Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Szívem csücske: Gyurcsány Ferenc

2009.03.27. 14:00 Ky-Lí

Nos, nem túlzok. És nem is csak így gondolom. Így is érzem. Ez az érzés legalább négy éve bennem van. És napról napra egyre erősebb... Katolikus körökben (de talán keresztyén körökben úgyszintén) évek óta nagy divat szidni a szocikat, a komcsikat, ha nem is az egész emberiség, de minimum mint a magyar nemzet árulóit, tönkretevőit. Közben az is nagy divat, hogy a háttérben összedörzsöljük a kezünket, ha sikerült egyik marhaságot a másik után csinálniuk. Ilyenkor: "mi megmondtuk...", "előre láttuk...", "bezzeg AZ Orbán..." stb. (Ez alól talán csak a legmagasabb egyházi vezetés kivétel... Ott is mintha valahogy jobban szeretnék Gyurcsányt? Persze nem az én kedvemért.)


Gyurcsány Ferenc iránti rendetlen ragaszkodásomhoz tulajdonképpen semmi köze nincs Gyurcsány Ferencnek. Szegény, nem tehet arról, hogy ennek oka csupán az én születésem óta magammal cipelt ún. "underdog" iránt érzett jellembeli elgyengülésem. Hogy ez mi is? Valahogy mindig a kisebb, a kisebbség oldalán álltam (abba is születtem bele); mindig a szerencsétlen, a vesztes volt a szimpatikusabb nekem. Most is így érzem, és így éreztem magam éveken át katolikus körökben. Sohasem tudtam átvenni az akolszellemet és skandálni, hogy "Gyurcsány takarodj!" Persze nem lesznek azért álmatlan éjszakáim, ha elmegy végre…

Nehéz és feszültségekkel teli napok ezek az ország életében. A jobboldali katolikusok, a többség, persze röhög a markába, az egyházi vezetés pedig - jó szokásához hűen - hallgat. Pedig ők számolnak vele, hogy “minden politika”… – csakhogy a politika nem minden!

Tőlem sokan kérdezik, hogy miért nem nyilatkozik a hivatalos egyház. Nem tudom. De válaszként valami ilyesmire gondolok:
Olyan korban élünk, amikor nincs helytelenebb magatartás, mint „távol maradni”. Távol tartani magunkat, hűvösen és érdektelenül állni olyan események előtt, amelyek az emberek életét, a MI életünket befolyásolják. Ez nemcsak a társadalmunk gazdasági és szociális valóságára érvényes, de biztosan így van a politikában is. Amikor új társadalmi dimenziók bontakoznak ki új struktúrákkal, nemhiába sürgeti az egyház a híveket, hogy álljanak az ügy mögé elkötelezetten akkor is, amikor  magasra csapnak a harci tüzek a csatamezőkön. Nos, pillanatnyilag reménytelen vállalkozásnak tűnik a figyelemfelkeltés szándékával gyertyagyújtogatással próbálkozni a szemvakító lángok mögött, hiszen a kisembernek folytatnia kell megélhetésért folyó ketrecharcát.

Úgy vélem, az egyháznak az élet sűrűjében kellene lennie, el kellene köteleződnie az emberek mellett. Ugyanakkor ennek - főként politikai - kivitelezésében nagy óvatosságra van szükség. Mert ha már a vajúdás elkezdődött, akkor jól is kell bábáskodni a születés pillanatában, nehogy szörnyszülött lásson napvilágot - vagy nehogy a világ lásson szörnyszülöttet… Én hiszek abban, hogy minden kereszténynek el kell köteleznie magát a világ dolgaiban, úgy a tudomány területén, mint a társadalmi struktúrák változása terén, egy jobb, reménytelibb és biztonságosabb világ érdekében. Csak Jézus lehet a példa, aki a legfelsőbb állami és vallási erőkkel szemben is kiállt a szegények, betegek, tehetetlenek mellett, egészen a halálig. Minden keresztény számára ebben a krisztusi példában rejlik politikai aktivitásának gyökere. Ez alól nem kivétel sem a klérus, sem a szerzetesközösségek. Végtére is valamennyien ide tartoznak ők is, ők is csak állampolgárok. Osztozniuk kell embertársaik sorsában.

Ehhez járulhat hozzá az én szememben a hivatalos egyház is azzal, hogy támogatja az ilyen viselkedést: hogy tagjai mellé áll azzal, hogy védelemzi jogaikat. Egyvalamitől azonban óvakodnia kell: attól, hogy véleményét bármi módon rájuk erőltesse. Magát az egyént kell támogatnia, nem annak ilyen vagy olyan döntését.

A hivatalos egyház ugyanakkor ne lépjen be a napi politika küzdő terére és ne ott kötelezze el magát. Jézus sok karizmát hagyott apostolaira és egyházára, de hogy politikai döntések terén tévedhetetlenséget ígért volna, nos, erről nem tudunk. A történelem tanúsítja, hogy az egyház ahányszor csak tudatosan akart a napi politika, a mindenkori hatalom részese lenni, hosszú távon nem Isten Országát mozdította elő. A püspökök nem mindig kapták meg a politikai okosság karizmáját, csupán -  testületileg – az evangéliumhoz való hűségét. Ha véletlenül mégis belebonyolódnak hatalompolitikai játszmákba, tudniuk kell, hogy nyilatkozataik gyakran csak emberi bölcsesség gyümölcsei. Személyes véleményükhöz persze, ugyanakkor, joguk van.
Ha ez alól valami kivételt képez a politika terén, akkor az az egyházi vezetők abszolút felelőssége a híveik és a polgárok alapvető emberi jogait ért sérelmek, igazságtalanságok esetében.

Az pedig örökös kérdés marad számomra, hogy vajon megjelenhet-e a keresztény elköteleződés konkrét párt vagy pártok formájában is. Gyakran ugyanis az a benyomásom, hogy amikor valamely párt vállalja magára ezt a feladatot, akkor nemegyszer az egyházat és annak társadalmi szerepét akarja érvényesíteni a politikában, ami voltaképpen szereptévesztés volna egy téves ideológia alapján. Szerintem a hitben elkötelezett pártpolitikusok feladata a közjó szolgálata keresztény szellemben.

