Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Az internet mi vagyunk ...

2014.11.17. 01:50 Ky-Lí

kep2.jpg(Az alábbi írást Csókay Ákos a jezsuiták reflexiójára szánta. Itt is közöljük teljes terjedelmében.) Az internetadó-jelenséget távolabbról szemlélve tegyünk egy kísérletet arra, hogy megértsük mi és miért történt/történik. Ismert, hogy a kormány milyen módon terjesztette elő, majd hogyan táncolt kissé vissza a fiskális vagy nem csak fiskális, avagy főként nem fiskális okok miatt kivetett adó (pontosabban a távközlési adó kiterjesztése az interneten forgalmazott beszédalapú adatforgalomra) ötletéből. Aztán néhány nap megtorpanást követően a miniszterelnök egy péntek reggel, Svájcból hazaérkezve a Kossuth Rádióban mindent visszavont.
A tét költségvetési oldalról 20-25 Mrd Ft bevételkiesés, állampolgári oldalról havi 700 Ft kiadásnövekedés volt, ami a szolgáltatókra vonatkozó áthárítási tilalom miatt amúgy sem jelentkezett volna, vagy ha mégis, akkor sem úgy. Minderre fittyet hányva a dühös tömeg telefonjait a magasba tartva, egy hét alatt két alkalommal több tízezres létszámban vonult fel az őszi Budapest sokat látott utcáin. A kormánypárt szellemi holdudvara is hallatta hangját, Bayer Zsolttól Deutsch Tamáson át Csermely Péterig alapvetően mindenki értetlenkedve fogadta a füstadó 21. századi feltámasztását. És ez itt most nem a sajtó függetlenségéről, vagy a reklámadóról szólt. De akkor miről?
A legfontosabb kérdésre vélhetően soha nem kapjuk meg a választ: mi történt ebben a bő egy hétben, amitől a kormányoldal és a konfliktusokon edződött vezetője úgy látta, hogy ezúttal jobb lesz visszakozni? Netán megijedt? A „Demszky /CIA/nemzetközi baloldal által támogatott ellenzéki hecckampány” ezúttal sikeres volt? És egyáltalán, mi ez az internet, amiért ilyen sokan utcára mentek?

A politikai színpadon egyszerre zajló események közül néhánynak mégis kiemelt szerepe van abban, hogy 700 forintért tömegek mentek utcára úgy, hogy korábban sokkal nagyobb összegek miatt nem tettek semmit. Persze, mi már tudjuk, hogy 300 Ft-ba is bele lehet bukni, ha úgy és akkor és arról van szó.

Ne felejtsük el, a kulisszák mögött , mindezzel szinte párhuzamosan zajlik az amerikai kitiltási saga és az ennek kapcsán fellobbanó, már nemcsak egyes politikusokat, hanem a központi államot érintő korrupciós vita, valamint a sokakat megosztó keletre sodródás (Brüsszel helyett újra Moszkva lett a Moszkva). Ezen időbeli egybeesés önmagában is könnyen összehozhatta az elveket és a gyakorlati mozgósító erőt, táptalajt képezve ezzel az új ellenzékiségnek.

A szikrát azonban minden bizonnyal mégis az internet megpiszkálása jelentette. Ez lehetett az utolsó csepp, ami miatt Magyarország megmozdult. Tüntettek már többen is, gyakrabban is, hosszabb időn keresztül anélkül, hogy a politika meghátrált volna. Aztán mindenki hazament és nem lett semmi. Orbán azonban ezúttal visszavonulót fújt és ezzel, úgy tűnik, győzött. Mert felismert valamit, amit korábban nem.

Az internet ugyanis mára messze túlnőtt saját technikai jelentőségén. Nem pusztán kommunikációs eszköz, amelyen élünk, bankolunk, vásárolunk, szórakozunk, ismerkedünk, lelkiségi csoportokat követünk és mellesleg amúgy állampolgárilag intézkedünk. Az internet a 21. század embere számára egy alapjogon járó közmű lett, mely a létezésünkhöz való sokrétű hozzáférésünket teszi lehetővé, beékelődve a Maslow-féle szükségleti piramis aljára. Olyan, mint a levegő vagy a vezetékes víz. Sőt, a legfiatalabb generációk számára már csak az van, ami a neten létezik. És igen, ezúttal főleg ők és nem a jól ismert „hivatásos forradalmárok” jelentek meg az utcán. A résztvevők kétharmad részben apolitikus tömegek voltak, akik eddig nem handabandáztak.

Az internet tehát a klasszikus politikai törésvonalakat meghaladva tudta az offline valóságot tematizálni, így a tüntetés nem volt, mert nem lehetett pártpolitikai értelemben ellenzéki. És éppen ez az, ami elsöprő erejének esszenciális titka. Hogy valódi civil ügy mentén szerveződött, pártoskodás nélkül. Pontosan ezt nem érti és ezzel együtt a mai magyar valóságot sem az, aki az internetadó mellett a szappan-, sampon-, mosópor- és művirágadó ellen is heves tiltakozásokat szervez, hogy majd hátha az is olyan lesz... Nem lesz olyan. Az internet az más.

Az internet mi vagyunk.

30 komment

Címkék: internet orbán magyarország civilek

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr356908475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2014.11.17. 09:20:30

...semmi sem emel fel, csakis az alázat,

semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.

mek.oszk.hu/00200/00249/00249.htm

2014.11.17. 10:18:23

A net pozitív és negatív hatásai címszavakban
Pozitív:
- Cenzúramentesség
- Információbőség
- Individualizáció
- Egyszerű kapcsolatépítés
- Könnyű ügyintézés
- Multitasking
- Távolságok felszámolása
- Otthoni munka
Negatív:
- Adatbiztonsági problémák
- Dezinformáció
- Online veszélyek, kártevők
- Ellustulás
- Függőség
- Netes zaklatás
- Tekintély csökkenése
- Virtuális kapcsolatok, elmagányosodás

Csókay Ákos kutató szociológus szerint a mai értelemben vett elidegenedés és a magány egyáltalán nem új keletű jelenség, hanem a modernitás tipikus terméke, tehát lassan száz éves. „A felgyorsult 20. században született meg a nagyvárosi lét elszigetelődése, a kommunikáció zavara, az immáron többségében választható és választott kapcsolatok kiüresedése, az elembertelenedés folyamata” – magyarázta. Nem véletlen, hogy az 1950-60-as évek kutatásainak egyik kiemelkedő témája volt a magány. A filozófiában és az irodalomban ezt az egzisztencializmus képviselte Sartre, Hegel, Feuerbach és Camus írásai nyomán. Ezen írások jó része ironikus tiltakozás abban a reményben, hogy még van visszaút, mert a magány egy rossz állapot, amin változtatni kell. „Mára mindez eltűnt” – mondta el Csókay, hozzátéve, hogy a magány egy választható alternatívává nőtte ki magát. Már nem valaminek a hiánya, hanem a „nem magány” szintjén áll. „Ez már a 21. század magánya: az új magány.”

Az internet társadalmi hatásai - Online nemzedék
pcworld.hu/kozosseg/az-internet-tarsadalmi-hatasai-online-nemzedek.html

Antal József 2014.11.20. 20:48:10

Bp-től 30 km-re nincs ADSL, a mobilinternet használhatatlan.
Egyetlen egy magyar kisvállalkozó nyújt max. 4gb/s jelet Am-mikroval.
Miről beszélünk?...

TV-nk nincs, mert 4 kisgyerekünk van.
Nem dohányzunk, de még az is kisebb károsodást okozna, ha alkoholisták lennék - a TV a legfontossabbat veszi el a családtól: az együtt töltött időt.
A többi káros hatásáról nem is beszélve.
Internet: ugyanaz halmozottan. Függőséget okoz.
Helyesen használni felnőttként is nehéz gyerekek nem is tudják felelős szülői felügyelet nélkül.
Az internet a fejlődés egyik záloga.
Az arab-tavasz is nagy részben az internet miatt következett be. Ma már szinte mindent azonnal tudni lehet mi történt a világban általa. Segítheti a tanulást, de sokszor éppen hátráltatja. Minek megtanulni bármit, ott a net!...csak legyen aki helyesen feltölti a dolgokat...

