Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Új kérés Jézushoz egy gyermeki félrehallás nyomán: „zsebeidbe” rejts el engem!

2019.04.12. 10:15 kiss ulrich sj

jeans_1.jpg

A Szív korábbi számában megjelent egy mókás cikk. Gyerekszáj – hogyan érik félre, azaz az ő oldalukról nézve, hogyan teszik értelmessé a gyerekek a számukra furcsa és érthetetlen egyházi zsargont. Kedvencem ez: „Zsebeidben rejts el engem.” Mert mit is értsünk azon, hogy sebeidben rejts el engem? Mit kezdjen egy kisiskolás a misztikával?

Zsebe viszont minden fiúnak van. A zseb a fiúknak az, ami a nőknek a ridikül. Feneketlen, minden belefér. Ami egy igazi fiúnak kell. Csak ki ne üríttesd! Az fiúknál és hölgyeknél (a ridikül esetében) egyaránt katasztrófába fordulhat. Persze van önkéntes, de muszájkiürítés is. Amikor például a kulcsokat keressük.

Szóval: amennyire a ridikül a nőiesség szimbóluma, annyira a zseb a fiúk felségterülete. Tovább megyek: addig férfi a fiú, amíg zsebeiben hordja minden vagyonát. Később aktatáskára cseréli fel. Mi is az? A ridikül férfi változata. A tudálékosak kedvéért a „retikül”/”ridikül” a latin „reticulum” (háló, hálóból készült hordótáska) szóból eredhet. De aztán idővel az a jelentés tapadt hozzá, hogy „nevetséges”. Nagy karriert futott be, amikor egy talkshow fedőneve lett. És az állítólagos egyenjogúság rafinált módja. A férfiak, a fiúk kárára. Javaslom, indítsunk egy műsort csak fiúknak a Zseb címmel. Vagy legyen inkább Pocket? Az globális.

Mit kell tudni róla? Egy Appnak már otthont ad, és így kelleti magát: THE PLACE TO ABSORB GREAT CONTENT. Ez az. A Zseb/Pocket nagy és/vagy sok tartalmat lenyel. A cserkészeknél eljátszottuk, hogy a fiúk kiürítették zsebeiket. Volt ott minden, ami egy férfinak kell. Konzervnyitótól gombfociig, zsebkéstől rágógumiig. A BDU nadrágnak különösen sok zsebe volt. Az egyik őrsvezető szerint itt a zsebeknek volt nadrágjuk, nem a nadrágnak zsebei.

De a férfiasság csimborasszója a farmer. Ahogy James Dean hordta. Az „Élet nagy kérdései” közé tartozik, minek van kis zseb a nagyban, az igazi farmeren? A 24.hu ezt is elárulja: az első farrmert Jacob W. Davis tervezte, a nadrágokat pedig az 1870-es évek elején kezdte gyártani a Levi Strauss & Co. Ezek a farmernadrágok sok szempontból különböztek a mai daraboktól. Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy négy zsebük volt: egy hátul, három elől. Utóbbiak közül az egyik épp a ma is jól ismert kis zseb volt. Mi a szerepe? Nos, Davis az első farmert épp akkor tervezte, amikor az Egyesült Államokban elterjedtek a zsebórák. Az eredetileg munkásoknak és cowboyoknak készült nadrágokra tehát órazsebként került fel a kisebb zseb. Ez képes volt megóvni a szerkezeteket, ugyanakkor nem kellett benne hosszan kotorászni, hogy a tulajdonos megnézhesse az időt. Szóval ez volt elpolgáriasodás első nagy lépése. Utóbb a zsebórák használata visszaszorult, a zsebek mégis maradtak.

A zseb tartalmának változása valóságos kultúrtörténet. A zseb: állandó. A zseb konzervatív. A tartalom változik, a zseb marad. Ezért is ajánlom új titkos jelszónak. Zsebeidben rejts el engem. Mindnyájan beleférünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr7914759776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása