Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Milyen az a Mennyország?

2009.11.18. 20:42 korizoli

Novemberi temetőben sétálgatva sírok, és őszülő falevelek között el-el gondolkodom azon, hogy milyen is lesz a Mennyország. Magam is meglepődöm, hogy gyerekkori fantáziaképek azok, amik spontán módon először eszembe jutnak a Mennyország szó kapcsán. Fényesség, szárnyas fehér angyalok, valami nagyon szép ragyogás, tele misztikummal és egy érzés, hogy majd nagyon jó lesz ott lenni. A gyermekkori képeket aztán felváltják fejemben a tudós gondolatok, az évek alatt felszedett teológiai ismeretek. Az angyalszárnyak susogása elhalkul és helyébe lép a tudás, hogy a Mennyország nem más, mint az Istennel és az embertársakkal való mély és örök szeretetközösség. Bár elégedett vagyok ezzel a tudással, mégis kevésbé érzem misztikusnak, varázslatosnak, mint gyermekkorom fantáziaképeit. Milyen is az a Mennyország? Mi az, amihez hasonlít ezen a földön? Hol tapasztalom meg az előképét?

Néhány éve felkerestem egy idős papot, és az életéről kérdezgettem. Törékeny volt már az öregúr, szavai fátyolosan csengtek. Semmi lehengerlőt, vagy lebilincselőt nem mondott csak olyan egyszerű dolgokat, amiket már mind hallottam – mégis lassan a hatásuk alá kerültem. Az öreg tekintetéből és egész lényéből valami szelíd és különleges béke sugárzott. Derű, tisztaság és valami nemes együgyűség volt benne. Neki tényleg egy ügye volt, az Evangélium, emellett siker vagy kudarc, elismertség vagy mellőzöttség mind mellékeseknek látszottak. Azt éreztem, hogy ez az ember jó, egyszerűen jó, minden érdek nélkül jó – valahogy a jóság a természete. Ingyenes, feltétel nélküli jóság áradt belőle, ezért jelenlétében lenni is jó, felszabadító volt. Elfogadottnak, szeretettnek éreztem magam. A napokban láttam róla egy portréfilmet és újra mélyen megérintett a személye. Az ő szemeiben látom a Mennyországot, a belőle áradó feltétel nélküli jóság legalább annyira misztikus, és csodálkozásra indító számomra, mint a gyermekkorom angyalos Mennyországa.
 
Nektek mit jelent a Mennyország?

 

51 komment

Címkék: korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr641498561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserenkov 2009.11.18. 21:11:27

Szerencsés vagy. Én olyan papokhoz meg hitoktatókhoz kerültem gyerekkoromban, akik elég érdekes Istenképet alakítottak ki bennem. Olyat aki megmutatja a Poklot (ahol borzalmas dolgok történnek), majd azt mondja, hogy ha jó kisfiú leszel és szeretsz engem, akkor a Menyországba kerülsz. Ugye szeretsz engem?

bölcsésztanár 2009.11.18. 22:42:01

@cserenkov:
Jaj-jaj! Ilyenek miatt néha hálát adok azért, hogy felnőtt koromban találkoztam először az egyházzal.

Én akkor érzem néha, hogy valami ilyesmi lesz, mikor valakivel önfeledten tudok együtt örülni, mikor minden kétség, tudás, érv meg ilyenek lehull, és marad a csupasz öröm. Ha elmúlnak az ilyen pillanatok, utána kicsit szürkébb minden.

Tamás7 2009.11.19. 11:13:21

@cserenkov: nekem mindig ilyenkor az jut eszembe, hogy az egyik Atyám mondta egy hitetlennek, hogy "akiben Te nem hiszel, Na abban én se hinnék" ( nem tudom eredetileg, hogy volt, vagy, hogy honnan származik)

Az én környezetemben nagyon kevesen gondolnak a Mennyországra, nagyon kevesen gondolnak arra, hogy a haál után van valami, sőt a halálra se gondolnak soha ( meg persze nekem is ugyanolyan nehéz).

