Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Jézus "születésnapja"

2012.01.05. 20:20 scapinelli

Egyetértek Heller Ágnessel. Ez mostanában ritka esemény.

Németh Sándor saját lapjában, a „hetek”-ben – és az ATV-ben –  karácsony alkalmából Ungvári Tamással beszélgetett a Messiásról.  Itt szólaltatták meg a Széchenyi-díjas filozófust, Heller Ágnest is, és még néhány más díjazottat: egy operatőrt, egy labdarúgót (ő történetesen csak válogatott, nincs díja, de úgy látszik ez is elég), egy írót és egy színművészt, és persze Heller Ágnest.  A kultúra válogatott képviselői nyilatkoznak Jézusról. Elgondolkodtató, hogy egyetlen püspököt sem tartottak illetékesnek az ügyben, talán, mert nincs Kossuth-, Széchenyi-, Oscar,- vagy József Attila díjuk. Igaz, Németh Sándor vezető lelkésznek sincs, de ő volt a megrendelő. No, de én Heller Ágnest akartam idézni és dicsérni. Azt mondja, „hogy Jézus minden karácsonykor megszületik, mindig jelen van, mindig ott születik, és akkor születik, amikor a karácsonyt ünneplik.”  Nagyon is igaza van. Persze azt is mondja, hogy „nem nézi jó szemmel, hogy az üdvtörténeti eseményből történelmi eseményt csinálnak.” Itt azért kissé összeráncoltam a homlokomat.  Vajon jól értem? Mert Ágnes asszony így folytatja: „Mintha Jézus születésnapja olyan lenne, mint az én születésnapom,”  - hát bizony, nem olyan. Megint egyetértek. Csakhogy ez a bonmot nem igazolja a  tézist, hogy itt üdvtörténeti eseményből történelmi eseményt csináltak. Ezt a történeti módszer követői megkísérelték, nem túl meggyőző eredménnyel. Náluk elsikkad, hogy Jézus születésével egy történeti eseményből – az is volt – lett üdvtörténeti esemény. És ez a karácsony lényege. Ágnes asszony mondatát tehát meg kell fordítani, hogy igaz legyen. Persze lehet, hogy csak a fogalmazása félreérthető, és valójában egyet gondolunk.
 
Persze, ha az utca emberét kérdezzük meg, csak egy törpe kisebbség mondja első hallásra, hogy a karácsony Jézus születéséről szól.  Nagyobb a valószínűsége, hogy azt felelik a kérdezőnek: ez a család ünnepe. És bizony néhány prédikációban is elhangzik ez. Kényelemes álláspont, a mindenkori többség rábólint, hisz a médiában is ezt hallja. Pedig a család ünnepe a Szent Család ünnepén van (egy hétre rá). Ez a nap emlékeztet minket arra, hogy a Megtestesülés családban történt, és ez persze nem csak a betlehemei napokra igaz, hanem a názáreti és egyiptomi, sőt jeruzsálemi folytatásra is. Nincs megtestesülés család nélkül: ahogy Názáretben Máriának igent kellett mondania, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen, úgy ma is, szükség van a családi, a szülői igenre, hogy Heller asszony szavaival az ünneplésből megszülethessen Jézus. Talán a mai ünnepet kéne felértékelnünk, újra kitalálnunk, hogy ez megtörténjen.
 
Még egy gondolat: nem csak rossz napon ünnepeljük a családot, ti. Szentestén, és nem a Szent Család ünnepén, hanem további engedményként a Zeitgeist-nek, privatizáljuk, az otthon négy fala közé zárjuk ezt az ünnepet, amely azonban nyilvános, nem lehet nyilvánosabb, sőt egyetemesebb.  Az első pillanattól fogva – ezt a Pásztorok miséje fejezi ki – közügy a Megváltó születése, nem marad a mikro-család intimitásában. És az ünnepi ciklust nem véletlenül zárjuk le Vízkeresztkor, hisz aznap az egész globális világ térdet hajt jelképesen a Gyermek előtt. Talán igaza van keleti testvéreinknek, hogy aznap ünneplik a karácsonyt. Talán nekünk is fokozatosan kellene ráhangolódnunk a Gyermek egyetemes küldetésére!
 
 

 

98 komment

Címkék: család karácsony jézus hellerágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr913517454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2012.01.05. 22:38:32

Szerintem jó jel a nyilvános betlehemek felállítása az utcákon és a tereken, ezzel is mutatva, hogy nem csak otthon lehet, hanem közösségileg is kéne valahogy átélni a Születést. Ezét nem is értem, hogy a Jobbik miért állít fel kereszteket karácsonykor, hogy jön az ide?

Egyébként a néphagyomány szerintem minden európai kultúrában tudja ezt, hogy mennyire közösségi ünnep a karácsony. A betlehemezés, a regölés, egymás látogatása, a jókívánságok, a közös éneklések mind mutatják, hogy a legritkább esetben volt egyedül egy-egy család karácsonykor. Vagy misére mentek, vagy látogattak másokat, vagy látogatókat fogadtak, a lényeg, hogy együtt végezte a közösség a rítusokat.
Csak hát ugye ezek szépen elsikkadtak a városban, arról nem is beszélve, hogy a "Szeretet Ünnepe" volt nálunk 40 évig a karácsony. Hihetetlen, hogy még az ambóról is lehet ezt hallani 2012-ben.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.05. 23:49:00

Kriszus születik! - Dícsőítsétek!

2012.01.05. 23:59:26

"Nekünk, keresztényeknek ideje lenne elismernünk, hogy félreismertük Jézust minden dologban, ami számít."
(Thomas Cahill)

a fenti idézet Heller Ágnes: A zsidó Jézus feltámadása c. könyvéből való

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.06. 00:09:31

A protokollt betartva első volt Krisztus dicsőítés, az orthodox/görögkatolikus karácsonyi köszöntéssel. :)

Aztán folytatva, egy kiegészítés a cikkhez:
"Talán igaza van keleti testvéreinknek, hogy aznap /- mármint Vízkeresztkor-/ ünneplik a Karácsonyt."
Ezt sokan így vélik, de tévedés!

A Karácsony az december 25, keleten is, nyugaton is!
A Vízkereszt az január 6. keleten, nyugaton pedig lényegesen kisebb ünnep, és a jan. 6-át követő vasárnapon tartják.
A kettő tehát (majdnem) ugyanaz.

A különbség nem a dátumokban, hanem a naptárhasználatban van!

Egyes orthodoxok (pl görögök, románok) a reformált Julián naptárt használják, ami gyakorlatilag egybeesik a mi Gergely-naptárunkkal. Ők tehát velünk együtt túl vannak a Karácsonyon, ma szigorú böjtöt tartottak, mert holnap náluk Vízkereszt lesz.

Más orthodoxok (pl. szerbek, oroszok) az eredeti Julián-naptárt használják, ami 13 napot késik a miénkhez képest. Az ő dec. 25-ük tehát a mi január 7-re esik, de nem 6-ra. Igaz, a liturgikus nap az előző napi vecsernyével kezdődik meg, tehát akár fogalmazhatunk úgy is, hogy 6-án az ő Szentestéjük van. A Vízkersztet értelem szerűen a mi január 19-én tartják majd meg.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.06. 00:32:18

@Izrael misztériuma:

"Mindenki azt mondja, keresztény Magyarország, csakhogy ez alatt nem arra gondolnak, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol hatmillióan hisznek Istenben, a tanításai szerint élnek, és elfogadják a húsvéti három nap misztériumát,
hanem azt értik, hogy nem zsidók.
Persze könnyebb antiszemitának lenni, ha a templomokban a papok nyíltan vagy burkoltan arról prédikálnak, hogy a zsidók ölték meg Krisztust. Ahelyett, hogy arról beszélnének, mit köszönhet a kereszténység a zsidóságnak."

Na vajon ki?
Nyert: Heller Ágnes
www.hetek.hu/interju/200505/hol_a_testvered_kain

2012.01.06. 08:32:56

@m-athos:
folytatom a bevezető idézetet:
"Az antiszemitizmus nemcsak a zsidóságra, de a kereszténységre nézve is gyalázat"
(Heller Ágnes)

"Mi belátjuk most, hogy sok-sok évszázad alatt szemünket vakság takarta és nem láttuk meg a Te népednek szépségét. És a mi ábrázatunkban nem ismertük fel elsőszülött testvéreink arcvonásait. Belátjuk, hogy Káin jegye van a mi homlokunkon. Évezreden át Ábel vérben és könnyben a földön hevert, mert mi elfelejtettük a Te szeretetedet. Bocsásd meg nekünk az elátkozást, amit mi igazságtalanul kimondtunk a zsidóság felett. Bocsásd meg nekünk, hogy az ő elátkozásukkal másodszor is keresztre feszítettünk Téged. Mert nem tudtuk, hogy mit cselekedtünk."
(???)

2012.01.06. 08:49:10

Japánt tartja második hazájának a 88 éves Nemeshegyi Péter jezsuita misszionárius...

Itt az a szokás, hogy ezen a napon fiatal párok, nem keresztények is, eljönnek egy kicsit imádkozni. Hátha abból valami jó fog kisülni! Egyszer egy lányka kezét összetéve buzgón imádkozott, a fiú bámészkodott jobbra-balra, nem fogott rajta nagyon az áhítat! Dobtam feléjük egy áldást, hiszen Pál is azt mondta: „Akit ismeretlenül is imádtok, azt hirdetem én tinéktek.”
mindennapi.hu/cikk/egyhaz/japan-misszio-az-ujev-fontosabb-mint-a-karacsony/2012-01-06/11563

flora 2012.01.06. 10:00:38

Mit jelent a karácsony az utca emberének:
www.youtube.com/watch?v=bURqnMGnq6w

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.01.06. 10:25:54

@m-athos:

'A Vízkereszt az január 6. keleten, nyugaton pedig lényegesen kisebb ünnep, és a jan. 6-át követő vasárnapon tartják.'

