Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

mai krisztusok

2012.02.11. 20:05 Ky-Lí

Mindig is foglalkoztatott a hősök, archetípusok, Krisztus-figurák társadalmi-történelmi megjelenése. Vagyis hogyan lesz egy paraszt legényből Dózsa György, egy szerelmes fiúból Rómeó, egy törékeny albán nővérből Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusa. 

Mindezekből engem persze leginkább a Krisztus-figurák érdekelnek, mint amilyen számomra Geréb Ágnes is, akit a “szinhedrin” és pilátusok újra és újra perre visznek, bebörtönöznek, ha sikerül “kivégeznek”. 

Még  jóval régebben egy nagyon szépet írt minderről Kóczián Mária a www.talita.hu egyik szerkesztője. Írása akkor annyira megtetszett, hogy kedvem lett volna megfilmesíteni. De mással voltam elfoglalva, közben a média is hallgatott róla, most újra előkerült.

Kimondták az ítéletet:

Jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre és tíz év foglalkozástól eltiltásra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a szülész-nőgyógyászt.

“Geréb Ágnest otthonszüléssel kapcsoalatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el.

Az elsőfokú ítélet feltételes szabadságra bocsátásáról szóló rendelkezését másodfokon eltörölték – ismertette Czine Ágnes, a másodfokon eljáró tanács elnöke. – Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs – tette hozzá a bírónő.” 

„Ez az ítélet embertelen és igazságtalan. Nem tükrözi azt, hogy valójában történt-e bűncselekmény ezekben az esetekben, mert csak a súlyosan elfogult szakvéleményekre alapoz - véleményezte a döntést Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) elnöke, aki jelen volt a korábbi tárgyalásokon. - Amit Gerébék csináltak, az a német, amerikai, vagy kanadai szülészetben elfogadott eljárásmód. Magyarországon a hagyományos kórházi szülészet a hetvenes, nyolcvanas évek szakmai színvonalán áll, bár az elmúlt években javult a helyzet, csak az igazságszolgáltatás lemaradt ebben a témában. Geréb Ágnes letartóztatása után elindultak a tárgyalások, és létrejött az otthonszülés szabályozása- mondta a pozitív változásokról. - Ez azt jelenti, hogy aki bábaként szeretne dolgozni, az kérhet rá engedélyt, és elindíthat egy ilyen szolgáltatást. Ennek most elsősorban pénzügyi akadályai vannak, mivel nagyon megemelték a biztosítók a költségeit."

Kóczián Marit idézném, azok kedvéért, akik nem olvasták remekművét:

“Eszembe jut, hogy a kis hegyi faluban, ahol élek, a hatvanas évek közepéig a bábával szültek az asszonyok. Szörnyű traumaként élték meg, hogy kötelezővé tették a kórházi szülést, ezért megpróbálták elkerülni. Az volt a taktika, hogy a szülés után hívták csak ki a mentőt, arra hivatkoztak, hogy a baba túl gyorsan jött, és babástul bevonultak a kórházba a kötelező időre. Az engedetlenség oka nagyon egyszerű volt: nem tudták elképzelni (!), hogy férfi vezesse le a szülést. Egyrészt szeméremből, másrészt megszokásból. És pontosan tudatában voltak annak, hogy kórház és orvosi segítség nélkül, bábával is meg lehet szülni akár 12-14 gyereket is.

Majd Geréb Ágnesre gondolok megint. A lábbilincsére, amit eddig még nem láttam senkin. Lehet, hogy nem figyeltem eléggé a vádlottakat? Vagy nem mutatták a lábukat? Vagy Geréb Ágnes mindannyiuknál veszélyesebb? Ha nincs lábbilincsben és nem vezetőpórázzal közlekedik, esetleg levezet egy szülést a bíróság folyosóján, vagy egyenesen a tárgyalóteremben? Bizonyára nagyon veszélyes, mert egy hónapig csak két parlamenti képviselőt engedtek beszélőre vele, a fideszes Ékes Ilonát, és az LMP-s Ertsey Katalint. És utóbbi látogatása előtt és után is meztelenre vetkőztették a fogvatartottat, nehogy valami becsempészett dolog maradjon nála. (Lehet, hogy Ertsey Katalin is veszélyes?)

Egy régi kedves ismerősömre gondolok, aki egy menő kórház szülészetén halt meg gyermekágyi fertőzésben 12 éve. Nem figyeltek fel a magas lázára, későn került az intenzív osztályra. Az orvosa máig praktizál.

És lassan megszületik bennem az értelmezés. Geréb Ágnes túlságosan szabad. Mondhatnám hiperszabad. Öntörvényű. És Fehér Anna is az, amikor középkorúan vállal egy babát.”
Jézus is az volt a maga korában, ezért kellett eltenni láb alól.

(Kóczián Mari teljes cikke itt olvasható.)

 

176 komment · 1 trackback

Címkék: börtön szabadság nők krisztus otthonszülés ágnes geréb

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr714094785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz veled, Geréb Ágnes? Mi lesz veled, otthonszülés? 2012.02.12. 21:31:54

Majdnem egy éve keresem a választ erre a két kérdésre, egy fél könyvtárat elolvastam már a keresésben, és mégse jutottam sokkal közelebb a válaszokhoz. Egy évvel ezelőtt azt írtam, nincsenek illúzióim: a kormányrendelet az eleje lesz az igazán küzdelme...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grabb 2012.02.14. 19:55:58

@m-athos: „az ártatlanság vélelme csak a jogerős ítéletig áll fenn”

Jelen esetben arra gondoltam, hogy az ártatlanság vélelme a bíróság számára is kötelező attitűd volna, ez előföltétele annak, hogy az eljárás tisztességes legyen.

„Jelen esetben azon már túl vagyunk, és GÁ bűnösnek ítéltetett.”

Ez azonban engem nem kötelez semmire, különösen, ha figyelembe veszem, hogy nem egy bírói ítéletről derült már ki, hogy tévedés.

„Persze kétségbe lehet vonni a bírósági ítélet jogszerűségét. Kérdés, hogy ez csak egy hatalomellenes hecckampány, vagy egy példányszámnövelő bulvárszenzáció, esetleg egy újabb, manapság divatos összeesküvés-elmélet. Vagy tényleg van-e valami valóságalapja.”

Az én meghatározásom szerint talán a hatalommal való visszaélés elleni kampánynak tekinthető. „Hatalom” alatt a szakmai lobbi, a sajtó és az igazságszolgáltatás egyes részei tekintendők. Más hatalomról nem tudok, ami az ügyben megnyilvánult volna.

„Ha van valóságalapja, akkor az EJEB-hez kell fordulni. Nem tudom, GÁ ügyvédje fontolgat-e ilyesmit.”

Igen, ezt már az ítélethirdetéskor bejelentették, hogy az elnöki kegyelmi kérelmen túl mennek Strassburgba.

„Egyik srác közterületen alkoholizált a környékünkön. Szabálysértésért 100 ezer forintra büntették, amit nem tudott kifizetni. A közmunka lehetőségét nem adták meg neki, hanem 200 Ft/napjával le kellett ülnie. Ez összesen 1 év 4 hónap valahány nap.”

Egyetértek, ez teljesen abszurd és eltúlzott büntetés, még ha jogszerűnek is tekinthető.

Grabb 2012.02.14. 20:11:35

@Izrael misztériuma: „az alternatív média alatt elsősorban a blogoszférát értem”

Így már világos. Én azt gondolom, hogy ameddig ez az alternatív média – és egyáltalán, szabad internet – létezik, addig a sajtószabadság megszűnéséről nem beszélhetünk akkor sem, ha az írott és elektronikus médiákban ez sérülni látszik. Azt gondolom, hogy független médiák nem léteznek, így a sajtószabadságot elsősorban a sokszínűség szabadsága adja meg – az a lehetőség, hogy a tájékoztatást többféle, EGYMÁSTÓL független forrásból lehessen megszerezni. Ebben pedig ma vitathatatlan szerepe van az internetnek és a blogoszférának is.

Addig pedig, ameddig a sajtó egy része büntetlenül megteheti, hogy félinformációk alapján mocskolódó, lejárató és hangulatkeltő kampányt folytasson hónapokon keresztül valaki ellen (ahogy ezt Geréb Ágnessel megtették), addig még nagyobb sajtószabadságot követelni meglehetősen ízléstelen dolog.

Ezeket most nem aktuálpolitikai – ebbe itt nem szeretnék belemenni, mert nem is a témához tartozik –, hanem általánosabb erkölcsi értelemben mondom. Alapjában véve a sajtószabadság, ha úgy tetszik, bennünk van. Akiben van igény az információk alapos ellenőrzésére, a különböző olvasatban megjelenő híreknek, tényeknek való utánajárásra, azok földolgozására, reflexiójára, annak ma lehetősége van élni a sajtószabadsággal. Aki hagyja magát sodortatni manipulációról manipulációra, az maga is felelős azért, ha nincsen vagy sérült a saját sajtószabadsága.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.14. 20:21:27

@Grabb:
"Igen, ezt már az ítélethirdetéskor bejelentették, hogy az elnöki kegyelmi kérelmen túl mennek Strassburgba."

Köszi az újabb infót!

Ez esetben tényleg kíváncsian várom a fejleményeket.
És persze hajrá, az ismételten aktuális "ártatlanság vélelme" szellemében. :-)))

2012.02.14. 20:35:20

@Grabb:
teljesen egyetértek Veled, csak az a probléma, hogy a zemberek nagy része még még mindig a manipulált állami médiából értesül a hírekről és ha elég sokszor hallja ugyanazt, akkor már el is hiszi azt vagy a percenkénti nagy beütésszám szétzilálja a természetes védekező rendszerét...

én magam szeretem minden hírnek felkutatni a primer forrását és az alapján tájékozódni már amennyire ez egyáltalán lehetséges, sajnos környezetemben nem számítok tekintélyszemélynek, ezért általában sohasem hisznek nekem, hiába próbálok kényszeresen mindig igazat mondani...

Grabb 2012.02.14. 20:52:29

@Izrael misztériuma: Sajnos nemcsak az állami média manipulál, hanem szinte mindenki, ezért kell körültekintőnek lenni. És a folyamatos önreflexióra is szükség van: az ember sokszor saját magán is észreveszi, mennyire könnyen manipulálható, behergelhető bizonyos technikákkal – amiket sokszor nagyon is tudatosan és tervezetten alkalmaznak.

Számomra e témában pl. döbbenetes volt, amikor a Blikk és más sajtóorgánumok manipulációs módszereit láttam visszaköszönni egy kórházi szülészorvos internetes megnyilatkozásaiban...

2012.02.14. 21:05:38

@Grabb:
ha az emberfia hosszú távon gondolkodik, akkor megéri az igazságot kimondani, mert az utókor emlékezete csak ezt őrzi meg, az udvari álpróféták és percemberek pedig mind letünnek idejük múltával, ez az én hitem...

Komikaze 2012.02.15. 08:55:37

mielőtt vallási imádattal vennénk körül Geréb Ágnest, és örvendeznénk öntörvényűsége és szabadsága felett, előtte azért olvassuk el az alábbi posztot is:

medwe.blog.hu/2012/02/14/kegyelmet_gereb_agnesnek

köszönöm.

Grabb 2012.02.15. 13:06:57

@Komikaze: Szerintem nem érdemes. Rendkívül színvonaltalan vagdalkozás, tárgyi tévedésekkel, a bulvársajtó által folytatott hecckampány szólamait kritikátlanul visszhangozva. Ami persze nyilván nem véletlen: a blogtulajdonos bemutatkozása szerint a Kacsa Magazin munkatársa volt. Ez nem is igényel különösebb kommentet…

Grabb 2012.02.15. 13:15:08

Aki egyetért, kérem csatlakozzon, és terjessze, sürgős! Magánszemélyek és szervezetek is csatlakozhatnak.

----------------------------------------

Kedves Barátunk!

2012. február 10-én dr. Geréb Ágnes, szülész-nőgyógyászt, bábát két év szabadságvesztésre, valamint 10 év hivatástól való eltiltásra ítéltek. Tiszteletben tartva a független magyar bíróság jogkörét és döntéseit, a kiszabott ítéletet túlzottan szigorúnak tartjuk. Ezért a kezdeményezők, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Semmelweis Mozgalom felkérik a Köztársasági Elnök Urat, hogy dr. Geréb Ágnest részesítse elnöki kegyelemben.

Amennyiben szeretnél kezdeményezésükhöz csatlakozni, kérlek küldd meg válasz e-mailben az alábbi adatokkal:

Név:
Szervezet:

a peterfy.hajnal <kukac> babafalva.hu címre

A 2012. február 16-án 15,00 óráig beérkezett elérhetőségeket tudjuk fogadni, utána a levelet postázzuk.

Köszönjük szépen.