Magyarország: digitálisan szétszakadt ország. Van ahol ingyen gyors wifi és van pl. nálunk ahol még választási lehetőség sincs. Ki a felelős ezért?...itt tart a digitális evolúció.
Nincs is magyar szolgáltató, mint a telefonszolgáltatás terén sem.
Igaz mikor bejött a telefonadó és beijesztett a kormány a magyar állami szolgáltatóval 15%-os árverseny alakult ki.
Én is kevesebbet fizetek mióta telefonadó van.
A netadót is bevállalnám hasonlóért.
A Vodafone állítólag elmegy...én nem veszem észre.
Az jó lenne, hogy a helyére egy olyan kerüljön aki teljesíti szlogenjüket:"Teljes lefedettség..."

Torqemada 2014.11.27. 23:30:48

Egy kérdésem lenne..
Nem tudom, hogy kapok-e választ, mert nehéz a blog-ra regisztrálni...
A kérdésem a következő:
Mi a véleményetek arról, hogy egy pap , egy szerzetes megtagadja a szentónást, a bűnbácsánatot egy katolikustól, aki alkoholista és olyan állapotban kívánt gyónni , amilyen állapotban nem lehet...
Szabad ilyet mondani?
Utólag megkerestek, de akkor már nem volt kedvem az egészhez..
Akkor volt szükségem egy segítő kézre, és nem arra, hogy elutítsanak..
Nem érdekelt az sem , hogy egy másik pap felajánlotta a segítségét...
Miért nem képesek egyetemet végzett papok válaszolni nekem anélkül, hogy a tartományfőnököt megkérdezék..mit csinájanak ilyenkor...
Régebben sokat olvastam az írásaitoat, ezért fordulok hozzátok.
T.

Torqemada 2014.11.27. 23:40:55

Még annyit, hogy mindenki a reformátusokhoz küld..
DE akkor miért vagyok én RK ha a reformátusokhoz kell mennem?!?
Egyébként nem voltam agresszív, vagy ilyesmi...

Torqemada 2014.11.27. 23:59:33

Még annyit:
Szerettem volna Prédikátor könyvét felolvasni.
Erre persze vfálaszt sem kaptam.

tomasszo 2014.11.28. 10:24:32

@Torqemada: nagyon jó videó! Egyszer én is csináltam egy videót, de az nem lett ennyire jó. Meg a témája is némileg laposabb volt, de egyszer azért azt is megdicsérték.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2014.11.28. 11:09:32

Kedves @Torqemada: !
Nem vagyok sem pap, sem szerzetes, csak egyszerű hívőként válaszolok a kérdéseidre.

A gyónás szentség. A szentségek vételére pedig alaposan fel kell készülnie a hívőnek, böjttel, imádsággal, lelki nyitottsággal. Gyónás esetében magától értetődő módon további alapfeltétel a lelkiismeret-vizsgálat és az őszinte bűnbánat is.

Ha valaki nem megfelelő állapotban jelenik meg a gyónáson, az azt jelenti, hogy nem készült fel testben(!) és lélekben a szentség vételére, a szentség tehát nem szolgáltatható ki a számára.

Ilyen esetben egy építő jellegű beszélgetésre lehetne sort keríteni. Azonban ezt is a lelki vezetőnek kell megítélni, hogy a helyzet valóban alkalmas-e erre, vagy esetleg többet ártana mint használna. (Csak összehasonlításképpen: városunkban a drogambulancián még a legfüggőbb beteggel is csak akkor állnak szóba, ha képes arra, hogy ott és akkor tiszta állapotban jelenjen meg. És képes rá.)

Ha a konkrét esetben esetleg valamilyen személyes természetű konfliktus is meghúzódik a háttérben, akkor érdemes egy másik lelki vezetőt választani, ez teljesen elfogadott gyakorlat.

Másik felekezetet viszont nem érdemes választani, hiszen például egy református lelkész egyáltalán nem gyóntat :)

A Prédikátor könyvének olvasása gondolom a misén való felolvasásra vonatkozik.

Először is, meghatározott rendje van annak, hogy az egyházi év mely napján melyik szentírási szakaszokat kell felolvasni, ez tehát ahogy mondani szokták, "nem kívánságműsor".