Egyszer egy barátommal amikor az Egyházi hivatásról beszéltünk, megértően, szerettel bolíntott, hogy szegények bizonyára megunták az életet, és inkább feladják a dolgot,
arra nem is gondoltak, hogy esetleg tudják, hogy hivatásukat elfogadva készülnek az örök életre...

mellesleg remélem, hogy mind odajutunk és, hogy jó hely lesz :-) és együtt lehetünk mind, szerett barátok

egy kis zene a témához, a youtubon találtam:
www.youtube.com/watch?v=3hM2wJEZW-o&feature=related

bizonyára idősebbeknek ismerős már, nekem új :-))

szép napot

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2009.11.19. 11:18:31

">> Ingyenes, feltétel nélküli jóság áradt belőle, ezért jelenlétében lenni is jó, felszabadító volt. Elfogadottnak, szeretettnek éreztem magam.<<" Nagyon KLASSZ megfogalmazás,mai nyelven-lényegretörő! Köszönöm!

zzzsuzsa 2009.11.19. 14:58:33

Nagyon szép ez a bejegyzés, olyan jó volt olvasni a sok személyeskedő poszt után! Nem is kérdem ki volt az idős atya, csak annyit, hogy az elfogadottság és szeretettség érzése, valóban már kicsi gyermek korból gyökerezik! És szerencsés vagy, hogy ilyen képek éltek a fejedben már gyerekként is!

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2009.11.19. 16:08:00

Ha létezik mennyország, azt egészen biztos, hogy nem tudjuk elképzelni. Minden jó, amire csak gondolni tudunk, viszonylagos, és a rosszal való egyidejűsége teszi érvényessé. Ha elveszem mellőle a rosszat, annak emléke fokozatosan halványul, és a jó, ami ugyanolyan marad, veszít az értékéből.

Ehhez jön még a halandó voltunk. Minden motivációnk, érzésünk, örömünk abból fakad, hogy csak egy darabig lesz rá alkalmunk, ezért megpróbáljuk kihasználni az időt. Ha végtelen sok idő állna rendelkezésre, nyugodtan halogathatnánk mindent, vagy ha nem halogatnánk, akkor egy idő múlva ráunnánk.

coffee21 2009.11.19. 18:01:38

A mennyországról sokszor jut eszembe a "közvetett közvetlenség" megszűnése. (Talán?) már nem lesz szükség közvetítésre, eszközökre, körülményekre, közegekre, érdekekre - csak a Kapcsolat lesz a maga teljességében. Ez nagyon vonz.

Dr. szpahi 2009.11.19. 20:04:55

Nekem két képem van a Mennyországról, az egyiken Jézussal, néhány szmélyes vagy bibliai ismerőssel és mondjuk Zrínyivel vagy Rákóczival együtt ülünk egy asztalnál és beszélgetünk. A másik, ugyanez az asztaltársaság: Jézus megtöri a kovásztalan kenyeret és kínálja a bort.

zaziabestia 2009.11.20. 00:18:35

Egy idős ferences atya, aki ma már nincs közöttünk itt a földön, azt mondta egyszer: "a Mennyország akár az újjam hegyén is elfér" vagyis nincs térbeli kiterjedése. Számunkra elképzelhetetlen. Mikor gyerek voltam, én is találkoztam olyan papokkal, akik azt mondták, hogy egy gyönyörű szép kert, liget, oly szép, hogy el sem tudjuk képzelni, benne szebbnél-szebb házak, virágok állatok stb. Ülünk a napsütötte teraszon, körülöttünk angyalok zenélnek, már nem "rendes" ételekkel táplálkozunk, közben találkozunk azokkal az elhunyt rokonokkal, akik cselekedeteik alapján szintén ide kerültek. Előszőr mindenki átmegy egy sötét alaguton, majd nagy fényességet lát (gondoljunk R. Moody könyvére, amit ismét kiadtak. Szerintem ez lehet a leghitelesebb e témával kapcsolatban. Az tény, hogy létezik, de elképzelni sem tudjuk, hogy milyen. Akik ebbe bepillantást nyertek isteni segítséggel azok tudnak erről nyilatkozni, és mikor visszajönnek ebbe az életbe, teljesen megváltoznak és elkezdenek jobb emberként élni.