A Vízkereszt nyugaton is nagy ünnep: a karácsonyi ünnepkör "beteljesedése", ezt a liturgikus szövegek is tanusítják. A nyugati egyház többsége az ünnepet január 6.-án (sok helyen munkaszüneti napon) ünnepli. A MKPK megszánván a súlyos terhek alatt roskadozó "latin" szertartású híveket (elég nekik a munkanapra eső agusztus 15.), az ünnepet áthelyezte vasárnapra.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.01.06. 10:34:59

@m-athos:

A "latin" szertartás rendkívüli formáját (röviden, de nem pontosan: "trienti" mise) követők Magyarországon is január 6.-án ünneplik a Vízkeresztet, mert rájuk az 1962-es naptár vonatkozik.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.06. 11:17:09

@Izrael misztériuma:
Bevallom nem tudom kié a második idézet. De ha jól értelmezem ez egy őszinte bűnbánat, a múlt bűneiért, vélhetően a jó útra térés szándékával.

Heller szövege viszont más. A (rég)múlt bűneit a jelenbe vetíti, minden igazságtartalom nélkül. Magyarul HAZUDIK: a templomokban nem hangzik el amit állít, viszont elhangzik az, ami szerinte nem. Ne mondd, hogy nem így van! (Csak úgy mellékesen, honnan veszi állításait? Hányszor volt templomban az utóbbi néhány évben?)

Ha valaki egyes zsidók vélt vagy valós bűnei alapján az egész zsidóságot bűnbaknak kiálltja ki, arra azt mondjuk, hogy antiszemita. (Ilyen persze van, de nem a papok gerjesztik!)

Ha pedig valaki egyes hívők/papok vélt vagy valós bűnei alapján az egész papságot bűnösnek kiáltja ki, arra pedig az a megfelelő kifejezés, hogy egyházellenes (esetleg keresztényellenes).

Heller Ágnes tehát EGYHÁZELLENES. Ebben nincs is semmi meglepő: a kummunista Lukács György tanítványaként, a marxista "budapesti iskola" tagjaként nem is lehetne más. Az lenne csoda, ha nem így lenne.

A témához kapcsolódóan viszont nem árt tudni azt a történelmi tényt, hogy a katolikus egyház mentette meg a legtöbb zsidót a II. világháború idején. Többet, mint az összes többi szervezet, mozgalom, diplomáciai testület és a szövetséges államok együttvéve.
Ha van olyan valaki a világon, aki még szóba áll Hellerrel, az súgja már meg ezt neki, mert úgy látszik ő sem tudja. :-)))))))))

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.06. 11:31:39

@matthaios: Köszi a kiegészítést!

Azt lehet tudni, hogy mely közösségek tartoznak a trientiekhez, és kb. hányan lehetnek? Elég ha linkelsz valamit.

Ami a Vízkeresztet illeti, igaz hogy nyugaton is nagy ünnep, de ahogy írod, a karácsonyi ünnepkörhöz tartozik.

Keleten viszont még nagyobb ünnep, mert nem a karácsonyi ünnepkör része, hanem önálló ünnep, méghozzá a Karácsonynál nagyobb ünnep!

Ez első hallásra nagyon furcsának tűnhet, pedig nagyon egyszerű oka van:
Karácsonykor "csak" Krisztus születését ünnepeljük, Vízkeresztkor pedig a teljes Szentháromság "kinyilatkoztatását".

2012.01.06. 11:35:12

@m-athos:
az idézet úgy terjedt el szerte a világon, mint XXIII. János pápa bűnbánó imádsága a II. Vatikáni Zsinat idején, ezt a tényt utólag a vatikáni illetékesek mindenáron cáfolni igyekeztek, hogy mi az igazság, azt már sohasem tudjuk meg, mindenesetre szerintem a fenti imádság illik hozzá, nyugodtan mondhatta volna...

álljon itt kárpótlásul a szentéletű pápáról egy igaz történet:
"Giovanni Roncalli (XXIII. János pápa) egy szép napon autójával elrobogott a zsidók római, Tiberis-parti zsinagógája előtt. A zsinagógát éppen akkor hagyta el egy csoport ájtatoskodó zsidó. János pápa megállította autóját. Kiszállt belőle és fehér pápai ruhájában gyalog elébe ment a csoportnak, majd megszólította a csodálkozástól, meglepetéstől földbe gyökerezett lábú zsidókat: Nem tudom, hogy ez most jó-e a részemről, amit csinálok, vagy rossz, de hirtelen olyan érzésem támadt, hogy nekem, mint a keresztények atyjának meg kell benneteket áldanom. A zsidók nagy rokonszenvvel fogadták a pápa nem várt gesztusát, örültek, sőt egyesek belekaroltak az idős pápába. János pápát személyi titkára Loris Capovilla érsek kísérte. Ő beszélte el a jelenetet, hogy mikor a pápa visszatért autójához, és ismét beszállt abba, megjegyezte: Az jutott az eszembe, hogy ha a Vatikán egyes teológusai tudnák, hogy most mit csináltam, vajon, mit szólnának hozzá? S ha véleményük eltérne az én szándékomtól, éppen ez lenne a hatalmas tévedés!"

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.07. 02:07:26

Orthodox Karácsony alkalmából fogadjátok stílszerűen a most indított hészükhaszta blogomat:
hesykhia.blog.hu/
(Technikai problémák vannak időnként a kommentekkel sajna...)

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.07. 11:48:00

"Azt mondják, hogy a zsidóknak csak egy félrevezetett, kicsiny töredéke vett aktívan részt Magyarország tönkretételében. Ha így áll a dolog, akkor azok a zsidók, akik Londonban, New Yorkban és a párizsi békekonferencián a zsidókat képviselik, miért nem szégyenítik és bélyegzik meg zsarnok magyarországi hitsorsosaikat? Miért nem szakítanak meg minden kapcsolatot velük? Miért nem tiltakoznak a fajtestvéreik által elkövetett gyilkosságok ellen?" (Bujdosó könyv, 110. o., 1923)

2012.01.08. 01:51:57

@m-athos:
egy kis karácsonyi hangulat Szentföldről:
Christmas Day, Jerusalem 2010, Church of the Holy Sepulchre
www.youtube.com/watch?v=xflsZnOeNAM&feature=share
Christmas Eve in Jerusalem and Bethlehem 2010
www.youtube.com/watch?v=WxbPWxrTEl4&feature=share

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 09:28:01

@Izrael misztériuma:

Van frissebb videó is, 2011-es. Egy kis karácsonyi hangulat Jézus születésének helyszínén. Azt mesélik a szentlélek szállt le erre a helyre karácsonykor és betöltötte a keresztények szívét szeretettel és békességgel, hogy illően ünnepeljék Jézus születésnapját. Hogy a botok honnan kerültek elő és hogyan kezdődött a tömegverekedés, arról nem szólnak a hírek.

www.youtube.com/watch?v=5RnVfXFd5MU

Mentségükre szóljon, hogy néhány ezer éve az őseik még az életért való küzdelem frontvonalán szolgáltak és ilyen rövid idő távlatában a természetes ösztön még élénken él bennük, ezért nem csoda ha időnként felszínre kerül a majom ős. És az is, hogy minden ember így van ezzel, nem csak a keresztények.

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 11:13:11

És az is érdekes, hogy a gyakran terroristának és az erőszakos iszlám követőinek bélyegzett palesztinok állították helyre a rendet és a békét Jézus születésének templomában.

csaba carmarthen 2012.01.09. 11:23:11

' Utoljára kérlek benneteket, keresztényeket, muszlimokat, hindukat, zsidókat, és bármilyen vallásúakat, akiket a megtéveszthető emberi gondolkodás által tévútra vezettek, hogy nyissátok ki szemeiteket, és vegyétek észre az igaz Isten szavát, Aki a próféták által szólt hozzátok. Az igazság le van írva és dokumentálva van a Szentírás szent szavaiban, s ezt senki sem tudja kijavítani, megváltoztatni, senki sem kísérelheti meg, hogy az igazi mondanivalóját félremagyarázza. Csak egyetlen egy Isten van. Hagyjátok abba a harcot, nyissátok ki szemeiteket, s kövessetek engem az Örök Életbe. Úgy szeretlek mindnyájatokat, hogy az életemet adtam értetek. Elfelejtettétek? Utoljára és sürgősen kérlek titeket Isteni Irgalmasságom által, hogy térjetek vissza Hozzám. Isteni Irgalmasságom által jövök vissza a Földre, hogy megpróbáltatás alá tegyelek benneteket, és hogy segítsek, hogy a szívetekbe láthassatok, és az igazságot keressétek. Ne engedjétek meg a csalónak, hogy tönkretegyen benneteket. Keressétek az igazságot. A szeretet, csak a tiszta szeretet az, ami az Atyám országába vezet.'
www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2010-evi-uzenetek/2010-november/#110901

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 11:34:02

@csaba carmarthen:

Lehet, hogy a Jézus születésének templomában szolgáló keresztény papok nem olvasták a Nagy Figyelmeztetést?

Vagy félreértették és úgy értelmezték, hogy Jézus születésének napján és helyszínén botokkal kell egymást elagyabugyálni?

Hála Istennek, hogy odaküldte a muszlimokat, akik megakadályozták, hogy megöljék egymást a keresztények.

