Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Jezsuita Café

2009.09.14. 07:40 korizoli

 

Hamarosan kezdődik egy nagyszabású programsorozatunk, amelyre már jó fél éve gyúrunk. A Jezsuita Café című jubileumi hét keretében két kávéházat fogunk működtetni, egy fiatalosat a Cefé Loyolát és egy közéletibbet a Jezsuita Udvart. Vendégeink lesznek Kozmann György kenus olimpikon, Ákos és sokan mások. A szellem táplálására előadássorozatok lesznek. Pszihológusok fognak beszélni elköteleződésről és jezsuiták pedig mindenféléről (pl. Hogyan lehet örömmel élni a mai világban? Vallásközi párbeszéd globalizálódó korunkban stb.). Lesz koncert, utcabál, zenés színdarab, kiállítás, szentjánosbogár gyerekfesztivál. A lelkiséget keresők számára, a miséken kívül lesz még imaiskola, meditációs délelőtt szülőknek, utcai lelkigyakorlat (megtalálni Istent a nagyváros forgatagában), imavirrasztások. No meg jezsuitákkal is lehet találkozni és beszélgetni a kávézőkban.

A programunk részben a ti hozzászólásaitok gyümölcse is, hiszen több olyan ötletet is felhasználtunk, amit ti javasoltatok itt a blogon, mint például más jubiláns szerzetesközösségek bevonása (Congregatio Jesu). Vagy megvalósul az az terv is ami egy régebbi blogbejegyzés során sok hozzászólást kapott, hogy kisgyerekes szülők is részt vehessenek szemlélődő imaórákon mert gyerekvigyázást is biztosítunk.
A programok szervezésében arra törekedtünk, hogy minél jobban bevonjuk azokat a világiakból álló csoportokat, akik valamilyen formában a rendünkhöz kötődnek, vagy az ignáci lelkiséghez kapcsolódnak. Együtt akarunk valami szépet létrehozni, ami remélhetően sok ember számára fog valami lelki gazdagodást jelenteni.
Különösen számítunk a fiatalok kreativitására és lendületességére. A Café Loyola-t a szentignácos diákok álmodták meg és működtetik. Egy fiatalokból álló csapat pedig arra kézül, hogy blogszerű stílusban számol be a hét eseményeiről. Érdemes lesz a www.jezsuita.hu/espresso -ra rendszeresen ráklikkelni.
 
Online lelkigyakorlatot is készítünk. A jubileumi hét szervezői számára összeállítottunk egy anyagot, amit afféle lelkigyakorlatok a mindennapokban formában is lehet végezni. Minden naphoz vannak szentírási szakaszok, ignáci impulzusok, elgondolkodtató kérdések és gyakorlatok. Mindez persze nem csak szervezőknek hanem mindenkinek nyitott. Letölthető: www.jezsuita.hu/cafe ről, ahol egyébként az egész rendezvény részletes programja is található.
 
Szeretettel várunk benneteket is, hogy akár virtuálisan, de még inkább valóságban legyetek vendégeink a hét során.
 
Mit szóltok a programokhoz?

 

17 komment

Címkék: korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr841372812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esősévszak 2009.09.14. 08:32:45

Én mindenképpen megpróbálok részt venni rajta itt-ott!

És aki a jelmondatot ("Boldogok, akik kávéznak, és közben mindenféléről beszélgetnek") kitalálta, az külön megérdemel valami hatalmas díjat! :)

cserenkov 2009.09.14. 20:11:38

Bocs, de lemaradtam az online lelkigyakorlatról, mert csak most hallottam róla.
Elkezdjem 9.-énél vagy a mai napnál elég lesz.
Ti mit tanácsoltok.

cserenkov 2009.09.14. 20:14:15

Sajna nem tudok elmenni, de az online lelkigyakorlat érdekel, viszont arról meg lemaradtam pár nappal.
Mit csináljak? Elkezdjem a 9.-eivel és folytassam egy kicsi csúszással vagy a mai nap kapcsolódjak be.
Ti mit tanácsoltok?

Kajla 2009.09.15. 07:40:40

Felesegemmel tegnap reszt vettunk a Musto Peterrel valo beszelgetesen. Melyre hato elmeny volt. Egy bolcs ember, akibol sut az alazat, minha minden gondolatat hosszu ragodas, elettapasztalat szulne. Beszelt Bogota nyomorultjairol, muncheni mosogatasarol, koldulasarol.

Egy provikativ kerdesre azt mondta, hogy kilog a vilagbol ("mint a punkok"), de kilog bizony a rendbol is.

Koszonet a szervezoknek.

Kajla 2009.09.15. 07:59:53

.... és még a kávé is jó volt.

chloé_ 2009.09.15. 16:07:13

Én eddig azt látom, hogy nagyon-nagyon jó a szervezés! Két konkrét visszajelzés:
- Az információt - katolikus körökben legalábbis - abszolút hatékonyan elterjesztettétek: Tegnap beugrottam a Café Loyolába, és amerre néztem, ismerősök jöttek felém, minden irányból, a legkülönbözőbb ismeretségi körökből! Nagyon vicces volt ahogy "megrohantak", úgy éreztem magam, mint egy filmben...
- El vagyok ájulva hogy milyen lendületesen és mennyi helyen megjelenítitek, honlap, táblázat, cikkek, blog, Facebook, Twitter; bármi ami virtuális, kattintható, látszik, nézhető, olvasható, mozog vagy álló de színes, kommentálható, továbbadható - nagyon XXI. századi! Látszik a hatalmas belefektetett energia és fantázia.