Másrészt pedig felolvasni sem olvashat fel akárki. A lektor állandó szolgálat, köznapilag szólva egyfajta tisztség. A lektort a pap avatja fel ünnepélyesen, püspöki engedéllyel. Lektor "csak az a ffi lehet, aki nagykorú, fizikailag és pszichológiailag egészséges, bérmálkozott, nem áll törvényesen kiszabott v. kinyilvánított egyházi büntetés alatt, példamutatóan vallásos, érettségizett v. megfelelően művelt, a hittanban és liturgikus ismeretekben jártas, a püspöktől írásban kéri a felolvasói szolgálatot, írásban fejezi ki készségét az egyház szolgálatára s ígér engedelmességet a megyéspüspök. és a plébános iránt." A felolvasónak a felolvasás mellett egyéb feladatai is vannak a plébánián. Összességében ez tehát nem csak egy alkalmi szerep, hanem sokkal inkább egy életforma.

Van, hogy nem felnyírt (felavatott) lektor a rendszeres felolvasó a plébánián (jellemzően a hölgyek esetében) azonban úgy tudom ehhez is püspöki engedély kell, a fenti alapkövetelményeket is figyelembe véve.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2014.11.28. 11:36:19

@Torqemada: A videó tényleg jó.
És arra is megadja a választ, hogy miért nem gyóntatható meg az, aki nincs olyan állapotban.
3 perc 52 másodperctől, illetve Préd 5,1.

Torqemada 2014.12.01. 01:42:04

Szia Athos!
Először is köszönöm, hogy válaszoltál.

"Csak összehasonlításképpen: városunkban a drogambulancián még a legfüggőbb beteggel is csak akkor állnak szóba.."

Hát ez nagyon szomorú...

" Azonban ezt is a lelki vezetőnek kell megítélni, hogy a helyzet valóban alkalmas-e erre, vagy esetleg többet ártana mint használna."

Tudod a jó szó mindig használ..
Ha az ember nagyon lennt van , akkor a legkissebb segítség is számít.

"Ha a konkrét esetben esetleg valamilyen személyes természetű konfliktus is meghúzódik a háttérben, akkor érdemes egy másik lelki vezetőt választani, ez teljesen elfogadott gyakorlat. "

Semmi szem. konfliktus nincs..egyszerűen Ő a legfiatalabb szerzetes.

Amit a reformátusokról írtam, az talán félreérthető volt.
Ők csinálják ezt a Kék Kereszt-dolgot , olyan mint az AA.
Oda küldtek engem a rk. ismerőseim.

Felolvasásról:
Mifelénk bárki felolvashat.
Talán nem bárki, de biztos , hogy nő is , és semmi köze hozzá a püspöknek...
Lehet, hogy tévedek, és az evangéliumot olvassák fel...
Régen voltam temlomban, lehet, hogy tévedek.
De szerintem szerintem az Ószövetséget olvasssa fel Édesanyám is, aki sokak szerint"K"...
Én meg ezt NEM tűröm.

Engem azért értekel ez a dolog, mert úgy érzem, hogy az egyik szöges ellentétben áll a másikkal.

Ezért szeretném felolvani Pr-könyvét...

És ez nem valami hirtelen indulat, hanem régóta eltervezett dolog,.
Talán így kapnék válaszokat a kérdéseimre.

Örülnék, ha válaszolnál:)

Torqemada 2014.12.01. 01:53:45

Úgy értem, hogy a Ó gyűlölete szöges ellentétben áll ÚSZ "megbocsájtásával"..
Hogyan tudják ezt ósszeegyeztetni?

2014.12.01. 09:15:41

@Torqemada:
Úgy értem, hogy a Ó gyűlölete szöges ellentétben áll ÚSZ "megbocsájtásával"..

ezt a kijelentést mire alapozod?
lehetséges, hogy a környezeted gondolja így?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2014.12.01. 12:15:29

@Torqemada:
"Hát ez nagyon szomorú..." - mármint a drogambulancia. Erre mint a témával gyakran szembesülő egykori szocmunkás válaszolok.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem szomorú, sőt, nagyon is hatékony. Akinek akut drogproblémái vannak, őket a mentő kórházba viszi, az ambulancián nem is tudnák őket ellátni.