Nem elég ehhez nekünk egyszerűen "kovásznak" és "a föld sójának" lenni?

57 komment · 1 trackback

Címkék: politika gyurcsány egyház párt elkötelezettség

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr111028409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kitalátor 2009.04.10. 12:48:27

"Megint jönnek, kopogtatnak" Győzzön a Jobbik?   A Bombagyáron (amely ma már lassan az egyetlen liberális nemzeti fórum) azon folyik a vita, hogy ”Bejut-e a Jobbik az EP-be?”. Tomcat szerint kevés az esélye, szerintem meg a Jobbik ne…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.03.27. 14:19:24

Azt nem értem, hogy a keresztény politikai szerepvállalásról szóló gondolataid elé miért kell egy ilyen "szívem csücske gyurcsány" okosság.

Ami azt illeti nem hiszem el, hogy így van, és gondolom ez ilyen hatásvadász provokatív akármi (nem első és kár hogy nem az utolsó).

BTW az egyháznak minden erkölcsileg érintett kérdésben véleményt lehet és kell nyilvánítania (valóban soha nem teszi meg) de ez most inkább vicces mint erkölcstelen, illetve az általános politikusi felelőtlenség szép példája, de erről nem tudom mit mondhatna az egyház.
Sok más kérdésben kár volt hallgatni.

puccini 2009.03.27. 15:26:45

Ky-Li
1. "Ez az érzés legalább négy éve bennem van. És napról napra egyre erősebb... " - és orvosnál voltál?
2. "...de minimum mint a magyar nemzet árulóit, tönkretevőit" - miért, nem így is van?
3. "...ennek oka csupán az én születésem óta magammal cipelt ún. "underdog" jellembeli hibám" - most akkor döntsd el: szíved csücske, vagy csak a Te hibád.
4. Hogy a püspöki kar nem szólal meg amikor kell és megszólal amikor nem kell, ez lehet. Szerintem is. De akkor segítsen nekik sok őket elérő laikus/klerikus, hogy ez ne így legyen - ha már ők nem olyanok születésüktől fogva. Egy-két generáció még rá fog menni, hogy a magyr közállapot ebben is javuljon.
5. A keresztények politikai szerepvállalásához egy kicsit hosszabb idézet a Christifideles Laici-ból (42.): "A világi Krisztus-hívők, annak érdekében, hogy (...) a világot keresztény szellemben átformálják, semmi módon nem mondhatnak le a "politikai életben" történő részvételről, vagyis arról a sokrétű és szerteágazó gazdasági, társadalmi, törvényhozói, adminisztratív és kulturális munkáról, melynek célja szerves és intézményes módon a közjó előmozdítása. Amint a szinodusi atyák is többször megerősítették, mindenkinek és minden egyes személynek joga és kötelessége részt venni a politikai életben, bár ez különböző, egymást kölcsönösen kiegészítő formákban, fokozatokban, feladatokban és felelősségekben jut kifejezésre. Az egyéni törtetés, hatalomimádat, önzés, korrupció, melyeket gyakran hangoztatnak vádként a közügyekben tevékenykedő vagy képviselőséget vállaló, az uralkodó osztályhoz tartozó, a különböző politikai pártokhoz csatlakozó emberekkel kapcsolatban, valamint az az igen elterjedt vélemény, ami a politikát az erkölcsi veszély szükségszerű helyének tekinti, semmiképpen sem igazolhatja a keresztények közügyekkel szembeni kétkedését vagy tartózkodását."

aventus 2009.03.27. 17:17:09

Ky-ly!Ne is törődj az ellenséges hangokkal!Hiszen nem teszel mást mint amit No. 1.főnököd parancsolt:szereted ellenségedet.Rá is fér.Én is szeretném valami hozzá illő,alkalmas helyen látni már,persze nem egyedül.
A politikában legtöbbször nem is lenne fontos a keresztény elvek tételes jelenléte.Beérném a józan és korrupciómentes gondolkodás és gyakorlat érvényesülésével.Hasonló a helyzet a püspöki karral.Bőven elég lenne,ha az átlagos,gondolkodni képes híveiktől hallható véleményt vernék kissé nagyobb dobra.Ha pedig a taktikán túl még stratégiára is futná...

cziczmiczpindur 2009.03.27. 17:44:54

Eddig azért jártam ide, mert itt nem volt se gyurcsányozás, se orbánozás. Azt bárhol megtalálja, akinek kedve van hozzá. Eddig itt olyasmikről beszélgettünk, ha nem is voltam elég felkészült valamennyi témához, amik gondolkodásra késztettek, amikben érdekelt a véleményetek, amik valóban fontosak az életünkben. Acsarkodni szerintem méltatlan, egyik vagy másik politikai oldal iránt, önmagában a politika iránt illúziókat táplálni felesleges. Kár azt remélni, hogy a politikában lehet bármiféle hitbéli elkötelezettség is a közvetlen politikai érdeken túl.

De igen, Ky-Lí, épp elég. Keresztények vagyunk, nem zelóták.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.03.27. 18:14:30

@cziczmiczpindur:
Egy dologban tévedsz: nem a zeloták viselkedéséhez hasonlítható a jelenség, hanem az etológia leíró tárgyköre foglalkozik vele...

esősévszak 2009.03.27. 20:12:59

"[...]gondolom ez ilyen hatásvadász provokatív akármi [...]"

Szerintem sem kapcsolódik az első rész a másodikhoz, no de az nem baj ha gyakorolva vagyon, hogy hogyan kell figyelemfelkeltő beszédeket tartani. Az ráfér az egyházra. :)

Szerintem is az egyház maradjon ki a napi politikából. Ha kicsit is oldalt választ (ahogy sajnos a mai magyar egyház szerintem túlságosan is teszi, legalábbis én így látom), azzal automatikusan elidegeníti a nem azzal szimpatizáló híveket. Ez egy olyan országban, ahol az utóbbi pár parlamenti választás ~50-50%-os kifutású volt, baromira nem mindegy, mert az a hívek fele.

Ha már az egyház sem tud a pártpolitika fölé emelkedni, akkor ki, mi tud...?

zzzsuzsa 2009.03.27. 22:34:51

Ky-Lí! Szerintem abszolút benne van a pakliban, hogy Gyurcsány megtér és rendes ember lesz belőle.Egyébként arra a kérdésedre, hogy egy párt felvállalhatja e azt, hogy keresztény, van egy konkrét történet, amit hírekből tudok: II. János Pál többször beszélt O.V-ral és állítólag felhatalmazta rá, vagy őt jelölte ki arra a szerepre, hogy a kereszténység pozícióit szerezze vissza Európában, legalábbis tevékenysége ezt a nemes célt szolgálja. Természetesen mindezt politikai szinten....:) gondolok itt az EU alkotmányra stb...
Én azt gondolom emögött nem csak öncélú politikai szándék van, hanem ez ennél több. Azt gondolom, II.János Pál személye itt meghatározó.

tanítvány 2009.03.27. 22:41:54

Mondjátok meg Kiss Ulrich SJ-nek meg Vértesaljai SJ-nek hogy ne nyilvánítsanak semmilyen véleményt (és ne is böjtöljön nyíltan), nehogy kampánycsendet sértsenek vele. A keresztény meg maradjék békességben, mégha elveszik is szája elől a kenyeret. A bárányok hallgassanak. Nem igaz?

esősévszak: szerintem meg a politika maradjon ki az egyháziak életéből, ha lehet (Olvass vissza, ezen már párszor túlléptünk. Számomra csak a mód és a mérték lehet megfontolandó.). A Christifideles Laici? Egyház társadalmi tanítása; Kompendiuma? Ezeket olvastad, érted miért születtek? Te az egyház tagja vagy? Kívülről szemléled? Ha élő tagja vagy, egyúttal nem érintenek a közügyek is? Pl. nem adózol? Családtámogatásról, egészségügyről, gazdaságról nincsen véleményed egyháziként? - Uncsi mindig szlogeneket olvasni: az egyház maradjon ki a politikából (vagyis a közügyekben való részvételből).

A máltai keresztes topicon már keresztül kasul jártuk a témát.
Jó volna konstruktívabb gondolatkör szlogenek helyett. Én sem koptattam előzetes tanulmányozások nélkül e nyílt felületet, megtisztelvén másokat a velem való eszmecseréért.

kdnp.hu/media/videotar/kesz-kongresszus-kecskemet

ujember.katolikus.hu/Archivum/000514/0401.html

etienne 2009.03.27. 23:06:17

Ky-Lí, örülök a felvetett témának.
Azt kérdezed:"Nem elég ehhez nekünk egyszerűen "kovásznak" és "a föld sójának" lenni?"
Úgy gondolom ez a kulcs az egyház politikai szerepvállalásához. Mindent tehet az egyház, politizálhat is, sőt van olyan történelmi helyzet, amikor nem szabad politikailag semlegesnek maradnia, de mindenkor csak a fenti módon szabadna tennie. Ha ebből a szerepből "kiesik" nem való másra, minthogy kidobják és eltapossák az emberek.

JasPet 2009.03.28. 00:45:41

Gyönyörű morális kérdés! Joga van e a keresztényeknek megkérdőjelezni az aktuális politikai hatalmat vagy törődjenek bele a sorsukba?
Természetesen nem kérdőjelezhetik meg az olyan rendszereket, amelyek kasztrendszer szerű (vérségi alapon öröklődő) módon működnek, hiszen Krisztus világosan kifejtette az adott uralkodói hatalom létjogosultságának elfogadását(Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek ami az Istené)
De mi a helyzet a demokráciában? A 20. századi demokrácia, kollektív felelősséget adott az ország ÖSSZES állampolgárának. Ma már bárki lehet uralkodó (miniszterelnök), de ezt a titulust a választók Szabad Akaratának megnyerésével nyerhetik el. Nincs menekvés, azok is felelősek, akik nem szavaznak. Mivel jogilag is ily modón mindenki egyenlő módon felelős az adott vezető kilétéért, a keresztényeknek kötelességük meginteni vagy Szent Pál nyomán akár kizárni a közösségből azokat a tagokat, akik nem hajlandóak együttműködni az alapvető keresztényi értékrendekkel. A nyílvánosan beszélőkre, tanítókra stb ez 100 szorosan vonatkozik. A kormányzó párt elnökét ill miniszterelnököt közvetve és közvetlenül is elvileg az emberek választják,(minél kevesebb esélyt adva az isteni predesztinációra), így a keresztények felelőssége is óriási.
A keresztények visszavehetik természetesen a bűnös vezetőt, miután élete a krisztusiakéhoz vált hasonlatossá.
Szintén Szent Pál nyomán Ky- Línek.(Galatai levél alapján) Nem elég szeretni pl egy rossz miniszterelnököt(vagy ellenségeinket stb), de meg kell tanítanunk őket a szeretet befogadására és elsajátítására is.
Különben szeretetünk önző és egydimenziós lesz.

vitalis (törölt) 2009.03.28. 08:49:36

@zzzsuzsa:
Ez nagyon érdekes új hir számomra, hogy II. János Pál pápa pont Orbán Viktort bizta meg a kereszténység pozicióinak visszaszerzésére...
Orbán Viktor különben nagyon elfoglalt ember mostanság, saját poziciójának visszaszerzésén munkálkodik az elbukott választás óta egyfolytában és ehhez a történelmi egyházak és az utca népének segitségét is egyaránt igénybe veszi. Orbán Viktor a szeretet Evangéliuma helyett a gyűlőlet prófétája, nem állit semmit csak tagad! Elég szomorú, hogy nekünk csak ilyen szövetséges jutott. Isten óvja Magyarországot Orbán Viktortól!

zzzsuzsa 2009.03.28. 09:19:13

@vitalis: Kedves Vitalis! No komment....

