Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Facebook

Címkék

boldogság (8) egyház (52) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (17) hit (22) ima (13) Isten (8) isten (19) jezsuita (12) jézus (11) katolikus (10) lelkiség (10) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (11) vallás (14) vallások (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Utolsó kommentek:

khamul 2019.02.19. 23:26:53

@Hermes the God in Yellow:

'a Vaikán pedig a bazilika mellett múzeum, könyvtár és park. na és akkor mi van?'

Nem mondom, hogy részben igazad van. Inkább azt mondom, hogy teljesen igazad van, és mégsem állja meg a helyét, amit írsz.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 22:58:05

@puccini: ?? Hát, sok mindent szememre szoktak vetni, de naivnak még soha nem nevezett senki... Mire gondolsz?

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

puccini 2019.02.19. 20:49:46

@jabbok: Értem, hogy mit akarsz, de a naivitás...Sokszor eszembe jut, hogy "Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok!"

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 19:01:50

@Hermes the God in Yellow: engem egyszerűen, abszolut privátban is ÉRDEKEL, amit kérdeztem. És érdekel róla a te véleményed. Nem azért, hogy valamit rád vagy "rátok" (ha ugyan van ilyen "kollektív") bizonyítsak. De ha nem akarsz róla beszélni, akkor nyugodtan mondd azt. El fogom fogadni. Nem kell hozzá sértegetni. ;)

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Hermes the God in Yellow 2019.02.19. 18:47:41

@Kitalátor (másként) gondolkodó: a Vaikán pedig a bazilika mellett múzeum, könyvtár és park. na és akkor mi van?

amióta Mustafa Kemál eltörölte a kalifátust, az al-Azhar nagyimámja próbálta betölteni a szerepét. ezért volt a pápának olyan fontos aláírni vele valamit a békéről.

egyébként hogy vagy? tanulgatsz angolul?

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.02.19. 18:39:09

@Hermes the God in Yellow: Ugyanolyan, tehát szintén ember és szintén férfi. Az Azar nagymecset és egyetem egyben (ott tanított arab nyelvet a "mi" Germanus Gyulánk is), nem világegyház.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Hermes the God in Yellow 2019.02.19. 18:31:20

@jabbok: mi ezt már korábban "megbeszéltük". A jó viszony fenntartásának egyik feltétele, hogy észben tartjuk, kivel milyen témákat érdemes kerülni.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 17:57:27

@Hermes the God in Yellow: ez ("nem tudom miért éppen engem kérdezel. egy zsidótól talán azt várnád, hogy ha károsnak is tartja Netanjahu politikáját, akkor azt majd egy nácival akarja megvitani?") azért
1. TŐLED
2. FELÉM
nem csak nem esett jól, de nem is volt korrekt. Sőt.

Azt hittem, itt még van olyan, hogy nem egy feltételezett és sommásan csak "homofób"-nak skatulyázott kocka beszél egy sommásan csak "buzi"-nak skatulyázott kockával - hanem ÉN - VELED. Bocsánat, ha tévedtem.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 17:51:43

@Hermes the God in Yellow: hah - és valóban... A zárójelet le kell venni a link végéről - fogalmam nincs, miért csatolta a linkhez a blog.hu. A helyes link tehát:
www.newsweek.com/mother-and-father-replaced-parent-1-and-parent-2-french-schools-under-same-1332748

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 17:32:25

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "A szexuális devianciák és ivari személyiségzavarok körének meghatározása, tipizálása véleményem szerint nem morálteológia, bár olyan szempontból is vizsgálható lesz, amint nem lesz kötelező korunk meddő szexista bálványa előtt hódolni, és újra lesz szólás- és kutatás-szabadság. Amikor majd az ezzel kapcsolatos tabuk is elfoglalják méltó helyüket, azaz a szent pápa által "öngyilkos kutúra" néven nevezett korszak vége után."

Abban (is) maximálisan egyetértek, pontosabban az általam fellelt források is azt bizonyítják, hogy ma egyszerűen TILOS korrekt tudományos vizsgálatokat folytatni, és akár ilyen tudományos kutatások eredményeit, akár KONKRÉT TÉNYEKET közzé tenni, amelyek nem egyeznek a (politikai értelemben vett) "liberális" mainstream ideológiában megfogalmazott tételekkel, vagy egyáltalán kétségeket ébreszthetnének ezekkel a DOGMÁKKAL szemben.