Ambulanciára azok járnak, akik valamilyen módon próbálnak megszabadulni a függőségüktől, vagy valamilyen formában próbálják legalább kordában tartani azt. Erre erősít rá ez a módszer, hogy ott és akkor tisztán kell megjelenni. Persze a legtöbbjük első két-három alkalommal próbálkozik és feszegeti a kereteket, de utána már érdekes módon MINDENKI be tudja tartani ezt a szabályt. Így azoknak is van legalább egy biztos pont, valami fogódzó az életükben, akiknek az életvezetése teljesen szétcsúszott, és önmaguknak már nem képesek ilyen szabályokat fölállítani saját maguknak.

"Tudod a jó szó mindig használ.." Általában véve ez igaz, de a gyónásnak nem az a célja, hogy jó szavakat adjon.

Éles különbséget kell tenni a spirituális lelki vezetés valamint a mentális lelki gondozás és a pszichoterápia között. Ezek között valóban nagyon szoros a kölcsönhatás, de ettől függetlenül egymástól teljesen eltérő dolgok, más célokkal, más módszerekkel. A gyónás a spirituális életvezetés egyik eszköze. Van persze pszichés értelemben vett gyógyító ereje is, de nem olyan direkt módon, mint például egy ingyen hívható lelki segélyvonalnak, aminek pontosan az a célja, hogy jó szavakat kapjon az, aki éppen akutan ezt igényli.

Kicsit olyan ez, mint az adományosztás. Az adományok gyűjtése és szétosztása is természetes feladata egy papnak, de azért senki nem várja el, hogy a pap oldja meg a térségben élők szociális problémáit. Ugyanígy, a pap természetszerűleg találkozik a hívek pszichés problémáival is, de a pap mégis a hívek spirituális lelki vezetéséért felelős, nem a pszichés lelki gondozásukért.

"semmi köze hozzá a püspöknek..." De, egészen biztos, hogy van köze a püspöknek. Az egyházmegyében semmi sem történhet a megyéspüspök szándékától függetlenül. Más kérdés, hogy egyes kérdésekben a papok dönthetnek önállóan is, de ez esetben is csak a püspök iránymutatásának megfelelő döntést hozhatnak.

A püspök, mint intézmény, az apostoli folytonosság letéteményese, az egyházszervezet építőköve. A közfelfogástól eltérően, mi hívek is elsősorban a püspökünk nyájához tartozunk. A papunk "csak" a püspökünk képviseletében, a püspökünk helyetteseként vesz részt az egyházközség életében. A püspökhöz való személyes kötődést fejezi ki az is, hogy római katolikusoknál a püspök bérmál személyesen.

Olvasmányok: Egy római katolikus misének három olvasmánya van. Az első az ószövetségi olvasmány, ez elhagyható. A második az úgynevezett szentlecke, ez az Újszövetség valamelyik irata, az Evangéliumokat kivéve. Ezt viszont mindig olvassák, nem hagyható el. Az ószövetségi olvasmány és az újszövetségi szentlecke felolvasása a felolvasó tisztsége. Ezek után következik az Evangélium, amit mindig a pap olvas fel. Napra pontosan le van bontva, hogy mikor melyik három (illetve kettő) szakasz olvasandó fel. Ha jól tudom három éves ciklusban kerül felolvasásra a teljes Szentírás.

Nálunk görögkatolikusoknál kicsit más a rendszer, bár alapjaiban hasonló. Éves ciklusban (Húsvéttól Húsvétig) olvassa fel a pap a négy Evangéliumot. Az Evangélium előtt a lektor felolvassa az "Apostol" napi szakaszát. Ez az Apcsel és az apostolok levelei, szintén napi lebontásban, egy éves ciklusban. (A Jelenések Könyvét nyilvánosan sosem olvassuk.) Az Ószövetségből csak néhány könyvet olvasunk, a nagyböjti időszakban a hétköznapi istentiszteleteken, alkalmanként 3-3 kijelölt szakaszt, első valamelyik nagypróféta, a második a Teremtés illetve Kivonulás, a harmadik pedig a Bölcsességek könyve.