P.E. 2009.11.20. 06:05:59

Elfogadottság, feltétel nélküli szeretet. És már te is így szeretsz.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.11.20. 23:52:06

Túl jó hely lehet. Tehát visszavágynék ide.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2009.11.20. 23:59:34

Ha nincs több felelősség, de lelkifurdalás sem emiatt. Nekem egyelőre az lenne a mennyország, ha egy lépéssel kijjebb kerülhetnék a rám szakadó pokolból.

Az biztos maga lenne a mennyország.

Egyébként azoknak lehet hozzá valami köze, akik megnyugodhatnak.

A hely talán a Ropotamo folyó torkolatához hasonlíthat, a bolgár tengerparton. Vagy a tengerhez, amikor a hullámok megbeszélik a találkozót az emberrel. A bukósisak érintéséhez, amit az ember a fejére helyez, amikor egy nagy kerékpártúrán eljutott az országútig; nagy lélegzetet vesz, fölteszi a sisakot és elkezd úgy Isten igazában tekerni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.11.22. 18:54:08

"Az angyalszárnyak susogása elhalkul és helyébe lép a tudás, hogy a Mennyország nem más, mint az Istennel és az embertársakkal való mély és örök szeretetközösség"

Hát remélem nem ezt tanítják teológián.
Ez nagyon rossz PR-ja lenne a mennynek.
Mielőtt nekem esnétek, hogy nem a PR a lényeg, hanem az igazság, megjegyzem, hogy szerintem a Mennyország ennél több! :)
Én ott találkozni akarok pl. Jézussal! :)
És a találkozásra többeknek ígéretet is tett Jézus. :))
Ez azért jóval több mint egy szeretetközösség. :)

Naómi80 2009.12.20. 19:32:14

"Milyen az a Mennyország?"
De jó lenne tudni!

Naómi80 2009.12.20. 19:35:49

Nektek mit jelent a Mennyország?
A béke szigetét, a nyugalmat.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.20. 22:52:12

Milyen is az a Mennyország? Mi az, amihez hasonlít ezen a földön? Hol tapasztalom meg az előképét?

Amikor ezt a dalt hallgatom, és elnézem a táncosokat, a Mennyországban érzem magamat:
www.youtube.com/watch?v=zMwo_gQSePE

vazul95 2011.12.03. 21:03:40

Én hiszek Istenben, az Arkangyalokban, a pokolban, a mennyországban.
Szerintem a mennyország nem létezik, csak a szeretteink iránti szeretet teremt nekünk halálunk után egy másik világot...
Tehát, ha valaki meghal az egy másik saját maga által megalkotott világban fog élni, míg a lelke nem egyesül újra istenével.
Utána megint megújulva új életet nem kezd.

iovianus 2011.12.03. 21:27:44

@vazul95: Utána megint megújulva új életet nem kezd.

Ez a reinkarnációt jelenti?

thotferi 2011.12.04. 13:26:57

.@vazul95: “A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki menyegzőt rendezett a fiának." Mt 22.3

" A gondtalanság és a bőség metaforája
a menyegző, ahogy a magyar szó is bizonyítja. A menyegző megjeleníti a mennyországot számunkra."