etienne 2009.03.28. 10:39:19

@zzzsuzsa: Kinek-kinek más a szíve csücske...
@jaspet: Ha egy közösség (vagy inkább nyáj?) kiszemel egy bűnbakot (talál egy fekete bárányt) nem tudom lehet-e morálisan mást tenni, mint a megtámadott mellé állni, de legalábbis nem együtt üvölteni a farkasokkal. A Gy. F. elleni - szerintem az ellenzék által gerjesztett - hangulat - már a jó izlést sérti. Sajnos keresztény testvéreink egy része ezt nem érzi.
"A keresztények visszavehetik természetesen a bűnös vezetőt, miután élete a krisztusiakéhoz vált hasonlatossá." Kire gondolsz? A püspökeinket nem demokratikusan választjuk. Vagy netán a világi vezetőkre? Mi talán már krisztusiak vagyunk? Milyen alapon állítunk fel keresztény normákat egy pluralista demokrácia vezetőivel szemben? Azt írod
"Szintén Szent Pál nyomán Ky- Línek.(Galatai levél alapján) Nem elég szeretni pl egy rossz miniszterelnököt(vagy ellenségeinket stb), de meg kell tanítanunk őket a szeretet befogadására és elsajátítására is." Nem sok sikerrel tanítjuk őket. Attól tartok nem csak a tanítványokban van a hiba...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.03.28. 11:05:53

@esősévszak: "egy olyan országban, ahol az utóbbi pár parlamenti választás ~50-50%-os kifutású volt, baromira nem mindegy, mert az a hívek fele."
Nem, nem a hívek fele. A választók fele. Nagyon nem mindegy. A politikai meggyőződés, a választási hajlandóság tudomásom szerint nem véletlenszerű eloszlásban van jelen a társadalomban.

A politikusok ugyanis meglepően jól ismerik - főleg utólag - a választóikat. A választói csoportokon belül is megfigyelhető egyfajta konzisztencia. Nem a véletlen műve, és nem is a gazdasági folyamatok kérlelhetetlen belső logikája, hogy választások környékén, különösen válságok idején (erősen liberális kötődésű barátom szerint a szocialisták, de még a tényleg (nyugati) szociáldemokraták is ellenzékben remekek, de ahogy bárhol hatalomra kerülnek, rögtön "válság van" és "megszorítás kell") a hatalmon, kormányon lévő párt mely társadalmi csoportokat bünteti vagy jutalmazza.

Persze vannak minden társadalmi halmazban valamilyen szempontból, leginkább politikailag oda nem illő egyének is (társadalmi igazságosságban, közteherviselésben, a munka és a munkás becsületében hívő becsületes MSZP-szavazó, nemzeti radikális FIDESz-szavazó, tényleg liberális gondolkodású, toleráns SzDSz-szavazó, mélyen hívő KDNP-szavazó stb.), és ők, a kivételek, bizony csalódni szoktak, ha nyernek. Én - amikor az ország többsége megszavazta ezeket - elkezdtem szurkolni nekik, hogy váltsák valóra ígéreteiket, és egy csöpp elégtételt sem éreztem, amikor - legtöbbször a rovásomra - mást tettek. Még annak sem tudtam tiszta szívből örülni, hogy a "genetikailag" (nagyapja vöröskatona volt, apja kisávós) szocialista volt kollégám, barátom belátta, hogy ezeknek leginkább azért kellett a hatalom, hogy még többet tudjanak büntetlenül "szerezni" a közösből, a miénkből... Ő volt az egyik azok közül, akiket kapacitáltam, hogy lépjen be a KDNP-be, és a többi - részben hasonlóan csalódott internáci, részben nemzeti gondolkodású, de szintén ateista emberrel együtt alapítsák meg a KDNP Ateista Tagozatát. Igen, tükörként, azért, hogy a vörösterror vezéreinek utódpártja által a lakosság hülyítésére és a Stockholm-szindrómások (no meg a muszka-hagyások) begyűjtésére alapított MSzP Hívő Tagozata ne imbolyogjon végre ellenpont nélkül...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.03.28. 11:18:06

@vitalis: "Orbán Viktor a szeretet Evangéliuma helyett a gyűlőlet prófétája, nem állit semmit csak tagad! Elég szomorú, hogy nekünk csak ilyen szövetséges jutott. Isten óvja Magyarországot Orbán Viktortól!"

-aki - ugye Drága Bolgár Elvtárs Úr - valójában nem is Orbán, hanem Orsós, meg aztán a nyakkendője hátuljába egy fordított kereszt és egy pentagramma is van betűzve, és különben is zsidóbérenc református cigány szcientológus szabadkőműves, aki kőbányájában rejtegette a móri mészárosokat, és most már szőlőt nevel ott is, meg hasiskendert, és nem is tud angolul, külön tolmáccsal járt egyetemre is Amerikában, és veri a feleségét, ki akarja irtani a cigányokat meg a szegény zsidókat, és a képe előtt minden fideszesnek (zsideszesnek, ha-ha-ha) gyertyát kell égetni blablabla blablabla blablabla blablabla ................

cziczmiczpindur 2009.03.28. 12:05:33

Jaj, ezt már olvasni sincs kedvem, nemhogy kommentelni....

vitalis (törölt) 2009.03.28. 13:23:17

@cziczmiczpindur:
"Keresztények vagyunk, nem zelóták."
Kár, hogy itthagysz minket magunkra, most kétségek közt örlődök, és sohasem tudom meg, hogy miként kerültek be a képbe a zeloták?
Azt addig értem, hogy nem vagyunk zeloták, de keresztények vagyunk-e?

vitalis (törölt) 2009.03.28. 13:41:44

@zzzsuzsa:
nem kell válaszolnod, én csak úgy magamnak irogatok itt hülyeségeket...

"Én azt gondolom emögött nem csak öncélú politikai szándék van..."

Én pedig azt gondolom, hogy Orbán Viktor visszaél az emberek hitével, ugyanúgy eszközként használja az egyházakat és a vallásos embereket, mint ahogy mindenki mást. Ezt mintha maguk az egyházak sem értenék - vagy ha értik, a kölcsönös előnyök reményében tudomásul veszik…

bölcsésztanár 2009.03.28. 21:18:28

@aventus:
Pontosan ezt gondolom mostanában én is...
Lehet, hogy lerágott csont, de szerintem annyira azért bele kéne folyni a politikába a keresztényeknek, hogy pl. a jövőben megakadályozzák az iskolákban a kötelező agymosást a homoszexualitásról, hogy a szcientológia ne lehessen egyház, ami állami támogatást kap, hogy a család alapvető fontosságú a társadalom szempontjából még akkor is, ha tagjainak fele még nem szavazóképes, hogy egyenjogúság legyen a közlekedésben lábon és kerekesszéken/babakocsiban haladók között, s még sorolhatnám.
Nem tudom, milyen formában lehet nyomást gyakorolni egy ilyen (meg másmilyen) kormányra, de hogy kell, az biztos.