Nekem szimpatikus, és egész hatékonynak is tűnik Jordan Peterson ez elleni fellépése. Legalábbis amiket eddig megismertem belőle.
pl: www.youtube.com/watch?v=WmX8RbrLLGo

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Hermes the God in Yellow 2019.02.19. 17:30:21

@Felicitasz: "Érteni vélem, hogy a hatalomgyakorlás létező módja a társadalom ilyenféle álkérdések mentén történő tudatos, irányított megosztása. "

bár ez kétségetelenűl igaz, vigyázni kell milyen következtetést von le belőle az ember, mert a MAGA-s kretének is valami ilyen jelszó alatt vonultak ki a Breitbart és az InfoWars pusztaságába és fonták maguk köré a bábot, amiben élnek.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Hermes the God in Yellow 2019.02.19. 17:09:47

@jabbok: nem tudom miről van szó és a linkedet sem tudom megnyitni.

a "nem tartanak attól, hogy...?" kezdetű kérdés általában fenyegetésnek hangzik, mint például abban a mondatban is, hogy "a bigott keresztények nem tartanak attól, hogy ha nem tartják a szájukat, rájuk szakadhat a templomtető?"

nem tudom miért éppen engem kérdezel. egy zsidótól talán azt várnád, hogy ha károsnak is tartja Netanjahu politikáját, akkor azt majd egy nácival akarja megvitani?

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 16:10:30

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "ha egy szervezeti dokumentum valakit megnevez írásban, azt abban a szervezetben szóban is úgy kell, úgy fogják nevezni" - ebben egyszerűen tényszerűségében, számtalan ellenpélda alapján nem értek egyet. De ne szorítsuk ki egymást a szorító ellentétes sarkaiba - legalábbis addig, amíg a célokban tulajdonképpen egyetértünk... ;)

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 16:06:50

@Felicitasz: nekem meg ennél akadt meg a szemem: "Csak az a baj, hogy ma már a nyugdíjas nénitől a kamaszig mindenki csak ebben a stílusban tud kommunikálni. Ez elbátortalanít. Egy olyan helyzetben, amikor mindenki baromi dühös, nem látom értelmét dühösnek lenni. Ahogy lassan viccelődni sem."

Erről megint egy Saint-Exupéry-idézet jutott eszembe a Citadellából... Csak most nincs időm megkeresni ;)

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.02.19. 15:55:42

@jabbok: A "melleslegben" maximálisan egyetértek. A szülők számozásában vagy bármilyen mechanikus természetellenes megkülönböztetésében szerintem sincs jó, mindkét fél számára hosszú távon is tartható megoldás. Önmagában egy ilyen képes lehet tönkretenni egy (bármilyen jellegű) szoros emberi kapcsolatot.
A többiben nem értek egyet, ugyanis ha egy szervezeti dokumentum valakit megnevez írásban, azt abban a szervezetben szóban is úgy kell, úgy fogják nevezni. Lásd pl. személyzetis –> hr-s (háeres)!

(Egyébként ki a hamisító? Az, aki állításként leírja a saját, evidenciákon és mások (esetleg kevéssé ismert, netán agyonhallgatott) kutatási eredményein, ezek felismert "koherens, konzisztens és konzekvens" összefüggésein alapuló meggyőződését egy kérdésben, vagy az, aki összemossa a disszertációt a kommenttel, az eredményt a véleménnyel?)

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 15:32:32

@Kitalátor (másként) gondolkodó: mellesleg viszont én személy szerint azonnal szabályos polgári engedetlenségbe kezdenék, amint bárhol Szülő1-nek vagy Szülő2-nek neveznének akár engem, akár a feleségemet.

Pl. arra hivatkoznék, hogy senki semmilyen törvény alapján nem diszkriminálhat minket, és nem veheti a bátorságot arra, hogy valamelyikünket ELSŐBBNEK nevezze a másiknál, a másikunkat pedig csak MÁSODIKNAK sorolja. Ez súlyosan sérti az egyenlő esélyekhez és egyenlő elbíráláshoz fűződő európai uniós jogaimat - nekem és minden más biológiai szülőnek.

