Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Manipulálható tömeg

2009.04.06. 20:55 homo secuiens secuiens

A Virágvasárnap nyitja meg a nagyhetet... Ekkor vonul be Jézus Jeruzsálembe... Éljenző tömeg fogadja, pálmaágak, köntösök terülnek eléje... Az ünnepre felvonult nép így fogadja Jézust... És mi történik alig egy héten belül? Ugyanaz a nép azt kiáltja: Keresztre vele! Hihetetlen, mert ebből a népből sokan ettek a kenyérből, amit Jézus szaporított meg nekik, sokan vannak, akik elhagyhatták az ágyat, vannak páran, akik először látják az ünnepet... És ki is fejezik hálájukat, szeretetüket az éljenzésben, de egy hét alatt átváltoznak... Vagy ha nem, akkor mi történik? Azt mondhatnánk: tömegmanipuláció... A média és a plakátolók úgy alakítják a helyzetet, hogy a nép dönt helyettük, pedig lehet, hogy ők, bár vezetőréteg, mégis tíz százalékát sem teszik ki a tömegnek, de megvannak az eszközeik... És sikerül nekik...

Két irányba indulok innen.

Az egyik, hogy valami ilyesmi történt Magyarországon, bár őszintén reménykedik naiv optimizmusom, hogy még nem lezárt a történet. Szóval hasonló esett meg nemrégiben Magyarországon is, csak éppenséggel fordítva... Egy hét alatt fordultak a dolgok... Egy szombati napon megbukott valaki, következő szombat előtt már nagy esélyekkel indult a barátja, ugyanazon a „szamáron”... Mert a tömeg manipulálható, sőt mi több, szereti a cirkuszt, ezt már régen tudjuk... Azokat pedig, akik fent vannak nem nehéz manipulálni, mert a hatalomhoz való ragaszkodást kötelét kell csak egy kicsit megbirizgálni, s ahogy érzi, hogy megingott, azonnal kapaszkodik... És a tömeg manipulálható, persze most sokkal jobbak az eszközeink, mert több csatornán megy az agymosás, és már elő vagyunk készítve mindenre...


A másik irány, hogy nincs meggyőződés... Mert azok az emberek, akik egy hét alatt megváltoznak, azokban nincs meggyőződés... Vagy egyszerűen hiányzik a megalapozottság... Szépen kifejezve azt mondhatnánk, hogy nem voltak jól informálva... Pozitívan fogalmazva, de őszintén: el vannak butítva... De ebben is felelős valaki: természetesen felelős az egyes személy, de felelős az a társadalom, amely lehetővé tette ezt. Ugyanakkor mutatja a nevelés, a családok, a politika krízisét is... Mert nehéz manapság meggyőződöttnek lenni... Ugyanakkor meg ilyen ez a posztmodern, az értékek már relativizálódnak, s velük együtt minden... Ha nincs meggyőződés, akkor akadálymentes a pénz, a hatalomvágy, a cirkusz útja...


Ismét hangosan gondolkodtam... Lehet, hogy nem is vagyok teljesen érthető, de hát már csak ilyenek a gondolatok... A segítségetekkel, meglátásaitokkal még tisztázódhatnak... Tényleg, hogy is van a meggyőződés manapság? Lehet, hogy ennek hiánya nehezíti a döntést is?
 

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr321047368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2009.04.06. 22:23:50

az emberek buták és manipulálhatóak, a politikusok gátlástalanok és elvtelenek: mégis hányszor kell még ezen meglepődni és megbotránkozni? ismét el kellene játszani, hogy mi vagyunk az a kisgyerek, aki most jött rá arra, hogy az anyja már nem szűz?