Naiv vagyok-e?

saintlouisdefrance 2009.03.28. 21:22:20

@zzzsuzsa: "II. János Pál többször beszélt O.V-ral és állítólag felhatalmazta rá, vagy őt jelölte ki arra a szerepre, hogy a kereszténység pozícióit szerezze vissza Európában"

ez aranyos : )

latom magam elott a nagy papat megfaradtan, megtorve, ahogy naphosszat csak a Szent Mihaly imat mondogatja - es akkor varatlanul Magyarorszagon megjelenik az uj Nagy Karoy, egy Szent Lajosba oltott Szent Istvan szeru Szent Valgyimir. micsoda szerencse, hogy II. Janos Pal nem habozott, azonnal felkenni ezt a ferfiut a Kereszteny Birodalom Romai csaszaranak, Isten hadnagyanak a Foldon!

Nem kellene szoni XVI. Benedeknek errol? Ugy ertem szegeny teljesen feleslegesen aggodik olyan sokat Europaert, hiszen a mi fenyes boldog jovendonk mar reges regen elkezdodott.

zzzsuzsa 2009.03.28. 21:51:52

@saintlouisdefrance: Ez jó! Tudtam, hogy nem hagy hidegen néhányótokat.
Az tény, hogy jó párszor találkoztak, kicsit többször, mint az a negyed óra volt Néróval.

zzzsuzsa 2009.03.28. 22:20:44

@saintlouisdefrance: XVI. Benedeknek má nem kell szóni, ugyanis ő szervezte a talikat....:) a "nagy" pápának ugyanis ő volt a jobb keze. Egyébként ez ilyen szinteken gondolom nem úgy megy, mint az oviban, hogy óvóbácsi kézen fogja Pistikét és azt mondja neki: " na Pistike mától fogva te leszel a napos....:)) pusz

etienne 2009.03.28. 23:44:29

ky-lí! Újra olvastam a felvezetésedet és valami mélyebb értelmet véltem felfedezni benne, mint első olvasatra.
Az magyar egyház, legalábbis a papság jelentős része és a hívek egy csoportja is elhivatottnak érzi magát a keresztény társadalom megteremtésére. Lassan esett le a tantusz, de most egyszerre minden világos lett. A II. Vatikáni Zsinat talán tévedett, hogy többé nincs létjogosultsága a deklaráltan keresztény államoknak és mi itt Közép-Kelet Európában megmutatjuk a világnak, hogy milyen is a Regnum Marianum. Csak valahogy nem jól kezdődik a dolog. Mit csináljunk azokkal akik nem akarják? Lehazaárulózzuk, lezsidózzuk őket, de mi lesz, ha ez nem használ és továbbra sem akarják?

egysegelem 2009.03.29. 10:34:06

"A II. Vatikáni Zsinat talán tévedett, hogy többé nincs létjogosultsága a deklaráltan keresztény államoknak"

Nem tevedett. Bar erdekes latni, ahogy az iszlam mellett ma mar kereszteny fundamentalizmusrol is lehet beszelni a nyugati vilagban bizonyos helyeken. Tehat en nem azt latom, hogy az egyhaz valamifele politikai szerepre tor, hanem eppen ellenkezoleg, bizonyos meggyozodeses politikusok akarjak olyanna formalni az orszagukat, amelyben egyedul a sajat eltorzult 'kereszteny' ertekjendjuknek van hely. Tehat van ez a 'marpedig keresztenyek lesztek ha beledoglotok is' mozgalom.

"Mit csináljunk azokkal akik nem akarják?"

A tortenelembol tanulni kell. Voltak a tortenelemnben kereszteny teokraciak es meg kell nezni, mi lett a veguk, es mi volt akkoiban azon emberek sorsa akik 'nem akartak' es meg kell nezni a mai modern (nem kereszteny, elsosorban iszlam) teokraciakat, mi a sorsuk azoknak, akik szinten nem akarjak. Vizsgaljuk meg es borzadjunk.

sat. · http://sztandit.blogspot.com/ 2009.03.29. 12:12:40

Tisztelt Ky-Lí!
Köszönöm az írást.
Minden jóut, további hasznos kovászkodást, áldásos tevékenységet, segítséget a szűkölködők érdekibe'
/a másik metafórát inkább nem használom, úgyis szikesedik a föld a sok sótul).
Idvözlettel stb.

esősévszak 2009.03.29. 18:29:44

Hát ez szépen eldurvult. Mondjuk nagyon nem lep meg :)

Leírom, bár kevesen fogják megérteni szerintem (de vannak itt, akikről azt gondolom, hogy igen), hogy amikor az ember szinte tökegyforma lehetőségekből kénytelen választani, akkor, mivel nincs mit összehasonlítani, elkezd "egyéb" érveket keresni. Melyiknek tetszik jobban a szine, melyik arc szimpatikusabb, pont melyik b*szott át régebben, stb...

Szerintetek ha olyan pártok közül kellene a mai magyarországon választani, akik között tényleges különbségek vannak, akkor szükség lenne-e ilyen "érzelmi" érvekre? Vagy akkor lennének valódi, összehasonlítható különbségek amikről lehetne beszélni?

Szükség lenne-e olyan érvekre, hogy OV-nek a pápa mit súgott a fülébe, vagy hogy GYF-nek mit csinál a nagymamája, ha mondjuk konkurrens szociológiai-közgazdasági modelleken lehetne mutogatni, hogy ha ezt a paramétert változtatom akkor az egyiken ez erre mozdul, a másikon meg az arra?

Mindenki, aki érzelmi érveket használ, a szíve mélyén tudja, legfeljebb magának sem vallja be, hogy mindegyik egyformán működik, és ma, magyarországon, csak azért érvelhet, hogy a neki szimpatikusabbik arcú oszthassa ki a haverjai között a pénzünket.

