások életkörülményei"

Miért nem? Ez tán a te előjogod?

uszo 2013.12.07. 22:56:45

@m-athos: "Ők sem a jelenlegi helyzetüket érzik megalázónak, hanem az azelőttit."

tutivideoklip.hu/koncz-zsuzsa-tunderorszag-videoklip/#.UqOQjvTuLro

uszo 2013.12.07. 23:29:09

"Az EU 28 tagállamában a lakosság 10 százaléka tartozik az anyagilag súlyosan depriváltak közé (a meghatározást lásd a keretes írásban). A súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya szintén széles skálán szóródik a tagállamok között: míg Svédországban és Luxembourgban ez az arány 1 százalék, Hollandiában 2, Dániában és Finnországban 3, Ausztriában 4 százalék, addig Bulgáriában 44, Romániában 30, Lettországban és Magyarországon 26 százalék él ilyen körülmények között. Hazánkban e téren jelentős romlás történt, hiszen 2011-ben még 23 százalék tartozott ebbe a kategóriába."www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/dobbenetes_adatok_tovabb_nott_a_szegenyseg_magyarorszagon.571254.html

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.12.08. 01:16:15

@uszo: "Miért nem? Ez tán a te előjogod?"

Tudod, én nem csak az autóból nézegetem őket...

Összességében csak oda akarok kilyukadni, hogy elég érdekes jelenség, egy kívülálló akarja megmondani, hogy hogyan élik meg azok a helyzetet, akik benne voltak, vagy benne vannak.

Elhiszem, hogy szeretnéd azt hinni, hogy a közmunkások hűde ki vannak akadva, de sajnos nem ez a valóság.

Az emberek szívesebben közmunkáznak 8 órában 49 ezerért, mint 4 órában 32 ezerért. Mert a 49 az 17-tel több, mint a 32. (És a félállás mellett ugyanúgy nem lehet más melót vállalni, mintha teljes műszakban kötmunkáznak.)

De mindezt már megírtam fentebb is - ha tényleg annyira érdekel a téma.

2013.12.08. 10:30:03

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!
avagy a bennünk élő vágy a szenvedésre

5. Hungary
> Pct. suffering: 32%
> GDP per capita: $19,496
> Pct. who view gov. as corrupt: 27%

Largely due to its continued struggles from the global economic crisis, Hungary's GDP contracted by 1.7% last year, among the worst in the world. Roma, the historically persecuted minority residing in many European countries, make up 7% of Hungary's population. The Roma have suffered from widespread poverty and often-violent acts of discrimination in recent years. According to Gallup's Sonnenschein, recent actions by Hungary's the government to amend the constitution to limit freedom of the press may contribute to suffering in the country.

Eight countries where people suffer the most
www.usatoday.com/story/money/business/2013/12/05/countries-where-people-suffer-most/3874375/

csaba carmarthen 2013.12.08. 11:13:58

The EU is now running a full-blown vendetta against Hungary; not, as it pretends, against Fidesz, the governing political party, but against the Hungarian nation, its freedoms and values. This is ­because those values are incompatible with the ambitions of the expanding dictatorship in Brussels. Hungarians are fighting the battle that the British government has shirked but which a majority of the British people now wants to see fought and won.

www.scotsman.com/news/gerald-warner-we-should-fight-hungary-s-corner-1-2903975

2013.12.08. 12:38:14

„A homília nem lehet egy szórakoztató látványosság, nem felel meg a médiaforrások logikájának, hanem át kell tüzesítenie, értelemmel kell megtöltenie a liturgikus ünneplést” (nr. 138). Épp a liturgia kerete okán rövidnek kell lennie, nem hasonlíthat előadáshoz vagy hittanórához, nem keverhető össze a bibliaórával vagy a katekézissel. Ha önállósodik, terjedelmében, tartalmában vagy stílusában kiválik a liturgia egészének szövetéből, akkor elfelejti az alapkövetelményt: az ünneplés „részei közötti harmóniát és annak ritmusát” (uo.). Emellett a prédikációban nem a dörgedelmes, vagy éppen okos, kioktató pap szólal meg, hanem az Egyház mint anya – aki éppen ezért (a pápa szójátékával élve) „anya-nyelvet” beszél a homíliában (nr. 139), egyfajta anyai kultúrát valósít meg. Csak így válhat a szentbeszéd olyan megszólalássá, amely valóban képes lángra gyújtani a szíveket. Emellett persze szükség van a homília inkulturációjára is, hogy így végül „az evangéliumi üzenet szintézisét, s ne különválasztott gondolatokat vagy értékeket” közvetítsünk (nr. 143).

Evangelii Gaudium - VIII. A homília, a prédikáció (nr. 135–175)
www.magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-viii-homilia-predikacio-nr-135-175

Dr. szpahi 2013.12.08. 12:47:34

@Izrael misztériuma:

Háát... "szenvedni" azt tudnak a magyarok. Vagy inkább siránkozni?!

Azért nem hiszem, hogy ezek a hivatásos "szenvedők" helyet cserélnének mondjuk a hasonló pontszámot elért Haiti lakosságával ...

Nem hiába mondták a felvidékiek már a nyolcvanas években, a Kádár-rendszer által kitenyésztett egoista, köldöknéző, anyagias, kicsinyeskedő anyaországiakra, hogy "Sonka Magyarország nem ország..."

2013.12.08. 12:56:47

@Dr. szpahi:
igazad van, a makrogazdasági adatok (GDP) ezt a tömény pesszimizmust egyáltalán nem igazolják, talán a jövőkép teljes hiánya lehet a búskomorság kiváltó oka...

Dr. szpahi 2013.12.08. 16:13:21

@Izrael misztériuma:

Igen valószínű, hogy valóban a helyes jövőképpel van baj. És ez talán a legnagyobb akadálya annak, hogy végre normalizálódjon a helyzet Magyarországon. Hogy ne csak a sérelmek legyenek (egyik vagy másik oldalon), és ne tekintsék az emberek ellenségnek azt, akinek más a vallása, politikai meggyőződése, anyagi állapota, bőrszíne stb.

Nekem az a tapasztalatom (de persze ez csak szubjektív benyomás), hogy Magyarországon különösen végletesen és egymás iránt kirekesztően gondolkodnak az emberek. Semmiféle átjárás, párbeszéd nincs a különböző társadalmi csoportok, közösségek között, nincs meg a minimális nyitottság sem arra, hogy meg akarják érteni a másikat is ...

E mellett a magyarok nagyon hajlamosak hitelt adni mindenféle összeesküvés-elméletnek, és vakon követni a saját tanaikat hirdető önjelölt gurukat, prófétákat, médiasztárokat stb., ha ezzel szembe lehet fordulni a hagyományos utakkal (pl. a kereszténséggel). Sajnos egyik kelet-közép európai államban sincs annyi "vallás", szekta, önjelölt tanító, a saját útját járó forradalmár vagy "próféta" mint Magyarországon ....

uszo 2013.12.08. 16:15:50

@m-athos: "Tudod, én nem csak az autóból nézegetem őket..."

Tudom a kocsmában nézegeted őket.

Az igaz, hogy én nem voltam közmunkás mint te, viszont dolgoztam egész életemben. Fizikai munkát is amiről hosszú hosszú és kemény empirikus tapasztalataim vannak. Ellentétben veled és azokkal akik kitalálták és működtetik ezt a közmunka programot. Továbbá emberként rendelkezem az elvonatkoztatás
képességével, így lehet véleményem a közmunkáról is. Ugye logikusan ezt nem lehet elvitatni tőlem, mert akkor magadtól is el kéne mivel állításod szerint te sem voltál még az Orbánék alatt közmunkás. A Bajnaiéknál meg kiakadtál a szélben való levél söprésen. Vagy kápó lennél? Továbbá el kéne vitatnod azoktól is akik működtetik mert azok sem voltak még közmunkások.

"Ők sem a jelenlegi helyzetüket érzik megalázónak, hanem az azelőttit."

Egy régi ismerősöm akivel ifjúkorom boldog idejében egy favágó brigádban dolgoztunk az erdőn,(jó fűrészes volt a depóban is meg kint a döntésben is) tavaly közmunkásként egy patak partján végig hosszan egész télen vágta a fűzfát...kézi fűrésszel.. talajszint alatt!
Azt mondta Neki ez roppant megalázó. Én pedig aki értek a munkához tudom, hogy miért. Te érted hogy miért?
Vagy szerinted csak a Bajnai bandánál volt megalázó amiről beszéltél?
"Szélviharban söpörtük a levelet, és hasonló fontos munkákat végeztünk, úgy, hogy többen is diplomások voltunk a brigádban."
Átírtad az etikai alapjaidat és most szentesíti a cél az eszközt?

uszo 2013.12.08. 16:22:40

Arról, hogy az ön és történelmi reflexióra képes munkások mit gondolnak a közmunkáról.

"A szegénység mérséklésének segélyezéssel történő kezelését a korabeli kormány határozottan elutasította. Helyette a Munkaalapú Társadalom kíépítését hirdette meg, melyet Gömbös Gyula a Nemzeti Munkatervben a következőképpen fogalmazott meg: „Munkaképes emberek munkanélküliség címén való segélyezésének elvi ellenségei vagyunk, s a munkanélkülieket csak munka ellenében támogatjuk.” A fenti elveknek megfelelően indította el a korabeli kormány az ínség és szükségmunka programját, melynek célja a „segély ellenében” való munkavégzés volt. A Horthy rendszer vezetői a szegénységet úgy próbálták beállítani, mint a lustaság, valamint a dolgozni nem akarás következményét, melyből csak a munka útján lehet kilábalni."

"A magyarországi közmunka története a visszaélések a társadalmi megbélyegzés, mitöbb: a szegények megalázásának története. Kialakulásakor a legszegényebb, a társadalom legalsó rétegének ingyenmunkájával indult, majd a válság következtében munkanélkülivé vált szegények munkára nevelésével folytatódott. A mai közmunka rendszere a 200 év minden negatívumát magában hordozza és azt még túl is szárnyalja. A közmunka eddigi történetében nem fordult még elő, hogy munkás és munkás között különbséget tegyen az állam, továbbá az sem fordult még elő, hogy kevesebb bért fizessenek ugyanannyi munkáért, vagy hogy kevesebb pihenőidő járjon közmunkásoknak. Még a két világháború közötti Munkaalapú Társadalom, Gömbös Gyula programja sem merészkedett a munkanélküliek olyan szintű megbélyegzésére, mint a mai hatalom."muon.hu/25-szam/1584-a-magyar-kozmunka-rovid-tortenete

Dr. szpahi 2013.12.08. 16:49:59

@uszo:

Ha munkanélküli lennék, én szívesebben választanám a közmunkát, mint hogy a szomszédaim, ismerőseim azt mondják rólam, hogy "ez is csak ül otthon, nézi a tévét és várja a segélyt" :-((

uszo 2013.12.08. 17:18:23

@Dr. szpahi:
Itt erről van szó.

"Új elemként jelenik meg, hogy a közmunkások már nem tartoznak a Munka Törvénykönyve alá, sőt, az ő munkavégzésüket külön törvény szabályozza. A mai közmunkásoknak kevesebb bér, kevesebb szabadság jár, mint más munkásoknak."

Ha van minimál bér akkor tessék kifizetni és minden munkavállalónak egyenlő jogokat biztosítani. Aztán akkor lehet beszélni az egymillió új munkahelyről. Nincs rá pénz? Na ez a demagógia. Néhány stadionnal kevesebbet kéne felépíteni és lenne rá a keresztényi testvériség meg a nemzeti összetartozás jegyében, ha már ezekre a hagyományokra hivatkozunk állandóan.

2013.12.08. 17:55:52

@Dr. szpahi:
sajnos, ez a legnagyobb baj, megdöbbentően jó és pontos a diagnózisod...
:-(

Dr. szpahi 2013.12.08. 18:41:05

@uszo:

Abban egyetértek, hogy egyenlő feltételeket kellene teremteni a közmunkásoknak is. Remélem, hogy előbb-utóbb lesz rá szándék és megfelelő forrás is. A minimálbért ők is megérdemelnék. Mindezzel együtt viszont én jó ötletnek tartom a közmunkaprogramot.

A demagógia és a populizmus pedig - sajnos - olyannyira jelen van a mai európai országok politikai szervezeteiben (jobb és baloldalon egyaránt), hogy én komolyan gondolkodom rajta, hogy érdemes-e egyáltalán szavazni, híradót nézni, állást foglalni bizonyos társadalmi kérdésekben ....

2013.12.08. 19:24:05

@uszo:
"Ha van minimál bér akkor tessék kifizetni és minden munkavállalónak egyenlő jogokat biztosítani. Aztán akkor lehet beszélni az egymillió új munkahelyről."