"A Virágvasárnap nyitja meg a nagyhetet... " igazán sajnálom, hogy a nagyhét csak ennyiben, mintegy a forma kedvéért került szóba.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.04.06. 22:30:23

Egyre nehezebb liberálisnak lenni mostanság, amikor minden rosszat hallani a "libsik"-ről. Talán olyan nehéz, mint papnak lenni akkor, amikor minden papot pedofilnak néztek. Az ember tudja magáról, hogy nem az, de mégis ferde szemmel néznek.
És az ember mégis vállalja a meggyőződését, vállalnia kell, mert nincs más lehetősége.

homo secuiens secuiens 2009.04.06. 22:31:54

@saintlouisdefrance
Biztos, hogy végig elolvastad? Mert nemcsak politikában gondolom a meggyőződést... Az tény, most látom, hogy nem tértem ki külön a kereszténységünkre, mert arról már korábban azt hiszem magam is írtam, de minden esetre szerintem ott is hiányzik a meggyőződés sok esetben...
A másik pedig nem megbotránkozás, hanem inkább türelmetlenség részemről, hogy újra és újra bevesszük a jól előkészített ugyanazt...

északi szél 2009.04.06. 23:31:19

Szerintem a meggyőződés hiányából kiindulva nem jutunk messzire. Amilyenek a tapasztalataid, olyan a meggyőződésed - mindez megterhelve azzal, hogy civilizációnkban túlzott hangsúlyt kap a kommunikáció, s így mesterségesen generált, ha tetszik, virtuális valóságot lehet építeni az emberek "köré".
Valakinek lehet erős a meggyőződése, s ez alapulhat tapasztalatokon, és/vagy manipuláción. Példát mindenki tud mondani.
Én inkább az emberség, mint minőség fogalmából indulok ki. Tapasztalatom szerint azokat az embereket nehéz manipulálni, akiknek az életében ez a minőség jelen van. A jó evidenciáját át lehet élni, levezetni nekem még nem sikerült. A _jó_ fogalma alatt azokat a megnyilvánulásokat értem, amelyeket a másokért és a mások által való létre törekvés igénye motivál. Ez a létmód azért nehéz kihívás, mert az ingyenesség szférájába vezeti az embert, gyökeres ellentétben a korszellemmel.
Valószínűleg mindez Jézus idejében sem volt másként, és az is valószínű, hogy a jövőben sem lesz másként.
Hétköznapi keresztény tapasztalat, hogy az ember egy adott döntése súlyát sokszor csak akkor látja és éli át igazán, ha tudott a szeretet mellett dönteni. Mert ha nem, akkor ott vannak a jól bevált önigazoló mechanizmusok, melyeknek működtetésében nagy rutinunk van. Ha viszont tudtam jól dönteni, akkor valósággal undorítónak tűnik föl a "másik" döntési lehetőség. Tudom, nem mindig fekete-fehér a helyzet, de én igyekszem a döntési szituációkat redukálni erre a szintre (a másokért és mások által való lét ideáját "aprópénzre" váltva). Úgy tapasztalom, sokszor ez működik is, és nem veszek el az értelmezések dzsungelében. Ezt úgy értem, hogy sokszor azért nehéz dönteni, mert alapból nem akarom a _jót_ választani. Ha ezen túllendülök, valahogy leegyszerűsödnek a dolgok - sok esetben. Ez a tapasztalatom.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.07. 08:45:45

@sajt: konzervatívnak is nehéz lenni, mer arról meg rögtön azt hiszik, magasan lengeti az árpádsávot és Orbán-rajongó. Ami mögé látnak az egyfajta népi szoci attitűd.