2012.01.09. 11:44:50

@Tilikov:
még mielőtt elsírnám magamat a meghatottságtól a béketeremtő palesztinok láttán, bejátszok Neked egy-két videót a közelmúltból:
Siege on the Church of Nativity, Bethlehem
www.youtube.com/watch?v=tF4qWE4ecKE
Palestinian gunmen take over the Church of the Nativity
www.youtube.com/watch?v=lR0G9n_OGMw
a templomot megszálló és onnan kifelé lövöldöző terroristák végül szabad elvonulást kaptak harmadik országba és csak mostanában kezdenek visszaszivárogni a tett színhelyére...
nálunk a mindig jólértesült plébi úgy interpretálta a dolgot, hogy a rohadt zsidók már megint ölik szegény keresztényeket és a templom sem szent nekik...
ugyanakkor tény, hogy a közel-keleten egyedül Izraelben vannak biztonságban a keresztények, létszámuk egyedül itt növekedett az elmúlt évtizedekben, míg pl. Betlehemből a megszállt területekről az intifáta kezdete óta közel negyedmillió arab keresztény távozott mohamedán testvéreik zaklatása következtében...

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 12:07:21

@Izrael misztériuma:

Nem ismerem pontosan a történetet, az előzményeket és az utóéletét, ezért óvakodnék attól, hogy kommentáljam. Az első videón én azt látom, hogy megérkezik az IDF tankja és fegyveresei, mire a palesztin fegyveresek, civilek, mentősök és sebesültek elmenekülnek. Objektívan erről ennyit jelentenék ki.

A második már profi propagandavideó, koncepciózusan összevágott jelenetekkel, könnyen dekódolható mondanivalóval, a csengő-bongó templomi harang és a terroristaképző bázisok fegyverropogásának éles kontrasztjával.

Az, hogy a Közel-Keleten nem mindenhol vannak biztonságban a keresztények tény, de mielőtt a teljes felelősséget a muszlimok nyakába varrjuk, vizsgáljuk meg objektíven, hogy pl. a keresztény államok közel-keleti intervenciói nem-e játszanak szerepet ebben, vagy hogy az utóbbi évtizedben meggyilkolt muszlimok százezreinek a fényében azt mondhatjuk-e, hogy a muszlimok biztonságban vannak a Közel-Keleten?

Az pedig, hogy az Izrael által megszállt területekről a muszlim testvéreik űzték el az arabokat, az már végképp no comment...

csaba carmarthen 2012.01.09. 12:09:45

@Izrael misztériuma:
Kedves Izrael,
Fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy nekünk először saját magunkkal kell megküzdenünk...

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/#janhet

Mégha ez gyakran a legnehezebb is...

2012.01.09. 12:26:39

@Tilikov:
"Az pedig, hogy az Izrael által megszállt területekről a muszlim testvéreik űzték el az arabokat, az már végképp no comment..."

információim sajnos első kézből valók, a húsvéti liturgia alkalmából Abu Gosh közelében egy palesztin keresztény entellektüel ült mellettem és röviden elbeszélgettünk, mondta, hogy ő is titokban jár szentmisékre, mert ha muszlim testvérei megtudnák, hogy áruló lett, rögtön elmetszenék a torkát...

csaba carmarthen 2012.01.09. 12:39:20

Ti, akik azt valljátok, hogy ismertek Engem, tudnotok kell, hogy Irántam érzett szereteteteket bizonyítanotok kell.

Nem elég csak mondanotok, hogy szerettek Engem. Mindenekelőtt felebarátotokat kell szeretnetek.

Hogyan szeressétek felebarátotokat? Szeretettel és tisztelettel bánva velük, mindegy, hogyan bántanak meg benneteket.
nagyfigyelmeztetes.hu/

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 12:45:47

@Izrael misztériuma:

És ez a keresztény entellektüel izraeli állampolgárságú volt, vagy pedig a megszállt övezetek lakója, akinek sem izraeli állampolgársága, sem pedig palesztin állampolgársága nem lehet a létében akadályozott palesztin állam elnyomása és az Egyesült Nemzetek Szövetségéből való kitiltása miatt?

Mit mondott a szeretet nagykövete arról a négymillió muszlimról, amelyiknek nincs önrendelkezése és szuverén állama a megszállás miatt?

Hogy meg akarják ölni?

Talán végső elkeseredésükben?

Akkor a keresztény entellektüel már nem is szereti a muszlim testvéreit?

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 12:47:41

2Móz 22,21
A jövevényen ne hatalmaskodjál, és ne nyomorgasd azt, mert jövevények voltatok Égyiptom földén.

csaba carmarthen 2012.01.09. 15:40:47

@Tilikov: @Izrael misztériuma:

Béke a palesztin népnek! Béke e régió minden népének! Senki nem veheti tudatlanba, hogy a palesztin népnek mennyit kellett szenvednie az utóbbi évtizedekben. Gyötrelmetek a világ szeme előtt áll. Tulságosan is sokáig tart. A Szentszék mindig elismerte, hogy a palesztin népnek természetjoga, hogy hazája legyen, és joga van ahhoz, hogy békében és nyugalomban éljen e régió más népeivel (Redemptoris anno apostoli levél, 1984. ápr. 20.)

uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=61#N4

2012.01.09. 15:51:39

@Tilikov:
az arab keresztény férfi idevalósi volt:
the Calling Voice
www.youtube.com/watch?v=6mR0q6hYzc4&feature=related
a kisfilmből is látszik, hogy többről van itt szó, nem csak vallási különbség van kötük, hanem a világok harca dúl ezen a kis földön...
a mohamedán müezzin helyett mindenütt magnetofon bömböl bele az éjszakába, az egészet direkt a környzetük bosszantására találták csupán ki...

2012.01.09. 16:03:19

Nagyon nehéz megítélni innen, mi történik valójában. Nem is az izraeli oldal érdekel, sokkal inkább az európai reakció. A tudatalatti mocsárból, akár a kénszagú lávakitörés, felböffen a sok éven át kordában tartott antiszemitizmus. Világszerte Izrael-ellenes tüntetések. Tulajdonképpen nem lenne szabad beleegyezni, hogy azokkal a szavakkal illessük az eseményeket, amelyeket az újságok használnak. Az, hogy fiatal emberek nagy kéjjel robbantják fel magukat (mellesleg állítólag huszonötezer dollárt fizetnek a családnak), arra vall, hogy egészen másról van szó, mint hogy alakuljon-e palesztin állam. Ezek az öngyilkosok a létezés veszteseinek nyilvánítják magukat. Tettükben az elkeseredettség olyan fajtája nyilvánul meg, ami holmi nacionalista indulatokkal nem magyarázható. Egyáltalán, el kell hagyni az értelemre utaló szavakat.
(Kertész Imre: Mentés másként. Feljegyzések 2001-2003)

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 22:00:51

@Izrael misztériuma:

A gyűlöletkeltő propagandád mit sem ér, a palesztin állam létezik, akkor is ha az ENSZ BT-ben vétót emel ellene az USA. Ahogy az UNESCO-ban is, úgy sorra ki fogják járni a teljes jogú tagságot a nemzetközi szervezetekben, még ha a BT megfigyelő állami szintre korlátozza az ENSZ részvételét akkor is.

De a lényeg, hogy a palesztin népet nem lehet többé olyan embereknek tekinteni, akiket nem illetnek meg az alapvető emberi jogok, mint az önrendelkezés és az állampolgárság.

A megszállás nem fenntartható.

Ha mégis erőszakosan fenntartják az csak erőszakot fog szülni. És hamis lesz Izrael állam színjátszása, ha az erőszak áldozatának a szerepében akar tetszelegni.

2012.01.10. 07:57:14

"....az európai reakció. A tudatalatti mocsárból, akár a kénszagú lávakitörés, felböffen a sok éven át kordában tartott antiszemitizmus."
IM! Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni. Ha eldöntötted, hogy a nem zsidó európaiak így gondolkodnak, mondhatunk akármit. Megértem az érzéseidet, de nem vezet ez sehova.

"Az, hogy fiatal emberek nagy kéjjel robbantják fel magukat (mellesleg állítólag huszonötezer dollárt fizetnek a családnak..."
Ezzel sem. A palesztin nép függetlenségi vágya nyilvánvalóan független dolog ettől. (Mint ahogy a zsidó népé is!) Minden jó érzésű európai elítéli a terrort, de ez egy jogos álláspont.

csaba carmarthen 2012.01.10. 08:37:47

"Minden jó érzésű európai elítéli a terrort"

mélységesen egyetértek

"We were told we are fighting terrorist, the real terrorist was me, the real terrorism was this occupation..."
"all those weapons created and owned by this government...are harmless if people not willing to use them.."
youtu.be/W6TlQbuLjIU

"My name is Micheal Turner...I served with kill-company...as an automathic machine gun.."
"M. T.-nek hívnak...automata gépfegyverként szolgáltam ...a ...gyilkoló-vállalatnál..."
youtu.be/B6hp8HMstkE

(a fenti video megtekintését 90éven aluliaknak csak a szülői felügyelet* mellett ajánlom)

*1991. szeptember 25.
„Drága gyermekek! Ma különleges módon hívlak benneteket az imádságra és az önmegtagadásra. A sátán eddig soha nem látott módon szeretné megmutatni a világnak szégyenletes arcát, amellyel minél több embert akar a halál és bűn útján félrevezetni. Ezért drága gyermekek, segítsetek, hogy szeplőtelen szívem győzedelmeskedjen a bűn világában. Kérlek mindnyájatokat, hogy ajánljatok fel imákat és áldozatokat szándékaimra, hogy azokat bemutathassam Istennek azért, ami a legszükségesebb. Felejtsétek el kívánságaitokat, és azért imádkozzatok, drága gyermekeim, amit Isten akar, ne azért, amit ti akartok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”
www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1991

2012.01.10. 12:13:31

„Azoknak az országoknak a lakói, amelyeknek az állama és (részben) a lakossága közreműködött az európai zsidóság meggyilkolásában […] jól teszik, ha Izrael és a zsidóság bírálatában illedelmesen, szerényen, mértékletesen és óvatosan járnak el. Őszintén szólva hidegen hagy, ha Londonban elégetnek egy-egy izraeli vagy amerikai zászlót, de ez Bécsben, Pesten, Kolozsvárt azért (tisztesség ne essék szólván) más. […] Mi, drága barátaim, meggyilkolt zsidók szobáiban lakunk, tálukból vacsorázunk, képeiket szögezzük a falunkra, zsidótlan utcákban andalgunk, amelyekben valaha többnyire zsidók laktak. Csitt. Pianissimo.”