Ószövetség-Újszövetség:
Hosszú lenne erre válaszolni, hiszen ennek könyvtárnyi irodalma van, de a legtömörebben Szent Ágoston fogalmazta meg, valahogy így - fejből próbálom idézni - Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben, az Ószövetség rejtett értelme pedig az Újszövetség fényében tárulkozik fel.
---
Mifelénk van egy olyan rendszeres összejövetel, amit Biblia-körnek hívunk. Ezt a pap vezeti, előre felkészül egy konkrét témából, kitér arra is, hogy ez a Szentírásban hogyan jelenik meg, majd mindenki hozzászólhat, kérdezhet. A témakörök egymásra épülnek, de az aktuális igényekre, kérdésekre is mindig kitérünk.

Ha felétek is van valami hasonló, akkor ez például remek alkalom lenne a Prédikátor könyvének felolvasására és közös kielemzésére.

Ha pedig nincs, akkor szerintem érdemes kezdeményezni, akár egyedi, akár rendszeres alkalomról legyen szó.

2014.12.01. 13:08:49

@Torqemada:
Torqemada, miért vagy te Torqemada???
manapság nem valami jól csengő (nick)név ez egyházi körökben és különben is, ahogyan elnézlek, nem vagy az a kimondottan inkvizítor karaktertípus...

IILiliII 2014.12.02. 10:38:54

@Torqemada:
Szia! Ismered a KASz-t? Katolikus Alkoholista Mentőszolgálat. Budapesten, a kórház utcában van valami kis kápolna? vagy iroda? Nem tudok egész pontos infókat, mert magam nem jártam ott, csak jó barátom. Fazekas György atya szárnyai alatt működik és nagyon sok jót hallottam már róla (számomra megbízható forrásból). Lehet beszélgetni, vannak lelkigyakorlataik... kicsit az AA-hoz hasonló...

Torqemada 2014.12.02. 19:04:05

@IILiliII:
Szia Lilli
Én (szerencsére ) nem vagyok BP.-i...
Remélem nem bántottalak meg ezzel...

Mifelénk az van, hogy a ref. temlomra büszkén kiírják, hogy Debrecen volt az egyetlen város, ahonnan kitiltották a katolikusokat.
Előbb mennék egy buddhista szentélybe...
Katolikus létemre.

Egyébként semmi köze sincs ennek Debrecenhez.

Torqemada 2014.12.02. 19:12:48

Nem szeretném , ha valaki félreértené:
Nem a "jezsuiákról" van szó, amikor a "szerzetes" szót használom.

Torqemada 2014.12.02. 19:27:04

@Izrael misztériuma:
Szia "Izrael misztériuma"

További kérdéseket nem teszek fel.
Válaszokat sem várok, mert az pártpolitikához vezetne...az meg nem vezet semmire...

Ennyi erővel én is megkérdezheteném, hogy Te miért választottattad ezt a nevet..

Hány ICBM flett rendekezik Izrael???
Ne menjünk bele...

Torqemada 2014.12.02. 19:47:00

@@m-athos:
Majd józanul újra elolvasom.
Csak az a a baj,hogy mindig akkor van "írhatnékom" , amikor van bennem...

IILiliII 2014.12.02. 21:08:50

@Torqemada:
nem bántottál meg egy cseppet sem :-)
/én se vagyok BP-i most már/
szép napokat Neked!!

Torqemada 2014.12.02. 23:58:35

"akik messze állnak a tűztől a meleget nem érzik.
Akik soha nem szenvedtek, azok nem tudnak élni,
én már megtanultam nevetni, most megtanultok félni."
Jóéjt Lilli!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.12.04. 18:19:10

@Torqemada: Ez így azért övön aluli volt. Akármennyire is (tudós) "Társaság", bármennyire is minimalizálják a "csak" imádkozást ("Szabad-e Talmud-olvasás közben dohányozni? - Természetesen nem! Hogy jönne a Talmud-olvasáshoz a dohányzás? - És dohányzás közben szabad-e Talmudot olvasni? - Természetesen igen! Talmudot mindig szabad olvasni."), bármilyen görcsösen is törekednek közülük nem is kevesen a lazaságra, igenis szerzetesek. Azzá teszik őket jelölti-fogadalmi rendszerük, testvéri közösségi szervezeteik, fogadalommal vállalt (és kevés kivétellel be is tartott) szexuális és meggazdagodási önmegtartóztatásuk, katonás hierarchikus fegyelmük, és végül, de elsősorban az önként az Istennek szentelt életük.

csaba carmarthen 2014.12.16. 17:23:28

...minden dolognak meg kell maradnia a célnak megfelelően...