----------------------------

Dr. Schmitt Pál
Magyarország Köztársasági Elnöke részére
Sándor-palota, 1014 Budapest, Szent György tér 1.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

2012. február 10-én dr. Geréb Ágnes, szülész-nőgyógyászt, bábát két év szabadságvesztésre, valamint 10 év hivatástól való eltiltásra ítéltek. Dr. Geréb Ágnes az elmúlt több mint húsz évben mind az intézményi, mind az intézményen kívüli szülészetben odaadóan dolgozott azért, hogy a gyermekek boldogan, háborítatlanul, biztonságban és szeretetteli légkörben érkezhessenek meg közénk. Szem előtt tartotta az anya, újszülött és család igényeit, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő újításokat vezetett be. Így például már a hetvenes években apákat csempészett a szülészetekre, hogy részesei lehessenek a családdá válás egyedülálló pillanatának. Magyarországon elsőként dolgozott azért, hogy a nők megválaszthassák gyermekük világra hozatalának módját és helyét, és ehhez külön tanulmányokat végzett, külföldi gyakorlaton vett részt, illetve hazánkba meghívta a nemzetközileg elismert szakembereket, hogy itthon is lehetősége nyíljon az érdeklődőknek az ismeretek elsajátítására.

Az életvédelem terén is gyakorló szakember, a világon egyedülálló tanulmányt készített az abúzus és abortusz hatásáról a szülésre.

Az AnyaBaba-Barát szülészeti ellátás gyakorlását ma Magyarországon, a jelenlegi szülészeti gyakorlat mellett az otthonszülés során lehet leginkább megvalósítani dr. Geréb Ágnes munkásságának köszönhetően.

A törvényhozás az elmúlt másfél évben több olyan rendelkezést hozott, ami a családok és az élet védelmét kiemeli és támogatja. Úgy érezzük a szülés-születés méltósága és az ezt támogató szakemberek megbecsülése is idetartozik.
Tiszteletben tartva a független magyar bíróság jogkörét és döntéseit, a kiszabott ítéletet túlzottan szigorúnak tartjuk.

Kérjük tisztelettel az Elnök Urat, hogy dr. Geréb Ágnest részesítse elnöki kegyelemben.

Budapest, 2012. február 14.

Őszinte tisztelettel:
Dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna
Magyar Asszonyok Érdekszövetsége
elnök

Csomóné Lindmayer Katalin
Semmelweis Mozgalom
elnök

Grabb 2012.02.15. 14:26:24

@Grabb: Annyi változás volna, hogy kizárólag szervezetek csatlakozását várjuk, kérjük hogy magánszemélyek inkább a nyilatkozat terjesztésében segítsenek.

Komikaze 2012.02.15. 19:03:45

azért az apacsempészést megnéztem volna...

Grabb 2012.02.15. 19:08:17

@Komikaze: Nem volt benne semmi különös, én olvastam ilyen sztorit egy akkori kispapától. Azt mondták a szülőszobán, hogy orvostanhallgató. Gondolom, a többiek is így mentek be. Aztán egyszer lebuktak, akkor G. Á.-t fél évre kitiltották a szülőszobáról. Pár évvel később a kórház igazgatója büszkén nyilatkozta, hogy náluk volt először apás szülés. Így megy ez :-)

2012.02.16. 16:06:47

a Mandiner és a Konzervatórium is beszállt a GÁ vitába, a Geréb-recepció: húsba vág c. cikk szerzője Kóczián Mária a talita.hu keresztény női portál egyik szerkesztője...

2012.02.16. 22:36:19

@Izrael misztériuma:
"Ezek az emberek, ügyek, mint Böjte Csaba, Geréb Ágnes, vagy a homeopátia, adnak nekünk lehetőséget arra, hogy újrastrukturáljuk az önmagunkhoz, egymáshoz való viszonyunkat. Szerintem érdemes lenne. Hajrá!”

Homeopátia?!! Hát inkább nem csapom le.
De hűha:
Böjte Geréb és homeopátia. Mi a közös? Ne má.

2012.02.16. 22:56:07

@Pandit:
én most fenn csak egy keresztény női portált idéztem be minden előjel nélkül...

amit egyértelműen elítélek a magam részéről, az a tekintetes bíróság hozzáállása az egész eljáráshoz, ízelítőül csak egy link, de a kapcsolódó anyagokat is érdemes végigböngészni:
Rejtélyes hibák Geréb Ágnes tárgyalásának jegyzőkönyvében
index.hu/belfold/2010/04/05/rejtelyes_hiba_gereb_agnes_targyalasi_jegyzokonyveben/

Grabb 2012.02.17. 11:10:44

A fideszes és KDNP-s képviselők levele után újabb támogatás: a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Semmelweis Mozgalom levélben fordult az államfőhöz, hogy dr. Geréb Ágnesnek elnöki kegyelmet kérjen. A két szervezet csütörtökön megírt leveléhez 24 óra alatt csatlakozott ötven civil szervezet ill. közéleti személy.

Dr. Geréb Ágnes két „áldozata”, az ikerszüléses esetben elveszített kisbaba szülei szintén csatlakoztak a kegyelmi kérelemhez:

asszonyszovetseg.hu/blog/2012/02/50-civil-szervezet-ker-kegyelmet-gereb-agnesnek/

zzsuzsici 2012.02.17. 11:20:51

@Grabb: És ha kegyelmet kap akkor ugyanott folytatja, ahol annak idején abbahagyta? mert ez sem lenne jó!

Grabb 2012.02.17. 12:11:32

@zzsuzsici: Miért nem? :-) Egyébként nem ott folytatja, hanem szabályozott körülmények között, remélhetőleg önálló szakmakóddal és bábakollégiumi felügyelettel.

Grabb 2012.02.17. 12:12:30

Bokor Katolikus Bázisközösség:
Tiszteletadás Geréb Ágnesnek

A Bokor Bázisközösség képviselete nem rendelkezik kellő orvosi és jogi szakmai hozzáértéssel, hogy Geréb Ágnes jogerős elítélésével kapcsolatban részletekbe menően állást tudjon foglalni. Azonban kifejezzük elismerésünket és hálánkat azért az áldozatos, saját életét sem kímélő munkáért, amelyet Geréb Ágnes egy igaz ügynek, a háborítatlan szülésnek szentelt. Geréb Ágnes onnantól, hogy a 70-es évek végén szülészorvosként Magyarországon elsőként engedett be édesapákat a szülésre, egész életét annak szentelte, hogy a gyermek megszületése lehetőség szerint bensőséges családi esemény lehessen. Ezért a személyes áldozatvállalásáért nagyra becsüljük, és együttérzésünkről biztosítjuk munkásságának és személyének méltatlanul elítélt időszakában.
Imádkozunk azért, hogy lelke ebben a nehéz időben is meg tudja őrizni erejét.
A Bokor közösségek 2011-2012-es képviselete:
Bajnok Kristóf, Bajnokné Benyhe Judit, Csizovszkiné Szabó Erzsébet, Garay András, Kőszegi Júlia, Lepsényi Mária, Miklovicz László, Mlecsenkov Angel, Papp Zoltán, Trásy Éva, Zsombok György

www.bokorportal.hu/

azallamenvagyok 2012.02.17. 12:28:22

szerintem minden Istenben hívő, de az egyház szentségét és kizárólagosságát nem hirdető (illetve nem fidesz szavazó) ember is Jézus-figura

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.17. 13:19:53

@azallamenvagyok:

"szerintem minden Istenben hívő, de az egyház szentségét és kizárólagosságát nem hirdető (illetve nem fidesz szavazó) ember is Jézus-figura"

Minekután Jézus Krisztus maga alapította az Egyházat, és adott neki szentség jelleget, ez egy abszurd megállapítás. Talán mégsem "Jézus-figurának" kéne nevezni azokat, akik Jézus Krisztus szándékával mennek szembe. :-)))

Hogy melyik egyház része az Egyháznak, részletesebben a blogomon fejtettem ki:
hesykhia.blog.hu/2012/01/29/a_pentarchia_nyomaban

2012.02.17. 13:41:49

@m-athos:
továbbá mindenki aki m-athos-val nem ért egyet "Jézus-figura". :-)))

Nem csak, hogy abszurd, de értelmetlen is.

De továbbra sem a "Jézus-figuraság" az érdekes , számomra, hanem az, hogy a többiek hogyan állnak hozzá a "Jézus-figurákhoz". Miként teszik őket azzá. És miért.
Mert szerintetek mi motiválta a bíróságot a döntésében? Kaptak egy zsák pénzt a szülészorvosoktól? Ugyan.

2012.02.17. 13:43:51

@Pandit:
Ja, és mi motiválja a szülész szakmát, a kórházakat, mentősöket stb stb.?

Grabb 2012.02.17. 14:24:46

Geréb Ágnessel a szülészszakma VALÓDI baja éppen az, hogy túl jók az eredményei. Az ugyanis, hogy ennyi időn keresztül, ilyen nagy számban képes volt világra segíteni makkegészséges gyerekeket, nem csupán róla szól, hanem arról a módszerről, amit alkalmaz: a bábai gondoskodással kísért, háborítatlan, fölösleges rutinbeavatkozásokat mellőző, természetes lefolyású szülésről. Aminek elterjedése esetén a kórházakban is a szülésznők önálló kompetenciájába tartozhatna a komplikációmentes szülések kísérése, ahogyan az már számos országban működik. Ez persze vastagon érintené a szülészorvosi hálapénzeket.

Geréb Ágnes eredményei világosan rámutatnak, hogy a hazai kórházi szülészeti ellátás gyakorlata ROSSZ. Ha megnézed az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) normális szülésre vonatkozó ajánlásait, és összeveted őket a mai hazai kórházi gyakorlattal, abból világosan kiderül, mi a probléma:
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCl%C3%A9s#WHO_.28Eg.C3.A9szs.C3.A9g.C3.BCgyi_Vil.C3.A1gszervezet.29_aj.C3.A1nl.C3.A1sa_a_norm.C3.A1lis_sz.C3.BCl.C3.A9sre_vonatkoz.C3.B3an

A magyarországi szülészeteken a beavatkozások jelentős részét fölöslegesen végzik el, a komplikációk elhárítására kiképzett szülészorvosok a szülések döntő részénél fölöslegesen vannak jelen – és fölöslegesen teszik zsebre a borítékokat (éves szinten sok milliárd forintról van szó). Geréb Ágnest azért kell kiiktatni, mert egész 21 évi tevékenysége erre mutat rá.

Ha VALÓBAN nem az otthonszülésért ítélték volna el, mint azt a bíróság állítja, akkor ez az eljárás nem így folyt volna le, vagy le sem folyt volna. Az egész ügyet az a szülész-nőgyógyász szakmai kollégium által terjesztett – megalapozatlan – prekoncepció hatotta át, hogy az otthonszülés veszélyes, és aki ilyet vállal, attól meg kell védeni a társadalmat. Teljesen nyilvánvalóan ez volt az alapkoncepciója a perben megszólaló szakértőknek is, akiknek semmiféle közvetlen ismeretük nincs az otthonszülésről. És ez volt a prekoncepciója a hisztérikus ügyésznőnek is, aki már az ártatlanul elítélt Kaiser Edéék ügyével beírta magát a téves bírósági ügyek történetébe. A bírák pedig ezekre hallgatva döntöttek.

2012.02.17. 19:50:47

@Grabb:

Sok mindenben igazad lehet, de pár dolgot azért nem árt tisztázni.
A Geréb-ügyben nem arról van szó, hogy hol jobb szülni, otthon vagy kórházban. Azt sem vizsgálják, hogy Geréb Ágnes jobb ember-e mint a kórházi szülészek általában. **HA** az adott ügyben lehet rajta fogást találni, akkor meg kell büntetni, akkor is, ha 'egyébként' mindent jól csinált.
Nem akarok az ítéletről véleményt mondani, csak azt érzékelem -most már egyre határozottabban-, hogy GÁ sokak szemében mitikus figurává vált, akinél bűnös akadékoskodás belekötni holmi jelentéktelen részletekbe.

zzsuzsici 2012.02.17. 20:11:51

@Grabb: Hát tudod azért ne ott folytassa, ahol abbahagyta, újból semmibe venni az eltiltásokat, újból vállelakadásnál szerencsétlenkedés, gátmetszés elmaradás, újból előre nem látható eseményeknél hajtogatása az ismert morbid versikének ami asszem a honlapjukon is rajta van, valahogy úgy szól, hogy itt születés van életveszély.... hanem inkább tiszta lapok, elismerése a saját korlátainak....Üdv!

zzsuzsici 2012.02.18. 02:04:53

@Grabb: A per folyamán kiderült, hogy még ANTSZ engedély sem volt a vállelakadásosnál, és volt egy olyan eset is, amikor a babát a mama hasára fektették, és egy óra múlva vették észre, hogy meghalt a csecsemő. Geréb a földön ült török ülésben és beszélgetett gyertyafénynél...Erről miért nem beszélnek? A vállelakadásnál pedig kétszer 180 fokban fordította el a baba fejét, egyszer 90 fok helyett..oxitocint adott be intravénásan, ami tilos...

