Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Öt perc foci

2013.10.18. 00:16 korizoli

magyar válogatott.jpgA foci szenvedélyeket ébreszt. Kevesen vannak ebben az országban, akik közömbösek iránta. Siker vagy kudarc egyaránt az újságok címlapjára kerül, és gyakran politikai vonatkozásai is vannak. 1956 előtt is a legjelentősebb felfordulás, népi elégedetlenség egy focimeccs, az 1954-es elvesztett döntő kapcsán nyilvánult meg Budapest utcáin. Máshol bizonyára ünnepelték volna a VB ezüstérmes csapatot, nálunk az aranycsapat játékosainak bújkálniuk, hogy meg ne verjék őket a csalódott szurkolók. A mostani VB selejtezők is erős indulatokat kavartak. Bukarest és Amszterdam valóban kritikán aluli és katasztófális teljesítmény volt a válogatottunk részéről. Az is biztos, hogy mindez mélyebb problémákat tükröz. Való igaz, hogy amennyi támogatást és pénzt a labdarúgóink kapnak, - összehasonlítva más, sokkal eredményesebb sportágakkal - ahhoz képest ennek a két mérkőzésnek a képe rettenetes.  Ennek következményeként sokan temetik a magyar futballt, úgy egészben. A magyar foci gyásza nem új jelenség. Gyerekkorom óta szeretem a focit, figyelemmel kísérem azóta is, bár nem olyan intenzitással, mint egykor, mégis feltűnő számomra, hogy a Mexikói VB Szovjetek elleni 0:6 óta a magyar foci temetése szinte folyamatos. Egy egy komoly vereség után pedig ismételten katasztrófa értékelés van.

Félreértés ne essék, nem állítom, hogy nagyon jó a helyzet, de azért nem is olyan katasztrofális, mint aminek tűnik. Érdemes tágabb perspektívát is nézni. Ha csak a csoportunk végeredményét nézzük, ha ezt a közvetlenül a sorsolás után látjuk, nem okozott volna különösebb meglepetést a harmadik hely. Azt is gondolhatjuk, hogy összességében még így is nagyon kevesen múlott, hogy nem mi lettünk a csoportunkban a másodikak. Ha a románok elleni budapesti üres stadionos mérkőzésen kicsit több összpontosítás van ebben a csapatban, akkor nem kapnak gólt az utolsó percben. Persze ez a mi lett volna, ha esete….  

Egyébként hasonló helyen, harmadikként végeztek más csoportokban olyan csapatok, mint Szerbia, Csehország, Ausztria, Szlovénia. Mi 17 pontot szereztünk, nincs más a harmadik helyezettek között, amely csapat több pontot szedett volna össze. Több csoportban ennyi ponttal második helyezett is lehetett volna lenni. Ha ezt nézzük, akkor az erős középmezőnyben vagyunk, a környező országokhoz hasonló súllyal. Ez azért nem katasztrófa. Persze mi más korszakokhoz szeretjük hasonlítani eredményességünket és Puskásékhoz viszonyítva mindez halovány teljesítmény, pedig egyszerűen átlagos, amibe benne van néhány siker és csúfos vereség. Magyarország különleges abból a szempontból, hogy számos sportban nagy sikereket produkálnak a sportolóink, messze átlagon felül teljesítenek. Nehezen viseljük a középszerűséget, főleg ott ahol valaha sikeresek voltunk, és főleg a fociban. Talán érdemesebb lenne úgy tekinteni a korábbi sikereket, hogy az sok tényező (tehetség, egyéni és csapatmunka, szakértelem, de politikai és társadalmi helyzet stb) együttes hatásaként rendkívüli időszakok voltak.

Az elmúlt években a korábbihoz képest sokkal több figyelem és pénz ment a magyar labdarúgásba, és utánpótlás nevelésbe.  Ez valami, de a gond kevésbé az infrastruktúrában, a tehetségekben, mint az elszántságban és fejekben van. Amszterdam és Bukarest elsősorban lelki összeomlás volt. Előrejutás, ahogy más sportokban is, csak nagyon komoly szisztematikus munkával, szakértelemmel lehetséges és ennek a munkának gyerekkorban kell kezdődnie. Fejlődés aligha működik komoly utánpótlás nevelés nélkül. Attól még persze, hogy fociakadémiákat alapítanak, nem biztos a siker, de ezek nélkül aligha várható eredmény.