Orbán Viktor pénteken reggel azzal dicsekedett a közrádióban, hogy ma 235 ezerrel többen dolgoznak, mint kormányváltáskor (2010), „majdnem 4 millióan”. Ha ez igaz, akkor 2010-ben közel 700 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami abszurdum, hiszen ez a szám a munkaképes vagy „gazdaságilag aktív” lakosság 15 százalékát is elérte volna, márpedig ilyen szám a KSH adatai között nem lelhető fel. A valódi adat 10,5 százalék, a valóságos szám 2010 augusztus-októberében 466 ezer fő (KSH). A különbség a valóságos és az Orbán által említett szám között 30 ezer, nem pedig 235 ezer. (Nálunk minden kormánypolitikus azt mond, amit akar. Egy jelentős hányad mindent „benyal”.)

De Orbán, ha valaki nem figyelt volna fel rá, nem mondta, hogy „idehaza” dolgoznak ennyivel többen, csak azt – legalábbis az MTI szerint – hogy „dolgoznak”. Ismerjük a trükköt: a közmunkások éppúgy dolgozónak (foglalkoztatottnak) számítanak, mint azok, akik külföldön vállalnak munkát.

(Összehasonlításul: 1985-ben a „gazdaságilag aktív népesség” száma (KSH) Magyarországon 5 millió 392 ezer fő volt és 1992-ben több mint 5 millió fő volt (KSH), egymillióval több, mint ma!)

DÜBÖRÖG A GAZDASÁG!

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.09. 07:17:04

IM troll van kecskéd???

Hol a hazád? Miért nem ott rontod a levegőt IM troll?!

Van kecskéd?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.09. 08:52:17

@Temüdzsinn:

Ne tedd ezt. Engem is idegesít néha az állandó, trollszerű kampányolás, de stílusodra nincs mentség.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.09. 08:54:57

Nem vagyok a blog tulajdonosa, de azt hiszem, ezt a stílust már nem szabad megengedni.

Dr. szpahi 2013.12.09. 10:35:26

@Temüdzsinn:

Egyetértek @matthaios:-szal! Ha csak egymás sértegetésére, gyalázására telik a tudásunkból, inkább hallgatni kellene :-(

jezsuita.blog.hu/2011/05/06/netikett

csaba carmarthen 2013.12.09. 10:44:37

Intermezzo

www.youtube.com/watch?v=zSv5CvhOEsA

Junko Sakimura, Cimbalom
Atsushi Takahashi, Director
Japan Friendship Philharmony

uszo 2013.12.09. 19:22:33

@Izrael misztériuma:

Úgy tűnik a hülye gyerek megitta a rézelejét is. :)

Zsbura 2013.12.10. 00:04:42

@Dr. szpahi:

Egyetértek és kérem szépen hogy NE hagyjátok,
kedves Jezsuiták !

2013.12.11. 12:44:39

„…senki sem kívánhatja tőlünk, hogy a vallást a személyek titkos belső világába utaljuk, a társadalmi és nemzeti életre való mindenféle kihatás nélkül, anélkül, hogy aggódnánk a civil társadalmi intézmények üdve felől, anélkül, hogy megnyilatkoznánk azon kérdések kapcsán, amelyek érdeklik az állampolgárokat” (nr. 183).

Ennek a „társadalmiságnak” elsődleges eleme a szegények melletti elköteleződés – egy olyan hívő alap-magatartásforma, amelynek tettekre váltásában Jorge Mario Bergoglio mindig is jeleskedett: mind jezsuitaként, mind Buenos Aires főpásztoraként a favellákban, a nyomortelepeken. Hogy korunk helyzetét leírja, a pápa bibliai képet használ fel: a zsidó nép Egyiptomban Istenhez kiáltott, s Isten meghallotta az ő kiszolgáltatott és kétségbeesett kiáltásukat (vö. Kiv 3,7–8.10). Aki hívő ember, az egyesül Istennel minden egyes emberi kiáltás meghallásában – „Az Egyház felismerte, hogy e kiáltás meghallásának szükségessége magának a kegyelemnek a megszabadító működéséből fakad, amelyet mindannyiunkban kifejt, ezért nem csak párak számára fenntartott küldetésről van szó” (nr. 188). Az egész Egyháznak, minden kereszténynek radikálisan szolidárissá kell válnia minden emberrel, minden emberi fájdalommal, szenvedéssel, nyomorral, sőt minden néppel is, amelynek a kiáltása sok ezer szájból hangzik fel. Ha ezt nem valósítjuk meg, akkor hűtlenné válunk az evangéliumhoz, s bizony – a páli szófordulattal élve (vö. Gal 2,2) – hiába fáradozunk, fölöslegesen „futunk”. Az erre vonatkozó hitbeli tanítás „annyira világos, annyira közvetlen, annyira egyszerű és beszédes, hogy semmiféle egyházi értelmezésnek nincsen joga relativizálni azt” (nr. 194).

Evangelii gaudium - IX. Az evangelizáció társadalmi vetülete – a szegények (nr. 177–216)
magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-ix-az-evangelizacio-tarsadalmi-vetulete-szegenyek-nr-177-216

2013.12.11. 22:36:25

„Aki zavaróan hat, azt megölik.”
(Oscar Romero)

A múlt század utolsó évtizedeiben a latin-amerikai egyházat valóságos pünkösd ragadta magával. Latin-Amerika egyháza merte vállalni annak a kockázatát, hogy életre váltsa a II. Vatikáni zsinat kezdeményezéseit es megnyíljon a világ fele. Csakhogy nem az európai modernitás világa volt az a szféra, amelybe belépett. A szegények világával találkozott, amelyet égbekiáltó igazságtalanság torzított el, tömeges nyomorba taszítva az embereket.
A folyamat a latin-amerikai püspökök 1968-ban tartott konferenciájával kezdődött. A kolumbiai Medellinben a püspökök bátran búcsút intettek a valóságtól idegen „szoteriologiai doketizmus-nak”: annak a beszédmódnak, amely úgy hirdeti a megváltást, hogy a túlvilág reményével traktálja az embereket, s közben nem szennyezi be magát ennek a világnak az „anyagával”, amelyet vaskos es halálos gazdasági, politikai es katonai érdekek határoznak meg. Annak köszönhetően, hogy az 1968 utáni években a latin-amerikai egyház ténylegesen (es nem csak vallásos nyelvezetű szándéknyilatkozatok formájában) kiállt a szegények mellett, váratlanul megújult az élete. Latin-Amerikában friss és eredeti erővel vált jelenvalóvá az Evangélium, megtapasztalható lett, micsoda megváltó erőt szabadit fel arra, hogy úgy éljünk, mint Jézus — és úgy is haljunk meg.

MARTHA ZECHMEISTER
A megfeszített népegyháza
www.vigilia.hu/content/78-%C3%A9vfolyam-9sz%C3%A1m

2013.12.13. 12:28:04

@kaleidoscope:
szerintem ott van a probléma gyökere, hogy a nálunk jelenleg regnáló nemzeti-keresztény populista rezsim mindenben pontosan az ellenkezőjét teszi a szegények kérdésében is, mint amit Ferenc pápa mond és amit tennie is kellene és ebben a történelmi egyházak mind hűséges szövetségesei, csupáncsak maguknak szeretnének egy kicsikével több pénzt, ha már ez a mi kormányunk alapon...

2013.12.13. 13:41:53

@uszo:
aztán van még egy dolog: egy olyan újság, ahova mindenféle ellenőrizhetetlen és korrupciós csatornákon dőlnek a milliárdok az adófizetők pénzéből vagy annak megkerülésével nemigen lesz a szegénység felszámolásának élharcosa, én inkább a puritán Ferenc pápa mellett teszem le a voksomat...

2013.12.13. 14:58:59

„I. Ferenc baloldali /szocialista nyafogásokat vett kölcsön, mint »új zsarnokság«, »kirekesztés«, »perifériára kerülés«."

Alázatosságával a rocksztárok népszerűségére tett szert. Megtisztító „Ferenc-jelenségről” beszélnek szerte a világon. A pápa kisugárzása Amerikát is megérintette, de fogadtatása közel sem olyan elismerő, mint a világ többi országában. Nem csoda, hiszen az amerikai lét alapját, a kapitalizmust merte bírálni. A támadások odáig mentek, hogy az ország legnépszerűbb jobboldali rádiósa szerint Ferenc pápa szájából árad a tömény marxizmus.

Amerikai bírálat Ferenc pápának
„Ferenc pápa a katolikus egyház Obamája – Isten óvjon bennünket!”
hetivalasz.hu/vilag/a-tamadas-gyorsan-az-aktualpolitika-alacsony-szinvonalara-zuhant-71156/

2013.12.13. 15:39:47

A politikai hatalmasságok és az egyház viszonyáról vallott elképzeléseikben legkivált. Ratzinger életútja nagyon érdekes: nyitott teológusból nagyon konzervatív prefektussá, majd konzervatív pápává vált. Arra vállalkozott pápaként, hogy a megerősödött konzervatív vonalat viszi tovább, a II. János Pál által lelkesen támogatott Opus Dei-féle és más hasonlóan tekintélyelvű, a hierarchiát mindenekfelettinek tartó irányzatok szellemében. Ezek a megerősödött irányzatok lényegében az ellenreformáció, a tridenti zsinat szellemiségét hordozták. Az Opus Dei a spanyol katolicizmusból nőtt ki, és mélységesen összefonódott a francoizmussal. Pápaként viszont azt hiszem, XVI. Benedek rájött, hogy az egyház jövőjét nem lehet az Opus Dei lelkiségére, egyházfelfogására építeni, ez egy zsákutca. A világ elment emellett, és az egyháznak választania kell, hogy a zsugorodás és a szektásodás irányába indul, vagy változtat. 85 évesen szembesült a saját korlátaival, és félreállt. Azt is tudhatta, hogy az ügyek rendbetételét és a nyitást csak egy ember tudja megvalósítani, aki ráadásul egy roppant képzett, elkötelezett és hatékony apparátusra is támaszkodhat, a saját jezsuita rendjére (mintegy 19 ezer taggal). Bármilyen kérdésben a hozzá és az egyházhoz lojális tanácsadók, szakemberek tömege áll rendelkezésére. Ráadásul, ha van szerzetesrend és lelkiség a katolikus egyházon belül, amelyet az Opus Dei nem tudott behálózni, ahol a befolyásuk a nullával egyenértékű, akkor azok a jezsuiták.

MN: Magyarországon minden érettségizett embernek az erőszakosság és a kíméletlenség jut eszébe a jezsuitákról, az, hogy ők az ellenreformáció élcsapata.

JA: Mert Magyarországon minden tudás a vallásról lényegében megrekedt a XVII-XVIII. században. Észak-Amerikában, Kanadában, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Latin-Amerikában, a Közel- és a Távol-Keleten a leghaladóbb mozgalmak között vannak kimagasló intellektuális teljesítménnyel már réges-régen. Gianluigi Nuzzi könyvében megtalálható a jezsuita rendet megreformáló - és 2008 novemberében a "felszabadításteológia" mellett kiálló - spanyol teológus, Adolfo Nicolás generális XVI. Benedekhez intézett levele arról, hogy valamit tenni kell, ez így nem mehet tovább. Ez a könyv arra mutat rá, hogy a szex- és a pénzbotrányok azokhoz a rendkívül konzervatív és tekintélyelvű lelkiségi irányzatokhoz kötődnek, mint amilyen az Opus Dei vagy a Communione e Liberazione. A fundamentalista, autoriter, a kereszténységet jóformán a szexuáletikára szűkítő, patriarchális család- és társadalomfelfogást képviselő Opus Dei azt próbálja ma utánozni, amit a jezsuiták csináltak Európában az ellenreformáció idején - anélkül, hogy észrevenné, mennyit változott a világ azóta. A jezsuiták az elmúlt néhány száz évben nagyon sokat tanultak, és rengeteget változtak. Az Opus Dei a társadalmat a keresztény valláserkölcsi tanítás jegyében próbálná újraszervezni és irányítani. Ez csak úgy lehetséges, ha a politikai vezetés teljes mértékben magáévá teszi ezeket az elképzeléseket, s átülteti a gyakorlatba és a jogrendszerbe: ez nagyon jól működött Franco Spanyolországában, de erről szólt a Horthy-rendszer is, pedig akkor itt még nem is volt Opus Dei. Ez magyarázza manapság a KDNP törekvéseit is egyébként. A jezsuiták megtanulták, milyen hátulütői vannak a hatalommal való összefonódásnak, hogyan válik így az ember világbeli hatalmaknak kiszolgáltatottá. Felismerték, hogy a néppel kell inkább keresni a kapcsolatot, a népet kell evangelizálni, nem a hatalmat, tisztelni kell a helyi kultúrákat. Gondoljunk csak a kínai és japán kezdeményezéseikre, Indiára és a latin-amerikai "szegények egyháza" egyházképre, a constantinusi, hatalmi egyházi modell elvetésére. A hatalom nélküliekkel szolidáris lelkiség nagyon erősen átitatta a rend elképzeléseit, ugyanakkor teret biztosítanak az autonómiának, és megőrizték a szervezettségüket is. Ferenc most is elsősorban papnak, Róma püspökének tekinti magát, és csak ezután pápának.

