Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

BODIES

2008.09.04. 20:13 homo secuiens secuiens

Jó vagy rossz? Mi egyáltalán a célja ennek a kiállításnak? Beszélhetünk-e még emberi méltóságról? Kinek mi az álláspontja? Folytathatnám még a kérdések sorát, de gondolom ezek mindenkiben megvannak, akik hallottak erről a kiállításról vagy már meg is tekintették. Egyik este egy kb. negyvenfős csapattal magam is megnéztem. Utána beültünk egy kávézóba, és ott beszélt két orvos, egy jogász, egy teológus, majd valaki Kínáról is megosztotta tapasztalatait. Érdekes szempontok jöttek fel: az orvosok elmondták, hogy hasonló preparátumok a budapesti anatómia múzeumban is találhatóak, csak kis számban és inkább szervek, nem egész test. Csak ebből kevés van, mert ez nagyon drága módszer. Aztán még azt emelték ki, hogy esztétikailag is szép a kiállítás.

Aztán a jogász beszélt az egészségügyi törvényről, majd pedig a kiállítás körül zajló perekről. Itt elmondta, hogy igazából a preparált testek származása nem tisztázott, és ez ki is van írva a kiállítás elején. Ugyanis az Egyesült Államokban ezzel nyertek pert ellenük, hogy ezt nem hozták a látogatók tudomására.

A teológus az egyház testhez való hozzáállását elevenítette fel, kis történeti háttérrel, majd a felmerülő kérdések alapján a feltámadás utáni testről beszélt, már amennyit arról tudhatunk, illetve az evangéliumok és az egyház hagyománya alapján arról gondolunk.

 

Ezután aztán személyes megosztások és kérdések következtek. Azt úgy nagyjából leszögeztük, hogy a kiállítás egyik célja inkább megvalósult: ismereteket szerezni az emberi testről. A másik viszont, hogy egészségesebb életmódot éljünk, az csak részlegesen jött át. A harmadik cél nem látható és nem nyilvánvaló, de a belépő 2500 forint, ami azért beszédes, hiszen nagy volt a kiállítás látogatottsága Budapesten is.

 

A személyes megosztásokból több dolog kijött, de szinte mindenkinek fontos volt az, hogy új ismereteket szerzett a testünkről, érdekességeket tudott meg az emberi szervezetről. Erről különben orvostanhallgatók is gondoskodtak, akiket lehetett a helyszínen kérdezni. Aztán sokan említették látva a test szervezettségét, azt is, hogy kell lennie egy rendezőnek, tehát Istent bizonyította a látvány számukra. Ezen kívül persze volt, akinek felkavarodott a gyomra, hiszen mégiscsak holtesteket néztünk. Bár így első látásra nem az jutott az ember eszébe.

 

Személy szerint örülök, hogy megnéztem a kiállítást, sokat tanultam, tetszettek az érdekességek is (például, hogy testünk véredényeinek a hossza, ha összeraknánk, 160000 km-t tenne ki). De volt sok más ilyen figyelemfelkeltés. Aztán a dohányos és tiszta tüdő egymás melletti elhelyezése is elgondolkodtató volt. Állást nem foglalok senkinek a nevében, de arra kíváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok. Láttátok már? Milyenek tartjátok? Ha még nem láttátok, megnéznétek?

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr40648733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2008.09.04. 22:14:06

ezt a kiállítást 10 éve láttam Bécsben, akkor Körperwelten volt a címe.

az alapötlet mindenképpen jó, és szerintem érdemes a kiállítást megnézni.

egyetlen kifogásom, hogy a pózok amelyekbe egyes testeket beállítottak (a sakkozók, az ember aki a saját bőrét tartja a kezében, etc.) felfoghatóak az emberi méltóság megsértéseként, mert nem anatómiai céllal, hanem show-elemként vannak jelen.

M.C. 2008.09.04. 22:49:36

Már épp kérdezni akartam, hogy mikor vetitek fel ezt a témát!

Pista 2008.09.06. 21:33:53

Én nem nézném meg, talán még akkor sem, ha biztos lennék benne, hogy minden egyes test gazdája még életében engedélyt adott rá, így meg pláne nem.

Védekezésképtelen embereket a meztelennél is meztelenebbre vetkőztetni és pénzért mutogatni / nézegetni... Iszonyú barbár dolognak tartom.