(Na persze, a legtöbben a mai magyarországon még azt sem értik, hogy az állam a mi pénzünkből gazdálkodik. :-( )

vitalis (törölt) 2009.03.30. 09:23:28

@tanítvány:
"Mondjátok meg Kiss Ulrich SJ-nek meg Vértesaljai SJ-nek"
Böjtöljetek, de ne úgy, mint sok farizeus, aki mutogatja böjtjét, hogy lássák…
Böjtöljetek, ám titkon a ti belső szobátokban, ahol egyedül Isten lát benneteket és megfizet nyilván…
Böjtöljetek, de ne úgy, mint a képmutatók!

zzzsuzsa 2009.03.30. 11:31:01

@esősévszak: Kedves Esősévszak! Részben egyetértek, szóval, hogy valóban szociológiai és közgazdasági mutatókaon kéne lemérni..... egyébként a Fidesz kormány alatt pozitív irányba mozdult el a mérleg nyelve. Tudom, hogy a másik oldal azt hangoztatja, hogy ez nem igaz. Nézzük csak meg azonban, hogy ma hogy néz ki az ország, mennyi a munkanélküli...stb és folytathatnám, de nem sok kedvem van. :) és, hogy a Fidesz k. alatt hogy néztünk ki. Azt hiszem erről ennyi elég is, mert napról napra úgyis ez folyik mindenhonnan.
Azzal nem értek egyet, hogy ma Magyarországon minden párt egyformán működik, szerintem a természetes szelekció előbb utóbb látványos lesz és kihullanak azok akiknek ki kell hullani.
Ennél többet nem érdemel ez a téma, úgyhogy részemről lezártnek tekintem. Üdv!

ige 2009.03.30. 12:20:09

A cikket előszőr el sem akartam olvasni, hiszen már a csapból is politika folyik. Aztán megtettem, és a kommenteket is olvasva a következőket gondodlom.
Nekünk keresztényeknek és a belőlünk álló közösségeknek mindent az Ige szerint kellene mérnünk. Ez tehát a politikára is értendő, illetve az abban szereplők tetteire. Ezért nehéz ma a helyzet, hiszen mindenhol vannak hitben élők, és világiak. Ezért politikai pártot választani nehéz. Hogy ki miért, hol van és mit tesz az a saját felelős döntése. A lényeg, hogy Istennel, a legjobbat akaró emberek tevékenykedjenek. Sajnos ma nem ezekről harsog a média, pedíg feltételezem, ezért léteznek.
Az egyház sem ítélhet, véleményezhet mást, mint ami a Binblia szerint lehet. Isten a Bibliában is jól elálasztotta az állam szerepét. Ritkán, de a kettő együttműködése csodás eseményeket, tetteket eredményezett (lásd Ó szövetségben). Talán erre kéne törekedni a pártoknak, és akkor javulna a helyzet.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.03.30. 15:47:11

@ige: Valaki, valahol, valamikor valami olyasmit mondott, hogy gyümölcséről ismerhetjük meg a fát.

A jelenlegi garnitúra már termőre fordult. Az egyik oldal már évtizedekkel ezelőtt is, többször is, folyamatosan is és kis szünetekkel is virágzott, de csak nagyon kevesek örömére, hasonlóan a parlagfűhöz (a termése sem ér szinte semmit), a másik meg mindig a vegetációs időszak után akart eddig termést érlelni, mintha valami tévedésből kiültetett délszaki dísznövény lenne. Kutyából nem lesz szerintem továbbra sem szalonna, de a termésérés némi agrotechnikával (bár legtöbbször csak a termésmennyiség és -minőség rovására) előrébb hozható...

kis_csirke 2009.03.30. 22:55:10

@Kitalátor feljegyzete 2009.03.28. 11:18:06 :

ezzel a hozzászólásoddal teljes mértékben egyet értek.
(welcome back)

etienne 2009.03.30. 23:42:47

@aventus: Nekem az is sok amennyit mondanak a főpásztoraink! De minek is, kinek is? A másként gondolkodók már rég elmaradoztak a templomból. A többiek meg úgyis tudják...

cserenkov 2009.04.10. 21:40:35

Egy érdekesség!
Két hete levegőben lógott az előre hozott választás! Vasárnap alig fértem be a kb. 1000 fős Nagytemplomba. A helyzet "konszolidálósádával", vissza tért minden a régi kerékvágásba. Azóta a szokásos félház van a miséken. Ilyen szempontból jó lenne az, ha a Fidesz nyerné jövőre a választásokat?

Bok Choy 2009.04.12. 19:04:47

Elöljáróban annyit, hogy bár hívő vagyok, nem vagyok keresztény, és jobboldali sem. Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy Ky-Lí írása pont azért tetszett, mert a jobboldalon és a katolikus egyház részéről is számomra nagyon hiányolt hangütéssel íródott. Nekem mind a két szférából nagyon hiányzik az a tárgyilagos, nem az (általában túlfűtött és negatív) érézelmek által vezérelt hangnem, amely a másként gondolkodót, a másik oldalon állót nem az ördög szinonímájának tekinti, és az egyházban elfogadott vagy a jobboldalon "hivatalosnak" tekintett állásponttal szemben álló véleményt is megfogalmaz, felvet ilyen kérdéseket (pl. Fletót szeretni), ne adj'Isten, még kritkus is egyházával szemben (nem ellene - érte). Egy katolikus egyháznak, ahol ez természetes, és ilyen jobboldalnak, sokkal jobban örülnék, mint a jelenleginek. Nem bántani akarok senkit, és nem is provokálni, ám számomra addig ez az egyház nem lehet hiteles, amíg legfelső vezetői között is olyanok ülnek, akik az előző rendszert besúgóként szolgálták. Ez szerintem még az MSZP-ben sincs rendjén - ám, ahogy valaki írta, kutyából nem lesz szalonna, tehát kutyák között a kutya mégsem annyira megdöbbentő, mint egy szervezetben, amely Jézus tanításain alapul. Elvileg. Egyébként pedig egyetértek azokkal, aki szerint az egyház vállaljon közéleti, politikai szerepet. De ne öncélú, saját hatalmi érdekeinek alárendelve, mert addig, amíg csak jobbra húz, és nagyon látványosan, saját hatalmának és érdekeinek alárendelve teszi, nem hiteles. Akkor tudna hitelesen megszólalni közéleti kérdésekben, ha 100 százalékban a Bibliát és Jézust követve tenné. Szerintem ez kb. akkor valósul meg, amikor az MSZP megtisztul kommunista múltjától, vagy Orbán Viktor valódi demokratává válik. Sajnos. De azért szurkolok. Mindüknek.