Szerintem Magyarország lesz az Opus Dei egyik végvára. Ha Orbán Viktor megnyeri a 2014-es választást, amire minden esélye megvan, akkor ezzel nagyon is reális lehetőségként kell számolni.

Egyház és világ közelítése - Ferenc pápa törekvéseiről
Interjú Jakab Attila vallástörténésszel
magyarnarancs.hu/kulpol/egyhaz-es-vilag-kozelitese-86038

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.13. 16:26:05

@Izrael misztériuma:

Van valami információd az Opus Dei szexbotrámyairól? Nem keveri össze a tisztelt szerző ezt egy másik, szintén ujabb alapitású társasággal? Mielőtt megvádolnál, semmi közöm az Opus Dei-hez, csak érdekelnének a források (a narancson kívül).

Jezsuiták, gratulálok a nagy fejlődéshez.

Tudom, kampány van. Ilyenkor mindent be kell dobni Ferenc pápától kezdve a jezsuitákig. Nincs menekvés, akár tetszik, akár nem, bedobják őket.

cserenkov 2013.12.13. 19:15:17

@matthaios:
Egyszerűbb lenne döntenem a vitában, ha tudnék angolul. Ideje lenne már megtanulnom! :) Így nem kellene különböző szűrőkön érkező információkon gondolkodnom. Az Opus Dei megérne egy posztot, mert Dan Brown óta mindenki velük foglalkozik.
Itt egy link:
www.odan.org/escriva_to_franco.htm
@Izrael misztériuma: Itt egy másik! :)
hu.gloria.tv/?media=255199

2013.12.13. 19:20:14

@matthaios:
Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai
Nuzzi, Gianluigi
Art Nouveau Kiadó
2013

csaba carmarthen 2013.12.13. 21:51:03

" Jézus pedig azt mondta, hogy szegények mindig lesznek veletek."

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20131213_dobray_populista_es_baloldali_lenne_ferenc_papa

"Szegények mindig lesznek veletek,

de én

nem leszek mindig veletek."

Jn 12,8

mazsola.iit.uni-miskolc.hu/biblia/bd/Jn/chap012.html

>>
Amikor nem halljátok a felhívást,

hogy mentsétek a lelketeket, azoktól, akik azt állítják, hogy Fiam Egyházát képviselik,

akkor tudni fogjátok a szívetekben, hogy valami nagyon nincs rendben.

Fiam azért halt meg, hogy megmentse a lelketeket, és nem pedig azért, hogy az e világi bajoktól szabadítson meg benneteket,

amelyek mindaddig létezni fognak, amíg Fiam vissza nem szerzi az Ő Jogos Trónját, amelyet a Legmagasságosabb Isten ígért Neki.

Isten Szavát soha nem szabad elfelejtenetek.

Most minden, ami számít az, hogy könyörögjetek minden lélek üdvösségéért, l

egyenek azok bár

királyok

vagy szegények.

www.masodikeljovetel.hu/udvosseg-anyja-fiam-azert-halt-meg-hogy-megmentse-a-lelketeket-es-nem-pedig-azert-hogy-az-e-vilagi-bajoktol-szabaditson-meg-benneteket/

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.13. 22:17:27

@Izrael misztériuma:

Meg tudnád adni a lapszámokat, idézeteket, ahol a szexuális visszaélésekről van szó? Ez azért lenne érdekes, mert nem tudok róla, hogy az Opus Dei-t eddig ezzel vádolták volna.

csaba carmarthen 2013.12.13. 23:47:20

"A zsinat idején, 1965-ben Ratzinger teológus még a haladó irányzathoz tartozott, ott volt a zsinati szellemiséget máig képviselő folyóirat, a Concilium alapításánál, aztán eltelt tíz év, és már ő volt a zsinati szellemiséggel markánsan ellentétes irányvonalat képviselő Communio alapítóinak egyike '75-ben."
magyarnarancs.hu/kulpol/egyhaz-es-vilag-kozelitese-86038

(Talan nem veletlen:)

-->Judith Sharpe interviews John Vennari about the revolution that took place at the Second Vatican Council to infiltrate the church to dismantle it..

(Judith Sharpe interjuja John Vennarival arrol, a forradalomrol ami a II Vatikani zsinat idejen indult, hogy beszivarogva az Egyhazba - felszamoljak azt) :

15:15
-A legtobb atyat sohasem figyelmeztettek...Father John O'Corner Dominikanus kepzese az Egyesult Allamokban 14 evig tartott, ahogy o elmeselte.

-Es hasznos volt?

-Hat, azt mondta, hogy nagyon jo kepzesben reszesult a "St Thomas Aquinas"-ban, beleertve filizofiai tanulmanyait. De hozza tette, egyetlen egyszer sem volt szo a szabadkomuvessegrol...

Azt meselte, hogy mar 4 eve volt plebaniai pap, amikor egyik plebaniai hive odajott hozza, es megkerdezte: 'atya, mi a problema a szabadkomuvesseggel, katolikuskent mit kell tudnom, miert ellenzi ezt az Egyhaz?' . 'es'-meselte az atya- 'fogalmam sem volt'...

16:00

-"Visszterve az eredeti temankra, ha ez a szabadkomuves terv sikeres lesz az Egyhazban- azt harom dologbol fogjuk megtudni:

Az elso, hogy akkora lesz a ferfoldulas az Egyhazban a hatalmas mennyisegben felszinre jovo "modern" es "liberalis" uj tanok miatt, hogy az egesz vilag eszre fogja venni, hogy az Egyhazban <<forradalmi>> valtozasok mennek vegbe.
Mindenki latni fogja, hogy az Egyhazat "napra kesz", "modern" formara fogjak atalakitani"

-"Effelol ma nincs ketsegunk"

-"Masodik dolog, amirol mindezt fel fogjuk ismerni, az az, hogy egy

'uj teologiat'

fognak bevezetni, amely szamos pontjaban ellene fog mondani, az Egyhaz eddigi tanitasanak"

-"Vilagos"

-"A harmadik pedig az, hogy a

szabadkomuvesek maguk- dicsekedni fognak mindezzel

(...) es ezt a harom dolgot ma vilagosan lathatjuk:

--volt egy hatalmas meretu felfordulas az Egyhazban -mikozben egy nagymerteku 'forradalmon' ment at az Egyhaz maga;

--Megkezdtek egy 'modern', uj teologia bevezeteset;

--es a szabadkomuvesek maguk dicsekszenek mindevvel: ha jol emlekszem E. M. aki azt mondta hogy a II vatikannal es a mi altalunk javasolt okumenikus uttal iranyvonalaink beearadtak a Szt Peter falai koze...

www.youtube.com/watch?v=_rz7DIGqRHQ

"Az biztos, hogy a világ ezt az új, az előzőtől teljesen különböző egyházat el fogja tudni fogadni, és azt is tudni fogja, hogy hogyan közelítsen hozzá. Ezután már csak azt kellene megérteni, mi marad akkor az előző egyházból, a mi egyházunkból."

www.katolikus-honlap.hu/1302/exhort.htm

Denn eines ist sicher, daß die „Welt“ diese „neue“, ganz andere Kirche als die vorherige, zu akzeptieren wird wissen und auch, wie sie sich ihr nähern kann. Bliebe noch zu verstehen, was dann aus der vorherigen Kirche, aus unserer Kirche wird.

www.katholisches.info/2013/11/27/franziskus-der-papst-der-das-papsttum-abschafft-die-revolution-die-die-kardinaele-wollten/

.........................................

"Ha a világból volnátok, a világ, mint övéit, szeretne titeket"
Jn15,9

mazsola.iit.uni-miskolc.hu/biblia/bd/Jn/chap015.html

uszo 2013.12.14. 09:23:48

@matthaios: "A fundamentalista, autoriter, a kereszténységet jóformán a szexuáletikára szűkítő, patriarchális család- és társadalomfelfogást képviselő Opus Dei azt próbálja ma utánozni, amit a jezsuiták csináltak Európában az ellenreformáció idején - anélkül, hogy észrevenné, mennyit változott a világ azóta."

Ajánlom figyelmedbe értelmezésre.

2013.12.14. 11:14:36

@matthaios:
olvasd el a könyvet, nekem sajnos nincs meg!
(vagy kérdezd meg a cikk szerzőjét?)
én sem vagyok mindentudó, de lehet, hogy a karaktergyilkos lejáratókampányra gondolt a szerző, melyben egy embert ártatlanul vádoltak meg, már majdnem öngyilkos lett a támadások súlya alatt, amikoris váratlanul mégiscsak kiderült az igazság...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.14. 11:20:07

@Izrael misztériuma:

'a karaktergyilkos lejáratókampányra gondolt a szerző'

Lehet, hogy tényleg valami ilyesmiről van szó, esetleg még az is előfordulhat, hogy a gondolatból tett lett. Nem tudom.

2013.12.14. 11:46:53

@matthaios:
"A könyv egyik fejezete részletesen foglalkozik a Gemelli megszerzéséért folytatott küzdelem egyik rendkívüli sajtóvisszhangot kiváltó epizódjával, a Dino Boffo ellen folytatott lejárató kampánnyal. Boffo ugyanis amellett, hogy az olasz püspöki kar lapjának, az Avvenirének főszerkesztője, egyben a Gemelli alapító és fenntartó intézményének elnökségi tagja is volt. 2009- ben egy olasz lapban lejárató cikk jelent meg, amely Boffót homoszexualitással vádolta. Bár a vádakról később kiderült, hogy hamisított dokumentumokon alapultak, Boffót mégis sikerült tönkretenni. Nuzzi most megjelent könyve teljes terjedelmében közli Boffónak az akkoriban a pápához írt megtört hangú levelét, amelyből nemcsak Boffo akkori lelkiállapota, hanem az is kiderül, hogy a volt főszerkesztő tisztában van vele, hogy a hamis dokumentumok Bertone közvetlen környezetéből származtak."

Kritikusai emellett azt is Bertone szemére hányják, hogy Ratzinger idejében az olasz politikával való kapcsolattartást is szinte teljesen kisajátította, s Berlusconival annyira jó viszonyt ápolt, amilyet katolikus főpap már nem tehet meg. Sokan az ő befolyását gyanítják amögött is, hogy Berlusconi szexbotrányainak kirobbanásakor a Vatikán hónapokig hallgatott, mígnem ez már annyira kínossá vált, hogy végül maguk a katolikus hívek elégelték meg. Legnagyobb hivatali bakiját azonban Bertone kétségtelenül a Szent X. Pius Testvériség egyik püspökének, a nyíltan holokauszttagadó Richard Williamsonnak a visszafogadásával követte el. Bár a döntést formálisan XVI. Benedek hozta, Bertone felelőssége az ügyben tagadhatatlan, hiszen a javaslatot ő tette az egyházfő felé. Nagyon sokan ugyanakkor a Vatikán bankja körül az elmúlt években kirobbant botrányok kapcsán is az ő felelősségét feszegetik.

utóírat:
Bertone már októberben lemondott és vatikáni bennfentesek innentől számítják Ferenc pápa működésének valódi kezdetét...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.14. 12:07:12

@Izrael misztériuma:

Elolvastam hosszú kommentedet. Az Opus Dei állítólagos szexbotrányairól egy szó sem volt benne. Egyik előző kommentedben viszont ez áll: "Ez a könyv arra mutat rá, hogy a szex- és a pénzbotrányok azokhoz a rendkívül konzervatív és tekintélyelvű lelkiségi irányzatokhoz kötődnek, mint amilyen az Opus Dei vagy a Communione e Liberazione."

"Karaktergyilkos lejáratókampányról" (te szavaid) van talán szó?

csaba carmarthen 2013.12.14. 12:44:07

Opus Dei is a Catholic institution founded by Saint Josemaría Escrivá. Its mission is to spread the message that work and the circumstances of everyday life are occasions for growing closer to God, for serving others, and for improving society...