Egyébkén hss mellőzhetné ezt a rengeteg hárompontot, nem kell ennyire bizonytalanul fogalmazni. Elég egy mondat végére egy pont is.

homo secuiens secuiens 2009.04.07. 09:29:58

@dszg
Örülök, hogy valami megfogott... Nekem a három pont egyébként olyan szünetet jelent, ami még nem új bekezdés, de mégis valahogy szünet!

szpal 2009.04.07. 11:32:24

A főpapok maguk sem biztosak Jézus kilétében, próbálják provokálni, azt gondolták hogy ha Jézus valóban a Messiás, nem fogja hagyni magát bántani:
""Te, aki lerombolod a templomot, és három nap alatt felépíted, mentsd meg magadat, ha Isten Fia vagy, és szállj le a keresztről! ... Másokat megmentett, magát nem tudja megmenteni. Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és hiszünk benne!" Vagyis nem is annyira a népet, mint Istent próbálták manipulálni, azzal, hogy olyan helyzetbe kényszerítik, amiben a nekik tetszően viselkedik. Vagyis Istent kísértették. A nagyhét bűnbánati hét is egyben: nem a mások szemében kell ilyenkor keresni a szálkát, hanem a sajátunkban kell észrevenni a gerendát. Politizálni ráérünk máskor is.

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.04.07. 11:59:36

tetszik a párhuzam a Pilátus udvarán állókkal és a semmit nem értő magyarokkal.

engem mostanában szokott foglalkoztatni a közösségben, személyhez nem köthetően elkövetett bűnök kérdésköre, megoldása.
sok ilyen van manapság: környezetszennyezés, néphülyítés, behódolás ennek-annak....

egyébként a húsvét gondolata sok mindent adhatna a magyar népnek, csak sajnos a baj az, hogy éppen az elgondolkodással, az érzékenységgel van a fő hiba. Hogy gyógyul meg az, aki azt sem hiszi el hogy beteg?

homo secuiens secuiens 2009.04.07. 12:53:10

@szpal
Köszi a gondolatodat!
A második feléről pedig azt gondolom, hogy akkor sem állt le a történelem, amikor nagyhét volt, tehát a valóság zajlott, sőt annak volt része a nagyhét valósága, tehát természetesen figyelni szeretnék magam is, és figyelek is a nagyhétre, de ez nem zárja ki, hogy Magyarországon milyen a helyzet, vagy itt épp földrengés volt, számomra ezekkel együtt van nagyhét... Ami a gerendáimat illeti, elég jól látom őket!
Szép nagyhetet!

ige 2009.04.07. 15:04:57

@északi szél: megragadtak gondolataid, és az jutott eszembe, hogy csupán a meggyőződés kevés. A jelen helyzet is bizonyítja. Hit kell , ami magában foglalja a bizalmat, tudást- igazságról- és a tapasztalatokon alapuló meggyőződést. Isten és szeretetéből, kegyelméből fakadó hit nem vihet senkit "tömeges randalírozásokhoz"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.07. 16:56:16

Azon gondolkodom, hogy vajon nem a bűnök elfedése, a következményeinek az elhárításának okozta-e a néphangulat megváltozását akkor is és most is?
Mert "Aki időt nyer, életet nyer." Meg elévülést, bizonyítékok eltüntetését, tanúk megfélemlítését, tettestársakkal való összejátszás lehetőségét stb. Bár az így megnyert élet sokféle lehet, de örök - nem. Szerintem.

cziczmiczpindur 2009.04.07. 17:43:34

A nagyhét valóban a bűnbánat ideje, és szerintem nagyon fontos része a Nagycsütörtök éjjel, amikor leginkább megmutatkozott, hogy Jézus ember is, hogy számára is nehéz volt elfogadni az Úr rendelését, mint ahogyan sokszor számunkra is az.

homo secuiens secuiens 2009.04.07. 17:50:29

Nekem a nagycsütörtökben a lábmosás a kedvencem, annyira kifejező, ahogy a kenyér megtörését megelőzi a szolgáló szeretet. De nem is csak a szolgáló, hanem a figyelmes, nem tudom, próbáltátok-e, én minden reggel zuhanyzás után imádkozom, és a test felfrissülten van az imában, és az hozzájárul az imához, a külső tisztaság segíti a belsőt, ahogy fordítva is. Minden esetre amennyiben szabad paradox fogalmat használnom, ez a szeretet-manipuláció, és Jézus ezt kéri, hogy továbbadjuk, és utána kéri a kenyér megtörését is. És aztán jön az éjjel, ahol tényleg mindig megerősödök, hogy "gyengeségeinket magára vette". És azzal a szeretettel szembesülten, más szemszögből láthatjuk bűneinket, bűnösségünket...