Lehet most morfondírozni, hogy van-e értelme van annyi figyelmet és pénzt a focira fordítani – nyilván lehetne és kellene, annyi másra is.  De ha mindezt abbahagyjuk, aligha várható, hogy ki tudunk lépni a középszerűségből. Ha újból a csúcs felé akarunk törni, akkor erre erőforrások kellenek, mindenek előtt emberi erőforrások: inspiráló légkör, alkalmas nevelők, edzők, akik fiatal koruktól motiválni tudják a játékosokat. Ennek megléte esetén is hosszú évek kellenek, amire az eredményesség a felnőtt szinten is érezhető lesz. Látok bíztató jeleket, hogy ez megtörténhet. 

24 komment

Címkék: foci Magyarország korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr775582323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.18. 10:06:50

"az erős középmezőnyben vagyunk"

nem, nem és nem, a bányabéka segge alatt vagyunk már régesrégen, a foci csak a társadalom leképeződése, úgy ahogy van, velejéig rohadt, megújulásra képtelen, robogunk a szakadék felé, ne áltassuk magunkat!
:-(

stlouisdefrance 2013.10.18. 10:42:34

sportszempontból Magyarország egy sikeres ország. hogy éppen a labdarúgás nem az erősségünk, ez nálam nincs a 10 000 legégetőbb nemzeti probléma között.

a sport az egyik legszebb, legélvezetesebb és legfontosabb dolog. mindenkinek sportolnia kellene valamit, minél korábbtól egészen addig amíg csak lehet. kevés dolgot tudnék annyira szívből támogatni, mint a sportkultúra fejlesztését. arra viszont egy fillért nem adnék, hogy azoknak legyen minek örülni, akik otthonról hatalmas sörhasukkal a kanapéba süllyedve, chips-et csámcsogva és folyamatosan dohányozva követik a "proletárok színházát".

Orbán Viktor a focival nőtt fel, ez személyes kultúrájának és érdeklődésének alfája és omegája. ez sok szempontból tragikus, de leginkább a lehetőségköltség miatt, amit ez a sportra nézve jelent. a focira allokált forrásokat a népsportra lett volna a leghasznosabb elkölteni: uszodákat építeni, kerékpárutakat létesíteni, felújítani a lakótelepek tönkrement sportpályáit, az iskolák sportszertárait rendesen felszerelni, stb. részesülhettek volna azok a sportágak és sportolók is kiemelt támogatásban, amelyeknél az eredmények ezt indokolják. de ehelyett csupán egyetlen ember gyerekkori álmának monumentális díszletei épülnek.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.10.20. 10:55:08

Lehet, hogy vannak olyanok is, akinek a foci témáján keresztül lehet eljutni a szívéhez, és ezért aktuális ez a téma a misszió honapjában és a misszós vasárnapon is. Lehet, hogy a mai ószövetségi igeszakasz értelmezhető a futballpályán küzdőkre is, bár azt hiszem ez egy kicsit erőltetett asszociáció. De az is lehet, hogy sokaknak meglepő lesz az az értelmezés, ahogy a magam részéről összekötettem az amalekitákkal folytatott küzdelem és a misszió ügyét a legfrisebb posztomban: kaleidoscope.blog.hu/2013/10/20/mozes_karja_vegul_is_elfaradt

uszo 2013.10.20. 21:51:51

"Lehet most morfondírozni, hogy van-e értelme van annyi figyelmet és pénzt a focira fordítani – nyilván lehetne és kellene, annyi másra is. De ha mindezt abbahagyjuk, aligha várható, hogy ki tudunk lépni a középszerűségből. Ha újból a csúcs felé akarunk törni, akkor erre erőforrások kellenek, mindenek előtt emberi erőforrások:"

Ma a kormánypártok társadalometikai narratívája egyenlőség jelet tesz a család és a nemzet mint értékek között.
Na most ki az, aki felelős családfőnek gondolna egy olyan embert, aki teniszpályát építtetne a kertje végébe, hogy a haverjaival jókat szórakozzon? Miközben a gyerekei éhesek, nem telik rendes ruhára, nem tudja taníttatni őket pénz hiányában. A nagymama pedig nem tudja kifizetni a gyógyszereit, felesége napi hat órában havi 34 ezerért árkot pucol, mert elvették a rokkant nyugdíját.

Persze a "barátok" szolidárisan, a gyerekek érték vesztettségből fakadó tiszteletlenségét emlegetnék, ha azok részéről, magatartása miatt bírálat érné az apát, hiszen ő csak a "középszerűségből" kívánná ezzel kivezetni a családot.

