Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Na és aztán miről prédikáltok?

2008.06.15. 11:38 winfried

„Mi nem prédikálunk, mondta a Zarándok, hanem bizalmasan beszélgetünk egyes emberekkel Isten dolgairól, például, amikor meghív valaki ebédelni.”

Néhány jezsuita szerzetes közös blogot indít. Miért? Mert a prédikáció jó dolog, de műfajánál fogva elég kötött, és nehéz rá közvetlenül visszajelzést kapni. A bizalmas beszélgetéseket is szeretjük (igazi megtiszteltetés, amikor valaki egészen megbízik bennünk, és szóba kerülhetnek életének legmélyebb kérdései), ez a műfaj viszont kevéssé alkalmas arra, hogy közös témákról ejtsünk szót. A prédikálás és a bizalmas beszélgetések mellett keresünk valamit, ami nem prédikáció, de nem is személyes beszélgetés, nem hivatalos megnyilatkozás, de nem is egészen bizalmas, nem csak Isten dolgairól szól, de végső soron nem is másról… tehát szeretnénk megszólalni olyan társadalmi, filozófiai, kulturális vagy egészen hétköznapi kérdésekben, amelyek másokkal együtt bennünket is érintenek. Nemigen vannak kész válaszaink, de ez talán nem is baj, és érdekes lehet, ami mégis megszületik (Hogyan gondolkodik egy szerzetes-pap? Gondolkodik egy szerzetes-pap? Stb.). Meglátjuk majd, mi áll össze.


Kik vagyunk? Elsősorban fiatal jezsuiták, akik 1990 után léptek be a magyar rendtartományba. Tevékenységi területeink változatosak: plébánia, közép- és felsőoktatás, újságírás, kommunikáció, lelkigyakorlat-adás, hivatásgondozás, renden belüli képzés, stb. Hitelességünket néha még a nagy jezsuita öregektől kölcsönözzük, akik itthon vészelték át a rend betiltásának 40 évét, állítólag összesen több mint 240 évet ültek börtönben, aztán segédmunkásként vagy sekrestyésként dolgoztak. Sokat tanultunk azoktól a jezsuitáktól is, akik évtizedes külföldi tapasztalattal a hátuk mögött jöttek haza, Brazíliától Japánig és az Egyesült Államoktól Rómáig sokfelé voltak otthon a világban, sokfelé alkottak szép dolgokat, és ma talán a leginkább ismertek közülünk Magyarországon. Most pedig egymástól is szeretnénk tanulni, ezért is kezdünk közösen dolgozni.

A nyár előtt próbaüzemet indítunk, remélve, hogy a nyári táborok és egyéb programok sem okoznak majd nagyobb fennakadást. És reméljük, hogy ez az olvasói megjegyzésekre is vonatkozik. A jó meglátások és kérdések inspirálnak majd minket is.

Egy személyes megjegyzés: már eldöntöttem, hogy belépek a jezsuitákhoz, amikor felbukkant egy távoli ismerősöm, aki évekkel korábban papnak ment, és most meglepően kenetes, idegen hatást tett rám… nem nagyon értettem, mi lett vele. Ennek a fura kis élménynek akkor váratlanul nagy jelentősége lett számomra. Lehet, hogy ha belépek, idővel kenetes és idegen leszek, és nem fognak érteni? A megoldás az lett, hogy megkértem két barátomat, szóljanak rögtön, ha gyanús jeleket látnak rajtam. Hát nem szóltak még. Igaz, ennek főleg az lehet az oka, hogy az élet elég távolra sodort minket, és nem nagyon találkozunk. Ez a blog viszont talán jó szolgálatot tesz e téren is. Ha túlságosan kenetes vagy fura benyomást keltek (keltünk), hamar kiderül. És az is, ha a lényeg nem jön át.

Még annyit, hogy a címkérdésre választ adó „Zarándok” a rendalapítónk, Loyolai (Szent) Ignác. Sokan fordulópontnak látják az ő életét a kereszténység történetében. A reformációval együtt szokták emlegetni, de kicsit egyoldalúan állítják szembe Lutherrel, merthogy lelki alkatukat tekintve – a felszínes benyomástól eltérően – nem is álltak egymástól olyan messze. Az mindenesetre biztos, hogy Ignác sokat tett azért, hogy a kolostorokon, szerzetesi közösségeken kívül is beszélgetések kezdődhessenek Istenről és minden egyébről, amit lehet a hit szemével nézni széles e világban. A fenti mondat, amit az Újkor kezdete táján, 1527-ben talált kimondani, ma sem kevésbé hangzik izgalmasan.

11 komment

Címkék: beszélgetés jezsuita

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr1515836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mithrandir 2008.06.15. 19:47:26

Kedves Atyák (és Testvérek :-),

örülök, hogy ilyen blog is indult, és igen kiváncsi vagyok, mi lesz a sorsa!

Isten áldása legyen munkátokon!

Péter

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.16. 00:45:34

Kedves blogger szerzetesek!

Írtam rólatok a reakcióba:
reakcio.blog.hu/2008/06/15/klerikalis_reakcio_1

Ott a következő vita alakult ki:

Mi köze a jezsuitáknak (Szent Ignácnak) az inkvizicióhoz?
Írtottak-e ki misszionáriusok dél-amerikai törzseket?
Ha ez már így felmerült: jó lenne, ha válaszolnátok.