cziczmiczpindur 2009.04.07. 18:07:10

@homo secuiens secuiens: nagyon igaz! János a Jordán vizében keresztelt, és megvallom, csak a Zeffirelli-film láttán jöttem rá, hogy ez ott, a hőségben fizikai felfrissülést is jelentett, ami rásegíthetett a spirituális hatásra. (Más kérdés, hogy minden baba-keresztelőn frászt kapok, amikor februárban hideg vizet csorgatnak a picikre...)

fityisz2 2009.04.07. 23:12:18

Tanult Barátaim!
2008.07.20-án követtem el utolsó bejegyzésemet!
Akkor a HospInvest témán felizgatva magam, egy-két tanult barátomba belegázolva, majd port hintve fejemre távoztam a körből.
A legutóbbi írás címe (Manipulálható tömeg) és a HospInvest ismét mozgásba hozott.
Scapinelli „testvér”, a nagy manipulátor (kedvenc fontainebleau-i tantárgyán izmosodva) érdekes, most, hogy tönkrement a cég, nem hozakodik elő a témával.
Akkor ott, Kiskunhalason, szkafanderbe öltözve, derékig a HospInvestben tanulmányozta a helyzetet, azoknak akik csak az „óságokból” tájékozódnak.

Nos, testvérkéim, így történik a manipuláció.
Egy-két terminus technikust a levegőbe dobva, a hozzáértés látszatát keltve, míg fel nem csendült körülötted a taps, mondod a magadét.
Mi pedig közben szép lazán, entellektüel módon cseverészünk az élet nagy dolgai fölött, közben lassan, de biztosan leengedik a tavat a fejünk fölül, amint azt X manipulátor már beígérte.

Elvtársi üdvözlettel: Fityissz

saintlouisdefrance 2009.04.08. 00:42:57

@fityisz2: kedves Fityisz,

remélem, hogy sikerült tartósan mozgásba jönnöd.

hiányoztál!!

szerintem itt szükség van Rád.

tisztelettel: saintlouisdefrance

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.08. 01:03:42

@fityisz2: Hiányzol. Ne nevezd magad tanulatlannak. Konfliktus esetén csak stilisztikába kötünk bele ha belekötünk - attól még egyetérteni lehet azzal is, akinek a stílusa az adott alkalommal pont kifogásolható. Amúgy, vártam már valami hasonló megjegyzést valakitől, és azt hittem, poszt formátumban fog megjelenni...

gyufaárus.hu 2009.04.08. 12:47:04

Kedves Fityissz,

a stílus és a hangnem, amit képviseltél a korábbiakban, és úgy látom mostanára sem változott semmit, nem hinném, hogy összeillik a rendeddel, ignác lelkületével és cigánypasztorációs tevékenységeddel. Ott is ilyen buldózer módjára képviseled a szegényekhez közelálló Krisztust? Ha jól tudom Ő mintha nem így közeledett volna az emberekhez..

Veled valami nincs rendben, nagyon nagyon nincs. Scapinelli támadása helyett inkább magadban tégy rendet. Tudod, a farizeusok is eldobták a követ, mikor rájukpirított Jézus, és már annyira nem tülekedtek a dobálózással.

A Horánszkyban elmentem melletted a folyósón, és meghült bennem a vér, ezt most derekasan bevallom Neked.

A jezsuitákról bennem merőben más kép él, amit rendtársaid, és az elődeik alakítottak ki bennem, kérlek ne rombold, és ne játsz vele....