2013.10.21. 13:37:20

@uszo:
„Nincs tudomásunk arról, hogy Horthy és Kádár alatt a vadászatok vagy a sakkasztalok környéke pozíció-, hatalom- és befolyásosztó díványként funkcionált volna. Komoly autokrata nem keveri a magánszférában szolidan űzött szenvedélyt a politikával”
„a posztkommunista maffiaállam első embere olyan sportrajongó, aki nem állhatja a tiszta versenyt, a fair playt. És mivel a magyar futball világában semmi ellenállással nem kell számolnia, sőt a futballisták, a sportvezetők és a megmaradt szurkolók a sportág megmentőjének, jótevőjének tekintik, a stadionokban szinte laboratóriumi tisztasággal valósul meg a számára kívánatos társadalomszerkezet modellje.”
„A maffiaállam futballrajongó vezetője a magyar futballvilágot is kötcsei mintára formálta át. A stadionok társadalomszerkezete a külvilág csonka, de annak lényegét látványosan tartalmazó változata – a főbb tudnivalókat róla a miheztartás végett 2010 nyara óta az állami televízió heti közvetítései sulykolják. Csonka, hiszen a nézőtérről szinte teljesen hiányoznak a »helóták« (akiket korábban polgároknak és munkásoknak lehetett nevezni). Nekik nincs helyük a VIP-páholyban, és taszítja őket a futballcsőcselék, s mivel a játék maga sem vonzó, nincs miért meccsre járniuk. Ez az oka az állami propagandakampány ellenére is alacsony és tovább csökkenő nézőszámnak (amely a 2012–13-as szezonban az egy évvel korábbi átlagos 3600-ról 2700-ra esett).

magyarnarancs.hu/belpol/orban-viktor-magyarorszaga-a-keresztapa-focija-87050

a 8-1 után semmi sem változott...
magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/maris-zsufolt-a-videoton-vip-parkoloja-a-tortenelmi-futballkudarc-utan-87063

2013.10.21. 13:49:06

@uszo:
deja vu...

„Az eredmény kínos, de ez csak arra adott jó alkalmat, hogy tervszerűen összehangolt támadást indítsanak a nemzeti és keresztény MLSZ vezetői ellen.”
(Gidófalvy Pál kormánybiztos a németektől elszenvedett 0 - 7-es vereség után, 1941-ben. Közreadja Megyesi Gusztáv.)
es.hu

semmi sem változott...

2013.10.22. 08:52:53

@korizoli
"Lehet most morfondírozni, hogy van-e értelme van annyi figyelmet és pénzt a focira fordítani – nyilván lehetne és kellene, annyi másra is."

A foci-kudarc érzése közös kormánypárti és ellenzéki oldalon
A sikertelen VB-selejtező szereplés után talán nem meglepő, hogy csak a népesség 9 százaléka véli úgy, hogy látszik a kiemelt támogatások eredménye, javult a magyar labdarúgás. Még a legoptimistább kormánypárti szavazóknak is csak az ötöde osztotta ezt az álláspontot, az ellenzéki pártok pedig egyöntetűen kudarcnak ítélik a kiemelt támogatások eredményességét.
Stadionépítések: egyértelmű ellenérzések a többségben
A magyarok négyötöde a stadionépítésekre és felújításokra szánt pénzt más célokra fordítaná. Ebben egyetértés van a nem-kormánypárti szavazók között: az ellenzéki pártok és pártnélküliek egyaránt magas, 85-87 százalékban válaszoltak úgy, hogy másra kéne költeni a stadionokra elkülönített pénzt. Noha a kormánypártiak a stadionépítések folytatása nagyobb támogatottsággal bír, de itt is csak a kisebbség, e szavazók mintegy harmada-negyven százaléka áll ki a kormány futball-központú sportpolitikája mellett, felük viszont – az ellenzék túlnyomó többségéhez hasonlóan – elutasító azzal szemben. A stadionépítésre szánt összeget a lakosságnak csupán öt százaléka hagyná a sport területén, a többség az egészségügy fejlesztésére vagy munkahely-teremtés ösztönzésére fordítaná.

www.republikon.hu/upload/5000312/sportelemzes.pdf

2013.11.09. 09:48:40

futballőrült miniszterelnöke lett az országnak...