"Each day be conscious of your duty to be a saint. — A saint! And that doesn’t mean doing strange things. It means a daily struggle in the interior life and in heroically fulfilling your duty right through to the end." St. Josemaria Escriva
www.escrivaworks.org/book/the_forge-chapter-2.htm

www.youtube.com/watch?v=1tHcdkU0ipQ

www.youtube.com/watch?v=GGif8ykH5bY

uszo 2013.12.15. 22:10:07

"Szerintem Magyarország lesz az Opus Dei egyik végvára. Ha Orbán Viktor megnyeri a 2014-es választást, amire minden esélye megvan, akkor ezzel nagyon is reális lehetőségként kell számolni."

Lehet, hogy ez már valóság, és Spanyolország után tényleg meg van az új haza.

"Ami vallási tevékenységük vizsgálatát illeti, Iványi javasolja a minisztérium szakértőjének, hogy tanulmányozza azt a prédikációt, amit Jézus a tanítói hivataláról mondott Názáretben. A hitvallással és rítussal kapcsolatban a szakértőnek érdemes lenne megkérdeznie Balog minisztert vagy azokat a kormányzati, törvényalkotási „főméltóságokat”, akik hajdan keresztelési, esketési, temetési szertartást kértek a MET-től, „tapasztalták-e, hogy rendelkezünk felismerhető istentiszteleti rítusokkal”.nol.hu/belfold/egyhazi_bejegyzes__igy_packaznak_ok

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.15. 22:29:27

@uszo:

Hát lehet, de Ferenc pápa is része az összesküvésnek: www.opusdei.hu/art.php?p=56147. (Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet fokozódik.)

uszo 2013.12.15. 23:03:19

@matthaios: Ó, Te ne tudnád, hogy szöveget értelmezni milyen sokféle képen lehet. Tudod ahogy Söveges Gergely OSB mondta, " a lelkiség a hit megnyilvánulása az életben."
Ferenc pápa lelkisége biztosan nem az opus deiével azonos. Azt hiszem ez senki számára nem kérdés.

csaba carmarthen 2013.12.16. 02:08:21

Diálogo con San Josemaría Escrivá
Opus Dei
www.youtube.com/watch?v=gyZ6ZmxZLCI
......
Mindazok a Keresztények a világban, akik Igém szerint élnek, akik eszik az Én Testemet és isszák az Én Véremet, a Belém vetett hitük miatt egy olyan lelki-szellemi szenvedést fognak megtapasztalni, mint senki más.

Én mindazokra a Keresztényekre utalok, akik az Igazság szerint élnek, akik aszerint viselkednek, amire tanítottam őket, és akik Szóról Szóra követik Tanításaimat.

Hamarosan valamennyiük meg fogja érteni – köztük azok is, akik sohasem hallottak ezekről, a világnak szóló Üzeneteimről –, hogy mit is jelent Bennem és Velem élni.

Olyan próbatételnek lesz alávetve hitük, mint eddig még soha, és sajnos sokuk nem fog tudni ellenállni a nyomásnak, amivel meg kell majd birkózniuk az irántuk tanúsított gyűlölet miatt.

Minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy hűek maradjanak a Szent Evangéliumhoz, de ezáltal rettenetes gyűlöletet vonnak majd magukra, és hazugnak fogják nevezni őket.

Nem sokkal ezután, azzal fogják vádolni mindazokat a Keresztényeket, akik elszántan hirdetik majd Szavamat, hogy szélsőségesen erőszakosak, miközben a valódi bűnösök azok lesznek, akik szitkokat szórnak rájuk.

Nagyon kérlek benneteket, hogy maradjatok csendben, és ne válaszoljatok az erőszakos embereknek, akik próbálják lerombolni hiteteket és az Irántam való szereteteteket.

Szükségük van imáitokra és megbocsátásotokra azoknak, akikből fröcsögni fog gyűlölet és kiabálni fognak rátok.

Azáltal, hogy imádkoztok az ilyen lelkekért, meg fogjátok semmisíteni a sátán befolyását, és nehéz lesz a számára az, hogy rátok zúdítsa haragját.

Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok mindazokért, akiket sakkfiguraként fognak használni abban az ádáz harcban, hogy lerombolják földi Egyházamat.

Kérlek, imádkozzátok ezt az Imahadjárati Imát, hogy kiálljátok a vallási üldöztetést.

Imahadjárat (126) Ima azért, hogy kiálljam a vallási üldöztetést:

„Drága Jézus, segíts meg engem, hogy kiálljak mindenféle üldöztetést, a Te Szent Nevedben.

Segítsd meg azokat, akik tévesen abban a hitben vannak, hogy ők tanúságot tesznek Művedről.

Nyisd fel mindazok szemét, akik esetleg kísértést éreznek arra, hogy gonosz tetteikkel, cselekedeteikkel és megnyilvánulásaikkal elpusztítsanak másokat.

Védelmezz meg engem Isten ellenségeitől, akik fel fognak emelkedni, hogy megpróbálják elhallgattatni Szavadat, és akik megpróbálnak száműzni Téged.

Segíts, hogy meg tudjak bocsátani azoknak, akik elárulnak Téged, és add meg nekem a Kegyelmet, hogy szilárdan kitartsak az Irántad való szeretetemben.

Segíts, hogy az Igazságot éljem, amit Te tanítottál nekünk, és hogy továbbra is Védelmed alatt maradjak, mindörökké. Ámen.”

Menjetek ti, mind, akik őszintén szerettek Engem, és követitek mindazt, amit tanítottam nektek.

Szeressétek egymást, ahogy meghagytam nektek. Soha ne tanúsítsatok gyűlöletet egymás iránt. Inkább imádkozzatok üldözőitekért. Mutassatok szeretetet, amikor gyűlölet mutatkozik irányotokban, mert ez a ti fegyveretek a gonosz erővel szemben.

nagyfigyelmeztetes.hu/2013/12/olyan-probatetelnek-lesz-alavetve-hituk-mint-eddig-meg-soha/

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 08:53:58

@uszo:

Nyilván jól ismered Ferenc pápa lelkiségét, hiszen ezt a 2014-es választásokra, a jezsuita blogon folyó kampányotok részévé teszitek.

2013.12.16. 14:29:43

II. János Pál pápa az elmúlt évben szentté avatta Josémaria Escrivát, az Opus Dei (Isten Mûve) nevû szervezet alapítóját. Ez okból közöljük az alábbiakban Alfred Kirchmayer osztrák teológus és pszichoanalitikus Christoph Schönborn bécsi bíboros-érsekhez és Egon Kapellari püspökhöz írt nyílt levelét.

E keretek között nincs lehetõségem arra, hogy elemezzem az Opus Dei problematikus gazdasági és hatalmi politikai vonatkozásait – mindenekelõtt pedig militáns küzdelmét a felszabadítási teológia, és ténylegesen a pápai (!) békepolitika ellen is. Escrivá közeli kapcsolatban állt katolikus fasisztákkal, különösen Franco tábornokkal, és ártalmatlan színben tüntette fel Adolf Hitlert, akinek primitív kommunizmus-ellenességét csodálta. Keresztény és pszichoanalitikai nézõpontból csupán az Opus Dei spirituális alapmûvét, nevezetesen Escrivá Az Út c. könyvét fogom elemezni.
Totális engedelmesség
Escrivá tehát így ír: „Az engedelmesség – biztos út. Az elöljárónak maradéktalan bizalommal engedelmeskedni – az életszentség útja, engedelmeskedni apostolkodásodban – az egyetlen út; Isten Mûvében ugyanis ennek a szellemnek kell érvényesülnie: vagy engedelmeskedik az ember, vagy távozik.” (941) „Úgy engedelmeskedjetek, ahogyan egy szerszám engedelmeskedik a mûvész kezében: nem kérdezi, miért tesz a mûvész így vagy úgy. Legyetek meggyõzõdve arról, hogy sosem fognak olyannal megbízni titeket, ami nem jó nektek, és nem szolgál Isten dicsõségére.” (616) „Vezetõ („Führer”). Szükséged van rá, hogy odaadhasd magad, hogy elajándékozhasd magad engedelmességben. Olyan vezetõre, aki ismeri apostolkodásodat, és tudja, mit akar Isten.” (62)
Eszmények: infantilizmus, kiskorúság és önállótlanság
Escrivá így ír: „Saját akaratod, saját ítéleted: ezek tesznek téged nyugtalanná.” (777) „Légy gyermek! Még inkább gyermek. De ne juss el a serdülõkorba!” (854) „Légy kicsi, nagyon kicsi. Ne légy idõsebb két-, legfeljebb háromévesnél!” (868) „Ne törekedj arra, hogy felnõtté válj! Maradj gyerek, mindig gyerek, akkor is, ha már felfordulsz az öregségtõl!” (870) „A lelki gyermekség az értelem alávetését kívánja meg. Ez nehezebb, mint az akarat alávetése.” (856) „Ha valóban gyermek vagy, mindenható vagy.” (863)
Ezek a szövegek az infantilitást, a kiskorúságot, az éretlenséget, és a velük összekapcsolódó mindenhatósági fantáziákat mutatják be legfõbb erényként.
Patologikus nárcizmus
A súlyosan patologikus nárcizmusra való hajlam különösen az imádság Escrivá által megkövetelt tartalmaiban fejezõdik ki. Hahns Urs von Balthasar ezt így kommentálja: „Ez az imádkozás szinte kizárólag az Én körül köröz, amely itt naggyá, erõssé, hõsies erényekkel felruházottá és napóleonivá válik.” Hiszen az Alapító azt mondja: „Tucatemberré válni? Hogy te is a nagy rakáshoz tartozz, holott vezetésre születtél?” (16) „Légy vezetõ férfi! Férfiasítsd akaratodat, hogy Isten vezetõvé tegyen téged! Nem látod, hogyan járnak el az istenellenes titkos szövetségek?” (833) „Az imádság a lelki épület alapja. Az imádság mindenható.” (83)

2013.12.16. 14:32:14

Szado-mazochista világ- és önleértékelés
Escrivá így ír: „A szemek! Rajtuk keresztül sok rossz hatol belsõdbe. Minek kell körbe-körbe kukucskálnod, ha egyszer magadban hordozod világodat?” (183)
„Ne feledd, mi vagy: egy szemetesláda! Alázd meg magad!” (592) „Ha annak látod magad, ami vagy, akkor természetesnek kell tûnnie számodra, hogy megvetnek téged.” (593) „Megnevezem számodra az ember igazi kincseit e földön, nehogy megfoszd magad tõlük: éhség, szomjúság, hõség, hideg, fájdalom, szégyen, szegénység, magány, elárultatás, rágalmazás, börtön.” (194) „Áldott legyen a fájdalom! Szeresd a fájdalmat! Legyen szent a fájdalom! Dicsõség a fájdalomnak!” (208)
Az e szövegekben megnyilvánuló, súlyosan patologikus, szado-mazochista hajlamok fölöslegessé tesznek minden kommentárt; a keresztény lelkiség e totális eltorzulásának logikus következményei: kiölni, ölni, szent háborút folytatni.

A test, a nõk, a szexualitás megvetése
Szent Escrivá így ír: „Ha felfogtad, hogy a test ellenséged és Isten megdicsõítésének ellensége, akkor miért bánsz vele olyan puhány módon?” (227) „Hadjáratot kell folytatni a férfiasságért és a tisztaságért, hogy keresztülhúzzuk és kioltsuk azok pusztító munkáját, akik állatnak tartják az embert. A ti dolgotok ez a hadjárat.” (121) „Ne bocsátkozz párbeszédbe a testi kívánságokkal! Vesd meg õket!” (123).

„Krisztus katonájának” szent háborús uszítása
Escrivá így ír: „A háború! A háborúnak a világ elõl elrejtett, természetfölötti célja van, mondod te: a háború értünk van. A háború a legnagyobb akadálya a kényelmes útnak. – De végül is szeretnünk kell majd, ahogyan egy szerzetes szereti a vezeklõ önkorbácsolást.” (31) „Harcoljatok, gyermekeim, harcoljatok! Ne tegyetek úgy, mint azok, akik azt mondják, hogy a bérmálás nem tesz minket Krisztus katonáivá!” (16) Minden fundamentalista vallási rendszert az az infantilis öntudat jellemez, hogy mi vagyunk a „szent maradék”, amelyet Isten arra választott ki, hogy egy ellenséges, sátáni hatalmak által uralt világban az üdvösséget munkáljuk.

