Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Vírusok és mémek

2012.05.17. 12:40 scapinelli

Ki látott már vírust? 1931-ig senki, mert csak az elektronmikroszkóp tette láthatóvá őket. Évmilliókig láthatatlanul pusztítottak. Paraziták. „Élő anyagként az csak gazdaszervezetekben, annak folyamatait felhasználva viselkednek” – írja a Wikipédia. Vírusok a számítógépeinken is megbújnak és a világhálón is bújócskáznak. Létezésüket mindnyájan elszenvedjük, de csak kevesen tudják tetten érni és kiszűrni őket. A médiát bejárják a rémtörténetek, hogy mire képesek. Akár civilizációnk összeomlását is előidézhetik.

Mémeket se látott soha senki. A mém szó a mimémából (utánzás) származik. Ez olyan név, mondja Dawkins, ami „a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza”. Az elnevezés a „gén” analógiájára készült, a mém-elmélet alapgondolata az evolúció kiterjesztése kulturális alapegységekre. A memetika a mém előfordulásával, tulajdonságaival, elszaporodásával foglalkozó tudományág. No lám, már saját tudománya is van, holott a létezése sem bizonyított. De – be kell vallani – lenyűgöző ötlet. Az eszmék utánzás útján terjednek. Az eszmék vírusként terjednek, azaz szinte legyőzhetetlenül, és megállíthatatlanul, és valóssággal letepernek minket, ez is lenyűgöző. De géneket, melyek a mémeknek modellül szolgálnak, az utódok szüleiktől öröklik a szaporodási folyamat során. Szóval szükséges egy élőlény, sőt többnyire kettő közbelépése. Szaporodás nélkül a gének hoppon maradnak, hiába önzők, mint Dawkins merészen állítja.

A számítógépek világában azonban mindez egyszerűbb. Az internetes mém kifejezés egy neologizmus, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. Helyben vagyunk. Divat. Ami el is múlik, ahogy jött. Vagy mégse?

Elgondolkodom... Ezek a fránya mémek hogyan is terjednek? A neten nem kétséges, boldog-boldogtalan küld mindenkinek mindent és még lájkolja is. A pletyka és rágalom terjesztésére kiválóan alkalmas, de persze a propaganda minden fajtájára is. Felmentve érezzük magunkat az értékelés és válogatás felelőssége alól: mindent bele! Ingyen kaptuk, ingyen osztogatjuk.

S belegondolok: mi lenne, ha ugyanennyi energiát fordítanánk az imára? Mi lenne, ha a vírusmarketinget az örömhír terjesztésére fordítanánk? Facebookra fel, testvéreim!
 

21 komment

Címkék: internet vírus facebook mém gén dawkins

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr694522020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iovianus 2012.05.17. 13:06:20

Volt egy blog régebben, aminek témája volt, hogy a pápa blogolásra szólítja a papokat.

Sajnos Guttenberg óta az Egyház nem tart lépést a médiával; pedig hatalmas reklám lehetne. Örömmel látom, hogy ma már megnézhetjük online is templomainkat, megcsodálhatjuk az egyházi értékeket.
De hogy egy esedékes programról nem látok soha "hirdetést" az biztos. Rossz oldalakat nézek? Lehet.
Viszont szerintem nem csak az egyénnek kell az Egyházra találni a mai világban, hanem az Egyháznak kell rátalálni az egyénre!

Örömmel venném az olyan írásokat/videókat melyek az egyházi rend mindennapjait mutatják be, akár hosszabban is. Honnan tudhatnám, hogy nekem való élet-e, ha hírből sem ismerem? Ezért sokan félnek elindulni az úton.

Hajrá, reklámozni kell!

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2012.05.17. 14:06:19

Az Ez az a nap! fb képei azért aránylag jól terjednek: www.facebook.com/ezazanap

És még ignáci gondolatok is vannak, amiket lehet naponta terjeszeni: www.facebook.com/ignaciszikrak

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.05.17. 15:13:42

Megragadva az alkalmat, egy internetes híradásra hívnám fel figyelmeteket, melyben egy interjúkötetre hívják fel a T. olvasók figyelmét. :-)

"Keleti lélekkel a Kárpát-medencében – interjúkötet Kocsis Fülöp püspökkel"

www.magyarkurir.hu/hirek/keleti-lelekkel-karpat-medenceben-interjukotet-kocsis-fulop-puspokkel

A cikk több gondolatot is idéz Fülöp püspök atyától.