Grabb 2012.02.19. 00:57:15

@zzsuzsici:

„A per folyamán kiderült, hogy még ANTSZ engedély sem volt a vállelakadásosnál”

ÁNTSZ-engedély egyáltalán nem volt, nemcsak a vállelakadásos esetnél. De ez szimpla szabálysértés, nem a büntetőbíróságra tartozik. A Felicitász blogon általad belinkelt videóban (amiből ezeket az információkat nyilvánvalóan veszed) a szakértő nyíltan (úgyis mondhatnám, arcátlanul) beismeri, hogy a kórháziszülész-szakma egy része kifejezetten arra törekedett éveken keresztül, hogy egyáltalán ne legyen semmiféle szabályozás. Ezután pedig a szakértő fölrója Geréb Ágnesnek (itt már inkább elképesztő pofátlanságról beszélnék), hogy nincs ÁNTSZ-engedély, ami éppen azért nem lehetett, mert nem volt szabályozás – aminek létrejöttét, mint beismerte, ők maguk akadályozták meg –, miközben Geréb Ágnesék 20 éven keresztül folyamatosan kérték, hogy legyen szabályozás, és többször folyamodtak ÁNTSZ-engedélyért is.

„és volt egy olyan eset is, amikor a babát a mama hasára fektették, és egy óra múlva vették észre, hogy meghalt a csecsemő. Geréb a földön ült török ülésben és beszélgetett gyertyafénynél...Erről miért nem beszélnek?”

Erre részletesen válaszoltam a Felicitász blogon, most itt nem ismételném meg. Erről azért nem beszélnek, mert ez egy rég lezárt ügy, ebben született az eltiltó ítélet – de nem az általad leírtak miatt, hanem kórházi protokollsértések ürügyén.

„A vállelakadásnál pedig kétszer 180 fokban fordította el a baba fejét, egyszer 90 fok helyett. oxitocint adott be intravénásan, ami tilos...”

Kezdeném talán avval, hogy a bíróságon megjelent szakértők nem is ismerték ezt a műfogást, de azért nyilatkoztak róla. 180 fokban senkinek nem lehet elforgatni a fejét, csak ha előtte levágod. Az intravénás oxitocin problematikáját is részletesen körbejártuk a Felicitász blogon, olvasd vissza. Röviden: a gyógyszerleírás szerint valóban tilos, de ez egy kórházakban is általánosan alkalmazott vészhelyzeti lépés, aminek a célja, hogy a kisbaba azonnal, egy kontrakcióval megszülessen.

zzsuzsici 2012.02.19. 10:58:53

@Grabb: 180 fok azt jelenti számomra, hogy jobbra és balra is 90 fokban. Az ANTSZ ügyben értem, amit írsz, ez megdöbbentő számomra is. Most, hogy van szabályozás, Brüsszelbe rohangásznak otthon szülő édesanyák, hogy elítéljék Magyarországot ezért is. Ez az egész cirkusz kezd az idegeimre menni.

Grabb 2012.02.19. 13:02:25

@zzsuzsici: „Most, hogy van szabályozás, Brüsszelbe rohangásznak otthon szülő édesanyák, hogy elítéljék Magyarországot ezért is. Ez az egész cirkusz kezd az idegeimre menni.”

Nem, nem rohangálnak, az egy tavalyelőtti hír, az eljárást még a szocialista kormány alatt indították meg. Szerintem kevesebb dolog menne az idegeidre, ha alaposabban utánanéznél az dolgoknak, és nem hagynád magad érzelmileg ide-oda rángatni félig elolvasott sajtóhírek és egyéb információk alapján...

egyérintő 2012.02.19. 13:14:45

@Grabb:
@zzsuzsici:

Úgy tudom, hogy a Geréb Ágnes el volt tiltva a hivatásától, mivel halálos műhibát követett el, emiatt a bíróság jogerősen elítélte.

Ezzel Geréb Ágnes nem törődött, tovább végezte a törvény ellenére az otthoni szülések levezetését.

Egy nehéz szülésnél olyan orvosi technikát alkalmazott, amelyre összesen 24 esetet tudnak felsorolni a szakirodalomban. Lett volna két másik naponta alkalmazott módszer...

Hozzá a megengedett 90 fokos baba fej elcsavarás helyett kétszer 180 fokot alkalmazott. Ez nem jobbra balra 90 fok, hanem jobbra balra 180 fok. Hozzá nem tágította a méhet, hanem az erős méh összehúzódással járó oxitocin injekciót használta a beszorult babánál.

Grabb 2012.02.19. 13:45:19

@egyérintő: Geréb Ágnes a szülész-nőgyógyász szakorvosi tevékenységtől volt eltiltva, amit be is tartott. Az élettani szülések kísérése szülésznői (bábai) önálló kompetencia az EU-irányelvek szerint is, neki megvolt a szülésznői végzettsége, és attól a foglalkozástól nem volt eltiltva.

A 2007-es jogerős bírósági ítélet egyébként semmiféle „halálos műhibáról” nem beszélt, ellenkezőleg, világosan kimondta: nem igazolható, hogy Geréb Ágnes vétkes a kisbaba halálában. A kórházi ellátási szabályok megsértését rótták föl neki néhány ponton, noha ezek otthonszülésre nem alkalmazhatók.

„Egy nehéz szülésnél olyan orvosi technikát alkalmazott, amelyre összesen 24 esetet tudnak felsorolni a szakirodalomban. Lett volna két másik naponta alkalmazott módszer... ”

Ez tévedés, minden lehetséges (kb. 6-7-féle) műfogást alkalmazott. A bírósági szakértők nyilvánvalóan nem voltak tisztában a vitatott Martius-féle műfogás mibenlétével, és egymásnak ellentmódóan értékelték azt. Némelyikük azt sem tudta, hogy létezik, egy másik azt állította, hogy a hatvanas években tanult róla, holott a műfogást csak a kilencvenes években kezdték publikálni a szakirodalomban (egyébként magyarul is van róla hozzáférhető irodalom). Marsden Wagner professzor, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik volt vezetője a témában benyújtott – és a bíróság által figyelmen kívül hagyott – írásos szakvéleményében igazolta, hogy Geréb Ágnes teljes mértékben helyesen járt el, amikor megpróbálta a rendelkezésére álló igen rövid időben (4-5 perc) megmenteni a beszorult kisbaba életét.

Azt már egyszer leírtam hogy a fej 180 fokos elforgatása fizikai képtelenség, az oxitocint pedig akkor adták be, amikor még nem volt látható, hogy vállelakadás történt. Egyébként semmilyen hatása nem volt az oxitocinnak, a méhösszehúzódások nem indultak újra tőle, így a vállelakadás megoldásában semmiféle hátrányt nem jelentett.

zzsuzsici 2012.02.19. 14:16:30

@Grabb: Mondtam már, hogy ne kétfelé írogassunk, de oké: A 180fokról annyi: Ha baba válla el volt akadva, akkor lehetett e olyan helyzetben, hogy arccal az egyik váll felé néz? mert ha igen, akkor 180 fok lehetséges. És valószínű itt valami olyasmiről lehet szó, hogy próbálta kivenni a babát, de túl nagyot fordult a fej. Ez a gyerek nem centire pontos pózban akart világra jönni, biztosan a teste is meg volt tekeredve szegénynek.

Grabb 2012.02.19. 15:33:25

@zzsuzsici: Nem, itt szerintem másról van szó: arról, hogy a Martius-féle műfogást a szakértők nem ismerték, és azt teljesen tévesen és képtelen, abszurd módon értelmezve a fej/nyak feszegetéseként értelmezték, holott ilyesmiről nyilván nincs szó. Vállelakadáskor csak a baba feje van kint, sőt, az is kezd a méh irányába visszahúzódni, emiatt látható az úgynevezett teknősbékajel: a kisbaba álla meggyűrődik (ez volt az, ami még nem látszott, amikor az oxitocint beadták, csak annyit lehetett tudni, hogy leálltak a méhösszehúzódások, és ezáltal a szülés folyamata megtorpant). Ha bírod a kissé korhatáros látványt, írd be a keresőbe hogy „shoulder dystocia” és „turtle sign”, és találsz a teknősbékajelről képeket is.

Tehát mivel csak a fej van kint, csak azt lehet megfogni, és megpróbálni azon keresztül elfordítani a szülőcsatorna lágy (!) szövetei közt lévő testet – természetesen erőltetés nélkül –, hogy a beakadt váll kibújjon a medencecsont mögül.

Egyébként a legmegtévesztőbb az egészben, hogy az események részletes elemzése azt a benyomást kelti, mintha itt egy hosszantartó eseménysorról volna szó, ahol a döntésekre komoly idő és megfontolás jut. Evvel szemben a valóság az, hogy egy váratlanul, előzmények nélkül hirtelen föllépő, rendkívül súlyos vészhelyzetről van szó, aminek megoldására, a szükséges döntések meghozatalára néhány perc van, utána a kisbaba megfullad. Tehát mindaz, amiről beszélünk, a fej megszületése, a kontrakciók leállása, az oxitocin beadása, majd a vállelakadás fölismerhetővé válása után műfogások sorozata, mentő értesítése: ez négy-öt perc iszonyatos stresszhelyzetben végrehajtott életmentés, amit még a helyszínen jelenlévőknek is nehéz utólag pontosan visszaidézni, nemhogy kívülállóknak rekonstruálni úgy, hogy abból valóban megalapozott ítélet születhessen. (Talán elég arra utalni, hogy a bírósági tárgyaláson egy másik ügyben kihívott mentős „fölismerte” Geréb Ágnest mint a kiérkezéskor jelenlévő bábát, noha annál a szülésnél nem is volt ott – még a bíró is csóválta a fejét…)

Grabb 2012.02.19. 15:34:52

@zzsuzsici: Szerintem nyugodtan írogathatunk kétfelé, Felicitásznál ezeket a dolgokat már többször végigrágtuk, a mostani poszthoz írt kommentekben is.

zzsuzsici 2012.02.19. 16:22:18

@Grabb: Értem, ezek szerint itt nagyon durva tévedésekről is lehet szó. (elnézést, de a teknősbékajelet nem szeretném megnézni...) Akkor hogy hozhat a bíróság ilyen jellegű ítéletet? Mert ugye elítélték gondatlan veszélyeztetés miatt. Szóval mennyire volt jogszerű a bírósági ítélet, mert azt feltételezem, hogy abszolút jogszerűnek kellett lennie. Ilyen médianyilvánosság mellett, ilyen indulatok kíséretében nem hiszem, hogy a bíróság ne járt volna el körültekintően. Vagy? Szóval ha ez így van, akkor a jogszerűség és az igazságosság nem minden esetben fedi egymást. ....(itt most nagy sóhajtás következett.) Én tudod mire lennék kíváncsi? Arra, hogy Geréb mit nyilatkozik a különböző eseteiről Ő MAGA nem az őt támogatók. Tud e lelkiismeret furdalás nélkül lenni? És nem a holland, meg a kanadai, meg a más példákat hozni, hanem itt és most. Mi történt mit csinált ő, amit ma már másképp tenne...

Kajla 2012.02.19. 17:10:25

@Grabb: Sokat tanultam a hozzászólásaidból, köszönöm.

egyérintő 2012.02.19. 17:37:31

@Grabb:

Lehet a szavakkal játszani, hogy milyen tevékenységet végzett Geréb, csak nem érdemes. Mintha a balliberálisok okoskodását hallanám. Akárhogy is nevezed, szüléseket vezetett le, amire nem volt engedélye.

Az általad lesajnált szakértők háta mögött nagyságrenddel több szülés van, mint a Geréb Ágnes mögött. Egyáltalán nem csonthülyék szakértettek itt. Hogy a Geréb szakmai hibát vétett egyértelmű. Az "eredmény" is mutatja.

A szomorú az, hogy kezd hasonlítani a dolog a Stohl buci történetére. A végén már mindenki a Stohl Andrist sajnálta, szegényt.

Rokonszenves nő a Geréb Ágnes, ugyanakkor hibát, mondhatni bűnt követett el. Hát ne a rokonszenv döntsön!

Grabb 2012.02.19. 18:30:49

@egyérintő: „Lehet a szavakkal játszani, hogy milyen tevékenységet végzett Geréb, csak nem érdemes. Mintha a balliberálisok okoskodását hallanám. Akárhogy is nevezed, szüléseket vezetett le, amire nem volt engedélye.”

Ez nem a szavakkal való játék. A bírósági végzésben szó szerint benne van, hogy az eltiltás sem a szülésznői, sem a pszichológusi foglalkozásra nem vonatkozik.

„Az általad lesajnált szakértők háta mögött nagyságrenddel több szülés van, mint a Geréb Ágnes mögött.”

Tényleg? Ezt miből gondolod? Az egyik szakértő pl. azt állítja magáról, hogy ötven év alatt több mint százezer szülésnél volt jelen. Vagyis évente állítólag kétezernél. Nagyon hihető. Én nem lesajnálom, hanem mélységesen szomorúnak tartom, hogy egy igazságügyi orvosszakértő ilyen orbitális hazugsággal próbálja alátámasztani a mondandóját, nézők tízezreit nézve hülyének.

Dr. Geréb Ágnes több mint harminc éve praktizál, ezen belül 17 évet a szegedi klinikán töltött, és az otthonszülések kísérése idején is rendszeresen járt kórházi gyakorlatra. Kb. 9-10 ezer szülés van a háta mögött, ezenbelül mintegy 3500 intézményen kívüli szülés. EGYETLEN magyar szülész-nőgyógyász sincsen, akinek az intézményen kívüli szülésben rajta kívül tapasztalata lenne. Ez egy külön szakma, van ahol külön egyetemi szak. Nem azonos a kórházi szülésvezetéssel, vagyis a témában véleményt mondó „szakértők” inkompetensek voltak, ugyanakkor a témához valóban értő külföldi szakértők véleményét figyelmen kívül hagyta a bíróság.