2012.01.10. 12:39:12

@Izrael misztériuma:
Legyen. Elfogadom. Ti tudjátok. (Ítélni aúgy sem túl szép dolog. :-))
Magyarként akár akarom akár nem közösségben vagyok azokkal a magyarokkal akik a gaztetteket végrehajtották, (ez van) így én is bocsánatot kérek ezekért.
(Tudom ez sokat nem ér, de úgy gondolom, ha ott lettem volna a végsőkg küzdöttem volna ezek ellen, remélem ilyenre többet nem lesz szükség)

Minezek mellett jómagam úgy gondolom, hogy ami igaz, igaz akárki mondja. (De mostantól én nem mondom ;-) )

2012.01.10. 13:05:59

@Pandit:
mivel én is magyar vagyok, egyszerre elszenvedője és haszonélvezője is vagyok ennek a gaztettnek, ugyanakkor az ország még nem volt képes szembenézni azzal a ténnyel, hogy a háború során és azt követő államosításkor az ún. "zsidóvagyon", mely a nemzeti összvagyonnak becslések szerint 20-25%-át tette ki lenyulásra került, mindnyájan beleültünk a máséba, hullarablók gyermekei lettünk...
a jelen regnáló kormány pedig azt a kárpótlást sem hajlandó a holokauszt áldozatainak kifizetni, ami nem is az övé, miközben az idő múlik és a túlélők elhalnak...
ami engem igazán aggaszt, az az, hogy nálunk az egyetemi ifjúság tekintélyes része a szélsőjobb híve, amire nem tudom a magyarázatot, ez egyedülálló egész Európában és talán az europeer magatartás - intelligencia/demokrácia deficitjére utal...

2012.01.10. 13:35:17

@Izrael misztériuma:
IM Én nem vagyok haszonélvezője. Egyetlen petákot és egyetlen földmorzsát nem tudok ami hozzám, vagy a családomhoz került volna. Ha van ilyen (olvasd nyugodtan a fejemre) azonnal visszadom.
Szerintem az a helyzet hogy nem tudunk szembenézni, mert nincs mivel szembenézni. Ez a vonat már elment.
Őszintén, tényleg ez hozna megbékélést a szívetekben, ha pénzt vagy vagyont kapnátok?
Szívesen adok minden rászorulónak legyen a zsidó vagy akárki.
A kormány meg csak abból tud adni, amit az adófizetők befizetnek. Családomat és engem is csak szívatták a kommunisták, bármit is loptak el a zsidóktól és államosítottak abból nekem hasznom nem volt. Pl. soha nem jártam ellopott kastélyokban rendezett úttörő táborban, stb.
Most adják vissza a már lerobbant ingatlanokat? És mi van azokkal a kommunistákkal, akik haszonélvezői voltak a 25% államosításának (pl vadászi jártak, stb) és történetesen zsidók voltak. Most vonjuk ki ezt az egyenletből?

Mindamellett, hogy elég röhejes "magánvagyon" tiszteletét várni ettől a kormánytól. :-)
Amit meg az egyetemistákról mondtál annak egyik oka pedig pont a hatás-ellenhatás törvénye lehet. Mit kezdjen egy mai egyetemista azzal, hogy folyton "valami vagyont" követelnek tőle?

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.10. 13:38:19

@Izrael misztériuma:
A kárpótlási törvény kiterjesztését a zsidókra pont az Alkotmánybíróság akadályozta meg, mert a zsidók különleges elbánást igényelnek, ők nem elégedtek meg a kárpótlási jegyekkel, mert ők készpénzt követelnek, méghozzá sokat, mindig egyre többet és többet.

2012.01.10. 13:40:53

@Pandit:
Meg mit kezdjen azzal, ha azt várják tőle, hogy a palesztin nép függetlenségi törekvéseiről csak a holokausztban elkövetett gaztettekkel kapcsolatos szűrőn keresztül alkothat véleményt, "pianissimo"?
Te így ismered az egyetemistákat?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.10. 14:01:18

Nem szeretem, ha dolgokat kutyulják.

A zsidó-palesztin konfliktusnak semmi köze a holokauszthoz. Ha valaki a félfasiszta zsidó államot szidja, akkor rögtön rásütik, hogy antiszemita, holokaszuttagadó meg minden.

300 körül van azoknak a zsidó fiataloknak a száma, akik katonai szolgálat-megtagadásért ülnek börtönben. Mert nem akarnak palesztin civileket mészárolni. Minden tiszteletem az övék! De most akkor ezek a zsidó fiatalok is antiszemiták lennének?

Ez meg egy kis meglepi, már akit ez meglep:
www.youtube.com/watch?v=FwmUUhsfKuc&feature=related

Tilikov (törölt) 2012.01.10. 14:57:46

Erről a folyton újra előkerülő kártérítési igényről nekem mindig az jut eszembe, hogy amikor a holokauszt történt akkor a szüleim még meg sem születtek, de még a 75 éves nagyapám is pelenkás volt.

És akkor nekem, az én adómból, kinek és mit kéne fizetnem, és miért? Magyarként én kötelességemnek érzem, hogy szembenézzek a történelmünkkel és levonjam a tanulságot, nem csupán a holokauszt 6 millió zsidó áldozata után, hanem a 2. világháború 50 millió áldozata után.

De hogy én fizessek kártérítést az áldozatoknak, az olyan lenne mintha közösséget vállalnék a nácikkal és nyilasokkal, mintha nekem kéne bűntudatot és pénzügyi felelősséget vállalni az ő tetteikért.

Ha rajtam múlna, akkor a mi adónkból kifizetett kárpótlást én egy az egyben átirányítanám a palesztinoknak, akiknek lassan már ugyanolyan elnyomással kell szembenézniük, mint a zsidóknak a holokauszt alatt.

2012.01.10. 16:44:08

a kisjézus megállás nélkül sír a bölcsőben ésa szűzmária hiába csititgatja, a szentjózsef pedig elsüllyed szégyenében, hogy ilyenek egyes keresztények, a napkeleti bölcsek nem kaptak útlevelet a zajatullahtól, heródes mára kardját feni, a zangyal szól: menjetek Micrájimba, de nem lehet, merta ziszlámtesvériség kétharmados többséget szerzett és a demokratizálódás első lépéseként elkezdték halomra gyilkoni a már kétezer éve ottélő koptokat, agyalágyult európa a zalkaloida terroristákat segíti hatalomra libiában, csak aza lényeg, hogya zolaj jöjjön, a terroristák mára spájzban vannak és alig várják, hogy kilőjék a tizenötezer rakétájukat jézus szülőföldjére, az sebaj, ha néhány palesztin kisdedis elpusztul, majdaz estitv-ben ráfogják azsidókra...
tényleg ennyire naivak/korlátoltak vagytok?
a zsidók után a keresztények következnek majd a forgatókönyv szerint, a kicsi izrael a nyugati civilizációt védi helyttetek isa ziszlámista terroristák ellenében...
megjegyzem blogolás közben jöttem rá, hogya terrorista lélektanilag adolfihoz hasonló: nekrofiliában szenved, a pusztulást és pusztítást élvezi. az sem baj, ha a zegész világ velepusztul...
elibéd teszem a jót s a rosszat, az életet s a halált, válaszd az Életet...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.10. 18:26:31

Úgy tudom zsidók tartanak megszállva palesztin területeket. Nem pedig palesztinok zsidó területeket.

De javítsatok ki, ha lemaradtam valamiről a történelem sodrásában.

www.thehypertexts.com/Israel%20Indefensible%201967%20Borders%20Nakba.htm

tistedur 2012.01.10. 22:06:46

@m-athos: nem, alapvetően török területeket tartanak megszállva, amelyeket még az első világháború után vettek el törökországtól.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.10. 22:15:52

@tistedur:
Jó persze a török birodalomhoz tartozott de nem törökök, hanem palesztinok éltek ott. Meg még persze sok más diaszpóra is. Ilyen alapon mondhatnánk, hogy római területeket vettek el...

tistedur 2012.01.10. 23:12:40

@m-athos: csak arra akartam utalni, hogy a helyzet nem annyira egyszerű, amilyennek látszik. önálló palesztin állam nem volt - az ókori főniciát nem tekintem a témához tartozónak-, a terület 1946-ban pl. az angol birodalom mandátumterülete volt. a mai helyzet kialakulásában mindkét félnek megvan a maga sara, sok másik országgal egyetemben.

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.11. 01:13:11

@tistedur:
És önálló zsidó állam mikor volt ?