2013.12.16. 14:33:32

Bármiféle rendszerkritika elhárítása
Az Opus Dei minden rá irányuló kritikát immunizál és üldöztetéssé stilizál, a „természetfölötti látásmód hiányával” magyaráz, gõgként, butaságként vagy gonoszságként vet el és agresszívan visszautasít. Továbbá csak „felülrõl lefelé irányuló” kritika létezik. Hallgassuk csak, mint mond errõl Escrivá: „Már megint! Beszéltek rólunk. Írtak rólunk. Féligazságokat, rágalmakat. Te tökfej! Te gyengeelméjû! Ha egyenesen haladsz a cél felé, ha fejedet és szívedet megmámorosította Isten – mit érdekel még téged a marhabõgés, a lónyihogás és a disznóröfögés körös-körül?” (688)

A hatalom korrupttá tesz
A legveszélyesebb eltérés az igazságtól nem a tudatos hazugság, hanem a messzemenõen öntudatlan tévedés. Nem kételkedem az Opus Dei legtöbb tagjának jó szándékában, azokéban, akiket gyakran félrevezettek vagy zavarosan vezettek. Tragikus, hogy oly sok belsõ és külsõ realitást el kell értékteleníteniük, el kell fojtaniuk és le kell tagadniuk. Ez ugyanis pusztító lelki, társadalmi, gazdasági és politikai hatásokkal jár. Lábbal tapossák a teremtés és az Isten testté válása, az inkarnáció iránti tiszteletet.
E jelenségre vonatkozóan mondta Vladimir Felzmann, aki 22 éven át volt tagja az Opus Dei-nek, és közeli személyes kapcsolatban állt Escrivával: „Jó emberek sok kárt okozhatnak anélkül, hogy tudnák! Ha egyáltalán lehet valamit mondani, akkor ezt: A hatalom korrupttá tesz!”

Forrás: Kirche In, 2002/10

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 14:36:40

@Izrael misztériuma:

A rágalom nem jött be. Most jön a zavaros pszichológizálás.

2013.12.16. 14:39:03

@matthaios:
engem az egész szellemisége a meinkampfra emlékeztet, szerinted mi benne a keresztényi vonás?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 15:01:57

@Izrael misztériuma:

Lehet, hogy téged minden, ami nem egész pontosan a te ideológiád, a meinkampfra emlékeztet. Nem tudom. De a stílus, amivel néha blogon találkozunk, talán goebbels-i, de semiképpen sem keresztény: Calumniare audacter semper aliquid haeret.

2013.12.16. 15:06:37

@matthaios:
Szent Escrivá tényleg gobbelsi figura, egy cseppet sem zavartatja magát a tényektől, de bizonyára sok pénzébe került az Opus dei illetékeseinek a szentté avatása...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 15:08:59

Szent Escrivá-tól nem láttam kommentet a blogon, de most is rágalmazol. Már észre sem veszed. Calumniare audacter semper aliquid haeret. Mitől is lett az új célpont az Opus Dei? Regény nem lesz?

Temüdzsinn (törölt) 2013.12.16. 15:18:41

Na csak rájönnek itt egyesek hogy ki ez az IM!
Kampány, kampány kampány! Lejártani mindent ami nem a zsidókat ajnározza! Lejáratni mindent ami nemzeti ( Magyar - nem zsidó ) !
De úgy látom Uszó pajtás is ebbe a vonulatba helyezte magát. Jelszava: védd meg IM-et, mindegy mekkora troll! Lehet hogy egy ember ül a két nick mögött?! Hm...

2013.12.16. 17:09:05

Így tehát Isten népének rá kell ébrednie arra, hogy a szegényeknek kivételes helye van a soraiban. Ez nem jelentheti azonban csupán azt, hogy olykor anyagi segítséget nyújtunk – bár ez hasznos támogatás, önmagában mégis kevés a hit szempontjából. „Elköteleződésünk nem kizárólag a segítségnyújtás és támogatás akcióiban vagy programjaiban áll, a Szentlélek nem féktelen aktivitást indít el bennünk, hanem elsősorban a másik felé forduló odafigyelést, »akit önmagunkkal teljesen egynek tekintünk«” (nr. 199). Ha ez nincs meg bennünk, akkor nem sokat ér a pénzadomány. Ferenc pápa kifejezetten kemény hangon szól a katolikusokhoz: „fájdalommal kívánom kijelenteni, hogy a legnagyobb diszkrimináció, amely a szegényeket sújtja, a lelki odafigyelés hiánya” (nr. 200). Ez azért fájdalmas, mert a szegények lelke kivételesen nyitott Istenre és az evangéliumra – de mi egyáltalán nem törődünk ezekkel a lelkekkel. Nem csak a szegények megélhetésére, de az üdvösségükre is gondot kell viselnünk. A pápa szomorú szívvel mondja ki: „Félek, hogy ezek szavak is csupán néhány kommentár tárgyát képezik majd, s nem lesz valódi gyakorlati következményük” (nr. 201).

Valóban, az Evangelii gaudium lélekben, látásban, életben, gyakorlatban akar megújítani minket. Ha csak nagyokat beszélünk a buzdításról, konferenciákon, könyvekben és okoskodó szószaporítások során vizsgálgatjuk, mint a lepkegyűjtő a hálójába került zsákmányt, akkor Ferenc pápa kezdeményezése kudarcot vall bennünk. Át kell alakulnunk. Milyenné? „Kicsikké, de erősekké Isten szeretetében” (nr. 216). Hisz „minden keresztény meghívást nyert arra, hogy gondot fordítson azon nép és világ sebesültségére, amelyben élünk” (uo.).

Evangelii gaudium - IX. Az evangelizáció társadalmi vetülete – a szegények (nr. 177–216)
magyarkurir.hu/hirek/evangelii-gaudium-ix-az-evangelizacio-tarsadalmi-vetulete-szegenyek-nr-177-216

2013.12.16. 17:10:19

@matthaios:
látom új rajongód támadt a kampányban!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 18:29:22

@Izrael misztériuma:

Nem hiszem, hogy kampányolnék. Vannak, amikor valaki valamiben egyetért velem, van, amikor nem. Te viszont folyamatos és állandó kampányt folytatsz a blogon. Persze megteheted, csak valahogyan tolakodónak és nem mindig helyénvalónak tűnik ez (legalábbis számomra). Azt hiszem, hogy ez a kampány kontraproduktív. Néha a kevesebb több.

uszo 2013.12.16. 22:34:34

@matthaios: "Nyilván jól ismered Ferenc pápa lelkiségét, hiszen ezt a 2014-es választásokra, a jezsuita blogon folyó kampányotok részévé teszitek."

Na persze a te véleményed ismét a merő objektivitás. Mindenki más pedig aki nem azt a levest fújja amit te, azt pusztán kampányol és nem véleményt alkot. Mert az csak neked lehet.

Egyébként mikor még nem tudták a katolikus teológia jeles képviselői, hogy az opus dei vezérét boldogként majd szentként kell tisztelni így vélekedtek róla.
"Escrivá művei teológiai szempontból hiányos nézeteket tartalmaznak Istenről, az egyházról, a világról és az emberekről, és hátráltatják a korszerű evangelizációt"
(A német pasztorálteológusok 1991. nov. 30.-án kiadott nyilatkozata)

Katolikus fundamentalizmus. Eretnek csoportok az egyházban? (Régensburg 1991) címmel neves teológus csoport könyvet adott ki. Két név a sorból. Wolfgang Beinert, és Hans Urs von Balthasar. Az opus dei minden erejével megpróbálta megakadályozni a könyv megjelenését, mivel az egyik megnevezett csoportként a könyv témájául szolgált.

"

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.16. 22:50:23

@uszo:

Csak annyi, hogy a hitet, az Egyházat sokkal többre tartom, hogy sem ideológiák,jobb- és baloldali politikai csoportosulások használják saját céljaikra.

uszo 2013.12.16. 23:08:37

@matthaios: Hitünk fejeződik ki abban, hogy mit gondolunk a társadalmi igazságosságról, erkölcsiségünk részévé lesz pedig ezen hit által motivált gyakorlati válasz.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 08:17:49

@uszo:

Igen, de a hit elsősorban Jézus Krisztusban való hit. A társadalmi igazságosságra hivatkozás Jézus Krisztus nélkül csak újabb igazságtalanságokat szül. Aztán a hit átalakul ideológiává, politikai kampányeszközzé.

uszo 2013.12.17. 08:35:14

@matthaios:
A Jézusban való hitnek társadalmi dimenziói is vannak. Enélkül ez a hit pszichologizáló magába forduló kifelé közönyös hitté válik és ez már nem Jézus hite lesz. A Ferenc pápát értő kritikának is az az egyik fő oka, hogy ez a dimenzió az ő számára a szegények melletti kiállást jelenti.
Attól pedig, hogy esetleg itt valaki miközben kiáll a peremre szorultak, kitaszítottak, szegények, mások, mellett, de nem hivatkozik minden mondatban Jézusra, még egyáltalán nem biztos, hogy ezt nem őrá gondolva vagy nem tőle indítva teszi.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 09:37:12

@uszo:

Hát, nehezen tudom elképzelni Jézust az itt folyó baloldali kampány húzó alakjának.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 09:49:47

@uszo:

'Attól pedig, hogy esetleg itt valaki miközben kiáll a peremre szorultak, kitaszítottak, szegények, mások, mellett'

Ezt lehet hangosan, szavakkal, kampány keretében tennii. Meg lehet csöndesen, de igazán, tettekkel tenni. Meg azzal törödni, hogy a mindenhatónak kikiáltott piacgazdaság szegénygyártó futószalagjai ne olyan gyorsan gyártsák a szegénységt. Mintha valami ilyesmiről is írt volna Ferenc pápa.

2013.12.17. 10:41:44

@matthaios:
Nincs vitám azokkal, akik szerint országunk vezetőit a nép választotta, de a Jóisten küldte. A Gondviselés hosszú távra tervez, ezért már évtizedekkel ezelőtt egyazon szakkollégiumba vezérelt néhány kiválóságot, hogy majdan legfőbb közjogi méltóságként országunk felvirágoztatásáért és a kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségéért fáradozzanak. Így van ez, ha Odafentről vigyáznak ránk. Mi más magyarázat kínálkozik a dolgok és személyek e páratlan együttállására? Köztársasági elnök, miniszterelnök, országgyűlés elnöke, főügyész, főbíró, alkotmánybíró, alkotmányíró. Egy helyen éltek, egy helyről jöttek, együtt lélegeznek, együtt cselekszenek. Bár hajdan ifjonti hévvel látszólag mindnyájan a „keresztény kurzust” és a „csuhásokat” tekintették a haladás kerékkötőjének, és volt, hogy huncut-pajkosan a parlamentben gúnyolódtak az imádságon és a kereszténydemokrácián, lapjuk egyházellenes különszámában pedig tréfásan „cápalátogatásként” értékelték II. János Pál pápa magyarországi látogatását, ma már az „antalli-örökség” érett-komoly letéteményeseiként szeretettel ölelik magukhoz „természetes szövetségeseiket”, a keresztény egyházakat.

Üdvtörténetileg tehát tudom értelmezni a helyzetet, pótolnivalóm azonban bőven akad. Most a szavak új-kereszténydemokrata jelentését tanulgatom.

Tudom, szubszidiaritás az, amikor az állam minden gondot levesz a vállunkról, és önkormányzat: ahol nem születhet érdemi döntés. Demokráciának nevezzük a központi vezérlést, civilnek, aki párt és pártvezér mellett tüntet. Az emberi méltóság és a munkavégzés fogalma egy és ugyanaz. A hajléktalan: bűnöző. Tolvaj, aki lomtalanításkor elvisz egy kidobott széket. Az igazságos közteherviselés másik neve egykulcsos adó, és gyarapodó gazdaság, ha a tehetős vagyona nő, a szegényé csökken. Piaci verseny, ha pártcég nyeri a ki nem írt „tendert”, trafiktörvény, ha párt osztja szét a dohányt. Családi gazdaság a több ezer hektáros nagybirtok. A nemzeti park: felparcellázandó szántóföld. Jó, ha csökkentjük az államadósságot, hiszen akkor az növekedni fog. Rezsiharc, ha a háztartások terhei nőnek. Tájékoztatás az ellenőrzött hírgyártás. A kultúra másik neve labdarúgás. Tudom, hogy a művészet azonos az MMA-val, a tudomány az MTA-val. Az egyetem valójában technikum, a bölcsész tücsök, a filozófus pedig gengszter.

Sok egyebet tanulgatok még, hogy illeszkedjem a rendszerbe, hiszen ismerem az alapelvet: nincs rosszabb annál, mint ha visszajönnek a komenisták.

Tanulgatok
heidlgyorgy.wordpress.com/2013/12/14/tanulgatok/

2013.12.17. 10:49:49

@uszo:
„Krisztus az Egyház Pásztora, azonban jelenléte a történelemben embereken keresztül valósul meg: közülük egyet kiválasztanak arra, hogy helytartóként, Péter apostol utódaként szolgáljon, azonban Krisztus a középpont, és nem Péter utóda: Krisztus. Krisztus a középpont. Krisztus az alapvető vonatkoztatási pont, az Egyház szíve. Nélküle Péter és az Egyház nem léteznének, nem lenne létjogosultságuk.”