„Hogy a Geréb szakmai hibát vétett egyértelmű. Az 'eredmény' is mutatja.”

Tévedés, az eredmény önmagában semmit sem mutat. Szülés közben előfordulnak halálesetek, kórházban is, sajnos akkor is, ha senki nem hibázik.

„A szomorú az, hogy kezd hasonlítani a dolog a Stohl buci történetére.”

Szerintem meg semmiben sem hasonlít hozzá, sőt, kifejezetten erkölcstelennek érzem összehasonlítani egy bedrogozva, részegen balesetet okozó ámokfutó esetét egy olyan emberével, aki egész életében gyermekeket segített a világra, és köztük volt összesen három olyan, akiknél hirtelen vészhelyzet lépett föl, és nem tudta megmenteni őket. Nem, ez távolról sem ugyanaz.

Grabb 2012.02.19. 18:57:54

@zzsuzsici: „Akkor hogy hozhat a bíróság ilyen jellegű ítéletet? Mert ugye elítélték gondatlan veszélyeztetés miatt. Szóval mennyire volt jogszerű a bírósági ítélet, mert azt feltételezem, hogy abszolút jogszerűnek kellett lennie. Ilyen médianyilvánosság mellett, ilyen indulatok kíséretében nem hiszem, hogy a bíróság ne járt volna el körültekintően. Vagy?”

Sajnos az elmúlt 22 évben is van példa téves vagy kétséges ítéletekre. Elég csak a móri bankrablás/mészárlás ügyét említeni, ahol Kaiser Edére és társára jogerősen „rábizonyították” a gyilkosságokat, elítélték őket, majd a valódi elkövetők elfogása után meg kellett semmisíteni az ítéletet. A Kaiser Edéék ellen eljáró ügyésznő ugyanaz a Bagi Edit volt, aki a Geréb-perben képviselte a vádat. (A bíró pedig a két Geréb-perben volt azonos.)

„Arra, hogy Geréb mit nyilatkozik a különböző eseteiről Ő MAGA nem az őt támogatók.”

Én annyit tudok, hogy nagyon megviselte az ügy, és egy darabig nem is ment szülésekhez, de azt nyilatkozta, hogy mindent megtett, amit lehetett, hogy megmentse a kisbaba életét.

A vállelakadásos baleset napján ezt küldte ki körlevélben:

szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=253:tragedia-toertent&catid=41:korlevelek&Itemid=65

Tavaly szeptemberben, az évfordulón pedig ezt:

freegereb.org/component/content/article/9-magyar/144-4

egyérintő 2012.02.19. 19:08:56

@Grabb: Hát nem tudom. Ő írja, hogy elakadt a válla. Itt nem írja, de tudjuk, hogy erre kapott az anyuka egy oxitocin injekciót! :

"Tragédia történt

2007. szeptember 15.
Tragédia történt ma hajnalban.
Szeretném, ha tudnátok mindannyian, azok, akik velünk szültetek, és azok is, akik gondolkodnak azon, hogy velünk szülnek.
Komplikációmentes szülésnek indult. A vajúdás is az volt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba csak négy nappal született később a kiírt dátumnál. A szülés magától indult meg. A kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottunk, még a kitolási szak egész hosszában is. A kisbaba feje megszületett annak rendje és módja szerint, rózsaszínen, a köldökzsinór nem volt a nyakán. De a fej normális megszületése után elakadt a válla, és semmi, de semmi próbálkozással, módszerrel nem tudtuk kisegíteni. Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, az újszülött mentőt is, a rendes mentőt is. A kétpercnyire lévő kórházba szállították, ahol két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta szegény kicsi babát. Már nem tudták újraéleszteni.
A 17 éves klinikai gyakorlatom alatt is többször előfordult hasonló, amikor a szülészek heroikus küzdelme kellett a baba világra segítéséhez. Ezek közül a gyerekek közül többen maradandó oxigénhiányos károsodást szenvedtek, és olyan is volt, aki belehalt. Külföldön otthonszülés során is előfordult már ilyen. Itthon eddig nem.
Őszinte részvétem. Rettenetesen sajnálom!
Végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük.
Geréb Ágnes
Budapest, 2007. szeptember 15."

www.szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=253:tragedia-toertent&catid=41:korlevelek&Itemid=65

Grabb 2012.02.19. 19:53:18

@egyérintő: „Itt nem írja, de tudjuk, hogy erre kapott az anyuka egy oxitocin injekciót!”

Nem erre, hanem ez előtt kapott intravénásan oxitocint: mielőtt fölismerhetővé vált volna a vállelakadás. Látható vállelakadásra senki nem ad oxitocint. Azért adták be, mert a fej megszületése után leálltak a kontrakciók (méhösszehúzódások). Ilyenkor (illetve általában a kitolási szakban bekövetkező vészhelyzet esetén) szokásos megoldás, hogy intravénásan beadnak szintetikus oxitocint, hogy a baba azonnal (a következő fájásra) megszülessen, mert ez lehetővé teszi a gyors ellátást, akár még a mentő kiérkezése előtt is.

Ugyanez történt az ikerszüléses esetben is. A második baba szívhangjai romlani kezdtek akkor, amikor a fej már beilleszkedett a szülőcsatornába. A baba hat perc alatt megszületett az intravénás oxitocin beadása után, és megkezdhették a mesterséges lélegeztetést, jóval a mentő érkezése előtt.

A bíróság azonban ezt műhibának tekintette, mivel az oxitocin gyógyszerleírásában az szerepel, hogy csak cseppinfúzióban adható. Ez normális esetben így is van: azért van erre szükség, hogy az oxitocin hatása leállítható legyen, amennyiben komplikációt okoz. Más a helyzet azonban akkor, amikor ez látszik a legbiztosabb megoldásnak a szülés minél hamarabbi befejezésére, mert a baba rosszul van és/vagy a kitolási szak kellős közepén leáll a szülés. Ez egy kórházakban is általános gyakorlat, a videón nagyon szemléletesen látszik, milyen hatása van az intravénásan beadott oxitocinnak:

www.youtube.com/watch?v=iTrBpxiP3L0&context=C3c17bbcADOEgsToPDskLReUvtiuGai6oNPrBWpCil

zzsuzsici 2012.02.19. 22:24:48

@Grabb: Ezzel azt akarod mondani, hogy ugyan ez a bírónő többször is tévesen ítélt el ártatlanokat? A másik gondolat: Megértem Geréb Ágnes elkeseredettségét a vállelakadásos eset miatt, és azt is, hogy "egy ideig nem ment szülésekhez". Azért mégis: nekem egy kicsit kevés egy Szülész-nőgyógyász tól az , hogy nem érti mi történt és miért. Tudom itt nagyon súlyos helyzet állt fenn, de akkor is el kellett volna mondania azt, hogy jól fontolja meg mindenki, aki az otthon szülés mellett dönt. Ilyen ritka esetek előfordulhatnak és annak aki ezt megszenvedi annak az egyetlen és utolsó lehetősége volt AZT a csecsemőt megszülni. Azt írja, hogy 17 év alatt többször volt tanúja ilyen esetnek. És több baba maradandó károsodást szenvedett, volt aki belehalt. TEHÁT NEM MINDENKI: A több, számomra azt jelent, hogy kórházban nem minden ilyen eset végződik tragédiával. És a szülészek heroikus küzdelme kell ahhoz, hogy ilyen ne legyen. Szóval egyedül ő mint bába nem sokat tehet, és ezt ő is jól tudta. Hiába van ott 2 percre a kórház. nekem ez az ami nagyon zavaró. Egyedül ő nem lett volna képes semmilyen szín alatt megmenteni a kicsit. Viszont a kórházban több szülész igen. Nekem nagyon kevés az, amit Geréb mond ehhez. Szerintem komolyabban kéne vennie a ritka eseteket és a kockázataikat is.

Grabb 2012.02.19. 23:16:12

@zzsuzsici: Ami a bírónőt illeti: én ilyet nem mondtam. Azt viszont tény, hogy Geréb Ágnest mind a kétszer ő ítélte el jogerősen, és már az első esetben sem értette meg, miért nem lehet az otthonszülésre a kórházi előírásokat alkalmazni. Az ügyésznő viszont ugyanaz volt most, mint az ártatlanul elítélt Kaiser Ede és társa ügyében.

„akkor is el kellett volna mondania azt, hogy jól fontolja meg mindenki, aki az otthon szülés mellett dönt”

Elmondta, ezért küldte szét még aznap a körlevelet: „Szeretném, ha tudnátok mindannyian, azok, akik velünk szültetek, és azok is, akik gondolkodnak azon, hogy velünk szülnek.” Egyébként a szülésfölkészítőn is részletesen beszélnek a kockázatokról.

Avval sajnos tisztában kell lenni – bármennyire is tragikus egy-egy eset –, hogy a szülés körüli kockázat soha, semmilyen körülmények között nem lesz nulla. Sem kórházban, sem otthon. Ahogy az életünknek egyetlen olyan területe sincs, amit maximálisan biztonságossá tudunk tenni.

„több baba maradandó károsodást szenvedett, volt aki belehalt. TEHÁT NEM MINDENKI: A több, számomra azt jelent, hogy kórházban nem minden ilyen eset végződik tragédiával. És a szülészek heroikus küzdelme kell ahhoz, hogy ilyen ne legyen. Szóval egyedül ő mint bába nem sokat tehet, és ezt ő is jól tudta.”

Nem, szerintem itt összeszerkesztesz olyan dolgokat, amik nem tartoznak össze. Nem minden vállelakadás egyformán súlyos. Otthon sem végződik mindegyik tragédiával (nekem úgy rémlik, mintha valaki mesélte volna régebben, hogy volt már otthonszülésnél idehaza is megoldott vállelakadás, csak ugye abból nem lettek sajtóhírek), és kórházban is előfordul, hogy tragédiával végződik. Sajnos van, amikor nem lehet a beakadt vállat kisegíteni. A műfogások mind manuálisak, a bábák is ismerik ezeket, tehát kórházban gyakorlatilag ugyanazt lehet csinálni, amit otthon, attól eltekintve, hogy a magyar kórházi protokollban nincs benne a Martius-műfogás, és valószínűleg az Ina May Gaskin amerikai bába által fölfedezett Gaskin-manőver sem, ami az egyetlen, bábáról elnevezett műfogás. Ezt Geréb Ágnes ismerte, és alkalmazta is, de ez sem járt eredménnyel, csak ebbe nehéz volt belekötni, mert más jellegű. A „szülészek heroikus küzdelme” nem föltétlenül jelenti azt, hogy egy vállelakadásnál egyszerre több szülész próbálja a műfogásokat csinálni (ez nem is tudom, hogy lehetséges-e), hanem csupán annyit, hogy több ilyen eset volt, tehát több szülészt érintett. Egyébként nem túl gyakori eset, de nagyon veszélyes, főleg azért, mert az oxigénhiány miatt nagyon rövid az idő a cselekvésre. A német joggyakorlatban pl. elháríthatatlan vis majorként kezelik, tehát ott ilyenből nehéz műhibapert nyerni, börtön pedig pláne nem fenyegeti az orvost.

zzsuzsici 2012.02.19. 23:48:12

@Grabb: Éppen azért, mert meg lehet oldani vállelakadásos helyzeteket, nekem nagyon kevés, amit Geréb a levélben mond. Biztosan fel volt zaklatva, én megértem, de egy szülész nőgyógyász, pszichológustól
ez nagyon nagyon kevés. Nem győz meg egyáltalán. Biztosan egy kórházban sem tudnának meggyőzni, nem tudom. G.Á ellentmondásos személyiség marad nekem mindig. Én már a teázgatós délutáni történettől kezdve nem gondolnám úgy, hogy őt kérem fel szülés segítőnek. Először soknak éreztem az ítéletet, most csak annyival lett más a véleményem, hogy sok a bizonytalansági faktor, viszont nem tudjuk pontosan, hogy mit tett Geréb Ágnes, illetve két eltérő álláspont van és ezt laikusként nehéz megítélni. Én megnéztem a videót az interneten a 180 fokos fej elfordításról. Borzasztó. A vállelakadás egy tragédia, mivel egy teljesen egészséges csecsemő pillanatok alatt megfulladhat. Ez olyan szörnyűség, amit csak az az anya érthet, aki ezt átélte. Visszahozni nem lehet azt a kis angyalkát többé. Szerintem mindent meg kell tenni, hogy ne történhessen öncélúság, szabálytalanság, és öntörvényűsködés semmilyen születésnél, mert az sok sok kis angyalkának az életébe kerülhet.

Grabb 2012.02.20. 00:54:02

vimeopro.com/fogelmedia/kulturaliskreativoktv/video/37040564

SZABADON SZÜLNI, SZABADNAK SZÜLETNI...

