Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Ferenc pápa: „Veszekedni természetes, de ne a gyerekek előtt!”

2019.01.16. 08:31 pacsy

papa_3.jpg

„Megengedek magamnak egy tanácsot, bocsássatok meg nekem: sose veszekedjetek a gyerekek előtt. Soha!” Ferenc pápa ezeket a szavakat a múlt vasárnap mondta, amikor az egyház Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedését ünnepelte. A pápa ez alkalomból a Sixtus-kápolnában (Michelangelo híres freskói alatt) megkeresztelt 27 újszülöttet: 15 leány- és 12 fiúgyermeket. A prédikációban pedig újra szabadon, papír nélkül beszélt: „Természetes dolog, ha a házasok veszekednek, természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”. A jelenlévő apukáknak és anyukáknak azonban okosságot, óvatosságot javasolt: „Csináljátok, de a gyerekek ne lássák és ne hallják. Nem tudjátok elképzelni, milyen szorongást vált ki egy gyermekből, ha a szüleit veszekedni látja.”

Ferenc pápa a hit továbbadásáról is beszélt: „Nézzétek, vannak gyerekek, akik nem tudnak keresztet vetni. Amikor azt mondjuk, vess keresztet, így csinálnak..., amiről aztán nem lehet tudni, hogy micsoda. Először is ezt tanítsátok meg nekik!” És a hitet mindenekelőtt a családban kell továbbadni, a szavaink és a példánk által: „A hitből fakadó életetekkel kell továbbadni. Hogy lássák a házasok szeretetét, hogy lássák a családi békét, hogy lássák, Jézus jelen van.” Persze „amikor majd hittanra járnak, jól megtanulják a hit dolgait, megtanulják a hittant, de még mielőtt tanulnánk, a hitet tovább kell adni – és ez a ti dolgotok!”, magyarázta Ferenc pápa a szülőknek. „Ez a feladat, amit ma megkaptok: adjátok tovább a hitet. És ezt otthon csináljuk. Mert a hitet mindig ’saját nyelvjárásban’ kell továbbadni: a család nyelvjárásában, az otthonéban, az otthon légkörében.” És újra megismételte: „Jó dolog veszekedni? Nem mindig, viszont természetes! De a gyerekek ne lássák, ne hallják, hogy ne féljenek...”

A Sixtus-kápolnában a hangulat egyébként örömteli és felszabadult – mint általában, amikor a pápa misézik. Amikor néhány újszülött sírni kezd, Ferenc pápa csak mosolyog: „Figyeljetek oda és ne takarjátok be őket túlságosan! És ha az éhség miatt sírnak, szoptassátok meg őket. Az anyukáknak mondom, szoptassátok meg a gyerekeket nyugodtan, az Úr Jézus akarja ezt... Miért, hol van itt a veszély? Ők is több szólamban akarnak sírni: ha elkezdi az egyik, a másik folytatja, aztán még egy, és a végén már kórusban sírnak.”:-)

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2019-01/papa-francesco-battesimo-signore.html (Ez a legszebb összefoglaló.)

https://www.youtube.com/watch?v=3TmGJz2hQ5w (Ez meg itt egy másik.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr3114565198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.01.29. 16:17:29

Mi lehet vajon az oka, hogy a szülőket, kiváltképp az anyukákat a gyerekek jelenléte szinte soha nem zavarja a veszekedésben, azonban az intimitásban nagyon gyakran?

jabbok 2019.01.29. 20:47:53

@Kitalátor (másként) gondolkodó: maga a problémafelvetés is árnyalásra szorul.

„Természetes dolog, ha a házasok veszekednek, természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”. ... „Csináljátok, de a gyerekek ne lássák és ne hallják."

A veszekedés nem csak elkerülhetetlen rossz, hanem olykor SZÜKSÉGES is. Szerintem a pápa is erre utal, amikor azt állítja, hogy "természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”.

Ha viszont így van, akkor a gyerekek hol, hogyan és KITŐL tanulják meg, milyen egy normális, "szükséges", "jó" veszekedés? Hol és kitől tanulják meg a konfliktuskezelést?

Nagyon sommás - és ezért, ennek mértékében, ÍGY (!!!) nem is igaz az az állítás, hogy a gyerekekből szorongást, mégpedig MINDIG és CSAK szorongást vált ki, ha a szülőket veszekedni látják.

Legalább olyan káros a gyerekek fejlődése szempontjából, ha sosem látják veszekedni ÉS MÉGIS szeretetben együtt élni a szüleiket. Nem reprezentatív (de azért nem is jelentéktelen) saját tapasztalati köröm szerint MA, MOST majdnem hogy az utóbbi a nagyobb, súlyosabb, vagy legalábbis gyakoribb veszély. Legalábbis én SZVSZ jórészt úgy látom, hogy a KONFLIKTUS-KERÜLÉS lassan a keresztény erények legfontosabbikaként kezd megjelenni - ami (legalábbis az Ószövetség, a próféták, Jézus és az apostoli levelek egybehangzó tanítása és példája szerint) maga a tragédia... Itt a blogon is számtalan példát láthatunk erre...

És ennek alighanem az egyik (ha nem "A") fő oka a "JÓ" veszekedésekről szerzett gyermekkori TAPASZTALATOK hiánya.

A tragédia nem az, ha a gyerek veszekedni látja a szülőket.

Hanem az, ha egy gyerek nem szerez - még az "ősbizalom" kialakulásának a szintjén, annak az idejében - elemi, igazán mély, alapvető emberi tapasztalatokat arról, hogy a veszekedés, a véleménykülönbségek, sőt, a súlyos érzelmi krízisekben kitörő emberi feszültségek nem kezelhetetlenek, nem jelentik a világ végét.

A házasság pont arról szól, amiről az Új Szövetség. Mi sem vagyunk könnyebb természetű, nagyszerűbb emberek másoknál. De a SZÖVETSÉGÜNK más.

És a gyerekeknek sem lenne szabad erről mást tanítani.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2019.01.30. 11:57:46

Ebben szerintem nincs is vita közöttünk. Konfliktusok voltak, vannak, és lesznek (olyanok, mint Lenin az ateista misztikában), a gyerekeknek meg szerintem is inkább azt kellene megtanulni, hogy hogy lehet azokat megoldani. Igen, azt is, hogy lehet lezárni akár egy veszekedéssé fajult vitát is. A "Nicht vorn Kindern!" jelenség egyetlen pozitív hozadéka az, hogy a gyerekeket abszolút jól motiválja a nyelvtanulásra.
süti beállítások módosítása