Aha 2008.09.07. 10:17:37

Hát igen! És itt jön be az a kérdés, hogy meddig személy az ember? Kell-e most védekeznie? Vagy?

Legéndy Kristóf 2008.09.07. 19:48:20

A BODIES kiállításról írtam az álábbi cikket. Fölraktam ide, gondoltam hátha érdekel titeket!


TESTEK
"Elsőre talán egyértelmű: emberi testeket fogunk látni. Nem élő, hanem halott emberek testét. A hosszú sorban állás azonban hagy időt a gondolkodásra, hogy milyen is egy emberi test. A lassan haladó sor türelmetlen toporgása jól mutatja az emberi test: mozgó, élő, működő valóság, amely titokzatosan hordozza a személyes, egyedi és megismételhetetlen jegyeket. Persze a Király utcai Design Center pincéjében látható tárgyakról ez nem mondható el, hiszen a kézbe kapott kis leporelló egy kipreparált halott ember szétnyitható képét ábrázolja.
Csigalépcső vezet a földalatti helyiségbe, ahol a nézőt rögtön megérinti a kiállítás obszcén hangulata: temetőben vagyunk. Mégpedig bent a koporsóban, a föld alatt. A halál utáni nagy titkok színhelyén. A test templomában, ahol nem lelki, hanem testi létezésünk mélyére nézhetünk. Az emberiség ősidők óta a föld alá temeti halottait, hogy visszaadja Istennek (vagy a földnek), amit tőle kapott. Azonban itt, ahol halottak vannak kiállítva, másról van szó. Ez a tárlat azzal hiteget, hogy az emberi test titkainak megismerése által közelebb kerülhetünk létezésünk nagy talányához. Pedig a testiséget, az anyagiságot egyoldalúan hangsúlyozó világnézet csak egy materiális antropológia kérdésére adhat választ, arra hogy: mi az ember (tárgy?).
A helyes kérdés az, hogy ki az ember? Személy! A kipreparált testekben semmit se találhatunk, ami választ adna arra, hogy kik vagyunk. Éppen ellenkezőleg: a tárlat pontosan azt mutatja, hogy kik nem vagyunk. Ugyanis akármilyen részletesen darabokra szedjük és analizáljuk testünket, nem fogjuk jobban megismerni önmagunkat. Az ember végtelenül több mint a test! A személy végtelenül gazdagabb valóság, mint véredények és szervek bonyolult hálózata. Ezen állítást nem nagy filozófusok, vallásalapítók tanaival kívánjuk igazolni, hanem a kiállítást ajánló sorok részletével, ahol akaratlanul elárulja magát a kurátor (vagy a szövegíró): „… valódi emberi testek, testrészek és szervek, melyeket egy újszerű eljárással tartósítottak, és a gazdáikat megillető tisztelettel mutatnak be…” Mi az, hogy „gazdáikat megillető tisztelet”? Ki lehet a test gazdája, ha nem a szellem? Ki uralja és irányítja a testet, ha nem a lélek? Világos, hogy csakis az élő, átlelkesült embert illeti a tisztelet, nem külön a testét.
Méltatlan az emberhez – aki a legnagyobb misztérium és rejtély a földön ¬– hogy önmagát, mint üres testet ismerje meg. Morbid és illetlen dolog hallottak testét a nagyközönség elé tárni és pozitív ismeretanyagként bemutatni. Ezen nem változtat, hogy a kiállítás valamiféle egészségprogramba van ágyazva: a testi egészség megőrzése – mint magasabb cél – érdekében mutatják be a halott testeket. Szó sincs arról, hogy a testi egészség ne volna fontos. Nagyon fontos! Az orvostudomány testi egészségünk érdekében jött létre és az élet megtartásának céljából akarja a testet minél pontosabban megismerni. De ezt a folyamatot megfosztva magasabb rendű céljától – nevezetesen, hogy a teljes emberi élet fennmaradását szolgálja – a halott testet kiállító terembe vinni és művészetként bemutatni: teljes kiforgatása az emberi méltóságnak. A művészet ugyanis eredeti célja szerint: szellemi valóság anyagba rögzítése, hogy (a művész szándéka szerint) úgy maradjon örökre. Szellemi valóság nélküli testeket bemutatni nem művészet, hanem a természeti formák mechanikus másolása – jelen esetben preparálása. Az ilyen „mű” az emberi alkotó képességből szikrát sem tartalmaz. Természeti formákat szilikonos gumiban műanyagként kimerevíteni és bemutatni bizonyosan tudományos érdekesség, de nem kulturális érték, csupán civilizatórikus tett. Ha művészeti kiállító teremben tárul elénk ilyen látvány, az rombolja az emberi ítélőképességet és a kultúráról alkotott közfelfogást.
A művészet lelki képességünk. A Testek kiállítás persze nem akar az emberi lélek mibenlétével foglalkozni. Nem is tud, hiszen csak üres tárgyakat-tömegeket mutatat be, azokban pedig nem található lélek. A testben nincs lélek? – ez elgondolkodtató. Talán igaz. A testben tényleg nincs lélek, hanem pont fordítva van: a test van a lélekben. A magasabb rendű szellemi valóság olyan mértékben meghaladja, irányítja, áthatja egy élő ember testét, hogy nehézkes lenne azt állítani: a lélek a testben van. Így van ez mindennel a világon. Minden benyomásunk, érzékelésünk során valami szellemit tapasztalunk, a test, az anyag csupán a tulajdonságok hordozója. Miután az egész világot a tulajdonságok alapján ismerjük meg, nyugodtan állíthatjuk: a test a lélekben, az anyag a szellem belső zsebében van – illetve most ez az egész a Design Center pincéjében alakoskodik."