Egyszóval kávéztam, beszélgettem, boldog voltam - ajánlom mindenkinek!

kis_csirke 2009.09.15. 20:01:42

@cserenkov: úgy tűnik, a jezsik valóban a kávéházban vannak, ezért nem kapsz választ.

Szerintem kapcsolódj be az online lelkigyakorlatba ma (vagy már tegnap), az adott nappal. Már nem érdemes "bepótolni" ez eltelt napokat, mert ahhoz sok idő telt el eddig.

De így is egy jó lelki töltekezés lehet, fejlessze ezáltal is a Jóisten a munkát, amit megkezdett benned!

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2009.09.16. 07:11:19

"egy fiatalosat a Café Loyolát"

hát, ha ez nem punk, akkor semmi se. tiszta Laibach. ha ezt Ignác megérhette volna... de közénk lövetne!

lehet, levinném a kisgyereket is, ezen a szentjánosbogarason jól érezné magát? 3 éves se még, nem derül ki nekem a programból, hogy van-e ilyen engedjétekhozzám-szekció.

dormi 2009.09.16. 10:13:01

@Tóta W. Árpád: szerintem a jezsuknál általában - de talán ezen a héten még hangsúlyosabban - van "engedjétek hozzám" szekció. Remélem ez minden korosztálynak szól.

A programokhoz: este, munkából hazafelé jövet kicsit vérzik a szívem, hogy lecsúszok a jó kis programokról. Menjetek el helyettem is, lécci.

korizoli · http://arckepcsarnok.jezsuita.hu/koronkai-zoltan/ 2009.09.16. 10:20:37

@csereknkov:
Ami az imát illeti. Akár az elejéről kezded akár a közepén mindenképpen hasznot tudsz meríteni belőle.
Ugyanakkor van egy felépítése a dolognak, ami azért egymásra épül. Ezért célszerű az elején kezdeni. Ha viszont szervező vagy, akkor talán hasznosabb azokkal az imákkal foglalkozni, ami a naphoz adott, mert próbáltunk olyan szempontokat összeállítani, ami a napi szervezői munkát tudja animálni.

@Árpád
A szentjánosbogár gyerekprogram 7-8 évesnél idősebb gyerekeket vár. Jelezni fogom a honlaposunknak, hogy legyen benne a korosztály a programleírásba, mert tényleg nem világos a kiírásból. Szombat délelőtt viszont van kisgyerek program is. A szemlélődő délelőtt szülőknek programhoz kapcsolódik ez. Amig a szülők imádkoznak addig a csekészek vigyáznak a gyerekekre. Ha esetleg ez a program nem érdekel különösebben tudom ajánlani a vezetett látogatásokat a Párbeszéd házában és utána egy ebédre is szeretettel látunk.

@mindenki

Szívesen látlak személyes találkozásra is Benneteket. Általában 13,30-16,20 között vagyok elérhető a Café Loyolában. Utána az előadások konferálása miatt nem, de estefelé megint.

Jól esenk a bátorító kommentjeitek.

Úgy néz ki eddig elég gördülékenyen mennek az események, nem kell rohangálnom mit pók a falon, mert a munkatársak nagyon jól végzik a dolgukat. Köszönet nekik.

Jezsuita Café 2009.09.17. 02:46:09

@dormi: Lemaradtál bármiről? Sebaj! A legtöbb előadást és beszélgetést felvesszük, lefényképezzük, jól leírjuk és az egészet közzé tesszük.
jezsuita.hu/espresso

dormi 2009.09.17. 08:55:52

@Jezsuita Café: köszönöm. Minden "lemaradó" nevében is. pá

Spírea 2009.09.17. 09:12:03

@Jezsuita Café: ...és a vidékiek nevében is köszönet!

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.09.17. 17:36:36

Gratulálok!
Ez az egész szupernek tűnik. A két kapcsolódó honlap/blog, a plakát külleme is nagyon jó.
Természetesen az egészből jól kimaradtam. Talán a szombat délután még hozhat valamit.

zzzsuzsa 2009.09.17. 20:50:55

Nagyon profi az egész, jó a szervezés és az internetes megjelenés is szuper. Ilyen még nem volt katolikuséknál! Nagyon különleges!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.09.18. 16:42:35

Most eléggé sajnálom, hogy nem vagyok otthon. Azért az ismerősöknek szóltam...

virius 2009.09.21. 12:56:09

Letelt a jubileumi hét, de remélem, lesz ennek még folytatása máskor is, legalábbis Vértesaljai atya szavaiból ezt véltem kiolvasni tegnap este a mise után. :)
süti beállítások módosítása