Orbán számolatlanul szórja a közösségi pénzt a rendszerbe, tízmilliárdos stadionokat épített, s a szolgalelkű médiában sokáig hintette a hazugságot, amely meg akart felelni neki. VIP-páholyokban kormányüléseket lehetett rendezni, miközben újra előre léptünk, s megint sorsdöntő meccsre készültünk.
A rendszernek megint nem kellet semmiféle teljesítményt felmutatnia ahhoz, hogy ünnepeljék. Az űrfrizurás kamaszok kapják a sokszázezres fizut, tekére fölkészített délszláv birkapásztorok a milliós bért, miközben nem termelnek egy petákot sem. Cristiano Ronaldo kozmikus fizetése úgy áll össze, hogy a játékara mindenki kíváncsi. Nőnek a tévés jogdíjak, tele az aréna minden meccsen, százezrek viselik a mezét, milliónyian fizetnek, mert látni akarják, ahogyan szórakoztat, ahogyan varázsol. Ez a biznisz.
Itt nincs szórakoztatás, igazság, üzlet, öröm és játék, csak állami pénzen fejlesztett nyomor . Újabb és újabb milliárdok beledobása a magyar foci feneketlen kútjába, hátha egyszer eltömődik és feljön a szar.

Miért marad beteg a magyar futball?
cspg.nolblog.hu/archives/2013/11/07/Miert_marad_beteg_a_magyar_futball/

2014.07.21. 09:24:51

@Izrael misztériuma:
Ezzel az akadémiai rendszerrel is jól becsődölt a magyar futball
sportgeza.hu/futball/2014/07/21/akademiai_audit/

de hovaletta grosicsgyula katolikus labdarúgó akadémia, amely eleddig 2400 millió forintot nyelt el láthatólag minden eredmény nélkül?!

2014.07.21. 18:17:19

@Izrael misztériuma:
végre egy igazán jó hír a foci szerelmeseinek: zárolnak 110 milliárd forintot, de emiatt nem kell leállítani a stadionépítéseket!

Orbán: nem állnak le a stadionépítések
index.hu/belfold/2014/07/18/orban_nem_allnak_le_a_stadionepitesek/

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!
HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
HAJRÁ MAGYAROK!

2014.07.31. 10:45:40

@uszo:
Viktor, mint diktátor?
Röhej.
A múltkor nem voltam elég felkészült, és véletlenül a magyar-portugál ifi meccsre kapcsoltam. A meccs nem érdekelt, de az feltűnt, hogy a labda milyen sokszor akad el fröcsögve a vizes pályán. Nos, kérem ez az igazi orbáni Magyarország. Van egy miniszterelnöke, aki erőszakosan, a józan észt nélkülözve épített egy stadiont a háza mellé. Eddig nincs ebben semmi különös, ezt a kunsztot az akasztói juhász is megcsinálta. Az új - négy hónapja átadott - grandiózus stadion viszont eső esetén nem több mint egy libalegelő. Egy diktátornál előfordulhat ilyesmi? Vágjuk rá kórusban: Nem! Ha valami okból mégis vízilabdameccsre alkalmas focipályát sikerülne összegányolni, egy diktátor kivégeztetné a vállalat igazgatóit, mérnökeit, bebörtönöztetné vagy internáltatná a munkásokat megmutatva, hogy vele nem lehet packázni. És a Viktor? Semmi, kérem alásan, semmi. Nincs elcsapva a projectmanager, nincs pellengérre állítva a kivitelező, semmi. Viktor nem mer szembenézni a valósággal, ezért elnézi, hogy becsapták, hogy pojácát csináltak belőle és a kedvenc hobbijából, a személyes presztízs beruházása pedig egy használhatatlan, "mérsékelten vízálló" stadion. Már pedig aki a saját stadionját nem tudja normálisan megépíttetni, az miképp tud országot vezetni? Sehogy.

Elegem van a tusványosi beszédből
index.hu/index2/#bloghu/elegemvan/2014/07/30/elegem_van_a_tusvanyosi_beszedbol

azért mégis a víz azúr...

2014.08.11. 18:31:48

"köszönöm hős magyar hazám miniszterelnökének, Orbán Viktornak, hogy a sok ócska támadás ellenére a mi zöld-fehér álmunkat valósággá változtatta"
(kubatov)

"Orbán életében másodszor tette be a lábát Fradi-meccsre".