(Ezek a szavak 2013. március 16-án hangzottak el, amikor Ferenc pápa nem sokkal megválasztása után találkozott a média képviselőivel a VI. Pál kihallgatási csarnokban.)

2013.12.17. 10:56:45

Kereszténynek lenni tehát annyi, mint megpróbálni kereszténynek lenni. Kicsit olyan ez, mint a kérdés, amelyet Avilai Nagy Szt. Teréznek tett fel egy nővér, aki azt firtatta: hogyan tanul meg jól imádkozni? A Szent válasza ez volt: „Ha vágysz arra, hogy imádkozzál, már imádkozol”. Ferenc is ezzel a lélekkel prédikálta egy hétfő reggeli miséjén a Szent Márta Ház kápolnájában: „Vedd a nyolc boldogságot, és tedd, amit a nyolc boldogság mond”.

Valaam Monastery - Beatitudes
www.youtube.com/watch?v=6D1bzmGPlyw

matthaios · http://www.matthaios.hu 2013.12.17. 11:23:50

@uszo:

'A Jézusban való hitnek társadalmi dimenziói is vannak.'

Vannak. Ennek leginkább tettekben kellene megmutatkozni, nem pedig politikai kampányokban.

2013.12.17. 20:31:34

Ferenc pápa felmentett egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottságból
A római katolikus egyházzal foglalkozó szakértők szerint a pápa hétfői döntése egyfajta jelzés: a Vatikán kész szembemenni az egyház eddigi szerkezetével is annak érdekében, hogy a katolikus közösség minél befogadóbb lehessen.
(mti)

www.nytimes.com/2013/12/17/world/europe/pope-replaces-conservative-us-cardinal-on-influential-vatican-committee.html

uszo 2013.12.17. 22:08:53

@Izrael misztériuma: "Krisztus az Egyház Pásztora, azonban jelenléte a történelemben embereken keresztül valósul meg:"

Igen, és vannak olyan emberek akik azt hiszik, hogy bátran tolhatják egy gőgös, antiszociális, elitista, szociáldarwinista, hatalom szekerét,... "Demokráciának nevezzük a központi vezérlést, civilnek, aki párt és pártvezér mellett tüntet. Az emberi méltóság és a munkavégzés fogalma egy és ugyanaz. A hajléktalan: bűnöző. Tolvaj, aki lomtalanításkor elvisz egy kidobott széket. Az igazságos közteherviselés másik neve egykulcsos adó, és gyarapodó gazdaság, ha a tehetős vagyona nő, a szegényé csökken. Piaci verseny, ha pártcég nyeri a ki nem írt „tendert”, trafiktörvény, ha párt osztja szét a dohányt. Családi gazdaság a több ezer hektáros nagybirtok. A nemzeti park: felparcellázandó szántóföld. Jó, ha csökkentjük az államadósságot, hiszen akkor az növekedni fog. Rezsiharc, ha a háztartások terhei nőnek. Tájékoztatás az ellenőrzött hírgyártás. A kultúra másik neve labdarúgás."
...mert a jelenlétet azzal valósítja meg, ha minden megnyilvánulásukban mantrázza, hogy Krisztus, Krisztus, Jézus Krisztus hare hare. A többi csak kampány

uszo 2013.12.17. 22:16:33

@matthaios: "Ennek leginkább tettekben kellene megmutatkozni, nem pedig politikai kampányokban."

Jelen esetben nem tudunk egymás tetteiről. Ezekre következtethetünk kinyilvánított gondolatainkból, véleményünkből.

Megint elmondom mert látom képtelen vagy megérteni.
Nem kampányolok véleményezek, kifejezem gondolataimat, különféle eszközökkel.
Hagyd már el ezt a mániádat, mert azt kell gondolnom rólad, hogy képtelen vagy túl lépni a szekértolók perspektíváján.

vaccinium 2013.12.18. 09:00:59

@Izrael misztériuma: "Ferenc pápa felmentett egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottságból"

Kicsit több, mint egy tucat másikkal együtt.
www.jsonline.com/news/religion/pope-francis-removes-former-la-crosse-bishop-raymond-burke-b99165146z1-236134851.html

2013.12.18. 21:10:26

Szociológus barátomtól kaptam egy e-mailt; „Már hosszabb ideje spekulálok azon, hogy mekkora is a katolikus egyház szabadságfoka. Mindig arra jutok, hogy nagyon kicsi” – írta. Ennek első oka, hogy a századok során kiépült infrastruktúrájának fenntartására önerőből képtelen; a mindenkori hatalom finanszírozására szorul.
Nem vállalkozom arra, hogy az egyházi szabadságfok (degree of freedom) matematikai leírására kísérletet tegyek. Mindössze néhány gondolatot szeretnék ez ügyben papírra vetni. Az egyház a hívő szemével nézve sem pusztán spirituális intézmény. Már alapításakor is volt pénzkezelője. Hogy Júdásnak hívták, már előre vetíti, hogy a későbbiekben lesznek ez ügyben gondok. (Jn12,6).1 A szamariai varázsló Simon meg névadója lett a lelki ügyekkel kereskedés megkísérlőinek (ApCsel 8,18-21 – Simonia).2
A konstantinuszi fordulatot követően az addig gyakran üldözött „civil-társaság” káderei állami besorolást kaptak. A helyzetet csak bonyolította, hogy az egyház az ún. halottkéz3 kiváltságát élvezhette. A vagyon nem osztódott öröklésekkel, nem volt elidegeníthető. Így korlátlanul halmozódhatott fel. A növekvő vagyon felhasználásának sok-sok pozitív eredménye volt; a szegénygondozás, az oktatás a művészetek pártolása, de komoly ellenérzést is szült. Már Jézus figyelmeztetett a vagyon veszélyeire (Lk 12,15)4.
Az erkölcsi élet parancsai mellett a tökéletességre törekvéshez megjelennek az ún. evangéliumi tanácsok. Ezek egyike a szegénység. A középkor elejének térítői úgy gondolták, hatalommal, fényes külsőségekkel kell fellépniük a siker érdekében. Utánuk azonban megjelentek és sikeresebbek voltak az ún. kolduló rendek, a ferencesek, domonkosok, karmeliták stb. Az egyház gazdagsága a kiszorultak és gazdagságot irigylők szemében továbbra is botránykő maradt. Olvastam olyan feltételezést is, hogy a római Szent Péter Bazilika felépítése nélkül nem jött volna létre a nyugati egyházszakadás.
A feszültségek a mai napig léteznek. Kérdés, mi lehetne a megoldás?

A középút aranya
www.egyhazforum.hu/index.php/vilag-nezet/261-a-kozeput-aranya

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.19. 05:54:55

@vaccinium: Kösz a linket. Nagyon tanulságos, ami ebben a cikkben benne volt, de az MTI híradásba nem került bele. Írtam is róla egy kis szösszenetet: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/18/sic_transit_gloria_mundi_380

2013.12.19. 09:20:37

@kaleidoscope:
sajnos én is egyre többször tapasztalom, hogy az mti rákapott a hírgyártásra, szemérmetlenül elhallgat, félrefordít és tudatosan meghamisítja a híreket, ezért szoktam itt is a primer hírforrásra hivatkozni...

2013.12.19. 10:06:15

A növekvő szegénységet még a hivatalos statisztikák is kimutatják. Negyedszázados szegénységi csúcson járunk. A lecsúszás esélye nő, a „visszatérésé” egyre csökken. A megszorítás és a központosítás elegye szétzilálja a közszolgáltatásokat: az oktatás zajosan, az egészségügy csendesebben hullik szét, a szociális szakma pedig már rég nem kap levegőt. A nemzeti bank hitelprogrammal támogatja a vállalkozásokat, csakhogy közben a kormányfő szelektív gazdaságpolitikája kiszámíthatatlan jogszabályi környezetet teremt. Számos vállalkozási és munkaadói teher emelkedett. A foglalkoztatási adatokat most éppen a szokásosnál is értelmetlenebb közmunkásképzési programmal kozmetikázzák. Kialakult a központosított korrupciós rendszer, amely a politikai zsákmányszerzéssel kéz a kézben jár. Éveken át harsogta a Fidesz a morális válság vádját a baloldali–liberális oldallal szemben, amely persze nem volt bűntelen. Ám akkor az sem túlzás, hogy a hiányosan táplálkozó gyerekek sokasága, a kegyetlen és cinikus szegénytemetkezés, a rendszerjellemzővé vált korrupció, a pazarló presztízs- és hobbiberuházások garmadája kimerítik a morális botrány fogalmát.

Lakner Zoltán: Artúr király híján
nol.hu/lap/forum/20131219-artur_kiraly_hijan

2013.12.19. 10:08:32

Isten értünk született Fia misztériumának örömteli szemlélődéséből két megfontolás következik. Az első: ha karácsonykor Isten nem úgy nyilatkoztatja ki magát, mint aki a magasságokban van, és aki uralja a világegyetemet, hanem olyannak, aki lehajol, leszáll a földre kicsinyként és szegényként, akkor ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy hasonlóak legyünk hozzá, mi sem helyezhetjük magunkat mások fölé, sőt, le kell alacsonyodnunk, egészen kicsinyekké kell válnunk a kicsinyekkel, és szegénnyé kell lennünk a szegényekkel, hogy szolgáljuk őket. Csúnya dolog, amikor egy keresztény nem akar lealacsonyodni, nem akar szolgálni: olyan keresztény, aki páváskodik mindenütt. Ez csúnya, nemde? Az nem is keresztény, hanem pogány! A keresztény szolgál, lehajol… Tegyük úgy, hogy ezek a fivéreink és nővéreink soha ne érezzék magukat magányosnak!

A második következtetés: ha Isten, Jézus által belépett az emberi történelembe egészen odáig, hogy egy lett közülünk, akkor mi bármit tettünk egy fivérünknek vagy nővérünknek, Jézusnak tettük. Erre maga Jézus emlékeztetett bennünket: aki táplált, befogadott, meglátogatott, szeretett csak egyet is a legkicsinyebbek, legszegényebbek közül, mindezt Isten Fiával tette.

Ferenc pápa: a keresztények szolgálják a szegényeket! - VIDEÓVAL
magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-keresztenyek-szolgaljak-szegenyeket-videoval

2013.12.20. 10:18:16

Ferenc pápa négy hajléktalan társaságában költötte el reggelijét 77. születésnapján a Vatikánban kedden.
A Szentszék melletti római negyed utcáin élő férfiakat az alamizsnaosztással megbízott vatikáni tisztségviselő hívta meg a pápa által celebrált reggeli szentmisére - közölte a Vatikán. A mise után az egyik hontalan férfi kutyájával együtt jelent meg a pápa társaságában.

Ferenc pápa születésnapján ismét a közvetlenségét bizonyította
hvg.hu/vilag/20131217_Ferenc_papa_szuletesnapjan_ismet_a_kozvet

csaba carmarthen 2013.12.20. 12:55:01

Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál.

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat.

Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb.

Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.
szentiras.hu/SZIT/Mt6

uszo 2013.12.20. 17:50:00

@csaba carmarthen:
Szia Csaba!
Kateketikai alapelv, hogy hitre tanítani nem lehet, arra nevelni kell, mégpedig úgy hogy a katekéta (tanító) a katekumen (tanuló) elé éli a hitet. Ez nem egy modernista agyszülemény ezt a hitoktatásban már II.J.P. idejében is így gondolták. A pápa a legfőbb tanító mondhatjuk legfőbb katekéta is. Amit csinál azzal hitre nevel. Ez a dolga. Ez nem kérkedés, hivalkodás. Azt teszi amit tenni kell, mert hiszi, hogy a szegények, elesettek, peremre szorítottak, melletti kiállás része, sőt alapja katolikus hitünknek és ezt úgy próbálja népével megértetni, ahogy azt az egyház pasztorál teológiai tanítása és biztos vagyok benne, saját szívbéli meggyőződése szerint is kell

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.12.21. 00:35:04

"A pápa a legfőbb tanító mondhatjuk legfőbb katekéta is."
Ha így van, akkor ne össz-vissz négy koldussal
mutogassa jóságát a kamerák kereszttüzében, hanem mondjuk juttasson a Vatikán Bank milliárdjaiból kamatmentes kölcsönöket a koldusoknak, hogy egzisztenciát tudjanak teremteni maguknak és a családjuknak egész életükre, hogy ne csak Karácsonykor lakjanak jól a szerencsétlenek a pápai lakomából !

csaba carmarthen 2013.12.21. 12:56:35

@uszo: valóban fontos, hogy a mindenkori pápa/pápák szavai tettei irásai példái az Evangéliumot tükrözzék.