2012.01.11. 07:37:03

Magyarországon minden ötödik ember szélsőséges antiszemita nézeteket vall egy tavalyi felmérés szerint...
egy kis rövid irodalomjegyzék a témáról:
www.antisemitism.org.il/eng/Antisemitism%20in%20Hungary%20by%20L%C3%A1szl%C3%B3%20Moln%C3%A1r

2012.01.11. 07:41:58

Ablonczy Balázs – Novák Attila: Tizenkét állítás a Soáról
1. A holokauszt zsidó, egyetemes és magyar tragédia.
2. A holokauszt megtörténtét tagadni és az áldozatok tudományosan megállapított számát politikai vagy ideológiai okokból kisebbíteni morálisan és történelmileg elfogadhatatlan.
3. A holokauszt áldozatai ártatlanok voltak
4. A holokauszt annyiban zsidó ügy, hogy a zsidóságot érintette, ezért érthető a (magyar) zsidó történelemben és történeti tudatban játszott kiemelkedő szerepe. Ugyanakkor a holokauszt magyar ügy is, mert magyarokkal történt, akik ugyanolyan polgárai voltak az országnak, mint bárki más.
5. A holokauszt egyetemes ügy, mert az ártatlanok szenvedése univerzális fájdalom, nem korlátozható fajra vagy nemre. Erre éppen a Szentírás tanít bennünket.
6. Az áldozatok tiszteletet érdemelnek.
7. Magyarország ugyan megszállt ország volt, azonban a gettósítás majd a deportálás nem mehetett volna végbe a társadalom jelentős részének közönye és a magyar hatóságok közreműködése nélkül. Ebben áll a magyar felelősség.
8. Ha egyetértünk azzal, hogy a nemzet történetileg kialakult kulturális közösség, az utódokat összeköti az elődökkel a közösen vállalt múlt. Ezért szembe kell néznünk azzal, amit az ősök a múltban elkövettek. Ez felelősséget jelent, a történelmi hibák számbavételét, valamint a teljes nemzeti történelmi múlt felvállalását és a megfelelő következtetések levonását.
9. A magyar múltat nem sajátíthatja ki senki, sem ideológiai, sem pártalapon.
10. Meg kell emlékeznünk azokról, akik életüket kockáztatták az üldözöttekért. Az ő történetük feltárása fontos feladat, helytállásuk hagyománya a magyar történelem egyik fontos és tiszteletreméltó fejezete.
11. Nem üres aktuálpolitikai kijelentések kellenek a felelősség feltárásához, hanem személyes és kollektív önvizsgálat illetve párbeszéd.
12. Nem méltó a holokausztot politikai játszmák terepévé tenni, mert ezzel éppen áldozatainak emlékét gyalázzuk meg.

2012.01.11. 08:05:22

A szerzők válaszai a kérdésünkre, hogy miért érezték szükségét a tizenkét, teljesen evidens állítás megjelentetésére, és hogy milyen üzenetet szántak az írásnak:

Ablonczy Balázs: Örülök, ha evidenciának látszik. Az én tapasztalataim e téren rosszabbak. Volt bennünk valamiféle népnevelő jelleg, de – reményeim szerint – ez nem valamiféle értelmiségi sikongatás a „barna esőről”: mindössze jelzés, hogy a Kommentár minden totális diktatúrával szemben áll, és minden totális diktatúra áldozatával szolidáris. Ezen felül magyar tragédiának érzi a Soát. Én ezt akartam elmondani, és meglepően kevés egybecsiszolásra volt szükség Attila mondanivalójával. És nagy megtiszteltetés, hogy a mostani Szombat hozza egy forrásközlésemet, amiből talán az is látszik, hogy sok mai diskurzus már hetven éve is a helyén volt, létezett.

Novák Attila: …[A] magam nevében azt mondhatom, hogy éppen azért, mert az utóbbi időkben ezek az evidenciák megszűntek evidenciának lenni: a zsidózás, a holokauszt-tagadás és a különféle történelmi sérelmek versenyeztetése, valamint a holokauszt napi politikai célú felhasználása (ezt a baloldali politika is alkalmazza) széles körökben terjedt el. Annak pedig nagyon komoly és pozitív üzenete van, hogy mi ketten, keresztény és zsidó identitású emberek, akik képesek a Másik hangját is meghallani, egy jobbközép konzervatív folyóiratban próbáljuk meg újraépíteni a két part közötti, kissé már korhatag és leszakadófélben lévő hidat. Ha így tenne mindenki az egész országban, sőt a világon is, jobb lenne élni ezen a földtekén.

2012.01.11. 08:34:26

@Izrael misztériuma:
Moszab Hasszán Juszef tíz éven át volt a Sin Bét ügynöke. Mint a Hamasz egyik alapítójának fiára, senki nem gyanakodott rá, és jó néhány öngyilkos merényletet sikerült megakadályoznia. 2007-ben a Sin Bét engedélyével az Egyesült Államokba költözött. Akkor már hívő kereszténynek tartotta magát, és ma is azt vallja, az a megbocsátás, amelyet Jézus tanított, lehet az egyedüli gyógyír a Közel-Kelet vérző sebeinek begyógyítására.
A megbocsátás az egyedüli gyógyír
A keresztény és az öngyilkos merénylők
mindennapi.hu/cikk/kultura/a-kereszteny-es-az-ongyilkos-merenylok/2012-01-10/11729
most már magyarul is olvasható...

Tilikov (törölt) 2012.01.11. 11:53:41

@Izrael misztériuma:

A 12. pontra hívnám fel a figyelmedet:
"12. Nem méltó a holokausztot politikai játszmák terepévé tenni, mert ezzel éppen áldozatainak emlékét gyalázzuk meg."

Ha te a palesztin kérdés kapcsán hozakodsz elő a holokauszttal, akkor te vagy az aki meggyalázza a holokausztot és politikai eszközzé silányítod, hiszen a napnál is világosabb, hogy a palesztinoknak semmi közük nem volt a holokauszthoz.

Eszközként használod a második világháború ártatlan áldozatait arra, hogy gyűlöletet kelts azok iránt akiknek ma kell elszenvedniük az elnyomást, a megkülönböztetést, a létükben való fenyegetettséget.

2012.01.11. 13:25:33

A holokauszt vagy ahogy a zsidók mondják soah, itt esett meg keresztény európa kellős közepén, amikoris hatmillió zsidót gyilkoltak le köztük másfélmillió gyermeket a helyi lakosság asszisztálása mellett, akik többé-kevésbé haszonélvezői is voltak a dolognak...
európa rossz lelkiismerete is közrejátszott abban, hogy az ensz bábáskodásával létrejöhetett izrael állam, az egyesült arab seregek négy irányból támadtak a kicsinyke országra, miközben közel egymillió zsidót elűztek az iszlám országokból, az arab országok hatszor támadtak izraelre, a pfsz alapokmánya most is izrael eltörlését tartalmazza, amiről errefele nemigen esik szó, hogy legyen itt béke, ahhoz két fél lellenede ...
de úgy látom, te már kidolgoztad a végső megoldást. a zsidók takarodjanak izraelbe, ott majd a palesztinok elintézik őket, irán ledob 1-2 atombombát és így lesz a kis világod judenrein, ezzel már többen próbálkoztak, de nem jött össze nekik, tudod miért, mert az Örökkévaló szövetséget kötött az ő népével és azt nem lehet egyoldalúan felrúgni, de ezt te úgysem érted, a jövőben nem is akarom magamat veled fárasztani, lasszmichhajte!

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.11. 14:12:29

7. "Magyarország ugyan megszállt ország volt, azonban a gettósítás majd a deportálás nem mehetett volna végbe a társadalom jelentős részének közönye és a magyar hatóságok közreműködése nélkül. Ebben áll a magyar felelősség."
A gettósítás és a deportálás nem azonos a holokauszttal. amikor Horthy értesült a holokausztról azonnal leállíttatta a deportálásokat.
A Nürnbergi bíróság is felmentette Horthyt és ezáltal a nemzetet is a holokauszt felelőssége alól.

Tilikov (törölt) 2012.01.11. 14:19:40

@Izrael misztériuma:

Veled ellentétben én nem a gyűlöletkeltést képviselem, amit az én véleményemként próbálsz beállítani az a te hagymázas víziód, én soha nem zsidóztam és az izraeliek jogait sem vontam kétségbe.

Én csupán szóvá tettem a 4 millió ciszjordániai palesztin ügyét, akik állampolgárság nélkül, alapvető emberi jogok nélkül, falak és katonai ellenőrzőpontok között, megszállás alatt kénytelenek élni az életüket, amit sokan eldobni is hajlandóak végső elkeseredésükben.

Erre jössz te a holokausztozással, meg az isteni ígéretekkel, hogy elpalástold ezeket az égbekiáltó bűnöket.

Ne válaszolj ha nem akarsz, szerintem nem is tudsz. Az egyetlen válaszod eddig a gyűlöletkeltés, az oda nem illő dolgok felhánytorgatása, és az általad elképzelt jövővel való riogatás volt.

De hogy mi legyen a 4 millió palesztin sorsa, köztük azoké a nőké, gyermekeké, és időseké, akik nyomorúságáért még a te Jézusodnak is megszakadhat a szíve, arról fogalmad sincs, mert a sorsuk egyáltalán nem érdekel téged, emberszámba se veszed őket, ugyanúgy ahogy a nácik tették a zsidókkal.

2012.01.11. 14:39:02

@Tilikov:
csak megjegyezném, hogy az utolsó idézeted forrása bizonyos szaddamhusszein nevű diktátortól származik, aki az öngyilkos merénylőket pénzelte, de tudjuk, mi letta vége...
egyébként kommentjeidet olvasván úgy látom, hogy a keresztényeket legalább annyira utálod, mint a zsidókat, nagyon szép hivatás ez, amibe csaka palesztinok szeretete fér bele rajtad kívül...
goodby!

Tilikov (törölt) 2012.01.11. 15:00:59

@Izrael misztériuma:

Érvek híján nevezhetsz nyugodtan Szaddam Husszeinnek, legközelebb nyilván Hitlernek vagy Bin Ladennek titulálsz majd, ha megint képtelen vagy magyarázatot adni.

