Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Március 8-ika egy vietnámi jezsuita szemével: örök nőnap az Édenkertben

2019.03.08. 07:00 phamdinhngocsj

marcius_8-an_az_edenkertben.png

A Jézus Társasága magyarországi provinciájában két ifjú vietnámi rendtag is él. Az alábbi blogbejegyzés szerzője, Phamdinh Ngoc József a Sodrás utcai közösség tagja. Írása a legkevésbé sem teológiai fejtegetés, sokkal inkább a távol-keleti képes beszédet idéző jámbor tisztelgés Isten teremtménye, a Nő előtt. És bár március 8-ika a nemzetközi munkásmozgalomból sarjadt ki, ma, amikor e napon Ferenc pápa is rendre megemlékezik a szebbik nemről, ne az osztályharcos gyökerekre emlékezzünk, hanem nyúljunk vissza sokkalta mélyebbre: konkrétan Ádámig és Éváig.

Az Ószövetség azt írja, hogy Isten férfit teremtett, és hagyta, hogy a paradicsomkertben éljen. Ádámnak hívták. A kertet Paradicsomnak nevezték, mivel ott minden megvolt, szép madarakkal és más állatokkal, gyönyörű tájjal. Ez igazán boldog kert volt. Mindenki arra vágyik, hogy ilyen kertben élhessen. A férfi azonban gyakran volt magányos, egyedül érezte magát.

Minden nap egy költőien szép és békés folyó mentén sétált, minden állattal beszélgetett, nézte a sok szép virágot, és remélte, hogy boldog lesz. Sajnos a szíve mindig szomorú maradt – ma ezt a szomorúságot szakkifejezéssel „fa”-nak neveznék (forever alone, vagyis örökké egyedül). Ezért egy szép napon Ádám felfedte szomorúságát az Úristennek. Az Úristen egy ideig gondolkodott, azután így szólt: „Nem jó az embernek egyedül lennie.” Tehát Isten egy nőt teremtett, csak Ádám számára. A gyönyörű nő neve: Éva, aki az emberiség anyja lett.

Az Úristen Ádámot a föld porából alkotta, Évát viszont egészen különlegesen teremtette meg. Álmot bocsátott Ádámra, s mikor elaludt, kivette egyik oldalbordáját, és a helyét hússal töltötte ki. Azután az Úristen az emberből kivett oldalbordából megalkotta a nőt. Mondani sem kell, hogy kedvességével és szépségével teljesen betöltötte Ádám szívét. Ettől kezdve Ádám nem volt magányos. Így szólt: „Ez már csont a csontomból és hús a húsomból.” Vagyis Ádám mindig szerette és tisztelte őt mint saját testét. Boldogok voltak, mert az Édenkertben nem hiányzott a vidámság és a kölcsönös szeretet köztük.

Nem tudjuk, Isten pontosan melyik napon teremtette meg a nőt. Csak azt tudjuk, hogy a hatodik napon teremtette az embert. Vannak, akik tréfásan azt mondják, az emberi történelem talán az első év március 8-ikára esett, mert ez a nap a gyönyörű nőkhöz kapcsolódik! Végül is ezekben a napokban az emberiség megteremtetett, mert „Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket.”

A paradicsomban Ádám annyira szerette és kényeztette a nőt, hogy Éva akkor volt a legboldogabb, amikor kedves férje mellette volt. Mindig édes, szerelmes szavakat mondott a feleségének. Napról napra látta Isten a két embert, akik kézen fogva boldogan jártak az Édenkertben. Terveiket megosztották egymással. Boldog családról és gyerekekről álmodoztak. Az őket körülvevő környezet, az édeni romantika is sok szépséget nyújtott a szerelemüknek. Igazi szép párt láthattunk, ahogy házasságot kötöttek az Isten áldásával. Számukra minden nap március 8-ika volt, mert Ádám naponta adott friss virágot a feleségének. Nem felejtette el, hogy Évának szerelmes szavakat mondjon, és együtt járjon vele teljes békességben.

Aztán Ádám már csak ritkán adott virágot a feleségének. Éva pedig gyakran szomorú volt. Ez olyan történet, amely az Édenen kívül van, és sok mai család életében előfordul. Miért fogyatkozott meg a szeretetük? Azért, mert a kert közepén gyümölcsfa állt, amelynek gyümölcséből Isten megtiltotta, hogy egyenek. Isten ezzel a parancsával a bizalmukat tette próbára. Tudjuk, hogy kinek sikerült rávennie Évát, hogy ebből a gyümölcsből egyen. Ádámnak is adott a gyümölcsből. Világos, hogy a tiltott gyümölcs, amellyel bűnt követtek el, mindig vonzóbbnak és édesebbnek, sőt a legfinomabb gyümölcsnek tűnik. Ezért Isten kiűzte őket a paradicsomból. Szomorúan mentek az Édentől keletre.

Azóta az emberek sok szenvedést okoznak egymásnak. Sok helyen szívszorító látni, micsoda szenvedést okoz, hogy a nőket már nem tisztelik. A női méltóságot pénzzel, hatalommal megvásárolják, és fizikai erőszakkal eltiporják. A szenvedés sajnos a nők életének része ma is. Hol van ma az Édenkert március 8-iki ünnepe? Hol van az az idő, amikor a férj azt mondta a feleségének: „Édesem, te vagy a legszebb!”? Hol van egy hűséges férj? Hol van a kedves felesége? Általában, amikor a paradicsomkerti történetre emlékezünk, azt mondjuk, ez régen volt, mintha csak romantikus regényekben lenne olvasható!

Minden évben a világ március 8-án, a nemzetközi nőnapon, a nőkhöz fordul. Megilletik őket az emberi jogok, és megérdemlik, hogy szeretetet kapjanak. Ezen a napon különösen is törekszünk a paradicsomkerti harmóniára, és igyekszünk létrehozni azt életünkben. Milyen csodálatos, hogy március 8-án nagymamánkat, feleségünket, édesanyánkat és nővéreinket köszöntjük. Azt kívánjuk nekik, hogy mindig boldog nők legyenek, akik a boldogságot sugározzák a családban. Ne hagyjuk, hogy egyedül kelljen építeniük otthonukat, hanem segítsük őket. Ha mindent megteszünk ezért, akkor minden család a boldogság paradicsoma lesz.

Boldog nők napját kívánok minden nőnek! Adjunk nekik friss virágot, imával kísérve! Adjon nekik Isten jó egészséget és kedvességet! Tanuljuk meg és gyakoroljuk, hogyan fejezzük ki szeretetünket és tiszteletünket a nők iránt bárhol, bármikor.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr2114674485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IILiliII 2019.03.09. 17:23:47

Azt hiszed, keményen böjtölsz? Próbáld ki, hogy 40 napig nem kritizálsz senkit! (magadat se)

Déli pályaudvar 2019.03.21. 10:32:29

Most olvasom a blogján, hogy Matthaios súlyos beteg. Imádkozzunk érte!

jabbok 2019.03.21. 13:26:17

@Déli pályaudvar: Köszönöm az infót! Gondolom, mások is...

jabbok 2019.03.22. 20:57:18

Ha bárki tud valami frissebbet Matthaiosról, kérem, akár privátban is, de jelezze. Tegnap dél óta keresem mailben és facebookon is, de semmi hír...
süti beállítások módosítása