Veszélyes játékot űzöl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

északi szél 2009.04.08. 22:52:41

@ige: még valamit hozzáfűznék. Ott van az aranyszabály: úgy cselekedj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled cselekedjenek. Rengeteget gondolkoztam azon, hogyan lehetne egy olyan ember számára követendőként elfogadtatni ezt a tanácsot, aki azt gondolja, hogy "nekem mindent, másoknak semmit" (azaz kettős mércével mér), mivelhogy az önzés logikája annyira magától értetődő, hogy (látszólag) nincs vele gond. Persze, meg lehet nézni az önzés logikája által vezérelt embertársaink életét - nem feltétlenül vidám látvány. Mégis, nehéz kizökkenni belőle. Tapasztalataim szerint az ego logikája szerinti élet determinisztikus pályára helyezi az embert - szemben a Krisztus által megalapozott és "menedzselt" szabad élettel.
Meglátásom szerint az egyes ember annál inkább manipulálható, minél "több" determinizmus hat az életében. (Ezt az állítást egyébként mind a szociológia, mind a lelki irodalom elég részletesen kibontja). Szerintem itt vagyunk a probléma lényegénél.
Üdv,
északi szél :-)

ige 2009.04.09. 09:15:55

@északi szél: Az általad idézett szabály általánosan igaz, hiszen egy torzult személyiségű ember sokszor magának is rosszat akar, amivel tisztában is van.
A "szuperegó" szerintem is torzult, és amit írtál, azt tapasztalom én is. Istentől elszakadozik, és ezáltal egy csomó terhet rak saját magára, ami megfullasztja.
Tanácsot adni annak aki nem kér, vagy úgy látom nem fogadóképes, nem érdemes. Jézus profi " isteni" módon végezte, amit csodállok, és bizony azt a példát szeretném sokszor követni. Vigasztal az, hogy az igében olvastam, mindent szükségünk szerint megkapunk. Sokszor bajban vagyok, hogy Isten a másik emberrel kapcsolatosan mikor ad arra "feladatot", hogy rajtam keresztül elindulhasson nála valami. Te ezzel hogy vagy? Korábban kéretlenül is osztottam tanácsot, ma már igen ritkán. Arra jöttem rá - és tudatosan alkalmazom - hogy előszőr meg kell hallgatni a másikat, utáni sokat kérdezni, és ezek után soszor "magától" elindul a változás. Ezt követően érdeklődésemmel megerősítem a másikban azt, hogy elindult, és tartson ki. Néha tapasztalataimat mondom el, de ítéletek, nélkül. Én sem szeretem az ész osztást, az egyéni felfedezés izgalmasabb, kreatívabb, és belőlről fakadő, ami egyéni megoldásokhoz vezet, Ezekben gyönyörködni igen jó, talán Isten is ezt látta sokszor teremtményeiben. Mi arről a vélemény, tapasztalat?

északi szél 2009.04.09. 16:56:04

@ige:
"Sokszor bajban vagyok, hogy Isten a másik emberrel kapcsolatosan mikor ad arra "feladatot", hogy rajtam keresztül elindulhasson nála valami. Te ezzel hogy vagy?"

Hát...én nem igazán szeretek _eszköz_ lenni, Isten eszköze sem - nem is értek az ilyesmihez. Adott helyzetet értékelve, saJát kútfőből "járok el" :-))
Egyéb tekintetben egyetértve csatlakozom gondolaitaidhoz. :-))

esősévszak 2009.04.11. 18:45:08

Azt találtam ki, hogy az aktuálpolitikailag provokáló post-okra nem fogok kommentezni. Nem mintha ez rajtam kívül bárkinek fontos lenne, inkább csak azért írom le, hogy a "nyilvánosság nyomása" miatt erősebb legyen önmagamon a kényszer, hogy betartsam. :-)