(Hozzáteszem: a legháborgóbb keresztény kritikák a francia törvényt (is) úgy kritizálják, hogy szemmel láthatóan nem is ismerik. A legtöbb kritikát arról olvastam, mintha en'bloc betiltották volna Fr.O-ban, vagy legalábbis a francia iskolákban az "apa" és "anya" megszólítások használatát. Miközben a törvény - ha az angolul megtalálható források pontosak - kizárólag a hivatalos közoktatási DOKUMENTUMOKBAN írja elő az új terminológiát.

Ami persze továbbra is a többség súlyos diszkriminációja - nem lenne elég súlyos ÖNMAGÁBAN ahhoz, hogy ne kelljen meghamisítani???)

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.02.19. 14:55:58

@jabbok: A hipotézis-tézis-antitézis folyamaton átment magatartástudományi-etológiai vizsgálatok eredményei szigorúan indexre kerültek, és bár ezt az indexet nem a Tanítóhivatal állította össze, de nem is emelt szót ellene. Citálásuk tragédiák sorozatához vezethetne, tudományos pályákat törhetne ketté az Internet előtt e tárgyban született kutatási eredmények előszedése.

Tisztázzuk: Én részemről semmiféle hittételt nem írtam le. Mások megtették, gyakorlatilag nulla eredménnyel. A szexuális devianciák és ivari személyiségzavarok körének meghatározása, tipizálása véleményem szerint nem morálteológia, bár olyan szempontból is vizsgálható lesz, amint nem lesz kötelező korunk meddő szexista bálványa előtt hódolni, és újra lesz szólás- és kutatás-szabadság. Amikor majd az ezzel kapcsolatos tabuk is elfoglalják méltó helyüket, azaz a szent pápa által "öngyilkos kutúra" néven nevezett korszak vége után.
Nagyon "érdekes", hogy minden emberi megnyilvánulás vizsgálható evolúciós szempontból is, ide értve az adaptív szexualitást is, kivéve a lassan kötelező "alternatív szexuális magatartásformákat" és a szexusban megnyilvánuló személyiségzavarokat. Az is egy gyakori, főleg az egykori (csak egykori vezetőinek többnyire csak átmeneti meggazdagodásához mérhető adósságot hátrahagyó) SzDSz köreihez és szellemi leszármazottaihoz köthető "vitakultúra", hogy egy blogkommenttől (amit az emberek többsége, így én is általában telefonba pötyög be, és amint itt is látszik, küld el, néha tévedésből túl hamar, időnként csonkán és/vagy duplán) a tudományosság kritériumait várják el, miközben "ex katedra" ítéletet mondanak, "természetesen" a másoktól elvárható tudományossági kritériumok, kiváltképp a források (másoktól habzó szájjal követelt) pontos feltüntetését "elegánsan" mellőzve. És legtöbbször fel sem tűnik, mivel ők uralják a közbeszédet. Azt a közbeszédet, amely immár trágárságok, hazugságok, irrealitások és blaszfémiák láncolata, köszönhetően ezeknek a "szakértőknek".
Az eredeti téma közelébe visszakanyarodva: véleményem szerint ez a Móritzka-féle, mindent a (homo-) szexualitásból eredeztető, mindent ahhoz mérő gondolkodásmód addig lesz hegemón, addig lesz mainstream, amíg a jelenleg leggazdagabb államok lakosságának többsége nem lesz istenhívő. Jelenleg az atlanti "öngyilkos" kultúrájú régiók 2-10% közötti tételes vallásgyakorló kisebbségéhez talán +10-15% olyan embert lehet hozzászámolni, akik számára az istenhit (legyen az bármilyen is) valamiféle értéket, életformáló, magatartás-befolyásoló erkölcsi tényezőt jelent. Ettől még a transzcendencia, vagy legalábbis a misztikum a mainstream média számára szinte egyedül elfogadható formája, a horoszkópok és egyéb babonák is több ember életét, gondolkodását befolyásolják jelenleg. Az iszlámnak az európai demográfiai, noogén és lelki vákuumba történő betüremkedése néhány évtizeden belül ezt meg fogja változtatni.
Ha beledöglünk, akkor is!

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2019.02.19. 14:46:09

@jabbok: Majd @Hermes válaszol ahogyan ő gondolja, de tegnap ez jött velem szembe:
hvg.hu/kultura/201907__simon_marton_kolto_slammer__babel_tornyarol_duhrol__szigetelesek_kora
és különösen elgondolkodtam ezen a felvetésen:

HVG: Ahogy az egyik korábbi slamszövegében írja: mintha egy Trabantban ülnénk, amit két irányból tolnak az ellenkező irányba, miközben be van húzva a kézifék.

