Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Mi zavarja a tisztánlátást?

2008.07.28. 20:00 homo secuiens secuiens

Az autópályán száguldottunk. Kint nagy zuhé. Egy idő után már annyira esett, hogy le kellett rendesen lassítani ahhoz, hogy haladni tudjunk. Elcsendesedett az autó népe, s vártuk, hogy mi lesz. Aztán kicsit csendesedett az eső is, és mentünk tovább. De valahogy sötétség volt délután. A látási viszonyok nagyon gyengék voltak, de mi mentünk tovább. Aztán a homály kezdett zavaró lenni. Nem fogunk odaérni, ez motoszkált a fejemben. Aztán egyszercsak egy régi tapasztalat jutott eszembe. Kezemmel töröltem egyet belül a szélvédőn, és tisztább lett a kép. A homály ugyanis belül volt. Párás volt a szélvédőnk.

Akkor most mi van? Kint van homály vagy a "saját szélvédőn"? Lehet ezt tudni? Vagy meg kell várni a pillanatot, amíg kiderül?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr35587539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f 2008.07.28. 21:01:35

a szélvédőnk többnyire párás. belülről is.az a kocsiban egyszerű kézmozdulat a tudatban végrehajtva kegyelmi aktus.

xyz 2008.08.05. 17:07:09

Ha jól sejtem, ilyen pl. az, amit "szaknyelven" a lelkek megkülönböztetésének nevezünk. Ennek sokféle kritériuma van. Sok tényező van, ami objektíve megnehezíti v. akár lehetetlenné teszi a tisztánlátást.

De ha nem is konkrétan erről van szó, lényegében az ember egész életében szeretne jól látni, csak a körülmények kívül és belül olyanok, hogy ez nem megy.

Kérdések:
- Forduljunk-e szakemberhez, vagy döntsünk mi magunk?
- De ki a szakember?
- Kiről állíthatjuk egy adott helyzetben, hogy a sajátunknál jobb, mélyebb, bölcsebb, használhatóbb érveket fog mondani?
- Jók-e a barátok erre a célra?
- Vagy pl. mi a helyzet akkor, amikor van egy szent meggyőződésünk, amiről később kiderül, hogy maximális jóindulat vezérelte, és mégis hibás döntéseket eredményezett?

Ez a problémakör számomra önmagában le is fedi a hétköznapokat ... :-)
süti beállítások módosítása