Egy külön kérdés: meg kell-e bocsátani azt, amiért nem kértek bocsánatot? (Ez egy régebbi vitám a kommunista bűnökről mithrandirral és ő javasolta, hogy akkor kérdezzelek meg titeket.)

Minden jót!

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.06.16. 01:36:58

Az nem lenne nagy baj, ha indítanátok egy bemutatkozó, úgy értem, a jezsuitákat bemutató sorozatot. Ne legyenek hosszúak az egyes részek, majd a mozaikokból úgyis összeáll.

compaq 2008.06.19. 20:27:22

Kedves Jezsuita atyák, igen nagyon jó dolog az Istenről beszélni. Mert ha valamit hangosan kimondunk, akkor annak más a jelentése, mint amit magunkban gondolunk. Beszéljünk a mennyei Atya végetelen szeretetéről, aminek ajándékaival naponta megajándékozz. Visszatekintve magam és nagy családom életére, minket megóvott minden tragédiától, nagy-nagy szenvedéstől.
Pár éve elhatároztam, hogy szent leszek. Mindenki azt mondja, hogy nagy szenvedés nélkül nem lehet valaki szent. De én csak apró kereszteket kapok! És sok-sok vigasztalást még mellé! Rossz úton járok? Nos én ilyen kérdések megbeszélését szívesen látnám, de lehet hogy ezzel egyedül vagyok.

pitilui Mr. Doktor 2008.07.09. 22:03:31

Üdvözlet,
protestáns hajóban evezek, és/de sokat pihenek a "megszentelt tér-ben" a Jezsuita honlapon.
Sokat tanulok tőletek lelkiség ügyében!
Kollega vagyok!
Jót kívánok!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.01.29. 14:07:03

Ezt nézzétek:
hvg.hu/Tudomany/20100129_tedxdanubia_beszamolo.aspx

index.hu/tech/2010/01/28/uveg_alatt_ugralo_bolhak_a_tedx-en/

Az index és a hvg kritikusai egybehangzóan azt mondták - miután jól lehúzták a legtöbb előadót - hogy volt valaki, akiért mégis érdemes volt odamenni. :-) Gratulálok, éljen.

türkiz 2010.01.29. 17:01:47

@Felicitasz: Röstellem, de én most hallok először a TEDx-ről. Meg kell mondanom, hogy éppen a hvg-ből érkezzék ez az elismerés, különösen bizonytalanná tett, azt is mondhatnám már-már gyanús :):):) (á, alig vagyok előítéletes!).De komolyra véve! Ez óriási dolog ám, és ennek a szürke egérkének is itt, a klaviatúra felett, valami mindebben elmondhatatlanul jólesik; mintha bármi közöm is lenne az egészben! Ami biztos valaki(k)nek büszkeségre ad okot; meg bennem valami hiányérzetet is kelt: kíváncsivá lennék Kiss Ulrich ama 18 percére....

"A koronát az eseményre Kiss Ulrich SJ. jezsuita atya teszi fel, aki a kudarcról és sikerről olyan emberien beszél, hogy sokan körbenézünk és egymásra bólintunk: ha vele nyitottunk volna reggel, késő délutánig kávéra se lett volna szükség. És ha ez az ember úgy prédikál, ahogy most halljuk, akkor holnaptól templomba fogunk járni. Ahelyett, hogy YouTube-ot néznénk." (hvg)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.01.29. 18:00:24

@türkiz: Ugyanezt reagáltuk mi is a férjemmel, a "valami mindebben elmondhatatlanul jólesik; mintha bármi közöm is lenne az egészben"-t.
Sokáig kerestem, melyik poszthoz linkeljem, aztán ez lett az, idézet:
"Ignác sokat tett azért, hogy a kolostorokon, szerzetesi közösségeken kívül is beszélgetések kezdődhessenek Istenről" - és nyilván a jezsuiták ezt a hagyományt folytatják, ahol lehet; mi meg örülünk, amikor sikeresek.

cserenkov 2010.02.20. 12:09:19

@Felicitasz:
Nem tudod vagy valaki nem tudja véletlenül, hogy Ulrich atya előadását hol lehet megnézni?
Mindenhol kerestem, de nem találtam.
Valaki küldjön egy linket nekem!

YganA 2010.02.20. 13:15:39

Kedves @cserenkov: most idézem az én okos férjemet:

A www.tedxdanubia.com lapon a jobb felső sarokban lévő Register gombra klikkelve ki kell tölteni egy egyszerű kérdőívet (meg kell adni nevet, e-mail címet és csinálni egy jelszót). Ez kell a videokhoz való hozzáféréshez.
Ezután az ugyancsak a jobb felső részen lévő „Tedx Danubia videos” gombra klikkelve az előbb megadott e-mail címmel és jelszóval loginelve megjelennek a videók. Ezek közül a „Más nézőpont 2” videónak a második felében látható Kiss Ulrich előadása (az első rész egy buddhista szerzetes szövege a villágvallások hasonlóságáról)

Remélem, sikerül használnod (lehet, hogy van egyszerűbb megoldás is...)

Y.
süti beállítások módosítása