Tor Salqvist 2009.04.14. 15:25:42

"Valahogy mindig a kisebb, a kisebbség oldalán álltam (abba is születtem bele); mindig a szerencsétlen, a vesztes volt a szimpatikusabb nekem."

Talán ezért kellene milliárdos népnyúzók helyett a kilakoltatott kisemberek és a szenvedő magyarság oldalára állni. Ma Magyarországon csak a Jobbik képvisel nemzeti, keresztény, spirituális értékeket, ezeket a materialista, ateista gazfickók meg kell haladni! Csak a Jobbik nem kompromittálódott tolvajlásban, hazaárulásban, mutyiban!

valójábannemberci 2009.04.14. 21:20:41

Érdemes lenne példát venni Rick Warrentől, aki képes volt (a nagyon konzervatív, republikánius Christian right számára) "ellenséges" területen szolgálni: az elnöki beiktatás imavezetőjeként.
Meg is kapta az ilyenkor "kötelező" adag kénköves kritikát, na nem a demokratáktól, hanem a hívő repiktől.

Ettől függetlenül nagyon nemes és igazi keresztényi tett volt az, hogy olyan emberhez kapcsolódó eseményen vett részt hivatalos szereplőként, akinek a politikájával nem feltétlenül ért egyet. Se ő, se esetleg a gyülekezete nagy része.

volt filozófus (törölt) 2009.04.29. 12:26:29

Szerintem csodálatos a hozzáállásod, kedves Ky-Lí. Teljesen igazad van. Tarts ki hitedben, és őrizd meg magad nekünk ;) E pusztába kiáltó szavak legyenek termékenyek, és el ne csüggedj soha.
Isten áldjon!

alopex_lagopus (törölt) 2009.05.09. 14:16:22

@volt filozófus: Mélyen egyetértek azzal, amit írtál. Szeretném, ha sokan, mind többen lennének olyanok, mint ő. Minta.

virius 2009.09.07. 14:44:26

@cserenkov: Abban ma már egyetérthetünk, hogy nem lesz előre hozott választás, egyrészt, mert kevés rá az idő (48 hónapos ciklusban max 3 hónapra előre hozni a voksolást nonszensz, mert sokba van), másrészt mert egyik pártnak sem érdeke az előre hozott választás, paradox módon az EP-választáson meglepetéssezerű sikert elért Jobbiknak sem, lásd e témában Zárug Péter Farkas elemzését a Magyar Demokratában (Végtelennek tűnő ciklus). Előttünk még október 23-a, ki tudja, milyen hosszú és hideg lesz a tél, no meg ott van még március 15-e is, de a Húsvét jövőre is eljön és éppen a húsvéti időben lesz esedékes a választás és a remélt Feltámadás...

NRG44 · http://althir.org 2009.10.15. 16:08:24

A jezsuita rendet szabadkömüvesek és kétes erkölcsü rablólovagok alapitották anno.

Semmivel nem vagytok különbek a jehovistáknál, és a hitgyülinél.

A Sátán zsinagógája, ti azok vagytok.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.10.15. 17:25:42

@NRG44:
"A Sátán zsinagógája, ti azok vagytok."

Ezt a jelzőt kikérem magamnak...

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.10.15. 22:19:54

@NRG44: minek kotyogsz bele olyasmibe, amiről láthatólag fogalmad sincs ... ?

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.10.15. 22:24:54

@Kitalátor feljegyzetei: azért az a pálfordulás, ami a keresztényüldözős fideszből egyetlen hátraarccal templombajárós fideszt csinált, miután az MDF szétszeletelésével helyet csinált magának ... én azért nem emelnék szent viktor királynak szárnyas oltárt.

NRG44 · http://althir.org 2009.11.19. 08:57:40

@Nick_: sajnos pontosan ez a lenéző magatartás minden egyház sajátja

úgy hogy sajnálom, de sem a kereszténységre, sem a hozzá árukapcsolt
cionizmusra nem vagyok vevő sem én sem mások.

Istenben hiszek, nem a papokban.

cserenkov 2009.11.19. 14:10:59

@NRG44:
Szövegértésből jeles. Gratulálok!

NRG44 · http://althir.org 2009.11.20. 18:08:40

@cserenkov: tipikus kitérő válasz :-)))

nyiltan kiállni izrael mellett, és letagadni a cionistaságot, hát nem mondom, van bőr a pofátokon

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.20. 19:20:11

@NRG44: Na figyelj. Tegyük fel, hogy mi nem bántunk Téged, és Te se minket, hanem teszünk egy kísérletet arra, hogy megbeszéljük, mi a probléma. Mi a probléma?
Elöljáróban: a kereszténység egy zsidó gyökerű vallás. Jézus a saját létével és tanításával hozzátett valamihez, nem elvett valamiből. Akinek ezzel mély, komoly problémái vannak, annak nem muszáj kereszténynek lennie vagy annak vallania magát...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.20. 19:23:37

Mindenki másnak: mit gondoltok, megérne egy (figyelemmel kísért) posztot és néhány kommentet, hogy akkor most a katolikus egyház cionista vagy antiszemita? Egyszerűen nem tudok a kérdésben zöldágra jutni... Azt látom, hogy akár van rajtunk sapka (kipa, pileólus...) akár nincs, mindenhogy rossz.

amancich 2009.11.20. 20:56:43

@Felicitasz:

Hervad már ligetünk, s díszei hullanak,
Tarlott bokrai közt sárga levél zörög.
Nincs rózsás labyrinth, s balzsamos illatok
Közt nem lengedez a Zephyr.