" A menny nemcsak hogy hasonlatos egy menyegzőhöz, de ténylegesen olyan hely, ahol valódi menyegzőt tartanak."
"Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya"(Jel19,7)
"Amint az égben úgy a földön is" isteni kérése alapján a földi mennyország maga Magyarország.
"
" Bonfini, Galeotto és IV. Béla leírják, hogy Európa népei mind irigylik a magyaroktól a Kárpát-medence területét, az itt lévő gazdagságot, ezért gyűlölet veszi őket körbe . A középkorban úgy emlegették Magyarországot, hogy itt a leggazdagabb a föld, bő a hal-áldás, nagymennyiségű a kenyérgabona, a bor pedig kiváló. A hazánkat örök idők óta jellemző gazdagság ma is fenn áll."
"Számunkra ma természetes, hogy ha a Kárpát-medencében eldobunk egy magot, az itt magától kikel és bármerre járunk, folyóvizet, iható friss forrásvizet szinte mindenfelé találunk. A gabonatermesztéshez és az állattartáshoz is elegendő és kiváló minőségű földterület áll a rendelkezésünkre."
A mennyeknek országa hasonló a mustármaghoz"(Mt13,31)
A mennyország annyival külömbözik a földi menyegzőtől, hogy ott a javak, a bőség ,a kielégülések hatványozottan jelentkeznek.
Ezért is írjuk duplán az anyai, anyagi természetű javakat megjelenítő, megszólaltató"ny" betűt duplán.
Akkor, eredetileg milyen nyelven is gondolkodott Jézus ? Nem héberül az biztos !

hammerhumm 2011.12.04. 22:42:34

@thotferi: "Akkor, eredetileg milyen nyelven is gondolkodott Jézus ? Nem héberül az biztos !"

Hát nyelvészprofesszor barátom aggódom az egészségedért.

Minden bejegyzésből előbb-utóbb az elhallgatott igaz szkíta-hun-magyar történelemhez jutsz? Jaaaaj

thotferi 2011.12.04. 22:46:45

@hammerhumm:
Amiről te nem hallasz ,az nem azért van, mert el van hallgatva, hanem inkább a te hallásoddal, füleiddel, tájékozódásoddal vannak problémák !

2011.12.05. 08:04:06

Akkor, eredetileg milyen nyelven is gondolkodott Jézus?
Arámul tanított a népnek, hogy értsék, amit mond és természetesen a szent héber nyelven imádkozott...

thotferi 2011.12.05. 10:48:48

@Izrael misztériuma:
Magnófelvétel hol van róla ?
A keresztfán az Élőhöz sóhajtozott a halál küszöbén!
Galilea lakossága nem zsidó volt. A galileaiak egy része, így Jézus és tanítványai zsidó hitre áttért prozeliták voltak.

2011.12.05. 14:16:23

Éli, Éli lámmá sabaktami...
csak a zsoltárt idézte a keresztfán és nem kétségbeesésben halt meg, mivel az hirtelen a megmenekülés feletti örömbe csap át...
(A legtöbb magyar fordításból hiányzik ez a legfontosabb sor)

thotferi 2011.12.05. 19:26:29

@Izrael misztériuma:
Magyar anyanyelvén kiáltott fel :
Élő,Élő, lám :szabadít !

2011.12.06. 12:37:30

felkerültek a netre az Izrael Múzeum legféltettebb kincsei, a 2000 éves Holt-tengeri tekercsek:
The Digital Dead Sea Scrolls
dss.collections.imj.org.il/
ezt az Ézsajás tekercset akár Jézus is olvashatta volna:
dss.collections.imj.org.il/isaiah
(az Örökkévaló neve - a tetragrammaton YHWH - ókánaáni írással van írva!)