Arra azért megkérnélek, hogy idézz be tőlem akár egyetlen sort is, ami alapján úgy véled, hogy én a zsidókat és a keresztényeket utálom. Azért mert kiállok a palesztinok alapvető jogaiért, még nem következik, hogy gyűlölöm a zsidókat vagy keresztényeket. Téged is csak arra akarlak rávezetni, hogy anélkül is ki lehet állni a zsidó barátaid jogaiért, hogy ez féktelen iszlámgyűlöletbe csapna át.

Elég nagy baj, ha már egy ilyen bűnös világi embernek kell figyelmeztetni a szeretet fontosságára egy keresztényt, akinek állítólag ez a mindene, de mégis dől belőle a gyűlölet, amikor több millió felebarátját egyszerűen levegőnek nézi.

2012.01.12. 07:59:46

@Izrael misztériuma:
Kicsit eldurvult ez a dolog.
Ki kell állnom @Tilikov mellet. Én sem emlékszem olyan kommentjére amelyből az derülne ki utálja a keresztényeket, zsidókat, stb, és szeretné mondjuk a terrorizmust és örülne a holokausztnak. Erre következtetni sem lehet és és nem is hiszem, hogy így van.
A palesztin nemzet függetlenség és szabad élet utáni vágyához, törekvéseihez én is megértéssel fordulok, ha e miatt nácinak tartasz az a Te bajod. Sőt ettől én még a zsidókat és téged is nagyon kedvellek. :-)
Hogy biztosan ne legyen félreértés bár evidens ezt is leírom:
A terrort elítélem. Ártatlanok megölése gaztett, amit semmilyen (akár jogos) igény, sem vallási meggyőződés, sem kulturális különbség sem valamiféle kontextus stb. nem menthet fel. Remélem ezt többet nem kell hangoztatnom, és tudunk beszélgetni.

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2012.01.12. 08:18:19

@Pandit: Akkor azt is elítéljük, amikor zsidók öltek zsidókat, hogy a túlélőket Izraelbe kényszerítsék? (részben okozva ezzel a palesztinok katasztrófáját, részben betöltve a helyüket):

kitalaltujkor.blogspot.com/2011/09/zsidok-oltek-zsidokat-hogy-tuleloket.html

Izrael misztériuma írja: "az egyesült arab seregek négy irányból támadtak a kicsinyke országra, miközben közel egymillió zsidót elűztek az iszlám országokból"

Idézem a blogon egy iraki arab-zsidó kutatásait, ahol bizonyjtja, az iraki zsidókat a cionisták űzték el hazájukból...

csaba carmarthen 2012.01.13. 00:18:37

Drága, szeretett leányom, figyeld meg azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a Globális Erők, akik nem a világossághoz tartoznak, azzal próbálkoznak, hogy a népem ellen hadjáratot indítsanak.

A keresztényekhez és a kiválasztott népemhez, a zsidókhoz fordulok.

Az összeesküvés gonosz tervei vannak készülőben, hogy fondorlatos, de finom módon eltöröljék a keresztények hitének gyakorlását. Az az alkotmányok megváltoztatásával fog kezdődni, mindenütt a nyugati világban.

Minden kísérletet meg fognak tenni arra, hogy sértő követelményeket hozzanak az Én Keresztény Egyházam ellen. Felszentelt Szolgáim lassan visszavonulnak, és így csekély lelki támogatásban részesítik majd népemet. Mindezek a törvények a tolerancia ravasz külsejét öltik magukra.

A ti hiteteket úgy próbára teszik gyermekeim, mint eddig még soha.

A Kereszténység és bármilyen kísérlet arra, hogy nyilvánosan hirdessék Nevemet, meg lesz akadályozva. Helyette egy üres doktrína (tan) fog megjelenni, és az emberek össze lesznek zavarodva. Azt fogják gondolni, hogy ez a doktrína jó és tisztességes helyettesítője lesz az igazságnak, amikor az valójában csak hazugság lesz.

Ez a gonosz csoport nagy erővel rendelkezik – csak nagyon kevesen tudják, hogy létezik –, de mindenhová elérnek szálaik. Az Én gyermekeim pedig olyanok, mint a bábuk.

Kiválasztott népemnek, a zsidóknak, ismét egy rettenetes üldözéssel kell szembenézniük. Az őket megsemmisítő tervek folyamatban vannak.

Azok, akikről azt hinnék, hogy barátaik, az ő ellenségeik.

Nekik olyan nagy szenvedésben lesz részük! Felkérem az egész emberiséget, hogy imádkozzanak Izraelért!

A legutálatosabb összeesküvés készül a zsidók ellen a Holokauszt óta.

Imádkozzatok, imádkozzatok, hogy az Antikrisztus csoportja megállításra kerüljön a gonosz tettek elkövetésében.

Ezeknek a sötét lelkeknek szükségük van imáitokra, hogy a Nagyfigyelmeztetés alatt felismerjék bűntetteiket. Imádkozzatok, hogy letegyék fegyvereiket, és hogy Irgalmasságomért könyörögjenek!

Ha megteszik ezt, akkor megenyhülhetnek a háborúk és a zavargások Izraelben.

Sok prófécia fog most kibontakozni szemeitek előtt. Azok számára, akik Ígéreteimmel szemben vakok, Irgalmasságom világosságát kell megadni, hogy ismét láthassanak.

Ne engedjétek, hogy megtévesszenek titeket, gyermekeim! Ami látszatra jónak tűnik, nem az, aminek látszik. ...
www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/#jantegy

csaba carmarthen 2012.01.13. 00:27:21

„Ó, drága Jézus, mentsd meg a világot az Antikrisztustól! Védj meg minket a sátán gonosz csapdájától! Mentsd meg a Gonosztól Egyházad maradványait!

Adj minden Egyházadnak erőt és kegyelmeket, melyre szükség lesz, hogy megvédjen minket a háborúk és az üldözések idején, amelyet a sátán és terrorista hadserege tervez ellenünk. Ámen.”

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/#jantegy

2012.01.13. 12:42:30

@Pandit:
a palesztin nemzeti függetlenség legfőbb akadálya a velejéig korrupt palesztin vezetés aki ugyanakkor nagyon jó médiaháttérrel rendelkezik, sajnos értelmes emberek is bedőlnek nekik, a legjobb próba: el kell menni Izraelbe és a megszállt területekre és személyesen megtapasztalni a valóságot...
a zsidók alapvetően békeszerető emberek, ott hallottam a következő viccet még a nagy rakétatámadás idején, amikor a szirénaszó elhangzása után mindössze 15 másodperc idejük volt, hogy védett helyre meneküljenek a kasszam rakéták elől:
- ha már az angolok akartak nékünk adni végre egy új hazát, ami nem az ővék, akkor miért nem svájcot adták nekünk???

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2012.01.13. 13:45:51

@Izrael misztériuma: akkor most a velejéig korrupt svájci őslakók vezetését neveznéd a svájci nemzeti függetlenség legfőbb akadályának! :D

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.13. 20:09:26

@Izrael misztériuma: Igen, a palesztin vezetés az akadálya.... mert nyilván az izraeli hadsereg mellszélességgel támogatja, és lám-lám már ki is vonultak a megszállt területekről.

Az illegálisan felépített zsidó telepekre pedig sokgyerekes palesztin hadiözvegyeket költöztettek be a derék izraeli katonák :-)))

Neki viszont nem volt 15 másodperce:
www.youtube.com/watch?v=Ld3RdZVvpfg

Amúgy nem tudom hol tapasztalsz te jó palesztin médiahátteret. Én sehol.

2012.01.13. 20:26:14

@m-athos:
nem értem egészen, hogy orthodox lelkületű létedre miért pont a palesztin nép fogadatlan prókátora lettél, miért nem az egyiptomi demokratizálódás aggaszt, ahol az iszlámista párt szerzett 2/3-os többséget és minden ünnepnapon halomra gyilkolják a már közel 2000 éve ott élő kopt orthodox keresztényeket???

2012.01.13. 20:32:56

@m-athos:
"Ha valaki a félfasiszta zsidó államot szidja, akkor rögtön rásütik, hogy antiszemita, holokaszuttagadó meg minden."

mire alapozod azt az állításodat, hogy izrael állam fél fasiszta, miért nem teljesen az, és ha nem, akkor mi a másik fele, ha szabad kérdeznem?

2012.01.13. 20:43:49

@m-athos:
itt tesztelheted a zsidók iránti rokonszenvedet, az eredményt nem kell nyilvánosságra hoznod, csak az önismeret építése végett küldöm:
www.szombat.org/az+antiszemita+nyelv+legitimme+valt+a+kozbeszedben.html
:-)

Tilikov (törölt) 2012.01.14. 00:09:34

@Izrael misztériuma:

Az izraeli fele inkább demokrácia, a fasizmus a megszállt területeken jelenik meg inkább. És mivel megszállóként és a függetlenedés akadályozóiként viselniük kell a felelősséget a megszállt területek sorsáért is, így jön ki a szabad és az elnyomott részek egységéből a félfasiszta állam.

2012.01.14. 12:23:42

@Tilikov:
a hitleri fasizmus és az iszlám radikálisok testvérek, mindketten a zsidóság elpusztítására szövetkeztek...
(a képen az összekötő kapocs: a jeruzsálemi főmufti adolffal parolázik, érdemes megnézni, még a díszfelvonulások forgatókönyve is mennyire egyezik)
The Forgotten People
www.youtube.com/watch?v=MppIZTuP1P4
adolf másfélmillió zsidó gyermeket gyilkolt meg, az iszlám radikálisok sem kegyelmeznek még a csecsemőknek sem...