Nincs már symphonia, s zöld lugasok között
Nem búg gerlice, és a füzes ernyein
A csermely violás völgye nem illatoz,
S tükrét durva csalét fedi.

A hegy boltozatin néma homály borong.
Bíbor thyrsusain nem mosolyog gerezd.
Itt nemrég az öröm víg dala harsogott:
S most minden szomorú s kiholt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.21. 03:03:08

@amancich: Ebben az esetben azt mondanám, hogy "hajjaj..."

NRG44 · http://althir.org 2009.11.30. 04:01:09

@Felicitasz: a katolikus egyház ma már csak egy bábu, anyagilag az adott államotól függ, igy nem lehet önállóan sem antiszemita sem antiantiszemita, azt mondja, amit mondanak, hogy mondjon.

+1 logikátlanság : Jézus igenis használt mágiát, erre az egyház azt is bünnek tartja. Herripotter ellenes püspöki körlevél... XD

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.30. 04:17:16

@NRG44: Nem válaszoltál a kérdésemre, hogy mi a problémád. Nem "úgy általában" miért gáz a "rendszer", hanem hogy Neked személyesen mi a problémád - valami, amiről utóbb kölcsönös vagdalkozás nélkül is lehetne beszélgetni.

2013.10.01. 11:39:16

@Ky-Lí
"Valahogy mindig a kisebb, a kisebbség oldalán álltam (abba is születtem bele); mindig a szerencsétlen, a vesztes volt a szimpatikusabb nekem. Most is így érzem, és így éreztem magam éveken át katolikus körökben. Sohasem tudtam átvenni az akolszellemet és skandálni, hogy "Gyurcsány takarodj!" Persze nem lesznek azért álmatlan éjszakáim, ha elmegy végre…"

„Őszöd nem a bazmegdről szól”
(Gyurcsány Ferenc)
Szinte már közhely, hogy Gyurcsány Ferenc egy pontosan megtervelt és fegyelmezetten végrehajtott karaktergyilkosság áldozata. Azt is tudjuk, hogy amerikai szakértelmet is igénybe vettek hozzá, és Orbán második revolvere, Semjén Zsolt irányította a gyilkosokat. Akad, aki arra is emlékszik, hogy az őszödi beszéd manipulálásában saját pártja sem volt teljesen ártatlan.

Karaktergyilkosság, második kiadás
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/330299_karaktergyilkossag_masodik_kiadas

kérdésem most csupáncsak arra az egy dologra korlátozódik: részt vállalhat-e egy keresztény karaktergyilkosságban?

uszo 2013.10.01. 15:04:04

@Izrael misztériuma: "kérdésem most csupáncsak arra az egy dologra korlátozódik: részt vállalhat-e egy keresztény karaktergyilkosságban?"

Akkor tudunk választ adni a kérdésedre, ha eldöntjük, a keresztény erkölcstan elfogadja-é a "cél szentesíti az eszközt" elvét.
Bár én úgy tudom, ezt az elvet inkább Nietzsche hatalmat szerető, ember feletti embere vallhatja magáénak mint egy keresztény.:)

"Nem arról van szó, hogy Gyurcsány megosztó személyiség, hanem arról, hogy ezt a bandát megeszi reggelire, és ha ő beáll közéjük, akkor a szürkéket nem lehet látni. Másrészt az MSZP soha nem bocsátotta meg Gyurcsánynak az őszödi beszédet, mert ebből a beszédből az ország népe megismerhette az MSZP igazi arcát, a mutyizós talpas kiselvtársak belterjes világát, az Audi-kulcsos államférfiak lélektanát, a pártpénztárnoki rendszer velejéig korrupt és mocskos világát. Soha nem bocsátotta meg nekik, hogy a jó öreg komcsi mentalitásból és a naftalinból ki kellett volna jönni, világpolgárrá kellett volna válni, és a “tömjük a zsebünket” kezdetű népi játékot be kellett volna fejezni. Felkarcolta a sok rossz lelkiismeretet, és neki tulajdonítják, hogy a posztkommunista jó világ végetért. Nekik a kormányzás a régi komcsi újraelosztást jelentette, amelyből az elosztást végzők szabadon lakmározhatnak. Ezért nem vették be Gyurcsányt, amiért megakadályozták azt is, hogy az MSZP-ből kivált pártjának frakciója legyen, mert akkor is fontosabb volt az utálat, a gyűlölet és a bosszú, mint egy fasiszta rendszer megfékezése. "
" Ez a baloldali szövetségnek nevezett hazugsághalmaz eljutott a tolerálható aljasság szélére. Amit most tesznek, az már nem politikai játszma, nem taktikai harc, hanem fasiszta tempó, goebbelsi technika, becstelenség és embertelenség, és ezzel eljutottak ugyanarra a szintre, ahol Orbán Viktor van, akivel szemben állítólag alternatívát kínálnak."
nepszava.com/2013/09/velemeny/bartus-laszlo-megint-a-gyurcsany.html

csaba carmarthen 2013.10.01. 15:35:29

Eperjes Károly rendszeresen imádkozik „Ferenc testvérért.” Én is próbáltam már ilyesmit: nagyon jót tesz a léleknek, sőt az önismeretnek.

www.magyarkurir.hu/en/node/34102

2013.10.01. 15:40:05

@uszo:
"a keresztény erkölcstan elfogadja-é a "cél szentesíti az eszközt" elvét."

bár machiavellit gyanúsították a fenti mondással, ráadásul jezsuitákat is megrágalmazták, hogy tőlük származik, de egyik sem igaz, azonban a kérdésfelvetés mindezek ellenére jogos!

uszo 2013.10.01. 22:49:45

@Izrael misztériuma: Nem arra céloztam, hogy ezt Nietzsche mondta volna, hanem arra, hogy az elv inkább illik ahhoz a gondolatához ami így hangzik
"Mi a jó?-Minden ami a hatalom érzetét, a hatalom akarását magát a hatalmat növeli az emberben. Mi a rossz? -Minden ami gyöngeségből ered.....Mi ártalmasabb mint a megrögzött vétek? A cselekvő részvét minden rosszul sikerült és gyönge iránt -kereszténység" (Der Antichrist)
süti beállítások módosítása