szpahi 2008.09.08. 14:23:09

Kedves Kristóf!

"Méltatlan az emberhez – aki a legnagyobb misztérium és rejtély a földön ¬– hogy önmagát, mint üres testet ismerje meg. Morbid és illetlen dolog hallottak testét a nagyközönség elé tárni és pozitív ismeretanyagként bemutatni. Ezen nem változtat, hogy a kiállítás valamiféle egészségprogramba van ágyazva: a testi egészség megőrzése – mint magasabb cél – érdekében mutatják be a halott testeket."

Teljesen egystértek Veled! Köszönöm a cikket, nagyon jó volt elolvasni!

Üdv.

agnoszt 2008.09.08. 14:57:40

Tökéletesen NEM értek egyet Kristóffal.
A kiállítás célja az emberi TEST bemutatása volt és nem másé. Elsősorban természettudományos-ismeretterjesztő és nem más célból. A magam részéről nagyon tetszett és mindenkinek csak ajánlani tudom.

"A művészet ugyanis eredeti célja szerint: szellemi valóság anyagba rögzítése, hogy (a művész szándéka szerint) úgy maradjon örökre."
Komoly tévedés ez, bizony.

"Méltatlan az emberhez – aki a legnagyobb misztérium és rejtély a földön ¬– hogy önmagát, mint üres testet ismerje meg. Morbid és illetlen dolog hallottak testét a nagyközönség elé tárni és pozitív ismeretanyagként bemutatni."
Az élveboncolás jobb lenne?
Milyen módot tartanál megfelelőnek az emberi test bemutatására? Ezek szerint a biológiakönyv rajzai is méltatlanok az emberhez, hiszen a "meztelennél is meztelenebb" állapotban ábrázolják az embert? Hol élünk, a közpépkorban?!?!

Soha nem tudtam megérteni azokat akik a porhüvelyükhöz való, már-már beteges ragaszkodásban még azt sem tudják elképzelni, hogy szerveiket haláluk után gyógyításra használják fel. A magam részéről cseppet sem találnám méltatlannak, ha halálom után bőrtelenül pózolnék sok, megrettent látogató előtt. Egyetlen aggályom az lenne, hogy érintené ez a még élő hozzátartozóimat. Jobb, ha nem tudják, melyik figura vagyok én...
;)

Aha 2008.09.08. 15:01:19

Formalinban már régebb is tartosítottak, anatómia-múzeumokban láthatóak szervek, testek. Azokkal mi van? Vagy csak a BODIES kever ekkora port?

Pista 2008.09.08. 16:59:51

Ha nem a halottak testéről lenne szó, hanem a naplóikról vagy róluk készült kép/hangefelvételekről, akkor sem volna jófejség haláluk után, a beleegyezésük nélkül publikálni azokat. Sem velük, sem a hozzátartozóikkal szemben.