Dr. szpahi 2012.05.17. 18:23:53

@scapinelli:

Like :))

csaba carmarthen 2012.05.18. 00:43:46

szeretet

youtu.be/rk-fmvxmh1E
Az örömhír legmélyebb üzenete
A vírusok leghatékonyabb ellenszere

HedvigT · http://www.dicserni.blogspot.com 2012.05.18. 15:08:06

@iovianus: "Sajnos Guttenberg óta az Egyház nem tart lépést a médiával" - ez nagy tévedés, Guttenberg találmányát elsősorban arra használták fel, hogy mérhetetlen sok hitvitázó anyagot gyártsanak (mindenféle egyházak).
"Rossz oldalakat nézek? Lehet."
Igen, ez a kulcsa: az internet sajátossága, hogy nagy lehetőséget ad arra, hogy magába zárja a - nevezzük így általánosan - szubkultúrákat. Ez annyit jelent, hogy hasonló érdeklődésű emberek szeretnek hasonló érdeklődésű emberek írásaival, életével stb... találkozni. Természetesen egymást fogják linkelni, a facebookon egymásnak megosztani. Míg a valóságban rákényszerülnek a "párbeszédre" (pl. mert a munkahelyen vagy a családban mindenki ateista, stb...), itt ilyen kényszer nincs, sőt olyan nagy a sokféleség, hogy kifejezetten "jót tesz az egészségnek" ha nem olvasgat az ember mindenfélét válogatás nélkül. Itt pl. kiválóan lehet minden katolikus rendezvényről tájékozódni (és csak arról): www.magyarkurir.hu/

2012.05.18. 18:29:26

@HedvigT:
nagyon jó a blogod!
nekem az a munkamódszerem, hogy mindenki profiljába ill. blogjába bele szoktam olvasgatni, aki itt megjelenik a jezsuita.blog.hu felületen és ha érdekel, akkor rendszeres időközönként vissza-visszatérek hozzá...
a keresést nagyban megkönnyítené, ha létezne egy katolikus blogháló, ahol az ember könnyen megtalálná azt, ami érdekli, de ez máris felveti a cenzúra ill. szelektálás szükségességét, amit jelen helyzetben szinte megoldhatatlannak látok...
a (hazai) zsidó rabbik nagyon jól kihasználják a FB nyújtotta interaktív lehetőségeket és ugyanakkor nyitottak minden jószándékú, becsületes, kereső ember irányában, cenzúra nincs, ugyanis mindenki a nevét adja a véleményéhez és az egész megmarad a kultúrált és civivilizált véleménycsere keretei között, valami ilyesmit kellene csinálni, természetesen alulról építkezve...

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.05.19. 17:16:10

@HedvigT: " Míg a valóságban rákényszerülnek a "párbeszédre" (pl. mert a munkahelyen vagy a családban mindenki ateista, stb...), itt ilyen kényszer nincs, sőt olyan nagy a sokféleség, hogy kifejezetten "jót tesz az egészségnek" ha nem olvasgat az ember mindenfélét válogatás nélkül." Szerintem egyrészt, pont azért, mert a valóságban rákényszerülünk a párbeszédre, az együttélésre, sőt sok esetben az összefogásra olyanokkal, akik a mienktől eltérő álláspontot képviselnek bizonyos kérdésekben, szükséges lenne a virtuális valóságban is minnél többször felvállalni ugyanezt. Másrészt egy idő múlva kissé unalmas, ha csak azokal és csak azokról a dolgokról kommunikálunk akikkel és amiről hasonlóan gondolkodunk, ezért össze kellene kötni a kellemest (varietas delectat!) a hasznossal és felvállalni a véleménykülönbségek ellenére is a kommunikációt a virtuális valóságban is. Sokan megteszik (sajnos közülük többeket nem fetrőzött meg a vitakultúra vírusa, génje-mémje), de sokkal többen nem. Ez ugyanolyan súlyos lemaradás okozója lesz a jövőben, mint amennyit a korábbi századokban a nyomtatás és az olvasás elterjedésekor szenvedtek el azok a népek, amelyeknél később terjedtek azok a technikák és szokások.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.05.19. 18:13:15

@kaleidoscope: Én nem a valóság-virtualitás szempontjából közelíteném mag a dolgot. A kettő igazából nem is biztos, hogy szétválasztható a mi éltünkben, de ez más téma.

Inkább a munka (és egyéb kötelesség) illetve szabadidős tevékenység (rekreáció) felosztásból közelítenék.

Egy erdőőr munkaidő után valószínűleg nem az erdőbe megy kirándulni, hanem inkább elmegy valami rendezvényre; egy rendezvényszervező pedig valószínűleg erdőbe vagy pecázni vágyik, nem pedig tömegrendezvényre.