Tilikov (törölt) 2012.01.14. 13:00:41

@Izrael misztériuma:

Előbb-utóbb mindig ide lyukadsz ki, pedig a mai palesztinokat felelősségre vonni azért, hogy hetven éve kivel parolázott a főmufti, ugyanolyan méltatlan, mint amikor nekem kell kárpótlást fizetnem olyan dolgokért, amelyek akkor történtek, mikor még a nagyapám sem élt.

De engedd meg, hogy téged idézzelek:

"Nem méltó a holokausztot politikai játszmák terepévé tenni, mert ezzel éppen áldozatainak emlékét gyalázzuk meg."

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.14. 16:32:20

@Tilikov:
"Ovadia Yosef rabbi, Izrael állam volt országos szefárd főrabbija, a kormánykoalícióban résztvevő Shas párt spirituális vezetője 2010. október 16-i búcsúztató hitszónoklatában egyebek között kijelentette:
A gojok [nem zsidók] azért születtek, hogy minket szolgáljanak. E nélkül nincs helyük a világon - csak azért léteznek, hogy Izrael népe számára végezzenek munkát. (…) Miért van szükség a gojokra? Dolgozni fognak, szántani, aratni. Mi ülünk, mint egy úr, és eszünk.”
kuruc.info/r/9/90624/

www.youtube.com/watch?v=5rS23i2RW0c
www.youtube.com/watch?v=NrOW4df3H68

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.14. 17:42:25

@Izrael misztériuma:
Igazad van, beszélhetnék a koptok helyzetéről is, de speciel úgy tűnik ezen a topicon senki nem arról beszél, még te sem.

A "félfasisztát" néhai XX-től veszem, aki évekig élt ott, mint mo-i zsidó. Aztán visszajött, illetve más országba költözött. XX-et több névvel is be tudom helyettesíteni. Egyébként lehet hogy igazad van: nem félfasiszta. Lehet, hogy teljesen az.

Ha meg tudnád nevezni azt az időszakot, amikor nem a szélsőséges nemzeti/vallási radikálisok voltak kormányon Izraelben, őszintén meglepnél. Nem volt ilyen.

"a fasizmus a megszállt területeken jelenik meg inkább." - Eggyel több ok, hogy ne legyenek megszállt területek.

Izraelnek a 47-es határok mögött a helye. Nem elírás, a 47-esre gondolok, nem a 67-esre. Az volt az első és utolsó hivatalos és legitim nemzetközi döntés a témában.

Nyugi, majd ha a palesztin katonák vonulnak be zsidó területre, ledózerolják a zsidók otthonait, és saját telepeket építenek helyettük, akkor majd a zsidó néppel leszek szolidáris. Amíg ez fordítva van, addig nem.

2012.01.14. 21:06:33

örülök, hogy végre előbújtak a rejtekhelyükről izrael állam félfasiszta/fasiszta bírálói is, magasröptű fejtegetéseikkel kéretik kizárólag egymást szórakoztatni, mert épeszű embereknek ettől hányingere támad...
enjoy!

Tilikov (törölt) 2012.01.14. 22:27:27

@Izrael misztériuma:

Rajtad kívül eddig itt senki nem bújt elő, aki egyetértett volna veled a palesztinok elnyomásának szükségességében.

Pedig ez nem egy iszlamista blog. :D

tistedur 2012.01.14. 22:37:30

@Tilikov: mondjuk sehol sem említi a palesztinok elnyomásának szükségét

2012.01.14. 22:48:23

Sokat imádkoztam azért, hogy akik még nem értették meg Izrael misztériumát, ma megértsék. A Jeruzsálemet sirató Krisztus jut eszembe. Vajon a köveket siratta Jézus? Nem. S amikor Lázárt siratta, vajon egy ember halálát siratta? Nem, hiszen tudta, hogy fel fogja támasztani. Az egész emberi sorsot siratta, azokért sírt, akik sírnak, és akik az elkövetkezendő századokban szeretteiket fogják siratni. A zsidókat siratta, amikor ott állt az Olajfák hegyén és a várost nézte, mindazokat, akik el lesznek választva Istentől és Őtőle, Auschwitzot siratta, azt a gyűlölet misztériumot, amely századokon át kísérni fogja a zsidókat, s hogy asszonyok, gyermekek, férfiak millióit fogják legyilkolni csupán azért, mert zsidók. És Jézus azért is sírt, mert előre látta hogy a sok millió áldozat közül jó néhány az Egyház lelkén fog száradni, az Egyház fiai is megölnek majd zsidókat pusztán azért, mert zsidók.

Tilikov (törölt) 2012.01.15. 11:07:45

@Izrael misztériuma:

Ha ilyen jól tudod, hogy miért sír Jézus, akkor azt is tudnod kell, hogy záporoznak a könnyei a palesztinok sorsa miatt. Nem is Jézus lenne, ha nem érezne együtt azokkal, akik katonai megszállás alatt élnek, falak között, járőröző harci járművek és repülők gyűrűjében, állampolgárság és jogok nélkül, a megszállók kénye-kedvének kiszolgáltatottan, jövő és kilátások nélkül.

Nem Jézus lenne, ha a megszállás és elnyomás mellett foglalna állást és nem a palesztinok szabadsága és függetlensége mellett. Jézus könnyei azért hullnak, hogy Izrael szabadsága és függetlensége mellett Palesztina szabadsága és függetlensége is eljöjjön végre és véget érjen a hosszú megszállás lassú népirtása.

Te összekevered Jézust Mózessel. Jézus nem ígérte oda a szentföldet egyetlen nemzetségnek, és nem mondta azt, hogy az ott lakók kiirthatók, mert ígéret földje nem nekik lett megígérve. Jézus szemében semmivel sem kevesebb egy palesztin egy izraelinél, és őelőtte nem titok, hogy ma melyikük szenved megszállás alatt, és melyikük a megszálló. Az ő könnyei a szenvedőkért hullanak, nem azokért, akik a szenvedést okozzák.

Ha tényleg számot kellesz adni Jézus előtt, akkor még a holokauszt sem lesz elegendő magyarázat arra, hogy a holokauszt túlélőinek unokái gettót csináltak Palesztinából, és nagyapáik szenvedését meggyalázva, érvként használják az ő kegyetlen sorsukat arra, hogy hasonló szenvedést és kegyetlen sorsot mérjenek másokra.

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.15. 11:38:30

"Ártatlan vagyok ennek az igaz embernek a vérétől. Ám ti lássátok ! Az egész nép így kiáltott:'Szálljon reánk és gyermekeinkre az ő vére!'

csaba carmarthen 2012.01.15. 13:49:05

Blessed are the peacemakers, for they will be called sons of God.

youtu.be/tjGey5E6PoI

God blesses those who work for peace, for they will be called the children of God.

youtu.be/M082PRQSORo

“Blessed are the peacemakers, for they shall be called sons of God"

youtu.be/cnJG76K1aUk

"Blessed are the peacemakers for they shell be called sons and daughters of God" 5'48"

youtu.be/tN8SflZ0uR4

2012.01.21. 14:28:23

Január 22-én, vasárnap 16.30-kor kezdődik az Ökumenikus Imahéthez kapcsolódó keresztény-zsidó imanap a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban (Budapest,. VI., Király u. – Nagymező u. sarok). Az imanap megnyitó-köszöntő beszéde után Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mond beszédet, majd a keresztény résztvevők egyenként felolvasnak a Szentírásból egy-egy szakaszt, mely után imádkoznak, illetve néhány gondolatot szólnak az összegyűlt hívekhez. Ezután Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi mond beszédet. Az egyes részek között zsoltározás, orgonajáték lesz.

végre, a zsidókat is bevették az ökumenikus csapatba, mégiscsak Jézus is onnan jött...

csokipaci 2012.02.05. 15:22:25

A BÁLVÁNYIMÁDÁS BIBLIÁBAN FELLELHETŐ JELLEMZŐI

1-3) Eföldi teremtményt vagy arról képzeletben alkotott lényt vallási értelemben szolgál, leborul előtte, szobrot készít róla

„Elhagyták Istenüknek, az ÚRnak minden parancsolatát, és öntött bálványt csináltak maguknak: két borjút. Asérá-szobrot is készítettek, és leborultak az ég minden serege előtt, és szolgálták a Baalt
(2Kir 17:16)

„Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez." Jézus így válaszolt neki: "Meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj."
(Lukács 4:7)

„Kornéliusz eléje ment, lábához borult, és imádni akarta. Péter azonban felemelte, és így szólt hozzá: "Állj fel, én is ember vagyok!"
(Apcsel 10:26)

„Van-e isten rajtam kívül? Nincsen kőszikla, nem tudok róla! A bálványszobrok készítői mind hiábavalók, és amiket kedvelnek, nem érnek semmit. Tanúik nem látnak és nem tudnak semmit, ezért szégyent vallanak. Ki formált istent, ki öntött bálványszobrot, amely semmit sem ér? Akik a bálványokhoz ragaszkodnak, mind szégyent vallanak, mert maguk a mesterek is csak emberek. Gyűljenek össze, álljanak elő mind! Majd megrettennek és szégyent vallanak valamennyien! … emberalakot készít, mint egy feldíszített embert, hogy házban lakjék. Cédrust vág ki, tölgyfát vagy cserfát választ, amelyet az erdő fái között nevelt, kőrisfát ültet, amelyet az eső nevel. Ez lesz az ember tüzelője, vesz belőle, hogy melegedjék, befűt, és kenyeret süt. De istent is csinál belőle, és leborul előtte”
(Ézsaiás 44:15)

„Ne csináljatok magatoknak bálványisteneket. Se faragott képet, se szent oszlopot ne állítsatok magatoknak, kőszobrokat se helyezzetek el országotokban, hogy leboruljatok azok előtt”
(3Mózes 26:1)