Pázmán Enikő 2008.09.08. 20:35:07

Az első boncolásaim jutottak eszembe elsőévesen. Mekkora erőfeszitésembe került szemléltetőeszközként kezelni a hullát. Ha egy picit is elengedtem magam, a földi életét leélt emberre gondoltam. Talán hajléktalan lehetett, vagy nem volt hozzátartozója? Ilyenkor mindig a borzalom vett erőt rajtam. És akkor visszapenderitettem gondolataimat az atlasz materializmusára, és igy éltem túl...

shine 2008.09.08. 21:19:35

Az én aggályaim is valahol abból indulnak ki, amit Te is írtál, Agnoszt, a rokonságról.
Szerintem akkor érezhető át valamelyest ennek a kiállításnak az "embervoltunkat sértő oldala, amikor átgondoljuk, hogy vajon szeretteinket is örömmel viszontlátnánk-e egy ilyen kiállításon... Belegondolni is rossz.
Azt hiszem, ez ráadásul a hozzátartozókban lezajló gyász folyamatát is nagyon megnehezíti. (Ha meg nem is tudnak róla a rokonok, akkor kérdés, hogy milyen módon történt ez az egész.) Tényleg nem ismerem a sztorit, de ha mondjuk teljesen nincstelenek voltak, akkor a kiszolgáltatottságukkal éltek vissza alaposan.
A szervek felajánlása - szerintem - más kérdéskör.

Jessie 2008.09.09. 09:13:41

Osztom a véleményeteket, Pista és mások.
Nem hinném, hogy a kiállítás szervezője a saját, mondjuk elhunyt anyját, testvérét, gyermekét, barátját pénzért mutogatná. Mondjuk: "Kérem, fáradjanak be, tekintsék meg azt a szeletelt embert, ő volt a legjobb barátom. Amott, aki a ziccerrel próbálkozik, a bátyám. A feleségem meg dohányzott, na látják, ő így járt. stb."
És miért gáz ez így?
Mert az említett képzeletbeli VALAKIK MÁSVALAKI(K) számára bizonyára fontosak voltak és ezt mintha figyelmen kívül hagyná a kiállítás. Akik meg ki lettek preparálva, azok mintha SENKINEK a SENKIJEI lettek volna.

agnoszt 2008.09.09. 10:00:30

Megjegyzem még egyszer, hogy részemről én simán felajánlanám a testem hasonló célra, pláne némi ellenszolgáltatás esetén. De már csak poénból is.
Gilisztacsemegének lenni miért jobb?
Van ismerősöm, aki pont ettől borzad, ha belegondol, hogy elmúlt szeretteivel mi történhet a sírban...

Nem értem továbbá, hogy pont a lélek elsőségét hangsúlyozó keresztények részéről mi ez a testpara. Hiszen a halál után Ő már eltávozott, ami marad, az csak egy levetett ruha, üres ház, megsárgult fénykép, pusztán csak emlékeztet egykori lakójára. A hátrahagyott lakásért persze gond nélkül ugranak a rokonok...

Megint más:
A szetek közszemlére tett, körbehordozott, újja, foga, koponyája, aszott keze szerintem hasonló kategóriába esik. Kiloptuk a sírból szegény, elhunyt királyunk kezét és még büszkén mutogatjuk is?

aliter 2008.09.09. 11:35:25

szerintem agnoszt, te ideológiát löksz, nem őszinte véleményt!
mi az, hogy "lakás"? talán a lélek temploma, hiszen annak tartjuk a testet és a templomot nem szoktuk - mi keresztények - megszentségteleníteni!
más egy szent csontdarabja és más a cirkuszi pózokba erőszakolt hulla; más egy kéz, mint az egész vér vagy bélrendszer. neked nem más? neked mindegy hogy szeretted arcát vagy belét látod? tegyél különbséget, mert ideológiád beteges.
és miért tévedés az, hogy a művészi alkotás valamiféle szellemi valóságot rögzít anyagba? - ha nem így van, miért? érvelj!
hszed többi cikis részét már mások fölemlegették.

agnoszt 2008.09.09. 13:52:52

aliter:
Fura ezt olyantól hallani, aki nyilvánvalóan keresztény ideológiát "lök".