Aki egy összeszerelő-műhelyben szalagmunkát végez, annak nyilván kellemes is és hasznos is lehet egy polémia akár egy kávézóban személyesen, akár a virtuális térben. De akinek a munkája nagyrésze abból áll, hogy az ügyfeleit, rosszabb esetben a főnökeit kell győzködnie, annak nem biztos, hogy a szabadidős fórumozgatás ugyanolyan kellemes vagy hasznos tevékenység.

Nemrég egy másik téma kapcsán jegyeztem meg, hogy kezd tele leni a hócipőm azzal, hogy hetente megtalál valaki (akár élőben, akár az interneten) akinek el kell magyarázni, hogy nem Nagy Konstantin tette államvallássá a kereszténységet, és nem is az ő megrendelésére írták meg a Bibliát. Persze az ember kötelességének érzi, hogy alapvető félreértéseket tisztázzon, de ha ez egyfajta elvárásként nehezedik rám, akkor annak nem örülök. Alapvetően nhem az én dolgom mások általános műveltség-béli hiányosságait kipótolni, nem ez a hivatásom, nem ezért fizetnek.

Én tehát azt mondom, hogy a 'virtuális vita vagy nem vita' kérdésben egyénileg teljesen más válaszok adhatók. Az én véleményem @HedvigT: -éhez áll közelebb.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.05.19. 19:58:58

@m-athos: természetesen abban egyetértek, hogy ebben a kérdésben, mint mindenben "egyénileg teljesen más válaszok adhatók". Inkább csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a virtuális térben végzett misszió - a műfaj sajátossságai miatt (pl. anonimitás, magasabb penetráció a fiatalabb korosztályban, kötetlenebb hangnem, stb.) - olyan egyedi lehetőségeket kínál, melyeket nem szabad elszalasztani, mégoly jól hangzó indokok alapján sem. Ugyanakkor a hangzatos indokok mögött gyakran emberi gyarlóságok (lustaság, felsőbbrendűség érzés, averziók, esetleg negatív indulatok, vagy konkrétan undor) húzódhatnak meg. Ha ezeket érzem - hangsúlyozom, nem a jelen blogról beszélek! - valakinél, akkor az mindig komoly csalódást okoz.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.05.19. 20:33:54

@kaleidoscope:
Így már értem, és egyetértek. Az internetes kommunikációval valóban bővültek a missziós lehetőségek is, és tényleg ostobaság lenne ezekről bármilyen ürüggyel is lemondani.

Ennél csak az a nagyobb ostobaság, amikor az ember kap egy körímélt, hogy a Szűzanya azt üzeni, hogy ne internetezzünk, mert az sátáni dolog. De a körímélt azért még továbbítsam minél több embernek :-)))

Avatar 2012.05.22. 15:36:53

"A memetika a mém előfordulásával, tulajdonságaival, elszaporodásával foglalkozó tudományág. No lám, már saját tudománya is van, holott a létezése sem bizonyított."

Nem olyan nagy újdonság ez, a teológia is kialakult anélkül, hogy a theosz(ok) létezését bizonyították volna... ;)

"Mi lenne, ha a vírusmarketinget az örömhír terjesztésére fordítanánk?"

Köszönjük, így is épp elég hoax van a neten...

Tilikov (törölt) 2012.05.23. 10:14:58

"A memetika a mém előfordulásával, tulajdonságaival, elszaporodásával foglalkozó tudományág. No lám, már saját tudománya is van, holott a létezése sem bizonyított."

Azzal, hogy megírtad ezt a cikket, és szaporítod a memetika mémjét, gyakorlatilag te is bizonyítod a létezését :D

HedvigT · http://www.dicserni.blogspot.com 2012.05.23. 12:30:04

Elbeszéltunk egymàs mellett. "szükséges lenne " -ez a kulcskifejezes. Te eloirtad, hogyan kellene lennie, en pedig megpôrbàltam egy lehetséges, (àltalam làtott) szemszogbol leirni, hogyan mukodik, sajàt tapasztalatom és az internet felépûlésérol tudottak alapjàn. :)

replay 2012.05.28. 17:48:56

OFF-topic:
"Szaporodás nélkül a gének hoppon maradnak, hiába önzők, mint Dawkins merészen állítja."

Az élővilágban tényleg a gének a leghosszabb életűek, az ember génkészlete több tízezer, vagy százezer éves. Ehhez képest az emberi élet eltörpül, a génjeink átmeneti hordozói vagyunk, amelyek nem is a saját génjeink, hanem a szüleinktől, nagyszüleinktől, stb. kaptuk őket "kölcsön", és igyekszünk tovább adni. A szaporodás vágya minden élőlényben nagyon erős, az emberben is. A gyengédség, belsőségesség, erotika mind szép dolgok, de ezek végső célja a szexualitás, és a gének továbbadása, bármennyire is naturalistán hangozzék ez. Ha egy-egy egyed nem szaporodik, pl. egy pap, az a géneknek nem nagy ügy, mert nagy átlagban a szaporodás nem fog megtorpanni, ezért nő az emberiség lélekszáma folyamatosan.