thotferi 2011.12.06. 13:50:54

@Izrael misztériuma:
Az "ókánaáni " írás a szkíta !
Felkerültek a netre az ókori mezopotámiai sumér ,akkád vallási iratok magyar fordításban.
karuna.hu/letoltesek_elemek/magyaroshit/vallastortenet_negy_vallas_jegyzet.pdf
"Íjjas Antalnak, egy rég elhunyt magyar püspöknek egy könyvében olvastam. Egy Jeruzsálemben végzett régészeti ásatás során 1968-ban a városfal mélyebb rétegeinek föltárásakor kőbe vésett szkíta írásjelekre bukkantak az archeológusok. Írásjelekre, melyek a magyarok és a közép-ázsia-i szkíta népek által használt rovásírásra kísértetiesen hasonlítottak. E felfedezést követően pánikszerűen visszahányták a földet a „veszélyes“ nyomokra. Így működik manapság a történelem meghamisítása"
"Miután az iraki sivatag homokjából kiásott sumér-mahgar és szemita városállamok ékírásos irodalmukkal, följegyzéseikkel együtt a XIX. sz. második felétől újra ismertté váltak, tudjuk, hogy az ószövetségi iratok szerkesztői saját vérgőzös és csalásokkal teli történelmük leírását kivéve, az ősmitológiai elbeszéléseket javarészt e kultúkör hagyományvilágából s főként a Gilgames-eposzból kölcsönözték (teremtéstörténet, paradicsomi történet, az özönvíz leírása, a bábeli toronyépítés, a zsoltárköltés műfaja, bölcsességi irodalom, papi hierarchia, angelológia stb.), amidőn a zsidó nép a babiloni fogság állapotában volt, és ott lassanként nagy gazdagságra és befolyásra tett szert. Nem tartom túlzásnak kijelenteni, hogy a ma ismert zsidó vallás Babilonban született, ti. azt egy zsidókeresztény teológus sem tagadja, hogy az ún. ószövetségi könyvek szerkesztési munkája a fogságból való visszatérést követően fejeződött be, s ekkor nyerték el e szövegek ma is ismert, végleges formájukat. Több, mint valószínű, hogy a Jézusra, a Szabadítóra és Megváltóra vonatkozó, a próféták szájába adott jövendölések is a sumér-babiloni és zendavesztai hagyomány szövegeiből kerültek át szellemi eltulajdonítás útján a zsidó szövegekbe. "
"A zsidóság is innen leste el – mint szinte majd mindent – a zsoltáréneklés műfaját és mikéntjét, s őáltaluk került át a zsidókeresztény liturgiába a templomi éneklésnek ez a ősi sumér szokása. "
magokvagyunk.blogspot.com/2011/08/lajdi-peter-jezus-tanitasanak-valodi.html

2011.12.07. 18:37:24

ha netán valakit érdekel a Biblia világa, akkor ajánlom ezt a honlapot, ahonnan nagyon jó képeskönyveket lehet e témáról ingyen letölteni:
BIBLICAL ARCHEOLOGY SOCIETY
www.biblicalarchaeology.org/free-ebooks/

csaba carmarthen 2011.12.08. 04:32:41

Ez valoban gyönyörű liturgikus tánc, amely egyben közösségi imaként a Mennyországot idézi, hozza közel:
www.youtube.com/watch?v=zMwo_gQSePE
...
A Mennyországot, ´amely nem jön el látható módon, nem lehet azt mondani itt van vagy ott van, hanem köztünk van´..

és mivel köztünk van - a közös imában könnyebben talalkozhatunk a Mennyországgal - esetleg pont amikor azt énekeljük, hogy ´nem értem a Te útjaidat, Te azonban ismered számomra az utat´

youtu.be/G-GfThZpf28
(Ich verstehe deine Wege nicht aber Du weißt den Weg für mich)

Úgy tűnik számomra ez Isten hatalmas titka, hogy miért a lelki szegénységen és a kicsiségen keresztül fedi fel önmagát és Országát...

www.poet.hu/vers/3785

...boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa...

youtu.be/0Xw0SVkpHzs

2011.12.08. 10:17:05

@csaba carmarthen:
"...boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa..."
ugyanez héber nyelven:
אשרי - Beatitudes
www.youtube.com/watch?v=3tIMOeZquqQ

2011.12.08. 22:03:57

@csaba carmarthen:
a múlt vasárnap a templomokban Ézsajás próféta üzenetét olvasták fel:
"Vígasztaljátok, vígasztaljátok népemet...
ez a dal számomra már nem földi vígasztalás:
Isaias 40:1 NAJAMU AMI CONSUELEN A MI PUEBLO NESHAMA CARLEBACH ♥ISRAEL-SHALOM-ISRAEL
www.youtube.com/watch?v=zxB-PBuxVRo&feature=share

csaba carmarthen 2011.12.09. 09:31:24

@Izrael misztériuma:
"ez a dal számomra már nem földi vígasztalás"

szerintem te még nem odaátról bloggolsz..(?)
:-)
persze egyetértek hogy gyakran hihetlennek tünik ebben a kavalkádban, hogy lesz itt még bűnbánat, bocsánatkérés és megbocsájtás,kiengesztelődés és béke...
viszont Mária (Myriam) megígérte, hogy végezetül győzedelmeskedni fog az Ő Szeplőtelen Szíve
...ami pedig ideát fog történni minden bizonnyal.