-művészet: mondjuk zene, tánc, dal, színészet szerinted anyagba rögzítő művészetek? Pláne az örökkévalóság számára. A művészet fogalomköre egyébként is ennél sokkal-sokkal tágabb.

-megszentségteleníteni: Miért, a templomokat beássák elrohadni, vagy turistáknak mutogatják jó pénzért?
Részemről pedig, ha beleegyezek, nem megszentségtelenítés. Vagy te mondanád meg, hogy nekem mi az?

-csont: Neked nem más, ha szeretted arcát, vagy csontját, csonkolt kezét látod? Tegyél különbséget, mert ideológiád beteges.

Süsü a sárkány 2008.09.09. 14:01:23

Ronda dolog, de az jutott eszembe, hogy hogyan közölnék a hírt a tv-ben, és kiben milyen érzéseket váltana ki, ha kiderülne, hogy mondjuk Susulyka József, mátészalkai lakos, akinek nagymamája jobblétre szenderedett otthon, úgy döntött, ismeretterjesztő céllal, az elhunyt előzetes hozzájárulása alapján bemutatja nagyit a fentiekhez hasonló valamelyik módon. Mondjuk a verandát rendezné be bemutatóteremnek, és kiírná, hogy egy ezres a beugró, tanulóknak kedvezményes. Szerintetek hány évet kapna?

Lényegét tekintve ugyanerről szól a Testek is, csak ott a rábólintó illetékesek gondolom megfelelően érdekeltté lettek téve - a biznisz az biznisz.

Aha 2008.09.09. 14:14:05

Hát az tény, hogy a bisznisz meg a szenzáció olyan két hajtóerő manapság, amelyek mindenre képesek. De azért az is ki jön írásaitokből, hogy kinek milyen a kapcsolata atestével, vag ya testtel, mint olyannal. Tényleg, milyen a kapcsolatom a testemmel?

saintlouisdefrance 2008.09.09. 14:20:19

agnoszt felvetése érdekes: tényleg, vajon melyik szent járult hozzá ahhoz, hogy halála után feldarabolják és testrészeit mutogassák?

nehéz elképzelni például a nagy xxiii. János pápáról, hogy azt akarta volna, hogy egy üvegkoporsóban legyen közszemlére téve és hogy tőle rémüldözzön az a sok turista... és ő még a szerencsésebbek közé tartozik, mivel egyben maradhatott.

"más egy szent csontdarabja és más a cirkuszi pózokba erőszakolt hulla"

aki sok időt töltött a Katolikus Egyházban , az látott már néhány hatásvadász ereklyetartót olykor igencsak "hangulatos" helységekben elhelyezve.

ezeknek is "cirkuszi" funkciójuk volt, arra kellettek, hogy a híveket (és a pénzüket) abba a konkrét templomba csábítsák, ahol ezeket látni lehetett.

csak egy példa: a dubrovniki domonkos kolostor máig sokat keres Szent István koponyacsontjával.

nem értem ezt a nagy felháborodást a kiállítás körül. én személy szerint sokat tanultam belőle.

agnoszt 2008.09.09. 14:31:26

Süsü:
Vicces példa, de azért sarkít egy kicsit.
;)
Mennyit kapna Susulyka bácsi, ha nem fizetne adót, kerítése határánál vámot szedne, a betolakodókat pedig a pincébe zárná...

Egyébként ez egy római katolikus kápolna:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Sedlec-Ossuary.jpg

Süsü a sárkány 2008.09.09. 14:34:37

agnoszt, nem mondod, ez nagyon durva!

Süsü a sárkány 2008.09.09. 14:42:48

nem tudom, mi lenne a pincébezárás következménye.
Susulyka bácsinál maradva, ha ő tisztán természettudományos-ismeretterjesztési célból rendezné meg a Bodies testvérkiállítását, akkor ingyen felajánlaná valamelyik oktatási intézménynek a kiállítás (tárgyát?).
Ha szedi az ezrest, akkor mégiscsak ott motoszkál az ember gondolataiban hogy ismeretterjesztés helyett netán a fránya haszonszerzési vágy motiválja.

ragazzo 2008.09.09. 14:46:20

Aha,
tényleg nagyon kíváncsi lennék, hogy szerinted milyen lehet a kapcsolata a testével annak, aki adná, és annak, aki nem adná a testét az említett ügyhöz.