Fogel Frigyes 42 perces új riportfilmjében megszólal Geréb Ágnes, Világhy István (korábban Svájcban praktizált szülészorvos) és Ábrahám László műhibaperes ügyvéd.

A film vége felé érdekes beszámolók hangzanak el a hazai rendőrségi és börtönviszonyokról is...

zzsuzsici 2012.02.20. 10:49:10

@Grabb: Nagyon szomorú film! Sok sok ellentmondás van benne, de amit Gerébbel csináltak a börtönökben az elképesztő! Hihetetlenül bírja, nem omlott össze, ez nagyon érdekes!!! Örülök neki, nem tudtak belőle roncsot csinálni! Ő egy EMBER! Nem isten, kár, hogy sokan félreértették. az nagyon tetszett, amit Világhy mondott, a 60 évekről Svájcban, bábák segédkeztek otthon, és ha baj volt a kórház küldött segítséget. Nem kellett a vajúdó bajba került anyának mentővel kórházba menni, hanem azonnal jött a segítség. nem tudom miért nem működhet ez itthon is?

egyérintő 2012.02.20. 14:31:46

"Benyújtották a vádiratot Geréb ellen

Forrás: MTI
2012. február 20., hétfő 14:08

A Budapesti II. és III. kerületi ügyészség hétfőn benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

G. Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt emeltek vádat – írta a Fővárosi Főügyészség szóvivője közleményében.

Közölte, a vádirat lényege szerint a vádlott, akit a bíróság 2007. október 26-tól 3 évre eltiltott a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától, az eltiltás hatálya alatt rendszeresen szülész-nőgyógyászi, valamint háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozási tevékenységet végzett, illetve előre tervezetten intézményi kereteken kívül szervezett meg és vezetett le szüléseket. Ezen esetek közül 2009 szeptemberében, 2010 májusában és 2010 októberében a vádlott a foglalkozási szabályok megszegése miatt mind a szülő nők, mind pedig a magzatok életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Az eljárást a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság folytatja – tette hozzá.

Skoda Gabriella arra is kitért, hogy miután a vádlott a vádemeléskor házi őrizetben volt, az ügyészség egyúttal indítványozta a kényszerintézkedés határidejének meghosszabbítását."

atlanta 2012.02.26. 00:33:41

Az egyik tv-s riportban azt mondták, hogy az otthonszülést nem tiltja ma semmi Magyarországon, tehát aki akar nyugodtan szülhet otthon. Geréb Ágnest a nem megfelelő orvosi ellátás miatt ítélték el: konkrétan késlekedett a segítség hívásával és adott esetben nem engedélyezett gyógyszert használt (oxycotin). Ezen kívül egy másik per miatti eltiltás hatálya alatt volt, amikor ezek történtek, így tudatosan megszegte a törvényt, szóval nem kellene valamiféle szabadságharcosnak beállítani. Igaz az lenne a szerencsés ha törvényileg szabályoznák végre az otthon szülést, és a kórházi műhibáknak is lenne végre súlyos következménye, mert felháborító az, hogy vannak orvosok akik miatt sorban halnak meg csecsemők és az orvostársaik mindig kimosdatják őket.

egyérintő 2012.02.26. 11:57:08

@Grabb:

Geréb Ágnes szülés előkészítő tanfolyamain 50 000 + ÁFA kemény magyar forintért vehet részt az anyuka. Papiron tehát nem a szülés levezetéséért kapja a javadalmaztatást Geréb Ágnes, hanem a tanfolyamért, ami kétségtelenül ügyes megoldás.

Ami a civil összefogásokat illeti, az egyik aktivista arról beszél, hogy patriarchális társadalomban élünk, amelynek egyik oszlopa, hogy a férfiak vezetik le a szülést. Ez egy férfi érdek állítólag és ezt az érdeket sérti a Geréb Ágnes. Emiatt kezelik ilyen súlyosan az ügyét. Ezt nemigazán értem, de minden bizonnyal így van.

Bár nem tudom, hogy mit mond arra az aktivista hölgy, hogy nálunk a nemi betegségek orvosai jellemzően csak nők. Ott netán a matriarchális társadalom jellemzőit vehetjük észre, amely a férfiak érdekeit sérti? Emlékszem diákkoromban amikor a doktornő és két idősödő asszisztensnője elé bekerültem valami gombával, milyen figyelmes és műértő nézőközönségre leltem az asszisztensek körében is, akiknek különben semmi dolguk sem volt ott. Nem panaszként, csupán lábjegyzetbe írom..

Vagy mi a helyzet az oroszokkal, ahol a nőgyógyászok 99%-a nő? Ott akkor nincs patriarchális társadalom, hanem matriarchális társadalom van?

Bonyolult ez nekem...!

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4Bhr6T0DU7o

bölcsésztanár 2012.02.26. 17:50:28

Kicsit túlzás mai Krisztusnak hívni Geréb Ágnest, de valóban szabálytalan ember. Sokat köszönhetünk neki azok is, akik kórházban szültünk, mert mióta az alternatív szülészet beindult itthon, azóta lehet kórházban is barátságosabb körülmények között szülni. Nagyon durvának találom én is a körülményeket, amik körülveszik, és hogy extra veszélyes bűnözőként bánnak vele.
Azt viszont én sem értem, hogy mikor el volt tiltva a szülés-segítéstől, miért csinálta. Nagyon sok tanítványa van, rengeteg munkatársa, akik hasonló munkát végeznek. Nyilván aki benne bízott, vele akart szülni. De akkor is méltánytalan és gusztustalan, amit vele csinálnak most.

egyérintő 2012.02.26. 20:29:40

A bánásmód nekem sem tetszik. Nem tetszett akkor sem, amikor a Millenáris igazgatónőjét Berkecz Máriát hasonlóképpen vetkőztették úgy, hogy végül felmentették. Sőt többszöri testüreg vizsgálatnak vetették alá! Most sem tetszik ez a vetkőztetés, meg lábbilincs, mégha bűnösnek is mondta ki a bíróság a Gerébet.

Viszont nem tetszik az sem, hogy a Geréb Ágnest szentté kiáltják ki. A Krisztusról nem is szólva...!

mno.hu/ahirtvhirei/gereb-agnes-nem-allt-le-orizetbol-szervezkedik-video-1055068

Grabb 2012.02.27. 00:22:23

@egyérintő: „Geréb Ágnes szülés előkészítő tanfolyamain 50 000 + ÁFA kemény magyar forintért vehet részt az anyuka. Papiron tehát nem a szülés levezetéséért kapja a javadalmaztatást Geréb Ágnes, hanem a tanfolyamért, ami kétségtelenül ügyes megoldás.”

Én inkább a HírTV Blikket alulmúló műsorának „megoldását” nevezném finoman szólva ügyesnek, kevésbé finoman szólva rosszindulatú és/vagy tájékozatlanságból fakadó hazugságnak.

A tanfolyami díj ugyanis semmilyen módon nem hasonlítható a hálapénzhez, vagy nem helyettesíthető vele, több okból:

1. A kórházi hálapénzt zsebbe adják, a Napvilág Születésház tanfolyami díját számla ellenében fizetik ki.

2. A kórházi hálapénzt olyan tevékenységért veszik föl az orvosok, amit a TB finanszíroz, és amiért ők – közpénzből – fizetést kapnak. A Napvilág Születésház munkatársai által kísért otthonszüléseket soha nem finanszírozta a TB, a tanfolyami díj pedig nem a bábák zsebébe, hanem a Születésház pénztárába került.

3. A tanfolyami díj lényegesen alacsonyabb összeg, mint a szokásos kórházi hálapénz.

4. A tanfolyami díjért cserébe valóságos szolgáltatást kapnak a résztvevők: egy teljes heti, több fölkért szakértő által tartott előadássorozatot és csoportos foglalkozásokat. Vagyis a tanfolyami díj nem a szüléskísérés ára, hanem egy másik tevékenységé.

5. A tanfolyamot nemcsak otthonszülők végezhetik el (számukra viszont az ott kapott, szükséges információk, ismeretek miatt kötelező, éppen azért, mert az otthonszülés a jellegéből fakadóan a kórházinál kevésbé irányított, szükség van a szülők tevékenyebb részvételére, informált döntéseire), hanem bárki, mivel az nem otthonszülésre, hanem bármilyen szülésre készít föl. A gyakorlat is azt mutatta, hogy számosan elvégezték a tanfolyamot olyanok is, akik kórházban szültek. Ilyen tanfolyamokat egyébként kórházak és más, szüléssel-születéssel foglalkozó szervezetek, szakembercsoportok is tartanak, tehát megintcsak nem igaz, hogy a tanfolyami díj a szülés ára volna. A jelenlegi helyzetben is vannak tanfolyamok, noha most nem lehetséges az otthoni szüléskísérés, mivel a szabályozás óta egyetlen bába sem kapott még engedélyt. (Egyébként a Napvilág Születésháznak nem ez az egyetlen fajta tanfolyama, több más, szüléssel kapcsolatos vagy pszichológiai jellegű kurzust, csoportfoglalkozást, előadásokat is tartanak rendszeresen, ezekről a szules.hu honlapon lehet tájékozódni.)

6. A tanfolyamot csak egyetlenegy alkalommal kell elvégezni, az első otthoni szülés előtt, s természetesen a tanfolyami díjat (szemben a hálapénzzel) is csak egyszer kellett kifizetni, további szüléseknél nem, miközben ismert, hogy az otthonszülők tekintélyes része nagycsaládos, sokan közülük 4-5-6 gyermeket is szültek a Napvilág Születésház bábáival.

7. Rászorultsági alapon a tanfolyami díjat is részben vagy egészben elengedik, tehát aki nem tudja kifizetni, annak a tanfolyam IS ingyen van.

8. A szüléskísérésért nem kérnek pénzt, sem zsebbe, sem számlára. Aki tudja, önkéntes alapon támogathatja az Alternatal Alapítványt (ezek szintén könyvelt befizetések), többek között ez teszi lehetővé a tanfolyami díjak rászorultsági alapon való elengedését.

Grabb 2012.02.27. 00:32:12

@bölcsésztanár: „Azt viszont én sem értem, hogy mikor el volt tiltva a szülés-segítéstől, miért csinálta.”

Mert nem a szüléssegítéstől volt eltiltva, hanem a szülész-nőgyógyász szakorvosi foglalkozástól. A komplikációmentes, élettani szülések kísérése önálló szülésznői (bábai) kompetencia. Ha nem így volna, akkor a Geréb-perben megvádolt többi bábát is felelősségre kellett volna vonni önmagában a szüléskísérés tényéért, hiszen egyiküknek sincs orvosi végzettsége – csakhogy ilyesmi föl sem merült.

Geréb Ágnesnek megvolt a külön szülésznői végzettsége is, és a korábbi bírósági ítéletben kifejezetten benne van, hogy a szülésznői foglalkozásra nem vonatkozik az eltiltás. Így tehát joggal kísérhetett bábaként szüléseket, ugyanakkor nem végezhetett orvosi kompetenciába tartozó szűrővizsgálatokat, nem írhatott föl gyógyszert stb. És ezeket nem is csinálta.

zzsuzsici 2012.02.27. 01:06:38

@Grabb: A tanfolyamdíjjal kapcsolatban nekem semmi kifogásom nincsen, szerintem teljesen korrekt összeg is és a "szolgáltatás" ami cserébe jár szintén tartalmas és megfelelő. Sokkal tisztább ügy, mint a hálapénz, ami számlamentes, és még ráadásul előre kérik, és ha jól tudom, ma napság 100000-150000 alatt nincsen kórházi szülés. Ezt miért nem vizsgálják ki? Hol vannak ilyenkor a hatóságok, az apeh és a bíróság? Geréb ágit nem kell ezért meghurcolni, amikor számlával és hitelesen tudja a jövedelmét igazolni. Ezért nem is folyik ellen eljárás. Ami viszont azt illeti, hogy ő milyen formában volt jelen, vagy nem volt jelen, már számomra sem tiszta.......ha egyszer eltiltották, ne legyen jelen, még telefonos segítségként sem....Egyébként mi az a mostani hír, hogy otthonról szervezkedik? Üdv: Zsuzsa

Grabb 2012.02.27. 03:22:20

@zzsuzsici: „ha egyszer eltiltották, ne legyen jelen, még telefonos segítségként sem”

Erről eggyel följebb már részletesen írtam.

„Egyébként mi az a mostani hír, hogy otthonról szervezkedik?”

Semmi, ez egy csak egy bulváros cím. Szintén föntebb írtam, hogy a szülésfölkészítő tanfolyam nemcsak otthonszülők számára van. A tanfolyamokat senki nem tiltotta be, eddig is voltak folyamatosan, Geréb Ágnes letartóztatása után is, a szules.hu-n rendszeresen hirdetik az időpontokat. Nyilván azóta kevesebb a résztvevő, mivel nincs lehetőség az otthonszülésre. A HírTv riportjában annyi hangzott el, hogy az újságíró, magát érdeklődőnek beállítva fölhívta Geréb Ágnest, és megkérdezte, mennyibe kerül a tanfolyam, mire ő elmondta, és tudnivalókért a Napvilág Születésház információs estjére küldte a „jelentkezőt”. Ezt állították be a címben „otthoni szervezkedésnek”, némi pejoratív éllel, noha valószínűleg azt sem tiltaná semmi, hogy Geréb Ágnes a háziőrizet alatt valamilyen formában részt vegyen a tanfolyamok szervezésében. Ez a korlátozó intézkedés azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a lakást, egyébként otthon azt csinál, amit akar.

egyérintő 2012.02.27. 08:26:58

@Grabb:

Az "őrizetből szervezkedik" kifejezés számomra azt mutatja, hogy a Geréb folytatja a tevékenységét ott, ahol abbahagyta. Egy két ügyes trükkel, mivel a törvények minden lehetőséget nem tudnak lefedni, a szülész-bába tevékenységet gyakorlatilag változatlanul folytatja, bármit is mond a bíróság.

