Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

"Legyetek jók, ha tudtok"

2008.07.12. 23:52 merengő

A napokban a világhálón böngésztem, Néri Szent Fülöpről kerestem anyagot, s véletlenül egy fiatal lány alábbi naplóbejegyzésre bukkantam: „Ma Cirifischioról álmodtam (a Néri Fülöpről szóló /1515-1595/ „Legyetek jók, ha tudtok” c. filmből). Loyolai Ignác is megjelent a falépcső tetején, Anya leültette s paradicsomlével kínálta. De ő csak tiszta vizet kért és egy szelet száraz kenyeret. Aztán megnézte a balettcipőmet, Fülöp atya pedig focizott Kristóffal a játszótéren. Vicces volt Fülöp atya a stoplis focicipőben. Végül Fülöp atyának és a szigorú Ignác atyának bemutattam a vasárnapi fellépésemet az igazi táncruhában. Ignác atya zord szemekkel nézte, Fülöp atya mosolygott s a ritmusra maga is kissé ingatta fejét, majd beszidolozta a glóriáját.”
Évekkel ezelőtt én is láttam már ezt a szívvidámító filmet, de most újra megnézem, hogy valóban, hogyan is jelenik meg benne Ignác. Meg kellett állapítsam, hogy nem alaptalanul látta a kislány álmában Ignácot szigorúnak és zordnak. Úgy érzem a film, egy kicsit, a festészetből ismert chiaroscuro technikával dolgozik. Ignác „sötét” személyiségként való megfestésével, „Isten bohócának”, Néri Szent Fülöpnek napsugaras, mindig vidám egyéniségét akarta láthatóbbá tenni.
Nem irigylem ugyan, a korabeli Róma legnépszerűbb szentjétől, az „öröm prófétájától”, a ráárasztott fényt, de azért meg kell állapítanom, hogy Ignác megjelenítése a filmben több szempontból messze áll a történelmi valóságtól. Most csak a zordság kérdésével foglalkozom egy kicsit. Kortársai „egy vidámszemű kis bicegő spanyolt” láttak benne. Vidám volt az alaptermészete, s jól tudta, mennyire az Isten kegyelme az igazi belső vidámság; bizonysága az Istennel való együttlétnek. Ezzel magyarázható meg talán, hogy Xavér után, Ignác legjobb barátja, a nála 24 ével fiatalabb, Néri Fülöp volt.
Bájos jelenet a filmben, amikor Fülöp és Ignác azon bohóckodnak, hogy milyen nevetségesen hangzana, ha Néri Fülöp, és Loyolai Ignác helyett azt mondanák, Néri Szent Fülöp, és Loyolai Szent Ignác. Ők akkor még nem tudták, hogy XV. Gergely pápa, Ignác halála után 66, Fülöp halála után 27 évvel, 1622. március 12-én, Szent Izidorral, Xavéri Szent Ferenccel, és Avilai Szent Terézzel együtt fogja őket a szentek sorába iktatni. A rómaiak közül akkor sokan úgy érezték, hogy a pápa négy spanyolt és egy szentet kanonizált. Mások pedig úgy vélték, hogy ez az esemény a léha reneszánsz Róma „újrakeresztelése” volt.

2 komment

Címkék: öröm néri szent fülöp szent ignác

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr49565578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jubilate 2008.07.14. 17:31:04

Merengő, a posztod lényege számomra egy olyan kérdés, hogy a két szent alakját a film eléggé átrajzolja a valósághoz képest, és ez jó-e nekünk.

Nekem az első hiteles vallásos élmény volt ez a film, amikor elkezdtem érdeklődni a hit és az egyház iránt. Az már régen volt, és azóta számomra is árnyaltabb lett a kép. De most is azt gondolom, hogy így "torzítva" is több fontos dologra felhívja a figyelmet a film.

Pl.:
1.) Az egyház gazdag, és a szélsőséges egyéni adottságok mellett is mindenkinek lehetősége van szentté válni.
2.) Ignác és Fülöp (filmbeli) alakja nagyjából azt jelenti nekem, hogy ha az ember olyan szellemi-lelki tökéletességre törekszik, mint Ignác, de "csak" olyan hebehurgya öszvér lesz belőle, mint Fülöpből, akkor is elég jó Istennek.
3.) Bármelyikhez is áll közel az egyéniségünk láthatjuk, milyen áldottak az erényeink, és milyen korlátoltak tudunk lenni bizonyos dolgokban.

Szerintem mi állandóan kész forgatókönyveket keresünk a szentek életében, és nem vesszük észre, hogy attól lettek szentek, hogy a saját helyzetükre mindig saját válaszokat adtak. Tehát ne utánozzunk senkit, csak azt, hogy mennyire elszántan tették ezt!

?????? 2008.09.14. 19:07:40

Bár jezsuita voltomat nem titkolom, ifjúsági csportom mégis Néri Szent Fulôpôt választotta védôszentjének - szokom is nekik mondogatni: Legytek jók, mert tudtok! Ennyi.
süti beállítások módosítása