„ne fajuljatok el, ne készítsetek magatoknak istenszobrot, és semmiféle bálványszobrot férfi vagy nő formájára, sem a földi állatok formájára, sem az égen repkedő madarak formájára, sem a földön csúszó-mászók formájára, sem a föld alatt a vizekben levő halak formájára! Ha szemedet az égre emeled, és látod a napot, a holdat és a csillagokat, az ég egész seregét, ne tántorodj meg, ne borulj le azok előtt, és ne tiszteld azokat mert azokat az ég alatt levő többi népnek hagyta meg Istened, az ÚR.”
(5 Mózes 4:16)

"a bálványszobrok országa ez, és szörnyalakokkal dicsekszenek"
(Jeremiás 50:38)

"Leborultak a bálványszobor előtt."
(zsoltárok 106:19)

"Megáll a tudománya minden embernek, szégyent vall bálványával minden ötvös, mert csalódik öntvényében: nincsen abban lélek!"
(Jeremiás 10:14, Jer 51:17)

"Kiirtom bálványszobraidat és szent oszlopaidat az országból. Nem borulsz le többé kezed csinálmánya előtt"
(Mikeás 5:13)

(ld még pl.2 Kir. 17:16)

3/Súlyosabb forma: A szobrát Isten templomába helyezi

„Azt a bálványszobrot, amelyet készíttetett, a templomban helyezte el”
(2 Kir 21:7)

"szenteljétek meg őseitek Istenének, az ÚRnak a házát! Hordjatok ki minden undok bálványt a szentélyből!"
(2Krónika 29:5)

"tisztátalanná tetted szentélyemet minden förtelmes és utálatos bálványoddal"
(Ezékiel 5:11)

„Tisztátalannak fogjátok tartani az ezüsttel bevont bálványszobrokat és az arannyal borított istenszobrokat. Kiszórod azokat, mint valami undokságot, és ezt mondod: Ki veletek!”
(Ézsaiás 30:22)

"Förtelmes bálványaikat abban a házban állították föl, amelyet nevemről neveztek el, és tisztátalanná tették azt"
(Jeremiás 7:30)

(Ld még pl. Jer 32:34, Dániel 9:27, Dán. 11:31,2Krónika 33:7)

4)Természetfeletti bizodalmát ilyenbe /ld 1.pont)/ (is) veti, tőle vár természetfeletti oltalmat.

„Olyan lesz Jákób maradéka a többi nép között, mint az ÚRtól jövő harmat, mint a fűre hulló zápor, mertnem emberben reménykedik, nem emberekben bízik.”
(Mikeás 5:7)

„jobban szeretik a gyalázatos bálványt, mint oltalmazójukat.”
(Hóseás 4:18)

"Gyűlölöm a hazug bálványok híveit, mert én csak az ÚRban bízom"
(Zsoltárok 31:6)

„Semmit sem tudnak azok, akik fából készült bálványokat hordoznak, és olyan istenhez imádkoznak, aki nem tud segíteni”
(Ézsaiás 45:20)

"Ha segítségért kiáltasz, tud-e rajtad segíteni bálványaid tömege? Valamennyit fölkapja a szél, a szellő is elsodorja. De aki hozzám folyamodik, az örökli az országot, és részt kap szent hegyemen"
(Ézsaiás 57:13)

"Akik hitvány bálványokhoz ragaszkodnak, azok elhagyják jótevőjüket"
(Jón 2:8)

"Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta. 3 Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ...Az ÚR a te őriződ, az ÚR a te oltalmad jobb kezed felől. .. most és mindenkor”.
(Zsoltárok 121:1)

5)Isteni jellemzőket tulajdonít neki, neki (hamis) természetfeletti üzeneteikben hisz

„Tudnak-e esőt adni a népek bálványai? Vagy az ég adja-e a záporesőket? Nem, hanem te, URunk, Istenünk, benned reménykedünk: hiszen te alkottad mindezeket! „
(Jeremiás 14:22)

"a házibálványok hazug kijelentést adnak, a varázslók megcsalnak látomásaikkal, haszontalan álmokat beszélnek el, és amivel vigasztalnak, mit sem ér."
(Zakariás 10:2)

„Mit használ a bálványszobor? - hiszen csak szobrász formálta! Mit ér az istenszobor? - hamis útmutatást ad! Bár bízott benne, aki megformálta, csak néma bálványt készített. Jaj annak, aki a fának mondja: Ébredj! - és a néma kőnek: Kelj föl!”
(Habakuk2:18)

6)Természetfeletti jó dolgokért neki ad hálát

„tömjénezünk az ég királynőjének, és italáldozatot mutatunk be neki, ahogyan tettük mi és atyáink, királyaink és vezetőink Júda városaiban és Jeruzsálem utcáin. Mert akkor jóllaktunk kenyérrel, jó dolgunk volt, és nem kerültünk veszedelembe.”
(Jeremiás 44:17)

(Ld még.:Jeremiás 11:13, Ezékiel 23:39 stb.)

7) Vallási kultikus ünnepséget rendeznek tiszteletére, vallásos dalt énekelnek neki

„ő így felelt: Nem diadalének hangja ez, nem is legyőzöttek gyászénekének hangja, dalolás hangját hallom én! Amikor odaért a táborhoz, és meglátta a borjút meg a táncot”
(2Móz 32:19)

8) Templomot építenek tiszteletére

„megvigyék az örömhírt bálványaik templomába”
(1 Sámuel 31:9)

„Az ország egész népe pedig behatolt a Baal templomába, és lerombolta azt”
(2Kir 11:18)

9) Kultikus vallási tiszteletben részesítik

„Ne imádd és ne tiszteld azokat”
(2Mózes 20:5)

„Bálványokat tiszteltek, amiről megmondotta nekik az ÚR, hogy ne tegyék azt”
(2Kir 17:12)

"Így tehát ezek a népek félték ugyan az URat, de tisztelték bálványaikat is."
(2Kir 17:41)

"szent fákat és bálványszobrokat tiszteltek. Emiatt a vétkük miatt szállt az ÚR haragja Júdára és Jeruzsálemre"
(2Krón 24:18)

"Én vagyok az ÚR, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak."
(Ézsaiás 42:8)

(Ld még pl. 2Krónika 33:22, Zsolt 106:36, Ezékiel 33:25, 2Kir 21:21)

10) Úgy véli, hogy természetfeletti módon metakommunikálni tud vele

„kövessétek csak mindnyájan bálványaitokat, és tiszteljétek őket! De majd egyszer hallgatni fogtok rám, és többé nem gyalázzátok meg szent nevemet ajándékaitokkal és bálványaitokkal”
(Ezékiel 20:39) (ld még pl. Ezékiel 21:21)

***************************************************************************
Döntse e mindenki, hogy ilyenek saját felekezeténél előfordulnak-e?

Zárszóként:

"Kívül maradnak az ebek, a varázslók és a paráznák, a gyilkosok és a bálványimádók, és mindenki, aki szereti és cselekszi a hazugságot!"
(Jelenések 22:15, Jel 18:4)

"Ezért, szeretteim, kerüljétek a bálványimádást!"
(1 Korintus 10:14)

"Gyermekeim, őrizkedjetek a bálványoktól!"
(1Jn 5:21)

"mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok. Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen, és őrizze meg a ti lelketeket, elméteket és testeteket teljes épségben, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére"

(1 Thesszalonika 5:22)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.02.05. 20:02:11

@csokipaci:
"Szíriában és Kánaánban BELE, BEL, BELA, BAAL, BAL: Bél, Béla, Bál nevet viselte, – s a Béla név szintén a leggyakoribb magyarországi trónnevek közé tartozott. A föníciai Arad nevű városban Bél szobrát úgy ábrázolták, hogy a bálvány (BALUAN: Bál hona, lakóhelye) hasára egy kör alakú ablakot szerkesztettek s azon át a belek alakját látni lehetett (129m. IV. 247). Így, a szavak összecsengése alapján, a belek jelzésével érzékeltették a rátekintővel, hogy nagy szentséggel, Bál isten személyével áll szemben. A szellemes szobrot a magyarul nem értő tudósok természetesen hiába nézegették, a furcsa kivitelezés okát nem tudták felfedezni."
magyar.rajtmester.hu/?page_id=96

Kajla 2012.12.24. 05:58:34

Angyal zenéje, gyertyafény –
kincses kezem hogy lett szegény?

Nem adhattam ma semmi mást,
csak jó, meleg simogatást.

Mi győzött érdességemen?
Mitől csókolhat úgy kezem?

Simogatást mitől tanult?
Erembe Krisztus vére hullt?

Szemembe Krisztus-könny szökött? –
kinyúló kézzel kérdezem.

Áldott vagy a kezek között,
karácsonyi koldus-kezem.

(Áprily)

türkiz 2012.12.24. 09:30:38

@Kajla: ...nagyon szép... nem ismertem...

Kajla 2012.12.24. 19:52:37

@YganA: @türkiz:
Fehér föld, szürke ég, a láthatáron
narancsszín fények égtek hűvösen.
Pár varjú szállt fejem felett kerengve
s el nem repültek volna űzve sem.

Csak álltam szürkén, szürke ég alatt.
-S egyszerre, mint gyors, villanó varázs
egy kicsi szó hullott elém: karácsony,
mint koldus kézbe illatos kalács.

Csodáltam. És a számon hála buggyant,
nem láttam többet kósza varjakat:
olyan szelíd volt, mint a gyermek álma,
s olyan meleg volt, mint a nyári nap.

(Nemes Nagy Ágnes)

YganA 2012.12.24. 21:43:44

Kedves @Kajla: köszönöm. (Gazdagon szórod kincseidet!)
süti beállítások módosítása