Kár ilyen fellengzősen írni neves biológusok (itt R. Dawkins) elméleteiről.

Off-volt, de sztem fontos.

üdv!

2012.05.29. 11:59:56

@replay:
fellengzősen?
A "merész" jelzőre gondolsz? Szerintem ez kb. dicséret volt, hogy Dawkins "merte" az önzés szót használni a génekkel kapcsolatban.
De Te sem mész a szomszédba néhány merészebb jelzőért, fordulatért:
"eltörpül", "kölcsön kaptuk", "vágy"(!)), "végső cél"(!!)
:-)
Végső cél? Tudjuk egyátalán mit jelent az hogy valami "szép"?
Amúgy perzse egyetértek a gyengédség, belsőségesség, szexulaitás "szép dolgok". És sokak szerint a papi, szerzetesi tisztaság is az. :-)

replay 2012.05.29. 21:44:24

@Pandit: eltörpül: egy emberi élet kb. 70 év (mostanában), míg a génállományunk több ezer éves. (Pl. kétezer éve élt emberekkel is tudnánk szaporodni.) Az első időtartam eltörpül a másodikhoz képest.

"Kölcsön kaptuk": génjeinket szüleinktől örököltük és ha lesznek/vannak utódaink, neki adjuk/adtuk tovább.

"vágy": minden élőlényben erős biológiai vágy van a szaporodásra. Nem kell megijedni ettől a szótól, hogy itt valami "szellemi" dolog csúszott a biológiába. A szexualitásra való késztetés vágyként jelentkezik.

"Végső cél": ki az, aki mondjuk a férjével/feleségével csak csókolózik, simogatja egymást és itt megáll, úgy értem, hogy SOHA nem egy tovább? Bocs a naturalizmusért megint, de szerintem ezek a vágyak mind a szexuális aktusra irányulnak, amely célja a szaporodás. Nem vitatom el ennek a szépségét és azt hogy mi emberek ebben örömet találunk, és összekapcsoljuk a szeretettel. Így értettem a "végső cél" kifejezést.

Avatar 2012.05.30. 10:11:07

@Pandit: @replay: Egy pap, aki önkéntesen kizárja magát a szaporodásból simán hozzájárulhat saját génállománya továbbéléséhez, amennyiben olyan embereken segít, akik vele hasonló géneket hordoznak. Ha nem a világvégére utazik téríteni, hanem saját szülőfalujában tölti be a hivatalát, akkor nagy valószínűséggel ugyanolyan hasznos a génjei továbbélése szempontjából, mintha saját gyerekeket nevelne... Így lesz az önzetlen egyéni viselkedés kiszolgálója az önző génnek.

A "vágy" mint szellemi dolog egyre dokumentáltabb módon tűnik biológiainak, ahogy megismerjük a feromonok és hormonok (már-már tudatmódosítónak jellemezhető) hatásait...

2012.05.30. 11:43:57

@Avatar:
Érdekes. É szerintem szép is. :-)

Amúgy, ha most arra következtetnék, hogy nyilván pont azért "látom szépnek" mert a génállomány fennmaradását segíti, (és ezzel kvázi a szép egy definícióját is megadtam: ti., hogy az a szép ami a génállomány "továbbadása" szempontjából előnyösebb) ugyanúgy "merész" lennék, mint Dawkins az "önző" szó használatával.
De miért ne. Beszélgetni jó. (Azért ez nem tudomány!) :-)

replay 2012.06.02. 09:15:27

Szia @Pandit:
szerencsére azért nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy ilyen dolgokra is legyen rálátásunk. Szerencsére sok tudós ír népszerűsítő könyvet a saját területéről (pl. az említett Dawkins: Az önző gén), amelyet bárki elolvashat és megérthet. Pl. amikor szélsőséges kreacionoisták azt állítják hogy a Föld 6000 éves, akkor nem kell nagy szaktudás ahhoz, hogy kijelentsük, ez valószínűleg nem igaz, és a Föld sokkal régebbi. Ehhez elég megnézni David Attenborough valamelyik filmjét, amelyben erről beszél és bemutatja azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján úgy gondoljuk hogy a Föld több mint 4,5 milliárd éves. Szóval igaz hogy itt nem tudományos igénnyel tárgyaljuk ezeket a témákat, de azért az sem igaz hogy a levegőbe beszélünk. Üdv! replay

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.07.13. 10:37:02

Már úgyis mind meg vagytok csippelve az űrgyíkok által!
;-)
süti beállítások módosítása