Isten egy természetes rendet teremtett az emberiség számára:

egy helyet, ahol élhet;
élelmet, hogy táplálkozzon,
és megadta a szabad akarat ajándékát.

Minden, ami természetes, Istentől származik.

Isten azért teremtette ezt a rendet, hogy az ember életben tudjon maradni.

Amikor az ember felforgatja a világmindenség természetes rendjét – az élelmet, amivel táplálkoztok,
az italt, amit isztok,
és az emberi nem természetes szaporodását –,

akkor Isten minderre nagy büntetéssel fog válaszolni.

Nagyon sokan próbáltak már változtatni a világ rendjén, melyet Isten alkotott az emberiség számára.

Szenvedni fognak emiatt, mert Isten el fogja hagyni azokat, akik Teremtése Igazságát hamis helyettesítőkre cserélték fel.

Ha az ember továbbra is a saját önző érdekeit fogja szolgálni, Isten hagyni fogja, hogy az ember teljesen lealjasodjon,

megengedvén neki, hogy felcserélje mindazt, ami természetes, mindenféle természetellenes dologgal.
A sátán befolyása az oka annak, hogy az ember megváltoztatta Isten Törvényeit,

és ez pusztuláshoz fog vezetni.

Mindazt, ami Istentől származik, nem tekintik elég jónak, és az ember meg fogja próbálni megváltoztatni a természet törvényeit, csakhogy azok megfeleljenek bűnös élvezeteinek.

Sőt még odáig is el fog menni, hogy megpróbálja tagadni a világmindenség teremtését, hamis dolgokat állítván annak származását illetően.

Minden Istennel kezdődött, és minden Istennel végződik. Minden jó dolog véget fog érni, mert az ember dacolva szembeszállt Istennel. Amint a Teremtés Törvényeit meghamisítják, egy nagy büntetésnek lesznek tanúi a Földön. Bár Isten türelmes, de Ő mégsem fogja megengedni az embernek, hogy előírja Neki, miként uralkodjék Királyságában.

Amikor az ember egy ilyen alantas szintre lealjasítja önmagát, és többé már nem tiszteli az életet, az emberi testet, fivéreit, nővéreit vagy Isten Törvényeit, akkor hetekig tartó, nagyszámú erős viharok fognak kitörni. Ezeknek a viharoknak robajai sok nemzetben érezhetőek lesznek.

Amikor ennek tanúi lesztek, tudnotok kell, hogy Isten haragja szállt alá, hogy az embert megbüntesse a legnagyobb káromlás bűne miatt, amelyet Isten ellen valaha is elkövetett.
www.masodikeljovetel.hu/udvosseg-anyja-isten-egy-termeszetes-rendet-teremtett-az-emberiseg-szamara/

www.youtube.com/watch?v=eUd9rRSLY4A

mno.hu/kulfold/orban-viktor-muveleti-terulette-nyilvanitottak-az-orszagot-1263635

magyarhirlap.hu/cikk/12333/Autoritas

www.youtube.com/watch?v=B6hp8HMstkE

Torqemada 2014.12.30. 21:59:38

@Kitalátor (másként) gondolkodó:
Kitalátor!
Mi volt övön aluli?!?
Az hogy , hogy nem tudtad értelmezni egy részeg kat. hozzászólását???
Sajnálom...

Ki beszélt itt talmudról, vagy dohányzásról,vagy arról hogy "lehet-e a Talmud olvasása közben dohányozni"?!???
Itt a rólam és a kat.egyh. ez bizonyos szerzetesrendjéhez fűződő viszonyomról volt szó...
Ha Talmud-ot akarsz olvasni, vagy ICBM-eket akarsz indítani, akkor fordulj Izrael misztériumához, de ne engem zaklass!!!

Torqemada 2014.12.30. 22:03:17

(Majdnem ) mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat.
A helyzet nagyvonalakban tisztázódott - általam is meglepő módon.

Hogy mi lesz az már ígyis-úgyis rajtam múlik.
Minenkinek áldott új évet!
süti beállítások módosítása