Addig persze van egy út amelyet be kell járnunk.

Pl itt van az amit Efraim "ajánl":

"...A Szövetség célja, hogy szeretetsereget gyűjtsön össze a Szent Szűz köpenye alatt, hogy őbenne találkozva az egész világ megtérjen és kiengesztelődjön..." mbksz.hu/index.php

Mária pedig a következőket mondja ehónapra:

"Drága gyermekek! Ma reményt és örömet szeretnék adni nektek. Mindaz, ami körülöttetek van, gyermekeim, a földi dolgok felé vezet benneteket, én pedig a kegyelem ideje felé szeretnélek vezetni titeket, hogy ebben az időben minél közelebb legyetek Fiamhoz, és Ő vezethessen benneteket szeretete és az örök élet felé, amelyre minden szív vágyik. Ti, gyermekeim, imádkozzatok, és legyen ez a kegyelem ideje lelketeknek. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra." www.medjugorjeportal.hu/

2011.12.09. 12:39:15

@csaba carmarthen:
az Ég és Föld között az Isten által sugalmazott SZÓ (Logosz) és a testté lett Ige a közvetítő...
egyébként még nem odaátról írom a kommenteket, hanem fenn a hegytetőn - közelebb Istenhez - blogolok...
:-)

2011.12.09. 14:04:58

@izrael miszteriuma (törölt):
"A Mennyország örök Sabbat..."

A Sabbat szigete a Mennyország elővételezése,
valami ilyesmi:
Baruch HaShem Celebration
www.youtube.com/watch?v=FdZtyGxkzY0

csaba carmarthen 2011.12.09. 22:50:43

@Izrael misztériuma:
A shabbat Jézus shabbatjának előképe, amely a húsvéti szent háromnapban teljesedett be.

"Beteljesedett"

Ahogy shabbatkor a bor, Isten szeretetének jelképeként, túlcsordul a kehelyböl..

..úgy csordul túl, Isten szeretetének valóságaként, az Isteni Irgalom -Jézus Szívéből az Ő vére által a mi megmentésünkre - MINDEN EMBER MEGMENTÉSÉRE! :)

utolsoidok.com/2011/04/12/isten-irgalmassag-rozsafuzere-az-ur-jezus-igereteivel/

A Szentmisében ez a Vér elevenedik meg- akárcsak Jézus Teste, az Élet Kenyere-

- a mi BÉKÉNKRE
-a mi KIENGESZTELŐDÉSÜNKRE
-a mi ÖRÖK ÉLETÜNKRE

amelynek másik előképe a shabbati kenyér megtörése és szétosztása, utalva a szombat békéjére, (...a Nagyszonbatéra...): a Shabbat Shalom-mal.

Innen a SZENTMISE ÖRÖME...
youtu.be/njhYPzvVMVg

mindaddig amíg várjuk, hogy Isten legyen minden mindenben..
:)

thotferi 2011.12.12. 14:42:05

@csaba carmarthen: "A shabbat Jézus shabbatjának előképe, amely a húsvéti szent háromnapban teljesedett be."