Aha 2008.09.09. 17:18:04

Kérdés inkább az, hogy megszűnik-e a halállal testünk intimitása vagy nem?! (bár intimitásról csak test-lélek, teljes ember esetében beszélhetünk)

agnoszt 2008.09.10. 10:41:12

Számomra nagyrészt megszűnik a test intimitása a halállal. Nem teljesen, de más, mint addig volt. A test intimitását általában véve is inkább egész testre tudom értelmezni.
Ha pl. nekem azt mondaná valaki a Bodies kiállításon, hogy az a lábszárcsont, vagy ez a tüdő a nagyapámé volt, nem tudna különösebben meghatni. Még kicsit büszke is lennék rá, nem mindenki nagyapjából lesz világszenzáció.

A testtel való kapcsolat tovább:
Egy esetlegesen amputált testrésznek is megvan az 'intimitása'? Vagy arról dönthetek és kiállíthatom a saját lábszárcsontomat a nappaliban? Esetleg külön ceremóniával kellene végső nyugalomra helyezni?

Pista 2008.09.10. 12:09:33

agnoszt:
"A testtel való kapcsolat tovább:
Egy esetlegesen amputált testrésznek is megvan az 'intimitása'? Vagy arról dönthetek és kiállíthatom a saját lábszárcsontomat a nappaliban? Esetleg külön ceremóniával kellene végső nyugalomra helyezni?"

Nem érdemes merev szabályokat felállítani, az adott helyzetben kell mérlegelni. Szerintem a Bodies kiállítás céljait kevésbé aggályos módokon is el lehetett volna érni. Úgy gondolom, hogy üzleti érdekből és szenzációhajhászásból nem tették; ezek nekem nem elég fajsúlyos érvek a kegyeleti aggályaim eloszlatásához.

agnoszt 2008.09.10. 14:05:44

Pista:
Tagadhatatlan. A szenzációhajhászás, polgárpukkasztás épp úgy benne van, mint a kőkemény üzleti szempontok. Az már az én véleményem, hogy ez esetben jó helyen futnak össze. Az embereket ui. igen nehéz 'sima' anatómia vagy biológia órára becsábítani. Ha egy kis szenzáció, vagy tabufeszegetés kell ahhoz, hogy az emberek Mónika show és/vagy kocsma helyett anatómiai kiállításra menjenek, akkor legyen.

Jessie 2008.09.10. 15:24:52

Szerintem még az is benne van, hogy trendi erről beszélgetni társaságban.
És tényleg csak az ilyen színvonalú alternatíva vonzza a nagyközönséget?

Aha 2008.09.10. 16:11:07

Az egyre inkább tény, hogy csak a szenzáció fogja meg az embereket, sok esteben magamon is meglepődök. De ez vajon belülről jön vagy a társadalom nevel ilyennek minket?!

Ági 2008.09.11. 22:07:12

A Bodies valaha élt emberei állítólag kinai fiatal kivégzett férfiak holttestei. Nagyon sokan vannak Kínában,nem számít az ember. én ennél sokkal jobban megdermedtem, amikor megtudtam, Kínában nem anyakönyvezik azt a gyermeket, akinek a születését nem engedélyezték. Akit nem anyakönyveznek, nincs, nem kap védőoltást, nem jár iskolába. Mi kevesen vagyunk, minden számít nálunk.És nagyon furcsa nekem beszélni arról mi illeti meg az embert holtában, ha életében nem kapta meg a legelemibb szükségest.

?????? 2008.09.14. 18:28:02

Ezek tényleg testek - BODIES - vagy csak a címmel alaposan átvernek bennunket? Ez szerintem a dualizmus újkori felvirágzása - én biztos nem fogom megnézni. Nem dicsekvésként teszem hozzá: évekig az onkologián dolgoztam - sokmindent láttam, mégsem nézem meg. Ennyi.

egy természetvédő 2008.09.16. 11:59:02

A halottakat eltemetni - irgalmassági cselekedetnek számít a keresztény kôrôkben, ha csak nem kívánták az ellentetjét még életük folyamán.
süti beállítások módosítása