Mivel a legelső és legfőbb katekéta Jézus és minden katekizmus alapja az Evangélium
(éspedig annak még átiratlan -"még meg-nem -reformált" formája), ezért fontos hogy az Evangélium legyen elsődleges irányadónk.

Az Evangéliumhoz és Jézus Krisztushoz való folyamatos visszatérés mindannyiunk számára folyamatos kihívás.

...annak különböző aspektusaival...
heidlgyorgy.wordpress.com/2013/11/24/az-allando-publicitas-veszelye/

heidlgyorgy.wordpress.com/2013/11/25/2509/

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.22. 14:02:11

@Izrael misztériuma: Köszönöm ezt a linket is. Kezd szegény Burke bíboros felmentésének, vagy nem is tudom, milyének a témája is amolyen "állatorvosi lóvá" válni: felfedezhető benne a Katolikus Egyház minden betegsége, az intranszparencia, a túlzott centralizáció, a paternalizmus, csúsztatások, stb. Pedig az egész nem erről kellene, hogy szóljon. Fantasztikusan érdekes az ír Katolikus Papok Egyesülete által közzétett, a vatikáni felmérés előzetes eredményeit bemutató írás, amelyet elkezdtünk ismertetni a Kaleidoscope blogon: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/22/az_ir_felmeres_elozetes_eredmenyei_i

uszo 2013.12.22. 20:03:55

@csaba carmarthen: "valóban fontos, hogy a mindenkori pápa/pápák szavai tettei irásai példái az Evangéliumot tükrözzék."

" a katolikus egyházfő felszólította a hatóságokat és a népjóléti szervezeteket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy minden családnak legyen saját otthona."

"Zárásként a pápa "a remény, az igazságosság és a testvériség karácsonyát" kívánta a katolikus híveknek, hangsúlyozva az "igazságosság" szót, amelyet utólag illesztett bele az előre megírt beszédbe."

Mintha haladnánk ennek a kívánalomnak megvalósulása irányába.

2013.12.23. 13:50:00

@kaleidoscope:
A főpásztor megemlítette: a jövő évi rendkívüli szinódus a családokat érintő kihívásokról tárgyal az evangelizáció összefüggésében. Az erre vonatkozó kérdéseket megküldték a püspöki konferenciáknak, de ennek nem az volt a célja, hogy „világméretű közvélemény-kutatást tartsunk”, mert „a hitünk alapkérdéseiről nem a közvélemény döntéseit várjuk”, mivel azt „legértékesebb örökségünkként kaptuk”. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a párbeszéd a hívők egész közösségével és a körülöttünk élő világgal.

Erdő Péter: A hit alapkérdéseiről nem a közvélemény dönt
kereszteny.mandiner.hu/cikk/20131223_erdo_peter_a_hit_alapkerdeseirol_nem_a_kozvelemeny_dont

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.12.24. 00:25:22

@Izrael misztériuma: Köszönöm, már más is felhívta rá a figyelmemet, akit elkeserítettek a bíboros úr szavai. Számomra azonban inkább bíztató, hogy külön kérdés nélkül tért ki Erdő Péter bíboros a vatikáni felmérésre, és bár megismételte a korábbi véleményét, szavai már kevésbé tűntek magabiztosnak. Nyilván ő is látja, hogy több országban nagyon is hatékony volt a "világméretű közvélemény-kutatás". Így pl. a korábban említett írországi felmérés eredményeit már aligha lehet figyelmen kívül hagyni, márpedig az adatok második fele, melyet most publikáltam, még az előzőleg közétett részeredményeknél is megdöbbentőbbek: kaleidoscope.blog.hu/2013/12/24/az_ir_felmeres_elozetes_eredmenyei_ii

2013.12.24. 09:38:36

@kaleidoscope:
köszönöm, ez a második rész még jobb, mint az első volt, ha lesz időm, akkor én is részletesen reflektálok rá!

2013.12.25. 08:51:13

"Üldözi a hajléktalanokat a keresztény Magyarország"
Levelet írtak Ferenc pápának a budapesti hajléktalanok. Arra hívták fel az egyházfő figyelmét, hogyan bánik velük a magyar állam.

www.hir24.hu/belfold/2013/12/24/uldozi-a-hajlektalanokat-a-kereszteny-magyarorszag/

2014.01.12. 08:18:41

„Az elnyomorodáshoz vezető feltételeket meg kell szüntetni. Különben a katolikus hit olcsó vigasz marad.”
(Ferenc pápa)

Alapjövedelmet adna mindenkinek a LÉT
"Kortársunk, Ferenc Pápa női lábakat is megmosott, és köztük egy muzulmán szerb nő lábát is megcsókolta Nagycsütörtökön. Az állagvédők a húsvéti rítus botrányos megsértéséről papoltak. Azután július végén Ferenc föltette ezt a kérdést: „Ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” Az állagvédők azóta is buzgón magyarázzák, hogy nem mondott semmi újat. Dehogynem! Róma püspöke máris megszakította egyháza néhány korlátolt hagyományát, és hatalmasan megerősítette az egyik legfőbb krisztusi hagyományt: minden emberi személy egyenlő méltóságát. Szembefordult 3,6 milliárd nő és félmilliárdnyi meleg embertársunk kirekesztésével. S ami legalább ilyen fontos: felszabadította azokat
a híveit, akik zavarban voltak látván, hogy a világ elment az ő tradíciójuk néhány öröklött, de tarthatatlan tétele mellett."

www.255075.hu/upload/tanulmany.pdf

2014.01.12. 08:29:58

Feltétel nélküli alapjövedelmet adna minden Magyarországon adózónak a LÉT. A gyerekek 25, a felnőttek 50, a várandós nők pedig 75 ezer forintot kapnának az államkincstártól pusztán a "létezés jogán" a LÉT munkacsoport elképzelései szerint. A neves szakértőgárda által kidolgozott program a szegényebb rétegeknek kedvezne leginkább, de nagyon szűk lenne azok köre, akik kifejezetten rosszul járnának vele.

Pénzeső mindenkinek
www.noltv.hu/video/5253.html

2014.01.13. 20:37:50

most elrőször fordult elő ugyanis, hogy a pápa egy olyan gyereket is megkeresztelt, akinek a szülei csak polgári házasságot kötöttek, vagyis az ő házasságukat technikailag nem ismeri el a katolikus egyház.

Ferenc pápa kiállt a nyilvános szoptatás mellett
www.origo.hu/nagyvilag/20140113-ferenc-papa-kiallt-a-nyilvanos-szoptatas-mellett.html?sec-2

csaba carmarthen 2014.01.14. 22:46:24

KEK 675 Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639] Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól. www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

Olyan felkészületlenek a bíborosaim, püspökeim és papjaim, hogy nem képesek felismerni azokat a kifinomult változásokat, melyek a saját köreikben észlelhetők. Már nem tart sokáig, míg Egyházamon belül a megosztottság valóban nyilvánvaló lesz.
Ez nem más, mint az Egyházamat érő legnagyobb támadás Kereszthalálom óta.
www.masodikeljovetel.hu/az-egyhazamat-ero-legnagyobb-tamadas-kereszthalalom-ota/

Elkezdődött a terv az Igazság elfojtására, és Szent Tanaim kiforgatott változata hamarosan világossá válik sokak számára közületek. De amíg ők az Igazságot hazugságra cserélik, a Szentlélek felemelkedik ellenségeim ellen. Fényem továbbra is látható lesz az egész zűrzavar közepette, amelyet a minden idők legnagyobb hitehagyásának vezetői fognak rászabadítani a világra.

www.masodikeljovetel.hu/a-sotetseg-tana-a-nagy-hitehagyas-amely-egyhazam-agyekabol-fog-fakadni-suru-kodkent-fog-leereszkedni/

És miközben ti továbbra is tisztelettel fogtok adózni Fiamnak, ki fognak gúnyolni benneteket, amiért nem ismeritek el a Katolicizmus új értelmezését.

www.masodikeljovetel.hu/udvosseg-anyja-ki-fognak-gunyolni-benneteket-amiert-nem-ismeritek-el-a-katolicizmus-uj-ertelmezeset/

csaba carmarthen 2014.01.14. 22:52:49

Ez egy hívás a Mennyből, mely meghív benneteket, hogy vegyétek fel a Keresztemet és kövessetek Engem, Jézusotokat, a Föld végső határáig.

Azt szeretném, ha szétszélednétek, hogy a legszentebb Szentháromság Igazságát hirdetvén, segítsetek majd Nekem összegyűjteni az elveszetteket,

az összezavarodottakat,

a kóborlókat és azokat, akik nem ismernek Engem.

Ti meg fogtok szólítani minden vallást, és át fogjátok adni Szavamat (Igémet).

A nektek adott imák által ők áldottak lesznek.

Örüljenek mindazok közületek, akik tudják, hogy Én, Jézus Krisztus vagyok az, Aki e nagy változások idején hív benneteket.
Ti valóban áldottak vagytok. Tudnotok kell, hogy oly nagy az irántatok való szeretetem, hogy Én vezetni, erősíteni foglak benneteket, és küldetésetekben az oroszlán bátorságát fogom megadni nektek.

Ti szeretettel és ékesszólással fogtok beszélni, és a Szentlélek Tüze fog áradni az ajkatokról.

Ez az Ajándék milliókat fog visszavonzani Hozzám. Én most felkészítelek benneteket, mert ti most a legnagyobb megtévesztésnek lesztek tanúi, melyet a sátán valaha is okozott a világnak.

Ha Engem képviseltek, akkor meg fogjátok tudni védeni a világot attól, hogy elnyelje azt a gonosz az ő utolsó napjaiban.

Nem fogtok kudarcba fulladni.

Szenvedni fogtok.

Rosszallással, ellenállással és az eretnekség vádjával kell majd szembe néznetek annak ellenére, hogy mindaz, amire az embereket egyszerűen emlékeztetni fogjátok, azt már a legszentebb Evangéliumok tartalmazzák.

www.masodikeljovetel.hu/ti-most-a-legnagyobb-megtevesztesnek-lesztek-tanui-melyet-a-satan-valaha-is-okozott-a-vilagnak/

2014.01.15. 07:35:30

@csaba carmarthen:
"A sötétség tana – a nagy hitehagyás, amely Egyházam ágyékából fog fakadni – hamarosan sűrű ködként fog leereszkedni minden gyanútlan Keresztényre."

szép, költői kép:
elképzeltem az Egyházunk ágyékát(?), melyből sűrű ködként gomolyog elő a sötétség tana és ereszkedik lefele minden gyanútlan keresztényre...

Dr. szpahi 2014.01.15. 08:39:34

@Izrael misztériuma:

Ez tényleg gyönyörű képzavar :-))

Már említettem, hogy nagyon nagyfokú a hasonlóság ezeknek a "próféciákank" a szóhasználata és a kommunista panelszövegek terminológiája között. Az "imahadjárat" szerintem a "békeharc" fogalmához passzol, ez az "egyház ágyéka" pedig a "párt ökléhez" hasonlít. Persze, annál sokkal szemléletesebb és eredetibb :-)

Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
a meg nem gondolt gondolat,
belezabál, amit kifőztünk,
s emberből emberbe szalad.
Miatta nem tudja a részeg,
ha kedvét pezsgőbe öli,
hogy iszonyodó kis szegények
üres levesét hörpöli.

S mert a nemzetekből a szellem
nem facsar nedves jogokat,
hát uj gyalázat egymás ellen
serkenti föl a fajokat.
Az elnyomás csapatban károg,
élő szívre mint dögre száll -
s a földgolyón nyomor szivárog,
mint hülyék orcáján a nyál.

Lógatják szárnyuk az ínségnek
gombostűjére szúrt nyarak.
Bemásszák lelkünket a gépek,
mint aluvót a bogarak.
Belsőnk odvába bútt a hálás
hűség, a könny lángba pereg -
űzi egymást a bosszuállás
vágya s a lelkiismeret.

(József Attila: Ős patkány terjeszt kórt)

2014.01.15. 08:47:09

@csaba carmarthen:

'Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. '

türkiz 2014.01.15. 09:32:34

@Dr. szpahi: József Ati felülmúlhatatlan... köszi!
@Izrael misztériuma: Becsülöm, hogy ti még olvassátok azokat a kommenteket (is), melyeket -nem titkolom- én már hosszú ideje, többnyire teljesen képtelen vagyok...
@csaba carmarthen: Őszintén! Nem fáradsz?

