Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

boldogság (8) egyház (55) eucharisztia (8) európa (10) ferencpápa (9) filozófia (9) gondolat (10) gondolatébresztő (19) hit (24) ima (14) isten (19) Isten (8) jezsuita (16) jézus (11) katolikus (13) lelkiség (10) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (12) vallás (16) vallások (10) Címkefelhő

Friss topikok

Ferenc pápa: „Veszekedni természetes, de ne a gyerekek előtt!”

2019.01.16. 08:31 pacsy

papa_3.jpg

„Megengedek magamnak egy tanácsot, bocsássatok meg nekem: sose veszekedjetek a gyerekek előtt. Soha!” Ferenc pápa ezeket a szavakat a múlt vasárnap mondta, amikor az egyház Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedését ünnepelte. A pápa ez alkalomból a Sixtus-kápolnában (Michelangelo híres freskói alatt) megkeresztelt 27 újszülöttet: 15 leány- és 12 fiúgyermeket. A prédikációban pedig újra szabadon, papír nélkül beszélt: „Természetes dolog, ha a házasok veszekednek, természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”. A jelenlévő apukáknak és anyukáknak azonban okosságot, óvatosságot javasolt: „Csináljátok, de a gyerekek ne lássák és ne hallják. Nem tudjátok elképzelni, milyen szorongást vált ki egy gyermekből, ha a szüleit veszekedni látja.”

Ferenc pápa a hit továbbadásáról is beszélt: „Nézzétek, vannak gyerekek, akik nem tudnak keresztet vetni. Amikor azt mondjuk, vess keresztet, így csinálnak..., amiről aztán nem lehet tudni, hogy micsoda. Először is ezt tanítsátok meg nekik!” És a hitet mindenekelőtt a családban kell továbbadni, a szavaink és a példánk által: „A hitből fakadó életetekkel kell továbbadni. Hogy lássák a házasok szeretetét, hogy lássák a családi békét, hogy lássák, Jézus jelen van.” Persze „amikor majd hittanra járnak, jól megtanulják a hit dolgait, megtanulják a hittant, de még mielőtt tanulnánk, a hitet tovább kell adni – és ez a ti dolgotok!”, magyarázta Ferenc pápa a szülőknek. „Ez a feladat, amit ma megkaptok: adjátok tovább a hitet. És ezt otthon csináljuk. Mert a hitet mindig ’saját nyelvjárásban’ kell továbbadni: a család nyelvjárásában, az otthonéban, az otthon légkörében.” És újra megismételte: „Jó dolog veszekedni? Nem mindig, viszont természetes! De a gyerekek ne lássák, ne hallják, hogy ne féljenek...”

A Sixtus-kápolnában a hangulat egyébként örömteli és felszabadult – mint általában, amikor a pápa misézik. Amikor néhány újszülött sírni kezd, Ferenc pápa csak mosolyog: „Figyeljetek oda és ne takarjátok be őket túlságosan! És ha az éhség miatt sírnak, szoptassátok meg őket. Az anyukáknak mondom, szoptassátok meg a gyerekeket nyugodtan, az Úr Jézus akarja ezt... Miért, hol van itt a veszély? Ők is több szólamban akarnak sírni: ha elkezdi az egyik, a másik folytatja, aztán még egy, és a végén már kórusban sírnak.”:-)

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2019-01/papa-francesco-battesimo-signore.html (Ez a legszebb összefoglaló.)

https://www.youtube.com/watch?v=3TmGJz2hQ5w (Ez meg itt egy másik.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr5614565198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.01.29. 16:17:29

Mi lehet vajon az oka, hogy a szülőket, kiváltképp az anyukákat a gyerekek jelenléte szinte soha nem zavarja a veszekedésben, azonban az intimitásban nagyon gyakran?

jabbok 2019.01.29. 20:47:53

@Kitalátor (másként) gondolkodó: maga a problémafelvetés is árnyalásra szorul.

„Természetes dolog, ha a házasok veszekednek, természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”. ... „Csináljátok, de a gyerekek ne lássák és ne hallják."

A veszekedés nem csak elkerülhetetlen rossz, hanem olykor SZÜKSÉGES is. Szerintem a pápa is erre utal, amikor azt állítja, hogy "természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”.

Ha viszont így van, akkor a gyerekek hol, hogyan és KITŐL tanulják meg, milyen egy normális, "szükséges", "jó" veszekedés? Hol és kitől tanulják meg a konfliktuskezelést?

Nagyon sommás - és ezért, ennek mértékében, ÍGY (!!!) nem is igaz az az állítás, hogy a gyerekekből szorongást, mégpedig MINDIG és CSAK szorongást vált ki, ha a szülőket veszekedni látják.

Legalább olyan káros a gyerekek fejlődése szempontjából, ha sosem látják veszekedni ÉS MÉGIS szeretetben együtt élni a szüleiket. Nem reprezentatív (de azért nem is jelentéktelen) saját tapasztalati köröm szerint MA, MOST majdnem hogy az utóbbi a nagyobb, súlyosabb, vagy legalábbis gyakoribb veszély. Legalábbis én SZVSZ jórészt úgy látom, hogy a KONFLIKTUS-KERÜLÉS lassan a keresztény erények legfontosabbikaként kezd megjelenni - ami (legalábbis az Ószövetség, a próféták, Jézus és az apostoli levelek egybehangzó tanítása és példája szerint) maga a tragédia... Itt a blogon is számtalan példát láthatunk erre...

És ennek alighanem az egyik (ha nem "A") fő oka a "JÓ" veszekedésekről szerzett gyermekkori TAPASZTALATOK hiánya.

A tragédia nem az, ha a gyerek veszekedni látja a szülőket.

Hanem az, ha egy gyerek nem szerez - még az "ősbizalom" kialakulásának a szintjén, annak az idejében - elemi, igazán mély, alapvető emberi tapasztalatokat arról, hogy a veszekedés, a véleménykülönbségek, sőt, a súlyos érzelmi krízisekben kitörő emberi feszültségek nem kezelhetetlenek, nem jelentik a világ végét.

A házasság pont arról szól, amiről az Új Szövetség. Mi sem vagyunk könnyebb természetű, nagyszerűbb emberek másoknál. De a SZÖVETSÉGÜNK más.

És a gyerekeknek sem lenne szabad erről mást tanítani.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.01.30. 11:57:46

Ebben szerintem nincs is vita közöttünk. Konfliktusok voltak, vannak, és lesznek (olyanok, mint Lenin az ateista misztikában), a gyerekeknek meg szerintem is inkább azt kellene megtanulni, hogy hogy lehet azokat megoldani. Igen, azt is, hogy lehet lezárni akár egy veszekedéssé fajult vitát is. A "Nicht vorn Kindern!" jelenség egyetlen pozitív hozadéka az, hogy a gyerekeket abszolút jól motiválja a nyelvtanulásra.
süti beállítások módosítása