A szombat Jézus szombatjának előképe, amely a húsvéti szombatban teljesedett be.
A szombat szabaddá tesz, felszabadít, megszabadít a bűn és halál átka alól.(Szombat-szabad)
A szombat Szaturnusz bolygó napja (saturday)
, amely Szaturnusz arról nevezetes, hogy saját fiait elevenen falja fel. Ő a kapu őre. Ő a hagyományok, a törvények fanatikus védelmezője. Aki vele újat merne húzni, annak embernek kell lennie a talpán.
Erre csak Jézus vállalkozhatott sikerrel, aki ugyan meghalt eme konfliktus áldozataként, de mivel halála igaztalan és önként vállat volt sikerült Szaturnusz Törvényekből szőtt halál kapuját áttörve
feltámadván minket is örök életre vezetnie a benne való hitünk segítségével.
A szombat Jézus szenvedésének a legnagyobb előképe! (szombat- szenved (m/n))
Szombat napi szenvedő szabadító: Keresztes Győző!
" Végül a szombat a szabad szóval cseng össze. De nemcsak a héber szabbath, hanem a magyar „szabad” szóval is, sõt elsõsorban az utóbbival. Pontosan lehet tudni, hogy például Szabadka valaha a szombati vásárokról kapta a nevét. Ahogy Szombathely is ugyanettõl lett Szombathely: a héten belüli vásárnapnak volt ez a megnevezése. "
rafia.hu/node/25

csaba carmarthen 2011.12.12. 14:57:08

@thotferi:
feri, figyelmedbe ajánlom a túloldal párbeszédeit ( a világ központi szereplőjé-ét ti.)
cs

csaba carmarthen 2011.12.22. 10:04:43

@Izrael misztériuma:
Köszönöm, hogy engem is meghívtál!
szívesen veszek részt:-))

marikaneni 2011.12.22. 11:29:30

Amikor a múltkor véletlenül bementem egy r.katolikus templomba, döbbenten tapasztaltam, hogy az oltár mellett két menóra foglalt helyet.
Mit keresnek ezek itt ?
Azon nyomban sarkon fordultam és felháborodásomban megfogadtam, hogy egy ideig nem vagyok kíváncsi ezen templomokra !

kis- csirke 2011.12.22. 12:04:42

@marikaneni: akkor ha Milánóban jársz, nehogy bemenj a Katedrálisba, ott is van egy menóra (egy egészen csodálatosan megmunkált darab).

www.sacred-destinations.com/italy/milan-cathedral-photos/slides/IMG_2370

marikaneni 2011.12.22. 12:27:32

@kis- csirke:
Sajnos, idáig jutott az egyház!
A zsinagógákban mikor várható a kereszt megjelenése?
Olyat is hallottam már, hogy amikor a rabbi meglátogatta a helyi keresztény gyülekezetet a templomi énekek közül azokat kihagyták , nem énekelték, amelyekben Jézus neve említődik, nehogy a rabbi megsértődjön.
Hogy is van ez ? Én ezt nem igazán értem!

kis- csirke 2011.12.22. 12:42:42

@marikaneni: mondd meg őszintén, milyen gyakran jársz a zsinagógába?

Ferdinandus 2011.12.22. 13:34:24

Mielőtt még kitör pánik, a katolikus templomokban néha megtalálható menóra, mint hétágú gyertyatartó (szerencsére) nem a zsidók és a zsidó vallás iránti mélységes hódolatot és tiszteletet akarja kifejezni, hanem ez egy, az ószövetségi szimbolikán alapuló jelentéstartalmat hordozó dísztárgy. A milánói dómban már a középkor óta áll a menóra, tehát nem az ökumenikus láz által megfertőzött, szinkretista, a tiszta katolikus hitet bomlasztani akaró, zsidómániás, modern papok helyezték el ott.

"A ker. műv-ben részben mint a zsidó kultusz tárgyát, részben a Szentlélek 7 ajándékának jelképét, ill. mint Mária-jelképet ábrázolták. Szép kk. [középkori] példái láthatók az esseni szegyh-ban, a milánói dómban, Prágában, Magdeburgban."

lexikon.katolikus.hu/M/men%C3%B3ra.html

Csak a példa kedvéért, "Jessze fája" is egy hasonló, az Ószövetségből eredő szimbólum, melyet szintén szívesen használnak a katolikus templomi építészetben (lásd pl. a barokk időkben épült gyöngyöspatai Jessze-fa oltárt).

lexikon.katolikus.hu/J/Jessze%20f%C3%A1ja.html

Ezt sem a zsidók iránti rokonszenv kifejezéseként alkalmazzák, és ugyanez a helyzet a menórával, valamint a többi ószövetségi szimbólummal is, melyeket a Katolikus Egyház is átemelt a katolikus hagyományba.