2014.01.15. 09:56:45

@türkiz:
az írástudók felelőssége miatt olvasom a kommenteket, mert vétkesek közt cinkos, aki néma és itt árad a sötétség...

csaba carmarthen 2014.01.16. 00:39:24

KEK 675 Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639]

Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól.

A legnagyobb vallási megtévesztés az Antikrisztusé,

azaz egy ál-messianizmusé, amelyben az ember önmagát dicsõíti Isten és az Õ testben eljött Messiása helyett. [641]
(...)

@türkiz: @Dr. szpahi: @Izrael misztériuma:

677 Az Egyház az Ország dicsõségébe csak ezen utolsó Húsvéton át léphet be, melyben követi Urát halálában és föltámadásában. [644]

Az Ország tehát nem az Egyház történelmi diadala által fog beteljesedni....

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

@khamul:
www.youtube.com/watch?v=y2P6oH7kgR8

0:03:00
1931 Decembereben Lucia ennyit irt le a 3. titokbol:

"Portugaliaban mindvegig meg fogjak orizni a hit dogmajat...stb.."
-kerdes mit takar a "stb."

0:03:56

Lucia nover azt irta a puspoknek, ha ezt nekem, ti.hogy leirjam az egesz 3. titkot, a puspok atya parancsba adja -engedelmeskedni fogok; de sajat magam altali dontesbol nem vagyok kepes a titok leirasara.

A puspok ezutan 1 honapig gondolkozott es imadkozott ezert, vegul irasban utasitotta Luciat a titok leirasara....

(...)
0:15:01
Silvio Oddi Biboros: A 3. titokban Miasszonyunk az egyhazon beluli aposztaziarol figyelmeztet bennunket.

0:15:25
Cardinal Mario Luigi Ciappi....who was nothing less than Pope John Paul II’s own personal papal theologian. In a personal communication to a Professor Baumgartner in Salzburg, Cardinal Ciappi revealed that:

In the Third Secret it is foretold, among other things, that the great apostasy in the Church will begin at the top.

(M.L.Ciappi Biboros, II. Janos Pal papa szemelyi teologusa szemelyes levelezeseben professzor Baumgartnerhez:
A harmadik titokban tobbek kozott az is meg van jovendolve, hogy az Egyhaz nagy hitehagyasa felulrol fog elindulni)

0:18:18
XII Piusz papa:

"Aggasztanak a Szt Szuz Lucianak adott fatimai uzenetei.

Maria kitartasa az Egyhazat fenyegeto veszellyel kapcsolatban nem mas mint egy Isteni Figyelmeztetes az ellen az ongyilkossag ellen, hogy a Hitet megvaltoztassuk a hozza kapcsolodo liturgiaban, a teologiaban es a szellemben.

Magam korul mindenutt ujitok szavat hallom, akik le akarjak rombolni a Szentelyt,

s megsemmisiteni az Egyhaz egyetemes langjat,

visszautasitva diszeit es lelkiismeretfurdalast keltve tortenelmi multjaert...

Eljon a nap, amikor a civilizalt vilag megtagadja Istenet,

amikor az Egyhaz ketelkedni fog, ahogy Peter ketelkedett,

es kisertesbe esik, hogy elhiggye hogy az ember valt Istenne.

Templomainkban a keresztenyek hiaba fogjak keresni az Orokmecses langjat, ahol Isten varja oket.

Sirni fognak, mint Maria Magdolna
az ures sir elott, es azt fogjak kerdezni:

Hova vittek Ot?"

0:19:33
(...XII Piusz ketsegtelenul a 3. fatimai titok egy olyan szakaszara utal, amely nem lett a nyilvanossag ele tarva)

0:19:56
XII Piusz...emlitest tesz egy kiserletrol a hit lerombolasara, amely mindenekelott a liturgia megvaltoztatasaval fog kezdodni...

0:21:00
...Vilagos, ha egy kiserlet lesz arra, hogy az imaelet/liturgia megvaltoztatasaval megvaltoztassak a hitet, es ezzel azt az erzetet akarjak majd keltetni, hogy a katolikusok nyitnak a modern vilagra es a modern vilag is el fogja jobban fogadni a katolicizmust, akkor ami valojaban tortenni fog az nem lesz mas, minthogy a katolikusok elhagyjak hituket.

0:30:38
Ratzinger Biboros 1998:

"A harmadik titok tartalma utal mindarra, amit az Irasokban talalunk, es amely dolgok ujbol es ujbol megmondattak Szuz Maria jelenesei soran"

0:31:20
"az Egyhaz altal elismert Akitai jelenesben (Japan), Maria reszletesen feltarja az Egyhaz es a vilag parhuzamos megbuntetesenek lehetoseget, melynek okozoja az Egyhazon beluli hitetlenseg..."
www.youtube.com/watch?v=oBna_X9YuGY

@khamul:

vilagos, hogy Jezus szavai-

'Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. '

-roppant fontosak, ezert nem kivanok se jobbra, se balra elterni attol, amit Jezus es Maria mondanak,

meg akkor sem ha pont az a testverunk patkanyoz le indirekt modon, aki tavaly marciusban meg arrol fogadkozott, hogy ha a "homoszexualishazassag" akarcsak felszinesen is megjelenik a hivatalos egyhazi vita-kerdeskorben, akkor komolyan fogja venni a nagyfigyelmeztetes uzeneteit.

csaba carmarthen 2014.01.16. 00:41:28

KEK 675 Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639]

Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól.

A legnagyobb vallási megtévesztés az Antikrisztusé,

azaz egy ál-messianizmusé, amelyben az ember önmagát dicsõíti Isten és az Õ testben eljött Messiása helyett. [641]
(...)

@türkiz: @Dr. szpahi: @Izrael misztériuma:

677 Az Egyház az Ország dicsõségébe csak ezen utolsó Húsvéton át léphet be, melyben követi Urát halálában és föltámadásában. [644]

Az Ország tehát nem az Egyház történelmi diadala által fog beteljesedni....

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

@khamul:
www.youtube.com/watch?v=y2P6oH7kgR8

0:03:00
1931 Decembereben Lucia ennyit irt le a 3. titokbol:

"Portugaliaban mindvegig meg fogjak orizni a hit dogmajat...stb.."
-kerdes mit takar a "stb."

(...)
0:15:01
Silvio Oddi Biboros: A 3. titokban Miasszonyunk az egyhazon beluli aposztaziarol figyelmeztet bennunket.

0:15:25
Cardinal Mario Luigi Ciappi....who was nothing less than Pope John Paul II’s own personal papal theologian. In a personal communication to a Professor Baumgartner in Salzburg, Cardinal Ciappi revealed that:

In the Third Secret it is foretold, among other things, that the great apostasy in the Church will begin at the top.

(M.L.Ciappi Biboros, II. Janos Pal papa szemelyi teologusa szemelyes levelezeseben professzor Baumgartnerhez:
A harmadik titokban tobbek kozott az is meg van jovendolve, hogy az Egyhaz nagy hitehagyasa felulrol fog elindulni)

0:18:18
XII Piusz papa:

"Aggasztanak a Szt Szuz Lucianak adott fatimai uzenetei.

Maria kitartasa az Egyhazat fenyegeto veszellyel kapcsolatban nem mas mint egy Isteni Figyelmeztetes az ellen az ongyilkossag ellen, hogy a Hitet megvaltoztassuk a hozza kapcsolodo liturgiaban, a teologiaban es a szellemben.

Magam korul mindenutt ujitok szavat hallom, akik le akarjak rombolni a Szentelyt,

s megsemmisiteni az Egyhaz egyetemes langjat,

visszautasitva diszeit es lelkiismeretfurdalast keltve tortenelmi multjaert...

Eljon a nap, amikor a civilizalt vilag megtagadja Istenet,

amikor az Egyhaz ketelkedni fog, ahogy Peter ketelkedett,

es kisertesbe esik, hogy elhiggye hogy az ember valt Istenne.

Templomainkban a keresztenyek hiaba fogjak keresni az Orokmecses langjat, ahol Isten varja oket.

Sirni fognak, mint Maria Magdolna
az ures sir elott, es azt fogjak kerdezni:

Hova vittek Ot?"

0:19:33
(...XII Piusz ketsegtelenul a 3. fatimai titok egy olyan szakaszara utal, amely nem lett a nyilvanossag ele tarva)

0:19:56
XII Piusz...emlitest tesz egy kiserletrol a hit lerombolasara, amely mindenekelott a liturgia megvaltoztatasaval fog kezdodni...

0:21:00
...Vilagos, ha egy kiserlet lesz arra, hogy az imaelet/liturgia megvaltoztatasaval megvaltoztassak a hitet, es ezzel azt az erzetet akarjak majd keltetni, hogy a katolikusok nyitnak a modern vilagra es a modern vilag is el fogja jobban fogadni a katolicizmust, akkor ami valojaban tortenni fog az nem lesz mas, minthogy a katolikusok elhagyjak hituket.

0:30:38
Ratzinger Biboros 1998:

"A harmadik titok tartalma utal mindarra, amit az Irasokban talalunk, es amely dolgok ujbol es ujbol megmondattak Szuz Maria jelenesei soran"

0:31:20
"az Egyhaz altal elismert Akitai jelenesben (Japan), Maria reszletesen feltarja az Egyhaz es a vilag parhuzamos megbuntetesenek lehetoseget, melynek okozoja az Egyhazon beluli hitetlenseg..."
www.youtube.com/watch?v=oBna_X9YuGY

@khamul:

vilagos, hogy Jezus szavai-

'Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. '

-roppant fontosak, ezert nem kivanok se jobbra, se balra elterni attol, amit Jezus es Maria mondanak,

meg akkor sem ha pont az a testverunk patkanyoz le indirekt modon, aki tavaly marciusban meg arrol fogadkozott, hogy ha a "homoszexualishazassag" akarcsak felszinesen is megjelenik a hivatalos egyhazi vita-kerdeskorben, akkor komolyan fogja venni a nagyfigyelmeztetes uzeneteit.

2014.01.18. 17:20:56

Thomas Mann unokája, a teológus, pszichiáter és író Frido Mann tekint Ferencre és a reményt keltő római fordulatra: „előtte még egyetlen pápa sem hangsúlyozta ilyen mértékben, hogy a keresztények helye a szegények és a betegek mellett van. Ezzel azt mondja ki, amit Jézus akart.

Az amerikai National Catholic Reporter neves Vatikán-szakértője, John L. Allen Jr. – noha az új pápaság első negyedévét mérlegre téve az erős gesztusok dacára hiányolta az igazán jelentős, az egyházszerkezet működését érdemben befolyásoló főpásztori döntéseket – nyári összegzésében jelezte: „a bázison jól érzékelhető a sejtés, hogy egyfajta földrengés készülődik” (NCR 2013. június 17.). Ugyanő augusztusban már arról beszélt, hogy „forradalom zajlik”: Ferenc egyfajta „katolikus glásznoszty” megvalósítására törekszik, a kérdés tehát nem az, hogy vállalkozik-e rá, hanem (az olasz L’Espresso című képes hetilap főcímével szólva): „Ce la farà?” – azaz „végig tudja-e csinálni?”

Az irányváltás esélyei
Ferenc pápa 2013-ban
www.merleg-digest.eu/az-iranyvaltas-eselyei/

2014.03.19. 14:35:45

"Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot! Védd meg Európát a balliberális pestistől és szirvárványszínű üszkösödéstől".
(Budapest, 2014. március 15.)

Nem a szélsőséges uszító Mária-rádiós Rydzyk atya barátja lett március 12-én a lengyel katolikus püspöki kar új elnöke, pedig a veszély fennállt. Tudom, Magyarországról nézve ez nem látszik nagyon izgalmasnak, de ha egy kicsit kiélezem a dolgot, talán világossá válik, hogy miért nem érdektelen: megtörténhetett volna, hogy Európa egyik legnagyobb létszámú és legbefolyásosabb katolikus egyháza látványosan szembefordul az egy éve hivatalba lépett Ferenc pápával.

Barátságosan konzervatív új lengyel püspökkari elnök: a szélsőségesnél ő is jobb
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/367121_baratsagosan_konzervativ_uj_lengyel_puspokkari_a_o

2014.03.19. 15:44:36

Az Evangelii Gaudium emberképe biblikus és ezért társadalom- és gazdaságképe nem baloldali vagy jobboldali, nem liberális vagy konzervatív. A felebarát, értsd: a hozzánk közeli emberi személyekkel szembeni adósságaink törlesztésére szólít fel. Van olyan egyházkép, amelyet szokatlan nyíltsággal bírál és elvet, és van olyan amelyet, ajánl. És jó, hogy ez így van.

Heidl György blogja Közelség
heidlgyorgy.wordpress.com/2014/03/19/kozelseg/
süti beállítások módosítása