Orbán és a füttykoncert
www.origo.hu/sport/magyarfoci/20140811-futyules-a-stadionavaton-profin-kezelte-a-helyzetet-orban.html#

2014.08.13. 08:05:34

A nemzet fütyije megérdemli a nemzeti füttyöt...

A Nemzet Füttye
fsp.nolblog.hu/archives/2014/08/11/A_Nemzet_Futtye/

Dr. szpahi 2014.08.13. 08:20:56

@Izrael misztériuma:

"A nemzet fütyije megérdemli a nemzeti füttyöt..."

Sajnálom, hogy trágárságban és gorombaságokban nálad is ilyen mélyen van már a küszöb. Szerintem saját magadnak ártasz ezzel a legtöbbet :-(

2014.08.13. 08:28:25

@Dr. szpahi:
úgy hallottam putyin már betiltotta csúnyabeszédet, orbánviktor pedig megalapította a nyelvművelő intézetet, aminek maga a feje, így hát hamarosan meg fog szűnni a probléma, egyébként a fradi-pályán népítélet volt, az ókorban nérót is kifütyülték, aztán mi is lett a vége?!

csaba carmarthen 2014.08.13. 08:49:36

www.youtube.com/watch?v=Boq_JGIBeXs
Koltay-Puskás Öcsi
Leszek Voltam
Leszek Voltam

2014.08.13. 08:56:12

Orbán a saját korlátaiból és szenvedélyeiből nem lévén képes kitörni, a helyzet szimptómáit látja, de rosszul elemzi őket, és végül rossz választ ad rájuk. Az általa példaként említett vagy nem említett államok közül a sikeresebbek a gazdagodásukkal párhuzamosan folyamatosan liberalizálódnak, vagy ha nem, akkor a strukturális problémáikat erőszakosan vezetik le, ami semmi mást nem bizonyít, minthogy nem képesek új paradigmát létrehozni a versenyképességre. Orbán, úgy tűnik, az erőszakot választotta, valamiért ez imponál neki, aminek okát lehet is sejteni: mert négy év alatt végül rájött arra, hogy az alaplogikához nem tudja felemelni az országot, kormányzásának gazdasági és társadalmi eredményei nemhogy gyengék, de kontraproduktívak, sok évre előre visszavetették az országot a liberális demokráciák versenyében. De ő nem az az alkat, aki képes beismerni a hibáit, inkább tovább megy a zsákutcában hangosan fütyülve és botot lóbálva. Azért áll elő egyre-másra hagymázas eszmefuttatásokkal és ízléstelenül (az emlékművek és nemzeti színházak színvonalát tükröző) összebuherált, limlom elméletekkel, mert a fegyelmezett építkezéshez nem ért. Megint ott vagyunk, hogy a frusztrált népünk megtalálja a hozzá illő vezért, és a vezér ezt nem a nép felemelésére és perspektíváinak kinyitására használja fel, hanem a megrekesztésére.

Egy focista elmélkedése a zsákutcában
hafr.blog.hu/2014/07/30/egy_focista_elmelkedese

csaba carmarthen 2014.08.13. 09:01:11

Puskás ~nem az en hibam volt hogy elmentem magyarorszagrol.. azt mondtak el fognak tiltani a jatoktol...mert...en voltam a kapitany..
www.youtube.com/watch?v=Boq_JGIBeXs
Koltay-Puskás Öcsi
Leszek Voltam
Leszek Voltam

2014.08.13. 12:01:11

“111 nap alatt fantasztikus mesterhármast ért el Magyarország, hiszen három stadiont is átadtak. Csodálatos négy hónap ez a magyar sport és Magyarország életében”.

Orbánt pont azok fütyülik ki, akiknek ad valamit a mások pénzéből
444.hu/2014/08/11/orbant-pont-azok-futyulik-ki-akiknek-ad-valamit-a-masok-penzebol/

Dr. szpahi 2014.08.13. 13:10:41

@Izrael misztériuma:

A kifütyüléssel nincs bajom. Orbán, akárcsak más politikusok megérdemli, hogy néha kifütyüljék. Az utóbbi időben nagyon elszállt vele is a ló. Ráadásul a focit sem szeretem túlzottan (még soha se voltam stadionban például).

A csúnya beszéd és az altesti humor viszont eléggé zavar. Persze, én sem vagyok szent, de igyekszem visszafogni magam. Van mikor sikerül, van mikor nem, de keresztény szempontból ez utóbbit mindig személyes kudarcként élem meg.
süti beállítások módosítása