ige 2009.04.12. 14:46:25

@északi szél: az a kérdésem, hogy a "saját kútfő"-d nem Istentől fakad-é?
Nem könnyű eszköz lenni Istennél, hiszen egy csomó olyan lemondást, ráhagyatkozást jelent, amit sokszor egód miatt nem tennél. Ezen én próbálok változtatni és beengedtem életembe a KÍSÉRLETEZÉST, ami Isten működtet. Ennek lényege, hogy olyan dolgokat megengedek Istennel működni , amit magamtól nem tennék. Vagyis Istenre hagyatkozva, No most aztán mi lesz ebből, ha rá hagyatkozom és imádkozom, hogy meghalljam Őt, hol kell balra, jobbra, vagy egyenesen menni. Érdekes dolgokat tapasztalok. Persze sokat fohászkodom, hogy a Sátán ne férkőzzön a felfedezésbe. Nem könnyű, de hihetetlen dolgokat művel.

2009.04.12. 20:44:34

Nem lehet, hogy a gyorsabban változó világ nem teszi lehetővé, hogy hosszú ideig kiálljunk egy-egy gondolat mellett?
És a változást itt nem feltétlen fejlődésként értem. Lehet ez egy körforgás is, de az biztos, hogy gyorsabban megy, és aki talpon akar maradni az nem engedheti meg magának a szilárd elvek luxusát.

északi szél 2009.04.13. 00:54:30

@ige: Tulajdonképpen egyetértek Veled, de azt nem gondolom, hogy Isten azt mondaná, sugallná, vagy akarná, hogy éppen balra/jobbra/egyenesen menjek.
Isten gyermekei vagyunk. Megvan a véleményem azokról a szülőkről, akik gyermekeik minden lépését koordinálni akarják.Ezek a gyermekek hogyan fognak felnőtté válni? Ha keresztények, milyen Isten-képük alakul ki? Mindig lesz valaki, aki irányítsa őket? Szerintem Mennyei Atyánk nem "atyáskodó".

"Amióta szabad emberek barátkoznak velünk, semmit sem mond a rabszolgák hódolata."

Hogy a "saját kútfő"-m Istentől fakad-e, nem tudom. Kié fakad Istentől? Jézusé.

Engem nem vonz az a "perspektíva", hogy Isten robotjává váljak. Vajon biztos-e az, hogy nekünk azt kell mindig kitalálni, hogy Isten vajon mit akarhat itt és most? Mi van akkor, ha Ő nem így "működik"? Ki tiltja meg Neki, hogy egy olyan ügy mellé álljon, amit pl. mi találtunk ki? Ennek nem enged teret? Fontos deklarálni, hogy már a szándékot is Ő sugallta? Ilyen lenne Ő? Ő akarja bezsebelni minden jóért az elismerést?
Nem. A Mindenható Szeretetről én ezt nem tudom elképzelni.Ennél még én is nagyvonalúbb vagyok.

homo secuiens secuiens 2009.04.13. 10:36:07

@ északi szél
Megértem, amit írtál, mert így is érthető, amit ige írt, de biztos vagyok benne, hogy nem erre gondolt. Ő csak bevonja a döntéseibe Istent. A mi lelkiségünkben ez megkülönböztetés, vagyis figyelek az isteni indítatásra, és azzal együtt gondolom végig, hogy merre vezet az a döntésem, amit épp meghozni készülök. Természetesen, ha valaki vakon csinál ilyet, és azt várja el, hogy az Isten majd megoldja, akkor nemcsak robot lesz, hanem problémás is.
A szabadság pedig tényleg nagyon fontos!

északi szél 2009.04.14. 18:04:52

@ige: @homo secuiens secuiens:
:-)) Értem. Bennem is motoszkált, hogy talán csak kommunikáció szinten van a véleményeink közt különbség, esetkeg némi hangsúly eltolódásról lehet szó egymáshoz képest.
Szép hetet, boldog Húsvétot!
:-)
süti beállítások módosítása