Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Facebook

Címkék

boldogság (8) egyház (52) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (17) hit (22) ima (13) Isten (8) isten (19) jezsuita (12) jézus (11) katolikus (10) lelkiség (10) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (11) vallás (14) vallások (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Új kérés Jézushoz egy gyermeki félrehallás nyomán: „zsebeidbe” rejts el engem!

2019.04.12. 10:15 kiss ulrich sj

jeans_1.jpg

A Szív korábbi számában megjelent egy mókás cikk. Gyerekszáj – hogyan érik félre, azaz az ő oldalukról nézve, hogyan teszik értelmessé a gyerekek a számukra furcsa és érthetetlen egyházi zsargont. Kedvencem ez: „Zsebeidben rejts el engem.” Mert mit is értsünk azon, hogy sebeidben rejts el engem? Mit kezdjen egy kisiskolás a misztikával?

Zsebe viszont minden fiúnak van. A zseb a fiúknak az, ami a nőknek a ridikül. Feneketlen, minden belefér. Ami egy igazi fiúnak kell. Csak ki ne üríttesd! Az fiúknál és hölgyeknél (a ridikül esetében) egyaránt katasztrófába fordulhat. Persze van önkéntes, de muszájkiürítés is. Amikor például a kulcsokat keressük.

Szóval: amennyire a ridikül a nőiesség szimbóluma, annyira a zseb a fiúk felségterülete. Tovább megyek: addig férfi a fiú, amíg zsebeiben hordja minden vagyonát. Később aktatáskára cseréli fel. Mi is az? A ridikül férfi változata. A tudálékosak kedvéért a „retikül”/”ridikül” a latin „reticulum” (háló, hálóból készült hordótáska) szóból eredhet. De aztán idővel az a jelentés tapadt hozzá, hogy „nevetséges”. Nagy karriert futott be, amikor egy talkshow fedőneve lett. És az állítólagos egyenjogúság rafinált módja. A férfiak, a fiúk kárára. Javaslom, indítsunk egy műsort csak fiúknak a Zseb címmel. Vagy legyen inkább Pocket? Az globális.

Mit kell tudni róla? Egy Appnak már otthont ad, és így kelleti magát: THE PLACE TO ABSORB GREAT CONTENT. Ez az. A Zseb/Pocket nagy és/vagy sok tartalmat lenyel. A cserkészeknél eljátszottuk, hogy a fiúk kiürítették zsebeiket. Volt ott minden, ami egy férfinak kell. Konzervnyitótól gombfociig, zsebkéstől rágógumiig. A BDU nadrágnak különösen sok zsebe volt. Az egyik őrsvezető szerint itt a zsebeknek volt nadrágjuk, nem a nadrágnak zsebei.

De a férfiasság csimborasszója a farmer. Ahogy James Dean hordta. Az „Élet nagy kérdései” közé tartozik, minek van kis zseb a nagyban, az igazi farmeren? A 24.hu ezt is elárulja: az első farrmert Jacob W. Davis tervezte, a nadrágokat pedig az 1870-es évek elején kezdte gyártani a Levi Strauss & Co. Ezek a farmernadrágok sok szempontból különböztek a mai daraboktól. Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy négy zsebük volt: egy hátul, három elől. Utóbbiak közül az egyik épp a ma is jól ismert kis zseb volt. Mi a szerepe? Nos, Davis az első farmert épp akkor tervezte, amikor az Egyesült Államokban elterjedtek a zsebórák. Az eredetileg munkásoknak és cowboyoknak készült nadrágokra tehát órazsebként került fel a kisebb zseb. Ez képes volt megóvni a szerkezeteket, ugyanakkor nem kellett benne hosszan kotorászni, hogy a tulajdonos megnézhesse az időt. Szóval ez volt elpolgáriasodás első nagy lépése. Utóbb a zsebórák használata visszaszorult, a zsebek mégis maradtak.

A zseb tartalmának változása valóságos kultúrtörténet. A zseb: állandó. A zseb konzervatív. A tartalom változik, a zseb marad. Ezért is ajánlom új titkos jelszónak. Zsebeidben rejts el engem. Mindnyájan beleférünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr8514759776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.