S. M.: Igen. Ott tartunk, hogy nagyjából el fog fogyni a belélegezhető levegő, ha így folytatjuk, a jégsapkák rohamtempóban olvadnak, kontinensnyi le nem bomló szemét úszik az óceánban. Estig sorolhatnám. Ég a fejünk fölött a ház. És ahelyett, hogy tennénk valamit, dilettáns barmok sületlenségein nyammogunk arról, hogy lapos-e a Föld, érdemes-e beoltatni a gyereked, baj-e, ha a vécére is kamionnal jársz, vagy meg lehet-e gyógyítani a homoszexuálisokat? Érteni vélem, hogy a hatalomgyakorlás létező módja a társadalom ilyenféle álkérdések mentén történő tudatos, irányított megosztása. Nem kell ehhez politikai zsenialitás, csak kellően elvetemültnek és gátlástalannak kell lenni. Még az sem meglepetés, hogy a világ tele van elvetemült és gátlástalan emberekkel. Boldog azért nem vagyok ettől.

***
Nyilván azt a gondolatot emelném ki, amit maga az interjúalany is "felvetésnek", saját világértelmezésének szán,
"Érteni vélem, hogy a hatalomgyakorlás létező módja a társadalom ilyenféle álkérdések mentén történő tudatos, irányított megosztása. "

és tegnap óta azt a metakérdést fogalmazgatom, hogy milyen kritériumok alapján lenne a legjobb eldönteni, hogy min érdemes egymásnak ugrani és min nem. Kvázi, hogy 1. hogyan lehetne felismerni, amikor bele vagyunk manipulálva (társadalmilag) egy összeugrásba, és (miután felismertük) 2. mi a mód arra, hogy magasról ignoráljuk amikor terelés jelleggel manipulálnak bennünket konfliktusokba.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

jabbok 2019.02.19. 14:05:18

@Kitalátor (másként) gondolkodó: ez egy (a sok közül egy) teória a homoszexualitásról. Ráadásul a számomra legrosszabb fajtája a "természettudományos" megközelítésnek: nem hipotézis - tézis - ellen-tézis folyamat eredménye, hanem egyszerűen egy PREKONCEPCIÓ, ami még arra sem veszi a fáradságot, hogy megpróbáljon alaposan vizsgálódni.

Nem a homoszexuálisok - hanem sokkal inkább a kereszténység védelmében haragszom az ilyen elméletere.

A kereszténység, pontosabban az IGAZSÁG alábecsülése, a Belé vetett bizalom hiánya az, ha nem merjük a saját hittételeinket kitenni egy korrekt és alapos, VALÓBAN tudományos vizsgálatnak.

Ez az elmélet pedig TUDOMÁNYOS szempontból gyáva. Ezért gyáva keresztény szempontból is.

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.02.19. 13:41:56

@jabbok: A generációkon át lappangva (de nem kromoszómákban) "öröklődő" és kulcsingerek sorozata által a populáció kisebbségéből előhívható homoszexualitás gyakorlatilag egyetlen adaptív értéke evolúciós szempontból a meddőség, szülés nélkül mások gyerekének, gyerekeinek a nevelése és/vagy az önfeláldozó hősiesség a család, a törzs, a település, az ország érdekében, árvák hártahagyása nélkül. De mivel sem az ember, sem a világ sok szempontból nem fekete-fehér, és az orvostudomány prostituálódása már eljutott, vagy rövidesen el fog jutni arra a szintre, hogy akár petesejtből nyert kromoszóma-állományt be tudjanak juttatni egy másik petesejtbe, és bármelyik "ikrásba" beültetni, de akár az is, hogy egy "kiherélt" petesejt-magba két spermium kromoszómáit bejuttassák és férfiakat is alkalmassá tudjanak tenni az egyébként szabadon irtható magzatok kihordására, könnyen elképzelhető a közös gyermek a "melegpároknál" is. És igen, az még hagyján, hogy Èva azt mondja, hogy "Anyának érzem ó Mártám magam" vagy ha Béla kiböki, hogy "Anyának érzem ó Ádám magam, de nem tudom elhinni, hogy a "Szülő1-nek érzem, ó ... magam" bárkiben is drámai katarzist váltana ki...

Bejegyzés: Katolikus-muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?