Az egyesek szerint már-már Krisztus magasságában járó Geréb azért minimum 63500 Ft-ot elkönyvelhet. A lényegesen kevesebb, mint a hálapénz mondod, sőt van aki nem is fizet, mert nincs erre pénze.

A helyzet az, hogy a kórházi szülések elég nagy részét hálapénz nélkül végzik az orvosok. Lásd a roma nők szülését. Ők valahogy mégsem érdemlik ki a Krisztus státuszt.

Külön tetszik ez a mondatod, mert valahonnan a hálapénzre emlékeztet.:

"Aki tudja, önkéntes alapon támogathatja az Alternatal Alapítványt (ezek szintén könyvelt befizetések), többek között ez teszi lehetővé a tanfolyami díjak rászorultsági alapon való elengedését."

Geréb az otthon szüléskor sajnos a saját maga által is felállított követelményeknek sem tesz eleget, úgy tűnik, ez nem zavarja a Geréb hívőket.:

"Az egyik károsult nő ügyvédje a Célpontnak azt mondta: a tanfolyamokon félrevezetik az ügyfeleket. „Úgy tájékoztatta őket, hogy minden körülmény adott, és minden lehetséges eszköz rendelkezésre áll, ha valami probléma merül fel” – mondta a Hír Televíziónak Mile Attila, hozzátéve: „gondolok itt inkubátorra, lélegeztetőgépre, illetve minden más tárgyi feltétel megvan, és nagyon jó a kapcsolat a János kórházzal, amely közel van az Alma utcához. Ügyfeleim ezt el is hitték” – közölte az ügyvéd.
Az eszközök azonban nem működtek"

A Geréb tevékenységére a biztosítók nem adtak kedvező ajánlatot. Márpedig a biztosítók nem hülyék, szeretnek biztosításokat kötni. Mivel kockázati alapon hozzák meg a döntéseiket, nem ideológiai alapon, így le lehet vonni a következtetést, hogy az objektívnek tekinthető biztosítók mennyire látják biztosnak a pénzüket a Geréb szüléseknél.

zzsuzsici 2012.02.27. 09:26:55

@egyérintő: nem tudom, de valahogyan azt érzem ki a szavaidból, hogy itt valami hit vitáról is szó van. Én nem látok bele teljesen a Geréb Ági féle alapítványba, de akivel eddig beszéltem és a tanfolyamon részt vett, vagy otthon szült, mindenki azt mondta, hogy 50000 a tarifa és ebben benne van a tanfolyami díj, plusz az összes szülés körüli tevékenység. Mióta hallottam G.Á-val az interjút, kicsit másképp látom már a dolgot, nem kellene a Célpont-ra hagyatkozni ebben, mert ebben az esetben sok olyasmit állítanak, ami nem fedi a valóságot. Én úgy tudom, pl, hogy a gátmetszés azért nem történt meg, mert HIÁBA VALÓ LETT VOLNA, ugyanis a baba elakadt és rosszul lett méhen belül, nem lehetett sehogyan sem kisegíteni! Egy ilyen esetben alig pár perc áll rendelkezésre, hogy kihozzák a kisbabát. Ha ez nem sikerül, akkor nem lehet segíteni! Olvasd el, mit ír erről Grabb fentebb! A Célpont nem jelenítette meg pontosan a történteket ezzel kapcsolatban!! Szerintem egy alapítvány támogatása mindenképpen önkéntes alapon működik, ami után ADÓZIK a fenntartó. A szülész nőgyógyász szakma ma NEM ADÓZIK a szülésekkor kapott tetemes összegek után. Engem meg ez nagyon zavar, és mindig is zavart. 9 évvel ezelőtt 70000 volt a tarifa, ma 100000-150000 az ALSÓ küszöb. Ahol én szültem, ott az egyik szülésznek adott egy kismama 50 ezret, mire a szülész kinyitotta a borítékot, belenézett és azt mondta: na jó, megvan a mai kávépénz.......Ilyen és ehhez hasonló történetek százai és ezrei keringenek szülész szakmai körökben. Cinizmus, kioktató hangnem. Szülés közben fekszel az ágyon, közben kiabálsz, nyögsz, megkérdezi a szülész professzor: Maga miért kiabál?? Hát nem is tudom, lehet, hogy épp szülök.....Nagyon galád és igazságtalan dolog, hogy Gerébet felelősségre vonják, elítélik, de az ilyen eseteket nem vizsgálják és a kórházi műhibák nem kerülnek napvilágra, illetve a perekben az orvosszakértől védik egymást.. itt pont az ellenkezőjét láthattuk. Szerintem Geréb Ágiból mártírt csinálnak, ami nekik sem fog jót tenni. nem tudom, hogy ennyire korlátoltak e, vagy valami tudatos eljárás van a háttérben. Geréb Áginak nem szabad lett volna jelen lenni semmilyen formában és akkor nincsen támadási felület.

Grabb 2012.02.27. 10:28:09

@egyérintő: „Az 'őrizetből szervezkedik' kifejezés számomra azt mutatja, hogy a Geréb folytatja a tevékenységét ott, ahol abbahagyta. Egy két ügyes trükkel, mivel a törvények minden lehetőséget nem tudnak lefedni, a szülész-bába tevékenységet gyakorlatilag változatlanul folytatja, bármit is mond a bíróság.”

Igen, számodra ezt mutatja, mivel a műsort készítő profi manipulátoroknak pont ez is volt a célja, hogy ezt mutassa. Csakhogy miért is kellene tartózkodnia olyasmitől, amit a bíróság sem tiltott meg a számára, és miért is „ügyes trükk” ez?

„Az egyesek szerint már-már Krisztus magasságában járó Geréb azért minimum 63500 Ft-ot elkönyvelhet.”

Nem ő, hanem a Napvilág Születésház könyvelhet el, egy VALÓS, a szüléskíséréstől KÜLÖNBÖZŐ, oktatói szolgáltatásért cserébe.

„A helyzet az, hogy a kórházi szülések elég nagy részét hálapénz nélkül végzik az orvosok. Lásd a roma nők szülését. Ők valahogy mégsem érdemlik ki a Krisztus státuszt.”

Egyrészt én magam tiltakoztam ezen a fórumon az elsők között a „Krisztus-státusz” ellen, úgyhogy talán ennek fölhánytorgatását abba kellene hagyni, illetve át lehetne irányítani a blogbejegyzés szerzőjének. Azon meg valóban érdemes gondolkodni, hogy miért nem jut eszébe senkinek kórházi szülészekről még csak hasonlót sem állítani? Vajon melyikükért mennének ki az utcára az egykori páciensei? Melyikért állnának hetekig a hóban-fagyban a börtön előtt? Kinek a kiszabadításán dolgoznának hónapokat, éveket?

Másrészt: mi is az a „szülések elég nagy része”? Fölmérések szerint több tízmilliárdos az éves hálapénz-forgalom, ennek legjelentősebb hányada a szülészeteké. A szegényebb sorsú (roma és nem roma) asszonyok – erről több riport is beszámolt már – emiatt sokszor be sem mennek a kórházba, hanem otthon, szaksegítség nélkül szülik meg a gyermeküket. Ilyen szülésekből évente jóval több van, mint a szaksegítséggel kísért, tervezett otthonszülésekből.

„Külön tetszik ez a mondatod, mert valahonnan a hálapénzre emlékeztet: 'Aki tudja, önkéntes alapon támogathatja az Alternatal Alapítványt.'”

Elárulhatnád, hogy ebben mi a hasonlóság a hálapénzzel? Hacsak az nem, hogy te magad vagy az, aki „egy-két ügyes trükkel”, szócsavarással, érdemi érvelés nélkül mindenáron igazolni akarod a prekoncepciódat.

„Geréb az otthon szüléskor sajnos a saját maga által is felállított követelményeknek sem tesz eleget, úgy tűnik, ez nem zavarja a Geréb hívőket.: 'Az egyik károsult nő ügyvédje a Célpontnak azt mondta: a tanfolyamokon félrevezetik az ügyfeleket.'”

Nem, valóban nem zavarja a „Geréb-hívőket”, mivel személyesen, több ezren tapasztalták meg mindannak az ellenkezőjét, amit az ügyvéd állít.

„A Geréb tevékenységére a biztosítók nem adtak kedvező ajánlatot. Márpedig a biztosítók nem hülyék, szeretnek biztosításokat kötni.”

Valóban, és az otthonszülés elleni, évek óta folytatott hisztérikus hangulatkeltés őket is befolyásolja. Ezenkívül az egész túl kevés embert érint ahhoz, hogy bárki nagy üzletet láthasson benne.

egyérintő 2012.02.27. 11:11:02

@Grabb:

Így ahogy mondod kezd összeállni a dolog. Nézzük meg a másik oldalt is. Lehet, hogy valóban kenyérkérdésről van szó, ami azért összekötődik a biztonságos szülés kérdésével is.

A szüléseknek lassan felét kitevő roma lakosság a kórházakban szül és nem fizet hálapénzt. Az orvosok és az ápolók mindemellett hiába tesznek meg mindent, ott van a fejük felett, hogy akár fizikailag is bántódásuk eshet, ha netán valami komplikáció történik a babával, vagy az anyával. Az orvosok bántalmazása naponta megesik.

Az otthon szülő orvosok elviszik a fizetőképes réteget, akik legálisan fizetnek egyrészt a tanfolyamon keresztül, másrészt az alapítványon keresztül. Vállalva a kockázatot is, hogy a baba, vagy az anya bajba kerül. Mert azért a kórházi felszereltséget semmi sem pótolhatja.

Az otthonszülés rendszere most épül ki. Persze a propaganda alapszabálya szerint jól meg van ideologizálva az otthonszülők részéről a honlapokon, női magazinokon keresztül. Ha kap a dolog egy kis feminista, elitista stichet, az elég ahhoz, hogy kifejtse hatását, máris tódulnak a nők az otthonszülőkhöz még akkor is, ha közelében sincsenek a feltételek a kórházihoz. Emiatt persze még démonizálniuk "kell" a kórházi szülészetet, a kiváló nőgyógyászokat, szülészeket.

Ne feledjük, hogy a legbiztonságosabb kórházban szülni, ezt a tényt akarják szétrombolni.

Ha jól sejtem a propaganda jól bevált módszerével most építik föl az otthonszülés szokásrendszerét.

egyérintő 2012.02.27. 11:18:43

@Grabb:

Igen, ez a blog is ezt támasztja alá, amit írok. A hollandoknál 30 %-os otthonszülésről beszél. Ilyen embereket idéz, mint Ranschburg. A hozzá nem értő újságíró (férfi) a kórházi protokollok merevségéről beszél, ami lássuk be szánalmas.

Az írás szellemisége tipikusan a propaganda gépezeteket idézi.

2012.02.27. 12:49:15

@Grabb:
Idézek Tőled:
"Geréb Ágnessel a szülészszakma VALÓDI baja éppen az, hogy túl jók az eredményei. Az ugyanis, hogy ennyi időn keresztül, ilyen nagy számban képes volt világra segíteni makkegészséges gyerekeket, nem csupán róla szól, hanem arról a módszerről, amit alkalmaz: a bábai gondoskodással kísért, háborítatlan, fölösleges rutinbeavatkozásokat mellőző, természetes lefolyású szülésről. Aminek elterjedése esetén a kórházakban is a szülésznők önálló kompetenciájába tartozhatna a komplikációmentes szülések kísérése, ahogyan az már számos országban működik. Ez persze vastagon érintené a szülészorvosi hálapénzeket."

Továbbá

"Fölmérések szerint több tízmilliárdos az éves hálapénz-forgalom, ennek legjelentősebb hányada a szülészeteké."

Ezzel szemben:

"Ezenkívül az egész túl kevés embert érint ahhoz, hogy bárki nagy üzletet láthasson benne"

??

Nos mint többször mondtam már nem hiszek az összeesküvés elméletekben. (Sem a pro, sem a kontra elméletekben!)
Továbbra is meggyőződésem, hogy itt sem erről van szó.
Nem találkoztam még olyan orvossal (szülész-nőgyógyásszal sem) aki az otthonszülést abszolút kizártnak tartotta volna. (Ettől persze lehet ilyen is, de nem hinném, hogy az a többség)
Továbbra is állítom, hogy GÁ bután viselkedett (viselkedik) és ezzel egyfajta "Krisztus-szerepbe" navigálta magát. Tulnyomó részt a saját hibájából.
(Munkásságának érdemeit(!) tehát nem akarom elvitetni!)
A "GÁ-rajongók" szintén bután viselkednek. Legfőképpen az összesküvés-elméletek gyártásával! Mert milyen kifutást látsz, te ebben?