Logikus, hogy akik nem fogadják el az ószövetségi és az újszövetségi szentírás közötti folytonosságot, és előbbit nem tekintik a Kinyilatkoztatás részének, azok számára az ószövetségi szimbólumok sem összeférhetőek a kereszténységgel. A Katolikus Egyház ellenben az ószövetségi írást is szent könyvnek tekinti (a zsidókhoz hasonlóan), és ezért nem tartja problémásnak az ószövetségre utaló jelképek használatát. Az ósz9vetség-újszövetség közötti folytonosság már egy más kérdés, amelyet lehet elemezgetni, vitatni, csak - ha kérhetem - ne találja ki senki, hogy ezek a szimbólumok újabban, a modern, zsidóbarát, áruló papok hóbortjaként kerültek a templomokba, "bezzeg régen, amikor még nem férkőztek be az Egyházba a modern eszmék". Ezt a kérdést ezúttal nem ebből az irányból kell megközelíteni, minthogy ilyen jelképek mindig is használatban voltak.

kis- csirke 2011.12.22. 13:47:31

@marikaneni: @Ferdinandus:
igen, épp ezért hoztam a milánói példát, mert a Trivulzio gyertyatartó a XII. sz-ban készült, nem egy új hullám sodorta a katolikus katedrálisba :-).

marikaneni 2011.12.22. 13:55:31

@Ferdinandus:
Nem akarom kitalálni, hogy "ezek a szimbólumok újabban, a modern, zsidóbarát, áruló papok hóbortjaként kerültek a templomokba", hanem ezek már a judeo-kereszténység egyeduralomra kerülésével (középkor végén) váltak" megszokottá".
Nem a "zsidómániás, modern papok helyezték el ott", hanem már elődeik ,a velük lényegileg egyenértékű judeo-keresztény papok voltak a tettesek.
Magyarországon azonban ez sosem volt divat.
Ma se legyen !
Át lehet lényegíteni tartalmilag , jelképileg a menórákat (Szentlélek 7 ajándékának jelképét)
, azonban én jobbat is tudok: A hétágú gyertyatartó a klasszikus hétbolygó rendszert jelképezte eredetileg (sumer), amelyek mozgása , változása, egymáshoz viszonyított helyzete óramű pontossággal működött, mert a Menny órája volt a Menóra eredetileg.

csaba carmarthen 2011.12.22. 13:57:03

@kis- csirke: @Ferdinandus:
Fiúk egyébként @marikaneni:(apparently:) @totferinek egy másik megjelenési formája.
Más alkalmakkal 'mélyen vallásos' ,'templomba járó'
.........sőt nem kizárt, hogy még rendszeresen bérmálkozott is :-))

hát ő -úgy tűnik- ilyen mókás kedvű 'néni'

Ferdinandus 2011.12.22. 14:26:58

@marikaneni:

Rendben van, örülök, hogy ezt belátod. Amit írtam, nem a ledorongolás céljával írtam, csak az ilyenkor rendszerint kirobbanó, jellegzetes, de meddő vitáknak kívántam elejét venni ("a középkor tiszta, igaz, katolikus hite" versus "a modern, hithagyó, ökumenikus tévelygés"). A személyes meggyőződésemtől függetlenül, amit képviselsz, az már egy következetes álláspont: a középkorban egyeduralkodói pozícióba került az általad "judeo-kereszténynek" nevezett irányzat, akkor kerültek ezek a jelképek a templomokba, és így nem az utóbbi néhány évtized termékei. Igazából én most csak az állítás utolsó tagmondatát akartam bizonyítani, mégpedig a későbbi félreértések elkerülésére. Köszönöm az észrevételeidet és az érdekes adalékokat.

Szép napot,
F.
süti beállítások módosítása