A Blog eredeti gondolata a "Krisztus párhuzam" meg sajnos úgy tűnik senkit nem érdekel. :-)

zzsuzsici 2012.02.27. 15:06:24

@Pandit: De igen, vannak orvosok, sokan, nagyon sokan, akik az otthonszülést teljesen elfogadhatatlannak tartják. Én nem találkoztam olyan orvossal, aki ha megemlítettem, hogy kipróbálnám a torokfájásra a hársfa teát mézzel, ne mordult volna fel valami olyasmivel, hogy: A Gyurcsokot ne hívjuk fel?? Szóval demagógia és korlátoltság a köbön, persze G.Á problematikája nem csak itt ebben a kérdésben merül ki!

Grabb 2012.02.27. 15:25:00

@Pandit: Nem tudom, mit nem értesz. Amiket idézel tőlem, két különböző dologról szólnak.

Az egyik az intézményen kívüli szülés, ami soha nem fog sok embert érinteni, mivel ennek olyan országokban sincs sok résztvevője, ahol teljesen legális, és az alapellátás része. Kivéve Hollandiát, ahol ennek sok évtizedes hagyománya van, és az alapellátás elsősorban ezt preferálja, olyannyira, hogy ha egészséges szülés esetén (vagyis indokolatlanul) orvosi ellátást akarsz igénybe venni, akkor ki kell fizetned annak költségeit. Ilyen arány idehaza nem várható semmilyen „propaganda” hatására sem.

A másik, ami viszont sok embert érinthet, a kórházi ellátás átalakítása a külföldön elterjedt és jól működő bábai ellátási modell szerint. Ez mint ellátási modell megegyezik az otthonszüléssel (komplikációmentes szülések háborítatlan, beavatkozás nélküli kísérése), de a helyszíne a kórház, vagy esetleg a kórházzal egybeépített, annak részlegeként működő szülőotthon. Az ilyen, komplikációmentes, élettani szüléseket bábák kísérik, orvosok jelenlétére a szülés során egyáltalán nincsen szükség. És mivel a beavatkozásmentesség révén a szülések döntő többsége komplikációmentes volna, a szülészorvosok a szülések döntő többségénél nem lehetnének jelen. Vagyis: a hálapénzek döntő többségét elveszítik. Miként a beavatkozásmentesség révén a gyógyszergyárak is komoly forgalomkieséssel számolhatnak, hiszen a beavatkozásmentesség azt is jelenti, hogy a gyógyszerek alkalmazása is visszaszorul az egészséges, normál szülések esetén.

Vagyis arról van szó, hogy ennek a modellnek a bevezetése esetén a kórházakban is ugyanolyan módon lehetne kísérni a szülések döntő részét, ahogyan azt Geréb Ágnes és munkatársai tették otthon. Evvel hosszútávon jobban jár az egyre lehetetlenebb gazdasági helyzetű egészségügy, mivel ez a szüléskísérési mód önmagában véve is olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy a komplikációk és az azokból következő beavatkozások (császármetszések stb.) számát is lényegesen lecsökkentené. Akik evvel rosszul járnak, azok egyértelműen a gyógyszergyárak és a hálapénzes orvosok. Geréb Ágnest azért kell kicsinálni, mert ennek a szüléskísérési módnak a legtapasztaltabb, nemzetközileg is elismert szakértője ma Magyarországon, és mert 21 éves működésével, több ezer makkegészséges gyermek világra segítésével bebizonyította, ami évtizedeken keresztül tömegek számára elképzelhetetlen volt: lehetséges orvosi rutinbeavatkozások nélkül szülni, és ha a szülést a maga természetes ütemében hagyják lezajlani, akkor az esetek döntő többségében egészségesen le is zajlik.

Ez nem összeesküvéselmélet, ez a valóság.

2012.02.27. 16:05:04

@zzsuzsici:
Ezt nem vetted észre:
"Ettől persze lehet ilyen is, de nem hinném, hogy az a többség"

zzsuzsici 2012.02.27. 16:45:39

@Pandit: A lényeget értsd meg egyszer! ne csinálj úgy, mintha ma Magyarországon lenne egy teljesen toleráns orvos, vagy szülész nőgyógyász szakma.Nekem tényleg nem kell elmesélni, milyenek a nőgyógyászok. És főleg te, mint férfi próbáld meg meghallani a másik felet is!

zzsuzsici 2012.02.27. 20:21:36

@Grabb: Sajnos ez esetben a Célpont nagyon nagyot hibázott.:-((

2012.02.28. 08:14:42

@zzsuzsici:
"És főleg te, mint férfi próbáld meg meghallani a másik felet is! "
Meg fogom próbálni.

Megigérem nem "csinálok úgy", én pedig kérlek ne "csinálj úgy", hogy azt hiszed akiknek esetleg más a véleménye annak a szándékai csak rosszak lehetnek, és tuti tisztességtelen eszközökkel "játszik".
És főleg te, mint nő próbáld meg meghallani a másik felet is.

egyérintő 2012.02.28. 15:32:42

Úgy tűnik, hogy csak van itt valami. Nevezzük lobbitevékenységnek.

Rónaszéki Keresztes Mónika, 7 gyermekes családanya, fideszes képviselő levele és interjúja:

csaladhalo.hu/cikk/hatter/exkluziv-egy-fideszes-kepviselo-gereb-kegyelme-ellen-szol

Grabb 2012.02.28. 18:43:39

@egyérintő: És akkor mi van? Talán tilos lobbizni? Vagy csak a kórházi szülészeknek szabad?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.03. 14:40:28

@Grabb: "Geréb Ágnest azért kell kicsinálni,..."

GÁ-val kapcsolatos véleményemet némileg árnyaltam, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal.

Itt továbbra sem az otthonszülésről, hanem egy ember halála ügyebén ítélkezett a bíróság, akinek születés közben GÁ tekerte ki a nyakát.

Hogy a bíróság törvényesen járt-e el, az egyelőre a jövő zenéje, Strassbourgban fog majd kiderülni.

Bár ahogy az egyik híradásból kivettem, a védelem koncepciója ott is az lesz, hogy nem a csecsemőhalál konkrét körülményeit akarja az ügyvéd tisztázni, hanem csak általános síkon, az otthonszülés jogi megítélésére koncentrál, a két külön ügyet összemaszatolva.

Ez persze politikailag és jogtechnikailag lehet sikeres GÁ számára. De ettől függetlenül van egy olyan olvasata is a dolognak, hogy ez GÁ bűnösségének nyílt beismerése is egyben, ha másba nem, csak ebbe tudnak belekapaszkodni. Hiszen a 180 fok az nem 90 fok, és ezt nyilván Strassbourgban is tudják.

Az ítélet viszont addig is jogerős, és meglehetősen enyhe, egy füvescigiért is többet adnak. A baba pedig továbbra is halott.

zzsuzsici 2012.03.03. 23:19:10

@m-athos: G.Á nem tekerte ki semmilyen babának a nyakát!!!

zzsuzsici 2012.03.03. 23:26:43

@m-athos: véletlenül láttam meg egy hírt arról, hogy egy apa, aki derékszíjjal és fakanállal agyonverte a kisfiát, nem emberölés miatt lett elítélve, hanem testi sértés miatt. 5 évet kapott. ott volt egy vérbefagyott kis fiú. Most Geréb Ágnest 2 évre ítélik el, mindenféle hazugságot állítanak róla a Célpont -ban is. Ezért még nekik is el kell majd számolniuk. Akármennyire is értek egyet a "Célpont céljaival" ebben nagyon mérges vagyok. Félinformációkkal butították az emberiséget a "nehéz szülés" c műsorukban. Nagyon remélem, hogy G.Á kegyelmet kap és folytathatja a munkát, beszabályozottabban, és nem ellehetetlenítve!!!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 00:12:42

@zzsuzsici:
"G.Á nem tekerte ki semmilyen babának a nyakát!!!"
Akkor helyesbítek: a baba nyaka tisztázatlan okból akkor tekeredett ki, amikor GÁ keze között volt.
(Most nyomnék ide egy szmájlit, de azt hiszem az tiszteletlenség lenne a halottal szemben.)

A jogerős bírósági ítélet a rosszul alkalmazott fogásról, a 90 helyet 180 fokos nyaktekerésről szól. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt még az ügyvéd sem akarja cáfolni Strassbourgban, hanem más miatt akarja megtámadni az ítéletet. Mindenesetre várjuk ki a végét...

Az az apás sztori szintén felháborító, de az egy másik ügy.

GÁ pedig jó magaviselettel annyit sem fog ülni, amennyit a fentebb már említett környékünkbeli srác, akit egy üveg közterületen elfogyasztott sörért csuktak le, vagy például feleannyit csak, mint amennyit egy diszkódrogért kapni lehet. (A Célpontot nem láttam, ahhoz nem tudok hozzászólni.)

Grabb 2012.03.04. 02:06:10

@m-athos: „A jogerős bírósági ítélet a rosszul alkalmazott fogásról, a 90 helyet 180 fokos nyaktekerésről szól.”

Tévedsz. Nem szólt arról. Megvan az ítélethirdetéskor a tárgyalóteremben rögzített hanganyag. A bírónő a következőt mondja: „a magzat fejét mintegy 90 fokban elfordította, és abban bízott, hogy a vállak elakadását megszünteti, azonban ez nem vezetett eredményre”.

Vagyis dr. Asztalos Miklós szakértő úr HAZUDIK, amikor azt állítja, hogy Geréb Ágnes 180 fokban fordította el a baba fejét. Ráadásul úgy hazudik, hogy egyben hülyének is nézi a hallgatóságát, ugyanis 180 fokban elforgatni egy baba fejét FIZIKAI KÉPTELENSÉG. Pont.

Hogy mennyire lehet Asztalos úr szavának hinni, az egyébként már abból tökéletesen nyilvánvaló volt, amikor állításainak avval próbált tekintélyt szerezni, hogy közölte: ötven év alatt százezer szülést végzett. Az évente KETTŐEZER szülés, és mellette még évek óta igazságügyi szakértő is. Röhejes, hogy ilyen nyilvánvaló hazudozással szakértő lehet, röhejes, hogy a nem tudom hányadik tévéadásban kap már fórumot arra, hogy emberek tízezreit félrevezesse és hangulatot keltsen.

Akármit mond a bíróság arról, hogy az ítélet nem az otthonszülésről szólt, ez maszatolás. Igenis arról szólt, különben ez a büntetőeljárás el sem indult volna. Csak azért indulhatott el, mert az volt a teljesen nyilvánvaló PREKONCEPCIÓ, hogy Geréb Ágnes veszélyes, és el kell takarítani. Ha nem így lenne, akkor más szülészek ügyeiben is büntetőperek indultak volna eddig is. A baba halott – valóban. De mondd, kedves M-Athos, mi az oka, hogy te ezt az EGYETLENEGY halott babát látod csak meg, ezt az EGYETLENEGY halott babát sajnálod, ennek az EGYETLENEGYNEK akarsz igazságot? A kórházakban ÉVENTE (!) meghaló HATSZÁZ (!!!) babának, mondd, azoknak miért nem? Azokat az orvosokat, akik kezei között évente meghal hatszáz kisbaba, miért nem akarod a börtönben látni? És mi van avval az ÉVENTE (!) 15-20 anyával, aki belehal a kórházi szülésbe? Ők nem számítanak? Miért nem? Miért csak egyes egyedül a Geréb Ágnes által 21 év alatt elveszített három kisbaba számít? Nem érzed egy kicsit sem képmutatásnak ilyeneket írogatni: „a baba pedig továbbra is halott”? Az az egy! A többi nem érdekes? Polgári műhibaperek sokasága zajlik SIKERREL évente kórházak ellen, többségük szülészeti esetek miatt. Vagyis bíróságok mondják ki, hogy szakmai hibák, mulasztások történtek, és súlyos százezreket, milliókat kell hogy fizessenek ezek a kórházak az érintett családoknak. Az ezekben az ügyekben érintett orvosok mégsem ülnek a vádlottak padján, még csak eljárás sem indul ellenük. Miért? Ez nem zavar téged? Az nem zavar, hogy a bíróságok nem mérnek egyenlő mércével? Meg a sajtó sem zavar, ugye? Melyik orvosnak olvashattad a nevét az elvesztett műhibaperek eseteinek közreműködői közül? Melyiknek láttad a fényképét a lapokban? Melyiküket nevezhetik következmények nélkül nyilvánosan sarlatánnak, gyerekgyilkosnak? Melyik ellen folytathat a sajtó a szakmai kollégiummal karöltve éveken keresztül karaktergyilkosságot?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 09:03:06

@Grabb:
"De mondd, kedves M-Athos, mi az oka, hogy te ezt az EGYETLENEGY halott babát látod csak meg, ezt az EGYETLENEGY halott babát sajnálod, ennek az EGYETLENEGYNEK akarsz igazságot?"

Marha egyszerű. A bírósági per ennek az egyetlen babának a haláláról szólt.

És nem a többi csecsemő haláláról, és nem is arról hogy a szülészek utálják jobban a bábákat, vagy a bábák a szülészeket. Már bocs, de az parasztvakítás, amit pl. te is művelsz, amikor ezeket összemosod.

Grabb 2012.03.04. 11:54:42

@m-athos: Nem mosok össze semmit. Ha te szereted az ítéletet a közterületen söröző srác büntetéséhez hasonlítani, akkor nem értem, mit nem értesz abban, amit én mondok. A hasonló ügyekben folytatott hatósági gyakorlat talán valamivel érvényesebb összehasonlítási alap, mint a nyilvános sörözés esete, nem? Márpedig TÉNY, hogy eddig nem volt gyakorlat orvosi műhibák esetén efféle büntetőeljárásokat kreálni, pláne nem ilyen brutális büntetéseket kiszabni. Geréb Ágnes esetében ez hirtelen nagyon fontos lett. EZ a probléma. Egyenlő bánásmód elve, ugye. És ez mutatja a napnál világosabban az ügy koncepciós jellegét. TÉNY, hogy a perben nem engedték meg a megvádoltak számára a valódi védekezést; TÉNY, hogy a per fő szakértője a nyilvánosság előtt összevissza hazudozik – mi a biztosíték arra, hogy a bíróság előtt igazat mondott? Ezeket kellene észrevenni, kedves M-Athos…

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 12:23:47

@Grabb: Úgy látom te nem értesz, vagy nem akarsz megérteni.

A bíróság következetlen jogalkalmazása sajnos jogos probléma. Ha ebből indulunk ki akkor GÁ egyszerre túlbüntetett áldozat és ugyanakkor egy súlyosan vétkes, aki viszont túlságosan olcsón megúszta. Ezen tehát fölösleges lovagolni, annál is inkább mert ez egy másik problémahalmaz.

Az orvosi műhibák esetei szintén egy másik problémahalmazt alkotnak. Ha te ezeket összekevered a jelen üggyel, az olyan, mintha a móri mészáros védője Magda Marinkóra hivatkozna a tárgyaláson.

ITT MOST EGYETLEN KONKRÉT EMBER HALÁLÁNAK ÜGYÉBEN HOZOTT ÍTÉLETET A BÍRÓSÁG.

Az ítélet jogerős, a többi pedig majd kiderül Strassbourgban. Addig is azon a fórumon megilleti az ártatlanság véleleme GÁ-t, de a Magyar Államot is, hiszen ott az állam lesz az alperes. Ennyi, nem több.

Mindazonáltal értem, hogy a védelem egyetlen esélyének azt látja, ha az egészet egy boszorkánypernek állítja be. Ehhez joga is van, hiszen a bíróságon mindenki úgy védekezik, ahogy akar. (A vádlott még igazat sem köteles mondani a bíróságon, szemben a tanúkkal.)

De ha a védelem érvei nem szakmaiak, hanem társadalmiak, az azért sokat elárul...

Grabb 2012.03.04. 13:53:11

@m-athos: A védelem szakmai érveiről e helyütt bőségesen írtam már. Az emberi jogi bíróság viszont nem olyan föllebbviteli fórum, mint ha itt Magyarországon vinnéd másod- vagy harmadfokra az ügyet. Ott nem szülészeti szakkérdéseket fognak vizsgálni, hanem azt, hogy az eljárás az emberi jogi szabályoknak megfelelt-e, sérült-e a tisztességes eljáráshoz való jog, egyenlő elbírálás elve stb. Tehát pl. azt vizsgálják, miért válogatta ki a bíróság önkényesen az egymásnak is ellentmondó szakvélemények megállapításai közül azokat, amik a megvádoltakra nézve terhelőek voltak, miért nem hallgatta meg a védelem szakértőit, miért hagyta figyelmen kívül a kirendelt szakértők véleményével szemben benyújtott vádlotti és védői állásfoglalásokat, írásos szakvéleményeket stb.

2012.03.04. 14:11:09

helyzetkép a végekről...
Nem ismerte a vércukorszintmérő jelzéseit, ezért cukros vizet itatott a magas vércukrú beteggel dr. P. Nóra. A páciens röviddel később meghalt.
„Az évfolyamtársam volt az a lány, aki benézte a vércukormérőt. Mindenki felnézett rá, mert a legjobb volt. Summa cum laude végzett. Ha 72 órája vagy szolgálatban, azt se tudod merre vagy arccal előre. Persze hogy elrontod. De ez nem olyan, mint a Tescóban pénztárosnak lenni és átengedni egy-két árut a szalagon fizetés nélkül. Itt emberek életével játszol. Hibázott és ezt szerintem ő is pontosan tudja. Csak az nem mindegy miért”.
Elengedik a rezidensek kezét
fn.hir24.hu/itthon/2012/03/02/elengedik-a-rezidensek-kezet/

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 14:20:42

@Grabb: Persze ezekkel én is tisztában vagyok.
De ez mitsem változtat a dolgokon, miszerint itt nem az otthonszülésről, az orvosi hálapénzről vagy a műhibákról általában hozott ítéletet a bíróság, hanem egyetlen halálesetről. Még GÁ korábbi sajnálatos eseteit sem tárgyalták ebben a perben.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 14:29:42

@Izrael misztériuma: Hát nekem ez a cikk kicsit gyanús. Egyrészt mert ugye Blikk
www.blikk.hu/blikk_aktualis/elnezte-a-cukormerot-meghalt-a-beteg-2081056
Másrészt pedig tényleg úgy tanítják elsősegélyen, hogy ha cukorbeteg rosszul lesz, és nem tudjuk eldönteni, hogy hypoglikémiás vagy hiperglikémiás rohama van, akkor sürgősen cukrot kell vele itatni. Mert az alacsony vércukorszint lehet halálos, de a magas az nem. A tartósan magas vércukorszint a krónikus tünetek kialakulásáért felelős (vakság, érszűkület) de akut helyzetben nem ront a dolgon. Ha mégis, akkor ott más kezeletlen baj is van.

Grabb 2012.03.04. 14:39:03

@m-athos: „De ez mitsem változtat a dolgokon, miszerint itt nem az otthonszülésről, az orvosi hálapénzről vagy a műhibákról általában hozott ítéletet a bíróság, hanem egyetlen halálesetről.”

Igen, ezt MONDJÁK. Az viszont tény, hogy az eljárás és az ítélet a többi hasonló esettel összevetve példátlan, mégpedig aránytalanul és kirívóan példátlan, tehát ez a bírósági magyarázkodás hamis.

„Még GÁ korábbi sajnálatos eseteit sem tárgyalták ebben a perben.”

Milyen eseteit? Egy eset volt korábban, abban az ügyben pedig évekkel ezelőtt lezárult már az eljárás, azt nem is tárgyalhatták volna.

2012.03.04. 14:40:35

@m-athos:
1-es típusú diabetes mellitus
Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel (hiperglikémia)[14] és ketózissal járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma[15][16] alakulhat ki.
(wiki)
sajnos, elég gyakori halálnem, magam is találkoztam vele közeli ismerősök közt...

Grabb 2012.03.04. 14:40:55

@m-athos: No ez a Blikk-cikk a fagyi visszanyal tipikus esete. Sajnos ilyen cikkből már egyre több van, és ez a Geréb-ügy következménye. Előbb kellett volna gondolkodni a doktor uraknak, mielőtt ezt elszabadulni hagyták volna…

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 14:57:30

@Grabb:
Hát igen, amióta a viktátor megszüntette a sajtószabadságot, mindenki össze-vissza irogat amit akar. :-) De talán mégsem a nyilvánossággal van baj

@Izrael misztériuma:
Ennek ellenére nem csak felsőtagozatos vöröskeresztes tanfolyamokon tanítják azt, amit fentebb írtam, de OKJ-s szakápolóknak és asszisztenseknek is. Ezek után tényleg nem tudok mit szólni az egészhez.

2012.03.04. 15:02:40

@m-athos:
akik orvos létükre eltették láb alól kedves ismerőseimet, ők is így gondolkoztak...

Grabb 2012.03.04. 15:10:15

@m-athos: Én nem gondolom, hogy bárki megszüntette volna a sajtószabadságot, de erről már föntebb írtam bővebben. Ennek ellenére a sajtónak felelőssége is van, nem uszíthat félinformációk alapján, lezáratlan ügyekben orvosok ellen, márpedig a Geréb-ügy óta egyre több az ilyen szenzációhajhász cikk. Ez pedig annak köszönhető, hogy a szakma annak idején nem tiltakozott az otthonszüléses esetek ilyen tálalása ellen, sőt, partnere volt a sajtónak ebben, ahogy a tisztességtelen hatósági eljárásokban is. Most ez üt vissza. Előbb kellett volna gondolkodni. Amikor az orvosok fele börtönben ül majd, akkor már késő lesz…

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 15:18:46

@Izrael misztériuma:
Ezt most nem értem: mire vonatkozik, hogy "így gondolkoztak"?

@Grabb:
A sajtóval kapcsolatos véleményeddel nagyjából egyetértek. De ez ugye megint egy külön problémahalmaz.

Egyébként nekem van egy olyan halvány sejtésem, hogy amíg ilyenfokú orvoshiány van, addig még indokolt esetben sem igen fognak börtönbe vonulni az orvosok, nemám tömegesen.

2012.05.11. 10:02:36

Az új államfő Áder János álláspontja nem ismert Geréb ügyéről, megválasztása után mindössze annyit mondott, felelőtlenségnek tartaná, ha még beiktatása előtt véleményt formálna róla. Noha a KIM lapunkkal azt közölte, a kegyelmi kérelem elbírálásának nincs határideje, az jellemzően három, de akár hat hónapot is igénybe vehet. Az egész eljárás a minisztérium hivatalos felterjesztése alapján történik, ami a jelek szerint akár további hónapokat vehet igénybe, ugyanis az üggyel kapcsolatos minden iratot megvizsgálnak. Noha az államfőnek sem a kegyelmet, sem annak elutasítását nem kell indokolnia, a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi közlése szerint "pozitív elbírálás alá" eshet Geréb Ágnes megromlott egészségi állapotára, vagy a beteg, segítségre szoruló családtagjára való hivatkozás, de fontos szempont a bűncselekmény társadalmi, erkölcsi megítélése is. Utóbbiakra Geréb egyértelműen hivakozhatott, hiszen két vele élő gyermekéről is gondoskodnia kell (büntetése letöltésének felfüggesztését is emiatt kérte). Ugyanakkor az igazságügyi tárca vizsgálódhat bármeddig, az eredmény és a javaslat semmire sem kötelezi az államfőt.

Az azonban az elmúlt hónapok eseményeiből is jól látszik, hogy a kérvény elutasítása felháborodást váltana ki, ráadásul Áder megítélését is erősen befolyásolná. Mint a Petőfi utca blog is rámutatott, "a nemzet egységének megtestesítésére gyúró új elnöknek" azért is van nehéz dolga, mert politikailag "nagyon heterogén társaság a Gerébbel szimpatizálók és az őt támadók tábora is", vagyis lehetetlen lesz mindkét oldalnak tetsző döntést hozni. Mindenesetre megválasztása után Áder az anyákhoz és "családjuk boldogulásáért küzdő szülőkhöz" is szólt, akiknek "tiszta szívéből" kívánta, hogy sorsuk "adjon számukra jókedvet, bőséget, mert ők nevelik a jövő Magyarországát", ami "nem lenne teljes az ő akaraterejük, és az általuk képviselt értékek nélkül". Az otthonszülés úttörője mellett ezek akár fontos érvek lehetnek.

Áder kegyelmére vár Geréb Ágnes
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=548533#null

a nemzeti egység megtestesítője nem tud jó döntést hozni, mert a helyzet már nagyon elmérgesedett idehaza és külföldön is egyre nagyobb tiltakozásokat vált ki szakmai körökben...

"Néhány héten belül az ötödik nemzetközi szervezet fordult Geréb Ágnes miatt Áder Jánoshoz, legutóbb a brit Királyi Bábakollégium elnöke. Lesley Page professzor egy nappal azután kérte Ádert a kegyelem megadására, hogy államfővé választották. A szervezet, mint közölte, "mélyen megrendült" a szigorú ítélet hallatán. A professzor szerint ugyan elismerésre méltóak az Orbán-kormány erőfeszítései az intézményen kívüli szülés szabályozása terén, de felhívta a figyelmet, hogy a Geréb Ágnes és bábatársai ellen folyó büntetőügyek megelőzték az új otthonszülési törvény életbe lépését."

egyérintő 2012.05.11. 10:26:07

Ismerősöm most szült. Szépen bevitték a kórházba miután a magzatvíz elment. Ott a dokik leellenőrizték és türelemre intették. Aztán történt valami, mert a doktorok idegesek lettek. Az anyukát gyorsan betolták a műtőbe és megcsászározták. Állítólag a köldökzsinór valahová odatekeredett, ahová nem kellett volna. Végül is egy szép, egészséges gyereknek adott életet az anyuka.

Ha nincs bent a kórházban nem biztos, hogy az otthoni környezetben minden ilyen rendben sikerült volna...
süti beállítások módosítása